Póker Kombinációk (a legmagasabbtól a legalacsonyabbig)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Póker Kombinációk (a legmagasabbtól a legalacsonyabbig)"

Átírás

1

2 Póker Kombinációk (a legmagasabbtól a legalacsonyabbig) 1. Royal Flush 6. Straight (Sor) 2. Straight Flush 7. Three of a kind (Drill) 3. Four of a kind (Póker) 8. Two pair (Két pár) 4. Full house 9. One pair (Pár) 5. Flush 10. High card (Magas lap) A Texas Hold em póker szabályai A Texas Holdem játék kezdetekor az Osztó 52 lapos francia kártyával kever. Kaszinókban, kártyaszobákban az Osztó nem játszik. De ahol kevés az osztó, vagy ha otthon játszunk, akkor a játékosok is oszthatnak. Ez esetben az Osztó szerepe minden leosztás után az óramutató járásával egy irányban változik. Ha van Osztó, egy "Dealer Button" nevű zseton vándorol egyesével a játékosok között az óramutató járásával megegyezően. A zseton mutatja, hogy melyik játékos lenne az osztó.

3 A Vakok Nincs kötelező Alap (Ante) az összes játékostól a Texas Holdem játékban, helyette van két kötelező hívás, amit Vakoknak (Blinds) hívnak. A játék azzal kezdődik, hogy az osztó balján ülő két játékos betesz egy előre megállapított összeget (a Vakok) a közös kasszába - mielőtt bárki lapot kapna -, biztosítva hogy legyen miért játszani minden egyes körben. Bajnokságokon ez az összeg az idő függvényében emelkedik, garantálva ezzel a játékosok folyamatos kiesését. Általában, az osztó mellett közvetlenül balra ülő játékos, a Kis Vak (Small Blind) a kötelező minimumtét felét teszi be, és az ő mellette közvetlen balra ülő játékos, a Nagy Vak (Big Blind) a kötelező minimumtét egészét. Ezt hívják a Vak hívásnak (posting the blinds). Az Osztás Minden játékos két lapot kap, lefelé fordítva (Bázis Lapok, Hole Cards). Lapjait senki nem mutatja, sőt sokan egyik kezükkel takarva a lapokat, csak a lap sarkait nézik meg, esélyt sem adva, hogy bárki más megláthassa őket. A lapok az asztalon kell maradjanak, természetesen meg lehet nézni őket, de nyilván csak annak, akinek osztva lettek. A játék célja összekombinálni ezt a két lapot azzal az öttel, amit majd az Osztó maga előtt fog kiteríteni (kicsapás, Board), úgy hogy az a lehető legerősebb pókerkombináció legyen a játékosok között. Ez a legerősebb kombináció elérhető a két bázislap és három közös, egy bázislap és négy közös, vagy akár egyetlen bázislap felhasználása nélkül is. A legerősebb kombináció tulajdonosa nyeri a kasszát (az összes berakott tétet). Első Licitkör Erre közvetlenül a leosztást követően kerül sor. Az Nagy Vak bal oldalán ülő játékos beszél először. Nem bajnokság típusú játékokban dönthet úgy, hogy harmadik vakká válik, azzal hogy a Nagy Vak dupláját hívja meg még a lapok leosztása előtt. Ezt ráblindelésnek (straddle) hívják. Ennek az előnye, hogy ezáltal ez a játékos kerül a licitkör végére, amivel lehetőséghez jut, hogy ő seperje be a kasszát a legkönnyebben. Az első beszélőnek ( a nagyvak vagy a ráblindelő mellett balra ülő játékos ) három lehetősége van: megadja(call), emel(raise) vagy bedobja(fold). A Megadás azt jelenti, hogy beteszi az eddig hívott tétet. Az Emelés azt jelenti, hogy a játékos további téttel gyarapítja az előzőt. Az emelés mértéke játékonként eltérő lehet. Limites játékokban ez változó lehet az egyes licitkörökben; Pot Limites játékokban az emelés mértéke nem lehet nagyobb, mint a közös kasszában lévő pénz; No Limites játékokban pedig csak a játékos előtt heverő zsetonok mennyisége szabhat határt az emelésnek. A Bedobás, azt jelenti, hogy a játékos az előtte lévő két lapot, lefordítva a középre dobja. Ezután már az adott körben nem játszhat tovább, lapjai nem számítanak és az eddig betett zsetonjai is elvesztek a számára.

4 A következő játékosoknak is ez a három lehetőségük van, ill. négy, mivel Ráhívhatnak (reraise). A ráhívásnak legalább akkorának kell lennie, mint az azt megelőző emelésnek. A Flop Az első licitkör után, az osztó félreteszi a pakli felső lapját. Ez azért jó, hogy senki még véletlenül se láthassa a felső lapot, csalás gyanúja fel se merülhessen. A lap az asztalon marad a bedobott lapokkal, vagy visszakerül a pakli aljára. Ezután az osztó három lapot egyszerre, felfordítva az asztalra helyez. Ezeket a lapokat nevezik Flopnak. Második licitkör Ez a kör és az összes ezt követő annál a még játékban lévő játékosnál kezdődik, aki közvetlenül az osztó mellett ül balról. Továbbá, a megadás, emelés és ráemelés mellett a játékosoknak lehetőségük van passzolni (check) - nem emelve a tétet és nem is dobva el a lapot. Ha egyszer viszont hívnak a játékos lehetősége, hogy megadja vagy emelje (esetleg ráemelje) a tétet. Ha egyiket sem szeretné, be kell dobnia a lapot. Így a kör végén minden játékban lévő játékosnak ugyanannyi zsetont kell a kasszába tolni, kivéve, ha egy játékosnak ehhez nincs elegendő zsetonja. Ez esetben ő All-int (az összes pénz bent a kasszában) mond, amivel külön kasszák keletkezhetnek, limitálva ezzel az egyes játékosok által nyerhető összeget. Minden játékos csak annak megfelelő összeget nyerhet, amellyel ő is hozzájárult a kasszá(k)hoz. A Turn (negyedik utcának is nevezik) A második licitkör végével egy újabb lapot félretesz az osztó, majd a következő lapot felfordítva a többi mellé csapja az asztalra. Ezt nevezik a Turn kártyának. Harmadik licitkör Limites játékokban a hívható összeg megkétszereződik és ennyi is marad az utolsó körig. A River (ötödik utcának is nevezik) A harmadik licitkör végével egy újabb lapot félretesznek és az utolsó közös lap kerül kicsapásra felfordítva az asztalra. Ez a River kártya. Negyedik licitkör Ez a kör előzi a meg a Show-Downt, amikor is a játékban lévő játékosoknak meg kell mutatni lapjaikat.

5 Ha két vagy több játékosnak is ugyanolyan lapja van, a magasabb kísérő lap (kicker) dönt a győztes személyéről. Ha nincs kísérő lap (a játékosoknak azonos bázis lapjaik vannak, vagy egyforma erős kombinációjuk van) akkor a kassza elosztásra kerül köztük. A játékosoknak mindig be kell mondaniuk és mutatniuk a legerősebb általuk elért kombinációt, mielőtt bedobnák lapjaikat, ellenkező esetben semmilyen követelésre nem tarthatnak igényt a közös kasszát illetően. Az Omaha szabályai Az Omaha póker, vagy más néven Omaha Hi(gh) a Texas Hold em egy változata, melyben a játékosok négy lapot kapnak kézbe, így legfeljebb tíz játékos játszhatja egy asztalnál. Ez a változat elsősorban Európában népszerű, a tengerentúlon inkább az Omaha Hi/Lo-t részesítik előnyben. Általában Pot Limit változatban játszák, de sokszor előfordul a Limit és a Limit nélküli tipusa is. A menete megegyezik a Hold em-vel, tehát itt is egy kis és egy nagy vak van. Ha lement az osztás utáni licitkör, lejön az első három közös lap, a flop. Ezután ismét következik egy licitkör, majd a negyedik közös lap, a turn. Újabb licitkör jön, végül pedig jön az utolsó közös lap, a river. Az így meglévő kilenc lapból kell kihoznunk a legjobb öt kombinációját úgy, hogy a kezünkből csak két lapot használunk föl, az asztalról pedig csak hármat. Az Omaha Hi/Lo, vagy más néven az Omaha/8, egyetlen pontban különbözik a sima Omaha pókertől. Nevezetesen, hogy itt a legkisebb öt különböző lapból álló kombináció is megkapja a pot felét, de csak akkor, ha az ötből egyik lap sem nagyobb nyolcasnál (van amikor a hetes a határ, de előfordul, hogy a kilences), így itt sokszor előfordul a végelszámolásban osztozkodás. Persze lehet, hogy a legerősebb és a legkisebb lapkombináció megegyezik, például ha valakinek A tel van sor, és nincs másnál jobb kombináció, akkor övé a teljes pot. Ha nincs érvényes alacsony kéz, akkor a legmagasabb kártyakombinációk viszik az egész pot-ot. A Seven Card Stud szabályai A Seven card stud a Stud póker legnépszerűbb fajtája, amelyet 2-8 játékos játszhat. Minden játékosnak 7 lapot osztanak, 3-at lefordítva majd 4-et felcsapva.

6 Cél Kihozni a legjobb kombinációt 5 lapot felhasználva a leosztott 7-ből. Kötelező Tétek Ante(Nyitás) A Seven card stud-ot általában a minimum tét 1/5-ét érő Antéval játszák. Minden játékosnak kötelező Antét tenni, minden osztás előtt. Ezek a közös kasszát gyarapítják, de nem számítanak bele semmilyen más későbbi tétbe. Bring in (Bekezdés) A kezdő leosztás után, amikor minden játékosnak 1 felfordított lapja van, a legalacsonyabb kártyával rendelkezőnek kell bekezdenie (bring in). Ez azt jelenti, hogy a minimum tét felét kell a kasszába tennie. Ha kettő esetleg több játékos is osztozik a legalacsonyabb lapon, akkor közülük az osztóhoz balról a legközelebbinek kell csak bekezdenie. Ez már első tétnek is számít, tehát amíg más nem hív rá, addig nem kell több pénzt a kasszába tenni. Licitkörök Öt licitkör van. Fix limites seven card stud játékban minden hívásnak és emelésnek meg kell felelnie a minimum vagy a maximum limitnek, attól függően melyik licitkörről van szó. A harmadik, negyedik és ötödik körben már minden tétnek a maximum limithez kell igazodnia. Ha például 3/6 seven card stud játékot játszol, akkor a tétek az első két körben a 3 dollár többszörösei lesznek, az utolsó háromban pedig már a 6 dollár többszörösei. Körönként maximum 3 emelésre van lehetőség. 1. Harmadik utca - Két lapot lefordítva, egyet pedig felfordítva osztanak minden játékosnak. A legkisebb lapnak kell bekezdenie, a minimum tét felét betolva a kasszába. Emelhet is akár, betolva a minimumtét egészét. A játék az óramutató járásával megegyezően halad körbe az asztalon, amíg minden játékos dob, megad vagy emel. Mindig csak a minimum téttel lehet hívni vagy emelni. 2. Negyedik utca - A negyedik lapot is felfordítva kapja minden játékos. A láthatóak közül a legerősebb kombináció beszél először (jelen esetben ez az ász pár lehet). Dobhat, passzolhat vagy hívhat. Ha kettőnek vagy többnek is a legerősebb kombinációja van, akkor közülük az osztóhoz balról a legközelebbi játékos kezd. A játék most is az óramutató járásával megegyezően halad. Ha már most van valakinek egy párja, akkor ő is és a többiek is eldönthetik, hogy a minimum vagy a maximum tétet hívják-e. Ha nincsen, akkor az minimum téttel kell hívni vagy emelni. 3. Ötödik utca - Az ötödik lapot is felfordítva kapják a játékosok. A játék ugyanaz, mint az előbb, a legmagasabb kezd, viszont most már csak a maximum téttel lehet hívni vagy emelni. 4. Hatodik utca - A hatodik lapot is felfordítva kapják a játékosok. A játék ugyanaz, mint az előbb. Most már csak a maximum téttel lehet hívni vagy emelni.

7 5. Hetedik utca - A hetedik és egyben utolsó lapot lefordítva kapják a játékosok. A játék ugyanaz, mint az előző körökben. Csak a maximum téttel lehet hívni vagy emelni. Abban a különleges esetben, ha mind a nyolc játékos játékban marad eddig, nem lenne elég kártyalap mindenkinek. Ezért ilyenkor egy lap kerül középre felfordítva, amely közös, mindenki felhasználhatja a sajátjához. Showdown (terítés) - Bárki, aki nem esett ki az utolsó utcában sem, elviheti a kasszát. Aki legutoljára tett, az mutat elsőként. Utána az óramutató járásával megegyezően mindenki mutatja vagy eldobhatja. Ha eldobod, a többiek nem láthatják mire játszottál. A Razz szabályai A játék sokban hasonlít a 7 Card Stud-ra. Mindenki kap először három lapot, melyből kettő zárt (azaz csak Te látod) egy pedig nyitott (azaz mindenki számára látható). A licitet az kezdi, akinek a legnagyobb értékű a nyitott lapja. Egyforma lapok esetén a színek döntenek (legerősebb a pikk, azután a kőr, a káró és végül a treff). Az első licitálónak kötelező berakni a tétet, annyit dönthet csak, hogy a kis tétet, vagy csak annak a felét teszi be. A többiek tarthatják a tétet, emelhetnek vagy eldobják a lapjaikat. Egy licitkörben maximum háromszor lehet emelni. A Razz minden esetben limites. A licitkör után minden, még játékban levő játékos, egy újabb nyitott lapot (Fourth Street) kap. Most már az a játékos kezdi a licitálást, akinek a legkisebb látható lapja(i) van(nak), és neki nem is kell feltétlenül hívnia. Ezután újabb nyitott kártya (Fifth Street) következik, majd egy újabb licitkör. Innentől kezdve mindig a magasabb téttel kell licitálni. Ezek után még minden játékos egy nyitott (Sixth Street) és egy zárt lapot kap (River). Természetesen minden lap után licitkör van. Ha túl sokan maradnak játékban az utolsó lapig, és nem jutna mindenkinek 7. lap, akkor az utolsó kártya közös lesz. Ez azt jelenti, hogy az asztal közepére kerül, mindenki látja, és mindenki felhasználhatja. Ha egy játékosnak bármikor sikerül az összes ellenfelével eldobatnia a lapjaikat, akkor ő viszi a kasszát, és nem kell megmutatnia a lapjait. Ha az utolsó kártya utáni licitkör végén is még kettő vagy több játékos van a leosztásban, akkor ők megmutatják a zárt lapjaikat. Az nyer, akinek a legkisebb öt lapja van, melyek között nem szerepelhet két egyforma értékű lap. Ha egy vagy több játékosnak van ugyanolyan lapja, és ez a nyerő kéz akkor ők egyenlő arányban osztják szét egymás között a kasszát. A leosztás végi értékelésnél a színek nem számítanak.

8 A 5 Card Draw szabályai Az 5 Card Draw a póker legrégebbi variánsa, a vadnyugati filmekből jól ismert kártyajáték. A póker nagyapjának is tekinthetjük, a 19. század Amerikájában még csak ezt a formáját játszották a pókernek, a stud póker 20. századi megjelenésével, majd a Texas Hold em térnyerésével azonban népszerűsége jelentősen megcsappant. Mára a kaszinókban és versenyeken alig megtalálható, bár az online pókertermekben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és az otthoni partik közkedvelt résztvevője. A leosztás előtt A játékot 2-6 fő játszhatja. Az 5 lapos pókerben nincsenek közös lapok, mindenki 5 lapot kap, amelyből mindegyik zárt, azaz egyik sem látható az ellenfelek számára. A játéknak két fő variánsa van, az egyik a kaszinó, a másik pedig az otthoni változat. A kaszinó változatot vak struktúrával játsszák, tehát az osztótól balra ülő játékos leosztás előtt beteszi a kis vakot, a következő játékos pedig a nagy vakot. Az otthoni játékokban általában antét használnak, ez egy mindenki által kötelezően betett tét, tehát például az ante 5 cent, mindenki berakja a tétet, majd ezután következik a leosztás. A játékot megbeszélés alapján szokták Limit, Pot Limit, és No Limit formában is játszani. A játék menete A tétek berakása után kezdődik a leosztás, minden játékos 5 lapot kap, egyenként leosztva képpel lefelé. Minden játékos megnézi a lapjait, ügyelve arra, hogy lehetőleg mások ne lássák, majd ezután következik az első licitkör. A vak struktúrás játékban az első licitáló a nagy vaktól balra ülő játékos, az antés variációban pedig az osztótól balra ülő játékos az első beszélő. Ha legalább két játékos partiban marad az első licitkör után, akkor következik a húzási fázis. Ilyenkor minden játékos meghatározza, hogy hány lapot szeretne cserélni, majd azok helyett új lapokat húz. A húzást az előrébb ülő játékos kezdi. A kör addig tart, amíg minden aktív játékosnak újra három lapja nem lesz. Ezután következik a második licitkör, amelyet az első licitkör első emelője kezd meg (tehát az a játékos, aki először tett pénzt a partiba az első kör során). Ha ez a kör után is legalább két játékos marad, akkor következik a showdown, amelyet a legjobb lap nyer. A 2-7 Triple Draw szabályai A Deuce to Seven Triple Draw egy 5 lapos draw-low játék. Minden játékosnak 5 lapot osztanak és a cél a létező legalacsonyabb 5 lapból álló kombináció elérése. Négy licitkör van és három csere a játékban. Minden egyes licitkör után a játékosoknak választaniuk kell hogy hány lapot cserélnek az ötből(0-5). A harmadik és egyben utolsó csere után még egy licitkör van. A?dealer button" a szokásos módon mutatja a hívás és a csere sorrendjét is.

9 Kombinációk értékelése A Deuce to Seven Triple Draw játékban a cél a lehető legkisebb 5 lap begyűjtése. Az Ász csak magasként számít, a kettesek pedig csak alacsonynak. Mivel a lehető legkisebb kombinációt akarod elérni, a sor és flush most számít. Ezek alapján tehát a egy nagyon rossz lap. Ez sornak számít itt és ezáltal rosszabb mintha egy A-K-Q-J-9 lenne a kezedben. A lehető legjobb lap a , flush nélkül. Ez a lap a Joker ("wheel"). Az ezt követő legjobb lap a , szintén flush nélkül. Ez a "Number 2", majd a a "Number 3", és így tovább. Mivel az Ász csak magasként számít a A itt nem sor. Ez lehető legkisebb Ász kísérővel - "Nut Ace"-nek hívják. A kombinációt "Nut 8"-nak és így tovább. Az A-K-Q-J-9 a lehető legrosszabb nem párosított kombináció, mivel a cél a legkisebb elérése. Ezt követi a , amely a legerősebb párosított kombináció. A drill rosszabb mint a pár, a sor rosszabb mint a pár és a drill. A flush rosszabb mint a sor. A full house rosszabb mint a flush. A létező legrosszabb lap ebben a játékban a Royal Flush. A kombinációk sorrendje tehát éppen az ellentettje a hagyományos sorrendnek. Hogy osztják a Deuce to Seven triple Draw-t? A Deuce to Seven Triple Draw játékot maximum hatan játszhatják. Ugyanúgy "dealer button"-nal játszák, mint a Hold'em-et. A DB-tól balra lévő első játékos teszi a kis vakot, míg a következő a nagyot. Minden játékosnak öt lapot osztanak és aztán egy licitkör következik. Ezt a nagy vak után balról következő játékos kezdi. A többiek megadhatják, emelhetnek vagy bedobhatják. Az első licitkör végével minden játékban maradt játékos cserélhet. A játékosok csak jelzik szándékukat, tényleges csere egyelőre nem történik. Elsőként az kezd, aki a DB-hoz legközelebb ül balról. A játékosok 0-5 lapot cserélhetnek. Ha egy játékos egyet sem akar cserélni, megteheti. Majd mindenki egymás után. Amint a játékosok döntöttek a cserékről, az osztó sorban elkezdi végrehajtani azokat. Például ha az első három lapot cserél, a második kettőt és a harmadik egyet, akkor az osztó három lapot oszt az elsőnek, majd az eldobott lapokat félreteszi. Hasonlóképp a többieknél is. Amint a cseréknek vége, új licitkör következik. Majd a játékosok újra cserélhetnek. Ha második csere is kész, újabb licitkör jön. Ezután még egy cserelehetőség, majd még egy licitkör. Mi történik akkor, ha nincs elég lap a cserék végrehajtásához? Néha, nincs elég lap a cserék végrehajtásához. Ez esetben a félretett lapokat újra kell keverni, és ezután végrehajtani a cserét. Ilyenkor akár előfordulhatna, hogy valaki a most eldobott lapjait kapja vissza. Térjünk vissza az előbbi példára: 1.játékos 3-at cserél, 2.játékos 2-t és a 3.játékos 1-et. Majd az osztó 3-at ad az 1.játékosnak és egyet a 2.játékosnak, amikor elfogynak a lapok. Ilyenkor

10 az előbbi licitkörök során félretett lapokat és az 1.játékos által most dobottakat keverik össze. A 2.játékos által most eldobott lapokat nem teszik bele, mert nem végzett a cserével. Ezért nem fordulhat az elő, hogy valaki visszakapja az adott körben eldobott lapjait. Tétek Rendszere A Deuce to Seven Triple Draw a Hold'em-hez hasonló tétrendszerrel bír. Az első két licitkörben az asztal alsó limitje a meghatározó. Ha tehát $10/$20-os asztalnál játszunk, akkor az első két körben maximum $10-t lehet hívni vagy emelni. Az utolsó két licitkörben az asztal felső limitje a döntő. A példa alapján tehát $20-t lehet hívni vagy emelni. A Badugi szabályai A badugi póker a draw póker egy változata. A szabályok elég egyszerűek. Mindenki kap 4 zárt lapot, és mivel ez egy tripple-draw játék háromszor lehet akárhány (0-4) lapot cserélni. Az első csere előtt, majd minden csere után, tehát összesen négyszer van licitkör. Ha a játék fix limites, akkor az első két licitkörben kis, a második két licitkörben nagy tét az emelés (mint limit holdemben). Ha pot-limit vagy no limit (vagy fél pot limit), akkor természetesen nincs ilyen. A játékot vakokkal és ante-val egyaránt szokás játszani (a vakokkal elterjedtebb). Az osztó után ülő kezdi mindig a licitkört. A játék célja, hogy a 4 lapból a lehető legalacsonyabb, nem párosodó és színben is különböző handet hozzuk össze (tehát low játék). Az ász alacsonynak számít, tehát a nut a különböző színű A234. Amennyiben azonos színű két lap, vagy pár van a kézben, akkor az egyik lap kiesik a számításból, ilyenkor ún. 3 lapos keze (three-card handje) van valakinek. Ha két párja, két-két egyszínűje vagy drillje van valakinek, akkor két lap is kiesik, és kétlapos keze van, míg a 4 egyszínű, illetve azonos nagyságú lapot egylapos kéznek hívják (two-, illetve one-card hand). Bármely négylapos kéz veri az összes 3, 2 és 1 lapos kezet, a 3 lapos a 2 és 1 lapos kezet, a 2 lapos pedig bármely 1 lapos kezet. Az egyforma lapos kezek közül az alacsonyabb kéz nyer, a számolás fentről kezdődik, tehát a K862 veri a K932-t. Aki nyer, azé a pot. A showdown is egyezik a Texas Hold em-mel, tehát ha az utolsó körben van emelés, akkor az utolsó emelő mutat először, egyébként meg az osztó után sorban van a mutatás. Forrás: &

PÓKER JÁTÉKSZABÁLY. SOR Öt vegyes színő kártya növekvı sorrendben. Esélye 1:250.

PÓKER JÁTÉKSZABÁLY. SOR Öt vegyes színő kártya növekvı sorrendben. Esélye 1:250. PÓKER JÁTÉKSZABÁLY A póker valószínőleg a legnépszerőbb kártyajáték a világon, különbözı életkorú emberek játsszák szerte a világon különbözı pénzösszegekért. Függetlenül attól, hogy gyufaszálban játsszák

Részletesebben

GYŰJTHETŐ KÁRTYAJÁTÉK SZABÁLYKÖNYV

GYŰJTHETŐ KÁRTYAJÁTÉK SZABÁLYKÖNYV KÖR SORREND 1. Szövetség fázis Távolíts el minden jelzőt az árnygyűjtőből Hajts végre szövetség akciókat Mozogj a következő helyszínre 2. Árny fázis(ok) egy minden árny játékos számára Hajts végre árny

Részletesebben

A Nagy Dalmuti. Az élet igazságtalan!

A Nagy Dalmuti. Az élet igazságtalan! A Nagy Dalmuti Az élet igazságtalan! Egy játék Richard Garfieldtól. Játékosok: 4-8 fő Korosztály: 8 éves kortól Játékidő: kb. 15 perc Tartozékok: 80 db kártya Alapok A játékot több körön keresztül játsszák.

Részletesebben

Fleet. MAMUTv. 7 Csoda. Guildhall. Bombay. Évszakok. Die Säulen der Erde: das Kartenspiel. a társasjátékos etikettet.

Fleet. MAMUTv. 7 Csoda. Guildhall. Bombay. Évszakok. Die Säulen der Erde: das Kartenspiel. a társasjátékos etikettet. 6 2013 / szeptember Játékismertetők Évszakok 7 Csoda QWirkle Guildhall Fleet Bombay MAMUTv a d á s z Hobbit kártyajáték haggis Die Säulen der Erde: das Kartenspiel Bemutatjuk a társasjátékos etikettet

Részletesebben

Tarokkversenyek szervezőinek segítség a Tarokk Regiszter használatához

Tarokkversenyek szervezőinek segítség a Tarokk Regiszter használatához Versenyszervezőknek! *** Tartalomjegyzék *** 1. Versenyek lebonyolítása... 2 2. Verseny kiírások készítése... 6 3. Helysorsolások... 7 4. Gépi lapkiosztások... 10 5. Különleges esetek kezelése... 13 6.

Részletesebben

Ketten a babmaffia ellen. Uwe Rosenberg

Ketten a babmaffia ellen. Uwe Rosenberg AL CABOHNE Ketten a babmaffia ellen Uwe Rosenberg 1- játékos részére, játékidő kb. 60 perc 1 éves kortól Tartalom: 0 kékbab 19 fürtös bab 18 tűzbab szelesbab disznóbab zöldbab 13 karóbab 3 babmaffiafőnök

Részletesebben

Szimbólumok. Ez a szimbólum a játékos által választott Udvarlapot mutatja. Ezek lehetnek: a Bankár, a Karavánvezető, a Palota, vagy a Kertész.

Szimbólumok. Ez a szimbólum a játékos által választott Udvarlapot mutatja. Ezek lehetnek: a Bankár, a Karavánvezető, a Palota, vagy a Kertész. Amyitis Tervező: Cyril Demaegd Illusztráció: Arnaud Demaegd Layout: Cyril Demaegd Fordítás: Dunda FAQ & fórum : http://www.ystari.com Köszönetet szeretnénk mondani a teljes csapatnak az értékes segítségükért.

Részletesebben

TARTALOM. Ellentmondások, viták és megváltoztathatatlan szabályok

TARTALOM. Ellentmondások, viták és megváltoztathatatlan szabályok A Munchkin szégyentelen játékparódia, amely az útvesztők és kazamaták felderítésének élményét kínálja neked a sok hülye szerepjáték nélkül! CSAK MOST, CSAK ITT társasjátékként is a Munchkin Quest! TARTALOM

Részletesebben

nyílt tenger 20 algahenger mind a négy algaszínben (kék, zöld, vörös, lila) 5

nyílt tenger 20 algahenger mind a négy algaszínben (kék, zöld, vörös, lila) 5 Háttér Vízalatti paradicsomnak gondolnánk őket, de a korallzátonyokon folyamatos harc folyik - a helyért. E túlzsúfolt, eszeveszett közösségekben mindenkinek meg kell vívnia a maga harcát, még a koralloknak

Részletesebben

Orosz Gyula Markov láncok Feladatgyűjtemény http://matek.fazekas.hu/portal/tanitasianyagok/orosz_gyula/mar/ 11. Feladatgyűjtemény

Orosz Gyula Markov láncok Feladatgyűjtemény http://matek.fazekas.hu/portal/tanitasianyagok/orosz_gyula/mar/ 11. Feladatgyűjtemény 11. Feladatgyűjtemény A fejezet első részében összefoglalási igénnyel felsoroljuk a cikk korábbi (kitűzött és megoldott) feladatait; a második részben néhány gyakorló feladatot tűzünk ki. Feladatok a 2.

Részletesebben

A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül.

A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül. WASABI Játékszabály A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül. A JÁTÉK ELŐKÉSZÜLETEI A játék kezdetén minden játékos kap 4 kockát,

Részletesebben

MARIA MÁRIA TERÉZIA ÉS AZ OSZTRÁK ÖRÖKÖSÖDÉSI HÁBORÚ

MARIA MÁRIA TERÉZIA ÉS AZ OSZTRÁK ÖRÖKÖSÖDÉSI HÁBORÚ R U L E S B O O K L E T MARIA MÁRIA TERÉZIA ÉS AZ OSZTRÁK ÖRÖKÖSÖDÉSI HÁBORÚ RICHARD SIVÉL JÁTÉKA 2-3 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 1740 októberében IV. Károly, német uralkodó, és osztrák államfő, meghalt. Örököse,

Részletesebben

7. témakör: kombinatorika. Kidolgozott feladatok:

7. témakör: kombinatorika. Kidolgozott feladatok: 7. témakör: kombinatorika Kidolgozott feladatok:.) A színházba egy fős baráti társaság jegyei egymás mellé szólnak. Hányféleképpen ülhetnek le egymás mellé? Hányféleképpen ülhetnek le akkor, ha András

Részletesebben

Németalföldi szabadságharc 1568-1648

Németalföldi szabadságharc 1568-1648 Németalföldi szabadságharc 1568-1648 2 Tartalomjegyzék 1.0 Áttekintés 2.0 Tartozékok 3.0 Előkészületek 4.0 A játékmenet áttekintése 5.0 A 0. forduló 6.0 A teljes fordulók 1.0 ÁTTEKINTÉS A Németalföldi

Részletesebben

A játék lehetősége a matematika órákon. Tedd, amit mondok!

A játék lehetősége a matematika órákon. Tedd, amit mondok! ,, Az, hogy mi magunk mennyire tartunk fontosnak valamit ez átszínezheti szavaink tartalmát. Ettől függően hat pozitívan vagy negatívan mondanivalónk a befogadóra. Ettől függően fejleszt vagy okoz kárt,

Részletesebben

Civilizációk. Hajnala

Civilizációk. Hajnala A Civilizációk Hajnala Szabálykönyv Készült Scott Slomiany PocketCiv nevű játékának 2.0, angol változata alapján. Készítette: Sireon 2008 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...4 2. ALAPFOGALMAK...5 2.1. ELTÁVOLÍTÁS,

Részletesebben

A Jungle Speed -et 2 15 (vagy még több!) játékos játszhatja, hétéves kortól.

A Jungle Speed -et 2 15 (vagy még több!) játékos játszhatja, hétéves kortól. A Jungle Speed -et 2 15 (vagy még több!) játékos játszhatja, hétéves kortól. A JÁTÉK CÉLJA A játékosok megpróbálnak minél gyorsabban megszabadulni a kártyáiktól. A JÁTÉK ELŐKÉSZÍTÉSE A totemet a kör közepére

Részletesebben

KELTIS TIKAL MODERN ART TWILIGHT STRUGGLE TIGRIS ÉS EUFRÁTESZ GALAXY RONCSDERBI CSUPA CSUPASZ TYÚKESZŰ. 9.oldal. www.tabulamagazin.

KELTIS TIKAL MODERN ART TWILIGHT STRUGGLE TIGRIS ÉS EUFRÁTESZ GALAXY RONCSDERBI CSUPA CSUPASZ TYÚKESZŰ. 9.oldal. www.tabulamagazin. I. évfolyam 3. szám 2008. november online kiadás ISSN 2060-6206 FREE Esseni játékvásár gondolatok a játékiparról A doboz mögött I Reiner Knizia-interjú A doboz mögött II. beszélgetés a Gémklubban www.tabulamagazin.hu

Részletesebben

CATAN TELEPESEI EL GRANDE BURG APPENZELL RACE FOR THE GALAXY. 7.old. FREE www.tabulamagazin.hu

CATAN TELEPESEI EL GRANDE BURG APPENZELL RACE FOR THE GALAXY. 7.old. FREE www.tabulamagazin.hu A játékok története Ókor, első rész A társasjátékozásról Általános ismertető 27 4 I. évfolyam 1. szám 2008. április online kiadás FREE www.tabulamagazin.hu EL GRANDE 18. oldal BURG APPENZELL 24. oldal

Részletesebben

TICKET TO RIDE JÁTÉKOK. THÉBA 29. oldal. NIAGARA 36. oldal. SAN MARCO 16. oldal. MARRAKECH 27. oldal. SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS 32. oldal. 7.

TICKET TO RIDE JÁTÉKOK. THÉBA 29. oldal. NIAGARA 36. oldal. SAN MARCO 16. oldal. MARRAKECH 27. oldal. SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS 32. oldal. 7. II. évfolyam 2. szám 2009. április online kiadás ISSN 2060-6206 FREE A játékok története 4. rész az ostábla története Játékmechanizmusok általános ismertető A doboz mögött Alan R. Moon interjú www.tabulamagazin.hu

Részletesebben

A dinoszauruszok élete sem könnyű...

A dinoszauruszok élete sem könnyű... A dinoszauruszok élete sem könnyű... 217 453 883 évvel idõszámításunk előtt az első dinoszauruszok elhagyták az óceánt, hogy megkezdjék nehézségekkel teli, ám izgalmas életüket a szárazföldön. Az elsõ

Részletesebben

UNOFFICIAL FAN CONTENT - NEM HIVATALOS FORDÍTÁS

UNOFFICIAL FAN CONTENT - NEM HIVATALOS FORDÍTÁS UNOFFICIAL FAN CONTENT - NEM HIVATALOS FORDÍTÁS Bevezetés - Okosan tetted, hogy idejöttél - mondta Elrond. - Itt ma hallani fogod mindazt, ami ahhoz kell, hogy az Ellenség céljait megértsétek. Nem tehettek

Részletesebben

Skatulya-elv. Sava Grozdev

Skatulya-elv. Sava Grozdev Skatulya-elv Sava Grozdev Egy alapvető szabály, azaz elv azt állítja, hogy: ha m testet szétosztunk n csoportba és m > n, akkor legalább két test azonos csoportba fog kerülni. Ezt az elvet különböző országokban

Részletesebben

Aquaretto. Összetevők

Aquaretto. Összetevők Aquaretto Minden játékos egy vízi állatkertet üzemeltet. Megpróbálnak minél több látogatót a saját állatkertjükbe csábítani, majd a látogatók után minél több pontot szerezni. Ha egy játékos sikeresen működteti

Részletesebben

EGY KLASSZIKUS A ZOCHTÓL KLAUS ZOCH JÁTÉKA

EGY KLASSZIKUS A ZOCHTÓL KLAUS ZOCH JÁTÉKA EGY KLASSZIKUS A ZOCHTÓL KLAUS ZOCH JÁTÉKA A BAUSACK/SACK NOIR egész sor játékot kínál. A megszámlálhatatlan variációs lehetőség garantálja, hogy minden egyes építkezés egyedi lesz, az építőelemek kiválasztásában

Részletesebben

Osztalékfizetése. Speciális esetek osztalékfizetéskor A Union Pacific

Osztalékfizetése. Speciális esetek osztalékfizetéskor A Union Pacific Vonatozás szórakozásból & a profitért játékosszám : 2-6 életko r: 10 és fölötte Tartalom: Áttekintés és komponensek 2 Játék Előkészítés A vasúti rendszer A vasút társaságok A részvénykártyák 4 6 6 6 A

Részletesebben

BEVEZETÉS TARTALOM A HEVENY FERTŐZÉS KIHÍVÁS A MUTÁCIÓ KIHÍVÁS A BIO-TERRORISTA KIHÍVÁS. Magyar nyelvű játékszabály

BEVEZETÉS TARTALOM A HEVENY FERTŐZÉS KIHÍVÁS A MUTÁCIÓ KIHÍVÁS A BIO-TERRORISTA KIHÍVÁS. Magyar nyelvű játékszabály BEVEZETÉS Üdvözlünk az On the Brink -ben, a tömeges járvány határán! Ez a kiegészítő lehetővé teszi, hogy a Pandemic öt játékossal is játszhatóvá váljon, valamint tartalmaz további hat új szerepet, nyolc

Részletesebben

Játékismertetők. Android: Netrunner. Love Letter. Schotten-Totten. Klubélet Anduril Lángja Klub. Elmondjuk, hogy működik a.

Játékismertetők. Android: Netrunner. Love Letter. Schotten-Totten. Klubélet Anduril Lángja Klub. Elmondjuk, hogy működik a. 3 2013 / június Játékismertetők Android: Netrunner D IESpeicherstadt Twilight Struggle Love Letter Schotten-Totten B a t t l e L i n e Elmondjuk, hogy működik a BoardGameGeek Klubélet Anduril Lángja Klub

Részletesebben

Frederic Moyersoen. Frederic Moyersoen 1961-ben harmadik fiúként született egy hat gyermekes családban.

Frederic Moyersoen. Frederic Moyersoen 1961-ben harmadik fiúként született egy hat gyermekes családban. 1 Frederic Moyersoen Frederic Moyersoen 1961-ben harmadik fiúként született egy hat gyermekes családban. Gyerekkorában nagyon lelkesedett az európai képregényekért, és képregényrajzoló szeretett volna

Részletesebben

társasjáték játékszabályok TÁRSASJÁTÉK JÁTÉKSZABÁLYOK

társasjáték játékszabályok TÁRSASJÁTÉK JÁTÉKSZABÁLYOK TÁRSASJÁTÉK társasjáték exodus kiegészítő JÁTÉKSZABÁLYOK játékszabályok Az emberiség végül elmenekült a Cylon fogságból, és folytatja a legendás Föld bolygó keresését, miközben korábbi elnyomóik könyörtelenül

Részletesebben