A vízügyi hatósági jogalkalmazás, a jogalkalmazás fogalma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A vízügyi hatósági jogalkalmazás, a jogalkalmazás fogalma"

Átírás

1 A vízügyi hatósági jogalkalmazás, a jogalkalmazás fogalma A jogalkalmazás legáltalánosabb értelemben az absztrakt jogi rendelkezések egyes, konkrét esetekben történő hatályosulását jelenti: Tekintettel arra, hogy az állampolgárok és a jogi személyek többsége elfogadja, - azonosul vele és önkéntes módon teljesíti is a jogi rendelkezéseket, íly módon az előírások többsége önkéntes jogkövetés útján teljesül, azaz nincs szükség valamely jogalkalmazó szerv eljárására. A vízügyi előírások többsége azonban nem olyan, amely önkéntes jogkövetéssel teljesíthető lenne, hanem igényli a hatóság, azaz a jogalkalmazó szerv közreműködését. Szűkebb értelemben jogalkalmazás alatt, tehát az erre feljogosított szervek tevékenységét értjük. Az igazgatási szervek tevékenysége során gyakran szinonim fogalomként merül fel a feladatkör, a hatáskör és a hatósági jogkör. Ezek a fogalmak azonban nem azonos tartalmat hordoznak. A feladatkör a legtágabb fogalom, legáltalánosabb értelemben az adott szerv célkitűzéseit tartalmazza. A vízügyi igazgatási szervek feladatait a 347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet ismerteti, taxatíven felsorolva a hatósági, a szakigazgatási és kezelői tevékenységet egyaránt. A hatáskör a feladatkörön belül helyezkedik el, annál szűkebb fogalom. Azokat a kötelezettségeket és jogokat foglalja magában, amelyeket az adott szerv eljárása során jogosult és köteles megtenni. A hatáskör eljárásjogi értelemben azt határozza meg, hogy az adott szerv az egyedi ügyben jogosult-e eljárni vagy sem. A harmadik fogalom a hatósági jogkör, a hatáskörön belül helyezkedik el, annál szűkebb értelemmel rendelkezik. A hatáskörön belül azt a területet jelöli meg, amely során az adott szerv intézkedése közhatalommal is kikényszeríthető. A hatósági jogkör tehát része a hatáskörnek, a hatáskör gyakorlásának az egyik eszköze. E két utóbbi fogalom elhatárolására a következő példa szolgál: A vízügyi igazgatás hatáskörébe tartozik az állami tulajdonú vizek és vízilétesítmények kezelése, fejlesztése, fenntartása. E tevékenység ellátása érdekében rendelkezik ugyan, jogosítványokkal (pl. kezelői), de nincs felruházva a közhatalmi jogosítványokkal.

2 2 A hatósági jogkör a vízgazdálkodási feladatok végrehajtásának nélkülözhetetlen, de nem egyetlen eszköze. Lényege, hogy a vízügyi hatóság az állam nevében eljárva közhatalmi jogosítványokat gyakorol, azaz dönt és döntése kötelező helyzetet eredményez, azaz szükség esetén az állam által kikényszeríthető. A hatósági jogkör gyakorlásának a színtere a jogalkalmazás, az eredménye pedig a hatósági aktus, döntés. Hatósági jogkör tehát nem minden feladathoz kapcsolódik, csak azokhoz a tevékenységekhez adódik, amelyek igénylik az állami közhatalmat, mivel csak ilyen módon kezelhetők eredményesen és hatékonyan. Nem vitatottan a vízkárelhárítás rendkívül lényeges hatósági feladat, de nem igényli az állami közhatalmat. A vízügyi hatóság csak a jogszabályokban kapott felhatalmazás alapján járhat el és csak azokban az ügyekben, melyekben a tételes hatósági jogkört jogszabályi rendelkezés kifejezetten biztosítja számára. A jogszabálynak azt is elő kell írnia, hogy a vízügyi hatóság milyen eljárást köteles lefolytatni, milyen szervezeti keretek között, mely feltételek bekövetkezése esetén. A jogszabály végül köteles rögzíteni azt is, hogy a hatóság mely kötelező érvényű intézkedések meghozatalára jogosult. A vízgazdálkodási feladatok biztosítását teszik lehetővé azok a hatósági tevékenységfajták, melyek szabályozását a Vgv. VIII. fejezete tartalmazza. A hatósági jogalkalmazói tevékenység valamennyi fajtája jelen van a vízügyi hatósági jogkör gyakorlása során, így: az engedélyezés, a kötelezés, a felügyelet, a szankcionálás, a regisztrálás és a szakhatósági jogkör gyakorlása. Engedélyezés Az engedélyezés a legalapvetőbb hatósági tevékenységfajta a vízjog rendszerében, mind jelentőségét, mind az egyéb hatósági tevékenységfajtákhoz viszonyított számarányát figyelembe véve. Vízjogi engedély kell minden vízimunka elvégzéséhez, vízilétesítmény megvalósításához és valamennyi vízhasználat gyakorlásához. - Vízimunka: az a tevékenység, amelynek az a rendeltetése, hogy a víz lefolyási, áramlási viszonyait, mennyiségét vagy minőségét, medrét, partját a vizek kártételeinek elhárítása, a víz hasznosítása, minőségének és mennyiségének megfigyelése, ásványi és földtani kutatások végzése, ásványi nyersanyag kitermelése céljából befolyásolja.

