Ha nyílt kulcsokat akarunk használni az SSH-kiszolgálón, elõször is létre kell hoznunk egy nyilvános, illetve saját kulcspárt:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ha nyílt kulcsokat akarunk használni az SSH-kiszolgálón, elõször is létre kell hoznunk egy nyilvános, illetve saját kulcspárt:"

Átírás

1 6 Az SSH trükkök Miközben a különféle trükköket gyûjtögettem a könyvhöz, hamar világossá vált számomra, hogy az SSH külön fejezetet érdemel. Az SSH olyan rugalmas és biztonságos titkosítási módszert nyújt számunkra, amellyel hálózaton keresztül összekapcsolhatjuk a különféle gépek közötti adatfolyamokat. A parancssor Linux alatt lényegében adatok olvasását (és írását) jelenti fájlokból és csõvezetékekbõl. Az SSH lehetõvé teszi számunkra, hogy az adatot többé-kevésbé úgy dobjuk keresztül a hálózaton, mintha csak egyetlen gépen dolgoznánk. Mindezt gyors, biztonságos és logikus módon tehetjük meg, ráadásul néhány igen érdekes (és hatékony) trükköt is alkalmazhatunk. Linux alatt több SSH-változat között is válogathatunk. E fejezet példáiban feltételezzük majd, hogy az OpenSSH v3.4p1 vagy ennél újabb változatát használjuk. Az OpenSSH az összes nagyobb Linux-terjesztésben megtalálható, illetve a címrõl tölthetõ le.

2 212 Linux bevetés közben #66 #66 Gyors bejelentkezés SSH-ügyfélkulcsokkal Ha jelszavak helyett SSH-kulcsokat használunk, felgyorsíthatjuk és önmûködõvé tehetjük a bejelentkezést Amikor egynél több gépen látunk el rendszergazdai feladatokat, létfontosságú, hogy képesek legyünk gyorsan elõhívni bármely kiszolgáló héjprogramját. Ha mindig be kell gépelnünk az ssh en.kiszolgalom.hu alakot (majd a jelszót), az nem csak fárasztó, de a figyelmünket is megtöri. Nem egy rendszergazdánál jelentkeztek a korai szenilitás jelei, amikor hirtelen át kellett váltania a Mi is a probléma? feladatról a Hogyan jutok oda? megoldására, amit a Hol is tartottam? követett. Ez a Miért is jöttem be ebbe a szobába? digitális változata. (Ráadásul a /usr/games/fortune jelenléte csak fokozza a gondokat!) Akárhogy is vesszük, minél több energiát fektetünk a bejelentkezésbe, annál kevesebb jut a feladat megoldására. Az SSH mostanában megjelent változatai a vég nélküli jelszógépelgetés helyett új lehetõséget kínálnak: a nyílt kulcsok cseréjét. Ha nyílt kulcsokat akarunk használni az SSH-kiszolgálón, elõször is létre kell hoznunk egy nyilvános, illetve saját kulcspárt: $ ssh-keygen -t rsa Használhatjuk -t dsa kapcsolót is, ha DSA-kulcsokat szeretnénk, vagy a -t rsa1 kapcsolót, ha ragaszkodunk a Protocol v1 rendszerhez. (Bár az ilyesmi szégyen és gyalázat, amint lehet, váltsunk v2-re!) Miután begépeltük a fenti parancsot, valami ilyesmit kell látnunk: Generating public/private rsa key pair. Enter file in which to save the key (/home/rob/.ssh/id_rsa): Itt egyszerûen csak nyomjunk ENTERT. Ezután a rendszer egy jelmondatot kér tõlünk; nyugodtan üssünk két ENTERT (természetesen csak miután elolvastuk az alatta megjelenõ biztonsági figyelmeztetést). Az eredmény a következõképpen fog festeni:

3 6. fejezet Az SSH 213 Enter passphrase (empty for no passphrase): Enter same passphrase again: Your identification has been saved in /home/rob/.ssh/id_rsa. Your public key has been saved in /home/rob/.ssh/id_rsa.pub. The key fingerprint is: a6:5c:c3:eb:18:94:0b:06:a1:a6:29:58:fa:80:0a:bc #66 Munkánk gyümölcseként két fájl jön létre ~/.ssh/id_rsa és ~/.ssh/id_rsa.pub néven. Ha valamelyik kiszolgálón ezt a kulcspárt szeretnénk felhasználni, a következõket írjuk be: $ ssh server "mkdir.ssh; chmod 0700.ssh" $ scp.ssh/id_rsa.pub server:.ssh/authorized_keys2 Természetesen a kiszolgáló helyére a saját kiszolgálónk neve kerül. Mindkét esetben jelszót kell kérnie tõlünk. Ezt követõen egyszerûen próbáljuk ki az ssh kiszolgáló parancsot, és ha minden jól megy, önmûködõen jelszó nélkül léphetünk be a kiszolgálóra. Igen, ezentúl az scp is az új, frissen csillogó nyilvános kulcsunkat fogja használni. Amennyiben valami nem mûködik, ellenõrizzük a ~/.ssh/* és a kiszolgáló:~/.ssh/* könyvtárak jogosultságait. Saját kulcsunk (id_rsa) jogosultsága 0600 legyen (és csak a saját gépünkön szabad léteznie), minden másnak 0655 vagy ennél erõsebb jogosultságokkal kell rendelkeznie. Nagyszerû! Mostantól könnyedén, csekély kínlódással léphetünk be SSH-val a kiszolgálóra. Létezik olyan módszer, amellyel még ennél is gyorsabban léphetünk be a gyakran használt gépekre? Mérget vehetünk rá. Csak bele kell nézni a [#67] Villámgyors SSH-bejelentkezés trükkbe. Biztonsági megfontolások Néhányan úgy vélik a nyilvános kulcsok alkalmazása lehetséges biztonsági rés. Végsõ soron csak a saját kulcsot kell ellopnia valakinek, és máris hozzáférhet kiszolgálóinkhoz. Bár ez kétségtelenül igaz, de ugyanez nyilvánvalóan elmondható a jelszavakról is.

4 214 Linux bevetés közben #67 Kérdezzük csak meg magunktól, naponta hányszor gépelünk be jelszavakat, hogy elérjünk egy gépet (vagy scp-vel másoljunk át valamilyen fájlt)? Milyen gyakori, hogy ugyanazt a jelszót használjuk sok (vagy akár az összes) gépen? Használtuk már ezt a jelszót olyan helyen, aminek a biztonsága megkérdõjelezhetõ (weboldalon, saját gépen, mely nem feltétlenül naprakész, esetleg egy olyan gép SSHügyfelén, amelyet nem mi kezelünk)? Ha az elõbbi lehetõségek közül bármelyik is ismerõsen cseng, nyugodtak lehetünk, mert ugyanilyen feltételek mellett az SSH-kulcs használata is lehetetlenné teszi a támadó számára, hogy jogosulatlan elérést szerezzen (feltéve, hogy a saját kulcsunkat titokban tudjuk tartani). Kapcsolódó anyagok SSH: The Definitive Guide (O'Reilly) [#67] Villámgyors SSH-bejelentkezés [#69] Az SSH-Agent futtatása grafikus felületen #67 Villámgyors SSH-bejelentkezés Még gyorsabb bejelentkezés parancssorból Aki az elõzõ trükkben leírt módosítást elvégezte, nem árt, ha tudja még csak a megoldás felét látta. Az ügyfélkulcsok használatával még mindig feleslegesen kell begépelnünk az ssh kiszolgálóparancsot valahányszor SSH-val lépünk be valahová. Még a sötét, biztonságot nélkülözõ, megvilágosodás elõtti rsh-s idõkben létezett egy különös képesség, amit nagyon kedveltem, és amit (egyelõre még) nem vittek át SSH alá. Akkoriban ugyanis lehetõség nyílt arra, hogy ha a kiszolgáló nevével azonos elnevezésû közvetett hivatkozásokat hoztunk létre a /usr/bin/rsh fájlra, az rsh elég okos volt és kitalálta, hogy mivel nem rsh néven hívták meg, a nevével azonos kiszolgálóra kell belépnie. Mindezt könnyen utánozhatjuk parancsfájl segítségével. Készítsünk egy parancsfájlt ssh-to néven, amely a következõ két sort tartalmazza: #!/bin/sh ssh `basename $0` $*

5 6. fejezet Az SSH 215 (A basename $0 körül található jelek fordított egyszeres idézõjelek backtick ). Az elõzõ fájlt helyezzük az elérési utunkba (feltéve, hogy a ~/bin nincs már eleve a PATH változónkban) és készítsünk közvetett hivatkozásokat kedvenc kiszolgálóink nevével: #67 $ cd bin $ ln -s ssh-to kiszolgáló1 $ ln -s ssh-to kiszolgáló2 $ ln -s ssh-to kiszolgáló3 Mostantól fogva, ha ssh-zni szeretnénk kiszolgáló1-re (feltételezve, hogy a korábban leírt módszerrel már átmásoltuk nyilvános kulcsunkat), mindössze a kiszolgáló nevét kell beírnunk, és varázslatos módon máris a nevezett kiszolgáló héjprogramjában találjuk magunkat, mindenféle SSH parancsok és jelszavak megadása nélkül. A sor végén található $* arra szolgál, hogy (a héjprogram elindítása helyett) egyetlen sorban tetszõleges parancsokat adhassunk ki, valahogy így: kiszolgáló1 uptime (Az elõzõ sor megmutatja kiszolgáló1 futásidejét, felhasználóinak számát és terhelési átlagát, majd kilép. Ha kíváncsiak vagyunk az összes gépünk állapotára, tegyük for ciklusba a parancsot és lépkedjünk végig a kiszolgálók listáján.) Úgy gondolom, ez az SSH használatának lehetõ leggyorsabb módja, eltekintve attól az esettõl, amikor egykarakteres álneveket készítünk (ami egyébként szélsõséges, nehezen karbantartható és szükségtelen tákolás, ugyanakkor néhány embert láthatóan lebilincsel): $ alias a='ssh alice' $ alias b='ssh bob' $ alias e='ssh eve'... Az SSH számos olyan képességgel bír, amelyek a különbözõ kiszolgálók közötti navigálás igen rugalmas eszközévé teszik. Sikerült, megtaláltuk a módját miképpen jelentkezzünk be és illesszük a rendszerbe gépeinket a legkönnyebben.

6 216 Linux bevetés közben #68 Kapcsolódó anyagok [#66] Gyors bejelentkezés SSH-ügyfélkulcsokkal [#68] SSH-Agent, hatékonyan #68 SSH-Agent, hatékonyan Használjuk az SSH-Agent programot SSH-ügyfélkulcsaink önmûködõ kezeléséhez Az SSH egyik nagyon hasznos összetevõje az SSH-Agent, amely helyettünk kezeli saját kulcsainkat és szükség szerint átadja hitelesítõ adatainkat. Az SSH-Agent súgóoldala a következõket tudatja velünk: Az SSH-Agent (SSH-ügynök) célja, hogy a nyilvános kulcsú kódolásokban (RSH, DSA) használt saját kulcsokat tárolja. Az alapelképzelés szerint az SSH-Agentet az X-folyamat vagy a bejelentkezés elõtt indítjuk el, így valamennyi ablak és program az SSH-Agent program ügyfeleként indul el. Az ügynök környezeti változókon keresztül érhetõ el és az azonosítási folyamat során önmûködõen felhasználható valahányszor más gépekre jelentkezünk be az SSH(1) segítségével. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a háttérben futó ügynökkel (és egy helyesen beállított SSH-ügyféllel) egymás után több gépre is beléphetünk az SSH-val anélkül, hogy valamennyi köztes gépen létezne egy-egy másolat a saját kulcsunkból (vagy mindenhol jelszót kellene begépelnünk). Tételezzük fel, hogy létezik egy hitelesített SSH-kulcsunk (lásd a [#66] Gyors bejelentkezés SSH-ügyféllel trükköt) a homer, bart és lisa gépeken. Amíg a saját gépünkrõl ssh-zunk ezekre a gépekre, nem találkozunk semmiféle nehézséggel: rob@caligula:~$ ssh homer rob@homer:~$ exit logout Connection to homer.oreillynet.com closed. rob@caligula:~$ ssh bart

7 6. fejezet Az SSH 217 exit logout Connection to bart.oreillynet.com closed. ssh lisa exit #68 De mi történik akkor, ha a homer géprõl közvetlenül ssh-zunk át bart-ra? rob@caligula:~$ ssh homer rob@homer:~$ ssh bart rob@bart's password: Nos, ilyenkor lép a képbe az SSH-Agent. Ahelyett, hogy felesleges veszélyeknek tennénk ki saját kulcsunkat, és az összes kiszolgálóra egy-egy másolatot helyeznénk el belõle, inkább a saját gépünkön indítsuk el az ügynököt: rob@caligula:~$ eval `ssh-agent` Agent pid 8450 Majd alapértelmezett SSH-kulcsainkat vegyük fel az ssh-add paranccsal: rob@caligula:~$ ssh-add Identity added: /home/rob/.ssh/id_rsa (/home/rob/.ssh/id_rsa) Identity added: /home/rob/.ssh/id_dsa (/home/rob/.ssh/id_dsa) Identity added: /home/rob/.ssh/identity (rob@caligula) Ellenõrizzük, hogy a homer, bart és lisa gépeken beállítottuk-e az ügynökök kérelmeinek továbbítását. Ez ugyanis általában le van tiltva, de a következõ sor beírásával engedélyezhetõ: ForwardAgent yes A fenti sort a ~/.ssh/config vagy a /usr/local/etc/ssh_config fájlba be kell jegyezni. Ezenkívül parancssorból is megadhatjuk a -A kapcsoló felhasználásával. Mostantól, ha a homer-rõl közvetlenül lépünk be bart-

