mindkét pár szárny hártyás, a hátulsó pár általában kisebb, elülső széléről eredő horgok (hamulus) kapcsolják az 1. párhoz a szárnyerezet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "mindkét pár szárny hártyás, a hátulsó pár általában kisebb, elülső széléről eredő horgok (hamulus) kapcsolják az 1. párhoz a szárnyerezet"

Átírás

1 Hymenoptera

2 mindkét pár szárny hártyás, a hátulsó pár általában kisebb, elülső széléről eredő horgok (hamulus) kapcsolják az 1. párhoz a szárnyerezet redukálódott, legtöbbször 4 hosszanti erük van az első potrohszelvény (propodeum) az utótorral fuzionál (kivétel: Symphyta alrend) az első potrohszelvények karcsúak ( darázsderék (kivétel: Symphyta)) tojócsövük van szájszerv: rágó vagy nyaló számos parazitoid faj szoliter életmódú és különböző szintű szociális életmódú fajok hímek: haploidok, nőstények: diploidok holometabol fejlődés, polypod v. protopod lárva, szabad báb (gubóban) A bogarakat követően a második legnagyobb fajszámú ordo ( leírt faj)

3 Symphyta Apocrita nincs darázsderék: (korábban: alrendek) van Alrendek: Symphyta Terebrantes Aculeata

4 1. pár szárny hamulusok 2. pár szárny 2. pár szárny elülső szegély

5 Alrend: Symphyta Növényevő darazsak a potroh széles alapon ízesül a torhoz ősi, parafiletikus, fajokban a többinél szegényebb csoport ősi bélyegek: gazdag szárnyerezet, növényevő táplálkozás gyengén repülnek tojócsövük oldalirányban lapított, fűrészes polypod lárva ( álhernyó ) több mező- ill. erdőgazdasági kártevő

6 Szalmadarazsak családja - Cephidae A növények szárában fejlődnek, nevük is arra utal. Többségük közepes, puha, hengeres vagy oldalról kissé lapított testű darazsak. Eltérően a többi levéldarázstól, a potroh nem a tövén, hanem az 1. szelvény végén kissé összeszűkül. A középső és a hátulsó lábszárakon tüskék nőttek. A lárvák torlába csökevényes.

7 Közönséges szalmadarázs - Cephus pygmaeus, 5-10 mm. Előháta középen a hátulsó szélességénél rövidebb. Tora, potroha kétoldalt kissé lapított. A szárnyak szürkésen áttetszők. A lárva a búza, rozs szárában és a takarmányfüvekben fejlődik. Táplálkozás közben lefelé halad, a talaj közelében telel át. Magyarországon áprilistól júliusig közönséges: Ha az aratáskor nem elég mélyen kaszálják le a gabonák szárát, az ott telelő lárva tavasszal bebábozódik és imágóvá alakul. Károkat okoz.

8 Szövődarazsak családja - Pamphiliidae A csápízek egyszerűek, nincsenek rajta nyúlványok. Az 1-2. hátlemez középen ketté osztott. A test feltűnően lapos, sárga színű, fekete foltos. Az imágók napos időben gyorsan repülnek. A lárvák a maguk által sodort levélcsövecskékben fejlődnek. Erdei szövődarázs - Pamphilius sylvaticus, 8-10 mm.

9 Siricidae - fadarazsak A legnagyobb levéldarazsak tojócső nélkül is 45 mm-esek. A szárnyak tövét fedő szárnypikkelyek feltűnően aprók. A csáp fonálszerű. A fej a szemek mögött feltűnően kiszélesedik. A lábszárakon nincs tüske, az elülsőn 1 sarkantyú ered. Hengeres testük gyakran sárga csíkos. A fehér színű lárvákon csak csökevényes torlábak fejlődnek. Túlnyomóan fenyőerdőben élnek. Magyarországon 9 faj

10 Tremex fuscicornis sárgagyűrűs fadarázs mm A lárva főleg bükkben, fekete nyárban rág járatokat. Több éven át fejlődik. Május-október között repül.

11 A fadarazsak potrohvégéből kiálló tojókészülék szerkezete és működése különleges.

12 Óriás-fenyődarázs - Urocerus gigas (Syrex g.) mm Először potrohát felemelve a tojókészülék kétoldali védőhüvelyéből a szúrósertéket és a szúrócsatornát a petevezetékkel együtt kihúzza és a potroh hasoldalának közepéből azt merőlegesen a fa kérgére helyezi. Majd lassan a potroh kör alakú mozgásával azt a fába süllyeszti. Csak megfelelő nagyítóval lehet látni, hogy a két szúróserte és a szúrócsatorna váltakozva fel-le irányuló fűrészelő mozgást végez. Mind a szúrócsatorna, mind a szúróserték külső oldalán finom, de éles ferde peremek vannak. Ez segíti a fúrást és ez hozza fel a kifúrt fűrészport a csigamenetszerű peremeken. Az egyik megfigyelés szerint a darázs 17 mm-es tojócsövét 13 perc alatt 16 mm mélyen szúrta a fába. Ekkor néhány másodpercig mozdulatlannak látszott, ezalatt juttatta át testéből a petevezetéken keresztül petéjét a fa belsejébe.

13 A fadarazsak peterakás előtt a járatba a tojókészülékkel összeköttetésben álló mirigyből cseppnyi váladékot juttatnak a fába. Ennek váladéka gombaspórákat tartalmaz, amely a fába kerülve fejlődni kezd és szimbiózis útján bontja a cellulózét. Ez lesz a kibújó ivadék első tápláléka. A fadarázs lárvája cm-es folyosót rág a fában, amíg a kéreg alatt 1-2 cm-re be nem bábozódik. Báb állapotban 2-4 évig él és csak azután, tökéletes átalakulás után imágóként rágja ki magát a szabadba. Erős rágóival még az ólomfalon is átrágja magát.

14 Buzogányos levéldarazsak családja - Cimbicidae A legnagyobb testű, zömök levéldarazsak. A csáp feltűnően bunkós. A potroh oldalán a domború hátlemezek és a lapos haslemezek határán perem alakult ki. Az 1. hátlemez harántosan mélyen kikanyarított, a szelvények közötti hártya ezen a részen szélesen kilátszik. A tojókészülék viszonylag rövid. Az álhernyókon 8 pár potrohláb látható. Fekete buzogányos - Cimbex femoratus mm Álhernyói a nyárfán fejlődnek. Hazánkban nedvesebb erdőkben, hegyekben él

15 Bunkóscsápú levéldarázs - Palaeocimbex quadrimaculata humeralis mm A peterakó nőstény a levélhez hegyesszögben álló tojókészülékét a potroh végéből kitolja majd azzal parányi sebet fűrészel a levélen. Ezt követően a tojócső csatornáján a sebbe csúsztatja petéjét. A nap múlva előbújó levéldarázs parányi álhernyóját minden oldalról táplálék veszi körül, amin vedlések után fokozatosan felnő. A levéldarázs kártevése azonban csak ritkán olyan nagy, hogy társaival a fát lekopassza. A körülrágott hajtások kiheverik a sebet. A bunkóscsápú levéldarázs Magyarországon márciustól augusztusig a körtefán, meggyen, galagonyán él.

16 Tenthredinidae - levéldarazsak Általában közepes termetű, olykor változatos színű levéldarazsak. A csápízek száma 9, s rajtuk legtöbbször nincs nyúlvány, az ízek is a leghosszabb 3. és a legrövidebb 9. íz kivételével közel egyformák. Az álhernyók állábainak száma a potrohon 6-8. Legtöbbjük növényevő, akad közöttük ragadozó is. Sok faj hímje ismeretlen, szaporodásuk olykor szűznemzés. Az álhernyók fején pontszemek is kialakulnak. Egyes fajok gubacsokozók, petéiket a növények szöveteibe rakják. Egyes fajok túlszaporodásuk miatt kártevők.

17 Zöld levéldarázs - Rhogogaster viridis, mm Az álhernyó sokféle növényen táplálkozik, a földben bábozódik. Ritkás erdei tisztásokon, patakok menti párásabb, füves réteken vadászik rovarokra. Magyarországon nem ritka.

18 Háromszínű levéldarázs - Tenthredo trabeata, mm Ragadozó. Még levéldarázs rokonait sem kíméli, a megragadott zsákmányt nyomban felfalja.

