HANGOKKAL A CSALÁDOKÉRT Prezentáció a legjobb tapasztalatokkal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HANGOKKAL A CSALÁDOKÉRT Prezentáció a legjobb tapasztalatokkal"

Átírás

1 HANGOKKAL A CSALÁDOKÉRT Prezentáció a legjobb tapasztalatokkal A prezentáció a Projekt előadásaihoz készült, az Összefoglaló az adaptációról c. dokumentum felhasználásával. A prezentációhoz vetíthető diasor tartozik, mely a Honlap Dokumentáció menüsorából elérhető és letölthető. (lásd: Prezentáció címszó alatt!) Tartalom 1. A magyarországi családok helyzete, nehézségei 2. A Svájci- Magyar Együttműködési Program ismertetése 3. A Családotthon Alapítvány tevékenységének ismertetése 4. Pályázatunk bemutatása 5. A svájci demokrácia ismertetése 6. Partnerünk, az Asszonyegylet 7. Befejező gondolatok

2 1. A magyarországi családok helyzete, nehézségei Nincsenek jó híreink. A Magyarországot alapjaiban érintő elszegényedés nem kedvez a családok működésének. A társadalom legkisebb és legfontosabb láncszeme mind erkölcsileg, mind ideológiailag súlyos kereszttűzbe került, és emellett anyagi szempontból is egyre nagyobb a probléma. Olyan kort élünk, amelyben tömegek számára válik szó szerinti kéréssé a Miatyánkban elhangzó fohász a mindennapi kenyérről. Szemben a 80-as, 90-es és kétezres évekkel, ma már egy átlagos család is egyre kevésbé tudja biztosítani a normál működéshez szükséges anyagiakat, saját erőfeszítésein túl egyre inkább rászorul Isten kegyelmére vagy jó szándékú emberek és karitatív közösségek támogatására. Lassan újból a 3 millió koldus országává válunk, csökkenő születésszámmal, ezen belül rohamosan változó nemzetiségi arányokkal. Az úgynevezett roncs társadalom soha nem tapasztalt ütemben növekszik, elsősorban a munkanélküliség, a nincstelenség és a szociális háló szakadozottsága miatt. Ebben a nehéz helyzetben rendkívül fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk, amivel a gondokat kezelni tudjuk. Jelen előadásunkban egy svájci kezdeményezésről szeretnénk beszámolni, amelynek keretében ez a gazdag és jól működő állam a saját rendszerének közkinccsé tételével kíván hozzájárulni Magyarország megsegítéséhez.

3 2. A Svájci-Magyar Együttműködési Program ismertetése A svájci állam összesen 130 millió svájci frankkal támogatja Magyarországot 2008 és 2012 között. A kétoldalú együttműködési program keretében Svájc olyan területeken nyújt támogatást hazánknak, mint az infrastruktúra fejlesztése, a környezetvédelem, az egészségügy, a kutatás-fejlesztés vagy a civil szervezetek tevékenységének ösztönzése. Az Együttműködési Program keretében jött létre a Testvér-települési és Partnerségi Pályázati Alap, melynek célja a svájci és a magyar szervezetek között meglévő együttműködések fejlesztése, valamint új partnerségek kialakítása, ezáltal segítve elő hazánk és az Európai Unió közötti gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését. A pályázati alap három területen támogatja partnerségek létrehozását: - a testvér-települési kapcsolatok fejlesztése, - a szociális párbeszéd erősítése, valamint - a svájci és magyar nonprofit szervezetek közötti együttműködések kialakítása kapcsán. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Családotthon a Gyermekekért Alapítvány kisprojektje is, mely a Hangokkal a családokért nevet viseli.

4 3. A Családotthon Alapítvány tevékenysége Alapítványunk fő profilja a családsegítés és a gyermekvédelem, elsősorban Dél- Pest megye és Bács-Kiskun megye területén. A Családotthon a Gyermekekért Alapítvány 2012 februárjában volt 20 éves; az eltelt időben hol intenzívebben, hol szerényebb keretek között tudunk családsegítő tevékenységet folytatni, napjainkban inkább a szerényebb működés jellemző. Mottónk egy újszövetségi idézet: Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek. (Máté 25,40.b) Alapítványunk legfontosabb munkája több, halmozottan hátrányos helyzetű nagycsalád rendszeres támogatása. A családok támogatása mellett egyéb karitatív tevékenységet is folytatunk: Három személygépkocsit adtunk használatra egy erdélyi testvér-alapítványnak. Utánfutónkat rendszeresen kölcsönözzük rászoruló családok számára. Ruhát, cipőt, háztartási eszközöket és bútorokat gyűjtünk, és szállítjuk azokat nehézsorsú családoknak. Telefonos ügyintézést, tanácsadást végzünk, a hozzánk fordulóknak rendszeresen segítünk nyomtatványok kitöltésében és egyéb hivatalos ügyek intézésében.

5 4. Pályázatunk bemutatása A Svájci Magyar Együttműködési Program keretében a Családotthon a Gyermekekért Alapítvány az elmúlt évben szoros partneri viszonyt alakított ki az Unterägeri Szent Család Plébániával és Asszonyegylettel. Unterägeri egy lakosú település Svájc észak-nyugati részén, ahová kiutazva, a pályázat keretében tanulmányozni tudtuk a helyi Asszonyegylet családsegítő munkáját, tájékozódhattunk a svájci család- és ifjúságvédelmi rendszerről, illetve megismerkedhettünk olyan konkrét példákkal és követendő módszerekkel, amelyek a magyarországi viszonyokra is adaptálhatók. Látogatásunk alkalmával a Családotthon Alapítvány önkéntes munkásai több nyilvános előadáson és találkozón vázolták fel a svájci közönség számára a magyarországi problémákat, kihívásokat, örömöket és gondokat, amelyekkel az itteni családok nap, mint nap szembenéznek; hazatérve pedig országos előadássorozat keretében mutatjuk be a Svájcban tapasztaltakat. A tapasztalatcsere fórumaként egy kétnyelvű internetes honlapot és blogot is létrehoztunk, amelyen keresztül az érdeklődők elektronikus formában is felvehetik velünk a kapcsolatot.

6 5. A svájci demokrácia Svájc évszázados múltra visszatekintő szervezetrendszerrel és politikai kultúrával rendelkezik. Magyarországgal ellentétben náluk mind a demokratikus berendezkedésnek, mind az alulról szerveződő civil mozgalmaknak legalább 160 éves hagyománya van. Az élő demokratikus kultúra megnyilvánulásának talán legfontosabb jele, hogy a társadalmi felelősségvállalásból szinte minden állampolgár kiveszi a részét. Magyarországgal szemben Svájcban sokkal több jómódú ember gondolja úgy, hogy személyesen is tennie kell közösségéért. Így a gazdagok közül is sokan vállalnak önkéntes munkát, hoznak anyagi áldozatot szűkebb közösségük vagy a társadalom egésze számára. Svájcban szociális téren az az elsődleges cél, hogy sem a családok, sem az egyes emberek ne kerüljenek kirívóan szorult helyzetbe. Ha valaki mégis krízishelyzetbe jut, akkor az erre szakosodott helyi intézmények és civil szervezetek próbálnak segíteni rajta. Ide illik egy mondat a svájci alkotmány néhány soros Preambulumából: A nép erősségének fokmérője a gyengék jóléte.

7 6. Partnerünk, az Asszonyegylet Az Unterägeri Asszonyegylet a 200 ezer tagot számláló svájci Katolikus Asszonyszövetség tagja, mely idén ünnepeli 100 éves fennállását. Az Asszonyegylet 1917-ben jött létre, és a 300 éves Unterägeri Szent Család Plébániához kapcsolódik. Az egyesületben kezdetektől napjainkig lelkes, motivált fiatal, középkorú és idősebb asszonyok dolgoznak önkéntes társadalmi munkában. Kiváló programokat kínálnak minden korosztály számára, ezen felül pedig karitatív és szociális tevékenységekkel segítik a falusi életet. Az Asszonyegyletet és a plébániát egyaránt a stabilitás, a folytonosság jellemzi. Mind a plébánia, mind az Asszonyegylet abban látja fő feladatát, hogy a közösség tagjait támogassa, erősítse, folyamatosan és minden életfázisban. A dolog lényege tehát viszonylag egyszerű: rengeteg önkéntes és néhány fizetett alkalmazott lelkes, kreatív, hosszú távra tervezett, kiegyensúlyozott programokkal erősíti, támogatja a közösségi és a családi életet.

8 7. Befejező gondolatok Felületesen megközelítve a kérdést azt gondolhatnánk, hogy manapság lehetetlen bármilyen módszert is átvennünk Svájctól, e magas színvonalon működő országtól. Magyarország olyan problémákkal küzd, melyek sokkalta súlyosabbak annál, mint amilyenekkel a Svájcban működő szervezetek szembesülnek. Mi sem gondoljuk, hogy jelen munkánk komoly áttörést okozna, de néhány gondolat talán gyökeret verhet bennünk abból az évszázadok alatt tudatosan felépített rendszerből, amely Svájcot az egyik legjobban működő demokráciává és legerősebb szociális hálóval rendelkező országgá tette. Magyarországnak nem lemásolnia kell a svájci modellt, hanem inkább tájékozódva, tapasztalatokat cserélve, bizonyos módszereket vagy szemléletmódokat átvéve kiépítenie a saját rendszereit, úgy a családsegítés, mint bármilyen más területen. Szociális vonalon ezek részben már működnek; gondoljunk az országos segélyszervezetekre, az egyházak munkájára, és a sok kisebb karitatív csoportra, mint amilyen a Családotthon Alapítvány is. A helyzet komolysága megkívánja, hogy ahol ma még nem működnek ilyen segítő szervezetek, ott szükséges új, csoportokat létrehozni, célzottan a perifériára szorult emberek, családok segítésére. Természetesen a segítségnyújtás egyik legfontosabb eleme a pénz, de ez mégsem minden. A társadalmi felelősségvállalás, az áldozatos önkéntes munka, az emberi tolerancia és a jól megszervezett segítő csapatok működése legalább ennyire szükséges a problémák kezelésére. Előadásunkban a svájci példa felvázolásával erre próbáltunk meg rámutatni.

HANGOKKAL A CSALÁDOKÉRT Összefoglaló az adaptációról, magyar viszonyok

HANGOKKAL A CSALÁDOKÉRT Összefoglaló az adaptációról, magyar viszonyok HANGOKKAL A CSALÁDOKÉRT Összefoglaló az adaptációról, magyar viszonyok között Tartalom 1. A magyarországi családok helyzete, nehézségei 2. A Családotthon Alapítvány ismertetése, tevékenysége 3. A Svájci-Magyar

Részletesebben

Az Unterägeri Plébánia, az Asszonyegylet és a Családotthon a Gyermekekért Alapítvány

Az Unterägeri Plébánia, az Asszonyegylet és a Családotthon a Gyermekekért Alapítvány Az Unterägeri Plébánia, az Asszonyegylet és a Családotthon a Gyermekekért Alapítvány legjobb gyakorlatainak, tapasztalatainak kicserélése összefoglalása és adaptációja A Családotthon a Gyermekekért Alapítványról:

Részletesebben

Női szervezetek, csoportok működési feltételei, tevékenységei és közösségi terei Magyarországon

Női szervezetek, csoportok működési feltételei, tevékenységei és közösségi terei Magyarországon [2010] Női szervezetek, csoportok működési feltételei, tevékenységei és közösségi terei Magyarországon Készítette: Dezső Dóra és Oborni Katalin a REGINA Alapítvány megbízásából www.reginanet.hu www.anyakozpontok.hu

Részletesebben

Időközi projektjelentés

Időközi projektjelentés Időközi projektjelentés Kisprojekt Végrehajtási Megállapodás száma: TPPA/2011/03/05 Kisprojekt Végrehajtó neve: Családotthon a Gyermekekért Alapítvány Kisprojekt címe: HANGOKKAL A CSALÁDOKÉRT Beszámolási

Részletesebben

Jó gyakorlatok az áldozatsegítés, áldozatvédelem területén. - Kitekintés hazai és nemzetközi példákon keresztül. Mottó:

Jó gyakorlatok az áldozatsegítés, áldozatvédelem területén. - Kitekintés hazai és nemzetközi példákon keresztül. Mottó: Jó gyakorlatok az áldozatsegítés, áldozatvédelem területén 1 - Kitekintés hazai és nemzetközi példákon keresztül Mottó: Ha a társadalom nem tudja megvédeni egyes állampolgárait attól, hogy bűncselekmények

Részletesebben

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Elméleti bevezető Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Mennyire menő ma Magyarországon a fiataloknak egymás között azzal büszkélkedni, hogy szabadidejükben önkéntes munkát végeznek?

Részletesebben

Általános helyzetértékelés

Általános helyzetértékelés 1 Bevezető A civil szektor jelentős utat járt be Magyarországon a rendszerváltás óta, így rengeteg értékes tudás halmozódott fel, aminek megfelelő feldolgozása a szektor fennmaradásának és továbblépésének

Részletesebben

Globális nevelés. magyarországon

Globális nevelés. magyarországon Globális nevelés magyarországon TARTALOM Globális nevelés a korszerű tudásért - Bevezető............................3 Összefogással a globális változásokért - Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil

Részletesebben

PÁLYÁZATI FORMANYOMTATVÁNY / APPLICATION FORM Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap / Twinning and Partnership Block Grant

PÁLYÁZATI FORMANYOMTATVÁNY / APPLICATION FORM Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap / Twinning and Partnership Block Grant Eredeti (E) vagy másolat (M): M PÁLYÁZATI FORMANYOMTATVÁNY / APPLICATION FORM Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap / Twinning and Partnership Block Grant A projekt megnevezése / Title of the

Részletesebben

Az önkéntesség szerepe a fejlett piacgazdaságban. Szakmai dolgozat az ELTE-BTK Kulturális menedzserképző program számára

Az önkéntesség szerepe a fejlett piacgazdaságban. Szakmai dolgozat az ELTE-BTK Kulturális menedzserképző program számára Szakmai dolgozat az ELTE-BTK Kulturális menedzserképző program számára Budapest. 2003. 03. 29. Készítette: Szigeti Ferenc Albert Tartalomjegyzék I. Bevezetés 1. A téma bemutatása, aktualitásának hangsúlyozása

Részletesebben

Civil Helyzetjelentés az Észak-magyarországi régióból. Nonprofit kutatás 2005.

Civil Helyzetjelentés az Észak-magyarországi régióból. Nonprofit kutatás 2005. Civil Helyzetjelentés az Észak-magyarországi régióból Nonprofit kutatás 2005. Civil Helyzetjelentés az Észak-magyarországi régióból Nonprofit kutatás, 2005. Szerzők: 1., 2., és 4. fejezet Molnárné Hegymegi

Részletesebben

[2013] Helyi nőközpontok hazai hálózata. Országos, a vidéki nőket támogató infrastruktúra fejlesztése: Intézkedési ajánlások

[2013] Helyi nőközpontok hazai hálózata. Országos, a vidéki nőket támogató infrastruktúra fejlesztése: Intézkedési ajánlások [2013] Országos, a vidéki nőket támogató infrastruktúra fejlesztése: Helyi nőközpontok hazai hálózata Intézkedési ajánlások REGINA Alapítvány www.reginanet.hu www.anyakozpontok.hu A kiadvány a Svájci-Magyar

Részletesebben

Hálózati kommunikáció. - 2. háttértanulmány -

Hálózati kommunikáció. - 2. háttértanulmány - Hálózati kommunikáció - 2. háttértanulmány - Szerzők: Prókai Orsolya szakmai vezető Erdős Judit Szerepi Anna Erika A háttértanulmány a TÁMOP 5.3.8-11/A1-2012-0001 kódszámú "Rehabilitáció - Érték - Változás

Részletesebben

Gyenes Fruzsina. Sárisápi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat működése és tapasztalatai

Gyenes Fruzsina. Sárisápi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat működése és tapasztalatai Sárisápi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat működése és tapasztalatai 247 Gyenes Fruzsina Sárisápi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat muködése és tapasztalatai A Komárom-Esztergom megyei Sárisápon 1998. október

Részletesebben

Módszertani fejlesztés és adaptáció

Módszertani fejlesztés és adaptáció SANSZ - ESÉLYEGYENLŐSÉGI KÍSÉRLETI PROGRAM BARANYA MEGYÉBEN CÍMŰ TÁMOP 5.5.1/A-10/1-2010-0011 SZÁMÚ PÁLYÁZAT Módszertani fejlesztés és adaptáció PSZICHOSZOCIÁLIS TANÁCSADÁS - módszertani tanulmány - Készítette:

Részletesebben

Civil szervezetek és közösségek

Civil szervezetek és közösségek Civil szervezetek és közösségek Készítette a Háló Egyesület Közösségi Műhelye I. Társadalmi bevonás társadalmi aktivitás közösségfejlesztés partnerségek A civil lakosságnak az Európai Unióban is csak egy

Részletesebben

Az önkormányzatok egyes feladatainak megvalósítása a civil szervezetek által

Az önkormányzatok egyes feladatainak megvalósítása a civil szervezetek által Az önkormányzatok egyes feladatainak megvalósítása a civil szervezetek által Bevezető... 2 1. Az önkormányzatok és a civil szervezetek közötti együttműködés általános jellemzői... 2 1.1 Az együttműködést

Részletesebben

Önkéntesség és önszerveződés segítése. Civil ifjúsági munka

Önkéntesség és önszerveződés segítése. Civil ifjúsági munka SALAMON JUDIT PAPP ZSOLT Önkéntesség és önszerveződés segítése. Civil ifjúsági munka 2012 Az ifjúságsegítő képzés interprofesszionális fejlesztése TÁMOP-5.4.4.-09/2-C-2009-0002 Tisztelt Olvasó! A TÁMOP-5.4.4-09/2-C-2009-0002

Részletesebben

Hálózati Évkönyv. hálózat. szolgáltatás. országos. komplex. foglalkoztatás. Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat

Hálózati Évkönyv. hálózat. szolgáltatás. országos. komplex. foglalkoztatás. Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat Hálózati Évkönyv munkaerőpiac partnerség foglalkoztatás együttműködés személyre szabott hálózat munkáltatók országos rehabilitáció komplex Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat

Részletesebben

A szolgáltatások szerepe a szociális ellátásokban

A szolgáltatások szerepe a szociális ellátásokban Dr. Hazai Istvánné A szolgáltatások szerepe a szociális ellátásokban 1. A szolgáltatások jelentősége a szociális ellátásban Amikor szakmai és egyéb fórumokon szociálpolitikáról esik szó, akkor általában

Részletesebben

Időközi projektjelentés

Időközi projektjelentés Időközi projektjelentés Kisprojekt Végrehajtási Megállapodás száma: TPPA/2011/03/05 Kisprojekt Végrehajtó neve: Családotthon a Gyermekekért Alapítvány Kisprojekt címe: HANGOKKAL A CSALÁDOKÉRT Beszámolási

Részletesebben

AZ ÖNKÉNTESSÉGTŐL AZ AKTÍV ÁLLAMPOLGÁRSÁGIG beszámoló a Civil Szemle-szemináriumról

AZ ÖNKÉNTESSÉGTŐL AZ AKTÍV ÁLLAMPOLGÁRSÁGIG beszámoló a Civil Szemle-szemináriumról Civil_Szemle_2011_4_beliv 12/25/11 6:47 AM Page 49 AZ ÖNKÉNTESSÉGTŐL AZ AKTÍV ÁLLAMPOLGÁRSÁGIG beszámoló a Civil Szemle-szemináriumról Nagy Renáta Gyorgyovich Miklós Péterfi Ferenc Az Európai Unió 1983

Részletesebben

Az Önkéntesség elterjesztése Hajdú-Bihar megyében

Az Önkéntesség elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Az Önkéntesség elterjesztése Hajdú-Bihar megyében (TÁMOP-5.5.2-09/3) HELYZET- ÉS SZÜKSÉGLETFELTÁRÓ KUTATÁS - ZÁRÓTANULMÁNY Farkas Éva Nagy Gábor Tóth Anikó Panna BEVEZETÉS... 4 I. Módszertani megjegyzések...

Részletesebben

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci hálózatok működésére

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci hálózatok működésére Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci hálózatok működésére Szerző: Dr. Szabó Gyula A háttértanulmány a TÁMOP 5.3.8-11/A1-2012-0001 kódszámú "Rehabilitáció - Érték - Változás

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI NONPROFIT SZERVEZETEK ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉSE ÉS KAPCSOLATA AZ EURÓPAI UNIÓVAL

FEJÉR MEGYEI NONPROFIT SZERVEZETEK ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉSE ÉS KAPCSOLATA AZ EURÓPAI UNIÓVAL FEJÉR MEGYEI NONPROFIT SZERVEZETEK ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉSE ÉS KAPCSOLATA AZ EURÓPAI UNIÓVAL Készítette: GUBA ANDREA III. évfolyam, Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszak Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Izsák Város Gyermekjóléti- és Családsegítő Szolgálatának 2013. évi működéséről

BESZÁMOLÓ. Izsák Város Gyermekjóléti- és Családsegítő Szolgálatának 2013. évi működéséről BESZÁMOLÓ Izsák Város Gyermekjóléti- és Családsegítő Szolgálatának 2013. évi működéséről Izsák, 2014. március 31. Készítette: Sörösné Boldoczki Tímea Intézményvezető A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk

Részletesebben

A magyar civil szervezetek részvétele az európai uniós Strukturális Alapokra vonatkozó operatív programok tervezésében és végrehajtásában

A magyar civil szervezetek részvétele az európai uniós Strukturális Alapokra vonatkozó operatív programok tervezésében és végrehajtásában A magyar civil szervezetek részvétele az európai uniós Strukturális Alapokra vonatkozó operatív programok tervezésében és végrehajtásában Zárótanulmány a kérdőívek és interjúk feldolgozása alapján A kutatást

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI CIVIL STRATÉGIA

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI CIVIL STRATÉGIA ,,,,,,,,,, SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI CIVIL STRATÉGIA 2014. Készült: az ÁROP-1. A. 6-2013 TANuljunk DEMokráciát a közös sikerért! című projekt keretében 1 Tartalom VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 2 Történelmi

Részletesebben

2014. Beszámoló. Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Családsegítő Központja 2014. évben Decs községben végzett tevékenységéről

2014. Beszámoló. Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Családsegítő Központja 2014. évben Decs községben végzett tevékenységéről 2014. Beszámoló Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Családsegítő Központja 2014. évben Decs községben végzett tevékenységéről A Családsegítő Központ feladatai, tevékenységi köre A Humánszolgáltató

Részletesebben

Civil szervezetek szerepvállalása a szociális ellátás, szolgáltatás területén

Civil szervezetek szerepvállalása a szociális ellátás, szolgáltatás területén NÁRAI MÁRTA Civil szervezetek szerepvállalása a szociális ellátás, szolgáltatás területén A szociális gondoskodásra szorulók ellátására évtizedeken keresztül kizárólagos jogot formált az állam, néhány

Részletesebben