Jenny Downham. Amíg élek. Ciceró Könyvstúdió

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jenny Downham. Amíg élek. Ciceró Könyvstúdió"

Átírás

1

2 Jenny Downham Amíg élek Ciceró Könyvstúdió

3 A mű eredeti címe Before I Die Fordította Rudolf Anna Fedélterv Malum Stúdió Szabó Vince A könyv bármely részletének közléséhez a kiadó előzetes hozzájárulása szükséges. Copyright 2007 by Jenny Downham Hungarian translation, Rudolf Anna, 2012 Ciceró Könyvstúdió, 2012

4 Louisnak és Archie-nak szeretettel

5 Egy Azt szeretném, ha volna egy fiúm. Azt szeretném, ha a szekrényemben lakna egy fogason. Amikor csak megkívánnám, elővehetném, és akkor úgy nézne rám, ahogy a filmekben szoktak a fiúk, mintha gyönyörű volnék. Nem beszélne valami sokat, de zihálva lélegezne, amíg leveti a bőrdzsekijét és kigombolja a farmerját. Fehér alsója lenne, és annyira istenien festene, hogy a láttára kis híján elalélnék. Rólam is lehúzná a ruhát. Azt suttogná, Tessa, imádlak! Igazán, őrülten imádlak! Gyönyörű vagy! Pontosan ezeket a szavakat duruzsolná, amíg vetkőztetne. Felülök, és felkattintom a kislámpát. Tollat találok, de papírt nem, úgyhogy a falra írom fel az ágyam mögé: Magamon akarom érezni egy fiú súlyát. Aztán visszafekszem, és kinézek az égre. Fura színe lett - egyszerre vörös és grafitszürke, mintha elvérezne a mai nap. Kolbászszagot érzek. Szombat este mindig kolbászt eszünk. Krumplipüré is lesz, és káposzta és hagymamártás. Apa előveszi majd a lottósorsjegyét, Cal választotta ki a számokat, és kettesben leülnek a tévé elé, az ölükbe tett tálcáról vacsoráznak.

6 Megnézik az X-Faktort, aztán megnézik a Legyen ön is milliomost. Utána Cal elmegy fürdeni és lefekszik, apa legurít pár sört, és addig bagózik, amíg elég késő nem lesz hozzá, hogy aludni menjen. Nem is olyan régen felnézett hozzám. Odament az ablakhoz, és széthúzta a függönyt. Na, nézd csak, mondta, ahogy a fény elöntötte a szobát. Ott volt kinn a délután, a fák teteje, az ég. Csípőre tette a kezét, az ablak előtt az ellenfényben kirajzolódott a körvonala. Úgy nézett ki, mint egy Power Ranger. - Ha nem beszélsz róla, hogy segítsek? - kérdezte, és odajött hozzám, leült az ágyam szélére. Visszatartottam a lélegzetem. Ha elég sokáig csinálod, fehér fénypontok kezdenek táncolni a szemed előtt. Apa odanyúlt és megsimogatta a fejemet, az ujjai gyöngéden masszírozták a halántékomat. - Lélegezz, Tessa - súgta. Inkább felkaptam a kalapomat az éjjeliszekrényről, és a szememre húztam. Apa akkor lelépett. Most odalenn van, kolbászt süt. Hallom, hogyan köpköd a zsír, hogyan loccsan a mártás a serpenyőben. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt idefenn hallanom kellene, de már semmin sem lepődöm meg. Hallom, ahogy Cal lehúzza a cipzárt a kabátján, most érkezett vissza a mustárvásárlásból. Tíz perccel ezelőtt kapott egy fontot, és hozzá azt az utasítást, hogy Ne állj szóba furcsa alakokkal!. Amíg odavolt, apa kiállt az ajtó elé, és elszívott egy cigit. Hallottam a lába előtt a fűbe hulló levelek suttogását. Betört az ősz.

7 - Akaszd föl a kabátodat, és menj, nézd meg, nem akar-e Tessa valamit - mondja apa. - Van egy csomó szeder itthon. Add elő érdekesen. Cal edzőcipőben van, a kiáramló levegő sóhajtozik a sarkában, ahogy felszökdécsel a lépcsőn és be a szobám ajtaján. Úgy teszek, mintha aludnék, ami nem tántorítja el. Egészen közel hajol hozzám, és azt suttogja: - Az se érdekel, ha soha többet nem szólsz hozzám. Az egyik szememet kinyitom, és két kék néz rám vissza. - Tudtam, hogy csak tetteted - állapítja meg, és széles, kedves vigyor ül ki az arcára. - Apa kérdezi, hogy kérsz-e szedret. - Nem. - Mit mondjak neki? - Mondd meg neki, hogy egy elefántbébit kérek. Elneveti magát. - Hiányozni fogsz - mondja, és otthagy a nyitott ajtóval és a lépcső felől bevágó huzattal.

8 Kettő Zoey meg csak nem is kopog, csak bejön és lehuppan az ágyam végére. Furcsálkodva néz rám, mintha nem számított volna rá, hogy itt talál. - Mit csinálsz? - kérdi. - Miért? - Nem jársz már le a földszintre? - Apám hívott át? - Fáj valamid? - Nem. Gyanakvó pillantást vet rám, aztán felkel, és leveti a kabátját. Nagyon rövid, vörös miniruhát visel. Ugyanolyan színű, mint a retikül, amit a padlóra hajított. - Bulizni mész? - tudakolom. - Randid van? Vállat von, az ablakhoz lép, lebámul a kertre. Körbe-körbe huzigálja az ujját az üvegen, mielőtt bármit is mondana. - Talán meg kellene próbálnod hinni Istenben. - Azt mondod? - Igen, talán mindannyiunknak hinnie kéne. Az egész emberiségnek. - Szerintem nem. Szerintem már rég meghalt.

