A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei"

Átírás

1 2015. április 24. ה' אייר תשע"ה 17. évfolyam 31. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: פרשת תזריע-מצורע Szombat kimenetele: A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei Alef Kids karnevál: fiatal lányok-fiúk állnak a standoknál, játékot irányítanak, gyerekeket segítenek, vagy éppen vattacukrot osztogatnak. A vasárnapi suliban csoportot vezetnek, miközben maguk is tanulnak ők a mádrichképzős csapat, vagyis ifjúsági vezető palánták, akik hamarosan önállóan szerveznek programokat és tanítanak gyerekeket az Alef Kids berkein belül. Az MKZ, ahogy magukat elnevezték, olyan fiatalokból áll, akik az elmúlt években maguk is az Alef Kidsben tanultak: ez pedig nem csupán azt jelenti, hogy az program kitermeli a saját vezetőit, hanem a sikerességét is jelzi. Ezek a fiatalok pontosan tudják, milyen az Alef Kids közösségében felnőni, és most szeretnék visszaadni és továbbadni azt, amit ők kaptak. Koó Sára ezt így fogalmazta meg kérdésünkre: Számomra az MKZ egy fantasztikus dolog, hisz beletanulhatok egy olyan világba, amit eddig csak kívülállóként láthattam. mondta Koó Sára, az MKZ egyik tagja. A képzés elméleti és gyakorlati részből áll, ez utóbbi részeként a heti programokon kívül a karneválokon, a ráckevei Sábátonon, és a badacsonytomaji nyári táborban is a csoportvezetők mellett dolgoznak. A képzés során rengeteg új isme- rettel gyarapodnak: Azért szeretem az MKZ-t, mert megtanulom, hogyan kell a gyerekekkel bánni, és ez az egész életemben tud segíteni nekem nagyon sok dologban. magyarázta egy másik ifjú madrichajelölt Köves Muski. Az Alef Kidset azért is szeretem, mert hasznos dologgal töltöm a délelőttömet. Olyannal, amit az egész életemben fel tudok használni. A tanulás az nem olyan, mint a shopping, a tanulás soha nem lesz kicsi, nem növöm ki, és mindig megmarad. Ezért szeretem az Alefkidset. Az oktatásról és a zsidóságról is komoly ismeretekre tesznek szert a fiatalok a képzés során. Ezen a képzésen nagyon sokat tanultam a gyerekekről, es nagyon sokat egymás jó megismeréséről is, ami az életem további részében is hasznos lesz. tette hozzá Sára. (folytatás a 4. oldalon)

2 2 GUT SÁBESZ április 24. A hetiszakasz tartalmából A tisztulás törvényei Hetiszakaszunk Tázriá (3Mózes 12:1-13:59.) az emberek, valamint az edények és ruhák tisztasági és tisztulási törvényeit tárgyalja, részletesen, kezdve a szülő nő tisztátalanságától, folytatva különböző leprás bőrbetegségekkel. Ezt a cáráát, ami a bőrbetegség egy bizonyos fajtáját jelenti Bölcseink kapcsolatba hozták a rossz nyelvekkel, ami szintén ragályos és veszedelmet jelent az emberiségre. Második szakaszunk Mecóra (3Mózes ) a lepraszerű bőrbetegségek felismerésével és gyógyításával foglalkozik, ami a kohaniták feladata volt. Háromféle leprát különböztet meg az Írás: ami az ember testét, ruháit, illetve háza falait érinti. A beteget karanténba zárták, és a kohanita feladata volt megállapítani, elmúlt-e a bőrbetegség (cáráát), melynek különböző fajtáit e szakasz ismerteti. Bölcseink felfogása szerint a cáráát olyan szellemi eredetű betegség, ami büntetésként sújtja az embert különböző vétkek (mint pletyka, kibeszélés, rágalom, stb.) miatt. Talmudi fogalmak Tvilá Alámerülés/megmerítkezés. Ez a kifejezés általánosságban egy személynek vagy tárgynak a mikvé-ben (azaz rituális fürdőben) való alámerülésére illetve alámerítésére utal. A koncepció többek között a következő kontextusokban használatos: 1. A rituális tisztátalansággal kapcsolatban. A mikvé-ben való megmerítkezés illetve alámerítés a szokásos módja annak, hogy egy személy vagy egy tárgy, amely korábban tisztátalan volt, visszanyerje rituális tisztaságát. A rituális tisztátalanság minden formájának megtisztítási folyamata magában foglalja a mikvé-ben való alámerülést, bizonyos esetekben azonban egyéb megtisztulási szertartásokra is szükség van. 2. A zsidóságba való betéréssel kapcsolatban (gijur). A mikvé-ben való alámerülés mind a férfiak, mind pedig a nők számára egyike a betérési folyamat lényegi aktusainak. Csupán az alámerülést követően tekintik a Megmerítkezés betérőt zsidónak. 3. A nem-zsidó szolgák (eved knááni) akvizíciójával/befogadásával kapcsolatban. Amikor egy zsidó megvásárolt egy pogányt, hogy a szolgája legyen, a szolgát alá kellett meríteni egy mikvé-ben, hogy az megszerezze az új, eved knááni státuszt. Mihelyst egy eved knááni túlesett a mikvé-ben való alámerítkezésen, a továbbiakban már köteles volt megtartani a Tóra tilalmait és teljesíteni azokat a tevőleges parancsolatokat, amelyeknek a teljesítése nem konkrét időponthoz kötött (micvát ászé seházmán grámá). 4. Az ételkészítéshez és étkezéshez használt eszközök akvizíciójával kapcsolatban. Ha egy zsidó ilyen eszközöket vásárol egy nem-zsidótól, azokat használat előtt meg kell merítenie egy mikvé-ben. Részlet a nemsokára meg jelenõ magyar Talmud kötetbõl Zsidóság szótára Dróse prédikáció, beszéd, hitszónoklat. Rabbik tartják a zsinagógában szombaton, vagy ünnepkor, rendszerint egy-egy Írásversre alapozva, azt elemezve.

3 2015. április 24. GUT SÁBESZ 3 Velem és a Rebbével történt Amit az igaz ember elhatároz, az Örökkévaló megvalósít (Babilóniai Talmud, Moéd Kátán 17a.) Joszi Groner rabbi az igazgatója az észak-karolinai lubavicsi oktatási központnak.édesapja, Lejbel Groner rabbi a Rebbe titkára volt. Az alábbiakban az ő elbeszélését olvashatjuk. Nehéz időket éltünk az iskolában akkor, biztosítanunk kellett, hogy a szülők elégedettek legyenek, és hogy a személyzet azt tegye, amit kell. Azt gondolom, sokan mentek át hasonlón, de a mi közösségünkben, lévén, hogy erőforrásaink sokkal szűkösebbek voltak a közösségben, kétszeresen is nagy kihívás volt. Egyszercsak a feleségem úgy érezte, hogy az ő összes erőfeszítésének sincs semmiféle gyümölcse. Úgy érezte, az egész egy nagy kudarc. Leült, és levelet írt a Rebbének, leírta a problémáit, és a Rebbét kérdezte, hogy vajon megvan-e benne a szükséges erő, hogy a küldetést folytassa. A Rebbe rövid választ írt, véleményem szerint eléggé erős választ. Valahogy így szólt: Sikerrel jártál (a férjeddel együtt) szent munkátokban, éspedig minden várakozáson felül, és te ezt»kudarcnak«nevezed??!! De minthogy elul hónapban vagyunk, jeles időben, legyenek mindig jó híreid, melyekről beszámolhatsz. Megemlítelek imában apósom nyugvóhelyénél is. Tehát ezzel a válasszal kellett megelégednünk, mert ez bátorítást jelentett; nem arról szólt, hogy mit érzünk, hanem a slichut sikeréről. Alapítottunk egy előkészítő iskolát, amikor idejöttünk, s idővel kinőttük a helyet ben volt ez, illetve 1986 elején, kibéreltünk egy helyiséget, de nem működött a dolog, és az illető közösség éppen akkor épített egy hatalmas kampuszt, Sálom Park néven. Ott volt viszont az eredeti épületük, azt szerettük volna megkapni, de azt mondták, nem tudják kiadni. Mindenfélét megpróbáltunk, hogy megszerezzük, de azt mondták, hogy nem lehet. Két héttel voltunk azelőtt, hogy az előkészítő iskola beindult volna, és nem volt helyünk. A feleségem, aki az előkészítőt vezette akkor, leült, és írt egy levelet a Rebbének. Akkoriban még nem küldtek faxokat a Rebbének. Azt írta le, hogy van egy csapat diák, de hely nincsen. Mit mondjunk a szülőknek, és mi lesz az oktatással? Tanácsot és áldást kért a Rebbétől. A levelet csütörtökön adta fel. Hétfőn az apám, aki a Rebbe egyik titkára volt, felhívott minket otthon. Én vettem fel a telefont. Azt mondta: A feleségeddel szeretnék beszélni. Hivatalos jellegű hívás volt, nem is üdvözöltük egymást. A feleségem felvette a telefont, mire az apám: Írtál a Rebbének egy levelet, vegyél egy tollat, és írd le, amit a Rebbe válaszol. Apám a következőket diktálta, a Rebbe szavait: Az Örökkévaló minden szükséges dologról időben gondoskodik. Legyenek mindig jó híreid. Megemlítelek apósom nyugvóhelyénél, imában. Mondtuk, hogy köszönjük szépen. A következő, amit tettünk, ez volt: felhívtuk a szülőket, és közöltük velük: Mázel tov, van helyünk! (folytatás az 5. oldalon)

4 4 GUT SÁBESZ április 24. (folytatás az 1. oldalról) A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei Az MKZ csoportban egy igazi közösség van, olyan fiatalok, akik évek óta közösen vesznek részt az Alef Kids eseményein, életre szóló barátságokat kötve: Azért szeretek MKZ-ba járni, mert itt mindig meg tudnak nevettetni a barátnőim, ezen kívül úgy tanulok, hogy közben észre sem veszem. Persze konfliktusok itt is vannak, de olyan nincs, amit mi ne tudnánk közösen megoldani. Mi, MKZ-sok már félszavakból is megértjük egymást. fogalmazta meg Szántó Jucó. A lányokkal akikkel együtt tanulok, mar 6 éve együtt vagyunk es szomorú vagyok, hogy ez lesz az utolsó evünk együtt, csapattársakként. válaszolta Sára, akinek különleges példaképe is van az Alef Kidsben, hiszen nővére, Luca az első mádrichok között volt: Egyre közelebb van a jövő év, amikor már mi leszünk a tanárok, és a célom, hogy ugyanolyan jó madricha legyek, mint a nővérem. Az MKZ-ben elért sikereikről, élményeikről is kérdeztük a fiatalokat: Nekem rengeteg olyan dolgot ad az Alef Kids, amit szavakkal nem is lehet megfogalmazni. A legnagyobb élmény számomra az Izraeli utazás volt, de persze minden felejthetetlen, amit átéltem itt. mondta Jucó. Azt akartam végig elérni, hogy szeressenek a gyerekek, es élvezzék a tanulást vasárnaponként. fogalmazta meg érzéseit Luca. A fiatalok már nagyon várják következő megmérettetésüket, a Ráckevei hétvégét, ahol a gyerekprogramok szervezésében vesznek részt aktívan. A képzés legnagyobb kihívása természetesen a badacsonytomaji egy hetes nyári tábor lesz: a Balaton-parti üdülőben őket az önfeledt pihenés, játék helyett felelősségteljes munka várja: ez azonban olyan munka, amit mindennél jobban élveznek. Nyár, Balaton, Alef Kids Idén nyáron is Alef Kids tábor Badacsonytomajban! A festői környezetben található, saját stranddal és úszómedencével felszerelt üdülőben egy hét fergeteges kaland vár a gyerekekre. Minden eddiginél izgalmasabb programokkal és életre szóló élményekkel vár minden gyereket az Alef Kids nyári tábora! Az üdülőben glatt kóser konyha működik, amely biztosítja a táborozók teljes ellátását. Időpont: augusztus Helyszín: Badacsonytomaj Jelentkezés és további információ: Devorah Hurwitz: Szilánk Zsuzsa: Jelentkezési határidő: április 30.

