A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei"

Átírás

1 2015. április 24. ה' אייר תשע"ה 17. évfolyam 31. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: פרשת תזריע-מצורע Szombat kimenetele: A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei Alef Kids karnevál: fiatal lányok-fiúk állnak a standoknál, játékot irányítanak, gyerekeket segítenek, vagy éppen vattacukrot osztogatnak. A vasárnapi suliban csoportot vezetnek, miközben maguk is tanulnak ők a mádrichképzős csapat, vagyis ifjúsági vezető palánták, akik hamarosan önállóan szerveznek programokat és tanítanak gyerekeket az Alef Kids berkein belül. Az MKZ, ahogy magukat elnevezték, olyan fiatalokból áll, akik az elmúlt években maguk is az Alef Kidsben tanultak: ez pedig nem csupán azt jelenti, hogy az program kitermeli a saját vezetőit, hanem a sikerességét is jelzi. Ezek a fiatalok pontosan tudják, milyen az Alef Kids közösségében felnőni, és most szeretnék visszaadni és továbbadni azt, amit ők kaptak. Koó Sára ezt így fogalmazta meg kérdésünkre: Számomra az MKZ egy fantasztikus dolog, hisz beletanulhatok egy olyan világba, amit eddig csak kívülállóként láthattam. mondta Koó Sára, az MKZ egyik tagja. A képzés elméleti és gyakorlati részből áll, ez utóbbi részeként a heti programokon kívül a karneválokon, a ráckevei Sábátonon, és a badacsonytomaji nyári táborban is a csoportvezetők mellett dolgoznak. A képzés során rengeteg új isme- rettel gyarapodnak: Azért szeretem az MKZ-t, mert megtanulom, hogyan kell a gyerekekkel bánni, és ez az egész életemben tud segíteni nekem nagyon sok dologban. magyarázta egy másik ifjú madrichajelölt Köves Muski. Az Alef Kidset azért is szeretem, mert hasznos dologgal töltöm a délelőttömet. Olyannal, amit az egész életemben fel tudok használni. A tanulás az nem olyan, mint a shopping, a tanulás soha nem lesz kicsi, nem növöm ki, és mindig megmarad. Ezért szeretem az Alefkidset. Az oktatásról és a zsidóságról is komoly ismeretekre tesznek szert a fiatalok a képzés során. Ezen a képzésen nagyon sokat tanultam a gyerekekről, es nagyon sokat egymás jó megismeréséről is, ami az életem további részében is hasznos lesz. tette hozzá Sára. (folytatás a 4. oldalon)

2 2 GUT SÁBESZ április 24. A hetiszakasz tartalmából A tisztulás törvényei Hetiszakaszunk Tázriá (3Mózes 12:1-13:59.) az emberek, valamint az edények és ruhák tisztasági és tisztulási törvényeit tárgyalja, részletesen, kezdve a szülő nő tisztátalanságától, folytatva különböző leprás bőrbetegségekkel. Ezt a cáráát, ami a bőrbetegség egy bizonyos fajtáját jelenti Bölcseink kapcsolatba hozták a rossz nyelvekkel, ami szintén ragályos és veszedelmet jelent az emberiségre. Második szakaszunk Mecóra (3Mózes ) a lepraszerű bőrbetegségek felismerésével és gyógyításával foglalkozik, ami a kohaniták feladata volt. Háromféle leprát különböztet meg az Írás: ami az ember testét, ruháit, illetve háza falait érinti. A beteget karanténba zárták, és a kohanita feladata volt megállapítani, elmúlt-e a bőrbetegség (cáráát), melynek különböző fajtáit e szakasz ismerteti. Bölcseink felfogása szerint a cáráát olyan szellemi eredetű betegség, ami büntetésként sújtja az embert különböző vétkek (mint pletyka, kibeszélés, rágalom, stb.) miatt. Talmudi fogalmak Tvilá Alámerülés/megmerítkezés. Ez a kifejezés általánosságban egy személynek vagy tárgynak a mikvé-ben (azaz rituális fürdőben) való alámerülésére illetve alámerítésére utal. A koncepció többek között a következő kontextusokban használatos: 1. A rituális tisztátalansággal kapcsolatban. A mikvé-ben való megmerítkezés illetve alámerítés a szokásos módja annak, hogy egy személy vagy egy tárgy, amely korábban tisztátalan volt, visszanyerje rituális tisztaságát. A rituális tisztátalanság minden formájának megtisztítási folyamata magában foglalja a mikvé-ben való alámerülést, bizonyos esetekben azonban egyéb megtisztulási szertartásokra is szükség van. 2. A zsidóságba való betéréssel kapcsolatban (gijur). A mikvé-ben való alámerülés mind a férfiak, mind pedig a nők számára egyike a betérési folyamat lényegi aktusainak. Csupán az alámerülést követően tekintik a Megmerítkezés betérőt zsidónak. 3. A nem-zsidó szolgák (eved knááni) akvizíciójával/befogadásával kapcsolatban. Amikor egy zsidó megvásárolt egy pogányt, hogy a szolgája legyen, a szolgát alá kellett meríteni egy mikvé-ben, hogy az megszerezze az új, eved knááni státuszt. Mihelyst egy eved knááni túlesett a mikvé-ben való alámerítkezésen, a továbbiakban már köteles volt megtartani a Tóra tilalmait és teljesíteni azokat a tevőleges parancsolatokat, amelyeknek a teljesítése nem konkrét időponthoz kötött (micvát ászé seházmán grámá). 4. Az ételkészítéshez és étkezéshez használt eszközök akvizíciójával kapcsolatban. Ha egy zsidó ilyen eszközöket vásárol egy nem-zsidótól, azokat használat előtt meg kell merítenie egy mikvé-ben. Részlet a nemsokára meg jelenõ magyar Talmud kötetbõl Zsidóság szótára Dróse prédikáció, beszéd, hitszónoklat. Rabbik tartják a zsinagógában szombaton, vagy ünnepkor, rendszerint egy-egy Írásversre alapozva, azt elemezve.

3 2015. április 24. GUT SÁBESZ 3 Velem és a Rebbével történt Amit az igaz ember elhatároz, az Örökkévaló megvalósít (Babilóniai Talmud, Moéd Kátán 17a.) Joszi Groner rabbi az igazgatója az észak-karolinai lubavicsi oktatási központnak.édesapja, Lejbel Groner rabbi a Rebbe titkára volt. Az alábbiakban az ő elbeszélését olvashatjuk. Nehéz időket éltünk az iskolában akkor, biztosítanunk kellett, hogy a szülők elégedettek legyenek, és hogy a személyzet azt tegye, amit kell. Azt gondolom, sokan mentek át hasonlón, de a mi közösségünkben, lévén, hogy erőforrásaink sokkal szűkösebbek voltak a közösségben, kétszeresen is nagy kihívás volt. Egyszercsak a feleségem úgy érezte, hogy az ő összes erőfeszítésének sincs semmiféle gyümölcse. Úgy érezte, az egész egy nagy kudarc. Leült, és levelet írt a Rebbének, leírta a problémáit, és a Rebbét kérdezte, hogy vajon megvan-e benne a szükséges erő, hogy a küldetést folytassa. A Rebbe rövid választ írt, véleményem szerint eléggé erős választ. Valahogy így szólt: Sikerrel jártál (a férjeddel együtt) szent munkátokban, éspedig minden várakozáson felül, és te ezt»kudarcnak«nevezed??!! De minthogy elul hónapban vagyunk, jeles időben, legyenek mindig jó híreid, melyekről beszámolhatsz. Megemlítelek imában apósom nyugvóhelyénél is. Tehát ezzel a válasszal kellett megelégednünk, mert ez bátorítást jelentett; nem arról szólt, hogy mit érzünk, hanem a slichut sikeréről. Alapítottunk egy előkészítő iskolát, amikor idejöttünk, s idővel kinőttük a helyet ben volt ez, illetve 1986 elején, kibéreltünk egy helyiséget, de nem működött a dolog, és az illető közösség éppen akkor épített egy hatalmas kampuszt, Sálom Park néven. Ott volt viszont az eredeti épületük, azt szerettük volna megkapni, de azt mondták, nem tudják kiadni. Mindenfélét megpróbáltunk, hogy megszerezzük, de azt mondták, hogy nem lehet. Két héttel voltunk azelőtt, hogy az előkészítő iskola beindult volna, és nem volt helyünk. A feleségem, aki az előkészítőt vezette akkor, leült, és írt egy levelet a Rebbének. Akkoriban még nem küldtek faxokat a Rebbének. Azt írta le, hogy van egy csapat diák, de hely nincsen. Mit mondjunk a szülőknek, és mi lesz az oktatással? Tanácsot és áldást kért a Rebbétől. A levelet csütörtökön adta fel. Hétfőn az apám, aki a Rebbe egyik titkára volt, felhívott minket otthon. Én vettem fel a telefont. Azt mondta: A feleségeddel szeretnék beszélni. Hivatalos jellegű hívás volt, nem is üdvözöltük egymást. A feleségem felvette a telefont, mire az apám: Írtál a Rebbének egy levelet, vegyél egy tollat, és írd le, amit a Rebbe válaszol. Apám a következőket diktálta, a Rebbe szavait: Az Örökkévaló minden szükséges dologról időben gondoskodik. Legyenek mindig jó híreid. Megemlítelek apósom nyugvóhelyénél, imában. Mondtuk, hogy köszönjük szépen. A következő, amit tettünk, ez volt: felhívtuk a szülőket, és közöltük velük: Mázel tov, van helyünk! (folytatás az 5. oldalon)

