Kedves Fürdőlátogató! GYÓGYÁSZATI KEZELÉSEINK. Nálunk nincs várólista!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kedves Fürdőlátogató! GYÓGYÁSZATI KEZELÉSEINK. Nálunk nincs várólista!"

Átírás

1 GYÓGYÁSZATI KISOKOS

2 Kedves Fürdőlátogató! Gyógyfürdőnkben rendelkezésére álló gyógyászati kezelésekről szeretnénk Önt tájékoztatni. Szakképzett dolgozóink készséggel állnak az Ön rendelkezésére. Tapasztalja meg a zalakarosi gyógyvíz jótékony hatását! Egészsége érdekében vegye igénybe sokrétű gyógyászati kezeléseinket! Ne veszítse el a reményt a gyógyulása érdekében!... Nem csupán speciálisan a problémájára irányuló kezelést fog kapni; szakképzett dolgozóink olyan tanácsokkal is ellátják, melyeket hasznosíthat a mindennapjaiban. Olvassa el tájékoztatónkat, és ha úgy érzi, hogy megtalálta az Önnek megfelelő kezelést, a diszpécsernél kezelési időpontot egyeztetve meg is tudja vásárolni azt. A gyógyászati kezeléseink igénybe vételének időtartama: óra, melyekhez rendelkezni kell aznapra érvényes fürdőbelépőjeggyel. GYÓGYÁSZATI KEZELÉSEINK Gyógyászati kezeléseinket, a medencefürdő és a kádfürdő belépőt az OEP támogatja, illetve készpénzesen is megvásárolhatók. Az egyéni és száraz csoportos gyógytornát, az elektroterápiás kezeléseket, az ultrahangkezelést és a magnetoterápiát az OEP teljes mértékben támogatja, így szakorvos által felírva térítésmentesek. A medencefürdőt, a kádfürdőt, az iszappakolást, az orvosi gyógymasszázst, a víz alatti csoportos gyógytornát, a tangentort, a súlyfürdőt, a szénsavfürdőt és a komplex kezelést az OEP csak részben támogatja, így kiegészítő díjat kell értük fizetni a betegnek. Az árlistában az OEP által támogatott kezelések kiegészítő díjai, valamint a kezelések készpénzes árai is megtalálhatók. Háziorvosi beutalóval amely 30 napig érvényes érkező vendégeink a fürdő szakorvosa által az orvosi vényre és kezelőlapra felírt kezeléseket vehetik igénybe OEP támogatással. A fürdő szakorvosának rendelési ideje: minden hétköznap óra. A szakorvosi vizsgálathoz TAJ kártya szükséges. Szakorvostól hozott vénnyel és kezelőlappal érkező vendégeink az orvosi vényen felírt, a kezelőlapon megjelölt kezeléseket vehetik igénybe OEP támogatással. A fürdő szakorvosa és a külsős szakorvosok által orvosi vényre felírt kezelésekre a diszpécserek adnak időpontot, melyek már az ideérkezés napjától igénybe vehetők! Nálunk nincs várólista! Az OEP által finanszírozott kezelések az alábbiak szerint vehetők igénybe: évente 2 alkalommal, 3x15 darab kezelés és 1x15 darab alap fürdőbelépő; kivétel a gyógytorna és az elektroterápia, melyek kezelésszáma maximum 10 darab lehet alkalmanként.

3 Az orvosi vény és a kezelőlapok kiállításától számított 30 napon belül meg kell kezdeni a gyógyfürdő kezelést, mely a megkezdéstől számított 56 napig használható fel; kivétel a gyógytorna és az elektroterápia, melyek a kezelőlap kiállításának napjától számított 28 napig használhatók fel. A kezelések lejárta után a beteg a kezelőlappal együtt kontrollvizsgálaton köteles megjelenni a kezeléseket felíró orvosnál, mivel kontrollvizsgálat nélkül nem kezdhető meg a következő kúra. A gyógykezelések a fedettfürdő épületében a narancssárga színű talpnyomot követve találhatók, a vizes kezelések és az iszappakolás a földszinten, míg a száraz kezelések az első emeleten. Általános tudnivalók a kezelésekről: 1. Kérjük, hogy a kezelésekre száraz fürdőruhában érkezzen! 2. A törölközőjét minden kezelésre vigye magával! 3. Kérjük a kezelési időpontok betartását! 4. A kezelés csak a kezelőlap és a diszpécsernél kapott kezelőjegy ellenében vehető igénybe. A készpénzesen megvásárolt kezelések esetében a diszpécsernél kapott kezelőjeggyel vehető igénybe a kezelés! A kezelőjegy elhagyása esetén a diszpécsernél másolat kérésére van lehetőség. 5. A kezelési időpontok módosítása vagy lemondása a kezelés megkezdése előtt 1 órával lehetséges a diszpécsernél, a kezelési bizonylatok leadásával! Iszappakolás Az előkészített Hévízről származó gyógyiszapot, a zalakarosi gyógyvízzel keverve az előírt hőfokon és ideig az orvos által megjelölt testrészre tesszük lepedő fólia takaró hármas göngyölésben. Az iszappakolás után javasolt egy óra pihenés! Alkalmazási területet: degeneratív mozgásszervi betegségek köre, balesetek utáni rehabilitáció. Krónikus nőgyógyászati betegségek és egyes bőrgyógyászati betegségek esetében is jótékony hatású. Az iszappakolás készpénzes megvásárlásához a fürdő szakorvosával való konzultáció szükséges. Iszapfürdő A kezelés során a hévízi tóból származó gyógyiszapot használunk, melyet a zalakarosi gyógyvízzel megfelelő arányban keverünk össze. Az iszapfürdő után javasolt egy óra pihenés! Alkalmazási területet: degeneratív mozgásszervi betegségek köre, balesetek utáni rehabilitáció. Krónikus nőgyógyászati betegségek és egyes bőrgyógyászati betegségek esetében is jótékony hatású. Az iszapfürdő csak készpénzesen vásárolható meg.

4 Parafangó A parafangó az iszap és a paraffin keveréke. 40 C-ra felmelegített parafangót helyezünk meleg pakolás formájában a beteg testrészre, majd szoros fólia lepedő takarás következik. Hatása: javítja a vérkeringést, a testszövetek oxigénellátását és csillapítja a fájdalmat. Idült gerinc- és végtagízületi gyulladások, porckopásos megbetegedések, valamint izomfájdalmak esetén eredményesen alkalmazható. A kezelés csak készpénzesen vehető igénybe. Orvosi gyógymasszázs A gyógymasszázs célja a vérkeringés javítása és a feszes, kötött, fájdalmas izmok fellazítása a klasszikus svéd masszázs fogásaival. A bőr rugalmasságát vérbőség fokozásával állítja helyre, a bőr alsó rétegeibe lerakódott salakanyagokat eltávolítja és az izomzat keringését fokozva annak teljesítőképességét növeli. Talpreflexmasszázs A talp masszírozása a betegségek megelőzésére, frissítésre,regenerálásra alkalmas módszer. A lábon több mint idegvégződés található. A masszírozás az egészszervezet működésére harmonizáló hatással van a talpon található reflexzónákon keresztül. A talpmasszázs hatása: erősíti az immunrendszert, méregtelenítő funkciókat beindít (máj, vese, légzés), beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, életminőséget javító funkcióit, frissít, relaxál. A talpreflex masszázs nemcsak azoknak ajánlott, akik valamilyen betegségben szenvednek, hanem azoknak is, akik fáradtak, kimerültek, kedvetlenek! A kezelés csak készpénzesen vehető igénybe. Nyirokmasszázs A nyirokmasszázs olyan fizioterápiás eljárás, ahol a kötőszövetre gyakorolt nagyon lágy fogástechnikával fokozzuk a nyirokfolyadék visszaáramlását. A nyirokmasszázs aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat, kiüríti a szöveti ödémákat csökkentve ez által az érintett szervek fájdalmát-, valamint indirekt módon javítja a vérkeringést, sőt, a sejtek táplálék- és oxigénellátását is. A kezelés csak készpénzesen vehető igénybe. Gyógytorna A gyógytorna során arra törekszünk, hogy szakszerű mozgásgyakorlatokkal visszaállítsuk az eredeti teljesítőképességet, illetve a maximumot próbáljuk elérni az utókezelések során. 1. Egyéni gyógytorna Gyógytornászaink speciális egyénre szabott mozgásterápiát alkalmaznak, amely a megbetegedett testrész funkciójának helyreállítását szolgálja figyelembe véve a beteg pszichés, alkati és életkori sajátosságait. (McKenzie torna, Terrier-féle lágyrész mobilizáció, függesztőrácsban végzett mobilizáció, eszközös izomtréning)

5 2. Csoportos gyógytornák Nyak-váll torna eszközök (labda, bot, erősítő gumiszalag) segítségével Gerinctorna izomerősítés, tartásjavítás fizioball alkalmazásával Csontritkulás torna csontritkulásos betegek terápiás tornája 3. Víz alatti csoportos gyógytorna A torna termálvízben történik, melynek során a felhajtóerő hatására csökken a vízben mozgó test súlya, így a mozgás nem terheli az szívet és a keringést, valamint az ízületeket, ezért ízületi fájdalom mellett is kivitelezhető, ezáltal növelni tudjuk az ízületi mozgékonyságot. Kondicionáló, fájdalomcsillapító, anyagcsere serkentő, vér- és nyirokkeringés fokozó hatású. Túlsúlyosoknak is kiváló zsírégetésre amellett, hogy az ízületeket kíméli. Tangentor Víz alatti vízsugármasszázs melyben a masszázs és a termálvíz együttes hatására az izomkötöttség csökken, az izomzat és a kopásos ízületek merevsége oldódik. Emellett anyagcsere serkentő, vér- és nyirokkeringés fokozó hatású. Egyénre szabott kezelés, mely speciális kádban történik. Súlyfürdő A beteg nyakánál vagy hónaljánál felfüggesztve olyan mély termálvízben lóg, hogy lába nem éri el a medence alját, a derekára vagy bokájára súlyokat erősítenek, amelyeknek az a célja, hogy a csigolyákat egymástól széthúzza, nagyízületeket lazítja. Alkalmazása javasolt a nyak, hát, deréktáji fájdalmak, ülőidegzsába, csípőízületi beszűkülés, térdízületi kopás esetén. A súlyfürdő készpénzes megvásárlásához a fürdő szakorvosával való konzultáció szükséges. Szénsavfürdő A szabad szénsavgáz apró buborékok alakjában borítja el a testfelületet, így hatásánál fogva megvörösíti a bőrt, kitágítja a hajszálereket, ezáltal fokozza a vérkeringést. Enyhe szívpanaszoknál, infarktus utáni állapotban, kimerültségnél, stressz okozta panaszoknál nyugtató hatású. Hatásos minden olyan esetben, amikor valamely szerv vérellátásának javítására van szükség. További javallatai: cukorbetegség, időskori vagy hormonális okból kialakult mészhiány, az idegrendszer működésének javítása, kondicionálás. A csontritkulás megelőzésének, kezelésének is kiváló kiegészítője.

6 Elektroterápia Elektroterápiás kezelések: 4 rekeszes galván, szelektív ingeráram, stabil galván, diadynamic, interferencia, iontoforézisek, TENS. Azon elektroterápiás kezelések után, melyeknél gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító krémet használnak, javasolt egy óra pihenés! Az elektroterápiás kezelések készpénzes megvásárlásához a fürdő szakorvosával való konzultáció szükséges. 1. Szelektív ingeráram kezelés A bénult izomszövetek kezelésére szolgál. Trauma okozta izomgyengeségnél illetve krónikus ízületi kopásoknál fellépő izomsorvadásnál alkalmazzuk. 2. Stabil galván Leszálló és felszálló áramformában is alkalmazható. Ideggyulladásoknál, alsó- és felső végtagba sugárzó idegi fájdalmaknál jó hatású. 3. Diadynamic, Interferencia kezelések Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású kezelésformák, melyek során különböző áramformákkal, jól szabályozható időtartamú és erősségű impulzusokkal kezelünk. Krónikus fájdalom-szindrómák, izomkötöttségek, bizonyos idegfájdalmak esetén kiváló. Fájdalomcsillapító és enyhe vérbőségfokozó hatású. 4. Iontoforézis Különböző gyógyszerek, gyógyhatású anyagok (Diclac, Lidocain, Hidrokortizon, Flector, Dionin) bejuttatása a bőrön keresztül a károsodott, beteg testrészekre galvánáram segítségével. Izomfájdalmak, túlerőltetés, ízületi gyulladások enyhítésére szolgál, gyorsítja a vérömlenyek felszívódását, puhítja a hegesedéseket. 5. TENS Izom és idegstimulátor, melynek alkalmazása krónikus ízületi fájdalom, izomfájdalom, csontritkulás, kisugárzó fájdalom, izomerősítés, izomlazítás, regeneráció meggyorsítása területén javasolt. Ultrahang kezelés Mechanikus rezgés által létrehozott mikromasszázs, mely termikus és kémiai hatást is kivált. Jó gyulladáscsökkentő, izomlazító, fájdalomcsillapító, értágító és hámosító hatású. Segítségével gyógyszeres hatóanyagokat is bejuttathatunk mélyebb rétegekbe (krémek, gélek, oldatok). Hatékony: nyak-váll izomzat kötöttségnél, ízületi kopásos betegségeknél, gerinc kisízületi fájdalmaknál. A hagyományos ultrahang kezelés szinte minden mozgásszervi megbetegedés gyógyítására alkalmas.

7 Víz alatti ultrahang Víz alatt történő mikromasszázs, melyet általában a kéz kisízületeinek kezelésére használunk. Fájdalomcsillapító, értágító, görcsoldó, kötőszövet oldó és hámosító hatású. Magnetoterápia (mágneskarika) A mágneses tér a sejteken belüli ionforgalmat befolyásolja, javul a sejtek oxigénellátottsága, a kapillárisok kitágulnak. Az ionvándorlás felgyorsulása miatt a salakanyagok gyorsabban kiválasztódnak a gyulladásos folyamat és a vele járó fájdalom csökken. Javallatok: porckopásos megbetegedések, enyhe és közepes fokú izomgyengeség, inkontinencia, fájdalomszindroma, lumbágó, kisugárzó fájdalom, migrén, agyvérzés utáni állapot, amputációt követő fantomfájdalmak. Sportsérülések rehabilitációjára is jótékony hatású. Alkalmazása nem javasolt: beépített szívritmusszabályzó, lázas állapot, terhesség, pajzsmirigytúltengés, gyomor és bélvérzés, fiatalkori cukorbetegség esetén. Komplex kezelés A komplex kezelés lényege, hogy az orvos, az általa kiválasztott 1 gyógyfürdő belépőből és 3 féle kezelésből összeállított csomagból 15 darabot ír fel, mely évente két alkalommal vehető igénybe. A kezeléseket a betegnek folyamatosan 3 héten keresztül minden hétköznap (hétfőtől-péntekig) igénybe kell venni. Az adott nap igénybe vehető kezelések közötti időben fürdőnk külön helyiséget biztosít a pihenésre. A Zalakarosi Fürdő gyógyvízének hatásai A Zalakarosi Gyógy-és Termálfürdő 1978 óta az Egészségügyi Minisztérium által hivatalosan elismert gyógyfürdő. A víz analízisét az Országos Közegészségügyi Intézet már 1963 és 1969-ben is elvégezte, elemzése alapján a sok szerves anyagot és oldott sót tartalmazó gyógyvíz alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos és kénhidrogénes, melynek fluorid, bórsav és metakovasav tartalma is jelentős. A zalakarosi gyógyvíz összetétele az ásványi anyag és nyomelemek sokfélesége és mennyisége alapján Európában egyedülálló. Más gyógyvizekhez hasonlóan a zalakarosi víz ásványi anyagai is változást okoznak a vérben (a vérsejtsüllyedés, a gyulladásos faktorok javulnak, illetve normalizálódnak), megváltozik a bőr hőmérséklete, az izomerő, izomkörfogat, a vérkeringés, izomfájdalmak, mozgáskorlátozottság javul, és az ízületi duzzanatok csökkennek. Az alkáli hidrogén-karbonátos, nátrium-kloridos, kénes vizek, mint a gyakorlati tapasztalat mutatja az intenzív hő és ingerhatások összegződésének eredményeként reumás mozgásszervi betegségek, idült gyulladások, krónikus méhfüggelék gyulladás eseteiben igen eredményesen használhatók.

8 A kén fürdőzéskor nemcsak a bőrön át, hanem légzés útján is bejut a szervezetbe, és a véráram által nem érintett szövetekbe, így a porcba is beépül. Kopásos (degeneratív) ízületi betegségek esetén az ízületek kénsavtartalma lecsökken, így a kénes vizekben való fürdés mindenképpen előnyös hatást vált ki az ilyen jellegű betegségben szenvedőknél. A szív és érrendszeri megbetegedések esetében is pozitív hatást fejtenek ki, mivel a kén a szívkoszorúereket kitágítja, így javul a szív vérellátása. Emellett az érfalakba beépült kén gátolja a koleszterin beépülését. A kén bizonyos bőrbetegségek, így a pikkelysömör kezelésére is alkalmas. A bőr faggyúmirigyeinek megbetegedése következtében kialakult bőrbetegségek, illetve a gyulladásos, idegi megbetegedés következtében létrejött bőrbetegségek kezelésére is alkalmas. Ezen kívül a kén szükséges a haj és köröm egészséges növekedéséhez, hozzájárul az alapvető anyagcserefolyamatokhoz, közreműködik a máj-epe elválasztásában és a bakteriális fertőzések leküzdésében. Milyen betegségekre jó a zalakarosi gyógyvíz? Mozgásszervi megbetegedések (akut szak kivételével) Ízületi betegségek - Kopásos (degeneratív) ízületi betegségek - Porcelváltozások - Ízületi gyulladás - Reumás betegségek Ínbetegségek, lágyrész reumatizmus -Teniszkönyök - Ízületi gyulladások után visszamaradt merevedés - Ízületi fájdalmak - Kötőszöveti betegségek Gerincbetegségek - Gerinc deformitások - Gerinc kopásos betegségei - Porckorongsérv - Bechterew-kór Izombetegségek - Izomfájdalom - Izomgyulladás - Izomsorvadás Csontrendszeri betegségek - Csontritkulás (osteoporosis) - Meszesedések Műtét, sérülés utáni állapotok - Balesetek után kialakult mozgásszervi elváltozások - Ízületi és csontműtétek utáni utókezelés - Csonttörések utókezelése

9 Nőgyógyászati és urológiai betegségek - Nőgyógyászati gyulladások krónikus stádiumban - Klimax Idegrendszeri betegségek (akut szak kivételével) - Bénulások utókezelése - Heine-Medin betegség (gyermekbénulás) utókezelése - Idegi eredetű mozgásszervi betegségek - Idegzsábák - Isiász - Derékfájás - Idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció - Ideggyulladások - Idegfájdalmak - Pszichoszomatikus kórképek - Vegetatív idegrendszeri elváltozások Szív- és érrendszeri betegségek - Érszűkület - Keringési zavarok (orvos által kontrollált esetben) Bőrbetegségek - Pikkelysömör - Krónikus bőrbetegségek Egyéb betegségek - Az immunrendszer gyengesége Légzőszervi betegségek - Légcső betegségei - Felsőlégúti hurutok Emésztőszervi és anyagcsere betegségek - Köszvény - Diabetes (cukorbetegség)

10 A zalakarosi gyógyvizes fürdő és kezelések ellenjavallatai - Lázas állapot, - Fertőző betegség, AIDS - Nyílt, nedvedző sebek, - Akut és szubakut gyulladásos folyamatok, - Keringési elégtelenség, - Extrém magas vérnyomás, - Rákos megbetegedések, - Sugár és kemoterápiás kezelés után, - Pajzsmirigy akut gyulladása, - Kifejezett tüdőtágulat, - Tüdőembólia, - Menstruációs vérzészavarok, - Terhesség, - Akut esetek (agyvérzés, agyrázkódás, infarktus), - Mélyvénás trombózis, orbánc, lábszárfekély. A zalakarosi gyógyvíz összetétele és hatása egyedülálló Európában. A rendelkezésre álló gyógyvíz fő,- nyom- és radioaktívelem-tartalmának ismeretében összehasonlító vizsgálatot végeztek hasonló összetételű hazai, közép európai és európai gyógyvizekkel. Ezt a vizsgálatot ben a Vízgazdálkodási Intézet végezte el. Az elvégzett vizsgálat csak a fő összetevőkre terjedt ki, mert a nyomelemekre és a radioaktívelem-tartalomra vonatkozó összehasonlító adatok nem álltak rendelkezésre. A vizsgálat alapvető célja annak feltérképezése volt, hogy a zalakarosi gyógyvíz európai összehasonlításban milyen helyet foglal el, illetve megalapozottak-e azok a fejlesztési elképzelések, amelyek a már meglévő gyógyászati eredmények alapján gyors ütemű vendégnövekedést várnak. Tizenegy ország 225 gyógyvize került összehasonlításra. A vizsgálat a sokaságon belüli, az öszszetétel szempontjából leginkább hasonló gyógyvizeket egy csoportba rendező Cluster- analízis módszerével történt. Az elvégzett vizsgálat eredményeképpen megállapíthatjuk, hogy a zalakarosi gyógyvíz olyanokkal került egy csoportba, mint pl. az Bad-Wiessee, Endorf, List és az olaszországi Salsomaggiore és Margherita di Savoia. A több mint 2500 méter mélyből feltörő 96 C -os zalakarosi gyógyvíz összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyike. Vízösszetétele alapján alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben a jód, a bróm, a kén és a fluor együttes jelenléte igen ritkán előforduló Európában egyedülálló vízösszetételt eredményez. Ezeken túl a gyógyvíz további fő összetevői a kálium és nátri-

11 um, magnézium, vas, mangán, metabórsav, metakovasav, szabad szénsav ben kőolaj után kutatva 96 fokos, ásványi anyagokkal dúsan telített termálvizet találtak. A 2307 méterről feltörő víz megváltoztatta a stagnáló zalai aprófalu életét. A gyógyfürdő építése 1964-ben kezdődött és a következő év szeptemberében már meg is nyílt. Hamar népszerű lett belés külföldön egyaránt: Eddigi rekordja 1988-ban volt, amikor vendéget fogadott,fennállása óta eddig több mint 25 millióan látogatták. A fürdőt a látogatottság növekedése miatt fokozatosan fejlesztették ban sportmedencét és öltözőt, 1975-ben fedett fürdőt, 1991-ben vizes blokkot, 1994-ben gyógycentrumot, 2001-ben gyógykertet adtak át, 1998-ban megépítették az élményfürdőt, melyet 2002-ben és 2005-ben tovább bővítettek ben és 2011-ben újabb fejlesztés során alakult ki a fogadóépület, indultak el az új wellness, medical wellness és új gyógyászati szolgáltatások is. Ma a Gránit Zrt. Magyarország 6. legnagyobb fürdője. Bízunk abban, hogy hasznos információkkal szolgálhattunk a tájékoztató elolvasásával. Reméljük, hogy a jövőben is a Zalakarosi Fürdő vendégei közt üdvözölhetjük Önt. Csöndör-Köves Otília Gyógyászati osztályvezető A termál és gyógyvíz összetétele* Elem Termálvíz mg/dm 3 Gyógyvíz mg/dm 3 Elem Termálvíz mg/dm 3 Gyógyvíz mg/dm 3 K+ 6,9 58 B Na Y 7, NH4+ 3,0 12 P Ca2+ 7,2 136 Ti 3,3 0,8 Mg2+ 3,5 47,5 V 0,03 0,24 Fe2+ 0,29 0,15 Cr 0,23 2,7 Mn Co 0,6 0,1 Cl Ni 0,28 5,4 Br- 0,05 6,5 Cu 9,3 37 J- 0,05 5,4 Zh 6,0 15 F- 0,6 1,4 As 1,0 2,3 SO Rb 1,6 15 HCO Sr S ,9 Zr 0,23 8,1 PO4 0,09 0,12 Mo 0,9 5,2 HBO2 1,4 155 Cd 0,1 2,5 H2SiO Sn 1,0 2,2 CO2-733 Sb 0,1 2,9 Kútfejen mért adatok A gyógyvíz nátrium-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz, amely a jodid- és bromid ion tartalma következtében a jódos-brómos; szulfid-ion tartalma miatt pedig a kénes gyógyvizek csoportjába sorolható. A víz metabórsav tartalma igen nagy.

12 Gránit GyógyfürdŐ ZRt Zalakaros, Thermál u. 4. Tel.: 93/ ; Fax: 93/ ;

Gyógyászat. Kezelések. 1. Medencefürdő

Gyógyászat. Kezelések. 1. Medencefürdő Gyógyászat A Gyulai Várfürdő negyvenéves fennállásának alapja az a termálvíz amely 1958. szeptember 17-e óta 2005 méteres mélységből, 72 C-os hőmérsékleten tör a felszínre és jellegzetes illata, barnás

Részletesebben

Bizalom, Biztonság, Gondoskodás

Bizalom, Biztonság, Gondoskodás Albert Schweitzer Kórház Rendelőintézet Bizalom, Biztonság, Gondoskodás Emelt szintű szolgáltatások 2014 Albert Schweitzer Kórház Rendelőintézet HATVAN Bizalom, Biztonság, Gondoskodás A HATVANI ALBERT

Részletesebben

OTDK. Ilovszky Árpád. Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/)

OTDK. Ilovszky Árpád. Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/) OTDK 2008 Nagy Vivien Széni Ildikó Városunk nevezetesség Gyopárosfürdő A gyógyvíz Orosháza Város Általános Iskolája Vörösmarty Mihály Tagintézmény Tartalomjegyzék OTDK...1 2008...1 Városunk nevezetesség...2

Részletesebben

Vitalium Medical Wellness Centrum árlista

Vitalium Medical Wellness Centrum árlista Vitalium Medical Wellness Centrum árlista vitalium@europafit.hu 06 83 501 140 Lomi-lomi masszázs (50 ) 1 A Lomi-lomi masszázs a Hawaii szigetekről származó, különleges technikát igénylő masszázsfajta,

Részletesebben

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére.

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Gyógyszolgáltatások A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Így: Kopásos jellegű ízületi betegségek (Arthrosis) Csípő-

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tamás Béláné. Klinikai ismeretek IX. Reumatológiai. ismeretek betegségek és speciális ápolási. és gondozási igényei

MUNKAANYAG. Tamás Béláné. Klinikai ismeretek IX. Reumatológiai. ismeretek betegségek és speciális ápolási. és gondozási igényei Tamás Béláné Klinikai ismeretek IX. Reumatológiai ismeretek betegségek és speciális ápolási és gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban

Részletesebben

Hévízi tó Gyógykúra Prevenció Relaxáció Mozgásban

Hévízi tó Gyógykúra Prevenció Relaxáció Mozgásban Egészség Wellness Hévízi tó Gyógykúra Prevenció Relaxáció Mozgásban www.heviz.hu Fáj a háta? Nehezen jár? A megoldás: Hévízi Tradicionális Kúra! Mozgásszegény életmód, egyhangú táplálkozás, rossz testtartás,

Részletesebben

Fizioterápia alapjai. Dr. Ficzere Andrea Dr. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna

Fizioterápia alapjai. Dr. Ficzere Andrea Dr. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna Fizioterápia alapjai Dr. Ficzere Andrea Dr. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna Fizioterápia a fizioterápia a gyógyításban a természet energiáit alkalmazza (korábban: természetes gyógymód) energiákat alkalmazhatjuk:

Részletesebben

Hévízi tó Gyógykúra Prevenció Relaxáció Mozgásban

Hévízi tó Gyógykúra Prevenció Relaxáció Mozgásban Egészség Wellness Hévízi tó Gyógykúra Prevenció Relaxáció Mozgásban www.heviz.hu Kedves Vendégünk! A balneoterápia a gyógyvízzel történő gyógykezelést jelenti, aminek orvosi szabályai is vannak. A Magyarországon

Részletesebben

Egészség Wellness Mozgás Gasztronómia Kultúra

Egészség Wellness Mozgás Gasztronómia Kultúra Egészség Wellness Egészség Wellness Mozgás Gasztronómia Kultúra Kedves Vendégünk! A balneoterápia a gyógyvízzel történő gyógykezelést jelenti, aminek orvosi szabályai is vannak. A Magyarországon fellelhető

Részletesebben

www.furdo zalakaros.hu

www.furdo zalakaros.hu ÁRLISTA 2012 Belépőjegy árak 2012 Alap Belépőjegyek* (Ft/fő) A-C B Fedettfürdő, medencefürdő, kádfürdő 1.650 1.990 Strand fürdőjegy - 1.990 Hétfőtől péntekig, fedett starndfürdô 3 órás ünnepnapok kivételével,

Részletesebben

w w w. k a r o s - s pa. h u

w w w. k a r o s - s pa. h u www.karos-spa.hu Gyógyászat Orvosi vizsgálat Orvosi tanácsadás / hozott orvosi leletek alapján Orvosi kontrollvizsgálat EKG Injekció beadása (muscularis) Injekció beadása (speciális) 6 500 Ft 5 200 Ft

Részletesebben

Budapesti Kommunikáció és Üzleti Főiskola Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kar. Szakdolgozat

Budapesti Kommunikáció és Üzleti Főiskola Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kar. Szakdolgozat Budapesti Kommunikáció és Üzleti Főiskola Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kar Szakdolgozat A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő szaunavilágának fejlesztése és működésének értékelése Konzulens neve:

Részletesebben

1.A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve:

1.A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1.A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Hajdúnánás Városi Önkormányzat 2.A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név:

Részletesebben

Tartalom. Bevezető Az élet szép, és még így is érdemes élni! Egy beteg vallomása. Ismerjük meg! Mit is jelent a fizioterápia? Dr.

Tartalom. Bevezető Az élet szép, és még így is érdemes élni! Egy beteg vallomása. Ismerjük meg! Mit is jelent a fizioterápia? Dr. I I. é v f o l y a m 2. s z á m 2 0 0 6 s z e p t e m b e r Tartalom Ismerjük meg! Mit is jelent a fizioterápia? Dr. Bender Tamás 2 Csont és Ízület Évtizede Dr. Bálint Géza 7 A test, a lélek és az életminőség

Részletesebben

A GYÓGYFÜRDŐK MÚLTJA ÉS JELENE AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS SZEMSZÖGÉBŐL

A GYÓGYFÜRDŐK MÚLTJA ÉS JELENE AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS SZEMSZÖGÉBŐL A Miskolci Egyetem Közleménye, A sorozat, Bányászat, 81. kötet (2011) A GYÓGYFÜRDŐK MÚLTJA ÉS JELENE AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS SZEMSZÖGÉBŐL Nemoda Mónika, Szabó-Zimányi Ivett, Gazsi József, Dr. Kiss Tóth Emőke,

Részletesebben

HARKÁNYfürdő A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS

HARKÁNYfürdő A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS HARKÁNYfürdő A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS Baranya aranya: Harkány Földrajzi adottságok Elhelyezkedés A régió központ nagyvárosától Pécstől 25 km-re délre, a horvát határ felé tartó 58-as főútvonal mellett, a Villányi-hegység

Részletesebben

WELLNESS MASSZÁZSOK. Hűsítő masszázs a mentoltartalmú masszázskrém fokozza a keringést, frissítő, hűsítő hatása miatt ajánljuk.

WELLNESS MASSZÁZSOK. Hűsítő masszázs a mentoltartalmú masszázskrém fokozza a keringést, frissítő, hűsítő hatása miatt ajánljuk. Spa Menü 22 WELLNESS MASSZÁZSOK A testi-lelki egyensúly a lazító masszázsok, valamint az aromás illatokkal, lágy zenével, meleg színekkel biztosított harmonikus környezet együttesével teremthető meg. A

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK

DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK 0 1 1 KEDVES OLVASÓ! A Dél-Dunántúli Régió gyógy-és termálfürdőinek összefogása több, mint 13 évre nyúlik vissza. Összefogásunk célja volt a szolgáltatások fejlesztése,

Részletesebben

Tartalom. Kedves Támogatónk! Közhasznú Alapítványunk kéri, hogy tevékenységünket (betegújság, betegségismertetők, adójuk 1%-ának felajánlásával.

Tartalom. Kedves Támogatónk! Közhasznú Alapítványunk kéri, hogy tevékenységünket (betegújság, betegségismertetők, adójuk 1%-ának felajánlásával. Tartalom V I. é v f o l y a m 1. s z á m 2 0 1 0. á p r i l i s In memoriam Dr. Merétey Katalin emlékére 2 Ismerjük meg! Fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés ésszerű alkalmazása a reumtológiai gyakorlatban

Részletesebben

Fizioterápia és balneoterápia. Dr. Elek Ildikó Nagyerdei Gyógyászati Kft.

Fizioterápia és balneoterápia. Dr. Elek Ildikó Nagyerdei Gyógyászati Kft. Fizioterápia és balneoterápia Dr. Elek Ildikó Nagyerdei Gyógyászati Kft. Fájdalom Definíció.A FájdalomTársaságok Nemzetközi Szövetségének (IASP) meghatározása szerint (1994) a fájdalom tényleges vagy potenciális

Részletesebben

HARKÁNY A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS

HARKÁNY A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS Harkányi Turisztikai Egyesület HARKÁNY A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS Baranya aranya: Harkány Földrajzi adottságok Elhelyezkedés A régió központ nagyvárosától Pécstől 25 km-re délre, a horvát határ felé tartó 58-as

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK

DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK 2 0 1 3 KÖSZÖNTŐ! Rendkívül jó érzés egy olyan kiadványba írni néhány köszöntő sort, amelyből a tisztelt olvasó megismerheti a Dél-Dunántúli Gyógy- és Termálfürdők

Részletesebben

Kiktõl várhat segítséget? Ismerje meg a rehabilitációs teamet!

Kiktõl várhat segítséget? Ismerje meg a rehabilitációs teamet! Kedves Olvasó! Ez a tájékoztató Önnek és családjának szól, segíti Önt a rehabilitációs lehetõségek megismerésében a neurorehabilitáció területén. Olvassa figyelmesen! Miért fontos Önnek a rehabilitáció?

Részletesebben

Tartalom. Kedves Olvasónk!

Tartalom. Kedves Olvasónk! Tartalom V I. é v f o l y a m 2. s z á m 2 0 1 0. s z e p t e m b e r Ismerjük meg! Daganathoz társuló mozgásszervi szindrómák Dr. Tamási László 2 A mozgásszervi rendszer rosszindulatú csontdaganatai Dr.

Részletesebben

Tájékoztató. Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete részére a Pápai Termálvízhasznosító ZRt. 2006-2007 évi és 2008. 1-6 havi működéséről 95.

Tájékoztató. Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete részére a Pápai Termálvízhasznosító ZRt. 2006-2007 évi és 2008. 1-6 havi működéséről 95. Pápai Termálvízhasznosító ZRt. 8500 Pápa, Várkert út 5. 95. Tájékoztató Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete részére a Pápai Termálvízhasznosító ZRt. 2006-2007 évi és 2008. 1-6 havi működéséről

Részletesebben

Hanság Fõvárosa, Kapuvár

Hanság Fõvárosa, Kapuvár KAPUVÁR Hanság Fõvárosa, Kapuvár Tisztelt Érdeklõdõ! Megtisztelõ számomra, hogy köszönthetem Önt Kapuvár Város Önkormányzata nevében. Kapuvár Gyõr-Moson-Sopron megye centrumában Gyõrtõl 48, Soprontól 39

Részletesebben

Hajnal Hotel, ahol a pihenés gyógyít

Hajnal Hotel, ahol a pihenés gyógyít Mottónk Hajnal Hotel, ahol a pihenés gyógyít Lázár Sándor Hajnal Hotel*** MEZŐKÖVESD Matyó Múzeum Kisjankó Bori Emlékház - Gépmúzeum - Jézus Szíve Templom ZSÓRY - FÜRDŐ Családias Gyógy gy- és s Wellness

Részletesebben

WELLNESS ABC * * * Összeállította:

WELLNESS ABC * * * Összeállította: WELLNESS ABC * * * A wellness az általános jó közérzet, a teljes testi és lelki kiegyensúlyozottság programja. A mai kor embere számára kialakított reform-életforma, amely magában foglalja a fittséget

Részletesebben

Az elektromágneses energia az az elementáris energia, amelytől a szervezet egész élete függ

Az elektromágneses energia az az elementáris energia, amelytől a szervezet egész élete függ PROMAG PULZÁLÓ MÁGNESTERÁPIÁS KÉSZÜLÉK Verzió: 1.03 Az elektromágneses energia az az elementáris energia, amelytől a szervezet egész élete függ UNIVILL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1147 Budapest, Fűrész

Részletesebben