Szakmai ismeretek 1. a) Ismertesse a fémek pusztulásának folyamatát, az erózió és a korrózió fogalmát és ezeket kiváltó külső hatásokat, a korrózió fa

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai ismeretek 1. a) Ismertesse a fémek pusztulásának folyamatát, az erózió és a korrózió fogalmát és ezeket kiváltó külső hatásokat, a korrózió fa"

Átírás

1

2 Szakmai ismeretek 1. a) Ismertesse a fémek pusztulásának folyamatát, az erózió és a korrózió fogalmát és ezeket kiváltó külső hatásokat, a korrózió fajtáit és megjelenési formáit, a korrózió elleni védelem jelentősségét! b) Ismertesse a fémek tulajdonságait, kristályszerkezeteit, tulajdonságait és a szakmai felhasználási területeket! 2. a) Ismertesse az acél és egyéb fémfelületek oxid-mentesítésének eljárásait, szerszámait, berendezéseit és az oxid-mentesített felület ellenőrzését! b) Ismertesse a fizikai alapismereteket!(halmazállapot, térfogat, viszkozitás, gyulladáspont, lobbanáspont, oldhatóság fogalmát) 3. a) Ismertesse az acél és egyéb fémfelületek zsírtalanításának eljárásait, szerszámait, berendezéseit és a tapadó szennyeződések szabványos jelölését! b) Ismertesse a műanyagok tulajdonságait, csoportosításukat szerkezetük és előállításuk szerint és a szakmai felhasználási területeket! 4. a) Ismertesse a szerkezeti felületek előkezelését, tapadásjavítását valamint a fémfelületek festés előtti átmeneti védelmét! b) Ismertesse a felületkezelő anyagokkal szemben támasztott általános követelményeket, az előkezelő anyagok összetételét, fajtáikat és hatásukat! 5. a) Ismertesse a tapaszolás bevonatrendszeren belüli feladatát, fajtáit, eszközeit és technológiáit! b) Ismertesse a kémiai oxid-mentesítés és az oldószeres zsírtalanítás anyagait, a savas maratás reakció-mechanizmusát, a szerves oldószerek oldó mechanizmusát, az oxidmentesítő és a zsírtalanító anyag kiválasztását a fém anyaga szerint! 6. a) Ismertesse a kittcsiszolás módszereit, szerszámait és gépeit, valamint a kittcsiszolás ellenőrzését! b) Ismertesse a festékek általános felépítését, az összetevők szerepét, a kohéziós és adhéziós erők fogalmát, a térhálósodás mechanizmusát, az oldatokkal kapcsolatos fogalmakat, az olajfestékek, a lakkok és a zománcok jellemzőit és alkalmazását!

3 7. a) Ismertesse a bevonat és bevonatrendszer fogalmát, a bevonatrendszeren belül az egyes alkotók feladatát! Sorolja fel a festékfelhordás szempontjait! b) Ismertesse a csiszoló és polírozó anyagok összetételét, felépítését és az alkalmazási területeiket! 8. a) Ismertesse a szakszerű hígítást, a hígítás mértékét befolyásoló tényezőket, a hígítás viszkozitásának ellenőrzését! b) Ismertesse a tapaszok általános felépítését, jellemző tulajdonságaikat, a kötőanyagok és pigmentek kölcsönhatását száradás, kenhetőség és csiszolhatóság szempontjából, a különböző késtapaszok, szórótapaszok, faátvonó és nitrótapaszok főbb jellemzőit és alkalmazási területeiket! 9. a) Ismertesse az ecsetelés, mázolás előnyeit, hátrányait, munkaterületeit, az ecsetfajtákat, az ecsetelés technológiáját, az ecsetek karbantartását és tárolását! b) Ismertesse a cellulóz és kaucsukszármazékok előállítását, tulajdonságait és a szakmai felhasználási területeket! 10. a) Ismertesse a sűrített levegővel történő festékszórás elvét, technológiáit, a festékszóráshoz szükséges eszközöket és berendezéseket! b) Ismertesse a természetes gyanták jellemzőit, fajtáit és alkalmazásait, a bitumenek fajtáit, előállítását és alkalmazását! 11. a) Ismertesse a levegő nélküli (airless) festékszórás elvét, technológiáját, a festékszóráshoz szükséges eszközöket és berendezéseket, az alkalmazási területet! b) Ismertesse a fa felépítését, tulajdonságait, a feldolgozott faanyagokat és a szakmai felhasználási területeket! 12. a) Ismertesse a filmképződés fogalmát, a száradási módokat, a száradási idő és a száradás fokozatait, a levegőn való szárítás szabályait! b) Ismertesse a műgyanták jellemző tulajdonságait, előnyeit és gyakorlati alkalmazásuk jelentőségét, a csoportosítását előállításuk és szerkezetük szerint! 13. a) Ismertesse az áramlásos szárítás elvi alapját, alkalmazásának előnyeit és indokait, a különböző szárító berendezések jellemzőit és alkalmazásait! b) Ismertesse a látható szín fizikai hátterét, a pigmentek tulajdonságainak hatását a kész festékekre, fajtáit, a töltőanyagok szerepét és fajtáit!

