Adatbázisok kliens-szerver arhitektúrája. Copyright, 1996 Dale Carnegie & Associates, Inc.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adatbázisok kliens-szerver arhitektúrája. Copyright, 1996 Dale Carnegie & Associates, Inc."

Átírás

1 Adatbázisok kliens-szerver arhitektúrája Copyright, 1996 Dale Carnegie & Associates, Inc.

2 Az osztott feldogozást azért vezették be, hogy minikomputerekbıl álló rendszer tudja elvégezni ugyanazt a munkát, amit egy központi számítógép. Az adatokat a szerver (adatbázis-szerver) tárolja, az alkalmazások a kliens számítógépeken futnak. A szerver egy erıs számítógép kell legyen, mely több kliens számítógéptıl kap adatokat tárolásra, illetve lekérdezéseket, azért, hogy feldolgozza (processzálja) ıket, majd visszaküldje a kért adatokat a szerverrıl a kliens számítógépnek. A kliens számítógép lehet gyengébb is.

3 Az adatok helyességére vonatkozó feltételeket ajánlott a szerveren megszorítások formájában megadni és az adatbázis szerverre bízni ezek ellenırzését. Ha az adatok helyességének az ellenırzését a kliensen végeznénk, és egy felhasználó ODBC-n keresztül vagy OLE DB Provider-en keresztül férne az adatbázishoz, akkor tudna helytelen adatot az adatbázisba beszúrni, de mivel a szerverre bíztuk az adatok helyességének az ellenırzését, nem kerülhetnek semmiképp helytelen adatok az adatbázisba.

4 Eddig csak a direkt SQL-el foglalkoztunk SQL parancsok bekérésére és végrehajtására alkalmas SQL interpreter az alkalmazások esetében az SQL parancsok valamilyen szoftverfejlesztı eszközzel elkészített eljárások vagy függvények részeként lesznek felhasználva. Ezeket az alkalmazásokat általában valamilyen ún. befogadó nyelven (például C, Java, Cobol, Visual Basic, Delphi, Visual C++, stb.) készítik és egyes függvények vagy eljárások törzsében SQL utasításokat helyeznek el.

5

6 Kliens oldal feladatai: Össze kell győjtse az összes szükséges információt, mielıtt kérelmet küldene a szervernek; A kliens csak a lekérdezések eredményeivel foglalkozzon, ne az alaptáblákkal. A lekérdezést hagyja a szerverre és csak az eredmény relációval dolgozzon. A szerver gyorsabb a lekérdezésekben, így kisebb táblákat kell szállítani a hálózaton; elvégezze az összes adat-kezelési mőveletet; az információ és az adat formázását a raportokban; felelıs az összes adat kiíratásáért a felhasználó felé;

7 A szerver oldal feladatai: Mivel task orientált, képes kell legyen a mőveletek gyors elvégzésére; Nagy mennyiségő információ tárolása, módosítása, gyors keresés; Adatok helyességének az ellenırzése; A szerver létre kell hozza az eremények halmazát (result sets), amit a kliens alkalmazás kér; Elıfordul, hogy az adatbázis szervernek nincs felhasználói felülete, scriptet lehet csak futtatni; Nagyon fontos a biztonság, melyik felhasználó az adatbázis mely részéhez férhet hozzá;

8 Kliens-szerver szabványok SQL2 ben egy SQL alkalmazásnak egyszer egy CONNECT operációt kell végeznie, hogy bekötıdjön a szerverhez, mielıtt bármilyen adatbázis mőveletet végezne. Ha létrejött a kapcsolat, az alkalmazás, vagyis a kliens, kiadhatja az SQL parancsait és a szerver végrehajthatja. A szabvány megengedi, hogy egy SQL kliens, mely már be van kötıdve egy szerverhez, bekötıdjön egy másik szerverhez is. Ha létrejön a második kapcsolat, az elsı kapcsolat alvó (dormant) lesz.

9 A kiadott SQL parancsokat a második szerver hajtja végre, mindaddig, míg a kliens: visszaállítja az elsı kapcsolatot (SET CONNECTION paranccsal); egy más szerverhez kapcsolódik, amikor a második is alvó lesz. Egy adott pillanatban egy SQL kliensnek egy aktív kapcsolata van, és akárhány alvó kapcsolata lehet és minden parancs a klienstıl az aktív szerverhez irányul. Minden létrehozott kapcsolatot (legyen az aktív vagy alvó) meg kell szakítani a DISCONNECT mővelettel.

10 Kliens/szerver alkalmazások programozása Egy fontos része, hogy a relációs adatmodellen alapuló adatbázis szerver halmaz szintő (set-level) rendszer. Az alkalmazás programozó nem csak úgy használja a szervert, mint egy hozzáférési utat és rekord szintő kód írását, hanem, amennyire az alkalmazás megengedi, halmazokra bontja a lekérdezéseket, különben túl sok üzenet lesz. Üzenetek száma csökkenthetı a tárolt eljárások (stored-procedure) mechanizmus segítségével. Egy tárolt eljárás egy elıfordított program, mely a szerver oldalon kerül tárolásra.

11 A tárolt eljárást kliens meghívja egy REMOTE PROCEDURE CALL (RPC) segítségével. Ha többször kell ugyanazt az SQL parancsot végrehajtani, érdemes az SQL parancsot az AB mellett tárolt eljárás formájában tárolni, melyet az ABKR lefordít, meghatározza a végrehajtási tervet és optimalizálja. Ha karaktersorként kapja meg az ABKR az SQL parancsot, minden alkalommal le kell fordítsa, kidolgozza a végrehajtási tervet és optimalizálja. Sokkal hatékonyabb meghívni a tárolt, lefordított eljárást.

12 A tárolt eljárások elınyei: Egy eljárás megosztható több kliens között; Jobb biztonság: bizonyos felhasználóknak megadjuk a jogot, hogy meghívja ezeket, de ne változtathasson direkt az adatokon; Optimalizálás végrehajtható ezen eljárások megírásakor, nem futtatáskor; Elrejthetık a felhasználó elıl a rendszer, illetve adatbázis specifikus részletek, így nagyobb adatfüggetlenséget biztosítva.

13 A tárolt eljárások hátrányai: nincs szabvány, minden rendszer másképp oldja meg. Az Oracle a PL/SQL nyelvet adja, mely egy procedurális kiterjesztése az SQL-nek harmadik generációs nyelvek jellemvonásaival (lásd az Oracle dokumentációt). Az MS SQL Server pedig a TRANSACT- SQL-t (lásd az MS SQL Server dokumentációt).

