IFRS Gold Certificate

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "IFRS Gold Certificate"

Átírás

1 IFRS Gold Certificate Az IFRS Gold Certificate program naprakészen, gyakorlatban azonnal alkalmazható formában a teljes IFRS rendszeren vezeti át a résztvevőket. Kiknek ajánljuk? Az IFRS Gold Certificate képzést mindazoknak a szakembereknek ajánljuk, akiknek munkájuk során az IFRS szabályait kell átlátniuk, értelmezniük, alkalmazniuk. Az IFRS Gold Certificate átfogó tudást ad a nemzetközi beszámolókészítéssel, konszolidációval foglalkozó, vagy az anyacég felé beszámolócsomagot összeállító csoportoknak. Képzési módszerünk Képzési módszerünk alapja, hogy az IFRS elveinek megértéséhez, a valódi, gyakorlati tudás beépüléséhez szükséges, hogy releváns és életszerű példákra fűzzük fel az ismereteket. Azaz, nem elégséges egy mutatós prezentációt kivetíteni, s beleszőni néhány példát. Akkor lesz egy képzés sikeres, ha az oktató nemcsak szakmájában kiváló, de arra is képes, hogy hatékonyan adja át ismereteit. Így a résztvevőket bevonva, a példák és esettanulmányok közös megoldására koncentrálunk. Mindeközben szem előtt tartjuk, hogy hallgatóink elfoglalt, felnőtt emberek: ami megtanulható, elolvasható otthon, tanári segítség nélkül, arra nem szánunk időt a tanteremben. Ezáltal minimalizáljuk a képzésen töltött időt, ám ezt az időt intenzíven, tartalmasan, a figyelmet folyamatosan fenntartva, a hallgatókkal folyamatosan együtt dolgozva töltjük el. A magyarországi kurzusokon az IFRS eseteket tárgyalva utalunk a magyar számviteli gyakorlatra az egyes helyzetekben. A képzés folyamán az oktatók ben elérhetők, válaszolnak az otthoni tanulás folyamán felmerült kérdésekre. Igény szerint a képzés háromórás, írásbeli vizsgával is zárulhat. A vizsga a pontok hatvan százalékának megszerzésével tekinthető sikeresnek.

2 Technikai információk A képzésen résztvevők céljai, képzettsége, a feldolgozandó tematika, az elsajátítandó ismeretek mélységének függvényében a Megrendelővel együtt határozzuk meg a tanfolyam hosszát. A következő oldalakon az IFRS Gold Certificate teljes programját, egy 12 napos, teljes IFRS-t lefedő képzés részletes leírását közöljük. (Ezen felül iparág specifikus képzéseket kínálunk.) Az alábbi tematika alapjául szolgál a Megrendelő igénye szerint kialakított tanfolyam felépítésének. A képzés magyar és angol nyelven is elérhető. A Megrendelő igényeitől függően a képzés lehet abszolút egyénre szabott, egyszemélyes magánóra, de akár harminc főig is terjedhet a csoport létszáma. A képzés témakörei 1. nap Bevezetés az IFRS-be A pénzügyi beszámolókészítés nemzetközi történeti háttere. A Nemzetközi Számviteli Standard Bizottság (International Accounting Standards Board - IASB) felépítése, aktuális változások, a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok Értelmező Bizottság (International Financial Reporting Interpretations Committee IFRIC) szerepe. Az IFRS standardok az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban. A standardalkotás folyamata. A IFRS Keretszabálya, az eszközök, kötelezettségek, bevételek, költségek és saját tőke definíciója. A pénzügyi jelentések formája A beszámoló jelenlegi formája. A vállalkozás működési ciklusa és a rövid/hosszú lejáratú kötelezettségek, befektetett/forgó eszköz kategória közti különbségek A mérlegben és az eredménykimutatásban minimálisan bemutatandó információk. A saját tőke változásainak kimutatása. A közbenső beszámolóra vonatkozó szabályok. Készletek A készletértékelés szabályai bekerüléskor: beszerzési ár, az átalakítás költségei és az egyéb, bekerülési értékbe beszámítandó tételek A nettó realizálható érték fogalma példákkal illusztrálva Elszámolóár és a kiskereskedelmi módszer A költségek felosztása az egyes készlettételekre FIFO és súlyozott átlag módszerrel. Academy of Business Kft. All rights reserved 2.

3 2. nap Ingatlanok, gépek, berendezések A bekerülési érték meghatározása: mely tételeket kell aktiválni (beszerzési költség, előállítási költség, a hasznos élettartam végén az eszköz leszerelésének költségei) Az értékcsökkenéssel elszámolandó teljes összeg fogalma és az értékcsökkenés számításának módjai Az összetevők szerinti elszámolás Az eszközök későbbi értékelése: a bekerülési érték modell és az átértékelési modell A tárgyi eszközök átértékelésének és elidegenítésének elszámolása Az eszközök hasznos élettartamának és az értékcsökkenés elszámolásának változása. Eszközök cseréje. A tárgyi eszközökre vonatkozó közzétételi és formai kötelezettségek. A hitelezés költségei Ahitelezési költségek fogalma. A hitelezési költségek elszámolásának lehetőségei: azonnali elszámolás az eredménykimutatásban vagy aktiválás; a 2009-től érvényes módosított IAS 23 rendelkezései Az aktiválásra vonatkozó tudnivalók: minősített eszközök, az aktiválás időtartama és a figyelembe veendő kamatláb. Kormányzati támogatások és az ezekről közlendő információk A bevételekhez és az eszközökhöz kapcsolódó támogatások Az IAS 20 standardban megadott kétféle elszámolási lehetőség. A fordulónap után bekövetkezett események Mely időszakot tekinthetjük relevánsnak a fordulónap utáni események szempontjából? Módosító és nem módosító események definíciója, példák. 3. nap Befektetési célú ingatlanok A befektetési célú ingatlanok definíciója, és kezdeti elszámolásuk, értékelésük. A beketetési célú ingatlanok közé való besorolás feltételei, az átsorolás szabályai Az értékelési módszerek: a bekerülési érték modell és az átértékelési modell; ez utóbbi alkalmazásának feltételei, a valós érték változásának elszámolása Számviteli politika, a számviteli becslések változása és hibák A számviteli politika forrásai, ezek hierarchiája Az előző időszak hibáinak definíciója és a hibajavítás számvitele A számviteli becslések és a becsések változásai. Bevételek elszámolása Alapvető bevétel-kategóriák: áruértékesítésből és szolgáltatásnyújtásból származó bevételek, kamatbevétel, jogdíjbevétel és osztalékbevétel. A bevétel elszámolásának feltételei. Hogyan vegyük figyelembe a valós értéket: ha a gazdálkodó csak a jövőben jut hozzá a bevételhez, milyen esetekben szükséges a jelenérték számítás, és milyen könyvelési tételekkel lehet a diszkontálást elszámolni? Academy of Business Kft. All rights reserved 3.

4 4. nap Immateriális javak Fogalmak. Az immateriális javak mérlegben való megjelenítésének feltételei: azonosíthatóság, ellenőrzés, jövőbeni gazdasági hasznok, megbízható értékelés Az üzleti kombinációk keretében azonosított immateriális javak Kutatás és fejlesztés Az eszközök értékvesztése Az értékvesztésre utaló belső és külső jelek. A visszanyerhető összeg kiszámítása. Mely esetekben kell értékvesztést elszámolni. A használati érték jelentése az IAS 36 standardban és ennek kiszámítása. A készpénztermelő egységek (CGU) azonosítása, az értékvesztés ráosztása a CGU egyes eszközeire Az értékvesztés visszavezetése. A devizaárfolyam változása és a külföldi leányvállalatok konszolidálása A funkcionális deviza és a bemutatás pénzneme Hogyan határozzuk meg, hogy a gazdálkodónak mely pénznem a funkcionális pénzneme? A devizás tételek elszámolása: bekerüléskor, kiegyenlítéskor és a mérleg fordulónapján Az árfolyamkülönbözetek elszámolása. A konszolidálásba bevont külföldi leányvállalatok mérlegének és eredményének átfordítása Az árfolyamkülönbözetek megjelenése a konszolidált beszámolóban: a csoport és a kisebbségi tulajdonosok részesedése A külföldi gazdálkodóval szemben fennálló egyenlegek illetve a vele folytatott tranzakciók kiszűrése A goodwill átváltása. 5. nap Céltartalékok, függő kötelezettségek és eszközök A céltartalék, függő kötelezettség és függő követelés fogalma. Kötelmet keletkeztető események: jogi és vélelmezett kötelem. Jövőbeni veszteségekre és hátrányos szerződésekre képzett céltartalékok. Értékelési szabályok: a kötelezettség rendezéséhez szükséges összeg, diszkontálás Az átszervezéshez kapcsolódó céltartalékok elszámolási feltételei Mikor kell elszámolni, és mikor kell közzétenni a függő kötelezettségeket és eszközöket. Halasztott adó Az adóköteles és a levonható különbözetek azonosítása Az eszközök és kötelezettségek adózás szerint értéke A halasztott adó elszámolása a mérleg szerinti kötelezettség módszer segítségével. A halasztott adó követelések elszámolása. Halasztott adó a konszolidációban. Academy of Business Kft. All rights reserved 4.

5 Cash Flow kimutatás Miért szükséges a cash flow kimutatás? Hogyan készíthető el a cash flow kimutatás a mérleg, az eredménykimutatás és a kiegészítő melléklet adataiból? A pénzeszközök és pénzeszköz egyenértékesek fogalma példákkal illusztrálva A közvetlen és a közvetett módszer. 6. nap Értekesítésre tartott befektetett eszközök és megszüntetett tevékenységek Mikor sorolhatjuk az eszközöket az értékesítésre tartott kategóriába? Hogyan értékeljük ezen eszközöket besoroláskor? Az értékesítési csoportok elszámolása. Mikor beszélhetünk megszüntetett tevékenységről, és az IFRS 5 milyen adatok közlését írja elő? Az előző évek adataira, az összehasonlító információra gyakorolt hatás. Építési szerződések Ahosszú távú szerződések bevételeinek és ráfodításainak elszámolási problémái Az eredménykimutatásban a bevételek és ráfordítások megjelenítése a befejezett szerződés és az arányos teljesítés módszerével A veszteséges szerződések elszámolása Az építési szerződések megjelenése a mérlegben A kiegészítő mellékletben közlendő információk Earnings Per Share Az alap és a hígított EPS kiszámítása. Hogyan hat a súlyozott részvényszámra és az előző évi EPS-re a teljes piaci áron való kibocsátás, a részvények feldarabolása, a jogosultsági kibocsátás és az ingyenrészvény- kibocsátás? A potenciális törzsrészvények, azaz a részvényopciók, átváltható kötvények, elsőbbségi részvények és hitelek kezelése Milyen sorrendben vesszük figyelembe a különböző tételeket, és hogyan döntjük el, hogy hígítják az EPS-t vagy sem. A folytatódó tevékenységek EPS-e. 7. nap Bevezetés a csoportok számvitelébe (tőkemódszer, felvásárlás módszere, arányos konszolidáció) Hogyan kell a befektetéseket az egyedi beszámolóban feltüntetni, és hogyan készítünk konszolidált (összevont) beszámolót. Mikor kell a konszolidálás különböző módszereit alkalmazni? Definíciók: leányvállalat, társult vállalkozás, közös ellenőrzésű vállalkozás, ellenőrzés, közös ellenőrzés, jelentős befolyás és egyéb, a csoportok számviteléhez kapcsolódó fogalmak. 8. nap Előző nap folytatása Bevezetés a csoportok számvitelébe Kapcsolt vállalkozásokkal lebonyolított ügyletek A kapcsolt vállalkozás fogalma Miért szükséges a kapcsolt vállalkozásokkal lebonyolított ügyleteket vagy egyáltalán a kapcsolt vállalkozások létezésének tényét közzétenni. Academy of Business Kft. All rights reserved 5.

