8. a) Ismertesse egy korszerű URH FM műsorszóró adóberendezés felépítésének elvét, blokkvázlatát! b) Ismertessen digitális modulációs technikákat és

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "8. a) Ismertesse egy korszerű URH FM műsorszóró adóberendezés felépítésének elvét, blokkvázlatát! b) Ismertessen digitális modulációs technikákat és"

Átírás

1

2 Adástechnika 1. a) Ismertesse a földi sugárzású AM műsorszórás elvét, és az erre a célra kijelölt frekvenciasávokat. b) Ismertesse az adástechnikában használt nagyteljesítményű kondenzátorok felépítését, speciális jellemzőit! 2. a) Ismertesse egy AM műsorszóró adóberendezés elvi felépítését! b) Ismertesse az adástechnikában alkalmazott nagy teljesítmények átvitelére alkalmas indukciós tekercsek megvalósítási módjait, speciális jellemzőit! 3. a) Vázolja fel egy AM műsorszóró adóberendezés modulátorának megoldását, és térjen ki a hatásfokkal kapcsolatos problémák megoldásaira! b) Ismertessen energiaellátási megoldásokat egy több tíz KW-os adóberendezés esetén, különös tekintettel a folyamatos üzem biztosításának szükségességére! 4. a) Ismertesse az AM műsorszóró adóberendezéshez használt adóantennák szokásos megoldásait és jellemzőit! b) Sorolja fel a nagyteljesítményű tápvonalakkal kapcsolatos követelményeket, és ismertessen megoldásokat a kw-tól MW-ig terjedő teljesítmény tartományban! 5. a) Ismertessen egy AM műsorszórás vételére alkalmas keverő rendszerű vevőkészüléket, rajzolja fel blokkvázlatát! b) Rajzoljon le szinuszos jel előállítására alkalmas áramköröket, és ismertesse működésüket! Térjen ki az adástechnikában szükséges stabilitási követelmények gyakorlati megvalósításaira! 6. a) Ismertesse egy rövidhullámú sávban működő több üzemmódú (AM, FM, USB, LSB, CW) professzionális vevőkészülék speciális követelményrendszerét, és fő jellemzőit! b) Ismertesse egy hangolt félvezetős feszültségerősítő kapcsolás elemeit, jellemzőit, és tipikus felhasználási területeit! 7. a) Ismertesse az URH FM műsorszórás kialakulásának szükségességét, történeti fejlődését, és a mai adás műszaki jellemzőit! b) Soroljon fel analóg modulációs módszereket, jellemezze azokat, és mondjon példát alkalmazási területükre!

3 8. a) Ismertesse egy korszerű URH FM műsorszóró adóberendezés felépítésének elvét, blokkvázlatát! b) Ismertessen digitális modulációs technikákat és jelölje meg felhasználási területeiket! 9. a) Ismertesse egy korszerű URH FM vevőkészülék felépítését, jellemző műszaki adatait! b) Ismertesse a PAL rendszerű televíziós rendszer R-G-B rendszerű színfelbontásának elvét, és gyakorlati megvalósítását egy felvevő kamerában! 10. a) Ismertesse egy sztereó FM műsorszóró adókészülékben az összetett sztereó moduláló jel kialakításának folyamatát! Indokolja meg a jel ilyen módon történő kialakításának szükségességét! b) Ismertesse a keverő rendszerű vevőkészüléknél használatos tükörfrekvencia, szelektivitás, középfrekvencia és érzékenység fogalmakat, soroljon fel tipikus értékeket különböző típusú vevőkészülékekben! 11. a) Ismertessen URH FM műsorszórás kisugárzására használt antenna típusokat, indokolja meg a szükséges irány-karakterisztika, a nyereség, és a megfelelő elhelyezés szükségességét, fontosságát! b) Ismertesse a földi sugárzású FM-rádió és televízió Magyarországon engedélyezett frekvenciasávjait, és soroljon fel egy pár ismert állomás frekvenciát! 12. a) Ismertesse egy URH sztereo vevőkészülékben az összetett sztereo-jel dekódolásának megoldását mono és sztereo üzem esetén! b) Ismertesse egy félvezetős szélessávú feszültségerősítő fokozat felépítését, jellemző adatait! 13. a) Ismertesse az adóoldali képfelbontás és a vevőoldali képösszerakás elvét fekete fehér képátvitel esetén! b) Soroljon fel jel/zaj javító megoldásokat az URH FM műsorszóró és vételtechnikában, és ismertesse a megoldások elvét! 14. a) Ismertesse a PAL rendszerű képfelbontás menetét, és a kialakított összetett képjel szerkezetét! b) Indokolja meg az FM vevőkészülékekben alkalmazott határoló-fokozat használatát!

4 15. a) Ismertesse egy korszerű földi sugárzású, PAL rendszerű televíziós adóberendezés elvi felépítését! b) Soroljon fel elvi megoldásokat az FM műsorszóró vevő demodulátor áramkörében, ismertessen egy gyakorlati megoldást konkrét áramkörrel is! 16. a) Ismertesse egy UHF sávban működő televíziós adóberendezés végfokozatának felépítését, ha a megkívánt adóteljesítmény 10 kw! b) Ismertesse egy PAL rendszerű televíziós vevőkészülék bemeneti nagyfrekvenciás fokozatának elvi felépítését! 17. a) Ismertessen televíziós műsorsugárzásra alkalmas antennarendszereket és jellemezze azok szükséges műszaki követelményeit! b) Ismertesse a dinamika kompresszió és expanzió fogalmát, áramköri megoldási lehetőségeit! 18. a) Ismertesse a televíziós átvitel során alkalmazott sor és képszinkronizálás elvét. b) Ismertesse a keverő áramkör feladatát, felhasználási területét, fajtáit! 19. a) Ismertesse a televíziós vételtechnikában alkalmazott színmegjelenítési módszert maszkos képernyő esetén! b) Ismertessen egy hangolt integrált áramkörös teljesítményerősítő fokozatot! 20. a) Ismertesse a PAL szabványú televízióadó esetén a kísérő hang elhelyezkedését a képjelhez képest, és a moduláció módját! b) Sorolja fel a katódsugárcsöves képernyők televízió vevőkben alkalmazott ismert megoldásait, ezek előnyeit, hátrányait! 21. a) Ismertesse a földi sugárzású digitális rádió műsorszórás jelenlegi helyzetét, elvi megoldásait! b) Soroljon fel nem katódsugárcsöves színes képmegjelenítő technikákat, és elvi alapjaikat! 22. a) Hasonlítsa össze a földi analóg (FM), és a digitális műsorszórás jellemzőit, és becsülje meg a várható fejlődés irányát! b) Ismertesse az MPEG 2 tömörítési eljárás felhasználási területét, közelítő hatékonyságát! 23. a) Ismertesse a földi sugárzású digitális televíziós sugárzás jelenlegi helyzetét, lehetséges fejlődési irányait!

5 b) Ismertesse egy UHF sávbeli televíziós vevőkészülék vevőantenna típusait, és az azok elvárható műszaki jellemzőit! 24. a) Ismertesse a nagyfelbontású és a jelenlegitől eltérő formátumú televíziós átvitel adóoldali problémáit, és lehetséges megoldásait! b) Ismertesse egy UHF sávban működő több tíz kw teljesítményű televíziós adó végfokozatának elvi felépítését, az alkalmazott erősítőelem működési elvét! 25. a) Ismertesse a VHS rendszerű videomagnó képrögzítési elvét! b) Soroljon fel új szolgáltatásokat az URH FM műsorszórás területén, és röviden ismertesse azok elvi megoldásait! 26. a) Ismertesse a mágneses szalagra történő digitális rögzítés elvét a hang és videotechnikában! b) Ismertesse egy közepes teljesítményű URH FM adóállomás felépítését, vázolja fel főbb egységeit! 27. a) Ismertesse a CD-DVD korongra való digitális rögzítés elvét! b) Ismertessen az adástechnikában alkalmazható felügyeleti rendszereket, azok alkalmazási kritériumaival, előnyeivel! 28. a) Sorolja fel közepes és nagyteljesítményű adóberendezések hűtési módszereit, ismertesse a különböző megoldások jellemzőit, alkalmazásuk indokait! b) Ismertessen a rövidhullámú kommunikációs rádió-hírközlés területén alkalmazott irányított antennákat! 29. a) Ismertesse egy személyzet nélküli távfelügyelt TV műsorszóró állomás felépítését, vázolja fel az állomás részeit, a műsorellátás lehetséges módjait! b) Soroljon fel munka és egészségvédelmi előírásokat, eljárásokat a nagyfeszültségű és a nagy elektromágneses térerővel rendelkező munkahelyeken! 30. a) Ismertesse egy adóberendezés antennaillesztő egységének szerepét, és vázoljon fel áramköri megoldást egy tipikus frekvenciasávban (RH, URH, VHF, UHF)! b) Ismertesse az adóberendezések rendszeres ellenőrzésének (tesztelésének) karbantartásának hagyományos és új módszereit!

6 Vezeték nélküli távközléstechnika 1. a) Vázolja fel és ismertesse egy pont-pont közötti vezeték nélküli távközlési út elemeit, és azok feladatait! b) Ismertesse a rádiófrekvenciás sáv felosztását és a sávok elnevezéseit a km-es hullámhossztól a mm-es hullámhosszig! 2. a) Ismertesse a mikrohullámú frekvenciatartományokat, azok elnevezését, és felhasználási területeiket! b) Ismertesse a mikrohullámú tartományokban alkalmazott tápvonalak fajtáit és azok jellemző adatait! 3. a) Ismertesse és rajzolja fel egy pont-pont közötti mikrohullámú összeköttetés elemeit! b) Ismertesse a mikrohullámú energia cső-tápvonalon való szállításának elvét, feltételeit! 4. a) Ismertesse egy AM modulált mikrohullámú végállomás felépítését! b) Ismertesse az izotrop antenna fogalmát és sugárzási tulajdonságait! 5. a) Ismertesse egy FM modulált mikrohullámú végállomás felépítését! b) Ismertesse az elektromos és a mágneses tér kialakulásának folyamatát és szerkezetét egy izotrop antenna környezetében! 6. a) Ismertesse egy digitális modulációval rendelkező korszerű mikrohullámú állomás adó részének felépítését! b) Ismertesse az elektromos és mágneses térerősségek számításának módszereit egy adott pontban, ha adottak a betáplált teljesítmény, az antenna paraméterei és a távolság! 7. a) Ismertesse az FM modulált mikrohullámú távközlési rendszeren elérhető átviteli kapacitásokat (adat, TV csatorna, rádiócsatorna) b) Ismertesse az antennanyereség, a sugárzási főirány, a sugárzási karakterisztika fogalmakat! 8. a) Ismertesse egy korszerű digitális modulációjú mikrohullámú rendszer átviteli kapacitását, adatátviteli sebességét, és felhasználási területének bővülési lehetőségeit!

7 b) Ismertesse a mikrohullámú technikában alkalmazott L-C elemek megvalósítási módjait! 9. a) Ismertesse egy mikrohullámú végállomás vezetékes csatlakozási lehetőségeit, az esetleges konverziók megoldásait! b) Ismertesse a mikrohullámú sávok terjedési tulajdonságait és elnevezéseiket! 10. a) Ismertesse egy analóg modulációval rendelkező átjátszó állomás felépítését! b) Soroljon fel digitális modulációs módszereket, jellemezze tulajdonságaikat 11. a) Ismertesse egy digitális modulációval rendelkező átjátszó állomás felépítését! b) Ismertesse az AM, az FM és a PhM analóg modulációs technikákat és azok jellemző műszaki adatait! 12. a) Ismertesse egy nagy távolság áthidalására alkalmas átjátszókat is tartalmazó mikrohullámú analóg rendszer felépítését, frekvencia kiosztását! b) Ismertesse mit értünk a mikrohullámú terjedés vizsgálatakor Fresnel ellipszoidnak! 13. a) Ismertesse, hogy a mikrohullámú vég és átjátszó állomások telepítésénél hogyan kell figyelembe venni a terepviszonyokat! b) Ismertesse a fading fogalmát és létrejöttének okait! 14. a) Ismertesse egy leágazásos analóg mikrohullámú átjátszó állomás felépítését, a leágazás illesztését! b) Sorolja fel a mikrohullámú terjedéskor észlelt fading ellen milyen módszereket lehet használni! 15. a) Ismertesse egy digitális modulációt használó leágazásos mikrohullámú átjátszó állomást! b) Ismertesse egy mikrohullámú vevőberendezés tipikus bemeneti fokozatát! 16. a) Ismertesse egy pont-pont közötti mikrohullámú összeköttetés rendszergörbéjét és szintdiagramját! b) Ismertesse egy mikrohullámú adóberendezés végfokozatának tipikus felépítését! 17. a) Ismertesse a mikrohullámú technikában használt hipotetikus referenciahálózat fogalmát! b) Ismertesse a Helix antenna felépítését jellemzőit és felhasználási területeit!

8 18. a) Ismertesse a diversity vétel fogalmát, és soroljon fel diversity vételt megvalósító technikákat! b) Ismertesse a Horn antenna felépítését és műszaki jellemzőit! 19. a) Ismertesse egy korszerű mobil mikrohullámú távközlési rendszer felépítését és a vele szemben támasztott követelményrendszert! b) Ismertessen speciális mikrohullámú távközlés céljaira kifejlesztett félvezető eszközöket (bemeneti fokozathoz, végfokozathoz, modulátorhoz, stb.) 20. a) Ismertesse egy távfelügyelt digitális mikrohullámú átjátszó állomás felügyeletének, tesztelési lehetőségeinek, üzemeltetésének folyamatát! b) Ismertesse a Cassegrain típusú antenna felépítését, jellemzőit felhasználási területeit! 21. a) Ismertesse egy magyarországi többszörösen gyűrűs elrendezésű országos mikrohullámú gerinchálózat felépítését! b) Ismertesse az üregrezonátor működési elvét, a működés feltételeit! 22. a) Ismertesse a műholdas helyzet meghatározó rendszer a GPS elvi működését, rendszertechnikai felépítését! b) Ismertesse a VSAT műholdas kommunikációs rendszert! 23. a) Ismertesse a VSAT rendszer azon változatát, amelyben sok felhasználó egy központi állomással HUB-bal tart kapcsolatot! Soroljon fel VSAT szolgáltatókat! b) Soroljon fel már meglévő és tervezett globális műholdas rendszereket főbb jellemzőikkel! 24. a) Ismertesse egy kézi műholdas helyzet meghatározó GPS készülék tipikus adatait, szolgáltatásait! b) Ismertesse a televíziós műsorszóró műhold energiaellátásának megoldását! 25. a) Ismertesse a műholdas televíziós műsorszórás megoldásának lehetőségeit! b) Ismertesse a geostacionárius, analóg műholdas TV műsorszórás műhold Föld irány sugárzásának műszaki jellemzőit! 26. a) Ismertesse egy analóg műsorszóró televíziós csatorna földi vételéhez milyen adatokra van szükség! b) Magyarázza meg az állandó pályán lévő műhold helyzetstabilitásának szükségességét és ismertesse annak megoldási lehetőségeit!

9 27. a) Ismertesse egy digitális modulációval működő televíziós műsorszóró műhold-föld irányának jellemző adatait! b) Sorolja fel a műhold fedélzetén használt lehetséges antennák fajtáit! 28. a) Ismertese egy digitális modulációval sugárzó televíziós műhold földi vételéhez szükséges információkat! b) Ismertesse a jelenleg televíziós műsorszórásra kijelölt frekvenciasávokat műholdföld irányban! 29. a) Ismertesse egy egyirányú, analóg kábeltelevíziós hálózat elvi felépítését! b) Sorolja fel a közismert professzionális távközlési műholdakat és ismertesse az általuk nyújtott szolgáltatásokat! 30. a) Ismertesse egy Ku sávban működő műholdas transzponder elvi felépítését! b) Ismertesse az INMARSAT műholdas kommunikációs rendszer szolgáltatásait, és a rendszer elvi felépítését!

Autóipari beágyazott rendszerek. Fedélzeti elektromos rendszer

Autóipari beágyazott rendszerek. Fedélzeti elektromos rendszer Autóipari beágyazott rendszerek Fedélzeti elektromos rendszer 1 Személygépjármű fedélzeti elektromos rendszerek 12V (néha 24V) névleges feszültség Energia előállítás Generátor Energia tárolás Akkumulátor

Részletesebben

Programozható irányítóberendezések és szenzorrendszerek ZH. Távadók. Érdemjegy

Programozható irányítóberendezések és szenzorrendszerek ZH. Távadók. Érdemjegy Név Neptun-kód Hallgató aláírása 0-15 pont: elégtelen (1) 16-21 pont: elégséges (2) 22-27 pont: közepes (3) 28-33 pont: jó (4) 34-40 pont: jeles (5) Érzékelők jellemzése Hőmérsékletérzékelés Erő- és nyomásmérés

Részletesebben

Kissné dr. Akli Mária és Ferencz Zsolt

Kissné dr. Akli Mária és Ferencz Zsolt Új kihívás a televízió hálózatok tervezésében DVB-T2 frekvenciagazdálkodói szemmel Kissné dr. Akli Mária és Ferencz Zsolt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Új kihívás a televízió hálózatok tervezésében

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Szakharcászat, páncéltörő rakétatechnikai eszköz üzembentartás, páncéltörő rakétatechnikai ismeret.

A vizsgafeladat ismertetése: Szakharcászat, páncéltörő rakétatechnikai eszköz üzembentartás, páncéltörő rakétatechnikai ismeret. A vizsgafeladat ismertetése: Szakharcászat, páncéltörő rakétatechnikai eszköz üzembentartás, páncéltörő rakétatechnikai ismeret. Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz szükséges, annak használata

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT - 2016.04.01 után kötött szerződésekre Díjcsomag neve Go Go+ Go EU Go EU+ Kínált letöltési sebesség - 3G 42 Mbit/s 42 Mbit/s 42 Mbit/s

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép és készülékszerelő

Részletesebben

Mobiltelefónia & biztonság

Mobiltelefónia & biztonság Technikai fejlődés és biztonság Kéz a kézben vagy egymás ellen? Farkas István Zoltán PR. I. év 2015 A mobilhálózatok fejlődése 0. Generáció: - 1945-ben elkészült mobil rádiótelefont, - Ez a hálózati infrastruktúra

Részletesebben

MOBIL CROWDSENSING ÉS BIG DATA TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

MOBIL CROWDSENSING ÉS BIG DATA TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM MOBIL CROWDSENSING ÉS BIG DATA TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM 1 CROWDSENSING & BIG DATA CROWDSENSING DEFINÍCIÓ ÉRZÉKELÉSI SKÁLÁK ÖSZTÖNZŐK ÉRZÉKELŐK

Részletesebben

Vonat által vezérelt térvilágítás lehetőségei és megtakarítási potenciálja

Vonat által vezérelt térvilágítás lehetőségei és megtakarítási potenciálja Intelligens térvilágítási rendszer Vonat által vezérelt térvilágítás lehetőségei és megtakarítási potenciálja Szerzők: Bakos Tibor, Malinka József TÉRVILÁGÍTÁS MEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEI Akkor világítson,

Részletesebben

A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye. A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke

A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye. A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke www.pwc.com/hu A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke 2012. május 23. Az egyes tartalmak fizetői Globális trendek MÚLT JELEN JÖVŐ

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus 161-06 A munkaeszközök, munkafolyamatok és az egyéni védőeszközök egészséget nem veszélyeztető és biztonságos alkalmazásával kapcsolatos A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/16

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/16 Rendezvények lebonyolításához szükséges hangtechnikai, világítás/ vizuáltechnikai, URH kommunikációs rendszer, tolmácstechnikai és áramfejlesztő gépek, berendezések és eszközök beszerzése Közbeszerzési

Részletesebben

9. sz. melléklet Minőségi célértékek

9. sz. melléklet Minőségi célértékek 9.1. Kábeltelevíziós műsorterjesztésre 9. sz. melléklet Minőségi célértékek MEGNEVEZÉS MEGHATÁROZÁS MÉRÉSI MÓDSZER CÉLÉRTÉK* Új hozzáférés létesítési idő a szolgáltatáshoz létesített új hozzáféréseknek

Részletesebben

Általános gazdasági szakismeretek alkalmazása

Általános gazdasági szakismeretek alkalmazása Általános gazdasági szakismeretek alkalmazása 1. Ismertesse a vállalkozás fogalmát, céljait! Mutassa be a vállalati működés főbb funkcióit! 2. Mutassa be az állam gazdaságszabályzó szerepét! Mutasson be

Részletesebben

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése.

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése. Esti 11. Óra Tananyag Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök 1. Év eleji ismétlés Az Európai Unió (Tk.:32-40.) Az együttműködés kialakulását és elmélyítését

Részletesebben

Elektronika 1. 9. Előadás. Teljesítmény-erősítők

Elektronika 1. 9. Előadás. Teljesítmény-erősítők Elektronika 1 9. Előadás Teljesítmény-erősítők Irodalom - Megyeri János: Analóg elektronika, Tankönyvkiadó, 1990 - U. Tiecze, Ch. Schenk: Analóg és digitális áramkörök, Műszaki Könyvkiadó, 1999 - Borbély

Részletesebben

TELEVÍZIÓS MŰSORKÉSZÍTŐ FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR

TELEVÍZIÓS MŰSORKÉSZÍTŐ FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR TELEVÍZIÓS MŰSORKÉSZÍTŐ FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2015 1 1/a. Melyek a témaválasztás kritériumai? Hogyan építhető ki egy televízió információs rendszere? Milyen forrásokból érkezhetnek

Részletesebben

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek egyéni előfizetők számára nyújtott internet és adathálózati szolgáltatásra

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek egyéni előfizetők számára nyújtott internet és adathálózati szolgáltatásra Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek egyéni előfizetők számára nyújtott internet és adathálózati szolgáltatásra 2. sz. melléklet 2.3. Választható

Részletesebben

DIGITÁLIS GAZDASÁGFEJLESZTÉS

DIGITÁLIS GAZDASÁGFEJLESZTÉS DIGITÁLIS GAZDASÁGFEJLESZTÉS 2016-BAN A GINOP VÁLLALATI INFOKOMMUNIKÁCIÓS PÁLYÁZATAI Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető 2015. november 25. GINOP 3. PRIORITÁS VEKOP 3. PRIORITÁS GINOP 8. PRIORITÁS A fejlesztések

Részletesebben

Web-böngészés igénybe vehető - VoIP nem vehető igénybe - Chat alkalmazások igénybe vehető - Közösségi oldalak igénybe vehető -

Web-böngészés igénybe vehető - VoIP nem vehető igénybe - Chat alkalmazások igénybe vehető - Közösségi oldalak igénybe vehető - Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Díjcsomag neve MyBusiness Team3 Kínált letöltési sebesség 1 Kínált feltöltési sebesség 2,00 Garantált letöltési sebesség Garantált feltöltési

Részletesebben

www.acelkft.hu Elektronikus öltözőszekrényzárak

www.acelkft.hu Elektronikus öltözőszekrényzárak Elektronikus öltözőszekrényzárak Tronic Pro elektronikus szekrényzár Sportlétesítmények, uszodák, fürdők, szállodák, fitness klubok, bevásárló központok, iskolák, egyetemek, repülőterek, kollégiumok, hivatalok,

Részletesebben

Rádiós diszpécser rendszerek rövid ismertetője

Rádiós diszpécser rendszerek rövid ismertetője Diszpécser rendszerek Fejlesztő és Szolgáltató Kft. TELEKOMMUNIKÁCIÓ H-1033 Budapest, Szőlőkert u. 4. I. em. Tel: (+36-1)437-8120, (+36-1)437-8121 Fax: (+36-1)437-8122, E-mail: multicomkft@multicomkft.hu,

Részletesebben

C Í M L A P SÁNDORFALVA

C Í M L A P SÁNDORFALVA C Í M L A P SÁNDORFALVA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ ELEKTROMOS ENERGIAELLÁTÁS ÉS TÁVKÖZLÉS VIZSGÁLAT ÉS FEJLESZTÉSI JAVASLAT Új-Lépték Tervező Iroda Bt. Jakab és Soma Bt. 6726 Szeged,

Részletesebben

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma:

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_VFLB111-K5 Marketing menedzsment 2. A neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Vállalkozásfejlesztés MSc szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

Taktilis útburkolati jelzések

Taktilis útburkolati jelzések Taktilis útburkolati jelzések Taktilis útburkolati jelzések A vakok és gyengénlátók közlekedésének biztonságosabbá tétele érdekében az épített környezetben egységes, tapintható közlekedési jelzéseket -

Részletesebben

Útszelepek Pneumatikus működtetés 579, 589 sorozat. Katalógus füzetek

Útszelepek Pneumatikus működtetés 579, 589 sorozat. Katalógus füzetek Útszelepek Pneumatikus működtetés 579, 589 sorozat Katalógus füzetek 2 Útszelepek Pneumatikus működtetés 579, 589 sorozat 3/2 szelep, Sorozat 589 Qn = 520-750 l/min Menetes csatlakozással Sűrített levegő

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés. 2012. március

Vezetékes gyorsjelentés. 2012. március Vezetékes gyorsjelentés 212. március Vezetékes gyorsjelentés, 212. március Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., GTS Hungary Kft., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR- TELEKOM Zrt, Tarr

Részletesebben

, mint ÉS A VARTA AZT JELENTI: ÁLLANDÓ ENERGIA LEÁLLÁS NÉLKÜL. AKKUMULÁTOROK TEHERAUTÓK, MUNKAGÉPEK, TÁVOLSÁGI BUSZOK, MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK SZÁMÁRA

, mint ÉS A VARTA AZT JELENTI: ÁLLANDÓ ENERGIA LEÁLLÁS NÉLKÜL. AKKUMULÁTOROK TEHERAUTÓK, MUNKAGÉPEK, TÁVOLSÁGI BUSZOK, MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK SZÁMÁRA , mint ÉS A VARTA AZT JELENTI: ÁLLANDÓ ENERGIA LEÁLLÁS NÉLKÜL. AKKUMULÁTOROK TEHERAUTÓK, MUNKAGÉPEK, TÁVOLSÁGI BUSZOK, MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK SZÁMÁRA www.varta-automotive.com VARTA AKKUMULÁTOROK. ENERGIA

Részletesebben

Project Management 2014.10.29.

Project Management 2014.10.29. Project Management 2014.10.29. Mi az a project? Definíció: A projekt egy ideiglenes erőfeszítés, törekvés egy egyedi termék, szolgáltatás vagy eredmény létrehozása érdekében. (PMI) Fontos tulajdonságok:

Részletesebben

tetszőleges időpillanatban értelmezhető végtelen sok időpont értéke egy véges tartományban bármilyen értéket felvehet végtelen sok érték

tetszőleges időpillanatban értelmezhető végtelen sok időpont értéke egy véges tartományban bármilyen értéket felvehet végtelen sok érték Elektronika 2 tetszőleges időpillanatban értelmezhető végtelen sok időpont értéke egy véges tartományban bármilyen értéket felvehet végtelen sok érték Diszkrét időpillanatokban értelmezhető (időszakaszos)

Részletesebben

irányítószám: Ország: Magyarország

irányítószám: Ország: Magyarország 25/23-2/2015. A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1.) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Kőkút út 7., Hrsz.: 2939/1 3200 GYÖNGYÖS MAGYARORSZÁG INGATLAN SZ.: 008 2011. július Rev.01 Page 1 of 6 Megye Régió Heves Mátra / Gyöngyös Lakosság száma Kb. 35.000 Autópálya csatlakozás

Részletesebben

Web-böngészés igénybe vehető - VoIP igénybe vehető - Chat alkalmazások igénybe vehető - Közösségi oldalak igénybe vehető -

Web-böngészés igénybe vehető - VoIP igénybe vehető - Chat alkalmazások igénybe vehető - Közösségi oldalak igénybe vehető - Hálózatsemlegesség egységes internet szolgáltatásleíró táblázat Vállalati Mobil Online 30 MB Kínált letöltési sebesség 7,00 Kínált feltöltési sebesség 2,00 Garantált letöltési sebesség Garantált feltöltési

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. A TT01 típusú infrás fertőtlenítőszer adagolóhoz. Tápfeszültség 6 x 1,5 AA, vagy 1 db (9V) elem

MŰSZAKI LEÍRÁS. A TT01 típusú infrás fertőtlenítőszer adagolóhoz. Tápfeszültség 6 x 1,5 AA, vagy 1 db (9V) elem MŰSZAKI LEÍRÁS A TT01 típusú infrás fertőtlenítőszer adagolóhoz Műszaki adatok: Típus TT01 Anyaga ABS, fehér Tápfeszültség 9 V DC Elem típusa 6 x 1,5 AA, vagy 1 db (9V) elem Méretek 121x113x265 mm Szappan

Részletesebben

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek Telefonszolgáltatásra

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek Telefonszolgáltatásra Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek Telefonszolgáltatásra 2. sz. melléklet 2.4. Választható szolgáltatáscsomagok A díjszabásban szereplő bruttó

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Ismertesse a nyomás, a hőmérséklet, a mechanikai feszültség, a szilárdság és az idő SI mértékrendszer szerinti mértékegységét! 2.) Melyek azon fizikai, kémiai és termikus jellemzők,

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/34

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/34 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Egyszerű áramkörök vizsgálata

Egyszerű áramkörök vizsgálata A kísérlet célkitűzései: Egyszerű áramkörök összeállításának gyakorlása, a mérőműszerek helyes használatának elsajátítása. Eszközszükséglet: Elektromos áramkör készlet (kapcsolótábla, áramköri elemek)

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 1. A függelék hatálya A jelen függelékben foglaltak azon Felhasználókra terjednek

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2012 Egry József Általános Iskola Tolnai Alapítvány Adószám: 18953305-1-20 8360 Keszthely, Vásár tér 10. Keszthely,2013.02.15. 1 Közhasznúsági melléklet részei 1. Az alapítvány

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Orvosi laboratóriumi technikai asszisztens szakképesítés. 2449-06 Mikrobiológiai vizsgálatok modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Orvosi laboratóriumi technikai asszisztens szakképesítés. 2449-06 Mikrobiológiai vizsgálatok modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról ELŐTERJESZTÉS Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról A.) A helyi önkormányzat belső ellenőrzését a belső kontrollrendszer, a folyamatba épített, előzetes, utólagos vezetői

Részletesebben

Az első lépések. A Start menüből válasszuk ki a Minden program parancsot. A megjelenő listában kattintsunk rá az indítandó program nevére.

Az első lépések. A Start menüből válasszuk ki a Minden program parancsot. A megjelenő listában kattintsunk rá az indítandó program nevére. A számítógép elindítása A számítógépet felépítő eszközöket (hardver elemeket) a számítógépház foglalja magába. A ház különböző méretű, kialakítású lehet. A hátoldalán a beépített elemek csatlakozói, előlapján

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az innováció fogalma 73. lecke Az innováció fogalma

Részletesebben

Felkészítés szakértők, vizsgaelnökök és vizsgabizottsági tagok részére az egészségügyi szakmacsoportban címen

Felkészítés szakértők, vizsgaelnökök és vizsgabizottsági tagok részére az egészségügyi szakmacsoportban címen Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ Felkészítés szakértők, vizsgaelnökök és vizsgabizottsági tagok részére az egészségügyi szakmacsoportban címen 40 órás továbbképzést hirdet. A továbbképzés

Részletesebben

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Miskolc,

Részletesebben

33 525 01 0010 33 01 Kerékpárszerelő Motor- és kerékpárszerelő

33 525 01 0010 33 01 Kerékpárszerelő Motor- és kerékpárszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Földrajzi helymeghatározás

Földrajzi helymeghatározás A mérés megnevezése, célkitűzései: Földrajzi fokhálózat jelentősége és használata a gyakorlatban Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: narancs Szükséges eszközök: GPS készülék, földgömb, földrajz atlasz,

Részletesebben

Elhelyezési és kezelési tanácsok

Elhelyezési és kezelési tanácsok A szigetelőlemezeket síkfelületen, időjárási hatásoktól különösen esőtől és nedvességtől védetten kell tárolni. A lemezek legyenek szárazok a felhelyezéskor is. Kezelés és munka közben a széleket óvja

Részletesebben

http://www.ipv6.fsz.bme.hu/

http://www.ipv6.fsz.bme.hu/ http://www.ipv6.fsz.bme.hu/ Mohácsi János Szigeti Szabolcs Máray Tamás Budapesti Műszaki Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszék Tartalom Miért kell új Internet Protokoll? Az IPv6 tulajdonságai

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HP COMPAQ DX6120 MICROTOWER PC http://hu.yourpdfguides.com/dref/858176

Az Ön kézikönyve HP COMPAQ DX6120 MICROTOWER PC http://hu.yourpdfguides.com/dref/858176 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató HP COMPAQ DX6120 MICROTOWER PC. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK

A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK 8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: MTA Wigner

Részletesebben

9. sz. melléklet Minőségi célértékek

9. sz. melléklet Minőségi célértékek 9. sz. melléklet Minőségi célértékek 9.1. Az előfizetői szolgáltatásokra általában MEGNEVEZÉS MEGHATÁROZÁS MÉRÉSI MÓDSZER CÉLÉRTÉK/nap* Új hozzáférés létesítési idő A szolgáltatás igénybevételét lehetővé

Részletesebben

A mérés célja: Példák a műveleti erősítők lineáris üzemben történő felhasználására, az előadásokon elhangzottak alkalmazása a gyakorlatban.

A mérés célja: Példák a műveleti erősítők lineáris üzemben történő felhasználására, az előadásokon elhangzottak alkalmazása a gyakorlatban. E II. 6. mérés Műveleti erősítők alkalmazása A mérés célja: Példák a műveleti erősítők lineáris üzemben történő felhasználására, az előadásokon elhangzottak alkalmazása a gyakorlatban. A mérésre való felkészülés

Részletesebben

0 1 0 2 Z Á G A N U D

0 1 0 2 Z Á G A N U D Házi gáznyomásszabályozók aktuális kérdései DUNAGÁZ szakmai napok 2010 Készítette: Kiss Tibor 1 Témák Zárt térbe telepíthetı nyomásszabályozók Elıírások Megoldások Javaslat mőszaki megoldás típusok Lefúvató

Részletesebben

Középpontban az ember

Középpontban az ember A Digitális megújulás - Magyarország középtávú IKT cselekvési terve négy intézkedési főirány mentén elemzi a jelenlegi helyzetet és fogalmazza meg a teendőket,középpontba állítva országunk lehetséges kitörési

Részletesebben

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a 1. számú melléklet N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a Környezeti értékelés véleményezése Nyíregyháza MJV RT

Részletesebben

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek internet, adathálózati és bérelt vonali szolgáltatásra

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek internet, adathálózati és bérelt vonali szolgáltatásra Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek internet, adathálózati és bérelt vonali szolgáltatásra 2. sz. melléklet 2.3. Választható A díjszabásban szereplő

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 30.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 30. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Páneurópai vasúti digitális nyalábolt rádiórendszerek (GSM-R) végberendezései GSM-, UMTS-, LTE- és WiMAXrendszerek. rendszerek végberendezései

Páneurópai vasúti digitális nyalábolt rádiórendszerek (GSM-R) végberendezései GSM-, UMTS-, LTE- és WiMAXrendszerek. rendszerek végberendezései 4. melléklet a /2011. (....) NMHH rendelethez Harmonizált frekvenciahasználatú rádióalkalmazások rádióberendezéseinek jegyzéke 1 1. Végfelhasználói állomás rádiótávközlő végberendezései 876 880/921 925

Részletesebben

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek egyéni előfizetők számára nyújtott internet és adathálózati szolgáltatásra

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek egyéni előfizetők számára nyújtott internet és adathálózati szolgáltatásra Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek egyéni előfizetők számára nyújtott internet és adathálózati szolgáltatásra 2. sz. melléklet 2.3. Választható

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta:

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: 2014. június 23. napján 19.00 órakor tartott ülésének könyvéből. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: Tárgy: napirend elfogadása

Részletesebben

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mérést végezte: Gál Veronika I. A mérés elmélete Az anyagok külső mágnesen tér hatására polarizálódnak. Általában az anyagok mágnesezhetőségét az M mágnesezettség

Részletesebben

SAP JAM. Felhasználói segédlet

SAP JAM. Felhasználói segédlet SAP JAM Felhasználói segédlet Belépés A JAM modul az SAP SuccessFactors rendszer része. Tökéletesen biztonságos online rendszer. Felhasználónév és jelszó segítségével lehet bejelentkezni. Böngészőbe beírva

Részletesebben

NOBO, DEBO ÚJ SZEREPLŐ A VASÚTI TANÚSÍTÁS TERÜLETÉN

NOBO, DEBO ÚJ SZEREPLŐ A VASÚTI TANÚSÍTÁS TERÜLETÉN NOBO, DEBO ÚJ SZEREPLŐ A VASÚTI TANÚSÍTÁS TERÜLETÉN Tombor Sándor tanúsítási igazgató KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. TARTALOM vasúti átjárhatósági követelmények célja az átjárhatósági követelmények

Részletesebben

ELEKTRONIKA. Alkalmazza a fentieket terheletlen és terhelt feszültségosztókra! Rajzoljon hídkapcsolást és bizonyítsa a kiegyenlítés feltételét!

ELEKTRONIKA. Alkalmazza a fentieket terheletlen és terhelt feszültségosztókra! Rajzoljon hídkapcsolást és bizonyítsa a kiegyenlítés feltételét! ELEKTRONIKA 1.a) Soros és párhuzamos ellenállás-hálózatok az egyenáramú áramkörök és hálózatok alapfogalmait és alapösszefüggéseit! Alkalmazza a fentieket terheletlen és terhelt feszültségosztókra! Rajzoljon

Részletesebben

3. Térvezérlésű tranzisztorok

3. Térvezérlésű tranzisztorok 1 3. Térvezérlésű tranzisztorok A térvezérlésű tranzisztorok (Field Effect Transistor = FET) működési elve alapjaiban eltér a bipoláris tranzisztoroktól. Az áramvezetés mértéke statikus feszültséggel befolyásolható.

Részletesebben

Javítóvizsga témakörei matematika tantárgyból

Javítóvizsga témakörei matematika tantárgyból 9.osztály Halmazok: - ismerje és használja a halmazok megadásának különböző módjait, a halmaz elemének fogalmát - halmazműveletek : ismerje és alkalmazza gyakorlati és matematikai feladatokban a következő

Részletesebben

VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ?

VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ? VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ? Tohl András technikai vezető 2014. SZEPTEMBER 23. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

31 542 01 0000 00 00 Kalapos, sapka- és kesztyűkészítő

31 542 01 0000 00 00 Kalapos, sapka- és kesztyűkészítő A 0/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított /006 (II. 7.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Üzembehelyezıi leírás

Üzembehelyezıi leírás Üzembehelyezıi leírás MADE IN ITALY TECHNIKAI ADATOK Falra szerelve Lefedettség 15 m, 90 Mikrohullámú frekvencia 10.525 GHz Jelfeldolgozás DSP(Digital Signal Processing) Érzékelési távolság 3-15 m Érzékelési

Részletesebben

3. HÉT: CRM RENDSZEREK A GYAKORLATBAN FUNKCIONALITÁSOK

3. HÉT: CRM RENDSZEREK A GYAKORLATBAN FUNKCIONALITÁSOK 3. HÉT: CRM RENDSZEREK A GYAKORLATBAN FUNKCIONALITÁSOK Kiss László CIO tanácsadó, Magyar Telekom Nyrt. 2016 DR DANYI / KISS CRM A GYAKORLATBAN 1 TARTALOM Értékesítés automatizálás Lojalitás Értékesítési

Részletesebben

Vodafone ReadyPay. Használati útmutató

Vodafone ReadyPay. Használati útmutató Vodafone ReadyPay Használati útmutató 1 - Párosítás Bluetooth-on keresztül, első beállítások 2 - Fizetés 3 - Menüpontok Párosítás Bluetooth-on keresztül, első beállítások Az első lépés Megjegyzés: A ReadyPay

Részletesebben

Gyakorlatok. VITMMA09 Okos város MSc mellékspecializáció

Gyakorlatok. VITMMA09 Okos város MSc mellékspecializáció Gyakorlatok VITMMA09 Okos város MSc mellékspecializáció Okos város gyakorlatok Célok Lehetőség a tantárgy előadásian hallottak valós életbe való átültetésére, kipróbálására Valós szenzorhálózat és alkalmazások

Részletesebben

Oldal. ACO Liputherm Szabadon álló Tartozékok. Hőcserélő. scdcdcdc

Oldal. ACO Liputherm Szabadon álló Tartozékok. Hőcserélő. scdcdcdc scdcdcdc Oldal ACO Szabadon álló Tartozékok Termékismertető Költséghatékonyság az ACO berendezéssel A zsírleválasztó berendezések tisztítása és karbantartása jellemzően költséges és gyakori feladata a

Részletesebben

A környezetvédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalatainak összefoglalása

A környezetvédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalatainak összefoglalása Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya A környezetvédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalatainak összefoglalása Pados Róbert Hulladékgazdálkodási ügyintéző Zalaegerszeg,

Részletesebben

M4.1. KISFESZÜLTSÉGŰ ÁRAMVÁLTÓ MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ:

M4.1. KISFESZÜLTSÉGŰ ÁRAMVÁLTÓ MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ: Tartalomjegyzék: M4.1. Kisfeszültségű áramváltó műszaki specifikáció:...1 M4.2. MAK típusú kisfeszültségű áramváltó típusok:...2 M4.1. KISFESZÜLTSÉGŰ ÁRAMVÁLTÓ MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ: Az elszámolási mérési

Részletesebben

A passzív alkatrészek megvalósítása az integrált áramkörökben Mikroelektronika, integrált áramkörök

A passzív alkatrészek megvalósítása az integrált áramkörökben Mikroelektronika, integrált áramkörök A passzív alkatrészek megvalósítása az integrált áramkörökben Mikroelektronika, integrált áramkörök Mikroelektronika félvezetőkön létrehozott integrált áramkörökkel (IC-kel) megvalósított elektronika.

Részletesebben

Jogszabályi keretek összefoglalása

Jogszabályi keretek összefoglalása NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Integrált ügyfélszolgálatok interoperábilis informatikai struktúrájának kialakítása IÜSZI Jogszabályi keretek összefoglalása Bevezető A dokumentum célja

Részletesebben

TELJESKÖRŰ ÜGYFÉLAZONOSÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSOK

TELJESKÖRŰ ÜGYFÉLAZONOSÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSOK TELJESKÖRŰ ÜGYFÉLAZONOSÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSOK SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ LAP Ügyfélkapu Azonosítási Szolgáltatás 2016. március 10 v2 EREDETI Szerző: NISZ ZRt. 2 Tartalom 1. A SZOLGÁLTATÁSI LEÍRÁSA... 3 2. A SZOLGÁLTATÁS

Részletesebben

55 524 01 0000 00 00 Farmakológus szakasszisztens Farmakológus szakasszisztens 2/40

55 524 01 0000 00 00 Farmakológus szakasszisztens Farmakológus szakasszisztens 2/40 A 0/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított /2006 (II. 7.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A KÖZPONTOSÍTOTT KÖZBESZERZÉS RENDSZERE

A KÖZPONTOSÍTOTT KÖZBESZERZÉS RENDSZERE A KÖZPONTOSÍTOTT KÖZBESZERZÉS RENDSZERE Orosz Endre főosztályvezető Központi Szolgáltatási Főigazgatóság Közbeszerzési referens képzés PTE A közbeszerzési törvény előzményei A központosított közbeszerzés

Részletesebben

Előgyergyártott konzolos és konzolos támfalas közlekedési vasbeton elemcsaládok a kerékpáros és gyalogos közlekedési területek növelésére

Előgyergyártott konzolos és konzolos támfalas közlekedési vasbeton elemcsaládok a kerékpáros és gyalogos közlekedési területek növelésére Előgyergyártott konzolos és konzolos támfalas közlekedési vasbeton elemcsaládok a kerékpáros és gyalogos közlekedési területek növelésére Adott esetben hegy- és dombvidéken, vízparton, hídfőknél az egyetlen

Részletesebben

Gyengeáramú rendszerek Általában információ átviteli rendszerek. Épületinformatika. Tu zjelzés feladata. â Biztonságtechnikai alkalmazások.

Gyengeáramú rendszerek Általában információ átviteli rendszerek. Épületinformatika. Tu zjelzés feladata. â Biztonságtechnikai alkalmazások. Gyengeáramú rendszerek Általában információ átviteli rendszerek â Biztonságtechnikai alkalmazások Tu zjelzés Behatolás védelem CCTV Belépteto rendszer Iváncsy Tamás â Nem biztonságtechnikai alkalmazások

Részletesebben

Címzett: Markus Goddemeier E-mail: markus.goddemeier@proteinsimple.com Fax: +49 (0)162 985 79 53

Címzett: Markus Goddemeier E-mail: markus.goddemeier@proteinsimple.com Fax: +49 (0)162 985 79 53 8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: MTA Kísérleti

Részletesebben

MECHATRONIKAI KÉSZÜLÉKEK

MECHATRONIKAI KÉSZÜLÉKEK MECHATRONIKAI KÉSZÜLÉKEK 1.) Tartók statikája a mechatronikában Koncentrált erőkkel terhelt tartók reakcióerőinek meghatározása A veszélyes keresztmetszet helyének, reakcióerőinek meghatározása Egyszerű

Részletesebben

(97/740/EK) (HL L 299, 4.11.1997, o. 42)

(97/740/EK) (HL L 299, 4.11.1997, o. 42) 1997D0740 HU 02.08.2001 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (1997. október 14.) az építési

Részletesebben

BME-VIK villamosmérnök BSc, 3. félév Elektrotechnika 3. ZH

BME-VIK villamosmérnök BSc, 3. félév Elektrotechnika 3. ZH F1) Villamos gépek mágneses mezői 1. Állandó, lüktető és forgó mezők. 2. Forgó mező létrehozása többfázisú tekercsrendszerrel. 3. A forgómező tulajdonságai. 4. Szinuszos mezőeloszlás létrehozása. 5. Indukált

Részletesebben

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek egyéni előfizetők számára nyújtott Telefonszolgáltatásra

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek egyéni előfizetők számára nyújtott Telefonszolgáltatásra Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek egyéni előfizetők számára nyújtott Telefonszolgáltatásra 2. sz. melléklet 2.4. Választható Jelen módosítás

Részletesebben

Alpha Metal Free. Az első takarítókocsi, mely alkalmas mágneses rezonancia területen való használatra. Univerzális takarítókocsi, fém alkatrész nélkül

Alpha Metal Free. Az első takarítókocsi, mely alkalmas mágneses rezonancia területen való használatra. Univerzális takarítókocsi, fém alkatrész nélkül Alpha Metal Free Univerzális takarítókocsi, fém alkatrész nélkül Az első takarítókocsi, mely alkalmas mágneses rezonancia területen való használatra Tulajdonságok Fejlessze a takarító szolgáltatását a

Részletesebben

TANMENET. Tantárgy: Informatika Osztály: 9B. Heti óraszám: 2

TANMENET. Tantárgy: Informatika Osztály: 9B. Heti óraszám: 2 KAPOSVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM EÖTVÖS LORÁND MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA 7400 Kaposvár, Pázmány Péter u. 17. OM 203027 TANMENET Tantárgy: Informatika Osztály: 9B. Heti óraszám:

Részletesebben

Ultrahangos mérőfej XRS-5. Használati utasítás SITRANS. XRS-5 mérőfej Használati utasítás

Ultrahangos mérőfej XRS-5. Használati utasítás SITRANS. XRS-5 mérőfej Használati utasítás Ultrahangos mérőfej XRS-5 Használati utasítás SITRANS 1 Tartalom Ismertető... 3 Áttekintés... 3 Külső méretek... 4 Telepítés... 5 Elektromos bekötések... 7 Közvetlen csatlakoztatás... 7 Kábel toldás...

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Zöld hálózatok és az. Dr. Gódor István. Ericsson Magyarország

Zöld hálózatok és az. Dr. Gódor István. Ericsson Magyarország Zöld hálózatok és az Dr. Gódor István Ericsson Magyarország Hatékony Eszközök Evolúció Független technológiák Multi-standard rendszerek Távoli rádiós egység Antennába integrált rádió >50% Megtakarítás

Részletesebben

Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban

Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban Szüts Péter Intelligens Társadalomért Országos Szövetség, Közigazgatási tanácsadó (NGM) Települési önkormányzatok

Részletesebben

Útszelepek Elektromos működtetés Sorozat SV09. Katalógus füzetek

Útszelepek Elektromos működtetés Sorozat SV09. Katalógus füzetek Útszelepek Elektromos működtetés Sorozat SV09 Katalógus füzetek Útszelepek Elektromos működtetés Sorozat SV09 elektromos visszaállító egységgel Qn = 3000 l/min Menetes csatlakozással Sűrített levegő csatlakozás

Részletesebben

A KÖZOP-3.5.0-09-11-2012-0018 projekt rövid bemutatása

A KÖZOP-3.5.0-09-11-2012-0018 projekt rövid bemutatása A KÖZOP-3.5.0-09-11-2012-0018 projekt rövid bemutatása Rétháti András Célkitűzés: az utóbbi évtizedben számos országban alkalmazott 2+1 / 1+2 sávos keresztmetszetű utak hazai bevezetési lehetőségeinek,

Részletesebben

Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer. Kérjük, a kérelmet olvashatóan, nyomtatott nagy betűkkel töltse ki! I. rész: Azonosító adatok

Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer. Kérjük, a kérelmet olvashatóan, nyomtatott nagy betűkkel töltse ki! I. rész: Azonosító adatok Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer Állandó meghatalmazás és annak nyilvántartásba vétele iránti kérelem Benyújtandó a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv (MVH) bármely

Részletesebben