A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei"

Átírás

1 2015. április 24. ה' אייר תשע"ה 17. évfolyam 31. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: פרשת תזריע-מצורע Szombat kimenetele: A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei Alef Kids karnevál: fiatal lányok-fiúk állnak a standoknál, játékot irányítanak, gyerekeket segítenek, vagy éppen vattacukrot osztogatnak. A vasárnapi suliban csoportot vezetnek, miközben maguk is tanulnak ők a mádrichképzős csapat, vagyis ifjúsági vezető palánták, akik hamarosan önállóan szerveznek programokat és tanítanak gyerekeket az Alef Kids berkein belül. Az MKZ, ahogy magukat elnevezték, olyan fiatalokból áll, akik az elmúlt években maguk is az Alef Kidsben tanultak: ez pedig nem csupán azt jelenti, hogy az program kitermeli a saját vezetőit, hanem a sikerességét is jelzi. Ezek a fiatalok pontosan tudják, milyen az Alef Kids közösségében felnőni, és most szeretnék visszaadni és továbbadni azt, amit ők kaptak. Koó Sára ezt így fogalmazta meg kérdésünkre: Számomra az MKZ egy fantasztikus dolog, hisz beletanulhatok egy olyan világba, amit eddig csak kívülállóként láthattam. mondta Koó Sára, az MKZ egyik tagja. A képzés elméleti és gyakorlati részből áll, ez utóbbi részeként a heti programokon kívül a karneválokon, a ráckevei Sábátonon, és a badacsonytomaji nyári táborban is a csoportvezetők mellett dolgoznak. A képzés során rengeteg új isme- rettel gyarapodnak: Azért szeretem az MKZ-t, mert megtanulom, hogyan kell a gyerekekkel bánni, és ez az egész életemben tud segíteni nekem nagyon sok dologban. magyarázta egy másik ifjú madrichajelölt Köves Muski. Az Alef Kidset azért is szeretem, mert hasznos dologgal töltöm a délelőttömet. Olyannal, amit az egész életemben fel tudok használni. A tanulás az nem olyan, mint a shopping, a tanulás soha nem lesz kicsi, nem növöm ki, és mindig megmarad. Ezért szeretem az Alefkidset. Az oktatásról és a zsidóságról is komoly ismeretekre tesznek szert a fiatalok a képzés során. Ezen a képzésen nagyon sokat tanultam a gyerekekről, es nagyon sokat egymás jó megismeréséről is, ami az életem további részében is hasznos lesz. tette hozzá Sára. (folytatás a 4. oldalon)

2 2 GUT SÁBESZ április 24. A hetiszakasz tartalmából A tisztulás törvényei Hetiszakaszunk Tázriá (3Mózes 12:1-13:59.) az emberek, valamint az edények és ruhák tisztasági és tisztulási törvényeit tárgyalja, részletesen, kezdve a szülő nő tisztátalanságától, folytatva különböző leprás bőrbetegségekkel. Ezt a cáráát, ami a bőrbetegség egy bizonyos fajtáját jelenti Bölcseink kapcsolatba hozták a rossz nyelvekkel, ami szintén ragályos és veszedelmet jelent az emberiségre. Második szakaszunk Mecóra (3Mózes ) a lepraszerű bőrbetegségek felismerésével és gyógyításával foglalkozik, ami a kohaniták feladata volt. Háromféle leprát különböztet meg az Írás: ami az ember testét, ruháit, illetve háza falait érinti. A beteget karanténba zárták, és a kohanita feladata volt megállapítani, elmúlt-e a bőrbetegség (cáráát), melynek különböző fajtáit e szakasz ismerteti. Bölcseink felfogása szerint a cáráát olyan szellemi eredetű betegség, ami büntetésként sújtja az embert különböző vétkek (mint pletyka, kibeszélés, rágalom, stb.) miatt. Talmudi fogalmak Tvilá Alámerülés/megmerítkezés. Ez a kifejezés általánosságban egy személynek vagy tárgynak a mikvé-ben (azaz rituális fürdőben) való alámerülésére illetve alámerítésére utal. A koncepció többek között a következő kontextusokban használatos: 1. A rituális tisztátalansággal kapcsolatban. A mikvé-ben való megmerítkezés illetve alámerítés a szokásos módja annak, hogy egy személy vagy egy tárgy, amely korábban tisztátalan volt, visszanyerje rituális tisztaságát. A rituális tisztátalanság minden formájának megtisztítási folyamata magában foglalja a mikvé-ben való alámerülést, bizonyos esetekben azonban egyéb megtisztulási szertartásokra is szükség van. 2. A zsidóságba való betéréssel kapcsolatban (gijur). A mikvé-ben való alámerülés mind a férfiak, mind pedig a nők számára egyike a betérési folyamat lényegi aktusainak. Csupán az alámerülést követően tekintik a Megmerítkezés betérőt zsidónak. 3. A nem-zsidó szolgák (eved knááni) akvizíciójával/befogadásával kapcsolatban. Amikor egy zsidó megvásárolt egy pogányt, hogy a szolgája legyen, a szolgát alá kellett meríteni egy mikvé-ben, hogy az megszerezze az új, eved knááni státuszt. Mihelyst egy eved knááni túlesett a mikvé-ben való alámerítkezésen, a továbbiakban már köteles volt megtartani a Tóra tilalmait és teljesíteni azokat a tevőleges parancsolatokat, amelyeknek a teljesítése nem konkrét időponthoz kötött (micvát ászé seházmán grámá). 4. Az ételkészítéshez és étkezéshez használt eszközök akvizíciójával kapcsolatban. Ha egy zsidó ilyen eszközöket vásárol egy nem-zsidótól, azokat használat előtt meg kell merítenie egy mikvé-ben. Részlet a nemsokára meg jelenõ magyar Talmud kötetbõl Zsidóság szótára Dróse prédikáció, beszéd, hitszónoklat. Rabbik tartják a zsinagógában szombaton, vagy ünnepkor, rendszerint egy-egy Írásversre alapozva, azt elemezve.

