... avagy unokapotlo?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "... avagy unokapotlo?"

Átírás

1 Holbay László elsősorban költő. Prózai műveiben minden oldalon ezzel szembesülünk. Élte alkonyán..egy őszi délután udvarába téved egy elkóborolt kiscica, felviszi a lakásába, felneveli, unokapótló szeretettel elhalmozza. Ez a Czinuczi, a boldog macska története... Ha van "cicamenyország" /számukra a legfőbb jó/, akkor ez: önfeledten szenderegni a gazdi ölében és álmodni...miről is? hűségről, a ragaszkodásról... A kutya, az öleb - hűséges, de a jólnevelt macska hűségesebb (CZINUCZI)... avagy unokapotlo?

2 HOLBAY LÁSZLÓ CZINUCZI avagy unokapótló? Érsekújvár 2013

3 Nyomta: AZ PRINT spol. s r.o.. Érsekújvár Fotó: Lelovič Štefan Grafika: Melecski Lajos Holbay László 2013

4 CZINUCZI avagy unokapótló? Mielőtt a tollam után nyúlnék, le kell szögeznem: gyerekkorom óta kutyapárti voltam. A kutyámat majdem a barátomnak tartottam, hűségét nagyra becsültem, mely élte utolsó percéig kitartott. A macskák szóba se jöhettek. A hosszú parasztház udvarán kutya volt az úr, a macskák számára csak a padláson maradt hely. Ott tárolták a gabonát, ez lett az egerek eldorádója, a terüljmeg-asztalkám. A kupacok, gabonahalmok ellenőrzésére csak a macska hivatott. Ez a macskajelenség egy sokatolvasott kamasz számára egyet jelentett a behódolással, a hízelkedéssel, meg egyéb asszonyi tulajdonsággal. Konyhájuk magányában egy megfáradt emberpár üldögélt élvezve a kora őszi napsütést, nem gondolnak arra, hogy a hegyekből lassan elindul a tél, az utcákat, kerteket beborítja a hó. Gondjaik a kilencvenévesek tehetetlenségében gyökereznek: Élni de meddig? Az október eleji nap több mint barátságos /olyan: ujjé!! sose halunk meg!/ A kis baromfiudvar kerítése omladozóban, már tíz éve nem tartunk csibét. Föléje hajló körtefa csonkán ágaskodik, a nagy termés letörte ágait. Ebbe a napfényes kertbe bevonul valami ünnepélyes, ami felborítja az álmosító hangulatot... a kertbe vezető úton megjelenik egy szürke kiscica. Félénken, mert számára minden ismeretlen, a házőrző kutyának se híre se hanva.

5 Káprázna a szemem? Költő lévén átlendültem a mesébe... Oly finoman lépdel ott lenn az udvaron, mintha cicagrófnő-kisasszony lenne... a feje fölé kunkorodó farka napernyőre emlékeztet. Ez nem lehet igaz! Hogy került a kertbe? Magas betonfalak veszik körül. Az utcáról magas pléhkerítés. Csak egyféle válasz elfogadható: valaki átdobta a kerítésen... meg akartak szabadulni tőle. Le kell mennem hozzá. Megsimogatni.??????????? Barátságosan hozzám dörgölődzött... Mit tehettem? kikísértem az utcaajtóig és bezártam a kaput. Isten veled édes kis cica! Mi a történelem? Véletlenek egybeesése? Ami a törtönethez tartozik: hosszú idő múltán nálunk tartózkodik, helyesebben vendégeskedik amerikai menyem, akinek otthonában ért a legsúlyosabb macskasérelem. Ültem a lakásukban mit se sejtve... egyszerre valami rám zuhant... frászt kaptam és megsértődtem. Mekk, a vén házikedvenc volt a tettes. /Amerikában minden skótot Mekk-nek neveznek/ Én nem a néven háborodtam fel, inkább azon: hány kilós lehet a dög, melyik szekrény tetejéről ugrott a fejemre, minden rokonszenvet kiirtva a macskák iránt. Ezzel mentegettem magam, mikor kizártam a kiscicát. Hogy megsimogattam, ezt nem felejtette el délutánra visszamászott. Menyem az ajtónk előtt találta...

6 További életét is neki köszönheti, mert felhozta a lakásba, megfürdette, hajszárítóval megszárította, tapasztalt állatbarátként mindennel ellátta, még homokozóval is. Így indult a kis szürke gombolyag élete a családban. Ölembe vettem a kis árvát, rögtön befészkelte magát... simogatni kezdtem, ő meg dorombolni. Mivel nem macskáztam közel a kilencvenedik évemhez, először is nevet kellett adnom. Czinuczi névvel próbáltam simogatni... szegény kis állatka, akit egyszerűen csak átdobtak a kerítésen, mint egy üres dobozt... Lehet, hogy a cicaanyján kívül más nem volt jó hozzá. El akarták pusztítani. Még jobban sajnáltam. Hazalátogató fiam, látva hogy babusgatom elnevezte unokának. Legalább is unokatpótlónak. Kerekesszékben éldegélő nejem, aki mellett ápolói minőségben élek, egyenesen kisgyereknek nevezi. Ellenkezem: ez leány. Ettől fogva kisleánynak hívta. Nem kell ehhez jóstudomány, a fentiekből nyilvánvaló, hogy a Czinuczinak becézett kislány a nap javarészét az ölemben tölti. Állandó simogatás közben bizonygatom: jó kezekbe került (nagyzolva: megfogta az istenke lábát). A macskaszemek meg engem bámulnak, merevebben, mint a kígyóbűvölő. El kell gondolkodnom arról, hogy a kiscica mit láthat bennem? Nincs tudomásom arról, hogy a Kandúr-apák foglalkoztak-e valaha a kicsinyeikkel. Múlt az idő, a cicamama képe egybefolyt az enyémmel. Különösképpen szerette, ha simogatom a bundáját, a nyakát. Mikor az orrára tettem az ujjamat, behunyta a szemét (ez lenne a cica elragadtatása?). Találó lenne nejem megálllapítása: ez a kislány úgy néz rád mint egy istenre! Bárhová megyek, a nyomomban marad. Az

7 ágyban is... a takarómon foglal helyet, úgy, hogy szemei mindig felém irányulnak. Ahányszor felébredek, simogatni kezdem, válasza a dorombolás. A cica hamar nő, kamaszodik (vagy atletizál?). Villámgyors futamok követik egymást, cikkcakkban három szobán át. Nem kell felemelnem, felugrik az ölembe, már korábban észrevettem a tv előtt, különösen kedveli a kézilabdát. Nézem, feje hogyan követi a labda mozgását, még a tv mögé is bekukkant. Czinuczi szenvedélyes játékos, mindent megmozgat, ami mozgatható. Harisnyám lett a rongylabdája. Csak az egyiket találom, a másikkal elgurigázik. Ha nagyritkán cipőt húzok, első dolga kifűzni a zsinórt. Valaki azt találta mondani (rá célozva) büdös macska. Gyorsan védelmére keltem: ez az értelmes jószág két egészségügyi diplomával rendelkezik, bebizonyítsam? Állandóan mosakodik (vendéget hoz a házhoz!). Ha ráülök az ülőkére a fürdőszobában, rám néz, rögtön bemászik a homokozójába, megvizsgálni tiszta e a homok... kapar magának egy lyukat, megtölti és betemeti. (ebben különbözik egyes szuperinteligens részegestől.) Rengeteg kedvességgel, szeretettel halmoztam el, a kidobott árvára gondoltam, ennek szemében a ragaszkodás ragyogott. A ragaszkodás nála mit jelenthet? Mindig mindenütt mellettem tartózkodik. Ha a konyhából a dolgozószobám felé indulok, előrefut, annak közepén várakozik. Ha az írógépem elé próbálok ülni, máris a hátam mögött foglal helyet. Ha a számítógépemhez, előttem foglal helyet a pamlagon úgy, hogy ellenőrizhesse minden mozdulatomat.

8 Rajtacsíptem, mikor a számítógépemen ült és zongorázott.b Megfenyegettem: Megállj, te szürkecsíkos, bezárlak az irodalomba! Megszántam, olyan aranyos tud lenni. Öltözködés közben két mancsával átölelte a lábam és rágcsálni kezdte, de nagyon finoman (tisztán szeretetből). Sokszor furcsán ébredtem, a takaró alól kilógó lábam rágcsálta, vagy csak nyalogatta? A nyelve meleg kis reszelő (gyógyító mód egy fajtája? éjjel úgy telepszik le, hogy feje mint a tengeralattjáró periszkópja) mindig felém fordul. Sokszor idéztem a mondást: az ördög nem alszik! (de a macska se!) Többször is kipróbáltam: feküdt az ágytakarón, gondoltam elaludt, kisomfordálok a konyha felé már ott ül az asztal előtt és eltátja a száját: ééé! Ez beszélni tanul!...azt akarja mondani: ééhes! (egyenesen a számból akarja kikönyörögni a falatot?) És milyen érzékeny! Mintha lelke is lenne! Könnyen megsértődik semmiségen. Czinuczi helyett azt találtam mondani: Czinguczi! Rögtön kiugrott az ölemből (olyan önérzettel, mint akinek a bérleti szerződése az ölemben való terpeszkedésre még nem járt le). De hízelegni, bezzeg ám! Doromboló műszereit bekapcsolja, méregzöld vizsgáló-lámpáit rám mereszti máris rendőrségi fogdában érzem magamat, ahol hazudni nem éri meg. Ha jókedvében találom, még puszizkodni is szeretne. Vajon milyen is lehet a cicapuszi? A nagy simogatás után a mutató ujjamat az orrára tettem. Megtörtént a nagy udvarlásban a nedves kis orrocskáját az enyémhez nyomta. Czinuczi modern kislány, gyakran unatkozik a betegszobában, felszökik az utcára néző ablakpárkányra.

9 Ott az útkereszteződést jelző tábla... a megállj, adj előnyt. Az autók engedelmesen lassítanak... És milyen komolyan csinálja? Szentség! Ezt beszervezhették megfigyelőnek. Mit ellenőrizhet??? A rendszámtábla meg van-e világítva? Arról sem olvastam (lehet, hogy elmaradtam a modern világtól?), hogy idősödő, de még aktív hölgyek a cicák számára ünnepi játékokat szerveznének? (Czinuczit rögtön benevezném magasugrónak). Mert ez, kérem szépen nem mindennapi: a padlóról (nekifutás nélkül) felugrani egyenesen a vállamra. Könnyű neki, mondhatná akárki segédeszközei vannak, ezek a körmök akarom mondani karmok (akár egy tigrisé) ezekkel megkapaszkodik a szvetterembe és lóg mint gyümölcs a fán. Nagyon alattomos fegyver, le kellene köszörülni, patkolókovács is megtenné egy harapófogóval, de ez a mesterség a lovakkal együtt kihalt. A mai körömápoló meg nem vállalná el. Marad a dorgálás. Te... fegyelmezd magad, mert... (most mit mondjak neki?). Bezárlak a pincébe? Ott megfázik szegényke, marad a spajz... vagy az irodalom? A spájz... az üvegbezárt gyümölcsbazár, elérhetetlen. Maradjon az irodalom? A legvégső menedék egy talpig becsületes szobacica számára. Ez is zsúfolt, sajnos, tele haszontalan macskával neki nem jut hely. Itt ül velem szemben a székemen, néha felém pislog. Tudom csak tetteti... valamit majszolok, mozog a szám, ott terem s hosszasan ismételgeti az ééé betűt. Ez a túlkényeztetett macska alig iszik tejet, a kiválónak hirdetett macskaeledelre rá se néz (végszükség esetére tartogatja?). Ha mozog a szám, karmait nadrágom szárába ereszti:... és ééén? Meg kellene nevelnem, de hogyan? Ágyban fekszem, becézgetem: Czinuczi! Czinuczika, drágám gyere hozzám... erre kifut a konyhába.

10 A fürdőszobában (ahová együtt térünk be) megáll a homokozó előtt és vádol: rendetlen lustája, nem takarítottad ki a homokozómat...! én csak gondozott helyre szoktam...! Szemrehányó tekintetének nyomatékot adjon: beugrik az üres fürdőkádba és játszani kezd a zuhanyozó csapokkal. Nem felejtette el a keresztelőt a hajszárítóval... Mit mondhatok: kezd az idegeimre menni. Lehemperedik előttem, kis híjján rátapostam. NEM! Ki kell mondanom: elég volt! Ha nem tudnád: mi a haragszomrád majd megtudod! Nem simogatlak meg! Nem veszlek az ölembe! Leseperlek! Amióta nem esik a hó, melegebben süt a nap, nem lehet veled bírni! A dolgozószobám macskaviadalok arénája, de én vagyok a hibás. Elaludtam a tévé előtt... s te végignéztél egy ismeretlen exotikus tigrisfilmet... s kitört belőled a vadság. Harapdálod a kezeimet... a vége az lesz: nem szólunk egymáshoz. Én betartottam a szavam, de te nem. Kiültél az ablakba Kandúr Bandit nézegetni. Meglátod csúffá tesznek! Milyen egy alig nevelhető? Nem tetszik neki semmi. Hasonlít a mai fiatalokra! Este megeresztett hosszú ééé sorozatot. Három töpörtyű akadt a kezembe, azt dobtam eléje, ezeket kergette míg ott voltam., reggelre egy sem maradt a tányérján... és jött az eszmélés.: az ébresztő macska nincs sehol! Nagyritkán történik velem, hogy keresni kezdtem. Szólogattam, hívogattam (a Czinuczi nevet már megjegyezte). Semmi mozgás, semmi jel! Csak nem mérgezte meg magát? (túlzott tablettafogyasztással?) Hátha beteg? Előbb utóbb előbukkanhat okos kis feje. Minden kuckóját, rejtekhelyét végigkutatva döbbenten jelentettem ki: a macska elveszett. Bezárt lakásból? Az ablak nyitva, este szellőztettem, de nem csuktam be...

11 Elvesztettük pótunokánkat!... Búcsú nélkül megszökött. Nyomában a csend és az üresség... Első nap Czinuczi nélkül Tapogatom paplanom közepét nincs. Ott szokott aludni. A mihaszna! Az ébren szendergő nejem első szava: Hol a kisleány? A válasz keserű: elmenekült. Az utcára. Utcalány lesz belőle. Hosszú sóhaj: Hogy tehette ezt?... úgy nézett rád, mint egy istenre... Most mi lesz? Biztosan fázik szegényke szomorkodom. A nők is megunják, ha imádják őket. Van bundája... amilyen dühös vagyok, kiporolnám úgy, hogy megemlegetné! Az ember felkarol egy kidobott árvát... dédelgeti... és ez a köszönet. Hosszú hallgatás. Olyan szép kis okos feje volt... és a szemei... Ne mondd, hogy szépek, csak megjátszotta magát! Nincs! Nincs és kész!... Ne szerezzünk be egy másikat? Nem, végeztem vele! Senki nem akar megszólalni. Hatszor kinéztem a ház elé: hátha? Ez a zajos forgalom megrémíti. Különösen a mentőkocsik! Szirénájuktól még az én hátam is libabőrös lesz. Hazatalál? Hagyj békén, most gondolkodom... a macskalélek összetevői ha van neki lelke egyátalán? Nem, nem lehet a nevelést elfeljteni! Még száz Kandúrbandi kedvéért sem. Ki tudná úgy kenegetni egy cica tokáját? Senki!... Ha mégis visszajönne? Nézd meg, nem ácsorog a kapu előtt? Nyavalyás, nem szegényke. Nyavalyának fogom hívni ezentúl... Ha visszatalálna? Mondják: vissza fog jönni! Ha megéhezik. Ebben az esetben biztos vagyok. A járdán nem kínálják majd prágai sonkával... Egy jólnevelt kutya ilyet nem tenne.

12 Czinuczi a te macskád, miért bántod szegénykét? Lehet, hogy nem tud bejönni. Persze - nem tudja a házszámot! Milyen unalmas lesz az élet a kisgyerek nélkül: Érdeklődöm, kinél van felesleges kiscica. A tékozló leányka hazaoson Egy mindennapos látogatónk korán beköszönt: Jó reggelt, ma korábban jöttem. Meglett a pótunoka? Még nem jött haza? Hazajön, az biztos. Tegnap itt láttam a ház előtt, de elfutott... Szegényke, nem tudott bejönni... mentegette a csellengőt a mindennapos vendég. Megyek, nyitva hagyom a bejárati ajtót. Ne szomorkodjanak, szép igazi tavaszi idő érkezik. A beteg öregasszony, aki megszokott jajgatásával kezdi a napot, lemondóan bizonygatta: Nem jön az vissza, azt befogták, megtetszhetett egy magányos öregnek... pedig milyen szép macska volt... A napi megszokott munka közben a mindennapos vendég felkapja fejét: nyikorgásfélét hallottam, a mosógép működik? Kinyitotta a szoba ajtaját és beoson a macska. Ismeri a bűntudatot... Két lépés után leül, bukfenc után hemperegni kezd. Arra kényszerít, hogy lehajoljak... simogatni. Verést ígértem, de az öröm elhesegette a büntetést. Simogató ujjaim megbocsájtottak... majd elrohan az evőtálhoz. Ezt a gyomra hozta haza! Miután bepakolta a lenézett ennivalót, udvarias hajlongások közepette elvonult a dolgozószobámba, a karszékemben összekuporodott... és elfelejtkezett a külvilágról.

13 Megismerte a kóborlást, a fagyos éjszakában a kandúrbandik sem jelentkeztek, rájött: mégiscsak jobb otthon. Néha elsétálok mellette, megsimogatom, de nem érzi (talán visszatalált a cicamennyországba?). Estefelé visszakunyerálta magát az ölembe (ez a legjobb kifejezés!) s én nem tudtam ellenállni, megbocsájtottam. Az a sok sok szeretet, simogatás meghozta diadalát... befészkeli magát az ölembe és nincs szívem elzavarni. Újabb csínjei Megnőtt cicámnak legtalálóbb neve: a sündörgő. Személyem körül sündörög, hajnali óráktól kezdve éjfélig. Sokszor igen kirívó módon. Asztalnál ülve igen tevékeny. Ez már nem a dolce far niente, az édes semmittevésnek már lőttek. Hosszas igézés után felkéredzkedik az ölembe, kényelmesen fészkelődve, míg megtalálja azt a helyzetet, mely összegömbölyödve a szunyókálásnak leginkább megfelel. Nem szabad megmozdulnom, (mert felébred szemrehányón) alig győzöm visszasimogatni nyugalmi állapotába... Ezek az idilli állapotok elmúltak. Merész ugrással mellettem terem, főleg akkor, ha evéshez invitálnak. Mert (ugyebár) az evés az megszokás dolga. Kitűnő alkalom a gondolkozáshoz, egészségügyi szerepe vitathatatlan eltünteti a romlásnak indult ételek maradékait satöbbi. Oldalamat támadás éri, úgy oldalba bök, hogy észrevegyem. Máris beleszagolna a tányéromba (személyiségemnek méltó-e az a leves vagy olvadásnak induló kocsonya). Neki mint királyi előkóstolónak illene megállapítani: nincs-e esetleg megmérgezve... s ha neki nem ízlene, kezembe vehetem a kanalat. Hát ezt nem!

14 Rámordulok: Mister Alkohol! ( itt vagy már megint... ) Megbántottam, érezteti velem: ezért rágtam a lábad ujját ma reggel? Lehuppantom a padlóra. Másik pillanatban az ablakpárkányon terem, merően vizsgálódik: az udvaron hová tűntek a tegnapi verebek? Magyarázzam neki: ma hideg szél fúj, a verebek is napközi otthonokban dideregnek? Elunja a várakozást, térdem karmolgatja, szeretne visszakerülni az ölembe. Hajthatatlan vagyok! Hosszasan igézve merően néz a szemembe. De én nem, nem és nem! Nekiiramodik, három szobán átcikkázva... és nyoma vész. Ha nagyon hiányozna, elrikkantanám magamat: Czinuczi!!! Máris megjelenne, mint kezdő színésznő... az öltözőből kirohanva: máris megyek a színpadra! Bevett húzása hatásos, lehemperedik előttem, akarva - nemakarva megsimogatom, ezt jobban kedveli, mint a csibéből készült macskapogácsát. Egy napra való adagot kap, de ezt rabkosztnak tartja. ÉÉÉ néz rám. Ez beszédgyakorlat, tudom, hogy nem éhes. A főtt húst igen nagyra tartja. Ha rágós hús kerül a tányéromra, megszánom. Vágok egy darabot, utána-kap, de otthagyja. Nagyon nyájasan néz: rágd meg nekem! Mentegetném magam, de hiába: huszonöt éve egyetlen fogam sincs. Ha lekenyerezem pogácsával, válasza hasonló: majd ha te előbb megrágod. Ki a fene kényeztette el ezt a kisleányt? Kisértetek nincsenek, vagy mégis? A vének (ez attól függ, mikor kerülnek ebbe az állapotba) korán ébrednek, éjfél utáni órákban, vizsgálgatják a szoba árnyait, amit az utcai lámpa beszűrődő fényében elmosódva látnak, halottnak tűnő szekrények... meggörnyednek, a faliképre festett napraforgó szirmai összezsugorodnak, szeretteim

15 szemei a képkeretekben hunyorogni látszanak... egyszóval rémeket látnak. Én is. Kinyitom a szemem, a megvilágított ablakban ott ül a macska. Mozdulatlanul. Fejét csak akkor mozdítja, ha feltűnik egy hajnali autó. Megszemléli, mint érdekességet, majd hosszasan bámul utána. Ott kezdődik, ha nem látom ott. A baj bonyolódik, mert magyarázatot keres. A megszokott tárgyak helyettünk alszanak. Aki sokat olvasott valaha, annak ez az állapot ismerős ez a szellemek órája. Fantáziánkban, ha még van, a holt tárgyak életre kelnek... hiába tagadjuk. Mellettem az ágyban nejem keze néha megmozdul (engem keres?). Kerekesszéke az ágy végénél pihen, színes pokrócokkal letakarva (pihenő csónak az éj tengerén). Addig nézegetem, míg megmozdul... egy arasznyit előre, meg ugyanannyit hátra. Nem ittam az este semmiféle szeszt, mégis mozog a kocsi. Hátha káprázik a szemem, lecsukom, de a kocsi mozog (hintaszék szeretne lenni?). Mégis lennének kísértetek? Agyrém zárom le a tűnődést. Szeretném nyakoncsípni, ilyen izgatottan az álom elkerül, számolni fogok:...három... huszonegy... a kocsi tovább hintázik előre - hátra. Elkapni egy kísértetet: nagyszerű téma! Csak óvatosan, hogy el ne riasszam. Ehhez szemüveg is kéne, nem emlékszem, hol hagytam. A szellem vagy kísértet tovább hintázik, de most elkapom! Elámulok. Czinuczi ül a nagykerék előtt, épp úgy, mint egy diáklány, aki lantművésznek készül, a lant húrjait próbálja pengetni, a macskám karmait élesíti a kerék gumiján, nyilván tetszik neki, mert rólam tudomást se vesz. Remélem meggyőztem az olvasót, hogy kisértetek nincsenek csak játékos macskák, ezek mindent kipróbálnak csakis azért, hogy játszhassanak.

16 Miért ül a cica az ablakban? Oktalan kérdés. Próbáltam magyarázatot találni, de nem elégített ki. A kutyabarátok szerint: mert oda süt a nap, van elég esze ahhoz, hogy ott melegedjen, ahová süt a nap. Ha meg nem süt, párkánya alatt a radiátor melege. Ezek nem meggyőző elméletek. Hajnaltájban (még ágyában pihen a nap) Czinuczi már ott ágaskodik az üveg előtt. De nem az autókat lesi! Cicám sorsa iránt melegen érdeklődők hasznos tanácsokkal láttak el. Egyesek szerint szabadságra vágyik, esti sétákra. Mások a párzási időszakot emlegették, sőt! Meggyanúsították a leányzót egy bizonyos Kandúr Bandival. Pontosan nem így hívják, de a gyanú fenn áll. Sejtettem én is valami ilyesfélét az autókkal kapcsolatban, mert a mai Kandúrbandik autókon közlekednek. Czinuczi már nem konyhakötényes csitri, akivel enyelegni lehet. Fél év után felnőttnek tekinthető, aki egy elegáns mozdulattal a padlóról a nyakamba ugrik. Elővigyázatos vagyok, ha látogató jön, figyelem az ajtót, nehogy kiosonjon az örökké kíváncsi felfedező. Még nem dönthetett: hol találhatja meg forró kis szivecskéjének imádottját. Czinuczi csak tudja Mit tudhat egy alig fél éves szürke kis cica, amit más halandó nem tudhat?... csavarhatja fejét az olvasó. Legyezgetheti magát számos diplomával, kérkedhet számos tudományos cikkel, ha neki szegezném a kérdést: ki a boszorkány? A felelőtlen kísértés elől kitérnének az ilyesmi szakmailag megalapozatlan, vagy idejétmúlt, tehát szóra sem érdemes. Pedig boszorkányok vannak! Hogy létezésüket bebizonyítsam Czinuczihoz kell fordulnom. Egy rendkívül érzékeny (rossz nyelvek szerint: elkényeztetett) teremtmény. Amióta felhoztam a lakásba, a macskák lélektanát

17 tanulmányozom. Nem túlzok, valami ilyesmivel rendelkeznek. Simogató kezek között nevelkedett az ölemben, kötődése érthető. Rajtam függő szemei mindent elárulnak. Lesi a lépteimet (vagy gondolataimat?). Ha átmegyek a másik szobába, megsejti, mielőtt kilépnék, máris előttem fut. Ha ezer évvel ezelőtt éltem volna a román stílusú templomok korában, kőbevésett szobrom ott állna az egyik mellékhajó oldalában, ezzel a hevenyészett felirattal: a macskavezette szent. Letelepszik a közelemben és figyel. Még éjjel is. Egy biztos támpontja: tudja: van aki szereti. (nejem szerint: ez már imádat). Aki őt nem szereti vagy nem kedveli, durván elzavarja, azt nagyon is az eszében tartja. Nem teketóriázik, egyszerűen osztályoz (falusi tanítók úgy általában). Aki nem szívleli, az rossz ember. Ha szoknyát visel boszorkány! Akkoris az, ha a rontó igét ki sem mondja: sipirc! Az ilyen kellemetlen még kellemetlenebb hangját ha meghallja: úgy elbújik, hogy nyomára se bukkanunk. Nagyon hálás jószág! Ez miben nyilvánul meg? Mondok rá egy páldát. Arra ébredek, hogy a takaró alól kinyúló lábam ujja a cica szájában, hegyes fogai között. Oly finoman morzsolgatja, hogy cseppet se fáj. Gyógymód? Nem haragszom érte. Ha karmai a körmöm alá csúsznak, rúgok egyet, és véget ér a békés idill. A kis ártatlan az ablakpárkányról küld egy bocsánatkérő mosolyt. Nem tudok rá haragudni. Egy délután szundikált az ölemben a legkényelmesebb pózban elterülve élvezve a simogatás gyönyöreit... Egyszerre felkapta a fejét... nagy ívben kiugrott az ölemből... a másik szoba asztala alá... onnan kémlelve: mikor lép be... a boszorkány. Gondolkodom: honnan tudhatta ez a kis állatka két falon keresztül, ki jön fel a lépcsőn, a folyosón? Van veleszületett készüléke vagy adottsága, mely jelzi: nem

18 jó ember jön. Bár mi is rendelkezhetnénk hasonló adottsággal! Az a mocskos macska Igen kellemetlenül érintett, mikor egy látogatogató azzal köszöntött be: Mit keres ez a mocskos macska a lakásban, úgy uralkodik mint egy háziúr. Nem félnek attól, amit majd minden sarokban találnak? Nekünk is van macskánk, három is, nekik adjuk a maradékot, de azok kinn tanyáznak a lépcsőfeljárón, éjjel-nappal. Mi nem takarítunk utánuk... Bevallom: rosszul esett. Hogy lehet mocskos az, aki minden szabad percében mosakodik? Arra meg nem gondoltam, hogy ilyesmi kiszalad a számon. Czinuczi nem hiába ült az ablakban, várta a tavaszt s az szép lassan megérkezett. Léptennyomon virágzott az ibolya az udvaron. Szedtem egy kis csokrot, kékből is meg a fehérből is, hadd élvezze nejem a konyhában. Rögtön pohárba tettem elé az asztalra. Az örökké virágzó orchidea alatt szerényen megfért, többször is meg kívánta szagolni: tényleg itt a tavasz. Reggelre kiábrándító meglepetés fogadta a konyhába lépőt... a pohár feldöntve, vize szétfolyt az asztalon, padlón... Íme a bizonyság: az asztalon a mocskos macska járt és megkóstolta az ibolyát. Nem ízlett neki szétszórta a padlóra. Czinuczi az Operába készül Értelmetlennek tartják ezt a fejezetet, magyarázatért vissza kell mennem ifjúságom ébredő korába, ennek egyik alapélménye az opera felfedezése volt. Hallgatni sokszor hallgattam operákat, de látni izgalmasabb. Az első nagy élményem a kassai színház páholyában ért. Cso Cso Szánt láttam és hallottam a csúcsformában alakító Orosz Júlia személyében.

19 Téli esték valamelyikén elálmosodtam az untató tévé előtt, mikor felhívták a nézők figyelmét valami újszerűre. A legmodernebb hangversenyteremben díszletek és kellékek nélkül koncertelőadásban közvetítik a Pillangókisasszonyt. Külföldi szereplők (tehát olaszul)... máris felocsúdtam, végre Puccini zene! Zavart egy elhanyagolható semmiség: a gésa rikítónak tűnő hófehér (rizsporozott) arca. Az első felvonás befejező része a legszívhezszólóbb (mert mindnyájan Cso Cso Szánok vagyunk) átélni a szerelmet Puccini zenéjén keresztül ritkán adatik meg... hol magyar, hol olasz meg cseh szöveg keveredik, ad értelmet a bennünket ölelgető muzsikának ne menj el, ne szállj el, mint könnyű szárnyú lepke.... A hallgató elérzékenyül: őt hagyták el, mint a kalandot kereső Pinkerton a gésát... Lehet zsebkendő nékül, torokbafulladozó zokogással végigélni a hajnalig tartó drámát... Egyről elfeledkeztem, az éber macskáról, aki a hátam mögött összekuporodva figyelt az ágyon. Ne legyintsenek: mit egy macska! Alváshoz készülődve megtenni azt a két lépésnyi utat az ágyig, különös dolog eltérített. Egy soha nem hallott folytott hang. Czinuczi eddig cérnavékony hangján ismételgette a hosszú ééé-t. Mi ez az újdonság... mert én énekelni nem tanítottam! Szerelmi vágyódás az elképzelt Bandikához! Mindenben benne van, ha megjön a tavasz. Ez a macska megkergült! Népiesen szólva: be van sózva! Rám se hederített. Felhők gyülekeztek... nem alszunk ma éjjel... miau, miau. Legalább egy hétig eltart ez a felfokozott állapot a tapasztalt macskabarátok szerint... még orvosi beavatkozást is emlegetnek. Elemeztem volna az énektanulmányt, de ez az említett opera egyik dallamára sem hasonlított.

20 Milyen balga vagyok! Ez csak kísérlet, hangpróba, zenekar hangolása az előadás előtt... A békés együttélés alapfeltétele a nyugodt alvás, pihenteti az elfáradt idegeket. Ilyen nyivákolás mellett ez lehetetlen! Csitítgatom, de bele van pistulva Bandikába! A pincébe! Onnan nem tud megszökni. Másnap ismét rázendített... egy áriára ismeretlen operából. Száműzni kell, de hová? Csak a pincébe lehet, ahol még egérre is vadászhat (ha még meg nem utálta, kikéri magának: ő úri macska, nem proli!). Ez a hang szereti a vadregényes részleteket, mindenképpen figyelmet érdemel. És álhatatos, addig bökdösi buksi fejével az oldalamat, míg az áhított dolgot meg nem kapja. Énekórát tart minden előkészület nélkül. Érzéki, fojtott hang alapján mit is ajánhatnék neki... Eszembe jutott egy megtörtént eset, a kezdet kezdetén egy kezdő énekesnő meg akart hódítani, vagy egyszerűen elcsavarni a fejemet... egy vérforraló áriával... ha emlékezetem nem csal: Delila áriája volt (bár én nem voltam Sámson, csak rémlik, hogy csókkal kapcsolatos...). Ránéztem a kiscicámra s az énektanári ötletemet nyomban elfelejtettem. Ez egy ártatlan kisleány zenei műsorába nem való. Három nap után elmúlik ez a hirtelen támadt gerjedelem. Én ugyan meghallgatlak, de az én kedvemért ne készülj az Operaházba. Kacat Mi ez? Kell ez valamire Vagy ki lehet dobni? Válaszolni akartam: nem kell a kacat, de unokáim jutottak eszembe, akik gyermekkorukat nálunk töltötték. Lehet, hogy a kidobásra ítélt kacat rájuk emlékeztet? Megszemlélem, mielőtt a kukába kerülne. Kezdetleges jószág, botocska, rákötött spárga, a végén keménypapírból kivágott halacska. Átvillan az

21 agyamon: házilag gyártott mesékben ilyen szerszámmal horgásznak a konyhába zárt gyerekek egy lavór körül. Nézegettem vajon van-e közöm hozzá. Mert a halászathoz vajmi kevés. Ha egybefűznénk minden percet, amit a víz partján a dugó imbolygását figyelve töltöttem, összevissza egy órát se tenne ki. Kipróbálni-kipróbáltam, de nem a magam kedvéért. Szomszédok tíz-tizenkét esztendős leányai kísérőnek szemeltek ki, felfedezni próbálták a halak birodalmát, hasonló módon indultak a folyó partjára, én, mint kísérő tisztes távolságban utánuk. Unokáim körében még a mesében szerepelt a halászat. Így a kuka mellett döntöttem. Aztán eszembe jutott Czinuczi keresztanyja. A homokozó mellé ezt a fura játékot vette ajándékként, lelkemre kötve, hogy a macska neveléséhez szorosan hozzá tartozik: a játék. Fontosabb, mint a homokozó! Ez ki kellett próbálni. A játéknemesítő ostorkát a székre akasztottam, de a macskám le se fütyülte. Czinuczi észjárása szerint a döglött egér nem egér. Nem lehet vele játszani! A logika szerinte eldobtam a spárgára kötött halacskát jó messzire a padlón és ide-oda rohangálni kezdtem. Mintha kilőtték volna, máris a mancsai között vergődött a papírból készült utánzat. Ki kellett rántanom a vízből, magasabbra. Most kezdődött az izgalmas játék. A szobacica a hátsó lábain táncolt, igyekezett mancsával elérni a csalétket, nekem meg kellett akadályoznom abban, hogy megkaparintsa. Belelendültem én is, izgatott a játék szelleme és játszótársam halálosan komolyan vette. Ez olyan kimittud játék volt szigorúan kezdő szobacicák számára.

22 Az a koszos macska megint az ablakban döglik... hangzik az érkező Boszorkány szájából. Czinuczit ez felrázza, eltűnik az álmodozás a szeméből, máris búvóhelyet keres magának. Kerülöm az összetűzéseket, hónom alá kapom a macskámat és leviszem a számára vadregényesnek tűnő pincébe. Három négy óra múltán a Boszorkány visszarepül kiváltságos birodalmába. Ideje visszahívni a cicámat megszokott környezetébe, leballagok az alvilágba. Szólogatom, mindhiába, nem jön elő elnyelte volna a föld? Megalázom magamat, könyörgésre fogom, de nincs foganatja. Felmentem bejelenteni: nincs kisleány, nem jelentkezik. Megkaptam a magamét:... mert nyitva hagytam az ajtót. Érthetetlen, egy szuper kényelemhez szokott házikedvenc miért ragaszkodik nyirkosföldű - padlójú rideg termekhez, rozsdás vacakokhoz. Még egyszer szólogatom, talán több sikerrel... Egy öreg szekrény ajtaja kissé nyitva. Kitárom az öreg könyvek temetőjét itt biztosan nincs. Tévedtem, kellemesen meglepődtem. Könyveken ült Czinuczi mint aki olvas. Vagy csak tetteti magát? Czinuczi és én. Esténként altatóval alszom el... lassan lemerülök, elveszek az ismeretlen múltban, ahol sose jártam... meghívó porosodik az asztalomon... hová invitál...nem tudom... értekezletre? Nagy vergődés után soha nem látott utcákon át elsodródom egy nagy terembe... csupa ismeretlen, ruhájuk alapján találgatom: kik lehetnek... egy összegereblyézett érettségi találkozó? Beszélgetni?... nincs miről. Csak várunk... talán arra, hogy jön valaki, aki megnyitja az ülést. Mindenki mocorog, de nem türelmetlenkedik. Egyenként elszökdösnek... én is. Lakatlan utcákon kószálok. Hatalmas üres termek, de

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Levelezési cím: Felkészítő tanár neve: BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 009. DECEMBER 7. 1 CÍM: FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Macskás FERDINANDY GYÖRGY. 10 tiszatáj

Macskás FERDINANDY GYÖRGY. 10 tiszatáj 10 tiszatáj FERDINANDY GYÖRGY Macskás Kutyát vagy tengeri malacot, ha úgy adódik, választ magának az ember. Rámutat egyre, ez tetszik, ez kell, ez a kis foltos vagy az a maszatos. Magához szelídíti, betöri.

Részletesebben

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van Százat egy ütéssel Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy mesterlegény, kinek se égen, se földön nem volt egyebe egy rongyos garasánál. Elindult ő vándorolni. A mint ment, mendegélt hegyen völgyön

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem 2013 március 30. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Előbb olvastam vele interjúkat, mint hogy a könyveit a kezembe vettem volna. Persze, ez akár érthető is lehet,

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

Gárdonyi Géza. Az ablak

Gárdonyi Géza. Az ablak Gárdonyi Géza Az ablak Egy tizenöt éves fiú is járt az iskolába. Daninak hívták. Leány is volt három olyan nagyocska. De azok mind vidámak voltak és kedvesek. Csak ez a Dani! Ült fakó arccal az első helyen,

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén 1. A támadás Viktor az erőd tetejéről nézte a közeli erdőt. Minden nyugodtnak tűnt mozgásnak semmi nyomát nem látta. Pedig érezte a jelenlétüket, tudta, hogy a közelben vannak, nem látja őket, de valahol

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Létezés a végtelenben Pásztor Magdolna 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! ÉJELI FOHÁSZ Üres, üres vagyok, a messzeségbe rohanok. Látok egy utat, ami arany, látom a fákat, ami ezüst. Látom a holdat,

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Kisslaki László Kipper Róza temetése

Kisslaki László Kipper Róza temetése Kisslaki László Kipper Róza temetése Mikor megkondult a lélekharang, a galambok riadtan szétrebbentek a toronyból, ahol eddig teli hassal hűsöltek a vastag falak között. Mostanság nehezen kaptak szárnyra

Részletesebben

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett 2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett... és mi csak vétkeztünk és te szenvedtél egyre, mentünk vakon az ösztöneink után de te felnéztél az égre. mentünk a gyehenna égő szennyhalmazán, égett a testünk,gőzölgött

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám,

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, Ott vess ki! Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, mi az, felrobban az idegek pályáin. Szépek a rózsák,

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Ikon. bencsik orsolya. figyeltem anyámat ahogy figyeltem a fákat is télvíz idején mikor nagyon erősen fúj a szél 1

Ikon. bencsik orsolya. figyeltem anyámat ahogy figyeltem a fákat is télvíz idején mikor nagyon erősen fúj a szél 1 bencsik orsolya Ikon figyeltem anyámat. ha eljön az idő, bemegy a kamrába. a rossz lábú asztalról fölveszi a zöld tálat. a zsákból merít egy bögre kukoricát, két bögre búzát. összerázogatja. - - - - -

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Szinonimák, antonimák

Szinonimák, antonimák Szinonimák, antonimák 1 ) Kezdjük a szinonimákkal A szinonima magyarul rokon értelmű szó. Nyugodtan mondhatja így is, úgy is A szinonimáknak hasonló a jelentése. Emlékszik, milyen szavakkal gratuláltak

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

ALEA, az eszkimó lány. Regény

ALEA, az eszkimó lány. Regény ANAUTA ALEA, az eszkimó lány Regény 2011 Előszó Amit ebben a könyvben elmondok, az nem kitalálás. Nagy részét apámtól, Jorgkétől hallottam gyerekkoromban. Viharos téli estéken sokszor kértem, hogy meséljen

Részletesebben

folyton felesel Furfangos Fruzsi Bé Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly

folyton felesel Furfangos Fruzsi Bé Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel OLVASNI JÓ! 6 Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel 1 Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel Könyvmolyképző Kiadó

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ALSÓ TAGOZATOS DIÁKJAI RÉSZÉRE

ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ALSÓ TAGOZATOS DIÁKJAI RÉSZÉRE ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ALSÓ TAGOZATOS DIÁKJAI RÉSZÉRE A kiadványt összeállította: Laskó Zoltánné, Rosta Helga, Szirmai Nóra Grafika: Varga Gábor Farkas, Tunyogi Gábor Kiadja: Városi Képtár - Deák Gyűjtemény,

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak T.Ágoston László A lovak állva álmodnak Alszol, öreg? fordult a férje felé az asszony. Megigazította feje alatt a kispárnát, és lélekben felkészült a nagy beszélgetésre. Nem, nem alszom. Jár az agyam,

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

Bemutatkozási lap. Nyugodt vagy nyugtalan kisbaba volt? Hogyan lehetett megnyugtatni? Mennyi ideig szopott? Hogyan alakult a hozzátáplálás?

Bemutatkozási lap. Nyugodt vagy nyugtalan kisbaba volt? Hogyan lehetett megnyugtatni? Mennyi ideig szopott? Hogyan alakult a hozzátáplálás? Bemutatkozási lap Gyermekem fejlődése Váratlan vagy tervezett volt-e gyermekük érkezése? Milyen volt a terhesség lefolyása, hogyan élte meg a család ezt az időszakot, a várakozást? Időre született-e és

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó A tárgyeset 1 ) Kezdjük egy gyakorlattal! Ha ismeri a novellát, válaszoljon a kérdésekre! Mit szeret Bariton János? Mit szeret Gizella? Mit szeretnek az ikrek? kávé macska kutya fagylalt hal könyvek hörcsög

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

Június 19. csütörtök

Június 19. csütörtök Június 19. csütörtök A tegnapi túra a városban úgy kinyuvasztotta a lábam, mint egy nehéz nap a Caminon. Igaz, több mint két órát mentem, megállás nélkül, és a szandálban, amiről már kiderült, hogy nem

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

Isten hozta őrnagy úr!

Isten hozta őrnagy úr! Isten hozta őrnagy úr! Filmrészlet szöveges átirat Napsütéses idő van, a házak előtt egy négytagú tűzoltózenekar vidám indulót játszik. A zenészek barna egyenruhában vannak, fejükön tűzoltósisak. A zenekart

Részletesebben

Jeremej Ajpin. Kihunyó tűzhely mellett. A Földet hallgatom

Jeremej Ajpin. Kihunyó tűzhely mellett. A Földet hallgatom Jeremej Ajpin Kihunyó tűzhely mellett A Földet hallgatom Este, amidőn a Nap ott függött a fenyőfák csúcsán, Anyám lehalkított hangon szólt rám: Ne zajongj. Miért nem szabad zajongani? Mindjárt elül a Nap.

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

HARMATCSEPP LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY Olvasás-szövegértés III.

HARMATCSEPP LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY Olvasás-szövegértés III. A versenyző neve: HARMATCSEPP LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY Olvasás-szövegértés Forduló: III. Osztály: 3. Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Az iskola kódja: H- Elérhető pontszám: 39 p. Ellenőrizte:

Részletesebben

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT Szent Claret Mária Antal (1807 1870) gondolatai alapján Szeretett gyermekem! Látogass meg engem gyakran az Oltáriszentségben! Nem szükséges hosszasan maradnod és sokat

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval Lehet-e? ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN Hiteles tanúk cáfolata Interjú Horthy Istvánnéval A közelmúltban a Jobbik néven ismert, de általam kezdettől ártalmas és értelmetlen képződménynek nevezett

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG

HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG Sötétben minden más. Az egy más világ. Gyuszi fekszik a sötétben. A kályhánál valami furcsa domborodik. Valami púpos szörnyeteg, ugrásra készen. Gyuszi feljebb húzza a

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Mosolyok, terek, határok

Mosolyok, terek, határok MÓSER ZOLTÁN 1946-ban született Szek - szárdon. A PPKE BTK-n tanított fotóelméletet és esztétikát. Legutóbbi írását 2011. 11. számunkban közöltük. MAI MEDITÁCIÓK Mosolyok, terek, határok Szabálytalan napló

Részletesebben

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET 13. Ha megnyerte, nehogy vigye! Egyre kevésbé tudok a küldetésemre koncentrálni. Lehet, hogy az illuzionista megsejtette, hogy a nyomában vagyok, és mindenféle

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI Minden láng fölfelé lobog. Az emberi lélek is láng. Tánczos István igazgató tanító visszaemlékezései a kerekharaszti iskoláról A visszaemlékező 42 évi hivatásszeretettől vezérelt pedagógus

Részletesebben

M. Veress Mária. Szép halál

M. Veress Mária. Szép halál 184 Rügyek Szép halál Először nem figyeltem fel a kiáltásra, nem volt abban semmi különös, hogy valaki ordibál, megszokott volt ez arrafelé. Csak mikor közelebb értem, akkor hallottam, hogy mintha segítségért

Részletesebben

Pivárcsi István SzalámI avagy SzeSztIlalom

Pivárcsi István SzalámI avagy SzeSztIlalom Pivárcsi István Szalámi avagy szesztilalom Pivárcsi István Szalámi avagy szesztilalom Diákok és tanárok aranyköpései 2007 2010 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Pivárcsi István Az igazgató beszédet tart A hányingere

Részletesebben

Verzár Éva Kelj fel és járj!

Verzár Éva Kelj fel és járj! Verzár Éva Kelj fel és járj! A Tatárdombot megkerülte a viharos szél, ott fenn még egyszer jól összerázta a méltóságos, nehéz fellegeket, lehúzta őket egészen a földig, s mire Terike 1911 pityergő őszén

Részletesebben

Duna utca. családvers

Duna utca. családvers Terék Anna Duna utca családvers és lehet, én mégiscsak a Duna utcában voltam egész életemben a legboldogabb. öten laktunk két szobában, s apám sosem tudta nyugodtan megcsókolni anyámat, mi néztük őket

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

Itt van! Már megint nem hagy békén a reggel. Itt parancsolgat, és ébresztőt harsog a fülembe, pedig én nagyon álmos vagyok. Na, mindegy! Most kikukucskálok a takaróm alól, hátha mégis éjszaka van és lehet

Részletesebben

Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt.

Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt. TAVASZI SZÜNET (Mid Term Break) Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt. Az ajtóban apám várt könnyes szemmel, Ő át tudta élni mélyen a gyászt, Szegény

Részletesebben

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013)

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) Név, osztály:... Visszaküldési határidô: 2013. március 11. 2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) A világ összes kincse Ebben a feladatsorban Bátky András: A világ összes kincse című könyvéhez kapcsolódóan találtok

Részletesebben

XIV. Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem.

XIV. Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem. XIV Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem. Az ősz, a szív: véres két árny. Sokat jártam az emberek között, ifjú vagyok, csendes

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

A szenvede ly hatalma

A szenvede ly hatalma Előhang Leonard Kastner mostanában egyre többször gondolt ar ra, hogy vissza kéne vonulnia. Miért is ne? Az időzítés tökéletes lenne. Annyi pénzt keresett már, amiről régebben álmodni sem mert volna, ráadásul

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e!

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e! JELENTKEZÉSI LAP JELENTKEZÉS: A FENTI POSTACÍMEN VAGY SZEMÉLYES LEADÁSSAL JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. FEBRUÁR 16. Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik.

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Mi az? Kit keres? kérdi Csiba. Az asztal mellől feláll, és kezét fölemeli. Jusztin mereven

Részletesebben

Boldog új évet! (Happy New Year!)

Boldog új évet! (Happy New Year!) Boldog új évet! (Happy New Year!) KÜLSŐ - KÜLVÁROSI NÉPTELEN KISUTCA SZILVESZTER ÉJJEL Sötétség, nagy hideg. Az év utolsó napjának zaja ide már nem jut el. A házak fala kopott, részben lemállott róluk

Részletesebben

Általános iskolás kategória

Általános iskolás kategória Általános iskolás kategória I. helyezett Implom Renáta: Ki ül ott? A nap vacogva lement, S a jégfelhők mögött Még mindig fény bágyad. Talán a felhők fölött, Az ég tetején Ül a Teremtőnk? S egy óriás lámpával

Részletesebben