4 4 GUT SÁBESZ április 24. (folytatás az 1. oldalról) A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei Az MKZ csoportban egy igazi közösség van, olyan fiatalok, akik évek óta közösen vesznek részt az Alef Kids eseményein, életre szóló barátságokat kötve: Azért szeretek MKZ-ba járni, mert itt mindig meg tudnak nevettetni a barátnőim, ezen kívül úgy tanulok, hogy közben észre sem veszem. Persze konfliktusok itt is vannak, de olyan nincs, amit mi ne tudnánk közösen megoldani. Mi, MKZ-sok már félszavakból is megértjük egymást. fogalmazta meg Szántó Jucó. A lányokkal akikkel együtt tanulok, mar 6 éve együtt vagyunk es szomorú vagyok, hogy ez lesz az utolsó evünk együtt, csapattársakként. válaszolta Sára, akinek különleges példaképe is van az Alef Kidsben, hiszen nővére, Luca az első mádrichok között volt: Egyre közelebb van a jövő év, amikor már mi leszünk a tanárok, és a célom, hogy ugyanolyan jó madricha legyek, mint a nővérem. Az MKZ-ben elért sikereikről, élményeikről is kérdeztük a fiatalokat: Nekem rengeteg olyan dolgot ad az Alef Kids, amit szavakkal nem is lehet megfogalmazni. A legnagyobb élmény számomra az Izraeli utazás volt, de persze minden felejthetetlen, amit átéltem itt. mondta Jucó. Azt akartam végig elérni, hogy szeressenek a gyerekek, es élvezzék a tanulást vasárnaponként. fogalmazta meg érzéseit Luca. A fiatalok már nagyon várják következő megmérettetésüket, a Ráckevei hétvégét, ahol a gyerekprogramok szervezésében vesznek részt aktívan. A képzés legnagyobb kihívása természetesen a badacsonytomaji egy hetes nyári tábor lesz: a Balaton-parti üdülőben őket az önfeledt pihenés, játék helyett felelősségteljes munka várja: ez azonban olyan munka, amit mindennél jobban élveznek. Nyár, Balaton, Alef Kids Idén nyáron is Alef Kids tábor Badacsonytomajban! A festői környezetben található, saját stranddal és úszómedencével felszerelt üdülőben egy hét fergeteges kaland vár a gyerekekre. Minden eddiginél izgalmasabb programokkal és életre szóló élményekkel vár minden gyereket az Alef Kids nyári tábora! Az üdülőben glatt kóser konyha működik, amely biztosítja a táborozók teljes ellátását. Időpont: augusztus Helyszín: Badacsonytomaj Jelentkezés és további információ: Devorah Hurwitz: Szilánk Zsuzsa: Jelentkezési határidő: április 30.

5 2015. április 24. GUT SÁBESZ 5 Szemelvények Rási kommentárjából Kiütések a bőrön Ha egy ember testének bőrén daganat, vagy var, vagy világos folt keletkezik, és ez testének bőrén a poklosság sebévé válhat, akkor vigyék Áronhoz, a paphoz, vagy egyik fiához a papok közül. (3Mózes 13:2.) daganat, vagy var Ezek bőrkiütések nevei; az egyik fehérebb, mint a másik. világos folt (báheret) Fényes foltok, ófranciául tache (folt), és hasonlóan a báhir -ral rokon kifejezés: ragyog a fellegek mögött. Áronhoz Tórai rendelet, hogy a bőrkiütések tisztátalanságának megállapítása valamint megtisztításuk nem történhet másként, mint papi tekintély révén. (folytatás a 3. oldalról) Amit az igaz ember elhatároz, az Örökkévaló megvalósít Azt kérdezték: Na és hol? Még nem tudjuk, de az biztos, hogy van helyünk. Felhívtam a közösség egyik legfontosabb tagját, aki egyszer már beszélt a Rebbével, városi tanácsnok volt, Marshall Rauch a Chábád ügyeiben is aktív, ő mondta: Ha választ kaptatok a Rebbétől, akkor az a hely meg is van. Mondjátok meg a Jewish Foundationnek, hogy van még egy esélyük. Ez azt jelenti: Mondjátok meg nekik, hogy már van más hely, de még egy esélyük van a szerződésre. Meg is tettem, felhívtam a Jewish Foundation ügyvédjét, és megmondtam: Van már más helyünk, de még meggondolhatják magukat. Azt mondja: Tudja mit, Groner rabbi? Átgondoltam a dolgot, és azt hiszem, megoldható. De még öt különféle bizottságnak kell jóváhagynia a dolgot. Hogy rövidre fogjam, öt nap alatt megkaptunk minden szükséges jóváhagyást, felvettük a személyzetet, felkészítettük az épületet, és ott voltunk a megnyitón. De van itt egy második történet is. Az egyik család az anyuka hébert tanított az iskolában izraeli nő volt. Felhívott minket, és azt mondta: Nagyon boldog vagyok, hogy megkaptátok a helyet, de szeretném megérteni, honnét volt a bátorság bennetek, hogy azt mondjátok, megvan a hely, pusztán a Rebbe szavára támaszkodva? Azt feleltük: Mert meg is volt, ha a Rebbe azt mondta A Rebbe nem áldást adott nekünk, hanem ígéretet: Az Örökkévaló gondoskodik minden szükséges dologról. Ő beteljesíti, ő megteszi Tehát mi tudtuk, hogy úgy lesz. Nem tudtuk, hogyan lesz, de tudtuk, hogy meglesz. Sírva fakadt, és azt mondta, hogy nem volt gyermekük, és nem mertek a Rebbéhez fordulni, mert nem tudták, hogy létezik ilyesmi, de ezen felbátorodva a Rebbéhez fordultak. Az akkori peszách idején a férje New Yorkban volt, és eljött a 770-be, és amikor a Rebbe feljött az imáról, peszách hetében jártunk, megállította a Rebbét, és elmondta a Rebbének, hogy áldásra van szüksége neki és a feleségének, hogy gyermekük legyen. A Rebbe azt mondta, hogy ha a felesége megtartja a családi tisztaság szabályait, meg lesznek áldva gyermekkel. És meg is tették. Elkezdték megtartani a törvényt, és egy évvel később fiuk született.

