Területi Radiológus Továbbképzés (TRT)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Területi Radiológus Továbbképzés (TRT)"

Átírás

1 Területi Radiológus Továbbképzés (TRT) A Radiológiai Szakmai Kollégium ajánlása A TRT 8 témában (mellkas, has, eml, mozgásszerv, idegrendszer, fej-nyak régió, intervenció, gyermekradiológia) a négy egyetemi Radiológiai Klinika szervezésében és szakmai felügyelete mellett kerül megrendezésre, oktatási régiónként és évente legalább két alkalommal, oly módon, hogy a megyei szakfelügyel forvosokkal egyeztetett váltakozó helyszínek lehetvé tegyék a régió valamennyi radiológusa számára a megfelel képzési lehetségek kihasználását. Egy adott téma megtárgyalására 6 órás, vizsgával záruló képzést kell tartani, ily módon 12 kreditpont írható jóvá a résztvevknek. Az 52/2003 sz. rendelet elírása szerint a folyamatos szakorvosi továbbképzési ciklus 5 éve alatt legalább 50 kreditpontot úgynevezett kötelez továbbképzés keretében kell megszerezni. A Radiológiai Szakmai Kollégium a TRT-t határozza meg a kötelez képzési formának, ennek keretében minden radiológus kolléga évi legalább egy képzésen való részvétellel összegyjtheti a minimálisan szükséges kreditjeit, amit ki kell egészíteni a kötelezen választható és a szabadon választott akkreditált képzések és tudományos aktivitás kreditpontjaival, illetve a más módon beszerezhet kreditekkel. A szervez klinikák feladata az alábbi témajavaslat alapján a konkrét képzés idben történ akkreditálása, tematikájának összeállítása, az eladók felkérése, a szakfelügyel forvosokkal együttmködve a helyszín kiválasztása, a meghívók szétküldése, a jelenléti ívek megfelel felvétele, a kredit-igazolások kiadása. A Radiológiai Szakmai Kollégium feladata (a Magyar Radiológusok Társaságával együttmködve) a képzéssel kapcsolatos visszajelzések folyamatos gyjtése, a tapasztalatok összegzése, az egyes képzhelyek ezzel kapcsolatos tájékoztatása. TEMATIKA: Intervenciós radiológia Újdonságok a vascularis intervenciós radiológiában (indikációk, technikai ismeretek, gyógyszerismeret, eredményesség) Újdonságok a nonvascularis intervenciós radiológiában (indikációk, eszközismeret, gyógyszerismeret, eredményesség) Thromboemboliás kórképek intervenciós radiológiája (mélyvénás trombózisok, véna szkületek, artériás thrombózisok, akut alsóvégtagi ischaemia kezelése) Atherosclerosis kezelése (PTA, stent beültetés, gyógyszerelés) a nyaki nagyerek és a zsigeri erek területén.

2 Atherosceloris, perifériás erek betegségei és intervenciós radiológiai kezelésük ( különös tekintettel a kiserek betegségeire) Biopsziák, drenázsok egyes kiemelt betegségcsoportokban (máj, pancreas, hasüregi terek, tüd, mediasztinum, echinococcus) Intervenciós tumorterápiák (percutan ablációk RF, szelektív katéteres tumorterápiák) Microsphere embolizációk, indikációk, alkalmazási területek. Arteriovenosus shuntok, AV malformációk diagnosztikája kezelése. Tüdembólia kezelése, cava filter implantáció. Portális hypertensio kezelése (TIPS, varix embolizáció) Intervenciós radiológia traumás sérülések esetén Fibrinolysis, új generációs gyógyszer kombinációk. Uroradiológiai intervenciók Neuroradiológia Központi idegrendszeri fejldési rendellenességek - Az epilepszia speciális kérdései Az akut stroke képalkotó diagnosztikája Degeneratív gerincbetegségek képalkotó diagnosztikája A sella és a sella-környék komplex radiológiai vizsgálata A nyaki gerinc komplex képalkotó diagnosztikája, különös tekintettel a craniocervicalis átmenetre. Diffúziós és perfúziós MR-vizsgálat valamint perfúziós CT-vizsgálat hyperakut stroke-ban. Modern képalkotó berendezések a neuroradiológiában Intrakraniális tumorok Neurotraumatológiai esetek vizsgálata A központi idegrendszer vascularis kórképeinek képalkotó diagnosztikája A postoperatív agy CT és MR vizsgálata A központi idegrendszer MR vizsgálata során felmerül leggyakoribb differenciáldiagnosztikai problémák Spinális metasztázisok - Leptomeningeális metasztázisok Spinális intradurális tumorok Non-invazív angiográfiák alkalmazása a neuroradiológiában Intracranialis gyulladások képalkotó diagnosztikája Fehérállományi betegségek képalkotó diagnosztikája A nyaki carotis szkületek diagnosztikájának és kezelésének korszer szemlélete. Gastroenterologia

3 Változások a gasztroenterológiai radiológia területén az utóbbi évtizedekben A radiológus feladata az új elvárások tükrében Modalitások és azok helye a gasztroenterológiai diagnosztikában (báriumos GI vizsgálatok, ultrahang vizsgálatok, CT vizsgálat, MR vizsgálat, izotópos vizsgálatok) Nyelcs (Rtg anatómia, vizsgálómódszerek, funkcionális nyelcsbetegségek, organikus nyelcsbetegségek, onkológiai szemlélet diagnosztikus beavatkozások) Gyomor (vizsgálómódszerek, ulcusbetegség, onkológiai szemlélet diagnosztikus beavatkozások) Vékonybél (vizsgálómódszerek, Crohn betegség, tumorok, ismeretlen eredet GI vérzések diagnosztikája, obstruktív jelleg vékonybél-elváltozások ileusok, felszívódási zavarok, fejldési rendellenességek) Vastagbél (vizsgálómódszerek, vastagbél tumorok diagnosztikája, gyulladásos vastagbél-elváltozások diagnosztikája és differenciáldiagnosztikája, virtuális colonographia szrés Hasi anatómia A hasi folyamatok patho-anatomiai szemlélet diagnosztikája A parenchymás szervek képalkotó eljárásai Mozgásszervek Gyulladásos kórképek: a.) Infekt csont-, ízületi- és lágyrész eltérések b.) Discitis, spondylodiscitis c.) Rheumatoid arthritis és juvenilis idiopathiás arthritis d.) SNSA csoport és vasculitisek e.) Bursitis, tenosynovitis, enthesitis, fasciitis, myositis f.) Alagút szindrómák Hormonális, anyagcsere és trophikus zavarok: g.) Primer és szekunder hormontermelési zavarok, osteoporosis. h.) A diabetes mellitus és a neurogén osteo-arthropathiák i.) Osteochondrózisok, aszeptikus nekrózis, AVN, SON, tranziens ödéma. j.) Reflex dystrophia, algodystrophia, Sudeck-atrófia k.) Kristály-arthropathiák l.) Tárolási betegségek Degeneratív betegségek: m.) Porc- és porckorongok. Subchondrális és reaktív eltérések. Dysplasia, instabilitás. Ciszták, tendinopathiák, extra- és intraarticuláris szalagok. n.) Röntgenvizsgálat, periosteális eltérések differenciáldiagnosztikája. Funkcionális felvételek. o.) Ultrahang vizsgálat, power Doppler, kinematikus vizsgálatok. p.) MR vizsgálat. Osteochondritis dissecans differenciáldiagnosztikája. q.) A CT vizsgálat korlátai és lehetségei. CT-arthrographia.

4 Traumatológiai ortopédiai speciális kérdések r.) Fáradásos törések és túlterheléses tünetegyüttesek. s.) Sportsérülések, impingement szindrómák. t.) Fémimplantátumok és egyéb posztoperatív állapotok. u.) A patológiás törések differenciáldiagnosztikája. v.) A növekedési porc eltéréseinek diagnosztikája. w.) Lágyrész-sérülések differenciál-diagnosztikája, myositis ossificans haematomák, izom, ín és szalagsérülések. Emldiagnosztika Szervezett emlszrés kérdései. Klinikai mammográfia és emlszr vizsgálatok viszonya. Szrés szervezése. Szrési statisztikai adatok, elvárt arányok és jelentségük. Technikai és szakmai minségbiztosítás az emldiagnosztikában, európai és magyar protokollok. Nem tapintható emlelváltozások diagnosztikája mammográfia, ultrahang, célzott mintavételek (cytologia/core biopszia), preoperatív jelölés, specimen mammográfia/ultrahang. Emldiagnosztika legújabb kérdései: eml MRI, digitális mammográfia, új típusú diagnosztikai és terápiás intervenciók. Az elmúlt idk emldiagnosztikai újdonságai. Irodalmi áttekintés a legfrissebb tendenciákról. Mellkas A mellkasi szervek vetületi és metszeti anatómiája A szummációs röntgenfelvétel értékelése, röntgen-tünettan, differenciáldiagnosztika A tüd és mediastinum CT- és MR-diagnosztikája Tüddaganatok kimutatása és stádiumba sorolása. Parenchymás tüdbetegségek képalkotó diagnosztikája. Gyulladásos kórképek képalkotó diagnosztikája Tüdembólia diagnosztikája és terápiája TBC Mellkasi sérülések képalkotó diagnosztikája Szívbetegségek korszer, non-invazív képalkotó diagnosztikája (CT, MR). Gyermekradiológia Gyermekneuroradiológia: fejldési rendellenességek, infectiózus betegségek, vérzéses betegségek, daganatok.

5 Mellkasi diagnosztika: a légzrendszer fejldési rendellenességei, a légzrendszer gyulladásos betegségei, a mediastinalis képletek fejldési rendellenességei és daganatai, mellkasi sérülések diagnosztikája. Hasi diagnosztika: a hasi szervek fejldési rendellenességei, a hasi szervek betegségeinek gyermekkori sajátosságai, a vese és húgyutak gyulladásos és daganatos megbetegedései. Musculoskeletalis rendszer diagnosztikája: a csontrendszer gyakoribb fejldési rendellenességei, a csont és lágyrészek daganatos betegségei, a csont és lágyrészek gyulladásos betegségei, a csont és izületek sérüléseinek gyermekkori sajátosságai. Fej-nyak régió képalkotó diagnosztikája Sziklacsont A hallás és az egyensúlyszerv anatómiája, kóros eltérései, alkalmazott képalkotása. A sziklacsont kóros elváltozásainak képalkotása, gyulladás, tumor, sérülés, fejldési rendellenességek analízise. Orbita Az orbita kóros elváltozásai és a képalkotó diagnosztikai módszerek. Az orbita patho-anatómiai kapcsolata a melléküregekkel, intracraniummal. Arckoponya A sinusitisek functionális anatómián alapuló képalkotói vizsgálatai, gyulladásos szövdmények képalkotása. Az arckoponya daganatainak kimutatása, terjedésük meghatározása, tumor és gyulladás elkülönítésének lehetségei. Az arckoponya traumás elváltozásai. Nyaki lágyrész A garat különböz szakaszának tumorai, szájüreg és gége daganatok. A daganatos és gyulladásos elváltozások terjedésének anatómiai és pato-anatómiai alapjai. A nyaki lágyrészterek jelentsége. A nyaki nyirokcsomók elhelyezkedése, a nyirok drenázs utjai és vizsgálatuk különböz képalkotó módszerekkel. Pajzsmirigy A képalkotó vizsgáló módszerek alkalmazása a pajzsmirigy elváltozások megítélésében.

23/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet

23/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet 23/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet szakpszichológusok egészségügyi szakirányú szakmai Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés i) pont ia), ib) és if) alpontjában, a 14. tekintetében

Részletesebben

Az MH. Központi Honvé.dkórház önálló. Röntgen Osztálya megalakulásának 50. évfordulója alkalmából tartott emlékülés 1996.április 18.

Az MH. Központi Honvé.dkórház önálló. Röntgen Osztálya megalakulásának 50. évfordulója alkalmából tartott emlékülés 1996.április 18. Az MH. Központi Honvé.dkórház önálló Röntgen Osztálya megalakulásának 50. évfordulója alkalmából tartott emlékülés 1996.április 18. MEGHÍVÓ Az MH Központi Honvédkórház önálló Röntgen OsztáLya megalakulásának

Részletesebben

A Radiológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása

A Radiológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása CT/MR VIZSGÁLATOK MŰVELETI LEÍRÁSA A Radiológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása 2008 Szerkesztette: Palkó András, Martos János, Karlinger Kinga Írta: Balázs György Baranyai Tibor Battyány István Fazekas

Részletesebben

b) Klinikum, betegségenként okok, felosztás, tünetek, diagnosztika, prognózis c) Betegségenkénti terápia, betegségmegel zés

b) Klinikum, betegségenként okok, felosztás, tünetek, diagnosztika, prognózis c) Betegségenkénti terápia, betegségmegel zés Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápoló Szak Szóbeli záróvizsga tételsor 2010/2011. tanév A tételek négy, az értékelésnél azonos súllyal figyelembe veendő alegységből állnak. Az alapozó élettudományi

Részletesebben

Beszámoló az ESSR XVII. Kongresszusáról II. rész

Beszámoló az ESSR XVII. Kongresszusáról II. rész 208 OSTEOLOGIAI KÖZLEMÉNYEK 2010/4 Beszámoló az ESSR XVII. Kongresszusáról II. rész Lille (Franciaország) 2010. június Előző számunkban olvashatták a beszámoló 1. részét. Az alábbiakban folytatjuk a rendkívül

Részletesebben

Jogszabály szöveg. MHK adatbázis

Jogszabály szöveg. MHK adatbázis MHK adatbázis Jogszabály szöveg 1/1996. (I. 12.) NM rendelet 1999. augusztus 21. - Lekérdezés ideje: 2004. július 26. (C)1992-2001. Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. szereplo adatai 1/1996. (I. 12.) NM

Részletesebben

XI. Radiológus Asszisztensi Kongresszus

XI. Radiológus Asszisztensi Kongresszus XI. Radiológus Asszisztensi Kongresszus 2006. szeptember 1-2, Budapest program és absztraktfüzet Kedves Kolléganôk és Kollégák! 2006-ban ismét Budapesten szervezzük asszisztensi kongresszusunkat. A szervezôk

Részletesebben

Referátumok 20. SOPRONI ULTRAHANG NAPOK. A HÁROM- ÉS NÉGYDIMENZIÓS KÉPALKOTÁS TECH- NIKAI ALAPJAI Humml Frigyes Budapest

Referátumok 20. SOPRONI ULTRAHANG NAPOK. A HÁROM- ÉS NÉGYDIMENZIÓS KÉPALKOTÁS TECH- NIKAI ALAPJAI Humml Frigyes Budapest 20. SOPRONI ULTRAHANG NAPOK Referátumok A HÁROM- ÉS NÉGYDIMENZIÓS KÉPALKOTÁS TECH- NIKAI ALAPJAI Humml Frigyes Budapest Motorral mozgatott transzducerek. Transzducertípusok, metszeti síkok, interpolációs

Részletesebben

Beszámoló az Európai Radiológus Kongresszusról

Beszámoló az Európai Radiológus Kongresszusról 84 OSTEOLOGIAI KÖZLEMÉNYEK 2004/2 Beszámoló az Európai Radiológus Kongresszusról Bécs, 2004. március Hideg szeles idõ, hóesés és prof. Helen M. L. Carty (UK) meleg elnöki üdvözlete fogadta a 8500 radiológust,

Részletesebben

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER 1 of 6 12/1/2008 2:33 AM THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER Az infravörös monitorozás emisszión alapuló noninvazív képalkotó eljárás. A Budapesti Mûszaki Egyetemen kidolgozott thermográfiai vizsgálati rendszer

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Elméleti Egészségtudományi Tanszék által a 2011/2012-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Elméleti Egészségtudományi Tanszék által a 2011/2012-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Elméleti Egészségtudományi Tanszék által a 2011/2012-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak GY Gyógytornász szakos hallgatóknak

Részletesebben

Hivatalos program. 06. 26. csütörtök 10.30-12.30 A.1.1.

Hivatalos program. 06. 26. csütörtök 10.30-12.30 A.1.1. 10.30-12.30 A.1.1. 06. 26. csütörtök A. terem / Room A. A MNRT és a MRT gyermek-neuroradiológiai tanfolyama / Pediatric neuroradiology course of MNRT and MRT Üléselnök / Moderator: Barsi P, Rudas G 1.

Részletesebben

Tantárgyleírások. Ápolás és betegellátás alapszak. Gyógytornász szakirány

Tantárgyleírások. Ápolás és betegellátás alapszak. Gyógytornász szakirány Tantárgyleírások Ápolás és betegellátás alapszak Gyógytornász szakirány 1 Tantárgynevek Oldalszám Kötelezı tantárgyak 1. Alkalmazott edzésmódszertan 1 2. Anatómia III 2 3. Belgyógyászat gyógytornászoknak

Részletesebben

08.00- REGISZTRÁCIÓ: folyamatosan Debreceni Egyetem Élettudományi Központ előtere (Egyetem tér 1.)

08.00- REGISZTRÁCIÓ: folyamatosan Debreceni Egyetem Élettudományi Központ előtere (Egyetem tér 1.) PROGRAM 2012. június 21., (csütörtök) 08.00- REGISZTRÁCIÓ: folyamatosan Debreceni Egyetem Élettudományi Központ előtere (Egyetem tér 1.) 10.00-12.00 MEGNYITÓ 13.00-15.00 MŰHELY. TÖLTSÖN 2 ÓRÁT MISKOLCCAL!

Részletesebben

Az AIDS musculoskeletalis manifesztációi

Az AIDS musculoskeletalis manifesztációi 2005/2 OSTEOLOGIAI KÖZLEMÉNYEK 79 Az AIDS musculoskeletalis manifesztációi HIV fertõzéshez és AIDS-betegséghez társuló musculoskeletalis eltérések I. rész. Fertõzéses eredetû musculoskeletalis állapotok

Részletesebben

Engedélyszám: 27905-4/2012-EAHUF. 2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 27905-4/2012-EAHUF. 2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyén továbbképzést szerveznek, melynek keretében Önnek anatómia és bőrgyógyászat témakörben előadást kell tartania. Tartsa meg előadását! - a sejt fogalma, a sejtek alakja, nagysága,

Részletesebben

Programfüzet, Absztraktok, Jegyzetek

Programfüzet, Absztraktok, Jegyzetek Programfüzet, Absztraktok, Jegyzetek 2014. június 26-28. Szeged A Magyar Radiológia folyóirat melléklete ISSN 0025-0287 Két éves kortól Amikor a biztonság a legfontosabb L.HU.PH.RI.22.05.2014.0063 Gadovist

Részletesebben

2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai

2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai 2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyén továbbképzést szerveznek, melynek keretében Önnek anatómia és bőrgyógyászat témakörben előadást kell tartania.

Részletesebben

Elôadások A MAGYAR RADIOLÓGUSOK TÁRSASÁGÁNAK XXIV. KONGRESSZUSA

Elôadások A MAGYAR RADIOLÓGUSOK TÁRSASÁGÁNAK XXIV. KONGRESSZUSA A MAGYAR RADIOLÓGUSOK TÁRSASÁGÁNAK XXIV. KONGRESSZUSA Elôadások ATHEROMA PLAQUE AND WE HUMAN BEINGS Aytekin B. Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Radiology Despite improved clinical

Részletesebben

Érsebészeti metodikai levél

Érsebészeti metodikai levél Érsebészeti metodikai levél A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségének ajánlása 1. Az extracranialis artériák helyreállító sebészete A supraaorticus értörzsek helyreállító érsebészetében

Részletesebben

ABSZTRAKTOK. AORTA STENTGRAFT IMPLANTÁCIÓ TERVEZÉS, KONTROLL, TAPASZTALATOK, BUKTATÓK Szentpétery László 1, Vallus G. 2

ABSZTRAKTOK. AORTA STENTGRAFT IMPLANTÁCIÓ TERVEZÉS, KONTROLL, TAPASZTALATOK, BUKTATÓK Szentpétery László 1, Vallus G. 2 AORTA STENTGRAFT IMPLANTÁCIÓ TERVEZÉS, KONTROLL, TAPASZTALATOK, BUKTATÓK Szentpétery László 1, Vallus G. 2 1 Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Központi Radiológiai Diagnosztika, Invazív Radiológia,

Részletesebben

35/1999. (VIII. 13.) EüM rendelet

35/1999. (VIII. 13.) EüM rendelet 1. oldal 35/1999. (VIII. 13.) EüM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szakápoló és az izotópasszisztens szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról A szakképzésrl szóló 1993. évi LXXVI.

Részletesebben

IV. RÉSZ Irányelvek, tájékoztatók. V. RÉSZ Közlemények

IV. RÉSZ Irányelvek, tájékoztatók. V. RÉSZ Közlemények 10. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 2015 IV. RÉSZ Irányelvek, tájékoztatók V. RÉSZ Közlemények Az Egészségügyi Minisztérium közleménye új, illetve módosított szakmai irányelvek, szakmai protokollok kiadásáról,

Részletesebben

Radiológia Vezérfonal szakvizsgához való felkészüléshez

Radiológia Vezérfonal szakvizsgához való felkészüléshez I. Radiológia Vezérfonal szakvizsgához való felkészüléshez 1. A képalkotó eljárások fogalma, módozatai Képalkotás: egy szemmel nem látható fizikai jelenség segítségével az élő szervezet nem optikai jellegű

Részletesebben

DEBRECEN - HAJDÚSZOBOSZLÓ 1 4. A B S Z T R A K T F Ü Z E T N O V E M B E R 6-8.

DEBRECEN - HAJDÚSZOBOSZLÓ 1 4. A B S Z T R A K T F Ü Z E T N O V E M B E R 6-8. A B S Z T R A K T F Ü Z E T DEBRECEN - HAJDÚSZOBOSZLÓ 2 0 1 4. N O V E M B E R 6-8. Védnökök: Prof. dr. Szilvássy Zoltán Prof. dr. Édes István dr. Lampé Zsolt dr. Ónodi-Szűcs Zoltán dr. Papp László Szervezők:

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A tüdő daganatok ellátásáról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A tüdő daganatok ellátásáról Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A tüdő daganatok ellátásáról Készítette: A Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium, a témában érintett Nukleáris Medicina, Pathológiai, Radiológiai,

Részletesebben

TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA

TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA Békés Dévaványa Orosháza 5900 Orosháza, Kossuth tér 1. P e d a g ó g i a i p r o g r a m - F e l n ő t t k é p z é s 1 Tartalom 3.6. Felnőttoktatási helyi tantervek... 4 1.

Részletesebben

KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY

KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR ORVOSI LABORATÓRIUMI ÉS KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK (BSc) KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY

Részletesebben

A Nemzeti Erıforrás Minisztérium szakmai protokollja a cerebrovaszkuláris betegségek ellátásáról

A Nemzeti Erıforrás Minisztérium szakmai protokollja a cerebrovaszkuláris betegségek ellátásáról A Nemzeti Erıforrás Minisztérium szakmai protokollja a cerebrovaszkuláris betegségek ellátásáról Hatályosság: 2010.09.09 - Készítette: a Neurológiai Szakmai Kollégium és a Magyar Stroke Társaság Vezetısége

Részletesebben

Bálint Botond, Lukács Lilla ÁOK VI. évf. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Urológiai Klinika Budapest

Bálint Botond, Lukács Lilla ÁOK VI. évf. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Urológiai Klinika Budapest Bálint Botond, Lukács Lilla ÁOK VI. évf. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Urológiai Klinika Budapest Prosztatadaganatok MR spektroszkópiája Bevezetés: Az MR-spektroszkópia segítségével

Részletesebben