5 2015. április 24. GUT SÁBESZ 5 Szemelvények Rási kommentárjából Kiütések a bőrön Ha egy ember testének bőrén daganat, vagy var, vagy világos folt keletkezik, és ez testének bőrén a poklosság sebévé válhat, akkor vigyék Áronhoz, a paphoz, vagy egyik fiához a papok közül. (3Mózes 13:2.) daganat, vagy var Ezek bőrkiütések nevei; az egyik fehérebb, mint a másik. világos folt (báheret) Fényes foltok, ófranciául tache (folt), és hasonlóan a báhir -ral rokon kifejezés: ragyog a fellegek mögött. Áronhoz Tórai rendelet, hogy a bőrkiütések tisztátalanságának megállapítása valamint megtisztításuk nem történhet másként, mint papi tekintély révén. (folytatás a 3. oldalról) Amit az igaz ember elhatároz, az Örökkévaló megvalósít Azt kérdezték: Na és hol? Még nem tudjuk, de az biztos, hogy van helyünk. Felhívtam a közösség egyik legfontosabb tagját, aki egyszer már beszélt a Rebbével, városi tanácsnok volt, Marshall Rauch a Chábád ügyeiben is aktív, ő mondta: Ha választ kaptatok a Rebbétől, akkor az a hely meg is van. Mondjátok meg a Jewish Foundationnek, hogy van még egy esélyük. Ez azt jelenti: Mondjátok meg nekik, hogy már van más hely, de még egy esélyük van a szerződésre. Meg is tettem, felhívtam a Jewish Foundation ügyvédjét, és megmondtam: Van már más helyünk, de még meggondolhatják magukat. Azt mondja: Tudja mit, Groner rabbi? Átgondoltam a dolgot, és azt hiszem, megoldható. De még öt különféle bizottságnak kell jóváhagynia a dolgot. Hogy rövidre fogjam, öt nap alatt megkaptunk minden szükséges jóváhagyást, felvettük a személyzetet, felkészítettük az épületet, és ott voltunk a megnyitón. De van itt egy második történet is. Az egyik család az anyuka hébert tanított az iskolában izraeli nő volt. Felhívott minket, és azt mondta: Nagyon boldog vagyok, hogy megkaptátok a helyet, de szeretném megérteni, honnét volt a bátorság bennetek, hogy azt mondjátok, megvan a hely, pusztán a Rebbe szavára támaszkodva? Azt feleltük: Mert meg is volt, ha a Rebbe azt mondta A Rebbe nem áldást adott nekünk, hanem ígéretet: Az Örökkévaló gondoskodik minden szükséges dologról. Ő beteljesíti, ő megteszi Tehát mi tudtuk, hogy úgy lesz. Nem tudtuk, hogyan lesz, de tudtuk, hogy meglesz. Sírva fakadt, és azt mondta, hogy nem volt gyermekük, és nem mertek a Rebbéhez fordulni, mert nem tudták, hogy létezik ilyesmi, de ezen felbátorodva a Rebbéhez fordultak. Az akkori peszách idején a férje New Yorkban volt, és eljött a 770-be, és amikor a Rebbe feljött az imáról, peszách hetében jártunk, megállította a Rebbét, és elmondta a Rebbének, hogy áldásra van szüksége neki és a feleségének, hogy gyermekük legyen. A Rebbe azt mondta, hogy ha a felesége megtartja a családi tisztaság szabályait, meg lesznek áldva gyermekkel. És meg is tették. Elkezdték megtartani a törvényt, és egy évvel később fiuk született.

6 6 GUT SÁBESZ április 24. Smuel Wosner rabbi egy énekesnő cádik fia Múlt heti számunkban számoltunk be Wosner rabbi (1913. szeptember április 3. Peszách első széder este) haláláról. Az alábbiakban Oberlander Báruch rabbi visszaemlékezését közöljük, aki távoli rokoni viszonyban állt Wosner rabbival. Wosner rabbi egy Dunaszerdahelyről származó család sarja volt, aki Bécsben született és nevelkedett. Bécsi neveltetése egész életében meglátszott rajta, igazi arisztokratikus úriember volt. Apja Wosner Joszéf Cvi, édesanyja Ráchel Schiff volt (jóhírű bécsi család, akik a róluk elnevezett Schiffschul híres ortodox zsinagógát alapították). Édesanyjáról egy egészen különleges legenda kering ami hihetetlen volna, ha nem maga Wosner rabbi erősítette volna meg a fülem hallatára. Wosnerék egy egyszerű bécsi zsidó család voltak, Ráchel gyönyörűen énekelt, és nagy jövőt jósoltak neki. Egy alkalommal felkérték, hogy énekeljen a Bécsi Filharmonikusok énekkarában, ami nagyon fontos mérföldkő lett volna karrierjében. Jiszráél Friedman rabbi ( ), a Czortków-i rebbe, aki az első világ haború óta Bécsben tartózkodott, magához hívta a fiatalasszonyt, azt ígérve neki, hogy ha lemond a fellépésről, megáldja, hogy a fiából nagy rabbi legyen. Ráchel ebben a reményben lemondott a karriert jelentő fellépésről, fiából pedig valóban generációjának egyik legnagyobb ortodox rabbija vált. Smuel Wosner tanárai már tizennégy éves korában látták, hogy a fiú egy zseni, így rávették a szülőket, hogy taníttassák nagy jesivákban. Így került az ifjú Wosner először Tyrnauba (Nagyszombat, ma Szlovákia), ahol Ungár Sámuel Dávid ( ) a későbbi nyitrai rabbinál tanult, majd Deutschkreutzba (Sopronkeresztúr, ma Ausztria) utazott, ahol Káháná Joszéf Elimelech ( ) a későbbi ungvári rabbinál tanult, végül a híres lublini jesivába került, ahol a két világháború közötti Lengyelország legnagyobb zsenijei tanultak. Ebbe a jesivába már bekerülni sem volt egyszerű, hiszen magára a felvételire eleve több száz talmudi lap tudását követelték meg. Itt többek között a Zelechów-i reb Simele rabbi tanította, aki nagyon nagy hatással volt rá. Reb Simele nagy hászid volt, és neki köszönhető, hogy ebből az askenáz-bécsi fiúból nagyon lelkes hászid lett. Wosner rabbi Reb Simeleről azt irja első könyve előszavaban, hogy olyan volt mint egy elő Tóratekercs, olyan nagy volt tudása a háláchában és kabbalában is. Az ifjú Wosner rabbi 1934 végén tért vissza Bécsbe, ahol találkozott a hatodik lubavicsi rebbével, Joszef Jichák Schneerson rabbival ( ), aki orvosi kezelésre érkezett a városba. Erről az időszakról később azt mondta Wosner rabbi, hogy a bécsi modern zsidók nem nagyon mentek a rebbéhez, még a vallásosok sem, ő azonban naponta meglátogatta és nagyon közel kerültek egymáshoz. Ez az a korszak, amikor azt lehet mondani, hogy lubavicsi hászid volt, Tánját (a lubavicsi haszidizmus alapkönyve) tanult és a Chábád hászidizmus többi irodalmát is tanulmányozta ben házasodott meg, a pozsonyi Gelber család lányát, Rivkát vett el feleségül. A II. világháború kitöréséig élt itt a család.