14 Ha a lekérdezéseket tárolt eljárásokkal oldjuk meg, nagy a hatékonyságuk, viszont nem portábilisak (hordozható). Ha kicseréljük az ABKR-t, a tárolt eljárásokat át kell írjuk. Ha az SQL parancsokat a kliens alkalmazásban írjuk meg, akkor az ABKR-t kisebb munkával lecserélhetjük. Kérdés, hogy a hatékonyság a célunk, vagy a hordozhatóság?

15 A három szintő programozási modell esetén, mely az adat hozzáférési réteg (Data Access Layer - DAL), az üzleti logika réteg (Business Logic Layer - BLL) grafikus felhasználói felület (Graphical User Interface GUI) a tárolt eljárások átvehetik a BLL feladatát és a DAL csak tárolt eljárások meghívásából áll. Ha nem használunk tárolt eljárásokat, akkor a DAL tartalmazza az összes SQL parancsot és az adatokat a BLL-nek már objektumok halmazaként vagy tömbök segítségével adjuk át, mely az alkalmazás logikáját programozza be. Ha egy alkalmazásnak vagy egy Internetes felülete és egy Windows-os felülete is, használhatják ugyanazt a BLL-t, vagy ugyanazokat a tárolt eljárásokat.

16 Befogadó nyelvbıl SQL Beágyazott SQL programba épített SQL parancsok; SQL API (Application Programmming Interface) vagy CLI (Call Level Interface) meghív speciális függvényeket, hogy az adatbázishoz hozzáférjen.

17 Beágyazott SQL a programozó feladata az adatfeldolgozó algoritmusnak a befogadó nyelven való megfogalmazása és a beágyazott SQL utasítások programba szerkesztése. Ezután a programot egy ún. elıfeldolgozó (prekompilátor) program átalakítja úgy, hogy a programba beágyazott SQL utasításokat a befogadó nyelv utasításaira alakítják. A folyamat során létrehozott befogadó nyelvi utasítások meghívhatnak például olyan függvényeket, amelyek paraméterükben egy SQL utasítást várnak karakterlánc formában és képesek a paraméterben kapott SQL utasításokat végrehajtani.

18 Ezután a tisztán befogadó nyelven írt forrásprogramot a befogadó nyelvi fordító lefordítja. Az elkészült modulokat össze kell szerkeszteni az adatbázis-kezelı rendszer gyártója által forgalmazott programkönytárakkal, melyek tartalmazzák az elıbb említett függvények implementációját, amelyek képesek karakterlánc formájában leírt SQL utasítások végrehajtására. Oracle adja a PRO*C/C++, PRO*CoBoL, PRO*Fortran elıfordítókat. Az MS SQL Server is ad C elıfordítót.

19 Az SQL nyelv adatmodellje lényegesen különbözik egy hagyományos programozási nyelv adatmodelljétıl. Az SQL magját a halmazorientált relációs adatmodell képezi, nem támogatja a tömb, mutató fogalmat a programozási nyelvek az elemi adattípusokat és a típuskonstruktorokat támogatják csak, a halmaz fogalmát nem. Ahhoz, hogy kommunikálni tudjanak egymás között a befogadó nyelv és az SQL szükség van egy interfészre. Az adatbázis eléréséért felelıs SQL utasítások és a befogadó nyelven megírt alkalmazói program utasításai közti adatcsere a befogadó nyelven deklarált változókon keresztül történhet, ezeket megosztott eléréső változóknak nevezzük.

20 Pelda Diákok (BeiktatásiSzám, Név, SzemSzám, Cím, SzületésiDatum, CsopKod, Átlag); Csoportok (CsopKod, Evfolyam, SzakKod); A deklarációs rész a következı: EXEC SQL BEGIN DECLARE SECTION; char CsopK[3], int Ev, char SzakK[2]; char SQLSTATE[6]; EXEC SQL END DECLARE SECTION;

21 void beolvascsoport() { EXEC SQL BEGIN DECLARE SECTION; char CsopK[3], int Ev, char SzakK[2]; char SQLSTATE[6]; EXEC SQL END DECLARE SECTION; /* bekér a felhasználótól egy csoport kódot,egy évfolyamot és egy szak kódot és azokat eltárolja a CsopK, Ev, illetve SzakK változókban */ EXEC SQL INSERT INTO Csoportok (CsopKod, Evfolyam, SzakKod) VALUES (:CsopK, :Ev, :SzakK); }

22 SELECT SQL lekérdezések általában nem ágyazhatók be mivel egy halmazt adnak vissza eredményül, és a legtöbb programozási nyelv ezt nem tudja kezelni. Megoldás: Az egyetlen sort eredményezı lekérdezések a lekérdezés eredményeként létrejött eredménysort eltárolhatják változókba, az eredménysor egyes komponensei külön-külön változókba lesznek elhelyezve. Egy olyan lekérdezésnek, amely egynél több sort (sorhalmazt) ad vissza eredményül egy sormutatót definiálunk. A sormutató befutja az eredményreláció összes sorát és egy-egy eredménysor egyes komponenseit külön-külön változókba elhelyezve juttatjuk el az adatokat a befogadó programnak.

23 Egyetlen sort eredményezı lekérdezések: void CsoportAtlag () { EXEC SQL BEGIN DECLARE SECTION; char CsopK[3], real CsopAtlag; char SQLSTATE[6]; EXEC SQL END DECLARE SECTION; /* bekér a felhasználótól egy csoport kódot, és eltárolja a CsopK változóban */ EXEC SQL SELECT AVG(Atlag) INTO :CsopAtlag FROM Csoportok WHERE CsopKod = :CsopK; /* kiíratjuk a CsopAtlag értékét, ha az SQLSTATE nem jelez hibát */ }

24 több sort eredményezı lekérdezések # define NINCS_TOBB-SOR! (strcmp(sqlstate, "02000")) void KiirInfo3() { EXEC SQL BEGIN DECLARE SECTION; char nev[50]; char CsopK[3]; char cim [60]; char SQLSTATE[6]; EXEC SQL END DECLARE SECTION;

25 EXEC SQL DECLARE Info3Sorm CURSOR FOR SELECT CsopKod, Nev, Cim FROM Diákok, Csoportok WHERE Diakok.CsopKod=Csoportok.CsopKod and Evfolyam = 3 and (SzakKod= IR OR SzakKod= IM ); EXEC SQL OPEN Info3Sorm; while(1) { EXEC SQL FETCH FROM Info3Sorm INTO :CsopK, :nev, :cim; If (NINCS_TOBB_SOR) break; printf("%s %s %s\n", CsopK, nev, cim); } EXEC SQL CLOSE Info3Sorm; }

26 SQL API ODBC ( Open DataBase Conectivity ) Microsoft írta a Windows alkalmazásokhoz. Microsoft OLE DB provider, illetve ADO (ActiveX Data Objects); SAG : SQL Acces Group írta, ismert X/Open CLI néven is; IDAPI (Integrated Database Application Programing Interface) Borland, IBM, Novell, Wordperfect írta együtt; JDBC (Java Database Conectivity) - SUN.