9 Zoey megfordul, hogy rám nézzen. Az arca sápadt, akár a tél. A válla fölött egy repülőgép pislákol keresztül az égen. - Mit írtál a falra? - kérdezi. Nem is tudom, miért engedem, hogy elolvassa. Azt hiszem, szeretném, ha történne valami. Fekete tintával írtam. Zoey pillantása alatt a szavak úgy rángatóznak, mintha pókok volnának. Újra meg újra elolvassa. Gyűlölöm, hogy ennyire tud sajnálni. Nagyon halkan szólal meg. - Nem egészen Disneyland, mi? - Mondtam én, hogy az? - Azt hittem, az volt a terv. - Az enyém ugyan nem. - Szerintem apád inkább várja, hogy pónit kérjél, mint pasit. Egészen magával ragadó a nevetésünk hangja. Bármennyire fáj is, imádom. Zoey-val nevetni az egyik legjobb dolog a világon, mert tudom, hogy mindkettőnk fejében ugyanazok az idióta képek jelentek meg. Csak annyit kell mondania, hogy Talán egy csődörfarm megoldást jelentene, és mindketten visongva röhögünk. - Te sírsz? - kérdezi Zoey. Nem vagyok benne biztos. Olyan hangokat hallatok, mint azok a nők a tévében, akiknek kinyírták a családját. Olyan hangokat hallatok, mint egy állat, amelyik a saját lábát rágja le. Minden egyszerre rohan meg - hogy az ujjaim nem többek csontoknál, hogy a bőröm gyakorlatilag átlátszó. Érzem a bal tüdőmben, ahogy osztódnak a sejtek, halmozódnak, mint a

10 hamu, ami lassanként megtölt egy urnát. Hamarosan nem fogok tudni lélegezni. - Teljesen rendben van, ha félsz - mondja Zoey. - Nincs rendben. - Dehogyis nincs! Rendben van, bármit is érzel. - Csak gondold el, Zoey, hogy állandóan rettegsz! - El tudom képzelni. De nem tudja. Hogy tudhatná, amikor őelőtte még ott áll az egész élete? Újra bebújok a kalapom alá, de csak egy kis időre, mert hiányozni fog a légzés. Meg a beszéd. Meg az ablakok. És hiányozni fognak a sütemények. Meg a hal. Szeretem a halat. Szeretem, ahogy tátog a picike halszájuk, nyit és csuk és nyit. És ahova én megyek, oda semmit sem lehet magaddal vinni. Zoey bámul, ahogy megtörlöm a szemem a paplanhuzat sarkával. - Csináld végig velem - mondom. Rémültnek tűnik. - Mit? - Mindenfelé ott hever fecniken. Összeírom rendesen, és te végigcsináltatod velem. - De mit? Amit a falra írtál? - Más dolgokat is, de először a fiúügyet. Te már rengeteget szexekltél, Zoey, és én még csak nem is csókolóztam soha. Figyelem, ahogy a szavaim elérnek hozzá. Valahol nagyon mélyen csapódnak be. - Annyira azért nem rengeteget - válaszolja végül. - Zoey, kérlek! Még ha könyörgök is, hogy ne tegyük, még akkor is, hogyha egy szörnyeteg vagyok veled, végig kell

11 csináltatnod velem. Lehet, hogy kényszerítened is kell. Van egy tök hosszú listám a dolgokról, amiket meg akarok még tenni. Amikor igent mond, olyan könnyen teszi, mintha csak arra kértem volna, hogy nézzen be gyakrabban hozzám. - Komolyan? - Hát nem most mondtam? Kíváncsi vagyok, tudja-e, mibe vágta a fejszéjét. Felülök az ágyban, és nézem, ahogy a szekrényemben matat. Azt hiszem, van egy terve. Ezt szeretem Zoey-ban. De jobb lesz, ha összekapja magát, mert elkezdtem olyasmikre gondolni, mint a répa. Meg a levegő. Meg a kacsák. Meg a körtefák. Bársony és selyem. Tavak. Hiányozni fog a jég. Meg a dívány. Meg a nappali. Meg Cal kedvenc bűvészmutatványai. Meg a fehér dolgok - a tej, a hó, a hattyúk. A szekrényem mélyéről Zoey előhúzza azt a nyakba akasztós koktélruhát, amit apa vett nekem úgy egy hónapja. Még mindig rajta van az árcédula. - Én ezt veszem fel - jelenti ki. - Te pedig megkaphatod az enyémet. - Elkezdi kigombolni a ruháját. - Bulizni megyünk? - Szombat este van, Tess. Hallottál már róla? Hát persze. Hát persze hogy hallottam. Órák óta nem voltam függőlegesben. Kicsit furcsán érzem magam, olyan üresnek és légiesnek. Zoey egy szál fehérneműben áll, segít fölvenni a vörös ruhát. Annak is olyan szaga van, mint neki. Az anyaga puha, hozzám simul. - Miért akarod, hogy ezt viseljem? - Néha jólesik valaki másnak érezni magad.

12 - Valaki olyannak, mint te? Ezen elgondolkozik. - Talán - mondja végül. - Talán valaki olyannak, mint én. Amikor megnézem magam a tükörben, lenyűgöző, hogy menynyire másként festek: óriási a szemem, veszélyesnek látszom. Izgalmasnak, mintha minden lehetséges volna. Még a hajam is jól néz ki, drámaian leborotválva ahelyett, hogy éppen kezdene csak visszanőni. Magunkat bámuljuk, egymás mellett, aztán elkormányoz a tükör elől, és leültet az ágyamra. Felkapja a sminkcuccos kosaramat a kisasztalról, és mellém ül. Az arcára koncentrálok, amíg alapozót ken az ujjára, aztán az arcomra simítja. Nagyon sápadt és nagyon szőke, és a pattanásaitól kissé veszedelmesnek tűnik. Nekem soha egyetlen pattanásom nem volt. Így hozta a sors. Körberajzolja az ajkamat, és kirúzsozza. Szemfestéket keres, és rám parancsol, hogy nézzek egyenesen rá. Megpróbálom elképzelni, milyen lehet Zoey-nak lenni. Gyakran próbálkozom vele, de soha nem sikerül igazán felfognom. Amikor újra a tükör elé állít, csillogok. Egy kicsit úgy, mint ő. - Hová akarsz menni? - kérdi. Egy csomó hely van. A kocsma. Egy diszkó. Egy buli. Tágas, sötét termet akarok, ahol alig lehet megmozdulni, ahol egymáshoz préselődnek a testek. Ezernyi őrülten hangosan bömbölő számot akarok hallani. Annyira gyorsan akarok táncolni, hogy a hajam olyan hosszúra nő, hogy rá is lehet lépni. Azt akarom, hogy a hangom bömböljön a lüktető basszus fölött. Annyira ki akarok melegedni, hogy jeget kelljen ropogtatnom a fogam között.

13 - Menjünk táncolni - döntök. - Menjünk, és szedjünk fel fiúkat, akikkel lefekhetünk. - Rendben. - Zoey felkapja a retiküljét, és kivezet a szobámból. Apa kilép a nappaliból, és elindul fölfelé a lépcsőn. Úgy tesz, mintha a klotyóra indult volna, és adja a meglepettet, amikor meglát bennünket. - Fölkeltél! - kiáltja. - Csoda történt! - Némileg kelletlen elismeréssel biccent Zoey felé. - Hogy vetted rá? Zoey a padlóra vet egy mosolyt. - Csak egy kis ösztönzésre volt szükség. - Miszerint? Oldalra billentem a csípőmet, és egyenesen a szemébe nézek: - Zoey elvisz rúdtáncolni. - Jó vicc - nyugtázza. - Nem, komolyan. Apa a fejét rázza, és körkörösen simogatja a hasát. Sajnálom őt, mert fogalma sincs, mit tegyen. - Jól van - mondom -, diszkóba megyünk. Úgy néz az órájára, mintha valami új hírt várna tőle. - Vigyázni fogok rá - ígéri Zoey. Olyan tündibündi és őszinte, hogy csaknem hiszek neki. - Nem - áll apa a sarkára. - Pihennie kell. A diszkóban füst van, és zaj. - Ha pihennie kell, akkor mi a csodának hívott fel? - Azt akartam, hogy beszélj vele, nem azt, hogy vidd magaddal!

14 - Ne aggódjon - nevet Zoey -, visszahozom. Érzem, ahogy az öröm elillan belőlem, mert tudom, hogy apának igaza van. Ha diszkózni mennék, utána egy héten át kellene aludnom. Ha túlhajtom magam, utólag mindig megfizetek érte. - Oké - mondom végül. - Nem számít. Zoey megragadja a karomat, és lerángat maga mögött a lépcsőn. - Elhoztam anyám kocsiját - mondja. - Háromra hazahozom. Apa azt mondja, hogy nem, az túl késő; éjfélre itthon kell lennem. Ezt többször is elismétli, amíg Zoey előveszi a kabátomat a gardróbszekrényből. Amikor kilépünk, elköszönök, de apa nem válaszol. Zoey becsukja mögöttünk az ajtót. - Nekem jó az éjfél - kockáztatom meg. Szembefordul velem a bejárón. - Ide figyelj, csajszi! Ha rendesen akarod csinálni, akkor meg kell tanulnod áthágni a szabályokat. - Nekem nem fáj, ha haza kell jönni éjfélre. Úgyis csak aggódna értem. - Hadd aggódjon: nem számít. A magadfajtáknak nem kell számolnia a következményekkel. Erre még soha nem gondoltam.

15 Három Az csak természetes, hogy bejutunk a diszkóba. Soha nincs elég lány szombat esténként, és Zoey-nak remek teste van. A biztonsági őröknek csorog utána a nyála, ahogy a sor elejére tessékelnek bennünket. Zoey riszál egy kicsit a kedvükért, amikor belépünk, és a tekintetük egészen a ruhatárig követ bennünket, át az előcsarnokon. - Mulassanak jól, hölgyeim! - kiabálnak utánunk. Nem kell fizetnünk. Teljes mértékben uraljuk a pályát. Miután letettük a kabátunkat, a bárba megyünk, és veszünk két kólát. Zoey a táskájában tartott laposüvegből turbózza fel rummal a magáét. Azt mondja, az évfolyamtársai is így csinálják, így olcsóbb bulizni járni. A nem ivás az egyetlen tilalom, amihez tartom magam, mert a sugárterápiára emlékeztet. Egyszer két kezelés között teljesen lerészegedtem mindattól, amit apa piásszekrényében találtam, és mostanra a kettő összeforrt az emlékezetemben. Az alkohol és az egésztestbesugárzás íze. A bárpultra támaszkodva felmérjük a terepet. Máris tele van, a tánctér forr a testektől. A fények egymást kergetik melleken, fenekeken, a plafonon keresztül.

16 - Van nálam óvszer - szólal meg Zoey. - A táskámban, hogyha kellene. - A kezem után nyúl. - Jól vagy? - Aha. - Nem idegelsz? - Nem. Egy egész terem szédeleg a szombat estében, pontosan erre vágytam. Nekiláttam a listámnak, és Zoey mellettem áll. Ma kipipálom az első tételt: a szexet. És nem fogok meghalni, amíg össze nem jött mind a tíz. - Nézd - szólal meg Zoey. - Hozzá mit szólsz? - Egy srácra mutat. Jól táncol, csukott szemmel mozog, mintha egyedül ő lenne itt, mintha nem volna másra szüksége, csak a zenére. - Minden héten itt van. Fogalmam sincs, hogy ússza meg, hogy idebenn füvezik. Helyes, ugye? - Nem akarok narkóst. Zoey összeráncolja a homlokát. - Mi a faszról beszélsz? - Ha el van szállva, akkor nem fog emlékezni rám. Részeget se akarok. Zoey a pultra csapja az italát. - Remélem, nem arra készülsz, hogy szerelmes legyél! Ne mondd, hogy az is rajta van a listádon! - Nem, nem igazán. - Helyes. Utálom, hogy nekem kell rá emlékeztetni, de az idő nem neked dolgozik. Szóval, vágjunk bele. Magával húz a parkettre. Annyira közel furakszunk Füves Csávóhoz, hogy észrevehessen bennünket, aztán táncolunk.

17 És ez így rendben is van. Olyan, mintha ugyanahhoz a törzshöz tartoznánk, mindannyian egyazon ütemre mozdulunk és lélegzünk. Az emberek nézelődnek, méregetik egymást. Ezt senki sem veheti el tőlem. Itt vagyok egy szombat estén, és Zoey vörös ruhájában magamra vonzom egy fiú tekintetét. Vannak lányok, akiknek ez soha nem adatik meg. Még ennyi sem. Tudom, hogy mi jön most, mert volt elég időm olvasni, és ismerem az összes lehetséges forgatókönyvet. Füves Csávó közelebb jön, és megnéz minket magának. Zoey nem néz föl, de én igen. A kelleténél egy másodperccel tovább időzik rajta a pillantásom, és ő odahajol hozzám, és megkérdi a nevemet. Tessa, mondom majd neki, és ő megismétli: a kemény T-t, annak a hosszú s-nek a susogását, a reményteljes a-t. Bólintok, hogy jól hallotta, és hogy kedvemre való, milyen csodálatosan és újként hangzik az ő szájából. Akkor majd kitárja a karját, tenyérrel fölfelé, mintha azt mondaná: Megadom magam, mit tehetnék ennyi szépség ellenében? Én szemérmesen elmosolyodom és a padlót nézem. Innen tudni fogja, hogy nyugodtan rám mozdulhat, nem harapok, én is benne vagyok a játékban. Aztán a karjába fon és együtt táncolunk, a fejem a mellkasának támasztom, hallgatom a szívverését - egy idegen szívverését. De nem ez történik. Elfeledkeztem három dologról. Elfelejtettem, hogy a könyvek nem azonosak a valósággal. Azt is elfelejtettem, hogy nincs időm flörtölni. Zoey emlékszik. Ő a harmadik dolog, amiről elfeledkeztem. És Zoey akcióba lép.

18 - Ő a barátnőm - ordítja Füves Csávó fülébe, hangosabban a zenénél is. - Tessának hívják. Biztosra veszem, hogy szívesen szívna egyet a spanglidból. A srác elmosolyodik, átnyújtja a cigit, mindkettőnket megnéz, a pillantása elidőzik Zoey hajának hosszán. - Tiszta fű - súgja Zoey. Akármi legyen is, sűrű és csípi a torkomat. Köhögnöm kell tőle és elszédülök. Továbbadom Zoey-nak, aki mélyen leszívja, aztán visszaadja a srácnak. Mi hárman most már összekapcsolódtunk, együtt mozdulunk, ahogy a basszus felszivárog a lábunkon, be a vérkeringésünkbe. Videokivetítők kaleidoszkópképei villóznak a falakon. A spangli újra körbejár. Nem tudom, mennyi idő telik el. Órák talán. Percek. Azt tudom, hogy nem állhatok meg, és csak ennyit tudok. Ha tovább táncolok, a terem sötét sarkai nem kúsznak közelebb, a két szám közötti csöndek nem híznak hangosabbra. Ha tovább táncolok, újra hajókat látok a tengeren, szívkagylót és kürtcsigát ízlelek, és hallom a friss hó nyikorgását, amin senki sem járt még előttem. Egyszer aztán Zoey egy friss spanglit nyújt felém. - Örülsz, hogy eljöttünk? - tátogja felém. Megállók, hogy beszívjam a füstöt, és ostoba módon a kelleténél egy pillanattal tovább állok mozdulatlanul, elfeledkezem a táncról. És már meg is tört a varázs. Megpróbálok visszaszerezni egy kis lelkesedést, de úgy érzem, mintha egy keselyű telepedett volna a mellemre. Zoey, Füves Csávó és az összes többi táncoló olyan távoli és valószerűtlen,

19 mint egy tévéműsor. Nem számíthatok rá, hogy valaha is közéjük tartozzam. - Rögtön jövök - mondom Zoey-nak. A mosdó csöndjében ülök a csészén, és a térdemet bámulom. Ha csak egy kicsivel följebb húznám a vörös miniruhát, láthatnám a hasamat. Még mindig tele van piros foltokkal. Ahogy a combom is. A bőröm olyan száraz, mint egy gyíké, bármennyi krémet kenek is rá. A karom belső oldalán tűszúrások kísértetei. Befejezem a pisilést, megtörlöm magam, és visszahúzom a ruhát. Amikor kilépek a fülkéből, Zoey-t a kézszárító mellett találom. Nem hallottam, amikor bejött. Nagyon lassan mosom meg a kezem. Tudom, hogy figyeli, mit csinálok. - A srácnak van egy haverja is - közli. - A haver a helyesebb, de megkaphatod te, úgyis a te estéd a mai. A nevük Scott és Jake, és hazamegyünk velük. A mosdó szélébe kapaszkodom, és megnézem az arcom a tükörben. A szemem ismeretlennek tűnik. - Az egyik bábut hívják Jake-nek, a Tweeniékben - mondom. - Ide figyelj - csattan fel Zoey, aki kezdi elveszíteni az önuralmát -, le akarsz feküdni valakivel, vagy sem? A lány a szomszédos mosdónál megsemmisítő pillantást vet rám. Meg akarom magyarázni neki, hogy nem vagyok olyan, mint gondolja. Igazán kedves vagyok, komolyan, és valószínűleg kedvelne is. De nincs rá idő. Zoey kirángat a mosdóból, vissza a bárpulthoz. - Ott vannak. Az a tiéd.

20 A fiúnak, akire mutat, az ágyékára simul a keze, a hüvelykujját az övébe akasztotta. Úgy néz ki, mint valami cowboy a távolba révedő tekintetével. Nem látja, hogy jövünk, úgyhogy a padlóba vágom a sarkamat. - Nem vagyok rá képes! - Dehogynem! Élj gyorsan, halj meg fiatalon, legyen csinos hullád! - Zoey, nem! Az arcomat elönti a forróság. Szeretném tudni, lehet-e itt valahol friss levegőhöz jutni. Hol lehet az ajtó, amin bejöttünk? Zoey összevonja a szemöldökét. - Azt mondtad, hogy akár kényszeríthetlek is, annyira fontos ez az egész Most mégis, mit kéne csinálnom? - Semmit. Semmit se kell csinálnod. - Szánalmas vagy! - Zoey a fejét csóválva elvonul, végig a táncparketten, ki az előcsarnokba. Utánaloholok, és még látom, ahogy kiváltja a kabátomat a ruhatárból. - Mit művelsz? - Nesze, a kabátod. Fogok neked egy taxit, és elhúzhatsz haza. - Zoey, nem mehetsz velük haza egyedül! - Fogadjunk? Kitárja az ajtót, és végignéz az utcán. Csöndes a környék, a sor elfogyott, és sehol egy taxi. A járdán egy kicsit odébb galambok csipegetnek egy eldobott sült csirkés dobozból. - Zoey, légy szíves! Fáradt vagyok. Nem tudnál hazavinni? Vállat von. - Állandóan fáradt vagy.

21 - Ne légy már ilyen utálatos! - Ne légy már ilyen unalmas! - Nem akarok hazamenni mindenféle idegen fiúkkal. Bármi megtörténhet. - Helyes. Remélem is, hogy bármi megtörténik, mert egyébként pontosan nulla történésre számíthatunk. Esetlenül állok ott, hirtelen elönt a rémület. - Azt akarom hogy tökéletes legyen, tudod? Ha lefekszem egy fiúval, akit nem is ismerek, miféle lány leszek én? Kurva? Zoey felém fordul, a szeme csillog. - Nem. Eleven lány leszel. Ha beszállsz egy taxiba és hazamész apucihoz, miféle lány leszel? Elképzelem, ahogy ágyba bújok, belélegzem a szobám halott levegőjét, és mikor reggel felébredek, minden ugyanolyan lesz, mint volt. Zoey újra mosolyog. - Na, gyere - mondja. - Kipipálhatod az első tételt a rohadt listádon. Tudom, hogy ezt akarod. - A mosolya ragadós. - Mondj igent, Tessa! Mondj már igent! - Igen. - Hála az égnek! - Zoey megragadja a kezem, és visszakormányoz a diszkó ajtajához. - Most írj egy SMS-t apádnak, hogy nálam alszol, aztán vágjunk bele!

22 Négy - Nem szereted a sört? - kérdi Jake. A mosogatónak támaszkodik a konyhájukban, és én túl közel állok hozzá. Szándékosan. - Csak teázni volt kedvem. Vállat von, a bögrémhez koccintja az üveget, hátrabillenti a fejét, és alaposan meghúzza a sört. A torkát figyelem, ahogy nyel, és észreveszek egy kis, halvány forradást az álla alatt, egy réges-régi balesetből származhat. Az ingujjával megtörli a száját, és meglátja, hogy bámulom. - Minden oké? - Aha. Veled? - Aha. - Akkor jó. Rám mosolyog. Kedves mosolya van. Ennek örülök. Sokkal nehezebb volna, ha ronda srác lenne. Fél órával ezelőtt Jake és a haverja, Füves Csávó egymásra vigyorogtak, és betessékeltek a házukba. Az a két vigyor azt mondta, nyert ügyük van. Zoey figyelmeztette őket, hogy ne éljék bele magukat semmibe, de azért besétáltunk a nappalijukba, és hagyta, hogy Füves Csávó elvegye a kabátját.

23 Plusz nevetett a viccein, és elfogadta a spanglit, amit tekert neki, és szép lassan betépett. Látom őt a nyitott ajtón át. Zenét tettek fel, valami érzéki dzsesszt. Lekapcsolták a villanyt, és táncolnak, lassú, befüvezett köröket rónak a szőnyegen. Zoey egyik keze a levegőben, benne a cigi, a másikat a srác öve alá csúsztatta, a farmerja fenekére. A fiú mindkét karjával átöleli, úgyhogy olyan, mintha egymást támogatnák. Hirtelenjében józannak érzem magam, ahogy a konyhában iszogatom a teámat, és rájövök, hogy ideje volna tenni valamit a tervem ügyében. Hiszen ez az egész rólam szól. Felhajtom a teámat, a szárítóra teszem a bögrét, és még közelebb bújok Jake-hez. - Csókolj meg - parancsolok rá, ami azonnal nevetségesnek tűnik, amint kimondtam, de úgy látszik, Jake nem bánja. Leteszi a sörét, és fölém hajol. Finoman csókolózunk, az ajkaink éppen csak összeérnek, csak egy leheletnyi lélegzetet váltunk. Mindig is tudtam, hogy jól fogok csókolni. Elolvastam az összes újságot, amiben összekoccanó orrokról és túlcsorduló nyálról írnak, és arról, hogy hova tegyem a kezemet. De azt nem tudtam, hogy ilyen érzés lesz, ahogy az álla puhán súrlódik az enyémen, az óvatosan tapogatózó keze a hátamon, az ajkamon végigfutó nyelve, ahogy utat talál a számba. Percekig csókolózunk, a testünket egyre közelebb préselve a másikhoz, ahogy egymásnak dőlünk. Olyan megkönnyebbülés valaki olyan társaságában lenni, aki egyáltalán nem ismer. A

24 kezem felbátorodva nyúl az ívhez, ahol a gerince véget ér, és ott simogatja. Érzem, milyen egészséges, milyen szilárd. Kinyitom a szemem, hogy lássam, jó-e neki, de helyette az ablak vonzza a tekintetem a háta mögött, az éjszakába vesző fák odakinn. Kis, fekete ágacskák kopognak az ablakon, mintha ujjak volnának. Szorosan lecsukom a szemem, és Jake testéhez préselem magam. Vörös ruhámon keresztül érzem, hogy milyen borzasztóan akar engem. Aprócska nyögdécselések törnek elő a torkából. - Menjünk fel - javasolja. Megpróbál az ajtó felé terelni, de a mellére teszem a tenyerem, hogy megállítsam, amíg gondolkozom. - Gyere már! - sürget. - Azt akarod, nem igaz? A tenyeremen érzem a pulzusát. Lemosolyog rám, és tényleg azt akarom, nem igaz? Hát nem azért vagyok itt? - Persze. A keze forró, ahogy összefonjuk az ujjainkat, és végigvezet a nappalin a lépcsőhöz. Zoey Füves Csávót csókolgatja. Háttal van a falnak, a lába a fiúé közé ékelődött. Amikor elmegyünk mellettük, meghallanak, és mindketten felénk fordulnak. Mindketten ziláltak és kimelegedtek. Zoey kinyújtja rám a nyelvét. Csillog, mint egy barlangból előcikkanó hal. Elengedem Jake kezét, és felkapom Zoey táskáját a kanapéról. Felforgatom az egészet, és pontosan tudom, hogy mindenki engem bámul, és hogy Füves Csávó arcán lassú vigyor ömlik el. Jake az ajtófélfának támaszkodik, vár. Hogy mutatta-e a feltartott hüvelykujját a haverjának? Nem nézhetek oda. És nem találom az óvszert sem, azt se tudom, dobozt vagy

25 csomagot keressek, hogy egyáltalán hogy néz ki. Zavaromban úgy döntök, hogy viszem az egész táskát. Ha Zoey-nak is kell gumi, majd jön és keres. - Menjünk - mondom. Követem Jake-et fölfelé a lépcsőn, a csípője hintálására koncentrálok, hogy el ne veszítsem a hangulatom. Egy kicsit furán érzem magam, szédülök és kerülget a hányinger. Sose hittem volna, hogy egy kórházi folyosóra emlékeztethet, amikor egy fiú nyomában trappolok föl a lépcsőn. Talán csak fáradt vagyok. Megpróbálom felidézni a rosszullétek esetére fenntartott szabályokat - amikor csak lehet, szívj friss levegőt, nyiss ki egy ablakot, vagy menj ki a szabad ég alá, ha teheted. Tanuld meg elterelni a gondolataidat - csinálj valamit, bármit, ami elvonja a figyelmedet. - Itt vagyunk - áll meg Jake. A szobájában nincs semmi érdekes - aprócska helyiség íróasztallal, számítógéppel, szétszórt könyvek a földön, egy szék és egy keskeny ágy. A falakon pár fekete-fehér poszter, főleg dzsessz-zenészekről. Rám néz, ahogy a szobáját nézem. - Leteheted a táskádat. Felnyalábolja a szennyest az ágyáról, és a padlóra hajítja, kisimítja a takarót, leül, és megpaskolja maga mellett a helyet. Nem moccanok. Ha leülök arra az ágyra, akkor le kell kapcsolni a lámpákat. - Meg tudnád gyújtani azt a gyertyát? - kérdem. Kihúz egy fiókot, gyufát vesz elő, és meggyújtja a gyertyát az asztalán. Leoltja a nagylámpát, és visszaül.

26 Íme, egy valódi, lélegző fiú, aki csak engem néz, csak rám vár. Íme, eljött az én pillanatom, de csak azt érzem, hogy ketyeg a mellkasom. Talán csak úgy lehet ezt letudni anélkül, hogy hülyét csinálnék magamból, hogyha úgy teszek, mintha valaki más volnék. Úgy döntök, Zoey leszek, és elkezdem kigombolni a ruháját. Figyeli, hogyan ügyködöm, egy gomb, két gomb. Végigfuttatja a nyelvét az ajkán. Három gomb. Fölkel. - Majd én. Az ujjai fürgék. Csinált már ilyet korábban. Egy másik lánnyal egy másik éjszakán. Kíváncsi vagyok, hol lehet most az a lány. Négy gomb, öt, és a vörös ruha lehullik a vállamról a csípőmre, le a padlóra, úgy ér földet a lábamon, mint egy csók. Kilépek belőle, és egy szál cicifixben és bugyiban állok előtte. - Az meg mi? - Az arca grimaszba torzul, ahogy meglátja a ráncos bőrt a mellemen. - Beteg voltam. - Mi volt a bajod? Csókokkal hallgattatom el. Más a szagom most, hogy gyakorlatilag meztelen vagyok - pézsmaszag és forróságszag. Neki is más az íze - füst és valami édes. Talán az élet az. - Nem dobod le a ruháidat? - kérdem tőle a legjobb Zoeyhangomon. Lehúzza a trikóját, a fején keresztül, magasba emelt kézzel. Egyetlen másodpercig nem lát engem, de ő maga kitárulkozik - a vékony törzse, csupa szeplő, olyan fiatal, a hónaljában

27 megbúvó szőr sötét csillanása. A földre dobja a trikót, és újra megcsókol. Megpróbálja fél kézzel lecsatolni az övét, anélkül, hogy odanézne, de nem tudja. Elhúzódik tőlem, de engem bámul, amíg a gombbal és a cipzárral matat. Kilép a nadrágjából, és egy szál alsóban áll előttem. Egyetlen pillanatig mintha bizonytalan volna, habozik, félénknek tűnik. A fehér zoknis lábfejét most veszem észre; ártatlan, mint két százszorszép, és ettől szeretném megajándékozni őt valamivel. - Én még sose csináltam - mondom. - Sosem voltam még fiúval. A gyertya lángja megrebben. Egy másodpercig meg sem szólal, aztán a fejét rázza, mintha nem tudná elhinni. - Aszta. Ez fantasztikus! Bólintok. - Bújj ide! A vállába temetem magam. Olyan nyugalmas ott, mintha a végén minden jóra fordulhatna. Jake fél karjával átölel, a másik keze a hátamon kúszik fölfelé, hogy megsimogassa a nyakamat. Meleg a tenyere. Két órája még a nevét se tudtam. Talán nem is kell lefeküdnünk egymással. Talán csak lefekhetnénk és összebújunk, egymás karjában alszunk el a paplan alatt. Talán egymásba is szeretünk. Felkutatja a gyógymódot, és örökké fogok élni. Vagy mégsem. - Van gumid? - súgja. - Az enyém elfogyott.

28 Zoey táskája után nyúlok, és kiborítom az egészet a padlóra, a lábunk elé, és Jake kiszolgálja magát, az éjjeliszekrényre helyez egy kotont, készenlétbe, és nekiáll lehúzni a zokniját. Lassan én is kikapcsolom a melltartómat. Soha nem voltam még pucér egy fiú előtt. Úgy néz, mintha fel akarna falni, és nem is tudja, hol kezdjen hozzá. Meghallom, hogy dübörög a szívem. Neki gondot okoz a gatyája, útban van a merevedése. Ledobom a bugyimat, és azon kapom magam, hogy reszketek. Mindketten meztelenek vagyunk. Adámra és Évára gondolok. - Minden rendben lesz - ígéri, megfogja a kezem, és az ágyhoz vezet, felemeli a paplant, és bebújunk. Az ágy egy hajó. Menedék. Búvóhely. - Imádni fogod - mondja. Csókolózni kezdünk, egészen lassan, az ujjai lustán követik csontjaim vonalát. Ez tetszik - hogy mennyire finomak vagyunk egymással, a lassúságunk a gyertyafényben. De nem tart sokáig. A csókjai egyre mélyebbek, a nyelve sebesen döfköd, mintha nem tudna elég közel kerülni hozzám. A keze is igyekszik, szorongat és fogdos és dörzsölget. Vajon keres valamit? Azt ismételgeti, hogy ó, igen, ó igen, de nem hiszem, hogy nekem mondja. A szeme csukva, a szája tele a mellemmel. - Nézz rám! - kérem. - Szükségem van rá, hogy rám nézz. A könyökére támaszkodik. - Mi van? - Nem tudom, mit csináljak. - Teljesen jó vagy. - A szeme olyan sötét, hogy fel se ismerem az arcát. Mintha átváltozott volna valaki mássá, már

29 csak nem is az a félidegen, aki pár perccel ezelőtt volt. - Teljesen jól megy. És újra a nyakamat csókolássza, a mellemet, a hasamat, és a feje újra eltűnik előlem. A keze is elindult lefelé, és nem tudom, hogy mondhatnám meg neki, hogy ne tegye. Elhúzom a csípőmet előle, de ez nem állítja meg. Az ujja a lábam között ficánkol, és a döbbenettől elakad a lélegzetem, mert ilyet még soha senki nem tett velem. Mi a baj velem, miért nem tudom, hogyan fogjak hozzá? Azt hittem, pontosan fogom tudni, mi a dolgom, hogy mi fog történni. De az egész kezd kicsúszni a kezem közül, mintha Jake irányítana, amikor pedig nekem kéne tartanom a gyeplőt. Hozzásimulok, a karomat a háta köré fonom, és lapogatom, mintha egy kutya volna, amelyiknek nem értem a viselkedését. Megtámaszkodik az ágyon és felül. - Minden oké? Bólintok. Az éjjeliszekrényre nyúl, ahol a gumit hagyta. Nézem, ahogy felhúzza. Nagyon gyors. Profi gumizsonglőr. - Készen állsz? Még egyszer bólintok. Udvariatlanság volna nem így tenni. Lefekszik, a lábamat szétfeszíti a lábával, közel préseli magát, teljes súlyával rám nehezedik. Hamarosan érezni fogom őt magamban, és végre tudni fogom, mire föl a nagy felhajtás. Ez volt a tervem. Számtalan dologra leszek figyelmes, amíg a rádiós ébresztőórája számlapján a piros neonszámok 3:15-ről 3:19-re változnak. Megfigyelem, hogy a cipője az ajtó mellett maradt.

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Isten hozta őrnagy úr!

Isten hozta őrnagy úr! Isten hozta őrnagy úr! Filmrészlet szöveges átirat Napsütéses idő van, a házak előtt egy négytagú tűzoltózenekar vidám indulót játszik. A zenészek barna egyenruhában vannak, fejükön tűzoltósisak. A zenekart

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Boldog új évet! (Happy New Year!)

Boldog új évet! (Happy New Year!) Boldog új évet! (Happy New Year!) KÜLSŐ - KÜLVÁROSI NÉPTELEN KISUTCA SZILVESZTER ÉJJEL Sötétség, nagy hideg. Az év utolsó napjának zaja ide már nem jut el. A házak fala kopott, részben lemállott róluk

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni.

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni. Amikor Konrad Lang felébredt, sötét volt. Idegen ágyban feküdt. Keskeny volt és magas, Elisabeth nem feküdt mellette. Fel akart kelni, de nem tudott. Az ágy két oldalán rács volt. Hé! kiáltotta. Majd hangosabban.

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Duna utca. családvers

Duna utca. családvers Terék Anna Duna utca családvers és lehet, én mégiscsak a Duna utcában voltam egész életemben a legboldogabb. öten laktunk két szobában, s apám sosem tudta nyugodtan megcsókolni anyámat, mi néztük őket

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

- De nem, a film szemmel láthatólag megtette a magáét. - Először nálunk, aztán meg itt. A buta nyugatiak azt hitték, hogy elég, ha egy francia

- De nem, a film szemmel láthatólag megtette a magáét. - Először nálunk, aztán meg itt. A buta nyugatiak azt hitték, hogy elég, ha egy francia dem az árnyékot, az árnyékot, amely a megperzselődéstől véd. Belebújok, bele az árnyékba, újra felfedezem őt a képeimen. Az én nyelvemen szólítom meg. A szemeimből Ő néz rám. A fejemben van. A véremben

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti Cziczó Attila: ANDREA életjáték szereplők: Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti 1. JELENET - ANDREA SZOBÁJA Andrea ül elkeseredetten a tükör előtt. Néha közelebb hajol, vizsgálgatja arcának hibáit.

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak T.Ágoston László A lovak állva álmodnak Alszol, öreg? fordult a férje felé az asszony. Megigazította feje alatt a kispárnát, és lélekben felkészült a nagy beszélgetésre. Nem, nem alszom. Jár az agyam,

Részletesebben

Ennek a könyvnek a gazdája:

Ennek a könyvnek a gazdája: A Könyvmolyképzőnél eddig megjelent Szigge-könyvek: Kedvencünk, Szigge Csütörtök van? Akkor Szigge! Gyerünk, Szigge! Ennek a könyvnek a gazdája:...... Lin Hallberg & Margareta Nordqvist Vár minket Szigge!

Részletesebben

- Haza jöttem. mondta hajnal derűsen. Mária ránézett és valami. - A dékán is keresett. próbálta a beszélgetést a megkezdett

- Haza jöttem. mondta hajnal derűsen. Mária ránézett és valami. - A dékán is keresett. próbálta a beszélgetést a megkezdett 6. fejezet Az eső - Hova tűntél? kérdezte Mária mikor belépett a kapun. - Haza jöttem. mondta hajnal derűsen. Mária ránézett és valami furcsa érzés töltötte el. - A dékán is keresett. próbálta a beszélgetést

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Ötéves lettél. Fogadd szeretettel ezt a szép meséskönyvet öt kedves és humoros mesével.

Ötéves lettél. Fogadd szeretettel ezt a szép meséskönyvet öt kedves és humoros mesével. 5 5 Mese e az szülinapomra 5 5 Mese az SZÜLINAPOMRA v vi viii 5 mese az 5. SZÜLINAPOMRA Mese a kéz öt ujjáról Hüvelykujj úr nagyon izgatott. Áthívta mára teázni az összes barátját a jobb kézről: Mutatóujj

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Megnyitás és rutinátmenetek avagy: hogyan kerüld el a lefagyást? Jocky cikke Ez elég szar

Részletesebben

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZLEPÁK BÁLINT A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZEMLE Összefoglalás Tanulmányom témája az általános fogászati ellátásban résztvevő fogorvosok

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK 2013. márciusi kiadás MéTa kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Fotók: Qaradah Szimonetta Nyomtatás: Nemzeti Védelmi Szolgálat Tartalomjegyzék: Szerintük mit jelent. Szerinted mit

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

ÅSA LARSSON ÉS INGELA KORSELL. Illusztrálta Henrik Jonsson

ÅSA LARSSON ÉS INGELA KORSELL. Illusztrálta Henrik Jonsson ÅSA LARSSON ÉS INGELA KORSELL 4 Illusztrálta Henrik Jonsson Ki-Szab-Lak Tópart Vendéglo ' golfklub Mariefredi templom Estrid és Magnar háza Gripsholm-kastély Hé-Henry kunyhója 93. fejezet Hófehérke alrik

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

- Jean, ma az utca túloldalán tálaljon! - Miért, uram??????? - Mert azt mondta a fogorvosom, hogy a másik oldalon egyek.

- Jean, ma az utca túloldalán tálaljon! - Miért, uram??????? - Mert azt mondta a fogorvosom, hogy a másik oldalon egyek. - Jean, ma az utca túloldalán tálaljon! - Miért, uram??????? - Mert azt mondta a fogorvosom, hogy a másik oldalon egyek. Ön egy fogorvos. Ma valahogy nincs kedve dolgozni. Mit tesz? 1. A rendelőbe lépve

Részletesebben

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Regény Felém lép, én hátrálok, és már a szikla szélén állok. A föld egyszer csak szétfolyik a talpam alatt, térdre rogyok. Próbálok megkapaszkodni egy bokorban, egy fűcsomóban,

Részletesebben

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből HÁZ UDVARA, PIAC NAPPAL A Gyerek a földszintes ház udvarán megy rövidnadrágban, magasszárú cipőben. Köhög. Szomszédasszonyokkal találkozik,

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

Miklya Luzsányi Mónika

Miklya Luzsányi Mónika Miklya Luzsányi Mónika Farkasidő Nem kell ma a húsokat jégverembe tenni. Csikorog a hó, foga van a szélnek, süt át a hideg a falakon. Akkor is egész éjjel vonított a szél, mint a csikaszok a nádasban.

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Palotai Boris. Hetedik év

Palotai Boris. Hetedik év Palotai Boris Hetedik év Palotai Boris Hetedik év Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Palotai Boris jogutódja Milyen sovány a mérnök úr! Most is mérnök urazta, hogy a két combja közt ringott, s melle szétlapult

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET 13. Ha megnyerte, nehogy vigye! Egyre kevésbé tudok a küldetésemre koncentrálni. Lehet, hogy az illuzionista megsejtette, hogy a nyomában vagyok, és mindenféle

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Tartalom A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.)... 2 A kazári piacon... 2 Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Búbb bújj zöld ág (magyar népdal)... 2 Elfogyott a krumplileves... 3 Elvesztettem

Részletesebben

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet)

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Észak hírnökei 4023 Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Az Opera szálló Hamburg külterületén, egy építkezés mellett állt. Jóval éjfél után érkeztünk meg, útközben többször is megálltunk, hogy

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban Tizenkettedik lecke Az ajtóban Gulyás Szia, édes! Szia, kicsim! Egy picit korán jössz... Hát... én el is mehetek... Jaj, nem úgy értem! Bocsánat! Csak még nincs kész a vacsora. A vacsora a mai meglepetés.

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

2014. október - november hónap

2014. október - november hónap 2014. október - november hónap Téma: A Lélek gyümölcse 5. hét Szeretet 2014. szeptember 30., kedd Tapasztald meg Isten szeretetét Ige: Drágának tartalak, és becsesnek (Ézsaiás 43,4) Max Lucado: Értékes

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

GÖRGETEG. Székely mesejáték.

GÖRGETEG. Székely mesejáték. GÖRGETEG. Székely mesejáték. SZOLGÁLÓ (a nyitott ajtóban vázákat törölget, körülötte is tele a föld leszedett virágcserepekkel. Énekli): Likas a kalapom teteje, kiláccik a hajam belőlle. Eléggé sajnálom

Részletesebben

szerelmes éneke T E D D W A Y N

szerelmes éneke T E D D W A Y N szerelmes éneke T E D D Y W A Y N E A testvéreimnek és a szüleimnek Azt akarom, hogy az életem buli legyen. Se szülôk, se szabályok, se semmi. Hogy senki se állíthasson meg. Senki ne állíthasson meg. Justin

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám A barátság legszebb aktusa az, Midőn barátunkat hibáira figyelmessé tesszük. ( Berzsenyi Dániel )) EZÜSTHARANG A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

I. ének HEIDEGGER ELHIVATÁSA

I. ének HEIDEGGER ELHIVATÁSA VÖRÖS ISTVÁN I. ének HEIDEGGER ELHIVATÁSA 1 A lét mint küldetéses sors, ami igazságot küld, rejtett marad. A rejtett vakfolt a szabadság szívén. A szív olyan szó, amit a kimondhatatlan felvágott mellkasából

Részletesebben

Csukás István A LEGKISEBB UGRIFÜLES. Könyv moly kép ző Ki adó

Csukás István A LEGKISEBB UGRIFÜLES. Könyv moly kép ző Ki adó Csukás István A LEGKISEBB UGRIFÜLES Könyv moly kép ző Ki adó Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nyúl. Vagyis az az igazság, hogy ott, azon a bizonyos réten több nyúl is volt; hogy egészen pontosak

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

Tizennegyedik lecke. nálam

Tizennegyedik lecke. nálam Tizennegyedik lecke Vendégségben Péter: Szeretettel üdvözöllek benneteket nálam. A kabátokat itt hagyhatjátok az előszobában. Juszuf: Köszönjük szépen. Ezt a kis bort neked hoztuk. Le kell venni a cipőt?

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 6. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 6. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 6. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Szexrutin Jocky cikke Ha a szexrıl beszélgetsz egy nıvel, akkor már egészen jó úton jársz

Részletesebben

Cecelia Ahern: Bennem élsz

Cecelia Ahern: Bennem élsz Cecelia Ahern: Bennem élsz Cecelia Ahern Bennem élsz (Részlet) Fordította Hussami Péter A fordítás alapjául szolgáló mű Cecelia Ahern: Thanks for the Memories (London: HarperCollins, 2008) (Részlet) Athenaeum

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben