Élet a legjobb társasággal: önmagammal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Élet a legjobb társasággal: önmagammal"

Átírás

1 Élet a legjobb társasággal: önmagammal Hegedüs Erika coach, életvezetési tréner május 25. CoachOK Szakmai Szövetség

2 Lehet-e felelősséget vállalni másokért, ha önmagunkért sem tudunk? Önismereti munkánk első lépése nem lehet más, mint saját hazugságaink lebontása!

3 Miért szeressem (még jobban) Önmagam? Egyáltalán nem kell, hogy oka legyen! Jó nagy csapda ha megkérdezem magamtól, hogy miért kellene szeretni önmagam!

4 Élet-kerék (önismereti kerék) Hatékony önismereti eszköz, amely segíthet abban, hogy megtaláljuk az életünk azon szegmenseit, melyekben változtatásokra, fejlődésre van szükségünk.

5 Milyen szeletek vannak a saját életed tortáján? Ezek a szeletek mekkorák egymáshoz képest?

6 Amikor elkezdtem szeretni magam, mindentől megszabadultam, ami nem tett jót az egészségemnek. Ételektől, emberektől, tárgyaktól, helyzetektől és mindattól, ami csak lehúzott és eltávolított magamtól. Kezdetben ezt egészséges egoizmusnak neveztem. Ma már tudom, hogy ez az Önszeretet. (Charles Chaplin Önszeretet (Amikor elkezdtem szeretni magam )

7 Egészséges önző-képző (?) Nem önzés önmagunk szeretete! Önmagunk szeretete nagyon sok minden: értékes/valódi önmagunk megtalálása, a belső harmóniánk tartós megteremtése, önmegvalósításunk felfedezése. Félelmeinktől, bűntudatunktól és fájdalmas emlékeinktől, múltunktól való megszabadulást jelenti ha megtanuljuk önmagunkat szeretni.

8 Mi történhet? Ha elkezded szeretni magad, könnyen előfordulhat, hogy a környezeted nem tud ezzel mit kezdeni, esetleg elfordul tőled vagy bírál. Jönnek az elvárások a környezetünk felől. Környezeted megengedi, hogy szabad legyél? Elvárások nélkül él együtt pl. két ember? Egységben önmagával? Játszmák nélkül?

9 Szerepeinkbe simulva definiáljuk saját magunkat? Férfi-női szerepek, anya-apa, férj-feleség, szülőgyermek stb. szerepek és ezzel járó játszmák. Ha fél embernek érezzük magunkat társas kapcsolat nélkül, akkor nem vagyunk kerek egészek! Elvárásokat teszünk a társ-kapcsolatodba.

10 Szerepeinkbe simulva definiáljuk saját magunkat? Önmagunkban boldogok leszünk? Akkor nem lesz szükségünk mindenáron társra? Mi a jövő így? Két ember szabadon lesz együtt, mert nem akar a másiktól semmit, hanem szabadon dönt, hogy együtt lesz vagy sem.

11 A hiány fogságában élni Szeretem magamat, úgy ahogy vagyok? Mi van akkor, ha megbántok esetleg másokat? Hogyan szeressem így magam? Szeretek így létezni? Azt hiszem, hogy nem vagyok tökéletes? Hiánytörténetek között élek? Valami nincs rendben velem? Értéktelen vagyok? Kevésnek érzem magam?

12 Másképp kellene Elvárás a másik embernek hogyan kellene viselkednie Jól leszek, ha a másik valamit megcsinál, valahogyan viselkedik, valamit mond vagy elér? Akkor leszek/majd leszek, ha a másik megváltozik? Hiány én állapotában létezem?

13 Amíg nem szeretjük önmagunkat addig másokat is csak szűrőn keresztül, feltételekkel tudjuk szeretni. Szelektálunk. A legtöbb esetben meg Tudjuk mondani hogy kit és miért szeretünk. Vannak olyanok, akik közömbösek számunkra vagy épp ellenszenvesek. Hogy mindenkit szeretni tudjunk különösebb oknélkül, ahhoz már kell az önszeretet, mert akkor már minden emberben saját magunkat látjuk!

14 Az elmúlt napon, a 24 órából hány percet élveztél igazán? Számold össze! Ez 1 nap hány százaléka? Elképzelhető, hogy ha jó napom van és még az alvást is "élvezetnek veszem", akkor kb. a felét? Vagyis az életem másik fele semmi, vagy másképpen fogalmazva másnak adom? Minél jobban szeretem önmagam, annál jobban élem az életet.

15 Ha nem kerek egész -nem érezzük jól magunkat egyedül: Társas lények vagyunk kétségbe esetten keressük mások társaságát. Nincs rend kívül, ha bent sincs. Önmagunk helyett nem lehet valaki mást szeretni. Az első társ ki más lehetne, ha nem ÉN?!?

16 Miért keresem mások társaságát? Panaszkodás, lelkizés, időtöltés, kikapcsolás Akarok valóban jobban lenni? Igazából jó ez így? A panaszkodás éltet? A sajnálattal, együttérzéssel erőszakolható ki a (hamis) figyelem? Tudatosan élem az életem? Mi a helyzet az álmodozással, ábrándozással, akció-terv nélküli várakozásra berendezkedett léttel?

17 Patópál úr lét? lustaság, tehetetlenség, kényelem Mindig holnap? Ami ma van? Figyelek befelé vagy elsőre inkább kifelé? Őszinteség?

18 Csak beszéd? Vannak tettek is? Honnan indultunk érdemes időről-időre visszatekinteni, hogy lássuk, van értelme. Erőt ad a haladás, ha látom, hogy elindultam az úton (pl. naplóírás!) Hozzászokhatunk az egyre jobb állapothoz és konstans lesz az elégedetlenség. (marad az érés) Avisszatekintéssel azonnal értelmet nyer az adott pillanat!

19 Az önbizalom már gyermekkorban kialakul (vagy elsorvad), attól függően, milyen szülői visszajelzésekkel találkozik nap mint nap. Az a gyermek, aki minden apró teljesítményért dicséretben részesül, nem válik stresszes felnőtté, ha feszült helyzetbe kerül, érez magában annyi erőt, van annyi önbizalma, hogy a megoldásokra koncentráljon és ne a negatív hatásokra. Viszont akit gyerekkorában mindig elmarasztaltak, akibe a szülei belenevelték, hogy "nem tökéletes", mert nem a legjobb tanuló, mert nem tudja elsőre megoldani a feladatot, mert ügyetlen a sportban, vagy lusta stb. -az nehezen tűri a feszültséget, stresszel reagál minden változásra.

20 Hogyan növeljük saját magunk önbecsülését? Szembesítés saját magunkkal írjunk le legalább 50 olyan dolgot, mit jónak tartunk önmagadban, ami megbecsülésre, elismerésre érdemes. A mennyiség azért fontos, mert idővel minőséggé alakul át. A listára hétköznapi, természetes dolgok is felkerülhetnek, mint a szép énekhang, éles látás, nyelvtudás vagy rajzkészség. Ez a gyakorlat nagy mértékben hozzá tud járulni ahhoz, hogy elkezdjük becsülni magunkat, és valójában ez az első lépés az önszeretet felé vezető úton. Az önszeretet képessége képesség arra is, hogy másokat szeress.

21 Figyeljünk a gondolatainkra! Vizsgáljuk meg a hiedelmeinket! Kérdőjelezzük meg hitrendszereinket! Fordítsuk meg a gondolatainkat! Engedjük meg az elménknek, hogy mást is lásson! Merjünk nézőpontot váltani! Én dolgom, más dolga, Isten dolga? Leggyakoribb kérdésünk: Igaz ez? Ajándékozzunk időt magunknak!

22 Mit bánnak a leginkább a haldoklók? 1.Bárcsak lett volna bátorságom a saját életemet élni, nem pedig a mások elvárásainak megfelelni. 2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat. 3. Bárcsak lett volna bátorságom az érzéseim kimutatására. 4. Bárcsak ne hanyagoltam volna el a barátaimat. 5.Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy boldogabb legyek. Bronnie Ware, palliatív ellátásban dolgozó ausztrál nővér évekig ápolt végstádiumú betegeket és jegyzetelt majd könyvet írt erről.

23 Ha nem lennék meggyőződve róla, hogy lehet segíteni, akkor fölösleges volna beszélgetni. De úgy látom, a problémák 99 százalékát meg lehet oldani. Akkor is van kiút, ha az ember összekutyulja az életét. A GSP nem azt mondja, hogy miért voltál ilyen lökött, elmentél jobbra, holott balra kellett volna, hanem annyit mond: ÚJRATERVEZÉS. (Böjte Csaba)

24

25 Internet: Blog: Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

F. L. Tudjuk rólad, hogy sok mindennel foglalkozol, természetgyógyász, hálózatépítô üzletember, tréner, mentor is

F. L. Tudjuk rólad, hogy sok mindennel foglalkozol, természetgyógyász, hálózatépítô üzletember, tréner, mentor is 32-39_fernczy-TEREM:Layout 4 12/26/11 12:28 PM Page 32 Ferenczy László eredeti szakmáját tekintve középiskolai tanár, akit az állandó kétkedés és útkeresés vezetett a természetgyógyászat felé. Az országban

Részletesebben

A boldogság kötelező? -avagy az életörömmel az élet öröm!

A boldogság kötelező? -avagy az életörömmel az élet öröm! A boldogság kötelező? -avagy az életörömmel az élet öröm! Hegedüs Erika coach, életvezetési tréner 2012. szeptember 22. CoachOK Szakmai Szövetség Egy olyan világ részesei vagyunk, ahol könnyű eltévedni

Részletesebben

Hétköznapi szerepeink fogságában

Hétköznapi szerepeink fogságában Aranyos Zsolt Hétköznapi szerepeink fogságában Előadások címei: Színház az egész világ Szerepek az iskolában Kamaszkori szerepek Szerepek a szexualitásban Szerepek a munkahelyen Szerepek a családban Szerepek

Részletesebben

Köszönet és hála szüleimnek, férjemnek, gyerekeimnek, barátaimnak, kollégáknak, ismerősöknek, úgyszólván mindenkinek, aki valaha életem része volt.

Köszönet és hála szüleimnek, férjemnek, gyerekeimnek, barátaimnak, kollégáknak, ismerősöknek, úgyszólván mindenkinek, aki valaha életem része volt. 1 Az élet 2 Köszönet és hála szüleimnek, férjemnek, gyerekeimnek, barátaimnak, kollégáknak, ismerősöknek, úgyszólván mindenkinek, aki valaha életem része volt. Nekik köszönhetem, hogy itt és most az lehetek,

Részletesebben

II. AZ ÉRETT SZEMÉLY VISELKEDÉSI SZOKÁSAI. 1. Az érett személy elfogadja magát annak, aki

II. AZ ÉRETT SZEMÉLY VISELKEDÉSI SZOKÁSAI. 1. Az érett személy elfogadja magát annak, aki II. AZ ÉRETT SZEMÉLY VISELKEDÉSI SZOKÁSAI 1. Az érett személy elfogadja magát annak, aki Ezen azt kell értenünk, hogy nem akar más lenni, mint azon tulajdonságainak összessége, amelyeken lehetetlen változtatni,

Részletesebben

LÉGY AZ, AKI VALÓJÁBAN VAGY!

LÉGY AZ, AKI VALÓJÁBAN VAGY! KORÓDI SÁNDOR LÉGY AZ, AKI VALÓJÁBAN VAGY! 2011. Tartalom I. Gondolat - Érzelem - Önmagad/ Hogyan hatnak a gondolataid érzelmeiden keresztül arra az emberre, akit önmagadként megtapasztalsz?... 4 1. Környezet...

Részletesebben

Tréning Munkafüzet Tartalom:

Tréning Munkafüzet Tartalom: Tréning Munkafüzet Tartalom: Minőségi vs. Biztonságos problémák 6 emberi szükséglet pszichológiája Őrült nyolcas minta Meggyőződéseink ereje Elég vagyok érzése Önbecsülésünk alapja Irányítás illúziója

Részletesebben

A gyermekkel való pozitív kapcsolat építése

A gyermekkel való pozitív kapcsolat építése A gyermekkel való pozitív kapcsolat építése Írta Maricela Escamilla University of Houston Clear Lake Fordította Julianna Fisher University of Houston Clear Lake Mi a pozitív kommunikáció? A pozitív kommunikáció

Részletesebben

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin BOLDOGSÁGUNK FORRÁSA: A HÁLA

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin BOLDOGSÁGUNK FORRÁSA: A HÁLA Kedves Olvasó! 2015. V / 25. szám Szeretettel köszöntelek a Fényháló Spirituális Magazin májusi számával, melynek témája: Boldogságunk forrása: a Hála. Alapját elsősorban az Anyák napjának az energiája

Részletesebben

A H A N G 14. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL

A H A N G 14. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL A H A N G 14. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL Én csak szerény húrja vagyok annak a GITÁRNAK, melynek rezonáló-doboza és főleg PENGETŐJE maga A H A N G 1 1241. ELŐSZÓ Mint már a 13-dik kötet

Részletesebben

Hol van a boldogság? Képzelt beszélgetés fiatalokkal

Hol van a boldogság? Képzelt beszélgetés fiatalokkal Rémiásné Horváth Ildikó Rémiásné Horváth Ildikó Képzelt beszélgetés fiatalokkal Érdekes lenne ezt a kérdést feltenni iskolánk tanulóinak és tanárainak. Sokan hasonló válaszokat adnának. Boldogság? Mi az?

Részletesebben

Sikeres feladatkiadás

Sikeres feladatkiadás Sikeres feladatkiadás Teremts több időt már holnaptól! www.feladatkiadas.hu Tartalomjegyzék Előszó...3 Mi az a képesség, ami önmagában több időt adhat neked, mint az összes időgazdálkodási technika?...3

Részletesebben

A látásmód kiterjesztése: a burnout még 20

A látásmód kiterjesztése: a burnout még 20 Tartalomjegyzék Bevezetés 17 A burnout más, mint aminek hangzik 17 A látásmód kiterjesztése: a burnout még 20 Mitől? 23 A burnout megismerése 25 Rizikócsoportok 25 A burnout három ismertetőjele 25 A burnout

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Takáts Péter Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Új mani-fest Budapest, 2009 Tartalom 9. Az idő és az ember viszonyáról 11 10. Az értekezletek elmélete 31 11. A jövő és a menedzsment

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR FEKTESS BE AZ UNIVERZUMBA!

KORÓDI SÁNDOR FEKTESS BE AZ UNIVERZUMBA! KORÓDI SÁNDOR FEKTESS BE AZ UNIVERZUMBA! Azt kapod vissza, amit Önmagadból a Világba engedsz! 2009 KORÓDI SÁNDOR FEKTESS BE AZ UNIVERZUMBA! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével

Részletesebben

AZ ÉLMÉNYEK SZABADSÁGA

AZ ÉLMÉNYEK SZABADSÁGA FELDMÁR ANDRÁS AZ ÉLMÉNYEK SZABADSÁGA Elhangzott 1999-ben, Debrecenben NÉHÁNYAN ISMERTEK, a legtöbben nem. Feldmár András vagyok. Vancouverben élek, Kanadában, és mielőtt mondanék valamit arról, amit csinálok,

Részletesebben

A mesterléthez való eljutás titka Moszkva, Oroszország - 2010. május 15. ( Forrás: http://www.kryon.com/k_channel10_moscow2_.

A mesterléthez való eljutás titka Moszkva, Oroszország - 2010. május 15. ( Forrás: http://www.kryon.com/k_channel10_moscow2_. A mesterléthez való eljutás titka Moszkva, Oroszország - 2010. május 15. ( Forrás: http://www.kryon.com/k_channel10_moscow2_.html ) Üdvözletem kedveseim, Kryon vagyok a Mágneses Szolgálattól! Ahogy azt

Részletesebben

A H A N G 34. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL

A H A N G 34. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL A H A N G 34. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL Én csak szerény húrja vagyok annak a GITÁRNAK, melynek rezonáló doboza és főleg PENGETŐJE maga A H A N G 1 3485. ELŐSZÓ Hála a HANG-nak a vigasztalásért,

Részletesebben

KIMONDHATÓ.?! Magyar Máltai Szeretetszolgálat F o g a d ó P s z i c h o s z o c i á l i s S z o l g á l a t

KIMONDHATÓ.?! Magyar Máltai Szeretetszolgálat F o g a d ó P s z i c h o s z o c i á l i s S z o l g á l a t A visszaesés és megelőzése KIMONDHATÓ.?! Magyar Máltai Szeretetszolgálat F o g a d ó P s z i c h o s z o c i á l i s S z o l g á l a t 6. Visszaesés Ennyi idő, küzdelem, szenvedés után újra inni, (drogozni,

Részletesebben

Tomasovszky Edit: Az iskolai mentálhigiéne, avagy hogyan maradjak pozitív hatású tanár? (2013)

Tomasovszky Edit: Az iskolai mentálhigiéne, avagy hogyan maradjak pozitív hatású tanár? (2013) Tomasovszky Edit: Az iskolai mentálhigiéne, avagy hogyan maradjak pozitív hatású tanár? (2013) Dolgozatom célja az iskolai mentálhigiéne kérdéskörének tanulmányozása. Az e témában található szakirodalmak

Részletesebben

HOGYAN ÉRD EL ÉS TARTSD MEG PÁROD SZERELMÉT?

HOGYAN ÉRD EL ÉS TARTSD MEG PÁROD SZERELMÉT? Ez a 3 tanulmány Neked szól, ha arra vágysz, hogy: - Párod végre szerelmes legyen beléd, vagy akkor, ha - Párod már szerelmes beléd, és Te azt szeretnéd, hogy ez minél tovább így is maradjon! HOGYAN ÉRD

Részletesebben

A kiégés veszélye és a megelőzés lehetőségei

A kiégés veszélye és a megelőzés lehetőségei Antal Judit mentálhigiénés tanácsadó: A kiégés veszélye és a megelőzés lehetőségei (Részletek Antal Judit: És Veled ki törődik című könyvéből) Nekem jobban kell vigyáznom magamra, mint másoknak, mert mások

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés 7

TARTALOM. Bevezetés 7 TARTALOM Bevezetés 7 1. Kezdetben volt a szimbiózis A túl korai elszakadás 17 A kötõdés kezdete 21 A megzavart kötõdés 24 Kötõdés a rácsok mögött 28 Túlélni az elhagyatottságot 31 2. A felnõtté válás elválás

Részletesebben

4 Tartalom. Bevezetés 10

4 Tartalom. Bevezetés 10 Tartalom Bevezetés 10 Saját szabályaink 13 1. Nem kell mindent világgá kürtölni 16 2. Az évek nem tesznek feltétlenül bölcsebbé 18 3. Fogadjuk el, hogy ami történt, megtörtént 20 4. Fogadjuk el önmagunkat

Részletesebben

HOGYAN HAT A SZÜLŐI PROGRAMOZÁS A FELNŐTTKORI SZEMÉLYESMÁRKA-ÉPÍTÉSRE?

HOGYAN HAT A SZÜLŐI PROGRAMOZÁS A FELNŐTTKORI SZEMÉLYESMÁRKA-ÉPÍTÉSRE? HOGYAN HAT A SZÜLŐI PROGRAMOZÁS A FELNŐTTKORI SZEMÉLYESMÁRKA-ÉPÍTÉSRE? Röviden? Nagyon. Hosszabban? Ha szóba kerül az üzleti élet vagy a vállalkozások, ma már senki sem lepődik meg azon, ha márkákról folyik

Részletesebben

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET 15 PERC SZERETET házaspárok számára P. Tilmann Beller elõadásaiból összeállította dr. Csermák Kálmán és Alice Schönstatt-szentélyt Magyarországnak Alapítvány Óbudavár,

Részletesebben

kulturális akadályok felett?

kulturális akadályok felett? Hogyan győzz a kulturális akadályok felett? avagy lépj át saját korlátaidon és élvezd a nyereségét a nyelvtanulásban! Miért fontos nekünk, nyelvtanulóknak a GLOBE kultúravizsgálatok eredménye? Hogyan akadályoznak

Részletesebben