27 Egy ilyen univerzális környezet (mint az ODBC vagy OLE DB) úgy jelenik meg, mint egy eljárás könyvtár, mely a következıket kell tartalmazza: Connect / deconect kapcsolatot létesít /megszakít egy adatforráshoz; SQL parancs küldése és végrehajtása; Annak a helynek a meghatározása, ahová az SQL eredményét vagy valami üzenetet küldeni kell; Beszámolás arról, hogy hogyan fejezıdött be egy SQL parancs végrehajtása hiba kódok; Ahhoz, hogy adat cserét tudjanak végezni, szükség van szabványos adattípusokra.

28 Az SQL parancsot karaktersorként kapja meg a szerver, analizálja (ellenırzi a helyességét), meghatároz egy végrehajtási tervet, optimalizálja azt (felhasználva információkat az adatbázisból, esetleg indexeket is használ), meghatározza a választ és visszaküldi a választ. Különbözı típusú driverek léteznek: Nem adatbázis szervernek megfelelı driver (Access, Foxpro, Excel, Btrieve, Paradox, DBase) az SQL parancsot maga a driver végzi el (keres az adatbázisban, küldi az eredményt); Adatbázis szervernek (Oracle, MS SQL Server) megfelelı driver. A driver ellenırzi az SQL parancsot, de végrehajtásra az adatbázis szerverhez küldi.

Adatbázis Rendszerek II. 1. SQL programozási felületek 39/1B IT MAN

Adatbázis Rendszerek II. 1. SQL programozási felületek 39/1B IT MAN Adatbázis Rendszerek II. 1. SQL programozási felületek 39/1B IT MAN B IT v: 2016.02.10 MAN SQL felületek Hatékony: SQL parancsok kiadására Eredmények megtekintésére Nehézkes: Nagyobb volumenű, rutintevékenységek

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu Számonkérés 2 Papíros (90 perces) zh az utolsó gyakorlaton. Segédanyag nem használható Tematika 1. félév 3 Óra Dátum Gyakorlat 1. 2010.09.28.

Részletesebben

Adatbázisok biztonsága

Adatbázisok biztonsága Adatbázisok biztonsága 13 1 Célkitőzések 1. Titoktartás (Secrecy): olyan felhasználó, akinek nincs joga, ne férjen hozzá az információkhoz. pl. egy diák ne láthassa más diák kreditjeit. 2. Sértetlenség

Részletesebben

Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt. Bese Antal 2006. http://toni.web.elte.hu/delphi

Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt. Bese Antal 2006. http://toni.web.elte.hu/delphi Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt Bese Antal 2006. http://toni.web.elte.hu/delphi 1. Bevezetés Számítógépes adattárolás fájlokban. Az egész adatbázist egy fájlban (Pl.: Access, Interbase,és a legtöbb SQL

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 5. PLSQL Csomagok 16/1B IT MAN

Adatbázis Rendszerek II. 5. PLSQL Csomagok 16/1B IT MAN Adatbázis Rendszerek II. 5. PLSQL Csomagok 16/1B IT MAN B IT v: 2016.03.03 MAN Csomagok A DBMS csomagok a PL/SQL alkalmazások fejlesztését segítik, bennük tároljuk a létrehozott programok kódjait. A specifikációs

Részletesebben

A könyv tartalomjegyzéke

A könyv tartalomjegyzéke A könyv tartalomjegyzéke Elıszó Bevezetés Adatbázis-kezelı rendszerek Adatmodellezés Alapfogalmak Egyedhalmaz, egyed Kapcsolat, kapcsolat-elıfordulás, kapcsolat típusa Tulajdonság, tulajdonságérték, értékhalmaz

Részletesebben

Adatbázis rendszerek II. Adatbázis elérése C# kliens programból ADO.NET API-n keresztül

Adatbázis rendszerek II. Adatbázis elérése C# kliens programból ADO.NET API-n keresztül Adatbázis rendszerek II. Adatbázis elérése C# kliens programból ADO.NET API-n keresztül Adatbázis elérés lehetőségei absztrakciós rétegen keresztül: - Open DataBase Connectivity (ODBC), közös függvényhalmaz,

Részletesebben

Excel ODBC-ADO API. Tevékenységpontok: - DBMS telepítés. - ODBC driver telepítése. - DSN létrehozatala. -Excel-ben ADO bevonása

Excel ODBC-ADO API. Tevékenységpontok: - DBMS telepítés. - ODBC driver telepítése. - DSN létrehozatala. -Excel-ben ADO bevonása DBMS spektrum Excel ODBC-ADO API Tevékenységpontok: - DBMS telepítés - ODBC driver telepítése - DSN létrehozatala -Excel-ben ADO bevonása - ADOConnection objektum létrehozatala - Open: kapcsolat felvétel

Részletesebben

Kliens oldali SQL-API

Kliens oldali SQL-API Adatbázis rendszerek I mysql SQL program API ME- GEIAL Dr. Kovács Lászl szló Üzleti logika elhelyezése adatbázis Kliens üzleti logika Nagy hálózati forgalom Decentralizált lt karbantartás Lassabb végrehajt

Részletesebben

Database Systems II. ZH összefoglaló

Database Systems II. ZH összefoglaló Database Systems II. ZH összefoglaló 1) Kód az adatbázisban tárolva PSM CREATE PROCEDURE name(parameters) local declarations body PL/SQL CREATE (OR REPLACE) PROCEDURE name(parameters) local declarations

Részletesebben

SQL*Plus. Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP (dolgozó), DEPT (osztály) "közönséges" felhasználók