6 6 GUT SÁBESZ április 24. Smuel Wosner rabbi egy énekesnő cádik fia Múlt heti számunkban számoltunk be Wosner rabbi (1913. szeptember április 3. Peszách első széder este) haláláról. Az alábbiakban Oberlander Báruch rabbi visszaemlékezését közöljük, aki távoli rokoni viszonyban állt Wosner rabbival. Wosner rabbi egy Dunaszerdahelyről származó család sarja volt, aki Bécsben született és nevelkedett. Bécsi neveltetése egész életében meglátszott rajta, igazi arisztokratikus úriember volt. Apja Wosner Joszéf Cvi, édesanyja Ráchel Schiff volt (jóhírű bécsi család, akik a róluk elnevezett Schiffschul híres ortodox zsinagógát alapították). Édesanyjáról egy egészen különleges legenda kering ami hihetetlen volna, ha nem maga Wosner rabbi erősítette volna meg a fülem hallatára. Wosnerék egy egyszerű bécsi zsidó család voltak, Ráchel gyönyörűen énekelt, és nagy jövőt jósoltak neki. Egy alkalommal felkérték, hogy énekeljen a Bécsi Filharmonikusok énekkarában, ami nagyon fontos mérföldkő lett volna karrierjében. Jiszráél Friedman rabbi ( ), a Czortków-i rebbe, aki az első világ haború óta Bécsben tartózkodott, magához hívta a fiatalasszonyt, azt ígérve neki, hogy ha lemond a fellépésről, megáldja, hogy a fiából nagy rabbi legyen. Ráchel ebben a reményben lemondott a karriert jelentő fellépésről, fiából pedig valóban generációjának egyik legnagyobb ortodox rabbija vált. Smuel Wosner tanárai már tizennégy éves korában látták, hogy a fiú egy zseni, így rávették a szülőket, hogy taníttassák nagy jesivákban. Így került az ifjú Wosner először Tyrnauba (Nagyszombat, ma Szlovákia), ahol Ungár Sámuel Dávid ( ) a későbbi nyitrai rabbinál tanult, majd Deutschkreutzba (Sopronkeresztúr, ma Ausztria) utazott, ahol Káháná Joszéf Elimelech ( ) a későbbi ungvári rabbinál tanult, végül a híres lublini jesivába került, ahol a két világháború közötti Lengyelország legnagyobb zsenijei tanultak. Ebbe a jesivába már bekerülni sem volt egyszerű, hiszen magára a felvételire eleve több száz talmudi lap tudását követelték meg. Itt többek között a Zelechów-i reb Simele rabbi tanította, aki nagyon nagy hatással volt rá. Reb Simele nagy hászid volt, és neki köszönhető, hogy ebből az askenáz-bécsi fiúból nagyon lelkes hászid lett. Wosner rabbi Reb Simeleről azt irja első könyve előszavaban, hogy olyan volt mint egy elő Tóratekercs, olyan nagy volt tudása a háláchában és kabbalában is. Az ifjú Wosner rabbi 1934 végén tért vissza Bécsbe, ahol találkozott a hatodik lubavicsi rebbével, Joszef Jichák Schneerson rabbival ( ), aki orvosi kezelésre érkezett a városba. Erről az időszakról később azt mondta Wosner rabbi, hogy a bécsi modern zsidók nem nagyon mentek a rebbéhez, még a vallásosok sem, ő azonban naponta meglátogatta és nagyon közel kerültek egymáshoz. Ez az a korszak, amikor azt lehet mondani, hogy lubavicsi hászid volt, Tánját (a lubavicsi haszidizmus alapkönyve) tanult és a Chábád hászidizmus többi irodalmát is tanulmányozta ben házasodott meg, a pozsonyi Gelber család lányát, Rivkát vett el feleségül. A II. világháború kitöréséig élt itt a család.

7 2015. április 24. GUT SÁBESZ 7 Wosner rabbi apósának, és más bechóved pozsonyi zsidóknak tanulókört szervezett és a Tánját tanította neki. Feleségével együtt ezalatt az idő alatt is ellátogatott Bécsbe, hogy a lubavicsi rebbével találkozhassanak. A rebbe 1938-ban kelt levélben adott neki utasításokat arra nézve, hogy fejlessze csoportját és tanulmányozzák mélyebben a Tánját. A későbbiekben a hetedik rebbével, Menáchem Mendel Schneerson rabbival is kapcsolatban állt, 1977-es New York-i látogatása alkalmával hosszú találkozóra került sor kettejük közt. Néhány évvel ezelőtt beszélgettem Wosner rabbi tanítványaival, akik a szombat délutáni dróséit, Tóra-magyarázatait jegyezték fel. Ők mesélték, hogy ha a rabbi idézett valamiből, akkor a szombat kimenetele után utána kellett nézniük, hogy pontos legyen az idézet. Ez alól egyedül a Tánjá volt kivétel, mert azt még idős korában is fejből tudta és mindig szó szerint idézte. Meghatározó műve a Sévet hálévi responsum sorozat volt, amely tizenegy kötetből áll. Nincs olyan kérdés, ami az utóbbi ötven évben merült fel háláchikus témákban és ne lenne ezekben a kötetekben ott a véleménye róla kifejtve. Minden kérdés eljutott hozzá és mindről véleményt mondott róla. Az első kötet 1970-ben jelent meg, a 11. pedig a halála előtt két évvel, 2013-ben. Érdekessége ezeknek, hogy bár Wosner rabbi alapjába véve igen konzervatív volt, és sok szigorítást alkalmazott, de tudott könnyíteni is, ha arra volt szükség. Életemben először nem sokkal a bár micvám előtt láttam Wosner rabbit, amikor New Yorkban járt. Valamilyen családi eseményre érkezett, és mivel a sógora édesapám unokatestvérével házasodott, eljött a pápai zsinagógába imádkozni. Mesterem a pápai Grünwald József rabbi ( ) megtisztelte őt azzal, hogy átadta a lehetőséget, hogy a sábeszi sáchárit ima után ő mondjon nagy beszédet. A mai napi emlékszem erre, nagyon szép volt látni, ahogy ez a két híres magyar rabbi megtisztelte egymást. Emlékszem, hogy aznap többek közt arról beszélt, hogy nagyon sokszor lehet látni fiatal párokat, akik összeházasodnak, és a kezdeti nagy szerelem ellenére, hirtelen baj lesz köztük és akár válásra is sor kerül. Erre mondta egy kis szojátékkal, hogy ha abban az időben, amikor távolságot kell tartani, az ember nem tart távolságot, hanem túl közel van, akkor ennek az a következménye, hogy amikor már közel lehetne lenni, akkor eltávolodnak egymástól. Vagyis, ha esküvő előtt a vőlegény és a menyasszony nem tartják meg a kellő, vallási előirásoknak megfelelő távolságot, akkor nincs isteni áldás a házasságon, így, amikor az esküvő után már együtt lehetne lenniük, akkor fognak eltávolodni. Ugyanígy a házasságon belül is van, amikor szabad együtt lenni, és amikor nem. Isten áldása az, hogy ha távolságot tartanak, amikor kell, akkor közelség lesz közöttük, amikor annak van itt az ideje ben márciusban, Purim után voltunk nála az Európai Rabbikonferencia vezetőségével. Nagyon nagy szeretettel fogadott, elmondta nekem, mennyire örült annak, hogy Budapesten vagyok ortodox rabbiként és nagy érdeklődéssel kérdezgetett az itteni életről és munkánkról. Utána mondta, mennyire hálás a Lubavicsi Rebbének, hogy az egész világ zsidóságáért felelősséget érzett és még Magyarországra is elküldte a küldötteit. Ekkor számos témában értekeztünk vele, mint például arról, hogy a zsidóság igazolásához milyen dokumentumokat lehet figyelembe venni, vagy fel lehet-e valakit hívni a Tórához, akinek nincs brisze. Lenyűgözött, hogy 98 évesen is milyen friss volt szellemileg, milyen éles ésszel és élettapasztalattal rendelkezett. Különleges élmény volt egy ilyen emberrel találkozni. Legyen emléke áldott! Oberlander Báruch

8 8 GUT SÁBESZ április 24. Svábok és zsidók a múlt századi Óbudán Svábok és zsidók címmel jelent meg Hidvégi Handl Iván könyve, amely betekintést ad a 20. század első felének Óbudájába. A szerző, maga is óbudai lévén, hiteles képet rajzol a környék lakóiról, miliőjéről: emlékeiből felmerülő történetei nyomán eleven lépnek elénk a kor tipikus figurái: kereskedők és iparosok, zsidók és svábok. A könyvben gyermekkora emlékeit felidézve mutatja be a svábok és zsidók békés együttélését, saját és szülei környezetén keresztül ismertetve meg az óbudai boldog békeidők hangulatával. A könyv célja, hogy emléket állítson az egykori Óbudának, és bemutassa, hogy a háború előtt nem volt jellemző az antiszemitizmus arrafelé. A svábok és zsidók oldalain nyomon követhetjük többek közt tizenöt üldözött zsidó család életét, köztük a szatócsüzletet üzemeltető Baronék, vagy a családjából egyedül életben maradt Gutman Máriusz,bádogos és vízvezeték szerelő sorsát. A hitelesség kedvéért a szerző viszszatért Óbudára is, gyermekkora helyszíneit kereste fel, köztük a megújuló Óbudai zsinagógát is. A könyv a szerző szavaival élve felkavarta az állóvizet: régi ismerősök és ismeretlenek keresik meg azokkal a Kérdezd a Rabbit! Két héttel ezelőtti lapszámunkban arra a kérdésre adtam választ, hogy mi a teendő, ha valaki nem ihat sem bort, sem szőlőlevet a széderen. Ehhez kapcsolódik az alábbi dokumentum is. Az I. világháború után sok helyen rettenetes hiány volt kóser borból, és csak nagyon drágán lehetett beszerezni. Ebben a kézzel írt nyilatkozatban a vilnai rabbik engedélyezték, hogy édes teával helyettesítsék a széderesten a bort. Oberlander Báruch történetekkel, amik az olvasottak kapcsán jutottak eszükbe. Nem kizárt, hogy ezekből újabb mű áll majd össze. A szerzővel a Szent István Társulat ünnepi könyvhetén találkozhatunk, a Kairosz kiadó standjánál május 11-én óráig, május 14-én óráig dedikálja könyvét. Hidvégi Iván 1945-ig viselte a Handl családnevet, ekkor édesapja, a kitelepítésektől való félelmében a magyaros hangzású Hidvégire változtatta. Ám a régmúlt alakjaihoz híven a régmúlt neve is felbukkan egy könyv erejéig. Olvasónként külön hálásak lehetünk a szerző unokájának és környezetének, akik rávették Hidvégi Ivánt, hogy 80. életévén túl írásra adja a fejét és így megmentse a közös múlt egy darabját. Bor helyett cukros tea

9 2015. április 24. GUT SÁBESZ 9 ráckevei hétvége A Talmud Kék Duna Wellness Hotel**** (Ráckeve, Dömsödi út 1.) Idõpont: május Sábbáton Hétvégi szeminárium a dunaparton Ha egy igazi Sábesz keretében emlékezetes hétvégét szeretnél kellemes környezetben, jó társaságban, családias hangulatban eltölteni, akkor Ráckeve a legjobb választás. A négycsillagos wellness hotel, a felejthetetlen sábáti hangulat, az érdekes előadások és gyerekprogramok egyszerre adnak kikapcsolódást testnek és léleknek. Előadásainkból: A Tóra értelmezésének 13 logikai szabálya Hogyan néz ki egy talmudi oldal Antiszemita vádak a Talmud ellen A Talmud és az internet Egy arámi nyelvóra A hamis Jeruzsálemi Talmud története Hanuka a Talmudban 3 érdekes talmudi történet Jézus a Talmudban Tanuld meg a Rási betűket! Híres talmud-iskolák Magyarországon Gyakorlati témák: Nida: a harmonikus házasélet titka Mi az a mukce? Pénz és jövedelem szombaton Szokások a temetésen és a temetőben Az adakozás törvényei Részvételi díj: Ft felnőtteknek, Ft diákoknak, 6 éves korig ingyenes (az ár péntektől vasárnapig értendő) TÉGED IS SZERETETTEL VÁRUNK! További információ és jelentkezés a telefonszámon vagy a címen.

10 10 GUT SÁBESZ április 24. Lág Báomer Tábortűz, ének, tánc és kerti parti Ezen a napon, az ómer számlálás 33. napja előestéjén szűnt meg az a szörnyű járvány, amely Akiva rabbi 24 ezer tanítványát is magával vitte. A tanítványok halála feletti gyászt a vidámság, zene, tánc, és ünnepi evés-ivás váltja fel. Ugyancsak, Lág Báomer alkalmával emlékezünk meg Simon Bár Jocháj rabbiról, a Talmud egyik legkiemelkedőbb tudósáról is, aki egyben egy fontos kabbalisztikus mű, a Zohár szerzője és aki ezen a napon halt meg. Simon rabbi tudása a jogi törvények rétegétől a legmélyebb misztikus titkokig átfogta a Tórát. A hagyomány szerint azt kérte, hogy örömünneppel üljük meg a jorcájt évfordulóját. Az ómerszámlálás 33. napján, a peszách és sávuot közötti gyász megszakításának örömén, tarts Te is velünk különleges közösségi programunkon, ahol a lágbáomeri tábortűz mellett piknik, tűzön sütés, ének és tánc részese lehetsz! Időpont: május 6. (szerda) óra Helyszín: Budai Sport Hotel, 1121 Budapest, Jánoshegyi út /9 hrsz. (XII. ker. Normafa) Megközelítés: A Budai Sport Hotel Budapestről tömegközlekedési eszközzel a Széll Kálmán térről a 21 és 21A autóbusszal a Normafa végállomásig közelíthető meg. Személyautóval a Széll Kálmán tér Alkotás út Istenhegyi-Eötvös (át a fogaskerekű vasúti átjárón) Jánoshegyi úton keresztül található a szálloda. Rendezvény részvételi díja: 1000 Ft/fő. Befizethető: a helyszínen További információ és jelentkezés a telefonszámon vagy a címen. Téged is szeretettel várunk!

11 2015. április 24. GUT SÁBESZ 11 Áldás mindenre van Még a virágzó gyümölcsfákra is! A múlt héten véget ért Niszán hónap egyik különleges előírása, hogy ha az ember először lát a tavaszi virágzó gyümölcsfát, áldást mondjon rá: Báruch átá Á-donáj E-lohénu Melech Háolám, selo chiszár böolámo klum, ubárá bo brijot tovot vöilánot tovot léhánot báhem bnéj ádám. Vagy a következő szavakkal ad hálát: Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, Világ Ura, kinek világa nem szűkölködik semmiben, aki szép teremtényeket és fákat teremtett belé az ember élvezetére! Ezt az áldást évente egyszer lehet elmondani, amikor először látunk virágzó gyümölcsfát abban az évben, ha azonban valaki nem látott Niszánban gyümölcsfát, akkor egyes vélemények szerint Ijárban még pótolhatja az áldást. Eltérő vélemények vannak arról, hogy mi a teendő, ha valaki már látott gyümölcsfát virágozni abban az évben, de elfeledkezett az áldásról. Míg sok háláchá szakértő engedélyezi, hogy a következő alkalommal, amikor virágzó fát lát, pótolja, ám az Álter rebbe ezzel nem értett egyet. A déli félteke országaiban, ahol elul és tisri hónapra esik a fák virágzása, abban az időszakban kell az áldást mondani. Szombaton és ünnepen is elmondhatjuk az áldást. Elegendő egy fára áldást mondani, de még jobb, ha egyszerre két virágzó fára mondjuk. Ugyanakkor olyan fára, melyen egy másik fajta fa oltványából nő gyümölcs, nem lehet áldást mondani. A képen Oberlander Báruch rabbi a Wesselényi utcán található vadkörtefákra mond áldást. Kibõvült választék a Judaika boltban Megújult a Keren Or központ-ban található Judaika bolt kínálata. Zsidó kegytárgyak, használati tárgyak, ékszerek és játékok is megtalálhatóak az új üzlethelyiségben. Minden eddiginél szélesebb választékkal várják a vevõket a Budapest, Károly körút 20.-ban található üzletben.

12 12 GUT SÁBESZ április 24. Rejtvény Válaszoljon helyesen a hetiszakasszal kapcsolatos kérdéseinkre és nyerjen értékes könyveket! A megfejtéseket a címre küldheti be. A megfejtéshez segítséget a oldalon talál! Előző rejtvényünk megfejtése: Kik és miért halnak meg ebben a hetiszakaszban? Áron két idősebb fia, Nádáv és Ávihu idegen tüzet visz az Örökkévaló színe elé, amit [Ő] nem parancsolt nekik, és meghalnak az Örökkévaló színe előtt. Mi az oka Mózes és Áron nézeteltérésének? Mózes és Áron később összekülönbözik egy, az áldozatokkal kapcsolatos jogi kérdésen, végül azonban Mózes Áronnak ad igazat. Eheti: Milyen törvényeket tárgyal hetiszakaszunk, Tázria? Mi a cáráát és miért keletkezik? Várjuk a válaszokat, a nyerteseket ben értesítjük. Heti programajánló Sász Chevra Zsinagóga (VI., Vasvári Pál u. 5.) Hétköznap: 8.00: Reggeli ima Vasárnap-csütörtök: 19:30 Délutáni-esti ima (a Keren Or-ban) Péntek: 19:00: Hetiszakasz tanulás 19:30: Minchá, utána Kábálát Sábát Szombat: 8.45: Hetiszakasz tanulás 9:15: Reggeli ima, majd kidus 19:20 Délutáni ima, majd szeudá slisit Imaidõk Óbudai Zsinagóga (III., Lajos utca 163.) Hétfő-péntek (munkanapokon): 6.30: Reggeli ima Péntek este: 18.00: Tanulás 19.30: Esti ima, majd kidus Szombat: 9.30: Tanulás 10.00: Reggeli ima, majd kidus Gut Sábesz Megjelenik hetente Kiadja a Chabad-Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület Published weekly by Chabad-Lubavitch The Jewish Heritage Center of Hungary 1052 Budapest, Károly körút. 20. Telefon: (361) www. zsido.com Felelõs kiadó: Oberlander Báruch rabbi Szerkesztõ: Golubovics Martina Nyomdai elõkészítés: Juhász Valéria ISSN A kiadvány szent szövegek részleteit és magyarázatait tartalmazza. Kérjük, ne dobja el! Megjelenik Shlomo Michelashvili támogatásával.

Napelemek a Dohány utcában

Napelemek a Dohány utcában 2015. május 1. י"ב אייר תשע"ה 17. évfolyam 32. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.27 פרשת אחרי-קדושים Szombat kimenetele: 20.37 Napelemek

Részletesebben

A zsidóságban nincs elveszett ügy!

A zsidóságban nincs elveszett ügy! 2015. május 8. י"ט אייר תשע"ה 17. évfolyam 33. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.46 פרשת אמור Szombat kimenetele: 21.00 A zsidóságban

Részletesebben

Budai ófár. Háztáji Hírek. pítvány igazgatója, akivel elbeszélgettünk az alapítvány munkájáról.

Budai ófár. Háztáji Hírek. pítvány igazgatója, akivel elbeszélgettünk az alapítvány munkájáról. Budai ófár 2014. május KÉRJÜK, TÁMOGASSA ADÓJA 1%VAL A FRANKEL ZSINAGÓGA ALAPÍTVÁNYT! ADÓSZÁM: 18114878-1-41 MAZSIHISZ TECHNIKAI SZÁMA: 0358 KÖSZÖNJÜK! Nagy örömünkre szolgált, hogy az idén is több, mint

Részletesebben

Széder Fijitől Moszkváig

Széder Fijitől Moszkváig 2015. április 9. כ' ניסן תשע"ה 17. évfolyam 29. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.06 חג הפסח Péntek esti gyertyagyújtás: 19.08 Széder

Részletesebben

Családfa. nagyapa Marmorstein. Lorber Sámuel? 1933. Interjúalany. Bognár Pálné (szül. Mermelstein / Marmorstein/ Éva) 1929.

Családfa. nagyapa Marmorstein. Lorber Sámuel? 1933. Interjúalany. Bognár Pálné (szül. Mermelstein / Marmorstein/ Éva) 1929. Családfa Apai nagyapa Marmorstein Herman?? Apai nagyanya Marmorstein Hermanné (szül. Gottesman Ilona)?? Anyai nagyapa Lorber Sámuel? 1933 Anyai nagyanya Lorber Sámulné (szül. Goldiner Ida)?? Apa Marmorstein

Részletesebben

Családfa. Neu Adolf 1830-as évek? Interjúalany. Kárpáti Áronné (korábban: Schächter Lászlóné) (szül. Grünberg Klára) 1920.

Családfa. Neu Adolf 1830-as évek? Interjúalany. Kárpáti Áronné (korábban: Schächter Lászlóné) (szül. Grünberg Klára) 1920. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Grünberg?? 1920-as évek Grünberg?-né (szül. Grünberg Berta)? 1930 Neu Adolf 1830-as évek? Neu Adolfné (szül. Kraut Borbála) 1832 1922 Apa

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Családfa. Haskó Jakabné (szül. Hernfeld Amália) 1863 1942. Stern Sámuelné (szül. Klein Irma) 1884 körül 1944. Stern Sámuel 1879 1933

Családfa. Haskó Jakabné (szül. Hernfeld Amália) 1863 1942. Stern Sámuelné (szül. Klein Irma) 1884 körül 1944. Stern Sámuel 1879 1933 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Haskó Jakab 1850-es évek 1927 Haskó Jakabné (szül. Hernfeld Amália) 1863 1942 Stern Sámuel 1879 1933 Stern Sámuelné (szül. Klein Irma) 1884

Részletesebben

Családfa. Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937. Freiberger Mór? 1904/05. Kauders Dávid 1854 1926

Családfa. Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937. Freiberger Mór? 1904/05. Kauders Dávid 1854 1926 Családfa Apai nagyapa Kauders Dávid 1854 1926 Apai nagyanya Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Anyai nagyapa Freiberger Mór? 1904/05 Anyai nagyanya Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937

Részletesebben

Családfa. (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: R. Lipótné (szül. D. Cecília) 1886 1944. R. Lipót (1883 1944) V. Ignác (? 1944) V.

Családfa. (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: R. Lipótné (szül. D. Cecília) 1886 1944. R. Lipót (1883 1944) V. Ignác (? 1944) V. Családfa Apai nagyanya Apai nagyapa V. Ignác (? 1944) V. Ignácné (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: V. Ignácné (szül.? Éva) (? 1944) Anyai nagyapa R. Lipót (1883 1944) Anyai nagyanya R. Lipótné (szül. D. Cecília)

Részletesebben

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Izsák Sámuel? 1914 Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944 Legmann Rudolf 1856 1938 Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Fényképalbum. A fénykép készítésének éve:

Fényképalbum. A fénykép készítésének éve: Fényképalbum Az interjúalany neve: A fénykép készítésének helye: A fénykép készítésének éve: Szüleim Budapest 1980-as évek Ők a szüleim. Ez a kép már itt készült, Budapesten. Volt egy kicsi lakásuk, és

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 2. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 2. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 2. szám Kedves Olvasó! Örömmel mondhatjuk el, hogy REGINA Fórum jótékonysági boltunkat a februári nyitás óta nagy érdeklődéssel fedezi fel a lakosság, és örömének ad hangot,

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Friedrich Vilmos Nincs adat. Interjúalany. Szeszlerné Göndör Márta (szül. Göndör Márta) 1919 2003.

Családfa. Anyai nagyapa. Friedrich Vilmos Nincs adat. Interjúalany. Szeszlerné Göndör Márta (szül. Göndör Márta) 1919 2003. Családfa Apai nagyanya Apai nagyapa Göndör (Grünwald) Jakab Bauman?-né (Göndör /Grünwald/ Jakabné) (szül. Heimovics Regina) 1850-es évek 1940-es évek Anyai nagyapa Friedrich Vilmos Anyai nagyanya Friedrich

Részletesebben

Családfa. Mundszer Hedvig (szül.? Hedvig)?? Brandl Júlia (szül.? Júlia)? 1944. Mundszer??-? Brandl Heinrich? 1928 vagy 1929. Apa.

Családfa. Mundszer Hedvig (szül.? Hedvig)?? Brandl Júlia (szül.? Júlia)? 1944. Mundszer??-? Brandl Heinrich? 1928 vagy 1929. Apa. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Brandl Heinrich? 1928 vagy 1929 Brandl Júlia (szül.? Júlia)? 1944 Mundszer??-? Mundszer Hedvig (szül.? Hedvig)?? Apa Brandl Ferenc 1895

Részletesebben

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre RACHEL ALLEN Ezt a könyvet férjemnek, Isaac-nak ajánlom akinek szere tete, támogatása

Részletesebben

JUDAISZTIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

JUDAISZTIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JUDAISZTIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Bevezetés: Az érettségi tételek összefoglalják a judaisztika tárgy lényegi elemeit. A zsidó vallás egyfelől egy, a mindennapokban megélt előírásrendszer, másfelől

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek. Interjúalany

Családfa. Anyai nagyapa. Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek. Interjúalany Családfa Apai nagyapa Geiringer Vilmos? 1944 Apai nagyanya Geiringer Vilmosné (szül. Rechnitz Antónia)?-1944 Anyai nagyapa Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek Anyai nagyanya Rechnitz Sámuelné (szül.

Részletesebben

Családfa. Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943. Fülöp Jakabné (szül.? Eszter) Fülöp Jakab. Lazarovits József 1860-as évek 1944

Családfa. Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943. Fülöp Jakabné (szül.? Eszter) Fülöp Jakab. Lazarovits József 1860-as évek 1944 Családfa Apai nagyapa Lazarovits József 1860-as évek 1944 Apai nagyanya Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943 Anyai nagyapa Fülöp Jakab 1860-as évek 1939 Anyai nagyanya Fülöp Jakabné

Részletesebben

Családfa. Jakabné (szül.? Ella) 1850-es évek 1944. Klein Izraelné (szül.? Gitta) 1854 1944. Klein Izrael 1852 1944. Hollander Jakab.