3 3 - Vízilétesítmény: az a mű (víziközmű), műtárgy, berendezés, felszerelés vagy szerkezet, amelynek rendeltetése, hogy a vizek lefolyási, áramlási viszonyait, mennyiségét vagy minőségét, medrének vagy partjának állapotát a vizek kártételeinek elhárítása, a vizek hasznosítása ideértve a víziközművekkel végzett közüzemi tevékenységgel nyújtott szolgáltatás, - minőségének és mennyiségének megfigyelése, illetve ásványi és földtani kutatások végzése céljából, vagy ásványi nyersanyag kitermelése céljából befolyásolja. A vízjogi engedélyek közös jellemzője, hogy az azokban megjelenő feltétel- és követelményrendszer bármely vízimunka elvégzése, vízilétesítmény megvalósítása vagy vízhasználat gyakorlása esetén korlátozást jelent, egészen a műszaki tervezéstől a létesítmény megvalósításáig, sőt üzemeltetésének befejezéséig. A vízjogi engedélyezés feltétel- és követelményrendszerét a vízügyi jogszabályok egész sora rendeli el, a legalapvetőbb szabályok természetesen az alapintézményben jelennek meg. A vízjogi engedélyek köre, valamint vízilétesítmény és vízi munka fogalmi köre kibővült a korábbi szabályozáshoz képest. A törvény alapján négyféle vízjogi engedély létezik: - az elvi vízjogi engedély, mely a vízjogi engedélyezési kötelezettség alá tartozó vízhasználat, vízimunka és vízilétesítmény műszaki tervezéséhez kérhető; - A vízjogi létesítési engedély, mely vízimunka elvégzéséhez, illetve vízilétesítmény megépítéséhez, átalakításához és megszüntetéséhez szükséges; - vízjogi üzemeltetési engedély, mely vízimunka és vízilétesítmény használatba vételéhez, üzemeltetéséhez, továbbá minden vízhasználathoz kell; - fennmaradási engedély, mely engedély nélküli vagy az engedélytől eltérő módon megvalósított vízimunka, vízilétesítmény vagy vízhasználat esetén adható. A vízjogi engedély hivatalból vagy kérelemre módosítható, szüneteltethető és visszavonható.

4 4 Kötelezés Amennyiben a vizek mennyiségi, minőségi védelme, a vizek kártételeinek elhárítása, a károk megelőzése vagy a jogszerűen gyakorolt vízhasználat ezt egyébként szükségessé teszi, a hatóság a vízhasználót vagy azt, aki a vízviszonyokra jogellenesen beavatkozott, - a káros, illetve a károsodás veszélyével fenyegető állapot megszüntetésére; - a szükséges vízimunka elvégzésére; - vagy meghatározott módon történő gyarkolására kötelezheti. E jogkör gyakorlása szempontjából vízhasználónak minősül az a természetes személy, jogi személy és a természetes személyek jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társasága, aki (amely) vizet szolgáltatás teljesítésére vagy saját céljaira igénybe vesz. Vízügyi felügyelet Második legfontosabb hatósági tevékenységfajta a vízügyi felügyelet, melynek jelentősége az új törvényi szabályozással felértékelődött. A korábbi szabályozáshoz képest a vízügyi felügyelet gyakorlása a vízügyi hatóság számára nem jogosultság, hanem egyértelmű kötelezettség. A vízügyi felügyelet keretében a hatóság: - a vízimunkák, a vízlétesítmények megvalósításának az ellenőrzését; - a vízilétesítmények üzemeltetésének, illetve a vízhasználatok gyakorlásának ellenőrzését; - más hatóság által engedélyezett munkák és megvalósított létesítmények építésénél és üzemeltetésénél a vízügyi előírások megtartásának ellenőrzését; - a vízjogi engedély vagy szakhatósági hozzájárulás nélkül végzett munkák, illetőleg megvalósított létesítmények és vízhasználatok folyamatos felderítését végzi.

5 5 Szankcionálás Legsúlyosabb joghátrányt a vízhasználók számára a vízjogi engedély visszavonása jelenti, de hasonló joghátránnyal jár a vízjogi engedély hivatalból történő esetleges módosítása és szüneteltetése is. Új törvényi rendelkezés szól az ún. vízgazdálkodási bírságról melynek kiszabása kötelező, ha valamely vízimunkát, vízilétesítményt, vízhasználatot vízjogi engedély hiányában vagy attól eltérő módon valósítottak meg vagy gyakorolnak, de utóbb ez mégis engedélyezésre kerül. Ez esetben a legalizálás ára a bírság, mely az engedély nélküli építmény értékének 20 %-ig terjed, engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat esetén a mindenkori vízjogi szabálysértési felső értékhatár ötszöröséig terjedhet. Hangsúlyozni szükséges, hogy a fennmaradási engedély kiadása és ezzel együtt a bírság kiszabása csak abban az esetben lehetséges, ha az engedély nélküli létesítmény, vízimunka beilleszkedik az adott térség vízgazdálkodásába, azaz nem káros. (Erre irányuló kérelem esetén engedélyezhető lett volna.) A bírság bevezetését az tette szükségessé, hogy a vízügyi hatóság rendelkezésére álló korábbi jogosítványrendszer nem jelentett kellő visszatartó erőt az engedély nélküli létesítések ellen, a szabálysértési feljelentések sem akadályozták meg a vízhasználót jogellenes cselekménye visszatartására. Regisztrálás, hatósági nyilvántartás Kétféle nyilvántartás vezetését írja elő az alaptörvény kötelező módon: - a vízügyi hatóság az általa engedélyezett vízimunkákról, vízilétesítményekről és a vízhasználatokról vízikönyvet vezet; - a rendelkezésre álló vízkészletekről pedig a vízügyi hatóság nyilvántartást vezet. Szakhatósági közreműködés A szakhatósági közreműködés azokban az esetekben jelent jogosultságot, egyben kötelezettséget, melyekben nem tartozik vízjogi engedélyezési kötelezettség alá valamely létesítmény vagy tevékenység, ennek ellenére annak megvalósítása érinti vagy érintheti a vizek lefolyási, áramlási viszonyait, mennyiségét vagy minőségét, medrének, partjának állapotát vagy a vízilétesítményeket, azok üzemeltetését, védőterületeit.

