BŰNMEGELŐZÉSI TANÁCSOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BŰNMEGELŐZÉSI TANÁCSOK"

Átírás

1 BŰNMEGELŐZÉSI TANÁCSOK Az óvatosság még ha túlzott volna is, mindig figyelmet érdemel, mert a túlzott merészség több kárt okozhat, mint a túlzott óvatosság /Deák Ferenc/ TARTALOMJEGYZÉK Bevezető I. Gépjárműveink védelméről Hogyan vásároljunk egy autót? Szgk. vásárlásakor gyanús körülmények A gépkocsi kulcsának ellenőrzése Rendszámtábla ellenőrzés Betörési nyomok és jegyek A forgalmi engedély ellenőrzése Hogyan tartsunk meg egy autót? Melyek a védelem lehetőségei? II. Lakásbiztonság 1. Mechanikai védelem Bejárati ajtók Ajtólap megerősítése Ajtópánt megerősítése Ajtótok megerősítése Zárszerkezetek Zárbetét típusok Törésellenállás Zárfúrás elleni védelem Savazás elleni védelem Álkulcsos nyitás elleni védelem TESZT Tudatosan védekezik e Ön a betörés ellen? Családi és hétvégi házak védelme Családi házak védelme Hétvégi házak védelme 2. Elektronikai védelem Mikor hatásos a riasztórendszer? Jó tanácsok otthonok védelme érdekében HÁZILELTÁR III. Óvakodjunk a zsebesektől! IV. A betörő és a sértett kockázata Ezzel a kiadvánnyal szeretnénk tippet adni önnek, hogy önmagát és tulajdonát hatásosan meg tudja védeni a bűnelkövetőktől. Ebben az ön viselkedése ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a technikai betörésgátlók ésszerű elhelyezése. A kiadványt azoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni az olyan lehetőségekkel, módszerekkel melyek alkalmazásával vagyonbiztonságuk növelhető és a figyelemfelkeltésen túl részletesebb tájékoztatást szeretnének kapni a megelőző vagyonvédelem fontosságáról.

2 BEVEZETŐ Azt talán nem kell bizonygatni, hogy személyünket és értékeinket ma kevésbé érezzük biztonságban, mint néhány éve, ezért egyre nagyobb figyelemmel fordulunk az önvédelem eszköztára felé. Az egyik legfontosabb kérdés vagyontárgyaink megfelelő védelme lett. Mára talán mindenki számára világossá vált, hogy a korábban általánosan használt biztonsági elemek és szerkezetek némiképp elavultak. Szerepüket korántsem tudják betölteni a mai kihívásokkal behatolásokkal szemben. Ezért szinte természetesen vetődik fel a kérdés, különösen ott, ahol már történt esemény ismerős körben, hogy mit kell tennem annak érdekében, hogy nagyobb legyen a biztonságom, de mindenekelőtt a biztonságérzetem. Különös jelentőségű ez a kérdés ma, amikor nem egyszerűen a bűnözés terjedéséről, a vagyon megszerzéséről van szó, hanem a tulajdonnak nevezhető bármely kis érték megvédéséről is gondoskodni kell. Talán kijelenthető, hogy elmúlt az úri betörők, a zárkulccsal próbálkozó, maguk után lehetőleg nyomot nem hagyó behatoló korszaka. A ma bűnözésére jellemző, a vandál, erőszakos, romboló betörés, amelyben ha értéket nem is tulajdonítanak el, de tönkre tehetik egy egész élet munkáját, amely akár az újrakezdésig visszavetheti életünket. Manapság egyre többet hallhatunk a vagyon elleni bűnözés növekedéséről, a nap mint nap szaporodó betörésekről, és egyre többször vetődik fel a kérdés: Mit tegyünk azért, hogy családunkat, értékeinket nagyobb biztonságban tudjuk? A hozzáértő szakemberek tanácsainak megszívlelésével máris sokat tett biztonságáért, és ez egy forintjába sem kerül. Amennyiben magasabb fokú védelmet igényel, akkor az anyagi helyzetéhez és veszélyeztetettségi fokához mért megoldást e kiadvány alapján megtalálhatja. A kiadványban szereplő javaslatainkkal is szeretnénk a Rendőrség részéről a megelőző vagyonvédelem szolgáltató jellegét erősíteni, és bízunk abban, hogy a Módszertani Füzetben foglaltak megismerésével saját tapasztalataik hasznosításával sikerül megelőzni a vagyon elleni támadásokat, elkerülni a sértetté válást. A Győr Moson Sopron Megyei Rendőr főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya A rosszban csak utána hisz az ember /Sartre/ I. GÉPJÁRMŰVEINK VÉDELMÉRŐL VÉDJE A GÉPJÁRMŰVÉT AZ AUTÓTOLVAJOK ELLEN! Az autósok többségénél gondot okoz, hogy miképpen védjék gépkocsijaikat az autótolvajok ellen. Kérdésként merül fel, hogy melyek azok az eljárások, eszközök és berendezések, amelyek a legalkalmasabbak a gépjárművek lopás és fosztogatás elleni védelmére és mi az, amit az autóriasztókról tudni kell.

3 A gépjárművédelem kérdéskörét már a gépkocsi vásárlásakor célszerű tárgyalni, mivel a használt autók vásárlása népszerű hazárdjáték lehet, kellő szakértelem nélkül. Előfordulhat, hogy jóval a vásárlás lebonyolítása után tudjuk csak meg, hogy nem stimmel az alváz, vagy a motorszám, megfiatalították az autót, vagyis átütötték a gyártási évet, de beszélhetnénk a műszaki érvényességi címke vagy a forgalmi engedély hamisításáról, fiktív, nem létező, ál eladókról és cégekről. Egy gépkocsi vásárlónak napjainkban ha nem szakértő rendkívüli körültekintéssel kell az adásvételt lebonyolítania. E módszertani füzet összeállításával szeretnénk Önnek segítséget nyújtani, illetve olyan tájékoztatást adni, amely eredményesen hozzásegíthet mindenkit a gépjárművásárlás, valamint a már tulajdonunkban lévő személygépkocsi hatékony megvédése érdekében. HOGYAN VÁSÁROLJUNK MEG EGY AUTÓT? A vásárlásra készüljön fel, és ha kiválasztotta a gépkocsit, tanulmányozza az adott típusra vonatkozó katalógust, illetve beszéljen olyan szakemberrel, aki az adott autót jól ismeri (hol található a gk. alvázés motorszáma, melyek a jellegzetességei stb.). Csak az igazolt tulajdonostól szabad vásárolni és óvakodni kell a közvetítőktől, illetve a megbízásból eladóktól. A gépkocsi okmányait mindig alaposan vesse össze a járművön található adatokkal. A gépkocsi átvétele előtt, a vásárlás során célszerű magával vinni egy szakembert, aki segít az adatok ellenőrzésében. Vásárláskor ne legyen túlságosan jóhiszemű és udvarias. Legyen meg Önben az egészséges bizalmatlanság, és bármilyen kétsége merül fel, kérjen tanácsot! A vásárlást ne kapkodja el! Az autó megvárja Önt, ha az eladó is komolyan gondolja. A SZEMÉLYGÉPKOCSI VÁSÁRLÁSAKOR GYANÚS KÖRÜLMÉNY: ha az alvázszám nem egyezik meg a forgalmi engedélyben rögzített adatokkal, ha az indítókulcs nem eredeti, hanem másolat, ha az eredeti kulcs nem nyit az autón minden zárat, ha az ablakon, vagy ajtókereteken, illetve az ajtó zárszerkezetén rongálási nyomok található, a csomagtartó vagy ajtózár hiányzik, ha a tanksapka zárját kicserélték, a zár hiányzik, vagy rongálási nyomokat mutat, ha az autó ajtajának lemezén, a zár környékén fúrási nyomokat lehet felismerni, ha a gyújtáskapcsoló vagy ajtózár csak lazán van behelyezve, esetleg mozog, ha az autó kormánya törött, vagy rongált, ha a gépjárműre felszerelt rendszámtáblán feltűnően sok fúrási nyom található, ha a gépjármű okmányain hamisítási nyomok fedezhetők fel. A GÉPKOCSIKULCS ELLENŐRZÉSE: Nagyon fontos, hogy a gépjármű vásárlása előtt vizsgáljuk meg az autó kulcsait, tekintettel arra, hogy a leggyakoribb elkövetési módszer a reszelt kulccsal történő lopás. Ha gyári kulcsot az eladó nem tud mutatni, tüzetesebben nézzük át az autót és tekintsük ezt gyanús körülménynek.

4 A gyári kulcsoknál azt kell tudni, hogy a műanyag részére, vagy a fémszárra beütik a gyártó cég nevét, vagy címét. Például a Mercedesek kulcsának az oldalán csillag, az Opelén villám, a VW, vagy Audi nevek a kulcs műanyag fején találhatók. Amennyiben semmiféle jelzés nincs a kulcson, akkor másokat, melyről magyarázatot kell kérni az ela dótól. A másolt kulcsot célszerű a gépkocsi valamennyi zárjában kipróbálni, hogy azok mindegyikét működteti e. Ez azért szükséges, mert a zár alapján való kulcskészítések esetén többször előfordul, hogy az így készült kulcs a gépkocsi zárszerkezeteinek nem mindegyikét működteti. A RENDSZÁMTÁBLA ELLENŐRZÉSE A lopott gépjárműveket gyakran más rendszámtáblával látják el. Célszerű megvizsgálni adott esetben, hogy az előző rendszám porlenyomata fellelhető e. Az esetleges betű, vagy számlenyomatokból következtetni lehet az eredeti rendszámra. Ezen kívül a gépjárművön és a rendszámtáblán lévő szennylenyomatok egy nem sokkal korábban végrehajtott rendszámtáblacserére engednek következtetni. Például a csavaroknál rozsdafolyásos rendszámtábla fényes csavarokkal van felfogatva, esetleg több fúrási nyom látható a rendszámtáblán, ami annak többszöri alkalmazására utal. BETÖRÉSI NYOMOK ÉS JEGYEK: A gépjármű átvizsgálásakor célszerű tüzetesebben megnézni az ajtókat, illetve a zárakat, hogy betörési nyomok észlelhetőek e. Ahhoz, hogy kulcsmásolatokat tudjanak készíteni a zárról, a gépjárművet valamilyen szerszámmal fel kell nyitni és egy zárat kiszerelni, ha nem a tanksapka kifeszítését alkalmazzák. Gyakori elkövetési módszer tudva azt, hogy a gépkocsi összes zárja egy kulccsal nyitható, hogy a gépkocsi tanksapkáját feszítik ki, majd ehhez a zárhoz reszelnek kulcsot, amivel az autót ellopják. Ennek során gyakran sérülések keletkeznek az ablaküvegen, az ajtókereten, tömítéseken, ajtózárakon. Ezeket a rongálásokat nem egyszer csak beható vizsgálatok során lehet felismerni. Néhány gépjármű típust az ún. zárhúzóval nyitnak ki. Ennek során egy dugóhúzóhoz hasonló szerkezettel az ajtózárat kihúzzák, és ez alapján elkészítik a kulcsmásolatot. E művelet során a zár környékén egy kör alakú sérülés keletkezhet, de előfordulhat, hogy a zárat nem megfelelően rögzítve helyezik vissza a helyére és mozog. Általában a jobb oldali zárbetétet húzzák ki. A FORGALMI ENGEDÉLY ELLENŐRZÉSE: Az első oldal a személyi lap, melyen a tulajdonos adatai vannak. Ebből kiderül, hogy magánszemélyről, vagy jogi személyről, azaz cégről van szó. A tulajdonosok számát is elárulja ez a lap. Ennek a lapnak a belső oldalára kerülnek a hivatalos feljegyzések, melyek megkönnyítik a személyi azonosítást. A tulajdonos anyja neve, születési helye, magánjogi korlátozások, mint például lízing esetén a lízingelő cég eladási korlátozása a lízing lejártáig. A forgalmi engedély személyi lapjából kétféle van forgalomban:

5 1. Magyar Népköztársaság és 2. Magyar Köztársaság feliratú. A forgalmi engedély másik lapja a törzslap, amely a gépjárműre vonatkozó adatokat tartalmazza. Ezen a lapon található a nyomtatott sorozatszám is, melyet a személyi lapra kézzel vezetnek fel. A mindkét lapon lévő sorozatszámot hasonlítsuk össze, melynek egyezniük kell. A közeljövőben várhatóan bevezetésre kerül a gépjármű törzslap, mely nélkül tulajdon átruházás nem történhet. Az új, jelenleg használatos állandó forgalmi engedély januárjától van forgalomban, műanyag tokban két egymástól elválasztott papírlap, melyet D, E, F, G, H sorozatjellel és hat számmal láttak el. A személyi lap adatait a használt kocsi vásárlásakor egyeztetni kell az eladó személyi igazolványának adataival, így kiderülhet az esetleges csalás. Több tulajdonos esetén a személyi lap valamennyi adatait tartalmazza. Az adatokból az is kiderül, ha más a tulajdonos és más az üzembentartó. Ezt követően a forgalmi engedély törzslapján található alváz és motorszámot kell összehasonlítani a gépkocsin található adatokkal. A motor és alvázszámot csíkozott sorokra írták, hogy a hamisítás észrevehető legyen. Az alvázszámot a nemzetközi ISO szabvány szerint egy 17 karakterű betű és számkombináció tartalmazza. Az első 3 szám az alvázszám 1., 2., 3., tagja az úgynevezett WMI kód, azaz a gyártó ország kódja. Például ZAR = Alfa Rómeó JDA = Daihatsu WFO = európai német Ford ZFA = Fiat VFI = Renault VF3 = Peugeot VF7 = Citroen JMZ = Mazda JHM = Honda WAU = Audi UU1 = Dacia KLA = Daewoo KHM = Hyundai XTA = Lada WDB = Mercedes Benz JMB = Mitsubishi XTB = Moszkvics, Aleko JN1 = Nissan, Japán WOL = Opel WSS = Seat TMB = Skoda

6 JSA = Suzuki, Japán JT1 = Toyota WVW = Volkswagen, stb. A következő 6 szám és betűkombináció a gyári leírási kód. Ezek tartalmazzák a karosszéria kivitelt, a motort, a sebességváltót stb., a járműre jellemző műszaki adatokat. Az utolsó nyolc számjegy a sorozatszám, azaz az előbb ismertetett márkájú és kivitelű kocsiból hányadik legyártott darab. Ez a kocsi egyedi száma, ami a többitől megkülönbözteti. Az autók ilyen adatait az évente megjelenő személygépkocsi alvázszám ismertető katalógus részletesen leírja, ennek segítségével elemezhető a gépkocsi minden adata, a gyártási évtől a motor hengerűrtartalmáig. Példaként vizsgáljunk meg egy teljes gk. alvázszámot: VF1BA0F05SD06621 VF1: Renault BA0: Megane Típus F: A motor 1,6 literes katalizátoros befecskendezős 0: kivitel 0 alap 5: 5 fokozatú váltómű S: Gyártási év kódja D: Gyártóüzem Douai : sorozatszáma a gyártásban A motorszámok ugyanilyen felépítésűek, leírják a motorblokk típusát, működési elvét (dízel, Ottó), az üzemanyag égetés elvét (porlasztós, befecskendezős), utal a szám a hengerűrtartalomra. Tehát ha vásárláskor a motorszámmal, alvázszámmal manipulálnak, az a megfelelő márka szerviz segítségével könnyen kideríthető. Ha leellenőriztük az összes adatot, a motor és alvázszámot összehasonlítottuk és minden rendben volt, ekkor következik a legnehezebb feladat, az okmányhamisítások felismerése. Természetesen a profi hamisítók termékeit szakértő is gondos vizsgálat alapján tudja kiértékelni, azonban a durva kaparások, törlések, más tintával történő beírást gondosabb szemrevételezéssel mi is kiszűrhetjük. Jó, ha tudja: ha az okmánypapírt ultraviola fényben vizsgáljuk meg, az nem lumineszkál, hanem sötét marad. Jellemző, hogy a hamis okmányok előállítói általában nem tudnak okmánypapírhoz jutni, ezért közönséges fehér papírra készítik az okmányokat. Az ilyen papír UV. fényben erősen világit. HOGYAN TARTSUNK MEG EGY AUTÓT? Annak ellenére, hogy a rendőrség évről évre eredményesebb a gépkocsilopások, feltörések, illetve bűnözői csoportok felderítésében, tovább nő méghozzá jelentősen gépkocsijaink veszélyeztetettsége.

7 Európában a gépkocsilopások terén Anglia a listavezető, ahol minden lakosra 1034 gépjárműlopás és önkényes elvétel jut. Bűnügyi statisztika szerinti sorrendet vizsgálva Angliát Svédország, Franciaország és Németország követi a gépjárműlopások terén. Ebben a felsorolásban Magyarország a helyen áll, ami lakosra vetítve 195 gépjárműlopást és önkényes elvételt jelent. A gépkocsilopások közel 70% át Budapesten követik el, mivel itt található a legtöbb közterületen parkoló autó, s ez tipikusan közterületi bűncselekmény. Az lenne a legjobb, ha mindenkinek telne a legdrágább riasztók valamelyikére, az autó nem maradna őrizetlenül, és ha megszűnne a közterületi parkolás, mert akkor nehezebbé válna a tolvajok dolga. Ám ez csak ábránd, így maradnak a száraz és sokatmondó statisztikai adatok. Tavaly összesen személygépkocsit loptak el az országban, melynek kevesebb, mint 15% át sikerült csak megtalálni. Megyénk területén közel állandó ezen jellegű bűncselekmények elkövetése, 1997 ben összesen 122 db autót tulajdonítottak el, túlnyomórészt Győrben. Az autótolvajlás mostanára jól szervezett iparág, amelyben a szakemberek más más területre specializálódtak. Egyesek a lopott autókat külföldre csempészik, mások itthon helyezik azokat újból üzembe, és vannak, akik lopott autókba totálkáros autók adatait építik be. A legnagyobb veszélyben mindig a legdivatosabb gépjárművek vannak, mivel a piaci igények meghatározzák a tolvajok működését. Arra nincs hivatalos adat, hogy az ellopott autók közül mennyi marad Magyarországon és mennyi kerül külföldre. Becslések szerint az autólopások kb. 30% a biztosítási csalás, 30 35% át kicsempészik az országból, főként a volt Szovjetunió tagállamaiba, a volt Jugoszlávia területére, de már Ázsiában, vagy az arab országokban is találnak rájuk vevőt % a számlás forgalomba helyezés, amikor azt hamis vámpapírokkal legalizálják, és 10% ban az autó alkatrészként szolgál tovább. Az 1996 os toplista érdekes képet mutat. Vezet a Lada, melyekből több mint kétezer darab esett a tolvajok prédájául. Második helyen áll a Volkswagen, bronzérmes a Mercedes. Ezeket követik sorrendben az Opelek, BMW k, a Fordok, a Trabantok, a Fiatok és őket követik az Audik. A lista végén a Suzuki áll, melyekből több mint négyszázat tulajdonítottak el. MELYEK A VÉDELEM LEHETŐSÉGEI? Az köztudott, hogy a gépjárművek kifosztásának, ellopásának megakadályozására tökéletes módszer nincs. Sok ötletes szerkezet és berendezés létezik, melyek megnehezítik, meghosszabbítják a járműbe való behatolást, visszariasztják a tolvajokat, vagy megteremtik a tettenérés lehetőségét. Elméletileg sokféle eljárás, eszköz és berendezés létezik. Egyfajta védelmi rendszer nem képes olyan fokú biztonságot nyújtani, amelye kizárólagosan támaszkodhatunk. Először a mechanikai védelem feltételeit kell megteremtenünk, ugyanis az elektronikus autóőrző riasztóberendezések nem képesek meggátolni a feltörést, vagy a kifosztást, csak jelezni tudják a nem kívánatos tett elkövetését. A jól megválasztott mechanikai eszközök alkalmazása hatékony módszer lehet a megelőzésben, mivel minden olyan módszer jó, ami nehezíti a tolvajok munkáját, így nem lehet felesleges még a legegy

8 szerűbb kormánykerékre szerelt úgynevezett esernyőnyél sem. Az ilyen mechanikai zárakkal felszerelt autó nyitásához, elindításához ugyanis eszközök kellenek, a tolvajok pedig nem szeretnek nagy csomagokkal járni. A korszerű mechanikai eszközök közé tartoznak a különféle kerékbilincsek, kormány, pedál és sebváltózárak, melyek alkalmazásával nagyfokú biztonságot érhetünk el. A kiépített mechanikai biztosítás után szükséges a gépkocsi elektronikai védelmi rendszerét megvalósítani. Természetesen a védelem fokának gátat szabnak a viszonylag magas költségek, de az lenne az optimális, ha minden tulajdonos a legújabb riasztót tudná autójába beszereltetni. A gyártó cégek és a tolvajok ugyanis állandó versenyben állnak. Az új rendszerek megjelenését követően igyekeznek a bűnözői csoportok megfejteni a technikailag újnak számító autóriasztók működését, amihez időre van szükség. A leginkább elterjedt rendszer gyártótól függetlenül mindig azonos kódsorozatot bocsát ki, amelyet a vevő érzékel, majd a kódsorozathoz tartozó parancsot teljesíti (kikapcsol, ajtót nyit, stb.). Ezt használták ki egyes bűnözői körök, és olyan elektronikus berendezést építenek ki, mely alkalmas az ilyen egységek kódsorozatot kibocsátó gépjármű és lakásriasztók, valamint egyéb rádiófrekvenciás távszabályzóval működtethető eszközök illegális vezérlésre. Ezért fontos, hogy a legkorszerűbb autóriasztó típus közül válasszunk (pld. ugrókódos riasztócsaládok). A legnehezebben az immobilizerrel felszerelt autók lophatók el. Az elektronikus indításgátló (immobilizer) a gépkocsi eltulajdonítás megakadályozásának egyik leghatékonyabb módszere. A gyárilag beszerelt, illetve utólag szakszerűen beépített készülékek gyakorlatilag nem hatástalaníthatók, mivel az ajtók bezárásakor automatikusan működésbe lépnek és elrontanak, pontosabban átmenetileg üzemen kívül helyeznek több, a motor folyamatos működése szempontjából nélkülözhetetlen alkatrészt, vagy részegységet (indítómotor, gyújtás, motorvezérlés és üzem anyagellátó rendszer stb.) A vagyonvédelem másik megelőző hatású eszközcsoportja a különböző figyelemfelhívó és azonosító jelzések alkalmazása. A tolvajbandák az ellopott autókat átfestik, az alváz és motorszámot átütik, a gépkocsit más rendszámmal adják tovább. A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám, mely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. Az ilyen tetovált gépkocsit, melynek ablakaiba eltávolíthatatlanul beírták a valódi rendszámot, könnyű azonosítani és nem érdemes hamis rendszámmal újból forgalomba hozni. Ehhez hasonló módszer az UVSM (Ultra Viola Safe Mark), mikor speciális, szabad szemmel láthatatlan festékkel írják fel a gépkocsi karosszériájára, belső kárpitra, műanyag tartozékokra, titkos helyekre az azonosítási jeleket (rendszám, motorszám), ami ultraviola fény hatására lesz látható. Ez a festékréteg eltávolíthatatlan és az esetleges szétbontást követően is azonosítást tesz lehetővé. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a lehetőségek a jármű eltulajdonítását akadályozhatják meg, illetve a megtalálásban segíthetnek, de az autókifosztás ellen nem védenek. Sokan nagy értéket tartanak az autójukban. Nem egy esetben a tulajdonos szinte páncélszekrénynek használja kocsiját. Pénzt, különböző értékes tárgyakat, táskát tárol benne, könnyű zsákmányként a betörőknek. Egy tárgy kilopására ablak betöréssel 5 másodperc is elég lehet, így a riasztó is hatástalan. Csak egy megoldás létezik: Látható helyen ne hagyjunk semmit a kocsiban!

9 Következésképpen megállapítható, ne sajnáljuk pénzünket biztonsági berendezésre. Ezek nem kerülnek annyiba, mint amennyi kárt egy egy kocsi megrongálása okozhat, arról nem is beszélve, hogy esetleg soha nem látjuk viszont keserves munkával megszerzett gépkocsinkat. A fent leirt, tények reméljük, ráirányítják a figyelmet a tulajdonosok egyéni gondosságának fontosságára is. Elkerült bajokból tevődik össze a boldogság. /Benjamin Disraeli/ II. LAKÁSBIZTONSÁG ELŐÍTÉLETEK 1. Hozzánk nem törhetnek be, mert tőlünk nincs mit elvinni. Szinte mindenki lekicsinyli az értékeket, amelyek otthon vannak. S aligha tudja egy betörés előtt, hogy értékes e az neki. 2. Biztosítva vagyok, és a káromat a biztosítók megtérítik. Sok betöréskárosult alul van biztosítva, mint ahogy azt később tapasztalja. A biztosítók csak az anyagi károkat tudják megtéríteni, a személyes emlékek, tárgyak nem pótolhatók. 3. A betörők mindig éjjel jönnek, s olyankor én mindig otthon vagyok. A betörők inkább napközben jönnek, délelőtt és délután között, amikor általában senki sincs otthon. Iskolaidőben, munkaidőben, bevásárlás alatt, vagy a hétvégén. Azonban mindezek előtt megfigyeléssel, vagy csöngetéssel ellenőrzik a lakók jelenlétét. A VÉDELEM HÁROM IRÁNYA A védelem három fő iránya ismeretes, egyik a mechanikai, másik az elektronikai eszközök alkalmazása, valamint a személyvédelem. 1. MECHANIKAI VÉDELEM A mechanikai vagyonvédelem rendszere minden bejutási lehetőségre kiterjed (az építménybe, lakásba), és csak olyan erős, mit az általa alkotott lánc leggyengébb szeme. Milyen a lakásunk mechanikai szilárdsága?

10 Amikor vizsgáljuk a lakás különböző be és kijárati pontjait, azt kell értékelnünk, hogy mi, mint tulajdonosok, milyen nehézségek árán tudnánk oda bemenni olyan esetben, amikor beletörött a zárba a kulcs, vagy ehhez hasonló eset történt. Ha mi könnyen behatolunk a lakásba, azt egy idegen is megteheti. Ezért elsősorban a bejárati ajtót vizsgáljuk, mennyire áll ellen az esetleges támadásnak. Milyen az ajtószárny, az ajtótok és a fal kapcsolata. Különösen fontos ezt megtenni a házgyári lakások bejárati szerkezeteinél, amelyek sajnos a rossz technológiai kiképzés miatt nem megfelelőek. Az ajtótok az ajtószárnnyal együtt néha beesik egy erősebb lökés következtében. Az ajtózárnak nemcsak nehezen nyithatónak, kulcsmásolás ellen védettnek, hanem kellően masszívnak is kell lennie. Hiába viszont a cselnek és ennek egyaránt ellenálló zár, ha a zárnyelv egy gyenge ajtótokba süllyed, vagy maga az ajtólap túl puha. Amennyiben mindez rendben van, az ajtó pontos záródására összpontosíthatjuk figyelmünket, mert a hívatlan látogató megfelelő helyre illesztett pajszerrel a puszta kéz erejének sokszorosával kifeszítheti nyílászárónkat. (Kb. fél centiméter hézag már fogásra alkalmas lehet.) mi az ablakokat illeti, itt sajnos csak a szépség rovására lehetünk óvatosak, hacsak nem tudjuk megfizetni a drága biztonsági üvegeket. A leggyengébb láncszemet keresve az sem mindegy, mennyire sűrűn beépített területen fekszik a lakás. Egy ritkán beépített, kevéssé forgalmas helyen a falbontás is kézenfekvő módszer lehet, nem is beszélve a födém áttörésével történő behatolás lehetőségéről. Vizsgáljuk meg részletesen, mit is tehetünk lakásunk védelmének fokozása érdekében. BEJÁRATI AJTÓK Természetesen tudjuk, hogy biztonságunkért áldoznunk kell, de hogy mi és mennyi a legcélszerűbb, a legoptimálisabb, hogy meddig éri meg a ráfordítás, milyen eszközöket kíván és tud erre a célra szánni, azt mindenkinek magának kell eldöntenie. Tartsuk azonban szem előtt: Utólag esetleg minden korábbi megoldás olcsóbb lett volna! A bejárati ajtóknak számtalan támadási pontja van. Biztonságukkal összefüggésben a következő négy elemet kell megvizsgálni: ajtólap pánt ajtótok zárszerkezet AJTÓLAP MEGERŐSÍTÉSE Kritikus pontja a nyílászáróknak az ajtólap. Elterjedtek a kétszárnyas és az úgynevezett üreges ajtók, amelyek kétoldalt kívül és belül furnérlemezzel vannak borítva. A két lap között lévő hullámlemeznek vagy salakgyapotnak mechanikai értéke nincs. A gyenge szilárdságú ajtók mint azt a lakásbetörések számos esete mutatja erősebb nyomással beszakíthatók, berúghatók, vagy percek alatt átvághatók. Az ajtólapot helyénvaló ezért tömör anyagból készíttetni, avagy belsejét 6 8 mm vastag betonvasszálakból kialakított rácsszerkezettel ellátni. Jó megoldás, ha az ajtólap belső oldalára acéllemezt rögzítenek. AJTÓPÁNT MEGERŐSÍTÉSE

11 Fontos szempont a tok és az ajtószárny közötti kapcsolat, a pántok milyensége. Régebben a bejárati ajtólap, valamint a tok erős diópántokkal kapcsolódott egymáshoz. Ezt az utóbbi időben esztétikai okokra, beállítási nehézségekre való hivatkozással megszüntették, azóta befúrós pántokat alkalmaznak. Az így felszerelt ajtók ellenállása gyenge, gyakorlatilag könnyen kifeszíthetők. A pántokat jelentős nyomaték terheli, ezért a tokszerkezetben és az ajtólapon célszerű ezeket megerősíteni (pl. hegesztéssel átmenő kapupántcsavarral). Javasolt ezenkívül a pántoldali rész ellenállóságának növelésére külön kiemelést gátló csapok felszerelése. Ez úgy működik, hogy az ajtólap élére szerelt csak nyitáskor elhagyja a tokra szerelt zárólemezt, csukáskor pedig visszanyomul a fészekbe. Mindez merevíti az ajtó dió, illetve forgópánt felőli oldalát, és megakadályozza az ajtólap függőleges elmozdulását, kiemelését. AJTÓTOK MEGERŐSÍTÉSE Az ajtólap erősebbé tételével még korántsem teremtettük meg a bejárati ajtónk teljes biztonságát. Az ajtólap és a falszerkezet közötti kapocs, az ajtókeret védelme éppen ezért lehet a legnehezebben megoldható és a legigényesebb feladat. Sorba véve a teendőket, először önmagát a keretszerkezetet kell merevvé, szilárdabbá alakítanunk. Ezt elérhetjük egy teljes körbefogó borítással, vagy úgy, hogy a keretelemeket is összetartva egybefogjuk a falazattal. Lényeges, hogy a szerelő kötőelemek megfelelő szilárdsággal bírjanak, lehetőleg külső oldalról rejtettek, láthatatlanok legyenek. Ha ezt nem tudjuk szerkezeti kialakítás miatt megoldani, akkor is célszerű, hogy kívülről kiszerelhetetlen kapupánt csavarokat alkalmazzunk. Fontos a szerelés befejezése után egy fedő réteget képezni a szerelvények eltakarása érdekében. ZÁRSZERKEZETEK Attól függően, hogy az ajtólapba süllyesztett, vagy annak belső felületére szerelt zárrendszerről van szó, megkülönböztethetünk bevéshető és rászegezős zárakat, de ezeket fő és kiegészítő zárként is említhetjük. A betörési kísérleteknek igazán jól ellenálló bejárat bevéső zárakkal csak akkor alakítható ki, ha vastag, tömör fából készült, vagy acélerősítésű biztonsági ajtót vásárolunk. igaz, hogy ez az átlagosnál többe kerül, de a biztonságunk érdekében megéri. Más esetekben ki kell békülnünk a vasrudazat látványával, vagy a pénztárcánkat megint csak erősen megterhelő védőburkolat készíttetésével. Nagyon fontos kérdés továbbá, hogy hány pontos a zárszerkezetünk. Ez vásárláskor elkerülhetetlen fogalom, ami azt jelenti, hogy bezárás után mennyi zárási ponton reteszelődik az ajtónk legalább 18 mm mélységben. A zárási irányok száma viszont ennél szigorúbb követelményt elégit ki. A négy irányba záródó szerkezetnek kétoldalt, lent és fönt is kell rögzítenie, de négypontosról beszélhetünk akkor is, ha egy irányba mozog mind a négy retesz. Ekkor azonban lényeges a zsanér oldali védelemről is külön gondoskodni. Mérvadó ebből a szempontból a biztosítók álláspontja. Egyéb feltételek mellett akkor beszélnek teljes körű mechanikai védelemről, ha legalább kétirányú, négypontos zárásról van szó, és a pontok között legalább 30 cm a távolság. Ezeket a főzárakat általában az ajtóval együtt kapjuk, vagy vásároljuk. Az ajtóba beszerelik, de ha nem, kialakítják a férőhelyet. Természetesen nem elhanyagolható, hogy a zárszerkezet mennyire biztonságos, de a lehetőségek ezen a téren az ajtóval együtt adottak. Ma már természetes, hogy a főzár működtetését általában valamilyen hengerzárbetéttel oldják meg, és célszerű olyan minőségűre cserélni, ami biztonsági elvárásainknak jobban megfelel.

12 A további biztonságnövelés érdekében szükséges megtennünk, hogy a főzár védelmét szolgáló biztonsági zárpajzsot szerelünk fel az ajtóra. Az ajtónk főzárja mellé mindenképpen szükséges legalább egy kiegészítő zárat is felszerelni, már csak a biztosító elvárásai érdekében is. Különösen terjedőben vannak az úgynevezett több ponton záródó heveder, vagy pántzárak. Ezeknek az eszközöknek abban van a jelentőségük, hogy az ajtólapot vízszintes irányba is megtámasztják. Ezek a zárak képesek megnövelni az ajtó zárási biztonságát, de csak akkor, ha az ajtót a falazathoz, vagy a falazathoz szilárdan szerelt zárólemezhez tudják rögzíteni. Az ajtólap szerkezeti kivitelének is kellő szilárdságúnak kell lennie ahhoz, hogy ne lehessen se a pánt alatt, se felette áttörni. Lakótelepi lakások esetében a hevederzár alkalmazása a legolcsóbb és az egyik legjobb megoldás, amit a biztonság növelése érdekében megtehetünk. Új zár vásárlása előtt gondoljuk át, hogy milyen az ajtónk, mi magunk, vagy szerelővel akarjuk e felszereltetni. Ezek meghatározhatják azokat a szempontokat, amelyek alapján kiválasztjuk a zárat. Ha úgy döntünk, hogy saját magunk vágunk bele a szerelésbe, minden esetben célszerű és szükséges a szerelési útmutató, esetleg szerelősablon segédletet beszerezni, vagy azt a vásárlás helyszínén átnézni. A legtöbb, korszerűen kiszerelt zárhoz ma már ilyen utasításokat, felszerelési sablonokat mellékelnek. Ezzel elkerülhetjük, hogy a későbbiek során akár hibás felszerelésből, akár helytelen beállítás miatt bármilyen problémánk, esetleg vitánk keletkezzen. Szerelés előtt gondoskodjunk megfelelő szerszámokról, hogy a munkánkat ne kelljen félbehagyni, és nyitott ajtóval újabb lehetőséget adni az idegeneknek, magunknak pedig további gondokat okozni. Érdemes azonban arra is figyelni, hogy milyen az a zárbetét, amit a zárhoz mellékelnek. ZÁRBETÉT TÍPUSOK A leginkább használatos zárbetét típusok közül, talán a legismertebb a lamellás és a csapos zárbetét, valamint a hazai gyártmányú mágneses cilinder. A lamellás zárbetétek, mint az áruk is mutatja, a cilinderesekkel ellentétben a legolcsóbbak, és egyben csak a legszerényebb biztonsági követelményeket elégítik ki. Ezek igen egyszerű eszközökkel és gyorsan felnyithatók, így nem jelentenek komoly akadályt egyetlen behatolni szándékozó előtt sem. A nyitás leggyakoribb eszköze az ún. álkulcs, mivel a kulcsvariációk száma alacsony. Általánosan ismert az úgynevezett csapos zárbetét, amely a különböző méretű zárócsapokkal, ellencsapokkal és az azokat tartó rugósorral biztosítja, hogy csak a hozzá illő kulccsal lehessen működtetni. Az utóbbi idők fejlesztései során növekedett a lehetséges változatok száma. Jelenleg már egy cilinderen belül akár három csapsorral rendelkező betéteket is forgalmaznak. Ezeket az ún. zárfésűvel vagy pixellel nem lehet nyitni. Természetes, hogy minél régebben ismert egy biztonságtechnikai szerkezet, annál nagyobb a valószínűsége, hogy esetleges gyengeségei is ismertté válnak, illetve a felnyitását szolgáló eszközök is rendre finomodnak, üzembiztosabbak lesznek. Álkulccsal történő illetéktelen behatolásnak igen jól ellenálló, a hazai gyártású mágneses zárbetét, mely kulcsának másolása szinte lehetetlen, de legalábbis sok ráfordítást igényel. Bár említettük már, hogy a betörések túlnyomó százaléka, vandál, erőszakos eszközökkel, módszerekkel, a nyílászárók megbontásával történik, mégis kitérnénk néhány fontos kritériumra, amely a cilinderbetétek meghatározó jellemzője lehet. TÖRÉSELLENÁLLÁS A drasztikus zárfeltörés igen elterjedt, immáron csaknem klasszikusnak nevezhető. Lényege, hogy kialakításuk gyenge pontiját ismerve (a ház felfogó keresztmetszetének elvékonyítása), ha hozzáférhető a zárbetét, erősebb fogóval vagy egyszerűen egy erőteljes kalapácsütéssel a kiálló fele letörhető. A megmaradó belső félzárbetét az ajtó belseje felé belökhető, és a nyitva marad zárnyíláson ke

13 resztül az ajtó kinyitható. Ez a nyitási módszer az ún. hengerzártörés és kb. 30 másodperc alatt az elkövető lakásunkba juthat. Ez a nyitási lehetőség a kialakítás sajátosságától és a helytelen szerelésből is adódhat. A módszer alkalmazását a külső oldalról is lecsavarozható egyszerű zárpajzsok, vagy leszerelés nélküle túlságosan hosszú kilógó zárbetétek elősegíthetik. Ehhez már 4 mm túlnyúlás is elegendő. Alkalmazzunk inkább olyan biztonsági, belső oldalról szerelhető zárpajzsokat, amelyeknek a vastagsági méretük teljesen takarja a zárbetétet. ZÁRFÚRÁS ELLENI VÉDELEM A zárbetétek illetéktelen (különféle eszközök használatával történő) felnyitásának egyik lehetséges módja, hogy a zárást biztosító csapsorokat, vagy a csapokat tartó rugósorokat a zárbetét homlok oldala felől megfúrják. Ezáltal megszűnik a zárt állapot és akár a megmaradt, vagy az eltávolított elforgó hengerelemmel, illetve idegen szerszámmal a zár nyithatóvá válik. Ma már a legtöbb gyártó készít olyan szárbetéteket, amelyek szerkezeti kialakításuknál vagy anyaguknál fogva ellenállnak a zárfelfúrási kísérleteknek. A leghasználatosabb megoldás az, hogy a zártest és a zárhenger is tartalmaz olyan kemény betételemeket, amelyek ellenállnak a hagyományos fúrószerszámoknak, vagy azokat kitérítik a fúrásirányból, esetleg fúrótörést okoznak. Készülnek olyan zárbetétek is, amelyek anyaga a fúró hatására szinte elkenődik, ily módon lehetetlenné téve a fúrhatóságot. A különleges kivitelű zárbetétek természetszerűen egy drágább árkategóriába tartoznak, ám az ilyen erőszakos módszerekkel szembeni ellenállásuk miatt előnyük vitathatatlan. Ugyanakkor az előző behatolási módszer ellen alkalmazható biztonsági védőpajzsok is többnyire tartalmaznak, vagy tartalmazhatnak felfúrás ellen beépített védelmet. Ezek a pajzsok is védenek a felfúrás ellen, esetleg mindkettő alkalmazása dupla védelmet nyújt. SAVAZÁSSAL SZEMBENI VÉDELEM A köztudatban elterjedt, hogy a zárbetétek illetéktelen nyitásának egyik módszere a savazás. Valóban elképzelhető, hogy egyes elemek anyaguktól függően különbözőképpen reagálnak a kellő ideig tartó savterhelésnek. Ez a módszer legfeljebb a zárbetétek elrontását eredményezheti, de nem jellemző, hogy így nyitnak ki ajtókat. A MABISZ által minősített zárbetétek minősége kizárja a savazást. Tervezési kitétel ugyanis, hogy a zárást biztosító elemeknek ilyen esetben is zárt állapotot kell tartaniuk. ÁLKULCSOS NYITÁSSAL SZEMBENI VÉDELEM A zárbetéteket szokás jellemezni aszerint is, hogy mennyi egymástól eltérő zárlati variációt lehet kialakítani, azaz hány olyan különböző zár készthető, amelyekből egyik kulcsa sem nyitja a másik zárat. Ez is egy jellemző érve lehet a választandó zárbetétnek, hiszen minél nagyobb ez a szám, annál kevésbé fordulhat elő, hogy akárcsak véletlenül is egy idegen kulcs nyissa a mi zárunkat. A gyártók szerkezeteik kialakítása során kidolgozzák azokat az eszközöket is, amelyekkel szükség esetén ezeket fel lehet nyitni. Idővel, ha nem is tömegszerűen, de az igazán felkészült hozzáértők rendelkeznek ilyen eszközökkel. Az illetéktelen nyitáshoz a módszerek és eszközök tárháza egyre bővül. Manapság már egyik másik szabadpiacon különösebb keresés nélkül, sajnos már nálunk is hozzá lehet jutni ilyen eszközökhöz.

14 Gyakran felmerülő kérdés zárbetét vásárlásakor, hogy mi a teendő, ha a zárunkhoz tartozó kulcsunk esetleg elvész, vagy nem találjuk. KI, HOGYAN TUD SEGÍTENI? Erre a kérdésre nem túl egyszerű általánosan megfelelő választ adni. Egyes zárbetétek felnyitásához a gyártóknál rendelkezésre állnak erre a célra kifejlesztett eszközök, melyet titokként kezelnek, éppen az illetéktelen hozzáférés elkerülése érdekében. Amennyiben ilyen hengerzárral rendelkezünk, célszerű minden esetben egy kulcspéldányt olyan helyen elhelyezni, ahol azt biztonságban tudjuk, és szükség esetén rendelkezése állhat. Gyakran előforduló probléma, hogy zárbetétünk amelyik megbízhatóan működik egyik napról a másikra nem akar elforogni, akadozik, nehezen tudjuk a kulcsot beletenni, illetve kihúzni belőle, és úgy érezzük, hogy cserbenhagyott, amire eddig a biztonságunkat bíztuk, most tönkrement. Nem zárható ki, hogy egy ilyen mechanikai szerkezet is tönkremegy, azonban megelőzhetjük a bajt rendszeres karbantartással, tisztítással. Ne feledjük, a zárbetét egy igen sok, együtt mozgó alkatrészből összeállított szerkezet, amelyik igényli a megfelelő ápolást. Azért említjük a gondozást, mert sokszor csak azt látjuk és gondoljuk, hogy mozgó alkatrészek vannak benne, tehát olajozással, zsírozással segíthetjük működését. Alapos tévedés! Pillanatnyilag tényleg segíthet, de az idő múlásával a besűrűsödő olaj is összegyűjt apró por, homokszemcséket, és ez lelassíthatja a zárbetét működését. Célszerű csak a zár lemezszerkezetét zsírral, olajjal kezelni, míg a zárbetétet petróleumos átöblítéssel, kimosással tisztítani, vagy speciális, erre a célra gyártott sprayt használni. Ha a karbantartást félévente évente megtesszük, zárunk, zárbetétünk üzembiztos, tartós működéssel fogja ezt meghálálni. Manapság mindennél, így a biztonságtechnikai elemeknél is igaz, hogy a minőséget meg kell fizetni. TUDATOSAN VÉDEKEZIK E ÖN A BETÖRÉS ELLEN? Ön szerint elég biztonságos e lakása, gépjárműve? Tegye próbára magát tesztünk segítségével, és ha úgy érzi, valami hiányzik a megnyugtató védettségéhez, azt lehetőleg pótolja! Ha megfogadja tanácsainkat, nagyon sok kellemetlenségtől, anyagi veszteségtől óvhatja meg magát és környezetét. Minden kérdésre több válaszlehetősége van. Válassza ki az Önre legjobban illő megállapítást, majd adja össze pontjait, és azután nézze meg az értékelést. Az otthona, személyei tárgyai és gépjárműve: 1./ Lakásának bejárati ajtaján található ajtózár... a. egy hagyományos ajtózár van rajta, mert ide úgyse tör be senki. b. külső ajtókon van biztonsági zár. c. bejárati ajtón korszerű biztonsági zár van, és mellette kiegészítő zár, illetve hevederzárat szereltettem fel. 2./ Ha otthon tartózkodik...

15 a. vagy belülről is kulcsra zárom az ajtót, mert csak úgy biztonságos, ha legalább a biztonsági láncot beakasztottam. b. nem mindig szoktam behúzni magam után az ajtót, különösen nyáron, nagy melegben, mert így jobban szellőzik a lakás. c. csak becsapom magam mögött az ajtót, esetleg ráfordítom a kulcsot, de biztonsági lánc nincs felszerelve. 3./ Ha elmegy otthonról... a. mindig bezárom az ajtót, de az ablakot jó időben nyitva hagyom. b. ha csak rövid időre megyek el otthonról, nem szoktam kulccsal zárni az ajtót, mivel kívülről nem kilincs, hanem gomb van, úgyhogy idegen nem tud bejönni. c. ha a lakásban nem marad senki, minden esetben az összes zárral zárom a bejárati ajtót, és az ablakot se hagyom nyitva. 4./ Ha idegenek csengetnek be, és valakit keresnek, vásárlást ajánlanak, telefonálni akarnak... a. beengedem őket a lakásba, mert bízom az emberekben, ebből baj még úgysem történt velem. b. nem engedek be idegent a lakásba. c. csak akkor engedek be valakit, ha nem egyedül vagyok a lakásban, és kinézete alapján megbízhatónak tűnik az illető. 5./ Ha nem biztos abban, hogy megfelelő az otthonának védelme, kérne e tanácsot a rendőrségtől, vagy más biztonsági szakembertől? a. itt a környéken betörés még úgysem történt, miért pont az én lakásom lenne veszélyeztetve. b. majd ha egy két helyre betörnek a környéken, akkor elgondolkodom, hogy kell e a biztonságom érdekében valamit tennem. c. természetesen informálódnék, és megpróbálnék az anyagi lehetőségeimhez legoptimálisabb megoldást keresni. 6./ Lakásának, garázsának kulcsait biztos helyen tartja? a. igyekszem vigyázni rá, mindig magamnál tartom a kabátom külső zsebében. b. olyan helyen tartom a kulcsokat, hogy a levélbedobó nyíláson keresztül se tudják kipiszkálni, a biztosnak hitt lábtörlő alá se szoktam elrejteni, és ha elhagyom a kulcsaimat, minden esetben lecserélem a zárakat c. természetesen vigyázok rá, mindig van tartalék kulcsom, de rá is írom a kulcstartóra a lakáscímet, hogy ha véletlenül elhagyom, vissza tudják hozni. 7./ Alkalmazná e azokat az egyszerű biztonsági eszközöket, melyek nem kerülnek sokba, és mégis fontos szerepük van a védelem kialakításában? (180 fokos kémlelőnyílás, ajtókiemelés gátló, biztonsági lánc) a. persze, elfér az ajtón. b. ilyen dolgok nem kellenek, úgysem véd meg a betörés ellen. c. felszeretetném őket, mert így ha kinézek, látom, hogy kik vannak az ajtó előtt, nem bújik e el valaki az ajtó mellett, és az ajtót se lehet leemelni a zsanérokról. Ha kinyitom valakinek az ajtót, a láncot be tudom akasztani, és még így sem lehet egyből a lakásba bejönni.

16 8./ Van e kutyája a kertben, mely jelzi, ha idegen közeledik, illetve szereltetett e fel a lakásába vagyonvédelmi riasztó rendszert? a. kutya van a háznál, ezért más nem kell, mert úgyis olyan hamis, hogy attól senki nem tud bejönni. b. kutyám nincs, és riasztórendszer sincs felszerelve, mert ezekkel csak gond van, illetve drága. c. van felszerelve vagyonvédelmi riasztórendszer, mert egy esetleges betörés során jóval nagyobb veszteség érhet (pótolhatatlan családi ékszerek, értékek stb.), mint amekkora beruházást jelent a védelmi rendszer kiépítése. 1) Ha gépkocsijából kiszáll... a. soha nem hagyok értékeket látható helyen, nehogy feltörjék a gépkocsit. b. amikor csak rövid időre szállok ki az autóból, benne szoktam hagyni a táskámat, mert ilyen rövid idő alatt úgysem lopja el senki. c. bekapcsolom a riasztót, ezért ha valami baj van, úgyis megszólal. 2) Ha gyalogosan közlekedik, pénztárcáját... a. általában a farzsebemben, vagy a kabátom külső zsebében tartom, hogyha fizetni kell, könynyen elő tudjam venni. b. mindig figyelek arra, hogy pénzem lehetőleg kabátom belső zsebében, zárt helyen, vagy táskában szorosan a testhez szorítva legyen. c. nem szoktam különösebben figyelni az ilyen dolgokra, ezért már elő is fordult velem, hogy ellopták a pénztárcámat. 3) Ha hosszabb időre elmegy otthonról... a. ugyanúgy bezárom az ajtót, mint máskor. b. becsukom az ajtót, de szólok a szomszédoknak, és megkérem őket, hogy figyeljenek a lakásra, amíg nem vagyok otthon. c. gondosan bezárom a lakást, a nyílászárókat, majd megkérem a szomszédot, vagy a barátomat, hogy minden nap vegye ki a postámat, ne tűnjön fel senkinek, hogy üres a lakás. Időkapcsolóval ellátott lámpát használok, mely éjszaka világit. 4) Gépkocsiját hogyan védi a tolvajoktól? a. a kormányzárat mindig használom, de más mechanikai, vagy elektronikai védelem nincs a kocsiba építve. b. kormány vagy mechanikus sebváltózárat vettem, amit mindig használok. c. indításgátló, illetve elektronikus riasztó van beépítve a kocsiba, és mellette mechanikai eszközöket is alkalmazok. 5) Milyen lakásriasztó rendszert tart a legbiztonságosabbnak, legalkalmasabbnak? a. amelyiket a legtöbben használnak. b. mindig a legújabb típust. c. a szabotázsvédett, rendőrség és MABISZ által minősített riasztórendszert, amely betörés esetén közvetlenül a rendőrségi ügyeleten jelez.

17 6) Ha ismeretlen lakónak vélt személyt lát csomagokkal TV, bútorok, képek közlekedni a lépcsőházban... a. biztos új lakó költözködik a házba, nem szoktam megfigyelni, ki, mit csinál. b. megjegyzem a személyleírásukat, felírom a szállító gépjármű rendszámát, és ha gyanúsan viselkednek, azonnal értesítem a rendőrséget. 7) Esetleges betörés esetén vagyontárgyairól, értékeiről tudna e részletes felsorolást adni? a. biztosan fel tudnám sorolni, milyen értéktárgyak tűntek el. b. az értékeimről házi leltárt készítettem, a típus illetve szériaszámok feltüntetésével, és a fontosabb dolgokról fényképem is van. Most adja össze pontjait! Összes pont: ÉRTÉKELÉS: 0 12 pont: Nagyon könnyű azt gondolni, hogy ez velem nem történhet meg, de a lopások, betörések statisztikai adatai folyamatos emelkedést mutatnak, és ez valószínűleg továbbra is így lesz, ha Ön nem tesz megfelelő lépéseket a megelőzés érdekében. Azt tanácsoljuk, hogy kérjen tanácsot a rendőrségtől, vagy biztonsági szakemberektől, és alkalmazza azokat a módszereket, lehetőségeket, melyeket a kiadványban részletezve megtalál pont: Ön nyilvánvalóan gondolt már arra, hogy biztonságosabb legyen otthona, gépjárműve, de van még hely, ahol fejleszteni lehet. Alkalmazza gyakorlatban, a Módszertani Füzetben leirt javaslatainkat akkor is, amikor elhagyja otthonát, gépkocsiját, vagy idegeneknek válaszol az ajtónál pont: Gratulálunk! Ön a bűnözők legnagyobb ellensége. Nyilvánvalóan tudatosan figyelmet fordít arra, hogy értékei biztonságba legyenek. A pontszáma azt jelzi, hogy fizikai biztonsága, védelmi rendszere megüti a mércét, és megtesz mindent, amit józanésszel megtehet a bűncselekmények megakadályozására. Legyen körültekintő, éber, és ne váljon indokolatlanul derülátóvá. CSALÁDI ÉS HÉTVÉGI HÁZAK VÉDELME A családi és hétvégi házak között vagyonvédelmi szempontból az a különbség, hogy amíg az előbbi állandóan lakott, addig az utóbbi csak időszakosan. A vagyonvédelmet ennek megfelelően kell megszervezni. A kétfajta épület védelmi jellegében található közös elem. Mindkét esetben a tervezés fontos szempontja a bejárati ajtó, a nyílászárók elhelyezkedése. Ajánlatos ezeket úgy megtervezni, hogy feltűnő legyen a szomszéd, vagy a járókelők számára, ha idegen vagy bárki, szokatlan módon megközelíti a házat. A nyílászárók esetleges roncsolódása messziről látható legyen. A szilárd kerítés, bár a behatolást nem akadályozza meg, nehézséget okoz a betörőnek, ha olyan zsákmányt visz, amelyet nem dobhat át a kerítésen. Lassítja a távozást, menekülés esetén növeli a tettenérés veszélyét.

18 CSALÁDI HÁZAK VÉDELME A családi házas övezetek veszélyeztetettebbek, mint a bérházak. A bérházak közül is a körfolyosós épületek biztonságosabbak a lakók szempontjából, mert valószínűbb, hogy valahonnan kíváncsi tekintetek követik az idegent. A behatolás nagymesterei számára ugyan valószínűleg nem létezik abszolút akadály, de a felmérések során kiderült, hogy a többség megnevezett néhány olyan berendezést, amelyik okozott már gondot számára. A mechanikus eszközök közül többen említették az erős svájci, angol, kétpántos osztrák, illetve a korszerű kódos zárakat. A másik póluson jelképes ellenállásúnak tartják az egyszerű címerrel eltakart hagyományos zárakat. A megkérdezett elkövetők egy része a fizikai védelmet szolgáló eszközökről is azt állította, hogy azok korszerűsége jelentősen összefügg ellenálló képességükkel, de az elektronikus jelzőberendezésekről még általánosabban ugyanez a vélemény mondható el. Akad egy két válaszoló, aki már azt a helyszínt is elkerüli, ahol kis fehér dobozt lát sárga fénnyel, de a kicsit felkészültebbek már nagyjából tudják, hogy melyik régebbi típusú érzékelőket lehet mágnessel semlegesíteni, és melyik központ az, amelyik önálló akkumulátoros, így átvágás esetén is vészjelzést ad (szabotázs védett). Az ablakok támadása családi házakban különösen gyakori. Bármely típusú ablakon legyen az nyiló, bukó, forgó, toló, vagy zsalus nagyon könnyű kinyitni az eredetileg rászerelt zárat, ha nem gondoskodunk mechanikai zárszerkezet felszereléséről. Nem lehet biztonságban aludni nyitott ablak mellett sem a földszinten, sem az emeleten, ahol akár erkélyről, létráról, fáról, vagy bármilyen más módon elérhető az ablak. Mindenféleképpen gondoskodnunk kell a megfelelő védelemről. Ez lehet elektronikus védelem, valamint mechanikai védelem. Rácsot kell szerelni az ablakra. A rács általában a bezártság érzését kelti, ezért sokan idegenkednek e megoldástól, csakhogy a rács lehet a környezetbe illő, díszes kialakítású is, vagy ollós rács, amely elhúzható. A rácsozatok kialakításakor ügyelnünk kell arra, hogy legalább egy ablakrács, vészkijárat céljából csak belülről biztonsági zárral legyen felszerelve. Minden rudat és rácsozatot belső oldalról kell rögzíteni, ahol sokkal nehezebb hozzáférni, vagy kiszerelni azokat. Új ház építésekor legjobb a rácsokat legalább 15 cm mélyen és 20 cm enként, falazókörmökkel a falba rögzíteni. Helytelen azokat a fakeretre felfogatni facsavarral. Mit sem ér a vastag rács, ha nincs jól rögzítve. Különösen az alagsori és a pinceablakokat kell ráccsal védeni. Költséges, de hathatós védelem, ha a földszinti ablakokat áthatolásgátló üvegből készítjük. Megoldást nyújthat még, ha ultraerős betörésvédelmi és biztonsági ablakfóliákat alkalmazunk. Ezen ablakfóliák magukba foglalnak egy egyedülálló poliészter, mikro vékony rétegből álló szerkezetet, amely szaktó és áttörésgátló pajzsot képez az ablakok, illetve az ajtók üvegfelületein, segítve ezzel a betörők és a vandálok elleni védekezést. Az erkélyeket, balkonokat megközelítve, könnyen juthatunk a lakásba az üveg betörése után. Biztonságos megoldás az erkélyre szerelt rács. Itt csak a rácsszerkezet gondos megnevezésére és felszerelésére szeretnénk felhívni a figyelmet. A padlásablakon zajtalanul, a cserép felszedése nélkül is bejuthat a betörő a ház tetőterébe. Megkönnyíti a dolgát a közelben hagyott létra. Ha a létrát gondosan elzárjuk az esőcsatornán is felmászhat az elkövető, de ezt a kockázatot már ritkábban vállalják. Az üres családi házba bejutott betörő, már szabadon dolgozhat, hacsak nem működik az épületben jelzőrendszer, amely megfelelő helyen riaszt.

19 HÉTVÉGI HÁZAK VÉDELME A hétvégi házak, nyaralók a lakott területtől való távolság miatt teljesen kiszolgáltatottak a bűnözők kénye kedvének. Egyetlen biztos védekezés van az anyagi kár elkerülésére, ha legalább a téli időszakban semmiféle értékes holmit nem hagyunk a házban. Ha vannak a környéknek állandó lakói, az is csak akkor nyújt biztonságot, ha állandó rendszeres járőrszolgálatot szerveznek. Ez önkéntes alapon ritkán sikerül, a fizetet őrszolgálat pedig igen költséges. A nyílászárók megerősítésével sem érjük el a kívánt hatást, hiszen az elkövető zavartalanul feszegetheti akár fényes nappal is, reggeltől estig. Végül egy hagyományos őrző védő riasztóról kell még szót ejtenünk, amit a megkérdezett betörők többsége még ma is komoly akadályként emleget: A KUTYA A házőrző kutya feladata civilizált vidéken nem az, hogy elfogja, vagy megharapja a behatoló embert, hanem az, hogy jelezzen. A kutya minden látogatót jelez, de másképpen ugat az idegenre, másképpen a családra, és a barátra. Fontos, hogy olyan fajta kutyát válasszunk, amely házőrzésre alkalmas. ELEKTRONIKAI VÉDELEM Az elektronikai védelem a mechanikai mellett a másik legfontosabb elem. Előnye, hogy az illetéktelen behatolás tényét hang és fényeffektussal jelzi, fejlettebb rendszereknél pedig a rendőrségi ügyeletet értesíti és ezáltal megszakítja a bűncselekmény végrehajtását. Tudnunk kell, hogy az elektronikus védelmi rendszerek kiegészítik a védekezés hatásfokát, de nem helyettesítik a mechanikai eszközöket és az élő erős őrzést. A megszólaló riasztóberendezés az esetek túlnyomó részében elriasztja a betörőt. A behatoló ennek ellenére eredménnyel járhat, ha nem számít beavatkozásra, vagy mert bízik a gyorsaságában. MIKOR HATÁSOS A RIASZTÓRENDSZER? Ahhoz, hogy a riasztórendszerek hatásosak legyenek, a gyenge pontok szisztematikus elemzése szükséges. Sikeres tervezéssel és telepítéssel csak akkor lehet számolni, ha a védett objektum adottságainak figyelembevételével a készülékek kiválasztását és telepítését hatósági bizonyítvánnyal és vizsgával rendelkező szakember végzi. A RIASZTÓK feladata a behatoló érzékelése. A biztosított objektumokat riasztóberendezések érzékelői őrzik, melyek a területre történő behatoláskor generált jelet továbbítanak a riasztóközpontba. Fontosabb érzékelők: akusztikus üvegtörés, üvegtörés és testhangérzékelők, passzív infraérzékelők, fénysorompók, támadásjelzők, nyomógombok, mágneses reed és reteszes kapcsolóérintkezők, falbontás érzékelők, fémhangérzékelők, radardoplerek, stb. Az aktív infravörös jelzők adóval és vevővel működnek. A passzív infravörös jelzők az emberi test természetes hőkisugárzására reagálnak. Az ultrahangos jelzők az emberi halláshatár fölé eső hanghullámokat használják. A kombinált passzív infravörös mikrohullámú mozgásérzékelők csak abban az esetben váltanak ki riasztást, ha mindkét fizikailag alapvetően különböző rendszerek a mozgás hatására működésbe lépnek. Ezek a jelzők a hamis riasztások szempontjából biztonságosak. Az üvegtörés

TUDATOSAN VÉDEKEZIK- E ÖN A BETÖRÉS ELLEN?

TUDATOSAN VÉDEKEZIK- E ÖN A BETÖRÉS ELLEN? TUDATOSAN VÉDEKEZIK- E ÖN A BETÖRÉS ELLEN? Ön szerint elég biztonságos-e a lakása, gépjármûve?! Tegye próbára magát tesztünk segítségével, és ha úgy érzi, valami hiányzik a megnyugtató védettségéhez, azt

Részletesebben

Kulcs a biztonsághoz. Elkerült bajokból tevõdik össze a boldogság / Benjamin Disraeli/ I. Lakásbiztonság

Kulcs a biztonsághoz. Elkerült bajokból tevõdik össze a boldogság / Benjamin Disraeli/ I. Lakásbiztonság Elkerült bajokból tevõdik össze a boldogság / Benjamin Disraeli/ I. Lakásbiztonság A védelem három fõ iránya ismeretes, egyik a mechanikai, másik az elektronikai eszközök alkalmazása, valamint a személyvédelem.

Részletesebben

A rosszban csak utána hisz az ember / Sartre/ II. GÉPJÁRMÛVEINK VÉDELMÉRÕL

A rosszban csak utána hisz az ember / Sartre/ II. GÉPJÁRMÛVEINK VÉDELMÉRÕL A rosszban csak utána hisz az ember / Sartre/ II. GÉPJÁRMÛVEINK VÉDELMÉRÕL Védje gépjármûvét az autótolvajok ellen! Az autósok többségénél gondot okoz, hogy miképpen védjék gépkocsijaikat az autótolvajok

Részletesebben

CSALÁDI ÉS HÉTVÉGI HÁZAK V É D E L M E

CSALÁDI ÉS HÉTVÉGI HÁZAK V É D E L M E CSALÁDI ÉS HÉTVÉGI HÁZAK V É D E L M E A családi és hétvégi házak között vagyonvédelmi szempontból az a különbség, hogy amíg az elõbbi állandóan lakott, addig az utóbbi csak idõszakosan. A vagyonvédelmet

Részletesebben

V A G Y O N V É D E L E M

V A G Y O N V É D E L E M BŰNMEGELŐZÉSI MÓDSZERTANI FÜZET V A G Y O N V É D E L E M Szerkesztette: Simkó Imre r. őrnagy A szerkesztésben közreműködött: Dudás Péter r. alezredes Címlapfotó: Ötvös Zoltán r. alezredes Felelős szerkesztő:

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. március havi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa.

Részletesebben

TANÁCSOK A BETÖRÉS ELLENI VÉDELEMHEZ

TANÁCSOK A BETÖRÉS ELLENI VÉDELEMHEZ TANÁCSOK A BETÖRÉS ELLENI VÉDELEMHEZ 2 Az emberek szubjektív biztonságérzetét alapvetően befolyásolja, hogy biztonságban érzik-e lakásukat, házukat, és biztonságban érzik-e magukat a közterületeken. Az

Részletesebben

A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival

A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival I. Mechanikai védelem 1. mechanikai védelmi szint alkalmazása A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival egyenértékű áthatolás elleni védelmet nyújt.

Részletesebben

ÁRU-, ÉS VAGYONVÉDELEM. 5.tétel

ÁRU-, ÉS VAGYONVÉDELEM. 5.tétel ÁRU-, ÉS VAGYONVÉDELEM 5.tétel Az áru és vagyonvédelem fontossága Az elmúlt évek óriási beruházásai, a bevásárló központok megjelenése, a tömeges vásárlás, az üzletek biztonságának újfajta értelmezését

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetõ. Mit tegyünk azért, hogy családunkat, értékeinket nagyobb biztonságban tudjuk? 2. oldal. Otthonbiztonság

Tartalomjegyzék. Bevezetõ. Mit tegyünk azért, hogy családunkat, értékeinket nagyobb biztonságban tudjuk? 2. oldal. Otthonbiztonság Otthonmentõ öv Tartalomjegyzék Bevezetõ Mit tegyünk azért, hogy családunkat, értékeinket nagyobb biztonságban tudjuk? 2. oldal Otthonbiztonság Az otthonok sérelmére elkövetett bûncselekmények 3. oldal

Részletesebben

Mit jelent az igazán biztonságos ajtó?

Mit jelent az igazán biztonságos ajtó? Mit jelent az igazán biztonságos ajtó? Sajnos egyre gyakrabban botlunk akciósabbnál akciósabb bejárati ajtókba szórólapokon vagy az interneten. Sokszor a külső alapján meg is hozzuk a döntést, esztétikus

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2011. ÁPRILIS

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2011. ÁPRILIS VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2011. ÁPRILIS T A R T A L O M: 1. Lakásbetörések, hétvégi ház betörések, védekezési lehetőségek 2. Ittas járművezetés veszélyei, baleset-megelőzési tanácsok

Részletesebben

Otthonunk védelme, családunk biztonsága

Otthonunk védelme, családunk biztonsága Bűnmegelőzési Hírlevél Otthonunk védelme, családunk biztonsága A tisztességes emberek közérzetét leginkább a személyüket, családjukat érintő bűntettek besurranásos lopás, betöréses lopás - irritálják a

Részletesebben

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN!

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2012. december ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Közelednek az ünnepek. Advent idején megkezdődik a felkészülés

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2013. MÁRCIUS T A R T A L O M: 1. Gépkocsifeltörések, gépkocsilopások megelőzése 2. A kerékpáros közlekedés szabályairól 1. Gépkocsifeltörések, gépkocsilopások

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2016. FEBRUÁR T A R T A L O M: 1. Gépkocsifeltörések, gépkocsilopások megelőzése 2. Ajánlások online csalások megelőzésére 1. Gépkocsifeltörések, gépkocsilopások

Részletesebben

O) Milyen legyen a lakás védelme?

O) Milyen legyen a lakás védelme? O) Milyen legyen a lakás védelme? A mechanikai védelem követelményei A vagyontárgyak betöréses lopás, rablás, rongálás kockázatok elleni biztosítását a biztosító abban az esetben vállalja, ha a lakóépület/lakás

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. C.3. fejezet

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. C.3. fejezet C. 3. fejezet: Mechanikai védelem: üvegezés BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE (AJÁNLÁS) C.3. fejezet Mechanikai védelem - értéktárolók, értékőrző termek

Részletesebben

BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE

BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE 1. AZ ÉN HÁZAM AZ ÉN VÁRAM DE A VÁRAT MEG IS KELL VÉDENI!!! ELSİDLEGES VÉDELM A KERÍTÉS ÉS A KAPÚ A kerítés kapuját tartsa zárva még nappal is de a kulcsot ne hagyják benne.

Részletesebben

BELÉPTET KÓDZÁR AC széria

BELÉPTET KÓDZÁR AC széria BELÉPTET KÓDZÁR AC széria AC-10S AC-10F Általános Információ ~elképzelés~ Családi ház Társasház Az Aiphone bemutatja a különböző épületekhez és bejáratokhoz tervezett Beléptető Kódzárait. Stb. Parkoló

Részletesebben

Infokommunikációs rendszerek biztonságos üzemeltetési lehetőségének vizsgálata. Előadó Rinyu Ferenc

Infokommunikációs rendszerek biztonságos üzemeltetési lehetőségének vizsgálata. Előadó Rinyu Ferenc Infokommunikációs rendszerek biztonságos üzemeltetési lehetőségének vizsgálata Előadó Rinyu Ferenc A biztonság üzemeltetés (állapot) elérése nem elsősorban technikai kérdés, sokkal inkább rendszerszintű

Részletesebben

LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés

LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés A társasházakban élők nagy száma és a lépcsőházakban elkövetett bűncselekmények gyakorisága miatt, a lépcsőházak védelme kiemelt

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok. A trükkös lopások megelőzése

Bűnmegelőzési tanácsok. A trükkös lopások megelőzése Bűnmegelőzési tanácsok A trükkös lopások megelőzése Vannak bűnelkövetők, akik kihasználják azt, hogy az idősek jóindulatúak, segítőkészek, a figyelmüket könnyen el lehet terelni, és közülük sokan egyedül

Részletesebben

IK-EC8 RFID zárbetét használati, és szerelési útmutató

IK-EC8 RFID zárbetét használati, és szerelési útmutató IK-EC8 RFID zárbetét használati, és szerelési útmutató 1.1. A csomag tartalma Eszköz Darab Zárbetét 1 Mesterkártya 1 Felhasználói kártya 2 Mechanikus kulcs 2 Szerelési kulcs 1 1.2. Főbb jellemzők Megnevezés

Részletesebben

Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára

Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára ELBIR Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer 2019. július havi idegenforgalmi hírlevele "Tisza-tavi idegenforgalmi szezon" Fókuszban a személyi tulajdon védelme Néhány tanács a fesztiválozó

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL szeptember BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL szeptember BUDAPEST Tisztelt Olvasóink! Ahogy előző számainkban már olvashattak róla, 2018. áprilisától hírlevelünk hasábjain elindítottuk havonta jelentkező, tízrészes, a betöréses lopások megelőzését célzó sorozatunkat.

Részletesebben

Vészkijáratok, pánikajtók =

Vészkijáratok, pánikajtók = ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ MENEKÜLÉSI AJTÓKRÓL Menekülési ajtóknak egy másodpercen belül, egy kéz, egyetlen mozdulatával nyíthatóknak kell lennie, íly módon biztonságos menekülést biztosítva. - Maximális ajtószárnysúly:

Részletesebben

Bevésõ épületzárak faajtóba

Bevésõ épületzárak faajtóba Zár program Faajtó zárak Bevésõ épületzárak faajtóba ZIUR Képes tartalomjegyzék Egypontos bevésõ zár - 1. old. Többpontos bevésõ zár - 2. old. Pánik funkciójú zár - 3. old. Kiegészítõk - 3. old. Tûzálló

Részletesebben

Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Rozsdamentes ajtók Ajtók: Nyíló: - egyszárnyú, - kétszárnyú Lengő: - lágy PVC, - poliészter Fagyasztó: - egyszárnyú Toló: - kézi mozgatású, - gépi

Részletesebben

Zárak, lakatok, vasalások

Zárak, lakatok, vasalások Zárak, lakatok, vasalások I. Zárak Több alkatrészből összeszerelt lakatosipari termékek. Épületajtók, bútorok biztonsági berendezései Anyaguk általában acéllemez, szalagacél, acélhuzal, alumínium, zárbetéteknél

Részletesebben

Műszaki leírás. Műszaki leírás

Műszaki leírás. Műszaki leírás ACÉL BEJÁRATI AJTÓ RA08 Lépcsőházi bejárati ajtó Méretek:85 205 ; 95 205 Lemez vastagság (tok/szárny):1,2 mm/0,5 mm Szín: mahagóni, aranytölgy Szigetelés:méhsejt szerkezetű papír ACÉL BEJÁRATI AJTÓ RA040

Részletesebben

JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM

JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM Oldal: 1 / 14 Típusazonosító: Megnevezés: JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM Kültéri tipizált fogyasztásmérő szekrény Műszaki adatlap Műszaki leírás Telepítési utasítás Dokumentáció melléklet Változatszám: JZ

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra Benedek Elek: Reggeli dal (részlet) Fölkelt a méh is, döngicsél a réten, Zümmög a bogárka, röppenésre készen, Szárnyát szárítgatja meleg napsugárban, Megfürödvén előbb harmatos virágban. Dalolj madár,

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok a megemlékezés napjaira

Bűnmegelőzési tanácsok a megemlékezés napjaira Bűnmegelőzési tanácsok a megemlékezés napjaira November első napján elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Sajnos vannak olyanok, akik ezt az alkalmat használják fel arra, hogy a temetőkben és környékükön meglopják

Részletesebben

CAN 700 (H) HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CAN 700 (H) HASZNÁLATI UTASÍTÁS CAN 700 (H) HASZNÁLATI UTASÍTÁS AUTÓRIASZTÓ Működés RIASZTÓ BEKAPCSOLÁSA Nyomja meg a gépkocsi gyári távirányítójának záró gombját. Az aktiválást a következők erősítik meg: Indexvillogás a gépkocsi zárási

Részletesebben

Vehicle Security System VSS 1. Rendszer beállítási útmutató - Hungarian

Vehicle Security System VSS 1. Rendszer beállítási útmutató - Hungarian Vehicle Security System VSS 1 Rendszer beállítási útmutató - Hungarian Tisztelt Vásárló, Ebben az útmutatóban a következőkhöz találja meg a szükséges információt és műveleteket : A riasztórendszer üzembeállításának

Részletesebben

Gyerekvédő hálók, rácsok

Gyerekvédő hálók, rácsok Gyerekvédő hálók, rácsok A gyerekek biztonsága minden szülő számára fontos. Addig nincs is baj, amíg a csöppségek nem kezdenek csúszni-mászni, és amint már járni is tudnak még ha totyogva is mindenre megpróbálnak

Részletesebben

Dr. Bencsik Attila L. PhD

Dr. Bencsik Attila L. PhD Dr. Bencsik Attila L. PhD főiskolai tanár egyetemi docens Óbudai Egyetem Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Gépjármű eredetiség vizsgálat Mi a feladat? Gépjármű azonosítás: Komplex tevékenység, melynek

Részletesebben

ÜZEMANYAG MEGTAKARÍTÁS ONLINE TANKSAPKA KONTROLL designed by

ÜZEMANYAG MEGTAKARÍTÁS ONLINE TANKSAPKA KONTROLL designed by ÜZEMANYAG MEGTAKARÍTÁS ONLINE TANKSAPKA KONTROLL Jelmagyarázat Tehergépjárművekhez Online felügyelet, riasztás. Mezőgazdasági gépekhez GPS - jármű helymeghatározó rendszerekkel kompatibilis. Ipari gépekhez

Részletesebben

Lakásbiztonság. Az épületek, lakások nyílászáróinak állapotáról jó képet ad az alábbi kiértékelés:

Lakásbiztonság. Az épületek, lakások nyílászáróinak állapotáról jó képet ad az alábbi kiértékelés: Lakásbiztonság A hosszabb-rövidebb ideig üresen maradó lakás nagy csábítást jelent a betörők számára. Az elmúlt évben átlagosan 19 percenként feltörtek egy lakást Magyarországon, és a betöréses lopásokkal

Részletesebben

+1. Amennyiben mégis megtörténik a baj, haladéktalanul értesítsük a 112-es segélyhívón a rendőrséget!

+1. Amennyiben mégis megtörténik a baj, haladéktalanul értesítsük a 112-es segélyhívón a rendőrséget! 1. Ne verjük nagy dobra, ha elutazunk! 2. Tartsunk rendet a portánkon, hogy ne tűnjön az ingatlan lakatlannak! 3. Az udvaron széthagyott holmik bevonzhatják a betörőt! 4. Helyezzünk el mozgásérzékelőket

Részletesebben

Ú T M U T A T Ó A F E L H A S Z N Á L Ó S Z Á M Á R A

Ú T M U T A T Ó A F E L H A S Z N Á L Ó S Z Á M Á R A Ú T M U T A T Ó A F E L H A S Z N Á L Ó S Z Á M Á R A C O B R A 4 6 0 0 p l a t f o r m a u t ó r i a s z t ó berendezésekhez Tisztelt vásárló! Gratulálunk, amiért megvásárolta e terméket, melynek tervezése

Részletesebben

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz Kezelési útmutató PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz RKP4, 8 és 16 kezelőegység használatával A kezelőegység felépítése Az Ön vagyonvédelmi rendszeréhez egy vagy több kezelőegység csatlakozik.

Részletesebben

-1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez

-1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez -1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez A lapra szerelt terméke összeszerelése a csomagolásban található szerelési rajz útmutatását követve egyszerűen elvégezhető. A szerelési

Részletesebben

MABISZ MINŐ SÍTÉSI TANÚSÍTVÁNY

MABISZ MINŐ SÍTÉSI TANÚSÍTVÁNY Nytsz: 2744-15/20050324 MABISZ MINŐ SÍTÉSI TANÚSÍTVÁNY Minősítés ideje Meghosszabbítás Minősítés lejárta 2005. március 24. 2008. március 24. Minősítés helye: Minősítést kérte: Gyártó: MABISZ Minősítő Bizottság

Részletesebben

Az ablak felszerelése során keletkezett keretszennyeződéseket haladéktalanul el kell távolítani. - purhab, szilikon.

Az ablak felszerelése során keletkezett keretszennyeződéseket haladéktalanul el kell távolítani. - purhab, szilikon. 1. Keret látható felületeinek védelme A keret felületének szennyeződés, szállítási és szerelési hibák, purhabok, stb. elleni védelem érdekében javasolt a látható felületeket védőfóliával letakarni, amennyiben

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során!

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! ELLENŐRIZZE: Az ajtó tokja és a falnyílás közötti hézag 10-15 mm között kell 1. ÖSSZESZERELÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK 1.... vízmérték 2.... állítható kitámasztó

Részletesebben

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK katalógusa 2017 REDŐNY Műanyag redőny A külső tokos műanyag redőny az egyik legkeresettebb redőny, mivel ára igen kedvező. Szinte mindegyik nyílászáróra

Részletesebben

Az ablakválasztás 7 szabálya, amit a lakosság 90%-a megszeg, ezért nyílászáróik pénznyelőként működnek

Az ablakválasztás 7 szabálya, amit a lakosság 90%-a megszeg, ezért nyílászáróik pénznyelőként működnek Az ablakválasztás 7 szabálya, amit a lakosság 90%-a megszeg, ezért nyílászáróik pénznyelőként működnek Ön is azt a felfogást vallja, hogy egy ablakot megveszünk, és ezzel le is tudtuk az ablakproblémát?

Részletesebben

Használati útmutató a HPB1 3.5, HPB1 4.0, HPB2 3.5, HPB2 4.0, HPB4 4.0 HPB5 3.5, HPB5 4.0, HPB6 WFS riasztókhoz

Használati útmutató a HPB1 3.5, HPB1 4.0, HPB2 3.5, HPB2 4.0, HPB4 4.0 HPB5 3.5, HPB5 4.0, HPB6 WFS riasztókhoz Használati útmutató a HPB1 3.5, HPB1 4.0, HPB2 3.5, HPB2 4.0, HPB4 4.0 HPB5 3.5, HPB5 4.0, HPB6 WFS riasztókhoz FORGALMAZÓ SETECH Meta Hungária Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 130. Tel/fax: 06 1 206-1881

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 5 7 1-4 2-2 / 2 0 0 9 1 0 0 8 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje 1. adatmódosítás 2. adatmódosítás Ajánlás lejárta 2007. február 22. 2007.

Részletesebben

15 Épületvasalatok. 15 0010 Ajtóbehúzók

15 Épületvasalatok. 15 0010 Ajtóbehúzók 5 Épületvasalatok 5 000 Ajtóbehúzók Összehasonlító táblázat Würth DORMA GEZE GU/BKS TS- TS 68 /TS 77 TS 000 TS-5 TS 72 TS 500 TS-8 TS 72/TS73 TS-0 TS 70 / TS 72 TS 2000 OTS 330 TS-20 TS 83 TS 4000 OTS

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató

TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató A kerékpárszállító az első használat előtt figyelmes összeszerelést igényel. Ez a folyamat megfelelő körültekintéssel házilag is elvégezhető, de amennyiben

Részletesebben

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Az ABLOY magas biztonsági termékeit az egész világon ismerik és elismerik. Széles termékskálánk minden tagja csúcsminôséget képvisel és kiváló teljesítményt

Részletesebben

(2-3. old.) (4. old.) (5-6. old.)

(2-3. old.) (4. old.) (5-6. old.) (2-3. old.) (4. old.) (5-6. old.) 1 FŐKAPITÁNY AJÁNLÁSÁVAL Kedves Olvasó! Tisztelettel ajánlom a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szerkesztett, 2019. június havi bűnmegelőzési

Részletesebben

IRATTÁROLÁS. Elsősegély és savszekrények. Iratszekrények MABISZ A. Tűzálló Irattárolók (30-60 perc)

IRATTÁROLÁS. Elsősegély és savszekrények. Iratszekrények MABISZ A. Tűzálló Irattárolók (30-60 perc) IRATTÁROLÁS Iratszekrények MABISZ A Tűzálló Irattárolók (30-60 perc) Elsősegély és savszekrények Iratszekrények Office VI. Office III. 500.000,-Ft 1.000.000,-Ft Office I. VdS minősített elektronikus zár

Részletesebben

BIZTONSÁG HOZZÁJÁRULUNK A BŰNMEGELŐZÉSHEZ HOCO PROOF-FAL A BŰNÖZŐK TITKOS JELZÉSEI

BIZTONSÁG HOZZÁJÁRULUNK A BŰNMEGELŐZÉSHEZ HOCO PROOF-FAL A BŰNÖZŐK TITKOS JELZÉSEI A BŰNÖZŐK TITKOS JELZÉSEI HOZZÁJÁRULUNK A BŰNMEGELŐZÉSHEZ BIZTONSÁG HOCO PROOF-FAL Húzza át a betörők számításait a II. védelmi osztályú HOCO Proof biztonsági ajtókkal ás ablakokkal Építse be. Élvezze

Részletesebben

VÁRVÉDŐ AZ OTTHONOK VÉDELMÉNEK ÚJ KORSZAKA BŰNMEGELŐZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzés

VÁRVÉDŐ AZ OTTHONOK VÉDELMÉNEK ÚJ KORSZAKA BŰNMEGELŐZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzés VÁRVÉDŐ AZ OTTHONOK VÉDELMÉNEK ÚJ KORSZAKA BŰNMEGELŐZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzés Amit a betörő gondol: Igen, megnézem, hogy vannak-e a kocsibejáródon újságok. Néha még

Részletesebben

Ablak- és ajtótechnológia. Roto Patio Alversa. Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez.

Ablak- és ajtótechnológia. Roto Patio Alversa. Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez. Ablak- és ajtótechnológia Roto Patio Alversa Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez Prospektus Roto Patio Alversa Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan

Részletesebben

PRIVILEGE. doors. Privilege Doors bejárati ajtók

PRIVILEGE. doors. Privilege Doors bejárati ajtók Privilege Doors bejárati ajtók Privilege Thermo Privilege Thermo bejárati ajtók Felújítás vagy új építés során fontos figyelmet fordítani a hőszigetelt szerkezeti elemekre. A hőszigetelési érték, amelyet

Részletesebben

TREZOR POSTALÁDÁK. Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba. Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető

TREZOR POSTALÁDÁK. Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba. Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető TREZOR POSTALÁDÁK 2015 Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető Hagyományos, kerítéssel rendelkező családi házakhoz ajánlott postaládák Postaláda I.-II Udvari I.-II.

Részletesebben

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz. RKP16+ kezelőegység használatával

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz. RKP16+ kezelőegység használatával Kezelési útmutató PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz RKP16+ kezelőegység használatával A kezelőegység felépítése Az Ön vagyonvédelmi rendszeréhez egy vagy több kezelőegység csatlakozik. Ezekkel

Részletesebben

Shear lock szerelési útmutató

Shear lock szerelési útmutató 1. Bevezető Shear lock szerelési útmutató Shear lock szószerinti fordításban nyíró zárat jelent. A hagyományos sikmágneseket rátét süllyesztve szerelik az ajtókeretre, és a zár lapja párhuzamosan kellett

Részletesebben

ES-D1A. Vezeték nélküli mozgásérzékelő. www.etiger.com

ES-D1A. Vezeték nélküli mozgásérzékelő. www.etiger.com ES-D1A Vezeték nélküli mozgásérzékelő www.etiger.com HU A doboz tartalma 1 x PIR Mozgásérzékelő 1 x Konzol 1 x Felhasználói kézikönyv 1. Érzékelő ablak 2. LED jelző 3. Konzol Legelső használat előtt Nyissa

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS CÉLJÁRA

TÁJÉKOZTATÁS CÉLJÁRA N y t s z : 5 6 6 9-1 0-2 / 2 0 1 7 0 9 2 1 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S vizsgálat helye: Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2017. szeptember 21. 2022. szeptember

Részletesebben

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei:

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei: 1/5 1) Termékleírás A beep&park /keeper egy olyan első és hátsó tolatóradar, amely egyben védi is parkoló járművét más autósok figyelmetlen parkolási manőverei ellen. A termék részei: Ellenőrző kijelző

Részletesebben

EM8660 Vezeték nélküli ajtó/ablak érintkező (2-utas kommunikáció)

EM8660 Vezeték nélküli ajtó/ablak érintkező (2-utas kommunikáció) v EM8660 Vezeték nélküli ajtó/ablak érintkező (2-utas kommunikáció) 2 MAGYAR EM8660 - Vezeték nélküli ajtó/ablak érintkező Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 A csomag tartalma... 2 2.0 Bejárati ablak/ajtó

Részletesebben

1. mechanikai védelmi szint alkalmazása Falazatok A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival

1. mechanikai védelmi szint alkalmazása Falazatok A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival 1. sz. melléklet VÉDELMI SZINTEK TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEI I. Mechanikai védelem 1. mechanikai védelmi szint alkalmazása A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági

Részletesebben

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832. központokhoz

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832. központokhoz Kezelési útmutató PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz RKPLCD, LCDL kezelőegység használatával A kezelőegység felépítése Az Ön vagyonvédelmi rendszeréhez egy vagy több kezelőegység csatlakozik. Ezekkel

Részletesebben

Ablak- és ajtótechnológia. Roto Patio Alversa. Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez.

Ablak- és ajtótechnológia. Roto Patio Alversa. Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez. Ablak- és ajtótechnológia Roto Patio Alversa Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez Prospektus Roto Patio Alversa Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan

Részletesebben

EM8665 Vezeték nélküli rezgés érzékelő

EM8665 Vezeték nélküli rezgés érzékelő EM8665 Vezeték nélküli rezgés érzékelő 2 MAGYAR EM8665 - Vezeték nélküli rezgés érzékelő Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 Csomag tartalma... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1.2 Előlap... 3 1.3

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 24. SZÁMÚ MELLÉKLET

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 24. SZÁMÚ MELLÉKLET A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 24. SZÁMÚ MELLÉKLET A RIASZTÓRENDSZER HASZNÁLATA, ÜZEMELTETÉSE SZABÁLYZAT 2013 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2.

Részletesebben

Hogyan válasszunk nyílászárót?

Hogyan válasszunk nyílászárót? Hogyan válasszunk nyílászárót? Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Fa, vagy műanyag? Műanyag nyílászárók

Részletesebben

Előzzük meg a kerékpárlopásokat! II.

Előzzük meg a kerékpárlopásokat! II. Előzzük meg a kerékpárlopásokat! II. A kerékpártolvaj általában a gyengébb ellenállást választja, így a védtelenebb gépet részesíti előnyben, vagy éppen egy lezáratlan bringára bukkan. Az eltulajdonított

Részletesebben

MOL ESSENCE MOTOROLAJOK

MOL ESSENCE MOTOROLAJOK MOL ESSENCE MOTOROLAJOK DÍZELMOTOROKHOZ IS! SZABAD GYÖKÖK A MOTOR EGYIK LEGFŐBB ELLENSÉGE A korszerű, magas hőmérsékletű motorok erősen igénybe veszik a motorolajokat. Az égéstermékek káros összetevőivel

Részletesebben

E L B I R. Zseblopás és alkalmi lopás elkerülésére mit tehetünk? Besurranásos lopások megelőzésére mit tehetünk?

E L B I R. Zseblopás és alkalmi lopás elkerülésére mit tehetünk? Besurranásos lopások megelőzésére mit tehetünk? E L B I R A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER - DECEMBER HAVI HÍRLEVELE - Zseblopás és alkalmi lopás elkerülésére mit tehetünk?

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS CÉLJÁRA

TÁJÉKOZTATÁS CÉLJÁRA N y t s z : 5 6 7 7-1 0-2 / 2 0 1 7 0 9 2 1 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2017. szeptember 21. 2022. szeptember 30. vizsgálat helye:

Részletesebben

Előzzük meg a kerékpárlopásokat! I.

Előzzük meg a kerékpárlopásokat! I. Előzzük meg a kerékpárlopásokat! I. A kerékpár is, akár egy hűséges négylábú társ meghálálja a gondoskodást, ápolást, ezért negyedévente illik elvinni szervízbe. Tavasszal pedig érdemes egy kicsit visszaolajozni

Részletesebben

-1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez

-1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez -1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez A lapra szerelt terméke összeszerelése a csomagolásban található szerelési rajz útmutatását követve egyszerűen elvégezhető. A szerelési rajz szigorúan követendő

Részletesebben

Mozgópadlós pótkocsikhoz speciális felső összekötő

Mozgópadlós pótkocsikhoz speciális felső összekötő Mozgópadlós pótkocsikhoz speciális felső összekötő Amennyiben az ügyfél könnyített felső hosszgerendát kér a mozgópadlós pótkocsihoz, speciális ponyva összekötőket alkalmazunk. Előnye: könnyű, szabadon

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 2 8 4-4 1-2 / 2 0 0 8 0 9 1 8 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Adatmódosítás ideje Ajánlás lejárta 2008. június 19. 2008. szeptember

Részletesebben

Nagy Zoltán. Biztonságos bejutás a sérült járműbe

Nagy Zoltán. Biztonságos bejutás a sérült járműbe Nagy Zoltán Biztonságos bejutás a sérült járműbe A balesetben sérült járműből kell kimenteni a beszorult utasokat rutinfeladatnak tűnik, mégis a járműfejlesztés eredményeként egyre több szempontot kell

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 6 5 5-4 1-2 / 2 0 1 0 0 4 2 2 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Meghosszabbítás Adatmódosítás Ajánlás lejárta 2005. május 19. 2008. május

Részletesebben

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye,

Részletesebben

EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő

EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő 2 MAGYAR EM8690-R1 - Vezeték nélküli füst érzékelő Tartalom 1.0 Bevezetés... 2 2.0 LED indikátor... 3 3.0 Beállítások... 3 3.1 Első használat... 3 3.2 Teszt Mód...

Részletesebben

A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT

A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT (létesítmények, helyiségek ırzésének, valamint vagyontárgyak tárolásának és szállításának szabályai) HB-11899 A betöréses lopás és rablás

Részletesebben

2. MÉRÉSELMÉLETI ISMERETEK

2. MÉRÉSELMÉLETI ISMERETEK 2. MÉRÉSELMÉLETI ISMERETEK A fejezet célja azoknak a módszereknek a bemutatása, amelyekkel adatokat gyűjthetünk annak érdekében, hogy kérdéseinkre választ kapjunk. Megvizsgáljuk azokat a feltételeket is,

Részletesebben

TREZOR POSTALÁDÁK 2017/2018. Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba. Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető

TREZOR POSTALÁDÁK 2017/2018. Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba. Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető TREZOR POSTALÁDÁK 2017/2018 Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető Hagyományos, kerítéssel rendelkező családi házakhoz ajánlott postaládák 2 Postaláda I.-II.

Részletesebben

2 200 Ft. 4 000 Ft. 4 490 Ft

2 200 Ft. 4 000 Ft. 4 490 Ft Alapvetően érvényes, hogy a biztonságtechnikai termékeket az ajtókra vagy ablakokra megfelelő darabszámban és megfelelő pozíciókba kell felszerelni, ügyelve az egyszerű használatra is. Vegyék figyelembe

Részletesebben

VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT (MJK: VVSZ 001-2003)

VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT (MJK: VVSZ 001-2003) (MJK: VVSZ 001-2003) A jelen Vagyonvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: szabályzat) érvényes mindazon biztosítási szerződésekre, melyek a jelen szabályzatra való hivatkozással jöttek létre. A szabályzatban

Részletesebben

I n C a r B l u e l o p á s é s r a b l á s g á t l ó g é p j á r m ű v é d e l m i r e n d s z e r

I n C a r B l u e l o p á s é s r a b l á s g á t l ó g é p j á r m ű v é d e l m i r e n d s z e r Ú T M U T A T Ó A F E L H A S Z N Á L Ó S Z Á M Á R A I n C a r B l u e l o p á s é s r a b l á s g á t l ó g é p j á r m ű v é d e l m i r e n d s z e r Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy megvásárolta

Részletesebben

Nokia Holder Easy Mount HH /2

Nokia Holder Easy Mount HH /2 Nokia Holder Easy Mount HH-12 1 4 2 3 9249387/2 5 7 6 2006 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia és a Nokia Connecting People a Nokia Corporation bejegyzett védjegye. Bevezetõ Ez a rögzítõeszköz lehetõvé

Részletesebben

YES 1200 SHEAR LOCK. Hardy Kereskedelmi Bt. tel: 06-1-208-55-57. 1. Bevezetõ. 2. Mûszaki adatok. 3. A doboz tartalma

YES 1200 SHEAR LOCK. Hardy Kereskedelmi Bt. tel: 06-1-208-55-57. 1. Bevezetõ. 2. Mûszaki adatok. 3. A doboz tartalma Hardy Kereskedelmi Bt. tel: 06-1-208-55-57 www.hardy.hu 119. BP.Ormay N. u. 20. hardy@hardy.hu YES 1200 SHEAR LOCK 1. Bevezetõ Shear lock szószerinti fordításban nyíró zárat jelent. A hagyományos sikmágneseket

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 5 3 2 1-1 0-2 / 2 0 1 4 0 8 2 8 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2014. augusztus 28. 2019. augusztus 31. vizsgálat helye:

Részletesebben

BUDAPESTI III. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A KERÜLETI KÖRZETI MEGBÍZOTTI KÖRZETEKRŐL

BUDAPESTI III. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A KERÜLETI KÖRZETI MEGBÍZOTTI KÖRZETEKRŐL BUDAPESTI III. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A KERÜLETI KÖRZETI MEGBÍZOTTI KÖRZETEKRŐL Ezen az oldalon tájékoztatást szeretnénk adni Önöknek a kerület egyes területeinek közbiztonsági helyzetéről,

Részletesebben

Szerelési, karbantartási útmutató

Szerelési, karbantartási útmutató ROTO ELZETT Vasalatkereskedelmi Kft. 9461 Lövő, Kossuth L. u.25. Szerelési, karbantartási útmutató Termékszavatossági előírások Az üvegezéstechnika ékelési előírásait be kell tartani. Agresszív faanyagok

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS CÉLJÁRA

TÁJÉKOZTATÁS CÉLJÁRA N y t s z : 5 5 0 8-1 0-3 / 2 0 1 6 0 4 2 1 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2016. április 21. 2021. április 30. Termék vizsgálat

Részletesebben

HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP

HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP HYD-78M Eredeti használati útmutató Hálózati feszültség 230 V Hálózati frekvencia 50 Hz Motor teljesítmény 200W A motor sebességeinek száma 1 fokozat Amotor üresjárati sebessége

Részletesebben