3 2015. április 24. GUT SÁBESZ 3 Velem és a Rebbével történt Amit az igaz ember elhatároz, az Örökkévaló megvalósít (Babilóniai Talmud, Moéd Kátán 17a.) Joszi Groner rabbi az igazgatója az észak-karolinai lubavicsi oktatási központnak.édesapja, Lejbel Groner rabbi a Rebbe titkára volt. Az alábbiakban az ő elbeszélését olvashatjuk. Nehéz időket éltünk az iskolában akkor, biztosítanunk kellett, hogy a szülők elégedettek legyenek, és hogy a személyzet azt tegye, amit kell. Azt gondolom, sokan mentek át hasonlón, de a mi közösségünkben, lévén, hogy erőforrásaink sokkal szűkösebbek voltak a közösségben, kétszeresen is nagy kihívás volt. Egyszercsak a feleségem úgy érezte, hogy az ő összes erőfeszítésének sincs semmiféle gyümölcse. Úgy érezte, az egész egy nagy kudarc. Leült, és levelet írt a Rebbének, leírta a problémáit, és a Rebbét kérdezte, hogy vajon megvan-e benne a szükséges erő, hogy a küldetést folytassa. A Rebbe rövid választ írt, véleményem szerint eléggé erős választ. Valahogy így szólt: Sikerrel jártál (a férjeddel együtt) szent munkátokban, éspedig minden várakozáson felül, és te ezt»kudarcnak«nevezed??!! De minthogy elul hónapban vagyunk, jeles időben, legyenek mindig jó híreid, melyekről beszámolhatsz. Megemlítelek imában apósom nyugvóhelyénél is. Tehát ezzel a válasszal kellett megelégednünk, mert ez bátorítást jelentett; nem arról szólt, hogy mit érzünk, hanem a slichut sikeréről. Alapítottunk egy előkészítő iskolát, amikor idejöttünk, s idővel kinőttük a helyet ben volt ez, illetve 1986 elején, kibéreltünk egy helyiséget, de nem működött a dolog, és az illető közösség éppen akkor épített egy hatalmas kampuszt, Sálom Park néven. Ott volt viszont az eredeti épületük, azt szerettük volna megkapni, de azt mondták, nem tudják kiadni. Mindenfélét megpróbáltunk, hogy megszerezzük, de azt mondták, hogy nem lehet. Két héttel voltunk azelőtt, hogy az előkészítő iskola beindult volna, és nem volt helyünk. A feleségem, aki az előkészítőt vezette akkor, leült, és írt egy levelet a Rebbének. Akkoriban még nem küldtek faxokat a Rebbének. Azt írta le, hogy van egy csapat diák, de hely nincsen. Mit mondjunk a szülőknek, és mi lesz az oktatással? Tanácsot és áldást kért a Rebbétől. A levelet csütörtökön adta fel. Hétfőn az apám, aki a Rebbe egyik titkára volt, felhívott minket otthon. Én vettem fel a telefont. Azt mondta: A feleségeddel szeretnék beszélni. Hivatalos jellegű hívás volt, nem is üdvözöltük egymást. A feleségem felvette a telefont, mire az apám: Írtál a Rebbének egy levelet, vegyél egy tollat, és írd le, amit a Rebbe válaszol. Apám a következőket diktálta, a Rebbe szavait: Az Örökkévaló minden szükséges dologról időben gondoskodik. Legyenek mindig jó híreid. Megemlítelek apósom nyugvóhelyénél, imában. Mondtuk, hogy köszönjük szépen. A következő, amit tettünk, ez volt: felhívtuk a szülőket, és közöltük velük: Mázel tov, van helyünk! (folytatás az 5. oldalon)

4 4 GUT SÁBESZ április 24. (folytatás az 1. oldalról) A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei Az MKZ csoportban egy igazi közösség van, olyan fiatalok, akik évek óta közösen vesznek részt az Alef Kids eseményein, életre szóló barátságokat kötve: Azért szeretek MKZ-ba járni, mert itt mindig meg tudnak nevettetni a barátnőim, ezen kívül úgy tanulok, hogy közben észre sem veszem. Persze konfliktusok itt is vannak, de olyan nincs, amit mi ne tudnánk közösen megoldani. Mi, MKZ-sok már félszavakból is megértjük egymást. fogalmazta meg Szántó Jucó. A lányokkal akikkel együtt tanulok, mar 6 éve együtt vagyunk es szomorú vagyok, hogy ez lesz az utolsó evünk együtt, csapattársakként. válaszolta Sára, akinek különleges példaképe is van az Alef Kidsben, hiszen nővére, Luca az első mádrichok között volt: Egyre közelebb van a jövő év, amikor már mi leszünk a tanárok, és a célom, hogy ugyanolyan jó madricha legyek, mint a nővérem. Az MKZ-ben elért sikereikről, élményeikről is kérdeztük a fiatalokat: Nekem rengeteg olyan dolgot ad az Alef Kids, amit szavakkal nem is lehet megfogalmazni. A legnagyobb élmény számomra az Izraeli utazás volt, de persze minden felejthetetlen, amit átéltem itt. mondta Jucó. Azt akartam végig elérni, hogy szeressenek a gyerekek, es élvezzék a tanulást vasárnaponként. fogalmazta meg érzéseit Luca. A fiatalok már nagyon várják következő megmérettetésüket, a Ráckevei hétvégét, ahol a gyerekprogramok szervezésében vesznek részt aktívan. A képzés legnagyobb kihívása természetesen a badacsonytomaji egy hetes nyári tábor lesz: a Balaton-parti üdülőben őket az önfeledt pihenés, játék helyett felelősségteljes munka várja: ez azonban olyan munka, amit mindennél jobban élveznek. Nyár, Balaton, Alef Kids Idén nyáron is Alef Kids tábor Badacsonytomajban! A festői környezetben található, saját stranddal és úszómedencével felszerelt üdülőben egy hét fergeteges kaland vár a gyerekekre. Minden eddiginél izgalmasabb programokkal és életre szóló élményekkel vár minden gyereket az Alef Kids nyári tábora! Az üdülőben glatt kóser konyha működik, amely biztosítja a táborozók teljes ellátását. Időpont: augusztus Helyszín: Badacsonytomaj Jelentkezés és további információ: alefkids@gmail.com Devorah Hurwitz: Szilánk Zsuzsa: Jelentkezési határidő: április 30.

5 2015. április 24. GUT SÁBESZ 5 Szemelvények Rási kommentárjából Kiütések a bőrön Ha egy ember testének bőrén daganat, vagy var, vagy világos folt keletkezik, és ez testének bőrén a poklosság sebévé válhat, akkor vigyék Áronhoz, a paphoz, vagy egyik fiához a papok közül. (3Mózes 13:2.) daganat, vagy var Ezek bőrkiütések nevei; az egyik fehérebb, mint a másik. világos folt (báheret) Fényes foltok, ófranciául tache (folt), és hasonlóan a báhir -ral rokon kifejezés: ragyog a fellegek mögött. Áronhoz Tórai rendelet, hogy a bőrkiütések tisztátalanságának megállapítása valamint megtisztításuk nem történhet másként, mint papi tekintély révén. (folytatás a 3. oldalról) Amit az igaz ember elhatároz, az Örökkévaló megvalósít Azt kérdezték: Na és hol? Még nem tudjuk, de az biztos, hogy van helyünk. Felhívtam a közösség egyik legfontosabb tagját, aki egyszer már beszélt a Rebbével, városi tanácsnok volt, Marshall Rauch a Chábád ügyeiben is aktív, ő mondta: Ha választ kaptatok a Rebbétől, akkor az a hely meg is van. Mondjátok meg a Jewish Foundationnek, hogy van még egy esélyük. Ez azt jelenti: Mondjátok meg nekik, hogy már van más hely, de még egy esélyük van a szerződésre. Meg is tettem, felhívtam a Jewish Foundation ügyvédjét, és megmondtam: Van már más helyünk, de még meggondolhatják magukat. Azt mondja: Tudja mit, Groner rabbi? Átgondoltam a dolgot, és azt hiszem, megoldható. De még öt különféle bizottságnak kell jóváhagynia a dolgot. Hogy rövidre fogjam, öt nap alatt megkaptunk minden szükséges jóváhagyást, felvettük a személyzetet, felkészítettük az épületet, és ott voltunk a megnyitón. De van itt egy második történet is. Az egyik család az anyuka hébert tanított az iskolában izraeli nő volt. Felhívott minket, és azt mondta: Nagyon boldog vagyok, hogy megkaptátok a helyet, de szeretném megérteni, honnét volt a bátorság bennetek, hogy azt mondjátok, megvan a hely, pusztán a Rebbe szavára támaszkodva? Azt feleltük: Mert meg is volt, ha a Rebbe azt mondta A Rebbe nem áldást adott nekünk, hanem ígéretet: Az Örökkévaló gondoskodik minden szükséges dologról. Ő beteljesíti, ő megteszi Tehát mi tudtuk, hogy úgy lesz. Nem tudtuk, hogyan lesz, de tudtuk, hogy meglesz. Sírva fakadt, és azt mondta, hogy nem volt gyermekük, és nem mertek a Rebbéhez fordulni, mert nem tudták, hogy létezik ilyesmi, de ezen felbátorodva a Rebbéhez fordultak. Az akkori peszách idején a férje New Yorkban volt, és eljött a 770-be, és amikor a Rebbe feljött az imáról, peszách hetében jártunk, megállította a Rebbét, és elmondta a Rebbének, hogy áldásra van szüksége neki és a feleségének, hogy gyermekük legyen. A Rebbe azt mondta, hogy ha a felesége megtartja a családi tisztaság szabályait, meg lesznek áldva gyermekkel. És meg is tették. Elkezdték megtartani a törvényt, és egy évvel később fiuk született.

6 6 GUT SÁBESZ április 24. Smuel Wosner rabbi egy énekesnő cádik fia Múlt heti számunkban számoltunk be Wosner rabbi (1913. szeptember április 3. Peszách első széder este) haláláról. Az alábbiakban Oberlander Báruch rabbi visszaemlékezését közöljük, aki távoli rokoni viszonyban állt Wosner rabbival. Wosner rabbi egy Dunaszerdahelyről származó család sarja volt, aki Bécsben született és nevelkedett. Bécsi neveltetése egész életében meglátszott rajta, igazi arisztokratikus úriember volt. Apja Wosner Joszéf Cvi, édesanyja Ráchel Schiff volt (jóhírű bécsi család, akik a róluk elnevezett Schiffschul híres ortodox zsinagógát alapították). Édesanyjáról egy egészen különleges legenda kering ami hihetetlen volna, ha nem maga Wosner rabbi erősítette volna meg a fülem hallatára. Wosnerék egy egyszerű bécsi zsidó család voltak, Ráchel gyönyörűen énekelt, és nagy jövőt jósoltak neki. Egy alkalommal felkérték, hogy énekeljen a Bécsi Filharmonikusok énekkarában, ami nagyon fontos mérföldkő lett volna karrierjében. Jiszráél Friedman rabbi ( ), a Czortków-i rebbe, aki az első világ haború óta Bécsben tartózkodott, magához hívta a fiatalasszonyt, azt ígérve neki, hogy ha lemond a fellépésről, megáldja, hogy a fiából nagy rabbi legyen. Ráchel ebben a reményben lemondott a karriert jelentő fellépésről, fiából pedig valóban generációjának egyik legnagyobb ortodox rabbija vált. Smuel Wosner tanárai már tizennégy éves korában látták, hogy a fiú egy zseni, így rávették a szülőket, hogy taníttassák nagy jesivákban. Így került az ifjú Wosner először Tyrnauba (Nagyszombat, ma Szlovákia), ahol Ungár Sámuel Dávid ( ) a későbbi nyitrai rabbinál tanult, majd Deutschkreutzba (Sopronkeresztúr, ma Ausztria) utazott, ahol Káháná Joszéf Elimelech ( ) a későbbi ungvári rabbinál tanult, végül a híres lublini jesivába került, ahol a két világháború közötti Lengyelország legnagyobb zsenijei tanultak. Ebbe a jesivába már bekerülni sem volt egyszerű, hiszen magára a felvételire eleve több száz talmudi lap tudását követelték meg. Itt többek között a Zelechów-i reb Simele rabbi tanította, aki nagyon nagy hatással volt rá. Reb Simele nagy hászid volt, és neki köszönhető, hogy ebből az askenáz-bécsi fiúból nagyon lelkes hászid lett. Wosner rabbi Reb Simeleről azt irja első könyve előszavaban, hogy olyan volt mint egy elő Tóratekercs, olyan nagy volt tudása a háláchában és kabbalában is. Az ifjú Wosner rabbi 1934 végén tért vissza Bécsbe, ahol találkozott a hatodik lubavicsi rebbével, Joszef Jichák Schneerson rabbival ( ), aki orvosi kezelésre érkezett a városba. Erről az időszakról később azt mondta Wosner rabbi, hogy a bécsi modern zsidók nem nagyon mentek a rebbéhez, még a vallásosok sem, ő azonban naponta meglátogatta és nagyon közel kerültek egymáshoz. Ez az a korszak, amikor azt lehet mondani, hogy lubavicsi hászid volt, Tánját (a lubavicsi haszidizmus alapkönyve) tanult és a Chábád hászidizmus többi irodalmát is tanulmányozta ben házasodott meg, a pozsonyi Gelber család lányát, Rivkát vett el feleségül. A II. világháború kitöréséig élt itt a család.

7 2015. április 24. GUT SÁBESZ 7 Wosner rabbi apósának, és más bechóved pozsonyi zsidóknak tanulókört szervezett és a Tánját tanította neki. Feleségével együtt ezalatt az idő alatt is ellátogatott Bécsbe, hogy a lubavicsi rebbével találkozhassanak. A rebbe 1938-ban kelt levélben adott neki utasításokat arra nézve, hogy fejlessze csoportját és tanulmányozzák mélyebben a Tánját. A későbbiekben a hetedik rebbével, Menáchem Mendel Schneerson rabbival is kapcsolatban állt, 1977-es New York-i látogatása alkalmával hosszú találkozóra került sor kettejük közt. Néhány évvel ezelőtt beszélgettem Wosner rabbi tanítványaival, akik a szombat délutáni dróséit, Tóra-magyarázatait jegyezték fel. Ők mesélték, hogy ha a rabbi idézett valamiből, akkor a szombat kimenetele után utána kellett nézniük, hogy pontos legyen az idézet. Ez alól egyedül a Tánjá volt kivétel, mert azt még idős korában is fejből tudta és mindig szó szerint idézte. Meghatározó műve a Sévet hálévi responsum sorozat volt, amely tizenegy kötetből áll. Nincs olyan kérdés, ami az utóbbi ötven évben merült fel háláchikus témákban és ne lenne ezekben a kötetekben ott a véleménye róla kifejtve. Minden kérdés eljutott hozzá és mindről véleményt mondott róla. Az első kötet 1970-ben jelent meg, a 11. pedig a halála előtt két évvel, 2013-ben. Érdekessége ezeknek, hogy bár Wosner rabbi alapjába véve igen konzervatív volt, és sok szigorítást alkalmazott, de tudott könnyíteni is, ha arra volt szükség. Életemben először nem sokkal a bár micvám előtt láttam Wosner rabbit, amikor New Yorkban járt. Valamilyen családi eseményre érkezett, és mivel a sógora édesapám unokatestvérével házasodott, eljött a pápai zsinagógába imádkozni. Mesterem a pápai Grünwald József rabbi ( ) megtisztelte őt azzal, hogy átadta a lehetőséget, hogy a sábeszi sáchárit ima után ő mondjon nagy beszédet. A mai napi emlékszem erre, nagyon szép volt látni, ahogy ez a két híres magyar rabbi megtisztelte egymást. Emlékszem, hogy aznap többek közt arról beszélt, hogy nagyon sokszor lehet látni fiatal párokat, akik összeházasodnak, és a kezdeti nagy szerelem ellenére, hirtelen baj lesz köztük és akár válásra is sor kerül. Erre mondta egy kis szojátékkal, hogy ha abban az időben, amikor távolságot kell tartani, az ember nem tart távolságot, hanem túl közel van, akkor ennek az a következménye, hogy amikor már közel lehetne lenni, akkor eltávolodnak egymástól. Vagyis, ha esküvő előtt a vőlegény és a menyasszony nem tartják meg a kellő, vallási előirásoknak megfelelő távolságot, akkor nincs isteni áldás a házasságon, így, amikor az esküvő után már együtt lehetne lenniük, akkor fognak eltávolodni. Ugyanígy a házasságon belül is van, amikor szabad együtt lenni, és amikor nem. Isten áldása az, hogy ha távolságot tartanak, amikor kell, akkor közelség lesz közöttük, amikor annak van itt az ideje ben márciusban, Purim után voltunk nála az Európai Rabbikonferencia vezetőségével. Nagyon nagy szeretettel fogadott, elmondta nekem, mennyire örült annak, hogy Budapesten vagyok ortodox rabbiként és nagy érdeklődéssel kérdezgetett az itteni életről és munkánkról. Utána mondta, mennyire hálás a Lubavicsi Rebbének, hogy az egész világ zsidóságáért felelősséget érzett és még Magyarországra is elküldte a küldötteit. Ekkor számos témában értekeztünk vele, mint például arról, hogy a zsidóság igazolásához milyen dokumentumokat lehet figyelembe venni, vagy fel lehet-e valakit hívni a Tórához, akinek nincs brisze. Lenyűgözött, hogy 98 évesen is milyen friss volt szellemileg, milyen éles ésszel és élettapasztalattal rendelkezett. Különleges élmény volt egy ilyen emberrel találkozni. Legyen emléke áldott! Oberlander Báruch

8 8 GUT SÁBESZ április 24. Svábok és zsidók a múlt századi Óbudán Svábok és zsidók címmel jelent meg Hidvégi Handl Iván könyve, amely betekintést ad a 20. század első felének Óbudájába. A szerző, maga is óbudai lévén, hiteles képet rajzol a környék lakóiról, miliőjéről: emlékeiből felmerülő történetei nyomán eleven lépnek elénk a kor tipikus figurái: kereskedők és iparosok, zsidók és svábok. A könyvben gyermekkora emlékeit felidézve mutatja be a svábok és zsidók békés együttélését, saját és szülei környezetén keresztül ismertetve meg az óbudai boldog békeidők hangulatával. A könyv célja, hogy emléket állítson az egykori Óbudának, és bemutassa, hogy a háború előtt nem volt jellemző az antiszemitizmus arrafelé. A svábok és zsidók oldalain nyomon követhetjük többek közt tizenöt üldözött zsidó család életét, köztük a szatócsüzletet üzemeltető Baronék, vagy a családjából egyedül életben maradt Gutman Máriusz,bádogos és vízvezeték szerelő sorsát. A hitelesség kedvéért a szerző viszszatért Óbudára is, gyermekkora helyszíneit kereste fel, köztük a megújuló Óbudai zsinagógát is. A könyv a szerző szavaival élve felkavarta az állóvizet: régi ismerősök és ismeretlenek keresik meg azokkal a Kérdezd a Rabbit! Két héttel ezelőtti lapszámunkban arra a kérdésre adtam választ, hogy mi a teendő, ha valaki nem ihat sem bort, sem szőlőlevet a széderen. Ehhez kapcsolódik az alábbi dokumentum is. Az I. világháború után sok helyen rettenetes hiány volt kóser borból, és csak nagyon drágán lehetett beszerezni. Ebben a kézzel írt nyilatkozatban a vilnai rabbik engedélyezték, hogy édes teával helyettesítsék a széderesten a bort. Oberlander Báruch történetekkel, amik az olvasottak kapcsán jutottak eszükbe. Nem kizárt, hogy ezekből újabb mű áll majd össze. A szerzővel a Szent István Társulat ünnepi könyvhetén találkozhatunk, a Kairosz kiadó standjánál május 11-én óráig, május 14-én óráig dedikálja könyvét. Hidvégi Iván 1945-ig viselte a Handl családnevet, ekkor édesapja, a kitelepítésektől való félelmében a magyaros hangzású Hidvégire változtatta. Ám a régmúlt alakjaihoz híven a régmúlt neve is felbukkan egy könyv erejéig. Olvasónként külön hálásak lehetünk a szerző unokájának és környezetének, akik rávették Hidvégi Ivánt, hogy 80. életévén túl írásra adja a fejét és így megmentse a közös múlt egy darabját. Bor helyett cukros tea

9 2015. április 24. GUT SÁBESZ 9 ráckevei hétvége A Talmud Kék Duna Wellness Hotel**** (Ráckeve, Dömsödi út 1.) Idõpont: május Sábbáton Hétvégi szeminárium a dunaparton Ha egy igazi Sábesz keretében emlékezetes hétvégét szeretnél kellemes környezetben, jó társaságban, családias hangulatban eltölteni, akkor Ráckeve a legjobb választás. A négycsillagos wellness hotel, a felejthetetlen sábáti hangulat, az érdekes előadások és gyerekprogramok egyszerre adnak kikapcsolódást testnek és léleknek. Előadásainkból: A Tóra értelmezésének 13 logikai szabálya Hogyan néz ki egy talmudi oldal Antiszemita vádak a Talmud ellen A Talmud és az internet Egy arámi nyelvóra A hamis Jeruzsálemi Talmud története Hanuka a Talmudban 3 érdekes talmudi történet Jézus a Talmudban Tanuld meg a Rási betűket! Híres talmud-iskolák Magyarországon Gyakorlati témák: Nida: a harmonikus házasélet titka Mi az a mukce? Pénz és jövedelem szombaton Szokások a temetésen és a temetőben Az adakozás törvényei Részvételi díj: Ft felnőtteknek, Ft diákoknak, 6 éves korig ingyenes (az ár péntektől vasárnapig értendő) TÉGED IS SZERETETTEL VÁRUNK! További információ és jelentkezés a telefonszámon vagy a posta@zsido.com címen.

10 10 GUT SÁBESZ április 24. Lág Báomer Tábortűz, ének, tánc és kerti parti Ezen a napon, az ómer számlálás 33. napja előestéjén szűnt meg az a szörnyű járvány, amely Akiva rabbi 24 ezer tanítványát is magával vitte. A tanítványok halála feletti gyászt a vidámság, zene, tánc, és ünnepi evés-ivás váltja fel. Ugyancsak, Lág Báomer alkalmával emlékezünk meg Simon Bár Jocháj rabbiról, a Talmud egyik legkiemelkedőbb tudósáról is, aki egyben egy fontos kabbalisztikus mű, a Zohár szerzője és aki ezen a napon halt meg. Simon rabbi tudása a jogi törvények rétegétől a legmélyebb misztikus titkokig átfogta a Tórát. A hagyomány szerint azt kérte, hogy örömünneppel üljük meg a jorcájt évfordulóját. Az ómerszámlálás 33. napján, a peszách és sávuot közötti gyász megszakításának örömén, tarts Te is velünk különleges közösségi programunkon, ahol a lágbáomeri tábortűz mellett piknik, tűzön sütés, ének és tánc részese lehetsz! Időpont: május 6. (szerda) óra Helyszín: Budai Sport Hotel, 1121 Budapest, Jánoshegyi út /9 hrsz. (XII. ker. Normafa) Megközelítés: A Budai Sport Hotel Budapestről tömegközlekedési eszközzel a Széll Kálmán térről a 21 és 21A autóbusszal a Normafa végállomásig közelíthető meg. Személyautóval a Széll Kálmán tér Alkotás út Istenhegyi-Eötvös (át a fogaskerekű vasúti átjárón) Jánoshegyi úton keresztül található a szálloda. Rendezvény részvételi díja: 1000 Ft/fő. Befizethető: a helyszínen További információ és jelentkezés a telefonszámon vagy a posta@zsido.com címen. Téged is szeretettel várunk!

11 2015. április 24. GUT SÁBESZ 11 Áldás mindenre van Még a virágzó gyümölcsfákra is! A múlt héten véget ért Niszán hónap egyik különleges előírása, hogy ha az ember először lát a tavaszi virágzó gyümölcsfát, áldást mondjon rá: Báruch átá Á-donáj E-lohénu Melech Háolám, selo chiszár böolámo klum, ubárá bo brijot tovot vöilánot tovot léhánot báhem bnéj ádám. Vagy a következő szavakkal ad hálát: Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, Világ Ura, kinek világa nem szűkölködik semmiben, aki szép teremtényeket és fákat teremtett belé az ember élvezetére! Ezt az áldást évente egyszer lehet elmondani, amikor először látunk virágzó gyümölcsfát abban az évben, ha azonban valaki nem látott Niszánban gyümölcsfát, akkor egyes vélemények szerint Ijárban még pótolhatja az áldást. Eltérő vélemények vannak arról, hogy mi a teendő, ha valaki már látott gyümölcsfát virágozni abban az évben, de elfeledkezett az áldásról. Míg sok háláchá szakértő engedélyezi, hogy a következő alkalommal, amikor virágzó fát lát, pótolja, ám az Álter rebbe ezzel nem értett egyet. A déli félteke országaiban, ahol elul és tisri hónapra esik a fák virágzása, abban az időszakban kell az áldást mondani. Szombaton és ünnepen is elmondhatjuk az áldást. Elegendő egy fára áldást mondani, de még jobb, ha egyszerre két virágzó fára mondjuk. Ugyanakkor olyan fára, melyen egy másik fajta fa oltványából nő gyümölcs, nem lehet áldást mondani. A képen Oberlander Báruch rabbi a Wesselényi utcán található vadkörtefákra mond áldást. Kibõvült választék a Judaika boltban Megújult a Keren Or központ-ban található Judaika bolt kínálata. Zsidó kegytárgyak, használati tárgyak, ékszerek és játékok is megtalálhatóak az új üzlethelyiségben. Minden eddiginél szélesebb választékkal várják a vevõket a Budapest, Károly körút 20.-ban található üzletben.

12 12 GUT SÁBESZ április 24. Rejtvény Válaszoljon helyesen a hetiszakasszal kapcsolatos kérdéseinkre és nyerjen értékes könyveket! A megfejtéseket a rejtveny@zsido.com címre küldheti be. A megfejtéshez segítséget a oldalon talál! Előző rejtvényünk megfejtése: Kik és miért halnak meg ebben a hetiszakaszban? Áron két idősebb fia, Nádáv és Ávihu idegen tüzet visz az Örökkévaló színe elé, amit [Ő] nem parancsolt nekik, és meghalnak az Örökkévaló színe előtt. Mi az oka Mózes és Áron nézeteltérésének? Mózes és Áron később összekülönbözik egy, az áldozatokkal kapcsolatos jogi kérdésen, végül azonban Mózes Áronnak ad igazat. Eheti: Milyen törvényeket tárgyal hetiszakaszunk, Tázria? Mi a cáráát és miért keletkezik? Várjuk a válaszokat, a nyerteseket ben értesítjük. Heti programajánló Sász Chevra Zsinagóga (VI., Vasvári Pál u. 5.) Hétköznap: 8.00: Reggeli ima Vasárnap-csütörtök: 19:30 Délutáni-esti ima (a Keren Or-ban) Péntek: 19:00: Hetiszakasz tanulás 19:30: Minchá, utána Kábálát Sábát Szombat: 8.45: Hetiszakasz tanulás 9:15: Reggeli ima, majd kidus 19:20 Délutáni ima, majd szeudá slisit Imaidõk Óbudai Zsinagóga (III., Lajos utca 163.) Hétfő-péntek (munkanapokon): 6.30: Reggeli ima Péntek este: 18.00: Tanulás 19.30: Esti ima, majd kidus Szombat: 9.30: Tanulás 10.00: Reggeli ima, majd kidus Gut Sábesz Megjelenik hetente Kiadja a Chabad-Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület Published weekly by Chabad-Lubavitch The Jewish Heritage Center of Hungary 1052 Budapest, Károly körút. 20. Telefon: (361) www. zsido.com info@zsido.com Felelõs kiadó: Oberlander Báruch rabbi Szerkesztõ: Golubovics Martina Nyomdai elõkészítés: Juhász Valéria ISSN A kiadvány szent szövegek részleteit és magyarázatait tartalmazza. Kérjük, ne dobja el! Megjelenik Shlomo Michelashvili támogatásával.

SÁBESZ. Peszách a parkban

SÁBESZ. Peszách a parkban 2015. április 3. י"ד ניסן תשע"ה 17. évfolyam 28. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 18.58 חג הפסח Gyertyagyújtás a második este: 20.05 Peszách

Részletesebben

Napelemek a Dohány utcában

Napelemek a Dohány utcában 2015. május 1. י"ב אייר תשע"ה 17. évfolyam 32. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.27 פרשת אחרי-קדושים Szombat kimenetele: 20.37 Napelemek

Részletesebben

Budai ófár. Háztáji Hírek. pítvány igazgatója, akivel elbeszélgettünk az alapítvány munkájáról.

Budai ófár. Háztáji Hírek. pítvány igazgatója, akivel elbeszélgettünk az alapítvány munkájáról. Budai ófár 2014. május KÉRJÜK, TÁMOGASSA ADÓJA 1%VAL A FRANKEL ZSINAGÓGA ALAPÍTVÁNYT! ADÓSZÁM: 18114878-1-41 MAZSIHISZ TECHNIKAI SZÁMA: 0358 KÖSZÖNJÜK! Nagy örömünkre szolgált, hogy az idén is több, mint

Részletesebben

A zsidóságban nincs elveszett ügy!

A zsidóságban nincs elveszett ügy! 2015. május 8. י"ט אייר תשע"ה 17. évfolyam 33. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.46 פרשת אמור Szombat kimenetele: 21.00 A zsidóságban

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Fried Miklós? Interjúalany. Rosenberg Imre 1921

Családfa. Anyai nagyapa. Fried Miklós? Interjúalany. Rosenberg Imre 1921 Családfa Apai nagyapa Rosenberg Ábrahám Jehuda 1855 1909 Apai nagyanya Rosenberg Ábrahámné (szül. Desberg Sára) 1861 1933 Anyai nagyapa Fried Miklós? 1944 Anyai nagyanya Fried Miklósné (szül. Schwartz?)?

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) D. Sámuel

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) D. Sámuel Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Apa D. Sámuel 1870 1945 Anya D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) 1875 1949 Testvérek D. Piroska 1898? D. Imre 1900 1924 F. M.-né (szül. D. Ilona)

Részletesebben

Széder Fijitől Moszkváig

Széder Fijitől Moszkváig 2015. április 9. כ' ניסן תשע"ה 17. évfolyam 29. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.06 חג הפסח Péntek esti gyertyagyújtás: 19.08 Széder

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947 Családfa Anyai nagyanya Apai nagyapa Spitzer Jakab? 1922 Apai nagyanya Spitzer Jakabné (szül. Rózsay Gizella)?? Anyai nagyapa Kohn Manó 1857 1944 Kohn Manóné (szül. Hirsch Flóra)?? Kohn Manóné (szül. Wurn

Részletesebben

Családfa. Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek Név ismeretlen 1860-as évek Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942

Családfa. Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek Név ismeretlen 1860-as évek Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Stern Nuhim 1860-as évek 1940 Név ismeretlen 1860-as évek 1939 Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942 Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek 1942

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Családfa. Deutsch Ignác Interjúalany. Pollák Béláné (korábban: Brandl Józsefné) (szül. Schwarz Klára ) Gyermekek

Családfa. Deutsch Ignác Interjúalany. Pollák Béláné (korábban: Brandl Józsefné) (szül. Schwarz Klára ) Gyermekek Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Schwarz? Schwarz?-né (szül.?) Deutsch Ignác 1828 1915 Deutsch Ignácné (szül. Weisz Teréz) 1860 1944 Apa Schwarz Mór 1877 1941 Anya Schwarz

Részletesebben

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre RACHEL ALLEN Ezt a könyvet férjemnek, Isaac-nak ajánlom akinek szere tete, támogatása

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Goldsmann Bernard?? Interjúalany. Greif Ruth (szül. Goldstein Ruth) 1932. Gyermekek

Családfa. Anyai nagyapa. Goldsmann Bernard?? Interjúalany. Greif Ruth (szül. Goldstein Ruth) 1932. Gyermekek Családfa Apai nagyapa Goldstein??? Apai nagyanya Goldstein?-né (szül.? Rozália) 1874 1949 Anyai nagyapa Goldsmann Bernard?? Anyai nagyanya Goldsmann Bernardné (szül.? Eszter) 1880-as évek 1970- es évek

Részletesebben

Családfa. (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: R. Lipótné (szül. D. Cecília) 1886 1944. R. Lipót (1883 1944) V. Ignác (? 1944) V.