6 Tőkemódszer A társult vállalkozások elszámolása az egyedi és a konszolidált beszámolókban A befektetés kezelése a mérlegben és az eredménykimutatásban példákkal illusztrálva A befektető és a társult vállalkozás közti ügyleteken keletkezett nem realizált nyereség kiszűrése. A goodwill és a negatív goodwill. Arányos konszolidáció A közös vezetésű vállalkozások elszámolása A részleges konszolidáció bemutatása mérleg és eredménykimutatás példával Közös vezetésű vállalkozások, közösen ellenőrzött tevékenységek és eszközök. Goodwill és negatív goodwill. 9. nap Üzleti kombinációk Az IFRS 3 hatása a konszolidációra, a csoportok elszámolására Halasztott és feltételes ellenérték. A valós érték jelentése a felvásárlási számvitel összefüggéseiben A konszolidált mérleg és eredménykimutatás elkészítése A mérleg konszolidálásának folyamata a felvásárlás módszerével lépésről lépésre, példákon keresztül. Goodwill és negatív goodwill A goodwill értékvesztése. A leányvállalat eszközeinek és kötelezettségeinek valós értéken történő értékelése. Kisebbségi tulajdonosok részesedése a mérlegben. Módosító tételek konszolidáláskor: befektetés és saját tőke; csoporton belüli követelés-kötelezettség egyenlegek kiszűrése, a csoporton belüli készlet- vagy eszközértékesítésből adódó nem realizált nyereség kiszűrése, a csoport szempontjából vett értékcsökkenés módosítása, oszalék kezelése. Az eredmény konszolidálásának folyamata lépésről lépésre, példákon keresztül A csoporton belüli tranzakciók eredményből való kiszűrése (értékesítés, elábé, osztalék) A tranzakciók hatása a kisebbségi tulajdonosok részesedésére. Összetett Konszolidációs módszerek Hogyan hat a részletekben történő felvásárlás a godowill számításra Hogyan kell elszámolni a leányvállalatból való részesedés értékesítését, ha az ügylet után a vállalakozásnak befektetése/ társult vállalakozása/ leányvállalata marad. Konszolidáció olyan esetekben, amikor az ellenőrzést az anyacég közvetetten gyakorolja. Szegmensenkénti beszámoló A szegmensenkénti beszámolók szükségessége. Földrajzi és üzleti szegmensek, elsődleges és másodlagos szegmensek. Szegmensek közti tranzakciók. Az IFRS 8 hatása a szegmensenkénti beszámolásra. Konszolidált Cash Flow kimutatás A csoport cash flow kimutatásának problémás területei: befektetés társult vállalkozásba, kisebbségi tulajdonosoknak fizetett osztalék, leányvállalatok évközi megvásárlása illetve értékesítése. Academy of Business Kft. All rights reserved 6.

7 Konszolidált cash flow kimutatás készítése közvetett módszerrel a konszolidált mérleg és eredménykimutatás valamint egyéb rendelkezésre álló információk alapján nap Pénzügyi Instrumentumok: IAS 32 Bemutatás; IAS 39 Elszámolás és Értékelés; IFRS 7 Közzététel és IFRS 9 A pénzügyi instrumentumok osztályozása: nyereséggel/veszteséggel szemben valós értéken értékelt pénzügyi eszközök és kötelezettségek;hitelek és követelések, lejáratig tartandó befektetések, értékesíthető pénzügyi eszközök és egyéb kötelezettségek. Minden pénzügyi instrumentum kategória nyereségének és veszteségének kezelése értékeléskor A pénzügyi eszközök és kötelezettségek értékelése az amortizált bekerülési érték módszerrel. Az effektív kamatláb kiszámítása. A kamatfizetés napján a fix és változó kamatozású instrumentumok értékelése. Az instrumentumok besorolása: saját tőke vagy kötelezettség. Összetett pénzügyi instrumentumok: részvényre váltható hitellevelek. Az IAS 39 standard alapján az értékvesztés elszámolása; az amortizált bekerülési értéken nyilvántartott és az értékesíthető kategóriába sorolt eszközök értékvesztése. Származékos instrumentumok, különös tekintettel a forward, futures és opciós ügyletekre. A kereskedési célú származékos deviza ügyletek értékelése és elszámolása A jövőbeni cash flow-k és valós érték fedezeti ügyletei. Ezek fogalma, példái. Mely feltételek teljesülésekor lehet fedezeti elszámolást alkalmazni. A fedezett tétel és fedezeti instrumentum azonosítása. A számviteli elszámolás. A beágyazott származékos termékek fogalma, azonosítása, elkülönítése és számviteli elszámolása. A kiegészítő mellékletben közlendő információk az IFRS 7 alapján. 12. nap Lízingügyletek A lízingszerződések a tartalom elsődlegessége a formával szemben elv fényében. A lízingügyletek csoportosítása, és hatásuk a lízingbeadó és a lízingbevevő beszámolójára. Hogyan döntsük el, hogy egy ügylet pénzügyi vagy operatív lízing? Az ügylet elszámolása a főkönyvben. Hogyan különítsük el a pénzügyi lízingdíjban foglalt tőke és kamatrészt az évek száma összege és az aktuáriusi módszerrel. Visszlízing ügyletek elszámolása. Mely információkat kell közölni a beszámolóban. Részvényalapú juttatások IFRS 2 A tőkeinstrumentumban és készpénzben teljesített tranzakciók Fogalmak, a teljesítési feltételek kezelése Módosítások és törlések Munkavállalói juttatások elszámolása Jubileumi jutalmak elszámolása. Az elhatárolandó ki nem vett, fizetett szabadságra elszámolása A nyugdíjprogramok működése. Academy of Business Kft. All rights reserved 7.

8 Meghatározott hozzájárulási és meghatározott juttatási nyugdíjprogramok. A mérlegben és eredménykimutatásban közlendő információk. A nemzetközi standardok első alkalommal történő alkalmazása Az IFRS 1 hatálya mely gazdálkodókat tekinthetünk első alkalmazóknak Az IFRS első ízben történő alkalmazásának szabályai: a fordulónap és az áttérés időpontja, a kötelező és a választható mentességek, az előző évi beszámoló adataira gyakorolt hatás A tartalom elsődlegessége a formával szemben Mely esetekben szükséges a gazdasági tartalom vizsgálata: eladási és visszavásárlási megállapodások, bizományosi értékesítés, követelések faktorálása, eszközök értékpapírosítása. További információk, ajánlatkérés Amennyiben képzésünk felkeltette érdeklődését, kérje részletes ajánlatunkat az academy@academyofbusiness címen. Minél részletesebb leírást küld nekünk a felmerült képzési igényről, annál pontosabb ajánlatot tudunk készíteni Önnek. Az ajánlatkérésben kérjük, lehetőség szerint térjen ki a következőkre: a képzési igény felmerülésének oka, a résztvevők körülbelüli létszáma, a résztvevők helye a vállalati hierarchiában, vettek-e részt korábban hasonló képzésen. Ha esetleg a fenti tematika alapján van már konkrét elképzelés a témákról, kérjük ossza meg velünk. Könyvvizsgálói kreditpont igazolás szükséges-e. Mely hónapban szeretnék megrendezni az oktatást (van-e esetleg preferált vagy kerülendő dátum). A képzést angol vagy magyar nyelven kérik-e lebonyolítani, valamint termet-ellátást a Megrendelő vagy az Academy of Business Kft. biztosítson. Academy of Business Kft. All rights reserved 8.

Ismertetendő fogalmak

Ismertetendő fogalmak Ismertetendő fogalmak 1. szintű inptuok (IFRS 13) 2. szintű inputok (IFRS 13) 3. szintű inputok (IFRS 13) a (kormányzati) támogatással összefüggő bevétel a (kormányzati) támogatással összefüggő eszköz

Részletesebben

Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások

Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások AKKO INVEST Nyilvánosan Működő Részvénytársaságról és konszolidálásba bevont leányvállalatairól a 2019. I. félévéről az Európai Unió által befogadott Nemzetközi

Részletesebben

ONLINE IFRS KÉPZÉS Tematika 205 perc

ONLINE IFRS KÉPZÉS Tematika 205 perc ONLINE IFRS KÉPZÉS Tematika 205 perc Tematika: IFRS 15 (vevők) IAS 37 (céltartalék, függő követelés, kötelezettség) IFRS 1 (áttérés) IFRS 8 (működési szegmensek) IAS 10 (fordulónap utáni események) 00:00:00-00:41:00

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-035/2019 Az OTP Bank Nyrt. 2018. évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai A 2013.

Részletesebben

KONSZOLIDÁLT BESZÁMOLÓ AZ EU ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK (IFRS-ek) SZERINT

KONSZOLIDÁLT BESZÁMOLÓ AZ EU ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK (IFRS-ek) SZERINT WABERER'S International ZRt. 2012-2014. évi KONSZOLIDÁLT BESZÁMOLÓ AZ EU ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK (IFRS-ek) SZERINT a vállalkozás vezetője (képviselője) WABERER'S International

Részletesebben

Egyszerűsített IFRS (KKV IFRS)

Egyszerűsített IFRS (KKV IFRS) Egyszerűsített IFRS (KKV IFRS) IFRS for SMEs: IFRS a kis- és középvállalkozások számára Az IASB 2009. július 9-én bocsátotta ki Kis- és középvállalkozás definíciója: amelynek nincs nyilvános elszámolási

Részletesebben

IFRS 5 nap tematika Ipacs Laura

IFRS 5 nap tematika Ipacs Laura IFRS 5 nap tematika Ipacs Laura 1. nap (360 perc) 1. IFRS háttere 1.1. Az IFRS (Nemzetközi számviteli szabványok) általános áttekintése, története, elvei 1.1.1. Számviteli rendszerek a világban milyen

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-049/2015 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-099/2014 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-034/2018 Az OTP Bank Nyrt. 2017. évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai A 2013.

Részletesebben

Konszolidált IFRS Millió Ft-ban

Konszolidált IFRS Millió Ft-ban Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-031/2017 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

IFRS-eket első alkalommal 2019-től alkalmazó pénzügyi vállalkozás, az ezen típusú EGT-fióktelep

IFRS-eket első alkalommal 2019-től alkalmazó pénzügyi vállalkozás, az ezen típusú EGT-fióktelep 4.melléklet a 36/2018. (XI. 13.) MNB rendelethez A pénzügyi vállalkozás és az ezen típusú EGT-fióktelep felügyeleti jelentése ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLA Táblakód Megnevezés Adatszolgáltatásra kötelezettek Gyakoriság

Részletesebben

A konszolidált éves beszámoló elemzése

A konszolidált éves beszámoló elemzése A konszolidált éves beszámoló elemzése A konszolidált éves beszámoló a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardokkal összhangban készült el. 2005. évtől kezdődően, Magyarország uniós csatlakozásával a

Részletesebben

Az IFRS első alkalmazása

Az IFRS első alkalmazása Az IFRS első alkalmazása 2005. KBA Oktatási Kft., magyar korlátolt felelősségű társaság. Minden jog fenntartva. 1 Tartalom Általános elvek: Ki? Mikor? Mit? Kivételek Évközi jelentés Közzététel 2005. KBA

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A MÁRCIUS 31-ÉVEL ZÁRULT NEGYEDÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK Az Európai Unió által

Részletesebben

SZÁMVITEL MSC 2015/2016

SZÁMVITEL MSC 2015/2016 SZÁMVITEL MSC 2015/2016 SZIGORLATI TÉTELEK 2 9. Mit nevezünk a számviteli törvény szerint sajátos számviteli helyzetnek? a) Mutassa be az átalakulás folyamatát, b) Mutassa be az átalakulás során készítendő

Részletesebben

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT.

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A MÁRCIUS 31-ÉVEL ZÁRULT

Részletesebben

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT.

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A MÁRCIUS 31-ÉVEL ZÁRULT NEGYEDÉVRŐL Budapest, május 13.

Részletesebben

Az IFRS szabványok változásai és hatásuk a magyar beszámolókra

Az IFRS szabványok változásai és hatásuk a magyar beszámolókra Az IFRS szabványok változásai és hatásuk a magyar beszámolókra Témák EFRAG döntések IFRS9 IFRS14 IFRS15 IFRS-ek fejlesztései/módosításai IFRS várható változásai 2 3 IFRS 9 - pénzügyi instrumentumok szabvány

Részletesebben

Ezen beszámoló az eredeti angol nyelvu jelentés fordítása. Bármely eltérés esetén az eredeti angol nyelvu jelentés az irányadó.

Ezen beszámoló az eredeti angol nyelvu jelentés fordítása. Bármely eltérés esetén az eredeti angol nyelvu jelentés az irányadó. US GAAP szerinti konszolidált éves beszámolója 2003. és 2002. december 31-én végzodo évekre független könyvvizsgálói jelentéssel együtt Ezen beszámoló az eredeti angol nyelvu jelentés fordítása. Bármely

Részletesebben

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 Nappali tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok Tantárgyi útmutató

Részletesebben

IFRS 9. Pénzügyi instrumentumok - megjelenítés és értékelés. Megjelenítés. Besorolás. Kezdeti értékelés. Követő értékelés. Kivezetés RDA 2014.10.21.

IFRS 9. Pénzügyi instrumentumok - megjelenítés és értékelés. Megjelenítés. Besorolás. Kezdeti értékelés. Követő értékelés. Kivezetés RDA 2014.10.21. Pénzügyi instrumentumokkal kapcsolatos standardok IAS 32 IFRS 13 2014. január 1-től Pénzügyi instrumentumok - megjelenítés és értékelés IFRS 7 2013. január 1-től Megjelenés: 2014. július, Alkalmazás: 2018.

Részletesebben

IFRS lázban ég a szakma: IFRS versus magyar számvitel? Madarasiné Dr. Szirmai Andrea BGE PSZK, egyetemi docens

IFRS lázban ég a szakma: IFRS versus magyar számvitel? Madarasiné Dr. Szirmai Andrea BGE PSZK, egyetemi docens IFRS lázban ég a szakma: IFRS versus magyar számvitel? Madarasiné Dr. Szirmai Andrea BGE PSZK, egyetemi docens Törvényi háttér 1387/2015 kormányhatározat 2015. évi CLXXVIII. törvény: IFRS törvény 2016.

Részletesebben

Az elektronikuspénz-kibocsátó intézmény, a pénzforgalmi intézmény, az ezen típusú EGT-fióktelepek és a PEKMI felügyeleti jelentései ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLA

Az elektronikuspénz-kibocsátó intézmény, a pénzforgalmi intézmény, az ezen típusú EGT-fióktelepek és a PEKMI felügyeleti jelentései ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLA 6. melléklet a 36/2018. (XI. 13.) MNB rendelethez Az elektronikuspénz-kibocsátó intézmény, a pénzforgalmi intézmény, az ezen típusú EGT-fióktelepek és a PEKMI felügyeleti jelentései ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLA

Részletesebben

Értékpapírügyletek számvitele az IFRS alapján

Értékpapírügyletek számvitele az IFRS alapján Értékpapírügyletek számvitele az IFRS alapján Szabályozás rendszere IAS 32: Bemutatás IFRS 9: Megjelenítés, értékelés IFRS 7: Közzétételek + IFRS 13: Valós értéken történő értékelés Fogalmak Pénzügyi instrumentum:

Részletesebben

Féléves jelentés 2016

Féléves jelentés 2016 Féléves jelentés 2016 Konszolidált eredménykimutatás IFRS konszolidált, nem auditált eredménykimutatás (millió forintban) 2016. 2015. Változás %-ban Kamat- és kamatjellegû bevételek 29.102 35.616-18,29%

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK A 2018. MÁRCIUS 31-ÉVEL ZÁRULT NEGYEDÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Új IFRS standardok a változások kora

Új IFRS standardok a változások kora Új IFRS standardok a változások kora 2012. augusztus Új IFRS standardok - Összefoglaló Mikortól hatályos? IFRS 10 Konszolidált pénzügyi kimutatások 2013 IFRS 11 Közös szerveződések 2013 IFRS 12 Egyéb befektetések

Részletesebben

A számvitel nemzetközi szabályozása vizsga megoldás szeptember 10.

A számvitel nemzetközi szabályozása vizsga megoldás szeptember 10. Magyar Könyvvizsgálói Kamara A számvitel nemzetközi szabályozása vizsga megoldás 2015. szeptember 10. Rendelkezésre álló idő: 180 perc Megfelelthez szükséges: 60% Kérjük, ne nyissa ki a lapot, amíg a teremfelügyelők

Részletesebben

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK NYRT.

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK NYRT. ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A JÚNIUS 30-ÁVAL ZÁRULT

Részletesebben

KULCS-SOFT SZÁMÍTÁSTECHNIKA NYRT.

KULCS-SOFT SZÁMÍTÁSTECHNIKA NYRT. KULCS-SOFT SZÁMÍTÁSTECHNIKA NYRT. 2017. FÉLÉVES JELENTÉS Jóváhagyta a Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. igazgatósága 2017. augusztus 24-én Vezetőségi jelentés 2017. 1. félév működésének főbb jellemzői:

Részletesebben

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT.

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A SZEPTEMBER 30-ÁVAL ZÁRULT NEGYEDÉVRŐL Budapest, november

Részletesebben

Közlemény a CIB Bank Zrt évi üzleti évére vonatkozó auditált éves beszámolójáról és konszolidált éves beszámolójáról

Közlemény a CIB Bank Zrt évi üzleti évére vonatkozó auditált éves beszámolójáról és konszolidált éves beszámolójáról Közlemény a CIB Bank Zrt. 2005. évi üzleti évére vonatkozó auditált éves beszámolójáról és konszolidált éves beszámolójáról A CIB Bank Zrt. (1027 Budapest, Medve u. 4-14., cégjegyzék szám: 01-10-041004,

Részletesebben

NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 40 BEFEKTETÉSI CÉLÚ INGATLANOK

NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 40 BEFEKTETÉSI CÉLÚ INGATLANOK NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 40 BEFEKTETÉSI CÉLÚ INGATLANOK Füredi-Fülöp Judit FOGALMA A befektetési célú ingatlan: tartalma alapján földterület és/vagy épület(rész) bérbeadási és/vagy

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A 2016. SZEPTEMBER 30-ÁVAL ZÁRULT I-III. NEGYEDÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

IFRS pénzügyi kimutatások elemzése 2009 Hungarian Accounting Advisory Group

IFRS pénzügyi kimutatások elemzése 2009 Hungarian Accounting Advisory Group IFRS pénzügyi kimutatások elemzése 009 Hungarian Accounting Advisory Group A pénzügyi kimutatások prezentálásának és közzétételének trendje a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaságok esetében A projekt

Részletesebben

www.pwc.com IFRS-ek változásai 2013. november 6. Könczöl Enikő

www.pwc.com IFRS-ek változásai 2013. november 6. Könczöl Enikő www.pwc.com IFRS-ek változásai 2013. november 6. Könczöl Enikő Napirend Áttekintés Jelent/közeljövőt érintő változások: IFRS 13 Valós értékelés IAS 19R Munkavállalói juttatások Egyéb változások Konszolidációs

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A MÁRCIUS 31-ÉVEL ZÁRULT NEGYEDÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK Az Európai Unió által

Részletesebben

Féléves jelentés 2015

Féléves jelentés 2015 Féléves jelentés 2015 Konszolidált eredménykimutatás IFRS konszolidált, nem auditált eredménykimutatás (millió forintban) 2015. 2014. Változás %-ban Kamat- és kamatjellegû bevételek 35.616 42.658-16,51%

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK A 2014. DECEMBER 31ÉVEL ZÁRULT ÉVRŐL KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

IFRS minősítő vizsga megoldás A sor szeptember 10.

IFRS minősítő vizsga megoldás A sor szeptember 10. Magyar Könyvvizsgálói Kamara IFRS minősítő vizsga megoldás A sor 2015. szeptember 10. Rendelkezésre álló idő: 180 perc Megfelelthez szükséges: 60% Kérjük, ne nyissa ki a lapot, amíg a teremfelügyelők ezt

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A JÚNIUS 30-ÁVAL ZÁRULT FÉLÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK Az Európai Unió által

Részletesebben

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014 II. félév 1. feladat (lekötött tartalék meghatározása, osztalékkal kapcsolatos számítások, saját tőke mérlegrészlet

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A 2007. JÚNIUS 30-ÁVAL ZÁRULT FÉLÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK Az Európai Unió

Részletesebben

IFRS 1 - TOTAL. Gazdasági események a 20X6. január 1-jei főkönyvi kivonat alapján:

IFRS 1 - TOTAL. Gazdasági események a 20X6. január 1-jei főkönyvi kivonat alapján: IFRS 1 - TOTAL A következő gazdasági események TOTAL könyveiben szerepelnek, aki úgy döntött, hogy IFRS szerinti egyedi pénzügyi kimutatásokat készít 20X7. december 31-ére vonatkozóan. A vállalkozás az

Részletesebben

I/2. A konszolidált beszámoló készítése során alkalmazott értékelési, konszolidálási eljárások

I/2. A konszolidált beszámoló készítése során alkalmazott értékelési, konszolidálási eljárások I/2. A konszolidált beszámoló készítése során alkalmazott értékelési, konszolidálási eljárások A Bank a konszolidálást könyv szerinti értéken végezte el. A leányvállalatok az éves beszámolók elkészítése

Részletesebben

Pénzügyi kimutatások

Pénzügyi kimutatások OTP Bank Éves Jelentés 2014 Pénzügyi kimutatások 72 OTP Bank Éves Jelentés 2014 73 Pénzügyi helyzet kimutatása (konszolidált, IFRS szerint, 2014. december 31-én, millió forintban) Jegyzet Pénztárak, betétszámlák,

Részletesebben

Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások

Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások Melléklet a 2016. negyedéves Időközi Vezetőségi Beszámolóhoz Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások az ALTEO Energiaszolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaságról és konszolidálásba bevont vállalkozásairól

Részletesebben

Féléves jelentés 2013

Féléves jelentés 2013 Féléves jelentés 2013 Konszolidált eredménykimutatás IFRS konszolidált, nem auditált eredménykimutatás (millió forintban) 2013. 2012. Kamat- és kamatjellegû bevételek 57.786 69.672 - készpénz és készpénz-egyenértékesek

Részletesebben

IFRS lexikon. IAS 1 Pénzügyi kimutatások prezentálása

IFRS lexikon. IAS 1 Pénzügyi kimutatások prezentálása IFRS lexikon IAS 1 Pénzügyi kimutatások prezentálása IFRS lexikon IAS 1 Pénzügyi kimutatások prezentálása Általános célú pénzügyi kimutatások Kivitelezhetetlen Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok

Részletesebben

mol magyar Olaj- és gázipari nyrt. és LEányVáLLALATAi

mol magyar Olaj- és gázipari nyrt. és LEányVáLLALATAi mol magyar Olaj- és gázipari nyrt. és LEányVáLLALATAi nemzetközi Pénzügyi beszámolási standardok szerint készített konszolidált Pénzügyi kimutatások A független könyvvizsgálói jelentéssel együtt 2013.

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK A 2013

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK A 2013 AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK RŐL KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK TARTALOMJEGYZÉK Oldalszám Független

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS ÉS HATÁROZATI JAVASLATOK

ELŐTERJESZTÉS ÉS HATÁROZATI JAVASLATOK ELŐTERJESZTÉS ÉS HATÁROZATI JAVASLATOK az EST MEDIA Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (1013 Budapest, Várkert rakpart 17. fszt. 1., Cg. 01-10-043483) 2018. április 16-án 14 órakor, a 1054

Részletesebben

Féléves jelentés 2014

Féléves jelentés 2014 Féléves jelentés 2014 Konszolidált eredménykimutatás IFRS konszolidált, nem auditált eredménykimutatás (millió forintban) 2014. 2013. Kamat- és kamatjellegû bevételek 42.658 57.786 - készpénz és készpénz-egyenértékesek

Részletesebben

A mérleg, a kettős könyvvitel 5 óra

A mérleg, a kettős könyvvitel 5 óra 9. Számvitel tantárgy 93 óra 9.1. A tantárgy tanításának célja A tantárgy oktatásának célja, hogy a tanuló elsajátítsa a számviteli alapismereteket, megismerje és megtanulja az egyes mérlegcsoportokhoz

Részletesebben

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT.

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ RŐL Budapest, 2006. február 14. TARTALOMJEGYZÉK Az Országos

Részletesebben

KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓ

KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓ KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓ FORRÁS VAGYONKEZELÉSI ÉS BEFEKTETÉSI NYRT. AZ EU ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI SZTENDERDEK (IFRS) ALAPJÁN 2017. DECEMBER 31. 1 Tartalomjegyzék 1. Általános

Részletesebben

RICHTER GEDEON NYRT. NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓKÉSZÍTÉSI SZABVÁNYOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT BESZÁMOLÓ A 2014. DECEMBER 31-ÉVEL ZÁRULT ÉVRŐL

RICHTER GEDEON NYRT. NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓKÉSZÍTÉSI SZABVÁNYOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT BESZÁMOLÓ A 2014. DECEMBER 31-ÉVEL ZÁRULT ÉVRŐL RICHTER GEDEON NYRT. NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓKÉSZÍTÉSI SZABVÁNYOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT BESZÁMOLÓ A 2014. DECEMBER 31-ÉVEL ZÁRULT ÉVRŐL Bogsch Erik vezérigazgató Budapest, 2015. március 23.

Részletesebben

Konszolidált mérleg. A FORRÁS Nyrt DECEMBER 31-FORDULÓNAPPAL KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓJA

Konszolidált mérleg. A FORRÁS Nyrt DECEMBER 31-FORDULÓNAPPAL KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓJA Konszolidált mérleg adatok ezer forintban, kivéve ha másképp van feltüntetve Melléklet 2015.12.31. 2014.12.31. ESZKÖZÖK Éven túli eszközök Ingatlanok, gépek és berendezések 3 11.028.525 14.029.361 Befektetési

Részletesebben

Richter Gedeon konszolidált pénzügyi beszámolók 2014

Richter Gedeon konszolidált pénzügyi beszámolók 2014 Richter Gedeon konszolidált pénzügyi beszámolók 2014 Konszolidált pénzügyi beszámolók Tartalomjegyzék Konszolidált eredménykimutatás 6 Konszolidált átfogó eredménykimutatás 6 Konszolidált mérleg 7 Konszolidált

Részletesebben

Nemzetközi számvitel. 8. előadás: IAS 1, IAS 10, IAS 2. Dr. Pál Tibor

Nemzetközi számvitel. 8. előadás: IAS 1, IAS 10, IAS 2. Dr. Pál Tibor Nemzetközi számvitel 8. előadás: IAS 1, IAS 10, IAS 2 Dr. Pál Tibor 2 IAS 1 A Pénzügyi kimutatások formája és tartalma E standard tartalmazza: a pénzügyi kimutatások elkészítésére vonatkozóan átfogó megfontolásokat,

Részletesebben

Konszolidált mérleg Jegyzet 2011 2010 módosított ESZKÖZÖK Befektetett eszközök Immateriális javak 4 338.552 318.158 Tárgyi eszközök 5 2.824.917 2.685.785 Befektetések társult vállalkozásokban 10 104.797

Részletesebben

PannErgy Nyrt. Éves beszámoló és Üzleti jelentés (IFRS-ek szerint összeállítva) Független könyvvizsgálói jelentéssel együtt

PannErgy Nyrt. Éves beszámoló és Üzleti jelentés (IFRS-ek szerint összeállítva) Független könyvvizsgálói jelentéssel együtt PannErgy Nyrt. Éves beszámoló és Üzleti jelentés (IFRS-ek szerint összeállítva) 2017. Független könyvvizsgálói jelentéssel együtt IFRS-ek szerint összeállítva TARTALOMJEGYZÉK I. Független könyvvizsgálói

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK A 2018. SZEPTEMBER 30-ÁVAL ZÁRULT I-III. NEGYEDÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készített Konszolidált pénzügyi kimutatások a Független Könyvvizsgálói jelentéssel együtt Konszolidált

Részletesebben

A konszolidáció. A vállalat csoport jellemzõi. Konszernek a számvitelben. Jogi függetlenség csorbulása. Anyavállalat. A konszolidációs kör 2008.09.14.

A konszolidáció. A vállalat csoport jellemzõi. Konszernek a számvitelben. Jogi függetlenség csorbulása. Anyavállalat. A konszolidációs kör 2008.09.14. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék A vállalat csoport jellemzõi A vállalkozások kettõs értelemben önállóak A konszolidáció Jogilag

Részletesebben

Konszolidált mérleg. A FORRÁS Nyrt. 2014. DECEMBER 31-FORDULÓNAPPAL KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓJA

Konszolidált mérleg. A FORRÁS Nyrt. 2014. DECEMBER 31-FORDULÓNAPPAL KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓJA 1. A FORRÁS Nyrt. 2014. DECEMBER 31-FORDULÓNAPPAL KÉSZÍTETT Konszolidált mérleg adatok ezer forintban, kivéve ha másképp van feltüntetve Melléklet 2014.12.31. 2013.12.31. ESZKÖZÖK Éven túli eszközök Ingatlanok,

Részletesebben

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság és Leányvállalatai Konszolidált Éves Jelentés

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság és Leányvállalatai Konszolidált Éves Jelentés MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság és Leányvállalatai Konszolidált Éves Jelentés Tartalomjegyzék Független könyvvizsgáló jelentés Konszolidált mérleg Konszolidált eredménykimutatás

Részletesebben

OTP BANK NYRT DECEMBER 31-I KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI HELYZET KIMUTATÁSA (millió forintban)

OTP BANK NYRT DECEMBER 31-I KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI HELYZET KIMUTATÁSA (millió forintban) 2014. DECEMBER 31I KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI HELYZET KIMUTATÁSA (millió forintban) Jegyzet Pénztárak, betétszámlák, elszámolások a Nemzeti Bankokkal 4. 2.307.632 539.125 Bankközi kihelyezések, követelések

Részletesebben

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készített Konszolidált pénzügyi kimutatások a Független Könyvvizsgálói jelentéssel együtt Konszolidált

Részletesebben

a december 31-vel végződő évre IFRS szerinti, auditált adatok alapján

a december 31-vel végződő évre IFRS szerinti, auditált adatok alapján ÉVES JELENTÉS a 2017. december 31-vel végződő évre IFRS szerinti, auditált adatok alapján Győr, 2018. április 12. Székhely: 9027 Győr, Martin út 1. Postacím: 9002 Győr, Pf. 50 Telefon: 06-96-622 600 Fax:

Részletesebben

2012. december 31. adatok E Ft-ban Előző év Tárgyév módosí tásai a b c d e. A tétel megnevezése

2012. december 31. adatok E Ft-ban Előző év Tárgyév módosí tásai a b c d e. A tétel megnevezése Statisztikai jel 1/6. oldal A MÉRLEG Eszközök (aktívák) év l A. Befektetett eszközök 208981 0 216469 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 4678 0 3580 3 Alapítás-átszervezés aktivált értéke 4 Kísérleti fejlesztés aktivált

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK A 2018. JÚNIUS 30-ÁVAL ZÁRULT FÉLÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Konszolidált pénzügyi beszámolók

Konszolidált pénzügyi beszámolók Richter Gedeon konszolidált pénzügyi beszámolók 2013 Konszolidált pénzügyi beszámolók Tartalomjegyzék Konszolidált eredménykimutatás 6 Konszolidált átfogó eredménykimutatás 6 Konszolidált mérleg 7 Konszolidált

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT EGYEDI SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A 2016. DECEMBER 31-ÉVEL ZÁRULT ÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK Oldalszám Az

Részletesebben

a 2013. december 31-vel végződő évre IFRS szerinti konszolidált, auditált adatok alapján

a 2013. december 31-vel végződő évre IFRS szerinti konszolidált, auditált adatok alapján ÉVES JELENTÉS a 2013. december 31-vel végződő évre IFRS szerinti konszolidált, auditált adatok alapján Győr, 2014. április 17. Székhely: 9027 Győr, Martin út 1. Postacím: 9002 Győr, Pf. 50 Telefon: 06-96-622

Részletesebben

Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások

Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások Melléklet a 2016. III. negyedévi Időközi vezetőségi beszámolóhoz Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások az ALTEO Energiaszolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaságról és konszolidálásba bevont vállalkozásairól

Részletesebben

Melléklet a 2014. Féléves Jelentéshez Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások

Melléklet a 2014. Féléves Jelentéshez Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások Melléklet a 2014. Féléves Jelentéshez Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások az ALTEO Energiaszolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaságról és konszolidálásba bevont vállalkozásairól a 2014. június

Részletesebben

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Konszolidált pénzügyi kimutatásai és Könyvvizsgálói jelentése

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Konszolidált pénzügyi kimutatásai és Könyvvizsgálói jelentése 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: +36 1 431 1200 info@any.hu ANY Biztonsági Nyomda Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Független Könyvvizsgálói Jelentés és Konszolidált pénzügyi kimutatások

Részletesebben

HUNGAROPHARMA ZRT 2013. DECEMBER 31-I KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK TARTALOMJEGYZÉK

HUNGAROPHARMA ZRT 2013. DECEMBER 31-I KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK TARTALOMJEGYZÉK HUNGAROPHARMA ZRT TARTALOMJEGYZÉK Konszolidált mérleg 3 Konszolidált átfogó eredménykimutatás 4 A konszolidált saját tőke változásainak kimutatása 5 Konszolidált cash-flow kimutatás 6 Kiegészítő melléklet

Részletesebben

I/2. A konszolidált beszámoló készítése során alkalmazott értékelési, konszolidálási eljárások

I/2. A konszolidált beszámoló készítése során alkalmazott értékelési, konszolidálási eljárások I/2. A konszolidált beszámoló készítése során alkalmazott értékelési, konszolidálási eljárások A bank a konszolidálást könyv szerinti értéken végezte el. A leányvállalatok az éves beszámolók elkészítése

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK A 2018. JÚNIUS 30-ÁVAL ZÁRULT FÉLÉVRŐL KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK

Részletesebben

Az OTP Bank Rt évi Auditált IAS Jelentése

Az OTP Bank Rt évi Auditált IAS Jelentése Az OTP Bank Rt. 2001. évi Auditált IAS Jelentése Jelen jelentésünket az OTP Bank Rt. auditált 2001. december 31-ére vonatkozó, Nemzetközi Számviteli Sztandardok (IAS) szerinti nem konszolidált pénzügyi

Részletesebben

Hitelintézetek beszámolási kötelezettsége

Hitelintézetek beszámolási kötelezettsége MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R Ü Z L E T I I N F O R M Á C I Ó G A Z D Á L KO D Á S I É S M Ó D S Z E R TA N I I N T É Z E T S Z Á M V I T E L I N T É Z E T I TA N S Z É K Hitelintézetek beszámolási

Részletesebben

OTP BANK NYRT. A DECEMBER 31-ÉVEL ZÁRULT ÉVRŐL

OTP BANK NYRT. A DECEMBER 31-ÉVEL ZÁRULT ÉVRŐL AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK ÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS RŐL KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK

Részletesebben

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készített Konszolidált pénzügyi kimutatások a Független Könyvvizsgálói jelentéssel együtt Független

Részletesebben

Pénzügyi kimutatások 67

Pénzügyi kimutatások 67 66 Pénzügyi kimutatások 67 66 OTP Bank Éves jelentés 2006 Mérleg (konszolidált, IFRS szerint, 2006. december 31-én, millió forintban) Pénztárak, betétszámlák, elszámolások a Magyar Nemzeti Bankkal 532.625

Részletesebben

Éves Beszámoló. A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. "A" változat

Éves Beszámoló. A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. A változat A vállalkozás neve: A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. Éves Beszámoló Beszámolási időszak: 2005. január 1. - Előző időszak: 2004. január 1. - 2004. december 31. Beszámoló készítés oka: Normál,

Részletesebben

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT.

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT BESZÁMOLÓ A 2005. DECEMBER 31-ÉVEL ZÁRULT ÉVRŐL

Részletesebben

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg)

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg) 2018.4.3. L 87/3 RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2018/519 RENDELETE (2018. március 28.) az 1606/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelettel összhangban egyes nemzetközi számviteli standardok elfogadásáról

Részletesebben

IFRS konszolidált pénzügyi kimutatások

IFRS konszolidált pénzügyi kimutatások 62 OTP Bank Éves Jelentés 2013 IFRS konszolidált pénzügyi kimutatások 63 Pénzügyi helyzet kimutatása (konszolidált, IFRS szerint, 2013. december 31-én, millió forintban) Jegyzet Pénztárak, betétszámlák,

Részletesebben

Általános útmutatók a prezentációhoz:

Általános útmutatók a prezentációhoz: Általános útmutatók a prezentációhoz: A feladatok során, amennyiben a feladat szövegezése alapján lehetőség van több lehetőség közüli választásra, a hallgató választ a lehetséges esetek közül. Az esettanulmányokban

Részletesebben

RICHTER GEDEON KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓ

RICHTER GEDEON KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓ RICHTER GEDEON KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓ Tartalomjegyzék Konszolidált eredménykimutatás 12 Konszolidált átfogó eredménykimutatás 12 Konszolidált mérleg 13 Konszolidált saját tőke változás kimutatása

Részletesebben

Mérleg Eszköz Forrás

Mérleg Eszköz Forrás Az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. elkészítette 2001. június 30-ával zárult félévre vonatkozó Nemzetközi Számviteli Standardok szerinti konszolidált, nem auditált beszámolóját. A következõkben

Részletesebben

Féléves jelentés 2012

Féléves jelentés 2012 Az Igazgatóság jelentése a 2008-as évrôl Féléves jelentés 2012 1 www.raiffeisen.hu Igazgatóság jelentése Részvényesek RZB Csoport, Raiffeisen International Konszolidált eredménykimutatás IFRS konszolidált,

Részletesebben

Konszolidált pénzügyi kimutatások

Konszolidált pénzügyi kimutatások Melléklet a 2011. I. félévéről készült Féléves jelentéshez Konszolidált pénzügyi kimutatások az ALTEO Energiaszolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaságról és konszolidálásba bevont vállalkozásairól

Részletesebben

Tiszai Vegyi Kombinát Nyilvánosan Működő Részvénytársaság és Leányvállalatai

Tiszai Vegyi Kombinát Nyilvánosan Működő Részvénytársaság és Leányvállalatai Tiszai Vegyi Kombinát Nyilvánosan Működő Részvénytársaság és Leányvállalatai Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készített konszolidált pénzügyi kimutatások a független könyvvizsgálói jelentéssel

Részletesebben

GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R. Számviteli esettanulmányok

GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R. Számviteli esettanulmányok MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R P É N Z Ü G Y I É S S Z Á M V I T E L I I N T É Z E T S Z Á M V I T E L I N T É Z E T I TA N S Z É K Számviteli esettanulmányok A beszámolási kötelezettség A gazdálkodó

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK (NEM AUDITÁLT) A 2012

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK (NEM AUDITÁLT) A 2012 AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK (NEM AUDITÁLT) A 2012. JÚNIUS 30ÁVAL ZÁRULT FÉLÉVRŐL KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI

Részletesebben

PannErgy Nyrt. Éves beszámoló és Üzleti jelentés (IFRS-ek szerint összeállítva) Független könyvvizsgálói jelentéssel együtt

PannErgy Nyrt. Éves beszámoló és Üzleti jelentés (IFRS-ek szerint összeállítva) Független könyvvizsgálói jelentéssel együtt PannErgy Nyrt. Éves beszámoló és Üzleti jelentés (IFRS-ek szerint összeállítva) 2017. Független könyvvizsgálói jelentéssel együtt IFRS-ek szerint összeállítva TARTALOMJEGYZÉK I. Független könyvvizsgálói

Részletesebben