7 2015. április 24. GUT SÁBESZ 7 Wosner rabbi apósának, és más bechóved pozsonyi zsidóknak tanulókört szervezett és a Tánját tanította neki. Feleségével együtt ezalatt az idő alatt is ellátogatott Bécsbe, hogy a lubavicsi rebbével találkozhassanak. A rebbe 1938-ban kelt levélben adott neki utasításokat arra nézve, hogy fejlessze csoportját és tanulmányozzák mélyebben a Tánját. A későbbiekben a hetedik rebbével, Menáchem Mendel Schneerson rabbival is kapcsolatban állt, 1977-es New York-i látogatása alkalmával hosszú találkozóra került sor kettejük közt. Néhány évvel ezelőtt beszélgettem Wosner rabbi tanítványaival, akik a szombat délutáni dróséit, Tóra-magyarázatait jegyezték fel. Ők mesélték, hogy ha a rabbi idézett valamiből, akkor a szombat kimenetele után utána kellett nézniük, hogy pontos legyen az idézet. Ez alól egyedül a Tánjá volt kivétel, mert azt még idős korában is fejből tudta és mindig szó szerint idézte. Meghatározó műve a Sévet hálévi responsum sorozat volt, amely tizenegy kötetből áll. Nincs olyan kérdés, ami az utóbbi ötven évben merült fel háláchikus témákban és ne lenne ezekben a kötetekben ott a véleménye róla kifejtve. Minden kérdés eljutott hozzá és mindről véleményt mondott róla. Az első kötet 1970-ben jelent meg, a 11. pedig a halála előtt két évvel, 2013-ben. Érdekessége ezeknek, hogy bár Wosner rabbi alapjába véve igen konzervatív volt, és sok szigorítást alkalmazott, de tudott könnyíteni is, ha arra volt szükség. Életemben először nem sokkal a bár micvám előtt láttam Wosner rabbit, amikor New Yorkban járt. Valamilyen családi eseményre érkezett, és mivel a sógora édesapám unokatestvérével házasodott, eljött a pápai zsinagógába imádkozni. Mesterem a pápai Grünwald József rabbi ( ) megtisztelte őt azzal, hogy átadta a lehetőséget, hogy a sábeszi sáchárit ima után ő mondjon nagy beszédet. A mai napi emlékszem erre, nagyon szép volt látni, ahogy ez a két híres magyar rabbi megtisztelte egymást. Emlékszem, hogy aznap többek közt arról beszélt, hogy nagyon sokszor lehet látni fiatal párokat, akik összeházasodnak, és a kezdeti nagy szerelem ellenére, hirtelen baj lesz köztük és akár válásra is sor kerül. Erre mondta egy kis szojátékkal, hogy ha abban az időben, amikor távolságot kell tartani, az ember nem tart távolságot, hanem túl közel van, akkor ennek az a következménye, hogy amikor már közel lehetne lenni, akkor eltávolodnak egymástól. Vagyis, ha esküvő előtt a vőlegény és a menyasszony nem tartják meg a kellő, vallási előirásoknak megfelelő távolságot, akkor nincs isteni áldás a házasságon, így, amikor az esküvő után már együtt lehetne lenniük, akkor fognak eltávolodni. Ugyanígy a házasságon belül is van, amikor szabad együtt lenni, és amikor nem. Isten áldása az, hogy ha távolságot tartanak, amikor kell, akkor közelség lesz közöttük, amikor annak van itt az ideje ben márciusban, Purim után voltunk nála az Európai Rabbikonferencia vezetőségével. Nagyon nagy szeretettel fogadott, elmondta nekem, mennyire örült annak, hogy Budapesten vagyok ortodox rabbiként és nagy érdeklődéssel kérdezgetett az itteni életről és munkánkról. Utána mondta, mennyire hálás a Lubavicsi Rebbének, hogy az egész világ zsidóságáért felelősséget érzett és még Magyarországra is elküldte a küldötteit. Ekkor számos témában értekeztünk vele, mint például arról, hogy a zsidóság igazolásához milyen dokumentumokat lehet figyelembe venni, vagy fel lehet-e valakit hívni a Tórához, akinek nincs brisze. Lenyűgözött, hogy 98 évesen is milyen friss volt szellemileg, milyen éles ésszel és élettapasztalattal rendelkezett. Különleges élmény volt egy ilyen emberrel találkozni. Legyen emléke áldott! Oberlander Báruch

8 8 GUT SÁBESZ április 24. Svábok és zsidók a múlt századi Óbudán Svábok és zsidók címmel jelent meg Hidvégi Handl Iván könyve, amely betekintést ad a 20. század első felének Óbudájába. A szerző, maga is óbudai lévén, hiteles képet rajzol a környék lakóiról, miliőjéről: emlékeiből felmerülő történetei nyomán eleven lépnek elénk a kor tipikus figurái: kereskedők és iparosok, zsidók és svábok. A könyvben gyermekkora emlékeit felidézve mutatja be a svábok és zsidók békés együttélését, saját és szülei környezetén keresztül ismertetve meg az óbudai boldog békeidők hangulatával. A könyv célja, hogy emléket állítson az egykori Óbudának, és bemutassa, hogy a háború előtt nem volt jellemző az antiszemitizmus arrafelé. A svábok és zsidók oldalain nyomon követhetjük többek közt tizenöt üldözött zsidó család életét, köztük a szatócsüzletet üzemeltető Baronék, vagy a családjából egyedül életben maradt Gutman Máriusz,bádogos és vízvezeték szerelő sorsát. A hitelesség kedvéért a szerző viszszatért Óbudára is, gyermekkora helyszíneit kereste fel, köztük a megújuló Óbudai zsinagógát is. A könyv a szerző szavaival élve felkavarta az állóvizet: régi ismerősök és ismeretlenek keresik meg azokkal a Kérdezd a Rabbit! Két héttel ezelőtti lapszámunkban arra a kérdésre adtam választ, hogy mi a teendő, ha valaki nem ihat sem bort, sem szőlőlevet a széderen. Ehhez kapcsolódik az alábbi dokumentum is. Az I. világháború után sok helyen rettenetes hiány volt kóser borból, és csak nagyon drágán lehetett beszerezni. Ebben a kézzel írt nyilatkozatban a vilnai rabbik engedélyezték, hogy édes teával helyettesítsék a széderesten a bort. Oberlander Báruch történetekkel, amik az olvasottak kapcsán jutottak eszükbe. Nem kizárt, hogy ezekből újabb mű áll majd össze. A szerzővel a Szent István Társulat ünnepi könyvhetén találkozhatunk, a Kairosz kiadó standjánál május 11-én óráig, május 14-én óráig dedikálja könyvét. Hidvégi Iván 1945-ig viselte a Handl családnevet, ekkor édesapja, a kitelepítésektől való félelmében a magyaros hangzású Hidvégire változtatta. Ám a régmúlt alakjaihoz híven a régmúlt neve is felbukkan egy könyv erejéig. Olvasónként külön hálásak lehetünk a szerző unokájának és környezetének, akik rávették Hidvégi Ivánt, hogy 80. életévén túl írásra adja a fejét és így megmentse a közös múlt egy darabját. Bor helyett cukros tea

9 2015. április 24. GUT SÁBESZ 9 ráckevei hétvége A Talmud Kék Duna Wellness Hotel**** (Ráckeve, Dömsödi út 1.) Idõpont: május Sábbáton Hétvégi szeminárium a dunaparton Ha egy igazi Sábesz keretében emlékezetes hétvégét szeretnél kellemes környezetben, jó társaságban, családias hangulatban eltölteni, akkor Ráckeve a legjobb választás. A négycsillagos wellness hotel, a felejthetetlen sábáti hangulat, az érdekes előadások és gyerekprogramok egyszerre adnak kikapcsolódást testnek és léleknek. Előadásainkból: A Tóra értelmezésének 13 logikai szabálya Hogyan néz ki egy talmudi oldal Antiszemita vádak a Talmud ellen A Talmud és az internet Egy arámi nyelvóra A hamis Jeruzsálemi Talmud története Hanuka a Talmudban 3 érdekes talmudi történet Jézus a Talmudban Tanuld meg a Rási betűket! Híres talmud-iskolák Magyarországon Gyakorlati témák: Nida: a harmonikus házasélet titka Mi az a mukce? Pénz és jövedelem szombaton Szokások a temetésen és a temetőben Az adakozás törvényei Részvételi díj: Ft felnőtteknek, Ft diákoknak, 6 éves korig ingyenes (az ár péntektől vasárnapig értendő) TÉGED IS SZERETETTEL VÁRUNK! További információ és jelentkezés a telefonszámon vagy a címen.

10 10 GUT SÁBESZ április 24. Lág Báomer Tábortűz, ének, tánc és kerti parti Ezen a napon, az ómer számlálás 33. napja előestéjén szűnt meg az a szörnyű járvány, amely Akiva rabbi 24 ezer tanítványát is magával vitte. A tanítványok halála feletti gyászt a vidámság, zene, tánc, és ünnepi evés-ivás váltja fel. Ugyancsak, Lág Báomer alkalmával emlékezünk meg Simon Bár Jocháj rabbiról, a Talmud egyik legkiemelkedőbb tudósáról is, aki egyben egy fontos kabbalisztikus mű, a Zohár szerzője és aki ezen a napon halt meg. Simon rabbi tudása a jogi törvények rétegétől a legmélyebb misztikus titkokig átfogta a Tórát. A hagyomány szerint azt kérte, hogy örömünneppel üljük meg a jorcájt évfordulóját. Az ómerszámlálás 33. napján, a peszách és sávuot közötti gyász megszakításának örömén, tarts Te is velünk különleges közösségi programunkon, ahol a lágbáomeri tábortűz mellett piknik, tűzön sütés, ének és tánc részese lehetsz! Időpont: május 6. (szerda) óra Helyszín: Budai Sport Hotel, 1121 Budapest, Jánoshegyi út /9 hrsz. (XII. ker. Normafa) Megközelítés: A Budai Sport Hotel Budapestről tömegközlekedési eszközzel a Széll Kálmán térről a 21 és 21A autóbusszal a Normafa végállomásig közelíthető meg. Személyautóval a Széll Kálmán tér Alkotás út Istenhegyi-Eötvös (át a fogaskerekű vasúti átjárón) Jánoshegyi úton keresztül található a szálloda. Rendezvény részvételi díja: 1000 Ft/fő. Befizethető: a helyszínen További információ és jelentkezés a telefonszámon vagy a címen. Téged is szeretettel várunk!

11 2015. április 24. GUT SÁBESZ 11 Áldás mindenre van Még a virágzó gyümölcsfákra is! A múlt héten véget ért Niszán hónap egyik különleges előírása, hogy ha az ember először lát a tavaszi virágzó gyümölcsfát, áldást mondjon rá: Báruch átá Á-donáj E-lohénu Melech Háolám, selo chiszár böolámo klum, ubárá bo brijot tovot vöilánot tovot léhánot báhem bnéj ádám. Vagy a következő szavakkal ad hálát: Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, Világ Ura, kinek világa nem szűkölködik semmiben, aki szép teremtényeket és fákat teremtett belé az ember élvezetére! Ezt az áldást évente egyszer lehet elmondani, amikor először látunk virágzó gyümölcsfát abban az évben, ha azonban valaki nem látott Niszánban gyümölcsfát, akkor egyes vélemények szerint Ijárban még pótolhatja az áldást. Eltérő vélemények vannak arról, hogy mi a teendő, ha valaki már látott gyümölcsfát virágozni abban az évben, de elfeledkezett az áldásról. Míg sok háláchá szakértő engedélyezi, hogy a következő alkalommal, amikor virágzó fát lát, pótolja, ám az Álter rebbe ezzel nem értett egyet. A déli félteke országaiban, ahol elul és tisri hónapra esik a fák virágzása, abban az időszakban kell az áldást mondani. Szombaton és ünnepen is elmondhatjuk az áldást. Elegendő egy fára áldást mondani, de még jobb, ha egyszerre két virágzó fára mondjuk. Ugyanakkor olyan fára, melyen egy másik fajta fa oltványából nő gyümölcs, nem lehet áldást mondani. A képen Oberlander Báruch rabbi a Wesselényi utcán található vadkörtefákra mond áldást. Kibõvült választék a Judaika boltban Megújult a Keren Or központ-ban található Judaika bolt kínálata. Zsidó kegytárgyak, használati tárgyak, ékszerek és játékok is megtalálhatóak az új üzlethelyiségben. Minden eddiginél szélesebb választékkal várják a vevõket a Budapest, Károly körút 20.-ban található üzletben.

12 12 GUT SÁBESZ április 24. Rejtvény Válaszoljon helyesen a hetiszakasszal kapcsolatos kérdéseinkre és nyerjen értékes könyveket! A megfejtéseket a címre küldheti be. A megfejtéshez segítséget a oldalon talál! Előző rejtvényünk megfejtése: Kik és miért halnak meg ebben a hetiszakaszban? Áron két idősebb fia, Nádáv és Ávihu idegen tüzet visz az Örökkévaló színe elé, amit [Ő] nem parancsolt nekik, és meghalnak az Örökkévaló színe előtt. Mi az oka Mózes és Áron nézeteltérésének? Mózes és Áron később összekülönbözik egy, az áldozatokkal kapcsolatos jogi kérdésen, végül azonban Mózes Áronnak ad igazat. Eheti: Milyen törvényeket tárgyal hetiszakaszunk, Tázria? Mi a cáráát és miért keletkezik? Várjuk a válaszokat, a nyerteseket ben értesítjük. Heti programajánló Sász Chevra Zsinagóga (VI., Vasvári Pál u. 5.) Hétköznap: 8.00: Reggeli ima Vasárnap-csütörtök: 19:30 Délutáni-esti ima (a Keren Or-ban) Péntek: 19:00: Hetiszakasz tanulás 19:30: Minchá, utána Kábálát Sábát Szombat: 8.45: Hetiszakasz tanulás 9:15: Reggeli ima, majd kidus 19:20 Délutáni ima, majd szeudá slisit Imaidõk Óbudai Zsinagóga (III., Lajos utca 163.) Hétfő-péntek (munkanapokon): 6.30: Reggeli ima Péntek este: 18.00: Tanulás 19.30: Esti ima, majd kidus Szombat: 9.30: Tanulás 10.00: Reggeli ima, majd kidus Gut Sábesz Megjelenik hetente Kiadja a Chabad-Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület Published weekly by Chabad-Lubavitch The Jewish Heritage Center of Hungary 1052 Budapest, Károly körút. 20. Telefon: (361) www. zsido.com Felelõs kiadó: Oberlander Báruch rabbi Szerkesztõ: Golubovics Martina Nyomdai elõkészítés: Juhász Valéria ISSN A kiadvány szent szövegek részleteit és magyarázatait tartalmazza. Kérjük, ne dobja el! Megjelenik Shlomo Michelashvili támogatásával.

100% original lauder-joint summer camp SPIRIT. Dobro utro Sofia! negev melléklettel! az élet, az univerzum, meg szarvas. szarvas, leicester,

100% original lauder-joint summer camp SPIRIT. Dobro utro Sofia! negev melléklettel! az élet, az univerzum, meg szarvas. szarvas, leicester, 2013. nyár 100% original lauder-joint summer camp SPIRIT ZSIDÓK A VILÁG KÖRÜL Dobro utro Sofia! negev melléklettel! zsidó útikalauz stopposoknak az élet, az univerzum, meg szarvas szarvas, leicester, utcai

Részletesebben

Új kor, megújuló szeretet

Új kor, megújuló szeretet Oázis Új kor, megújuló szeretet Sebeinkből élet Barátok kellenek A világ dolgai által eljutunk Istenhez Nem véletlenül történt, ami történt 2011/3. Otthon a világban lánytábor 18+ A Kiadó és a Szerkesztő

Részletesebben

ÚJSÁG I. évfolyam 8. szám

ÚJSÁG I. évfolyam 8. szám Áprilisi I. évfolyam 8. szám Pünkösd Negyven nappal húsvét után a feltámadt Krisztus fölvitetett a mennyekbe, és ahogy az Apostolok cselekedeteiben is olvasható (1:2-12) amikor a tanítványok keresték,

Részletesebben

Interjú Lipinski Mihály CM atyával, magyarországi Vincés Család országos moderátorával

Interjú Lipinski Mihály CM atyával, magyarországi Vincés Család országos moderátorával Interjú Lipinski Mihály CM atyával, magyarországi Vincés Család országos moderátorával Beszámoló a júniusi Vincés Napról A Kereszt Nagyné Zólyomi Katalin novellája A Misszióstársaság bemutatása a az ember

Részletesebben

DEBRECENBEN A TORINÓI LEPEL

DEBRECENBEN A TORINÓI LEPEL 2011., VII. évfolyam, 2. szám DEBRECENBEN A TORINÓI LEPEL HITELES MÁSOLATA Mennyei Atyánk! Te, aki Fiadat, Jézus Krisztust üdvözítő szenvedésében megdicsőítetted, és ő a halálból való feltámadása által

Részletesebben

A TARTALOMBÓL SZERKESZTŐSÉGI HÍREK NAGY GÁSPÁR: ZÖLDELL A FŰ IN MEMORIAM NAGY GÁSPÁR (1949-2007)

A TARTALOMBÓL SZERKESZTŐSÉGI HÍREK NAGY GÁSPÁR: ZÖLDELL A FŰ IN MEMORIAM NAGY GÁSPÁR (1949-2007) 8. évfolyam 1. szám NAGY GÁSPÁR: ZÖLDELL A FŰ Barátkozom a temetővel mint madár a levegővel onnan is idejutunk levegőből egy levéllel zuhanunk szerelempilóta sejthetetlen kezdet óta csak szállunk ringva

Részletesebben

...mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek közöttetek szakadások, hanem ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz. 1Kor.

...mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek közöttetek szakadások, hanem ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz. 1Kor. 2013. Szeptember...mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek közöttetek szakadások, hanem ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz. 1Kor. 1,10 ÖSSZHANG A Rákoscsabai Református Egyházközség

Részletesebben

25 éves jubileum Nem a hamut ôrizzük, hanem tápláljuk a tüzet!

25 éves jubileum Nem a hamut ôrizzük, hanem tápláljuk a tüzet! 2009. február uár,, XIX. évf.. 1. (54.) szám A Magyar Schönstatt Családmozgalom lapja 25 éves jubileum Nem a hamut ôrizzük, hanem tápláljuk a tüzet! Fotó: Kuslits Levente Ami Schönstattot egyedülálló isteni

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2014. HÚSVÉT 21. évfolyam 79. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja xx-xx. oldal Tartalom Kiss Péter O.Cist.: Húsvét 1 Páprádi Bíborka (10.E): Akik még mindíg randiznak... 2-3 Csontos

Részletesebben

Választási tájékoztató... 2. DK MSZP jelöltbemutató

Választási tájékoztató... 2. DK MSZP jelöltbemutató A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság 2014. szeptember 11. - XXV. évf. 37. szám 20 oldal, 200 Ft Választási tájékoztató...... 2 DK MSZP jelöltbemutató.... 3 Polgárõrök együtt a két csapat..

Részletesebben

XXII. évfolyam 3. szám, 2013. december. de colores. az esztergom-budapesti cursillo hírlevele

XXII. évfolyam 3. szám, 2013. december. de colores. az esztergom-budapesti cursillo hírlevele , 2013. december de colores az esztergom-budapesti cursillo hírlevele Sehol nem ártanak, és nem pusztítanak mert a föld tele lesz az Úr ismeretével (Iz 11,9 ) Sötétben járunk, hajnalra várunk! szól a Szent

Részletesebben

MANNA. Anyák napi köszöntés. Anyám imája. Minden édesanya, édesapa, nagymama és nagypapa életére Isten áldását kívánjuk!

MANNA. Anyák napi köszöntés. Anyám imája. Minden édesanya, édesapa, nagymama és nagypapa életére Isten áldását kívánjuk! VI. évf. 5. szám A Budai Baptista Gyülekezet lapja Minden édesanya, édesapa, nagymama és nagypapa életére Isten áldását kívánjuk! Anyám imája Sok vad vihar vonult el már fölöttem. Mindből kivezetett az

Részletesebben

agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é

agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é? C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é? C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország

Részletesebben

KÉt újság egyben. szarvas, leicester, túró rudi SzoSzó angliáról. ÉrzÉKi nyár volt. kezdd a lapot hátulról! rovat. szarvasi receptek. bringás.

KÉt újság egyben. szarvas, leicester, túró rudi SzoSzó angliáról. ÉrzÉKi nyár volt. kezdd a lapot hátulról! rovat. szarvasi receptek. bringás. 2012 TÉL 100% original lauder-joint summer camp SPIRIT szarvas, leicester, túró rudi SzoSzó angliáról KÉt újság egyben kezdd a lapot hátulról! ÉrzÉKi nyár volt egy az érzékek a zsidó kultúrában rovat szarvasi

Részletesebben

A KERESZTÉNY KÖZÖSSÉG KÖRLEVELE

A KERESZTÉNY KÖZÖSSÉG KÖRLEVELE A KERESZTÉNY KÖZÖSSÉG Mozgalom a vallási megújulásért A KERESZTÉNY KÖZÖSSÉG KÖRLEVELE Címlapunkon: Treboni Mester: Krisztus feltámadása A címlapon a Treboni Mester Krisztus feltámadása című alkotása látható.

Részletesebben

A tevékeny Felebaráti szeretet és a napi többszöri imádság éve 21014

A tevékeny Felebaráti szeretet és a napi többszöri imádság éve 21014 A tevékeny Felebaráti szeretet és a napi többszöri imádság éve 21014 Szent István Király Plébánia, Pomáz Közösségi életünk Krisztus örömében. Hírek, közlemények, lelki írások. Feltámadás mindenütt Kedves

Részletesebben

BÉKESSÉG A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA. Akinek Atyja az Isten

BÉKESSÉG A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA. Akinek Atyja az Isten www.albaref.hu A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2013. szeptember XIX. évfolyam 4. szám Akinek Atyja az Isten Egy a ti Atyátok, aki a mennyben van. (Máté 23,9) Kevesek imádságain, vallásos

Részletesebben

Házasság hete Talpra állhat a Styl Ünnepeltek a tévések A szombathelyi virtuóz

Házasság hete Talpra állhat a Styl Ünnepeltek a tévések A szombathelyi virtuóz ÖNKORMÁNYZATI HETILAP III. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2015. február 14. Házasság hete Talpra állhat a Styl Ünnepeltek a tévések A szombathelyi virtuóz Önkormányzati hírek 2 2015. február 14. SZOMBATHELYI 7 FOGADÓÓRA»»

Részletesebben

BÉKESSÉG A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA. Hálaadás a mi erőnk! békével töltötte be szívemet és gondolatomat,

BÉKESSÉG A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA. Hálaadás a mi erőnk! békével töltötte be szívemet és gondolatomat, www.albaref.hu A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2011. szeptember XVII. évfolyam 4. szám Hálaadás a mi erőnk! Ez az a nap, amelyet az Úr elrendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen! (Zsolt 118:

Részletesebben

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2009./4. szám Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik. Péld 17,17 A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is

Részletesebben

A Marosvásárhelyi X. Kövesdombi Református Gyülekezet lapja, XVI. évf. 2. sz., 2014. december

A Marosvásárhelyi X. Kövesdombi Református Gyülekezet lapja, XVI. évf. 2. sz., 2014. december ²1 A Marosvásárhelyi X. Kövesdombi Református Gyülekezet lapja, XVI. évf. 2. sz., 2014. december A betlehemi jászolnál nem állt egy teológus sem, egyetlen pap sem. Mégis minden teológia kezdete a csodák

Részletesebben

Munkácsy Kecskeméten. www.kecskemetilapok.hu. POLGÁRI HETILAP Ára: 158 Ft Elõfizetõknek 130 Ft. ALAPÍTVA 1868-BAN www.kecskemetilapok.

Munkácsy Kecskeméten. www.kecskemetilapok.hu. POLGÁRI HETILAP Ára: 158 Ft Elõfizetõknek 130 Ft. ALAPÍTVA 1868-BAN www.kecskemetilapok. CIV. évfolyam, 6. szám VÁROS AZ ALFÖLD SZÍVÉBEN POLGÁRI HETILAP Ára: 158 Ft Elõfizetõknek 130 Ft Az érintettek a Farkas P.-ügyrõl Ezúttal a hangfelvételekben és cikkekben szereplõ személyeket, és a legilletékesebb

Részletesebben

Lehetetlen nekünk, hogy el ne beszéljük, amiket láttunk és hallottunk (ApCsel 4,20)

Lehetetlen nekünk, hogy el ne beszéljük, amiket láttunk és hallottunk (ApCsel 4,20) magyarországi orvosok keresztény társasága XXV. évfolyam 2 3. szám 2014. augusztus Lehetetlen nekünk, hogy el ne beszéljük, amiket láttunk és hallottunk (ApCsel 4,20) Tartalom A vezetőség munkája dr. Ujlaki

Részletesebben

HÍVÓ SZÓ A LÉLEK EREJE. Vesztek erőt, minekutána a Szentlélek eljő reátok. (Apcsel 1:8)

HÍVÓ SZÓ A LÉLEK EREJE. Vesztek erőt, minekutána a Szentlélek eljő reátok. (Apcsel 1:8) IV. évf. 9. szám 2013. május 19. HÍVÓ SZÓ SzigetszentmiklósKossuth utcai Református Egyházközség lapja A LÉLEK EREJE Vesztek erőt, minekutána a Szentlélek eljő reátok. (Apcsel 1:8) Pünkösd a Szentlélek

Részletesebben

Helyszín: Hotel Frida Family. Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal Időpont: 2014. június 23 29.

Helyszín: Hotel Frida Family. Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal Időpont: 2014. június 23 29. Mi is nyaralunk még mindig változatlan helyen és áron! Helyszín: Hotel Frida Family Balatonvilágos, Zrínyi út 135. http://www.fridafamily.hu Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal

Részletesebben

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2014./2. szám.én Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem... és én életemet adom a juhokért. Jn 10,14-15b 2 2014 / 2 Március

Részletesebben

hírforrás Húsvéti ünnepkör Kellemes Ünnepeket! Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel Az internet és a TV fogságában Mindenki Misi bácsija

hírforrás Húsvéti ünnepkör Kellemes Ünnepeket! Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel Az internet és a TV fogságában Mindenki Misi bácsija Sződligeti KÖZÉLETI MAGAZIN 2. évfolyam 2. szám, 2011. április hírforrás Húsvéti ünnepkör Mindenki Misi bácsija Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel A harang(ozás) története Az internet és a

Részletesebben

Menedék Hírlevél. Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra. Náhum 1:7. 2014. december

Menedék Hírlevél. Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra. Náhum 1:7. 2014. december A Menedék Alapítvány lapja Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra. Náhum 1:7 Hálaok 2014. december A hála az életünknek jövőnknek ha nem is motorja, de legalábbis kenőolaja.

Részletesebben

Eròs Antónia: Mások sikerei irigységet szülnek

Eròs Antónia: Mások sikerei irigységet szülnek E m b e r s é g b ô l p é l d á t! 440 Ft I. évf. 4. szám 2011. augusztus Valentin csak arra emlékszik, hogy régen sokáig kórházban volt Használjuk gyakran az egészség kilenc konyhakerti òrét! Hogyan jelenik

Részletesebben

Együtt, egységben a Bibliával Ünnepi istentisztelettel vette kezdetét az ökumenikus imahét és a Biblia éve

Együtt, egységben a Bibliával Ünnepi istentisztelettel vette kezdetét az ökumenikus imahét és a Biblia éve evangélikus hetilap 73. évfolyam, 4. szám 2008. január 27. Hatvanad vasárnap Ára: 199 Ft Luthert idézõ, mondhatnánk, veretes»lutheri«érveléssel találkozunk, s [a szerzõ] úgy véli, hogy az egyházra inkább

Részletesebben