6 6 A szakhatósági közreműködés gyakorlásához az is szükséges, hogy valamely jogszabály a vízügyi hatóságot jelölje meg közreműködő szakhatóságnak. Fentiek megvalósulása esetén az eljáró hatóságot a vízügyi szakhatóság állásfoglalása köti. Víziszolgalmak Bár a szolgalmakra vonatkozóan nem a vízügyi hatósági jogkör gyakorlása körében találhatók rendelkezések, hanem a törvény a vizekkel és vízilétesítményekkel összefüggő ingatlanokra vonatkozó rendelkezések körében, mégis e részhez tartozóként indokolt a szolgalmakról is szólni, mivel azok a vízjogi engedélyezéssel járó járulékos jogintézmények. Ez a jogalkalmazás során azt jelenti, hogy amennyiben ennek jogszabályi feltételei adottak a vízjogi engedély megadásának eljárásában történik intézkedés a vízvezetési vagy vízhasználati szolgalmi jog alapításáról is. Vízvezetési szolgalmi jog: az ingatlan tulajdonosa (használója) köteles tűrni, hogy a vízügyi igazgatási szervezet területi szervének határozata alapján a közcélú vízilétesítményt ingatlanán elhelyezzék és üzemeltessék, illetve az ehhez szükséges vízimunkákat elvégezzék, feltéve, ha az az ingatlan rendeltetésszerű használatát nem zárja ki. Vízhasználati szolgalmi jog: a vízügyi igazgatási szervezet területi szerve kérelemre, - engedélyezi meglévő és vízjogi engedély alapján üzemelő vízilétesítményhez történő csatlakozást, ha a létesítmény az eredeti rendeltetésének, valamint a csatlakozó céljának együttesen megfelel, illetve arra alkalmassá tehető. Információk a jogalkalmazáshoz Az EU acquis ( oldal környezetvédelmi joganyag) A közigazgatási hatáskör fajtái: - jogalkotói - irányítási - hatósági (jogérvényesítő) nem hierarchikus igazgatás fajta: irányítás = az egyik a másik felett teljes hatalmat gyakorol, az irányító szerv által rendszeresen ellátott feladatok összességét jelenti, - létesítés, - személyzeti funkció (legalább a vezető kinevezése), - finanszírozási funkció, - szakmai feladat meghatározása

7 7 nem hierarchián kívüli igazgatási fajta - felügyelet - ellenőrzés Az irányítási jog magában foglalja a felügyeletet. Irányítás: az egyik szervezet a másik felett teljes hatalmat gyakorol. Irányítás tartalma: az irányító szerv által rendszeresen ellátott feladatok összességét értjük: - létesítés (szervezet) - személyzeti funkció (legalább a vezető kinevezése) - finanszírozási funkció - szakmai feladatmeghatározás funkciója Az uniós joganyag %-a közigazgatási szféra fogadja. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló (Ket) évi CXL. tv. Ket 12. (2) bekezdés - hatósági ügy: minden olyan ügy, amelyben a közigazgatási hatóság az ügyfelet érintő jogot vagy kötelezettséget állapít meg, adatot, tényt vagy jogosultságot gyakorol, hatósági nyilvántartást vezet, vagy hatósági ellenőrzést végez. - minden egyes hatóság szigorúan meghatározott hatáskörrel rendelkezik és csak ezen belül működhet, - egyes felügyelőségek saját hatáskörükben és csak azon belül engedélyeket adnak ki, figyelő (monitoring) rendszert működtetnek és végrehajtói tevékenységet fejtenek ki: - engedélyek kiadása együttműködés más hatósággal, szakhatósággal osztott hatáskör eljáró hatóság az érintett hatóságok jóváhagyását, engedélyezési feltételeket kell kérni, az engedélybe ezeket be kell építeni - még mindig szét vannak aprózva a hatáskörök a különböző Minisztériumok között - az EU közigazgatását is egy folyamatos modernizációs kényszer jellemzi: - állami beavatkozás erősödik,

8 8 - a piaci viszonyok erősödnek, - az állami kiadások csökkennek, - a demográfiai és gazdasági szerkezetet érintő változások, - reformok, - decentralizáció, - felügyeleti rendszer átalakítása, - költségvetés menedzselése, - ügyfélcentrikusság, - társadalmi bázis kiszélesítése, - jogalkalmazást is érintő reformok, - a közigazgatási jog polgáriasodik. Közvetlen előzés nincs, de kialakulóban az EU közigazgatási jog. Ennek jelei: - Európai Közigazgatási Tér (1997) közös értékek és elvek (megbízhatóság, kiszámíthatóság, nyíltság, átláthatóság, hatékonyság, eredményesség, elszámoltathatóság), - New Public Management tudományos munkaszervezés (magatartás, versenyeredmények beépülése, eredménycentrikusság), - Általános Értékelési Keretrendszer (CAF) minőségbiztosítás, - Közig-gel szemben támasztott alapelvek megjelentek, pl. szubszidiaritás, egyenlőség, méltányosság, hatékony jogi felülvizsgált, arányosság, jogbiztonság, jóhiszeműség, emberi jogok védelme, versenytorzítás tilalma, másik fél meghallgatása. A hatósági szerepkör változása az új szervezetben (zöldhatóság) - közigazgatás korszerűsítése, - egységes zöldhatóság, - egy ablakos ügyintézés, - ügyfélszolgálat (Zöld Pont Irodák) - ügyfélszolgálati Karta Ket. 15. (1) bekezdés ügyfél: az a természetes vagy jogi személy, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek jogát, jogos érdekét vagy jogi helyzetét az ügy érinti, akit (amelyet) hatósági ellenőrzés alá vontak, illetve akire (amelyre) nézve tulajdonát, jogait és vagyontárgyait is ideértve hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz.

9 9 EU hatóság: legalább egy nemzeti szintű hatóság legyen, amelyik az EU jog megvalósításának a felelőse, és az EU felé kapcsolatot tart. EU hatóság fogalma: engedélyezési hatásköre van (általános közigazgatási szerv) A környezetvédelem, természetvédelem, illetve a vízgazdálkodás területén sincs a szervezetre kötelező előírás, csak általános követelmény van. Patriotizmus = átláthatóság, részvétel, számonkérhetőség. A környezetvédelem válsága a földön a jelen gazdasági válsághoz hasonlóan alapvetően erkölcsi okokra vezethetők vissza.

