TESTNEVELÉS ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA (ALAPKÉPZÉS, EGYETEMI, NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TESTNEVELÉS ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA (ALAPKÉPZÉS, EGYETEMI, NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT)"

Átírás

1 TESTNEVELÉS ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA (ALAPKÉPZÉS, EGYETEMI, NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT) A testkultúra értelmezése, helye és szerepe az általános műveltségben (kultúra, testkultúra fogalma, értelmezése; a testkultúrális értékek értelmezése; műveltség, mozgás-, játék- és sportműveltség értelmezése; az iskolai testnevelés és sport műveltségtartalma). A testneveléssel és sporttal kapcsolatos alapvető fogalmak és értelmezései (a nevelés-testi nevelés és kapcsolatuk) - szomatikus nevelés fogalomköre; a testnevelés és sport fogalma, kapcsolatuk; a mozgásos cselekvések értelmezése és rendszerezése. Az edző, testnevelő tanár pedagógiai modellje, kapcsolata tanítványaival. Az edző, testnevelő tanár pedagógiai tevékenységrendszere. A versenysportbeli felkészülés rendszere és tartalma. A tervszerűség, rendszeresség, folyamatossága, fokozatosság, az ugrás- és hullámszerű terhelés módszereinek értelmezése. Sport, szocializáció és a család. Társadalmi státusz és sport. A sport mint mobilitási csatorna. A sport szociálpszichológiai alapjelenségei. Csoportdinamikai jelenségek. Kohézió és teljesítmény összefüggései. Attribúciók. A tudományos kutatás menetének áttekintése. A sporttudományi kutatások módszereinek ismertetése. Akaratlagos mozgásokat szabályozó idegpályák. A piramispálya és az extrapiramidális rendszer szerepe a mozgásokban. A növekedés, érés folyamata különböző életkorokban. A terhelhetőség és a biológiai fejlettség kapcsolata (csontozat, izomzat, keringés, légzés, idegrendszer). Iskoláskorú tanulók leggyakoribb funkcionális és strukturális betegségei, e betegségek gyógytestnevelésének legfőbb kérdései. Az iskolai testnevelés, gyógytestnevelés szerepe a prevencióban. A testnevelő tanár szerepe az egészség megőrzésében, illetve a rehabilitációs szemlélet érvényesítésében. A dobómozgás elemzése a gerelyhajítás segítségével. A dobások oktatásának elvei, módszerei és eszközei az iskolai testnevelésben. A futómozgás elemzése a 200 m-es síkfutás segítségével. A futómozgás oktatásának elvei, módszeres eljárásai az iskolai testnevelésben. Az atlétikai ugrások elemzése a flopp magasugrás segítségével. Az atlétikai ugrások oktatásának fokozatrendszere, elvei, módszerei az iskolai oktatásban. A gimnasztika cél és eszközrendszere, alkalmazási területei. A gimnasztika gyakorlatok rajzírása, szaknyelve, oktatása, szervezetre kifejtett hatásai, a hatásváltoztatás módjai. A szabadgyakorlati alapformájú és természetes gyakorlatok mozgásanyaga, oktatás-módszertani kérdései. A bemelegítés jelentősége, célja. Az általánosan bemelegítő gyakorlatsorozat összeállításának szempontjai, szerkezeti felépítése, mozgásanyaga, vezetési módszerei. A kondicionális képességeket (maximális erőt, erő-állóképességet, gyorserőt, aktív, passzív, dinamikus, statikus ízületi mozgékonyságot és állóképességet) fejlesztő gimnasztikai gyakorlatok tervezési szempontjai, a terhelési összetevők meghatározása, szervezési, levezetési feladatok.

2 A testnevelési játékok szerepe az iskolai testnevelésben. A játék oktatásának folyamata, a fő mozzanatok ismertetése (előkészítés, szervezés, módszerek, stb.)egy konkrét játékon keresztül. A kézilabdázás technikájának felosztása rendszerezése. Az egykezes felső átadás technikájának ismertetése. A védekező és támadó lábmunka oktatása. A kézilabdázás taktikájának rendszerezése, felosztása. Támadás emberelőnyben és emberhátrányban. Csapatvédekezési rendszerek oktatása általános iskolás korú tanulóknál. Motoros képességek fejlesztésének lehetőségei és módszerei a kosárlabdázásban. A gyorsindítás, lerohanás oktatásának ismertetése. A kosárlabdázás taktikájának felosztása, rendszerezése. Csapatvédekezési rendszerek oktatása általános iskolás korú tanulóknál. Ismertesse a küzdősport stílusok felosztását, technikai rendszerét. Egy dobástechnika oktatásmódszertani kérdései. Ismertesse a labdarúgás mozgásanyagának technikai felosztását. (Felsorolás, átfogó kép) Melyek azok a legáltalánosabb alapelvek, amelyeket egy technikai elem megtanításakor fegyelembe kell venni. Alapelveit egy konkrét technikai elem oktatásának bemutatásával fejtse ki. Ismertesse a labdarúgás mozgásanyagának taktikai felosztását. A támadás és védekezés oktatásának legfontosabb alapelvei. Ismertessen olyan játékokat, konkrét feladatokat, amelyek elősegítik az egyes labdarúgó taktikai elemek végrehajtását. A ritmikus gimnasztika mozgásrendszere, iskolai alkalmazásának lehetőségei, a képességfejlesztésben betöltött szerepe. A röplabdázás technikai elemeinek fejlődése a játékszabályok tükrében. A támadás hatékonyságát befolyásoló tényezők. A támadás befejezésének alapformái és az egyszerű támadási kombinációk. Talaj és felemáskorát/korlátgyakorlatok rendszerezése, szaknyelve. Talajon a kézenátfordulás előre, felemáskorláton a rövidbillenés, korláton a felkarbillenés technikája és oktatása. Támaszugrások és gerenda/gyűrűgyakorlatok rendszerezése, szaknyelve. Ugráson a terpeszátugrás, gerendán az előre bukfenc, gyűrűn függésben alaplendültből terpeszleugrás hátra technikája és oktatása. Az úszómozgás tanításának sajátosságai és a vízhez szoktatás folyamata (a szárazfölditől eltérő egyensúlyviszonyok: fajsúly, felhajtóerő, hidrosztatikus nyomás, közegellenállás, védekező reflexek tompítása, hason háton fekvő testhelyzet). Az úszás jelentősége az ember életében. Az úszás élettani hatásai. Az úszás és az egészség (prevenció, rekreáció, rehabilitáció).

3 TESTNEVELÉS ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA (ALAPKÉPZÉS, FŐISKOLAI NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT) A testkultúra értelmezése, helye és szerepe az általános műveltségben (kultúra, testkultúra fogalma, értelmezése; a testkultúrális értékek értelmezése; műveltség, mozgás-, játék- és sportműveltség értelmezése; az iskolai testnevelés és sport műveltségtartalma). A testneveléssel és sporttal kapcsolatos alapvető fogalmak és értelmezései (a nevelés-testi nevelés és kapcsolatuk) - szomatikus nevelés fogalomköre; a testnevelés és sport fogalma, kapcsolatuk; a mozgásos cselekvések értelmezése és rendszerezése. Az edző, testnevelő tanár pedagógiai modellje, kapcsolata tanítványaival. Az edző, testnevelő tanár pedagógiai tevékenységrendszere. A versenysportbeli felkészülés rendszere és tartalma. A tervszerűség, rendszeresség, folyamatossága, fokozatosság, az ugrás- és hullámszerű terhelés módszereinek értelmezése. Sport, szocializáció és a család. Társadalmi státusz és sport. A sport mint mobilitási csatorna. A sport szociálpszichológiai alapjelenségei. Csoportdinamikai jelenségek. Kohézió és teljesítmény összefüggései. Attribúciók. A tudományos kutatás menetének áttekintése. A sporttudományi kutatások módszereinek ismertetése. Akaratlagos mozgásokat szabályozó idegpályák és mozgástani jelentőségük. A növekedés, érés folyamata különböző életkorokban. A terhelhetőség és a biológiai fejlettség kapcsolata (csontozat, izomzat, keringés, légzés, idegrendszer). A gerinc leggyakoribb funkcionális és strukturális betegségei, gyógytestnevelésük főbb kérdései. A testnevelő tanár szerepe a serdülőkori betegségek felismerésében, a testnevelő tanár szerepe az egészség megőrzésében, ill. a prevencióban. Az atlétikai dobások felosztása, eredményességét befolyásoló tényezők. A dobások oktatásának elvei, módszerei a hajítómozgásban (kislabdahajítás). Az atlétikai ugrások felosztása, elemzése. Az atlétikai ugrások oktatásának módszeres felépítése (lépő távolugrás segítségével). Az atlétikai futások felosztása, elemzése. A futómozgás fejlesztésének módszeres eljárásai az iskolai testnevelésben. A gimnasztika cél- és eszközrendszere, alkalmazási területei. A szabadgyakorlati alapformájú és természetes gyakorlatok mozgásanyaga, oktatás-módszertani kérdései. A gimnasztika rajzírás és szaknyelv jelentősége, alapelvei, a gyakorlatok rajzírása, szakleírása és oktatásának, vezetésének módszerei. A gimnasztika gyakorlatok tartalma, szerkezete, szervezetre kifejtett hatásai (az érintett izomcsoportokra kifejtett erősítő, nyújtó, ernyesztő hatások stb.) és a hatásváltoztatás módjai.

4 A testnevelési játékok szerepe az iskolai testnevelésben. A játék oktatásának folyamata, a fő mozzanatok ismertetése (előkészítés, szervezés, módszerek, stb.)egy konkrét játékon keresztül. A kézilabdázás technikájának felosztása rendszerezése. Egy szabadon választott technikai elem oktatásmódszertani ismertetése. A kézilabdázás taktikájának rendszerezése, felosztása. A területvédekezés oktatása általános iskoláskorú tanulók körében. A kosárlabdázás mozgásanyagának felosztása. A labda nélküli technikai elemek oktatásának módszertani kérdései. Labdás technikai elemek rendszerezése a kosárlabdázásban. A labdás technikai elemek oktatásának módszertani kérdései. A küzdősportok, stílusok helye és szerepe a személyiségfejlesztésben. Ismertesse a labdarúgás mozgásanyagának technikai felosztását. (Felsorolás, átfogó kép) Melyek azok a legáltalánosabb alapelvek, amelyeket egy technikai elem megtanításakor fegyelembe kell venni. Alapelveit egy konkrét technikai elem oktatásának bemutatásával fejtse ki. Ismertesse a labdarúgás mozgásanyagának taktikai felosztását. A támadás és védekezés legfontosabb alapelvei. Ismertessen olyan játékokat, konkrét feladatokat, amelyek elősegítik az egyes labdarúgó taktikai elemek végrehajtását. Ritmikus gimnasztika a versenyszabályok tükrében. A hajlékonyság fajtái, fejlesztésének módszerei. A röplabdázás technikai elemeinek fejlődése a játékszabályok tükrében. A röplabdázás taktikai ismeretei és oktatásuk. A nyitás, a feladás és leütés taktikája. Talaj és felemáskorlát/korlátgyakorlatok rendszerezése, szaknyelve. Talajon a kézállás, felemáskorláton az alugrás, korláton támaszban lendület hátra felkarállásba technikája és oktatása. Támaszugrások és gerenda/gyűrűgyakorlatok rendszerezése, szaknyelve. Ugráson a guggoló átugrás, gerendán ülésből gurulás hátra tarkóállásba, gyűrűn lendült hátra és homorított leugrás technikája és oktatása. Az úszómozgás tanításának sajátosságai és a vízhez szoktatás folyamata (a szárazfölditől eltérő egyensúlyviszonyok: fajsúly, felhajtóerő, hidrosztatikus nyomás, közegellenállás, védekező reflexek tompítása, hason háton fekvő testhelyzet). Az úszás jelentősége az ember életében. Az úszás élettani hatásai. Az úszás és az egészség (prevenció, rekreáció, rehabilitáció).

5 TESTNEVELÉS ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA (EGYETEMI KIEGÉSZÍTŐ KÉPZÉS) A mozgáskészség kialakításának fiziológiai feltételei, a mozgáskészség kialakításának folyamata. A testnevelő tanár, edző pedagógiai tevékenységrendszere. A motoros képességek fogalma, felosztása. Kondicionális képességek, fejlesztésük elvei és alapkérdései. Koordinációs képességek, fejlesztésük elvei és alapkérdései. A terhelés kérdései a testnevelés tanítás folyamatában. A terhelés-pihenés, terhelési sajátosságok, a terhelés pedagógiai szabályozása. A futómozgás biomechanikai jellemzői. A különböző futótechnikák sajátosságai. A főbb élettani, edzéselméleti, és oktatás-módszertani alapelvek érvényesülése az oktatásban. Az atlétikai ugrások általános biomechanikai jellemzői. Az el- és felugrás mozgásszerkezetének vizsgálata. Az atlétikai ugrások oktatásának főbb élettani, edzéselméleti és oktatás-módszertani elvei. Az atlétikai dobások általános biomechanikai jellemzői. A különböző dobásformák általános szabályok által rögzített kritériumai. Az atlétikai dobások oktatásának főbb élettani, edzéselméleti és oktatás-módszertani elvei. A kézilabdázás technikája, felosztása, rendszerezése, alapvető taktikai ismeretei. Egy szabadon választott technikai elem oktatás-módszertani ismertetése. A kosárlabdázás oktatásának elvei és oktatás-módszertani kérdései. A röplabdázás technikai elemeinek fejlődése a játékszabályok változásának tükrében. A labdarúgó technika fejlődésének jellemzése, a fejlődést elősegítő labdás játékok. Az úszás szerepe az iskolai testnevelésben. Egy úszásnem technikájának elemzése és oktatása. A torna mozgásanyag elrendezésének lehetősége az iskolai testnevelésben. A biztonságos gyakorlás feltételei. Kiegészítő eszközök (KTK) alkalmazása a tornaelemek oktatásában. A gimnasztika helye, szerepe a mozgásos cselekvések rendszerében, mozgásanyaga, alkalmazási területei. Leggyakoribb mozgásszervi betegségek iskoláskorú tanulók esetében (6-18 éves korosztály). Az iskolai testnevelés, gyógytestnevelés szerepe a prevencióban. Testnevelő, gyógytestnevelő tanár szerepe az egészség megőrzésében, ill. a rehabilitációs szemlélet érvényesítésében. Az edző, testnevelő tanár pedagógiai modellje, kapcsolata tanítványaival. A testnevelő tanár tipikus tanórai és tanórán kívüli tevékenységrendszere. A szabadidő eltöltésének problematikája korunkban a szociológia szemszögéből. (Szabadidő-életmód vizsgálatok, a hazai szakirodalomban.) A sport pszichológiai megközelítésének alapvető szempontjai. Egy szabadon választott téma részletes kifejtése. A tudományos kutatómunka készítésének főbb kérdései.

6 TESTNEVELÉS ZÁRÓVIZSGA SZAKMAI TEMATIKA (UDSz KÉPZÉS) A mozgás, játék- és sportműveltség értelmezése. A testnevelés és sport szerepe a személyiségformálásban. A mozgásos cselekvések tartalma és formái. A mozgásos cselekvések szerkezete (tér, idő, dinamikai jegyek a tempó ritmus fogalmának értelmezése). A motoros képességek fogalma és felosztása. Kondicionális képességek, fejlesztésük elvei és alapkérdései. A terhelés kérdései a testnevelés tanítás folyamatában. (A terhelés-pihenés, terhelési sajátosságok, a terhelés pedagógiai szabályozása.) A koordinációs képességek, fejlesztésük elvei és alapkérdései. Játékelméletek. Alkotójáték és fajtái. Szabályjáték és fajtái. A játékoktatás (oktatásmódszertana) módszertani kérdései. A futások felosztása és a futómozgás biomechanikai elemzése. A futások általános iskolai oktatásának jelentősége. Az atlétikai ugrások felosztásának alapjai. Az el- és felugrások biomechanikai törvényszerűségei. Az ugrások oktatásának elvei és módszerei általános iskolás tanulóknál. Az atlétikai dobások felosztása és jellemzése. Az atlétikai dobások oktatásának elvei, módszerei az általános iskoláskorú tanulóknál. A kézilabdázás technikája, felosztása, rendszerezése, alapvető taktikai ismeretek. Az általános iskolai kézilabda tantervi anyag oktatás-módszertani kérdései. Ismertesse a talajról történő egykezes felső dobással végrehajtott kapuralövés technikáját, oktatását. A röplabdázás jellemzése, technikájának fogalma, felosztása. A támadás és védekezés taktikai alapformái. Ismertesse és jellemezze a nyitásfogadási alakzatokat. A kosárlabdázás taktikájának felosztása, rendszerezése. A támadási és védekezési rendszerek jellemzői, típusai, alkalmazásuk. A fektetett dobás technikája és oktatása. A labdarúgó technika és taktika oktatásának lehetősége az általános iskolai nevelési és oktatási terv alapján.

7 A vízhez szoktatás szerepe és jelentősége, gyakorlatai az általános iskolai úszásoktatásban. Az úszás helye és anyaga az általános iskolai nevelési és oktatási tervben. Egy úszásnem technikája és oktatása az általános iskolában. Vízből mentés. A szekrényugrás mozgásanyagának rendszerezése, és oktatása. Talajgyakorlatok mozgásanyaga és oktatása az iskolai testnevelésben. A ritmikus sportgimnasztika sportág kialakulásának rövid története. A gimnasztika helye, szerepe a mozgásos cselekvések rendszerében, mozgásanyaga, alkalmazási területei. Gimnasztikai gyakorlatok szerkesztésének szempontjai a sportági sajátosságok figyelembevételével.

Testnevelő-edző BSc 2014.

Testnevelő-edző BSc 2014. ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA/TÉTELEK Testnevelő-edző BSc 2014. A tétel témakörei 1. A testkultúra értelmezése, helye és szerepe az általános műveltségben (kultúra, testkultúra fogalma, értelmezése; a testkultúrális

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) Tantárgyak A tantárgy felvételének féléve A tantárgy felvételének előfeltétele KÖZÖS

Részletesebben

Egy heti edzés leírása (5. sz. melléklet)

Egy heti edzés leírása (5. sz. melléklet) Egy heti edzés leírása (5. sz. melléklet) PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Név:. EHA kód: Szak/Munkarend:.. Sportág:. Kiválasztott csapat/csoport/egyén:. A kiválasztott csoport/csapat/egyén minősítése:. Az edzés

Részletesebben

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél 7. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra A gyakorláshoz szükséges alakzatok

Részletesebben

TESTNEVELÉS Középszint RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) Elméleti ismeretek

TESTNEVELÉS Középszint RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) Elméleti ismeretek TESTNEVELÉS Középszint RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) Elméleti ismeretek TÉMÁK 1. A magyar sportsikerek 2. A harmonikus testi fejlődés 3. Az egészséges életmód 4. Testi képességek 5. Gimnasztika

Részletesebben

55 524 01 0000 00 00 Farmakológus szakasszisztens Farmakológus szakasszisztens 2/40

55 524 01 0000 00 00 Farmakológus szakasszisztens Farmakológus szakasszisztens 2/40 A 0/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított /2006 (II. 7.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 17 óra. Természetes és nem természetes mozgásformák

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 17 óra. Természetes és nem természetes mozgásformák 8. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai 8 10 gyakorlattal önállóan bemelegítés

Részletesebben

Testnevelés 9-12. évfolyam

Testnevelés 9-12. évfolyam 1 Testnevelés 9-12. évfolyam Cél A testnevelés a közoktásban az egészséges életmód, a rendszeres testedzés szokásrendszerének megalapozását, a testi, lelki és szociális harmónia kialakitását, az alapvető

Részletesebben

A testnevelés és sport tantárgy szakközépiskolai helyi tanterve

A testnevelés és sport tantárgy szakközépiskolai helyi tanterve Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskola és Kollégium A testnevelés és sport tantárgy szakközépiskolai helyi tanterve Készült a 2/2008 (II. 08.) OM rendelettel módosított 17/2004. (V. 20.) OM rendelettel

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2015/2016. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2015/2016. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2015/2016. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak Összeállította: Dr. Bús Imre főiskolai tanár, szakfelelős Jóváhagyta: Dr. Klein Ágnes intézetigazgató Csecsemő- és kisgyermeknevelő

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

A robbanékony és a gyorserő fejlesztésének elmélete és módszerei

A robbanékony és a gyorserő fejlesztésének elmélete és módszerei A robbanékony és a gyorserő fejlesztésének elmélete és módszerei Tihanyi József Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Biomechanika, Kineziológia és informatika tanszék Budapest, 2014.

Részletesebben

MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik III. szintű tematikája

MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik III. szintű tematikája MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik III. szintű tematikája Cél: az utánpótlás versenyzők és tehetségek felkutatása a vitorlássport széleskörű megismertetése, megkedveltetése a fiatalokkal az

Részletesebben

DR. TÓTH ÁKOS. Személyes információk:

DR. TÓTH ÁKOS. Személyes információk: DR. TÓTH ÁKOS Személyes információk: Született: Kiskunfélegyháza, 1943. november 2. Állampolgárság: magyar Családi állapot: Nős, két gyermek Edzői fokozat: mesteredző Nyelvismeret: angol középfok, orosz

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

6. évfolyam. Természetes és nem természetes mozgásformák

6. évfolyam. Természetes és nem természetes mozgásformák 6. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 15 óra Az egyszerű bemelegítő gyakorlatok

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Vizuális- és környezetkultúra tanári szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01.

Vizuális- és környezetkultúra tanári szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01. kultúra szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01. Célkitűzések: A képzés célja a Képi ábrázolás alapképzésben (Ba) vagy más, a szaktel kompatibilis

Részletesebben

MIKOR ÉLÜNK FIZIKAILAG AKTÍVAN?

MIKOR ÉLÜNK FIZIKAILAG AKTÍVAN? MIKOR ÉLÜNK FIZIKAILAG AKTÍVAN? A fizikailag aktív életvezetés alapjai a fizikai aktivitási piramis ÉVFOLYAM: 7 8. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 7-8. AZ ÓRA TÉMÁJA: A

Részletesebben

Testnevelés. 5-8. évfolyam. tantárgy 2013.

Testnevelés. 5-8. évfolyam. tantárgy 2013. Testnevelés tantárgy 5-8. évfolyam 2013. Bevezető Cél Az iskolai testnevelés és sport az iskola egységes nevelő-oktató munkájának szerves részeként a testkultúra eszközeinek (testgyakorlatok, mozgásos

Részletesebben

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola TANTERV : 5-8. osztály Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola NAT műveltségterület: Éves óraszám: Heti óraszám: Testnevelés és sport 185 5 ÉVF O- LY AM: A TANTÁRGY NEVE: 5. Testnevelés 6. Testnevelés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak Szövegszerkesztés I. GP1004L. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgy oktatója és beosztása Veres Gabriella főiskolai docens a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ.

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5. évfolyamtól komplex készség- és képességfejlesztés

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5. évfolyamtól komplex készség- és képességfejlesztés TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma:

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_VFLB111-K5 Marketing menedzsment 2. A neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Vállalkozásfejlesztés MSc szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

Testnevelés tantárgy tananyaga és követelményei az NKE RTK Testnevelési és Küzdősportok Tanszékén

Testnevelés tantárgy tananyaga és követelményei az NKE RTK Testnevelési és Küzdősportok Tanszékén Testnevelés tantárgy tananyaga és követelményei az NKE RTK Testnevelési és Küzdősportok Tanszékén Tanszékünk két témakörrel foglalkozik: 1. Rendvédelmi és Általános testnevelés 2. A testi kényszer mozgástechnikai

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2323-06 Egészségnevelés- egészségfejlesztés modul. 1. vizsgafeladat. 2010. október 04.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2323-06 Egészségnevelés- egészségfejlesztés modul. 1. vizsgafeladat. 2010. október 04. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2398-06 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2398-06 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA

HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA A testnevelés és sport műveltségtartalma a középiskolában tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív pihenés alkalmazásához

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II.

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A vizsga részei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Emelt szint Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga Írásbeli

Részletesebben

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét 11. évfolyam Évi óraszám: 108 3 óra/hét Sportjátékok 20 óra Torna jellegű feladatok 15 óra Atlétika jellegű feladatok 20 óra Alternatív és szabadidős mozgásrendszerek 15 óra Önvédelem és küzdősportok 8

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

HELYI TANTERV 5-8. OSZTÁLY TESTNEVELÉS ÉS SPORT

HELYI TANTERV 5-8. OSZTÁLY TESTNEVELÉS ÉS SPORT HELYI TANTERV 5-8. OSZTÁLY TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja.

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. Felső tagozat 5-8.osztály

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. Felső tagozat 5-8.osztály TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. Felső tagozat 5-8.osztály Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja.

Részletesebben

TESTNEVELÉS HELYI SZAKTÁRGYI TANTERV

TESTNEVELÉS HELYI SZAKTÁRGYI TANTERV 1. oldal TESTNEVELÉS HELYI SZAKTÁRGYI TANTERV (5-8. évfolyam) 2012 Cél Az iskolai testnevelés és sport az iskola egységes nevelő-oktató munkájának szerves részeként a testkultúra eszközeinek (testgyakorlatok,

Részletesebben

Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus

Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Helyi tanterv 9. évfolyam heti öt óra TESTNEVELÉS ÉS SPORT

Helyi tanterv 9. évfolyam heti öt óra TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv 9. évfolyam heti öt óra TESTNEVELÉS ÉS SPORT A testnevelés és sport műveltségtartalma - már a kritikus gondolkodásra alapozva ezen az iskolafokon tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 25%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 25%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ. 8-9 évesek foglalkozása

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ. 8-9 évesek foglalkozása Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ 8-9 évesek foglalkozása Korosztályos edzések alapkövei Sokoldalú mozgásoktatás Futball specifikus technikai edzés Futballorientált mozgásoktatás Játékrendszeri

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2012/2013. tanév Tanító szak ÉNEK-ZENE MŰVELTSÉGI TERÜLET

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2012/2013. tanév Tanító szak ÉNEK-ZENE MŰVELTSÉGI TERÜLET ÉNEK-ZENE MŰVELTSÉGI TERÜLET 1. Gyermekjátékdalok, énekelt mondókák Zene és mozgás társításának lehetőségei az énekórán 1. Párosítók, táncnóták, jeles napok dallamai Az éneklési készség fejlesztése, a

Részletesebben

A GYAKORLATI VIZSGÁK, ALKALMASSÁGI VIZSGÁK KÖVETELMÉNYEI

A GYAKORLATI VIZSGÁK, ALKALMASSÁGI VIZSGÁK KÖVETELMÉNYEI A GYAKORLATI VIZSGÁK, ALKALMASSÁGI VIZSGÁK KÖVETELMÉNYEI FELVÉTELI GYAKORLATI VIZSGA- 2009 Mővészetközvetítési képzési terület, Vizuális kultúra képzési ág Környezetkultúra, képi ábrázolás, plasztikai

Részletesebben

15-19 20-24 25-29 igen nem

15-19 20-24 25-29 igen nem A vajdasági magyar fiatalok egészségvédő és egészségkárosító magatartása Mirnics Zsuzsanna MTT KRE BTK Háttér A társas dezintegráció elmélete szerint az elhúzódó társasági krízis a lakosságnál fokozott

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve

Részletesebben

31 341 02 0000 00 00 Raktáros Raktáros

31 341 02 0000 00 00 Raktáros Raktáros 09-06 A raktáros feladatai A 10/07 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

Az informatika oktatás téveszméi

Az informatika oktatás téveszméi Az informatika oktatás Az informatika definíciója Definíció-1: az informatika az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával, feldolgozásával foglalkozó tudomány. Definíció-2: informatika =

Részletesebben

Az affektív tényezők hatása a tanulmányi eredményességre Zsolnai Anikó

Az affektív tényezők hatása a tanulmányi eredményességre Zsolnai Anikó Diagnosztikus mérések fejlesztése (TÁMOP 3.1.9/08/01) Az affektív tényezők hatása a tanulmányi eredményességre Zsolnai Anikó Oktatáselméleti Kutatócsoport A tanulást befolyásoló affektív tényezők Szociális

Részletesebben

TESTNEVELÉS. 7 8. évfolyam. Célok és feladatok

TESTNEVELÉS. 7 8. évfolyam. Célok és feladatok TESTNEVELÉS 7 8. évfolyam Célok és feladatok Egészségvédelem: Az elérni kívánt célállapotban a tanulók képesek megőrizni a pubertáskor során a korábban kialakított egészségvédő szokásokat, előtérbe helyezik

Részletesebben

Agrár-mérnöktanár mesterképzési szak Záróvizsga témakörök Pedagógia

Agrár-mérnöktanár mesterképzési szak Záróvizsga témakörök Pedagógia Agrár-mérnöktanár mesterképzési szak Záróvizsga témakörök Pedagógia 1. A nevelés, az oktatás, a képzés és a szocializáció társadalmi összefüggésrendszere. Az iskola társadalmi funkciói és az iskolarendszer

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve a szabályozott mozgásvégrehajtás alapjainak

Részletesebben

Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban. 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu

Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban. 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu Előzmények 12/2010. (III.11.) OKM rendelet : Minősített Könyvtári cím és a Könyvtári Minőségi Díj

Részletesebben

proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD

proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD Kiinduló problémakör Az integrációt gátló tényezők Gyakorlati akadályok (Könczei és tsai 2002) (1) a megfelelő

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A közoktatás kimeneti szakaszához közeledve a tudatos, rendszeres képzésben megjelenik a testkultúrához tartozó, az általános műveltséget fejlesztő szabály-, élettani, anatómiai, illetve

Részletesebben

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei Készítette: Pék Krisztina biológia környezettan szak Belső konzulens: Dr. Schróth Ágnes Külső konzulens: Dr. Széphalmi Ágnes A szakdolgozatom

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. évfolyam

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. évfolyam Tematikai egység Órakeret Természetes és nem természetes mozgásformák 10 folyamatos Sportjátékok 35 Atlétika 10 Torna jellegű feladatok - tánc 46 Alternativ környezetben

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A hat évfolyamos gimnáziumban a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A testnevelés és sport műveltségtartalma - már a kritikus gondolkodásra alapozva a 9 12. évfolyamon tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív pihenés alkalmazásához szükséges ismereteket

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

Magyar Olimpiai Bizottság Sportiskolai program

Magyar Olimpiai Bizottság Sportiskolai program Magyar Olimpiai Bizottság Sportiskolai program A Sportiskolai program helye a sport szervezeti rendszerében MOB új jogállása (a sportról szóló, többször módosított 2004. évi I. törvény alapján). A NSI

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: Születési hely: Anyja neve: Lakcímetartózkodási helye születési dátum (év, hó, nap): Apja neve:

Részletesebben

A tételek. Szóbeli tételsor. Minden hallgató egy A és egy B tételt húz.

A tételek. Szóbeli tételsor. Minden hallgató egy A és egy B tételt húz. Szóbeli tételsor Minden hallgató egy A és egy B tételt húz. A tételek 1. A pénzügyi beszámolás egységesítésének indokai. A globális számviteli rendszerek azonosítása és konvergenciája. Az IFRS-ek és IFRIC-ek

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT. 5 8. évfolyam. Célok és feladatok

TESTNEVELÉS ÉS SPORT. 5 8. évfolyam. Célok és feladatok TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam Célok és feladatok Az iskolai testnevelés célja, hogy az iskola egységes nevelő-oktató munkájának szerves részeként a testkultúra eszközeinek (testgyakorlatok, mozgásos

Részletesebben

VÉGZİS HALLGATÓK KREDITELLENİRZÉSE PEDAGÓGIA SZAK. Név: Neptun kód: Szakirány / specializáció: 1. ALAPOZÓ ISMERETEK (összesen 20 kredit)

VÉGZİS HALLGATÓK KREDITELLENİRZÉSE PEDAGÓGIA SZAK. Név: Neptun kód: Szakirány / specializáció: 1. ALAPOZÓ ISMERETEK (összesen 20 kredit) VÉGZİS HALLGATÓK KREDITELLENİRZÉSE PEDAGÓGIA SZAK Név: Neptun kód: Szakirány / specializáció: 1. ALAPOZÓ ISMERETEK (összesen 20 kredit) BTAT101BA Filozófiatörténet 2 BTNR103BA Kulturális antropológia 2

Részletesebben

Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére

Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére Speciális kompetenciák, dokumentumok Serfőző Mónika ELTE TÓK Mesterpedagógus fokozat (teljes minősítési eljárás) Felkészülési szakasz tervezés

Részletesebben

Belügyi- rendészeti 9-10. Testnevelés

Belügyi- rendészeti 9-10. Testnevelés TESTNEVELÉS ÉS SPORT A testnevelés és sport műveltségtartalma már a kritikus gondolkodásra alapozva ezen az iskolafokon tovább mélyíti és bővíti a sportolás, az aktív pihenés alkalmazásához szükséges ismereteket

Részletesebben

Balassi Bálint Gimnázium. helyi tanterve

Balassi Bálint Gimnázium. helyi tanterve A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve Testnevelés és sport AJTP előkészítő Balassi Bálint Gimnázium Balassagyarmat Készítette: Horváthné Vagra Ildikó; Lavaj Andrea; Tihanyi Róbert; Széles Zoltán A

Részletesebben

Kiphard-féle szenzomotoros és pszichoszociális fejlődési táblázat

Kiphard-féle szenzomotoros és pszichoszociális fejlődési táblázat Kiphard-féle szenzomotoros és pszichoszociális fejlődési táblázat Kondákor Ágnes kondakor.agnes@peto.hu 2016. április 26. A mérés célja Meghatározott korosztály mérésére szolgál A fejlődési táblázat, képet

Részletesebben

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára TÁRYLEÍRÁS SZOCIOLÓI TÁRSDLOMELMÉLET LPJI Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 013/014. tanév I. félév kedd 14:15-15:45 BTK mbrosianum 13/B. TNTÁRY CÉLJ tantárgy elsődleges célja alapvető szociológiai alapismeretek

Részletesebben

VM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT HELYI TANTERV SZAKISKOLA HELYI TANTERV. Szakiskola KÖZISMERET

VM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT HELYI TANTERV SZAKISKOLA HELYI TANTERV. Szakiskola KÖZISMERET HELYI TANTERV SZAKISKOLA HELYI TANTERV Szakiskola KÖZISMERET Hatályos: 2013. szeptember 1-től felmenő rendszerben ASZK PP13 HT KĂ ZISMERET - SZAKISKOLA.DOC A helyi tanterv az emberi erõforrások minisztere

Részletesebben

Raabe Klett Oktatási Tanácsadó és Kiadó Kft.

Raabe Klett Oktatási Tanácsadó és Kiadó Kft. Raabe Klett Oktatási Tanácsadó és Kiadó Kft. Bemutatkozás Cégünk több mint két évtizede nyomon követi az oktatás világát érintő szakmai változásokat. Innovatív szemléletű kiadványainkkal, továbbképzéseinkkel

Részletesebben

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20.

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20. Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola székhelye: 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Tel: 74/496-782 e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu Ikt.sz.: /2015. OM: 036345 Ügyintéző: Ősze Józsefné Ügyintézés

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 30.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 30. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Tanulmányi keretrendszer az APPI-ban

Tanulmányi keretrendszer az APPI-ban Horváth Cz. János Tanulmányi keretrendszerek felhasználói hatékonyságvizsgálata NWS 2009 2009. április 16. Tanulmányi keretrendszer az APPI-ban Közel 3 éves Moodle használat Több ezer bejegyzett felhasználó

Részletesebben

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése.

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése. Esti 11. Óra Tananyag Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök 1. Év eleji ismétlés Az Európai Unió (Tk.:32-40.) Az együttműködés kialakulását és elmélyítését

Részletesebben

9. melléklet a /2014. ( ) EMMI rendelethez

9. melléklet a /2014. ( ) EMMI rendelethez . melléklet a 34/2014. (IV. 29.) EMMI rendelethez 9. melléklet a /2014. ( ) EMMI rendelethez 1. A kerettantervi rendelet 8. melléklet Kerettanterv a szakiskolák számára cím Kerettanterv a szakiskolák számára

Részletesebben

TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education

TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education Képzés: Környezettan tanár MSc Kredit: 2 Tantárgyfelelős: Tóthné dr. Kosztin Beáta Oktatók: Tóthné dr. Kosztin

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. évfolyam

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. évfolyam Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve

Részletesebben

10. évfolyam. Sportjátékok

10. évfolyam. Sportjátékok 10. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Sportjátékok Órakeret 30 óra Életkornak megfelelő technikai és taktikai, elméleti és gyakorlati

Részletesebben

Testnevelés és sport. Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam

Testnevelés és sport. Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam Testnevelés és sport Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. ÉVFOLYAM 1. CÉLOK ÉS FELADATOK BEVEZETÉS Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyamok) Az iskolai testnevelés

Részletesebben

MIT VÁR EL A PSZICHOLÓGUS A JÓ KRESZTŐL? ARANYOS JUDIT közlekedés szakpszichológus

MIT VÁR EL A PSZICHOLÓGUS A JÓ KRESZTŐL? ARANYOS JUDIT közlekedés szakpszichológus MIT VÁR EL A PSZICHOLÓGUS A JÓ KRESZTŐL? ARANYOS JUDIT közlekedés szakpszichológus KRESZ: Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása, 1975 óta: rendeletekbe foglalt szabálygyűjtemény, mely a közlekedést

Részletesebben

MIÉRT FONTOS A HELYES TESTTARTÁS?

MIÉRT FONTOS A HELYES TESTTARTÁS? MIÉRT FONTOS A HELYES TESTTARTÁS? A biomechanikailag helyes testtartás, tartáskorrekció ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 3-6. AZ ÓRA TÉMÁJA: A biomechanikailag

Részletesebben

HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY

HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY Heti óraszám: 5 óra TANANYAG KIVÁLASZTÁS: Kerettanterv a Szakközépiskolák számára, az EMMI 51/2012. számú rendelete alapján. Készítette:

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Helyi tanterv 1-4. évfolyam 2014. TANULÁSMÓDSZERTAN. 1-4. évfolyam

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Helyi tanterv 1-4. évfolyam 2014. TANULÁSMÓDSZERTAN. 1-4. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben elsősorban az

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Foglalkozásegészségügyi szakápoló szakképesítés. 2379-06 Foglalkozásegészségügyi felmérés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Foglalkozásegészségügyi szakápoló szakképesítés. 2379-06 Foglalkozásegészségügyi felmérés modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Klinikai neurofiziológiai szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Klinikai neurofiziológiai szakasszisztens szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi információk 2015.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi információk 2015. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Felvételi információk 2015. A JELENTKEZÉS MÓDJA Kizárólag e-felvételi keretében, amelyet a www.felvi.hu honlapon, regisztráció után lehet benyújtani.

Részletesebben

Táblagépes alkalmazások a gyógypedagógiai gyakorlatban súlyosan-halmozottan sérült gyermekek körében

Táblagépes alkalmazások a gyógypedagógiai gyakorlatban súlyosan-halmozottan sérült gyermekek körében Táblagépes alkalmazások a gyógypedagógiai gyakorlatban súlyosan-halmozottan sérült gyermekek körében Aknai Dóra Orsolya IKT MasterMinds Kutatócsoport doraorsolya@gmail.com IKT eszközök alkalmazása a gyógypedagógiában

Részletesebben

3. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK

3. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF 3. Évfolyam CÉLOK 1. A víziteleppel, sportszerekkel való megismertetés 2. A ment?mellény

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT. 1-8. évfolyam

TESTNEVELÉS ÉS SPORT. 1-8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT A helyi tanterv a kerettanterv alapján készült 1-8. évfolyam Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve

Részletesebben

A belvízi hajózási szimulátorok lehetőségei az oktatásban

A belvízi hajózási szimulátorok lehetőségei az oktatásban A belvízi hajózási szimulátorok lehetőségei az oktatásban Hargitai L. Csaba, Dr. Simongáti Győző BME Közlekedéstudományi Konferencia Győr 2015 2015.03.26-27, Győr Tartalom A belvízi hajózási képesítések

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam Évi óraszám: 92,5 óra Heti óraszám: 2,5 óra H u n y a d i M á t y á s Á l t a l á n o s I s k o l a 5 6. évfolyam A Nat alapozó szakaszában a műveltségterület sportkulturális

Részletesebben

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek 299 11. Testnevelés tanterv-kiegészítés 11.1 Célok és alapelvek Az Európai Unió által megfogalmazott kulcskompetenciák hatékony fejlesztése érdekében a műveltségterület számára megfogalmazott fejlesztési

Részletesebben

Domináns didaktikai feladat: ismeretszerzés. Célok

Domináns didaktikai feladat: ismeretszerzés. Célok Tanár: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél 8. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra A gyakorláshoz szükséges alakzatok

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Endoszkópos szakasszisztens szakképesítés. 2467-06 Endoszkópos beavatkozás lebonyolítása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Endoszkópos szakasszisztens szakképesítés. 2467-06 Endoszkópos beavatkozás lebonyolítása modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Komplex záróvizsga tételek

Komplex záróvizsga tételek Komplex záróvizsga tételek Mezőgazdasági mérnöki BSc szak 1. A szarvasmarha hízlalás módjai a tej- és a hústípusú populációkban - a hízómarha előállítás tenyésztési feltételei - különböző hízlalási módok

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2385-09 Rögzített fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2385-09 Rögzített fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Rögzített fogpótláshoz a munka sikeressége érdekében tájékoztatja új kollégáját, a jó fogszín maghatározás és a színvétel feltételeiről. Tartsa meg a tájékoztatást! a színmeghatározás feltételei

Részletesebben

TÁMOP 3.1.8/12-2012 - 0004 Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban. Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési intézményekben

TÁMOP 3.1.8/12-2012 - 0004 Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban. Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési intézményekben TÁMOP 3.1.8/12-2012 - 0004 Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési intézményekben 2013. Október 15. Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési

Részletesebben

tartalmi szabályozók eredményesebb

tartalmi szabályozók eredményesebb Rövid távú, átmeneti intézkedések a tartalmi szabályozók eredményesebb alkalmazására Konkrét javaslatok 1. NAT és a kerettanterv heti összóraszámainak harmonizációja 2. Kerettantervek helyi alkalmazásának

Részletesebben