8 218 Linux bevetés közben #69 ra, a homer elõször az ügynökhöz fordul a szükséges hitelesítõ adatokért. Hasonlóképpen, amikor a bart-ról lépünk tovább a lisára, bart elõbb homer-hez fordul kérésével, ami azután továbbítja a kérést ügynökünkhöz. Ilyen módon könnyûszerrel ugrálhatunk géprõl gépre. rob@caligula:~$ ssh homer rob@homer:~$ ssh bart rob@bart:~$ ssh lisa rob@lisa:~$ Gratulálunk, sikerült létrehoznunk egy nagyon egyszerû hálózati navigációs rendszert, melyben nem kell aggódnunk SSH saját kulcsunk biztonsága miatt. Még a gépek közötti másolás (scp) is gyorsabb és könnyebb lesz, mint azelõtt volt. De mi történik, ha nem áll módunkban a legelején elindítani az ügynököt? (Gyakran ez a helyzet, amennyiben grafikus XDM bejelentkezõ felületen lépünk be, vagy ha OS X-et futtatunk.) Aggodalomra semmi ok, legalábbis, amíg nem olvastuk a [#69] Az SSH-Agent futtatása grafikus felületen címû trükköt. Amennyiben fontosnak tartjuk a biztonságot, ennél gyorsabban és egyszerûbben nemigen használhatjuk az SSH-t. Esetleg mégis? A választ a [#67] Villámgyors SSHbejelentkezés címû trükkben találjuk. #69 Az SSH-Agent futtatása grafikus felületen Az SSH-Agent futtatása ablakos környezetben A [#68] SSH-Agent, hatékonyan címû trükkben a bejelentkezésre bemutatott tipp addig mûködik jól, amíg a kezdeti eval ssh-agent parancsot még a grafikus felület indulása elõtt ki tudjuk adni. Ezt a bejelentkezés során például a ~/.bash_login (vagy tcsh alatt a ~/.login) fájlban tehetjük meg. Amennyiben jelmondatokat használunk kulcsainkhoz (valószínûleg ezt szeretnénk), ez egyáltalán nem hatékony megoldás. Ablakkezelõ rendszerünk mindaddig nem fog elindulni, amíg a bejelentkezés után be nem gépeljük a kulcsok jelszavait. A módszer másik mellékhatása, hogy ha az SSH-Agent ügynökprogram valamiért leáll, mindig ki kell lépnünk az X-bõl, új ügy-

9 6. fejezet Az SSH 219 nököt kell indítanunk, majd újra be kell jelentkeznünk. Ráadásul néhány környezetben (például ilyen az OS X is) egyáltalán nincs is lehetõségünk parancsok futtatására a grafikus környezet indulása elõtt. Ahhoz, hogy ne kelljen elindítanunk feleslegesen minden egyes megnyitott ablakban az SSH-Agent-et (vagy átmásolgatni a környezeti változókat), próbáljuk meg a következõ kódot beilleszteni ~/.profile állományunkba: #69 if [ -f ~/.agent.env ]; then. ~/.agent.env > /dev/null if! kill -0 $SSH_AGENT_PID > /dev/null 2>&1 then echo "Stale agent file found. Spawning new agent..." eval `ssh-agent tee ~/.agent.env` ssh-add fi else echo "Starting ssh-agent..." eval `ssh-agent tee ~/.agent.env` ssh-add fi A kód készít számunkra egy ~/.agent.env állományt, amelyben az éppen futó SSH-Agent-re mutató környezet található. Amikor az ügynök meghal, új terminál létrehozásával önmûködõen újabb indul (és egyben kulcsaink is betöltõdnek), amit az összes további ablak már osztottan használ. Na, ez már jobban hangzik: kívánságra újjáéledõ SSH-Agent. Kapcsolódó anyagok [#66] Gyors bejelentkezés SSH-ügyfélkulcsokkal [#67] Villámgyors SSH-bejelentkezés

IP-címhez kötött webszolgáltatások használata idegen IP-című gépről

IP-címhez kötött webszolgáltatások használata idegen IP-című gépről IP-címhez kötött webszolgáltatások használata idegen IP-című gépről Bevezetés Hanák D. Péter, BME IIT, 2006. május 22. Ismeretes, hogy egyes webszolgáltatások csak meghatározott IP-című számítógépekről

Részletesebben

Jelszóváltás a ludens gépen

Jelszóváltás a ludens gépen Jelszóváltás a ludens gépen Az alábbi ismertető feltételezi, hogy Windows alapú gépet használunk, és innen szeretnénk megváltoztatni meglevő ludenses jelszavunkat. Az ismertető elkészítésekor Windows XP

Részletesebben

I. Felzárkoztató Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

I. Felzárkoztató Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Alapvető Linux/UNIX parancsok A terminál. A Linux és a UNIX, multi taszkos, több felhasználós rendszerek. A több feladat végrehajtásához egy (vagy akár több) felhasználó több terminálon

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Linux/Unix jogosultságok és fájlok kezelése Linux fájlrendszerek és jogosultságok Linux alatt, az egyes fájlokhoz való hozzáférések szabályozása érdekében a fájlokhoz tulajdonost, csoportot

Részletesebben

chmod umask chown, chgrp

chmod umask chown, chgrp 5. Gyakorlat chmod umask chown, chgrp csak a tulajdonos tudja átállítani ezeket a jogokat r=4, w=2, x=1 pl:r+x=5 s-setuid bit /root jogosultságot igénylőprogramokhoz (u=rwxs) chmod 751 proba.txt chmod

Részletesebben

A Putty. Megszállott rendszergazdák számára ideális, mert a hibajelzések így nem zavarják a körülöttük alvókat J

A Putty. Megszállott rendszergazdák számára ideális, mert a hibajelzések így nem zavarják a körülöttük alvókat J A Putty A Putty egy elterjedt és jól használható program arra, hogy távoli hozzáférést biztosítson a felhasználóknak. Ingyenes, telepíteni sem kell, és számos hasznos funkcióval rendelkezik. Az alábbiakban

Részletesebben

Bevezetés az informatikába, második gyakorlat. Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés

Bevezetés az informatikába, második gyakorlat. Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés Bevezetés az informatikába, második gyakorlat Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés Bevezetés Parancsértelmező (bash) Utasítások man Szövegszerkesztők Bash Különféle

Részletesebben

1. Alapok. #!/bin/bash

1. Alapok. #!/bin/bash 1. oldal 1.1. A programfájlok szerkezete 1. Alapok A bash programok tulajnképpen egyszerű szöveges fájlok, amelyeket bármely szövegszerkesztő programmal megírhatunk. Alapvetően ugyanazokat a at használhatjuk

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz 2010/11 ősz 1. Word / Excel 2. Solver 3. ZH 4. Windows 5. Windows 6. ZH 7. HTML 8. HTML 9. ZH 10. Adatszerkezetek, változók, tömbök 11. Számábrázolási kérdések 12. ZH 13. Pótlás A Windows felhasználói

Részletesebben

Gyors tippek linuxra

Gyors tippek linuxra Gyors tippek linuxra Linux az oktatásban rendezvénysorozat előadó: Rózsár Gábor http://lok.ini.hu 2004. április 23. Mit adhat ez az előadás? Mint a címe is jelzi gyors és talán hasznos tippeket adhat olyan

Részletesebben

S, mint secure. Nagy Attila Gábor Wildom Kft. nagya@wildom.com

S, mint secure. Nagy Attila Gábor Wildom Kft. nagya@wildom.com S, mint secure Wildom Kft. nagya@wildom.com Egy fejlesztő, sok hozzáférés Web alkalmazások esetében a fejlesztést és a telepítést általában ugyanaz a személy végzi Több rendszerhez és géphez rendelkezik

Részletesebben

M-Files Dokumentumkezelő telepítése

M-Files Dokumentumkezelő telepítése Az Jelen dokumentum a következő fejezetek tartalmazza: a szoftver telepítése az M-Files telepítő programmal; az irattár létrehozása, a felhasználók felvétele az M-Files Server Administrator (szerver) programmal;

Részletesebben

LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB

LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB LINUX PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK ls: listázás -l részletes lista -a rejtett fájlok megjelenítése cp: fájlok másolása -i Már létező cél felülírása előtt

Részletesebben

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Lotus Domino szerveren

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Lotus Domino szerveren Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Lotus Domino szerveren Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...3 2. KEY RING KÉSZÍTÉSE...3 3. SERVER CERTIFICATE REQUEST KÉSZÍTÉSE...4 4. TANÚSÍTVÁNYKÉRELEM

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek 06 BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek Emlékeztető Jelölésbeli különbség van parancs végrehajtása és a parancs kimenetére való hivatkozás között PARANCS $(PARANCS) Jelölésbeli különbség van

Részletesebben

Linux alapok. Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek

Linux alapok. Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek Linux alapok Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek Könyvtárszerkezet abszolút útvonal útvonal megadása a gyökérből kiindulva / gyökérkönyvtár relatív útvonal útvonal megadása az aktuális

Részletesebben

A fenti meghatározást kiegészítendõ, a könyv során az alábbiakat boncolgatjuk, amelyek mindegyike egy-egy, az SSH által biztosított megoldás:

A fenti meghatározást kiegészítendõ, a könyv során az alábbiakat boncolgatjuk, amelyek mindegyike egy-egy, az SSH által biztosított megoldás: Bevezetés A Secure Shell (SSH, biztonságos héj ) egy segédprogram, amelyet számos módon leírhatunk. Mondhatjuk, hogy protokoll, hogy titkosító eszköz, hogy ügyfél kiszolgáló alkalmazás, vagy hogy parancsfelület

Részletesebben

Oktatási cloud használata

Oktatási cloud használata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék Oktatási cloud használata Készítette: Tóth Áron (BME MIT), 2013. A segédlet célja a tanszéki oktatási cloud

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

Delphi programozás I.

Delphi programozás I. Delphi programozás I. Konzol alkalmazások készítése Delphiben A Delphi konzol alkalmazása (console application) olyan 32 bites program, amely nem grafikus felületen, hanem egy szöveges konzol ablakban

Részletesebben

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat Johanyák Zsolt Csaba 1 1. Belépés és fájlkezelés Azonosító: hallgato Jelszó: hallgato Átváltás karakteres konzolra: Ctrl+Alt+F1.. Visszaváltás grafikus

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

Kézikönyv Mandant másolás HILFE menüben

Kézikönyv Mandant másolás HILFE menüben Kézikönyv Mandant másolás HILFE menüben Tartalomjegyzék 1 4 2 TARTALOM... 5 3 PROGRAM MANAGER... 7 4 PUTTY CONFIGURATION... 9 5 10.0.0.236 - PUTTY... 10 6 PROGRAM MANAGER... 22 7 ÖSSZEFOGLALÁS... 23 8

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Ajánlás v Tartalomjegyzék vii Köszönetnyilvánítás A szerzõrõl xv Bevezetés xvii

Tartalomjegyzék. Ajánlás v Tartalomjegyzék vii Köszönetnyilvánítás A szerzõrõl xv Bevezetés xvii Tartalomjegyzék Ajánlás v Tartalomjegyzék vii Köszönetnyilvánítás A szerzõrõl xv Bevezetés xvii xiii I. rész Az SSH alapjai 1. fejezet Az SSH áttekintése 3 Az SSH1 és az SSH2 különbségei...................................

Részletesebben

A perzisztens adatkezelő rendszer tesztelése és demonstrálása a GRID környezetben

A perzisztens adatkezelő rendszer tesztelése és demonstrálása a GRID környezetben A perzisztens adatkezelő rendszer tesztelése és demonstrálása a GRID környezetben A TESZT KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA 2 A TESZT PÉLDA LEÍRÁSA 2 A TESZTHEZ SZÜKSÉGES ELŐKÉSZÜLETEK 3 A TESZT FUTTATÁS KÉPERNYŐ

Részletesebben

NINJA kezelői program letöltése és installálása

NINJA kezelői program letöltése és installálása NINJA kezelői program letöltése és installálása A regisztrálás, illetve feltöltés után Ön kapott egy e-mailt tőlünk, melyben leírtuk Önnek a szolgáltatás eléréséhez nélkülözhetetlen, fontos adatokat. A

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. AuthentIC Manager

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. A CAPICOM ACTIVEX KOMPONENS TELEPÍTÉSE...3

Részletesebben

Operációs rendszerek gyak.

Operációs rendszerek gyak. Operációs rendszerek gyak. Linux alapok III., Bash Cirok Dávid Hirling Dominik Szegedi Tudományegyetem Cirok.David@stud.u-szeged.hu Hirling.Dominik@stud.u-szeged.hu Linux alapok III., Bash 1 Linkelés 2

Részletesebben

Saját Subversion tároló üzemeltetése i. Saját Subversion tároló üzemeltetése

Saját Subversion tároló üzemeltetése i. Saját Subversion tároló üzemeltetése i Saját Subversion tároló üzemeltetése ii KÖZREMŰKÖDŐK CÍM : Saját Subversion tároló üzemeltetése TEVÉKENYSÉG NÉV DÁTUM ALÁÍRÁS ÍRTA Jeszenszky, Péter 2014. február 16. VERZIÓTÖRTÉNET VERZIÓ DÁTUM LEÍRÁS

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell Szkriptnyelvek 1. UNIX shell Szkriptek futtatása Parancsértelmez ő shell script neve paraméterek shell script neve paraméterek Ebben az esetben a szkript tartalmazza a parancsértelmezőt: #!/bin/bash Szkriptek

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A szoftver/hardver

Részletesebben

XCZ állományok ellenőrzése, átadása elektronikus beküldésre és közvetlen beküldése parancssori funkcióval az ÁNYK programban

XCZ állományok ellenőrzése, átadása elektronikus beküldésre és közvetlen beküldése parancssori funkcióval az ÁNYK programban XCZ állományok ellenőrzése, átadása elektronikus beküldésre és közvetlen beküldése parancssori funkcióval az ÁNYK programban 1. XCZ állomány ellenőrzése és átadása elektronikus beküldésre 2. Nyomtatvány

Részletesebben

Első belépés az Office 365 rendszerbe

Első belépés az Office 365 rendszerbe Első belépés az Office 365 rendszerbe Az Office 365 rendszerbe való első belépéshez szükséges hozzáférési adatokat a rendszergazdától emailben, telefonon, vagy papír alapon kapja meg. Ilyen formátumú adatok

Részletesebben

Büki András UNIX/Linux héjprogramozás Büki András: UNIX/Linux héjprogramozás Büki András Felelõs kiadó a Kiskapu Kft. ügyvezetõ igazgatója 2002 Kiskapu Kft. 1081 Budapest Népszínház u. 29. Tel: (+36-1)

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

4. Laborgyakorlat. A fájlokról ezeket az adatokat, a fájlrendszer tárolja. Számunkra az 1, 3, 4. oszlopok lesznek az érdekesek.

4. Laborgyakorlat. A fájlokról ezeket az adatokat, a fájlrendszer tárolja. Számunkra az 1, 3, 4. oszlopok lesznek az érdekesek. Linux fájlrendszerek. 4. Laborgyakorlat Előző gyakorlaton, már volt szó a fájlrendszerekről, mikor a mount parancs -t kapcsolójáról volt szó. Linux alatt, az egyes fájlokhoz való hozzáférések miatt, a

Részletesebben

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre - 1 - Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre 1. lépés: az Egyetem Novell hálózatába történő bejelentkezéskor az alábbi képernyő jelenik meg: az első sorban a felhasználónevet, a második

Részletesebben

Infocentrum Számlázó hálózatos verzió + Firebird Adatbázismotor

Infocentrum Számlázó hálózatos verzió + Firebird Adatbázismotor Infocentrum Számlázó hálózatos verzió + Firebird Adatbázismotor Teljes telepítés Windows környezetben 1996-2010 Infocentrum Szoftver Stúdió Összefoglaló lépések: 1.) Adatbázismotor telepítés (Firebird

Részletesebben

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam.

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan állítsam be az Outlook-ot ingyenes e-mail címhez? 10. lecke Hogyan állítsam be az Outlook-ot, ha

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Windows operációs rendszeren 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...2 2. Bevezető...3 3. Tanúsítvány megújítása...4 3.1. Megújított tanúsítvány

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k 7. előadás Ami eddig volt Számítógépek architektúrája Alapvető alkotóelemek Hardver elemek Szoftver Gépi kódtól az operációs rendszerig Unix alapok Ami

Részletesebben

FRISSÍTÉSI LEÍRÁS A WINIKSZ PROGRAMCSOMAGHOZ

FRISSÍTÉSI LEÍRÁS A WINIKSZ PROGRAMCSOMAGHOZ FRISSÍTÉSI LEÍRÁS A WINIKSZ PROGRAMCSOMAGHOZ Az átalánydíjas szerződésben foglaltak alapján a programcsomagot a mindenkori jogszabályoknak megfelelően folyamatosan fejlesztjük. A program újabb verziói

Részletesebben

Synology NAS integrálása inels IMM szerverhez

Synology NAS integrálása inels IMM szerverhez Synology NAS integrálása inels IMM szerverhez Mi is az a NAS? A NAS betűszó a Network Attached Storage, azaz a hálózatra csatolt tároló rövidítése. Magyarul Hálózati adattárolóként is ismerjük. A NAS egy

Részletesebben

Debian GNU/Linux távoli elérése

Debian GNU/Linux távoli elérése 2018/05/03 10:59 1/10 Debian GNU/Linux távoli elérése < Linux Debian GNU/Linux távoli elérése Szerző: Sallai András Copyright Sallai András, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018 Licenc: GNU Free Documentation

Részletesebben

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása 1 Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása A jelszavak használatáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem informatikai és kommunikációs hálózata használatának és üzemeltetésének szabályai, abban

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Operációs rendszerek 2 1. óra: Linux alapok Ismétlés. Windisch Gergely félév

Operációs rendszerek 2 1. óra: Linux alapok Ismétlés. Windisch Gergely félév Operációs rendszerek 2 1. óra: Linux alapok Ismétlés Windisch Gergely windisch.gergely@nik.uni-obuda.hu 2011-2012 2. félév Féléves követelmények Kéthetente 2 óra, hetek paritása alapján egy elmaradó alkalom

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

Messenger. Novell 1.0. www.novell.com GYORSKALAUZ

Messenger. Novell 1.0. www.novell.com GYORSKALAUZ Novell Messenger 1.0 GYORSKALAUZ www.novell.com A Novell Messenger egy vállalati, keresztplatformos gyorsüzenet-kezelő program, amelynek működése a Novell edirectory TM címtáron alapul. A Messenger rendszer

Részletesebben

BarAck.Net. Internetes csomagkezel. Felhasználói kézikönyv V 1.0. (2011. július 20.)

BarAck.Net. Internetes csomagkezel. Felhasználói kézikönyv V 1.0. (2011. július 20.) BarAck.Net Internetes csomagkezel Felhasználói kézikönyv V 1.0 (2011. július 20.) Tartalomjegyzék 1 Áttekintés...2 1.1 Célkitzés...2 1.2 A program felépítése...2 2 Futtatási környezet, telepítési információk...3

Részletesebben

Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre

Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre Windows Mobile 2003 / 2003 SE / WM 5 / WM6 rendszerekre 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A Windows

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Segédanyag RGH-s gép Freeboot frissítéséhez Created by: TubaX360 2013-2014

Segédanyag RGH-s gép Freeboot frissítéséhez Created by: TubaX360 2013-2014 Segédanyag RGH-s gép Freeboot frissítéséhez v_0.3 1 A Frissítés menetét a J-Runner program és egy Routerrel összekötött Xbox segítségével szemléltetem. Természetesen más programmal is hasonló a frissítés

Részletesebben

Linux hálózati adminisztráció

Linux hálózati adminisztráció Linux hálózati adminisztráció Tantárgykód: MIN7K0IN-T Göcs László mérnöktanár Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék 7. 2016-17. tanév 1. félév Védelem Alkalmazások

Részletesebben

Biztonság Felhasználói kézikönyv

Biztonság Felhasználói kézikönyv Biztonság Felhasználói kézikönyv Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

Hardver és szoftver követelmények

Hardver és szoftver követelmények Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Telepítési útmutató Hardver és szoftver követelmények A java-s nyomtatványkitöltő program az alábbi hardverigényt támasztja a számítógéppel szemben: 400 MHz órajelű

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

CGS Civil 3D Extensions 2012 telepítése

CGS Civil 3D Extensions 2012 telepítése CGS Civil 3D Extensions 2012 telepítése Indítsuk el a telepítést a setup_2012_hun_xx 1 bit_vyy 2.exe fájlra való kattintással. A megjelenő telepítő varázsló lapon olvassuk el az információkat, majd kattintsunk

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Ágazati szakmai komplex távközlési ismeretek érettségihez

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Ágazati szakmai komplex távközlési ismeretek érettségihez Ubuntu Érettségi Remix 17.04 Telepítési és beállítási leírás Ágazati szakmai komplex távközlési ismeretek érettségihez Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Telepítés... 3 A rendszer beállításai... 8 Új felhasználó

Részletesebben

Eszközszolgáltatás keretében Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója

Eszközszolgáltatás keretében Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója Eszközszolgáltatás keretében Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója Omnikey 3x21 kártyaolvasó, Oberthur intelligens kártya vagy Oberthur SIM termék Windows

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Tájékoztató A ZMNE Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) 2010. június 21-étől kísérleti

Részletesebben

Tanúsítvány és kulcspár biztonsági mentése/telepítése

Tanúsítvány és kulcspár biztonsági mentése/telepítése Tanúsítvány és kulcspár biztonsági mentése/telepítése Számítógépen tárolt tanúsítvány esetén 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A szoftver/hardver korlátozásai... 3 4.

Részletesebben

Baár-Madas Elektronikus Tanúsítvány

Baár-Madas Elektronikus Tanúsítvány Baár-Madas Elektronikus Tanúsítvány Az alábbi dokumentum a Baár-Madas Református Gimnázium és Kollégium által használt Elektronikus tanúsítvány telepítéséhez ad útmutatót, a Debian alapú, és Ubuntu Linux

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9)

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. AuthentIC Manager szoftver

Részletesebben

Operációs Rendszerek II. labor. 2. alkalom

Operációs Rendszerek II. labor. 2. alkalom Operációs Rendszerek II. labor 2. alkalom Mai témák (e)grep Shell programozás (részletesebben, példákon keresztül) grep Alapvető működés: mintákat keres a bemeneti csatorna (STDIN vagy fájl) soraiban,

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

A JAVA FUTTATÁSAKOR ELŐFORDULÓ HIBA-

A JAVA FUTTATÁSAKOR ELŐFORDULÓ HIBA- A JAVA FUTTATÁSAKOR ELŐFORDULÓ HIBA- ÜZENETEK ÉS AZOK KIKERÜLÉSE Jelen jegyzet az ÉTDR Java platformon futtatható alkalmazásainak betöltésekor esetlegesen előugró hibaüzenetek kikerülése végett készült.

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server Használati útmutató 1 Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató A következô pár oldalon

Részletesebben

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...3 2. A MICROSOFT IIS INDÍTÁSA...3 3. TITKOS KULCS GENERÁLÁSA...3 4. TANÚSÍTVÁNYKÉRELEM

Részletesebben

Linux alapok gyakorlat

Linux alapok gyakorlat 11. évfolyam, informatikai rendszerüzemeltető 2018. Témakörök (elméleti tárgyrész) 1. Kialakulása 2. Disztribúciók 3. Telepítés, bootloader 4. Csomagkezelés 5. Rendszer felépítése, kernel (könyvtárak,

Részletesebben

Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához

Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához Fizetési meghagyás online igénylése 1(13) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A MOKK E-Fizetési meghagyás kezelésének

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

SSH - A BIZTONSÁGOS ALTERNATÍVAZ RSH HELYETT

SSH - A BIZTONSÁGOS ALTERNATÍVAZ RSH HELYETT SSH - A BIZTONSÁGOS ALTERNATÍVAZ RSH HELYETT Kadlecsik József, kadlec@sunserv.kfki.hu KFKI RMKI Számítógép Hálózati Központ Abstract More security on Internet usually means greater inconvenience - but

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

Használati utasítás.

Használati utasítás. Lotus Notes Naptár Windows telefonra Használati utasítás. Írta: Varga Róbert 1 http://www.robertwpapps.uw.hu Bevezetés: Ezt az alkalmazást a fejlesztő saját használatra írta a teljesség igénye nélkül.

Részletesebben

Távolléti díj kezelése a Novitax programban

Távolléti díj kezelése a Novitax programban Mire jó a FirebirdSettings.exe Ezzel a programmal a Firebird adatbázis-kezelővel és az adatbázisokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni. Mit kell tenni a használata előtt A FirebirdSettings.exe

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

PC Connect. Unique ewsletter. program leírás

PC Connect. Unique ewsletter. program leírás PC Connect Unique ewsletter program leírás Tartalomjegyzék Bevezető...- 1 - Előkészületek...- 2 - Alap adatok, alap fájlok...- 2 - A program használata...- 3 - E-mail files...- 3 - Swich text...- 4 - Settings...-

Részletesebben

Iroda++ 2010 DEMO telepítési útmutató

Iroda++ 2010 DEMO telepítési útmutató Az Iroda++ 2010 DEMO csomag telepítésének lépései Az alábbi pontok szerint telepítheti számítógépére a revolution Iroda++ 2010 program DEMO változatát. Fontos, hogy az Iroda++ rendszere SQL szerveres adatmotort

Részletesebben

A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ

A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tanulók számára A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ 2017. TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés...4 Bejelentkezés a rendszerbe...4 Jelszó módosítása...4 Tájékozódás a távoktatási portálon...5 A személyes nyitólap...5

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató Bejelentkezés A CitiDirect BE SM futtatásának minimális rendszerkövetelményei megegyeznek a CitiDirect Online Banking rendszer követelményeivel. Kérjük, kattintson

Részletesebben