MAKROÖKONÓMIA Tények, fogalmak. Kiss Olivér

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAKROÖKONÓMIA Tények, fogalmak. Kiss Olivér"

Átírás

1 MAKROÖKONÓMIA Tények, fogalmak Kiss Olivér

2 El adás A tárgy heti egy el adás és egy szeminárium formájában kerül oktatásra. El adások: Hétf 11:20-12:40 - Bock Gyula Szerda 11:20-12:40 - Misz József Az el adásokon való részvétel nem kötelez, viszont az ott elhangzottak a tananyag, és így a számonkérés részét is képezik.

3 Szeminárium Szeminárium-vezet : Kiss Olivér (kissoliver91@gmail.com) Fogadóóra el zetes egyeztetés alapján az E épület Fszt. 10-es irodában. A csoport demonstrátora: Antal Gerg (gergely.antal@gmail.com) A szemináriumokon való részvétel kötelez. Legfeljebb 4 szemináriumról megengedett hiányozni, ugyanakkor a hiányzás miatt meg nem írt szemináriumi dolgozatok, illetve a le nem adott házi feladatok NEM pótolhatók.

4 Félév közben A tananyag számonkérése: 6 szemináriumi dolgozat a 3, 5, 7, 9, 11, 13. heteken, darabonként 12 pontért. A legjobb 5 számít (megszerezhet : 60 pont). Félév végi vizsgadolgozat, 20 darab 2 pontos feleletválasztós kérdéssel (megszerezhet : 40 pont). Házi feladatok (megszerezhet : plusz 12 pont). A félév során tehát összesen 112 pont megszerzésére van lehet ség, valamint a legrosszabbul sikerült szemináriumi dolgozat pontszáma nem számít. A rendszerbe épített számos pontszerzési lehet ség miatt pótlási lehet ség nincs!

5 Félév végén A vizsgával kapcsolatos információk: A félév végén a tanszék 3 darab 40 pontos vizsgát hirdet meg. Ezek egyikén a részvétel kötelez. A vizsgán el kell érni a megszerezhet pontok 40 százalékát, tehát 16 pontot! Amennyiben valaki nem teljesíti a vizsgaminimumot, vagy a vizsga teljesítésével elégtelen érdemjegyet szerez, azonnal elbukja a félév során megszerzett összes pontját. Javítani 100 pontos utóvizsgán van lehet ség, melyb l a tanszék 2 alkalmat hirdet meg. A 100 pontos vizsgán 40 pontnyi tesztkérdésre, valamint 60 pontnyi számítási feladatra van lehet ség megoldást adni.

6 Ponthatárok Jeles: Jó: Közepes: Elégséges: Elégtelen: 0-50 A nyilvántartott szemináriumi pontok helyességér l minden esetben gy z djetek meg a moodle felületen, ugyanis a nyilvántartott pontokon az utolsó szeminárium lezárultát követ en a szemináriumvezet SEM tud módosítani, azok átkerülnek a központi nyilvántartásba.

7 Tankönyv N. Gregory Mankiw - Makroökonómia

8 Munkafüzet Misz-Palotai - Makroökonómia feladatgy jtemény

9 További információk makro.uni-corvinus.hu csakmakro.wordpress.com Tematika Moodle A Makroökonómia Tanszék a tematikában leírtakhoz minden körülmény között ragaszkodik, így annak alapos tanulmányozását mindenki számára javasoljuk. A házi feladatok, illetve a megszerzett szemináriumi pontok a moodle felületén találhatóak meg.

10 Elmélet

11 A makroökonómia... Aktuális, releváns gazdasági kérdések; Adatok meggyelése során tapasztalt összefüggések; Gazdaságpolitikai beavatkozások, gazdasági események várható hatásai; Többek között: GDP, ináció, munkanélküliség, gazdasági növekedés; Ebben a félévben zárt gazdaságok.

12 Hogyan? Modellezünk! Megpróbáljuk leírni a változók közti összefüggéseket. Ha már változók: exogén vagy endogén. Mutatókat vizsgálunk: stock vagy ow. Egyszer ség vagy a valóság minél jobb leírása? KISS: Keep it short and simple!!!

13 A GDP

14 A GDP megközelítései Adott id szakban megtermelt termékek és szolgáltatások értéke. Adott id szak tényez jövedelmei: t kejövedelem + munkajövedelem. Adott id szaki jövedelemfelhasználás: Y = C + I + G + NX Zárt gazdaságnál: Y = C + I + G

15 A GDP kiszámítása Összegezzük a hozzáadott értékeket! Kibocsátások értékéb l ki kell vonni a folyó termel felhasználás értékét! Egy terméket csak egyszer számítunk bele a GDP-be.

16 A GDP kiszámítása - 2. felvonás Y = C + I + G + NX Y = C + I + G + X IM Y: GDP, jövedelem C: Háztartások fogyasztása I: Beruházás (Csak a hozzáadott értékkel bíró!!!) G: Kormányzati kiadások X: Export IM: Import NX: Nettó export

17 A GDP változása

18 Nominális és reál... Nominális: tárgyid szaki árak és mennyiségek. GDP N = p i q i Reál: Választunk egy bázis id szakot, ennek az áraival számolunk. Összehasonlítható, de mi van az új termékekkel? Id nként új bázisra térünk át! GDP R = p 0 q i

19 Az árak változása - árindexek Laspeyres-féle I p = p1 q 0 0 p0 q 0 Paasche-féle I p = p1 q 1 1 p0 q 1 Fischer I p F = I p 0 I p 1

20 A termelési volumen változása - volumenindexek Laspeyres-féle I q = p0 q 1 0 p0 q 0 Paasche-féle I q = p1 q 1 1 p1 q 0 Fischer I q F = I q 0 I q 1

21 A termelés értékének változása - értékindex I v = p1 q 1 p0 q 0 I v = I q 1 I p 0 I v = I q 0 I p 1 I v = I q F I p F

22 Ináció

23 Ináció 1 + π t = P t P t 1

24 Ináció GDP-deátor (GDP árindex): Nominális GDP/Reál GDP pi q i p0 q i Alulbecsüli a helyettesítés miatt! CPI: Adott fogyasztói kosárral dolgozik. pi q 0 p0 q 0 Felülbecsüli, mert nem számol helyettesítéssel! Az igazság a kett között van.

25 Ináció Ha gyelembe vesszük, hogy egy szorzat százalékos változása kis számok esetén nagyjából megegyezik a szorzótényez k százalékos változásának összegével, vagyis: (X Y ) százalékos változása X százalékos változása + Y százalékos változása valamint azt, hogy a GDP árindex meghatározható a nominális és a reál GDP hányadosaként, az alábbi következtetésre juthatunk: Ináció = nominális GDP százalékos változása - reál GDP százalékos változása Ináció = nominális GDP növekedési üteme - reál GDP növekedési üteme

26 Feladatok

27 1. Feladat Az általunk vizsgált gazdaságban csupán két terméket, brokkolit, és makroökonómia példatárakat állítanak el végtermékként. Az alábbi táblázat az egyes termékekb l el állított mennyiségekr l, és a termékek árairól szolgáltat információkat két periódusban 2013-ban, és 2014-ben: P 2013 Q 2013 P 2014 Q 2014 brokkoli makro példatár Határozd meg a nominális GDP nagyságát 2013-ban, és ben! 2013-at tekintve bázisid szaknak mekkora lesz a 2014-es reál GDP nagysága?

28 2. Feladat Az általunk vizsgált gazdaságban három terméket állítanak el : csavart, deszkákat, illetve asztalokat. Tudjuk, hogy minden egyes asztal elkészítéséhez felhasználnak 3 deszkát, illetve 10 csavart. A gazdaság az általunk vizsgált 2 id szakban az alábbi mennyiségben állítja el az egyes termékeket: Mennyiség Ár Mennyiség Ár Csavar Deszka Asztal

29 Határozd meg a nominális GDP-t 2020-ban! Határozd meg a nominális GDP-t 2021-ben! 2020-at tekintve bázisévnek, mennyi a reál GDP 2021-ben? Határozd meg a Laspeyres-féle árindex nagyságát! Határozd meg a Paasche-féle árindex nagyságát! Határozd meg a Laspeyres-féle volumenindex nagyságát! Határozd meg a Paasche-féle volumenindex nagyságát! Határozd meg az értékindex nagyságát! Melyik fenti mutatónak feleltethet meg a GDP deátor, és melyiknek a CPI?

30 3. Feladat Egy nemzetgazdaságban 4 terméket állítanak el, a-t, b-t, c-t és d- t. Az alábbi táblázat szemlélteti az egyes termékek mennyiségeinek és árainak alakulását az általunk vizsgált két id szakban. Alatta megtalálhatóak az input-output koeciensek, melyek azt mutatják meg, hogy az oszlopban lév termék egy egységének el állításához hány darabot kell felhasználni a sorban található termékb l Mennyiség Ár Mennyiség Ár A B C D

31 A B C D A B 0, C - 0, D 0,03 0,01 0,05 -

32 Határozd meg a nominális GDP-t 2020-ban! Határozd meg a nominális GDP-t 2021-ben! 2020-at tekintve bázisévnek, mennyi a reál GDP 2021-ben? Határozd meg a Laspeyres-féle árindex nagyságát! Határozd meg a Paasche-féle árindex nagyságát! Határozd meg a Laspeyres-féle volumenindex nagyságát! Határozd meg a Paasche-féle volumenindex nagyságát! Határozd meg az értékindex nagyságát! Határozd meg a fogyasztói árindexet, ha a fogyasztói kosár csak b és c termékeket tartalmazza! Határozd meg a Fisher-féle árindexet és volumenindexet!

33 Tesztek

34 1. kérdés A hazai gazdaságban megtermelt mák akkor számít végterméknek a GDP számbavétel szempontjából, ha 1. azt senki nem veszi meg a termelés évében, hanem a gazda raktárkészletét gyarapítja. 2. exportra kerül még a termelés évében. 3. egy hazai háziasszony veszi meg, aki mákos rétest süt a családjának. 4. mindhárom fentebbi esetben.

35 1. kérdés A hazai gazdaságban megtermelt mák akkor számít végterméknek a GDP számbavétel szempontjából, ha 1. azt senki nem veszi meg a termelés évében, hanem a gazda raktárkészletét gyarapítja. 2. exportra kerül még a termelés évében. 3. egy hazai háziasszony veszi meg, aki mákos rétest süt a családjának. 4. mindhárom fentebbi esetben.

36 2. kérdés A bruttó hazai termék 1. megegyezik a vállalatok összes termelési értékével. 2. megegyezik a hazai gazdasági szerepl k összes jövedelmével, akár hazai, akár külföldi eredet a jövedelem 3. megegyezik a hazai gazdasági szerepl k hazai eredet jövedelmével. 4. az ország területén adott id szakban megtermelt, végs felhasználásra kerül termékek és szolgáltatások összértéke.

37 2. kérdés A bruttó hazai termék 1. megegyezik a vállalatok összes termelési értékével. 2. megegyezik a hazai gazdasági szerepl k összes jövedelmével, akár hazai, akár külföldi eredet a jövedelem 3. megegyezik a hazai gazdasági szerepl k hazai eredet jövedelmével. 4. az ország területén adott id szakban megtermelt, végs felhasználásra kerül termékek és szolgáltatások összértéke.

38 3. kérdés Az alábbi gazdasági események közül a nemzeti számlarendszerben NEM min sül fogyasztásnak, 1. ha egy háztartás új autót vásárol. 2. ha egy családi ház világítására villanyáramot használnak fel. 3. ha egy család a vasárnapi ebédhez húst vásárol. 4. ha egy vállalat gépei hajtására villanyáramot használ fel.

39 3. kérdés Az alábbi gazdasági események közül a nemzeti számlarendszerben NEM min sül fogyasztásnak, 1. ha egy háztartás új autót vásárol. 2. ha egy családi ház világítására villanyáramot használnak fel. 3. ha egy család a vasárnapi ebédhez húst vásárol. 4. ha egy vállalat gépei hajtására villanyáramot használ fel.

40 4. kérdés A GDP kiszámításánál alkalmazott bruttó beruházás tartalmazza 1. a használt gépek vásárlását, ha azok nem importból származnak. 2. a részvények vásárlását. 3. a készletek növekedését. 4. a háztartások autóvásárlását.

41 4. kérdés A GDP kiszámításánál alkalmazott bruttó beruházás tartalmazza 1. a használt gépek vásárlását, ha azok nem importból származnak. 2. a részvények vásárlását. 3. a készletek növekedését. 4. a háztartások autóvásárlását.

42 5. kérdés Az alábbi gazdasági események közül a nemzeti számlarendszerben NEM min sül kormányzati vásárlásnak, 1. ha kizetik a nyugdíjakat. 2. ha kizetik a közalkalmazottak bérét. 3. ha a hadsereg teherautókat vásárol. 4. ha egy minisztérium íróasztalokat vásárol.

43 5. kérdés Az alábbi gazdasági események közül a nemzeti számlarendszerben NEM min sül kormányzati vásárlásnak, 1. ha kizetik a nyugdíjakat. 2. ha kizetik a közalkalmazottak bérét. 3. ha a hadsereg teherautókat vásárol. 4. ha egy minisztérium íróasztalokat vásárol.

44 6. kérdés A fogyasztói árindex 1. egy rögzített összetétel jószágkosár bázisévhez viszonyított beszerzési költségét mutatja. 2. a reálbérek értékvesztését mutatja. 3. a bázis év és a vizsgált év lakossági fogyasztási adatainak hányadosa. 4. mindig nagyobb, mint a GDP-deátor.

45 6. kérdés A fogyasztói árindex 1. egy rögzített összetétel jószágkosár bázisévhez viszonyított beszerzési költségét mutatja. 2. a reálbérek értékvesztését mutatja. 3. a bázis év és a vizsgált év lakossági fogyasztási adatainak hányadosa. 4. mindig nagyobb, mint a GDP-deátor.

46 7. kérdés Tegyük föl, hogy a GDP-deátor értéke emelkedik, miközben a reál GDP értéke csökken. Ekkor 1. a nominális GDP-nek emelkednie kell. 2. a nominális GDP-nek csökkenie kell. 3. a nomináls GDP-nek változatlannak kell maradnia. 4. a nominális GDP értéke n het, csökkenhet és változatlan is maradhat.

47 7. kérdés Tegyük föl, hogy a GDP-deátor értéke emelkedik, miközben a reál GDP értéke csökken. Ekkor 1. a nominális GDP-nek emelkednie kell. 2. a nominális GDP-nek csökkenie kell. 3. a nomináls GDP-nek változatlannak kell maradnia. 4. a nominális GDP értéke n het, csökkenhet és változatlan is maradhat.

48 8. kérdés A GDP-deátor 1. értéke biztosan emelkedik, ha a reál GDP n. 2. a kibocsátás bázisid szakban rögzített egységének értékváltozását mutatja. 3. is egyfajta inációs mér szám. 4. mindig kisebb áremelkedést mutat, mint a fogyasztói árindex.

49 8. kérdés A GDP-deátor 1. értéke biztosan emelkedik, ha a reál GDP n. 2. a kibocsátás bázisid szakban rögzített egységének értékváltozását mutatja. 3. is egyfajta inációs mér szám. 4. mindig kisebb áremelkedést mutat, mint a fogyasztói árindex.

50 9. kérdés Tegyük föl, hogy egy Magyarországon m köd japán tulajdonú vállalat hozzáadott értéke 2001-ben 500 millió Ft volt, protja pedig 50 millió Ft. E vállalat hozzájárulása 1. Magyarország GDP-jéhez 450 millió Ft volt. 2. Japán GDP-jéhez 50 millió Ft volt. 3. Magyarország GDP-jéhez 500 millió Ft volt. 4. Japán GDP-jéhez 450 millió Ft volt.

51 9. kérdés Tegyük föl, hogy egy Magyarországon m köd japán tulajdonú vállalat hozzáadott értéke 2001-ben 500 millió Ft volt, protja pedig 50 millió Ft. E vállalat hozzájárulása 1. Magyarország GDP-jéhez 450 millió Ft volt. 2. Japán GDP-jéhez 50 millió Ft volt. 3. Magyarország GDP-jéhez 500 millió Ft volt. 4. Japán GDP-jéhez 450 millió Ft volt.

52 10. kérdés Ha egy évben a reál GDP gyorsabban emelkedett egy országban, mint a nominális GDP, akkor ebb l az következik, hogy abban az évben 1. az adók csökkentek. 2. a fogyasztói árak csökkentek. 3. az amortizáció csökkent. 4. a GDP-deátor árindex értéke kisebb 1-nél.

53 10. kérdés Ha egy évben a reál GDP gyorsabban emelkedett egy országban, mint a nominális GDP, akkor ebb l az következik, hogy abban az évben 1. az adók csökkentek. 2. a fogyasztói árak csökkentek. 3. az amortizáció csökkent. 4. a GDP-deátor árindex értéke kisebb 1-nél.

54 Az els házi feladat hétf n megtalálható lesz a moodle-n!

55 Beadási határid : 3. hét!

56 FIGYELEM! Mindenki a saját neptun-kódjához tartozót oldja meg!!!

Monetáris politika. 5. el adás. Hosszú távú modell: alkalmazások. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem.

Monetáris politika. 5. el adás. Hosszú távú modell: alkalmazások. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem. Hosszú távú modell: alkalmazások Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Hogyan épül fel a hosszú távú modell? Hogyan hat a skális politika a gazdaságra? Hogyan

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Költségelemzés

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Költségelemzés . feladat Egy vállalkozás termelésérõl az alábbi adatokat ismeri: Megnevezés Termelési érték Termelés (db) Közvetlen anyagköltség elõzõ év tárgy év elõzõ év tárgy év elõzõ év tárgy év "A" termék 5 96 4

Részletesebben

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek 2010.05.12. 1300 Infó Rádió Hírek 100512 1303 [1127h GAZ MKIK - pozitív index MTI km 100512] Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő félévre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2001. januári adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2001. januári adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. januári adatok alapján A végleges számítások szerint 21. januárban 237 hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az nek az előző év januárhoz mért 16 s romlása mögött az

Részletesebben

Kötvények és részvények értékelése

Kötvények és részvények értékelése Az eszközök értékelése Cél: A befektetési döntések pénzügyi megítélése Vállalati pénzügyek 1 7-8. előadás Kötvények és részvények értékelése Összehasonlítani a befektetés jövőbeli jövedelmeit a befektetés

Részletesebben

mennyiségi egység Feladat: Számszerűsítse az anyagköltség, a bérköltség és a bérjárulékok változására ható tényezőket!

mennyiségi egység Feladat: Számszerűsítse az anyagköltség, a bérköltség és a bérjárulékok változására ható tényezőket! . feladat Egy vállalkozás termeléséről az alábbi adatokat ismeri: Megnevezés mennyiségi egység terv tény Termelés db 2 Fajlagos anyagfelhasználás kg/db 8, 9, Anyag egységár Ft/kg 25,, Fajlagos munkaórafelhasználás

Részletesebben

Diszkrét matematika I. gyakorlat

Diszkrét matematika I. gyakorlat Diszkrét matematika I. gyakorlat 1. Gyakorlat Bogya Norbert Bolyai Intézet 2012. szeptember 4-5. Bogya Norbert (Bolyai Intézet) Diszkrét matematika I. gyakorlat 2012. szeptember 4-5. 1 / 21 Információk

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére Szám: 02/79-6/2007 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek emelt szint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 7. szám 25. április 28. 14- Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2. oldal 3-7. oldal

Részletesebben

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyar Kongresszusi Iroda 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. Tel.: (06-1) 488-8640 Fax: (06-1) 488-8641 E-mail: hcb@hungarytourism.hu www.hcb.hu A

Részletesebben

Statisztika 2016. március 11. A csoport Neptun kód

Statisztika 2016. március 11. A csoport Neptun kód Statisztika 2016. március 11. A csoport Név Neptun kód 1. Egy közösségben az élelmiszerre fordított kiadások az alábbiak szerint alakultak: osszeg (ezer Ft) csalad(db) 20 7 20:1 30 12 30:1 40 20 40:1 50

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2001. áprilisi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2001. áprilisi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. ilisi adatok alapján A végleges számítások szerint 21. ilisban 2 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az egyenlegnek az előző év ilishoz mért 23 millió eurós

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. MÁJUS 5-I ÜLÉS

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. MÁJUS 5-I ÜLÉS DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. MÁJUS 5-I ÜLÉS 10. sz. napirendi pont A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Tanács 2009. évi költségvetésének megtárgyalása Elıadó: Gaszné dr. Szekér Erzsébet

Részletesebben

EPER E-KATA integráció

EPER E-KATA integráció EPER E-KATA integráció 1. Összhang a Hivatalban A hivatalban használt szoftverek összekapcsolása, integrálása révén az egyes osztályok, nyilvántartások között egyezőség jön létre. Mit is jelent az integráció?

Részletesebben

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának potenciális partnerei Helyi vállalkozások Kiskunmajsa Város Önkormányzata számára a lehetséges vállalati partnerek feltérképezéséhez

Részletesebben

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma:

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_VFLB111-K5 Marketing menedzsment 2. A neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Vállalkozásfejlesztés MSc szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2001. májusi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2001. májusi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. májusi adatok alapján A végleges számítások szerint 21. májusban 134 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg, amely 54 millió euróval magasabb a tavalyi adatnál.

Részletesebben

Hőszivattyú. Zöldparázs Kft

Hőszivattyú. Zöldparázs Kft Hőszivattyú Ez az előadás 2010.szeptember 20-án hangzott el. Mivel az internetes keresők hosszú időre megőrzik a dokumentumokat, vegye figyelembe, hogy az idő múlásával egyes technikai megoldások elavulttá

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I

H A T Á S V I Z S G Á L A T I H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P Iktatószám: A hatásvizsgálat elkészítésére fordított id : Hatásvizsgálatba bevont személyek, szervezetek: Dátum: Kapcsolódó hatásvizsgálati lapok: Vizsgált id táv: El

Részletesebben

2015-ös költségvetési projekció 2014 első felében (frissítés) Készítette: Bakó Tamás Cseres-Gergely Zsombor Vincze János

2015-ös költségvetési projekció 2014 első felében (frissítés) Készítette: Bakó Tamás Cseres-Gergely Zsombor Vincze János levelezési cím 1112 Budapest, Budaörsi út 45. telefon + 361-39-2652 e-mail kti@krtk.mta.hu 215-ös költségvetési projekció 214 első felében (frissítés) Készítette: Bakó Tamás Cseres-Gergely Zsombor Vincze

Részletesebben

Gyakorló feladatok makroökonómiából. Jogász képzés GTGKG202ÁJN

Gyakorló feladatok makroökonómiából. Jogász képzés GTGKG202ÁJN Jogász képzés GTGKG202ÁJN 1. Egy zárt gazdaságról ismertek az alábbi adatok: a fogyasztás értéke 340 egység, a kormányzati áruvásárlás 80, a beruházások 60. A vállalatok által fizetett adó 160, a háztartásoké

Részletesebben

Borpiaci információk. V. évfolyam / 11. szám 2007. június 20. 22-23. hét. Borpiaci jelentés. Hazai borpiaci tendenciák

Borpiaci információk. V. évfolyam / 11. szám 2007. június 20. 22-23. hét. Borpiaci jelentés. Hazai borpiaci tendenciák A K I Borpiaci információk V. évfolyam / 11. szám 2007. június 20. 22-23. hét Borpiaci jelentés Hazai borpiaci tendenciák 2. old. 1-2. táblázat, 1-8. ábra: Belföldön termelt fehérborok értékesített mennyisége

Részletesebben

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes)

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes) Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Pénzügyi Intézeti Tanszék Tájékoztató PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK (105B) tantárgyból II. éves nappali

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére Tárgy: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület előfinanszírozási kérelme Előkészítette: Gál András osztályvezető Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: IV/14 Döntéshozatal módja:

Részletesebben

Azonosító jel: Matematika emelt szint

Azonosító jel: Matematika emelt szint I. 1. Hatjegyű pozitív egész számokat képezünk úgy, hogy a képzett számban szereplő számjegy annyiszor fordul elő, amekkora a számjegy. Hány ilyen hatjegyű szám képezhető? 11 pont írásbeli vizsga 1012

Részletesebben

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78%

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78% Minőségi mutatók Kiskereskedelmi mutatók (Internet) Megnevezés: Új hozzáférés létesítési idő Meghatározás: A szolgáltatáshoz létesített új hozzáféréseknek, az esetek 80%ban teljesített határideje. Mérési

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

tartalmazó becsült értékek. 2 2011. októbertől a lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összege tartalmazza a

tartalmazó becsült értékek. 2 2011. októbertől a lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összege tartalmazza a Grafikonkészlet a háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábakról szóló közleményhez 2012. január 1. ábra: A háztartási forint, euro és svájci frank lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke a szezonálisan

Részletesebben

1.Kivét után fizetendő szja: 1.000.000 forintnak a 16%-a= 160 000 forint.

1.Kivét után fizetendő szja: 1.000.000 forintnak a 16%-a= 160 000 forint. 1. Példa Egyéni vállalkozó SZJA-ja 10 000 000 forint bevétel, 3 000 000 költség, ebből 1 000 000 kivét! Mennyi adót fizet majd összesen? Megoldás ( 2012-es szabályok) 1.Kivét után fizetendő szja: 1.000.000

Részletesebben

Mutatószám alapú értékelés

Mutatószám alapú értékelés Mutatószám alapú értékelés 2016. április 19. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2001. júniusi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2001. júniusi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. júniusi adatok alapján A végleges számítások szerint 21. júniusban 341 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg 1), ami 87 millió euróval alacsonyabb a tavalyi

Részletesebben

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu On-line értesítés: http://www.kozbeszerzes.hu

Részletesebben

OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika. Vezetõi összefoglaló

OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika. Vezetõi összefoglaló OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika ágazat Vezetõi összefoglaló 2012 GYEMSZI Gyógyszerészeti és Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Az Emberi Erőforrás

Részletesebben

Budapest, 2015. április A beutazó turizmus jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján

Budapest, 2015. április A beutazó turizmus jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján Budapest, 2015. április A beutazó jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján 2015-ben 20,2 millió külföldi turista látogatott Magyarországra, számuk 17,0%-kal nőtt 2014-hez

Részletesebben

2016. JANUÁR 1-TŐL ÉRVÉNYES MÓDOSÍTÁSOK A DR. NONA INTERNATIONAL TÁRSASÁG MARKETING TERVÉBEN

2016. JANUÁR 1-TŐL ÉRVÉNYES MÓDOSÍTÁSOK A DR. NONA INTERNATIONAL TÁRSASÁG MARKETING TERVÉBEN 2016. JANUÁR 1-TŐL ÉRVÉNYES MÓDOSÍTÁSOK A DR. NONA INTERNATIONAL TÁRSASÁG MARKETING TERVÉBEN 1. 2016.01.01-től megszűnik: kezelési költség éves díj (800,- Ft) Konzultánsi bónusz Direktori bónusz 2. 2016.01.01-től

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 11. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1)

Részletesebben

Makroökonómia szeminárium - 1. hét. 1. szeminárium Tájékoztató, alapfogalmak

Makroökonómia szeminárium - 1. hét. 1. szeminárium Tájékoztató, alapfogalmak Makroökonómia szeminárium 1. szeminárium Tájékoztató, alapfogalmak Révész Sándor Makroökonómia Tanszék BCE 2013. február 6. Tanítási módszertan Ajánlott a következ rendszer követése: El adások és szemináriumok

Részletesebben

MIKROÖKONÓMIA II. B. Készítette: K hegyi Gergely. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2011. február

MIKROÖKONÓMIA II. B. Készítette: K hegyi Gergely. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2011. február MIKROÖKONÓMIA II. B Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

GAZDASÁGI MATEMATIKA 1. 1. Gyakorlat

GAZDASÁGI MATEMATIKA 1. 1. Gyakorlat GAZDASÁGI MATEMATIKA 1. 1. Gyakorlat Bemutatkozás Chmelik Gábor óraadó BGF-KKK Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály chmelik.gabor@kkk.bgf.hu http://www.cs.elte.hu/ chmelik Fogadóóra: e-mailben egyeztetett

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 197 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf.: 839 Telefon: (6-1) 476-11 Fax: (6-1) 21-148 http://efrirk.antsz.hu/oki/ A PARLAGFŰ POLLENSZÓRÁSÁNAK ALAKULÁSA

Részletesebben

Feladatlap. I. forduló

Feladatlap. I. forduló Feladatlap a Ki Mit Tud a statisztika világáról szakmai versenyhez I. forduló 2010. szeptember 14. 1. feladat (12 pont) A vállalkozás beszerzéseinek adatai Mennyiség Egységár (Ft/db) (db) megoszlása (%)

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 13. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak

Részletesebben

A közraktározási piac 2015. évi adatai

A közraktározási piac 2015. évi adatai A közraktározási piac 2015. évi adatai Az alább közölt adatok forrása a közraktározás-felügyeleti tevékenység során végzett adatgyűjtés és adatfeldolgozás. A közraktározási piac szereplőinek csekély száma

Részletesebben

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Miskolc,

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés. Statisztikai összegezés az éves közbeszerzésekről a Kbt. IV. és VI. fejezete szerinti ajánlatkérők vonatkozásában

Az éves statisztikai összegezés. Statisztikai összegezés az éves közbeszerzésekről a Kbt. IV. és VI. fejezete szerinti ajánlatkérők vonatkozásában 9. melléklet a 14/2010. (X.29.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés Statisztikai összegezés az éves közbeszerzésekről a Kbt. IV. és VI. fejezete szerinti ajánlatkérők vonatkozásában I. SZAKASZ:

Részletesebben

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 4 előadás Főátlagok összehasonlítása http://uni-obudahu/users/koczyl/gazdasagstatisztikahtm Kóczy Á László KGK-VMI Viszonyszámok (emlékeztető) Jelenség színvonalának vizsgálata

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak/Minden szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi-számviteli

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész)

Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész) Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész) Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/61 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/2015

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333 Sorszám: 2 Ügyiratszám: 980-8 /2010. 70-12-1/2010. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

Keresleti függvény - rugalmasság

Keresleti függvény - rugalmasság A rugalmasság fogalma. Pont- és ívrugalmasság. A rugalmasság kiszámítása, grafikus ábrázolása. A rugalmasság különböző fajtái. Rugalmasság és iaci egyensúly. Elemzések a rugalmasság segítségével 2016.

Részletesebben

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 24. szám 2006. december 14. 47-48. hét. Bor piaci jelentés

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 24. szám 2006. december 14. 47-48. hét. Bor piaci jelentés A K I Borpiaci információk IV. évfolyam / 24. szám 26. 14. 47-48. hét Bor piaci jelentés Hazai borpiaci információk Magyar borászati termékek exportja 1-2. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési árak

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria 005-05 MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

A 2008. évi szociális gázár támogatás

A 2008. évi szociális gázár támogatás A 2008. évi szociális gázár támogatás Molnár Gábor igazgató Magyar Gázipari Egyesülés www.hungas.hu Budapest, 2007. 11. 13. Változatlan elemek az új Kormányrendeletben - igényelni kell a támogatást, -

Részletesebben

A bruttó hazai termék (GDP) területi megoszlása 2011-ben (előzetes adatok)

A bruttó hazai termék (GDP) területi megoszlása 2011-ben (előzetes adatok) A bruttó hazai termék (GDP) területi megoszlása 2011-ben (előzetes adatok) Központi Statisztikai Hivatal 2013 május Tartalom A bruttó hazai termék (GDP) területi megoszlása 2011-ben... 2 Táblázatok...

Részletesebben

Autópálya matrica árak 2011

Autópálya matrica árak 2011 Autópálya matrica árak 2011: drágább az autópálya matrica díja 2011-ben. 2011-től átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek az úthasználati díjak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a drágulás

Részletesebben

FÜGGELÉK Táblázatok és ábrák jegyzéke

FÜGGELÉK Táblázatok és ábrák jegyzéke FÜGGELÉK Táblázatok és ábrák jegyzéke Táblák közelkép 1.1. táblázat A szakszervezetek aktív korú tagjai a konföderációk önbevallása alapján (fő)... 67 1.2. táblázat: Fizető szakszervezeti tagok száma az

Részletesebben

Vezetői összefoglaló

Vezetői összefoglaló Vezetői összefoglaló Árinformáció az egészségügyi intézményekben 2011. I. negyedév OSAP 1477/07 (229/2006 (XI.20.) Korm. rendelet) Az árinformációs rendszer az egészségügyi intézményeknél figyeli az árak

Részletesebben

KÉRELEM. Mágocs Város Önkormányzatának az első lakáshoz jutás támogatásáról szóló 6/2016. (IV. 28.) rendeletéhez

KÉRELEM. Mágocs Város Önkormányzatának az első lakáshoz jutás támogatásáról szóló 6/2016. (IV. 28.) rendeletéhez KÉRELEM Mágocs Város Önkormányzatának az első lakáshoz jutás támogatásáról szóló 6/2016. (IV. 28.) rendeletéhez 1. Az igénylők adatai Kérelmező: Neve: születési neve:... Születés helye ideje:... anyja

Részletesebben

Pontrendszer szociális helyzet felmérésére

Pontrendszer szociális helyzet felmérésére IV. A FELVÉTELI ELJÁRÁS SORÁN ADHATÓ PONTSZÁMOK (1) A rendszeres szociális ösztöndíj pontozási rendszere alapján történik a kollégiumi felvételi szociális pontszámának megállapítása. (2) A kollégiumi felvételi

Részletesebben

Tanmenet Áruforgalom tervezése, irányítása és elemzése (ELMÉLET) 2013/2014

Tanmenet Áruforgalom tervezése, irányítása és elemzése (ELMÉLET) 2013/2014 Tanmenet Áruforgalom tervezése, irányítása és elemzése (ELMÉLET) 2013/2014 Osztály: 11 K Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 óra Tanítási órák száma. 36 óra Szaktanár: Kovács Klára I. Alapvető gazdasági

Részletesebben

2000 db speciális komposztláda, 0,3 m3 térfogatú

2000 db speciális komposztláda, 0,3 m3 térfogatú 2000 db speciális komposztláda, 0,3 m3 térfogatú Közbeszerzési Értesítő száma: 2005/13 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés; Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (14-es minta)

Részletesebben

VAGYONNYILATKOZAT A KÖTELEZETT SZEMÉLYI ADATAI, VALAMINT A JÖVEDELMI, ÉRDEKELTSÉGI ÉS VAGYONI VISZONYAIRA VONATKOZÓ ADATOK. I. Rész SZEMÉLYI ADATOK

VAGYONNYILATKOZAT A KÖTELEZETT SZEMÉLYI ADATAI, VALAMINT A JÖVEDELMI, ÉRDEKELTSÉGI ÉS VAGYONI VISZONYAIRA VONATKOZÓ ADATOK. I. Rész SZEMÉLYI ADATOK VAGYONNYILATKOZAT Vagyonnyilatkozat nyilvántartási száma: A KÖTELEZETT SZEMÉLYI ADATAI, VALAMINT A JÖVEDELMI, ÉRDEKELTSÉGI ÉS VAGYONI VISZONYAIRA VONATKOZÓ ADATOK. I. Rész SZEMÉLYI ADATOK A kötelezett

Részletesebben

Gazdasági együttműködési lehetőségek, tapasztalatok a német piacon

Gazdasági együttműködési lehetőségek, tapasztalatok a német piacon Gazdasági együttműködési lehetőségek, tapasztalatok a német piacon Dr. Czukor József Magyarország berlini nagykövete A magyar-német kapcsolatok egyes főbb állomásai Közös történelem: minden évben van valami

Részletesebben

1. Bevezető előadás. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu (1) 463 3284 (70) 366 51 19

1. Bevezető előadás. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu (1) 463 3284 (70) 366 51 19 Dokumentumszerkesztés Word kurzus előadás Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu (1) 463 3284 (70) 366 51 19 A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz

Részletesebben

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke Isaszeg Város Önkormányzata pályázatot hirdet kizárólag Isaszeg közigazgatási területén működő intézmények, közösségek számára, nyári szabadidős programok támogatására. A pályázatnak tartalmaznia kell:

Részletesebben

Marketing I. X. előadás. Beszerzési magatartás és ipari marketing. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT

Marketing I. X. előadás. Beszerzési magatartás és ipari marketing. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Amiről ma szó lesz 1. Az ipari piac sajátosságai 2. A beszerzési döntés folyamata 3.

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés. Statisztikai összegezés az éves közbeszerzésekrıl a Kbt. IV. és VI. fejezete szerinti ajánlatkérık vonatkozásában

Az éves statisztikai összegezés. Statisztikai összegezés az éves közbeszerzésekrıl a Kbt. IV. és VI. fejezete szerinti ajánlatkérık vonatkozásában 9. melléklet a 14/2010. (X.29.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés Statisztikai összegezés az éves közbeszerzésekrıl a Kbt. IV. és VI. fejezete szerinti ajánlatkérık vonatkozásában I. SZAKASZ:

Részletesebben

Soós Gábor Dániel Várhegyi Judit: Az élénkülő lakossági fogyasztás egyre erősebb támaszt nyújt a gazdasági növekedésnek

Soós Gábor Dániel Várhegyi Judit: Az élénkülő lakossági fogyasztás egyre erősebb támaszt nyújt a gazdasági növekedésnek Soós Gábor Dániel Várhegyi Judit: Az élénkülő lakossági fogyasztás egyre erősebb támaszt nyújt a gazdasági növekedésnek A válságot megelőzően felhalmozott adósságok leépítése, az emelkedő munkanélküliség

Részletesebben

I. 4.) Az ajánlatkéra más ajánlatkérak nevében folytatja-e le a közbeszerzési eljárást? nem X

I. 4.) Az ajánlatkéra más ajánlatkérak nevében folytatja-e le a közbeszerzési eljárást? nem X 1. melléklet a /2009. (....) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍT A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fa: 06 1 336 7751; 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Gyakorló feladatok Nemzetközi gazdaságtanból. BA II. év GTGKG113BNV

Gyakorló feladatok Nemzetközi gazdaságtanból. BA II. év GTGKG113BNV BA II. év GTGKG113BNV 1) Legyen az alábbi egy ricardói modell, amely a termelékenység előállításához szükséges ráfordításokat tartalmazza munkaórában: Bor Posztó Anglia 2 mó/egység 4 mó/egység Portugália

Részletesebben

Kapcsolt vállalkozások évzáráshoz kapcsolódó egyéb feladatai. Transzferár dokumentálás Szokásos piaci ár levezetés

Kapcsolt vállalkozások évzáráshoz kapcsolódó egyéb feladatai. Transzferár dokumentálás Szokásos piaci ár levezetés Kapcsolt vállalkozások évzáráshoz kapcsolódó egyéb feladatai Transzferár dokumentálás Szokásos piaci ár levezetés Feladatok I. Kapcsoltság vizsgálat II. Cégcsoport méret feltérképezés III. Transzferár

Részletesebben

V. évfolyam, 2. szám, 2015. Statisztikai Jelentések A MEZŐGAZDASÁG 2015. ÉVI TELJESÍTMÉNYÉNEK I. ELŐREJELZÉSE

V. évfolyam, 2. szám, 2015. Statisztikai Jelentések A MEZŐGAZDASÁG 2015. ÉVI TELJESÍTMÉNYÉNEK I. ELŐREJELZÉSE V. évfolyam, 2. szám, 2015 Statisztikai Jelentések A MEZŐGAZDASÁG 2015. ÉVI TELJESÍTMÉNYÉNEK I. ELŐREJELZÉSE A mezőgazdaság 2015. évi teljesítményének II. előrejelzése A mezőgazdaság 2015. évi teljesítményének

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek megoldásához!

Részletesebben

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév A K I BUDAPEST 2009. december Készült: Agrárgazdasági Kutató Intézet Gazdaságelemzési Igazgatóság Statisztikai

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT - 2016.04.01 után kötött szerződésekre Díjcsomag neve Go Go+ Go EU Go EU+ Kínált letöltési sebesség - 3G 42 Mbit/s 42 Mbit/s 42 Mbit/s

Részletesebben

I. Adóalany. 1. Adóalany neve (cégneve): 2. Adóazonosító jele: Adószáma: - - II. A nettó árbevétel (Ft)

I. Adóalany. 1. Adóalany neve (cégneve): 2. Adóazonosító jele: Adószáma: - - II. A nettó árbevétel (Ft) A JELŰ BETÉTLAP Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása I. Adóalany II. A nettó árbevétel (Ft) 1. Htv. szerinti - vállalkozási szintű - éves nettó árbevétel [2-3-4-5-6] 2. A számviteli törvény szerinti

Részletesebben

Szolnoki Főiskola. Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék. A /vállalat/ ÜZLETI TERVE / számú feladat/ Név Neptun- kód Szak Évfolyam

Szolnoki Főiskola. Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék. A /vállalat/ ÜZLETI TERVE / számú feladat/ Név Neptun- kód Szak Évfolyam Szolnoki Főiskola Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék A /vállalat/ ÜZLETI TERVE / számú feladat/ Készítették: Név Neptun- kód Szak Évfolyam 200_/0_ tanév, félév 1 Vezetői összefoglaló (1-2 oldal

Részletesebben

Makroökonómia. 11. hét

Makroökonómia. 11. hét Makroökonómia 11. hét Akkor és most Múlt héten: pénzkínálat Ezen a héten: pénzkereslet Pénzkereslet Keynes-féle függvény Baumol-Tobin-féle függvény LM görbe Amint a monetáris politikáról eddig tudunk Ha

Részletesebben

K I V O N A T. Dunaföldvár Város Önkormányzata Száma: 487-5/2015.

K I V O N A T. Dunaföldvár Város Önkormányzata Száma: 487-5/2015. 32/2015.(II.10.) KT Dunaföldvár Város Képviselő-testülete az önkormányzati beszerzésekre vonatkozó 2015. évi közbeszerzési tervét jóváhagyja. Felhatalmazza a t a tervben szereplő eljárások megindítására.

Részletesebben

55 345 01 0010 55 04 Külgazdasági üzletkötő Kereskedelmi menedzser 55 345 01 0010 55 05 Nemzetközi szállítmányozási és Kereskedelmi menedzser

55 345 01 0010 55 04 Külgazdasági üzletkötő Kereskedelmi menedzser 55 345 01 0010 55 05 Nemzetközi szállítmányozási és Kereskedelmi menedzser A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel Virtuális vállalat 2013-2014/1. félév 3. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula A Hozzárendelési feladat Adott meghatározott számú gép és ugyanannyi független

Részletesebben

Figyelmeztető jelzést adó készülékek beszerzése - módosítás

Figyelmeztető jelzést adó készülékek beszerzése - módosítás Figyelmeztető jelzést adó készülékek beszerzése - módosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/53 Beszerzés tárgya: Szállítási szerződés figyelmeztető jelzést adó készülékek szállítására Hirdetmény típusa:

Részletesebben

BEVALLÁS a magánszemély kommunális adójáról

BEVALLÁS a magánszemély kommunális adójáról Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja: : év hó nap BEVALLÁS a magánszemély kommunális adójáról Benyújtandó Somogysárdi Közös Önkormányzati Hivatal Adóhatóságához 7435 Somogysárd, Fő u.

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2005. III. negyedév) Budapest, 2006. január

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2005. III. negyedév) Budapest, 2006. január ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2005. III. negyedév) Budapest, 2006. január Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

SZLOVÁKIA A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT.

SZLOVÁKIA A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT. A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA SZLOVÁKIA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT. SZLOVÁKIA Területe: 48 845 km 2 Lakosainak száma: 5,4 millió

Részletesebben

CONCORDE-VM ABSZOLÚT SZÁRMAZTATOTT BEFEKTETÉSI ALAP

CONCORDE-VM ABSZOLÚT SZÁRMAZTATOTT BEFEKTETÉSI ALAP CONCORDE-VM ABSZOLÚT SZÁRMAZTATOTT BEFEKTETÉSI ALAP Féléves jelentés 2016. FÉLÉVES JELENTÉS A Concorde-VM Abszolút Származtatott Befektetési Alap Féléves jelentése a 2014. évi XVI. törvény 6. számú melléklete

Részletesebben

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet.

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Csavarhat webáruház Részletes útmutató a webáruház használatához Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Cégeknek, kis- és nagykereskedőknek,

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. június 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.:22-42/2014. Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Részletesebben

Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban

Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban Szüts Péter Intelligens Társadalomért Országos Szövetség, Közigazgatási tanácsadó (NGM) Települési önkormányzatok

Részletesebben

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610 Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 0 Általános mutatók Szak értékelése - + átl.=. Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG 2011. évi költségvetése

AZ ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG 2011. évi költségvetése A 2/2011. sz. elnökségi határozat alapján elfogadva AZ ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG BEVÉTELEK 2010.évi maradvány 65 600, kormányzati fejezeti támogatás Környezetvédelmi Államtitkárság támogatása től kapott

Részletesebben