A 2004-ben megítélt összes támogatás Komárom-Esztergom megyei pályázóknak. Európai Uniós Forrásból megítélt támogatások:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A 2004-ben megítélt összes támogatás Komárom-Esztergom megyei pályázóknak. Európai Uniós Forrásból megítélt támogatások:"

Átírás

1 A 2004-ben megítélt összes támogatás Komárom-Esztergom megyei pályázóknak Európai Uniós Forrásból megítélt támogatások: Az uniós források közül a gazdasági versenyképesség növelését célzó operatív programon belül 740,8 Millió forint támogatást ítéltek meg megyénk kis- és középvállalkozásainak műszaki-technológiai fejlesztésekre. Ugyancsak a kis- és középvállalkozások számára ügyviteli hatékonyság növelésére és integrált vállalati rendszerek bevezetésére 23 M forint támogatás lett 2004-ben jóváhagyva. Megyénkben 586,25 M forint támogatást ítéltek meg az úgynevezett e-önkormányzatok program keretén belül (Esztergom és Kisbér), valamint 76 M forintot szélessávú internethálózat fejlesztésére (Bábolna és környezete). A Humán Erőforrás és Infrastruktúra Operatív Program hat alrendszeréből ítéltek megyénkben intézmények, alapítványok, közhasznú társaságok és önkormányzatok számára különböző feladatok magasabb szintű ellátására összesen E Ft támogatást. Ezen programok elsősorban Tatabánya és Esztergom városokban hoztak sikert 2004-ben. A Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program egy pályázat sikerét hozta ben: a kisigmándi szélerőmű-fejlesztésre, 86,7 Millió forint támogatást hagytak jóvá. A Regionális Operatív Program egyéb keretén belül összesen E Ft támogatásra van ígérvényük a Komárom-Esztergom megyei pályázóknak 2004-ben (Almásfüzitő, Esztergom, Nagysáp és Tata), hivatalosan azonban még csak az Esztergom belvárosának integrált megújítása pályázat sikerét jelentették be. A PHARE programon belül az Európai Szociális Alapból 272,5 millió, az Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése (ORPHEUS) programon belül pedig 1.032,6 millió forint támogatást hagytak jóvá Komárom-Esztergom megyei pályázóknak. Ezen két programban Kisbér és szövetséges települései, mint Bakonytérségi Önkormányzatok Szövetsége, Oroszlány, Nyergesújfalu és Esztergom városok szerepeltek sikeresen. A programban Kisbér város komplex belváros-fejlesztési koncepciójának megvalósítására hagytak jóvá csaknem 900 M forint támogatást (Bakony kapuja című projekt). A SMART programból környezetvédelmi technológiaváltás céljára ítéltek meg Komárom- Esztergom megyei vállalkozások részére összesen 178,2 Millió forintot.

2 Hazai forrásokból megítélt támogatások A hazai források jelentős része, több mint 4,5 milliárd forint centralizált, és kb. 570 Millió forint decentralizált forrás volt. A centralizált forrásokból címzett támogatást a megyei önkormányzat és Kisbér városa egészségügyi beruházásához hagytak jóvá, összesen 2,119 Milliárd forint összegben. Különféle munkaügyi támogatásokra, munkahelyek megőrzésére, létrehozására, hátrányos helyzetűek, vagy romák foglalkoztatásának támogatására, önkormányzatok közmunkaprogramjaira illetve át- és továbbképzésére, munkanélküliek különféle támogatására összesen E Ft-ot hagytak jóvá 2004-ben. Mezőgazdasági támogatásban tatai és budapesti illetőségű vállalkozók pályázatait ítélték 2004-ben sikeresnek összesen E Ft összeggel. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi és Vízügyi Célelőirányzatából (KÖVICE) Zöld Forrás pályázatán megyei szinten forint támogatást nyertek pályázóink. A megye civil szervezetei összesen ezer forint támogatást nyertek a 2004-ben kiírt pályázatokon. A Belügyminisztérium forrásából a Megyei önkormányzat, Csém és Kisbér pályázata összesen Millió forint támogatást nyert. A Nemzeti Energiamegtakarítási Programban 2004-ben Esztergom, Nagyigmánd és Tokod nyert pályázatával együttesen ezer forintot. A decentralizált források döntéseiből a Közép- Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 359 Millió forint, a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Tanács 201,5 Millió forint, a Velencei-tó, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács közel 10 Millió forint támogatást ítélt meg Komárom-Esztergom megye önkormányzatai, civil szervezetei, gazdasági szereplői részére. A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által kiírt pályázatok közül a települések hulladék közszolgáltatására és a települések közösségi intézményeinek fejlesztésére kiírt pályázatain szerepeltek leginkább jól megyénk önkormányzatai. Hulladék közszolgáltatásra 102,554 millió, közösségi intézmények fejlesztésére 156,368 millió forint támogatást ítélt meg Komárom-Esztergom megye önkormányzatai számára a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács. Segítséget jelentett és eredményes volt Komárom-Esztergom megye önkormányzatai számára a Környezetvédelmi és vízügyi célelőirányzatra és a Terület és Régiófejlesztési Célelőirányzaton belül a települések közösségi intézményeinek fejlesztésére kiírt pályázatokon a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által megítélt 33 millió és 47,4 millió forint.

3 Komárom nyert játszótérfejlesztésre forintot, Bakonyszombathely, Dunaalmás és Mocsa nyert összesen forintot a közművelődési és könyvtárhálózat-fejlesztési pályázaton, melyeket ugyancsak a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ítélt meg. A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács turisztikai pályázatán Tatabánya és Várgesztes nyert összesen forintot. Az informatikai fejlesztésre kiírt régiós pályázaton Komárom-Esztergom Megye Önkormányzati Hivatala és Tatabánya pályázata szerepelt sikeresen, összesen 3,5 millió forintot nyerve. A Velenceitó, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács által kiírt pályázatokon megyénk egyetlen, Tatabányai Kistérsége tudott aktívan részt venni és súlyához képest jelentős eredményt mutathat fel, hiszen Várgesztes és Vértessomló települések csaknem 10 millió forint támogatást nyertek. A Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Tanács által kezelt TEKI pályázaton elsősorban a Bakonyaljai kistérséget támogatta a döntéshozó testület, de sikeresek voltak Bokod, Kecskéd és Csém pályázatai is. CÉDE pályázatot az Oroszlányi Kistérség nem nyújtott be, mert az oroszlányi víztisztítóra adott három évre elhúzódó támogatás olyan mértékű volt, hogy a rendelkezésre álló megyei TEKI-keret jelentős hányadát Oroszlány kapta. A többi kistérségről elmondható, hogy körülbelül hasonló sikerrel szerepeltek. Legnagyobb támogatást a Tatai Kistérségnek, legkisebbet a Bakonyaljai Kistérségnek hagyott jóvá a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Tanács. Ezen a soron a főösszeg 63,14 millió forint. A kistérségek pályázati eredményei 2004-ben A legeredményesebb pályázó Kisbéri Kistérség 36%-ban részesedik több mint 3,6 Milliárd forintos összegével. A kistérség eredményességét nagyrészt Kisbér városának köszönheti, ahol két jelentős uniós forrásra és egy hazai forrásra pályázva sikerült jelentős támogatásokat nyerni. Kisbér városa eredményesen szerepelt a Gazdasági Versenyképesség növelését célzó operatív program e-önkormányzatok alrendszerében benyújtott pályázatával, a megítélt támogatás 306,25 Millió forint. Hasonló siker koronázta az ORPHEUS programra benyújtott pályázatát, melyen szövetséges környező településeivel 879 Millió forintot nyertek komplex belváros-fejlesztési koncepció megvalósítására. Hazai címzett támogatásban 2,0985 Milliárd forint támogatásban részesül a kórházépítés Kisbér városában. Ezen támogatásokon túl is elmondható, hogy a kistérség valamennyi települése aktívan részt vesz a pályázatokon, és sikereket ér el.

4 Az ESZA küzdelem a munka világából való kirekesztődés ellen pályázatokon Bakonyszombathely, Csatka és Császár, a SMART környezetvédelmi technológiaváltás programján Ászár, TRFC és TTFC pályázatokon Ete, Ácsteszér és Kisbér is eredményesen vett részt. A kistérségek közül Esztergom-Nyergesújfalu Kistérsége csaknem 2,5 Milliárd forinttal 24%-os részesedést hasított ki a képzeletbeli tortából, mely a Komárom-Esztergom megye önkormányzatai, civil szervezetei, gazdasági szereplői számára megítélt támogatásokat jelenti. A kistérség zászlóshajója Esztergom, a maga több mint 2 Milliárd forintos sikeres pályázati összegével, melyből több mint egymilliárdot humán erőforrás-fejlesztésre nyert öt különböző pályázatával. Ugyancsak jelentős támogatásokat nyert Esztergom a Regionális Operatív Programon és a Gazdasági Versenyképesség növelését célzó operatív programokon is. Esztergomi kis-és közepes vállalkozások csaknem 40 millió forintot nyertek műszaki-technológiai fejlesztésre és integrált vállalati irányítási rendszerek fejlesztésére. Esztergom város Önkormányzata 280 millió forint támogatást nyert a Gazdasági Versenyképesség növelését célzó operatív program e-önkormányzatok alrendszerében benyújtott pályázatával. Ugyancsak Esztergomi vállalkozás szerepelt sikeresen a SMART környezetvédelmi technológiaváltás programján, 21,7 Millió forintot nyerve. Jelentősnek mondható, 13,782 Millió forint támogatást ítéltek meg a döntéshozók esztergomi civil szervezetek számára, megyei szinten csak Tatabánya és Tata szerepelt e pályázatokon eredményesebben. Ha figyelembe vesszük, hogy a megyei önkormányzat Pszichiátriai Otthonának fejlesztése is Esztergomban történik, akkor a város támogatottsága több mint egymilliárd forinttal nagyobb, azaz meghaladja a 3 milliárdot is. A kistérség települései közül Nyergesújfalu pályázati eredményei, összességében 288,392 Millió forinttal nagyon eredményesnek mondhatók. Nyergesújfalu négy sikeres uniós pályázatot adott be 2004-ben, melyek közül az ORPHEUS pályázaton integrált helyi fejlesztésre nyert több mint 153 Millió forintot, az ESZA küzdelem a munka világából való kirekesztődés ellen pályázatán csaknem 75 millió forintot, humán erőforrás-fejlesztésre közel 40 Millió forintot. Nyergesi kis-és közepes vállalkozások forintot nyertek műszaki-technológiai fejlesztésre. A kistérségben figyelemre méltóak Tát és Lábatlan pályázati eredményei. Mindkét településen a kis-és közepes vállalkozások eredményes pályázatai a Gazdasági Versenyképesség növelését célzó Operatív Programokon műszakitechnológiai fejlesztésre hoztak jelentős támogatásokat - 55 Millió és 38,35 Millió forintot -, de a táti kis-és közepes vállalkozások az integrált vállalati irányítási rendszerek fejlesztésére, menedzsment-fejlesztésre és szakmaspecifikus tanácsadásra is nyertek pályázataikkal.

5 A kistérség minden települése legalább két eredményes pályázatot könyvelhet el 2004-re, kivéve Dömöst, ahol nem született eredményes döntést hozó pályázat. A Tatabányai Kistérség 1,6 milliárd forintos összegével harmadik a kistérségek megyei eredményes pályázatait illetően. Ez megyénk egészére vonatkoztatva 16 %-ot jelent. Megjegyzésre érdemes, hogy egyedül a Tatabányai Kistérségben található három olyan település, Környe, Gyermely és Héreg, akik nem nyertek pályázati támogatást 2004-ben. Tatabánya Megye jogú Város a humán erőforrás-fejlesztési pályázatokon négy eredményes pályázattal 1,15 milliárd forintot nyert. Ezen kívül gazdasági szereplői és a civil szféra voltak legfőképpen 2004-ben sikeresek a pályázatokon. A Gazdasági Versenyképesség növelését célzó Operatív Programokon műszaki-technológiai fejlesztésre 181,38 Millió forintot nyertek a tatabányai kis-és közepes vállalkozások, a SMART környezetvédelmi technológiaváltás programon pedig 100 milliót. A tatabányai civil szervezetek több mint 40 Millió forint támogatást nyertek 2004-ben, mely eredményt nagyon jelentősnek ítélhetünk, mivel legalább kétszerese a megye területén bármely más városban elért eredménynek. A kistérség települései közül jó eredménynek mondhatók Vértesszőlős, Szomor és Várgesztes pályázati eredményei 39, 23,6 és 19,9 millió forintos összegükkel. Vértessomló 12,7, Tarján 6,3, Szárliget 1,28 millió forint támogatást nyert 2004-ben. A Komárom-Bábolna Kistérsége egymilliárdot meghaladó eredménye 11%-os részesedést jelent megyei szinten. A kistérség eredményében legnagyobb részt az almásfüzitői sikeres pályázat jelentette 688,75 millió forinttal. A kistérségben Komáromban, Bábolnán és Mocsán elsősorban a vállalkozások eredményes pályázatait, Bábolna szélessávú Internet hálózat fejlesztési pályázatát és a kisigmándi szélerőműprogramot kell kiemelnünk. Komáromban Gazdasági Versenyképesség növelését célzó operatív programokon műszaki-technológiai fejlesztésre közel 100 millió forintot nyertek a kis-és közepes vállalkozások. A kisigmándi szélerőmű-programra 86,7 millió forint támogatást nyert a vállalkozás a KIOP energiagazdálkodás környezetbarát fejlesztése címen. Mocsán a SMART környezetvédelmi technológiaváltás programon 44,5 Millió forintot nyert pályázatával a vállalkozó. A Gazdasági Versenyképesség növelését célzó operatív programokon műszaki-technológiai fejlesztésre Mocsán 10 millió, Bábolnán 13,3 millió, Almásfüzitőn 4 millió forint pályázati eredmény lett jóváhagyva a kis-és közepes vállalkozások számára 2004-ben.

6 A Tatai Kistérség megyei részesedése 7%, ami összegében ezer forintot jelent. A kistérségben Tata vezető szerepe a pályázatok eredményességében is megmutatkozik. Kiemelkedő a város önkormányzatának eredményes ROP pályázata, 336 millió forintos támogatással és humán erőforrás-fejlesztésre nyert 59,5 millió forintot eredményező pályázata. Tatai kis-és közepes vállalkozások a Gazdasági Versenyképesség növelését célzó operatív programokon műszaki-technológiai fejlesztésre közel 150 millió forintos támogatást nyertek 2004-ben. Mezőgazdasági vállalkozások 57,458 millió, a civil szféra 21 millió forint támogatást nyert Tatán 2004-ben. Ezzel Tata Tatabánya és Esztergom között második a megye városai között a civil szféra támogatottságát illetően. A kistérség települései közül Tardos és Baj kis- és közepes vállalkozásainak eredményes pályázatait kell megjegyezni melyeket a Gazdasági Versenyképesség növelését célzó operatív programokon műszaki-technológiai fejlesztésre nyertek 25 millió, illetve 15,7 millió forint összegben. A kistérségben egyetlen település Kocs esetében nem tudunk 2004-ben nyert támogatásról beszámolni. Az Oroszlányi Kistérség összességében 256,57 M Ft támogatást nyert 2004-ben, ami a megyei főösszeg 3 %-ának felel meg. Kömlőd kivételével valamennyi településnek volt eredményes pályázata. Oroszlány, Szákszend és Kecskéd eredményei a legeredményesebbek a kistérségben. Uniós forrásból csak Oroszlány tudott támogatáshoz jutni. A két uniós pályázatból kiemelkedő a küzdelem a munka világából való kirekesztődés ellen célra meghirdetett ESZA pályázaton nyert 63,4 millió forint. A kistérség eredményesen vett részt a régiós Terület- és Régiófejlesztési Célelőirányzat és a szintén régiós Térség- és Településfelzárkóztatási Célelőirányzat pályázatain, összesen 150 millió forint támogatást nyerve. Ezen pályázatokon Bokod, Kecskéd, Szákszend, és Oroszlány kapott támogatást 2004-ben. A kistérségben egyedül Kömlőd nem nyert pályázati támogatást 2004-ben. A Dorogi Kistérség valamennyi települése nyert támogatást valamely pályázaton, számukra e forint támogatást ítéltek meg, ami megyei vonatkozásban 3 %-os részesedést jelent. Nagysáp, Dorog és Tokodaltáró pályázati eredményességét és a települési hulladékszolgáltatás fejlesztésére kiírt régiós pályázat sikerességét kell kiemelni. Nagysáp regionális operatív programon nyert 83 M Ft-ot, Tokodaltárón a Gazdasági Versenyképesség növelését célzó operatív programon műszaki-technológiai fejlesztésre nyert 25 millió forintot egy vállalkozás. A települési hulladékszolgáltatás fejlesztésére kiírt régiós pályázaton a kistérség összességében több mint 60 Millió forintot nyert, amiből kimagasló Dorog közel 50 millió forintos támogatása. Ezen régiós pályázaton a kistérség valamennyi települése eredményesen pályázott.

Mentôöv KOR KÉP. Az önkormányzatok fejlesztéseit segítô támogatások

Mentôöv KOR KÉP. Az önkormányzatok fejlesztéseit segítô támogatások Az önkormányzatok fejlesztéseit segítô támogatások Mentôöv A helyi önkormányzatok fejlesztéseikhez már nem csak hazai, de európai uniós támogatásokat is igénybe vehetnek. A cél az, hogy a hazai fejlesztési

Részletesebben

KDRFÜ Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. november

KDRFÜ Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. november A 2007-2013-as programozási időszak végrehajtási tapasztalatai Komárom-Esztergom megyében, különös tekintettel az Operatív Programokhoz kapcsolódó forrásallokációra KDRFÜ Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu szám: 02/297-7/2013 E L Ő T E R J E S Z T É S a Veszprém

Részletesebben

A Dél-alföldi Régió forrás abszorpciós képességének értékelése

A Dél-alföldi Régió forrás abszorpciós képességének értékelése A Dél-alföldi Régió forrás abszorpciós képességének értékelése A programterület magyarországi perifériális térségeinek és településeinek összehasonlító elemzése Összefoglaló Készítette: Tapasztó Dénes

Részletesebben

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. április 25.-i ü l é s é r e

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. április 25.-i ü l é s é r e KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKE VI-../2013 ELŐTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. április 25.-i ü l é s é r e Tárgy: A Komárom-Esztergom megyei kerékpárút-hálózat áttekintése,

Részletesebben

REGIONÁLIS KITEKINTÉSŰ STATISZTIKAI ÉS FORRÁSALLOKÁCIÓS ELEMZÉS

REGIONÁLIS KITEKINTÉSŰ STATISZTIKAI ÉS FORRÁSALLOKÁCIÓS ELEMZÉS REGIONÁLIS KITEKINTÉSŰ STATISZTIKAI ÉS FORRÁSALLOKÁCIÓS ELEMZÉS BARANYA MEGYE KÉSZÍTETTE: DDRFÜ NONPROFIT KFT. 2013 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 6 Módszertani megfontolások... 7 Vezetői összefoglaló...

Részletesebben

1. Fejlesztési prioritások a hátrányos helyzetű térségekben

1. Fejlesztési prioritások a hátrányos helyzetű térségekben 1. Fejlesztési prioritások a hátrányos helyzetű térségekben A területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény 27. (1) bekezdésének b) pontja alapján a 30/1997. (IV. 18.) OGY határozat

Részletesebben

Hat eredményes év. a fejlesztéspolitikában. Összefoglaló az európai uniós támogatások felhasználásáról 2004 2010

Hat eredményes év. a fejlesztéspolitikában. Összefoglaló az európai uniós támogatások felhasználásáról 2004 2010 Hat eredményes év a fejlesztéspolitikában Tartalomjegyzék 7 I. Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv és Kohéziós Alap eredményei 9 I. 1. Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv eredményei számokban 11 I. 2. Az I. NFT

Részletesebben

európai uniós pályázati források a nyugat-dunántúli

európai uniós pályázati források a nyugat-dunántúli európai uniós pályázati források a nyugat-dunántúli és a gyôri nonprofit szervezetek Körében Dr. Reisinger Adrienn Hajós Barbara bevezető gondolatok Európaiunióscsatlakozásunkótamárhazánkszámáraisrendelkezésreállnakatársadalmi

Részletesebben

A magyar-horvát határrégió EU forrásokból megvalósított fejlesztései

A magyar-horvát határrégió EU forrásokból megvalósított fejlesztései A magyar-horvát határrégió EU forrásokból megvalósított fejlesztései Kiértékelő tanulmány Magyarország Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 2013 EU Compass HUHR/1001/2.1.1/0004/03

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. szeptember 20-i ülése 2. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. szeptember 20-i ülése 2. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. szeptember 20-i ülése 2. számú napirendi pontja Javaslat A 2007-2013. közötti Európai Uniós programozási időszak előrehaladásának, valamint

Részletesebben

KUTI ÉVA A NONPROFIT SZERVEZETEK UNIÓS PÁLYÁZATOKON ELÉRT EREDMÉNYEI 1

KUTI ÉVA A NONPROFIT SZERVEZETEK UNIÓS PÁLYÁZATOKON ELÉRT EREDMÉNYEI 1 KUTI ÉVA A NONPROFIT SZERVEZETEK UNIÓS PÁLYÁZATOKON ELÉRT EREDMÉNYEI 1 Az Európai Unió tagjává vált Magyarország 2004 óta jogosult az uniós fejlesztési támogatások, a Strukturális alapokból rendelkezésre

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. december 20-i ülése 7. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. december 20-i ülése 7. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. december 20-i ülése 7. számú napirendi pontja Javaslat a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nkft. által készített Regionális

Részletesebben

1.4. Tartós, jelentős munkanélküliséggel sújtott térségek

1.4. Tartós, jelentős munkanélküliséggel sújtott térségek 1.4. Tartós, jelentős munkanélküliséggel sújtott térségek A 30/1997. (IV. 18.) sz. OGy. határozat szerint a tartós, jelentős munkanélküliséggel küzdő térségeknek azok a statisztikai kistérségek minősültek,

Részletesebben

A vidékfejlesztés helyi térségei (LEADER térségek)

A vidékfejlesztés helyi térségei (LEADER térségek) 2009/103 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 103. szám 2009. július 16. A vidékfejlesztés helyi térségei (LEADER térségek) A tartalomból 1 Bevezetõ 1 A LEADER programok

Részletesebben

Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület 2014. március

Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület 2014. március Ács, Ácsteszér, Aka, Almásfüzitı, Ászár, Bábolna, Bakonybánk, Bakonysárkány, Bakonyszombathely, Bana, Bársonyos, Császár, Csatka, Csém, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Kisigmánd, Mocsa, Nagyigmánd, Réde,

Részletesebben

A területfejlesztési politika eszközés intézményrendszerének alakulása

A területfejlesztési politika eszközés intézményrendszerének alakulása J U S Z T I N V A L É R I A S Ó V Á G Ó K R I S Z T I N A VÁTI. Kht. A területfejlesztési politika eszközés intézményrendszerének alakulása I. A rendszerváltást követő másfél évtizedben a hazai területfejlesztési

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZLÖNY

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZLÖNY 2015. évi 5. szám 2015. május KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZLÖNY A KOMÁROM - ESZTERGOM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALOS LAPJA TARTALOMJEGYZÉK Szám Tárgy Oldal A közgyűlés 2015. május 8 -ai rendkívüli ülése

Részletesebben

Boros Gábor 1. A civilszervezetek pályázási aktivitása az Alföld leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben

Boros Gábor 1. A civilszervezetek pályázási aktivitása az Alföld leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben Boros Gábor 1 A civilszervezetek pályázási aktivitása az Alföld leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben KULCSSZAVAK: leghátrányosabb helyzetű kistérségek, civil szervezetek, pályázati aktivitás, Alföld

Részletesebben

Nonprofit Monitor (2010) www.nonprofitmonitor.hu 6. szám, 38-45. oldal ISSN 2062-0861

Nonprofit Monitor (2010) www.nonprofitmonitor.hu 6. szám, 38-45. oldal ISSN 2062-0861 Nonprofit Monitor (00) www.nonprofitmonitor.hu 6. szám, 8-4. oldal ISSN 06-086 Megjelenik a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával Bakos István: A fejlődés útjára lépve - Az Életművész Egyesület példája

Részletesebben

1.1. Társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű térségek

1.1. Társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű térségek 1.1. Társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű térségek A területfejlesztés szempontjából kedvezményezett térségtípusok közül a legnagyobb területet a társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott

Részletesebben

AZ IPARI PARK PROGRAM FŐBB JELLEMZŐI, FEJLŐDÉSI SZAKASZAI Tóth János

AZ IPARI PARK PROGRAM FŐBB JELLEMZŐI, FEJLŐDÉSI SZAKASZAI Tóth János AZ IPARI PARK PROGRAM FŐBB JELLEMZŐI, FEJLŐDÉSI SZAKASZAI Tóth János Magyarországon az ipari parkok fejlesztését/fejlődését némileg szubjektívnek tekinthető megközelítéssel a következő szakaszokra bonthatjuk:

Részletesebben

Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának

Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának Készült Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának megbízásából II. KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM (2005-2008) Egyeztetési anyag PESTTERV Pest Megyei Terület-, Település-, Környezet Tervező és Tanácsadó Kft. 1085

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Regionális Gazdasági- és Statisztika Tanszék A doktori iskola vezetője: Dr. UDOVECZ GÁBOR DSc MTA doktora, egyetemi tanár Témavezető:

Részletesebben

Tata város Integrált Településfejlesztési Stratégiája

Tata város Integrált Településfejlesztési Stratégiája Tata város Integrált Településfejlesztési Stratégiája I. MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT KDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Dunántúli Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált

Részletesebben

A foglalkoztatási célú civil szerezetek országos vizsgálata, 2006. május-június (zárójelentés) 2006. június 1/84

A foglalkoztatási célú civil szerezetek országos vizsgálata, 2006. május-június (zárójelentés) 2006. június 1/84 A foglalkoztatási célú civil szerezetek országos vizsgálata, 2006. május-június (zárójelentés) A FOGLALKOZTATÁSI CÉLÚ CIVIL SZERVEZETEK HELYZETÉNEK ORSZÁGOS VIZSGÁLATA (a kutatási program zárójelentése)

Részletesebben

NONPROFIT SZERVEZETEK A TÉRBEN, ELTÉRŐ ESÉLYEKKEL Bucher Eszter 1

NONPROFIT SZERVEZETEK A TÉRBEN, ELTÉRŐ ESÉLYEKKEL Bucher Eszter 1 NONPROFIT SZERVEZETEK A TÉRBEN, ELTÉRŐ ESÉLYEKKEL Bucher Eszter 1 Magyarországon az elmúlt évtized egyik sikertörténete az újjáéledő helyi társadalomé és a nonprofit szektoré. A rendszerváltozás után az

Részletesebben

Fejér megyei civil szervezetek az NCA 2008 évi pályázatokon

Fejér megyei civil szervezetek az NCA 2008 évi pályázatokon Fejér megyei civil szervezetek az NCA 28 évi pályázatokon A Nemzeti Civil Alapprogram számottevő forrás a fejér megyei civil szervezetek életében, ezért a megyei civil szolgáltatásfejlesztési koncepciót

Részletesebben

A LIFE BALATON PROJEKT SIKERESSÉGÉNEK

A LIFE BALATON PROJEKT SIKERESSÉGÉNEK BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK NAPPALI TAGOZAT EU-KAPCSOLATOK SZAKIRÁNY A LIFE BALATON PROJEKT SIKERESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA A projekt keretében megvalósult

Részletesebben

Által-ér vízgyűjtő területének társadalmi és gazdasági helyzete az ezredfordulón

Által-ér vízgyűjtő területének társadalmi és gazdasági helyzete az ezredfordulón Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata Által-ér vízgyűjtő területének társadalmi és gazdasági helyzete az ezredfordulón Domokos Tamás, Kulcsár László Copyright Echo Nonprofit Network, 1999 A

Részletesebben