... avagy unokapotlo?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "... avagy unokapotlo?"

Átírás

1 Holbay László elsősorban költő. Prózai műveiben minden oldalon ezzel szembesülünk. Élte alkonyán..egy őszi délután udvarába téved egy elkóborolt kiscica, felviszi a lakásába, felneveli, unokapótló szeretettel elhalmozza. Ez a Czinuczi, a boldog macska története... Ha van "cicamenyország" /számukra a legfőbb jó/, akkor ez: önfeledten szenderegni a gazdi ölében és álmodni...miről is? hűségről, a ragaszkodásról... A kutya, az öleb - hűséges, de a jólnevelt macska hűségesebb (CZINUCZI)... avagy unokapotlo?

2 HOLBAY LÁSZLÓ CZINUCZI avagy unokapótló? Érsekújvár 2013

3 Nyomta: AZ PRINT spol. s r.o.. Érsekújvár Fotó: Lelovič Štefan Grafika: Melecski Lajos Holbay László 2013

4 CZINUCZI avagy unokapótló? Mielőtt a tollam után nyúlnék, le kell szögeznem: gyerekkorom óta kutyapárti voltam. A kutyámat majdem a barátomnak tartottam, hűségét nagyra becsültem, mely élte utolsó percéig kitartott. A macskák szóba se jöhettek. A hosszú parasztház udvarán kutya volt az úr, a macskák számára csak a padláson maradt hely. Ott tárolták a gabonát, ez lett az egerek eldorádója, a terüljmeg-asztalkám. A kupacok, gabonahalmok ellenőrzésére csak a macska hivatott. Ez a macskajelenség egy sokatolvasott kamasz számára egyet jelentett a behódolással, a hízelkedéssel, meg egyéb asszonyi tulajdonsággal. Konyhájuk magányában egy megfáradt emberpár üldögélt élvezve a kora őszi napsütést, nem gondolnak arra, hogy a hegyekből lassan elindul a tél, az utcákat, kerteket beborítja a hó. Gondjaik a kilencvenévesek tehetetlenségében gyökereznek: Élni de meddig? Az október eleji nap több mint barátságos /olyan: ujjé!! sose halunk meg!/ A kis baromfiudvar kerítése omladozóban, már tíz éve nem tartunk csibét. Föléje hajló körtefa csonkán ágaskodik, a nagy termés letörte ágait. Ebbe a napfényes kertbe bevonul valami ünnepélyes, ami felborítja az álmosító hangulatot... a kertbe vezető úton megjelenik egy szürke kiscica. Félénken, mert számára minden ismeretlen, a házőrző kutyának se híre se hanva.

5 Káprázna a szemem? Költő lévén átlendültem a mesébe... Oly finoman lépdel ott lenn az udvaron, mintha cicagrófnő-kisasszony lenne... a feje fölé kunkorodó farka napernyőre emlékeztet. Ez nem lehet igaz! Hogy került a kertbe? Magas betonfalak veszik körül. Az utcáról magas pléhkerítés. Csak egyféle válasz elfogadható: valaki átdobta a kerítésen... meg akartak szabadulni tőle. Le kell mennem hozzá. Megsimogatni.??????????? Barátságosan hozzám dörgölődzött... Mit tehettem? kikísértem az utcaajtóig és bezártam a kaput. Isten veled édes kis cica! Mi a történelem? Véletlenek egybeesése? Ami a törtönethez tartozik: hosszú idő múltán nálunk tartózkodik, helyesebben vendégeskedik amerikai menyem, akinek otthonában ért a legsúlyosabb macskasérelem. Ültem a lakásukban mit se sejtve... egyszerre valami rám zuhant... frászt kaptam és megsértődtem. Mekk, a vén házikedvenc volt a tettes. /Amerikában minden skótot Mekk-nek neveznek/ Én nem a néven háborodtam fel, inkább azon: hány kilós lehet a dög, melyik szekrény tetejéről ugrott a fejemre, minden rokonszenvet kiirtva a macskák iránt. Ezzel mentegettem magam, mikor kizártam a kiscicát. Hogy megsimogattam, ezt nem felejtette el délutánra visszamászott. Menyem az ajtónk előtt találta...

6 További életét is neki köszönheti, mert felhozta a lakásba, megfürdette, hajszárítóval megszárította, tapasztalt állatbarátként mindennel ellátta, még homokozóval is. Így indult a kis szürke gombolyag élete a családban. Ölembe vettem a kis árvát, rögtön befészkelte magát... simogatni kezdtem, ő meg dorombolni. Mivel nem macskáztam közel a kilencvenedik évemhez, először is nevet kellett adnom. Czinuczi névvel próbáltam simogatni... szegény kis állatka, akit egyszerűen csak átdobtak a kerítésen, mint egy üres dobozt... Lehet, hogy a cicaanyján kívül más nem volt jó hozzá. El akarták pusztítani. Még jobban sajnáltam. Hazalátogató fiam, látva hogy babusgatom elnevezte unokának. Legalább is unokatpótlónak. Kerekesszékben éldegélő nejem, aki mellett ápolói minőségben élek, egyenesen kisgyereknek nevezi. Ellenkezem: ez leány. Ettől fogva kisleánynak hívta. Nem kell ehhez jóstudomány, a fentiekből nyilvánvaló, hogy a Czinuczinak becézett kislány a nap javarészét az ölemben tölti. Állandó simogatás közben bizonygatom: jó kezekbe került (nagyzolva: megfogta az istenke lábát). A macskaszemek meg engem bámulnak, merevebben, mint a kígyóbűvölő. El kell gondolkodnom arról, hogy a kiscica mit láthat bennem? Nincs tudomásom arról, hogy a Kandúr-apák foglalkoztak-e valaha a kicsinyeikkel. Múlt az idő, a cicamama képe egybefolyt az enyémmel. Különösképpen szerette, ha simogatom a bundáját, a nyakát. Mikor az orrára tettem az ujjamat, behunyta a szemét (ez lenne a cica elragadtatása?). Találó lenne nejem megálllapítása: ez a kislány úgy néz rád mint egy istenre! Bárhová megyek, a nyomomban marad. Az