SQL*Plus. Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP (dolgozó), DEPT (osztály) közönséges felhasználók SQL*Plus Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP dolgozó), DEPT osztály) "közönséges" felhasználók Adatszótár: metaadatokat tartalmazó, csak olvasható táblák táblanév-prefixek:

Részletesebben

Az SQL*Plus használata

Az SQL*Plus használata Az SQL*Plus használata Célkitűzés Bejelentkezés az SQL*Plus-ba SQL utasítások szerkesztése Az eredmény formázása SQL*Plus utasításokkal Szkriptfájlok használata Az SQL és az SQL*Plus kapcsolata SQL*Plus

Részletesebben

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban 1. Előkészítés Access adatbázis lemásolása, ODBC DSN létrehozása Másoljuk le az alábbiakat: Mit Honnan Hova list.mdb p:\johanyák Csaba\Vizualis programozas\data\

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 2. Gyakorló környezet

Adatbázis Rendszerek II. 2. Gyakorló környezet Adatbázis Rendszerek II. 2. Gyakorló környezet 37/1 B IT v: 2017.02.11 MAN Gyakorló környezet Géptermek 37/2 Jelszó váltás 1 2 3 4 37/3 Gyakorló környezet II. apex.oracle.com/en/ 37/4 A regisztrációs folyamat

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatikai Kar TANULÓI NYILVÁNTARTÓ SZOFTVER FIREBIRD ADATBÁZIS ALKALMAZÁSÁVAL

Debreceni Egyetem Informatikai Kar TANULÓI NYILVÁNTARTÓ SZOFTVER FIREBIRD ADATBÁZIS ALKALMAZÁSÁVAL Debreceni Egyetem Informatikai Kar TANULÓI NYILVÁNTARTÓ SZOFTVER FIREBIRD ADATBÁZIS ALKALMAZÁSÁVAL Témavezető: Dr. Bajalinov Erik Tudományos főmunkatárs Készítette: Juhász Gergely József Informatikatanári

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati személyzeti

Részletesebben

Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS. Adatbázis alapú alkalmazások készítése PHP-ben

Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS. Adatbázis alapú alkalmazások készítése PHP-ben Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS 2015-2016 Adatbázis alapú alkalmazások készítése PHP-ben Adatbázis alapú alkalmazás 2 A leggyakrabban használt dinamikus alkalmazások

Részletesebben

IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat. IBM WebSphere Adapter for Oracle E-Business Suite felhasználói kézikönyv 7. változat 5.

IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat. IBM WebSphere Adapter for Oracle E-Business Suite felhasználói kézikönyv 7. változat 5. IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat IBM WebSphere Adapter for Oracle E-Business Suite felhasználói kézikönyv 7. változat 5.kiadás IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat IBM WebSphere

Részletesebben

Java programozási nyelv 11. rész Adatbázis-programozás

Java programozási nyelv 11. rész Adatbázis-programozás Java programozási nyelv 11. rész Adatbázis-programozás Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2005. szeptember A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

MDAC - Microsoft Data Access Components

MDAC - Microsoft Data Access Components MDAC - Microsoft Data Access Components 1 ODBC Open DataBase Connectivity ODBC software API adatbáziskezeléshez. Nyelvfüggetlen, Adatbázisfüggetlen Operációsrendszer-független Standard adathozzáférés SQL

Részletesebben

Adatbázis kezelő alkalmazás

Adatbázis kezelő alkalmazás Adatbázis kezelő alkalmazás Funkciók: adatkezelés tárolt adatok fizikai feldolgozását végzi (állomány nyitása,zárása; adatok törlése, módosítása; lekérdezések futtatása; stb.) alkalmazás logika helyes

Részletesebben

OO PDO. Tehát PDO használatával, könnyen átállhatunk egy másik adatbáziskezelőre, anélkül hogy a kódot teljes egészében újraírnánk.

OO PDO. Tehát PDO használatával, könnyen átállhatunk egy másik adatbáziskezelőre, anélkül hogy a kódot teljes egészében újraírnánk. OO PDO PDO VS MYSQLi VS MYSQL ================================================================================ A PHP mysql metódusai elavultak, helyette lehet hazsnálni a MYSQLi metódusokat, amelyek szinte

Részletesebben

Adatbázis rendszerek 7. előadás State of the art

Adatbázis rendszerek 7. előadás State of the art Adatbázis rendszerek 7. előadás State of the art Molnár Bence Szerkesztette: Koppányi Zoltán Osztott adatbázisok Osztott rendszerek Mi is ez? Mi teszi lehetővé? Nagy sebességű hálózat Egyre olcsóbb, és

Részletesebben

Alkalmazás technológiai frissítés migrációs és üzemeltetési tapasztalatok

Alkalmazás technológiai frissítés migrációs és üzemeltetési tapasztalatok Alkalmazás technológiai frissítés migrációs és üzemeltetési tapasztalatok Informix 11.50 upgrade esettanulmány 2011. január. 31. Átalakítandó architektúra (2009) Alapvetően az üzleti logikát tárolt eljárásokkal

Részletesebben

Csomag. Adatbázis-objektum Programozási eszközök gyűjteménye Két részből áll. specifikáció törzs (opcionális)

Csomag. Adatbázis-objektum Programozási eszközök gyűjteménye Két részből áll. specifikáció törzs (opcionális) Csomagok Csomag Adatbázis-objektum Programozási eszközök gyűjteménye Két részből áll specifikáció törzs (opcionális) Csomagspecifikáció CREATE [OR REPLACE] PACKAGE csomagnév [AUTHID {DEFINER CURRENT_USER}]

Részletesebben

SQL ALAPOK. Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai

SQL ALAPOK. Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai SQL ALAPOK Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai BEVEZETÉS SQL: Structured Query Language Strukturált Lekérdező Nyelv Szabvány határozza meg, azonban számos nyelvjárása létezik

Részletesebben

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György Adatbázis-lekérdezés Az SQL nyelv Makány György SQL (Structured Query Language=struktúrált lekérdező nyelv): relációs adatbázisok adatainak visszakeresésére, frissítésére, kezelésére szolgáló nyelv. Születési

Részletesebben

DB2 Connect: DB2 Connect kiszolgálók telepítése és konfigurálása

DB2 Connect: DB2 Connect kiszolgálók telepítése és konfigurálása IBM DB2 Connect 10.1 DB2 Connect: DB2 Connect kiszolgálók telepítése és konfigurálása Frissítve: 2013. január SC22-1154-01 IBM DB2 Connect 10.1 DB2 Connect: DB2 Connect kiszolgálók telepítése és konfigurálása

Részletesebben

AdoDB a gyakorlatban

AdoDB a gyakorlatban Harmadik Magyarországi PHP Konferencia 2005 http://www.phpconf.hu/ Előadó: Török Gábor gabor.torok@webdevil.hu (WebDevil Oktatási Központ) Mi? ADOdb: Active Data Objects Database Megvalósítás függetlenül

Részletesebben

Tartalom DCOM. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés

Tartalom DCOM. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés Tartalom D Szoftvertechnológia elıadás Architektúra D vs CORBA Példá 2 1987 Dynamic Data Exchange (DDE) Windows 2.0-ban Windows alkalmazások közötti adatcsere Ma is használatos (pl. vágólap) NetDDE NetBIOS

Részletesebben

Szoftver Tervezési Dokumentáció. Nguyen Thai Binh

Szoftver Tervezési Dokumentáció. Nguyen Thai Binh Szoftver Tervezési Dokumentáció Nguyen Thai Binh April 2010 1. fejezet Feladat Szimulációs feladat. Célja, hogy reprezentáljunk egy több komponensből álló alkalmazást, amely a megadott témakörnek megfelel,

Részletesebben

Bevezetés: az SQL-be

Bevezetés: az SQL-be Bevezetés: az SQL-be Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 2.3. Relációsémák definiálása SQL-ben, adattípusok, kulcsok megadása 02B_BevSQLsemak

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES ADATBÁZIS-KEZELÉS. A MySQL adatbáziskezelő PHP folytatás JDBC, ODBC

SZÁMÍTÓGÉPES ADATBÁZIS-KEZELÉS. A MySQL adatbáziskezelő PHP folytatás JDBC, ODBC SZÁMÍTÓGÉPES ADATBÁZIS-KEZELÉS A MySQL adatbáziskezelő PHP folytatás JDBC, ODBC ADATBÁZISOK Adatbázis = adott formátum és rendszer szerint tárolt adatok összessége. DBMS feladatai: adatstruktúra (adatbázisséma)

Részletesebben

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége.

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. SZOFTVEREK SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. Programok Programnak nevezzük egy algoritmus valamelyik számítógépes programnyelven való leírását, amely a számítógép

Részletesebben

Iman 3.0 szoftverdokumentáció

Iman 3.0 szoftverdokumentáció Melléklet: Az iman3 program előzetes leírása. Iman 3.0 szoftverdokumentáció Tartalomjegyzék 1. Az Iman rendszer...2 1.1. Modulok...2 1.2. Modulok részletes leírása...2 1.2.1. Iman.exe...2 1.2.2. Interpreter.dll...3

Részletesebben

Adatbázis-kezelés ODBC driverrel

Adatbázis-kezelés ODBC driverrel ADATBÁZIS-KEZELÉS ODBC DRIVERREL... 1 ODBC: OPEN DATABASE CONNECTIVITY (NYÍLT ADATBÁZIS KAPCSOLÁS)... 1 AZ ODBC FELÉPÍTÉSE... 2 ADATBÁZIS REGISZTRÁCIÓ... 2 PROJEKT LÉTREHOZÁSA... 3 A GENERÁLT PROJEKT FELÉPÍTÉSE...

Részletesebben

SQL. 1.rész. 1.elıadás // Adatbázisok-1 elıadás // Ullman-Widom (Stanford) tananyaga alapján // Hajas Csilla (ELTE IK) 1

SQL. 1.rész. 1.elıadás // Adatbázisok-1 elıadás // Ullman-Widom (Stanford) tananyaga alapján // Hajas Csilla (ELTE IK) 1 SQL 1.rész 1.elıadás // Adatbázisok-1 elıadás // Ullman-Widom (Stanford) tananyaga alapján // Hajas Csilla (ELTE IK) 1 SQL története, szabványok Szabvány adatbázis-kezelő nyelv: SQL SQL (angol kiejtésben

Részletesebben

5. Gyakorlat. 5.1 Hálós adatbázis modell műveleti része. NDQL, hálós lekérdező nyelv:

5. Gyakorlat. 5.1 Hálós adatbázis modell műveleti része. NDQL, hálós lekérdező nyelv: 5. Gyakorlat 5.1 Hálós adatbázis modell műveleti része NDQL, hálós lekérdező nyelv: A lekérdezés navigációs jellegű, vagyis a lekérdezés megfogalmazása során azt kell meghatározni, hogy milyen irányban

Részletesebben

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása II. év Adatbázisok és számítógépek programozása A programozási ismeretek alapfogalmai a) algoritmus b) kódolás c) program a) algoritmus: elemi lépések sorozata, amely a következı tulajdonságokkal rendelkezik:

Részletesebben

Kalmár György Adatbázis alapú rendszerek

Kalmár György Adatbázis alapú rendszerek Kalmár György Adatbázis alapú rendszerek Oracle-ben az SQL utasítások feldolgozásához szükség van egy ún. kontextus memóriára, amely az összes lényeges információt tárolja egy utasítás végrehajtásához.

Részletesebben

Relációsémák létrehozása SQL nyelvben

Relációsémák létrehozása SQL nyelvben Relációsémák létrehozása SQL nyelvben SQL (Structured Query Language) lekérdezés módosítás relációséma leírására alkalmas utasítások: attribútumnevek, attribútumok adattípusa megszorításokat is megadhatunk,

Részletesebben

Bevezetés az SQL-be. Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009

Bevezetés az SQL-be. Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 Bevezetés az SQL-be Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 2.3. Relációsémák definiálása SQL-ben Kulcsok megadása (folyt.köv.7.fej.) -- még: Relációs

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék 1. Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék 1. Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2 Adatbázis parancsok 2 Táblaparancsok 2 A táblázat létrehozása 2 A táblázat módosítása 3 A tábla törlése 3 Indextábla létrehozása 3

Részletesebben

Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja

Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja 1 / 15 Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja Vajna Miklós 2012. január 24. Tartalomjegyzék 2 / 15 1 Bevezető 2 Motiváció 3

Részletesebben

Táblakezelés: Open SQL Internal table. Tarcsi Ádám: Az SAP programozása 1.

Táblakezelés: Open SQL Internal table. Tarcsi Ádám: Az SAP programozása 1. Táblakezelés: Open SQL Internal table Tarcsi Ádám: Az SAP programozása 1. OPEN SQL Tarcsi Ádám, ELTE SAP Excellence Center: SAP programozás oktatóanyag 2 Open SQL Az Open SQL kulcsszavai: SELECT INSERT

Részletesebben

PRECÍZ Információs füzetek

PRECÍZ Információs füzetek PRECÍZ Információs füzetek Információk, Módszerek, Ötletek és Megoldások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerhez T14. ODBC adatkapcsolat 2009. augusztus 31. PRECÍZ integrált ügyviteli rendszer

Részletesebben

Tartalom. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés 2011.03.23. Architektúra DCOM vs CORBA. Szoftvertechnológia

Tartalom. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés 2011.03.23. Architektúra DCOM vs CORBA. Szoftvertechnológia Tartalom D Szoftvertechnológia előadás Történeti áttekintés Architektúra D vs CORBA 2 Történeti áttekintés 1987 Dynamic Data Exchange (DDE) Windows 2.0-ban Windows alkalmazások közötti adatcsere Ma is

Részletesebben

Kilencedik témakör: Lazarus-Firebird. Készítette: Dr. Kotsis Domokos

Kilencedik témakör: Lazarus-Firebird. Készítette: Dr. Kotsis Domokos PASzSz Kilencedik témakör: Lazarus-Firebird Készítette: Dr. Kotsis Domokos Az SQLdb fülön IBConnection Kapcsolat A Data Access fülön Az SQLdb fülön... Select 1. Az SQLQuery lezárása. (Active := false,

Részletesebben

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis-kezelő rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati

Részletesebben

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt.

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt. Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon Groma István PhD SDA DMS Zrt. Poszeidon EKEIDR Tanúsított ügyviteli rendszer (3/2018. (II. 21.) BM rendelet). Munkafolyamat támogatás. Papírmentes

Részletesebben

Java és web programozás

Java és web programozás Budapesti M szaki Egyetem 2013. november 20. 10. El adás SQLite SQLite: Adatbázis kezel rendszer SQL standardokat nagyrészt követi Nagyon elterjedt, pl böngész kben is használt Nehéz olyan programnyelvet

Részletesebben

A triggerek tárolt eljárások, melyek elsüt események hatására indulnak. Ilyen elsüt esemény lehet egy táblára vonatkozó INSERT parancs DELETE parancs

A triggerek tárolt eljárások, melyek elsüt események hatására indulnak. Ilyen elsüt esemény lehet egy táblára vonatkozó INSERT parancs DELETE parancs Triggerek A megszorítások által kért ellenrzést a rendszer akkor hajtja végre, ha az adat, melyre a megszorítás vonatkozik megváltozik. (SQL2) Az SQL3 további lehetségeket ad az adatbázisba tárolásra kerül

Részletesebben

Adatbázisok I. Jánosi-Rancz Katalin Tünde tsuto@ms.sapientia.ro 327A 1-1

Adatbázisok I. Jánosi-Rancz Katalin Tünde tsuto@ms.sapientia.ro 327A 1-1 Adatbázisok I. 1 Jánosi-Rancz Katalin Tünde tsuto@ms.sapientia.ro 327A 1-1 1-2 Ajánlott irodalom C. J. Date - An introduction to Database System (6) Békési-Geda-Holovács-Perge : Adatbázis-kezelés, EKF

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 2. Ea: Gyakorló környezet

Adatbázis Rendszerek II. 2. Ea: Gyakorló környezet Adatbázis Rendszerek II. 2. Ea: Gyakorló környezet 26/1 B IT v: 2018.02.21 MAN Gyakorló környezet apex.oracle.com/en/ 26/2 A regisztrációs folyamat 26/3 26/4 26/5 26/6 26/7 26/8 26/9 26/10 26/11 Feladatok

Részletesebben

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Előadás tartalma Adatbázis biztonsággal kapcsolatos fogalmak értelmezése Rendszertani alapok Rendszerezési kategóriák

Részletesebben

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft Flash és PHP kommunikáció Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft A lehetőségek FlashVars External Interface Loadvars XML SOAP Socket AMF AMFphp PHPObject Flash Vars Flash verziótól függetlenül

Részletesebben

Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 12. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (ADO.NET) Giachetta Roberto

Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 12. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (ADO.NET) Giachetta Roberto Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 12. előadás Objektumrelációs adatkezelés (ADO.NET) Giachetta Roberto A jegyzet az ELTE Informatikai Karának 2014.

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 8. Gyakorló környezet

Adatbázis Rendszerek II. 8. Gyakorló környezet Adatbázis Rendszerek II. 8. Gyakorló környezet 1/24 B IT v: 2017.10.26 MAN Gyakorló környezet Géptermek 193.6.5.58:8080/apex H16_neptunkód ADMIN neptunkód 2/24 Jelszó váltás 1 2 3 4 3/24 Gyakorló környezet

Részletesebben

ÜZLETI I TELLIGE CIA - VIZUALIZÁCIÓ

ÜZLETI I TELLIGE CIA - VIZUALIZÁCIÓ Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék ÜZLETI I TELLIGE CIA - VIZUALIZÁCIÓ Elméleti segédanyag Készítette: Kovács Dániel László 2007. november Tartalomjegyzék

Részletesebben

AB1 ZH mintafeladatok. 6. Minősítse az állításokat! I-igaz, H-hamis

AB1 ZH mintafeladatok. 6. Minősítse az állításokat! I-igaz, H-hamis AB1 ZH mintafeladatok 1. Töltse ki, és egészítse ki! Matematikai formalizmus arra, hogy hogyan építhetünk új relációkat a régi relációkból. Az adatoknak egy jól strukturált halmaza, amelyből információ

Részletesebben

2009.04.29. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 2. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 4. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 3

2009.04.29. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 2. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 4. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 3 Négy adatbázis-kezelı rendszer összehasonlítása webes környezetben Sterbinszky Nóra snorav@gmail.com Áttekintés Növekvı igény hatékony adatbázis- kezelıkre a világhálón Hogyan mérhetı ezek teljesítménye

Részletesebben

Adatbáziskezelı-szerver SQL. Relációs adatbázis-kezelık. Relációs adatszerkezet. Házi feladat 2012.03.05.

Adatbáziskezelı-szerver SQL. Relációs adatbázis-kezelık. Relációs adatszerkezet. Házi feladat 2012.03.05. 1 2 Adatbáziskezelı-szerver Általában dedikált szerver Optimalizált háttértár konfiguráció Csak OS + adatbázis-kezelő szoftver Teljes memória az adatbázisoké Fő funkciók: Adatok rendezett tárolása a háttértárolón

Részletesebben

Irányítástechnika 1. 9. Elıadás. PLC-k programozása

Irányítástechnika 1. 9. Elıadás. PLC-k programozása Irányítástechnika 1 9. Elıadás PLC-k programozása Irodalom - Helmich József: Irányítástechnika I, 2005 - Zalotay Péter: PLC tanfolyam - Jancskárné Anweiler Ildikó: PLC programozás az IEC 1131-3 szabvány

Részletesebben

B IT MAN 65/1. Adatbázis Rendszerek II. Ellenőrző kérdések APLSQL B IT MAN. v:

B IT MAN 65/1. Adatbázis Rendszerek II. Ellenőrző kérdések APLSQL B IT MAN. v: B IT MAN 65/1 Adatbázis Rendszerek II. Ellenőrző kérdések APLSQL B IT MAN v: 2016.02.27 Ellenőrző kérdések 1. B IT MAN 65/2 1. Egy bemenő paraméter nélküli tárolt rutin visszaad egy értéket. Ez a rutin:

Részletesebben

SQL/PSM kurzorok rész

SQL/PSM kurzorok rész SQL/PSM kurzorok --- 2.rész Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 9.3. Az SQL és a befogadó nyelv közötti felület (sormutatók) 9.4. SQL/PSM Sémában

Részletesebben

Java és web programozás

Java és web programozás Budapesti Műszaki Egyetem 2015. 04. 08. 10. Előadás Ami kimearad múlthéten Ha már megvan a KeyListener vagy MouseListener osztályunk a következõ módon tudjuk hozzárendelni egy JFrame vagy JPanel-hez: Ami

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok

Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok A számítógépes problémamegoldás modellezésének módszerei. Programozási elvek és módszerek: imperatív, strukturált, moduláris, objektumorientált programozás. Programozási

Részletesebben

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni:

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: 1 Adatbázis kezelés 2. gyakorlat A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: Táblák létrehozása,

Részletesebben

Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés

Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Történelem - a kezdetek 2 Mainframe-ek és terminálok Minden a központi gépen fut A

Részletesebben

Adatbázisok és adattárházak az információs rendszerek adatkezelői

Adatbázisok és adattárházak az információs rendszerek adatkezelői Adatbázisok és adattárházak az információs rendszerek adatkezelői (Klárné Barta Éva) Részlet az Adatbáziskezelés és vállalati információs rendszerek című jegyzetből. Az első adatfeldolgozó rendszerek néhány

Részletesebben

DCOM Áttekintés. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék. Ficsor Lajos DCOM /1

DCOM Áttekintés. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék. Ficsor Lajos DCOM /1 DCOM Áttekintés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék DCOM /1 Mi a DCOM? DCOM: Distributed Component Object Model A Microsoft osztott objektum modellje Bináris együttmÿködési szabvány és annak

Részletesebben

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Programozási technikák Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 12. ELŐADÁS Adatbázis-kezelés Delphiben 2 Adatmegjelenítés lekérdezés segítségével A táblákhoz hasonlóan a lekérdezések is az adatbázis

Részletesebben

A relációs adatmodell

A relációs adatmodell A relációs adatmodell E. Codd vezette be: 1970 A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks. Communications of ACM, 13(6). 377-387. 1982 Relational Databases: A Practical Foundation for Productivity.

Részletesebben

Vizuális programozás gyakorlat

Vizuális programozás gyakorlat Vizuális programozás gyakorlat A gyakorlat célja az entitás modell készítésének és az MS SQLEXPRESS használatának gyakorlása. A gyakorlat során egy könyvtári szoftver adatmodelljét tervezzük meg, valamint

Részletesebben

Projekt beszámoló. NEWSIT News basedearlywarning System forintradaytrading: Hír alapú Korai Figyelmeztető Rendszer Napon belüli Kereskedéshez

Projekt beszámoló. NEWSIT News basedearlywarning System forintradaytrading: Hír alapú Korai Figyelmeztető Rendszer Napon belüli Kereskedéshez Projekt beszámoló Projekt azonosítója: Projektgazda neve: Projekt címe: DAOP-1.3.1-12-2012-0080 Pénzügyi Innovációs Iroda Kft. NEWSIT News basedearlywarning System forintradaytrading: Hír alapú Korai Figyelmeztető

Részletesebben

Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések

Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések Structured Query Language adatbázisok kezelésére szolgáló lekérdező nyelv Szabályok: Utasítások tetszés szerint tördelhetők Utasítások végét pontosvessző zárja

Részletesebben

LOGISZTIKAI ADATBÁZIS RENDSZEREK BEVEZETÉS

LOGISZTIKAI ADATBÁZIS RENDSZEREK BEVEZETÉS LOGISZTIKAI ADATBÁZIS RENDSZEREK BEVEZETÉS Lénárt Balázs tanársegéd TANTERV, SZOFTVER, IRODALOM Hét Dátum Előadó Előadások Időpont: szerda 8:30-10:00, helye: LFSZÁMG Dátum Gyakvezető 1. 9. 11. Tokodi Adatbázis

Részletesebben

Elemi alkalmazások fejlesztése IV. Adatbázis-kezelés ActiveX vezérlıkkel - 1

Elemi alkalmazások fejlesztése IV. Adatbázis-kezelés ActiveX vezérlıkkel - 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS ACTIVEX VEZÉRLİK ALKALMAZÁSÁVAL I.... 1 ACTIVEX... 1 ACTIVEX CONTROL... 1 SAJÁT ACTIVEX VEZÉRLİ LÉTREHOZÁSA... 1 circctrl.cpp... 2 Háttérszín tulajdonság hozzárendelése a vezérlıhöz...

Részletesebben

Adatbázis rendszerek I.

Adatbázis rendszerek I. Adatbázis rendszerek II. I. előadás - SQL API felületek Előadó: Barabás Péter Dátum: 2008. 09.11 Követelmények Tárgy lezárása: Aláírás + kollokvium Aláírás feltétele: Gyakorlatok 67%-os teljesítése Zárthelyi:

Részletesebben

A.NET keretrendszer (.NET Framework) három alapvetõ összetevõbõl áll:

A.NET keretrendszer (.NET Framework) három alapvetõ összetevõbõl áll: Bevezetés Üdvözöljük a C# adatbázis-programozás mesteri szinten tanfolyamán! Amint az Olvasó bizonyára tudja, a technológiai forradalom következõ lépcsõje elkerülhetetlenül a.net felület lesz. A.NET erõssége,

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

Megtanuljuk, hogyan lehet egy web-alkalmazással adatbázishoz csatlakozni Pontosan megnézzük a PHP lehetőségeit o MySQL-hez o Oracle-höz

Megtanuljuk, hogyan lehet egy web-alkalmazással adatbázishoz csatlakozni Pontosan megnézzük a PHP lehetőségeit o MySQL-hez o Oracle-höz PHP Adatbázis Tartalomjegyzék PHP ADATBÁZIS...1 TARTALOMJEGYZÉK...1 EDDIG VOLT...1 MAI ANYAG...1 TEHÁT RÉSZLETESEBBEN...1 Kapcsolódás web-alkalmazásokból adatbázisokhoz...1 Biztonsági kérdések...2 PHP...2

Részletesebben

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára 2010-2011 Őszi félév Heizlerné Bakonyi Viktória HBV@ludens.elte.hu Titkosítás,hitelesítés Szimmetrikus DES 56 bites kulcs (kb. 1000 év) felcserél, helyettesít

Részletesebben

BGF. 4. Mi tartozik az adatmodellek szerkezeti elemei

BGF. 4. Mi tartozik az adatmodellek szerkezeti elemei 1. Mi az elsődleges következménye a gyenge logikai redundanciának? inkonzisztencia veszélye felesleges tárfoglalás feltételes függés 2. Az olyan tulajdonság az egyeden belül, amelynek bármely előfordulása

Részletesebben

Oracle Audit Vault and Database Firewall. Gecseg Gyula Oracle DBA

Oracle Audit Vault and Database Firewall. Gecseg Gyula Oracle DBA Oracle Audit Vault and Database Firewall Gecseg Gyula Oracle DBA TÖBB FENYEGETETTSÉG MINT VALAHA TÖBB FENYEGETETTSÉG MINT VALAHA A támadások 70%-a tűzfalon belülről jön A támadások 90%-át hozzáféréssel

Részletesebben

Adatbáziskezelő-szerver. Relációs adatbázis-kezelők SQL. Házi feladat. Relációs adatszerkezet

Adatbáziskezelő-szerver. Relációs adatbázis-kezelők SQL. Házi feladat. Relációs adatszerkezet 1 2 Adatbáziskezelő-szerver Általában dedikált szerver Optimalizált háttértár konfiguráció Csak OS + adatbázis-kezelő szoftver Teljes memória az adatbázisoké Fő funkciók: Adatok rendezett tárolása a háttértárolón

Részletesebben

HRdoc+ Rendszerismertető. Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38.

HRdoc+ Rendszerismertető. Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38. HRdoc+ Rendszerismertető Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38. Tartalomjegyzék 1. A rendszer célja 2 2. A rendszer fő

Részletesebben

Operációs rendszerek. A Windows NT felépítése

Operációs rendszerek. A Windows NT felépítése Operációs rendszerek A Windows NT felépítése A Windows NT 1996: NT 4.0. Felépítésében is új operációs rendszer: New Technology (NT). 32-bites Windows-os rendszerek felváltása. Windows 2000: NT alapú. Operációs

Részletesebben

Adatbázis alapú rendszerek (2015 tavaszi félév) Előadás

Adatbázis alapú rendszerek (2015 tavaszi félév) Előadás Adatbázis alapú rendszerek (2015 tavaszi félév) Óraterv (2 óra) Előadás 1. Bevezetés, SSADM bevezető, módszertani alapok 2. SSADM technikák 3. SSADM maradék, Oracle alapok, SQL*Plus, SQL Developer 4. PL/SQL

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Adatbáziskezelés III. (elmélet+gyakorlat) Készítette: Kupcsikné Fitus Ilona

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Adatbáziskezelés III. (elmélet+gyakorlat) Készítette: Kupcsikné Fitus Ilona Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Adatbáziskezelés III. (elmélet+gyakorlat) Készítette:

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Operációs rendszerek Hardver, szoftver, operációs rendszer fogalma A hardver a számítógép mőködését lehetıvé tevı elektromos, elektromágneses egységek összessége. A számítástechnikában hardvernek hívják

Részletesebben

Adatbázis rendszerek II. V. előadás Előadó: Barabás Péter Dátum: 2008. 10. 16. 1 Java DataBase Connectivity Gazdanyelv: JAVA SQLJ (beágyazott SQL) Kiindulópont: SQL-CLI (X/Open) Hasonló az ODBC-hez nyelvi

Részletesebben

ADATBÁZISOK ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK. Debrenti Attila

ADATBÁZISOK ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK. Debrenti Attila ADATBÁZISOK ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK Debrenti Attila Az adatbázis fogalma 2 Számos egzakt, tudományos definíció. Hétköznapi definíció: az adatbázis valamilyen jól definiált rendszer szerint tárolt adatokból

Részletesebben

Adatbázisok II. Jánosi-Rancz Katalin Tünde 327A 1-1

Adatbázisok II. Jánosi-Rancz Katalin Tünde 327A 1-1 Adatbázisok II. 1 Jánosi-Rancz Katalin Tünde tsuto@ms.sapientia.ro 327A 1-1 Ajánlott irodalom Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek. Alapvetés (Második, átdolgozott kiad), Panem, 2008. november (bővítés pl.uml,

Részletesebben

Programozás alapjai Bevezetés

Programozás alapjai Bevezetés Programozás alapjai Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Programozás alapjai Bevezetés SWF1 / 1 Tartalom A gépi kódú programozás és hátrányai A magas szintÿ programozási nyelv fogalma

Részletesebben

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban Fekete Tamás 2015. December 3. Szoftver verifikáció és validáció tantárgy Áttekintés Miért és mennyire fontos a megfelelő validáció és

Részletesebben

Haladó DBMS ismeretek 1

Haladó DBMS ismeretek 1 Haladó DBMS ismeretek 1 Hasznos információk A tantárgy weboldala: it.inf.unideb.hu/honlap/halado_oracle1 Oracle Junior képzés Gyakorlatok és a neptun Gyakorlat követelmények Ajánlott irodalom Juhász István

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben