Beszámoló az Erdélyi Református Egyházkerületi Levéltár két protokollumának restaurálásáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Beszámoló az Erdélyi Református Egyházkerületi Levéltár két protokollumának restaurálásáról"

Átírás

1 Beszámoló az Erdélyi Református Egyházkerületi Levéltár két protokollumának restaurálásáról Az Erdélyi Református Egyházkerületi Levéltár több egyházmegye (esperesség) iratanyagát is őrzi. Az Erdélyi Református Egyház koraújkori kormányzásában nagy szerepe volt az esperesi adminisztrációnak, így dokumentumai fontos forrásai nemcsak az egyház-, hanem a művelődés- és művészettörténetnek is januárjában tragikus körülmények között megsemmisült a püspöki levéltár. Az erdélyi reformátusok másik központi egyházigazgatási szerve, a Főkonzisztórium 1713-ban alakult. Bár levéltára sértetlen, a megalakulása előtti időszakról nem tartalmaz adatokat. Ilyen körülmények között az egyházmegye levéltárak forrásértéke felértékelődik, hiszen a 17. századi egyháztörténetünk csaknem kizárólagos kútfői ezek az anyagok. Az alábbiakban két, 17. századi egyházmegyei jegyzőkönyv Nemzeti Kulturális Alap által támogatott restaurálásáról, illetve a restaurálási munkák tudományos hozadékairól számolunk be. A restaurálás a Gyulafehérvári Nemzeti Múzeum könyv- és kéziratrestauráló műhelyében készült, a műhely felelős vezetője Alexandru Ştirban. I. A Marosi Egyházmegye parciális zsinatainak jegyzőkönyve A protokollumot az Egyházkerületi Levéltár Marosvásárhelyi fióklevéltára őrzi. Ez a Marosi Egyházmegye levéltárának legrégebbi kötetes darabja (jelzete I/1.). A Fogarasi V. Mihály esperes elnöklete alatt tartott egyházi törvényszéki ülések (válóperek, lelkipásztorok és tanítók fegyelmi ügyei, az egyházmegye adminisztratív kérdései stb.) jegyzőkönyveit tartalmazza 298, utólag számozott oldalon. A restaurálás során kiderült, hogy a kötet mindkét táblája hiányzik, hátsó tábla gyanánt utólag mellétettek egy ismeretlen provenienciájú könyvtáblát, ám a kötésbordák elhelyezkedése nem azonos a köteten és a táblán. A oldalak valószínűleg ismeretlen idejű ázás miatt súlyosan károsodtak. A kötet leírása: Típus: Kézirat Kötésborító: Bőr alapanyagú

2 Kötéstáblák: Összepréselt papírlapokból készített karton Előzék- és hátvédlapok: papír Fűzése: Kenderből készült bordákra cérnával fűzve Papír: merített, vízjeles papír, szerkezetében len- és kenderrostok figyelhetők meg A kötet állapota restaurálás előtt: Az évek során, különböző tényezők eredményeképpen, a papír számos szerkezeti módosulást szenvedett. A tinta savassága, illetve papír bázikus jellege gyengítette a cellulózrostok ellenálló képességét. A savas tinta okozta károsodás a restaurálás során érzékelhető volt, de nem okozott információvesztést. A köteten restaurálás előtt megfigyelhető károsodások: a. Biológiai kártevők: A baktériumok a papír állagát károsították, törékenyebbé vált. A xilofág rovarok pedig több helyen átlyukasztották az egész könyvtestet. b. Fizikai-kémiai károsodások: Ezek elsősorban a nem megfelelő tárolás miatt következtek be. A kötet legsúlyosabb károsodása nagyobb ázás eredménye. A különböző időben bekövetkezett, különböző intenzitású ázások meggyengítették a papír szerkezetét, illetve barna elszíneződések jelentek meg rajta. A fény, illetve a tinta savassága szintén gyengítette a papír szerkezetét. Ezen kívül több viasz- illetve ragasztóanyag-folt is megfigyelhető a hordozóanyagon. Fizikai-mechanikai károsodások: A nem megfelelő tárolás illetve a folyamatos használat számos mechanikai jellegű károsodást eredményezett: több lap kiszakadt a kötésből, a lapokból kiszakadt egy-egy darab (esetenként információhordozó), több lapot többször behajtottak, így felületük egyenetlenné vált, a sarkak behajlítva, a bordák kirojtosodtak. A restaurálás fázisai A laboratóriumi vizsgálat után megállapításra került, hogy a restaurálást kizárólag úgy lehet végrehajtanak, ha a kötetet ívfüzetekre, majd ívekre bontják. Ez egyrészt a kötés sérülései, másrészt a lapok kötés okozta károsodásai miatt volt szükséges. A restaurálás előkészítése: a. A laboratóriumba kerüléskor végrehajtották a kötet teljes fertőtlenítését. Erre elsősorban az aktív biológiai kórokozók teljes likvidálása miatt volt szükség. b. Ívekre szedés előtt a kötet lapjait megszámozták puha (2B) grafitceruzával. Erre az újrakötés biztonságos voltáért volt szükség. c. A restaurálási dosszié elkészítése, amelyben a kötetek minden jellemzőjét feltüntetik.

3 A tulajdonképpeni restaurálás fázisai a. Legelőször a portalanításra került sor, a por mellett eltávolították az esetleges spórákat is. b. A kötés szétbontása, az ívfüzetek elkülönítése. c. Száraztisztítás, melynek során a szennyeződések mechanikus úton történő eltávolítására tettek kísérletet. d. A lapokat 25 C hőmérsékletű vízben mosták át, figyelembe véve a papír károsodásait, hogy az alapanyag információ-hordozó része ne sérüljön. e. A szárítás 24 órát tartott, a lapokat rácsra és szűrőpapírra helyezték, és így megfelelő hőmérsékleten lassan párolgott ki a víz belőlük, sem alakjuk, sem szerkezetük nem változott jelentékenyen. f. A restaurálás következő fázisa a kémiailag károsodott, be nem írt részek eltávolítása, valamint a beírt, károsodott részek körüli rész vékonyítása, hogy kipótolhassák japánpapírral. g. A papír megerősítése japánpapírral. Erre csak a töredezett, súlyosan károsodott oldalak esetében került sor, ott ahol a cellulózrostok meggyengültek és az eredeti ragasztóanyag kioldódott, valamint ott, ahol mechanikai károsodást, szakadást észleltek. h. A hiányok kipótlása japán papírral CMC ragasztó használatával. i. A japánpapír-fölöslegek eltávolítása szike segítségével úgy, hogy a pótlás vastagsága megegyezzen a lap eredeti vastagságával. j. A kötetek előzetes körbevágása. k. A lapszámok ellenőrzése. l. A kötés előkészítése, az eredeti bordák helyett, azokkal megegyező vastagságú bőrszalagot használtak. m. A tulajdonképpeni kötés (varrás) pamutcérnával történt az utolsó ívfüzettől kezdve. n. Mivel a kötet mindkét eredeti táblája elveszett, új kartontáblák kerültek rá teljes barna bőrborítással. o. A kötethez rendelt tábla szétáztatása során 17. századi, eddig azonosítatlan nyomtatvány lapjai kerültek elő. p. Védődoboz készítése, semleges PH-jú kartonból. A táblában talált nyomtatvány-töredék számára külön doboz készült. II. A Küküllői Egyházmegye vegyes protokolluma A kötetet Kolozsváron őrizzük. Jelzete I/2. Tartalmazza az egyházmegye 1642-es összeírásának frissített átiratát, az ebben az időszakban tartott vizitációk és parciális zsinatok jegyzőkönyveit. Negyedrét nagyságú, terjedelme 553 oldal. A protokollum különlegessége, hogy tartalmazza az első erdélyi presbitériumalapítási kísérlet iratait ban az egyházmegye esperese, Vajdaszentiványi János saját gyülekezetében, Vámosgálfalván presbitériumot alapított és megtartotta az első erdélyi konfirmációt. Mivel az egyházközség korabeli iratai megsemmisültek, ez a protokollum ennek az egyháztörténeti jelentőségű eseménynek az egyetlen forrása. Időközben Vajdaszentiványit megfosztották esperesi tisztségétől (ez is egyedi a koraújkori magyar egyháztörténetben), majd két év múltán visszahelyezték abba.

4 A kötet leírása: Típus: Kézirat Kötésborító: Bőr alapanyagú, a gerincét utólag kiszakadt és egy pergamendarabbal erősítették meg Kötéstáblák: Összepréselt papírlapokból készített karton Előzék- és hátvédlapok: papír, több utólagos beavatkozás nyomai érhetők tetten Fűzése: Kenderből készült bordákra cérnával fűzve Papír: merített, vízjeles papír, szerkezetében len- és kenderrostok A kötet állapota restaurálás előtt: Az évek során, különböző tényezők eredményeképpen, a papír számos szerkezeti módosulást szenvedett. A tinta savassága, illetve papír bázikus jellege gyengítette a cellulózrostok ellenállóképességét. A savas tinta okozta károsodás a restaurálás során érzékelhető volt, de nem okozott információvesztést. A köteten restaurálás előtt megfigyelhető károsodások: a. Biológiai kártevők: A baktériumok a papír állagát károsították, törékenyebbé vált. A xilofág rovarok pedig több helyen átlyukasztották az egész könyvtestet. b. Fizikai-kémiai károsodások: Ezek elsősorban a nem megfelelő tárolás miatt következtek be. A különböző időben bekövetkezett, kisebb intenzitású ázások meggyengítették a papír szerkezetét, illetve barna elszíneződések jelentek meg rajta. A fény, illetve a tinta savassága szintén gyengítette a papír szerkezetét. Ezen kívül több viasz- illetve ragasztóanyag-folt is megfigyelhető a hordozóanyagon. Fizikai-mechanikai károsodások: A nem megfelelő tárolás illetve a folyamatos használat számos mechanikai jellegű károsodást eredményezett: több lap kiszakadt a kötésből, a lapokból kiszakadt egy-egy darab (esetenként információhordozó), több lapot többször behajtottak, így felületük egyenetlenné vált, a sarkak behajlítva, a bordák kirojtosodtak. A restaurálás fázisai A laboratóriumi vizsgálat után megállapításra került, hogy a restaurálást kizárólag úgy lehet végrehajtanak, ha a kötetet ívfüzetekre, majd ívekre bontják. Ez egyrészt a kötés sérülései, másrészt a lapok kötés okozta károsodásai miatt volt szükséges. A restaurálás előkészítése: a. A laboratóriumba kerüléskor végrehajtották a kötet teljes fertőtlenítését. Erre elsősorban az aktív biológiai kórokozók teljes likvidálása miatt volt szükség.

5 b. Ívekre szedés előtt a kötet lapjait megszámozták puha (2B) grafitceruzával. Erre az újrakötés biztonságos voltáért volt szükség. Külön nehézséget jelentett, hogy a 20. század folyamán több lap kiszakadt a kötetből, a sarokra írt lapszámok leszakadtak, így azokat nem a megfelelő helyre ragasztották vissza. Az eredeti sorrend visszaállításához többszöri szakmai konzultációra volt szükség. Ősz Sándor Előd levéltáros (aki Buzogány Dezsővel és Tóth Leventével együtt 2009-ben kiadta a jegyzőkönyvet) mind a szétbontás előtt, mind újrakötéskor ellenőrizte a lapok sorrendjét, és helyreállította a kötet eredeti beosztását. c. A restaurálási dosszié elkészítése, amelyben a kötetek minden jellemzőjét feltüntetik. A tulajdonképpeni restaurálás fázisai a. Legelőször a portalanításra került sor, a por mellett eltávolították az esetleges spórákat is. b. A kötés szétbontása, az ívfüzetek elkülönítése. Ennek a munkafázisnak külön nehézsége volt két összeragasztott oldal szétválasztása. A protokollum két oldalát még használata idején összeragasztották, egy másik oldalra öt évvel később újabb, beírt lapot ragasztottak. Az előbbit sajnos korábban, valószínűleg a 20. század folyamán magpróbálták elválasztani, nem sok sikerrel, az egyik oldal információ elveszek, a másik oldalról viszont sikerült eltávolítani a ragasztót. A csont-alapú ragasztó feloldása meglehetősen sok időigényes volt. c. Száraztisztítás, melynek során a szennyeződések mechanikus úton történő eltávolítására tettek kísérletet. d. A lapokat 25 C hőmérsékletű vízben mosták át, figyelembe véve a papír károsodásait, hogy az alapanyag információ-hordozó része ne sérüljön. e. A szárítás 24 órát tartott, a lapokat rácsra és szűrőpapírra helyezték, és így megfelelő hőmérsékleten lassan párolgott ki a víz belőlük, sem alakjuk, sem szerkezetük nem változott jelentékenyen. f. A restaurálás következő fázisa a kémiailag károsodott, be nem írt részek eltávolítása, valamint a beírt, károsodott részek körüli rész vékonyítása, hogy kipótolhassák japánpapírral. g. A papír megerősítése japánpapírral. Erre csak a töredezett, súlyosan károsodott oldalak esetében került sor, ott ahol a cellulózrostok meggyengültek és az eredeti ragasztóanyag kioldódott, valamint ott, ahol mechanikai károsodást, szakadást észleltek. h. A hiányok kipótlása japán papírral CMC ragasztó használatával. i. A japánpapír-fölöslegek eltávolítása szike segítségével úgy, hogy a pótlás vastagsága megegyezzen a lap eredeti vastagságával. j. A kötetek előzetes körbevágása. k. A lapszámok többszöri ellenőrzése. l. A kötés előkészítése, az eredeti bordák helyett, azokkal megegyező vastagságú bőrszalagot használtak. m. A tulajdonképpeni kötés (varrás) pamutcérnával történt az utolsó ívfüzettől kezdve. n. A kötet táblájának szétáztatása során 16. századi debreceni nyomtatvány lapjai kerültek elő (ezekről később szólunk), így új karton kötéstáblák készültek. o. Az új kötés barna bőrkötés, erre került rá az eredeti kötésnél használt bőr is.

6 p. Védődoboz készítése, semleges PH-jú kartonból. A táblában talált nyomtatvány-töredékek és levelek számára külön doboz készült. A restaurálás tudományoz hozadékai a. A kötet összeragasztott lapjainak szétáztatásakor két 1687-es válóper és egy 1682-es, Dálnoki Veres Bálint lelkipásztor ellen indított fegyelmi eljárás jegyzőkönyve került napvilágra. b. A címelőzéklapok szétáztatása során fény derült két korábbi kötészeti beavatkozásra és ezek hozzávetőleges időpontjára, ugyanis mindkét új címelőzéklapot másodlagosan felhasznált papírból készítették, az egyiken 1846-ban, a korábbin 1774-ben kelt levél látható. A levelek dátuma a beavatkozás post quem időpontjaként határozható meg. d. A fent említett későbbi beavatkozások eltávolításakor előkerült a kötet 1685 körül készült, és folyamatosan bővített tartalomjegyzéke. e. A kötéstábla szétáztatása során 16. századi debreceni nyomtatvány lapjai kerültek elő. Ezek kivétel nélkül Méliusz Juhász Péter: Magyar prédikációk című, 1563-ban megjelent művének (RMK I 53, RMNY 194) töredékei. A kötet érdekessége, hogy néhány széljegyzetet is tartalmaz, tehát nem nyomdai makulatúrát, hanem használt, olvasott művet selejteztek ki és használtak alapanyagként a könyvtábla kialakításakor. A restaurálásról készült képek a Képgalériában tekinthetőek meg. Copyright 2016 Erdélyi Református Egyházkerület

ARS ALBA RESTAURÁTOR BT, Szentendre, Alkotmány u. 14., tel/fax:26-315-456 www.arsalba.hu

ARS ALBA RESTAURÁTOR BT, Szentendre, Alkotmány u. 14., tel/fax:26-315-456 www.arsalba.hu ARS ALBA RESTAURÁTOR BT, Szentendre, Alkotmány u. 14., tel/fax:26-315-456 www.arsalba.hu Szakmai beszámoló A Magyar Zsidó Levéltár (Budapest, Síp u. 12.) megrendelésére az alábbi munkákat végeztük I. Behinat

Részletesebben

Restaurálási dokumentáció

Restaurálási dokumentáció Restaurálási dokumentáció V. Ferdinánd engedélyezi Fejér vármegyének pecsétje latin köriratának magyar nyelvűre változtatását. 1837. V. 26. (jelzet: MNL FML IV/1/e/1396.) Restaurálás előtti állapot A bordó

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett restaurálási munkáról Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14. BEVEZETÉS Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. A Terror Háza Múzeum számára elvégzett. konzerválási - restaurálási munkáról. Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. A Terror Háza Múzeum számára elvégzett. konzerválási - restaurálási munkáról. Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ A Terror Háza Múzeum számára elvégzett konzerválási - restaurálási munkáról Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14. BEVEZETÉS 2011 szeptemberében a Terror Háza Múzeum munkatársainak felkérésére

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Egyedi dokumentumok restaurálására, állományvédelmi munkáinak támogatására Altéma kódszáma: 3511

BESZÁMOLÓ. Egyedi dokumentumok restaurálására, állományvédelmi munkáinak támogatására Altéma kódszáma: 3511 BESZÁMOLÓ Egyedi dokumentumok restaurálására, állományvédelmi munkáinak támogatására Altéma kódszáma: 3511 AZ NYME Központi Könyvtára megbízásából az alábbi munkát végeztük el: A könyvtári gyűjtemény 1

Részletesebben

Ars Alba Restaurátor Bt. H-2000 Szentendre Alkotmány u , Szakmai beszámoló

Ars Alba Restaurátor Bt. H-2000 Szentendre Alkotmány u ,   Szakmai beszámoló 1 Ars Alba Restaurátor Bt. H-2000 Szentendre Alkotmány u. 14. +36 26 315 456, www.arsalba.hu, info@arsalba.hu Szakmai beszámoló A Magyar Ferences Könyvtár (Budapest, Margit körút 23.) felkérésére a következő

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. A Verseghy Ferenc Könyvtár számára elvégzett. könyvrestaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077. Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. A Verseghy Ferenc Könyvtár számára elvégzett. könyvrestaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077. Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ A Verseghy Ferenc Könyvtár számára elvégzett könyvrestaurálási munkáról Pre-Con Kft. 1077. Budapest, Baross tér 14. 1. Lexicon Terminorum Technicorum = Tudományos Mesterkönyv Buda, 1826 Méretei:

Részletesebben

ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ a budapesti Néprajzi Múzeum gyűjteményében EA 5691 leltári szám alatt nyilvántartott kéziratos feljegyzésről A tárgy megnevezése: Hódmezővásárhelyi iparos család

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum számára elvégzett restaurálási munkáról Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14. BEVEZETÉS Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum felkérésére, az NKA

Részletesebben

szakmai beszámoló NKA pályázat -3560/00219 azonosító szám Zsolnay archív mintalapok konzerválása, restaurálása II. ütem 2015. január 30.

szakmai beszámoló NKA pályázat -3560/00219 azonosító szám Zsolnay archív mintalapok konzerválása, restaurálása II. ütem 2015. január 30. szakmai beszámoló NKA pályázat -3560/00219 azonosító szám Zsolnay archív mintalapok konzerválása, restaurálása II. ütem 2015. január 30. Fodor Eszter papírrestaurátor E-22/1984 Kalocsai László múzeumi

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Az Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. Az Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ Az Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett restaurálási munkáról Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14. 1. Articuli dominorum praelatorum, baronum, magnatum, et nobilium Posoni, 1618; 1620;

Részletesebben

ARS ALBA RESTAURÁTOR BT, Szentendre, Alkotmány u 14., tel/fax: 26-315-456 www.arsalba.hu. Állapotfelmérés és restaurálási terv fotódokumentációval

ARS ALBA RESTAURÁTOR BT, Szentendre, Alkotmány u 14., tel/fax: 26-315-456 www.arsalba.hu. Állapotfelmérés és restaurálási terv fotódokumentációval ARS ALBA RESTAURÁTOR BT, Szentendre, Alkotmány u 14., tel/fax: 26-315-456 www.arsalba.hu Állapotfelmérés és restaurálási terv fotódokumentációval Készült Vác Város Levéltára (Vác, Múzeum u. 4.) felkérésére

Részletesebben

Restaurálási dokumentáció Elenchus III.

Restaurálási dokumentáció Elenchus III. Restaurálási dokumentáció Elenchus III. Tulajdonos: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár Címe: Elenchus III. Kora: 18. század közepe Megnevezése: egészpapír kötésű, papírtáblás, kéziratos, valódi bordára

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ PANNONIUS MŰHELY Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény Vankó Ágnes Emese 4150 Püspökladány, Kossuth u. 28. 1107 Budapest Fokos u. 14 Ferenczyné Csáki Annamária pannoniusz@gmail.com RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 94. TABLÓ

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 94. TABLÓ RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 94. TABLÓ Készítő: (n.a.) Cím/tárgy: Tabló, Dr. Kohl Medárd 3 darab, Ross Mór 2 darab, Bognár Teofil 4 darab fényképével. RNSZ: 2012.PH.094. egyéb ACS094 jelzet: A tabló mérete:

Részletesebben

Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégium 55 darab térképlap restaurálása pályázat 2011 Pályázati azonosító: 2311/1977.

Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégium 55 darab térképlap restaurálása pályázat 2011 Pályázati azonosító: 2311/1977. Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégium 55 darab térképlap restaurálása pályázat 2011 Pályázati azonosító: 2311/1977 Beszámoló A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeum Igazgatóság Herman Ottó Múzeuma

Részletesebben

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 56. TABLÓ

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 56. TABLÓ RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 56. TABLÓ Készítő: (n.a.) Cím/tárgy: Tabló, Dr. Fehér Ipoly 7 darab fényképével. RNSZ: 2012.PH.056. egyéb ACS056 jelzet: A tabló mérete: 50 x 35 cm (m x sz) Anyaga: Fekete fotókarton.

Részletesebben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára beszámoló jelentése

A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára beszámoló jelentése A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára beszámoló jelentése A SELMECBÁNYAI M. KIR. BÁNYÁSZATI ÉS ERDÉSZETI AKADÉMIA 1881. ÉS 1884. ÉVI MUTATÓKÖNYVEINEK (INDEX) RESTAURÁLÁSA című pályázatról Pályázati

Részletesebben

DOKUMENTÁCIÓ. a Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő 19. századi vásári kép restaurálásáról

DOKUMENTÁCIÓ. a Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő 19. századi vásári kép restaurálásáról DOKUMENTÁCIÓ a Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő 19. századi vásári kép restaurálásáról A tárgy leírása, állapota Leltári száma: R 10337 Mérete: 132 x 74 cm A vásári kép két vékony vászonra készült, amiket

Részletesebben

Restaurálási dokumentáció

Restaurálási dokumentáció Restaurálási dokumentáció Készítette: Szalai Veronika, Szokán Erika Restaurálás időpontja: 2017 október-november Tárgy adatai, leírása: tulajdonos: Betléri Andrássy Kastély Könyvtára méretei: szélesség:

Részletesebben

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 102. TABLÓ

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 102. TABLÓ RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 102. TABLÓ Készítő: (n.a.) Cím/tárgy: Tabló, Dr. Mázy Engelbert 5 darab fényképével. RNSZ: 2012.PH.102. Leltári v. egyéb ACS102 jelzet: A tabló mérete: 50 x 35 cm (m x sz) Anyaga:

Részletesebben

Melka Vince grafikák (12 db) Restaurálási Dokumentáció

Melka Vince grafikák (12 db) Restaurálási Dokumentáció 1 Melka Vince grafikák (12 db) Restaurálási Dokumentáció A grafikák a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumában, a Képarchívumban a Rajzés festménygyűjteményben találhatóak. Leltári számok: R 743, R 772,

Részletesebben

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 88. TABLÓ

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 88. TABLÓ RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 88. TABLÓ Készítő: (n.a.) Cím/tárgy: Tabló, Dr. Halász Kelemen 3 darab, Dr. Récsey Viktor 4 darab, Rózsa Vitál 3 darab képével. RNSZ: 2012.PH.088. egyéb ACS088 jelzet: A tabló

Részletesebben

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 57. TABLÓ

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 57. TABLÓ RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 57. TABLÓ Készítő: (n.a.) Cím/tárgy: Tabló, Kuncze Leó 7 darab, Pottokár Péter 3 darab, Wagner Lőrinc 2 darab fényképével. RNSZ: 2012.PH.057. egyéb ACS057 jelzet: A tabló mérete:

Részletesebben

Das Leben Jesu und Maria című, 1712-ben kiadott könyv restaurálása A könyv leírása, állapota

Das Leben Jesu und Maria című, 1712-ben kiadott könyv restaurálása A könyv leírása, állapota Das Leben Jesu und Maria című, 1712-ben kiadott könyv restaurálása A könyv leírása, állapota Fatáblás, valódi bordára fűzött, barna egészbőr kötésű, többszörösen javított műtárgy. Gerincét utólag vászonnal

Részletesebben

,11 ifm. Fancsal filiájára vonatkozó adatokat találunk az egyháztanácsi jegyzőkönyvekben is. Pénztárnaplóját külön fondba soroltuk.

,11 ifm. Fancsal filiájára vonatkozó adatokat találunk az egyháztanácsi jegyzőkönyvekben is. Pénztárnaplóját külön fondba soroltuk. 1720-1995 2,11 ifm Székelyszentkirály első okleveles említése 1566-ban történt, azonban első szent királyunkról nevezett településeink alapítása még a 12-13. századra tehető. Ma is álló templomát 1796-1799

Részletesebben

Restaurálási dokumentáció

Restaurálási dokumentáció Restaurálási dokumentáció Készítette: Szalai Veronika, Szokán Erika Restaurálás időpontja: 2017. október-november Tárgy adatai, leírása tulajdonos: Betléri Andrássy Kastély Könyvtára méretei: szélesség:

Részletesebben

Beszámoló az alábbi kötetek és térképek restaurálásáról

Beszámoló az alábbi kötetek és térképek restaurálásáról MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár Nyíregyháza, 4400 Széchényi utca 4. Beszámoló az alábbi kötetek és térképek restaurálásáról Az V.A.12/f.49/129.1773/1. jelzetű, Nyíregyházi lakosok közmunka lajstroma

Részletesebben

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban 2017. 05. 13. A Diakónia Keresztyén Alapítvány 51. munkapontját nyitották meg hivatalosan szombaton, május 13-án Mezőpanitban. Az új iroda nyitása, az otthoni

Részletesebben

Restaurálási dokumentáció Padányi Biro Márton naplói. Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, NKA, 2015

Restaurálási dokumentáció Padányi Biro Márton naplói. Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, NKA, 2015 Restaurálási dokumentáció Padányi Biro Márton naplói Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, NKA, 2015 1. Dokumentum Tulajdonos: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár Címe: Padányi Biró Márton naplója

Részletesebben

Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja

Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja Budapest 2017 Papp János okl. restaurátorművész okl.műemlékvédelmi szakmérnök műemléki szakértő: 21-0280 1 1. A műtárgy

Részletesebben

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET Az Erdélyi Református Egyházkerület 2006. december 8 án, Kolozsváron tartott Tisztújító Közgyűlésének eredményei Pap Géza 118 Molnár János 5 Kiss Jenő 1 Kató Béla 1 PÜSPÖK

Részletesebben

Szakmai beszámoló fotódokumentációval

Szakmai beszámoló fotódokumentációval ARS ALBA RESTAURÁTOR BT, Szentendre, Alkotmány u 14., tel/fax: 26-315-456 www.arsalba.hu Szakmai beszámoló fotódokumentációval A Magyar Bencés Kongregáció, Pannonhalmi Főapátság, Főkönyvtár felkérésére

Részletesebben

Szakmai beszámoló fotódokumentációval

Szakmai beszámoló fotódokumentációval Szakmai beszámoló fotódokumentációval A Magyar Bencés Kongregáció, Pannonhalmi Főapátság, Levéltár felkérésére a következő munkákat végeztük. 1. Chernel levéltár, 1472, Mátyás király oklevele mérete kb.

Részletesebben

Muzeális értékű negatívok állományvédelme a Szépművészeti Múzeumban című, NKA 3543/00075 számú pályázat szakmai beszámolója

Muzeális értékű negatívok állományvédelme a Szépművészeti Múzeumban című, NKA 3543/00075 számú pályázat szakmai beszámolója Muzeális értékű negatívok állományvédelme a Szépművészeti Múzeumban című, NKA 3543/00075 számú pályázat szakmai beszámolója Az NKA a Szépművészeti Múzeum által benyújtott állományvédelmi pályázatból egy

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Restaurálás előtti állapot

Szakmai beszámoló. Restaurálás előtti állapot Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégium Egyedi dokumentumok restaurálása Altéma kódszáma: 3511 Pályázati téma: Dokumentum restaurálás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum állandó kiállításához Pályázó:

Részletesebben

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Bevezetés A Szervezeti és Működési Szabályzat a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek

Részletesebben

Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (letét)

Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (letét) Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (letét) Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (VÉL:PL Veszprém Szent Mihály) Raktári

Részletesebben

Felekezetek közreműködése az egyházi anyakönyvek levéltári mikrofilmezésében a mormon akció idején Reisz T. Csaba

Felekezetek közreműködése az egyházi anyakönyvek levéltári mikrofilmezésében a mormon akció idején Reisz T. Csaba Felekezetek közreműködése az egyházi anyakönyvek levéltári mikrofilmezésében a mormon akció idején Reisz T. Csaba 50 éve történt. A Kádár-rendszer megszilárdulásának levéltári forrásai Magyar Országos

Részletesebben

MTA KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

MTA KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT MTA KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT LIBRARY AND INFORMATION CENTRE OF THE HUNGARIAN ACADEMY OF SCIENCES TÁJÉKOZTATÁSI ÉS OLVASÓSZOLGÁLATI OSZTÁLY 1051 Budapest, Arany János u. 1. H-1245 Budapest, PF. 1002

Részletesebben

Az Ebergényi levéltár 16-17. századi egyedi dokumentumainak restaurálása A Smidt Múzeum Közérdekű Muzeális Gyűjteményben

Az Ebergényi levéltár 16-17. századi egyedi dokumentumainak restaurálása A Smidt Múzeum Közérdekű Muzeális Gyűjteményben A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának pályázata Pályázati azonosító: 3511/03849 Az Ebergényi levéltár 16-17. századi egyedi dokumentumainak restaurálása A Smidt Múzeum Közérdekű Muzeális

Részletesebben

Két úrasztalkendő restaurálása Csenger helytörténeti gyűjteményéből. Készítette: Tóth Ilona Csilla 2015.

Két úrasztalkendő restaurálása Csenger helytörténeti gyűjteményéből. Készítette: Tóth Ilona Csilla 2015. Két úrasztalkendő restaurálása Csenger helytörténeti gyűjteményéből Készítette: Tóth Ilona Csilla 2015. 1 I.A TÁRGYAK ÁLLAPOTFELMÉRÉSE, RESTAURÁLÁSI TERV A két úrasztalkendő a csengeri helytörténeti múzeum

Részletesebben

DOKUMENTÁCIÓ. Indiai, temperával papírra festett, aranyozott, 17 db kép restaurálásáról

DOKUMENTÁCIÓ. Indiai, temperával papírra festett, aranyozott, 17 db kép restaurálásáról DOKUMENTÁCIÓ Indiai, temperával papírra festett, aranyozott, 17 db kép restaurálásáról Tulajdonos: Néprajzi Múzeum Leltári szám: R 7214 R 7230 Állapotleírás: A képek többsége savas hátlapkartonra rögzített.

Részletesebben

Szakmai beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap 3511/03868 azonosítójú pályázat megvalósításáról

Szakmai beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap 3511/03868 azonosítójú pályázat megvalósításáról PIARISTA REND MAGYAR TARTOMÁNYA KÖZPONTI KÖNYVTÁRA Bibliotheca Centralis Provinciae Hungariae Ordinis Scholarum Piarum 1052 Budapest, Piarista köz 1. +36 1 486 4478 http://archivum.piar.hu/konyvtar pkk@piarista.hu

Részletesebben

3. e. fond Missziói és Diakóniai Osztály iratai. Református Szeretetszolgálat iratai. 1948 1964 15,5 ifm

3. e. fond Missziói és Diakóniai Osztály iratai. Református Szeretetszolgálat iratai. 1948 1964 15,5 ifm 3. e. fond Missziói és Diakóniai Osztály iratai 1948 1964 15,5 ifm Református Szeretetszolgálat iratai A/ Szervezési iratok, Jegyzőkönyvek. Jelentések. Szeretetszolgálati és diakóniai szervezési iratok

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Leírás az elvégzett állományvédelmi munkákról

Szakmai beszámoló. Leírás az elvégzett állományvédelmi munkákról Szakmai beszámoló Nemzeti Kulturális alap Közgyűjtemények Kollégiuma A Dobó István Vármúzeum, állományvédelmi műhelyek szakmai anyag beszerzésére Új pályázati azonosító: 204133/00181 Régi pályázati azonosító:

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A RESTAURÁTOR MŰHELY TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES SZAKMAI ANYAGOK ÉS ESZKÖZÖK BESZERZÉSÉRE Altéma kódszáma: 3533

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A RESTAURÁTOR MŰHELY TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES SZAKMAI ANYAGOK ÉS ESZKÖZÖK BESZERZÉSÉRE Altéma kódszáma: 3533 SZAKMAI BESZÁMOLÓ NKA Közgyűjtemények Kollégiuma I./e pályázat A RESTAURÁTOR MŰHELY TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES SZAKMAI ANYAGOK ÉS ESZKÖZÖK BESZERZÉSÉRE Altéma kódszáma: 3533 A KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA

Részletesebben

Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Könyvtár Budapest, 1146 Thököly út 74. OSZK-Soros Könyvrestaurátor Műhely Kft. 1152 Budapest, Régi Fóti út 77. Tel./fax: 36-1/306-4574 Beszámoló az alábbi

Részletesebben

MTA Könyvtár és Információs Központ. Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye. Beszámoló az NKA restaurálási pályázati támogatás.

MTA Könyvtár és Információs Központ. Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye. Beszámoló az NKA restaurálási pályázati támogatás. MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye Beszámoló az NKA restaurálási pályázati támogatás felhasználásáról I./a) Egyedi dokumentumok restaurálása Altéma kódszáma: 3511

Részletesebben

Restaurálási Jegyzőkönyv Leltári Szám:

Restaurálási Jegyzőkönyv Leltári Szám: Restaurálási Jegyzőkönyv Leltári Szám: 75.525. Általános Munkaszám: Leltári Szám: 75.525. Tulajdonos: Balatoni Múzeum Keszthely Állomány: Keletkezés: 1940-es évek Szerző: Méret: 1285 X 1560 mm Darabszám:

Részletesebben

Mozgalomból örökség - nemzetközi konferencia Kolozsváron

Mozgalomból örökség - nemzetközi konferencia Kolozsváron Mozgalomból örökség - nemzetközi konferencia Kolozsváron 2016. 11. 10. NOVEMBER 17., CSÜTÖRTÖK A BBTE AULA MAGNA, FARKAS (KOGALNICEANU) UTCA 11. sz. II. Emelet 14.00 - Regisztráció 15.00-15.30 Köszöntések

Részletesebben

Restaurálási dokumentáció

Restaurálási dokumentáció Restaurálási dokumentáció Készítette: Szalai Veronika, Szokán Erika Restaurálás időpontja: 2017. október-november Tárgy adatai, leírása: tulajdonos: Betléri Andrássy Kastély Könyvtára Méretei: szélesség:

Részletesebben

PÁLYÁZATI BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító: 3560/00215

PÁLYÁZATI BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító: 3560/00215 NKA Közgyűjtemények Kollégiuma pályázat 4. Téma Különösen veszélyeztetett múzeumi műtárgyak állagvédelmére, konzerválására, restaurálására és preparálására Kecskeméti Katona József Múzeum SZÓRAKATÉNUSZ

Részletesebben

Egy 19. századi magyar népi kalendárium és egy román nyelvű, cirill betűs prognosztikon restaurálása

Egy 19. századi magyar népi kalendárium és egy román nyelvű, cirill betűs prognosztikon restaurálása Egy 19. századi magyar népi kalendárium és egy román nyelvű, cirill betűs prognosztikon restaurálása Márton Krisztina A magyar nyelvű kalendárium A magyar népi kalendárium a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai

Részletesebben

Közös nyilatkozatot fogadott el a Romániai Református Egyház és Romániai. Evangélikus-Lutheránus Egyház Zsinata

Közös nyilatkozatot fogadott el a Romániai Református Egyház és Romániai. Evangélikus-Lutheránus Egyház Zsinata Közös nyilatkozatot fogadott el a Romániai Református Egyház és Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Zsinata 2017. 07. 04. Közös nyilatkozatot fogadott el a Romániai Református Egyház és Romániai Evangélikus-Lutheránus

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Rakovszky István arcképe

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Rakovszky István arcképe RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Ismeretlen festő: Rakovszky István arcképe 2014-2015 A restaurálandó tárgy Ismeretlen festő: Rakovszky István arcképe, Leltári száma: 60.167 Tulajdonos, őrzési hely: Hansági Múzeum,

Részletesebben

Pápai zsidó szeretetegylet betétkönyve restaurálásának dokumentációja

Pápai zsidó szeretetegylet betétkönyve restaurálásának dokumentációja A Néprajzi Múzeum Ethnologiai Adattárában álló 101. 318 leltári számú Pápai zsidó szeretetegylet betétkönyve restaurálásának dokumentációja 2014 A tárgy: a pápai zsidó szeretetegylet /Chevra/ betétkönyve

Részletesebben

PREVENTÍV ÁLLOMÁNYVÉDELEM A GYAKORLATBAN. P. Holl Adrien Budapest Főváros Levéltára

PREVENTÍV ÁLLOMÁNYVÉDELEM A GYAKORLATBAN. P. Holl Adrien Budapest Főváros Levéltára PREVENTÍV ÁLLOMÁNYVÉDELEM A GYAKORLATBAN P. Holl Adrien Budapest Főváros Levéltára AZ ÁLLOMÁNYVÉDELEM FŐ FELADATAI: Preventív állományvédelem (Levéltárba kerülés előtt és a már levéltárban lévő iratoknál)

Részletesebben

I. A Soproni Evangélikus Egyházközség Levéltára 1. Gyülekezeti iratok

I. A Soproni Evangélikus Egyházközség Levéltára 1. Gyülekezeti iratok I. A Soproni Evangélikus Egyházközség Levéltára 1. Gyülekezeti iratok évkör Terjedelem a. Vallásgyakorlat (I.jelzet) 1575-1872 1,01 ifm b. Tanügy (II.jelzet) 1648-1872 1,26 ifm c. Alapítványi iratok (III.jelzet)

Részletesebben

MEGÚJULÓ GYŰJTEMÉNYEK PÁLYÁZAT EREDMÉNYE

MEGÚJULÓ GYŰJTEMÉNYEK PÁLYÁZAT EREDMÉNYE 1 MEGÚJULÓ GYŰJTEMÉNYEK PÁLYÁZAT EREDMÉNYE KÖNYVTÁRAK 15.századi kódex, két ősnyomtatvány teljes restaurálása, A Patachich-, és az ősnyomtatvány gyűjtemény állományvédelme 2 400 000 Kecskeméti Református

Részletesebben

Budapest, 2015. január 23. dr. Fajcsák Györgyi igazgató Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Budapest, 2015. január 23. dr. Fajcsák Györgyi igazgató Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum NKA Közgyűjteményi Kollégium Pályázati beszámoló Azonosító: 3511/03805 Pályázati beszámoló Baktay Ervin hagyatékából a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum gyűjteményébe került tíz darab fényképalbum restaurálásáról

Részletesebben

ROZSDAMENTES MEDENCE HASZNÁLATÁNAK TAPASZTALATAI

ROZSDAMENTES MEDENCE HASZNÁLATÁNAK TAPASZTALATAI ROZSDAMENTES MEDENCE HASZNÁLATÁNAK TAPASZTALATAI Budapest, 2011. november 29. Németh Csaba műszaki igazgató Büki Gyógyfürdő Zrt. Milyen tapasztalata van a Büki Gyógyfürdőnek az általa üzemeltetett rozsdamentes

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága

Kulturális Javak Bizottsága KJB / 2015.07.06. Kulturális Javak Bizottsága 2015. július 6-i ülés Az ülés napirendje KJB / 2015.07.06. 1. Rippl-Rónai József (Kaposvár, 1861 Kaposvár, 1927): Menetelő francia katonák, 1914 (karton, olaj,

Részletesebben

IV MOLNÁR ISTVÁN LEVELEZÉSE

IV MOLNÁR ISTVÁN LEVELEZÉSE IV. 423. MOLNÁR ISTVÁN LEVELEZÉSE 1907-1949 2 Doboz 0.30 ifm. Összesen: 0.30 ifm. Raktári hely: Somogy Megyei Levéltár 7400 Kaposvár, Rippl-Rónai tér 1. 1. emelet, L-M terem. Tárgy: Dr. Molnár István Somogy

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 16., tel. 88/ , fax 88/

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 16., tel. 88/ , fax 88/ Csót plébánia levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Csót plébánia levéltára (VÉL VI.42.) Raktári egység száma: 12 doboz, 1 köteg Terjedelem: 2,14 ifm Évkör: 1779

Részletesebben

3 kötet. 6 nagy doboz (14 cm), 94 doboz, 91 kötet, 6 csomó. 5 nagy doboz (14 cm), 67 doboz, 60 kötet

3 kötet. 6 nagy doboz (14 cm), 94 doboz, 91 kötet, 6 csomó. 5 nagy doboz (14 cm), 67 doboz, 60 kötet Levéltári jelzet Iratfajta Évkör Iratmennyiség Doboz, kötet, iratcsomó 1 nagy doboz (36 cm), 4 nagy doboz (31 cm ), 2 nagy doboz (26 cm), 1 nagy doboz Egyházközség Könyvtára (19 cm), 3 nagy doboz (17 és

Részletesebben

A Pro Pannonia Reformata díjas Dr. Gyenge Imréné laudációja

A Pro Pannonia Reformata díjas Dr. Gyenge Imréné laudációja A Pro Pannonia Reformata díjas Dr. Gyenge Imréné laudációja http://www.refdunantul.hu/hir/mutat/15203/ Szakál Péter, 2014-11-25 04:00:00 A Dunántúli Református Egyházkerület ünnepi közgyűlésén adták át

Részletesebben

A 1973-86 között feltárt velemi kerámia anyag és a vaskeresztesi I-II. tumulus fém tárgyain elvégzett állagmegóvási feladatok szakmai beszámolója

A 1973-86 között feltárt velemi kerámia anyag és a vaskeresztesi I-II. tumulus fém tárgyain elvégzett állagmegóvási feladatok szakmai beszámolója Beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap, Közgyűjtemények Kollégiuma 3560 kódszámú A Savaria Múzeum Őskori Gyűjteménye két legkiemelkedőbb leletegyüttesének preventív állagvédelme című pályázatához Azonosító:

Részletesebben

Könyvkötő Könyvkötő

Könyvkötő Könyvkötő A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja 2011 Készítette: Csűrös Orsolya és Zsiros Ágnes festő-restaurátorok A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Erdélyi táj Mérete:

Részletesebben

2. Quaestura raktári egység = 22,22 ifm.

2. Quaestura raktári egység = 22,22 ifm. 2. Quaestura 1907-1952 411 raktári egység = 22,22 ifm. A Quaestura az egyetem egyik központi hivatala volt. Funkciója története során többször változott. Kezdetben gazdasági ügyekkel foglalkozott, később

Részletesebben

LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA

LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA LOBMEYR TALPAS TÁL RESTAURÁLÁSA Restaurátor: Kövecsi Anna Témavezető: Czifrák László 2009 A TÁRGY MEGHATÁROZÁSA ÉS ADATAI Tulajdonos: Iparművészet Múzeum Leltári szám: 945 a-b Méretek: tál: átmérő:- 25,

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! T 1393-06//0 A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

T Á M O G A T Á S Á R Ó L

T Á M O G A T Á S Á R Ó L A Generális Konvent elnökségének döntése a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap 2012. évi gyűjtésére benyújtott PÁLYÁZATOK T Á M O G A T Á S Á R Ó L A döntést a Generális Konvent elnöksége a Debrecenben,

Részletesebben

A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA

A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA Technika: Kétlapos hímzett selyemzászló Készítés időpontja: 1863 (?) Hímezte: Safsler Hermina

Részletesebben

Reformáció Emlékbizottság az előkészület. Dr. Birkás Antal E-mail: antal.birkas@emmi.gov.hu www.reformacio2017.hu

Reformáció Emlékbizottság az előkészület. Dr. Birkás Antal E-mail: antal.birkas@emmi.gov.hu www.reformacio2017.hu Reformáció Emlékbizottság az előkészület Dr. Birkás Antal E-mail: antal.birkas@emmi.gov.hu www.reformacio2017.hu Megemlékezés vagy ünneplés? Az Emlékbizottság létrejötte; tagjai; működése, szervezeti felépítése.

Részletesebben

1 Az óra menete Módszerek, munkaformák,

1 Az óra menete Módszerek, munkaformák, Előkészítés, szervezési feladatok (óra előtti feladat) Csoportok kijelölése Könyvek, feladatlapok előkészítése 1 Az óra menete Módszerek, munkaformák, eszközök I. A szövegtartalom előkészítése, a meglévő

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ a 19779 leltári számú, Beretz István és Péter takácsmesterek mintakönyve konzerválásához, restaurálásáról Budapest, 2014 A tárgy leltári száma: NM 19779 A tárgy származási helye:

Részletesebben

2.e. fond Konventi Missziói és Diakóniai Bizottság iratai

2.e. fond Konventi Missziói és Diakóniai Bizottság iratai 2.e. fond Konventi Missziói és Diakóniai Bizottság iratai 1885 1950 (1953) 15 ifm 1. doboz A Református Egyház Konventi Missziói Bizottsága: missziói ügyek, 2. doboz a. Missziói b. Missziói nyomtatványok

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága

Kulturális Javak Bizottsága Kulturális Javak Bizottsága 2010. március 10-i ülés Az ülés napirendje 1. Csáth Géza [Brenner József] levele Kosztolányi Dezsőhöz. (Földes, 1916. június 13. 4 folio (8 beírt oldal) 214x136 mm. Tintaírás,

Részletesebben

szemléletmód lehetőséget nyújt ahhoz, hogy még nagyobb körben legyen sikeres a levéltár(ak) gyűjtőtevékenysége. A gyakorlati foglalkozások három

szemléletmód lehetőséget nyújt ahhoz, hogy még nagyobb körben legyen sikeres a levéltár(ak) gyűjtőtevékenysége. A gyakorlati foglalkozások három Szakmai beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma 204104/01511 számú, az Egy a múltunk, őrizzük egy azonképp a jövőnek! Egyházi és határon túli magyar levéltárosok VI. mesterkurzusa

Részletesebben

A vallásszabadság évét ünnepli idén a Magyar Unitárius Egyház

A vallásszabadság évét ünnepli idén a Magyar Unitárius Egyház A vallásszabadság évét ünnepli idén a Magyar Unitárius Egyház 2018. 01. 09. Számos rendezvénnyel, változatos programokkal ünnepli idén a 1568-as tordai országgyűlés és a vallásszabadságot kimondó törvény

Részletesebben

4/2008. (XII. 4.) országos szabályrendelet az egyházi gyűjtemények működéséről

4/2008. (XII. 4.) országos szabályrendelet az egyházi gyűjtemények működéséről 4/2008. (XII. 4.) országos szabályrendelet az egyházi gyűjtemények működéséről A Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma az egyházi szolgálat külön területeiről szóló 2005. évi V. törvény

Részletesebben

B.10. VÁSZONRA FESTETT OLAJKÉP

B.10. VÁSZONRA FESTETT OLAJKÉP B.10. VÁSZONRA FESTETT OLAJKÉP Vászonra festett olajképek előfordulhatnak önállóan vagy a berendezésbe beépítve (például oltárképként) egyaránt. Képzőművészeti értékük miatt fokozott védelmet, helyreállításukhoz

Részletesebben

EGYEDI FÁJLNÉV SPECIFIKÁCIÓ

EGYEDI FÁJLNÉV SPECIFIKÁCIÓ 5. szánú melléklet EGYEDI FÁJLNÉV SPECIFIKÁCIÓ 1. ÁLTALÁNOS FÁJLNÉV KÉPZÉSI SZABÁLYOK 1.1. Ajánlatkérő az egyedi fájlnevek képzését a digitalizálásra kerülő dokumentumok körében kétféle módszerrel kívánja

Részletesebben

Szakmai beszámoló az állományvédelmi műhely beszerezéseivel kapcsolatban

Szakmai beszámoló az állományvédelmi műhely beszerezéseivel kapcsolatban Szakmai beszámoló az állományvédelmi műhely beszerezéseivel kapcsolatban Szakmai anyagok beszerzése: Görögkatolikus temető, Mándoki templomkert rekonstruált (11 db) és eredeti (8 db) sírjelei, és a Dél-Dunántúl

Részletesebben

Ugodi plébánia levéltára

Ugodi plébánia levéltára Ugodi plébánia levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Ugodi plébánia levéltára (VÉL:Pl Ugod) Raktári egység száma: 15 doboz + 42 kötet Terjedelem: 3,425 ifm + 1

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága 2013. június 10-i ülés

Kulturális Javak Bizottsága 2013. június 10-i ülés Kulturális Javak Bizottsága 2013. június 10-i ülés Az ülés napirendje 1. Bethlen Gábor (Marosillye, 1580 Gyulafehérvár, 1629) erdélyi fejedelem saját kezű aláírásával ellátott latin nyelvű oklevele. Kelt:

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

BOD PÉTER HÁROMSZÁZ ÉVE KONFERENCIA NAGYENYEDEN ÉS MAGYARIGENBEN

BOD PÉTER HÁROMSZÁZ ÉVE KONFERENCIA NAGYENYEDEN ÉS MAGYARIGENBEN Főszervezők: BOD PÉTER Alapítvány Gyulafehérvár Bethlen Gábor Kollégium Nagyenyed Társszervezők: Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtár, Nagyenyed; Magyarigeni Református Egyházközség; Bod Péter Megyei Könyvtár,

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/ , fax: 88/

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/ , fax: 88/ Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/426-088, fax: 88/426-287 e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár

Részletesebben

A VÁLASZTÁSI ELJÁRÁS LEBONYOLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS FELADATOKRÓL (2013-2014-2015)

A VÁLASZTÁSI ELJÁRÁS LEBONYOLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS FELADATOKRÓL (2013-2014-2015) A VÁLASZTÁSI ELJÁRÁS LEBONYOLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS FELADATOKRÓL (2013-2014-2015) Valamennyi választott egyházmegyei, egyházkerületi, zsinati testület és tisztségviselő megbízatása 6 éves választási ciklusra

Részletesebben

SZABÁLYRENDELET A LELKÉSZTOVÁBBKÉPZÉS EGYSÉGES RENDJÉRE NÉZVE A ROMÁNIAI REFORMÁTUS EGYHÁZBAN

SZABÁLYRENDELET A LELKÉSZTOVÁBBKÉPZÉS EGYSÉGES RENDJÉRE NÉZVE A ROMÁNIAI REFORMÁTUS EGYHÁZBAN SZABÁLYRENDELET A LELKÉSZTOVÁBBKÉPZÉS EGYSÉGES RENDJÉRE NÉZVE A ROMÁNIAI REFORMÁTUS EGYHÁZBAN 1.. Preambulum (1) Az Erdélyi Református Lelkészértekezlet javaslatai alapján az Erdélyi Igazgatótanácsa és

Részletesebben

Református Egyház. A XIII. Zsinat Zsinati Tanácsának 2012. december 5-i ülésének határozatai

Református Egyház. A XIII. Zsinat Zsinati Tanácsának 2012. december 5-i ülésének határozatai Református Egyház 2012. új folyam II. (LXIV.) 9/2. szám A Magyarországi Református Egyház Hivatalos Közlönye 2012. december 21. Tartalomjegyzék A XIII. Zsinat Zsinati Tanácsának 2012. december 5-i ülésének

Részletesebben

Szlovák Nemzeti Levéltár

Szlovák Nemzeti Levéltár Szlovák Nemzeti Levéltár Csoportunkat az intézmény vezetőhelyettese fogadta. Először általános tájékoztatást kaptunk, majd megtekinthettük a levéltár legérdekesebb kincseit, dokumentumait. A Szlovák Nemzeti

Részletesebben

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B. 1426. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY VÁROS FELEKEZETI ANYAKÖNYVI MÁSODPÉLDÁNYAINAK LEVÉLTÁRI GYŰJTEMÉNYE 1827 1895 1,62 ifm (12 nagydoboz, 1 doboz) 1,19 kfm

Részletesebben

Betekintő néhány jelentősebb erdélyi magyar könyvtárba

Betekintő néhány jelentősebb erdélyi magyar könyvtárba Betekintő néhány jelentősebb erdélyi magyar könyvtárba Készítette: Kónya Franciska BBTE (Kolozsvár), BTK, A Magyar Irodalomtudományi Tanszék 2. éves doktorandusza. Firenze, 2011.05.12. @ Kónya Franciska

Részletesebben

Vándorkiállítás 2010

Vándorkiállítás 2010 Vándorkiállítás 2010 Szervező: Hargita Megye Tanácsa A katalógust összeállította: Mihály János Köszönetet mondunk a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontnak és munkatársainak, hogy a kiállítás szervezésében

Részletesebben

A papírgyártás technológiája

A papírgyártás technológiája A papírgyártás technológiája 00:139 Mi a papír? A papír növényi rostok mechanikai és kémiai feldolgozásával készített vékony, hajlékony, de ugyanakkor viszonylag nagy szilárdságú lap. Használati tulajdonságait

Részletesebben

Használati- és kezelési útmutató

Használati- és kezelési útmutató Használati- és kezelési útmutató HU Használati és kezelési útmutató Tisztelt Vásárló! Örülünk, hogy a Telmex-Nowy Styl Zrt. bútorainak vásárlása által megtisztelte cégünket bizalmával. A szakértelem, a

Részletesebben