7 ágyban is... a takarómon foglal helyet, úgy, hogy szemei mindig felém irányulnak. Ahányszor felébredek, simogatni kezdem, válasza a dorombolás. A cica hamar nő, kamaszodik (vagy atletizál?). Villámgyors futamok követik egymást, cikkcakkban három szobán át. Nem kell felemelnem, felugrik az ölembe, már korábban észrevettem a tv előtt, különösen kedveli a kézilabdát. Nézem, feje hogyan követi a labda mozgását, még a tv mögé is bekukkant. Czinuczi szenvedélyes játékos, mindent megmozgat, ami mozgatható. Harisnyám lett a rongylabdája. Csak az egyiket találom, a másikkal elgurigázik. Ha nagyritkán cipőt húzok, első dolga kifűzni a zsinórt. Valaki azt találta mondani (rá célozva) büdös macska. Gyorsan védelmére keltem: ez az értelmes jószág két egészségügyi diplomával rendelkezik, bebizonyítsam? Állandóan mosakodik (vendéget hoz a házhoz!). Ha ráülök az ülőkére a fürdőszobában, rám néz, rögtön bemászik a homokozójába, megvizsgálni tiszta e a homok... kapar magának egy lyukat, megtölti és betemeti. (ebben különbözik egyes szuperinteligens részegestől.) Rengeteg kedvességgel, szeretettel halmoztam el, a kidobott árvára gondoltam, ennek szemében a ragaszkodás ragyogott. A ragaszkodás nála mit jelenthet? Mindig mindenütt mellettem tartózkodik. Ha a konyhából a dolgozószobám felé indulok, előrefut, annak közepén várakozik. Ha az írógépem elé próbálok ülni, máris a hátam mögött foglal helyet. Ha a számítógépemhez, előttem foglal helyet a pamlagon úgy, hogy ellenőrizhesse minden mozdulatomat.

8 Rajtacsíptem, mikor a számítógépemen ült és zongorázott.b Megfenyegettem: Megállj, te szürkecsíkos, bezárlak az irodalomba! Megszántam, olyan aranyos tud lenni. Öltözködés közben két mancsával átölelte a lábam és rágcsálni kezdte, de nagyon finoman (tisztán szeretetből). Sokszor furcsán ébredtem, a takaró alól kilógó lábam rágcsálta, vagy csak nyalogatta? A nyelve meleg kis reszelő (gyógyító mód egy fajtája? éjjel úgy telepszik le, hogy feje mint a tengeralattjáró periszkópja) mindig felém fordul. Sokszor idéztem a mondást: az ördög nem alszik! (de a macska se!) Többször is kipróbáltam: feküdt az ágytakarón, gondoltam elaludt, kisomfordálok a konyha felé már ott ül az asztal előtt és eltátja a száját: ééé! Ez beszélni tanul!...azt akarja mondani: ééhes! (egyenesen a számból akarja kikönyörögni a falatot?) És milyen érzékeny! Mintha lelke is lenne! Könnyen megsértődik semmiségen. Czinuczi helyett azt találtam mondani: Czinguczi! Rögtön kiugrott az ölemből (olyan önérzettel, mint akinek a bérleti szerződése az ölemben való terpeszkedésre még nem járt le). De hízelegni, bezzeg ám! Doromboló műszereit bekapcsolja, méregzöld vizsgáló-lámpáit rám mereszti máris rendőrségi fogdában érzem magamat, ahol hazudni nem éri meg. Ha jókedvében találom, még puszizkodni is szeretne. Vajon milyen is lehet a cicapuszi? A nagy simogatás után a mutató ujjamat az orrára tettem. Megtörtént a nagy udvarlásban a nedves kis orrocskáját az enyémhez nyomta. Czinuczi modern kislány, gyakran unatkozik a betegszobában, felszökik az utcára néző ablakpárkányra.

9 Ott az útkereszteződést jelző tábla... a megállj, adj előnyt. Az autók engedelmesen lassítanak... És milyen komolyan csinálja? Szentség! Ezt beszervezhették megfigyelőnek. Mit ellenőrizhet??? A rendszámtábla meg van-e világítva? Arról sem olvastam (lehet, hogy elmaradtam a modern világtól?), hogy idősödő, de még aktív hölgyek a cicák számára ünnepi játékokat szerveznének? (Czinuczit rögtön benevezném magasugrónak). Mert ez, kérem szépen nem mindennapi: a padlóról (nekifutás nélkül) felugrani egyenesen a vállamra. Könnyű neki, mondhatná akárki segédeszközei vannak, ezek a körmök akarom mondani karmok (akár egy tigrisé) ezekkel megkapaszkodik a szvetterembe és lóg mint gyümölcs a fán. Nagyon alattomos fegyver, le kellene köszörülni, patkolókovács is megtenné egy harapófogóval, de ez a mesterség a lovakkal együtt kihalt. A mai körömápoló meg nem vállalná el. Marad a dorgálás. Te... fegyelmezd magad, mert... (most mit mondjak neki?). Bezárlak a pincébe? Ott megfázik szegényke, marad a spajz... vagy az irodalom? A spájz... az üvegbezárt gyümölcsbazár, elérhetetlen. Maradjon az irodalom? A legvégső menedék egy talpig becsületes szobacica számára. Ez is zsúfolt, sajnos, tele haszontalan macskával neki nem jut hely. Itt ül velem szemben a székemen, néha felém pislog. Tudom csak tetteti... valamit majszolok, mozog a szám, ott terem s hosszasan ismételgeti az ééé betűt. Ez a túlkényeztetett macska alig iszik tejet, a kiválónak hirdetett macskaeledelre rá se néz (végszükség esetére tartogatja?). Ha mozog a szám, karmait nadrágom szárába ereszti:... és ééén? Meg kellene nevelnem, de hogyan? Ágyban fekszem, becézgetem: Czinuczi! Czinuczika, drágám gyere hozzám... erre kifut a konyhába.

10 A fürdőszobában (ahová együtt térünk be) megáll a homokozó előtt és vádol: rendetlen lustája, nem takarítottad ki a homokozómat...! én csak gondozott helyre szoktam...! Szemrehányó tekintetének nyomatékot adjon: beugrik az üres fürdőkádba és játszani kezd a zuhanyozó csapokkal. Nem felejtette el a keresztelőt a hajszárítóval... Mit mondhatok: kezd az idegeimre menni. Lehemperedik előttem, kis híjján rátapostam. NEM! Ki kell mondanom: elég volt! Ha nem tudnád: mi a haragszomrád majd megtudod! Nem simogatlak meg! Nem veszlek az ölembe! Leseperlek! Amióta nem esik a hó, melegebben süt a nap, nem lehet veled bírni! A dolgozószobám macskaviadalok arénája, de én vagyok a hibás. Elaludtam a tévé előtt... s te végignéztél egy ismeretlen exotikus tigrisfilmet... s kitört belőled a vadság. Harapdálod a kezeimet... a vége az lesz: nem szólunk egymáshoz. Én betartottam a szavam, de te nem. Kiültél az ablakba Kandúr Bandit nézegetni. Meglátod csúffá tesznek! Milyen egy alig nevelhető? Nem tetszik neki semmi. Hasonlít a mai fiatalokra! Este megeresztett hosszú ééé sorozatot. Három töpörtyű akadt a kezembe, azt dobtam eléje, ezeket kergette míg ott voltam., reggelre egy sem maradt a tányérján... és jött az eszmélés.: az ébresztő macska nincs sehol! Nagyritkán történik velem, hogy keresni kezdtem. Szólogattam, hívogattam (a Czinuczi nevet már megjegyezte). Semmi mozgás, semmi jel! Csak nem mérgezte meg magát? (túlzott tablettafogyasztással?) Hátha beteg? Előbb utóbb előbukkanhat okos kis feje. Minden kuckóját, rejtekhelyét végigkutatva döbbenten jelentettem ki: a macska elveszett. Bezárt lakásból? Az ablak nyitva, este szellőztettem, de nem csuktam be...

11 Elvesztettük pótunokánkat!... Búcsú nélkül megszökött. Nyomában a csend és az üresség... Első nap Czinuczi nélkül Tapogatom paplanom közepét nincs. Ott szokott aludni. A mihaszna! Az ébren szendergő nejem első szava: Hol a kisleány? A válasz keserű: elmenekült. Az utcára. Utcalány lesz belőle. Hosszú sóhaj: Hogy tehette ezt?... úgy nézett rád, mint egy istenre... Most mi lesz? Biztosan fázik szegényke szomorkodom. A nők is megunják, ha imádják őket. Van bundája... amilyen dühös vagyok, kiporolnám úgy, hogy megemlegetné! Az ember felkarol egy kidobott árvát... dédelgeti... és ez a köszönet. Hosszú hallgatás. Olyan szép kis okos feje volt... és a szemei... Ne mondd, hogy szépek, csak megjátszotta magát! Nincs! Nincs és kész!... Ne szerezzünk be egy másikat? Nem, végeztem vele! Senki nem akar megszólalni. Hatszor kinéztem a ház elé: hátha? Ez a zajos forgalom megrémíti. Különösen a mentőkocsik! Szirénájuktól még az én hátam is libabőrös lesz. Hazatalál? Hagyj békén, most gondolkodom... a macskalélek összetevői ha van neki lelke egyátalán? Nem, nem lehet a nevelést elfeljteni! Még száz Kandúrbandi kedvéért sem. Ki tudná úgy kenegetni egy cica tokáját? Senki!... Ha mégis visszajönne? Nézd meg, nem ácsorog a kapu előtt? Nyavalyás, nem szegényke. Nyavalyának fogom hívni ezentúl... Ha visszatalálna? Mondják: vissza fog jönni! Ha megéhezik. Ebben az esetben biztos vagyok. A járdán nem kínálják majd prágai sonkával... Egy jólnevelt kutya ilyet nem tenne.

12 Czinuczi a te macskád, miért bántod szegénykét? Lehet, hogy nem tud bejönni. Persze - nem tudja a házszámot! Milyen unalmas lesz az élet a kisgyerek nélkül: Érdeklődöm, kinél van felesleges kiscica. A tékozló leányka hazaoson Egy mindennapos látogatónk korán beköszönt: Jó reggelt, ma korábban jöttem. Meglett a pótunoka? Még nem jött haza? Hazajön, az biztos. Tegnap itt láttam a ház előtt, de elfutott... Szegényke, nem tudott bejönni... mentegette a csellengőt a mindennapos vendég. Megyek, nyitva hagyom a bejárati ajtót. Ne szomorkodjanak, szép igazi tavaszi idő érkezik. A beteg öregasszony, aki megszokott jajgatásával kezdi a napot, lemondóan bizonygatta: Nem jön az vissza, azt befogták, megtetszhetett egy magányos öregnek... pedig milyen szép macska volt... A napi megszokott munka közben a mindennapos vendég felkapja fejét: nyikorgásfélét hallottam, a mosógép működik? Kinyitotta a szoba ajtaját és beoson a macska. Ismeri a bűntudatot... Két lépés után leül, bukfenc után hemperegni kezd. Arra kényszerít, hogy lehajoljak... simogatni. Verést ígértem, de az öröm elhesegette a büntetést. Simogató ujjaim megbocsájtottak... majd elrohan az evőtálhoz. Ezt a gyomra hozta haza! Miután bepakolta a lenézett ennivalót, udvarias hajlongások közepette elvonult a dolgozószobámba, a karszékemben összekuporodott... és elfelejtkezett a külvilágról.

13 Megismerte a kóborlást, a fagyos éjszakában a kandúrbandik sem jelentkeztek, rájött: mégiscsak jobb otthon. Néha elsétálok mellette, megsimogatom, de nem érzi (talán visszatalált a cicamennyországba?). Estefelé visszakunyerálta magát az ölembe (ez a legjobb kifejezés!) s én nem tudtam ellenállni, megbocsájtottam. Az a sok sok szeretet, simogatás meghozta diadalát... befészkeli magát az ölembe és nincs szívem elzavarni. Újabb csínjei Megnőtt cicámnak legtalálóbb neve: a sündörgő. Személyem körül sündörög, hajnali óráktól kezdve éjfélig. Sokszor igen kirívó módon. Asztalnál ülve igen tevékeny. Ez már nem a dolce far niente, az édes semmittevésnek már lőttek. Hosszas igézés után felkéredzkedik az ölembe, kényelmesen fészkelődve, míg megtalálja azt a helyzetet, mely összegömbölyödve a szunyókálásnak leginkább megfelel. Nem szabad megmozdulnom, (mert felébred szemrehányón) alig győzöm visszasimogatni nyugalmi állapotába... Ezek az idilli állapotok elmúltak. Merész ugrással mellettem terem, főleg akkor, ha evéshez invitálnak. Mert (ugyebár) az evés az megszokás dolga. Kitűnő alkalom a gondolkozáshoz, egészségügyi szerepe vitathatatlan eltünteti a romlásnak indult ételek maradékait satöbbi. Oldalamat támadás éri, úgy oldalba bök, hogy észrevegyem. Máris beleszagolna a tányéromba (személyiségemnek méltó-e az a leves vagy olvadásnak induló kocsonya). Neki mint királyi előkóstolónak illene megállapítani: nincs-e esetleg megmérgezve... s ha neki nem ízlene, kezembe vehetem a kanalat. Hát ezt nem!

14 Rámordulok: Mister Alkohol! ( itt vagy már megint... ) Megbántottam, érezteti velem: ezért rágtam a lábad ujját ma reggel? Lehuppantom a padlóra. Másik pillanatban az ablakpárkányon terem, merően vizsgálódik: az udvaron hová tűntek a tegnapi verebek? Magyarázzam neki: ma hideg szél fúj, a verebek is napközi otthonokban dideregnek? Elunja a várakozást, térdem karmolgatja, szeretne visszakerülni az ölembe. Hajthatatlan vagyok! Hosszasan igézve merően néz a szemembe. De én nem, nem és nem! Nekiiramodik, három szobán átcikkázva... és nyoma vész. Ha nagyon hiányozna, elrikkantanám magamat: Czinuczi!!! Máris megjelenne, mint kezdő színésznő... az öltözőből kirohanva: máris megyek a színpadra! Bevett húzása hatásos, lehemperedik előttem, akarva - nemakarva megsimogatom, ezt jobban kedveli, mint a csibéből készült macskapogácsát. Egy napra való adagot kap, de ezt rabkosztnak tartja. ÉÉÉ néz rám. Ez beszédgyakorlat, tudom, hogy nem éhes. A főtt húst igen nagyra tartja. Ha rágós hús kerül a tányéromra, megszánom. Vágok egy darabot, utána-kap, de otthagyja. Nagyon nyájasan néz: rágd meg nekem! Mentegetném magam, de hiába: huszonöt éve egyetlen fogam sincs. Ha lekenyerezem pogácsával, válasza hasonló: majd ha te előbb megrágod. Ki a fene kényeztette el ezt a kisleányt? Kisértetek nincsenek, vagy mégis? A vének (ez attól függ, mikor kerülnek ebbe az állapotba) korán ébrednek, éjfél utáni órákban, vizsgálgatják a szoba árnyait, amit az utcai lámpa beszűrődő fényében elmosódva látnak, halottnak tűnő szekrények... meggörnyednek, a faliképre festett napraforgó szirmai összezsugorodnak, szeretteim

15 szemei a képkeretekben hunyorogni látszanak... egyszóval rémeket látnak. Én is. Kinyitom a szemem, a megvilágított ablakban ott ül a macska. Mozdulatlanul. Fejét csak akkor mozdítja, ha feltűnik egy hajnali autó. Megszemléli, mint érdekességet, majd hosszasan bámul utána. Ott kezdődik, ha nem látom ott. A baj bonyolódik, mert magyarázatot keres. A megszokott tárgyak helyettünk alszanak. Aki sokat olvasott valaha, annak ez az állapot ismerős ez a szellemek órája. Fantáziánkban, ha még van, a holt tárgyak életre kelnek... hiába tagadjuk. Mellettem az ágyban nejem keze néha megmozdul (engem keres?). Kerekesszéke az ágy végénél pihen, színes pokrócokkal letakarva (pihenő csónak az éj tengerén). Addig nézegetem, míg megmozdul... egy arasznyit előre, meg ugyanannyit hátra. Nem ittam az este semmiféle szeszt, mégis mozog a kocsi. Hátha káprázik a szemem, lecsukom, de a kocsi mozog (hintaszék szeretne lenni?). Mégis lennének kísértetek? Agyrém zárom le a tűnődést. Szeretném nyakoncsípni, ilyen izgatottan az álom elkerül, számolni fogok:...három... huszonegy... a kocsi tovább hintázik előre - hátra. Elkapni egy kísértetet: nagyszerű téma! Csak óvatosan, hogy el ne riasszam. Ehhez szemüveg is kéne, nem emlékszem, hol hagytam. A szellem vagy kísértet tovább hintázik, de most elkapom! Elámulok. Czinuczi ül a nagykerék előtt, épp úgy, mint egy diáklány, aki lantművésznek készül, a lant húrjait próbálja pengetni, a macskám karmait élesíti a kerék gumiján, nyilván tetszik neki, mert rólam tudomást se vesz. Remélem meggyőztem az olvasót, hogy kisértetek nincsenek csak játékos macskák, ezek mindent kipróbálnak csakis azért, hogy játszhassanak.

16 Miért ül a cica az ablakban? Oktalan kérdés. Próbáltam magyarázatot találni, de nem elégített ki. A kutyabarátok szerint: mert oda süt a nap, van elég esze ahhoz, hogy ott melegedjen, ahová süt a nap. Ha meg nem süt, párkánya alatt a radiátor melege. Ezek nem meggyőző elméletek. Hajnaltájban (még ágyában pihen a nap) Czinuczi már ott ágaskodik az üveg előtt. De nem az autókat lesi! Cicám sorsa iránt melegen érdeklődők hasznos tanácsokkal láttak el. Egyesek szerint szabadságra vágyik, esti sétákra. Mások a párzási időszakot emlegették, sőt! Meggyanúsították a leányzót egy bizonyos Kandúr Bandival. Pontosan nem így hívják, de a gyanú fenn áll. Sejtettem én is valami ilyesfélét az autókkal kapcsolatban, mert a mai Kandúrbandik autókon közlekednek. Czinuczi már nem konyhakötényes csitri, akivel enyelegni lehet. Fél év után felnőttnek tekinthető, aki egy elegáns mozdulattal a padlóról a nyakamba ugrik. Elővigyázatos vagyok, ha látogató jön, figyelem az ajtót, nehogy kiosonjon az örökké kíváncsi felfedező. Még nem dönthetett: hol találhatja meg forró kis szivecskéjének imádottját. Czinuczi csak tudja Mit tudhat egy alig fél éves szürke kis cica, amit más halandó nem tudhat?... csavarhatja fejét az olvasó. Legyezgetheti magát számos diplomával, kérkedhet számos tudományos cikkel, ha neki szegezném a kérdést: ki a boszorkány? A felelőtlen kísértés elől kitérnének az ilyesmi szakmailag megalapozatlan, vagy idejétmúlt, tehát szóra sem érdemes. Pedig boszorkányok vannak! Hogy létezésüket bebizonyítsam Czinuczihoz kell fordulnom. Egy rendkívül érzékeny (rossz nyelvek szerint: elkényeztetett) teremtmény. Amióta felhoztam a lakásba, a macskák lélektanát

17 tanulmányozom. Nem túlzok, valami ilyesmivel rendelkeznek. Simogató kezek között nevelkedett az ölemben, kötődése érthető. Rajtam függő szemei mindent elárulnak. Lesi a lépteimet (vagy gondolataimat?). Ha átmegyek a másik szobába, megsejti, mielőtt kilépnék, máris előttem fut. Ha ezer évvel ezelőtt éltem volna a román stílusú templomok korában, kőbevésett szobrom ott állna az egyik mellékhajó oldalában, ezzel a hevenyészett felirattal: a macskavezette szent. Letelepszik a közelemben és figyel. Még éjjel is. Egy biztos támpontja: tudja: van aki szereti. (nejem szerint: ez már imádat). Aki őt nem szereti vagy nem kedveli, durván elzavarja, azt nagyon is az eszében tartja. Nem teketóriázik, egyszerűen osztályoz (falusi tanítók úgy általában). Aki nem szívleli, az rossz ember. Ha szoknyát visel boszorkány! Akkoris az, ha a rontó igét ki sem mondja: sipirc! Az ilyen kellemetlen még kellemetlenebb hangját ha meghallja: úgy elbújik, hogy nyomára se bukkanunk. Nagyon hálás jószág! Ez miben nyilvánul meg? Mondok rá egy páldát. Arra ébredek, hogy a takaró alól kinyúló lábam ujja a cica szájában, hegyes fogai között. Oly finoman morzsolgatja, hogy cseppet se fáj. Gyógymód? Nem haragszom érte. Ha karmai a körmöm alá csúsznak, rúgok egyet, és véget ér a békés idill. A kis ártatlan az ablakpárkányról küld egy bocsánatkérő mosolyt. Nem tudok rá haragudni. Egy délután szundikált az ölemben a legkényelmesebb pózban elterülve élvezve a simogatás gyönyöreit... Egyszerre felkapta a fejét... nagy ívben kiugrott az ölemből... a másik szoba asztala alá... onnan kémlelve: mikor lép be... a boszorkány. Gondolkodom: honnan tudhatta ez a kis állatka két falon keresztül, ki jön fel a lépcsőn, a folyosón? Van veleszületett készüléke vagy adottsága, mely jelzi: nem

18 jó ember jön. Bár mi is rendelkezhetnénk hasonló adottsággal! Az a mocskos macska Igen kellemetlenül érintett, mikor egy látogatogató azzal köszöntött be: Mit keres ez a mocskos macska a lakásban, úgy uralkodik mint egy háziúr. Nem félnek attól, amit majd minden sarokban találnak? Nekünk is van macskánk, három is, nekik adjuk a maradékot, de azok kinn tanyáznak a lépcsőfeljárón, éjjel-nappal. Mi nem takarítunk utánuk... Bevallom: rosszul esett. Hogy lehet mocskos az, aki minden szabad percében mosakodik? Arra meg nem gondoltam, hogy ilyesmi kiszalad a számon. Czinuczi nem hiába ült az ablakban, várta a tavaszt s az szép lassan megérkezett. Léptennyomon virágzott az ibolya az udvaron. Szedtem egy kis csokrot, kékből is meg a fehérből is, hadd élvezze nejem a konyhában. Rögtön pohárba tettem elé az asztalra. Az örökké virágzó orchidea alatt szerényen megfért, többször is meg kívánta szagolni: tényleg itt a tavasz. Reggelre kiábrándító meglepetés fogadta a konyhába lépőt... a pohár feldöntve, vize szétfolyt az asztalon, padlón... Íme a bizonyság: az asztalon a mocskos macska járt és megkóstolta az ibolyát. Nem ízlett neki szétszórta a padlóra. Czinuczi az Operába készül Értelmetlennek tartják ezt a fejezetet, magyarázatért vissza kell mennem ifjúságom ébredő korába, ennek egyik alapélménye az opera felfedezése volt. Hallgatni sokszor hallgattam operákat, de látni izgalmasabb. Az első nagy élményem a kassai színház páholyában ért. Cso Cso Szánt láttam és hallottam a csúcsformában alakító Orosz Júlia személyében.

19 Téli esték valamelyikén elálmosodtam az untató tévé előtt, mikor felhívták a nézők figyelmét valami újszerűre. A legmodernebb hangversenyteremben díszletek és kellékek nélkül koncertelőadásban közvetítik a Pillangókisasszonyt. Külföldi szereplők (tehát olaszul)... máris felocsúdtam, végre Puccini zene! Zavart egy elhanyagolható semmiség: a gésa rikítónak tűnő hófehér (rizsporozott) arca. Az első felvonás befejező része a legszívhezszólóbb (mert mindnyájan Cso Cso Szánok vagyunk) átélni a szerelmet Puccini zenéjén keresztül ritkán adatik meg... hol magyar, hol olasz meg cseh szöveg keveredik, ad értelmet a bennünket ölelgető muzsikának ne menj el, ne szállj el, mint könnyű szárnyú lepke.... A hallgató elérzékenyül: őt hagyták el, mint a kalandot kereső Pinkerton a gésát... Lehet zsebkendő nékül, torokbafulladozó zokogással végigélni a hajnalig tartó drámát... Egyről elfeledkeztem, az éber macskáról, aki a hátam mögött összekuporodva figyelt az ágyon. Ne legyintsenek: mit egy macska! Alváshoz készülődve megtenni azt a két lépésnyi utat az ágyig, különös dolog eltérített. Egy soha nem hallott folytott hang. Czinuczi eddig cérnavékony hangján ismételgette a hosszú ééé-t. Mi ez az újdonság... mert én énekelni nem tanítottam! Szerelmi vágyódás az elképzelt Bandikához! Mindenben benne van, ha megjön a tavasz. Ez a macska megkergült! Népiesen szólva: be van sózva! Rám se hederített. Felhők gyülekeztek... nem alszunk ma éjjel... miau, miau. Legalább egy hétig eltart ez a felfokozott állapot a tapasztalt macskabarátok szerint... még orvosi beavatkozást is emlegetnek. Elemeztem volna az énektanulmányt, de ez az említett opera egyik dallamára sem hasonlított.

20 Milyen balga vagyok! Ez csak kísérlet, hangpróba, zenekar hangolása az előadás előtt... A békés együttélés alapfeltétele a nyugodt alvás, pihenteti az elfáradt idegeket. Ilyen nyivákolás mellett ez lehetetlen! Csitítgatom, de bele van pistulva Bandikába! A pincébe! Onnan nem tud megszökni. Másnap ismét rázendített... egy áriára ismeretlen operából. Száműzni kell, de hová? Csak a pincébe lehet, ahol még egérre is vadászhat (ha még meg nem utálta, kikéri magának: ő úri macska, nem proli!). Ez a hang szereti a vadregényes részleteket, mindenképpen figyelmet érdemel. És álhatatos, addig bökdösi buksi fejével az oldalamat, míg az áhított dolgot meg nem kapja. Énekórát tart minden előkészület nélkül. Érzéki, fojtott hang alapján mit is ajánhatnék neki... Eszembe jutott egy megtörtént eset, a kezdet kezdetén egy kezdő énekesnő meg akart hódítani, vagy egyszerűen elcsavarni a fejemet... egy vérforraló áriával... ha emlékezetem nem csal: Delila áriája volt (bár én nem voltam Sámson, csak rémlik, hogy csókkal kapcsolatos...). Ránéztem a kiscicámra s az énektanári ötletemet nyomban elfelejtettem. Ez egy ártatlan kisleány zenei műsorába nem való. Három nap után elmúlik ez a hirtelen támadt gerjedelem. Én ugyan meghallgatlak, de az én kedvemért ne készülj az Operaházba. Kacat Mi ez? Kell ez valamire Vagy ki lehet dobni? Válaszolni akartam: nem kell a kacat, de unokáim jutottak eszembe, akik gyermekkorukat nálunk töltötték. Lehet, hogy a kidobásra ítélt kacat rájuk emlékeztet? Megszemlélem, mielőtt a kukába kerülne. Kezdetleges jószág, botocska, rákötött spárga, a végén keménypapírból kivágott halacska. Átvillan az

21 agyamon: házilag gyártott mesékben ilyen szerszámmal horgásznak a konyhába zárt gyerekek egy lavór körül. Nézegettem vajon van-e közöm hozzá. Mert a halászathoz vajmi kevés. Ha egybefűznénk minden percet, amit a víz partján a dugó imbolygását figyelve töltöttem, összevissza egy órát se tenne ki. Kipróbálni-kipróbáltam, de nem a magam kedvéért. Szomszédok tíz-tizenkét esztendős leányai kísérőnek szemeltek ki, felfedezni próbálták a halak birodalmát, hasonló módon indultak a folyó partjára, én, mint kísérő tisztes távolságban utánuk. Unokáim körében még a mesében szerepelt a halászat. Így a kuka mellett döntöttem. Aztán eszembe jutott Czinuczi keresztanyja. A homokozó mellé ezt a fura játékot vette ajándékként, lelkemre kötve, hogy a macska neveléséhez szorosan hozzá tartozik: a játék. Fontosabb, mint a homokozó! Ez ki kellett próbálni. A játéknemesítő ostorkát a székre akasztottam, de a macskám le se fütyülte. Czinuczi észjárása szerint a döglött egér nem egér. Nem lehet vele játszani! A logika szerinte eldobtam a spárgára kötött halacskát jó messzire a padlón és ide-oda rohangálni kezdtem. Mintha kilőtték volna, máris a mancsai között vergődött a papírból készült utánzat. Ki kellett rántanom a vízből, magasabbra. Most kezdődött az izgalmas játék. A szobacica a hátsó lábain táncolt, igyekezett mancsával elérni a csalétket, nekem meg kellett akadályoznom abban, hogy megkaparintsa. Belelendültem én is, izgatott a játék szelleme és játszótársam halálosan komolyan vette. Ez olyan kimittud játék volt szigorúan kezdő szobacicák számára.

22 Az a koszos macska megint az ablakban döglik... hangzik az érkező Boszorkány szájából. Czinuczit ez felrázza, eltűnik az álmodozás a szeméből, máris búvóhelyet keres magának. Kerülöm az összetűzéseket, hónom alá kapom a macskámat és leviszem a számára vadregényesnek tűnő pincébe. Három négy óra múltán a Boszorkány visszarepül kiváltságos birodalmába. Ideje visszahívni a cicámat megszokott környezetébe, leballagok az alvilágba. Szólogatom, mindhiába, nem jön elő elnyelte volna a föld? Megalázom magamat, könyörgésre fogom, de nincs foganatja. Felmentem bejelenteni: nincs kisleány, nem jelentkezik. Megkaptam a magamét:... mert nyitva hagytam az ajtót. Érthetetlen, egy szuper kényelemhez szokott házikedvenc miért ragaszkodik nyirkosföldű - padlójú rideg termekhez, rozsdás vacakokhoz. Még egyszer szólogatom, talán több sikerrel... Egy öreg szekrény ajtaja kissé nyitva. Kitárom az öreg könyvek temetőjét itt biztosan nincs. Tévedtem, kellemesen meglepődtem. Könyveken ült Czinuczi mint aki olvas. Vagy csak tetteti magát? Czinuczi és én. Esténként altatóval alszom el... lassan lemerülök, elveszek az ismeretlen múltban, ahol sose jártam... meghívó porosodik az asztalomon... hová invitál...nem tudom... értekezletre? Nagy vergődés után soha nem látott utcákon át elsodródom egy nagy terembe... csupa ismeretlen, ruhájuk alapján találgatom: kik lehetnek... egy összegereblyézett érettségi találkozó? Beszélgetni?... nincs miről. Csak várunk... talán arra, hogy jön valaki, aki megnyitja az ülést. Mindenki mocorog, de nem türelmetlenkedik. Egyenként elszökdösnek... én is. Lakatlan utcákon kószálok. Hatalmas üres termek, de

Finta Kata. Írásaiból válogatta:

Finta Kata. Írásaiból válogatta: NAGYMAMA MESÉI ÉS TÖRTÉNETEI Írásaiból válogatta: Finta Kata Nagymama meséi és történetei Írásaiból válogatta: Finta Kata 2 Bevezető Kedves gyerekek! Bianka! Kristóf! Pötyi! Jancsi! És a Többiek! Most

Részletesebben

Vidi Rita: Kutya dolgok ezek De ígérem, nem fogjuk kutyául érezni magunkat!

Vidi Rita: Kutya dolgok ezek De ígérem, nem fogjuk kutyául érezni magunkat! Vidi Rita: Kutya dolgok ezek De ígérem, nem fogjuk kutyául érezni magunkat! Idestova pontosan két éve, hogy elindult világhódító útjára - merjünk naszületik projekt, a maga "Legyünk a tíz millió író országa!"

Részletesebben

Önképzőköri írások 2006-2010

Önképzőköri írások 2006-2010 Önképzőköri írások 2006-2010 2 Önképzőköri írások Kedves Olvasó! Tudod, mi itt együtt dolgozunk négy éve. Az itt megjelenők szinte még igazi gyerekek voltak, amikor elkezdtük. Kedves, jópofa gyerekek.

Részletesebben

Ez a különnyomat szabadon és ingyenesen terjeszthető.

Ez a különnyomat szabadon és ingyenesen terjeszthető. Ez a különnyomat szabadon és ingyenesen terjeszthető. A könyv megvásárolható az Ad Librum internetes könyvesboltjában A bekeretezett szövegekre kattintva további információkhoz juthat. A könyvvel kapcsolatban

Részletesebben

Startvonalon: Bárdos Kinga. Kelemen Zoltán. Dömény Andrea Varga Melinda Hámori Zsófia Raèko Tibor Skabella Gábor Bálint László

Startvonalon: Bárdos Kinga. Kelemen Zoltán. Dömény Andrea Varga Melinda Hámori Zsófia Raèko Tibor Skabella Gábor Bálint László SZÕRÖS IRODALOM u MÛVÉSZET u KRITIKA KÕ Nagy Farkas Dudás Erika prózája Szeles Annamária versei François Bréda abszurd drámája Startvonalon: Bárdos Kinga Kelemen Zoltán Dömény Andrea Varga Melinda Hámori

Részletesebben

ÉLETEM REGÉNYE 5. A Forint születése

ÉLETEM REGÉNYE 5. A Forint születése ÉLETEM REGÉNYE 5. A Forint születése Finta Kata A címlapon: Salgó vára látható 2 ÉLETEM REGÉNYE 5. fejezet A Forint születése * 3 Bevezető 1946. július 5-én jelentkeztem munkára a Rimamurány- Salgótarjáni

Részletesebben

Együtt írt valóság 2010, Feleségek.hu antológia. A váza

Együtt írt valóság 2010, Feleségek.hu antológia. A váza A váza A zöld váza az asztal közepén állt. Épp úgy, mint hét évvel, hét hónappal, vagy hét órával azelőtt friss vízzel töltve, de virág nélkül. A nő egy sarokban ült, onnan figyelte a vázát. Méregette,

Részletesebben

FREDDY. Könyvmolyképző Kiadó

FREDDY. Könyvmolyképző Kiadó FREDDY Könyvmolyképző Kiadó 1. fejezet Eljött az én időm. Végre lekopott rólam Enrico és Caruso, a két tengerimalac. Az öreg William is visszavonult a pokrócára, Master John pedig elment itthonról. Ilyenkor

Részletesebben

Veronika meg akar halni

Veronika meg akar halni Paulo Coelho Veronika meg akar halni ATHENAEUM 2000 KIADÓ Paulo Coelho, 1998 A fordítás alapjául szolgáló mű: Veronika Decidé Morrer. Rio de Janeiro, 1998, Editora Objetiva A könyv a Sant Jordi Asociados

Részletesebben

E képregény alapján: http://img269.imageshack.us/img269/5121/happybirthdayrd1.jpg by http://oppositebros.deviantart.com/

E képregény alapján: http://img269.imageshack.us/img269/5121/happybirthdayrd1.jpg by http://oppositebros.deviantart.com/ //----------------------------- // Story: My Little Dashie // Chapter: My Little Dashie // Author: ROBCakeran53 //----------------------------- Írta ROBCakeran53 http://robcakeran53.deviantart.com/ Szerkesztette

Részletesebben

101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna. Dr. BRUCE FOGLE. Lalla Ward illusztrációival

101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna. Dr. BRUCE FOGLE. Lalla Ward illusztrációival 101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna Dr. BRUCE FOGLE Lalla Ward illusztrációival UNIKUM KÖNYVEK, 1994 A mű eredeti címe: 101 Question Your Cat Would Ask Its Vet - If Your

Részletesebben

Nicholas Sparks. Eltékozolt évek

Nicholas Sparks. Eltékozolt évek Nicholas Sparks Eltékozolt évek Nicholas Sparks: The Wedding 2003 Hungarian translation: NAGY ÁGNES KAROLINA Köszönetnyilvánítás Köszönetet mondani oly dolog, mit kedvelek, Bár, megvallom, nem költő, ki

Részletesebben

MARTHA TAILOR HIPNÓZIS

MARTHA TAILOR HIPNÓZIS MARTHA TAILOR HIPNÓZIS 1. - Tessék! Kelidor Charesz felügyelő! - emelte fel a kagylót a férfi. - Segítsenek, kérem! - hallotta egy izgatott nő hangját Charesz. - Mi történt, hölgyem? - kérdezte a felügyelő.

Részletesebben

Mogyoró Vak Bob Joda Vaksi Mira Rudi Godó Lédi

Mogyoró Vak Bob Joda Vaksi Mira Rudi Godó Lédi Mogyoró Vak Bob Joda Vaksi Mira Rudi Godó Lédi Roki Gizi és Artúr Bernád Artúr Barka Vesta Maci Vái Ling Előszó Útszéli történetek A kutya, aki az ember legjobb barátja. A kutya, akit kölyökként zsákba

Részletesebben

REKVIEM EGY ANGYALÉRT ÍRTA: RITTINGER GYŐZŐ

REKVIEM EGY ANGYALÉRT ÍRTA: RITTINGER GYŐZŐ REKVIEM EGY ANGYALÉRT ÍRTA: RITTINGER GYŐZŐ Éj nappalt követett, homokszemek peregtek le a világmindenség végtelenségig futó homokóráján szüntelen, ám az Ég hiába várta vissza angyalát. Az angyalt, ki

Részletesebben

BÖRZSÖNYI HELIKON. Irodalmi-mûvészeti folyóirat III. évfolyam 3. szám, 2008. március. Pintér Ágnes tavaszi fotói

BÖRZSÖNYI HELIKON. Irodalmi-mûvészeti folyóirat III. évfolyam 3. szám, 2008. március. Pintér Ágnes tavaszi fotói BÖRZSÖNYI HELIKON Irodalmi-mûvészeti folyóirat III. évfolyam 3. szám, 2008. március Pintér Ágnes tavaszi fotói Tartalom: 3. o.: Olyanok ; (Karaffa Gyula verse) 4. o.: A tékozló fiú monológja; (Ketykó István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Szerkesztő: Dr. Pétery Kristóf Műszaki szerkesztés,

Részletesebben

Fejős Éva. Cuba Libre

Fejős Éva. Cuba Libre Fejős Éva Cuba Libre Ulpius-ház Könyvkiadó Budapest, 2010 A szerzőtől az Ulpius-ház Könyvkiadónál megjelent: Bangkok, tranzit Hotel Bali Csajok Eper reggelire A mexikói Előkészületben: Hello, London Fejős

Részletesebben

Nagyfeszültség! 2 999 Ft

Nagyfeszültség! 2 999 Ft monika feth Monika Feth Az eperszedõ Első kiadás Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2009 3 Írta: Monika Feth A mű eredeti címe: Der Erdbeerpflücker Fordította: Szakál Gertrúd A szöveget gondozta: Laczkó Denise

Részletesebben

SZEKERES KATÓ. Maruska sorozat A NAGY TITOK. Kaland egy rejtélyes világban.

SZEKERES KATÓ. Maruska sorozat A NAGY TITOK. Kaland egy rejtélyes világban. SZEKERES KATÓ Maruska sorozat A NAGY TITOK Kaland egy rejtélyes világban. Szeged 2012 Tilos a kiadványokat, vagy azok bármely részét sokszorosítani, információs rendszerben tárolni, minden féle formában

Részletesebben

A. A. MILNE MICIMACKÓ. (fordította: Karinthy Frigyes) TARTALOM

A. A. MILNE MICIMACKÓ. (fordította: Karinthy Frigyes) TARTALOM A. A. MILNE MICIMACKÓ (fordította: Karinthy Frigyes) TARTALOM ELSŐ FEJEZET, amelyben bemutatnak bennünket Micimackónak és a méheknek, mellékesen a könyv is elkezdődik MÁSODIK FEJEZET, amelyben Micimackó

Részletesebben

Copyright by Margit Sandemo, 1982 All Rights Reserved Hungarian translation Sz. Egerszegi Erzsébet, 1993 Hungarian edition CESAM Publishing Ltd.

Copyright by Margit Sandemo, 1982 All Rights Reserved Hungarian translation Sz. Egerszegi Erzsébet, 1993 Hungarian edition CESAM Publishing Ltd. A svéd nyelvű eredeti mű címe: Avgrunden Copyright by Margit Sandemo, 1982 All Rights Reserved Hungarian translation Sz. Egerszegi Erzsébet, 1993 Hungarian edition CESAM Publishing Ltd., 1993 A fordítást

Részletesebben

Nagy István: A Jóisten állatai. Állatmesék felnőtt embereknek

Nagy István: A Jóisten állatai. Állatmesék felnőtt embereknek PPEK 158 Nagy István: A Jóisten állatai Nagy István A Jóisten állatai Állatmesék felnőtt embereknek mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában.

Részletesebben

Zentay László: Népleges napfogyatkozás

Zentay László: Népleges napfogyatkozás Zentay László: Népleges napfogyatkozás Felbolydult a város és mindenki lázban égett a hírre: habár mindenhol a világon csak részleges lesz a napfogyatkozás, innen, az ő városkájukból teljes napfogyatkozást

Részletesebben

ANCSA BÁNATA (1. fejezet)

ANCSA BÁNATA (1. fejezet) ANCSA BÁNATA (1. fejezet) Ancsa szomorúan ült a fürdőkádban, és azon tűnődött, vajon miért történik mostanában folyton valami kellemetlenség vele. Igaz, ami igaz, ezek a kellemetlenségek többnyire ugyanolyan

Részletesebben

Orson Scott Card KOVÁCSINAS

Orson Scott Card KOVÁCSINAS Orson Scott Card KOVÁCSINAS Prentice Alvin 1988 by Orson Scott Card Fordította: Horváth Norbert A Felvigyázó Hadd kezdjem Alvin tanoncéveinek történetét ott, ahol először rosszra fordultak a dolgok. Messze

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tigrisszem... 5. Eljött... 10. Segélyhívás... 21. Egyszer az életben... 30. Téglák... 43. Patkószeg... 49

Tartalomjegyzék. Tigrisszem... 5. Eljött... 10. Segélyhívás... 21. Egyszer az életben... 30. Téglák... 43. Patkószeg... 49 4 Tartalomjegyzék Tigrisszem... 5 Eljött... 10 Segélyhívás... 21 Egyszer az életben... 30 Téglák... 43 Patkószeg... 49 Panka és a csengettyűmanók... 58 A szultán és a vadrózsa... 67 4 5 Tigrisszem Jó éjszakát,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Tél (vers) 50 25. Az árva kiscica 51 26. Az árva kiscica eltűnik 53 27. A hóember délre megy 55. 1. oldal

TARTALOMJEGYZÉK. Tél (vers) 50 25. Az árva kiscica 51 26. Az árva kiscica eltűnik 53 27. A hóember délre megy 55. 1. oldal TARTALOMJEGYZÉK Oldal Tavasz (vers) 3 l. A kis harangvirág 4 2. Bajban a kis harangvirág 6 3. Rigóbigó megszökik 8 4. Rigóbigó eltéved 10 5. Cini egér 12 6. Cini egér kalandjai 14 7. Az ábrándos katicabogár

Részletesebben

A világ a te szemeddel

A világ a te szemeddel Loredana Frescura Marco Tomatis A világ a te szemeddel Egy szerelem két története Loredana Frescura Marco Tomatis A világ a te szemeddel Egy szerelem két története Első kiadás Könyvmolyképző Kiadó, Szeged,

Részletesebben

FORDÍTOTTA FELEKI INGRID. Az illusztrációkat Görög Júlia készítette

FORDÍTOTTA FELEKI INGRID. Az illusztrációkat Görög Júlia készítette A forditás az alábbi kiadás alapján készült: Christa Grasmeyer: Eva und der Tempelritter Verlag Neues Leben, Berlin 1975 Lizenzausgabe mit freundlicher Genehmigung des Verlages Neues Leben, Berlin - Verlag

Részletesebben