1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE. Chinotal drazsé Chinotal injekció 2. MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE. Chinotal drazsé Chinotal injekció 2. MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL"

Átírás

1 3 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE Chinotal drazsé Chinotal injekció 2. MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 400 mg pentoxifillin drazsénként 100 mg pentoxifillin ampullánként (5 ml) 3. GYÓGYSZERFORMA Drazsé: rózsaszínő, ovális alakú, mindkét oldalán domború felülető, fényes, cukros bevonatú tabletták. Injekció: tiszta, színtelen, steril, vizes oldat. 4. KLINIKAI JELLEMZİK 4.1 Terápiás javallatok Perifériás, elzáródással járó artériás megbetegedés, arteriosclerotikus vagy diabeteses eredető arteriovenosus megbetegedések (pl. lábszárfekély és gangrena). Cerebrális keringési zavarok (cerebrális arteriosclerosis következményeként jelentkezı koncentráció csökkenés, vertigo, memória zavarok, ischaemiás és apoplexiát követı állapotok. A szem vagy a belsı fül degeneratív eredető látás- ill. hallászavart okozó vérkeringési zavarai. 4.2 Adagolás és alkalmazás módja A pentoxifillin a betegség súlyosságától függıen adható per os, parenterális vagy kombinált (per os + parenterális) formában. Per os kezelés: szokásos adagja 2-3-szor 1 drazsé, amit étkezés után, bı folyadékkal kell bevenni. A drazsé adható a parenterális kezelés kiegészítéseként, ill. folytatásaként. Infúziós kezelés: A klinikai tapasztalat alapján a parenterális kezelés leghatásosabb és legjobban tolerálható formája az intravénás infúziós kezelés. Ezért, lehetıség szerint ezt a kezelési módot kell elınyben részesíteni. Az infúziós kezelést a vérkeringési zavar súlyossága, a beteg testsúlya és az egyéni tőrıképesség figyelembevételével kell végezni. Az infúzió kezdı adagja: 100 mg (1 ampulla) ml infúziós oldatban, i.v perc alatt beadva naponta egyszer. A napi adag fokozatosan emelhetı napi 400 mg-ig, ami két részre osztva (reggel és délután 200 mg) adható be ml infúziós oldatban perc alatt. Infúziós folyadékként nátrium-klorid oldat, Ringer-laktát oldat, 5 %-os levulóz-, vagy glükóz oldat használható. Két Chinotal drazsé adható a délutáni infúzió után. Amennyiben a két infúzió közti szünet hosszabb, az egyik drazsé az infúziók között is adható. Amennyiben a körülmények vagy a beteg toleranciája csak napi 1 infúzió beadását teszi lehetıvé, napi 3 drazsé kiegészítı adása javasolt az infúzió után, a nap folyamán elosztva (2 drazsé délben és 1 drazsé este). Elırehaladottabb esetekben, elsısorban nagyfokú nyugalmi fájdalom, gangraena, fekély esetén (Fontaine II-IV stádium) 24 órás i.v cseppinfúzió javasolt. A 24 órás cseppinfúzióban adott pentoxifillin adagja ne haladja meg az 1200 mg-ot.

2 2 Az egyéni adagot az alábbi képlet alapján határozhatjuk meg: 0,6 mg pentoxifillin/ttkg óránként. Az ily módon kiszámolt napi adag 1000 mg egy 70 ttkg-os beteg számára. Az infúziós oldat mennyiségét egyénileg, az egyéb betegségek figyelembe vételével kell megállapítani. Injekciós kezelés: Szokásos adagja napi 100 mg (5 ml ampulla), amit fekvı testhelyzetben lévı betegnek igen lassan, iv. minimum 5 perces idıtartam alatt kell beadni. Az egyéni reakció megítélésére célszerő elıször a fél ampulla tartalmát (50 mg, azaz 2,5 ml) izotóniás nátrium-klorid oldattal 10 ml-re felhígítva alkalmazni. Tilos az iv. injekciót az elsı adást követıen azonnal megismételni. Az infúzió és az injekció nem adható az elıírtnál rövidebb idı alatt. 4.3 Ellenjavallatok Pentoxifillinnel, valamint egyéb xantin származékokkal, mint koffein, teobromin, teofillin iránti túlérzékenység. Terhesség. Agyvérzés. Ha retina-vérzés vagy nagyobb érbıl történı vérzés lép fel a kezelést azonnal abba kell hagyni. Akut myocardiális infarktus. Peptikus fekély. 4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések Relatív ellenjavallat: Magasvérnyomással járó, súlyos koszorúér- és agyi érelmeszesedés, valamint súlyos szívritmus zavar. Károsodott vesemőködés esetén az adagot csökkenteni kell. Hypotoniás és labilis keringéső betegek kezelése csak fokozatosan kezdhetı el, mert adása átmeneti vérnyomás csökkenést okozhat collapsus hajlammal és egyes esetekben anginás panaszokkal. Szívelégtelenségben csak annak megfelelı kezelése után adható. Nagy mennyiségő infúziós oldat adását kerülni kell. Szoptatás idején és 18 éves kor alatt biztonságos alkalmazása nem bizonyított. Beszőkült vesemőködés esetén fokozott ellenırzés mellett, csökkentett adagban adható. Retinavérzés esetén a kezelést azonnal abba kell hagyni. A készítmény szacharóz tartalmát figyelembe kell venni fruktóz intoleranciában, galaktóz-, glukóz malabszorpciós szindrómában, valamint valamint szacharóz-izomaltáz hiányban. 4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók Óvatosan adható: Egyéb vérnyomáscsökkentı szerekkel, mert a vérnyomás fokozottabb csökkenése fordulhat elı, ezért adagjuk módosítása válhat szükségessé. Inzulin, és vércukorszint csökkentıkkel: a pentoxifillin fokozhatja a vércukorszint csökkentı hatásukat, ezért azok adagjának csökkentése válhat szükségessé. Antikoagulánsokkal, thrombocyta aggregációt gátló szerekkel: a vérzésveszély fokozódhat. 4.6 Terhesség és szoptatás Terhesség alatti használatra nem áll rendelkezésre elegendı adat, így a készítmény terhesség idején nem alkalmazható. Szoptatás: Kiválasztódik az anyatejbe, ezért szoptató anyának csak nagyon indokolt esetben adható. 4.7 A készítmény hatásai a gépjármővezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

3 3 Fokozott elıvigyázatosság szükséges. 4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások Epigastrialis nyomás vagy teltségérzés, hányinger, hányás, hasmenés, szédülés, fejfájás elıfordulhat, melyek egyes esetekben a kezelés félbeszakítását teszik szükségessé. Az injekció lassabban történı beadásával vagy az infúzió cseppszámának csökkentésével a panaszok csökkenthetık. Alkalmanként izgatottság, és alvás zavarok elıfordulhatnak. Arcpír, ritmuszavarok (pl. tachycardia), angina pectoris, vérnyomásesés igen ritkán fordul elı, inkább csak nagy adagok esetén. Túlérzékenységi reakciók, mint pruritus, bırpír, urticaria, a bır helyi duzzanata ritkák és a kezelés abbahagyásával gyorsan megszőnnek. Shockig progrediáló allergiás reakciók igen ritkák. Igen ritkán vérzéses epizódok (pl. bır-, nyálkahártya- és gyomor-bélvérzések) jelentkezhetnek pentoxifillin kezelés során. A pentoxifillin kezelés és a vérzés közötti oki összefüggés nem bizonyított, de teljes biztonsággal nem zárható ki. Egyes esetekben thrombocytopenia alakulhat ki. 4.9 Túladagolás Tünetek: hányinger, szédülés, tachycardia, eszméletvesztés, vérnyomásesés, areflexia, kávéaljszerő hányás, valamint rángógörcsök léphetnek fel. Kezelése: vérnyomás, légzés folyamatos ellenırzése, tüneti terápia, szükség esetén légzéstámogatás, lélegeztetés,, súlyos vérnyomásesésnél plazmaexpander adása, görcsök esetén diazepam adása javasolt. Drazsé túladagolásakor gyomormosás, aktív szén adása is ajánlott. 5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK 5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok ATC kód: C04A D03 A pentoxifillin javítja a vörösvértestek flexibilitását, csökkenti a vér viszkozitását, gátolja a thrombocyták aggregációját a prostacyclin bioszintézisének serkentésével, ezáltal fokozza a károsodott keringéső területek mikrocirkulációját. Gátolja az erythrocyták aggregációját, csökkenti a rendellenesen magas fibrinogén szintet, gátolja a leukocyták aktiválódását és kötıdését az endotheliumhoz. 5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok A pentoxifillin gyorsan és jól felszívódik. First pass effektuson megy keresztül, ezért a biohasznosulása csak %. Fıleg a májban metabolizálódik. Az aktív fı metabolit magasabb koncentrációban van jelen a plazmában, mint az anyavegyület, és a kettı reverzibilis biokémiai redox egyensúlyban van egymással, ezért együtt felelısek a hatásért. A pentoxifillin plazmafelezési ideje kb. 1,6 óra, a metabolitoké 1-1,6 óra. Nagy része a vesén keresztül ürül vízoldékony metabolitok formájában. Vese-, vagy májkárosodás esetén a felezési idı megnyúlik.

4 5.3 A preklinikai biztonsági vizsgálatok eredményei Akut toxicitás: per os adott 80 mg/ttkg adagok önkénteseknél a 4.9 Túladagolás fejezetben leírt tüneteket okozták. Krónikus toxicitás: Több, mint egy éven át tartó, patkányoknak max mg/ttkg, kutyáknak max.100 mg/ttkg adagnál nem tapasztaltak a pentoxifillinnel összefüggı szervkárosodást. Kutyáknál 320 mg/ttkg-nál magasabb adagok esetén 1 éves kezelés után elıfordult koordináció hiány, keringési zavarok, vérzések, tüdıödéma, ill. óriás sejtek képzıdése. Karcinogén és mutagén hatás: Egereken nem tapasztaltak karcinogén hatást, nıstény patkányoknál jóindulatú emlımirigy fibroadenómák jöttek létre. Ez emberre nézve még nincs tisztázva, ez a tumor spontán is kifejlıdik idısebb patkányokban. Nincs mutagén hatása. Reprodukciós toxicitás: Nem figyeltek meg sem teratogén hatást, sem embriotoxicitást sem a termékenységre kifejtett hatást. A pentoxifillin és metabolitjai átjutnak az anyatejbe GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZİK 6.1 Segédanyagok felsorolása Drazsé: magnézium-sztearát, talkum, povidon K25, hidroxietil-cellulóz (H400) Bevonat: Azorubin (E 122), makrogol 6000, titán-dioxid (E171), akáciamézga, talkum, szacharóz Injekció: nátrium klorid, injekcióhoz való víz 6.2 Inkompatibilitások Nem ismert. 6.3 Felhasználhatósági idıtartam 5 év 6.4 Különleges tárolási elıírások Injekció: legfeljebb 25ºC-on tartandó Drazsé: legfeljebb 30ºC-on, eredeti csomagolásban tartandó. 6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése Drazsé: 30 db, 60 db és 100 db drazsé színtelen, átlátszó, PVC//Al buborékfóliában és dobozban. Injekció: 5ml oldat színtelen, átlátszó 1-es típusú piros törıponttal ellátott üveg ampullába töltve. 25x5 ml ampulla PVC tálcákban, dobozban. 6.6 A készítmény felhasználására, kezelésére vonatkozó útmutatások Megjegyzés (egy kereszt) Drazsé: Kiadhatóság: II/1. csoport Orvosi rendelvényre kiadható gyógyszerkészítmények (V).

5 5 Injekció: Kiadhatóság: II/3c. csoport Kizárólag orvosi rendelvényre, az egészségügyi szolgáltatást nyújtók számára rendelhetı, illetve kiadható gyógyszerkészítmények (I) 7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA Pannonpharma Kft. Pécs 8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA OGYI-T-4684/01 OGYI-T-4685/01-03 (inj) (drazsé) 9 A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSİ KIADÁSÁNAK/MEGHOSSZABBÍ- TÁSÁNAK DÁTUMA / január A SZÖVEG ELLENİRZÉSÉNEK DÁTUMA január 24. Alkalmazási elıírás OGYI-eng. száma: /55/2003

Rytmonorm. Rytmonorm injekció : színtelen forrasztott ampullába töltött 20 ml töltettérfogatú, tiszta, színtelen, steril vizes oldat.

Rytmonorm. Rytmonorm injekció : színtelen forrasztott ampullába töltött 20 ml töltettérfogatú, tiszta, színtelen, steril vizes oldat. 1 Gyógyszer neve Rytmonorm Rytmonorm 150 mg filmtabletta Rytmonorm 300 mg filmtabletta Rytmonorm 10 mg drazsé gyermekeknek Rytmonorm injekció 2 Minőség és mennyiségi összetétel Hatóanyag:150 mg ill. 300

Részletesebben

Fokozott viszkozitású nyák termelődésével járó légúti betegségek váladékoldást elősegítő terápiája 2 éves kor feletti betegek számára.

Fokozott viszkozitású nyák termelődésével járó légúti betegségek váladékoldást elősegítő terápiája 2 éves kor feletti betegek számára. 1. A GYÓGYSZER NEVE ACC 20 mg/ml belsőleges oldat gyermekeknek 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 20 mg acetilcisztein 1 ml oldatban. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE. ADAMON SR 150 mg retard kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE. ADAMON SR 150 mg retard kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE ADAMON SR 150 mg retard kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 150 mg tramadol hidroklorid retard kapszulánként. 3. GYÓGYSZERFORMA 2-es számú, átlátszatlan zöld,

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE. Ranitidin 1 A Pharma 150 mg filmtabletta Ranitidin 1 A Pharma 300 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER NEVE. Ranitidin 1 A Pharma 150 mg filmtabletta Ranitidin 1 A Pharma 300 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER NEVE Ranitidin 1 A Pharma 150 mg filmtabletta Ranitidin 1 A Pharma 300 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 150 mg ranitidin (168 mg ranitidin-hidroklorid formájában) filmtablettánként,

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE. Quamatel 20 mg filmtabletta Quamatel 40 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER NEVE. Quamatel 20 mg filmtabletta Quamatel 40 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER NEVE Quamatel 20 mg filmtabletta Quamatel 40 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 20 mg, illetve 40 mg famotidin filmtablettánként. Ismert hatású segédanyag: Quamatel 20

Részletesebben

Segédanyagként a készítmény mannitot és szacharózt is tartalmaz.

Segédanyagként a készítmény mannitot és szacharózt is tartalmaz. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Emillan 15 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 15,0 mg lanzoprazol kapszulánként. Segédanyagként a készítmény mannitot és szacharózt

Részletesebben

Az állapot súlyosságától függően prekóma vagy kóma esetében 24 óra alatt az adag 8 ampulláig emelhető.

Az állapot súlyosságától függően prekóma vagy kóma esetében 24 óra alatt az adag 8 ampulláig emelhető. 1. A GYÓGYSZER NEVE Hepa-Merz 0,5 g/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 db 10 ml-es ampulla 5 g L-ornitin-L-aszpartátot tartalmaz. A segédanyagok teljes listáját

Részletesebben

1 A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Doxyprotect 100 mg kapszula Doxyprotect 200 mg kapszula 2 MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1 A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Doxyprotect 100 mg kapszula Doxyprotect 200 mg kapszula 2 MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Doxyprotect 100 mg kapszula Doxyprotect 200 mg kapszula 2 MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: Doxyprotect 100 mg kapszula: 100 mg, doxiciklin kapszulánként. Doxyprotect

Részletesebben

Gyermekkor: Klinikai adatok hiányában az Aurorix nem adható gyermekeknek. (lásd 4.3 pont)

Gyermekkor: Klinikai adatok hiányában az Aurorix nem adható gyermekeknek. (lásd 4.3 pont) 1. A GYÓGYSZER NEVE Aurorix 150 mg filmtabletta Aurorix 300 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 150 mg ill. 300 mg moklobemid filmtablettánként. Ismert hatású segédanyag: Aurorix 150 mg

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Metoprolol Z 1a Pharma 25 mg retard filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Metoprolol Z 1a Pharma 25 mg retard filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Metoprolol Z 1a Pharma 25 mg retard filmtabletta Metoprolol Z 1a Pharma 50 mg retard filmtabletta Metoprolol Z 1a Pharma 100 mg retard filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI

Részletesebben

Ovális alakú, mindkét oldalán enyhén domború, világos kékesszürke színű, fémfényű filmtabletta. Magassága 4,2-4,6 mm, hossza 13,5-13,8 mm.

Ovális alakú, mindkét oldalán enyhén domború, világos kékesszürke színű, fémfényű filmtabletta. Magassága 4,2-4,6 mm, hossza 13,5-13,8 mm. 1. A GYÓGYSZER NEVE Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta 220 mg naproxen-nátrium filmtablettánként, ez megfelel 200 mg naproxennek.

Részletesebben

Világoskék, ovális, mindkét oldalán domború filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "ALEVE" kódjelzéssel ellátva. Törési felülete: fehér színű.

Világoskék, ovális, mindkét oldalán domború filmbevonatú tabletta, egyik oldalán ALEVE kódjelzéssel ellátva. Törési felülete: fehér színű. 1. A GYÓGYSZER NEVE Aleve filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 220 mg naproxén-nátrium (megfelel 200 mg naproxénnek) filmtablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3.

Részletesebben

Az akinetikus krízis intenzív osztályos és bevezető kezelése, a Parkinson-kór tüneteinek akut fellángolása

Az akinetikus krízis intenzív osztályos és bevezető kezelése, a Parkinson-kór tüneteinek akut fellángolása 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE PK-Merz 0,4 mg/ml oldatos infúzió 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 200 mg amantadin-szulfátot tartalmaz tartályonként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

Részletesebben

4 mg perindopril terc-butilamin (amely megfelel 3,338 mg perindoprilnek) tablettánként.

4 mg perindopril terc-butilamin (amely megfelel 3,338 mg perindoprilnek) tablettánként. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Perindopril 1 A Pharma 4 mg tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 4 mg perindopril terc-butilamin (amely megfelel 3,338 mg perindoprilnek) tablettánként. A segédanyagok

Részletesebben

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet FoNo VII.-3/2009. számú közleménye a Szabványos Vényminták VII. kiadásának módosításáról

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet FoNo VII.-3/2009. számú közleménye a Szabványos Vényminták VII. kiadásának módosításáról Az Országos Gyógyszerészeti Intézet FoNo VII.-3/2009. számú közleménye a Szabványos Vényminták VII. kiadásának módosításáról Hatályosság: 2009.11.20 - A Szabványos Vényminták Győjteménye VII. kiadása alkalmazásáról

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Kybernin 50 NE/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Kybernin 50 NE/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Kybernin 50 NE/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Összetétel port tartalmazó injekciós üvegenként: 450-550 NE Humán antitrombin III koncentrátum

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE. Saridon tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 250 mg paracetamol, 150 mg propifenazon, ill. 50 mg koffein tablettánként.

1. A GYÓGYSZER NEVE. Saridon tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 250 mg paracetamol, 150 mg propifenazon, ill. 50 mg koffein tablettánként. 1. A GYÓGYSZER NEVE Saridon tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 250 mg paracetamol, 150 mg propifenazon, ill. 50 mg koffein tablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3.

Részletesebben

Alkalmazás: A tasakok tartalmát 125 ml vízben kell feloldani. Impaktálódott széklet esetén 8 tasakot lehet oldani 1 liter vízben.

Alkalmazás: A tasakok tartalmát 125 ml vízben kell feloldani. Impaktálódott széklet esetén 8 tasakot lehet oldani 1 liter vízben. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Moxalole por belsőleges oldathoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Minden egyes tasak az alábbi hatóanyagokat tartalmazza: Makrogol 3350 Nátrium-klorid Kálium-klorid Nátrium-hidrogénkarbonát

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Procoralan 5 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 5 mg ivabradin filmtablettánként (megfelel 5,390 mg ivabradinnak hidroklorid

Részletesebben

A Zaldiar tabletta mérsékelttől súlyosig terjedő fájdalom tüneti kezelésére javallt.

A Zaldiar tabletta mérsékelttől súlyosig terjedő fájdalom tüneti kezelésére javallt. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Zaldiar 37,5 mg/325 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 37,5 mg tramadol-hidroklorid és 325 mg paracetamol filmtablettánként. A segédanyagok teljes listáját

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Procoralan 5 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 5 mg ivabradin filmtablettánként (megfelel 5,390 mg ivabradinnak hidroklorid só

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA ADAMON 50 mg retard kemény kapszula ADAMON 100 mg retard kemény kapszula ADAMON 150 mg retard kemény kapszula ADAMON 200 mg retard kemény kapszula tramadol

Részletesebben

A fájdalom és a gyulladás tüneti kezelésére rheumatoid arthritis és osteoarthrosis esetén.

A fájdalom és a gyulladás tüneti kezelésére rheumatoid arthritis és osteoarthrosis esetén. 1. A GYÓGYSZER NEVE Brufen 800 mg retard tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 800 mg ibuprofen tablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA Retard tabletta.

Részletesebben

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Alkalmazási előirat 1. A GYÓGYSZER NEVE TRITACE mite 1,25 mg tabletta TRITACE 2,5 mg tabletta TRITACE 5 mg tabletta TRITACE 10 mg tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: 1,25 mg, ill.

Részletesebben

Az acetilszalicilsavat nem szabad orvosi felügyelet nélkül lázra 3 napnál, illetve fájdalomra 3-4 napnál tovább szedni.

Az acetilszalicilsavat nem szabad orvosi felügyelet nélkül lázra 3 napnál, illetve fájdalomra 3-4 napnál tovább szedni. 1. A GYÓGYSZER NEVE Aspirin Ultra 500 mg bevont tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 500 mg acetilszalicilsav bevont tablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Levitra 5 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 5 mg vardenafil (hidroklorid formájában) filmtablettánként. A segédanyagok teljes listáját

Részletesebben

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE. Diphedan tabletta 2. MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mg fenitoin tablettánként. 3.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE. Diphedan tabletta 2. MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mg fenitoin tablettánként. 3. 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE Diphedan tabletta 2. MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 100 mg fenitoin tablettánként. 3. GYÓGYSZERFORMA Tabletta: fehér vagy szürkésfehér, szagtalan, korong alakú,

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Arcoxia 30 mg filmtabletta. Arcoxia 120 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Arcoxia 30 mg filmtabletta. Arcoxia 120 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Arcoxia 30 mg filmtabletta Arcoxia 60 mg filmtabletta Arcoxia 90 mg filmtabletta Arcoxia 120 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Arcoxia 30 mg filmtabletta 30

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Nortivan 80 mg filmtabletta Nortivan 160 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Nortivan 80 mg filmtabletta Nortivan 160 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Nortivan 40 mg filmtabletta Nortivan 80 mg filmtabletta Nortivan 160 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Nortivan 40 mg filmtabletta 40 mg valzartán filmtablettánként.

Részletesebben

I. sz. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. sz. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. sz. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE CYMBALTA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL A CYMBALTA hatóanyaga a duloxetin. 30

Részletesebben