Ablakon bedobott pénz I II.: megtakarítások környezetvédelemmel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ablakon bedobott pénz I II.: megtakarítások környezetvédelemmel"

Átírás

1 ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.6 Ablakon bedobott pénz I II.: megtakarítások környezetvédelemmel Tárgyszavak: környezettudatosság; költségmegtakarítás; esettanulmány. Az alábbiak a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖ- VET-INEM Hungária) szerkesztésében megjelent Ablakon bedobott pénz I. 1 és Ablakon bedobott pénz II. 2 című esettanulmány-kötet alapján készültek. Amikor a környezetvédelem magasztos volta mellett próbálunk meg érvelni, gyakran hivatkozunk unokáink jogaira, érdekeire. A harmadik generáció még belátható távolságban van. Az unokáit az ember általában jól ismeri és szereti, jó sorsukért felelősséget érez. Miért nem viselkedünk hát felelősebben? Hogyan oldható fel ez az ellentét? A megoldás első lépését talán azok a szerencsés egybeesések jelentik, ahol a környezeti és a gazdasági érdek együtt jár. Ezeket a szakirodalom alacsonyan csüngő gyümölcsöknek nevezi. Ablakon bedobott pénz A környezetvédelmi intézkedéseknek is van egy nyújtózkodás nélkül elérhető részük, ezekre igyekeztünk példákat gyűjteni az Ablakon bedobott pénz címet viselő kötetekben. Sokan az ilyen lépéseket nem is nevezik környezetvédelminek, hiszen alapjuk a józan gazdasági érdek. A gyakorlati eredmény ugyanaz: csökkenő környezeti terhelés és megtakarítás, a beruházás gyors gazdasági megtérülése. Egyszerűen fogalmazva: csináljuk jobban, hatékonyabban, amit csinálunk (ökohatékonyság), 1 Tóth Gergely (szerk.) [2002]: Ablakon bedobott pénz tizenkét magyarországi vállalat esettanulmánya környezetvédelmi intézkedésekkel elérhető megtakarításokról, KÖVET-INEM Hungária, Budapest. 2 Tóth Gergely (szerk.) [2003]: Ablakon bedobott pénz II. megtakarítások környezetvédelemmel, KÖVET-INEM Hungária, Budapest.

2 így egyszerre jár jól pénztárcánk és környezetünk. Egyes elgondolások szerint a hatékonyság (adott anyag- és energiaráfordítással, valamint szennyezés- és hulladékképződéssel előállított termékek mennyisége) négyszeresére, vagy akár tízszeresére is növelhető néhány évtized alatt. Az ökohatékonyság ilyen mértékű növekedése előnyös lenne: a társadalomnak (hiszen a szennyezés mértéke csökken); a vállalatnak (hiszen hatékonysága, versenyképessége és nyeresége nő); az egyénnek (hiszen továbbra is növelheti életszínvonalát ésszerű fogyasztással). Technikai távlatok Ernst Ulrich von Weizsäcker és a Lovins házaspár elhíresült Négyes tényező c. könyvükben 3 leírják, milyen botrányosan alacsony hatékonysággal működik modern műszaki megoldásaink nagy része. Az Egyesült Államok Nemzeti Mérnök Akadémiája (National Academy of Engineering) kiszámította, hogy az eladott és felhasznált erőforrások kereken 93%-a sohasem alakul át eladható termékké. Ezen kívül valamennyi késztermék 80%-át egyszeri használat után eldobjuk, a maradék 20% pedig korántsem olyan tartós, mint amilyen lehetne, vagy amilyennek lennie kellene. Egy régebbi erőműből egy izzólámpa működtetéséhez kibocsátott energiamennyiség 70%-a elvész, mielőtt a lámpáig eljutna, és az izzó a megmaradt energiának 10%-át vagyis a primer energia 3%-át tudja fénnyé alakítani. A járművekben lévő benzin energiájának 80 85%-a megreked a motorban vagy a hajtóműben, mielőtt a kerekekhez egyáltalán eljutna. A rosszul szigetelt házak tetőin, ablakain és falain át elillanó hő, az öntözővíz, amely elszivárog vagy elpárolog, mielőtt a növények gyökeréhez érne, a helyben ugyanolyan jól előállítható termékek szállításába ölt tehergépkocsi-kilométerek ezrei nemcsak világunkat teszik szemétdombbá, de gazdasági szempontból is hátrányosak. A számlát pedig mi fizetjük. Az említett könyv 50, gyakorlatban már megvalósult példát mutat be a négyes vagy tízes tényezőre, az épületektől, az autókon keresztül a hűtőgépekig, az irodabútoroktól, a vízrendszereken keresztül a csomagolóanyagokig, a telekonferenciáktól, a kocsi-megosztáson keresztül az eperjoghurtig. Átfogóan persze nem bizonyítható, de a gyakorlati példákból valószínűsíthető, hogy technikai lehetőségeink a gazdaság egé- 3 E. U. v. Weizsäcker, A. B. Lovins, L. H. Lovins [1997]: Factor Four. Doubling Wealth Halving Resource Use, The Club of Rome, London.

3 szét nézve akár az ökohatékonyság tízszeres javulását is lehetővé tennék. Mit jelentene ez az átfogó tisztább termelés a költségek oldaláról? Gazdasági távlatok A környezetszennyezés költségei (azaz a tisztább működésben rejlő megtakarítási lehetőségek) a vállalatnál sokkal nagyobbak, mint azt a legtöbben feltételezik. A jelenlegi számviteli rendszer ugyanis a környezeti költségeknek csak töredékét mutatja ki, vagyis általában az ártalmatlanítással és az utólagos tisztítással kapcsolatban felmerülő kiadásokat, illetve az esetlegesen fizetendő környezeti bírságokat. Ugyanakkor ezek csak a jéghegy csúcsát képezik. Német kutatók szerint 4 egy iparvállalat összes ráfordításának 5 15%-át eldobja a hulladékkal, kiereszti a szennyvízzel és kieregeti a kéményen. Ez Németországban nemzetgazdasági szinten évi Mrd euró elpazarlását jelenti. Tömegarányokat tekintve a termelésbe bemenő összes anyag és energia legalább 40%-a válik így szennyezéssé. Már viszonylag egyszerű intézkedésekkel ( alacsonyan csüngő gyümölcsök ) is évi Mrd eurót lehetne megtakarítani, ami az adózás előtti eredmény 25 50%-a, a személyi ráfordításoknak pedig 3,5 7%-a. Ez pedig a káros környezeti hatások 20 40%-os csökkentését is eredményezné. Az USA-beli tapasztalatok hasonló nagyságrendeket mutatnak. A World Resources Institute demonstrációs programjában részt vevő vállalatoknál számszerűsített környezeti költségek arányát az 1. táblázat tartalmazza. Egy 1985-ből és 1992-ből származó, 29 vegyipari céget vizsgáló felmérés szerint a környezetiköltség-számítást alkalmazó azaz a megtakarításokat szisztematikusan feltáró vállalatoknál átlagosan háromszor annyi szennyezésmegelőzési programot hajtottak végre, mint a többieknél. Az itt ráfordított minden egyes dollárnyi összeg 3,5 USD megtérülést hozott 5. Magyarországon 6 az öt fő feletti iparvállalatok anyag- és energiaköltségei a 2000-es esztendőben 6697 Mrd Ft-ra rúgtak, ami 36%-kal magasabb a korábbi év adatánál. Ez az összes ráfordítás ( Mrd Ft) 51%-a volt. 4 Fischer, H., Wucherer, C., Wagner, B., Burschel, C. [1997]: Umweltkostenmanagement Kosten senken durch praxiserprobtes Umweltcontrolling, Carl Hanser Verlag, München, Wien. 5 US Environmental Protection Agency (US EPA) [1998]: An Introduction to Environmental Accounting as a Business Management Tool Key Concepts and Terms, in M. Bennett, and P. James (eds.): The Green Bottom Line, Greenleaf Publishing, Sheffield: p Az itt végzett számítások alapjául szolgáló adatok forrása: Központi Statisztikai Hivatal [2001]: Ipari és építőipari statisztikai évkönyv 2000, valamint Környezetstatisztikai adatok 2000, KSH, Budapest.

4 1. táblázat A környezeti költségek nagysága hat USA-beli cégnél Esettanulmány Amoco Oil, Yorktown finomító Ciba-Geigy, egy vegyi összetevő Dow Chemical, polimer bázisú termék Du Pont, növényvédő szer S.C. Johnson Wax, fogyasztói termék Költségarány Működési költségek 22%-a Termelési költségek több mint 19%-a Termelési költségek 3,2-3,8%-a A termelési költség több mint 19%-a Nettó árbevétel 2,4%-a FORRÁS: Ditz, D., J. Ranganathan, R. D. Banks (eds.) [1995]: Green Ledgers: Case Studies in Corporate Environmental Accounting, World Resources Institute (WRI), Washington D.C. Ha feltételezzük, hogy a magyar ipar sem működik hatékonyabban a németnél ami több mint valószínű és a német kutatók becslése helytálló, akkor a következő becsléseket tehetjük: a magyar ipar évente Mrd Ft-ot (termékké nem alakuló ráfordítást) veszít el hulladék és szennyezés formájában; alacsonyan csüngő gyümölcsként, már viszonylag egyszerű és kis költségű intézkedésekkel ebből Mrd Ft megtakarítható lenne. Ez a megtakarítás a bérköltség és személyi jellegű ráfordítás 12 25%-át jelenti, az ipari termelésnek (értékesítés korrigált nettó árbevétele) pedig 1,8 3,6%-át. Ha csupán az alacsonyan csüngő gyümölcsöket leszakítanák a cégek, minden magyar lakosra E Ft jutna. Pedig itt még csak 5 15%-os hatékonyságjavulást feltételeztünk, nem pedig 4 10-szerest ( %-ost). Az iparvállalatok Magyarországon 2000-ben 132 Mrd Ft-ot fordítottak a környezet védelmére a statisztikai bevallások szerint. Ez az összeg a BHT (GDP) egy százaléka, ami nemzetközi összehasonlításban magas arány. A környezetvédelmi ráfordítások 41%-a beruházásokban, 59%-a pedig folyó ráfordításokban testesült meg. A cégek környezetvédelmi beruházásokra 2000-ben közel 54 Mrd Ft-ot fordítottak, az összes beruházásuk 5,3%-át. Ezen belül a közvetlen környezetvédelmi beruházások (pótlólagos, csővégi technológiák) összege 23 Mrd Ft, az integrált környezetvédelmi beruházások (termelési folyamat megváltoztatása) összege 31 Mrd Ft volt. A beruházások 98%-a saját forrásból valósult meg. Az iparvállalatok a folyó környezetvédelmi ráfordítások 46%-át kül-

5 ső szolgáltatóknak fizették ki, ennek csaknem 90%-át hulladékkezelésre, valamint szennyvíz elszállítására és tisztítására költötték. A tényleges beruházásokat (54 Mrd Ft) és folyó környezetvédelmi költségeket (78 Mrd Ft) a becsült könnyen elérhető megtakarításokkal ( Mrd Ft) összevetve 3,5 12 hónap elméleti megtérülési időt kapunk. Mivel a becslések feltételezéseink és a statisztikai adatgyűjtés általánosító jellege miatt nagymértékben spekulatívak, megbízhatóbb módszernek tűnik néhány cégnél megvalósult gyakorlati környezetvédelmi intézkedés vizsgálata megtérülési szempontból, és ezen számok összegzése. Pontosan ez volt a célunk az Ablakon bedobott pénz című kötetekben közreadott összesen 28 esettanulmánnyal. Az I. kötet 12 vállalat, 45 intézkedés Az esettanulmány-kötetbe való bekerülésről szóló felhívást néhány száz, hazánkban működő, környezetvédelem szempontjából élenjáró vállalatnak küldtük el. Hosszú egyeztetés után, a cégek környezeti szakembereinek tollából végül egy tucat esettanulmány készült el a megadott minta szerint, az alábbi vállalatok gyakorlati példáival: Audi Hungária Motor Kft. Bárczy Környezetvédelmi Kft. Biokom Környezetgazdálkodási Kft. Csabai Konzervgyár Rt. Bajai Hűtőipari Gyára Denso Gyártó Magyarország Kft. Phoenix Rubber Gumiipari Kft. és Conveyor Belt Systems Phoenix Gumiipari Kft. Magyar Posta Rt. Printrex Bt. Sony Hungária Kft. Tiszai Vegyi Kombinát Rt. Villeroy & Boch Magyarország Rt. Pécsi Vízmű Rt. A minta meglehetősen szerteágazó: a cégek skálája a 4 fős környezetvédelmi szolgáltatótól a fős Magyar Postáig, a nyomtatási kellékanyagokkal foglalkozó betéti társaságtól a 100 Mrd-os forgalmú vegyi üzemig vagy autógyárig terjed. Az utolsóként közölt Pécsi Vízmű esettanulmánya némileg eltér a többitől: Környezeti megtakarítások azonosítása c. új KÖVET program tapasztalatai alapján azt próbáltuk leírni, hogyan lehet a legkézenfekvőbb fejlesztési lehetőségeket a dolgozók bevonásával azonosítani, számszerűsíteni. Ennek következtében itt

6 egyedül javasolt, s nem megvalósított intézkedésekről van szó. (A KÖVET a többi vállalattól származó intézkedés végrehajtásában nem játszott szerepet.) 12 cég elhanyagolhatónak tűnhet, figyelembe véve, hogy a 20 fő feletti alkalmazottal rendelkező iparvállalatok száma 5100 körül van (0,2%). Az esettanulmányokat adó cégek azonban még a nem az iparba tartozó Magyar Posta nélkül is a foglalkoztatottak száma ( fő) alapján már az ipar 1,3%-át reprezentálják. A termelési érték alapján a Postát megint figyelmen kívül hagyva a 11 felsorolt cég immár az ipar 8,95%-át adja. Ez főleg az Audi hatalmas árbevétele miatt van így. A 12 vállalat összesen 45 olyan környezetvédelmi intézkedéséről számolt be, ami a leggyakrabban egy éven belüli megtérülő megtakarítást eredményezett, s a megtérülési idő ritkán volt három évnél több. 7 Összességében 44 intézkedés 8 adataival számolva a környezetvédelmi beruházások értéke 798 M Ft volt, az éves működtetési költség 235 millió, a megtakarítás pedig 1575 M Ft. Az ezekből számított átlagos megtérülési idő 7,1 hónap. Érdemes még megjegyezni, hogy 13 intézkedés nem igényelt semmilyen beruházást, az ezek következtében fellépő tiszta megtakarítás 204 M Ft volt. A fenti számok kétségkívül meggyőzőek. Az összes intézkedés következtében fellépő megtakarítás ugyan a cégek nagyságához mérten kicsi, de nem szabad elfelejtenünk, hogy csak néhány példa értékű intézkedésre koncentráltunk. Célunk a konkrét példák bemutatása, nem pedig a teljeskörűség vagy annak mintavételezése volt. Végkövetkeztetésünk így fogalmazható meg: még környezetileg élenjáró vállalatoknál is jócskán találhatunk 1 2 éven belüli megtérülési idejű környezeti fejlesztési lépéseket, így Magyarországon mindenkinek érdemes a háza táján szemügyre venni a kínálkozó, alacsonyan csüngő gyümölcsöket. A II. kötet 16 szervezet, 56 intézkedés Az Ablakon bedobott pénz II. c. esettanulmány-kötet 15 vállalat és egy államigazgatási szervezet esetét írja le. Összesen 56 olyan intézke- 7 Ez érthető, hiszen felhívásunkban kifejezetten ilyeneket kértünk. 8 A Phoenix Rubber Gumiipari Kft. technológiacseréjét figyelmen kívül hagytuk a számításnál, mivel az intézkedés figyelembevétele nagy torzítást okozott volna. Egyrészt nincs becslésünk arra, hogy az intézkedés milyen mértékben történt környezetvédelmi okból, másrészt nem állnak rendelkezésre beruházási és megtakarítási adatok, végül a beruházás értéke az összes többi intézkedés kétszerese.

7 dést tartalmaz, amelyek egyszerre jártak környezeti és gazdasági haszonnal. Az első felméréshez képest nagy előrelépés, hogy lehetőleg tehetségünktől függően teljes körű adatokat gyűjtöttünk, immár nemcsak a gazdasági mutatók, hanem a környezeti javulás tekintetében is. A számok meggyőzőek, bár a megtérülési mutatók alapján az intézkedések közel harmada nem tehető be az alacsonyan csüngő gyümölcs feliratú dobozba (2. táblázat). Az esettanulmányok összefoglalása 2. táblázat Intézkedések Mióta működik? Környezeti javulás Összesen 44 darab, kézenfekvőek és eredetiek Legkorábbi intézkedés: 1992 Legutóbbi intézkedés: 2002 Általában az utóbbi 1-2 évben kerültek bevezetésre Az intézkedések miatt legalább ennyi erőforrást takarítottak meg a cégek a bevezetés óta: m 3 víz l üzemanyag GJ energia 75 t oldószer m 3 gáz Ezen felül ennyivel kevesebb hulladék és szennyezés keletkezett: 400 m 3 PET 6700 t nem veszélyes hulladék t veszélyes hulladék 1500 t szénhidrogén A fenti megtakarítási adatok csak az intézkedések 44%-ánál állnak rendelkezésre, a többi további, hasonló nagyságrendű fejlődést jelenthet. Beruházás Működési költség (éves) Megtakarítás (éves) Megtérülési idő Legkisebb: 0 Ft Legnagyobb: 240 millió Ft Összesen: 798 millió Ft Legkisebb: 0 Ft Legnagyobb: 158 millió Ft Összesen: 235 millió Ft Legkisebb: 137 ezer Ft Legnagyobb: 158 millió Ft Összesen: 582 millió Ft Legkisebb: azonnali Legnagyobb: 15 év Összesítve: 7,1 hónap Átlagosan: 1,3 év Az eseteket adó cégek összefoglaló adatait a 3. táblázat tartalmazza.

8

9 Mint a 3. táblázatból látható, a bemutatott cégek fele kis- és középvállalat. Másfelől szerepelnek közöttük iparági és nemzetgazdasági szinten is legnagyobbnak mondható vállalatok is. A 16 cég együttesen a évi, öt fő feletti cégek ipari termelésének és értékesítésének 19,02%-át adná. Hozzászámítva ehhez a korábbi eseteket (I. kötet) adó vállalatokat, forgalom szerint a magyar ipar 22,2%-át, alkalmazotti szám alapján 8,4%-át kitevő csoportról van szó. Az Ablakon bedobott pénz I. kötetének 12 esete közül kettőt (Denso, Pécsi Vízmű) újra közlünk. A Densonál új de a korábbiakhoz hasonlóan kiváló intézkedéseket tudtunk bemutatni. A Pécsi Vízmű esete 2002-ben azért volt érdekes, mert egyedül ott mutattunk be tervezett megtakarítási intézkedéseket. Ezeket a vezetők és a dolgozók bevonásával határozta meg a cég, a KÖVET Környezeti megtakarítások programja keretében. Mivel az akkor még csak tervezett intézkedések azóta megvalósultak, ma már tudjuk és ebbe az új kötetbe már így kerül be -, hogy a programban való részvétel a PV Rt. minden egyes befektetett forintjából négyet hozott vissza. Összesített eredmények A korábban közölt összesítő adatoknál (amelyek külön foglalták öszsze az első, illetve a második kötet eredményeit) átfogóbb képet ad, ha összesítjük a két kötetben szereplő, összesen 28 esetből származó 101 intézkedést. Az adatok ehhez némi korrigálásra szorulnak 9. A két kötetben megjelent esetek ily módon összesített adatait a fenti táblázat tartalmazza. Az első kötetben, KSH-adatok 10 alapján ilyen kijelentést tettünk: a magyar ipar évente Mrd Ft-ot (termékké nem alakuló ráfordítást) veszít el hulladék és szennyezés formájában; 9 A évi pénzügyi adatokat 2003-as értékre hoztuk. Nem kell foglalkoznunk a mindkét kötetben szereplő Denso vállalattal, mivel különböző intézkedésekről lévén szó, az összeadással nem követünk el hibát. Nem szabad figyelembe vennünk ugyanakkor a Pécsi Vízmű korábbi esetét, mivel itt tervezett intézkedésekről volt szó, amelyek megvalósulásuk esetén pontosabb adatokkal szerepelnek a évi kötetben. Szerepeltetünk ugyanakkor egy, a korábbi táblázatokban nem szereplő 2002-es intézkedést, ami a Phoenixtől származik, s amely önmagában nagyságánál és adatainak hiányosságánál fogva felborította volna a 2002-es kötetet. Abban ezt az egy intézkedést kivéve némi jóindulattal csak alacsonyan csüngő gyümölcsök szerepeltek, most azonban elmozdultunk a hosszabb megtérülésű, nagyságrendekkel nagyobb beruházást igénylő intézkedések felé, ezért újra szerepeltetjük az első kötet 45. intézkedését. 10 Központi Statisztikai Hivatal [2001]: Ipari és építőipari statisztikai évkönyv 2000, valamint Környezetstatisztikai adatok 2000, KSH, Budapest.

10 alacsonyan csüngő gyümölcsként már viszonylag egyszerű és alacsony költségű intézkedésekkel ebből Mrd Ft megtakarítható lenne. A két kötet adta minta elég nagy és kellően sokrétű ahhoz, hogy ellenőrizzük ezt a feltevést. Ha az eseteket adó 26 szervezet közül kiválasztjuk azokat, ahol szubjektív véleményünk alapján a leírt intézkedések viszonylag teljeskörűen képet adnak a cég környezettudatos irányításáról, kilencelemű mintát kapunk. Forgalom alapján ez a teljes magyar ipar 2,16%-át jelenti. Ezeknél a cégeknél a megtakarítások 2002-ben átlagosan a évi forgalom 0,8%-át adták. A teljes iparra vetítve ez 92 Mrd Ft megtakarítását jelenti. Bár ebben a számban minden megtérülő környezetvédelmi beruházás benne van (nemcsak a legalacsonyabban csüngő gyümölcsök), viszont azt a valószínűleg nem helytálló feltételezést rejti magában, hogy a kilenc kiválasztott cég teljesen kimerítette az ökohatékonyság lehetőségeit (vagyis csupaszra szüretelte a fát ), s ezen intézkedéseiről teljeskörűen be is számolt az esettanulmányban. Azt mondhatjuk tehát, hogy a magyar ipar évente 100 Mrd Ft-os nagyságrendű megtakarítást érhet el olyan intézkedésekkel, amik jelentős környezeti javulást eredményeznek, és a mögöttük álló beruházások megtérülnek. Ablakon bedobott pénz I. Nyelv: magyar Jelleg: esettanulmány-kötet Kiadó: KÖVET-INEM Hungária, augusztus Terjedelem: 31 oldal, A/4 Fogyasztói ár: 1000, Ft + ÁFA Szerkesztő: Tóth Gergely Ablakon bedobott pénz II. Nyelv: magyar Jelleg: esettanulmány-kötet Kiadó: KÖVET-INEM Hungária, október Terjedelem: 47 oldal, A/4 Fogyasztói ár: 1800, Ft + ÁFA Szerkesztő: Tóth Gergely A két kötet együtt 2000, Ft + ÁFA áron vásárolható meg! Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET-INEM Hungária) Telefon: Telefax: Drótposta: info@kovet.hu Honlap:

Környezeti innováció a vegyiparban Egy vállalati felmérés eredményei

Környezeti innováció a vegyiparban Egy vállalati felmérés eredményei Környezeti innováció a vegyiparban Egy vállalati felmérés eredményei Széchy Anna Széchy Anna, BCE-TTMK Témakör Környezeti innovációs tevékenység Konkrét példák a közelmúltból Az innovációs tevékenységre

Részletesebben

Szerkesztette: Tóth Gergely

Szerkesztette: Tóth Gergely Szerkesztette: Tóth Gergely Írták: Bárczy Zoltán Bárczyné Kádas Katalin Bogárdi-Mészöly Lóránt Czabafi Judit Fekete Attila Hajas Tamás Herner Katalin Jóri Zoltán Kerekesné Szikora Magdolna Majerusz László

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01 dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék Tematika Készítette: dr. Torma A. Készült: 2012.09. 2» Termelési hulladékok jelentősége» Programok, policyk a

Részletesebben

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1892 JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL,

Részletesebben

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1892 JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL,

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek

1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek 1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek Előzőleg a következőkkel foglalkozunk: Fizikai paraméterek o a bemutatott rendszer és modell alapján számítást készítünk az éves energiatermelésre

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MPT Security Zrt. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1892 JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL,

Részletesebben

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1892 JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL,

Részletesebben

119.oldal

119.oldal 119.oldal 1 (Minőséggel kapcsolatos költségek) 119.oldal 2 Korábban az erősebb minőségprogramok bevezetésének egyik fő akadálya az a hibás elképzelés volt, hogy a jobb minőség elérése sokkal költségigényesebb.

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

A közlekedés valódi költségei Magyarországon Pavics Lázár Levegő Munkacsoport

A közlekedés valódi költségei Magyarországon Pavics Lázár Levegő Munkacsoport A közlekedés valódi költségei Magyarországon Pavics Lázár Levegő Munkacsoport Az Európai Zöld Költségvetés éves konferenciája Budapest, 2010. július 8-9. A közlekedésben résztvevők döntő többsége a költség

Részletesebben

Digitalizációs helyzetkép GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. Minden jog fenntartva!

Digitalizációs helyzetkép GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. Minden jog fenntartva! Digitalizációs helyzetkép 2016 GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. Minden jog fenntartva! HATÁSA A MŰKÖDÉSRE ÉS VERSENYKÉPESSÉGRE MAGYAR DIGITALIZÁCIÓS INDEX FELTÉTELEK A DIGITALIZÁCIÓHOZ A MAGYAR VÁLLALATOK

Részletesebben

április Havi energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére

április Havi energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére Havi energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére 218 április v1.64 Tartalom Tartalom... 2 Bevezetés... 2 Összesített adatok bemutatása... 4 Energiafogyasztások vizsgálata... 4 Energiafogyasztásokhoz

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOS VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI EGYESÜLET évi számviteli beszámoló

KÖRNYEZETTUDATOS VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI EGYESÜLET évi számviteli beszámoló KÖRNYEZETTUDATOS VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI EGYESÜLET 2006. évi számviteli beszámoló Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület Budapest, 1063 Munkácsy M. u. 16 KSH szám: 18154630911244101 Kettős könyvvitelt

Részletesebben

A fenntarthatóság útján 2011-ben??

A fenntarthatóság útján 2011-ben?? A fenntarthatóság útján 2011-ben?? Válogatás a Fenntartható Fejlődés Évkönyv 2011 legfontosabb megállapításaiból Az összefoglalót a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Tiszai Vegyi Kombinát együttműködésében

Részletesebben

ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS JELENTÉS MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. RÉSZÉRE ÉVRE. Dokumentum mappa

ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS JELENTÉS MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. RÉSZÉRE ÉVRE. Dokumentum mappa Futur e Energy Kft. H-1037 Budapest, Csillaghegyi út 32-34. tel: +36 1 436-5171 fax: +36 1 436-5172 ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI JELENTÉS info@futurenergy.hu www.futurenergy.hu Magyarországi Központ

Részletesebben

A környezettudatos vállalatirányítás gyakorlati eszközei

A környezettudatos vállalatirányítás gyakorlati eszközei A környezettudatos vállalatirányítás gyakorlati eszközei Havasi Péter KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért 2009. február 5. KÖVET = Környezet- és emberbarát vállalati mőködés terjesztése Kiemelkedıen

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása Matematikai alapok és valószínőségszámítás Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása Mintavétel A statisztikában a cél, hogy az érdeklõdés tárgyát képezõ populáció bizonyos paramétereit a populációból

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a HÚSÜZEM Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette Noranda Bt. TARTALOMJEGYZÉK 1

Részletesebben

Települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás adatai Csanyteleken

Települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás adatai Csanyteleken Települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás adatai Csanyteleken 1. Az alábbi táblázat tartalmazza a Csanytelek Község területéről elszállított lakossági szilárd hulladék mennyiségét: Hulladékmennyiség

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

Projekt adatlap. a Környezet és Energia Operatív Program

Projekt adatlap. a Környezet és Energia Operatív Program Projekt adatlap a Környezet és Energia Operatív Program A Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek A komponens c. pályázati felhívásához

Részletesebben

Schenau, S.: A holland klímavédelmi politika értékelése a szatellit számla alapján

Schenau, S.: A holland klímavédelmi politika értékelése a szatellit számla alapján 1145 Schenau, S.: A holland klímavédelmi politika értékelése a szatellit számla alapján (SEEA as a Framework for Assessing Policy Responses to Climate Change.) Fifth Meeting of the UN Committee of Experts

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a HÉVÍZI PALACE HOTEL Szállodai és Szolgáltató Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MiReHu Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan

Részletesebben

A KONZUM NYRT ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE

A KONZUM NYRT ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE A KONZUM NYRT. 2009. ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE A Konzum Kereskedelmi és Ipari Nyrt. 1988-ban alakult a Konzum Áruház Szövetkezeti Közös Vállalat jogutódaként. Kezdetben a cég meghatározó profilja a kereskedelem

Részletesebben

Tóth Ákos. Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata

Tóth Ákos. Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata Tóth Ákos Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata Az elemzésben arra vállalkozunk, hogy a rendszerváltás első éveitől kezdődően bemutassuk, hogyan alakult át Bács-Kiskun megye gazdasága.

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

A KONZUM NYRT ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE

A KONZUM NYRT ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE A KONZUM NYRT. 2011. ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE A Konzum Kereskedelmi és Ipari Nyrt. 1988-ban alakult a Konzum Áruház Szövetkezeti Közös Vállalat jogutódaként. Kezdetben a cég meghatározó profilja a kereskedelem,

Részletesebben

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 213 ÉS 217 KÖZÖTT A dokumentum a szervezeti önértékelés 217-es felmérési eredményeit veti össze a 213-as értékelés eredményeivel. 213-ban csak az oktató/kutató

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés SZEGEDI VÍZMŰ ZRT. Éves energetikai szakreferensi jelentés 217 év Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 3 Energia

Részletesebben

Energetikai szakreferensi riport Samsonite Hungária Bőrönd Kft.

Energetikai szakreferensi riport Samsonite Hungária Bőrönd Kft. Globe System Tanácsadó Kft. Energetikai szakreferensi riport 71 Szekszárd, Keselyűsi utca 5. sz. alatti telephelyéről 217 Készítette: Dávid Beatrix energetikai szakreferens (EA-6/217/83) Globe System Tanácsadó

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

A civil szervezetek Európa Uniós és Magyarországi jellemzői

A civil szervezetek Európa Uniós és Magyarországi jellemzői A civil szervezetek Európa Uniós és Magyarországi jellemzői Johns Hopkins University 12 országra kiterjedő kutatása Nemzetközi kutató team a Johns Hopkins University Institute for Policy Studies szervezésében

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

Nemzetgazdasági teljesítmény mutatói

Nemzetgazdasági teljesítmény mutatói Nemzetgazdasági teljesítmény mutatói A nemzetgazdasági össztermelés és a halmozódás problémája. A GDP pontos értelmezése, különbözõ megközelítései. A GDP nagysága és felhasználása Magyarországon. További

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom II. negyedévében :54:45

Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom II. negyedévében :54:45 Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom 2011. II. negyedévében 2015-12-16 18:54:45 2 2011. második negyedévében a Magyarországra irányuló lengyel export dinamikája jelentősen lassult. Folyó év első negyedéve

Részletesebben

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban február

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban február Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban - 2010 2011. február A kutatás bemutatása A kutatás célja: A korrupciós kockázatok felmérése a magyarországi vállalati szektorban Annak

Részletesebben

Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról

Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról 2013. február 11. Háttér A Fejér Megyei Kereskedelmi

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Joy Hotels Kft. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a Miskolc Holding Zrt. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Pályázati összefoglaló

Pályázati összefoglaló Pályázati összefoglaló Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel GINOP-1.2.6-8.3.4-16 Célja: Jelen felhívás célja, hogy komplex beruházások támogatásával, vissza nem térítendő

Részletesebben

XVI. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS I-III. negyedév

XVI. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS I-III. negyedév XVI. évfolyam, 4. szám, 2015 Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS I-III. negyedév Műtrágya értékesítés Műtrágya értékesítés XVI. évfolyam, 4. szám, 2015 Megjelenik negyedévente Osztályvezető Dr.

Részletesebben

STATISZTIKA PÉLDATÁR

STATISZTIKA PÉLDATÁR STATISZTIKA PÉLDATÁR www.matektanitas.hu www.matektanitas.hu info@matektanitas.hu 1 Minden feladat csak szöveges válasszal együtt ad teljes értékű megoldást! Becslés 1. feladat Az alábbi táblázat megadja

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2014. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Megjelenik évente

Részletesebben

Energiafogyasztás Éves Jelentés

Energiafogyasztás Éves Jelentés Energiafogyasztás Éves Jelentés 2018. év TENSOR 2000 Bt. Csurgó Antal okl. gépészmérnök energetikai szakreferens ESZ-170/2019. NAGISZ Zrt. Energetikai csoport Varga Zoltán energ. csop. vez. Szabó László

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a NN Biztosító Zrt. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MISKOLCI TURISZTIKAI Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

Purpose & Profit - hogyan mérhető a vállalatok pozitív társadalmi hatása. Lévai Gábor. Green Brands Hungary

Purpose & Profit - hogyan mérhető a vállalatok pozitív társadalmi hatása. Lévai Gábor. Green Brands Hungary Purpose & Profit - hogyan mérhető a vállalatok pozitív társadalmi hatása Lévai Gábor Green Brands Hungary TÁRSADALMI CÉLÚ SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE TÁRSADALMI FÓKUSZÚ VÁLLALKOZÁSOK SKÁLÁZÁSA, BEFEKTETŐ BEVONÁS

Részletesebben

Hulladékbegyűjtés gazdaságosan

Hulladékbegyűjtés gazdaságosan Hulladékbegyűjtés gazdaságosan XVIII. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás, Szombathely, 2008. Április 22-24. Hulladékgazdálkodási ügyvitel a XXI. században avagy Miként takaríthat meg az

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

2017. évi energiafogyasztási riport NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt.

2017. évi energiafogyasztási riport NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. 2017. évi energiafogyasztási riport NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A vállalat energiafelhasználása 2017-ben...

Részletesebben

ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS JELENTÉS MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. RÉSZÉRE ÉVRE. Dokumentum mappa

ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS JELENTÉS MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. RÉSZÉRE ÉVRE. Dokumentum mappa Futur e Energy Kft. H-1037 Budapest, Csillaghegyi út 32-34. tel: +36 1 436-5171 fax: +36 1 436-5172 ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI JELENTÉS info@futurenergy.hu www.futurenergy.hu Magyarországi Központ

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Avantgarde Hotel Kft. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Lovics Gábor (KSH) Szőke Katalin (MNB) Tóth G. Csaba (MNB) Ván Bálint (PM) 1. Megugrott a kis cégek bejelentett forgalma az online pénztárgépektől

Lovics Gábor (KSH) Szőke Katalin (MNB) Tóth G. Csaba (MNB) Ván Bálint (PM) 1. Megugrott a kis cégek bejelentett forgalma az online pénztárgépektől Lovics Gábor (KSH) Szőke Katalin (MNB) Tóth G. Csaba (MNB) Ván Bálint (PM) 1 Megugrott a kis cégek bejelentett forgalma az online pénztárgépektől Az online pénztárgépek bevezetésének hatására a kis cégek

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK. Prof. Dr. Tánczos Lászlóné 2015

KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK. Prof. Dr. Tánczos Lászlóné 2015 KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK Prof. Dr. Tánczos Lászlóné 2015 KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGTAN BSc. I. KAMATOS KAMATSZÁMÍTÁS (jövőbeni érték számítása) C t = C 0 * (1 + i) t ahol C t a 0. évben ismert

Részletesebben

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés Szarvasi Mozzarella Kft. 2018 Éves energetikai összefoglaló jelentés 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Megrendelő: Szarvasi Mozzarella Kft. 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Jelentést végző szervezet: Schäfer Épületgépészet

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

Jelentés az Európai Bizottság részéremagyarország indikatív nemzeti energiahatékonysági célkitűzéséről a 2020. évre vonatkozóan

Jelentés az Európai Bizottság részéremagyarország indikatív nemzeti energiahatékonysági célkitűzéséről a 2020. évre vonatkozóan Jelentés az Európai Bizottság részéremagyarország indikatív nemzeti energiahatékonysági célkitűzéséről a 2020. évre vonatkozóan I. Bevezetés E dokumentum célja az Európai Parlament és a Tanács 2012/27/EU

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Joy Hotels Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a HÉVINVEST SPA-GOLF Idegenforgalmi és Szolgáltató Zrt. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan

Részletesebben

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év Cégnév: Időszak: Inno-Comp Kft. év A jelentést készítette: Technológiatranszfer és Gazdaságfejlesztő Mérnöki Iroda Kft. (T.G.M.I. Kft.) Tompa Ferenc energetikai auditor EA-1-83/216

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017. év Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás... 4 Villamosenergia-felhasználás... 4 Gázfelhasználás... 5 Távhőfelhasználás...

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2014 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2013. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2014 Megjelenik évente

Részletesebben

2016. évi üzleti terv

2016. évi üzleti terv 2016. évi üzleti terv 2016. terv 2015. tény Eltérés (Ft) Index (%) 9111 Családi ház hulladékszállítás 159 673 062 631 058 376-471 385 314 25,3% 9112 Társasházak hulladékszállítás 155 085 769 624 788 797-469

Részletesebben

TisztaShow SZAKMAI NAP. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon. Budapest, október

TisztaShow SZAKMAI NAP. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon. Budapest, október TisztaShow SZAKMAI NAP Budapest, 2016. október 21-22. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon Barta Géza Róbert ügyvezető Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. Csak egy módon indulhatunk

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a DÉLÚT Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions Energetikai

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD Kokszoló Kft. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat Energy Trophy- energia bajnokság Intelligens Energia PROGRAM

Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat Energy Trophy- energia bajnokság Intelligens Energia PROGRAM Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat Energy Trophy- energia bajnokság Intelligens Energia PROGRAM Az Energiabajnokság lényege Az Energiabajnokság egy európai szintűenergia megtakarítási verseny,

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI Széchy Anna Zilahy Gyula Bevezetés Az innováció, mint versenyképességi tényező a közelmúltban mindinkább

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 11. Fenntartható erőforrásgazdálkodás és fejlődés 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Fenntartható fejlődés a fenntartható fejlődés

Részletesebben

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05.

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05. Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia 2019. március 05. Tartalom Versenyképességi tényezők - közigazgatás Globális versenyképességi index 10+1 speciális közigazgatási

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók Matematikai alapok és valószínőségszámítás Középértékek és szóródási mutatók Középértékek A leíró statisztikák talán leggyakrabban használt csoportját a középértékek jelentik. Legkönnyebben mint az adathalmaz

Részletesebben

ALKALMAZOTTI LÉTSZÁM AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN, A FA- ÉS BÚ-

ALKALMAZOTTI LÉTSZÁM AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN, A FA- ÉS BÚ- ALKALMAZOTTI LÉTSZÁM AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN, A FA- ÉS BÚ- TORIPARBAN LÉTSZÁM-KATEGÓRIÁNKÉNT Az új osztályozási rendszer bevezetésével a létszám adatokban is változás következett be. A 0-9 fő közötti kategória

Részletesebben

KONSZOLIDÁLT VEZETŐSÉGI JELENTÉS 2014.

KONSZOLIDÁLT VEZETŐSÉGI JELENTÉS 2014. KONSZOLIDÁLT VEZETŐSÉGI JELENTÉS 2014. Pécs, 2015. március 26. Az Európai Parlament és Tanács 1606/2002. EK rendelet 4. cikke előírja, hogy a Tőzsdére bevezetett társaságok 2005. évtől kezdődően az összevont

Részletesebben

Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján február 3.

Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján február 3. Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A 2015. októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján 2016. február 3. 1 / 8 Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely,

Részletesebben

Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban

Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban Zilahy Gyula Tisztább Termelés Magyarországi Központja Budapest, Hungary http://hcpc.bke.hu Lépések a kibocsátások csökkentésének az irányába 1. Csővégi

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a MEY Hungária Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Piackutatás versenytárs elemzés

Piackutatás versenytárs elemzés Piackutatás versenytárs elemzés 2015 TÁJÉKOZTATÓ Jelen szigorúan bizalmas piackutatást / versenytárs elemzést (a továbbiakban mellékleteivel és kiegészítéseivel együtt Elemzés ) az Elemző (a továbbiakban

Részletesebben

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés Szarvasi Mozzarella Kft. 2017 Éves energetikai összefoglaló jelentés 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Megrendelő: Szarvasi Mozzarella Kft. 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Jelentést végző szervezet: Schäfer Épületgépészet

Részletesebben

Takács Tibor épületgépész

Takács Tibor épületgépész Takács Tibor épületgépész Tartalom Nemzeti Épületenergetikai Stratégiai célok Épületenergetikát befolyásoló tényezők Lehetséges épületgépészeti megoldások Épületenergetikai összehasonlító példa Összegzés

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés 2018 Éves energetikai szakreferensi jelentés KÉSZÍTETTE: DR. JASPER ANDOR OKL. ÉPÜLETGÉPÉSZ MÉRNÖK Tartalom 1. Bevezetés... 2 2. Energiafelhasználás... 3 3. Villamosenergia felhasználás... 4 4. Földgáz

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Ongropack Kft. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Nógrád megye bemutatása

Nógrád megye bemutatása Nógrád megye bemutatása Nógrád megye Magyarország legkisebb megyéi közé tartozik, az ország területének mindössze 2,7 százalékát (2.546 km 2 ) foglalja el. A 201.919 fős lakosság az ország népességének

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a PEX Automotive Systems Kft. vonatkozásában a 2018-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette Zixon Kft. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

UTAZÁS MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE

UTAZÁS MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE UTAZÁS MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE Cél: A gyerekek ismerjék meg a mai és a korábbi generációk utazási szokásait, megvizsgálva, hogy milyen távolságokra utaztak, milyen közlekedési eszközt használtak és ezeknek

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket

Részletesebben

GPwA 2018 Zöld Díj. Útmutató a pályázati dokumentáció elkészítéséhez március

GPwA 2018 Zöld Díj. Útmutató a pályázati dokumentáció elkészítéséhez március GPwA 2018 Zöld Díj Útmutató a pályázati dokumentáció elkészítéséhez 2018. március A PÁLYÁZÓ SZERVEZET NEVE, LOGÓJA GPwA 2018 Zöld Díj Pályázati dokumentáció (Útmutató a pályázati dokumentáció elkészítéséhez)

Részletesebben

KFI TÜKÖR 1. Az IKT szektor helyzete

KFI TÜKÖR 1. Az IKT szektor helyzete KFI TÜKÖR 1. Az IKT szektor helyzete 2012 KFI tükör 1. Az IKT szektor helyzete Budapest, 2012 A kiadvány a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Obszervatórium Fôosztályának gondozásában készült. Készítették:

Részletesebben

XXIII. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS I-III. negyedév

XXIII. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS I-III. negyedév XXIII. évfolyam, 4. szám, 2012 Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2012. I-III. Műtrágya értékesítés Műtrágya értékesítés XXIII. évfolyam, 4. szám, 2012 Megjelenik ente Osztályvezető Dr. Vágó

Részletesebben