Családfa. Jakabné (szül.? Ella) 1850-es évek 1944. Klein Izraelné (szül.? Gitta) 1854 1944. Klein Izrael 1852 1944. Hollander Jakab. Családfa Apai nagyapa Hollander Jakab 1850-es évek 1933 Apai nagyanya Hollander Jakabné (szül.? Ella) 1850-es évek 1944 Anyai nagyapa Klein Izrael 1852 1944 Anyai nagyanya Klein Izraelné (szül.? Gitta)

Részletesebben

Szerző: Horváth-Lukács Judit

Szerző: Horváth-Lukács Judit Örömteli családi ünnepségre készülünk! Bendegúz, legidősebb unokám, 6. születésnapja lesz a vasárnap. A szülinapi torta kapcsán jutottak eszembe a következő gondolatok. Kedves Olvasóm! Hadd meséljek el

Részletesebben

Családfa. Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Krausz Adolfné (szül.?)?? Krausz Adolf 1836 1928. Lunczer Gyula? 1925/26. Apa. Anya. Lunczer Lipót 1871 1930

Családfa. Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Krausz Adolfné (szül.?)?? Krausz Adolf 1836 1928. Lunczer Gyula? 1925/26. Apa. Anya. Lunczer Lipót 1871 1930 Családfa Apai nagyapa Lunczer Gyula? 1925/26 Apai nagyanya Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Anyai nagyapa Krausz Adolf 1836 1928 Anyai nagyanya Krausz Adolfné (szül.?)?? Apa Lunczer Lipót 1871 1930 Anya Lunczer

Részletesebben

egy jó vállalkozás. Aztán nem egészen egy év alatt az egész elúszott. A pincéred elbokázta. Igaza lett apádnak! Haragszik rád.

egy jó vállalkozás. Aztán nem egészen egy év alatt az egész elúszott. A pincéred elbokázta. Igaza lett apádnak! Haragszik rád. Pista bácsi unokája A pesti kislány. A faluban csak így emlegették. Két éves lehetett, amikor az édesanyja hazavitte a faluba és a szülei segítségét kérte. Sírva panaszolta, hogy tovább már nem bírja a

Részletesebben

II. János Pál vetélkedő

II. János Pál vetélkedő II. János Pál vetélkedő Hittan forduló Szent Benedek Gimnázium, Budapest 1 Hittan verseny keretében az utcán végigsétálva embereket kérdeztünk meg arról, hogy mi a véleményük a papokról. Több embert megkérdezvén

Részletesebben

Bonifert Zoltán. Korábban már volt képviselőtestületi tag.

Bonifert Zoltán. Korábban már volt képviselőtestületi tag. Bonifert Zoltán 44 év vállalkozó 21 éve élek Tahiban, feleségem Kollár Edit. 2 lányom van, 18 és 14 évesek. 23 éve vagyok vállalkozó. Bonifert Zoltánné Kollár Edit 43 év védőnő Korábban még nem volt képviselőtestületi

Részletesebben

Tisztelt Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete!

Tisztelt Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete! Tisztelt Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete! Kérem, engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam szállodánk a Két Korona Wellness Hotel ajánlatait. Szállodánk Balatonszárszón az egyik legkedveltebb üdülőövezetben

Részletesebben

Családfa. Wágner Henrikné (szül. Korein Mina)?? Vágó Gyuláné (szül. Grünwald Karolin) Vágó (Weisz) Gyula. Wágner Henrik ? 1930. Apa.

Családfa. Wágner Henrikné (szül. Korein Mina)?? Vágó Gyuláné (szül. Grünwald Karolin) Vágó (Weisz) Gyula. Wágner Henrik ? 1930. Apa. Családfa Apai nagyapa Wágner Henrik? 1930 Apai nagyanya Wágner Henrikné (szül. Korein Mina)?? Anyai nagyapa Vágó (Weisz) Gyula?? Anyai nagyanya Vágó Gyuláné (szül. Grünwald Karolin)?? Apa Wágner Sándor

Részletesebben

MARY WARD (1585-1645)

MARY WARD (1585-1645) MARY WARD (1585-1645) Az Úr mellém állt és erőt adott (2Tim 4,17) Az Úr oltalmaz engem, nem félek. (Zsid 13,6) A szerzetesnı, akit Isten nagy kegyelmekkel és nagy keresztekkel látogatott meg. KISGYERMEKKOR

Részletesebben

Budai ófár 2013. március 5773. Adar - Niszan A Micve Klub programajánlója Jótékonysági koncert Yoav gyógyulásáért Közeleg az egyik legvidámabb zsidó ünnep, a gyermeki szíveknek különösen kedves Purim.

Részletesebben

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem?

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Amikor úgy döntöttél, hogy behívod Jézust az életedbe, lehet, hogy felmerült benned a kérdés: Vajon Isten hallotta egyáltalán, amit mondtam?

Részletesebben

Családfa. Schultheisz Kálmánné (szül. Weiner Róza) 1880 1958. Angyalosi?-né (szül.? )?? Schultheisz Kálmán 1877 1945. Angyalosi??? Apa.

Családfa. Schultheisz Kálmánné (szül. Weiner Róza) 1880 1958. Angyalosi?-né (szül.? )?? Schultheisz Kálmán 1877 1945. Angyalosi??? Apa. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Angyalosi??? Angyalosi?-né (szül.? )?? Schultheisz Kálmán 1877 1945 Schultheisz Kálmánné (szül. Weiner Róza) 1880 1958 Apa Angyalosi Béla

Részletesebben

Szim Salom Hírlevél. Jom Hásoá. Jom Háácmáut. Szim Salom Családi Tábor

Szim Salom Hírlevél. Jom Hásoá. Jom Háácmáut. Szim Salom Családi Tábor Szim Salom Hírlevél A Szim Salom Progresszív Zsidó Közösség havonta megjelenő kiadványa 2010 április / 5770 niszán-ijár Jom Hásoá Április 12 én, hétfőn 18 órakor emlékezzünk együtt a Soában meggyilkoltakra,

Részletesebben

Budai ófár. szült, akárcsak a padok. Külön érdemes szólni a csillárokról. Egyszerűségükbe is feltűnően szépek.

Budai ófár. szült, akárcsak a padok. Külön érdemes szólni a csillárokról. Egyszerűségükbe is feltűnően szépek. Budai ófár 2013. november bet jelent. A kerek évfordulót köszöntő sorokkal szubjektív érzéseinket kívánjuk közreadni. A Duna felől nézve alig-alig lehet észrevenni, pedig naponta tízezrek pillantanak rá

Részletesebben

Délutánonként a témánkhoz kapcsolódó programokon vettünk részt.

Délutánonként a témánkhoz kapcsolódó programokon vettünk részt. A diákcsere program keretében iskolánk egy svédországi, szintén Raoul Wallenberg nevét viselő iskolával vette fel a kapcsolatot. A program célja, hogy a két iskola diákjaiként és tanáraiként ápoljuk névadónk

Részletesebben

Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny

Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium 7150 Bonyhád, Kossuth Lajos utca 4. Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny Megyei forduló 2015. január 21. 8. osztály tanuló neve

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Üdvözöllek benneteket ezen az (esti) alkalmon.

Üdvözöllek benneteket ezen az (esti) alkalmon. A helység atmoszférája azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok elkezdjenek gondolkodni arról, hogy mi a baj ezzel a világgal. Képek használata: rakj ki olyan képeket a falra, melyeken különbözõ karitatív

Részletesebben

Családfa. Schillinger Lipótné (szül. Keppich Róza) 1874 1944. Steinberger Dávidné (szül. Czinner Jozefa)? 1944. Schillinger Lipót 1864 1944

Családfa. Schillinger Lipótné (szül. Keppich Róza) 1874 1944. Steinberger Dávidné (szül. Czinner Jozefa)? 1944. Schillinger Lipót 1864 1944 Családfa Apai nagyapa Steinberger Dávid?? Apai nagyanya Steinberger Dávidné (szül. Czinner Jozefa)? 1944 Anyai nagyapa Schillinger Lipót 1864 1944 Anyai nagyanya Schillinger Lipótné (szül. Keppich Róza)

Részletesebben

Tartalmas időbeosztás

Tartalmas időbeosztás 2. Tartalmas időbeosztás Hogyan mérhetjük az időt? Van kedvenc időkereted (óra, perc, hónap )? Mit jelent az időt tartalmasan eltölteni? Gyűjtsetek példát erre! Kire mondják, hogy pocsékolja az időt? Hogyan

Részletesebben

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése.

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése. Három nap veled A jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola a Három nap veled elnevezésű pályázatot immár második éve nyeri meg. A 2007-2008-as tanévben az Egri Gyakorló Általános Iskola diákjaival tölthettünk

Részletesebben

Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt.

Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt. Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt. A kis Kételkedő ezt kérdezte: Tényleg hiszel abban, hogy van élet a születés után? A kis Hívő így válaszolt:

Részletesebben

TAKI! (Találd ki!) 2014. 10. 05. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP

TAKI! (Találd ki!) 2014. 10. 05. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP TAKI! (Találd ki!) 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP Keresd meg a megadott szavakat a táblázatban és húzd ki: ÁCSORGÓ, MUNKÁS, DÉNÁR, SZŐLŐ, PIAC, INTÉZŐ, BÉR, GAZDA, UTOLSÓ, ELSŐ, BARÁTOM, ROSSZ, SZEM A

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám Kedves Olvasó! Hamarosan kezdődik a nyári pihenés, legalább is gyermekeink részére. Ez számunkra is öröm, viszont az, hogy hol legyen gyermekünk a nyári szünidőben már

Részletesebben

ב"ה. Éves jelentés 2011

בה. Éves jelentés 2011 Bét Sálom Éves jelentés 2011 A Bét Sálom Zsinagóga Budapest egyik leggyorsabban növekvő zsidó közössége, ahol minden generáció számára biztosított a zsidó vallás, tradíció és kultúra megismerése, valamint

Részletesebben

Tartalomelemzés Érzelmi kifejeződés Demjén Ferenc dalszövegeiben

Tartalomelemzés Érzelmi kifejeződés Demjén Ferenc dalszövegeiben 2008. Tartalomelemzés Érzelmi kifejeződés Demjén Ferenc dalszövegeiben Pécsi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Tanszék Szak Vista 2008.12.31. Tartalomelemzés 2 Érzelmi kifejeződés Demjén Ferenc dalszövegeiben

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Apai nagyanya. Anyai nagyanya. Apai nagyapa. Apa. Anya. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Gyermekek

Családfa. Anyai nagyapa. Apai nagyanya. Anyai nagyanya. Apai nagyapa. Apa. Anya. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Gyermekek Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Baik Gyula?? Baik Gyuláné (szül. Landsinger Gizella)? 1937? Schischa Ignác 1847 1910 Schischa Ignácné (szül. Österreicher Regina) 1870 1925

Részletesebben

Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák. Lengyel Diana

Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák. Lengyel Diana Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák Lengyel Diana - kezdtek bele a lányok mosolyogva a beszélgetésbe. Nagyon kevesen tudnak rólunk, ha megmondjuk, honnan és kik vagyunk, nagy szemeket meresztenek

Részletesebben

Családfa. Lichtwitz Ferdinándné (szül. Deutsch Jozefin) (1840-es évek- 1918 előtt) Krausz Márkusné (1840 körül- 1913 körül)

Családfa. Lichtwitz Ferdinándné (szül. Deutsch Jozefin) (1840-es évek- 1918 előtt) Krausz Márkusné (1840 körül- 1913 körül) Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Krausz Márkus (1840-1910 körül) Krausz Márkusné (1840 körül- 1913 körül) Lichtwitz Ferdinánd (1840-es évek- 1918 előtt) Lichtwitz Ferdinándné

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.)

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) Egy csodálatos helyen, fantasztikus környezetben, nagyszerű emberek között, négy hétig. Először is ott kezdeném, hogy Velence leírhatatlanul szép.

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

Boldog pillanatokat gyûjtünk

Boldog pillanatokat gyûjtünk Boldog pillanatokat gyûjtünk Az Adományboltról A beérkezett adományokat osztályozzuk, rendbe hozzuk, ha kell, megjavítjuk, majd eladjuk. Az arra alkalmas ru hákat és haszná lati tárgyakat az Ado mánybolt

Részletesebben

Megrendülten tudatjuk, hogy. Varga Árpád MINTA. Táviratcím: Varga Árpádné, 1228 Budapest, Rónai János u. 7. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

Megrendülten tudatjuk, hogy. Varga Árpád MINTA. Táviratcím: Varga Árpádné, 1228 Budapest, Rónai János u. 7. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 1 Megrendülten tudatjuk, hogy 2013. január 26-án 87 éves korában, hosszú szenvedés után elhunyt. Szeretett halottunk hamvait 2013. február 10-én 10.30 órakor a Budafoki Temetőben a Római Katolikus Egyház

Részletesebben

Kacsó András: Érdemes igent mondani.

Kacsó András: Érdemes igent mondani. Kacsó András: Érdemes igent mondani. Az úgynevezett tanúságtételek több veszéllyel és félreértéssel járnak. A tanúságtevő minden igyekezete ellenére gyakran úgy tűnik, mintha egyéni hőstettről lenne szó,

Részletesebben

Bibliai tanítás a részegségről

Bibliai tanítás a részegségről Bibliai tanítás a részegségről ADUNARE Bibliai tanítás a részegségről A részegségről tanulni nehéz feladat de ugyanakkor nagyon fontos. Mi úgy szeretnénk leélni az életünket hogy az Istennek tetsző legyen

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. 1 2 'Abdu'l-Bahá sok évet töltött a Szentföldön, Akkó városában. Éveken keresztül fogoly volt, és

Részletesebben

2013. ÉVI ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK

2013. ÉVI ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK BÁNYA-, ENERGIA- ÉS IPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE 1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. 2013. ÉVI ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK BALATONFÖLDVÁRI ÜDÜLŐ, Spúr István u. 31. Az üdülő Balatonföldvár központjában, a

Részletesebben

Szellemi cipó gyermekeknek

Szellemi cipó gyermekeknek Szellemi cipó gyermekeknek Berde Mózsa Kör egy éve Pontosan 2012. június 1-jén, több hónapos tervezés és gondolkodás révén indult útjára a Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében, a Berde Mózsa Kör. A nehéz

Részletesebben

2014. július 10. csütörtök

2014. július 10. csütörtök 2014. július 10. csütörtök A vendégdelegációk hivatalos fogadása A résztvevő testvértelepülések bemutatkozása A találkozó programjainak bemutatása A találkozó feladatainak és céljainak megbeszélése Közös

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános iskola Református hittan Évfolyam: 1. _ Heti óraszámú csoport Vizsga típusa: írásbeli Követelmények, témakörök: a szóbeli vizsga tananyaga

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ I. 2-309/2005. Tárgy: dr. Siket István alpolgármester Üi.: Nagy Bertilla tájékoztatója az előző ülés óta történt fontosabb tárgyalásokról Makó Város

Részletesebben

Hogyan cseszte el a feminizmus a magánéletemet?

Hogyan cseszte el a feminizmus a magánéletemet? 3 Hogyan cseszte el a feminizmus a magánéletemet? Tudom, hogy manapság nem osztanak piros pontot annak, aki ilyeneket mond, de a feminizmus teljesen elcseszte a magánéletemet. Hozzátartozik az igazsághoz,

Részletesebben

Emlékeztető beszámoló Tűzoltó és Katasztrófavédelmi SZAKMAI NAPOK 2014 Szendrő, 2014. július 24 27.

Emlékeztető beszámoló Tűzoltó és Katasztrófavédelmi SZAKMAI NAPOK 2014 Szendrő, 2014. július 24 27. Emlékeztető beszámoló Tűzoltó és Katasztrófavédelmi SZAKMAI NAPOK 2014 Szendrő, 2014. július 24 27. 2014. július 24. (csütörtök) A GYERMEKEK NAPJA (helyszín: Közösségi Ház, Szendrő, Fő út 16.) 2014. július

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS VAGY HIÁNYPÓTLÁS?

KIEGÉSZÍTÉS VAGY HIÁNYPÓTLÁS? KIEGÉSZÍTÉS VAGY HIÁNYPÓTLÁS? AVAGY AZ ISKOLÁK ÉS A CIVILSZERVEZETEK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉRŐL Sajnos az iskolák még mindig nem támaszkodhatnak a háttérként a szülőkre. Erre kellene az iskola vezetőségének nagyobb

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. Schwarz Lipót 1865 1929

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. Schwarz Lipót 1865 1929 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Apa Schwarz Lipót 1865 1929 Anya Schwarz Lipótné (szül. Friedmann Regina) 1860-as évek 1944 Testvérek Schwarz Jenő 1891 1944 Markovics Ernőné

Részletesebben

Köszönt titeket a DE-GYTK Hallgatói Önkormányzat!

Köszönt titeket a DE-GYTK Hallgatói Önkormányzat! TÁMOGATÓINK: Köszönt titeket a DE-GYTK Hallgatói Önkormányzat! Kedves Résztvevők! Nagy örömünkre szolgál, hogy idén Debrecen ad otthont a "Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozója és Börze" eseménynek.

Részletesebben

Bevezető film. Vallásos családban nőttem fel. Három generáció, hat esküvő (Koltai Panni története) (Galpert Ernő története)

Bevezető film. Vallásos családban nőttem fel. Három generáció, hat esküvő (Koltai Panni története) (Galpert Ernő története) Bevezető film http://www.centropastudent.org/?typ=sprache&flang=eng&movid=34&nid=78&q=m Vallásos családban nőttem fel (Galpert Ernő története) http://centropastudent.org/?typ=sprache&flang=hu&movid=13&nid=43&q=m

Részletesebben

Kérdőív a gyermekek és serdülők egészségéről és jólétéről

Kérdőív a gyermekek és serdülők egészségéről és jólétéről KIDSCREEN-52 Kérdőív a gyermekek és serdülők egészségéről és jólétéről Szülői kérdőív Page 1 of 7 Kedves Szülő, Dátum: év hónap Hogy van a gyermeke? Hogy érzi magát? Ezeket szeretnénk most megtudni Öntől.

Részletesebben

Csokonai Vitéz Mihály II.

Csokonai Vitéz Mihály II. Csokonai Vitéz Mihály II. A ROKOKÓ ÉLETÖRÖMTŐL A MAGÁNYIG Javasolt feldolgozási idő: 3 óra 10 perc 1. feladat Csokonai Tartózkodó kérelem című versének több zenei feldolgozása is született. Hallgasd meg

Részletesebben

Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság

Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság Alapítás: 1991-2014: 23. év A Keresztény-Zsidó Társaság a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács tagszervezete 2014. november Keresztény-Zsidó Társaság, 1052 Budapest,

Részletesebben

PROGRAMNAPTÁR. Időpont E sem ény Felelős. Szeptem ber 1. Szombat 2. Vasárnap

PROGRAMNAPTÁR. Időpont E sem ény Felelős. Szeptem ber 1. Szombat 2. Vasárnap Szeptem ber 1. Szombat 2. Vasárnap 1. 3. Hétfő Tanévnyitó ünnepély - A szorgalmi idő első tanítási napja 2. 4. Kedd 3. 5. Szerda 4. 6. Csütörtök 5. 7. Péntek 8. Szombat 9. Vasárnap 6. 10. Hétfő 7. 11.

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Egy segítő hang. Ágostonné Nagy Zsuzsanna. (Képmás Családmagazin 2010/november)

Egy segítő hang. Ágostonné Nagy Zsuzsanna. (Képmás Családmagazin 2010/november) Egy segítő hang (Képmás Családmagazin 2010/november) Szöveg: Váczi Éva Kép: Hrabovszki Viktor Személyes válságainkban néha nagyon magányosnak érezzük magunkat. Néha hosszú ideig egyedül birkózunk problémáinkkal,

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

Istennel töltött idő Isten & én Ötletek a személyes áhítathoz Mi a személyes áhítat? Erről már mindent tudok Olvasom a Bibliát és imádkozom! Ennyi? Olvastad ma a Bibliát? Mit olvastál? Hogyan hatott rád?

Részletesebben

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1 É N E K F Ü Z E T A S V Á B H E G Y I R E F O R M Á T U S G Y Ü L E K E Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN JÓ ISTENÜNKRŐL ÉNEKELNI, MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K

Részletesebben

Családfa. Mailender Lajosné (szül. Marosi Julianna) 1870-es évek 1905. Lukács Simonné (szül. Lőwinger Mária) 1870-es évek 1940. Lukács Simon?

Családfa. Mailender Lajosné (szül. Marosi Julianna) 1870-es évek 1905. Lukács Simonné (szül. Lőwinger Mária) 1870-es évek 1940. Lukács Simon? Családfa Apai nagyapa Mailender Lajos? 1936 Apai nagyanya Mailender Lajosné (szül. Marosi Julianna) 1870-es évek 1905 Anyai nagyapa Lukács Simon? 1925 Anyai nagyanya Lukács Simonné (szül. Lőwinger Mária)

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Családfa. Klein Salamonné (szül.schwartz Fáni)? 1944. Keller??- 1944. Keller? Klein Salamon?- 1941. Anya. Apa. Keller Chájá (Helén) 1889-1976

Családfa. Klein Salamonné (szül.schwartz Fáni)? 1944. Keller??- 1944. Keller? Klein Salamon?- 1941. Anya. Apa. Keller Chájá (Helén) 1889-1976 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Klein Salamon?- 1941 Klein Salamonné (szül.schwartz Fáni)? 1944 Keller??- 1944 Keller??- 1944 Apa Klein Élijahu (Éliás) 1890-1980 Anya Keller

Részletesebben

PROTESTÁNS HÍRADÓ A RAJNA-VESZTFÁLIAI MAGYAR GYÜLEKEZET ÉRTESÍTŐJE 2015.ÁPRILIS-JÚNIUS --------------------------

PROTESTÁNS HÍRADÓ A RAJNA-VESZTFÁLIAI MAGYAR GYÜLEKEZET ÉRTESÍTŐJE 2015.ÁPRILIS-JÚNIUS -------------------------- PROTESTÁNS HÍRADÓ A RAJNA-VESZTFÁLIAI MAGYAR GYÜLEKEZET ÉRTESÍTŐJE 2015.ÁPRILIS-JÚNIUS -------------------------- Johannes Vermeer: Krisztus Mária és Márta házában 1 BETÁNIAI LÁNY Van a ház körül munka

Részletesebben

14:00 16:00 Vadvirág Nyugdíjas Klub Baróthi Györgyné Éva 06 20 914 4681

14:00 16:00 Vadvirág Nyugdíjas Klub Baróthi Györgyné Éva 06 20 914 4681 S z e p t e m b e r Dátum -tól -ig -tól -ig -tól -ig -tól -ig 3640 0 1 szombat 2 vasárnap 3 hétfő 4 kedd 5 szerda 19:00 21:20 CSÉKE Rozmaring 6 csütörtök 7 péntek 19:00 21:20 CSÉKE Rozmaring tánc próba

Részletesebben

bibliai felfedező 1. történet: Zákeus Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező 1. történet: Zákeus Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! neved: Korod: Születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. történet: Zákeus Olvasd el: Lukács 19:1-10 Kulcsvers:

Részletesebben

Zsidó tematikájú nyomtatványok a Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből

Zsidó tematikájú nyomtatványok a Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből 1 Gayer Veronika Zsidó tematikájú nyomtatványok a Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből Az alábbiakban közölt zsidó tematikájú dokumentumokat a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum Történelmi nyomtatványok

Részletesebben

XIII. évfolyam - 9. szám 2012. Október (a Dr. Brusznyai Árpád Művelődési Ház és Könyvtár előtti kopjafánál rossz idő esetén a nagyteremben) október 24. (szerda) 17:00 Könyvtár TOP lista - szeptember 1.

Részletesebben

Ne csak lógj a Neten! a gyerekek és az Inter net. Inter net Fiesta Magyarország 2008. 2008. március 26. és 31.

Ne csak lógj a Neten! a gyerekek és az Inter net. Inter net Fiesta Magyarország 2008. 2008. március 26. és 31. Ne csak lógj a Neten! a gyerekek és az Inter net Inter net Fiesta Magyarország 2008 2008. március 26. és 31. Több éves hagyományra tekintünk vissza, amikor ismét Internet Fiestára hívjuk a könyvtárakat.

Részletesebben

A bethesdai beteg és Jézus

A bethesdai beteg és Jézus A bethesdai beteg és Jézus Lectio: Jn 5,1-9 Textus: Jn 5,6-7 Az ezek után időhatározó az előző fejezethez irányít bennünket, amikor Jézus beszélget a Jákób kútjánál a samáriai asszonnyal, aztán meggyógyítja

Részletesebben

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény A Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata először érkezik

Részletesebben

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS DERECSKEI PROGRAMFÜZET E-mail:programfuzet@gmail.com 2007. DECEMBER HÓ Közösségi programok Klubok, tanfolyamok Zenés rendezvények Iskolai programok Kiállítás, vásár Színház, mozi Egyházi élet Áldott, Békés

Részletesebben

Az ALZHEIMER korai kezelésének jelentősége

Az ALZHEIMER korai kezelésének jelentősége Az ALZHEIMER korai kezelésének jelentősége Kappéter István dr. gyógypedagógus, pedagógiapszichológia tanár, ideg-, elme-, pszichoterápia szakorvos, autodidakta jövőkutató 2005 óta enyhe Alzheimer Kóros

Részletesebben

Feri rágja a térdét. Rónási Márton

Feri rágja a térdét. Rónási Márton Feri rágja a térdét Rónási Márton Tavasz volt, amikor beköltöztünk abba a házba, ahol kamaszkoromat éltem meg, abba a házba, ahol a legjobb barátom lett Láncos, a hatalmas fekete kutya, akit tíz éve temettem

Részletesebben

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus - Mit nevezünk kapcsolatnak? - Azt a közös alapot,

Részletesebben