19 Athalia sp. Athalia rosae - repcedarázs polypod lárva, álhernyó

20 Croesus septentrionalis

21 Alrend: Terebrantes - tojókészülékesek a tojócső vékony, olykor igen hosszú bonyolult tojókészülék (védőhüvely, szúróserték, petecsatorna) többségük lárvái parazitoid (hiperparazitoid) életmódúak többeknél előfordul partenogenezis és poliembrionia (blasztomérák szétválnak és minden sejtcsoportból önálló egyed fejlődik) protopod lárva egyes fürkészeket az alkalmazott növényvédelemben használnak kártevők pusztítására

22 Ichneumonidae valódi fürkészek Testméter 4-30 mm-es közötti, de akad közöttük 41 mm-es faj is. A 2-3. hátlemez mozgathatóan kapcsolódik egymáshoz. A potroh haslemezei lágyak. A tojókészülék rejtett vagy szabadonálló, gyakran feltűnően hosszú, egyes fajokon meghaladja a test hosszát is. A rövid tojókészülékű, éjjel repülő sarlósfürkészek védekezéskor megszúrhatják az ember bőrét is, természetesen nincs méregmirigyük. A fürkészlárvák lábatlanok, a bábokon az egyes testrészek már jól láthatók. Lárvakorban különböző hernyókban, részben bogár-, légy-, hártyásszárnyú és szipókás lárvákban, továbbá pókokban élősködnek. Meglehetősen nagy azoknak a fajoknak a száma, amelyek élősködő fürkészlárvában élősködnek, vagyis hiperparaziták. Magyarországon legalább fajt találtak meg, s eddig csaknem fajt ismertettek szerte a világban.

23 Poliembrónia: 1 hernyóban 1 pete.. embrió szétesik 3000 kis darázs Szuperparazitizmus: 1 hernyó több azonos pete.1 darázs marad Multiparazitizmus: 1 hernyó több fajú nőstény..minden lárva elpusztul vagy 1 marad életben Hiperparazitizmus: elsődleges, másodlagos, harmadlagos parazita

24 Ophion luteus - nagy sarlósfürkész mm. A nőstények tojókészüléke rövid, védekezéskor az ember bőrét érzékenyen megszúrják. Főleg lepkehernyókba rakja élősködő petéit Alkonytájban repdes, lámpafényre megjelenik, s az ablak üvegén is megpihen.

25 Bábölő fürkész - Coccygominus instigator (Pimpla i.) mm. Teste teljesen fekete, csak lábai csaknem teljesen vörösek. Az arcrésze és a tora durván pontozott, áltorszelvénye rücskös, potroha durván és sűrűn, a hátlemezek határozottan pontozottak. A csáp a vége felé elvékonyodik. A tojócső a potroh felének hosszával egyenlő. Jellemző az áltorszelvény két oldalán lévő nagy, nyújtott, tojásdad alakú légzőnyílás. Sok lepkefaj hernyójában, sőt egyes kutatók szerint levéldarazsak álhernyóiban és bogárlárvákban is élősködik. Magyarországon csaknem mindenütt előfordul.

26 Nyárfacincérfürkész - Ephialtes imperator mm. A leghosszabb hazai hártyásszárnyú. Karcsú teste fekete, lábai a hátulsó lábszár és a lábfejek kivételével vörös színűek. A feje, tora elszórtan pontozott, a potroh töve durván, rücskösen ráncolt. Főleg cincérek, díszbogarak lárváinak élősködője. Melegebb napokon áprilistól augusztusig hegyekben, erdőkben, farakásokon kutat gazdaállat után.

27 Rhyssa persuasoria - óriás fenyődarázsfürkész

28 Braconidae - gyilkosfürkészek Átlagosan 2-7 mm, ritkán 15 mm-esek. A valódi fürkészekkel szemben a potroh 2-3. hátlemeze mereven kapcsolódik egymáshoz. Ez alól csupán a legújabban alcsaládként besorolt levéltetvésző-fürkészek (Aphidiidae) a kivételek, amelyeken a hátlemezek hajlékonyan csatlakoznak A nőstény tojócsöve rendszerint hosszú. A lárvák kivétel nélkül élősködők, lepkék, legyek, hártyásszárnyúak, bogarak, poloskák, egyenesszárnyúak, lárváiban, vagy mint külső élősködők a test felületén fejlődnek. Néhány faj kifejlett, ivarérett alakban élősködik. Egyes gyilkosfürkész faj lárváiban valódi fürkészek és fémfürkészek mint hiperparaziták élősködnek.

29 Óriás-gyilkosfürkész - Helcon tardator mm. Erdőkben, farönkökön májustól augusztusig gyakori, amint remegő csápokkal szimatolja, keresi a fában táplálkozó cincérlárvát. Peterakáskor fokozatosan a kemény fába süllyeszti tojócsövét, abba azt tövig beszúrja, utána lassan húzza ki a fából.

30 Óriás-gyilkosfürkész - Helcon tardator

31 Cotesia glomerata káposztalepke gyilkosfürkész a bábozódásra érett lárvák kibújnak a hernyóból nőstény peterakás közben

32 Sárgahátú cincérölő Doryctes leucogaster 4-10 mm.

33 Borbolyatetvész - Aphidius hortensis 1,8-2,1 mm. A sóskaborbolyán és a mahónián élő Liosomaphis berberidis levéltetű lárváiban élősködik, amely az élősködő jelenléte miatt felpuffad és az eredeti sárga színe kifehéredik. A fürkész a levéltetűben be is bábozódik. Az imágó június-júliusban kerek lyukat rágva hagyja el a levéltetű kiszáradt bőrét. Egész Európában és a Földközi-tenger mellékén megtalálták.

34 Dárdahordozó-fürkészek családja - Gasteruptionidae A test szokatlanul megnyúlt és karcsú. A potroh oly magasan csatlakozik az áltorszelvényhez, mintha az előtte lévő utótorhoz kapcsolódott volna. Az előtoroldal (propleura) hosszan, nyakszerűen megnyúlt és a fej emiatt a tortól láthatóan távolabb áll. A középső láb lábszára bunkószerűen megvastagodott mindkét ivaron. A tojókészülék mérsékelten rövid, gyakran a toránál jóval hosszabb, dárdahordozó elnevezés erre utal. Petéit magánosan élő méhszerűek, darazsak ivadékbölcsőibe rakja, a lárvák azokban fejlődnek ivaréretté.

35 Hosszúfarkú dárdahordozó - Gasteruption jaculator (det. Made, G. pedemontanum?) mm. Fekete testén a potroh részben barnásvörös, a lábszár és a lábfejtő, a tojókészüléknek pedig a vége fehér foltos. A szemek mögötti fejrész gallérszerűen kiszélesedett, s finoman keresztirányban vonalkázott. A dárdahordozó petéjét a fehérhasú faliméhnek a nád belsejében sorakozó ivadékbölcsőibe biztosan el tudja helyezni. Hazánkban meglehetősen gyakori.

36 Cynipidae - gubacsdarazsak Apró vagy kis termetű 1-8 mm-es darazsak. A darazsak mind növényevők, gubacsokozók, vagy más fajok gubacsaiban társbérlők. A gubacsdarazsak egy része nemzedékváltással (heterogonia) fejlődik. A nőstényekből és hímekből álló kétivaros nemzedék megtermékenyített petéiből, csak nőstények kelnek ki, tehát egyivarú nemzedék fejlődik. Ezek nem hasonlítanak a kétivaros nemzedék nőstényeihez, az általuk okozott gubacsok alakja, keletkezési helye is eltér az említettekétől. Az egyivarú nemzedék petéiből viszont újra kétivarú nemzedék fejlődik, s a darazsak alakja, a gubacs formája, keletkezési helye is azonos az első nemzedékével.

37 Közönséges rózsagubacsdarázs - Diplolepis rosae 4 mm. A vadrózsabokrok, gyepürózsa hajtásain a szűznemzéssel szaporodó nőstény a levél rügyeibe 3 petét rak. A nyár folyamán a bozontos elágazások megkeményednek. A gubacs belsejében számos kamra alakul ki. A darazsak májustól júniusig repülnek ki. Lárva állapotban telel, tavasszal alakul át imágóvá. Évente 1 nemzedéke fejlődik.

38 Medúzafejgubacs - Andricus caputmedusae A kocsánytalan- és a molyhos tölgyön, továbbá a kocsányos tölgy makkján és kupacsán növekvő, az egész termést beborító gubacs felületéből mm hosszú elágazó vastag, a végén elvékonyodó, görbe nyúlványok ágas-bogas halmaza nőtt ki. A gubacs testében számos kamrácska van, mindegyikben 1 lárva fejlődik.

39 Suskagubacs - Andricus quercuscalicis Zsíros gubacs nevét régebben használták, barna felülete ugyanis enyves, zsíros tapintású. A kocsányos-, ritkán a kocsánytalan- és a molyhos tölgyek» termését a szabálytalan lebenyekből álló duzzanatok csaknem teljesen beborítják, körülnövik. A suskagubacs tannin tartalma a nagy magyargubacsénál is magasabb (20-33%), s bőrcserzésre már az ókorban is felhasználták. A rómaiak fekete festéket is állítottak elő belőle. Magyarországról másfél századdal ezelőtt, az években q suskagubacsot szállítottak Bécsbe, a németek pedig a tanninból gallustintát készítettek, ezzel írt Európa egész népe. A tannin Hippokratesz óta még ma is gyógyszer-alapanyag. Jelentősége, exportja a szintetikus tannin felfedezése után lényegesen csökkent.

40 Szivacsgubacs - Biorhiza pallida A nemzedékváltással szaporodó gubacsdarazsak példája. A két nemzedék életmódja, gubacsának alakja annyira különböző, hogy célszerű volt a különböző gubacsokat másképp elnevezni. Június vége felé a kétivaros nemzedékben szárnyatlan nőstények szintén kifejlődnek, amelyek fa kérgén augusztusban lemásznak a talajba és ott gyökérgubacsot hoz kétre.

41 Cynips kollari osztrák gubacs Cynips hungaricus nagy magyar gubacs Cynips quercusfolii egyetlen kamra Diplolepis rosae - rózsagubacs több kamra szorosan egymás mellett

42 Számos fürkészdarázs fejlődik gubacsdarázslárvában Gubacsdarázsba petéző fürkész

43 Chalcididae - fémfürkészek Túlnyomóan 0,17-5 mm, Magyarországon kivételesen 12 mm-es apró darazsak. Színük kisebb-nagyobb mértékben fémfényű, olykor aranyos, zöld, kék, sárga csillogású, ritkán fekete, vagy más színűek. A teljesen kifejlett szárnyú fémfürkészek a legtöbb hártyásszárnyútól könnyen megkülönböztethetők alig erezett szárnyukról. A legtöbb fémfürkész elsődleges parazitoid vagy hiperparazitoid. A rovarvilág csaknem mindegyik fejlettebb rovarrendjének különböző alakjaiban. fejlődnek, sőt még atkagubacsban és pókok petecsomóiban is élnek. Csak néhány fajuk növényevő. Magyarországon eddig több mint fémfürkész fajt mutattak ki.

44 Pávaszemfémfürkész - Pteromalus bifoveolatus 3 mm.

45 Vértetüfémfürkész - Aphelinus mali 1,2 mm. A biológiai védekezés szempontjából egyik leghasznosabb élősködő. Világszerte felhasználták pajzstetvek és levéltetvek ellen. Észak-Amerikából Európába, Ausztráliába, Új-Zélandba, Japánba, Koreába, Dél-Afrikába importálták. Magyarországon Jeszenszky Árpád 1926-ban telepítette be a vértetű ellen. Ez volt hazánkban a kártevő rovarok elleni első biológiai védekezés, sikeresnek bizonyult. Éghajlatunk alatt azonban a fémfürkész a vértetű szaporodásánál kissé későbben, csak augusztusban kezdi meg pusztító hadjáratát a kártevő ellen, emiatt az eredmény nem tökéletes.

46 Rózsagubacs-fémfürkész - Torymus bedeguaris 3,9-4,5 mm. Potroha tűzpiros, feje-tora kékeszöld, aranyosan csillog, csápnyele, lábai sárgásvörösek. Elülső szárnya főleg középen, enyhén füstös. Tojókészüléke a testénél is hosszabb. A vadrózsán a gubacsdarazsak élősködője, általánosan elterjedt.

47 Trichogrammatidae - petefémfürkészek a legkisebb rovarok (1 mm alatt!) lárvájuk rovarpetékben fejlődik

48 Pirosszemű petefürkész - Trichogramma evanescens 0,10-0,17 mm. A lárva főleg lepke, bogár és kabóca egyetlen pete tápanyagán fejlődik, s ott is bábozódik be. A nőstény 1-70 petét is lerak a szilvamoly petéjébe. Tojókészülékével és csápjaival érzékeli, hogy a petében van-e már élősködő pete, mert akkor érintetlent keres. Hazánkban a kukoricamoly petéiben nevelik és szaporítják nőstény hím

49 Proctotrupidae valódi törpefürkészek Az apró 0,3-3 mm-es fajoktól kezdve ide tartozik a kisebb termetű fajokon kívül az Amerikában élő 70 mm-es testhosszúságú Pelecinus faj is. Testük fekete, barna, olykor világosabb, de sohasem fémfényű. A szárnyerezet gyengén fejlett, némely fajon csak kevés ér található, egyes fajok szárnyatlanok. Főleg bogarak, növényevő-darazsak és recésszárnyú rovarok élősködői. Egy részük a kétszárnyúak és a hangyák élősdiei, sőt előfordul közöttük a kabócákon élősködő ollósdarazsak hiperparazitája is. Az élősködő lárva a gazdaállat testére tapadva bábozódik be.

50 Piroslábú petefürkész - Phaenoserphus viator 5-6 mm. Teste ragyogó szurokfekete, kivéve a rücskös áltorszelvényt, utópajzsot és a tor oldalát. Lábai a tomporízektől kezdődően barnáspirosak. A szárnyak részben füstösek. Bogárlárvákban és részben a fekete hangya - Lasius niger - kolóniáiban fejlődik. Magyarországon ritkán kerül elő.

51 Alrend: Aculeata - Fullánkosak a tojócső fullánkká módosult, a peterakásban nem vesz részt szoliter és szociális életmódú rovarok monofiletikus csoport Fullánk: védekezés, zsákmányszerzés nyugalomban a fullánktokba van behúzva körülötte különböző méregmirigyek felületén apróbb vagy nagyobb visszafelé álló horgok lehetnek

52 Chrysididae - fémdarazsak Chrysis ignita tűzvörös fémdarázs interferencia színek; lárva Hymenopterák parazitoidja; imágók veszély esetén kellemetlen bűzt árasztanak

53 Pompás fémdarázs - Parnopes grandior 9-13 mm. Feje, tora és az 1. hátlemeze zöldes, helyenként bronzosan, aranyosan vagy kékesen csillog, potroha részben nem fémfényű. A 2-4. hátlemez viszont sárgásvörös, nem fémes, gyakran kisebb lila foltok díszítik. Ez a faj június-augusztusig a csőrös darazsak bölcsőjében élősködik. Magyarországon számuk erősen megritkult. Védett faj!

54 Bogárölődarazsak családja - Bethylidae Haliday-darázs - Heterocoelia halidayi (bogárölő darázs) 6,5 mm. Teste fekete, a csápok részben rozsdavörösek. Az áltorszelvény hátulsó, kétoldali sarkain a tüskék rövidek. A középhát hátulsó barázdája rövid. A fej és a tor pontozása durva. A fűzfa-zsákhordóbogár - Clytra laeviuscula (levélbogarak- Chrysomelidae) lárváin fejlődik (parazitoid). Magyarországon sem gyakori.

55 Scoliidae - tőrösdarazsak Ritka, védett faj (Vörös Könyvben szerepel!) a legnagyobb európai Hymentoptera, a szintén veszélyeztetett Oryctes nasicornis parazitoidja Megascolia óriás tőrösdarázs

56 Sárgafoltos tőrösdarázs - Colpa sexmaculata (C. interrupta, Elis s.) mm. A cserebogár fajok élősdije, ivadéktáplálékát a földben ásva keresi meg, s ott ragasztja rá petéjét. A tőrösdarázs lárvája a cserebogár lárva elfogyasztása után, teteme mellett bábozódik, s csak a következő évben mászik elő a föld alól. Az Alföld és a Dunántúl melegebb tájain júniustól augusztusig repül. A Földközi-tenger környékén és északabbra csak Magyarországon él.

57 Pókhangyák családja - Mutillidae Feltűnően hosszú, részben laza szőrzettel borított testüket világos, testhez tapadó rövid szőrcsomókból álló foltok díszítik. A nőstények rendszerint szárnyatlanok, toruk egységes testrésszé olvadt össze. A hímek legtöbbször szárnyasak, toruk tagolt. Egyes nőstények a potrohszelvények egymáshoz dörzsölésével ciripelnek. Fullánk-szúrásuk az ember számára is fájdalmas. Általában a fullánkosdarazsak, legyek, bogarak, lepkék lárváin, bábjain külső élősködők. Magyarországon 17 fajt tartanak nyilván. A fajok túlnyomó többsége a trópusokon él.

58 Európai pókhangya - Mutilla europaea 8-10 mm. A hím szárnyas, a nőstény szárnyatlan. A fej fekete, a tor sötétvörös, a fekete potroh kékesen csillog. A testet borító dús szőrzet fekete. A pókhangya hazánkban poszméh fajokban élősködik.

59 Homoki pókhangya - Smicromyrme viduata 6-15 mm. Hazánkban május-szeptember között meleg, homokos helyeken különböző kaparódarazsak és méhszerűek fészkeiben élősködik.

60 Útonállódarazsak családja - Pompilidae Nem támadékonyak. Fullánk-szúrásuk rövid ideig tartó fájdalmat okoz. Az ivari különbség csekély, mindkét nem szárnyai jól fejlettek, számos szárnysejttel. Ivadéktáplálék számára pókokat bénítanak. Az utód számára ivadékbölcsőt készítenek, vagy a pókokat üregekben helyezik el. Külső élősdiek, olykor petéiket más pókölődarázs fészkébe csempészik. Magyarországon 120 fajt találtak.

61 Piroslábú útonálló - Episyron rufipes 6-16 mm. A piroslábú útonálló homokos területeken elterjedt. Májustól júliusig tevékenykedik.

62 Formicidae - hangyák A hangyákra jellemzőek a tort és a potrohot összekötő 1 vagy 2 felálló, bütykös vagy felálló lemez, a kis termetű szárnyatlan, csökevényes ivarszervű dolgozó, a rajzás idején a fészekből kirepülő, nagyobb, szárnyas testű nőstények, a szintén szárnyas kis fejű, de nagy szemű hímek, egyes fajokon a különböző alakú, nagyobb fejű katonák. A kezdetlegesebb hangyák fészkében egyed él. A japán vöröshangya - Formica yessensis szuperkolóniájában több mint 300 millió dolgozó tevékenykedik, milliónyi királynő petézik és a környéken települt társfészekkel állandó kapcsolatban áll. A hangyák között vannak igazi szociálparaziták, amelyek más fajok fészkeit felkeresve, ott petézve neveltetik fel utódjaikat. A hangyabolyban különböző holyvaszerű bogarak, ászkarákok, hangyásztücskök és egyéb rovarok élnek asztaltársként együtt, váladékukat a hangyák szívesen fogyasztják.

63 euszociális rovarok, kasztok morfológiailag is nagyon jól elkülöníthetők térdes csáp jelentősebb alcsaládok (újabban egyes kutatók külön családnak tekintik őket): Formicinae: egybütykös hangyák : az első, elkeskenyedő potrohszelvényről egy bütyök ered, fullánk csökevényes, mandibulával harapnak, majd a sebbe hangyasavat fecskendeznek Formica rufa erdei vöröshangya (mindenevő: rovarok, mézharmat, növényi magvak stb.) Camponotus spp. lóhangyák (növényevő, fatörzsben váj járat- és kamrarendszereket) Myrmicinae: a második potrohszelvény is kicsi, bütyökszerű ( kétbütykös hangyák ) Monomorium pharaonis fáraóhangya (behurcolt, kozmopolita, nálunk kizárólag szinantróp faj, valósz. D-Ázsiából terjedt el) Myrmica spp.

64 Faodvasító lóhangya - Camponotus ligniperda A nőstény mm, a hím 8-12 mm, a dolgozó 6-14 mm-es termetével a legnagyobb hangya a mérsékelt égövön. Június-július között rajzik. Magyarországon gyakori.

65 Camponotus spp. - lóhangyák

66 Fáraóhangya - Monomorium pharaonis 2-4,8 mm. Tolvajhangyának is nevezhető, mert fészkét nagyobb hangyafajok fészke szomszédságában rendezi be. Testméretének megfelelő keskeny járatokon át hatol be szomszédjához, táplálékát ott szerzi be, viszont a nagyobb testű szomszédja még védekezni sem tud ellene. Népes bolyaiban élő sok szárnyatlan nőstény petéit a dolgozók nyomban széthordják. A városokban minden élelmiszert elfogyaszt, egyebütt állatokkal táplálkozik. Szárnyas alakjai szeptemberoktóberben repülnek. Budapesten a lakótelepeken ismert.

67 Nőstény Hím Dolgozó Monomorium pharaonis - fáraóhangya

68 Gyepi hangya - Tetramorium caespitum Nősténye feltűnően nagy, 6-7,8 mm, a hím kisebb 5-5,7 mm, a dolgozó sokkal kisebb 2-3,3 mm. Magyarországon is mindenütt előforduló, közönséges faj. Lakásokban is gyakran megtelepedik, fészkét a nem bolygatott kerti szemétrakásokban is berendezi. Onnan nyomul fel a magasabb emeletek éléskamráiba, ilyenkor a fészkét kell a vonuló hangyák jellegzetes hangyaösvényei alapján kinyomozni és megsemmisíteni. Fészke másutt a földben, kövek alatt, korhadt fában, falrepedésben, épül. Június-júliusban rajzik, de Budapesten, fűtött lakásban, egyszer már márciusban a III. emeleti lakásban is rajzott.

69 Gyepi hangya - Tetramorium caespitum

70 Formica rufa erdei vöröshangya, 9-11 mm, a dolgozó 4-9 mm királynő, hím, dolgozó bütyök az 1. potrohszelvényen mono- és polygyn államok boly alapítása: megtermékenyített nőstény néhány dolgozóval elvonul vagy: egyedül elfoglalja egy idegen faj (pl. F. fusca) fészkét: megöli a kirlynőt és petézni kezd

71 Hangyaboly (erdei vöröshangya) legnagyobb létszámú rovarállam (rendszerint polygyn: egyszerre több királynő)

72

73 Kis erdei-vöröshangya - Formica polyctena 9-11 mm, a dolgozó 4-9 mm. Nagyon hasonló az erdei vöröshangyához, de testén a fekete szín kiterjedtebb. Magyarországon a fészke is fokozottan védett.

74 Amazonhangya - Polyergus rufescens, a nőstény 7,8-9,5 mm, a hím 6-7,2 mm, a dolgozó 5-7 mm. Az amazonhangya szervezete már teljesen a rabló életmódhoz alkalmazkodott. Sem az anya, sem munkásai önállóan még táplálkozni sem tudnak, éhen pusztulnának, ha más hangyák nem etetnék őket. Ezért a megtermékenyített nőstény behatol például a nagy rabszolgahangya - Formica rufibarbis fészkébe, megöli a fészket alapító anyát és saját utódait a rabszolgahangya dolgozóival nevelteti fel.

75 Hazánkban leginkább a száraz, napos lejtőkön telepedik meg. Rablóhadjáratait rendszerint a délutáni órákban indítja el. A bolyokban amazonhangyát segédhangya (rabszolgahangya) szolgálja ki. A hírhedt trópusi vándorhangyák - Dorylus-fajok teste a legnagyobb, a 80 mm-t is eléri.

76 Levélvágó hangya - Atta texana (gombatermesztő h.). Magyarországban egyes Lasiusfajok cukros váladékkal összeragasztott kartonfészket építenek, amelyeken szintén gombát termesztenek

77 Magános-redősszárnyúdarazsak alcsaládja - Eumeninae aggregációk: több nőstény egymás közelében petézik, de kooperáció nincs köztük! kürtők óriás kürtősdarázs (Paragymnomerus spiricornis) megbénított álhernyókat halmoz fel a lárvái számára készített bölcsőkbe (Móczár László: Rovarbölcsők, Gondolat, 1987 ) ajánlott irodalom!!! nyugalomban hosszában összehajtott redős szárny Odynerus sp. kürtős darázs

78 Óriás-kürtősdarázs - Paragymnomerus spiricornis, mm Az elkészült bölcsőbe 3-6 fullánkjával megbénított levéldarázs álhernyót halmoz fel. Az ivadék táplálék-álhernyója saját testénél is súlyosabb,» ezért útközben azzal megpihen. Petéjét a mozdulatlan lárvák egyikére helyezi, majd a bölcső bejáratát befalazza.

79 Vespidae társas redősszárnyúdarazsak redős szárny (Polystes sp.) Vespa crabro - lódarázs Morfológiai különbség csekély a kasztok között, egyéves családok, lárvákat rovarokkal táplálják, a fészek anyaga cellulóz ( darázspapír ), farostokból készül.

80 Vespa crabro lódarázs és belsővázas fészke Paravespula germanica német darázs és földalatti belsővázas fészke (rajz!), a fészek bejárata

81 Vespa crabro

82 Német darázs - Vespula germanica mm, a fészekalapító nőstény lehet 22 mm-es is. Könnyen felismerhető a túlnyomóan sárga 1. hátlemezéről, amelynek közepén egy fekete, s kétoldalán 1-1 kisebb fekete folt van. Magyarországon a lakásokba is leggyakrabban berepülő darázs.

83 Közönséges darázs - Vespula vulgaris (kecskedarázs) mm. A német darázstól legkönnyebben a potroh 1. fekete hátlemeze különbözteti meg, ennek csak a hátulsó szegélyén húzódik sárga csík, amelynek közepe leggyakrabban ívelten kivágott.

84 Papírdarazsak alcsaládja- Polistinae A fészek építőanyaga darázspapír, ami kiszáradt fák, avult nádszálak kérgének lerágott darabkái, amit nyálukkal golyóformájú péppé összegyúrnak. Ez a levegőn gyorsan megszárad. Déli papírdarázs - Polistes dominulus (P. gallicus) mm.

85 Polystes gallicus francia darázs és fészke

86 Sphecidae - kaparódarazsak hernyókat bénít és földalatti járat végén van a bölcsője Ammophila sabulosa homoki hernyóölő

87 Homoki hernyóölő - Ammophila sabulosa mm.

88 Sceliphron destillatorium gyakori lopódarázs és sárfészke valamilyen felületen pókokat bénít

89 Gyakori lopódarázs - Sceliphron destillatorium (közönséges l.) mm.

90 Szöcskeölő darázs - Sphex funerarius (S. rufocinctus), mm. Védett

91 Méhfarkasok családja - Philanthidae Közönséges méhfarkas - Philanthus triangulum mm, a hím sokkal kisebb, 9-12 mm. méheket bénít utódai számára, földalatti járata végébe több lárvakamrát készít

92 Megachilidae - művészméhek fészek kivágott levéllemezdarabokkal bélelve, benne virágpor és a fejlődő lárva Megachile centuncularis rózsaméh

93 Lucernaszabóméh - Megachile rotundata 7-8 mm. Évtizedekkel ezelőtt a lucerna megporzása érdekében Észak- Amerikából sok ezer bábját egy nagy lucernatábla mellett betelepítették. A sok élősködő rovar miatt azonban a kísérlet eredménytelenül végződött.

94 Apidae - méhek Apis mellifera - háziméh

95 Pollengyűjtés Kosárka pollennel

96 Apis mellifera - háziméh pollengyűjtő apparátusa kosárka pollen nélkül háziméh 3. pár lábának belső és külső oldala Pollenfésű, kefe, sarkantyú tibia 1. tarsusíz

97 Alsó ajak: 2 glossa összeforrt, ajaktapogató jól fejlett rágók Háziméh nyaló szájszerve Állkapocs: cardo kicsi, stipes hosszú, galea és lacinia összeforrt, megnyúlt, tapogató csökevényes

98 A háziméh tánca (Karl von Frisch, Nobel-díj!) riszálótánc (irány és távolság megadása)

99

100 dongó fészek Bombus terrestris földi dongó pár száz fős családok Bombus lapidarius kövi dongó

101 Földi dongó Bombus terrestris

102 Bundásméhek családja - Anthophoridae Hossszúnyelvű méhek. Hazánkban mintegy 180 fajt tartanak nyilván, jó részük élősködő, vagy táplálék-élősködő. Ezért nincs gyűjtőkészülékük, petéiket rokon fajok ivadékbölcsőibe csempészik be. Kék fadongó - Xylocopa violacea mm aggregációkban élő rovar (kooperáció nincs a nőstények között), száraz fákban (régi fa villany-oszlopokban) készíti fészkét

103

104 Ősméhek családja - Colletidae Szájszervükben a nyelv rövid, a végükön kiszélesedett, középen enyhén kikanyarított, vagy kétágú. Nincs virágporgyűjtő készüléke, azt a begyében viszi a nektárral együtt a kaparódarazsak, művészméhek elhagyott bölcsőibe, falakó bogarak járataiba, olykor a szeder száraiba, ahol az ivadéktáplálék mellé petét rak és a bölcsőt elfalazza. Csupasz álarcosméh - Hylaeus leptocephalus (H. vagy Prosopis bisinuatus) 4,5-6 mm.

105 Bányászméhek családja - Andrenidae Testük túlnyomóan fekete, olykor részben piros. Mindegyik faj hasznos megporzó, fészkeiket a földben készítik el. Magyarországon legalább 160 fajt mutattak ki. Lucernabányászméh - Andrena ovatula 9-11 mm.

Felismerendők. Hymenoptera

Felismerendők. Hymenoptera Felismerendők Hymenoptera mindkét pár szárny hártyás, a hátulsó pár általában kisebb, elülső széléről eredő horgok (hamulus) kapcsolják az 1. párhoz a szárnyerezet redukálódott, legtöbbször 4 hosszanti

Részletesebben

mindkét pár szárny hártyás, a hátulsó pár általában kisebb, elülső széléről eredő horgok (hamulus) kapcsolják az 1. párhoz a szárnyerezet

mindkét pár szárny hártyás, a hátulsó pár általában kisebb, elülső széléről eredő horgok (hamulus) kapcsolják az 1. párhoz a szárnyerezet Hymenoptera mindkét pár szárny hártyás, a hátulsó pár általában kisebb, elülső széléről eredő horgok (hamulus) kapcsolják az 1. párhoz a szárnyerezet redukálódott, legtöbbször 4 hosszanti erük van az első

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 197 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf.: 839 Telefon: (6-1) 476-11 Fax: (6-1) 21-148 http://efrirk.antsz.hu/oki/ A PARLAGFŰ POLLENSZÓRÁSÁNAK ALAKULÁSA

Részletesebben

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg.

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg. 1. Metrótörténet A fővárosi metróhálózat a tömegközlekedés gerincét adja. A vonalak építésének története egészen a XIX. század végéig nyúlik vissza. Feladata, hogy készítse el a négy metróvonal történetét

Részletesebben

Koevolúció. Kölcsönös egymásra hatás fajok evolúciójában

Koevolúció. Kölcsönös egymásra hatás fajok evolúciójában Koevolúció Kölcsönös egymásra hatás fajok evolúciójában Koevolúció Gén-génért koevolúció Specifikus koevololúció Guild koevolúció (diffúz koevolúció) Gén-génért modell - példa Haszonnövények (rozs) és

Részletesebben

Kérdések és feladatok

Kérdések és feladatok Kérdések és feladatok 1. A mesében több szám is szerepel. Próbáld meg felidézni ezeket, majd töltsd ki a táblázatot! Ügyelj, hogy a páros és a páratlan számok külön oszlopba kerüljenek! Hány napos volt

Részletesebben

Szijártó Éva. Előszó. A tanulás módszere: 1. Megfigyelés 2. Utánozás 3. Gyakorlás 4. Ismétlés

Szijártó Éva. Előszó. A tanulás módszere: 1. Megfigyelés 2. Utánozás 3. Gyakorlás 4. Ismétlés Előszó A Nail Art a körömdíszítés művészete. Szükség van műveléséhez érzékre, ízlésre. Mesterség is, amely tanulható és tanítható. Könyvünk a tanítás feladatát vállalta magára. A könyv pedagógiája azon

Részletesebben

Quercus tölgy nemzetség

Quercus tölgy nemzetség Quercus tölgy nemzetség örökzöld vagy lombhullató fák monopodiális hajtásrendszer hosszú- és rövidhajtások szórt levélállás levél: vékony, széles karéjokkal tagolt, szabálytalan erezetű szakaszos hajtásképződés

Részletesebben

nagy, megnyúlt, héja narancssrága, 50-70%-ban bíborpiros fedőszínnel borított, húsa narancssrága, tömött, rostos, lédús, édes-savas, kiváló zamatú

nagy, megnyúlt, héja narancssrága, 50-70%-ban bíborpiros fedőszínnel borított, húsa narancssrága, tömött, rostos, lédús, édes-savas, kiváló zamatú KAJSZI Érési idő Gyümölcs Porzója Eltarthatóság és egyéb jellemzők Ceglédi óriás július eleje nagy-igen nagy, megnyúlt, oldalról kissé lapított, héja narancssárga, a kocsány körül kámrinpirossal mosott,

Részletesebben

Földrajzi övezetek. Meleg mérsékelt öv

Földrajzi övezetek. Meleg mérsékelt öv Földrajzi ezetek Forró ezet Mérsékelt ezet Hideg ezet Egyenlítői Átmeneti Térítői Trópusi vidék Meleg Valódi Hideg Sarkköri Sarkvidéki Mediterrán Óceáni Szubtrópusi Mérsékelten Szárazföldi Szélsőségesen

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY DÖNTŐ 2004. 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY DÖNTŐ 2004. 5. osztály 5. osztály Ha egy négyzetet az ábrán látható módon feldarabolunk, akkor a tangram nevű ősi kínai játékot kapjuk. Mekkora a nagy négyzet területe, ha a kicsié 8 cm 2? (A kis négyzet egyik csúcsa a nagy

Részletesebben

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának potenciális partnerei Helyi vállalkozások Kiskunmajsa Város Önkormányzata számára a lehetséges vállalati partnerek feltérképezéséhez

Részletesebben

SZÁMOS SZÍNEZÉS FOGATLAN JÚNIUS 19-TŐL 3D-BEN A MOZIKBAN! 1 = szürke 2 = zöld 3 = fekete 4 = piros 5 = kék 6 = barna

SZÁMOS SZÍNEZÉS FOGATLAN JÚNIUS 19-TŐL 3D-BEN A MOZIKBAN! 1 = szürke 2 = zöld 3 = fekete 4 = piros 5 = kék 6 = barna SZÁMOS SZÍNEZÉS FOGATLAN = szürke = zöld = fekete = piros = kék = barna JÚNIUS 9-TŐL D-BEN SZÁMOS SZÍNEZÉS VIHARZÓ = szürke = sárga = fekete = piros = kék = világoskék = sárgásbarna 8 = narancssárga 8

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Kőkút út 7., Hrsz.: 2939/1 3200 GYÖNGYÖS MAGYARORSZÁG INGATLAN SZ.: 008 2011. július Rev.01 Page 1 of 6 Megye Régió Heves Mátra / Gyöngyös Lakosság száma Kb. 35.000 Autópálya csatlakozás

Részletesebben

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között Dr. Nyári Tibor Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között tökéletes színeket visszaadni. A digitális

Részletesebben

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Úton-útfélen mindenki róla beszél, már amikor épületekről van szó. A tervezéskor találkozunk vele először, majd az építkezéstől az épület lakhatási engedélyének

Részletesebben

Keresd a választ a mesében!

Keresd a választ a mesében! Keresd a választ a mesében! Kérdések és feladatok 1. Hová szaladt a kakaska, hogy segítséget hozzon a jércikének? Írd le a kakaska útját! Mindegyik állomást írd külön keretbe! Indulj el a szemétdombtól,

Részletesebben

5 pontot, ha az alap-ábrához nem kapcsolódó, azt körülvevő végtag-kezdemények vannak.

5 pontot, ha az alap-ábrához nem kapcsolódó, azt körülvevő végtag-kezdemények vannak. Melléklet Vizuális Narratív Teszt - Értékelési segédlet az 1. sz. itemhez: A figura szerkezete szintek és pontszámok Az értékelés elején keresse meg, hogy a narratív rajzon található emberábrázolások közül

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 8/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 20 000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 8/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 20 000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 8/2009. (II. 14.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 20 000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 7. szám 25. április 28. 14- Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2. oldal 3-7. oldal

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

Kistarcsai Teljesítmény Túra

Kistarcsai Teljesítmény Túra Kistarcsai Teljesítmény Túra 28 km-es táv útvonal leírása Szeretettel köszöntünk minden kedves Résztvevőt a 3. Kistarcsai Teljesítmény Túrán. Mindenkinek jó szórakozást, kikapcsolódást, sportolást, és

Részletesebben

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Épületvillamosság laboratórium Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának

Részletesebben

Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból?

Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból? Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból? X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Szűcs Tímea Mit árulnak nekünk el a gyertyák? A Japán gyertyákra nem csak úgy tekinthetünk, mint egy téglalapra, ami megmutatja

Részletesebben

Földrajzi helymeghatározás

Földrajzi helymeghatározás A mérés megnevezése, célkitűzései: Földrajzi fokhálózat jelentősége és használata a gyakorlatban Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: narancs Szükséges eszközök: GPS készülék, földgömb, földrajz atlasz,

Részletesebben

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló 1. feladat: Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

észbontó ördöglakat Megoldófüzet a szétszedéshez Egyszemélyes játék 8 éves kortól

észbontó ördöglakat Megoldófüzet a szétszedéshez Egyszemélyes játék 8 éves kortól észbontó ördöglakat Megoldófüzet a szétszedéshez Egyszemélyes játék 8 éves kortól Importálja: Gém Klub Kft. 1092 Budapest, Ráday u. 30./B www.gemklub.hu 3 éven aluli gyerme keknek nem adható, mert az apró

Részletesebben

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK 01-EloHeli.qxd 10/3/2007 4:34 PM Page 1 HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK Élõ helikopterek A nagyszitakötők szárnyainak töve és tori kapcsolódásuk bonyolult, fantasztikus röpképességüket lehetővé tevő architektúrája

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY 197 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf. 839. Telefon: (6-1) 476-1215 Fax: (6-1) 476-1215 E-mail: pollen@oki.antsz.hu

Részletesebben

Ízeltlábúak törzse Rovarok. Dr. Seres Anikó SzIE-MKK, Állattani és Állatökológiai Tanszék

Ízeltlábúak törzse Rovarok. Dr. Seres Anikó SzIE-MKK, Állattani és Állatökológiai Tanszék Ízeltlábúak törzse Rovarok Dr. Seres Anikó SzIE-MKK, Állattani és Állatökológiai Tanszék Rovarok evolúciós sikere Leírt fajszám: közelít az egy millióhoz Becsült fajszám: 6-9 millió (30-50 millió) Okok:

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály 5. osztály Írd be az ábrán látható hat üres körbe a 10, 30, 40, 60, 70 és 90 számokat úgy, hogy a háromszög mindhárom oldala mentén a számok összege 200 legyen! 50 20 80 Egy dobozban háromféle színű: piros,

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái

Részletesebben

JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL

JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL A MÉRGES ÍZELTLÁBÚAK (DARAZSAK, MÉHEK, PÓKOK, HANGYÁK, SKORPIÓK) ELLENI VÉDEKEZÉSRŐL Írta és összeállította:

Részletesebben

Élesztőgomba megfigyelése

Élesztőgomba megfigyelése A kísérlet megnevezése célkitűzései: Az élesztőgomba mindennapi életben betöltött szerepének bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: élesztő, víz, cukor, liszt, só, olaj Szükséges eszközök: 3 db

Részletesebben

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: B

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: B Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

AUDI A6 4F HANDBUCH DEMONTAGE MITTELKONSOLE UND DEKORLEISTEN

AUDI A6 4F HANDBUCH DEMONTAGE MITTELKONSOLE UND DEKORLEISTEN AUDI A6 4F HANDBUCH DEMONTAGE MITTELKONSOLE UND DEKORLEISTEN AUDI A6 4F 2005-2010 DÍSZÍTŐ ELEMEK SZÉTSZERELÉSE Első körben a középkonzol kerül terítékre. Kezdésképp húzzuk előre a vezető oldali és anyós

Részletesebben

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag ÖSSZEFÜÉSEK Szabályfelismerés 2.2 Alapfeladat Szabályfelismerés 2. feladatcsomag összefüggés-felismerő képesség fejlesztése szabályfelismeréssel megkezdett sorozat folytatása a felismert szabály alapján

Részletesebben

Jelentkezési lap egyéni terápiás kutyáért

Jelentkezési lap egyéni terápiás kutyáért Jelentkezési lap egyéni terápiás kutyáért AZ IGÉNYLŐ Vezetékneve:... Keresztneve:... Születési ideje:...év...hónap...nap Családi állapota:... Pontos postai címe:... Telefonszáma:... AZ IGÉNYLŐVEL EGY HÁZTARTÁSBAN

Részletesebben

Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (13. fejezet)

Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (13. fejezet) Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (3. fejezet). Egy H I = 70 m - 50000 s /m 5 Q jelleggörbéjű szivattyú a H c = 0 m + 0000 s /m 5 Q jelleggörbéjű

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:. Csapat neve:

Részletesebben

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Érvényesség kezdete: Junior kategória 2016 június 1 Felnőtt kategória 2016 január 1 Tartalom I. Célja... 3 II. Szabályozás... 3 1) A versenyek meghatározása... 3

Részletesebben

Méhek biológiája. A méhekről általában. dr. Sárospataki Miklós egyetemi docens SZIE, Gödöllő, Állattani és Állatökológiai tanszék 2011.

Méhek biológiája. A méhekről általában. dr. Sárospataki Miklós egyetemi docens SZIE, Gödöllő, Állattani és Állatökológiai tanszék 2011. Méhek biológiája dr. Sárospataki Miklós egyetemi docens SZIE, Gödöllő, Állattani és Állatökológiai tanszék A méhekről általában Háziméh (Apis mellifera) Fadongó (Xylocopa sp.) Mezőgazdasági mérnök BSc,

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

Ablakok használata. 1. ábra Programablak

Ablakok használata. 1. ábra Programablak Ha elindítunk egy programot, az egy Ablakban jelenik meg. A program az üzeneteit szintén egy újabb ablakban írja ki számunkra. Mindig ablakokban dolgozunk. Az ismertetett operációs rendszer is az Ablakok

Részletesebben

avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban

avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban Rendszerek, amelyekben élünk: Család Munkahely Baráti kör Iskolai közösség stb. - meghatározott rend szerint működnek rend, törv rvények

Részletesebben

SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1

SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 FIGYELMEZTETÉS! A vízálló tok gombjai nagyon erős rugóval vannak ellátva, ezért

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 12 KRISTÁLYkÉMIA XII. KÖTÉsTÍPUsOK A KRIsTÁLYOKBAN 1. KÉMIAI KÖTÉsEK Valamennyi kötéstípus az atommag és az elektronok, illetve az elektronok egymás közötti

Részletesebben

A NAPENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON. Készítette: Pap Mónika Környezettan BSc Témavezető: Pieczka Ildikó

A NAPENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON. Készítette: Pap Mónika Környezettan BSc Témavezető: Pieczka Ildikó A NAPENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON Készítette: Pap Mónika Környezettan BSc Témavezető: Pieczka Ildikó 1. Bevezetés Tartalom 2. Magyarország éghajlata 3. A napenergia keletkezése 4. A napenergia

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2942 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 26 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam gimnázium szövegértés Előállítás ideje: 27.3.. 12:28:21

Részletesebben

Hatlábúak altörzse Subphylum Hexapoda. Igazi rovarok osztálya - Classis Insecta

Hatlábúak altörzse Subphylum Hexapoda. Igazi rovarok osztálya - Classis Insecta Hatlábúak altörzse Subphylum Hexapoda Igazi rovarok osztálya - Classis Insecta Subclassis Monocondylea - Egybütykűek alosztálya - A mandibula a fejhez, a lábszár a combhoz egy bütyökkel ízesül Ordo Archeognatha

Részletesebben

Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA

Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA A történet a középkori Tornyok Városával kezdődik. A négy hataloméhes nemesi család mindegyike arra törekszik, hogy megszerezzék a befolyást a legerősebb torony vagy még

Részletesebben

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK Készítették: Tisza Ottó dr. Gólya János Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőhasználati Tanszék FOGALMAK Ággöcsök: A göcsösség a leggyakoribb és a legfontosabb fahiba. Göcsnek

Részletesebben

A közraktározási piac 2015. évi adatai

A közraktározási piac 2015. évi adatai A közraktározási piac 2015. évi adatai Az alább közölt adatok forrása a közraktározás-felügyeleti tevékenység során végzett adatgyűjtés és adatfeldolgozás. A közraktározási piac szereplőinek csekély száma

Részletesebben

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ v2.9.28 Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu Árverés létrehozása Az árverésre

Részletesebben

SZKC_105_09. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_09. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. TÖRTÉNETEK III. SZK_105_09 a z é n d i m e n z i ó i Ki vagyok én? önmagunk és mások megismerése modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM tanári

Részletesebben

A kézbesítés rajtunk is múlik

A kézbesítés rajtunk is múlik A kézbesítés rajtunk is múlik 2014-01-07 15:03:50 Módosítva: 2014-01-07 20:50:26 Az utóbbi időben az elektronikus levelezés, a közösségi oldalak és a mobiltelefonok adta kommunikációs lehetőségek bővülésével

Részletesebben

Felvételi 2013 Felvételi tájékoztató 2013

Felvételi 2013 Felvételi tájékoztató 2013 Felvételi 2013 A döntést segítő kiadványok Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2013. szeptemberben induló képzésekre honlap : www.felvi.hu Felvételi tájoló 2013. (Felvi-rangsorokkal) Képzési szintek A:

Részletesebben

Mi alapján minősül egy járat töröltnek?

Mi alapján minősül egy járat töröltnek? Mi alapján minősül egy járat töröltnek? Ha törölnek egy járatot, az azt jelenti, hogy az érintett járat nem közlekedik, holott érkezett a társasághoz helyfoglalás. Olykor nehéz elhatárolni a járattörlést

Részletesebben

Automata külső defibrillátor

Automata külső defibrillátor Automata külső defibrillátor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat elsősegélynyújtó tanfolyamának jegyzete Készítette: Erőss Attila Dr. AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (European Resuscitation Council

Részletesebben

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló WWW.CAPITAL.HU @CAPITAL.HU Napi Elemzés 2010. november 9. INDEXEK Záróérték Napi változás (%) Dow Jones IA 11406.46-0.33% S&P 500 1223.23-0.22% Nasdaq 100 2188.94 +0.10% DAX 6750.50-0.05% BUX 23127.36-0.34%

Részletesebben

LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL)

LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL) LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL) A Hirdetményben foglalt időpontok előtt befogadott lakáscélú támogatásokra vonatkozó kondíciókat a Hirdetmény 11. sz. melléklete tartalmazza. 9.1. az új

Részletesebben

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt 2016 ban még nagyobb hangsúlyt kapnak az e kereskedelmeben az okostelefonok. 2015 ben még

Részletesebben

Mutualizmus. Meghatározás: az a fajok közötti kapcsolat, amelyben a résztvevők kölcsönösen előnyhöz jutnak.

Mutualizmus. Meghatározás: az a fajok közötti kapcsolat, amelyben a résztvevők kölcsönösen előnyhöz jutnak. Mutualizmus Meghatározás: az a fajok közötti kapcsolat, amelyben a résztvevők kölcsönösen előnyhöz jutnak. O rth Ph op te t Th hira ra ys pte an ra He opt te era ro Ho pte m ra Le opt pi era do Co pte

Részletesebben

ÍZELTLÁBÚAK. rinyák varpondró kitines váz ízelt láb ragadozók szkolopendra két-két pár láb tüdő növényevő több fajuk van

ÍZELTLÁBÚAK. rinyák varpondró kitines váz ízelt láb ragadozók szkolopendra két-két pár láb tüdő növényevő több fajuk van ÍZELTLÁBÚAK 1. Írd a halmazábrába a száz és ezerlábúak jellemzőit! rinyák varpondró kitines váz ízelt láb ragadozók szkolopendra két-két pár láb tüdő növényevő több fajuk van 2. A három ábra segítségével

Részletesebben

SZLOVÁKIA A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT.

SZLOVÁKIA A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT. A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA SZLOVÁKIA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT. SZLOVÁKIA Területe: 48 845 km 2 Lakosainak száma: 5,4 millió

Részletesebben

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH 2008. augusztus 5-én elindult a Google Insights for Search, ami betekintést nyújt a keresőt használók tömegeinek lelkivilágába, és időben-térben szemlélteti is, amit tud róluk. Az alapja a Google Trends,

Részletesebben

Üzembehelyezıi leírás

Üzembehelyezıi leírás Üzembehelyezıi leírás MADE IN ITALY TECHNIKAI ADATOK Falra szerelve Lefedettség 15 m, 90 Mikrohullámú frekvencia 10.525 GHz Jelfeldolgozás DSP(Digital Signal Processing) Érzékelési távolság 3-15 m Érzékelési

Részletesebben

forrás: http://www.entomart.be/nouveaux.html HEFOP 3.3.1.

forrás: http://www.entomart.be/nouveaux.html HEFOP 3.3.1. forrás: http://www.entomart.be/nouveaux.html HEFOP 3.3.1. Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda) Osztály: Rovarok (Insecta) Rend: Bogarak (Coleoptera) 350.000 faj, hazánkban ~10.000 faj. (mezıgazdasági szempontból

Részletesebben

2. Ideal Lux Accademy SP8 modern csillárfüggeszték / Ideal Lux / lámpák. Ideal Lux Accademy SP8 modern csillárfüggeszték / Ideal Lux / lámpák

2. Ideal Lux Accademy SP8 modern csillárfüggeszték / Ideal Lux / lámpák. Ideal Lux Accademy SP8 modern csillárfüggeszték / Ideal Lux / lámpák Csillárfüggeszték - 1. oldal 2. Ideal Lux Accademy SP8 modern csillárfüggeszték / Ideal Lux / lámpák Ideal Lux Accademy SP8 modern csillárfüggeszték / Ideal Lux / lámpák Név: Accademy SP8 modern csillárfüggeszték

Részletesebben

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Álmokkal indulunk Már egész kis korban, óvodásként is van arról elképzelésünk, mivel szeretnénk foglalkozni, ha egyszer felnövünk. Álmokkal indulunk az iskolapadba, az iskolapadból

Részletesebben

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Egy mintapéldán keresztül mutatjuk be a GRASS vektoros elemzési műveleteit. Az elemzési mintafeladat során gumipitypang termesztésére

Részletesebben

Embléma, márkanév és szlogen 5

Embléma, márkanév és szlogen 5 Embléma, márkanév és szlogen 5 A Lipóti Pékség arculatának három meghatározó eleme: 1. Embléma Egyedileg megformált grafikai jel, amely magában foglalja a Lipóti szót és a cég alapításának évszámát. 2.

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

1983-ban alakultunk,! egy garázsban

1983-ban alakultunk,! egy garázsban 1983-ban alakultunk,! egy garázsban Az első autónk Egyre több autónk lett Speciális, térben szerelt hőközpontokat készítettünk 1993-ban elcseréltem az Trabantunkat Londonban Az emeletes angol buszunkkal

Részletesebben

Műveltségi vetélkedő 2012

Műveltségi vetélkedő 2012 Gárdonyi Géza Műveltségi vetélkedő 2012 Idén emlékezünk Gárdonyi Géza halálának 90. évfordulójára. Intézményünk, a Kultúrház és Könyvtár méltóképpen kíván megemlékezni hazánk egyik legolvasottabb írójáról.

Részletesebben

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek A Heller Farkas Szakkollégium 2016-os felvételi kérdőívét tartod a kezedben, amely által megteheted az első lépést a Helleres úton. Az írásbeli kérdőív kitöltése után a felvételi következő lépése egy szóbeli

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. - Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 7. Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele www.biomonitoring.komszol.hu

Részletesebben

Dr. Schuster György. 2014. február 21. Real-time operációs rendszerek RTOS

Dr. Schuster György. 2014. február 21. Real-time operációs rendszerek RTOS Real-time operációs rendszerek RTOS 2014. február 21. Az ütemező (Scheduler) Az operációs rendszer azon része (kódszelete), mely valamilyen konkurens hozzáférés-elosztási problémát próbál implementálni.

Részletesebben

1. Mintapélda, amikor a fenék lekerekítési sugár (Rb) kicsi

1. Mintapélda, amikor a fenék lekerekítési sugár (Rb) kicsi 1 Mélyhúzott edény teríték méretének meghatározása 1. Mintapélda, amikor a fenék lekerekítési sugár (Rb) kicsi A mélyhúzott edény kiindulási teríték átmérőjének meghatározása a térfogat-állandóság alapján

Részletesebben

Alagútépítés Ideiglenes megtámasztás tervezése Példafeladat TÓTH Ákos

Alagútépítés Ideiglenes megtámasztás tervezése Példafeladat TÓTH Ákos Alagútépítés Ideiglenes megtámasztás tervezése Példafeladat TÓTH Ákos 2015.05.14 1 RMR Geomechanikai Osztályozás, RMR Az RMR rendszer 6 paraméterre alapul: 1. A kőzet egyirányú nyomószilárdsága; (r σ )

Részletesebben

Kebele árvíztározó. Első árvízi üzem: 2009. február

Kebele árvíztározó. Első árvízi üzem: 2009. február Kebele árvíztározó Első árvízi üzem: 2009. február A magyar-szlovén közös érdekű Kebele árvíztározó vízgyűjtő területére 2009. év elején nagy mennyiségű csapadék, elsősorban hó, hullott. Majd a február

Részletesebben

Ordo: Raphidioptera - Tevenyakúak, vagy tevenyakú-fátyolkák. Ordo: Neuroptera - Igazi recésszárnyúak

Ordo: Raphidioptera - Tevenyakúak, vagy tevenyakú-fátyolkák. Ordo: Neuroptera - Igazi recésszárnyúak Ordo: Raphidioptera - Tevenyakúak, vagy tevenyakú-fátyolkák Közepes, vagy kicsiny rovarok. Összetett szemük nagy, kidülledı. Megnyúlt elıtorukat fölfelé hajlítva tartják. Két pár, átlátszó szárnyuk van.

Részletesebben

Érettségi feladatok Algoritmusok egydimenziós tömbökkel (vektorokkal) 1/6. Alapműveletek

Érettségi feladatok Algoritmusok egydimenziós tömbökkel (vektorokkal) 1/6. Alapműveletek Érettségi feladatok Algoritmusok egydimenziós tömbökkel (vektorokkal) 1/6 A tömbök deklarálásakor Pascal és C/C++ nyelvekben minden esetben meg kell adni az indexelést (Pascal) vagy az elemszámot (C/C++).

Részletesebben

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1.

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1. CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL Csány Községi Önkormányzat a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. -ának (1) bekezdésében

Részletesebben

1. Mely városrészek egyesülésével és mikor jött létre Budapest?

1. Mely városrészek egyesülésével és mikor jött létre Budapest? 1. Mely városrészek egyesülésével és mikor jött létre Budapest? 2. A budapesti Józsefváros a képen látható uralkodóról kapta a nevét a XVIII. század végén. Az uralkodó nevét kell megadnod! 3. Hová költözött

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Kódszám: A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET A FELADATLAP / MŰVÉSZETTÖRTÉNETI TESZT Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám:

Részletesebben

3.990 Ft. 5.750 Ft. 5.750 Ft. Adam férfi szaunaszoknya. Barna Hamam férfi szaunaszoknya. Bordo Hamam férfi szaunaszoknya. Szaunabolt. szaunabolt.

3.990 Ft. 5.750 Ft. 5.750 Ft. Adam férfi szaunaszoknya. Barna Hamam férfi szaunaszoknya. Bordo Hamam férfi szaunaszoknya. Szaunabolt. szaunabolt. Adam férfi szaunaszoknya Adam férfi szaunaszoknya. 100% 180g/2m darázsmintás pamut anyagból fehér színben tép záras kivitelben. Könny kényelmes viselet a szaunában és a pihen térben egyaránt. 3.990 Ft

Részletesebben

Már nem értékesített hiteltípusok és korábban folyósított hitelek kondíciói Egyéb hitelek (Érvényes: 2015.12.01-től)

Már nem értékesített hiteltípusok és korábban folyósított hitelek kondíciói Egyéb hitelek (Érvényes: 2015.12.01-től) Már nem értékesített hiteltípusok és korábban folyósított hitelek kondíciói Egyéb hitelek (Érvényes: 2015.12.01-től) Tartalomjegyzék Szellemi szabadfoglalkozásúak részére nyújtott (már nem értékesített)

Részletesebben

Lombhullató nyitvatermők megfigyelése

Lombhullató nyitvatermők megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A nyitvatermők törzsébe tartozó növények megismertetése, megkülönböztetése A lombhullató fajok bemutatása Mikroszkópos megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok:

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

&CONTOURING. Art of. The STROBING

&CONTOURING. Art of. The STROBING The Art of Art.-Nr. 298000.54 STROBING &CONTOURING ICB innovative cosmetic brands GmbH Gaußstraße 13 / 85757 Karlsfeld/Germany Phone: +49 (0) 8131 390-05 www.make-up-factory.com A D E R M AT O L O G P

Részletesebben

Budapest, 2015. április A beutazó turizmus jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján

Budapest, 2015. április A beutazó turizmus jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján Budapest, 2015. április A beutazó jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján 2015-ben 20,2 millió külföldi turista látogatott Magyarországra, számuk 17,0%-kal nőtt 2014-hez

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. rész 1. FELADAT a) 1. Szlovénia

Részletesebben

Boldva és Vidéke Taka r ékszövetkezet

Boldva és Vidéke Taka r ékszövetkezet A Takarékszövetkezet jelen ben szereplő, változó kamatozású i termékei esetében i kamatváltozást tesz közzé, az állandó (fix) kamatozású i termékek esetében pedig a 2014.06.15-től lekötésre kerülő ekre

Részletesebben

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév A K I BUDAPEST 2009. december Készült: Agrárgazdasági Kutató Intézet Gazdaságelemzési Igazgatóság Statisztikai

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP MOZGÁSSÉRÜLT SEGÍTŐKUTYÁÉRT

JELENTKEZÉSI LAP MOZGÁSSÉRÜLT SEGÍTŐKUTYÁÉRT JELENTKEZÉSI LAP MOZGÁSSÉRÜLT SEGÍTŐKUTYÁÉRT A JELENTKEZÉS DÁTUMA: AZ IGÉNYLŐ Vezetékneve: Keresztneve: Születési ideje: Családi állapota: Pontos postai címe: Otthoni telefonszáma:... Mobilszáma: Email

Részletesebben