4 14. a) Ismertesse a szennyeződésmentes fényezési felület fontosságát, a takarás (maszkírozás) fontosságát a javítófényezéses munkáknál, a szilárd és fújható takaróanyagok alkalmazási előnyeit, a fényezési alap biztosításának fontosságát a javítómunkáknál és az újrafényezésnél! b) Ismertesse a festékeltávolítók feladatát, fajtáit és alkalmazásaikat! 15. a) Ismertesse a mártási eljárás és az elektro-foretikus festési eljárás elvét, technológiai folyamatát, kézi és gépi berendezéseit, az alkalmazási területeket! b) Ismertesse az oldó- és hígítószerek fogalmát, felosztását, az oldószerekkel, hígítókkal szemben támasztott követelményeket, a fajtáit és alkalmazásaikat! 16. a) Ismertesse a locsolásos és doblakkozásos festési eljárások lényegét, berendezéseit, technológiáját és az alkalmazási területeket! b) Ismertesse a fa kezelésénél alkalmazott fapácok, fehérítő anyagok, pórustömítő anyagok összetételét, tulajdonságait, alkalmazásuk módját! 17. a) Ismertesse az elektrosztatikus festékszórás fizikai és műszaki alapelvét, kézi és stabil berendezéseit, az elektrosztatikus műanyagpor-szórás technológiáját, alkalmazási területeit! b) Ismertesse a hozzátétanyagok feladatát, felosztását hatásuk szerint, a szárítók gyakorlati alkalmazását, a fontosabb szárító hatású fémvegyületeket, valamint azok bevonatra gyakorolt hatását, az oldó és nem oldó hatású lágyítók hatásmechanizmusát és fajtáit! 18. a) Ismertesse a kézi betű és számírás munkaterületét, a kézzel írható betűtípusokat és szerszámokat, a különféle sablonok készítését, kivágását, az egy, két vagy többféle színfelvitelt! b) Ismertesse a szervetlen kötőanyagok kötésének mechanizmusát, összetételét, főbb típusait és az alkalmazásaikat! 19. a) Ismertesse a matricák, öntapadós feliratok alkalmazásának gyakorlati előnyeit, az alapfelület elkészítését, a design felületdíszítés alkalmazási területét, a színadás elvét és a design-kialakítás technológiáit, az egyszerű szitanyomás felszereléseit és technológiáját! b) Ismertesse az alapozó festékek összetételét, felhasználási területüket, a passziváló alapozók legfőbb pigmentjeit, a fémszappanok kialakulását az acélok felületén és hatásukat a felületvédelemben!

5 20. a) Ismertesse a személygépkocsi javítófényezésének technológiáját, a technológia során alkalmazott eszközöket, anyagokat, módszereket! b) Ismertesse az olajfestékek összetételét, tulajdonságait, az olajfestékek hígítóit, a különböző olajfestékek jellemzőit és felhasználásukat! 21. a) Ismertesse a fal- és betonfelületek tulajdonságait és a ph-értékek meghatározását, a mész- és diszperziós festék felhordásának technológiáját! b) Ismertesse a festékipari olajok előállítását, az oxidatív száradás magyarázatát, a száradó olajok, félig száradó olajok, nem száradó olajok és a kezelt olajok főbb típusait, tulajdonságait és alkalmazásait! 22. a) Ismertesse a Fényező műhely kialakítására vonatkozó elvárásokat! (helyiségek, felszerelések)! b) Ismertesse a gyanta-, szesz-, olaj-, aszfalt-, bitumen-és kátránylakkok összetételét, tulajdonságait és felhasználásaikat! 23. a) Ismertesse az egyszínű lakkrendszerek, a metál-és gyöngyház hatású bevonatrendszerek felépítését, az effekt hatás felületvédelmi és esztétikai jelentőségét, a vízzel hígítható autólakkok alkalmazását! b) Ismertesse a különböző műanyag felületek tapadásjavítását speciális oldószerekkel és tapadásjavító alapozókkal! 24. a) Ismertesse a közúti járművek alváz- és üregvédelmének fontosságát, az alvázvédő anyagok kiválasztását és az alkalmazott technológiákat! b) Ismertesse a vízzel hígítható lakkok és diszperziós lakkok összetételét, tulajdonságait és felhasználásaikat! 25. a) Ismertesse a festékbevonati hibák okait és károsodásait, a javítófényezés bevonatait és technológiáit! b) Ismertesse a cellulóz- és kaucsukszármazék alapú lakkok összetételét, tulajdonságait és felhasználásaikat! 26. a) Ismertesse a régi, tönkrement festékbevonatok eltávolításának módszereit, anyagait és az újrafényezés műveleti sorrendjét! b) Ismertesse a kétkomponensű korróziógátló anyagok összetételét, tulajdonságait, felhasználásait, a műanyagporok jelentőségét a korróziógátló bevonatok alkalmazásában, fő típusait és tulajdonságait!

6 27. a) Ismertesse a színazonosítás módszereit, a mikrofilmes, illetve a számítógépes színkeverést, a viszkozitás beállítására alkalmazható mérőeszközöket! b) Ismertesse a polikondenzációval előállított műgyanták főbb formáit, jellemző tulajdonságait és az alkalmazási területeit! 28. a) Ismertesse a szabadtéri acélszerkezetek és tartályok bevonatrendszerét érő szabadtéri hatásokat, a karbantartás fontosságát, a bevonatrendszerek tervezését, a festékfelviteli technológiákat, a színek szerepét a tárolótartályok festésénél! b) Ismertesse a polimerizációval előállított műgyanták főbb formáit, jellemző tulajdonságait és az alkalmazási területeit! 29. a) Ismertesse a földalatti tárgyakat, csővezetékeket és a vízbe merülő acélszerkezeteket érő hatásokat, az alkalmazott bevonati rendszereket és technológiákat, az egyéb védelmeket! b) Ismertesse a poliaddicióval előállított műgyanták főbb formáit, jellemző tulajdonságait és az alkalmazási területeit! 30. a) Ismertesse a fényezési hibák okait, a fényezési hibák megelőzését, a fényezett felület ápolását, valamint a festékbevonatok vizsgálatait! b) Ismertesse a fal és betonfelületek előkezelésénél alkalmazott anyagok hatásmechanizmusát, összetételét, tulajdonságait, alkalmazásuk módját!

7 Gazdasági alapismeretek 1. a) Ismertesse a piacgazdaságban a vállalkozások fajtáit! b) Sorolja fel, hogy a vállalkozások beindításának milyen feltételei vannak! 2. a) Ismertesse az egyéni és társas-vállalkozások jellemzőit! b) Mi a marketing, és mik a feladatai? 3. a) Mit ért egy üzleti vállalkozás beindításakor versenyhelyzeten és ki kerülhet ki a versenyből győztesen? b) Határozza meg, milyen gazdasági rendszert nevezünk piacgazdaságnak! 4. a) Határozza meg, a pénzügyi terv bevételi és kiadási oldalát, és mit értünk eredmény alatt! b) Mit nevezünk piacgazdaságnak és melyek a jellemzői? 5. a) Milyen költségtípusok fordulnak elő egy vállalkozásnál? b) Fogalmazza meg, hogyan működik a piac, mit tekintünk árnak, mi az ár! 6. a) Határozza meg a profit fogalmát! b) Ismertesse az üzleti terv célját, mutassa be, hogyan épül fel az üzleti terv! 7. a) Ismertesse az adók szerepét, csoportosítsa azokat! b) Ismertesse a sikeres vállalkozó fontosabb személyiségjegyeit! 8. a) Ismertesse a személyi jövedelemadó fizetésre kötelezettek körét! b) Határozza meg az egyéni vállalkozás fogalmát, ismertesse az alapítás, a beindulás és a működés fontosabb szabályait! 9. a) Határozza meg, mit értünk önálló tevékenységből származó jövedelem alatt! b) Sorolja fel milyen gazdasági társasági formációk léteznek hazánkban! 10. a) Sorolja fel milyen bevételek minősülnek adómentesnek! b) Határozza meg a jogi személyiség kifejezést, ismertesse fontosabb jellemzőit! 11. a) Határozza meg a munkakereslet fogalmát! b) Sorolja fel, kik alapíthatnak gazdasági társaságot és milyen okiratok szükségesek az alapításhoz!

8 12. a) Határozza meg az adókötelezettség fogalmát! b) Ismertesse a társasági szerződés tartalmát! 13. a) Határozza meg az adóelőleg, az adóbírság és a késedelmi pótlék fogalmát! b) Ismertesse milyen vagyoni hozzájárulás szükséges gazdasági társaság alapításához! 14. a) Ismertesse az általános forgalmi adó fogalmát, határozza meg mekkora a mértéke! b) Ismertesse milyen jogi feltételei vannak a gazdasági társaság alapításának! 15. a) Határozza meg a jövedéki adó és a fogyasztási adó fogalmát! b) Sorolja fel mi a feladata a felügyelő-biztosságnak és a könyvvizsgálónak! 16. a) Sorolja fel, kik fizetnek társasági adót, határozza meg a társasági adó mértékét! b) Sorolja fel, hogy mikor és hogyan szűnik meg a gazdasági társaság! 17. a) Sorolja fel a társadalombiztosítási ellátások formáit! b) Ismertesse a betéti társaság fő jellemzőit! 18. a) Ismertesse az állam stabilizációs funkcióját! b) Ismertesse a korlátolt felelősségű társaság fő jellemzőit! 19. a) Határozza meg, mit értünk az állam újraelosztási funkcióján! b) Ismertesse részvénytársaság fontosabb jellemzőit! 20. a) Ismertesse, hogy milyen célt szolgál az egészségügyi hozzájárulás és határozza meg mekkora a tételes egészségügyi hozzájárulás mértéke! b) Ismertesse a szövetkezet fontosabb jellemzőit! 21. a) Sorolja fel, kik jogosultak táppénzre, mennyi ideig jár a táppénz és mekkora a mértéke! b) Határozza meg a nonprofit szervezetek fogalmát, ismertessen néhány nonprofit szervezetet! 22. a) Ismertesse, mi a monetáris politika hatása a gazdaság leglényegesebb mutatóira! b) Határozza meg a gazdálkodás célját és eszközeit!

9 23. a) Ismertesse a családi támogatásokat! b) Ismertesse mit jelent a vállalkozás válsága, milyen belső okai lehetnek! 24. a) Sorolja fel, milyen intézmények vesznek részt a gazdaságpolitikai irányításban! b) Hasonlítsa össze a családi pótlékot és az iskoláztatási támogatást! Ismertesse az azonosságokat és a különbségeket! 25. a) Sorolja fel milyen nyugellátási formák vannak! b) Ismertesse azt, hogy milyen forrásokat vehet igénybe a vállalkozó, és milyen módon juthat eszközhöz! 26. a) Ismertesse a pénzgazdálkodás lényegét! b) Sorolja fel a társadalombiztosítási és a magánnyugdíj közötti fontosabb különbségeket! 27. a) Ismertesse a nemzetközi kereskedelemből fakadó hátrányokat! b) Határozza meg az értékpapír fogalmát, soroljon fel ismertebb értékpapírfajtákat! 28. a) Ismertesse a csődeljárás lényegét, lefolytatását! b) Ismertesse a bankbetét szerepét! 29. a) Ismertesse a végelszámolási eljárás lényegét, lefolytatását! b) Ismertesse a bankszámlapénz lényegét! 30. a) Ismertesse a felszámolási eljárás lényegét, lefolytatását! b) Sorolja fel, hogyan csoportosíthatók a költségek!

10 Munka- és környezetvédelem 1. a) Ismertesse a munkavédelem célját és fő területeit, az évi XCIII. törvény alapján! b) Ismertesse a légszennyeződések csökkentésének technikai és jogi lehetőségeit! 2. a) Határozza meg a munkavédelem feladatát, valamint a veszélyforrás fogalmát! b) Ismertesse, hogy mi okozza az üvegházhatást, az ózonréteg károsodását és a savas eső kialakulását és következményeiket! 3. a) Ismertesse a baleset és a munkabaleset fogalmát! b) Ismertesse és értelmezze a zaj, a vibráció és a rezgés fogalmakat, forrásaikat, hatásaikat, mérésüket és az ellenük történő védekezés módszereit! 4. a) Ismertesse a baleset bejelentésének módját, kivizsgálását, dokumentálását! b) Ismertesse az ivóvízzel szemben támasztott követelményeket, a víz minőségének jellemzését, a legártalmasabb vízszennyező anyagokat és hatásaikat, a kommunális szennyvíz tisztítását! 5. a) Ismertesse a munkavédelem hatósági felügyeletét, a felügyeleti szerveket! b) Sorolja fel az előforduló légszennyező gázokat, értelmezze az emisszió, transzmisszió és imisszió fogalmakat és ismertesse a különböző mérési, minősítési módszereket! 6. a) Ismertesse a munkáltató kötelességeit a munkavédelem rendszerében! b) Határozza meg a munkajog fogalmát, tárgyát és az alapelveit! 7. a) Ismertesse a munkavállaló kötelességeit a munkavédelem rendszerében! b) Ismertesse a legjellemzőbb talajszennyező anyagokat, származásukat, hatásaikat és a védelem alapelveit, lépéseit! 8. a) Sorolja fel a munkavégzés tárgyi feltételeit! b) Ismertesse a szakszervezetek jogait, a reprezentativitás fogalmát, a tevékenység védelmét!

11 9. a) Ismertesse a munkahely padozatával, és a közlekedési utakkal kapcsolatban támasztott követelményeket! b) Sorolja fel az azonnali jelentésre kötelezett munkahelyi baleseteket! 10. a) Ismertesse az egyéni és kollektív védőeszközök juttatásának módját és használatukra vonatkozó szabályokat! b) Ismertesse, milyen követelményei vannak a munkahely szellőztetésének és megvilágításának! 11. a) Sorolja fel a munkavégzés személyi feltételeit! b) Ismertesse a munkáltató kártérítési kötelezettségét munkabaleset esetén! 12. a) Ismertesse, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkavédelmi ismeretek megszerzésére, szinten tartására, kiegészítésére! b) Ismertesse a munkavédelmi megbízott jog és hatáskörét! 13. a) Ismertesse, hogy milyen szabályok vonatkoznak a gépek, berendezések időszakos biztonsági felülvizsgálatára! b) Ismertesse a munkahelyi rend és tisztaság és a hulladékkezelés szabályait! 14. a) Ismertesse a villamos áram élettani hatásait és a teendőket áramütéses baleset esetén! b) Ismertesse a munkáltató és munkavállaló jogait és kötelességeit! 15. a) Ismertesse a védőburkolattal szemben támasztott követelményeket! b) Ismertesse az elsősegélynyújtás szabályait eszméletvesztés esetén! 16. a) Ismertesse a biztonságos anyagmozgatás és raktározás feltételeit! b) Ismertesse az egészséges üzem telepítésének szempontjait! (világítás, fűtés, rend, tisztáság, szociális helyiségek) 17. a) Ismertesse a kézi anyagmozgatásra vonatkozó szabályokat és a súlyhatárokat! b) Ismertesse az elsősegélynyújtás szabályait égési sérülés esetén! 18. a) Sorolja fel a tűzveszélyes anyagokat! b) Ismertesse a munkavégzés személyi feltételeit! 19. a) Ismertesse a tűzveszélyességi osztályba-sorolást! b) Ismertesse a kvázi baleset fogalmát!

12 20. a) Ismertesse a teendőket tűz esetén! b) Határozza meg a munkavállaló és a munkáltató kártérítési felelősségét! 21. a) Ismertesse a tűzoltás elvét és módjait! b) Ismertesse a hulladékok keletkezését, csoportosítását, megjelenési formáit, környezeti veszélyeiket, a különböző hulladékcsökkentő módszereket, az ártalmatlanítás lehetőségeit! 22. a) Ismertesse az előzetes, időszakos és pályaalkalmassági egészségügyi vizsgálatokat! b) Ismertesse a biztonsági szín- és alakjeleket! 23. a) Ismertesse, hogy melyek a gépek, berendezések üzembe helyezésének és működtetésének feltételei! b) Ismertesse a munkaidő fogalmát, a rendes és rendkívüli munkaidőt! 24. a) Ismertesse azokat a dokumentumokat, melyek tartalmazzák a munkavédelmi feladatokat! b) Ismertesse a festékkeverő helyiség, a raktár munka és tűzrendészeti előírásait! 25 a) Ismertesse az elsősegélynyújtás módjait mérgezés esetén! b) Határozza meg a munkaközi szünet, a pihenőidők (napi, heti) szabályait! 26. a) Ismertesse az elsősegélynyújtás módjait vérzéses sérülések és törések esetén! b) Határozza meg a szabadságok (rendes, rendkívüli) szabályait! 27. a) Ismertesse a festékszórással kapcsolatos munkavédelmi előírásokat és sorolja fel a használandó egyéni védőeszközöket! b) Ismertesse az érintésvédelem fogalmát, feladatát és módját! 28. a) Ismertesse az oldószerek veszélyforrásait és a védekezés lehetőségeit! b) Ismertesse a munkabaleset helyszínének rögzítését a lehetséges módokat indokolja a rögzítés szükségességét! 29. a) Ismertesse a porártalmakat, a védekezés módszereit és a munkavédelmi előírásokat! b) Ismertesse a foglalkozási ártalmak csoportosítását és megelőzésük módjait!

13 30. a) Részletesen ismertesse a baleseti jegyzőkönyv felépítését és tartalmát! b) Ismertesse a foglalkozási megbetegedések fogalmát, bejelentését, kivizsgálását!

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10103-12 Mázolási munkák fa-, fal-, fém

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10103-12 Mázolási munkák fa-, fal-, fém Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10103-12 Mázolási munkák fa-, fal-, fém és speciális felületeken tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038 Leleményesen,

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Ismertesse a nyomás, a hőmérséklet, a mechanikai feszültség, a szilárdság és az idő SI mértékrendszer szerinti mértékegységét! 2.) Melyek azon fizikai, kémiai és termikus jellemzők,

Részletesebben

Munka-, egészség-, tűz- és környezetvédelem. 1. Ismertesse a munka-, egészség-, tűz- és környezetvédelem célját, fő területeit, alapfogalmait!

Munka-, egészség-, tűz- és környezetvédelem. 1. Ismertesse a munka-, egészség-, tűz- és környezetvédelem célját, fő területeit, alapfogalmait! 2 Munka-, egészség-, tűz- és környezetvédelem 1. Ismertesse a munka-, egészség-, tűz- és környezetvédelem célját, fő területeit, alapfogalmait! 2. Ismertesse a munkavédelmi oktatás célját, fajtáit és tartalmát!

Részletesebben

Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus

Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Gazdasági ismeretek. 3. Mutassa be az Európai Unió létrejöttének főbb lépéseit! Beszéljen Magyarország és az EU kapcsolatáról!

Gazdasági ismeretek. 3. Mutassa be az Európai Unió létrejöttének főbb lépéseit! Beszéljen Magyarország és az EU kapcsolatáról! Gazdasági ismeretek 1. Mutassa be a gazdasági élet szereplőit! Sorolja fel a termelési tényezőket! Vázolja fel a nemzetközi munkamegosztásba való bekapcsolódás alapvető okait! 2. Sorolja fel a kereskedelempolitika

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Járműfényező szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 525 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

2. Ismertesse az állami munkavédelmi feladatok végrehajtásáért felelős szerveket! Melyek az OMMF és az ANTSZ legfontosabb feladatai?

2. Ismertesse az állami munkavédelmi feladatok végrehajtásáért felelős szerveket! Melyek az OMMF és az ANTSZ legfontosabb feladatai? 2 Környezetvédelem, ökológia és munkabiztonság az építési tevékenységben 1. Ismertesse a munkavédelem célját, a munkaadó és a munkavállaló jogait és kötelességeit! Határozza meg a munkavédelem két fő területét!

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a volfrámelektródás semleges védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét!

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 30.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 30. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus 161-06 A munkaeszközök, munkafolyamatok és az egyéni védőeszközök egészséget nem veszélyeztető és biztonságos alkalmazásával kapcsolatos A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM

Részletesebben

18.a) Beszéljen a TAMBURG hímző gép működéséről és öltéstechnikájáról! b) Ismertesse a környezetvédelem fogalmát, területeit és módszereit!

18.a) Beszéljen a TAMBURG hímző gép működéséről és öltéstechnikájáról! b) Ismertesse a környezetvédelem fogalmát, területeit és módszereit! 2 Szakmai ismeretek 1. a) Ismertesse a hímzés kialakulását és rendeltetését! (Hímzés-szövés, hímzés- csipke kapcsolata) b) Ismertesse a munkavédelem célját, feladatát és fő területeit! 2. a) Sorolja fel

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0220-06 Gépészeti kötési feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0220-06/2 Kötések

Részletesebben

Kereskedelmi ismeretek

Kereskedelmi ismeretek Kereskedelmi ismeretek 1.a. A szükségletek fogalma, csoportosítása. A szükségletek és a gazdálkodás kapcsolata. b. Munkakörök a hulladékfelvásárló egységekben, a boltvezető/telepvezető legfontosabb feladatai.

Részletesebben

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére 3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napjára összehívott ülésére Előterjesztés tárgya: A helyi adókról szóló rendeletek módosítása Tárgykört

Részletesebben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

10 8 14 14-20 6 10 10-30 4 8 8 -

10 8 14 14-20 6 10 10-30 4 8 8 - KEMOLUX AK alapozó fémre Termékleírás Levegőn száradó alkidgyanta alapú korróziógátló pigmenseket tartalmazó oldószeres korróziógátló alapozó festék. Színválaszték Oxidvörös és szürke. Szintetikus hígító

Részletesebben

2015. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV

2015. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV 2015. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV...../2015. Kgy.sz. határozat 1.számú melléklete Ellenőrzési tervet megalapozó elemzések címei: - 2015. évi belső ellenőri munkaterv (2. számú melléklet) - Kockázatelemzés

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés. 2454-06 Kártevőirtás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés. 2454-06 Kártevőirtás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Szakharcászat, páncéltörő rakétatechnikai eszköz üzembentartás, páncéltörő rakétatechnikai ismeret.

A vizsgafeladat ismertetése: Szakharcászat, páncéltörő rakétatechnikai eszköz üzembentartás, páncéltörő rakétatechnikai ismeret. A vizsgafeladat ismertetése: Szakharcászat, páncéltörő rakétatechnikai eszköz üzembentartás, páncéltörő rakétatechnikai ismeret. Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz szükséges, annak használata

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T

A L A P Í T Ó O K I R A T Alapítás éve: 1992. Alapító határozat: 434/1992. (XII. 1.) sz. önko. hat. Módosító határozatok: 278/1995. (XII. 20.) sz. önko. hat. 185/1997. (XII. 9.) sz. önko. hat. 177/1998. (VI. 30.) sz. önko. hat.

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjérıl szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján PÁTY KÖZSÉG önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén)

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján BALATONHENYE önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

2016. MÁJUS BEVALLÁSI ÉS BEFIZETÉSI HATÁRIDŐK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓKNAK

2016. MÁJUS BEVALLÁSI ÉS BEFIZETÉSI HATÁRIDŐK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓKNAK 2016. MÁJUS BEVALLÁSI ÉS BEFIZETÉSI HATÁRIDŐK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓKNAK 1 2016. MÁJUS 12. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK 1. ÁFA fizetésére nem kötelezett egyéni vállalkozó 2. ÁFA fizetésére kötelezett

Részletesebben

Számviteli elemzéshez mutatók

Számviteli elemzéshez mutatók Számviteli elemzéshez mutatók 1 Cégek helyzetének elemzése Információforrás: E-cégjegyzék (tevékenység, tulajdonosok, telephely, könyvvizsgálat, FB) Cégközlöny (felszámolás, végelszámolás, csődeljárás)

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. A célok meghatározása, felsorolása A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 76. -a alapján a Nemzeti Választási Iroda folyamatosan

Részletesebben

Watt Drive Antriebstechnik GmbH - AUSTRIA

Watt Drive Antriebstechnik GmbH - AUSTRIA Watt Drive Antriebstechnik GmbH - AUSTRIA Keverıhajtás FR... Keverı és extruder hajtás Ahol megbízhatóság a legnagyobb követelmény. A keverıhajtómővek a Watt Drive cég moduláris MAS 2000 hajtómő koncepció

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/34

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/34 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

31 582 06 0100 31 05 Targoncavezető Építő- és anyagmozgatógép kezelője

31 582 06 0100 31 05 Targoncavezető Építő- és anyagmozgatógép kezelője 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI MGYR KERESKEDELMI ÉS IPRKMR JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERVIZSG KÖVETELMÉNYEI 2013 I. Járműfényező mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek Járműfényező mestervizsgára

Részletesebben

Közhasznúsági jelentése

Közhasznúsági jelentése 1089 Budapest, Vajda Péter u.25-31. Közhasznúsági jelentése 2010. Az Alapítvány adószáma: 18008003-1-42 Az Alapítvány nyilvántartási száma: 2464 Az Alapítvány KSH azonosítója: 264655-132 Az Alapítvány

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 159. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 159. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 159. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2012. november 27-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatainak ismertetése

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatainak ismertetése Európai Uniós támogatások pályázati roadshowja Széchenyi 2020 GINOP Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatainak ismertetése Halász Eszter projektmenedzser Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési

Részletesebben

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Szeles Angelika Monitoring szakreferens Adatszolgáltatási és monitoring főosztály Budapest,

Részletesebben

5.) Ismertesse a melegen hengerelt, hegeszthető, finomszemcsés szerkezeti acélokat az MSZ EN 10113 alapján!

5.) Ismertesse a melegen hengerelt, hegeszthető, finomszemcsés szerkezeti acélokat az MSZ EN 10113 alapján! 1.) Ismertesse a széntartalom hatását az acél mechanikai tulajdonságaira (szilárdság, nyúlás, keménység), valamint a legfontosabb fémek (ötvözetlen és CrNi acél, Al, Cu) fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG MUNKAJOG A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.), a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi

Részletesebben

Lasselsberger-Knauf Kft. 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet alapján A kiállítás kelte:2005. 03. 01. 5/1.

Lasselsberger-Knauf Kft. 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet alapján A kiállítás kelte:2005. 03. 01. 5/1. A kiállítás kelte:2005. 03. 01. 5/1. 1. ANYAG-/ELŐKÉSZÍTÉSI ÉS CÉGMEGNEVEZÉS 1.1 A termék neve: YTONG Vékonyágyazatú falazóhabarcs 1.2 A gyártóra, forgalmazóra vonatkozó adatok Szállító: 1.2.1 Postacím:

Részletesebben

A tételek. Szóbeli tételsor. Minden hallgató egy A és egy B tételt húz.

A tételek. Szóbeli tételsor. Minden hallgató egy A és egy B tételt húz. Szóbeli tételsor Minden hallgató egy A és egy B tételt húz. A tételek 1. A pénzügyi beszámolás egységesítésének indokai. A globális számviteli rendszerek azonosítása és konvergenciája. Az IFRS-ek és IFRIC-ek

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A ( A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens JAVASLAT Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 03 Hűtő-, klíma- és hőszivattyú

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333 Sorszám: 2 Ügyiratszám: 980-8 /2010. 70-12-1/2010. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AEGON SMART MONEY BEFEKTETÉSI ALAPOK ALAPJA 2014. I. FÉLÉVES JELENTÉS

AEGON SMART MONEY BEFEKTETÉSI ALAPOK ALAPJA 2014. I. FÉLÉVES JELENTÉS AEGON SMART MONEY BEFEKTETÉSI ALAPOK ALAPJA AEGON MAGYARORSZÁG BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. A jelen tájékoztatót az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt., mint az AEGON Smart Money Befektetési

Részletesebben

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a tájékoztatót megtárgyalni és az alábbi határozati javaslatot elfogadni szíveskedjenek.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a tájékoztatót megtárgyalni és az alábbi határozati javaslatot elfogadni szíveskedjenek. Ügyiratszám: 23-2 /2016/U1 Tárgy: SZKTT évi működési támogatás elszámolása Község Képviselő-testülete Tisztelt Képviselő-testület! A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása megküldte az általa fenntartott

Részletesebben

A szakmai követelménymodul tartalma:

A szakmai követelménymodul tartalma: Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

31 853 06 0100 31 01 Hidroforkezelő Vízműkezelő 2/42

31 853 06 0100 31 01 Hidroforkezelő Vízműkezelő 2/42 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Fővárosi Vízművek Zrt.

Fővárosi Vízművek Zrt. Fővárosi Vízművek Zrt. ÉLETCIKLUS KÖLTSÉG SZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSÁNAK KÖZBESZERZÉSI KÉRDÉSEI MASZESZ ORSZÁGOS KONFERENCIA LAJOSMIZSE dr. Korossy Emese Fővárosi Vízművek Zrt. Beszerzési osztályvezető 1 Fővárosi

Részletesebben

A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS FOLYAMATA. Dr. Takács Lajos Gábor okl. építészmérnök BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék

A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS FOLYAMATA. Dr. Takács Lajos Gábor okl. építészmérnök BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS FOLYAMATA Dr. Takács Lajos Gábor okl. építészmérnök BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék BME Épít Épületsze TŰZVÉDELMI TERVEZÉSI FELADATOK A tűzvédelmi tervezési tevékenység

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZ DÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. SZAKASZ: A SZERZ DÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉR KÉNT SZERZ D FÉL NEVE ÉS CÍME

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZ DÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. SZAKASZ: A SZERZ DÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉR KÉNT SZERZ D FÉL NEVE ÉS CÍME MAGYAR KÖZLÖNY 2011. évi 165. szám 41517 7. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍT A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja TÁJÉKOZTATÓ A SZERZ DÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. SZAKASZ:

Részletesebben

33 341 01 0000 00 00 Kereskedő, boltvezető Kereskedő, boltvezető

33 341 01 0000 00 00 Kereskedő, boltvezető Kereskedő, boltvezető A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Faipari gépek és technológiák

Faipari gépek és technológiák 1. 2. 3. Faipari gépek és technológiák pont Technológia: az iparág gyártási eljárásai pont Anyagismeret: az anyagok, és alkalmazási eljárásai vagy géptan: - a gép helye a technológiában - a gép felépítése,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak Szövegszerkesztés I. GP1004L. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgy oktatója és beosztása Veres Gabriella főiskolai docens a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ.

Részletesebben

VI. fejezet (251. (2) bek.)

VI. fejezet (251. (2) bek.) (5) A kérelemben meg kell adni az alábbiakat: b) a kérelem az Értesítőben történő közzétételt kezdeményezi; c) az ajánlatkérő a Kbt. mely rendelkezése (, bekezdés, pont) alapján tartozik annak a hatálya

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem modul. 1. vizsgafeladat. 2010. augusztus 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem modul. 1. vizsgafeladat. 2010. augusztus 09. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 2 1. Munkatársával szakmai szempontok figyelembevételével beszéljék meg a csavar-, szegecsés - A csavarkötések fajtái, megválasztásának szempontjai - Szegecshossz számítása, a szegecskötés szerszámai -

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész)

Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész) Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész) Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/61 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/2015

Részletesebben

(98/437/EK) (HL L 194, 10.7.1998, o. 39)

(98/437/EK) (HL L 194, 10.7.1998, o. 39) 1998D0437 HU 02.08.2001 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (1998. június 30.) az építési

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2012 Egry József Általános Iskola Tolnai Alapítvány Adószám: 18953305-1-20 8360 Keszthely, Vásár tér 10. Keszthely,2013.02.15. 1 Közhasznúsági melléklet részei 1. Az alapítvány

Részletesebben

Az 1-4. és a 12. sz. mellékleteket a pályázónak kell beszereznie, az 5-11. sz. melléklete elkészítéséhez az alábbiakban találhatnak mintákat.

Az 1-4. és a 12. sz. mellékleteket a pályázónak kell beszereznie, az 5-11. sz. melléklete elkészítéséhez az alábbiakban találhatnak mintákat. A pályázati adatlaphoz kötelezően csatolandó mellékletek: 1. egyéni vállalkozók, őstermelők esetén érvényes vállalkozói, őstermelői igazolvány másolata 2. gazdasági társaságok esetén 30 napnál nem régebbi

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 100 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 100 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemrıl E törvény célja, hogy az Alkotmányban foglalt elvek alapján szabályozza az egészséget nem veszélyeztetı

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Műtéti szakasszisztens szakképesítés. 2464-06 Műtét előkészítése modul. 1. vizsgafeladat. 2013. február 07.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Műtéti szakasszisztens szakképesítés. 2464-06 Műtét előkészítése modul. 1. vizsgafeladat. 2013. február 07. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Általános gazdasági szakismeretek alkalmazása

Általános gazdasági szakismeretek alkalmazása Általános gazdasági szakismeretek alkalmazása 1. Ismertesse a vállalkozás fogalmát, céljait! Mutassa be a vállalati működés főbb funkcióit! 2. Mutassa be az állam gazdaságszabályzó szerepét! Mutasson be

Részletesebben

Környezetvédelem, ökológia és munkabiztonság az építési tevékenységben 1. Sorolja fel az alapszerkezetek készítésénél betartandó alapvető munkavédelmi

Környezetvédelem, ökológia és munkabiztonság az építési tevékenységben 1. Sorolja fel az alapszerkezetek készítésénél betartandó alapvető munkavédelmi 2 Környezetvédelem, ökológia és munkabiztonság az építési tevékenységben 1. Sorolja fel az alapszerkezetek készítésénél betartandó alapvető munkavédelmi 2. Mi a különbség a természet zárt és a termelés

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. július 18. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS idegenforgalmi adó és iparűzési adó hatálya alá

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS idegenforgalmi adó és iparűzési adó hatálya alá Az adóhatóság tölti ki! Adóhatóság: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Jegyzője Iktatószám: Átvétel dátuma:... Átvevő:... Adózó mutatója:... BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS idegenforgalmi adó és iparűzési

Részletesebben

Kreditrendszerű óra- és vizsgaterv LOGISZTIKAI MŰSZAKI MENEDZSER-ASSZISZTENS SZAK. 2011/2012. tanév

Kreditrendszerű óra- és vizsgaterv LOGISZTIKAI MŰSZAKI MENEDZSER-ASSZISZTENS SZAK. 2011/2012. tanév Kreditrendszerű óra- és vizsgaterv LOGISZTIKAI MŰSZAKI MENEDZSER-ASSZISZTENS SZAK 2011/2012. tanév Ssz. LOGISZTIKAI MŰSZAKI MENEDZSER-ASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAK (NAPPALI TAGOZAT) Szemeszter

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2385-09 Rögzített fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2385-09 Rögzített fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Rögzített fogpótláshoz a munka sikeressége érdekében tájékoztatja új kollégáját, a jó fogszín maghatározás és a színvétel feltételeiről. Tartsa meg a tájékoztatást! a színmeghatározás feltételei

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA

1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA ÉVES ELLENŐRZÉSI JELENTÉS 3. sz. melléklet A NAPSZAK INTEGRÁLT INTÉZMÉNY 2007. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A 193/2003. (XI. 26.) KORMÁNYRENDELET 31. ALAPJÁN 1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT

Részletesebben

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó 31 812 01 0100 31 01 Mezőgazdasági gazdaasszony Panziós, falusi vendéglátó

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó 31 812 01 0100 31 01 Mezőgazdasági gazdaasszony Panziós, falusi vendéglátó A /07 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

PROTECT Háztartási rovarirtó permet

PROTECT Háztartási rovarirtó permet BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: Rovarirtó permetezőszer A készítmény megnevezése:

Részletesebben

Önellenőrzés Előadó: dr. Jakab Miklós

Önellenőrzés Előadó: dr. Jakab Miklós Előadó: dr. Jakab Miklós Az önellenőrzés fogalma Az adózó önadózás esetén jogosult az önellenőrzésre elévülési időn belül, de arra nem kötelezhető. Az önellenőrzéssel az adózó helyesbíti és bevallja az

Részletesebben

2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS az egyéb szervezetmegnevezése az egyéb szervezet címe, telefonszáma 2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2010. 01. 01.-2010. 12. 31. 1. Számviteli beszámoló ( közhasznú egyszerűsített beszámoló) a) Mérleg

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/200 (II. 2.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 1.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÜGYKEZELŐI ALAPVIZSGA TEMATIKA. 1. nap - a képzés délelőtti szakasza 180. alkalmazott oktatástechnikai eszközök. időtartam-perc (1tanóra=45')

ÜGYKEZELŐI ALAPVIZSGA TEMATIKA. 1. nap - a képzés délelőtti szakasza 180. alkalmazott oktatástechnikai eszközök. időtartam-perc (1tanóra=45') ÜGYKEZELŐI ALAPVIZSGA TEMATIKA időtartam-perc (1tanóra=45') 1. nap - a képzés délelőtti szakasza 180 alkalmazott képzési módszer alkalmazott ismeretellenőrzési módszer alkalmazott oktatástechnikai eszközök

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I

H A T Á S V I Z S G Á L A T I H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P Iktatószám: A hatásvizsgálat elkészítésére fordított id : Hatásvizsgálatba bevont személyek, szervezetek: Dátum: Kapcsolódó hatásvizsgálati lapok: Vizsgált id táv: El

Részletesebben

Grant Thornton Hungary News

Grant Thornton Hungary News Grant Thornton Hungary News 2012 Június 2.rész Tartalom 2012. július 1-én hatályba lépı Munka törvénykönyv 2.rész A. Munkaidıre vonatkozó szabályok B. 2013. január 1-jén hatályba lépı szabályok C:\Documents

Részletesebben

Vállalkozásfinanszírozás

Vállalkozásfinanszírozás Vállalkozásfinanszírozás Területei Pénzügyi tervezés Beruházás finanszírozás Hitelintézeti eljárás Pénzügyi tervezés a vállalkozásnál tervezés célja: bizonytalanság kockázat csökkentése jövőbeli események,

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek 31 5246 05/V

Szóbeli vizsgatantárgyak. Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek 31 5246 05/V Szóbeli vizsgatantárgyak Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek 2 Szakmai ismeretek tantárgy szóbeli vizsgatételei 1. a. Ismertesse a metallurgiai

Részletesebben

Márai Sándor Közművelődési Intézmény és Városi Könyvtár

Márai Sándor Közművelődési Intézmény és Városi Könyvtár Márai bevételek 3/a Márai Sándor Közművelődési Intézmény és Városi Könyvtár Bevételek Rovatrend Kormányzati funkció 2013.eredeti eredeti mód. ei. várh.telj. B402-00 082091 Alaptevékenység körében végzett

Részletesebben

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma:

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_VFLB111-K5 Marketing menedzsment 2. A neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Vállalkozásfejlesztés MSc szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

2015. június 26-i rendes ülésére

2015. június 26-i rendes ülésére 38. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. június 26-i rendes ülésére Tárgy: Közbeszerzési eljárás megindításának jóváhagyása a Támasz

Részletesebben

Kereskedelmi ismeretek

Kereskedelmi ismeretek Kereskedelmi ismeretek 1.a. A szükségletek fogalma, csoportosítása. A szükségletek és a gazdálkodás kapcsolata. b. Munkakörök a kiskereskedelmi egységekben, a boltvezető legfontosabb feladatai. 2.a. A

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez: fogyatékos emberek nappali intézményi ellátásához

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez: fogyatékos emberek nappali intézményi ellátásához Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete 7400 Kaposvár Béke u. 47. Napsugár Integrált Szociális Intézmény Fészek Szociális Szolgáltató Központ Fogyatékos Emberek Nappali Intézménye 7500 Nagyatád, Dózsa

Részletesebben

55 345 01 0010 55 03 Kis- és középvállalkozási menedzser. Kereskedelmi menedzser

55 345 01 0010 55 03 Kis- és középvállalkozási menedzser. Kereskedelmi menedzser A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Különleges villámvédelmi problémák. környezetben. Kusnyár Tibor

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Különleges villámvédelmi problémák. környezetben. Kusnyár Tibor Magyar Elektrotechnikai Egyesület Különleges villámvédelmi problémák robbanásveszélyes környezetben Kusnyár Tibor BEMUTATKOZÁS Kusnyár Tibor ROBEX Irányítástechnikai Kft. Villám- és túlfeszültség-védelem

Részletesebben

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím:

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím: Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT 1041 Budapest, István út 14. 231-3141, Fax.: 231-3151 mszabolcs@ujpest.hu ALPOLGÁRMESTERE www.tuv.com ID 9105075801 Management System ISO 9001:2008 valid

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak

Szóbeli vizsgatantárgyak Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Magasépítéstan 2. Szilárdságtan 3. Szervezési és vállalkozási ismeretek Megjegyzések: 1. A Magasépítéstan vizsgatantárgy szóbeli tételei szóban és vázlatrajzokkal megválaszolható

Részletesebben

Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője

Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Bemutatkozás 1992 - irányítási rendszerek bevezetése 1994 - auditorképző

Részletesebben

Rögzített fogpótlástan alapjai, definíciók, indikációk. Dr. Bistey Tamás

Rögzített fogpótlástan alapjai, definíciók, indikációk. Dr. Bistey Tamás Rögzített fogpótlástan alapjai, definíciók, indikációk. Dr. Bistey Tamás Fogpótlások osztályozása Rögzítettség alapján Kivehető Rögzített Kiterjedés szerint Teljes Részleges Anyaga alapján Fém Kerámia

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Záróvizsga kérdések a környezetmérnök BSc hallgatók számára

Záróvizsga kérdések a környezetmérnök BSc hallgatók számára Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet Környezetmérnöki Tanszék Záróvizsga kérdések a környezetmérnök BSc hallgatók számára Törzsanyag Vízvédelem 1.

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Ár / Érték. Dr. Cseh Kálmán magánállatorvos keszovet@t-online.hu

Ár / Érték. Dr. Cseh Kálmán magánállatorvos keszovet@t-online.hu Ár / Érték Dr. Cseh Kálmán magánállatorvos keszovet@t-online.hu Add nekem a kockádat! Mit adsz érte? az állatorvos nem járul hozzá a termelés gazdaságosságának növeléséhez, mégis alkalmazni kell Szükséges

Részletesebben

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei Elıadó: Ferenczi Szilvia Hatály, a kedvezmények típusai, alanyai, alapja: A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítására az Országgyőlés elfogadta

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére Szám: 02/79-6/2007 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Modul 1A. A szabadalomról alapfokon. ip4inno képzési program 2008, ip4inno konzorcium, Magyar Szabadalmi Hivatal

Modul 1A. A szabadalomról alapfokon. ip4inno képzési program 2008, ip4inno konzorcium, Magyar Szabadalmi Hivatal Modul 1A A szabadalomról alapfokon 1 Megszerzendő ismeretek Megismerkedünk: A szabadalom szerepével Alapvető szabadalmi stratégiákkal A szabadalom megszerzésére irányuló eljárással A legfontosabb partnerek

Részletesebben

Budapest Főváros XVII.kerület Rákosmente Önkormányzata Vagyonkimutatás 2010. év

Budapest Főváros XVII.kerület Rákosmente Önkormányzata Vagyonkimutatás 2010. év Budapest Főváros XVII.kerület Rákosmente a I. Immateriális javak (02+09) 01. 580 515 0 5 144 608 586 267 84 777 0 757 415 85 949 1. Törzsvagyon (03+06) 02. 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1.1 Forgalomképtelen immateriális

Részletesebben