Jogdíjak, licencek, ingatlan elidegenítésből származó jövedelem

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jogdíjak, licencek, ingatlan elidegenítésből származó jövedelem"

Átírás

1 Jogdíjak, licencek, ingatlan elidegenítésből származó jövedelem 2013/2014. II.

2 Jogdíjak (12.cikk) jogdíjnak minősül minden olyan térítés, amelyet irodalmi, művészeti vagy tudományos művek, beleértve a mozgóképfilmeket és a televíziós filmeket, szerzői jogának; szabadalmak, védjegyek, minták vagy modellek, tervek, titkos formulák, illetőleg eljárások használatáért, használati jogáért, valamint ipari, kereskedelmi vagy tudományos felszerelések használatáért vagy használati jogáért, továbbá ipari kereskedelmi vagy tudományos tapasztalatok közléséért fizetnek. Az Amerikai Egyesült Államokkal kötött egyezmény szerint azonban nem minősülő licencdíjnak az ipari, kereskedelmi vagy tudományos felszerelések használatáért vagy használati jogáért fizetett térités. 2013/2014. II.

3 Jogdíj adóztatása Magyarországon Kétféleképpen adóztatható. 1. Társasági adótörvény szerint 2. Személyi jövedelemadó törvény szerint attól függően, hogy magánszemélyről,vagy külföldi jogszabályok alapján létrejött gazdasági társaságról van-e szó. 2013/2014. II.

4 Illetőség, forrásország A jogdíj adóztatásának általános szabálya, hogy a jogdíj abban az államban adóztatható, ahol a jogdíjban részesülő személy illetőséggel bír. Ha azonban az egyezmény lehetővé teszi, akkor a jogdíjból származó jövedelem - korlátozottan - abban az államban is adóztatható, ahonnan származik. A korlátozás abban nyilvánul meg, hogy az egyezmény tartalmazza a forrásország által kivethető adó legmagasabb mértékét. 2013/2014. II.

5 A jogdíjat abból a szerződő államból származónak kell tekinteni, ahol a jogdíjat fizető maga az érintett állam, illetve annak egyik politikai egysége, területi köztestülete vagy illetőséggel bíró személye. Ha azonban a szerződést, amellyel kapcsolatban a jogdíjat fizetik, a telephely vagy állandó berendezés céljaira kötötték és a jogdíjat a telephely vagy az állandó berendezés viseli, akkor a jogdíj abból az államból származónak tekintendő, amelyikben a telephely vagy az állandó berendezés van, függetlenül attól, hogy a jogdíj adósa egyik vagy másik szerződő államban illetőséggel bír-e vagy sem, illetve telephellyel vagy állandó berendezéssel rendelkezik-e vagy sem.

6 Az egyezmények - szinte kivétel nélkül - külön rendelkezést tartalmaznak arra az esetre, ha a jogdíj kedvezményezettje a forrásországban levő telephely útján tevékenységet fejt ki vagy állandó berendezés segítségével szabad foglalkozást űz, és a jogdíj ennek a telephelynek vagy állandó berendezésnek tudható be. Ilyenkor ugyanis a jogdíj a vállalkozási nyereség vagy a szabad foglalkozásból származó jövedelem részét képezi, és ennek megfelelően a jogdíj adózására a vállalkozási nyereség vagy a szabad foglalkozásból származó jövedelem szabályait kell alkalmazni.

7 Ebből következően, ha a külföldi jogszabályok alapján létrejött jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társas cég, személyi egyesülés, egyéb szervezet Magyarországon telephellyel rendelkezik, és az a jog, amely után a jogdíjat fizetik, ténylegesen ehhez a telephelyhez tartozik, akkor nem a jogdíjból származó jövedelem adózására vonatkozó szabályokat, hanem a vállalkozási nyereségre megállapított rendelkezéseket kell alkalmazni.

8 Ki vonja le az adót? Ennek megfelelően a kifizető a jogdíjjövedelemből adót nem von le, mert az adókötelezettség a külföldi vállalkozót terheli, aki a telephely jövedelmének részeként számolja el a kapott jogdíjat. Így például, ha egy külföldi illetőségű személy telephellyel rendelkezik Magyarországon, és e telephely filmforgalmazási jogot ad egy belföldi illetőségű személynek, akkor a jogdíj belföldön adóztatható.

9 Belföldi adóztatás Ha a jogdíjjövedelmet külföldi illetőségű magánszemély szerzi meg Magyarországon, és a külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozata vagy egyéb körülmény alapján megállapítható, hogy a magánszemély Magyarországon rendelkezik olyan állandó berendezéssel, amelynek a jövedelem betudható, akkor a jogdíjjövedelemre a szabad foglalkozásból származó jövedelem adózásának szabályait kell alkalmazni.

10 Kapcsolt vállalkozások Ha például a vállalkozások kapcsolt viszonyban állnak egymással és a jogdíj összege meghaladja azt az összeget, mint amely a kifizető és a kedvezményezett vagy haszonhúzó között - az alapul szolgáló szolgáltatáshoz mérten - ilyen különleges kapcsolat hiányában fizetendő lenne, akkor jogdíjnak csak a különleges kapcsolat hiányában fizetendő összeg minősül. Ebben az esetben a kifizetett többletösszeg mindegyik szerződő állam jogszabályai szerint adóztatható.

11 Belföldi illetőségű külföldön szerzett jövedelem Ez a jövedelem minden esetben adóköteles, hiszen a belföldi illetőségű adózók mind a belföldről, mind a külföldről származó jövedelmük alapján adót kötelesek fizetni. Ha a Tao hatálya alá esik a belföldi illetőségű adóalany, akkor a jogdíj a vállalkozás bevételét növeli és ennek, vagyis a vállalkozás eredményének részeként adózik.

12 Kapott jogdíj adókedvezménye A Tao szerint. Az adózás előtti eredményt csökkenteni lehet az adóévben jogdíj címén kapott bevétel 50 százalékával.

13 Ha nem vontak le a forrásországban ezután a jövedelem után adót, akkor az eljárás nem különbözik egy belföldi eljárástól. Ha viszont vontak akkor az adott országgal kötött egyezmény szerint vagy mentesítésre, vagy beszámításra van lehetőség. Magánszemély külföldről kapott jogdíja után az SZJA szerint fizet adót. (Beszámítás, levonható a fizetett adó 90%-a, de maximum a magyar adókulccsal számított összeg.)

14 Licence -díj Ha egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély kapja, akkor az összevont adóalap része lesz. Ha egyéni vállalkozó kapta, akkor az egyéni vállalkozói bevétele közé számít.

15 Elidegenítésből származó jövedelem-13. cikk tőkenyereség( visszautal 6.ra) Tárgya: ingatlan vagyon, telephelyhez, vagy állandó berendezéshez kötődő ingó vagyon, vagy nemzetközi forgalomban üzemeltetett tengeri hajók, légi járművek, közúti szállítást végző járművek De: az egyezmények nem határozzák meg pontosan, hogy mi is tartozik az elidegenítés fogalmába. A Modellegyezmény ajánlása szerint elidegenítésnek tekinthető: az értékesítés, a csere, a kisajátítás, apportként való rendelkezésre bocsájtás, ajándékozás, öröklés

16 Problémák Az egyezmények arról sem szólnak, hogy miként kell az elidegenítésből származó nyereséget kiszámítani. Ilyenkor problémás, hogy miként hidalják át az egyes országok joggyakorlata közti különbséget. Viszont egyértelmű a modellegyezmény egy másik kérdésben: vagyis az ingatlan vagyon elidegenítését ott kell adóztatni, ahol az ingatlan fekszik. Ha viszont egy személynek egy másik államban van telephely és ott történik az értékesítés, akkor csak a telephely értékesítésére, vagy oda tartozó ingatlan vagyonra alkalmazható ez a passzus.

17 Nemzetközi forgalom 8. cikk Nemzetközi forgalomban üzemelő járművek esetén meglehetősen nehéz lenne megállapítani, hová is tartozik az adott jármű. Igy általános szabály szerint a nyereség abban az államban adóztatható, ahol a vállalkozás tényleges üzletvezetésének helye van.

18 Szabad foglalkozás- hatályon kívül!(7.be került) Szabad foglakozás fogalma: az egyezmények általában az önálló tevékenységből származó jövedelmet értik ide, de nem sorolja fel teljeskörűen. Általában ideértik az önállóan kifejtett tudományos, irodalmi, művészeti, nevelési, vagy oktatási tevékenységet, orvosok, ügyvédek, jogászok, mérnökök, orvosok önálló tevékenységét. Általános gyűjtőfogalom: a szakmai szolgáltatás Azok a tevékenységek tartoznak ide, amelyeket nem alkalmazotti jogviszony keretében látnak el.

19 SZJA szerint Szabad foglalkozás helyett önálló tevékenységet használja, amelybe beletartozik minden olyan tevékenység, amelynek eredményeként a magánszemély bevételhez jut és nem tartozik a nem önálló tevékenységek köréhez. Mindig önálló tevékenység az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, ha azzal az országgal, ahol fekszik, Magyarországnak nincs a kettős adóztatást elkerülő egyezménye.

20 Az adó alanya Az adó alanya a személy, vagyis nemcsak magánszemély, hanem személyi egyesülés is, ha az adott ország ezt a modellegyezményben felsorolja. Ezek után, ha a személyi egyesülések úgy adóznak mint a társaságok, akkor a vállalkozói nyereségre irányadó szabályokat kell alkalmazni. Ha magánszemélyről van szó, akkor Magyarország esetében az SZJAt. Magyarországon szabad foglalkozásból csak magánszemélynek származhat jövedelme.

21 Hol adózik? Főszabály: az egyik szerződő államban illetőséggel bíró személy szabad foglalkozásból származó jövedelme abban az államban adóztatható, ahol a magánszemély illetőséggel bír. Akkor adóztatható a másik államban, ha ott telephelye van és a jövedelem részben annak a berendezésnek tudható be. Ebben az esetben az adóztatás joga akkor száll át oda, ha a jövedelem annak a berendezésnek tudható be.

22 Állandó berendezés fogalma Állandó berendezés: például orvosi rendelő, és annak berendezése, mérnöki, jogászi iroda. Nem állandó berendezés a hordozható személyi számítógép. Általában az állandó berendezésekről létéről csak a magánszemély nyilatkozata az irányadó.

23 Kétféle lehetőség Magánszemély a magyar SZJA szerint kétféle módon számolhatja el az így szerzett jövedelmét: 1. A megállapított jövedelemből levonhatja a számlával igazolt, kizárólag ehhez a tevékenységhez tartozó kiadásokat, tekintettel a törvény 3. mellékletében meghatározott szabályait. 2. A másik lehetőség hogy a bevételből levon 10 százalékos költségátalányt, és így állapítja meg az adót. Fontos szabály: Ha egyszer az átalányadózás választotta, akkor a szabad foglalkozásból származó bevételeinek egyikére sem alkalmazhat tételes költségelszámolást. Kisösszegű kifizetések: 16 százalékos adó, összevonni nem kell

24 Bevallás Magyar magánszemélynek minden esetben be kell vallania a külföldi tevékenysége alapján kapott szabadfoglalkozásból származó jövedelmet. Indoklás: illetőség alapján Magyarországon adóztatható, ha nincs külföldön telephelye. Ilyen esetben fel sem merül a kettős adóztatás lehetősége Ha van más országban telephelye, berendezése, akkor ott adózik, de miután a magyar SZJA teljes körű, külföldről-belföldről származó jövedelmekre előírja az adófizetési kötelezettséget, így a jövedelmet itthon is be kell vallani.

25 Kettős adózás elkerülése Ha a magánszemély jövedelme a másik országban található telephelynek tudható be, akkor ott levonják az adót. DE miután belföldi illetőségű, ezért itthon is bevallja. Mentesség: akkor adót nem viselő járandóságnak minősül, vagyis a jövedelem része az adóalapnak, de a ráeső adót nem kell megfizetni. Beszámítás:Önálló tevékenységből származó jövedelemként vallja be, az összevont adóalap adójából levonható maximum a külföldön megfizetett adó 90 százaléka. A számítás alapja az adótábla átlagos kulcsa alapján számított adó.

26 Ingatlan a magyar adójogban Magyarországon az ingatlan vagyonból származó jövedelmet személyi jövedelemadó vagy társasági adó terheli. Ha az ingatlan vagyonból származó jövedelmet a társasági adó hatálya alá tartozó adózó szerzi meg, akkor a Tao. tv. rendelkezései alapján kell az adó-kötelezettséget teljesíteni. Az ingatlan vagyonból származó - a számviteli törvény rendelkezései alapján kimutatott - jövedelmet az adózás előtti eredmény tartalmazza.

27 Ha a külföldi illetőséggel rendelkező - társasági adó hatálya alá tartozó -adózó Magyarországon ingatlan vagyonból származó jövedelemmel rendelkezik, akkor a jövedelem Magyarországon adóztatható a Tao. tv. rendelkezései alapján, függetlenül attól, hogy van-e a két ország között hatályos nemzetközi egyezmény. Az adóalap a bevételek és költségek különbsége. Egyezmény hiányában a külföldi adókötelezettségét a Tao. tv. azon szabálya alapozza meg, miszerint a külföldi személyt telephellyel rendelkezőnek kell tekinteni ingatlan és természeti erőforrás térítés ellenében történő hasznosítása, ingatlanhoz és természeti erőforráshoz kapcsolódó vagyoni értékü jog térítés ellenében történő átadása, értékesítése, apportálása (ingatlan hasznosítása) esetén.

28 Ilyenkor az adó alap szintén a bevételek és költségek különbsége, de ha ez az összeg kisebb az elszámolt költségek, ráfordítások együttes összegének 2 százalékánál, akkor ez utóbbi összeget kell a társasági adó alapjának tekinteni. (TAO törvény!)

29 Ha külföldi vállalkozás Magyarországon bérbeadási tevékenységet folytat, akkor az gazdasági célú letelepedésnek minősül, tekintettel arra, hogy a letelepedés valamely állandó üzleti hely, berendezés, felszerelés (ilyen lehet egy ingatlan is) meglétével, illetve alkalmazottak belföldi foglalkoztatásával jön létre. A letelepedés kifejezés magában foglalja továbbá azt is, hogy a vállalkozás tartós tevékenységet folytat. A bérbeadás jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló tevékenység, továbbá az ingatlan állandó üzleti berendezés, így a külföldi vállalkozásnak a tevékenység folytatásához fióktelepet kell létesítenie.

30 Ha a társasági adó hatálya alá tartozó belföldi illetőségű adózó külföldön levő ingatlan vagyonából származó jövedelmet ér el, és e jövedelem után külföldön adózik, akkor az adózás előtti eredményét növelnie kell a külföldön fizetett (fizetendő), társasági adónak megfelelő adó ráfordításként elszámolt összegével. Ezt követően a hatályos nemzetközi szerződés rendelkezéseinek megfelelően vagy az adóalapot kell úgy módosítani, hogy az ne tartalmazza a külföldön adóztatható jövedelmet, vagy a külföldön fizetett (fizetendő), a társasági adónak megfelelő adót kell levonni a társasági adóból.

31 Nemzetközi szerződés hiányában is van lehetőség beszámításra, vagyis a külföldön fizetett (fizetendő) társasági adónak megfelelő adó levonására. Ilyen beszámítás esetén azonban a levont összeg nem haladhatja meg az adókedvezményekkel csökkentett társasági adónak azt a hányadát, amennyit a külföldi jövedelem az adóalapban képvisel. Ha az ingatlant magánszemély hasznosítja, akkor az Szja-tv. rendelkezései alapján kell eleget tennie adókötelezettségének.

32 A belföldi illetőséggel rendelkező magánszemély a külföldön levő ingatlan vagyonából származó jövedelem után - jellemzően - külföldön fizeti meg az adót, melyet a magyarországi adókötelezettség teljesítésénél vagy a két ország között hatályos, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény rendelkezései szerint, vagy egyezmény hiányában az Szja-tv. szabályai alapján lehet figyelembe venni.

33 A külföldi illetőséggel rendelkező magánszemély esetében csak a belföldön levő ingatlan vagyonból származó jövedelem után kell az adókötelezettséget teljesíteni, mivel a külföldön levő ingatlan vagyonból származó jövedelem Magyarországon nem adózik, tekintettel arra, hogy ez a jövedelem külföldről származó jövedelemnek minősül. Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem adózásánál a magánszemély már csak egyféle adózási mód maradt.

34 Ingatlan bérbeadás Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem adózásánál a magánszemély már csak egyféle adózási mód maradt. A jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemként adózik. Ekkor a magánszemély a jövedelmét vagy tételes költségelszámolással, vagy a 10%-os vélelmezett költségátalány levonásá-val állapítja meg, amely az összevont adóalap részeként az adótábla szerint adózik.

35 Ha nincs egyezmény január l-jétől, ha az ingatlan fekvése szerinti állammal a Magyarországnak nincs hatályos egyezménye a kettős adóztatás elkerülésére a jövedelem- és a vagyonadók területén, akkor az ingatlan bérbeadásából, haszonbérbe adásából származó jövedelem a magánszemély önálló tevékenységből származó jövedelmének minősül, vagyis az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem tételes költségelszámolással vagy a 10 százalékos vélelmezett költségátalány levonásával állapítható meg, és az összevont adóalap részeként adóköteles.

36 Új szabály 2010-től Ingatlannal rendelkező társaság: Amennyiben belföldi, vagy külföldi, de itt telephellyel rendelkező társaság kimutatott eszközeinek piaci értéke meghaladja a 75 százalékot, és nincs a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény, akkor adóköteles 2009/2010.II.

37 Adó 10/19%, Elidegenítésekor az árfolyamnyereség Kivonásakor a szerzési értéken és a szerzéshez, tartáshoz kapcsoló költségeken felül kapott pozitív összeg 2009/2010.II.

38 Nyugdíj (18.cikk) Az egyezmények általános szabálya alapján a korábbi, nem önálló munkáért fizetett nyugdíj és más hasonló térítés abban az államban adózik, ahol a nyugdíjban részesülő magánszemély illetőséggel bír. A nyugdíj adózása szempontjából az a döntő, hogy a magánszemély a kifizetéskor melyik államban bír illetőséggel, tehát nincs jelentősége annak, hogy a nyugdíj alapba történő befizetéskor hol bírt illetőséggel a magánszemély.

39 Mi a nyugdíj? Az egyezmények a nyugdíj fogalmát nem definiálják. Ennek megfelelően minden nyugdíj jellegű juttatásra alkalmazható az egyezmény jelen cikke. Ha a nyugdíj közszolgálati tevékenységből származik, akkor nem a nyugdíjra, hanem a közszolgálati térítésre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. A nyugdíjból származó jövedelem adóztatásával kapcsolatban számos speciális rendelkezést tartalmaznak az egyezmények.

40 A Dániával, Finnországgal, az Amerikai Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Hollandiával, Norvégiával, Luxemburggal kötött egyezmények a társadalombiztosítási jogszabályok alapján teljesített nyugdíjak és más kifizetések adóztatását annak az államnak biztosítják, ahol a magánszemély részére a kifizetést teljesítik. Az Egyesült Királysággal és az Írországgal kötött egyezmény a nyugdíjból származó jövedelemmel azonosan adóztatja az egyik szerződő államból a másik államban illetőséggel bíró személynek fizetett évjáradékot. Az egyezmények szerint az "évjáradék" kifejezés olyan meghatározott összeget jelent, amely rendszeresen, meghatározott időközökben, az élet tartama alatt, vagy megállapított, illetve megállapítandó időszakon keresztül- kötelezettség alapján - megfelelő és teljes pénzbeli vagy pénzértékű szolgáltatásért ellenszolgáltatásként fizetendő.

41 Közszolgálat (19. cikk) Közszolgálati fizetésnek - a nyugdíjak kivételével - az a térítés minősül, amelyet az érintett állam vagy annak politikai egysége, illetve helyi köztestülete a részére teljesített szolgálatért egy természetes személynek fizet. Az egyezmények általános szabálya alapján a közszolgálati térítés csak a térítést folyósító államban adóztatható, ha a természetes személy egy államnak, vagy ennek az államnak a helyi hatóságánál szolgáltatást teljesít, és ezért az állam vagy annak helyi hatósága nem nyugdíj jellegű térítésben részesíti.

42 Az általános szabálytól eltérően a közszolgálati térítés nem a folyósító államban adóztatható, ha a közszolgálatot abban a másik államban teljesítették, ahol a természetes személy illetőséggel bír, és a természetes személy ennek az államnak az állampolgára vagy nem kizárólag a szolgálat teljesítése céljából vált ebben az államban illetőséggel bíró személlyé. Ilyenkor azt az államot illeti meg az adóztatás joga, ahol a szolgálatot teljesítették. Az egyezmények nagy része külön rendelkezésben említi a közszolgálat alapján járó nyugdíjat. A szabályozás azonban nem egységes. A legtöbb egyezmény az általános elvet követi, vagyis a közszolgálati nyugdíj abban az államban adózik, ahol a magánszemély a közszolgálatot teljesítette. Ha viszont a közszolgálati nyugdíjban részesülő magánszemély nem abban az államban rendelkezik illetőséggel, ahonnan a nyugdíj származik, akkor annak az államnak van adóztatási joga, ahol a természetes személy illetőséggel bír.

A kamat jövedelem (Szja tv. 65. ) és a lekötési hozam (Szja tv. 67/B. ) 6%

A kamat jövedelem (Szja tv. 65. ) és a lekötési hozam (Szja tv. 67/B. ) 6% Egészségügyi fizetési kötelezettség 2015-2016.években A járulékterhet nem viselő, szociális i adó alapját nem képező jövedelmek utáni általános mértékű** : Az összevont adóalapba tartozó, az adó, adóelőleg-alap

Részletesebben

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén)

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján BALATONHENYE önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

Írta: Administrator 2011. április 01. péntek, 16:08

Írta: Administrator 2011. április 01. péntek, 16:08 Hogyan kell szuperbruttósítani a 2011-es adóbevallásban? - Segítség a 1053-as szja-bevallás kitöltéséhez. A szuperbruttósítás miatt sokaknak okoz gondot a 1053-as szja-bevallás kitöltése 2011-ben. A NAV

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - Nettó BÉRKALKULÁTOR 2016 - Adó Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a helyi adókról szóló

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS idegenforgalmi adó és iparűzési adó hatálya alá

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS idegenforgalmi adó és iparűzési adó hatálya alá Az adóhatóság tölti ki! Adóhatóság: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Jegyzője Iktatószám: Átvétel dátuma:... Átvevő:... Adózó mutatója:... BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS idegenforgalmi adó és iparűzési

Részletesebben

Tájékoztató a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségről

Tájékoztató a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségről Tájékoztató a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségről Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény alapján 2012. január 1-jétől a kifizetőt

Részletesebben

2016. MÁJUS BEVALLÁSI ÉS BEFIZETÉSI HATÁRIDŐK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓKNAK

2016. MÁJUS BEVALLÁSI ÉS BEFIZETÉSI HATÁRIDŐK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓKNAK 2016. MÁJUS BEVALLÁSI ÉS BEFIZETÉSI HATÁRIDŐK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓKNAK 1 2016. MÁJUS 12. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK 1. ÁFA fizetésére nem kötelezett egyéni vállalkozó 2. ÁFA fizetésére kötelezett

Részletesebben

1.Kivét után fizetendő szja: 1.000.000 forintnak a 16%-a= 160 000 forint.

1.Kivét után fizetendő szja: 1.000.000 forintnak a 16%-a= 160 000 forint. 1. Példa Egyéni vállalkozó SZJA-ja 10 000 000 forint bevétel, 3 000 000 költség, ebből 1 000 000 kivét! Mennyi adót fizet majd összesen? Megoldás ( 2012-es szabályok) 1.Kivét után fizetendő szja: 1.000.000

Részletesebben

I. Adóalany Adóalany neve (cégneve): Adóazonosító jele [][][][][][][][][][] Adószáma: [][][][][][][][]-[]-[][]

I. Adóalany Adóalany neve (cégneve): Adóazonosító jele [][][][][][][][][][] Adószáma: [][][][][][][][]-[]-[][] I JELŰ BETÉTLAP 20. évben kezdődő adóévről a/az Sajóbábony Város Önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről szóló helyi iparűzési adóbevalláshoz

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjérıl szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján PÁTY KÖZSÉG önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I.

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I. Kedvezmények, külön adózó jövedelmek Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás alá eső jövedelmek

Részletesebben

I. Adóalany. 1. Adóalany neve (cégneve): 2. Adóazonosító jele: Adószáma: - - II. A nettó árbevétel (Ft)

I. Adóalany. 1. Adóalany neve (cégneve): 2. Adóazonosító jele: Adószáma: - - II. A nettó árbevétel (Ft) A JELŰ BETÉTLAP Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása I. Adóalany II. A nettó árbevétel (Ft) 1. Htv. szerinti - vállalkozási szintű - éves nettó árbevétel [2-3-4-5-6] 2. A számviteli törvény szerinti

Részletesebben

Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteherfizetési. Széll Zoltánné előadása

Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteherfizetési. Széll Zoltánné előadása Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteherfizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása Jogalkalmazás Magyarországon A Tbj. rendelkezéseit a szociális

Részletesebben

Tájékoztató. Készítette: Gaál Csaba. 2008. június 6.

Tájékoztató. Készítette: Gaál Csaba. 2008. június 6. Tájékoztató a kifizető (munkáltató) által magánszemély biztosítottra kötött Pannónia befektetési életbiztosításokra vonatkozó adózási, költség-elszámolási szabályokról Készítette: Gaál Csaba 2008. június

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján a Hódmezővásárhely M.J.V. (6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér

Részletesebben

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1.

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1. CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL Csány Községi Önkormányzat a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. -ának (1) bekezdésében

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról 1208A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú állami adóhatósághoz Hibásnak minősített

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztály 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/ 222, 234, mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: ado@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu BEJELENTKEZÉS,

Részletesebben

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére 3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napjára összehívott ülésére Előterjesztés tárgya: A helyi adókról szóló rendeletek módosítása Tárgykört

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333 Sorszám: 2 Ügyiratszám: 980-8 /2010. 70-12-1/2010. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz EL TERJESZTÉS Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz Tisztelt Képvisel -testület! A strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések

Részletesebben

Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2012. (XI.26.) RENDELETE (egységes szerkezetben az 1/2013.(I.29.) és a 13/2014.XI.24.) önk. rendelettel) a helyi adókról Szigethalom Város Önkormányzat

Részletesebben

A cégtelefon juttatójának meghatározása

A cégtelefon juttatójának meghatározása Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011ben. A munkáltatónak a telefonhasználattal kapcsolatban komoly döntéseket kell hoznia, hogy a dolgozó és a maga számára is a legkedvezőbb módszert tudja alkalmazni.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. - a Közgyűléshez - az építményadóról szóló rendelet módosítására

ELŐTERJESZTÉS. - a Közgyűléshez - az építményadóról szóló rendelet módosítására Ügyiratszám: 340708/2008.III. Ügyintéző: Dr. Ráczné ELŐTERJESZTÉS - a Közgyűléshez - az építményadóról szóló rendelet módosítására Dr. Ráczné Dr. Kassy Erzsébet Az érintett belső szervezeti egység vezetőjének

Részletesebben

A jelen nyilatkozatot nem kell kitöltenie a következő szervezeteknek:

A jelen nyilatkozatot nem kell kitöltenie a következő szervezeteknek: Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. (1) bekezdés c) és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. (1) 1. pontjának való megfelelésről A nyilatkozatban kért adatokat

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat ELNÖKE Szám: ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A) Önkormányzat saját bevételeinek és adósságot

Részletesebben

2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS az egyéb szervezetmegnevezése az egyéb szervezet címe, telefonszáma 2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2010. 01. 01.-2010. 12. 31. 1. Számviteli beszámoló ( közhasznú egyszerűsített beszámoló) a) Mérleg

Részletesebben

a) Kiemelt adófizetési kötelezettségek, ha az egyéni vállalkozó nem jelentkezik be az Eva törvény

a) Kiemelt adófizetési kötelezettségek, ha az egyéni vállalkozó nem jelentkezik be az Eva törvény ADÓZÁS ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2015 BEN A 6 EGYÉNI VÁLLALKOZÁSNÁL AZ EVA HATÁLYA ALATT ÉS AZ EVA HATÁLYÁN KÍVÜL: ( minimálbér 2013 ban 93.000 forint, 2014/15 ben 100.000 forint) 1. egyéni vállalkozó Bevételt

Részletesebben

Kapcsolt vállalkozások évzáráshoz kapcsolódó egyéb feladatai. Transzferár dokumentálás Szokásos piaci ár levezetés

Kapcsolt vállalkozások évzáráshoz kapcsolódó egyéb feladatai. Transzferár dokumentálás Szokásos piaci ár levezetés Kapcsolt vállalkozások évzáráshoz kapcsolódó egyéb feladatai Transzferár dokumentálás Szokásos piaci ár levezetés Feladatok I. Kapcsoltság vizsgálat II. Cégcsoport méret feltérképezés III. Transzferár

Részletesebben

ADÓTERVEZÉS- VAGYONÁTHELYEZÉS- OFFSHORE. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2013. március 26.

ADÓTERVEZÉS- VAGYONÁTHELYEZÉS- OFFSHORE. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2013. március 26. ADÓTERVEZÉS- VAGYONÁTHELYEZÉS- OFFSHORE Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2013. március 26. FOGALOM alacsony vagy 0 % az adókulcs kettős adózást kizáró egyezmény nincs a tényleges

Részletesebben

Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés Adóköteles tevékenység megszőnése,

Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés Adóköteles tevékenység megszőnése, Beérkezés: iktatószám: 2083 Solymár József A. u.1. Tel: 06-26/560-600 /111-es mellék BEJELENTKEZÉS,VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjérıl szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi

Részletesebben

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei Elıadó: Ferenczi Szilvia Hatály, a kedvezmények típusai, alanyai, alapja: A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítására az Országgyőlés elfogadta

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. (.) önkormányzati rendelete az építményadóról

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. (.) önkormányzati rendelete az építményadóról Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. (.) önkormányzati rendelete az építményadóról Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.

Részletesebben

II. Nagy értékű ingóságok

II. Nagy értékű ingóságok 1. lap Melléklet a 2000. évi XCVI. Törvényhez 1 Vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat helyi önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester), valamint a vele közös háztartásban

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. A társasági adó és osztalékadó 2014. Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi változások 2014. évre Fogalmi elemek (pontosítás, kiegészítés, új fogalmak) Adóalap megállapítás módosuló

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: 10 Egri Törvényszék 2 0 1 5 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési név:

Részletesebben

Reklámadó 2015.évi változások. PáricsiZoltán

Reklámadó 2015.évi változások. PáricsiZoltán Reklámadó 2015.évi változások PáricsiZoltán Reklámadó - törvényi áttekintés A reklámadó magyarországi bevezetése, változások hatályba lépése 2014.06.11.-én a parlament megszavazta a 2014.évi XXII. törvényt

Részletesebben

A) Rész VAGYONI NYILATKOZAT. I. Ingatlanok

A) Rész VAGYONI NYILATKOZAT. I. Ingatlanok Vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat helyi önkormányzati képviselı (polgármester, alpolgármester), valamint a vele közös háztartásban élı házas- vagy élettársa és gyermeke számára

Részletesebben

A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye. A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke

A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye. A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke www.pwc.com/hu A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke 2012. május 23. Az egyes tartalmak fizetői Globális trendek MÚLT JELEN JÖVŐ

Részletesebben

VAGYONNYILATKOZAT A KÖTELEZETT SZEMÉLYI ADATAI, VALAMINT A JÖVEDELMI, ÉRDEKELTSÉGI ÉS VAGYONI VISZONYAIRA VONATKOZÓ ADATOK. I. Rész SZEMÉLYI ADATOK

VAGYONNYILATKOZAT A KÖTELEZETT SZEMÉLYI ADATAI, VALAMINT A JÖVEDELMI, ÉRDEKELTSÉGI ÉS VAGYONI VISZONYAIRA VONATKOZÓ ADATOK. I. Rész SZEMÉLYI ADATOK VAGYONNYILATKOZAT Vagyonnyilatkozat nyilvántartási száma: A KÖTELEZETT SZEMÉLYI ADATAI, VALAMINT A JÖVEDELMI, ÉRDEKELTSÉGI ÉS VAGYONI VISZONYAIRA VONATKOZÓ ADATOK. I. Rész SZEMÉLYI ADATOK A kötelezett

Részletesebben

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011. január 1-jétől

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011. január 1-jétől EHO 2011: egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011-ben. Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, kifizetőt az általa magánszemélynek juttatott

Részletesebben

BEVALLÁS lakás céljára szolgáló építményről, adatváltozásról

BEVALLÁS lakás céljára szolgáló építményről, adatváltozásról Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatala BEVALLÁS lakás céljára szolgáló építményről, adatváltozásról Az építmény pontos címe: I. Az adótárgy azonosító adatai Budapest XII.

Részletesebben

ÁTLÁTHATÓSÁGI NYILATKOZAT

ÁTLÁTHATÓSÁGI NYILATKOZAT 7. sz. mintanyilatkozat ÁTLÁTHATÓSÁGI NYILATKOZAT az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 6 (6) bekezdés, 50. (1) bekezdés c) és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. (1) 1.

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: 09 Debreceni Törvényszék 2 0 1 4 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési

Részletesebben

Verőce Község Önkormányzata 18/2008. (XII.12.) rendelete. a helyi adókról

Verőce Község Önkormányzata 18/2008. (XII.12.) rendelete. a helyi adókról Verőce Község Önkormányzata 18/2008. (XII.12.) rendelete a helyi adókról Módosította: 16/2011. (XI. 21.) és a 4/2012. (II.15.) önkormányzati rendeletek (egységes szerkezetben) Verőce Község Önkormányzatának

Részletesebben

A családi kedvezmény ellenőrzésének tapasztalatai

A családi kedvezmény ellenőrzésének tapasztalatai OBB-KLUB A családi kedvezmény ellenőrzésének tapasztalatai 2015.06.22. Érvényesíthető kedvezmények az szja-ban Családi kedvezmény Első házasok kedvezménye Lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. május 30-i ülésére Tárgy:

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. A célok meghatározása, felsorolása A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 76. -a alapján a Nemzeti Választási Iroda folyamatosan

Részletesebben

Önellenőrzés Előadó: dr. Jakab Miklós

Önellenőrzés Előadó: dr. Jakab Miklós Előadó: dr. Jakab Miklós Az önellenőrzés fogalma Az adózó önadózás esetén jogosult az önellenőrzésre elévülési időn belül, de arra nem kötelezhető. Az önellenőrzéssel az adózó helyesbíti és bevallja az

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 159. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 159. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 159. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2012. november 27-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

Társasági adózás, telephely, transzferárak 2011/2012. II ADÓZÁS II.

Társasági adózás, telephely, transzferárak 2011/2012. II ADÓZÁS II. Társasági adózás, telephely, transzferárak Vállalkozási nyereség Az egyezmények általános szabálya szerint az egyik államban illetőséggel rendelkező vállalkozás nyeresége abban az államban adóztatható,

Részletesebben

Grant Thornton Hungary News

Grant Thornton Hungary News Grant Thornton Hungary News 2012 Február Tartalom A. Transzfer ár dokumentációs szabályok 2012. évi változásai B. Kettıs adóztatás elkerülésérıl szóló egyezmények C:\Documents and Settings\zba\Local Settings\Temporary

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK HIRDETMÉNY KONDÍCIÓS LISTÁK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓK MÓDOSÍTÁSÁRÓL ÉS VÁLTOZÁSÁRÓL I. A módosítással érintett kondíciós listák és ügyféltájékoztatók A CIB Bank Zrt. (1027 Budapest, Medve u. 4-14.; cégjegyzékszám.:

Részletesebben

Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2012.

Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2012. Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2012. A magánszemélynek az ingatlan bérbeadásából származó jövedelme külön adózóként történő kezelésére vonatkozó választási lehetősége - kivéve a kereskedelmi

Részletesebben

A MEGVÁLTOZÓ NYUGDÍJRENDSZER

A MEGVÁLTOZÓ NYUGDÍJRENDSZER A MEGVÁLTOZÓ NYUGDÍJRENDSZER I. KORHATÁR ELŐTTI NYUGDÍJAK II. ROKKANTSÁGI NYUGDÍJ 2012. I. 1. Dr. Futó Gábor I. Korhatár előtti ellátások az előrehozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott

Részletesebben

Tájékoztató a magyar jogszabályok szerint bejegyzésre nem kötelezett külföldi vállalkozások társadalombiztosítási

Tájékoztató a magyar jogszabályok szerint bejegyzésre nem kötelezett külföldi vállalkozások társadalombiztosítási Tájékoztató a magyar jogszabályok szerint bejegyzésre nem kötelezett külföldi vállalkozások társadalombiztosítási és szociális hozzájárulási adó kötelezettségének teljesítéséhez Jelen tájékoztató annak

Részletesebben

T/8840. számú. törvényjavaslat

T/8840. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/8840. számú törvényjavaslat a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény, valamint a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosításáról Előadó: Varga Mihály

Részletesebben

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló 11/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelet, egységes szerkezetbe

Részletesebben

Statisztikai számjel vagy adószám (csekkszámlaszám) Keltezés: Tiszafüred, 2009. május 15. az egyéb szervezet vezetője (képviselője)

Statisztikai számjel vagy adószám (csekkszámlaszám) Keltezés: Tiszafüred, 2009. május 15. az egyéb szervezet vezetője (képviselője) az egyéb szervezetmegnevezése az egyéb szervezet címe, telefonszáma 2008 évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. 01. 01. - 2008. 12. 31. 1. Számviteli beszámoló ( közhasznú egyszerűsített beszámoló) a) Mérleg

Részletesebben

VÁLLALKOZÓI BANKKÁRTYÁK

VÁLLALKOZÓI BANKKÁRTYÁK AGRIA ÉLAPÁTFALVA Székhely: 3346 élapátfalva, Május 1. út 2/a., Pf.:1. Telefon: 36/554-370 Fax: 36/554-371 dombornyomott kártya pénzforgalmi számlához kapcsolódik társkártya, de kettő vagy több főkártya

Részletesebben

Az 1-4. és a 12. sz. mellékleteket a pályázónak kell beszereznie, az 5-11. sz. melléklete elkészítéséhez az alábbiakban találhatnak mintákat.

Az 1-4. és a 12. sz. mellékleteket a pályázónak kell beszereznie, az 5-11. sz. melléklete elkészítéséhez az alábbiakban találhatnak mintákat. A pályázati adatlaphoz kötelezően csatolandó mellékletek: 1. egyéni vállalkozók, őstermelők esetén érvényes vállalkozói, őstermelői igazolvány másolata 2. gazdasági társaságok esetén 30 napnál nem régebbi

Részletesebben

Budapest, 2013. január 28.

Budapest, 2013. január 28. 1 Vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdeségi nyilatkozat helyi önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester), valamint a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársa és gyermeke számára A

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2012 Egry József Általános Iskola Tolnai Alapítvány Adószám: 18953305-1-20 8360 Keszthely, Vásár tér 10. Keszthely,2013.02.15. 1 Közhasznúsági melléklet részei 1. Az alapítvány

Részletesebben

2015. évközi szja-változások

2015. évközi szja-változások 2015. évközi szja-változások ÚJ 2015. július 7-étől: Egy pénzügyi intézmény (pl. bank) felszámolásának esetén az érintett magánszemély nem kerül adójogilag hátrányos helyzetbe: nem keletkezik adókötelezettsége

Részletesebben

2011. évi költségvetés teljesítése

2011. évi költségvetés teljesítése Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2011. évi költségvetés teljesítése /adatok ezer forintban/ MEGNEVEZÉS 2011. évi terv 2011. I-XII. hó Tény / Terv % Székház vásárlásra elkülönített pénzeszköz (XII.31)

Részletesebben

Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadó Társasházak adózása 2011-ben - Társasházak adózásának szabályai 2011. A társasház külön törvény1 alapján működő jogintézmény, amely alapító okirattal jöhet létre olyan épületingatlanon, amely legalább

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.:22-42/2014. Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2007

Közhasznúsági jelentés 2007 Közhasznúsági jelentés 2007 I. Számviteli beszámoló (mérleg, eredmény levezetés) II. Kimutatás a vagyon felhasználásáról III. Kimutatás a kapott támogatásokról IV. Beszámolás a közhasznú tevékenységről

Részletesebben

Mogyoród Nagyközség Önkormányzatának a helyi adókról szóló 25/2013. (XII. 2.) számú rendelete

Mogyoród Nagyközség Önkormányzatának a helyi adókról szóló 25/2013. (XII. 2.) számú rendelete Mogyoród Nagyközség Önkormányzatának a helyi adókról szóló 25/2013. (XII. 2.) számú rendelete /Egységes szerkezetbe foglalva a 21/2014. (XI.26.), a 31/2015. (XI.26.) és a 2/2016. (II.17.) önkormányzati

Részletesebben

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 1. A függelék hatálya A jelen függelékben foglaltak azon Felhasználókra terjednek

Részletesebben

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás Pályázati Hirdetmény A(z) "HUBERTUS" Kft. (cégjegyzékszám: 02-09-060077, székhely: 7624 Pécs, Hungária utca 53. / 1.., levelezési cím: 7624 Pécs, Hungária utca 53. / 1..), mint a(z) Szekszárdi NÖVÉNY Zrt.

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: 09 Debreceni Törvényszék Tárgyév: 2 0 1 3 Beküldő adatai Viselt név: Előtag Rábai Családi név Első utónév További utónevek Sándor Születési név: Anyja neve: Születési ország neve: Születési

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek 2015/2016. II.

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek 2015/2016. II. Kedvezmények, külön adózó jövedelmek 2015/2016.. Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás alá

Részletesebben

Általános forgalmi adó

Általános forgalmi adó Általános forgalmi adó Hazai adózás főbb ismérvei Adók típusai: Forgalmi adók Jövedelmi adók Vagyoni adók 2 Mi az ÁFA? Általános forgalmi adó: Olyan többfázisú nettó forgalmi adó, amelyet a vállalkozásnak

Részletesebben

Kondíciós Lista Magánszemélyek bankszámláira vonatkozóan FORINT SZÁMLÁK Havi számlavezetési díj. CIB Classic. CIB Nyugdíjas Bankszámla Plusz 1

Kondíciós Lista Magánszemélyek bankszámláira vonatkozóan FORINT SZÁMLÁK Havi számlavezetési díj. CIB Classic. CIB Nyugdíjas Bankszámla Plusz 1 A magánszemélyek bankszámláira vonatkozóan a magánszemélyek részére vezetett Classic, a Online, a, a Plusz, valamint a magánszemélyek kártyafedezeti típusú, korlátozott rendeltetéső A Bank Zrt. (1027 Budapest,

Részletesebben

II. Nagy értékű ingóságok

II. Nagy értékű ingóságok 1. lap Melléklet a 2000. évi XCVI. Törvényhez 1 Vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat helyi önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester), valamint a vele közös háztartásban

Részletesebben

XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI. Költségvetési évben esedékes. T0022 kötelezettségvállalás, más

XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI. Költségvetési évben esedékes. T0022 kötelezettségvállalás, más A) Szolgáltatás vásárlás 1. Kötelezettségvállalás a költségvetési számvitel szerint a) Nettó érték T0021 b) Általános forgalmi adó T0021 XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI esedékes esedékes

Részletesebben

Tájékoztató. egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra

Tájékoztató. egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra Tájékoztató a kifizető (munkáltató) által magánszemély biztosítottra kötött egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra vonatkozó, 2014-ben hatályos adózási, költség-elszámolási

Részletesebben

1998. évi LXVI. törvény az egészségügyi hozzájárulásról 2015.08.01 32 1998. évi LXVI. törvény az egészségügyi hozzájárulásról

1998. évi LXVI. törvény az egészségügyi hozzájárulásról 2015.08.01 32 1998. évi LXVI. törvény az egészségügyi hozzájárulásról 1 / 7 2016.03.25. 14:15 1998. évi LXVI. törvény az egészségügyi hozzájárulásról 2015.08.01 32 1998. évi LXVI. törvény az egészségügyi hozzájárulásról Az egészségügyi szolgáltatásokra szolidaritási elv

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. február 13-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. február 13-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. február 13-i ülésére Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjai megállapításának szabályairól szóló rendelet

Részletesebben

Szalkszentmárton Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/1995.(V.1.) önkormányzati rendelete A helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben)

Szalkszentmárton Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/1995.(V.1.) önkormányzati rendelete A helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben) Szalkszentmárton Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/1995.(V.1.) önkormányzati rendelete A helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben) A helyi adóról szóló 1990. évi C. tv... (1) bekezdésében

Részletesebben

Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2010.

Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2010. Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2010. A magánszemély ingatlan bérbeadásából származó jövedelmének adókötelezettségét elsősorban a személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi

Részletesebben

Mi alapján minősül egy járat töröltnek?

Mi alapján minősül egy járat töröltnek? Mi alapján minősül egy járat töröltnek? Ha törölnek egy járatot, az azt jelenti, hogy az érintett járat nem közlekedik, holott érkezett a társasághoz helyfoglalás. Olykor nehéz elhatárolni a járattörlést

Részletesebben

2016-ban a jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a magánszemélyek SZJA bevallás tekintetében az alábbi öt megoldás közül választhatnak:

2016-ban a jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a magánszemélyek SZJA bevallás tekintetében az alábbi öt megoldás közül választhatnak: Lehetőségek a 2015 évi SZJA bevallására 2016, január 8-10:59 2016-ban a jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a magánszemélyek SZJA bevallás tekintetében az alábbi öt megoldás közül választhatnak:

Részletesebben

LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL)

LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL) LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL) A Hirdetményben foglalt időpontok előtt befogadott lakáscélú támogatásokra vonatkozó kondíciókat a Hirdetmény 11. sz. melléklete tartalmazza. 9.1. az új

Részletesebben

AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2010.

AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2010. AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2010. Kit terhel adókötelezettség? Új közlekedési eszköznek az Európai Közösség

Részletesebben

Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016.

Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016. Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016. A lakóingatlanok hosszabb-rövidebb időre történő hasznosításának legelterjedtebb módozatai a tartósabb jellegű bérbeadás, de egyre

Részletesebben

2016. JÚNIUS 10. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK

2016. JÚNIUS 10. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK k 1. Áfa fizetésére nem kötelezett egyéni vállalkozó 2. Áfa fizetésére kötelezett egyéni vállalkozó 2016. JÚNIUS 10. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK Adatlap az egyedi mentesítéssel rendelkező adózók pénztárgépei adattartalmának

Részletesebben

Közhasznúsági jelentése

Közhasznúsági jelentése 1089 Budapest, Vajda Péter u.25-31. Közhasznúsági jelentése 2010. Az Alapítvány adószáma: 18008003-1-42 Az Alapítvány nyilvántartási száma: 2464 Az Alapítvány KSH azonosítója: 264655-132 Az Alapítvány

Részletesebben

73OA Eredménykimutatás - Pénztár működési tevékenysége

73OA Eredménykimutatás - Pénztár működési tevékenysége 73OA Eredménykimutatás - Pénztár működési tevékenysége 001 73OA01 Tagok által fizetett tagdíj 59 334-59 334 59 642-59 642 002 73OA02 Munkáltatói tagdíj-hozzájárulás 39 212-39 212 27 357-27 357 003 73OA03

Részletesebben

224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet

224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet 224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról 1 Tartalom:

Részletesebben

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt.

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Irányadó jogszabályok - az EGT Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KKV MINŐSÍTÉS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ ÉS A PARTNER ÉS KAPCSOLÓDÓ VÁLLALKOZÁSOK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

TÁJÉKOZTATÓ A KKV MINŐSÍTÉS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ ÉS A PARTNER ÉS KAPCSOLÓDÓ VÁLLALKOZÁSOK MEGHATÁROZÁSÁHOZ TÁJÉKOZTATÓ A KKV MINŐSÍTÉS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ ÉS A PARTNER ÉS KAPCSOLÓDÓ VÁLLALKOZÁSOK MEGHATÁROZÁSÁHOZ a 2004. évi XXXIV. törvény a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról alapján 1) KKV-nak

Részletesebben

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 2016.01.11 2017.12.31 139 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 2016.01.11 2017.12.31 139 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 1 / 202 2016.03.29. 10:55 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 2016.01.11 2017.12.31 139 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról Az adóbevételek biztosítása érdekében, az állampolgárok

Részletesebben

MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2008.(XII.12.) rendeletével módosított 21/2007. (XII.07.) R E N D E L E T E a helyi iparűzési adóról 1 Martfű Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása

Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása Pályázat kódja GINOP-1.3.2-15 Keretösszeg 2 milliárd Ft Támogatási összeg 5 50 millió Ft Intenzitás maximum 50% Pályázók

Részletesebben

ARE- III.2.H. PÓTLAP [.]

ARE- III.2.H. PÓTLAP [.] ARE- III.2.H. PÓTLAP [.] V A GYONLELTÁR ÜGYSZÁM: KÖVETELÉSEK - AZ ADÓSSÁGRENDEZÉSEBE BEVONHATÓ VAGYONT NÖVELŐ KÖVETELÉSEK ADATAI (A természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény

Részletesebben

Kisújszállási Sportegyesület

Kisújszállási Sportegyesület Adószám: 19866705-1-16 Statisztikai számjel: 19866705-9312-529-16 Kisújszállási Sportegyesület 5310 Kisújszállás, Deák Ferenc u. 6. A Kisújszállási Sportegyesület közhasznú jelentése 2014. évre Mérlegkészítés

Részletesebben