10 10 Fontosabb jogszabályok évi CXL. tv.: a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályai, évi LIII. tv.: a környezet védelméről ( ok: a környezethasználat feltételei és hatósági engedélyezése), évi LVII. tv.: a vízgazdálkodásról (VIII. fejezet: A vízügyi hatósági jogkör), évi LIII. tv.: a természet védelméről, - 72/1996. (V. 22.) Korm. r.: a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról, - 33/2005. (XII. 27.) KvVM r.: a környezetvédelmi, természetvédelmi, valamint vízügyi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól, - 314/2005. (XII. 25.) Korm. r.: a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról, - 347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet: a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről, évi LIX. tv.: az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról, évi XLIX. tv.: a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról, - 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet: a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges kérelemről és mellékleteiről, évi XCIII. törvény: az illetékekről évi CLXVIII. törvény: az Európai Unióról szóló szerződés és az Európai Közösséget létrehozó szerződés módosításáról szóló lisszaboni szerződés kihirdetéséről, évi CXLIV. törvény: a vízitársulatokról

11 11 A Zöldhatóságok feladatai a vízügyi hatósági, szakhatósági, elsőfokú jogkörök ellátása, a hatósági tevékenység ellátásához szükséges laboratóriumok működtetése, nyilvántartások vezetése, a monitoring működtetése, harmadfokú készültség esetén az ár- és belvízvédekezés, vízminőségi kárelhárítás feladataiban való közreműködés, a vízgyűjtőgazdálkodási tervezési részegységek összeállításában való közreműködés, szennyezés-csökkentési intézkedési tervek kidolgozása, vízügyi tárgyú rendelet- és határozattervezetek véleményezése

VÍZILÉTESÍTMÉNYEK, KUTAK HATÁRIDŐ december 31. TÁJÉKOZTATÁS

VÍZILÉTESÍTMÉNYEK, KUTAK HATÁRIDŐ december 31. TÁJÉKOZTATÁS VÍZILÉTESÍTMÉNYEK, KUTAK HATÁRIDŐ 2018. december 31. TÁJÉKOZTATÁS Hazánk ivóvízellátása 95%-ban felszín alatti vízkészleteinkből történik, ezért nagyon fontos hogy a vízkivétel és a vízutánpótlódás egyensúlya

Részletesebben

Vízjogi engedélyezési eljárások

Vízjogi engedélyezési eljárások Vízjogi engedélyezési eljárások SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS 2018. november 07. Schoblocher József szakmai tanácsadó Általános jogi szabályozás Keret szabályozás 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási

Részletesebben

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi. Főigazgatóság Budapest, szeptember 19.

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi. Főigazgatóság Budapest, szeptember 19. Tájékoztató a 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Előadás tartalma 1. A Ket. és az anyagi jogszabályok 2. Eljárásrend vízjogi engedélyezéshez 3. Ügyintézési

Részletesebben

Iktatószám /2012 Hiv. szám: Tárgy: Ács Önkormányzat- Jeges puszta, házi vízellátó rendszer fennmaradási és üzemeltetési engedélye V É G Z É S

Iktatószám /2012 Hiv. szám: Tárgy: Ács Önkormányzat- Jeges puszta, házi vízellátó rendszer fennmaradási és üzemeltetési engedélye V É G Z É S ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Vízügyi Iroda Felszíni Vízvédelmi Osztály 9021 Győr, Árpád

Részletesebben

Vízügyi hatósági feladatok a felszín alatti vizek területén

Vízügyi hatósági feladatok a felszín alatti vizek területén Vízügyi szervezet felépítése BELÜGYMINISZTÉRIUM Vízügyi Helyettes Államtitkársága Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízügyi Igazgatóságok Országos Vízügyi Hatóság Területi Vízügyi Hatóságok OVF és VIZIGEK

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: 96/524-000, Fax: 96/524-024 Ügyfélfogadás az Ügyfélszolgálati Irodán: Hétfő, Kedd, Szerda: 9-15 óráig, Csütörtök: 9-16 óráig Beadványában

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :47. Parlex azonosító: 18Q17QZ90004

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :47. Parlex azonosító: 18Q17QZ90004 Iromány száma: T/15373. Benyújtás dátuma: 2017-04-26 17:47 Miniszterelnökség Parlex azonosító: 18Q17QZ90004 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

alapvető eljárási szabályok az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogad ás ideje

alapvető eljárási szabályok az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogad ás ideje i ügy fajtája/eljárás típusa Hatáskörrel rendelkező szerv Hatáskör átruházása esetén a ténylegesen eljáró szerv Az eljáró szerv területe az ügyintézéshez dokumentumok, okmányok eljárási illetékek (igazgatási

Részletesebben

A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR 1.) 1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról 2.) 347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási

Részletesebben

A Kormány. Korm. rendelete. a vízgazdálkodási bírság megállapításának részletes szabályairól

A Kormány. Korm. rendelete. a vízgazdálkodási bírság megállapításának részletes szabályairól Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 Melléklet a BM/ /2015. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2015. (.) Korm. rendelete a vízgazdálkodási

Részletesebben

a január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási

a január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási Tájékoztató a 2018. január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Vízjogi üzemeltetési engedélyezés. Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei

Vízjogi üzemeltetési engedélyezés. Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei Vízjogi üzemeltetési engedélyezés Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei Vízhasználat gyakorlásához, vízilétesítmény használatbavételéhez (a továbbiakban: üzemeltetéshez) szükséges vízjogi üzemeltetési

Részletesebben

Vízjogi létesítési engedélyezés. Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei

Vízjogi létesítési engedélyezés. Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei Vízjogi létesítési engedélyezés Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei A vízimunka elvégzéséhez, vízilétesítmény megépítéséhez (átalakításához, megszüntetéséhez) szükséges vízjogi létesítési engedélyt

Részletesebben

Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 2. oldal Környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgála

Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 2. oldal Környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgála Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 1. oldal 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet a környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgálatával kapcsolatos

Részletesebben

ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSOK. Az engedély iránti kérelmek tartalmi követelményei

ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSOK. Az engedély iránti kérelmek tartalmi követelményei ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSOK Az engedély iránti kérelmek tartalmi követelményei Ügyintézési határidő: engedélyezési eljárási típusoktól függően változó, de nem számítanak bele a közigazgatási hatósági eljárás

Részletesebben

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK MÁSODFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK MÁSODFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK MÁSODFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI Ssz. Főosztály Osztály II. fokú hatósági ügytípus megnevezése A jogkört megállapító jogszabályhely pontos megjelölése

Részletesebben

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási engedélyezése iránti kérelem

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási engedélyezése iránti kérelem A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási engedélyezése iránti kérelem (a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet,

Részletesebben

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Szervezeti és Működési Szabályzatának a

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Szervezeti és Működési Szabályzatának a Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.-4. -a KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY 2005. ÉVRE 1. Fejezeti szám, megnevezése: 16 Környezetvédelmi

Részletesebben

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljárásokról

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljárásokról Tájékoztató Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján indult vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljárásokról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018. január

Részletesebben

A vízjogi fennmaradási és üzemeltetési engedély, a két engedélyfajta kapcsolata

A vízjogi fennmaradási és üzemeltetési engedély, a két engedélyfajta kapcsolata A vízjogi fennmaradási és üzemeltetési engedély, a két engedélyfajta kapcsolata A. Vízjogi fennmaradási engedély I. Mire szolgál? - Létesítési engedély nélkül vagy attól eltérően megépített vízilétesítmény

Részletesebben

Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: :23. Parlex azonosító: 1M3V9K140003

Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: :23. Parlex azonosító: 1M3V9K140003 Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: 2018-07-05 12:23 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1M3V9K140003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Bajkai István,

Részletesebben

ZHASZNÁLATOK JOGI SZABÁLYOZ ÉS S A A MEZŐGAZDAS LETÉN TAPASZTALATOK AZ ADUVIZIG MŰKÖDÉSI M. koch.gabor@aduvizig.hu. Kép p forrás: www.mnvh.

ZHASZNÁLATOK JOGI SZABÁLYOZ ÉS S A A MEZŐGAZDAS LETÉN TAPASZTALATOK AZ ADUVIZIG MŰKÖDÉSI M. koch.gabor@aduvizig.hu. Kép p forrás: www.mnvh. ÉS S A FELSZÍNI VIZEKET ÉRINTŐ VÍZKÉSZLET-GAZDÁLKODÁSI TAPASZTALATOK AZ ADUVIZIG MŰKÖDÉSI M Kép p forrás: www.mnvh.eu Koch GáborG Felszíni vízgazdv zgazdálkodási ügyintéző Alsó-Duna Duna-völgyi Vízügyi

Részletesebben

Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője

Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Tájékoztató a 2018. január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízilétesítmények (kutak) vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról 1 Tisztelt Lakosság! Az idei évben a médiában is többször

Részletesebben

Általános jogi ismeretek. Tematika:

Általános jogi ismeretek. Tematika: Általános jogi ismeretek Tematika: 1 Általános közigazgatási jog, közigazgatási alapismeretek 2 A közigazgatás intézményrendszere 3 Közigazgatási hatósági eljárás, hatáskör, illetékesség Budapest, 2014

Részletesebben

A hatósági ügy fogalma és az eljárási törvény hatályára vonatkozó szabályok rendszere. A hatósági eljárás meghatározása

A hatósági ügy fogalma és az eljárási törvény hatályára vonatkozó szabályok rendszere. A hatósági eljárás meghatározása A hatósági ügy fogalma és az eljárási törvény hatályára vonatkozó szabályok rendszere 1 A hatósági eljárás meghatározása A közigazgatási szerven kívüli érintett jogalany ügyében megvalósuló jogilag szabályozott

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :02. Parlex azonosító: 1LTBGSIG0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :02. Parlex azonosító: 1LTBGSIG0001 Iromány száma: T/18816. Benyújtás dátuma: 2017-12-08 14:02 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: 1LTBGSIG0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet. a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról. A hatósági jogkörben eljáró szervek II.

72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet. a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról. A hatósági jogkörben eljáró szervek II. 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról A Kormány a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. (7) bekezdésének e) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

Magyar joganyagok - Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - alapító okirata módosí 2. oldal A költségvetési szerv a gazdálkodási besorolása alapján ö

Magyar joganyagok - Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - alapító okirata módosí 2. oldal A költségvetési szerv a gazdálkodási besorolása alapján ö Magyar joganyagok - Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - alapító okirata módosí 1. oldal Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság alapító okirata módosításokkal egységes szerkezetben 1 A környezetvédelmi,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 23. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 23. szám MAGYAR KÖZLÖNY 23. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2017. február 15., szerda Tartalomjegyzék 33/2017. (II. 15.) Korm. rendelet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a szociális,

Részletesebben

Jogszabályok listája

Jogszabályok listája Kiadás száma 03 Kiadás dátuma: 2018.07.10. Oldal 1/8. KÖRNYEZETVÉDELEM 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól 83/1997. (IX.26.) OGY határozat a Nemzeti Környezetvédelmi Programról

Részletesebben

I. Vízjogi létesítési engedély

I. Vízjogi létesítési engedély I. Vízjogi létesítési engedély Ügyleírás: Környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos ügy Vízgazdálkodással kapcsolatos eljárás Vízgazdálkodási hatósági engedélyezési kérelem kút létesítéséhez, használatba

Részletesebben

{0rVszámú előterjesztés

{0rVszámú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere {0rVszámú előterjesztés Előterjesztés a Gazdasági Bizottság részére a Budapest X., volt l. sz. törzsgyári agyagbánya területén vízjogi

Részletesebben

4/2010. (X. 20.) Közigazgatási jogegységi határozat

4/2010. (X. 20.) Közigazgatási jogegységi határozat Hatály: 2010.X.20. - 4/2010. (X. 20.) Közigazgatási jogegységi határozat a társadalmi szervezetek jogállásáról környezetvédelmi közigazgatási hatósági ügyekben, valamint perindítási és kereshetőségi jogáról

Részletesebben

Magyar joganyagok - 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási hatósági jo 2. oldal 2. (1) A vízjogi engedélyezési kötelezettség alá tartozó

Magyar joganyagok - 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási hatósági jo 2. oldal 2. (1) A vízjogi engedélyezési kötelezettség alá tartozó Magyar joganyagok - 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási hatósági jo 1. oldal 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról A Kormány a vízgazdálkodásról

Részletesebben

Tájékoztató. Készült: Budapest, szeptember 30.

Tájékoztató. Készült: Budapest, szeptember 30. Tájékoztató a települési önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó - 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító - vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére A közútkezelői hatáskörök átruházásáról A 2012. évi XCIII. Törvény megszüntette a jegyző közútkezelői hatáskörét

Részletesebben

Magyar joganyagok - Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - alapító okirata módosítás 2. oldal 8. A költségvetési szerv működési köre: a környezetvédelm

Magyar joganyagok - Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - alapító okirata módosítás 2. oldal 8. A költségvetési szerv működési köre: a környezetvédelm Magyar joganyagok - Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - alapító okirata módosítás 1. oldal Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság alapító okirata módosításokkal egységes szerkezetben 1 A környezetvédelmi,

Részletesebben

A magyarországi pala/márgagázzal kapcsolatos jogszabályi környezet elemzése

A magyarországi pala/márgagázzal kapcsolatos jogszabályi környezet elemzése A magyarországi pala/márgagázzal kapcsolatos jogszabályi környezet elemzése Melléklet a környezetvédelmi hatósági hatáskörök megoszlásáról a bányászati tevékenység és kapcsolódó engedélyezések témakörében

Részletesebben

A június 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárása

A június 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárása Tájékoztató a 2018. január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról TARTALOMJEGYZÉK A 2018. június 1. napját

Részletesebben

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Budapest, március

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Budapest, március Tájékoztató a vízgazdálkodási törvény 2018. december 21. napjától hatályos módosulását megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltetett felszín alatti vízkivételt biztosító

Részletesebben

Egyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2018.(XI.29.) rendelete. A közterületek használatáról és a közterületek rendjéről

Egyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2018.(XI.29.) rendelete. A közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Egyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2018.(XI.29.) rendelete A közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Egyek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁRCIUS 20. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Ikt. sz.: Előadó: KTVF: 3101-1/2011. dr. Nagy Zsolt Szirmai Péter Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Tárgy: Mihálygerge

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM 122-06 Víz- és szennyvíztechnológus és vízügyi technikus feladatok A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe

Részletesebben

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi létesítési engedélyezési eljárásról

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi létesítési engedélyezési eljárásról Tájékoztató Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján indult vízjogi létesítési engedélyezési eljárásról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018. január 22.

Részletesebben

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. A Kormány. Korm. rendelete

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. A Kormány. Korm. rendelete 1 A Kormány /2016. (.) Korm. rendelete a hatékony víz-ár politika kialakítása érdekében egyes vízgazdálkodási tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (2) bekezdésében meghatározott

Részletesebben

Szervezeti és szakmai változások, beleértve a felszín alatti vizekkel foglalkozó közigazgatási tudományos és kutató intézményeket (1993-2013)

Szervezeti és szakmai változások, beleértve a felszín alatti vizekkel foglalkozó közigazgatási tudományos és kutató intézményeket (1993-2013) Szervezeti és szakmai változások, beleértve a felszín alatti vizekkel foglalkozó közigazgatási tudományos és kutató intézményeket (1993-2013) Jelinek Gabriella Főosztályvezető-helyettes Vízgyűjtő-gazdálkodási

Részletesebben

Magyar Hidrológiai Társaság Soproni és Győri Területi Szervezet XVI. FERTŐ ANKÉT

Magyar Hidrológiai Társaság Soproni és Győri Területi Szervezet XVI. FERTŐ ANKÉT Magyar Hidrológiai Társaság Soproni és Győri Területi Szervezet XVI. FERTŐ ANKÉT Partvonal értelmezései: Hazai értelmezés: - Vízgazdálkodási lexikon (1970): A folyó v. tó középvízi medrének és a környező

Részletesebben

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatala >>>1145 Budapest, Pétervárad utca 2. SZMSZ BUDAPEST FŐVÁROS XIV. KERÜLET ZUGLÓ ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA Városépítési Osztály

Részletesebben

559/2013. (XII. 31.) KORM. RENDELET

559/2013. (XII. 31.) KORM. RENDELET 559/2013. (XII. 31.) KORM. RENDELET Hatályos: 2014.01.02-2014.01.30 559/2013. (XII. 31.) Korm. rendelet a bányászattal és a távhőszolgáltatással összefüggő kormányrendeletek módosításáról A Kormány a bányászatról

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 1 Magyarország Kormánya az Erzsébet-programról szóló 2012. évi CIII. törvényben (a továbbiakban: Erzsébet Törvény) meghatározott közfeladatokkal összhangban elkötelezett azok magas szakmai színvonalon

Részletesebben

Magyar Hidrológiai Társaság Vízbiztonsági Szakmai Nap

Magyar Hidrológiai Társaság Vízbiztonsági Szakmai Nap A VÍZÜGYI ÉS VÍZVÉDELMI HATÓSÁGI FELADATELLÁTÁS RENDSZERE ÉS A MEGVÁLTOZOTT JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET Magyar Hidrológiai Társaság Vízbiztonsági Szakmai Nap Budapest, 2018. május 9. Dr. Király Zita főosztályvezető

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 2. oldal 2. (1) Az 1. (1) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 2. oldal 2. (1) Az 1. (1) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt Magyar joganyagok - 2015. évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 1. oldal 2015. évi CXVI. törvény az egyes fővárosi fejlesztési beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről 1 Az

Részletesebben

Tisztelt bátmonostori lakosok!

Tisztelt bátmonostori lakosok! Tisztelt bátmonostori lakosok! Bizonyára ismeretes Önök előtt a médiában oly sokszor emlegetett, fúrt és ásott kutakkal kapcsolatos jogi szabályozás, illetve a szabályozás enyhítésére vonatkozó törekvések,

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2015.VI.26.) hatályos állapota A jel a

Részletesebben

347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről

347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről Vízügyi igazgatóság 7/C. (1) A vízügyi igazgatóság (a továbbiakban: igazgatóság) a belügyminiszter irányítása alatt álló, önállóan működő és gazdálkodó központi költségvetési szerv. (2) Az igazgatóság

Részletesebben

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata M10. számú melléklet Az idegen ingatlanok tulajdon- és használati jogának korlátozása Elosztói üzletszabályzat M10.

Részletesebben

A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.)

A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.) A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.) 1 Az előadás tartalmi felépítése 1. A közigazgatási szervek hatósági jogalkalmazói tevékenysége, a közigazgatási eljárási jog és a közigazgatási

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések a kutak fennmaradási/üzemeltetési engedélye tárgyában

Gyakran ismételt kérdések a kutak fennmaradási/üzemeltetési engedélye tárgyában Gyakran ismételt kérdések a kutak fennmaradási/üzemeltetési engedélye tárgyában 1. Milyen kút engedélyezése tartozik a jegyző hatáskörbe? Az adott kútból az éves vízkivétel nem haladhatja meg az 500 m

Részletesebben

Környezetvédelmi tárgyú ügyek

Környezetvédelmi tárgyú ügyek Önkormányzat/Közérdekű adatok/ii/4. menüpontba Környezetvédelmi tárgyú ügyek Zajvédelem A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 1. számú melléklete

Részletesebben

Park és mezőgazdasági öntözőtelepek engedélyeztetése

Park és mezőgazdasági öntözőtelepek engedélyeztetése Park és mezőgazdasági öntözőtelepek engedélyeztetése Cifka Gábor PLANTOR Kft. A vízgazdálkodási tevékenység jogi keretei 2000/60/EK irányelv IV. Magyar Öntözéstechnikai Konferencia köznapi néven: EU Víz

Részletesebben

10. Hatályát veszti az R. a) 43. (2) bekezdése, b) 51. (2) bekezdése, c) 13. számú melléklet 9. sora. 11. E rendelet január 1-jén lép hatályba.

10. Hatályát veszti az R. a) 43. (2) bekezdése, b) 51. (2) bekezdése, c) 13. számú melléklet 9. sora. 11. E rendelet január 1-jén lép hatályba. 86400 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 218. szám 10. Hatályát veszti az R. a) 43. (2) bekezdése, b) 51. (2) bekezdése, c) 13. számú melléklet 9. sora. 11. E rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 65. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 65. szám MAGYAR KÖZLÖNY 65. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. május 6., kedd Tartalomjegyzék 149/2014. (V. 6.) Korm. rendelet Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.)

Részletesebben

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30 JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA 2011. TÉMAKÖR: 1 / 30 Hulladékgazdálkodás Levegővédelem Termékdíj Természetvédelem Vízvédelem, vízgazdálkodás Zaj- és rezgésvédelem 2 / 30 TÖRVÉNYEK

Részletesebben

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi megszüntetési engedélyezési eljáráskról

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi megszüntetési engedélyezési eljáráskról Tájékoztató Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján indult vízjogi megszüntetési engedélyezési eljáráskról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018. január

Részletesebben

Közigazgatási hatósági eljárásjog 1. Az előadás vázlata. A hatósági eljárás fogalma

Közigazgatási hatósági eljárásjog 1. Az előadás vázlata. A hatósági eljárás fogalma Közigazgatási hatósági eljárásjog 1. Az előadás vázlata I. A hatósági eljárás fogalma II. A hatósági tevékenység a közigazgatási tevékenységfajták között. III. fogalma, forrásai IV. A kodifikáció hazai

Részletesebben

Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei. Lajosmizse május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium

Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei. Lajosmizse május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei Lajosmizse 2016. május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium A települési szennyvíz kezeléséről szóló 91/271/EGK

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P I. Költségvetési hatások: Az előterjesztésben foglalt módosítás kizárólag az új tűzoltólaktanyák létrehozását és fejlesztését célzó beruházások megvalósításával összefüggő

Részletesebben

Magyar joganyagok - 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási hatósági jo 2. oldal c) az érintett mezőgazdasági vízszolgáltató, d) termőföl

Magyar joganyagok - 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási hatósági jo 2. oldal c) az érintett mezőgazdasági vízszolgáltató, d) termőföl Magyar joganyagok - 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási hatósági jo 1. oldal 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról A Kormány a vízgazdálkodásról

Részletesebben

Magyar joganyagok - Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - alapító 2. oldal 5. Létrehozásáról rendelkező határozat: 1060/1953. (IX. 3

Magyar joganyagok - Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - alapító 2. oldal 5. Létrehozásáról rendelkező határozat: 1060/1953. (IX. 3 Magyar joganyagok - Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - alapító 1. oldal Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Iktatószám: 1353-2/2013. Hiv. szám: - Tárgy: Várbalog Előadók: 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon:

Részletesebben

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlati bemutatása különös tekintettel a fúrt kutak engedélyezésére

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlati bemutatása különös tekintettel a fúrt kutak engedélyezésére A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlati bemutatása különös tekintettel a fúrt kutak engedélyezésére dr. Fialka Magdolna magdolna.fialka@katved.gov.hu 2016. december A 2016-tól bekövetkező változások

Részletesebben

Tolna Város Önkormányzatának 23/2011. (IX.30.) Ör. rendelete a víziállások létesítésének és fennmaradásának szabályozásáról

Tolna Város Önkormányzatának 23/2011. (IX.30.) Ör. rendelete a víziállások létesítésének és fennmaradásának szabályozásáról Tolna Város Önkormányzatának 23/2011. (IX.30.) Ör. rendelete a víziállások létesítésének és fennmaradásának szabályozásáról Tolna Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. (2) bekezdésében

Részletesebben

Az előadás tartalmi felépítése

Az előadás tartalmi felépítése A diasort hatályosította: dr. Márkus Györgyi (2014.augusztus 15.) 1 Az előadás tartalmi felépítése 1. A közigazgatási szervek hatósági jogalkalmazói tevékenysége, a közigazgatási eljárási jog és a közigazgatási

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A rendelet hatálya 1. A védetté nyilvánítás célja 2.

A rendelet hatálya 1. A védetté nyilvánítás célja 2. Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének Albertirsa Város helyi jelentőségű természeti einek és értékeinek védetté nyilvánításáról és a természetvédelem helyi szabályairól szóló 16/2008.(III.

Részletesebben

147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó

147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról 1. E rendelet hatálya kiterjed

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 223. szám Kormányrendeletek

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 223. szám Kormányrendeletek M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 223. szám 89245 III. Kormányrendeletek A Kormány 527/2013. (XII. 30.) Korm. rendelete a vízügyi ágazat irányításának átalakításával összefüggésben, valamint a vízkárelhárítás

Részletesebben

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Közlekedési Felügyelősége A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai Gida Attila útügyi szakmai tanácsadó Jogszabályi háttér 1988. évi

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület február 24-ei rendes ülésére

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület február 24-ei rendes ülésére Budakalász Város Polgármestere 34/2011.(II.24.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2011. február 24-ei rendes ülésére Tárgy: Javaslat Környezetvédelmi Alapról szóló önkormányzati

Részletesebben

Magyar joganyagok - 239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet - a bányatavak hasznosításá 2. oldal a) a bányató medrére, vízkészletére, valamint az egyéb te

Magyar joganyagok - 239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet - a bányatavak hasznosításá 2. oldal a) a bányató medrére, vízkészletére, valamint az egyéb te Magyar joganyagok - 239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet - a bányatavak hasznosításá 1. oldal 239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet a bányatavak hasznosításával kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről,

Részletesebben

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Ügyleírás A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről,

Részletesebben

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Németh József NMHHH Debreceni hatósági iroda Irodavezető-helyettes 2013. május 30. Az új szabályozás koncepciójának ismertetése Az új szabályozás

Részletesebben

239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet a bányatavak hasznosításával kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről

239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet a bányatavak hasznosításával kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről 239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet a bányatavak hasznosításával kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről A Kormány a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 26. - ának (13)

Részletesebben

Környezetvédelmi és Környezetgazdasági Főosztály -környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos hatáskörök gyakorlása -hatósági ellenőrzést tart

Környezetvédelmi és Környezetgazdasági Főosztály -környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos hatáskörök gyakorlása -hatósági ellenőrzést tart Környezetügyért Felelős Államtitkárság Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségek Nemzeti Park Igazgatóságok 1 Vidékfejlesztési

Részletesebben

Kiegészítő tájékoztatás a fúrt és ásott kutak bejelentésével kapcsolatban

Kiegészítő tájékoztatás a fúrt és ásott kutak bejelentésével kapcsolatban Kiegészítő tájékoztatás a fúrt és ásott kutak bejelentésével kapcsolatban A kutak bejelentésére és fennmaradási engedélyének beszerzésére vonatkozó határidőt előre láthatóan 2 évvel, 2020. december 31-ig

Részletesebben

8296 MONOSTORAPÁTI, PETŐFI U TELEFON,FAX: 87/ , ,

8296 MONOSTORAPÁTI, PETŐFI U TELEFON,FAX: 87/ , , 1 Monostorapáti Közös Önkormányzati Hivatal 8296 MONOSTORAPÁTI, PETŐFI U. 123. TELEFON,FAX: 87/435-055, 535-005, E-mail: mapatik@hu.inter.net Tájékoztatás az engedély nélkül fúrt vagy ásott kutak engedélyeztetéséről

Részletesebben

Magyar joganyagok - 13/2015. (III. 31.) BM rendelet - a vízügyi és a vízvédelmi hatós 2. oldal 5. (1) A díjat az első fokon eljáró hatóságnak a Magyar

Magyar joganyagok - 13/2015. (III. 31.) BM rendelet - a vízügyi és a vízvédelmi hatós 2. oldal 5. (1) A díjat az első fokon eljáró hatóságnak a Magyar Magyar joganyagok - 13/2015. (III. 31.) BM rendelet - a vízügyi és a vízvédelmi hatós 1. oldal 13/2015. (III. 31.) BM rendelet a vízügyi és a vízvédelmi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól

Részletesebben

A Vízügyi és vízvédelmi hatósági szakterület évi tevékenysége II. TAVASZI HATÓSÁGI KEREKASZTAL

A Vízügyi és vízvédelmi hatósági szakterület évi tevékenysége II. TAVASZI HATÓSÁGI KEREKASZTAL A Vízügyi és vízvédelmi hatósági szakterület 2017. évi tevékenysége II. TAVASZI HATÓSÁGI KEREKASZTAL DR. KIRÁLY ZITA FŐOSZTÁLYVEZETŐ 2018. március 21. Jogszabály-változások Ákr.-hez kapcsolódóan: Vgtv.

Részletesebben

71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről

71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0700071.kor HATÁLYOS: 2009.01.25. 71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében

Részletesebben

Tájékoztatás a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási (jegyzői) engedélyezési eljárásáról

Tájékoztatás a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási (jegyzői) engedélyezési eljárásáról Tájékoztatás a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási (jegyzői) engedélyezési eljárásáról Mint ismeretes, a vízjogi létesítési engedély nélkül megépített vízilétesítményekre az ásott és fúrt kutakra vízjogi

Részletesebben

Környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos ügy. Vízgazdálkodással kapcsolatos eljárás

Környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos ügy. Vízgazdálkodással kapcsolatos eljárás Mátyás Ivett Újfehértói Polgármesteri Hivatal Szent I. u. 10.sz. Fsz. 2. iroda. Tel: 290-000, 102-es mellék Fax: 42/290-003 Email: epitesugy@ujfeherto.hu Vízgazdálkodási hatósági engedélyezés Ügyleírás:

Részletesebben

TERVEZET. (4) Az R. 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép. (5) Az R. 2. számú melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

TERVEZET. (4) Az R. 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép. (5) Az R. 2. számú melléklete helyébe a 2. melléklet lép. A Kormány /2013. (..) Korm. rendelete az egyes nagyberuházásokkal összefüggő közigazgatási ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló kormányrendeletek módosításáról A Kormány a nemzetgazdasági

Részletesebben

Az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos tevékenységek uniós szabályozásának hazai jogi vonatkozásai, jogharmonizáció

Az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos tevékenységek uniós szabályozásának hazai jogi vonatkozásai, jogharmonizáció Az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos tevékenységek uniós szabályozásának hazai jogi vonatkozásai, jogharmonizáció Dr. Varga Ildikó Idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos szakmai nap Földművelésügyi

Részletesebben

91/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet

91/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet 91/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet az M4 autópálya/autóút és a 4. számú főút fejlesztéseihez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról

Részletesebben

Dr. Nemes András Általános közigazgatási ismeretek Jogalkotási és jogalkalmazási ismeretek

Dr. Nemes András Általános közigazgatási ismeretek Jogalkotási és jogalkalmazási ismeretek Dr. Nemes András Általános közigazgatási ismeretek Jogalkotási és jogalkalmazási ismeretek c. előadása Köz/ z/állam igazgatási alapok 1. A közigazgatás és az államigazgatás szinonim fogalmak Általános

Részletesebben

89/2007. (IV. 26.) Korm. rendelet

89/2007. (IV. 26.) Korm. rendelet 89/2007. (IV. 26.) Korm. rendelet a budapesti 4-es metróvonal Kelenföldi pályaudvar-bosnyák tér közötti szakasza megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról

Részletesebben

A rendelet hatálya 1..

A rendelet hatálya 1.. Vál Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2010.(XII.14.) önkormányzati rendelete a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló

Részletesebben