Családfa. (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: R. Lipótné (szül. D. Cecília) 1886 1944. R. Lipót (1883 1944) V. Ignác (? 1944) V. Családfa Apai nagyanya Apai nagyapa V. Ignác (? 1944) V. Ignácné (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: V. Ignácné (szül.? Éva) (? 1944) Anyai nagyapa R. Lipót (1883 1944) Anyai nagyanya R. Lipótné (szül. D. Cecília)

Részletesebben

Családfa. nagyapa Marmorstein. Lorber Sámuel? 1933. Interjúalany. Bognár Pálné (szül. Mermelstein / Marmorstein/ Éva) 1929.

Családfa. nagyapa Marmorstein. Lorber Sámuel? 1933. Interjúalany. Bognár Pálné (szül. Mermelstein / Marmorstein/ Éva) 1929. Családfa Apai nagyapa Marmorstein Herman?? Apai nagyanya Marmorstein Hermanné (szül. Gottesman Ilona)?? Anyai nagyapa Lorber Sámuel? 1933 Anyai nagyanya Lorber Sámulné (szül. Goldiner Ida)?? Apa Marmorstein

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Családfa. Jakubovics Ignácné (szül.? Hani)? Ferencné (szül. Breuer Sári)? 1910-es évek. Gottesmann. Jakubovics Ignác? 1930 előtt. Ferenc?

Családfa. Jakubovics Ignácné (szül.? Hani)? Ferencné (szül. Breuer Sári)? 1910-es évek. Gottesmann. Jakubovics Ignác? 1930 előtt. Ferenc? Családfa Apai nagyapa Jakubovics Ignác? 1930 előtt Apai nagyanya Jakubovics Ignácné (szül.? Hani)? 1944 Anyai nagyapa Gottesmann Ferenc? 1944 Anyai nagyanya Gottesmann Ferencné (szül. Breuer Sári)? 1910-es

Részletesebben

Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom,

Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom, A TASSI ÉS A GYULAI SZERETETOTTHON 2004 2009 Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom, amelyet általában nem ismernek az emberek mivel nem találkoznak vele naponként, vagy téves elképzelésük van

Részletesebben

Családfa. Apa. Anya. Adler Mátyás 1897 1944. Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895 1944. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Pudler János 1921 1999

Családfa. Apa. Anya. Adler Mátyás 1897 1944. Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895 1944. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Pudler János 1921 1999 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Adler? Nincs adat Pollák? Pollák?-né?? 1837 1942 (szül.?)? 1911 Apa Adler Mátyás 1897 1944 Anya Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895

Részletesebben

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni.

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Olvasd el: Lukács

Részletesebben

Családfa. Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? Berger Adolf Kovács (Kohn) Adolf?

Családfa. Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? Berger Adolf Kovács (Kohn) Adolf? Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Kovács (Kohn) Adolf? 1914 Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? 1906 Berger Adolf 1862 1939 Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) 1874 1944 Apa

Részletesebben

Családfa. Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es évek 1940. Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944. Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944

Családfa. Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es évek 1940. Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944. Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944 Családfa Apai nagyapa Katz Icik 1870-es évek 1939 Apai nagyanya Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944 Anyai nagyapa Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944 Anyai nagyanya Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es

Részletesebben

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Izsák Sámuel? 1914 Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944 Legmann Rudolf 1856 1938 Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2018. december 10. (hétfő) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: 2018/19.

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941. Schwartz. Nincs adat. Salamon? 1927. Apa. Anya. Kornveis Ignác 1882 1929

Családfa. Nincs adat. Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941. Schwartz. Nincs adat. Salamon? 1927. Apa. Anya. Kornveis Ignác 1882 1929 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Schwartz Salamon? 1927 Anyai nagyanya Schwartz Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941 Apa Kornveis Ignác 1882 1929 Anya Kornveis Kornélia (szül. Schwarz

Részletesebben

Családfa. Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Krausz Adolfné (szül.?)?? Krausz Adolf 1836 1928. Lunczer Gyula? 1925/26. Apa. Anya. Lunczer Lipót 1871 1930

Családfa. Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Krausz Adolfné (szül.?)?? Krausz Adolf 1836 1928. Lunczer Gyula? 1925/26. Apa. Anya. Lunczer Lipót 1871 1930 Családfa Apai nagyapa Lunczer Gyula? 1925/26 Apai nagyanya Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Anyai nagyapa Krausz Adolf 1836 1928 Anyai nagyanya Krausz Adolfné (szül.?)?? Apa Lunczer Lipót 1871 1930 Anya Lunczer

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

A CSALÁD. Következzen tehát a család:

A CSALÁD. Következzen tehát a család: A CSALÁD 2013. február. Eljutottam végre ide is - hogy összeismertessem a rokonokat. A több ezernyi kép közül majdnem mindegyik régi Aputól származik, az újak túlnyomó része pedig tőlem. Igyekeztem őket

Részletesebben

Családfa. Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937. Freiberger Mór? 1904/05. Kauders Dávid 1854 1926

Családfa. Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937. Freiberger Mór? 1904/05. Kauders Dávid 1854 1926 Családfa Apai nagyapa Kauders Dávid 1854 1926 Apai nagyanya Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Anyai nagyapa Freiberger Mór? 1904/05 Anyai nagyanya Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

Családfa. Krén Jakabné (szül.? Rozália)? Huber? (szül.?)?? Krén Jakab? Huber??? Apa. Anya. Huber Jakab

Családfa. Krén Jakabné (szül.? Rozália)? Huber? (szül.?)?? Krén Jakab? Huber??? Apa. Anya. Huber Jakab Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Huber??? Huber? (szül.?)?? Krén Jakab? 1935 Krén Jakabné (szül.? Rozália)? 1936 Apa Huber Jakab 1883 1944 Anya Huber Jakabné (szül. Krén

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet. A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus születése Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : E. Frischbutter; Sarah S. 60/36. Történet www.m1914.org Bible

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek. Interjúalany

Családfa. Anyai nagyapa. Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek. Interjúalany Családfa Apai nagyapa Geiringer Vilmos? 1944 Apai nagyanya Geiringer Vilmosné (szül. Rechnitz Antónia)?-1944 Anyai nagyapa Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek Anyai nagyanya Rechnitz Sámuelné (szül.

Részletesebben

Hanukka és Karácsony

Hanukka és Karácsony Bereczki Sándor Igehirdetések 9. Hanukka és Karácsony Mindenki Temploma Hanukka és Karácsony Igehirdetés sorozat 9. Copyright 2010 Bereczki Sándor Korrektor: Dr. Gruber Tibor Kiadványszerkesztő: Danziger

Részletesebben

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Keller Jakab 1860-as évek 1944 Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944 Kohn Mihály 1876 1944 Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882

Részletesebben

Családfa. Ganz??? Müller??? Müller?-né (szül.?)?? Ganz?-né (szül.? Perl) 1850-es évek Anya. Apa

Családfa. Ganz??? Müller??? Müller?-né (szül.?)?? Ganz?-né (szül.? Perl) 1850-es évek Anya. Apa Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Müller??? Müller?-né (szül.?)?? Ganz??? Ganz?-né (szül.? Perl) 1850-es évek 1944 Apa Anya Müller Volf 1880-as évek 1944 Müller Volfné (szül.

Részletesebben

Családfa. Lax??? Interjúalany. Ružena Deutschová (szül. Eiländer Rozália) Gyermekek

Családfa. Lax??? Interjúalany. Ružena Deutschová (szül. Eiländer Rozália) Gyermekek Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Eiländer Izsák? 1932/33 Eiländer Izsákné (szül.? Ráchel)? 1944 Lax??? Lax?-né (szül.? Jechévet)? 1944 Apa Eiländer Lajos 1902 1963 Anya

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Laufer Mór?? Interjúalany. Klára Kováčová-Kohnová (szül. Weisz Klára) 1926. Gyermekek. Marta Kováčová-Kohnová 1948 1948

Családfa. Anyai nagyapa. Laufer Mór?? Interjúalany. Klára Kováčová-Kohnová (szül. Weisz Klára) 1926. Gyermekek. Marta Kováčová-Kohnová 1948 1948 Családfa Apai nagyapa Weisz Mihály?? Apai nagyanya Weisz Cecília (szül. Hopper Cecília)?? Anyai nagyapa Laufer Mór?? Anyai nagyanya Laufer Mina (szül. Smatana Mina) 1860-as évek 1938 Apa Weisz József 1893

Részletesebben

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET I. évfolyam 3. szám szeptember, október Akarod hallani a jó hírt? Mindennek Királya Mindennek Királya, az Istennek Fia, égnek, földnek Ura Akinek véd minket a karja tőlünk

Részletesebben

Családfa. Kohn Móricné (szül.? Vilma)? Grünbaum?-né (szül.?)? Kohn Móric? Grünbaum??? Apa. Anya. Grünbaum András

Családfa. Kohn Móricné (szül.? Vilma)? Grünbaum?-né (szül.?)? Kohn Móric? Grünbaum??? Apa. Anya. Grünbaum András Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Grünbaum??? Grünbaum?-né (szül.?)? 1945 Kohn Móric? 1918 Kohn Móricné (szül.? Vilma)? 1945 Apa Grünbaum András 1890 1951 Anya Grünbaum Margit

Részletesebben

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval Lehet-e? ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN Hiteles tanúk cáfolata Interjú Horthy Istvánnéval A közelmúltban a Jobbik néven ismert, de általam kezdettől ártalmas és értelmetlen képződménynek nevezett

Részletesebben

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Családfa Apai nagyapa Krämer Gyula (Julius Krämer)?? Apai nagyanya Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Anyai nagyapa Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Anyai nagyanya Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza)

Részletesebben

Családfa Apai Apai Anyai nagyanya Anyai nagyapa nagyanya nagyapa Apa Anya Testvérek Házastárs Interjúalany Gyermekek

Családfa Apai Apai Anyai nagyanya Anyai nagyapa nagyanya nagyapa Apa Anya Testvérek Házastárs Interjúalany Gyermekek Családfa Apai nagyapa? Friedman 1845 1887 Apai nagyanya? Friedman (szül.?) 1852 1925 Anyai nagyapa Bernard Rosenzweig 1855 1938 Anyai nagyanya Katarine Rosenzweig (szül. Katarine Ertler) 1858 1940 Apa

Részletesebben

Családfa. Haskó Jakabné (szül. Hernfeld Amália) 1863 1942. Stern Sámuelné (szül. Klein Irma) 1884 körül 1944. Stern Sámuel 1879 1933

Családfa. Haskó Jakabné (szül. Hernfeld Amália) 1863 1942. Stern Sámuelné (szül. Klein Irma) 1884 körül 1944. Stern Sámuel 1879 1933 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Haskó Jakab 1850-es évek 1927 Haskó Jakabné (szül. Hernfeld Amália) 1863 1942 Stern Sámuel 1879 1933 Stern Sámuelné (szül. Klein Irma) 1884

Részletesebben

iskolai naptár 2019/20 tanév

iskolai naptár 2019/20 tanév iskolai naptár 2019/20 tanév Adatlap Név:... Osztály:... Cím:......... Telefonszám:... E-mail:... Diákigazolvány-szám:... TAJ-szám:... Édesanyja neve:... Telefonszáma:... Édesapja neve:... Telefonszáma:...

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I.

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I. HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 4. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Elérhető pontszám: 70p. 2015. január 9. 1. Fejtsd meg a

Részletesebben

A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái

A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái Üdvözlet Denver-ből. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván Norbi, Rachel, Josiah, Joshi és Anna. Röviden szeretnék beszámolni hogy mi is

Részletesebben

Családfa. Wagner Adolfné (szül. Frankfurter Lina) 1860-as évek 1917 körül. Nincs adat. Wagner Adolf? 1915/16. Nincs adat. Apa.

Családfa. Wagner Adolfné (szül. Frankfurter Lina) 1860-as évek 1917 körül. Nincs adat. Wagner Adolf? 1915/16. Nincs adat. Apa. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Wagner Adolf? 1915/16 Anyai nagyanya Wagner Adolfné (szül. Frankfurter Lina) 1860-as évek 1917 körül Apa S. (Sprerlinger) Jenő 1890 1941 Anya S. Jenőné

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben

A gyűrűn látszott, hogy soká hordhatták és sokat dolgozott az, aki viselte, mert kopott volt, de gyűrű volt. Az anyós nagylelkűségére

A gyűrűn látszott, hogy soká hordhatták és sokat dolgozott az, aki viselte, mert kopott volt, de gyűrű volt. Az anyós nagylelkűségére A gyűrű kora A jobb keze gyűrűsujján lévő karikagyűrűt nézegette. A házassági évfordulójuk közeledett. Hányadik is? Ki kell számolnia. Ha 52-ben házasodtak és most 2011-et írunk, akkor ez az 59. Nem kerek

Részletesebben

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 1 Tiszták, hősök, szentek Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 2013 Géza fejedelem megkereszteltette fiát, aki a keresztségben

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Jézus, a tanítómester

Jézus, a tanítómester 9. tanulmány Jézus, a tanítómester május 23 29. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 5Mózes 6:5; Lukács 4:31-37; 6:20-49; 8:19-21, 22-25; 10:25-37 Mindenkit ámulatba ejtett tanítása, mert szavának ereje

Részletesebben

Fényképalbum. A fénykép készítésének éve:

Fényképalbum. A fénykép készítésének éve: Fényképalbum Az interjúalany neve: A fénykép készítésének helye: A fénykép készítésének éve: Szüleim Budapest 1980-as évek Ők a szüleim. Ez a kép már itt készült, Budapesten. Volt egy kicsi lakásuk, és

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

Családfa. Krajcsik Jakabné (szül. Srézinger Berta) kb /46. Grün Jánosné (szül. Weiner Emma)?? Krajcsik Jakab?? Grün János? Apa.

Családfa. Krajcsik Jakabné (szül. Srézinger Berta) kb /46. Grün Jánosné (szül. Weiner Emma)?? Krajcsik Jakab?? Grün János? Apa. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Grün János? 1919 Grün Jánosné (szül. Weiner Emma)?? Krajcsik Jakab?? Krajcsik Jakabné (szül. Srézinger Berta) kb. 1852 1945/46 Apa Grün

Részletesebben

Családfa. Neu Adolf 1830-as évek? Interjúalany. Kárpáti Áronné (korábban: Schächter Lászlóné) (szül. Grünberg Klára) 1920.

Családfa. Neu Adolf 1830-as évek? Interjúalany. Kárpáti Áronné (korábban: Schächter Lászlóné) (szül. Grünberg Klára) 1920. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Grünberg?? 1920-as évek Grünberg?-né (szül. Grünberg Berta)? 1930 Neu Adolf 1830-as évek? Neu Adolfné (szül. Kraut Borbála) 1832 1922 Apa

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

Január, a polgári év elsõ hónapja tehát a Vízöntõ csillagkép nevét viseli. A régi magyar neve pedig Boldogasszony hava, mert eleink az év elsõ hónapját Szûz Máriának szentelték. A keresztény (katolikus)

Részletesebben

Hasznos információk. A képzés során megismerkedünk az SVT lényegével, szellemi és spirituális hátterével, valamint megtanuljuk a technika használatát.

Hasznos információk. A képzés során megismerkedünk az SVT lényegével, szellemi és spirituális hátterével, valamint megtanuljuk a technika használatát. SVT Alaptanfolyam Június 3-4-n és 10-11-n. Hasznos információk Mi történik egy alaptanfolyamon? Az alaptanfolyam önmagában is komplett egész. Az alaptanfolyam elvégzése után azonnal! alapvető változásokat

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Kocsis György Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Az oroszlányi gyermekotthon 1967 óta áll a fővárosi gyermekvédelem szolgálatában. Kezdetben csak lány növendékei

Részletesebben

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni BRÁTÁN ERZSÉBET HÉTKÖZNAPI CSODÁK NOVELLAGYŰJTEMÉNY ELŐSZÓ Kedves olvasóim! Az alábbi novelláim a valóság és a fantázia összefonódásából születtek. Számtalanszor elmegyünk apróságok felett, pedig az élet

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

3 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent Erzsébet Árpád-házi Szent Kinga Árpád-házi Boldog Jolán Árpád-házi Szent Margit Szent Hedvig

3 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent Erzsébet Árpád-házi Szent Kinga Árpád-házi Boldog Jolán Árpád-házi Szent Margit Szent Hedvig 3 Tiszták, hősök, szentek Árpád-házi Szent Erzsébet Árpád-házi Szent Kinga Árpád-házi Boldog Jolán Árpád-házi Szent Margit Szent Hedvig 2013 ( 2 ) Erzsébet sokat imádkozott Árpád-házi Szent Erzsébet Ünnepe:

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet.

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. 1. Mi a véleményed? kártyák Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. Szerintem ez nem igaz. Nem értek egyet. Én

Részletesebben

Híres metodisták 3. Metodisták a misszióban

Híres metodisták 3. Metodisták a misszióban Híres metodisták 3. Metodisták a misszióban James Fraser (1886-1938) Senki nem vette észre, milyen királyi küzdelem folyik a könyvtár sarkában ülő fiatalember szívében. Azon a délutánon már harmadszor

Részletesebben

Családfa. Mandel Ábrahám Fülöp?-né (szül.?)?? Mandel Ábrahámné (szül. Fülöp Sára) Fülöp??? Apa. Anya. Fülöp Móric

Családfa. Mandel Ábrahám Fülöp?-né (szül.?)?? Mandel Ábrahámné (szül. Fülöp Sára) Fülöp??? Apa. Anya. Fülöp Móric Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Fülöp??? Fülöp?-né (szül.?)?? Mandel Ábrahám 1853 1935 Mandel Ábrahámné (szül. Fülöp Sára) 1843 1935 Apa Fülöp Móric 1873 1945 Anya Fülöp

Részletesebben

Családfa. Schillinger Emánuel Kohn Netty (szül. Blau Netty)? Schillinger Julianna (szül. Blum Julianna)? Kohn Sándor? 1898.

Családfa. Schillinger Emánuel Kohn Netty (szül. Blau Netty)? Schillinger Julianna (szül. Blum Julianna)? Kohn Sándor? 1898. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Kohn Sándor? 1898 Kohn Netty (szül. Blau Netty)? 1931 Schillinger Emánuel 1858 1942 Schillinger Julianna (szül. Blum Julianna)? 1938 Apa

Részletesebben

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE 3. szám, 2015. március 3. szám - 2015. március Apró lépések a családokért Néhány évvel ezelőtt egy kolléganőm felhívott, hogy nem tudja, mit csináljon, ugyanis abortuszra

Részletesebben

XII. 2014. Az egészség és sport jegyében

XII. 2014. Az egészség és sport jegyében Á G F A L V I K R Ó N I K A XV. évfolyam 9. szám Ágfalva Önkormányzatának tájékoztatója 2014. SZEPTEMBER XII. 2014. Az egészség és sport jegyében Versenykiírás Az eddig megrendezett futófesztiválok sikere

Részletesebben

Családfa. Rosenberg?-né (szül?)? 1922 elõtt. Roth Bernátné (szül. Reisenbach Záli) 1852 1934. Rosenberg?? 1910-es évek. Roth Bernát 1847 1903.

Családfa. Rosenberg?-né (szül?)? 1922 elõtt. Roth Bernátné (szül. Reisenbach Záli) 1852 1934. Rosenberg?? 1910-es évek. Roth Bernát 1847 1903. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Roth Bernát 1847 1903 Roth Bernátné (szül. Reisenbach Záli) 1852 1934 Rosenberg?? 1910-es évek Rosenberg?-né (szül?)? 1922 elõtt Apa Roth

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. április Lelkivezetői gondolatok ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! 8 nappal Húsvét ünnepe előtt Jézus Krisztus megmutatta az emberiségnek és a világnak,

Részletesebben

Családfa. Salamon Gáspárné (szül.?)?? Blum? (szül.? Scheindl)? 1930-as évek. Salamon Gáspár?? Blum??? Apa. Anya. Blum Móric

Családfa. Salamon Gáspárné (szül.?)?? Blum? (szül.? Scheindl)? 1930-as évek. Salamon Gáspár?? Blum??? Apa. Anya. Blum Móric Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Blum??? Blum? (szül.? Scheindl)? 1930-as évek Salamon Gáspár?? Salamon Gáspárné (szül.?)?? Apa Blum Móric 1888 1944 Anya Blum Móricné (szül.

Részletesebben

Drága! Áldott, békés karácsonyt és sikeres, boldog új esztendot kíván Neked és szeretteidnek:

Drága! Áldott, békés karácsonyt és sikeres, boldog új esztendot kíván Neked és szeretteidnek: Drága! Az idei karácsonyon egy különleges ajándékkal szeretnélek meglepni. Nagyon szeretem, amikor vidám és kipihent vagy, ezért arra gondoltam megajándékozlak egy éjszakás kikapcsolódással. Fogadd szeretettel

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus csodái

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus csodái A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus csodái Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

Kérdőív a gyermekek és serdülők egészségéről és jólétéről

Kérdőív a gyermekek és serdülők egészségéről és jólétéről KIDSCREEN-52 Kérdőív a gyermekek és serdülők egészségéről és jólétéről Szülői kérdőív Page 1 of 7 Kedves Szülő, Dátum: év hónap Hogy van a gyermeke? Hogy érzi magát? Ezeket szeretnénk most megtudni Öntől.

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

Tisztelt Szakszervezeti Tag!

Tisztelt Szakszervezeti Tag! Tisztelt Szakszervezeti Tag! Kérem, engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam szállodánk a Két Korona Wellness Hotel ajánlatait. Szállodánk Balatonszárszón az egyik legkedveltebb üdülőövezetben található.

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924 Családfa Apai nagyapa Lőrincz Dániel 1870 1929 Apai nagyanya Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951 Anyai nagyapa Seiger Gottlieb 1864 1924 Anyai nagyanya Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina )

Részletesebben

Családfa. Moskovits Zsigmond? 1921. Katz?-né?? Moskovits Zsigmondné (szül.? Braha)? 1930-as évek. Katz??? Apa. Anya. Katz Mózes 1890 körül 1944

Családfa. Moskovits Zsigmond? 1921. Katz?-né?? Moskovits Zsigmondné (szül.? Braha)? 1930-as évek. Katz??? Apa. Anya. Katz Mózes 1890 körül 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Katz??? Katz?-né?? Moskovits Zsigmond? 1921 Moskovits Zsigmondné (szül.? Braha)? 1930-as évek Apa Katz Mózes 1890 körül 1944 Anya Katz Bella

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e!

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e! JELENTKEZÉSI LAP JELENTKEZÉS: A FENTI POSTACÍMEN VAGY SZEMÉLYES LEADÁSSAL JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. FEBRUÁR 16. Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben