A z u n i ó. Béres Attila pályázata a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A z u n i ó. Béres Attila pályázata a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjára"

Átírás

1 A z u n i ó Béres Attila pályázata a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjára 2009

2 A z u n i ó 2 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata tartalom I. Előszó helyett Két színházépületben három önálló tagozat Egy nagyon is valóságos beszélgetés kivonata 3 II. A Pesti Magyar Színház új, sajátos arculata 11 II/1. Műsorpolitika 11 II/2. Műfaji sokszínűség és alkotói csapat 12 II/3. társulat 12 II/4. Bemutatók az első évad 13 III. Paradigmaváltó új színházi működtetési formák a Pesti Magyar Színházban 14 III/1. Fúzió 14 III/2. Unió 16 IV. Racionalizálás és megújulás: a Pesti Magyar Színház gazdálkodási programja ( ) 19 IV/1. Költségvetési keretszámok 20 IV/2. Bevételek 20 IV/3. Kiadások 21 V. Marketing és kommunikáció 24 V/1. Változás, újszerűség, újjászületés 24 V/2. Új stratégia a propagandában és a kommunikációban 24 V/3. Kommunikációs és marketing eszközök média kampányok 25 V/4. Szervezés és jegyeladás 26 VI. Mellékletek 28 VI/1. Béres attila életrajza 29 VI/2. Bizonyítványok 31 VI/3. Együttműködési szándéknyilatkozatok 34

3 A z u n i ó 3 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata I. Előszó helyett Két színházépületben HÁrOM ÖnÁlló tagozat egy kezemmel csak másfél pudot emelek fel, kettővel ötöt, sőt hat pudot (Csehov: Három nővér) egy nagyon is valóságos beszélgetés kivonata szereplők: Béres Attila, a Budapesti Operettszínház főrendezője Kerényi Miklós Gábor Kossuth díjas, Bartók-Pásztory díjas kiváló művész, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az Európai Zenés Színházi Unió elnöke tanár Úr, van egy ötletem Nekem is, de kezdje Ön! Meg szeretném pályázni a Magyar Színházat. Miért, nem érzi jól magát az Operettszínházban? De igen, sőt. De azt gondolom, hogy ez egy elszalaszthatatlan lehetőség arra, hogy létrejöjjön Budapesten egy korszerű, XXI. századi európai színházi modell, olyan, mint a bécsi Vereinigte Bühnen Wien!

4 A z u n i ó 4 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata Hangzatos szavak... De mi van mögöttük? Egy olyan színházi unió megvalósítása, mely a Budapesti Operettszínház és a Magyar Színház között jöhetne létre! Két épületben működő háromtagozatos színház, amelynek prózai, operett és musical tagozata remekül kiegészíti egymást, és a 75 fős önálló zenekara révén képes még magyar nyelvű operákat és önálló baletteket is bemutatni. Ennek a háromtagozatú színháznak a művészi és gazdasági előnyei szinte magától értetődőek. El sem jut odáig, hogy ezeket az előnyöket kifejthesse. azzal fogják vádolni, hogy én találtam ki már megint valamit, és így akarja az Operettszínház a Magyar Színházat bekebelezni. Ugyan. Két önálló intézmény strukturális uniójáról van szó, nem pedig bekebelezésről. a két intézmény az unió után is megtartja saját nevét, önálló racionalizált infrastruktúráját, sőt az alapító okiratokban meghatározott művészi arculatát. És akkor, mire jó ez az unió? Mert lehetőséget ad az ebből származó közös előnyök, gazdasági és művészi lehetőségek maximális kihasználására. Mondjon olyan érvet, amellyel azt támasztja alá, hogy ez jó a Magyar Színháznak a Magyar Színház az elmúlt évadban 169 előadást játszott, aminek több mint a fele volt zenés, és csak 59 prózai. az unióval lehetőség nyílik egy önálló prózai tagozat működtetésére, amit nem terhel zenés kötelezettség. Így ez a remélhetőleg igen erős prózai tagozat 120 előadásra lenne képes a nagyszínpadon, s tekintettel az Operettszínház zenés tagozatainak megjelenésére, ez összesen 240 előadást jelenthetne. Ráadásul mindez az Operettszínházzal való unió miatt gazdaságilag jóval előnyösebb lenne minden más megoldásnál, és a számítások szerint évi kb. 200 millió Ft megtakarítást eredményezne! Ezt az összeget, ami három év alatt kb. 600 millió forint, az épület részleges felújítására tudnánk fordítani. az előnyök közé tartoznának az Operettből átirányítható nézők, az Operettszínház nemzetközi kapcsolatainak jobb kihasználhatósága, s az ott folyó igen erős marketing-tevékenység előnyeinek azonnali élvezete.

5 A z u n i ó 5 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata És az Operettszínháznak milyen előnyöket jelent ez a szerkezet? az Operettszínháznak nagyobb a közönségigénnyel igazolható játszókapacitása, mint amennyit saját épületében le tud bonyolítani. Évek óta alternatív játszóhelyeken thália, Nyugati teátrum tart előadásokat, hogy ezt ki tudja elégíteni. Folyamatos kompromisszumokat kell kötnie a megfelelő előadásszám érdekében. Nyilvánvaló, hogy az unió rengeteg előnnyel járna számára is, kiszámíthatóvá, tervezhetővé válna a műsorstruktúra, koncentráltabbá a közönségszervezés és marketing, jobban kihasználhatóvá a szabad kapacitások. De, a Magyar Színház bár játszik zenés előadásokat is, alapvetően mégis egy prózai színház! Bárki pályázza meg a Magyar Színházat, nem lesz más lehetősége, mint egy olyan erős prózai tagozat, társulat, színház képét megrajzolni, ami legalább felerészben zenéseket is játszik Ez pedig négy módon oldható meg: vagy prózai színészek próbálnak rendszeresen, igen változó színvonalon zenéset játszani, vagy létrehoznak egy önálló zenés tagozatot, vagy koprodukciókat kezdeményeznek, vagy egyszerű teremkiadásokat eszközölnek. Más megoldás nincs. Ezeknél a terveknél az Operettszínházzal való unió költségtakarékosabb, művészi és marketing szempontból megbízhatóbb. Mert az unió által az első pillanattól adott egy művészi és infrastrukturális háttér, egy közönségbázis, egy olyan gazdasági racionalitás, ami elvitathatatlan, valamint a prózai tagozatot nem nyomja a zenés kötelezettség súlya! Így a Magyar Színház magas színvonalú zenés előadásokat játszhat, természetesen arányosan a prózai előadások mellett! az én vállalásom a nagyszínpadon évi 240 előadás, ebből 120 zenés és 120 prózai. a Sinkovits Imre Színpadon programszerűen elindítjuk a mai magyar írók színpadi műveinek bemutatását. Valamint beavató színházat fogunk tartani iskolások számára, Karsai György egyetemi tanár vezetésével. Itt az első évadban 80 előadást tervezünk. És hogyan tudja ezt megvalósítani? Ez igen magas előadásszám! Együtt. Mert ez csakis a strukturális unió esetén lehetséges Figyelmeztetem, hogy két különböző fenntartóval rendelkező színházról beszél! Igen ez valóban komoly kérdés. De valamilyen átmeneti megoldás csak létezik, mely a tulajdonosváltást megelőző időszakra megoldást jelenthet.

6 A z u n i ó 6 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata a stratégiai partnerség. Egy alapszerződés, mely szerint a két színház költségvetési rendjét maximálisan betartva átmenetileg együttműködési megállapodásokkal és bérleti konstrukciókkal hidalná át a szorosan összehangolt működtetés problémáit. De térjünk vissza az előadásszámhoz. Hogyan lesz 320 előadás egy évben? 120 zenés előadás plusz 120 prózai előadás a Nagyteremben, valamint 80 prózai előadás a Sinkovits Imre Színpadon. Első évben hét új bemutatót tervezek. 2 nagyszínpadi prózai, 2 nagyszínpadi zenés, 1 nagyszínpadi balett és 2 kisszínpadi prózai bemutatót. a Magyar Színház régi repertoárjának húzó előadásait természetesen műsoron tartanám. E mellé fokozatosan sorakoztatnám fel az új bemutatókat. Valamint azokat az előadásokat, melyek az Operettszínház repertoárjából ennek a strukturális uniónak köszönhetően kerülnek a Magyar Színház színpadára. Színházi unió a Magyar Színház és az Operettszínház között? azt gondolom, ez az elgondolás egy igazi európai színházi modell irányába mutat. Bevallom magának, hogy mégis szkeptikus vagyok. a 90-es évek közepén Szinetár Miklóssal, az Operettszínház akkori igazgatójával, az éppen szétesőben levő Rock Színház vezetőivel, Makláry lászlóval, az Operettszínház zeneigazgatójával, Oberfrank Gézával, az Operaház főzeneigazgatójával és Venczel Sándorral, az Opera gazdasági igazgatójával azt terveztük, s e témában tanulmányt nyújtottunk be a Művelődési és Közoktatási Minisztériumhoz, hogy leválasztjuk az Operáról az Erkel Színházat, közös intendatúra alá vonjuk az Operetettel, s így az odatartozó operai részleggel és a Rock színházi csapattal együtt közhasznú társaság formában Városi Opera vagy Népopera néven jött volna létre egy dinamikus zenés színház. Nos, a tervet rögtön támadni kezdték, abból végül nem lett semmi, az Erkel pedig végleg elindult a hanyatlás útján s habár született még rengeteg értékes előadás, az épület leromlott, évekkel ezelőtt be is zárt. Szerintem ezt ma már a döntéshozók is bánják Ha bánják, ha nem, az Erkel Színház megszűnt. És ez egy rendkívül szomorú tény. Mint ahogy az is látható, hogy a Magyar Színház épületét jó lenne megóvni a teljes leromlástól. Egyébként nekünk valóban vannak produkcióink, amelyeket a Magyar Színházban játszhatnánk. Sikert arathat a Menyasszonytánc, a Mágnás Miska, az abigél, a Szentivánéji álom, az Ibusár, a lili bárónő természetesen igénybe kellene venni a Magyar Színház társulatának erejét is ezekben a szereposztásokban. És hát jó néhány tervezett új bemutatónk remekül érezné magát ott! Készülünk régi álmom, Szerb antal regényének, a Pendragon legendának musicalként való bemutatására, vagy lázár Ervin Szegény Dzsoni és árnika című művének zenés játékká formálására, nem beszélve a már majdnem elkészült Pinokkió című gyermekeknek való balettünkről, amelynek lőcsei Jenő a koreográfusa.

7 A z u n i ó 7 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata Külön fantáziát látok a három tagozat közötti átjárhatóságban, abban hogy a prózai társulat tagjai szabadon felléphetnének zenés darabokban az Operettben, és fordítva. Hogy a Magyar Színházban színvonalas zenei megszólalást kapnak a zenés előadások, a Budapesti Operettszínház zenekara, énekkara révén, mely az unió előnyének köszönhetően szolgálatban teljesíthetné az előadásokat. Ez egyrészt egy igen jelentős anyagi megtakarítás, másrészt biztosítéka a magas művészi színvonalnak. tehát az unió egy tiszta és egyértelmű gazdasági és művészi racionalitás, mely révén felszabadul évi 200 millió forint, melyből megmenthető a már-már összeomló épület. Ugyanakkor így létrejöhet egy ideális népszínházi működés, amely képes megvaló- sítani egy olyan ifjúság-orientált programot, amelynek fő célja nomen est omen magyar szerzők drámai műveinek, magyar operetteknek és új magyar musicaleknek bemutatása. És mindehhez jönne még az Operettszínház hatalmas közönségbázisa, amely már jelenleg is elsősorban magyar szerzők darabjaira vált jegyet, főleg, ha a szabadkai születésű lévay Szilvesztert nem jugoszláv zeneszerzőnek tituláljuk Évi 500 ezer néző jelentős részének figyelmét lehetne a Magyar Színházra is irányí- tani, közös bérletrendszerrel, kihasználva az egymást erősítő pr- és marketingpolitika előnyeit, a sikeres menedzsment támogatását. Mik a prózai tagozatra vonatkozó elképzelései? Meg kell találni a Magyar Színház pontos helyét a budapesti színházi palettán! Ez nem könnyű feladat, hiszen ott a Katona, a Radnóti, a most különváló Örkény Színház, vagy az egyre nagyobb támogatást élvező Centrál Színház. Én egy, a magyar darabokat újakat és régieket fokozott figyelemmel kísérő, a klasszikusokat új értékekkel megtöltő, közönség- és minőségcentrikus színházat kívánok létrehozni. Egy olyan színházat, amely komoly értékeket teremt, és 650 néző nézi esténként azt szeretném, ha a közeljövőben minőség- és stílushomogenitás jellemezné a Magyar Színház minden előadását. Nem a különbözni akarás szándékának erőltetésével keresem a megújulás útjait. alapvetően egy realista színházat képzelek, de nem a szűken felfogott stílusrealizmus értelmében, hanem a valósághoz való viszonyok átfogó esztétikai értelmében. Nem szűk körű, partikuláris rétegszínházat képzelek el, hanem minél szélesebb és tagoltabb közönségréteghez kívánok szólni. Ennek jegyében olyan alkotótársakat igyekeztem megnyerni, akik letéteményesei ezeknek a gondolatoknak. Kikről lenne szó, és adtak-e szándéknyilatkozatot Önnek azok, akikkel együtt szeretné meghatározni a Magyar Színház arculatát?

8 A z u n i ó 8 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata természetesen csak olyanokat említek, akiknek bírom az írásos egyetértését, támogatását. Ők a kaposvári színházi iskola különböző generációinak képviselői: ács János, Mohácsi János, Rusznyák Gábor, Keszég lászló, Jordán tamás rendezők, valamint a fiatalabb rendezőgeneráció néhány képviselője: Szabó Máté és Dömötör tamás. a tervezők közül Horesnyi Balázs, Khell Csörsz, Menczel Róbert, Füzér anni, Velich Rita munkájára számítok. Irodalmi vezetőnek Duró Győzőt sikerült megnyernem. Mindezen túl Karsai György vállalta, hogy havi rendszerességgel iskolai osztályok számára ógörög tragédiákból és komédiákból beavatószínházat tart. Ők lennének a garancia egy olyan magas művészi színvonalú színházra, amely képes egy széleskörű repertoár megvalósítására, modern és klasszikus darabokkal, kiemelt figyelemmel a magyar szerzők műveire, és biztos vagyok benne, hogy megjelenésük a zenés műfajokban is igen jelentős lenne. tudja, én mindig is hittem abban, hogy egyszer létrehozható lesz egy ilyen szövetség, megvalósítható egy budapesti színházi unió! De hogyan fogja meggyőzni erről a kétkedőket, akik azt fogják állítani, hogy az Operettszínháznak, magának, nekem túl nagy hatalom összpontosul a kezében?! Nyilvánvalóvá fogom tenni számukra, hogy nem történik más, mint egy olyan komplex színházi forma megszületése, mely Európában bevett gyakorlat, s melynek létrejötte előny a közönségnek, előny Budapestnek, és egyértelmű gazdasági racionalitás. az évenként ennek köszönhetően megspórolt kb. 200 millió forintból az első évben meg lehetne oldani a csatornázás és az öltözők, a színpad háta mögötti környezet felújítását, a másodikban modernizálni lehetne a színpadot, a harmadikban sorra kerülhetne a nézőtér és a külső felületek renoválása. Három év alatt kívül-belül megújulhatna a színház, anélkül, hogy ez plusz invesztíciót kívánna! S közben a rétegszínház felől a népszínház irányába mozdulhatna egy igen igényes színházi stílus. Nem elég érv ez? Reméljük a legjobbakat És az ízlés? Nem fog minket az a vád érni, hogy így az operettszínházi ízlésvilágot terjesztjük ki?! Kell attól tartanunk, hogy az ács, Mohácsi, Jordán, Rusznyák, Keszég, Szabó, Karsai, Duró, Dömötör tamás nevével fémjelzett alkotói kör nem a saját ízlésvilágát fogja képviselni? Kell attól tartanunk, hogy nem fog megvalósulni a minőség és stílus homogenitása? És valóban óvni kéne a Magyar Színházat attól az ízléstől, amelyet évről-évre 500 ezer néző igazol vissza az Operettszínházban? a kettő szerintem nem ellentét, hanem egység, amely okos műsorstruktúrában, bérletrendszerben egymást erősítheti, és művészi értékeket közvetíthet biztos közönségbázison! Higgye el, ez nagyon fontos pillanat nem csak az én, hanem a Magyar Színház életében is.

9 A z u n i ó 9 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata tudja, hogy első nyertes pályázatom címe volt ez: Fontos pillanat. Sokan támogattak, ascher tamás, alföldi Róbert, Eszenyi Enikő. És a legmegnyugtatóbb az volt, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2000-ben nem politikai, hanem szakmai döntést hozott, hiszen mindegyik politikai pártból támogattak. És az így kialakult többség által lett nyertes a pályázatom. Én bízom abban, hogy most a Magyar Színház esetében is a szakmai vélemény lesz a mérvadó. Hiszen a politika feladata az is, hogy bizonyos szakmai kérdésekben a szakmai véleménynek szerezzen érvényt. És személyem révén kizártnak tartom a politikai döntés megjelenésének lehetőségét Reméljük a legjobbakat Nézze tanár úr, az Operettszínház sikeres működése, a nézőszám, az előadásszám, a hazai és nemzetközi elismerések mind-mind azt igazolják, hogy a konok és kitartó munkának van és lesz eredménye. Valóban, ez fontos. De higgye el, egy pályázat megítélésénél a legfontosabb nem is a pályázat milyensége, hanem a pályázó hitele. az, hogy hiteles-e aki mondja, vagy hihető-e, amit mond, ígér! Én vállalom, hogy amit ígérek a pályázatban, megtartom. És az unió az egyetlen járható út. az Operettszínház elmúlt kilenc éve garancia a sikeres működésre. Hiszen ebben az időszakban az Operettszínházban mutatták be a legtöbb új magyar darabot, Szakcsi lakatos, Jávori Ferenc, Kocsák tibor, Darvas Ferenc műveit. Ugyancsak ebben az időszakban Kálmán Imre szobrát avattuk a Nagymező utcában, rendeztünk nemzetközi karmesterversenyt, és most szervezzük a lehár Ferenc Nemzetközi Énekversenyt, díjazták a színház produkcióit és alkotóit külföldi fesztiválokon. létrejött az Európai zenés Színházi Unió, és Szentpéterváron, Prágában, Bukarestben, San Franciscóban, Erfurtban, Salzburgban, Jekatyerinburgban, Bécsben az általunk rendezett előadásokkal a magyar színház hírnevét próbáltuk öregbíteni. És az sem mellékes, hogy Önt a legkíméletlenebb ellenfelei is elismerik sikeres színházvezetőnek. Ezzel legalább annyi ellenfelet is szereztem, mint barátot... Én hiszek a közös gondolkodás és az együtt cselekvés erejében.

10 A z u n i ó 10 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata Meggyőződésem, hogy ez a titka a bizalmi együttműködésen alapuló igazán nagy teljesítményeknek. az egymás véleményének elfogadása, az egymásra figyelés és az ennek következtében összeadódó energiák egy közös akarat és cél mentén. a szerepek változhatnak, a cél azonban nem, s a legfontosabb, amiben hiszünk, hogy az értékes színház és a közönségérdeklődés nem zárja ki egymást! Én is hiszek az átjárhatóságban, hiszek abban, hogy különböző megközelítések ha konfliktusokon keresztül is, de együttműködve új értéket hozhatnak létre. Hiszek abban, hogy a jövő nem a magányos harcosoké, az örökös küzdelemé, az egymással szemben pozicionálás reménytelen csapdájáé, és hiszek abban, hogy ezt végső soron a közönség szeretete igazolja vissza. Hiszen, ez az Operettszínházi tapasztalatom. Vágjunk bele. Elnézést, végig én beszéltem, és tulajdonképpen Ön is akart nekem mondani valami nagyon fontosat. Mit is? azt, hogy, jó lenne, ha megpályázná a Magyar Színházat, mégpedig a Budapesti Operettszínházzal való strukturális unió létrehozásának szándékával

11 A z u n i ó 11 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata ii. A MAGyAr színház új, sajátos ArculAtA A Magyar színház és a Budapesti Operettszínház uniójával az a határozott szándékunk, hogy megteremtsük mind a gazdasági, mind a művészi alapját egy széles közönségréteghez szóló népszínház létrejöttének, mely három tagozattal, prózai-, musical-, operai felépítésű operett-tagozattal rendelkezik, és ilyen módon abszolút alkalmassá válik korszerű prózai darabok, zenés drámák, musicalek, operettek, balettek, sőt magyar nyelvű operák bemutatására is. az uniót követően, de az ezt előkészítő, az ezt megelőző stratégiai partnerség időszakában is a Magyar színház önálló arculattal, határozottan körvonalazott művészeti koncepcióval kell rendelkezzen, és az unión belül is sajátságos feladatok hárulnak rá. ii/1. Műsorpolitika az elkövetkező évadtól a Magyar színház, terveim szerint, a nagyszínpadon évi 240 előadást fog játszani, ebből 120 zenés és 120 prózai előadást, részben támaszkodva a jelenlegi repertoárra. a Sinkovits Imre Színpadon szeretném programszerűen elindítani a kortárs magyar írók színpadi műveinek bemutatását, valamint Karsai György egyetemi tanárral közösen, egy határozottan ifjúság-orientált, beavatószínházi programot. Itt az első évadban terveim szerint 80 előadást fogunk játszani. Vállalásom tehát: évi 320 előadás a Magyar színház két játszóhelyén. a Magyar Színház nem a minden áron különbözni akarás szándékának erőltetésével keresi a megújulás, az arculat-kialakítás útjait. legfőbb feladatának azt fogja tekinteni, hogy folyamatosan képes legyen a szellemi frissesség olyan intenzív állapotában létezni, hogy a lehető legpontosabban és leggyorsabban ismerje fel a társadalom legérzékenyebb problémáit. És a felismerés színházi megvalósításából művészileg, esztétikailag a lehető legérvényesebbet vállalja. azáltal segítse a társadalmi fejlődést, hogy előadásaival tudatosítja az egyén és a közösség lét- és sorsproblémáit. Nem szűk körű, partikuláris rétegszínházat képzelek el, hanem minél szélesebb és tagoltabb közönségréteghez kívánok szólni, hiszen az egyén és a közösség lét- és sorsproblémái nem egy elitre tartoznak, hanem magára a közösségre, és ezen belül minden egyénre.

12 A z u n i ó 12 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata ii/2. Műfaji sokszínűség és alkotók Fontosnak gondolom a műfaji sokszínűséget, operától, operetten és musicalen át a prózáig, a balettig, fontosnak tartom, hogy a színház játékstílusa minél változatosabb, gazdagabb és nyitottabb legyen, de ugyanolyan fontosnak tartom a minőségi és az ízlésbeli homogenitást. egy színház arculatát mindenekelőtt az előadások határozzák meg. Valamint azok a színészek, rendezők, tervezők, dramaturgok, azok az alkotók, akiknek az összefogásából, párbeszédéből, együtt gondolkodásából, közös munkájából az előadás megszületik. a kaposvári színházi hagyományokon nevelkedett rendezők: Ács jános, rusznyák Gábor, Keszég lászló, Mohácsi jános, valamint a fiatalabb generációból szabó Máté és Dömötör tamás Magyar Színházhoz való kötésével és folyamatos foglalkoztatásával, biztosítottnak látom az elmélyült szakmai munkát. Olyan alkotókat próbáltam megnyerni, akiknek tevékenysége szakmailag ismert és elismert, és akik garanciát jelentenek a minőségi és az ízlésbeli homogenitás megvalósításához. Hasonló megfontolásból kértem fel irodalmi vezetőnek, dramaturgnak Duró Győzőt, és az ógörög tragédiákat és komédiákat alapul használó beavató színházi előadások vezetésére Karsai Györgyöt. ii/3. társulat A Magyar színház működését repertoárszerűen, állandó társulattal képzelem el. az új arculat meghatározó alappillére a fentebb említett alkotók mellett a társulat óta, amióta elvégeztem a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem színész szakát és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházhoz szerződtem, mindig társulati tagként dolgoztam. És később, a rendező szak elvégzése után, így volt ez Egerben, Pécsen, majd az Operettszínházban. Meggyőződésem, hogy a társulat a színház létezésének az alapja. A színész pedig a színházi koordináta rendszer origója ben matematika szakos hallgatóként statisztáltam a kolozsvári állami Színházban, a tompa Gábor által rendezett ahogy tetszikben. a főpróbán, mely egy nagyon hideg decemberi nap estéjén volt, az Orlandót játszó Bíró József az egyik jelenetnél megállította a főpróbát és közölte a rendezővel, hogy nem fog belemenni a színpadon elhelyezett medencébe, mert annak vize alig pár fokos, a színházteremben pedig alig fokot lehet mérni. a főpróba leállt, és tompa, mint igazgató, magához kérette a fűtőt. Majd a következő párbeszéd zajlott le köztük: tompa: Fűtő: tompa: Maga tudja, miért van ebben a színházban? a fűtési rendszereket működtetem, és vigyázok a fűtési normák betartására. Nem, maga azért van itt, hogy segítse és megteremtse annak a lehetőségét, hogy Bíró József, vagy bármely másik színész estéről estére, ezen a színpadon játsszon!

13 A z u n i ó 13 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata akkor értettem meg, és mindig azokban a színházakban éreztem magam igazán otthon, ahol az egyik koordináta-tengely a színész, a másik koordináta-tengely a rendező, a harmadik az előadás; és az általuk meghatározott térbeli Descartes-koordinátarendszerben minden e három tengely által határozódik meg. A Magyar színház jelenlegi társulatának meghatározó színészeinek megtartásával, az ő erejükre alapozva, olyan társulatot kívánok létrehozni mely képes az együttgondolkodásra, az összefogásra és a minőségi homogenitásra. Hiba és felelőtlenség volna részemről azt állítani, hogy a jelenlegi társulatot nem kell racionalizálni. Kell, hiszen nyilvánvaló egyensúly eltolódások láthatóak. Racionalizálni kell, és ebben számítok a budapesti színház és Filmművészeti egyetem végzős hallgatóira. ii/4. Bemutatók az első évad a es évadtól kezdődően 7 új bemutatót tervezek a Magyar Színházban. a strukturális unió megvalósulásával ez a bemutatószám természetesen nőni fog, de garantálom, hogy minden évben legkevesebb 4 új prózai bemutatót tart a Magyar színház. a es évad 7 új bemutatójából négy prózai előadást, két zenés előadást és egy gyerekeknek szóló balett előadást tervezünk: október (nagyszínpad) Heinrich von Kleist: Heilbronni Katica, rendező: Ács János november (stúdió) Háy János: Pityu bácsi fia, rendező: Keszég László december (nagyszínpad) Brecht Weill: Koldusopera, rendező: Béres Attila február (nagyszínpad) Móricz zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül, rendező: Rusznyák Gábor március (nagyszínpad) Collodi Kocsák: Pinokkió, koreográfus: Lőcsei Jenő március(stúdió) Darvasi lászló: argentína, rendező: Szabó Máté május (nagyszínpad) Szerb antal: Pendragon legenda, rendező: Kerényi Miklós Gábor a es évadban vállalt Mohácsi János rendezést, mivel már a pályázat kiírásának időpontjában a teljes jövő évadra lekötött munkái voltak. az új bemutatók mellett, az uniót megelőző stratégiai partnerség keretén belül, az Operettszínházból több előadás kerülhet át a Magyar színház színpadára az első néhány évadban, részben új szereposztással, támaszkodva a Magyar színház társulatának tagjaira: Jávori Ferenc: Menyasszonytánc Szirmai albert: Mágnás Miska Kocsák tibor Somogyi Szilárd Miklós tibor: abigél Szakcsi lakatos Béla Müller Péter Sziámi Kerényi Miklós Gábor: Szentivánéji álom Huszka Jenő: lili bárónő.

14 A z u n i ó 14 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata iii. PArADiGMAVÁltó új színházi MűKÖDtetési FOrMÁK A Pesti MAGyAr színházban az előbbiekben lefektetett igazgatói koncepciót szem előtt tartva, ebben a részben felvázolom azt a szervezeti formát, amelynek segítségével a leghatékonyabban lehet majd a két színházat működtetni. ahogy a színház művészi profilján, úgy a színházműködtetés terén is újítani szándékozok. a többműfajúság, a többtagozatúság, több játszóhely, több épület, több műhely közös irányítással és gazdálkodással nem csak multifunkcionalitást, de nagyon komoly gazdasági eredményt teremthet, megtakarítást eredményezhet a két színház szervezeti felépítésének és létszámgazdálkodásának megfelelő megújításával, ésszerűsítésével. alapvető feladat, hogy a jelenleg két, különböző fenntartóval rendelkező színház szervezeti felépítését, működtetését összhangba hozzuk. Hogyan történhet ez, hiszen jelenleg két tulajdonosi, vagyoni és költségvetési körről, fővárosi és minisztériumi fenntartású színházakról beszélünk? a két színház szervezeti és gazdasági összevonását természetesen két lépcsőben, egy előkészítő, ún. fuzionális időszakban és egy megvalósító, ún. uniós időszakban képzelem el. az első időszakban a két színház közt egy szoros, minden területet magában foglaló alapszerződés alapján kezdődhet meg az együttműködés. a második időszakban, a tulajdonosváltás megtörténtével és a két színház uniójának létrehozásával amelyet egy új alapító okirat szentesít egy olyan új színházi struktúra valósul meg, amely méltán állítjuk paradigmaváltást hoz a XXI. századi magyar állami színházi működtetés és finanszírozás területén. iii/1. Fúzió amíg az Operettszínház fővárosi önkormányzati fenntartású és a Magyar Színház minisztériumi, ún. tárcaszínház marad, a két színház értelemszerűen az eddigi feladatkörét teljesítve, külön-külön vezetéssel működik, de összehangolja művészeti és működésbeli munkáját. Ebben az időszakban a két színház működtetését önálló színházakként kell biztosítani egy stratégiai együttműködés alapján.

15 A z u n i ó 15 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata a Magyar Színház stratégiai partnere az Operett. Ez azt jelenti egyrészt tekintve, hogy a Magyar Színház elsősorban prózai színház az Operettszínház biztosítja a zenés darabokhoz szükséges énekkarát, balettkarát és zenekarát. Másrészt, hogy a Magyar Színház játékrendjében az Operettszínház produkciói is megjelennek, azok, amelyek alkalmasak az ottani színpadi körülmények közötti játszásra, és új közönségrétegeket hoznak a Magyar Színházba. Ehhez már ebben az időszakban meg kell teremteni a tagozatok közötti átjárhatóságot, hogy a közalkalmazottak (hiszen mindkét színház költségvetési szerv) szolgálatban teljesíthessék az előadásokat, mert ez csak így lehet gazdaságos. az új igazgató már a fúzió időszakában határozott döntéseket kell hozzon a Magyar Színház jelenlegi szervezeti felépítésének módosítására, és kisebb személyi változásokkal a létszámgazdálkodás pozitív racionalizálására. a színészek, közreműködők és egyéb művészeti ügykezelők közös foglalkoztatása mindkét szervezet számára nagy előnyökkel jár, hiszen csökkenteni fogja a szükséges közalkalmazotti státuszok számát, így a bértömeg-mennyiséget is. Ugyanez vonatkozhat az alkotói gárda, tervezők, rendezők, dramaturgok területére is. A pályázati anyag szerint jelen pillanatban 187 fő közalkalmazott dolgozik az intézményben. Véleményem szerint a két színház stratégiai együttműködésével jelentős, kb főre kiterjedő létszámcsökkentést lehet az előkészítő időszakban végrehajtani. Külön újragondolást kíván a műszaki személyzet és a műhelyek sorsa. Ebben a kérdésben két alapvető elv határozza meg a gondolkodást: a társulatiság elve és mindenekelőtt a műszaki-technikai háttér biztonságának, biztosításának kérdése. Valószínűleg itt nem járható az az út, mint a színészek, közreműködők esetében, és a Magyar Színháznak az unióban is rendelkeznie kell egy felkészült műszaki személyzettel. a műhelyek sorsát illetően az elv: kapacitásuk minél nagyobb kihasználása és lehetőség szerint bedolgozás más színházak bemutatóihoz, vállalkozási tevékenység keretében. Már most megállapítható, hogy a két színház műhelyei kapacitásának összehangolása, illetve későbbi egyesítésük jelentős profittermelést, saját bevételnövelést eredményezet.

16 A z u n i ó 16 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata iii/2. unió a tulajdonosváltás megtörténtével a két színháznak közös alapfeladata és tevékenységi köre lesz és az alapító okiratnak egy háromtagozatos, zenei és prózai színházi unió működési struktúráját kell lefektetnie. Az unió lényege, hogy bár mindkét színház megtartja nevét és önálló arculatát, de társszínházakként üzemelnének tovább. Ez teremt lehetőséget a két színház szervezeti felépítésének minél hatékonyabb egybeékelésére, és az immár egy tulajdonosi, vagyoni és költségvetési körből származó állami költségvetési szerv színpadi- és épületműködtetési racionalizálására. Az unió alapépítményéül egy új szervezeti struktúra kell, hogy szolgáljon, amelynek a következők az alapelemei: Művészeti Tanács: Az unió legfontosabb szakmai döntéshozó testülete a Művészeti tanács lesz. A Művészeti Tanács tagjai a két színház magasabb vezetői beosztású munkatársai: azaz az Operettszínház főigazgatója, főzeneigazgatója, valamint a Magyar Színház igazgatója. további tagok: a két színház közös gazdasági igazgatója, valamint a két ügyvezető igazgató. Ennek a testületnek a magasabb vezetői rendelkeznek a művészeti kérdésekhez és a művészeti állományhoz szükséges munkáltatói hatáskörrel; az ügyvezető igazgatók a szervezeti és működési kérdésekben a rájuk átruházott hatáskörökben döntenek felelősen; a gazdasági igazgató pedig a törvény adta jogával él a döntések meghozatalakor. E legfontosabb döntéshozó testület munkájában tanácsadóként részt kell vegyen a két színház közös irodalmi vezetője, illetve az uniós színházak bel- és külföldi vendégjátékaiért, valamint mindkét színház marketing tevékenységéért felelős vezetők. Magasabb vezetők: a Budapesti Operettszínházat annak főigazgatója, a Pesti Magyar Színházat annak igazgatója vezeti az alapító okiratban meghatározott társvezetői minőségben és vagyonkezelői jogkörrel felruházva, akik a Művészeti tanács segítségével irányítják a felépítés két nagy egységét: a művészeti szervezetet és az ügyvezetés szervezetét. Az unió művészeti szervezete: az unió két színházának három tagozata (operett, musical, próza) lesz, amely a művészeti szervezetben egyesül. a művészeti szervezetben a fentebb említett két magasabb vezető irányítja a tagozatokat a főzeneigazgató segítségével, aki felügyeli mindhárom tagozat zenei tevékenységét.

17 A z u n i ó 17 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata Ugyancsak a két színház igazgatói irányítják közvetlenül a színművészek, illetve énekes színművészek munkáját, valamint a rendezők, játékmesterek, dramaturgok tevékenységét. a karok munkáját az egyes területek vezetői irányítják: az operett tagozaton belül az énekkart a karigazgató, a balettkart a balett együttes vezető, a musical együttest az együttes vezetője, és mindkét tagozat zenekarát a főzeneigazgató, valamint a zenei ügykezelők korrepetitorok, zenei asszisztensek, kottatárosok munkáját is. Az unió ügyvezetés szervezete: Újdonság, hogy az ügyvezetés szervezetét a két színházban külön ügyvezető igazgatók vezetik, akik külön-külön felelnek a színházi adminisztráció alább felsorolt 6 nagy területének szabályok szerinti működtetéséért, külön tekintettel a gazdasági vezető törvényben biztosított munkajogi és pénzügyi felelősségvállalási hatáskörére. Művészeti- és igazgatói titkárság: közvetlenül az ügyvezető igazgató irányítja, külön tekintettel arra, hogy a két színház igazgatói a művészeti főtitkárral közvetlenül egyeztetik az unió próba- és előadásrendjét. az uniónak közös művészeti főtitkára lesz, akinek a munkáját színházanként egy-egy vezető művészeti tikár segíti. a vezető művészeti titkárok irányítják a rendezőasszisztensek, ügyelők, súgók munkáját. az uniónak közös gazdasági (fő)igazgatója kell legyen, akinek munkáját két gazdasági igazgató helyettes segíti a munkaügyi és a pénzügyi terület felosztásával. Újdonság, hogy a két színháznak közös gazdasági osztálya lesz. Véleményünk szerint ez is elősegíti a működtetés racionalizálását. a műszaki igazgatója is közös kell legyen a két színháznak, de tőle átruházott munkáltatói jogkörrel, a színpadi munkát irányító két műszaki vezető helyettes segíti munkáját, akik különkülön irányítják a két színház műszaki személyzeteit. Sem az üzemigazgatói, sem a gondnoki munkakört nem lehet összevonni, a két színház több épülettel és karbantartó-, illetve kivitelező műhelyekkel rendelkezik, ezek irányításához színházanként külön-külön üzemigazgató és gondnok szükséges, de feltétlen meg kell teremteni fenti területek munkájának összehangolását a vállalkozási tevékenységből remélt profittermelés érdekében. Meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a Unióban a Magyar Színház portaszolgálatát, nézőtéri-, ruhatári-, valamint takarító személyzetét milyen feltételekkel szabad kiszervezni, illetve az ezeken a területeken jól működő operettszínházi vállalkozásokba beépíteni.

18 A z u n i ó 18 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata Egyértelmű feltétel, hogy a két színház unióba tömörülésével egy időben a színházak külföldi és magyarországi vendégjátékaihoz, a közös arculattervezéshez, a marketing-, sajtó- és jegyértékesítési tevékenység összehangolásához közös produkciós- és marketingigazgató, valamint közös sajtófőnök szükséges. a produkciós- és marketing igazgató két helyettessel irányítja a külföldi és belföldi turnékat, valamint a reklám- és PR-tevékenységet. Meghatározó tényező lehet úgy gazdaságilag, mint az unió profilteremtése szempontjából a két színház szervezési osztályainak egy jegyértékesítési szervezetté való egyesítése, amelynek közös jegyértékesítési és közönségkapcsolati irodavezetője van. Fontos és valószínűsíthetően nagy előnnyel jár a Pesti Magyar Színiakadémia és a Pesti Broadway Stúdió fúziója, hiszen ez jelentős mértékben fel fogja erősíteni a zenés színpadi színész oktatást. Mindezen fentebb felvázolt szervezeti változtatásokkal, két színház uniójának megteremtésével egy jövőbe mutató, gazdaságilag életképesebb színházi modell megvalósítása a célom. Úgy gondolom, hogy ezzel a jelenlegi magyar színházi struktúra alapelemeiből az intézményesült, állami fenntartású színház, ezen belül a társulati rendszer és a repertoárjátszás védelmét szolgáljuk az intézményi formák további bővítésének keresésével.

19 A z u n i ó 19 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata iv. racionalizálás és MeGújulÁs: A Pesti MAGyAr színház GAzDÁlKODÁsi PrOGrAMjA ( ) A Pesti Magyar színház tervezett gazdálkodási programja a pályázat szakmai részében felvázolt együttműködésre, illetve az azt követő strukturális unióra / stratégiai fúzióra alapoz. a fentiek hiányában a tervezett költségvetés nem tartható. Már a program részletes felvázolása előtt érdemes kihangsúlyozni, hogy a program a racionalizálásra, illetve a folyamatos megújulásra helyezi a fő hangsúlyt. a racionalizálás nem csupán a repertoár, illetve az arculat átgondolása, újraszervezése terén valósul meg, hanem a művészeti és működtetési terület állományi és infrastrukturális feltételeinek ésszerűsítésében, illetve olyan beruházásokban és felújításokban, melyek szavatolják a hatékony, korszerű és gazdaságos működést. a Budapesti Operettszínházzal történő strukturális unió két lépcsőn keresztül valósulna meg, első lépésben a két különálló színház az együttműködés változatos formáiban tevékenykedne együtt, a második lépés feltétele a tulajdonosváltás, melyet követően a két színház strukturális unióba lépne, mely a saját nevük és arculatuk megtartása mellett közös gazdálkodási és irányítási rendszert feltételez. Az együttműködés formái az első lépcsőben a következők lehetnek: 1. amíg nem történik meg a tulajdonosváltás, a Budapesti Operettszínház bérleti szerződések keretében előadásokat tart a Pesti Magyar Színházban. 2. a már meglévő előadások felújításával új bemutatókat tart a két színház, közös szereposztással, illetve közös kiszolgálással együttműködési szerződések keretében. 3. Közös új bemutatók létrehozása együttműködési szerződések alapján, felhasználva a két színház eltérő profilú műhelyeinek, alkotógárdájának, előadó-művészeti szervezetének kapacitását. a tulajdonosváltást követően strukturális unió jönne létre, mely során mindkét színház megtartaná nevét, de a Pesti Magyar Színház a Budapesti Operettszínház társszínházaként üzemelne tovább. Ez ad lehetőséget arra, hogy mindkét színház önálló arculatának megtartása mellett kihasználhassa a létrejövő új szervezetből fakadó szervezéstechnikai és méretgazdaságossági megtakarítási lehetőségeket.

20 A z u n i ó 20 B é r e s At t i l A Pá lyá z ata lehetőséget teremt a két színház művészeti potenciáljának közös, hatékonyabb kihasználására, az épületműködtetésért felelős ügyviteli és kiszolgáló szervezeti egységek feladatainak, és ezzel párhuzamosan létszámának további racionalizálására, illetve számos további, a lentiekben részletezett megtakarításra, többletbevételre. iv/1. Költségvetési keretszámok a tervezett fő költségvetési keretszámokat az alábbi táblázat tartalmazza: Költségvetési terv: ezer Ft Bevételek ebből: támogatás Saját bevétel Kiadások Személyi kiadások Járulékok Dologi kiadások Felhalmozási kiadások iv/2. Költségvetési alátámasztása Bevételek támogatás: a támogatás nagyságrendje évek óta csökkenő tendenciát mutat, a pályázati terv megvalósítása esetén vállalható, hogy 2014 évre 2009-hez képest a színház működtetése közel 60 millió forinttal kevesebb fenntartói támogatást igényeljen, illetve hogy a pályázott időszak során, 5 év alatt több mint 750 millió forintos beruházási és fejlesztési program valósuljon meg.

Csokonai Színház igazgató

Csokonai Színház igazgató Csokonai Színház igazgató Pályázati felhívás a Csokonai Színház vezetői (igazgatói) munkakörének betöltésére. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése (4024 Debrecen, Piac u. 20.) pályázatot

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Szám: 13935-1/2014. Javaslat a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezető igazgatója 2013. évi prémiumfeladatainak értékelésére

Részletesebben

Színház maszk nélkül: A Katona József Színház arculatváltása. Pálóczi Alexandra. XXXII. OTDK Társadalomtudományi Szekció március 31.

Színház maszk nélkül: A Katona József Színház arculatváltása. Pálóczi Alexandra. XXXII. OTDK Társadalomtudományi Szekció március 31. XXXII. OTDK Társadalomtudományi Szekció 2015. március 31. Színház maszk nélkül: A Katona József Színház arculatváltása Pálóczi Alexandra Témavezető: Dr. Keszeg Anna Bevezetés Arts and business fogalmak

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Budapesti Operettszínház

Budapesti Operettszínház Budapesti Operettszínház BÉRLETI TÁJÉKOZTATÓ 2 0 09/ 2 0 1 0 S Z Í N H Á Z I É VA D 1065 Budapest, Nagymező u. 17. www.berlet.operett.hu Kedves Közönségünk! A bérletvásárlás és bérletajánlás mindig nagyon

Részletesebben

2010. évi közhasznúsági jelentése

2010. évi közhasznúsági jelentése Az Alternatív Színházi Műhely Alapítvány 7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b Tel.: 06 72/501-500/22091 Adószám: 18307948-1-02 2010. évi közhasznúsági jelentése Pécs, 2011. szeptember 14. 1. Számviteli

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Az ügyvezető igazgató a Színházat egyszemélyi felelős vezetőként irányítja.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Az ügyvezető igazgató a Színházat egyszemélyi felelős vezetőként irányítja. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény előírásainak megfelelően pályázatot

Részletesebben

Népszámlálás kommunikációs program

Népszámlálás kommunikációs program Népszámlálás kommunikációs program Sikeres kommunikáció=eredményes összeírás Népszámlálás az egyetlen teljeskörű összeírás. Legmélyebb területi szintű adatok megszerzése. (kistérség, városrész). Tetszőleges

Részletesebben

l1' ":c_cfu_~p~f: é~'fibij!ttf9ölit ~i1í'ft 3 ij,:t:dj~tjif'.",;;',,;j ::J: fif(i3!j;d:.-.,_,_;:._.) 1,11:},~f'~;~~,~~~tfi

l1' :c_cfu_~p~f: é~'fibij!ttf9ölit ~i1í'ft 3 ij,:t:dj~tjif'.,;;',,;j ::J: fif(i3!j;d:.-.,_,_;:._.) 1,11:},~f'~;~~,~~~tfi 3. számú melléklet A Kulturális, Turisztikai, Sport, Köznevelési és Szociálpolitikai Főosztály felügyelete alá tartozó 1 OO lc1-os önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok 2015. évi szakmai

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének E L Ő T E R J E S Z T É S. Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének E L Ő T E R J E S Z T É S. Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének E L Ő T E R J E S Z T É S Előterjesztő: Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Szám: 95908/2012. Tárgy: A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói munkakörére kiírt pályázati

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

3 Filozófia A biológiai információ generációk közötti átadását az örökítőanyag biztosítja. A DNS szerkezete teremti meg az információ majdnem tökéletesen stabil tárolását, pontos megkettőződését és átadását.

Részletesebben

2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08.

2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08. 2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben

Részletesebben

Kreatív pályázat a Harley-Davidson Fesztivál arculatának kialakítására Megrendelő: H-Budapest Kft. Koncepció leadásának határideje: 2010.

Kreatív pályázat a Harley-Davidson Fesztivál arculatának kialakítására Megrendelő: H-Budapest Kft. Koncepció leadásának határideje: 2010. Kreatív pályázat a Harley-Davidson Fesztivál arculatának kialakítására Megrendelő: H-Budapest Kft. Koncepció leadásának határideje: 2010. november 10. Termék/Filozófia/Megjelenéssel kapcsolatos elvárás

Részletesebben

Tárgy: A Szentesi Művelődési Központ Alapító Okiratának módosítása, és munkakör átminősítése

Tárgy: A Szentesi Művelődési Központ Alapító Okiratának módosítása, és munkakör átminősítése Szentes Város Alpolgármesterétől 6601. Szentes, Kossuth tér 6. Pf.: 58 Ikt.sz.: 02-11411/2006. Témafelelős: Mihály Béláné Tárgy: A Szentesi Művelődési Központ Alapító Okiratának módosítása, és munkakör

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS A MADÁCH SZÍNHÁZ KHT JANUÁR 1-től DECEMBER 31-ig TARTÓ ÜZLETI ÉVÉRŐL

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS A MADÁCH SZÍNHÁZ KHT JANUÁR 1-től DECEMBER 31-ig TARTÓ ÜZLETI ÉVÉRŐL KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS A MADÁCH SZÍNHÁZ KHT. 2005. JANUÁR 1-től 2005. DECEMBER 31-ig TARTÓ ÜZLETI ÉVÉRŐL Budapest, 2006. március 21. Szirtes Tamás ügyvezető igazgató TARTALOM BEVEZETÉS A Madách Színház

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

1. Közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése, egységek feladatai:

1. Közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése, egységek feladatai: 1. Közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése, egységek feladatai: A Társaság operatív felépítése a) A Társaság operatív felépítése igazgatóságok alapján alakul. b) Az igazgatóságok és osztályok a

Részletesebben

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2000. (III. 10.) számú rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2000. (III. 10.) számú rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések Törökbálint Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2000. (III. 10.) számú rendelete a közművelődésről Törökbálint Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a kulturális

Részletesebben

Struktúratervezés Pest megye északi mikro-régiójában minta projekt 2000-2002

Struktúratervezés Pest megye északi mikro-régiójában minta projekt 2000-2002 Struktúratervezés Pest megye északi mikro-régiójában minta projekt 2000-2002 A program a Holland Külügyminisztérium MATRA programjának finanszírozásában és a Pest Megyei Önkormányzat koordinálása mellett

Részletesebben

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére Tisztelt Közgyűlés! Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési, Jogi és Pénzügyi Osztály JAVASLAT a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

MTA Regionális Kutatások Központja

MTA Regionális Kutatások Központja A vidékfejlesztés kívánatos helye, szerepe a következő programozási időszak stratégiájában és szabályozásában Dr. Finta István Ph.D. finta@rkk.hu 1 Alapkérdések, alapfeltételezések Mi szükséges ahhoz,

Részletesebben

ÚJHARTYÁN KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Képviselő-testületének 14/2008.(XII.12.) számú rendelete A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL

ÚJHARTYÁN KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Képviselő-testületének 14/2008.(XII.12.) számú rendelete A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL 1 ÚJHARTYÁN KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Képviselő-testületének 14/2008.(XII.12.) számú rendelete A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL Újhartyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete ( a továbbiakban: az önkormányzat) a kulturális

Részletesebben

A H i p H o p I n t e r n a t i o n a l H u n g a r y

A H i p H o p I n t e r n a t i o n a l H u n g a r y BEMUTATKOZÁS A H i p H o p I n t e r n a t i o n a l H u n g a r y A Hip Hop International Hungary alapítóinak sikerült először megszerezniük az MTV zenés tv-csatornán közelmúltban futott, népszerű America

Részletesebben

MUSICAL-re hangolva Egyesület Közhasznúsági Jelentése 2012.

MUSICAL-re hangolva Egyesület Közhasznúsági Jelentése 2012. MUSICAL-re hangolva Egyesület Közhasznúsági Jelentése 2012. TARTALOM 1. A szervezet alapadatai 2. A szervezet céljainak rövid leírása 3. Szöveges beszámoló a közhasznúsági tevékenységről 4. A költségvetési

Részletesebben

KÖZGYŰJTEMÉNYI ELLÁTÓ SZERVEZET ALAPÍTÓ OKIRATA

KÖZGYŰJTEMÉNYI ELLÁTÓ SZERVEZET ALAPÍTÓ OKIRATA 11683/2008. KÖZGYŰJTEMÉNYI ELLÁTÓ SZERVEZET ALAPÍTÓ OKIRATA Az oktatási és kulturális miniszter az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. tv. (a továbbiakban: Áht.) 89. -ának (1) bekezdésében foglaltak

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

Készítette: Badik Dóra Kovács Jázmin Orosz Blanka

Készítette: Badik Dóra Kovács Jázmin Orosz Blanka Készítette: Badik Dóra Kovács Jázmin Orosz Blanka A XIX. század elején már létezett egy színházpártoló csoport Veszprémben, főként az iskolai színjátszás köré épülve. A század második felében aztán egyre

Részletesebben

A Városkommunikációs Mesterkurzus tapasztalatai

A Városkommunikációs Mesterkurzus tapasztalatai Paksi Adrienn A Városkommunikációs Mesterkurzus tapasztalatai Partnerség és kommunikáció a területi tervezésben - Elmélet és gyakorlat Lechner Lajos Tudásközpont 2014. december 15. Az energikus 314-es

Részletesebben

ARTIQ MÉDIAAJÁNLAT 2015. ARTIQ Kulturális Magazin

ARTIQ MÉDIAAJÁNLAT 2015. ARTIQ Kulturális Magazin Kulturális Magazin MÉDIAAJÁNLAT 2015. A Magazinról Tisztelt leendő Hirdetőnk, Partnerünk! Az Kulturális Magazin 2014 januárja óta napi rendszerességgel tájékoztatja olvasóit a kulturális élet hazai és

Részletesebben

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció.

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. Mi a dimeb? A dimeb munkavédelmi szakemberek számára kifejlesztett modern technológia.

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006 JANUÁR 26-I ÜLÉSÉRE

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006 JANUÁR 26-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 2-140/2006. TÁRGY: A PÉCS EKF-2010 PROGRAM IRÁNYÍTÁSI SZERKEZETÉNEK KIALAKÍTÁSA ÉS I. NEGYEDÉVES RENDEZVÉNYEINEK FINANSZÍROZÁSA MELLÉKLET: 2 DB E LŐTERJESZTÉS PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Hang-Kép Kulturális Egyesület 4026 Debrecen, Garai u. 13. Közhasznúsági jelentés 2005.

Hang-Kép Kulturális Egyesület 4026 Debrecen, Garai u. 13. Közhasznúsági jelentés 2005. Hang-Kép Kulturális Egyesület 4026 Debrecen, Garai u. 13. Közhasznúsági jelentés 2005. Adószám: 18559334-2-09 Bejegyző szerv: Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Regisztrációs szám: Pk. 62 121/2000 Fordulónap:

Részletesebben

Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések.

Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések. Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a kulturális javak

Részletesebben

KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK. 8/2008./IX.01./ önkormányzati rendelete. a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK. 8/2008./IX.01./ önkormányzati rendelete. a helyi közművelődési feladatok ellátásáról KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 8/2008./IX.01./ önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága. Alapító Okirata

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága. Alapító Okirata Iktatószám: 7712/2008. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága Alapító Okirata Az oktatási és kulturális miniszter az államháztartásról szóló 1992. XXXVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Sió-Kanál Fesztivál. A Balaton Régió és a Siócsatorna. versenyképes turizmusáért!

Sió-Kanál Fesztivál. A Balaton Régió és a Siócsatorna. versenyképes turizmusáért! Sió-Kanál Fesztivál A Balaton Régió és a Siócsatorna fenntartható és versenyképes turizmusáért! A Balaton Turisztikai Régió, a Siócsatorna településeinek kulturális bemutatkozási lehetősége, turisztikai

Részletesebben

XI. Miniszterelnökség Kormányzati Ellenőrzési Hivatal

XI. Miniszterelnökség Kormányzati Ellenőrzési Hivatal XI. Miniszterelnökség Kormányzati Ellenőrzési Hivatal I. A célok meghatározása, felsorolása Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 109. (1) bekezdés 17. pontjában kapott

Részletesebben

11. cím Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok

11. cím Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok 11. cím Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok A cím alcímként három országos hatáskörű szervet, a Nemzetbiztonsági Hivatalt, az Információs Hivatalt és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot (a továbbiakban

Részletesebben

Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése. - összefoglaló -

Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése. - összefoglaló - Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése - összefoglaló - A kutatás célja a Norvég Civil Támogatási Alap keretében, három pályázati körben beadott (támogatott, illetve elutasított) pályázatok

Részletesebben

VIII. DUDIK Fesztivál

VIII. DUDIK Fesztivál VIII. DUDIK Fesztivál Szakmai beszámoló 2016.09.12. Dunaújvárosi Egyetem Dunaújvárosi Főiskola DUDIK fesztivál 2016. június 9-10-11-12. Dunaújváros, Alsó-Duna part Szakmai beszámoló Tartalom 1. DUDIK a

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. február 28-i ülésére Tárgy: A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői teljesítmény-követelmények alapját képező 2011. évi célok

Részletesebben

Helyi önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatása

Helyi önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatása 7. melléklet a 2010. évi. törvényhez Helyi önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatása Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási

Részletesebben

Kelemen László Szakközépiskola intézményvezetői beszámoló 2013-2014.

Kelemen László Szakközépiskola intézményvezetői beszámoló 2013-2014. Kelemen László Szakközépiskola intézményvezetői beszámoló 2013-2014. Az intézmény környezete, partnerek o A Kelemen László Szakközépiskola Szeged városában működik 2006 óta, fő profilként a színészképzést

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

Közhasznúsági melléklet 2016.

Közhasznúsági melléklet 2016. Adószám: 18054406-2-42 Törvényszék: 01 Fővárosi Törvényszék Bejegyző határozat száma: 01 PK 61156 /1993/15 Nyilvántartási szám: 01/02/0005445 1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48 2016. -1-1. Tárgyévben

Részletesebben

EUGA. EU Pályázati Tanácsadó (EU Grants Advisor) Vicze Gábor EU Üzletfejlesztési tanácsadó v-gaborv@microsoft.com www.microsoft.

EUGA. EU Pályázati Tanácsadó (EU Grants Advisor) Vicze Gábor EU Üzletfejlesztési tanácsadó v-gaborv@microsoft.com www.microsoft. EUGA EU Pályázati Tanácsadó (EU Grants Advisor) Vicze Gábor EU Üzletfejlesztési tanácsadó v-gaborv@microsoft.com www.microsoft.com/hun/euga EUGA projekt háttere Lisszaboni program Az EU 2010-re a világ

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

I. Országgyűlés Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság I. Országgyűlés Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság I. A célok és elvárt eredmények meghatározása, felsorolása, számszerűsítése Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

Részletesebben

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012.

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012. 12.A területfejlesztés és területrendezés jogintézményei és szervei /A területfejlesztés és területrendezés célja és feladata/ Szabályozás: 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

Részletesebben

Studio 1900 C.A. Kft 1149 Budapest Róna utca 47. +36 70 398 8822 sales@starmediagroup.hu

Studio 1900 C.A. Kft 1149 Budapest Róna utca 47. +36 70 398 8822 sales@starmediagroup.hu Médiaajánlat A Studio 1900 Communications Agency védjegye a naprakészség és a folyamatos fejlődés. Ennek szellemében dolgozik tapasztalt csapatunk, hogy az online világban rejlő lehetőségek legszélesebb

Részletesebben

H.D.Napfény Kft. marketingterve

H.D.Napfény Kft. marketingterve H.D.Napfény Kft. marketingterve Egy 10 milliós ország és egy 15 milliós nemzet. Budapest - Magyarország fővárosa. 2014-at írunk. Az ország gazdasága folyamatosan változik. Magyarország teljes mértékben

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének december 18-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének december 18-i ülésére Ikt.szám: 5190-1/2013. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2013. december 18-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzat 2014. évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet

Részletesebben

Modern Városok projekt

Modern Városok projekt Modern Városok projekt Projekt Alapadatai Projekt összköltségvetése 24.000.000.000.- HUF Projektmegvalósítás időtartama 2016-2020 Pécsi Tudományegyetem Pécs, 2016. 1 A PROJEKT ELŐZMÉNYE Magyarország Kormánya

Részletesebben

Helyi önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatása

Helyi önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatása 7. számú melléklet a 2009. évi. törvényhez Helyi önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatása Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási

Részletesebben

Kiegészítés Tata város kommunikációs stratégiájához az önkormányzati bizottságok ajánlásai alapján

Kiegészítés Tata város kommunikációs stratégiájához az önkormányzati bizottságok ajánlásai alapján Kiegészítés Tata város kommunikációs stratégiájához az önkormányzati bizottságok ajánlásai alapján 1. Kistérségi információk hatékony koordinációja Amennyiben Tata a jelenlegi bázisán valóban erősíteni

Részletesebben

Esettanulmány Sága Füstlifalatozó Applikáció

Esettanulmány Sága Füstlifalatozó Applikáció Esettanulmány Sága Füstlifalatozó Applikáció Megbízó: Sága Foods Zrt. Márka: Sága Marketing cél: A fő cél a Füstli megújult, új csomagolásának és ízvariánsának bevezetése volt és vele az integrált kampány

Részletesebben

Alapító okirat A költségvetési szerv Neve

Alapító okirat A költségvetési szerv Neve Alapító okirat Berhida Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. (1) bekezdés g) pontja, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8. -a,

Részletesebben

A Manna Kulturális Egyesület közhasznúsági jelentése a 2011-es esztendőről - szöveges beszámoló - A Manna Egyesület ebben az esztendőben is folytatta megkezdett segítő munkáját: támogatta az alkotókat,

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Az intézmény jogállása: önálló jogi személyként működő költségvetési szerv.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Az intézmény jogállása: önálló jogi személyként működő költségvetési szerv. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Székesfehérvár Megyei jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a Vörösmarty Színház (8000 Székesfehérvár, Fő u. 8.) igazgatói munkakörének betöltésére 1. Az intézmény közfeladata,

Részletesebben

Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelete

Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelete Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelete és az ezt módosító 29/2018.(XII.14.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglal szövege Gödöllő Város

Részletesebben

PETŐFI MŰVELŐDÉSI HÁZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

PETŐFI MŰVELŐDÉSI HÁZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT PETŐFI MŰVELŐDÉSI HÁZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Az intézmény neve: Petőfi Művelődési Ház Székhelye, címe: 8182 Berhida Orgona u 2. Az intézmény fenntartó szerve: Berhida Város Önkormányzata Székhelye,

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR A MEGYEI JOGÚ VÁROS földrajzi helyzet, urbánus

Részletesebben

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATAIRÓL Komló Város Önkormányzat Képviselő testülete a kulturális

Részletesebben

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Program 2013-2016. Béres József

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Program 2013-2016. Béres József Tervezet Magyar Elektrotechnikai Egyesület Program 2013-2016 Béres József Budapest, 2013. március 8. 2. oldal Bevezetés A MEE Alapszabályának 11 11.4. Jelölés pontjának értelmében a Jelölő Bizottság által

Részletesebben

A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába. Írta: Major Zoltán január 17. csütörtök, 20:04

A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába. Írta: Major Zoltán január 17. csütörtök, 20:04 Új kiállításban gyönyörködhetnek a Bóbita Bábmúzeum látogatói: az egri Harlekin Bábszínház néhány előadásának míves és nagyméretű bábjai és díszletei köszöntik az ide betérőt. A Harlekin Bábszínház - ahol

Részletesebben

Pályázat benyújtása a Kultúra Magyar Városa cím elnyerésére. Ádám Ibolya osztályvezető Kulturális és Vendégforgalmi Osztály

Pályázat benyújtása a Kultúra Magyar Városa cím elnyerésére. Ádám Ibolya osztályvezető Kulturális és Vendégforgalmi Osztály MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE Kvo.: 31.402/2007 Pályázat benyújtása a Kultúra Magyar Városa 2008. cím elnyerésére Összeállította: Ádám Ibolya osztályvezető Kulturális és Vendégforgalmi Osztály

Részletesebben

369-1/2009. I.4. iktatószámú GAZDASÁGI ÜGYREND módosítása

369-1/2009. I.4. iktatószámú GAZDASÁGI ÜGYREND módosítása 369-1/2009. I.4. iktatószámú GAZDASÁGI ÜGYREND módosítása Bevezetés kiegészítése: 368/2011. (XII.31) Korm. rendelete, 369/2011. (XII.31) Korm. rendelete, ill. a 2011. évi CXCV. törvény az államháztartásról.

Részletesebben

Stratégiai célok vázlatos meghatározása

Stratégiai célok vázlatos meghatározása Stratégiai célok vázlatos meghatározása Oktatás 1. Az Egyetem képzésterületi fókuszai Az intézmény képzésterületi fókuszainak meghatározásával a Miskolci Egyetem magas szinten meghatározza képzésfejlesztési

Részletesebben

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége Kérdőív Foglalkoztatási stratégia kidolgozása Abaújban, a helyi foglalkoztatási kezdeményezések

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének E L Ő T E R J E S Z T É S. Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének E L Ő T E R J E S Z T É S. Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének E L Ő T E R J E S Z T É S Előterjesztő: Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Szám: 61094/2014. Tárgy: A Kövér Béla Bábszínház igazgatói munkakörének betöltésére

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2010.

Közhasznúsági jelentés 2010. Adószám: 21384095-2-42 Cégbíróság: Fővárosi Bíróság Cégbírósága Cégjegyzék szám: 01-09-920431 1088 Budapest, Rákóczi út 21. 2010. Fordulónap: 2010. december 31. Beszámolási időszak: 2010. január 01. -

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu Kiadja az Általános Vállalkozási Fõiskola Felelõs kiadó: Antal János fõigazgató Szerkesztette: Karcsics Éva Tördelõ

Részletesebben

Alapító okirat. Alaptevékenysége: 852010 Alapfokú oktatás

Alapító okirat. Alaptevékenysége: 852010 Alapfokú oktatás Alapító okirat Berhida Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. (1) bekezdés g) pontja, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8. -a,

Részletesebben

Stratégiai döntés előkészítő

Stratégiai döntés előkészítő DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati Szervezetfejlesztés projektje 2014. június 30. DOKUMENTUM ADATLAP A projekt címe: A pályázat kódszáma: Fejlesztési

Részletesebben

Tárgy: Javaslat a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatói pályázatának kiírására GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE

Tárgy: Javaslat a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatói pályázatának kiírására GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2017. október 19-én tartandó ülésére Tárgy: Javaslat a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatói pályázatának kiírására

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Szám: 26181/2016. Tisztelt Közgyűlés! Javaslat Salgótarján Megyei Jogú Város középtávú gyermek és ifjúsági koncepciójában foglaltak rövid távú megvalósítása

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŰLÉS E L N Ö K E E L Ő T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. április 25-ei ülésére Tárgy: A 2014. évi költségvetési koncepció elfogadása Előterjesztő:Popovics

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN Sándorné dr. Kriszt Éva rektor 2009. november 27. 1 Intézményünk története A BGF három nagy múltú főiskola egyesítésével

Részletesebben

Szöveges beszámoló. Gazdálkodáshoz kapcsolódó rész év

Szöveges beszámoló. Gazdálkodáshoz kapcsolódó rész év Szöveges beszámoló Gazdálkodáshoz kapcsolódó rész 2014. év 1 1. A 2014. évi költségvetési támogatás A MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont 2014. évre elfogadott költségvetési támogatása

Részletesebben

J a v a s l a t az ÓZDINVEST Kft. ügyvezetői állás betöltésére vonatkozó nyilvános pályázat kiírására

J a v a s l a t az ÓZDINVEST Kft. ügyvezetői állás betöltésére vonatkozó nyilvános pályázat kiírására J a v a s l a t az ÓZDINVEST Kft. ügyvezetői állás betöltésére vonatkozó nyilvános pályázat kiírására Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: P.H. Településfejlesztési Osztály Ózd, 2017. október 26. Ózd

Részletesebben

Két díjat is nyert a KITE Zrt. pénzügyi szekciója egyet pedig a cég megújult honlapja

Két díjat is nyert a KITE Zrt. pénzügyi szekciója egyet pedig a cég megújult honlapja Két díjat is nyert a KITE Zrt. pénzügyi szekciója egyet pedig a cég megújult honlapja Az év egyik legnagyobb üzleti és pénzügyi konferenciájának 2018. november 8-án a budavári Hilton Budapest adott otthont.

Részletesebben

Az III. Pécsi Családi Színházi Fesztivál záró beszámolója III. Pécsi Családi Színházi Fesztivál 2015. május 23-31. A Támogatási Szerződésben foglaltak szerint nyilatkozom, hogy a III. Pécsi Családi Fesztivál

Részletesebben

A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE

A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE SOPRON 2016 HATÁLYOS: 2016. 03. 02-TŐL 1. Általános rendelkezések (1) A Rektori Hivatal az egyetemen működő szervezeti egység, amely közreműködik

Részletesebben

Magyar joganyagok - 122/2011. (VII. 15.) Korm. rendelet - az egyes művészi és művés 2. oldal 1.2 bábszínész színész munkakör betöltéséhez 1.3 magánéne

Magyar joganyagok - 122/2011. (VII. 15.) Korm. rendelet - az egyes művészi és művés 2. oldal 1.2 bábszínész színész munkakör betöltéséhez 1.3 magánéne Magyar joganyagok - 122/2011. (VII. 15.) Korm. rendelet - az egyes művészi és művés 1. oldal 122/2011. (VII. 15.) Korm. rendelet az egyes művészi és művészeti munkakörökről, valamint a betöltésükhöz szükséges

Részletesebben

Komplex mátrix üzleti képzések

Komplex mátrix üzleti képzések 1.sz. melléklet Komplex mátrix üzleti képzések A munkaerőpiac elismeri a szakjainkat, 3 szak a TOP10-ben szerepel, emiatt továbbra is lesz kereslet A K-M, P-SZ, T-V alapszakok iránt folyamatos piaci igény

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének október 31-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének október 31-i rendes ülésére 11. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. október 31-i rendes ülésére Tárgy: Az intézményfenntartó társulások munkaszervezeti, az

Részletesebben

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévíz Az élet forrása A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévízi turizmusa számokban Magánszállás 812 ház 2240 szoba 4692 ágy Kereskedelmi szállás 20 Hotel (3-5 * ) 2078 szoba 5814 ágy Összesen

Részletesebben

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Szám:34/2011. K I V O N A T Készült: Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. december 15-én megtartott rendes, nyílt ülésén készült

Részletesebben

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T Szám: 2/2012 BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T Készült: Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. január 26-án megtartott rendes, nyilvános ülésén készült

Részletesebben

NYILVÁNOS ÜLÉS napirendje

NYILVÁNOS ÜLÉS napirendje BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS JEGYZŐJÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: XII. 62412015. Előadó: Dr. Komán Ágnes/ Túriné Kovács Márta Mell.:l db Hiv. sz.: Postacím: 5601 Pf 112. Telefon: (66)

Részletesebben

Tisztelt Igazgatóság! Képgaléria Fesztiválmegnyitó http://www.pnsz.hu/galeria/294/ii-pecsi-csaladi-szinhazi-fesztival-megnyito

Tisztelt Igazgatóság! Képgaléria Fesztiválmegnyitó http://www.pnsz.hu/galeria/294/ii-pecsi-csaladi-szinhazi-fesztival-megnyito NKA Igazgatósága 1388 Budapest, Pf.: 82 Tárgy: Záró beszámoló megküldése Pályázati azonosító: 3707/11933 Tisztelt Igazgatóság! A Támogatási Szerződésben foglaltak szerint nyilatkozom, hogy a II. Pécsi

Részletesebben

Színháztechnikus, szcenikus Színháztechnikus, szcenikus Színpadmester Színháztechnikus, szcenikus

Színháztechnikus, szcenikus Színháztechnikus, szcenikus Színpadmester Színháztechnikus, szcenikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat - Műhelykonferencia Eger, 2014. május 13..

Iskolai közösségi szolgálat - Műhelykonferencia Eger, 2014. május 13.. Iskolai közösségi szolgálat - Műhelykonferencia Eger, 2014. május 13.. A Nemzeti Művelődési Intézet Az Emberi Erőforrások Minisztere alapította A 2012-13-ban zajlott átszervezési folyamat következtében

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. RADNÓTI MIKLÓS KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 7633Pécs, Esztergár Lajos út 6. OM 027423. Tartalma

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. RADNÓTI MIKLÓS KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 7633Pécs, Esztergár Lajos út 6. OM 027423. Tartalma RADNÓTI MIKLÓS KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 7633Pécs, Esztergár Lajos út 6. OM 027423 KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tartalma 1. A kommunikációs terv célja 2. Hatókör 3. A kommunikáció felelősei 4. A kommunikáció

Részletesebben

Pályázati felhívás független színházi alkotóknak

Pályázati felhívás független színházi alkotóknak Pályázati felhívás független színházi alkotóknak A Független Színművészetért Alapítvány MOZSÁR MŰHELY - PRODUKCIÓS PÁLYÁZAT 2018 címmel pályázatot ír ki a Mozsár Műhelyben bemutatásra kerülő előadásokra

Részletesebben

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZKEDÉSI TERV

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZKEDÉSI TERV Intézmény neve: Szabolcsi Bence Zenei AMI OM azonosító: 039663 Intézmény vezető: Barta Dóra Intézkedési terv kezdő dátuma: 2017. december 12. Intézkedési terv befejező dátuma: 2022. december 11. 1. Pedagógiai

Részletesebben

A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható

A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható Politikusi imázs 8 a politikai kommunikáció világában. A társadalmasítás, azaz a fogyasztói oldal véleményének

Részletesebben

Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88)

Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88) Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám: 02/154-18/2010. Előterjesztés a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben