WAN technológiák. 4. Az ISDN és a DDR. Mártha Péter

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "WAN technológiák. 4. Az ISDN és a DDR. Mártha Péter"

Átírás

1 4. Az ISDN és a DDR Mártha Péter Név

2 1. ISDN fogalmak 2. ISDN konfiguráció 3. DDR konfiguráció

3 ISDN alapok Integrált szolgáltatású digitális hálózat - Integrated Services Digital Network = ISDN Jellemzők Digitális jeltovábbítás meglevő telefonhálózaton Végponttól végpontig terjedő digitális kapcsolatot biztosít Szabványosított kommunikáció a helyi hurkokon Digitális adattovábbítás különálló csatornákon (B csatorna) Sávon kívüli jelzésrendszer a kapcsolat vezérlésére (D csatorna) Előnyök Többféle adattípus továbbítására alkalmas Gyors kapcsolat-felépítés Gyorsabb adattovábbítás Adatcsatornánként pont-pont kapcsolatok létesítése

4 Az ISDN-szabványok és hozzáférési módszerek Az analóg áramkörök korlátozzák a helyi hurkon keresztül elérhető sávszélességet. Az ISDN technológia digitálisan továbbítja az adatokat a helyi hurkon keresztül. Az ISDN digitális jelek továbbítását teszi lehetővé a meglévő telefonos vezetékrendszeren. Az ISDN-szabványok meghatározzák a végpontok közötti digitális összeköttetéshez használt hardvereket és a hívásfelépítési módszereket. Az ISDN hálózatoknál a digitalizálás a felhasználónál történik. Többféle forgalomtípus, vagyis adat, hang és mozgókép továbbítására egyaránt alkalmas. A kapcsolatokat sokkal gyorsabban hozza létre, mint a modemek. A B csatornák a modemeknél gyorsabb adattovábbításra képesek. A B csatornák alkalmasak egyeztetett pont-pont protokoll (PPP) kapcsolatok létrehozására.

5 Az ISDN-szabványok és hozzáférési módszerek - Az ISDN sávon kívüli jelzésrendszert használ a hívások létrehozásának vezérlésére és a jelzések továbbítására. Ezeket a feladatokat a D (delta) csatorna látja el. - Az ISDN a tárcsázásban szereplő számokat a D csatornán továbbítja gyorsabban érhető el a kapcsolat. - Minden B csatorna sávszélessége 64 kbit/s. Minden ISDN B csatorna külön, a többitől független soros kapcsolatot tud létesíteni. - Az ISDN-vonalak PPP beágyazással is használhatók. A PPP képességei miatt.

6 CCNA 4. ISDN szabványok E protokollok ISDN-re vonatkozó telefon-hálózati szabványok (pl. E.164: nemzetközi címzés, telefonszámok specifikálása) I protokollok Koncepciók, szakkifejezések és általános módszerek leírása (pl. I.200: ISDN szolgáltatások, I.300: hálózati jellemzők) Az I.100 előírássorozat például általános ISDN fogalmakat ad meg, illetve az egyéb I-sorozatbeli ajánlások formátumát definiálja. Az I.200 sorozat az ISDN szolgáltatásaival, az I.300 a hálózati jellemzőkkel, az I.400 pedig az UNI specifikációival foglalkozik. Q protokollok A kapcsolás és jelzés (ISDN hívásfelépítés) működését írják le (pl. Q.921: LAPD, Q.931: ISDN hálózati réteg a hálózat és a terminál között) A jelzés" itt az ISDN-hívások felépítésének folyamatát jelenti.

7 ISDN hozzáférési módok Alapegységek Vonalkapcsolat átvitel alapegysége a B csatorna Vezérlési információk a D csatornán ISDN BRI 2 * 64 kbps B + 1 * 16 kbps D csatorna ISDN PRI Észak-Amerika és Japán: 23 * 64kbps B + 1 * 64kbps D csatorna Európa: 30 * 64 kbps B csatorna + 1 * 64 kbps D csatorna Megfelel a T1/E1 szolgáltatásoknak, ilyen kapcsolatokhoz CSU/DSU használata szükséges

8 Az ISDN-szabványok és hozzáférési módszerek - A B csatorna egy tiszta", 64 kbit/s sebességű digitális csatorna. Azért nevezzük tisztának, mert tetszőleges típusú digitális adat duplex üzemmódú átvitelére használható. - A másik fontos csatorna a D (delta) csatorna. Alapsebességű interfésznél (Basic Rate Interface, BRI) 16 kbit/s, az elsődleges átviteli sebességű interfésznél (Primary Rate Interface, PRI) pedig 64 kbit/s.

9 Az ISDN-szabványok és hozzáférési módszerek A TCP/IP kapcsolatban a vezérlési és a felhasználói adatok ugyanazt az útvonalat használják (háromutas kézfogás) ez nevezzük sávon belüli jelzésrendszernek. Az ISDN ezzel szemben külön csatornát, egy úgynevezett D csatornát alkalmaz a jelzési információk átvitelére. Az adatok keret formájában továbbítódnak HDLC-t vagy PPP-t használva. Az ISDN vonalkapcsolt technológia, vonalkapcsolási alapegysége a B csatorna. A D csatorna forgalma a D csatornákhoz fejlesztett kapcsolatelérési eljárás (Link Access Procedure, LAPD) protokollt használja.

10 Az ISDN háromrétegű modellje és protokolljai Az ISDN az az OSI hivatkozási modell fizikai, adatkapcsolati és hálózati rétegét fedik le. A BRI fizikailag csak egy útvonalat használ, e felett azonban három különálló információs útvonal él, két B és egy D csatorna. A rendszer a három csatorna forgalmát egyetlen fizikai útvonalra multiplexeli. 8 bit a B1 csatornáról 8 bit a B2 csatornáról 2 bit a D csatornáról 6 bit többlet = 24 bit 2x24 Az ISDN BRI keretek 48 bitből állnak. A hálózat másodpercenként négyezer ilyen keretet továbbít, így jön ki a B csatornák 2*(8*4000) = 64 kbit/s kapacitása.

11 Az ISDN háromrétegű modellje és protokolljai A három csatorna az ISDN BRI interfész 192 kbit/s kapacitásából összesen 144 kbit/s-ot köt le. 4000x48 bit/s = bit/s 64 Kb/s+64Kb/s+16 Kb/s=144kb/s A többletbitek a következő feladatokra használhatók: Keretezési bit Biztosítja a szinkronizációt. Terheléselosztás bit Az átlagos bitértéket szabályozza úgy, hogy a kódolt jel egyenáramú összetevője nulla legyen. A megelőző D csatorna-bitek visszhangja Versenyhelyzetek feloldására használják, amikor egy passzív buszon több terminál verseng egyetlen csatornáért. Aktiválás bit A készülékek aktiválására való. Tartalék bit Nincs funkciója.

12 Az ISDN háromrétegű modellje és protokolljai A LAPD-t a D csatornán használják, feladata a jelzési és a vezérlőinformációk helyes továbbítása. A SAPI határozza meg azt az átjárót, amelyen keresztül a harmadik réteg igénybe veheti a LAPD szolgáltatásait. Egy-egy előfizető telephelyén minden végberendezésnek egyedi azonosítóval kell rendelkeznie TEI Ez az üzembe helyezéskor statikus jelleggel is hozzárendelhető. Értéke 0 és 63 között lehet. A dinamikus kiosztású TEI-k a tartományt fogják le. A 127-es, vagyis csupa egyes bitből álló TEI a szórási cím.

13 CCNA 4. Az ISDN modellje, funkciói

14 CCNA 4. Az ISDN modellje, funkciói A szolgáltató hálózatában található kapcsolók a Signal System 7 (SS7) nevű jelzésrendszert használják. A forgalomirányító és az ISDN kapcsoló közötti D csatorna mindig él. Adatkapcsolati eljárásokat a Q.921 protokoll alapján. Mivel a kapcsolótípusok nincsenek szabványosítva, a forgalomirányítók konfigurációjában meg kell adni, hogy milyen típusú ISDN kapcsolóhoz kívánunk csatlakozni. A D csatorna szolgálja a: hívások felépítését, jelzéskezelését hívások lebontását. a 3. rétegbeli Q.931 protokoll alapján.

15 Összefoglalás Háttér: A telefontásraságok igénye volt a teljes digitális hálózat kifejlesztése 1984 ben kezdődött. A meglévő telefonvonalak felhasználásával. A technológia nagyon hasonlít a hagyományos telefonszolgáltatáshoz. Amikor adatokat töltünk le vagy fel, abban az időben a WAN interfész létrehozza a telefonkapcsolatot. Az interfész akkor megy down-ba, ha a kapcsolat lebomlott. Az ISDN előnyei: Digitális jelek és video átvitel, Áramkörkapcsolt adat, és telefonhálózati szolgáltatások (telefonszám, név, cím kijelzés, telefonoknál gyorshívás egyetlen gomb lenyomásával stb.) Gyorsabb hívás a modemnél a sávon kívüli (D csatorna felhasználásával) A hívás ideje kevesebb mint 1 s. A modemhez képest nagyobb adatkapcsolati sebesség. (B (bearer) csatorna 64 Kb/s. Több B csatorna nagyobb sávszélességhasználat. Egyszerű PPP kapcsolat biztosítása.

16 CCNA 4. ISDN komponensek ISDN Komponensek Terminálok, Terminal adapterek (TA), Hálózat határoló berendezés (NT) hálózati végberendezés, Vonal és központ határoló berendezés 4 vezeték hálózati végberendezés Két veték csavart érpár Alközpont Passzív busz max 8 ISDN eszköz kezelésére ISDN kapcsoló Feloldja a korlátait

17 CCNA 4. Egyéni felhasználói csatlakozás

18 CCNA 4. Nagy forgalmú ügyfél csatlakozás

19 Híváskezelés BRI használatakor D csatornán a hívott számküldése helyi ISDN kapcsolónak SS7 jelzéskezelő protokoll segítségével útvonal kiépítés távoli kapcsoló (hívott fél) felé, majd átadja a számot a távoli ISDN kapcsolónak D csatornán jelzés küldés a hívott fél felé Hívott fél hívás csatlakoztató üzenetet küld a távoli ISDN kapcsolónak SS7 segítségével hívás csatlakoztató üzenet helyi kapcsolónak B csatornán végponttól végpontig terjedő kapcsolat létrehozása Helyi ISDN eszköz Távoli ISDN eszköz Helyi ISDN kapcsoló Távoli ISDN kapcsoló

20 ISDN referencia pontok R Nem ISDN kompatibilis, 2-es típusú végberendezés (Terminal Equipment type 2, TE2) és terminálcsatoló (Terminal Adapter, TA) közötti kapcsolatra hivatkozik, például egy RS-232 soros interfészre. S A 2-es típusú hálózati végberendezéshez (Network Termination type 2, NT2) mint előfizetői kapcsolókészülékhez csatlakozó pontokra hivatkozik, amelyek a különféle típusú előfizetői végberendezések közötti hívásokat teszik lehetővé. T Elektromosan az S interfésszel azonos, a NT2 felől az ISDN hálózat vagy az 1-es típusú hálózati végberendezés (Network Termination type 1, NT1) felé vezető kimenő kapcsolatra hivatkozik. S/T jelölés is lehet, mivel elektromosan azonos U Az NT1 és a szolgáltató tulajdonában levő ISDN hálózat közötti kapcsolatra hivatkozik.

21 ISDN referencia pontok TE1 Natív ISDN végberendezés TE2 Nem ISDN készülék TA Terminálcsatoló NT1 ISDN fizikai végződtetése NT2 ISDN összesítő R Nem ISDN kompatibilis eszköz csatlakozása S ISDN eszköz és NT2 közötti kapcsolat T NT2 és NT1 közötti kapcsolat (elektromosan egyezik S-sel) U NT1 és szolgáltató közötti kapcsolat

22 A forgalomirányító ISDN interfészének kiválasztása Európában a telefontársaságok készülékei látják el az NT1 feladatkörét is, az előfizető egy S/T interfészt kap. Az előfizető termináljának sem kell NT1 funkciókat ellátnia. Megfelelő forgalomirányító kiválasztása: ISDN BRI S/T Állapítsuk meg, hogy a forgalomirányító támogatja-e az ISDN BRI-t. A forgalomirányító hátoldalán keressünk BRI csatlakozót vagy BRI WAN interfészkártyát. Határozzuk meg, hogy kinek a feladata az NT1 biztosítása. Az NT1 zárja le az ISDN szolgáltató helyi központjáig húzódó helyi hurkot. Az Amerikai Egyesült Államokban az NT1 készüléket előfizetői végberendezésnek (customer premises equipment, CPE) tekintik, ami azt jelenti, hogy ennek biztosítása az előfizető feladata. Európában a szolgáltató adja az NT1-et. Ha az NT1 a CPE részét képezi, akkor a forgalomirányítónak U interfésszel kell rendelkeznie. Ha a forgalomirányító S/T interfésszel rendelkezik, akkor külső NT1 készülékre lesz szüksége ahhoz, hogy kapcsolódhasson az ISDN szolgáltatóhoz

23 A forgalomirányító ISDN interfészének kiválasztása Ha a forgalomirányító rendelkezik egy BRI jelölésű csatlakozóval, akkor képes az ISDN kapcsolatok kezelésére. Ha natív ISDN interfész van beleépítve, akkor a forgalomirányító TE1 készülékként szolgál, és NT1 készülékhez kell csatlakoztatni. Ha a forgalomirányító U interfésszel rendelkezik, akkor az NT1 is bele van építve. Ha nem rendelkezik BRI jelzésű csatlakozóval, akkor egy meglévő soros interfészt kell használni vele. A nem natív ISDN interfészeknél, egy külső TA készüléket kell csatlakoztatni a soros interfészhez. Ha a forgalomirányító moduláris, akkor valószínűleg natív ISDN interfésszel is lehet bővíteni Egy U interfésszel rendelkező forgalomirányítót soha nem szabad NT1 készülékhez csatlakoztatni, mert az interfész tönkremehet.

24 CCNA 4. ISDN kapcsolótípusok A forgalomirányítókon be kell állítani, kapcsolóval fognak kommunikálni. hogy milyen típusú A D csatorna ISDN kapcsolók által használt jelzéskezelő protokollja minden gyártónál más. Mielőtt a forgalomirányító csatlakozna az ISDN hálózathoz, be kell állítani rajta a helyi központban található kapcsoló típusát. Tudni kell azt is, hogy a telefontársaság milyen szolgáltatásprofil-azonosítókat (service profile identifiers, SPID) rendelt hozzá az előfizetéshez. (a BRI szolgáltatás vonali konfigurációját jellemzi. ) A SPID lehetővé teszi, hogy a hang- vagy adattovábbításra használt készülékek megosztozzanak a helyi hurkon. (SPIDeket csak Észak-Amerikában és Japánban használnak ) Az SPID-ek karaktersorozatok, mindegyik B csatornát azonosítják a központ kapcsolójánál. Az azonosítás után a kapcsoló hozzárendeli az elérhető szolgáltatásokat a kapcsolathoz.

25 ISDN kapcsolótípusok Különböző ISDN kapcsolók Földrajzi elhelyezkedés (ország, régió, stb.) Q.931 különféle megvalósítása D csatorna jelzéskezelője Szolgáltatásprofil azonosító (SPID) Szám, ami jellemzi a BRI vonali konfigurációját Mindegyik B csatornát azonosítják Nem kötelező használni, de lehet, hogy szükség van rá

26 1. ISDN fogalmak 2. ISDN konfiguráció 3. DDR konfiguráció

27 ISDN BRI konfigurálása Lépések Kapcsolótípus választás globálisan vagy interfészenként isdn switch-type kapcsolótípus globális konfigurációs módban az összes Interfész konfigurációs módban az aktuális interfészre állíthatjuk be az ISDN kapcsoló típusát. Szükség esetén SPID beállítása A szolgáltatónak át kell adnia a kapcsolójának típusára vonatkozó információkat és a SPID-eket. (elérhető szolgáltatások körét határozzák meg. ) A kapcsoló típusától függően a SPID-eket is hozzá kell adni a konfigurációhoz. (Pl.:National ISDN-1 és a DMS-100 ISDN de az AT&T 5ESS kapcsolók nem!)

28 ISDN BRI konfigurálása Lépések Kapcsolótípus választás globálisan vagy interfészenként Szükség esetén SPID beállítása Router(config)# isdn switch-type basic-ni Router(config)# interface bri 0/0 Router(config-if)# isdn switch-type basic-ni Router(config-if)# isdn spid Router(config-if)# isdn spid

29 CCNA 4. ISDN PRI konfigurálása ISDN PRI bérelt T1 vagy E1 vonalon keresztül érhető el. PRI konfigurálásakor a fontosabb tennivalók a következők: Adjuk meg az ISDN szolgáltató által a helyi központba telepített PRI kapcsoló típusát. Adjuk meg az ISDN szolgáltató berendezései által alkalmazott T1/E1 vezérlő, keretezés és vonali kódolás típusát. Állítsuk be a PRI csoport időrését a T1/E1 berendezésnek megfelelően, majd adjuk meg az alkalmazott sebességet is. T1/E1 vonalak miatt a forgalomirányítókon nincs interface pri" parancs. T1 vagy E1 vezérlőnek nevezzük. Az ISDN PRI D és B csatornái a vezérlőtől elkülönülten, az interface serial paranccsal konfigurálhatók. Kapcsoló típusa: Router(config)#isdn switch-type primary-net5

30 ISDN PRI konfigurálása Négy lépésben lehet konfigurálni A vezérlő kiválasztása:, a forgalomirányítónak azt a foglalatát (slot) és portját, amelyben a PRI kártya található: Router(config)#controller {t1 e1} {slot/port} Router(config-controller)# Keretezés, a vonali kódolás és az órajel beállítása. Router(config-controller)#framing {sf esf} - keretezés T1 ben Router(config-controller)#framing {crc4 no-crc4} [australia] E1-ben Router(config-controller)#linecode {ami b8zs hdb3} fizikai réteg kódolása USA =B8ZS; Európa =HDB3 Időrések konfigurálása Router(config-controller)#pri-group [timeslots tartomány] T1 vonalnál 1 24, E1 vonalnál az 1 31 időrés-tartomány. Kiválasztunk egy interfészt a PRI D csatorna kezelésére ez egy soros interfész a T1/E1 vonal felé. Router(config)#interface serial{slot/port: unit:}{23 15} E1 esetén 1 31, T1-nél 1 24 a számozás pl:serial 0/0:23 egy T1 PRI összeköttetés D csatornáját jelenti.

31 ISDN PRI konfigurálása Lépések Kapcsolótípus választás T1/E1 vezérlő típus, keretezés és vonali kódolás Időrés, alkalmazott sebesség D csatorna kiválasztása Router(config)# controller t1 1/0 Router(config-controller)# framing esf Router(config-controller)# linecode b8zs Router(config-controller)# pri-group timeslots 1-24 Router(config-controller)# interface serial 3/0:23 Router(config-if)# isdn switch type primary-5ess Router(config)# controller e1 1/0 Router(config-controller)# framing crc4 Router(config-controller)# linecode hdb3 Router(config-controller)# pri-group timeslots 1-31 Router(config-controller)# interface serial 4/0:15 Router(config-if)# isdn switch type primary-net5

32 CCNA 4. ISDN PRI konfigurálása Gyakran használt alinterfészek megkülönböz-tetése ponttal történik. S0/0.23 alinterfészt jelöl S0/0:23 csatornát jelöl

33 CCNA 4. Az ISDN-konfiguráció ellenőrzése BRI interfészek állapotának vizsgálatára használható show isdn status paranccsal végezhetjük el. (ISDN kapcsolóval folytatott kommunikációjának ellenőrzésére alkalmazható.) Az egyeztetése sikerrel zárult

34 Az ISDN-konfiguráció ellenőrzése A show isdn active parancs az aktuális hívásokkal kapcsolatos információkat jeleníti meg Hívott szám A hívás megszakításáig hátralévő idő A hívás várható díja (Advice Of Charge, AOC) A hívás ideje alatt felhasznált számlázási egységek Utalás arra, hogy az AOC adatok a hívások ideje alatt vagy azok befejezésekor jelennek meg A show dialer parancs a tárcsázó interfésszel kapcsolatosan jelenít meg adatokat: Aktuális hívásállapot A tárcsázási időzítők értékei A tárcsázás oka A csatlakoztatott távoli készülék csatornák saját adatait úgy tekinthetjük meg, hogy a kívánt csatorna azonosítóját a parancs után írjuk. Pl:1 csatorna. A show interface bri0/0:1 parancs a forgalomirányítón konfigurált BRI interfész statisztikáit jeleníti meg. A B csatorna PPP beágyazást használ. Az LCP egyeztetése megtörtént, az LCP nyitva van. Két NCP fut, az IPCP és a Cisco Discovery Protocol Control Protocol CDPCP).

35 CCNA 4. Az ISDN-konfiguráció hibáinak elhárítása A debug isdn q921 parancs a forgalomirányító és az ISDN kapcsoló között a D csatornán továbbított, vagyis adatkapcsolati rétegbeli üzeneteket jeleníti meg. Akkor kell használni, ha a show isdn status parancs kimenetében az első réteg nem ACTIVE, a második réteg pedig nem MULTIPLE_FRAME_ESTABLISHED állapotú. A debug isdn q931 parancs segítségével az ISDN kapcsolat harmadik rétegében továbbított, hívások létrehozására és lebontására szolgáló üzenetek tekinthetők meg. A debug ppp authentication parancs a hitelesítési protokollok CHAP és PAP üzeneteit jeleníti meg. A debug ppp negotiation parancs a PPP forgalommal és a PPP összetevőinek egyeztetésekor elküldött üzenetekkel kapcsolatos adatokat jelzi ki. Ezek között az LCP, a hitelesítési folyamat és az NCP üzenetei szerepelnek. Egy sikeres PPP egyeztetés az LCP állapot megnyitásából, a hitelesítésből és az NCP egyeztetésből áll. A debug ppp error parancs a PPP kapcsolat egyeztetésével és működésével kapcsolatos protokollhibákat és hibastatisztikákat jeleníti meg. A debug ppp paranccsal második rétegbeli hibákat lehet elhárítani abban az esetben, ha a show isdn status parancs nem jelez ISDN vonatkozású hibát.

36 Ellenőrzés, hibaelhárítás debug parancsok használata Q.921 és Q.931 protokollok ellenőrzése PPP beállítások ellenőrzése ISDN paraméterek ellenőrzése Router# debug isdn q921 Router# debug isdn q931 Router# show isdn status

37 1. ISDN fogalmak 2. ISDN konfiguráció 3. DDR konfiguráció

38 Dial-on-Demand Routing - DDR Igény szerinti forgalomirányítás (dial-on-demand routing, DDR) a várakozási sorban felgyülemlett, megadott feltételeknek megfelelő forgalmat egy DDR-képes interfészen továbbítja. A tárcsázási listák (dialer list) segítségével történik meg a kiválasztás, amely után létrejön az összeköttetés. megadott protokoll feletti tetszőleges forgalom hatására,vagy egy hozzáférési listából kérdezik le, hogy milyen forgalom esetén jöhet létre az összeköttetés. A tárcsázási listák nem szűrik az interfészek forgalmát!

39 CCNA 4. Dial-on-Demand Routing - DDR 1) A forgalomirányító adatokat kap, az irányítótáblában végzett kereséssel ellenőrzi, van-e útvonal a cél felé, majd meghatározza a kimenő interfészt. 2) Ha a kimenő interfész DDR használatára van konfigurálva, a forgalomirányító egy újabb lekérdezéssel ellenőrzi, hogy a forgalom érdemleges-e. 3) A forgalomirányító egy tárcsázási térkép (dialer map) segítségével meghatározza a hívás felépítéséhez szükséges tárcsázási adatokat, hogy elérhesse a következő ugráson lévő forgalomirányítót. 4) A forgalomirányító ellenőrzi, hogy a tárcsázási térkép használatban van-e. Ha az interfész éppen kapcsolatban áll a kívánt célállomással, akkor elküldi az adatokat. Ha nincs élő kapcsolat a távoli célállomással, a forgalomirányító a BRI D csatornáján keresztül elküldi az összeköttetés létrehozásához szükséges adatokat. 5) Az összeköttetés létrejötte után a forgalomirányító az érdemleges és a nem érdemleges forgalmat egyaránt továbbítja. A nem érdemleges forgalom adatokat és útvonalfrissítéseket egyaránt tartalmazhat. 6) Az inaktivitási időmérő elindul, és egészen addig fut, amíg érdemleges forgalom továbbítására nem kerül sor. Ha az inaktivitási időmérő lejár, akkor a beállításoktól függően a készülék bontja a kapcsolatot.

40 CCNA 4. Dial-on-Demand Routing - DDR nem Bejövő csomag Érdemleges? igen Inaktivitási számláló törlése igen nem DDR hívás igen Interfész ok? nem Csatlakoztatott? Csatlakoztatott? igen nem Telefonszám? igen nem Tárcsázás Küldés

41 CCNA 4. Hagyományos DDR konfiguráció Olyan alapszintű DDR-konfiguráció, amelyben egy interfészhez mindössze egyetlen tárcsázási paraméter-készletet tartozik. Ha egy interfészhez több különböző tárcsázási konfigurációt is meg kell adni, akkor ezt tárcsázási profilok segítségével tehetjük meg. Konfigurálás lépései: Statikus útvonalak definiálása Az érdemleges forgalom definiálása A tárcsázási konfiguráció megadása

42 CCNA 4. Statikus útvonalak definiálása igény szerinti forgalomirányításhoz Dinamikus irányítás esetén a DDR interfész minden egyes útvonalfrissítés vagy hello üzenet elküldésekor tárcsázni fogja távoli párját! Megoldás: statikus útvonal hozzárendelés. Véghálózat esetén alapértelmezett utat kell létrehozni R(config)#ip route hálózati-előtag maszk {cím interfész} [távolság] [permanent] Pl: Home(config)#ip route

43 Az érdemleges forgalom megadása a DDR számára Érdemleges forgalom: megadott protokolltípus IP alapú forgalma Meghatározott forrás- vagy célcímű csomagok Egyéb, a hálózati rendszergazda által megadott feltételeknek megfelelő forgalom A dialer-list paranccsal azonosíthatjuk be. Router(config)#dialer-list tárcsázási-csoport-száma protocol protokoll-neve {permit deny list hozzáférési-lista-száma tárcsázási-csoport-száma egy 1 és 10 között egész érték a dialer-list 1 protocol ip permit minden IP forgalom esetén létrehozza a kapcsolatot. A tárcsázási lista hozzáférési listára is hivatkozhat!

44 CCNA 4. A DDR tárcsázási adatainak megadása A DDR interfészen a következő parancsokkal lehet konfigurálni a PPP-t: Home(config)#username Central password cisco Home(config)#interface bri0/0 Home(config-if)#encapsulation ppp Home(config-if)#ppp authentication chap Home(config-if)#ip address Hozzá kell rendelni egy tárcsázási listát dialer-group nr Minden interfészhez csak egy tárcsázó csoport tartozhat! A dialer map parancs a protokoll szerinti távoli címet egy telefonszámmal rendeli össze. dialer idle-timeout másodperc parancs megszabja, hogy hány inaktív másodperc eltelte után kell megszakítani a kapcsolatot.

45 CCNA 4. A DDR tárcsázási adatainak megadása A dialer map parancs name paramétere alapján követi a forgalomirányító az ISDN hívásokat. A dialer idle-timeout másodperc alapértelmezett értéke 120 sec.

46 Hagyományos DDR konfiguráció Konfigurációs lépések Statikus útvonalak definiálása Érdemleges forgalom definiálása hozzáférési listával és nélküle Tárcsázási konfiguráció megadása Router(config)# ip route Router(config)# access-list 101 deny tcp any any eq ftp Router(config)# access-list 101 permit tcp any any eq 80 Router(config)# dialer-list 2 protocol ip list 101 Router(config)# dialer-list 1 protocol ip permit Router(config)# username ISP password cisco Router(config)# interface bri 0/0 Router(config-if)# encapsulation ppp Router(config-if)# ip address Router(config-if)# dialer-group 2 Router(config-if)# dialer-map ip name ISP Router(config-if)# dialer idle-timeout 180

47 Tárcsázási profilok Jellemzők Hagyományos DDR korlátozásainak feloldása Nincsenek statikus konfigurációk Használat Beágyazás és hozzáférés-vezérlési listák definiálása Hívások meghatározása Szolgáltatások engedélyezése

48 Tárcsázási profilok Lehetőségek Eltérő alhálózatba eső IP címek kiosztása a B csatornán Eltérő beágyazás használata a B csatornán Különböző DDR paraméterek ISDN B csatornák kapacitásának jobb kihasználtsága Profil elemek Tárcsázó interfész Tárcsázási készlet Fizikai interfészek

49 CCNA 4. Tárcsázási profilok A hagyományos DDR esetében a konfiguráció közvetlenül valamely fizikai interfészre vonatkozik. Az adott interfésszel csak a megfelelő alhálózatba eső DDR interfészek teremthetnek DDR kapcsolatot. - egy-egy megfeleltetés! A tárcsázási profilok lehetővé teszik, hogy a fizikai interfészek dinamikusan vegyenek fel különféle jellemzőket, igazodva a kimenő és a bejövő hívások igényeihez. Lehetőségeik: Beágyazási módszer és hozzáférés-vezérlési listák megadása Minimális vagy maximális hívások meghatározása Szolgáltatások be- és kikapcsolása Jobb méretezhetőséget biztosítanak!

50 Tárcsázási profilok Elkülönítik a DDR logikai részét hálózati réteget, a beágyazást és a tárcsázási paramétereket a hívásokat fogadó és indító fizikai rétegtől. Eltérő alhálózatokra eső IP-címek kiosztása adott ISDN interfész B csatornáinak Eltérő beágyazás használata adott ISDN interfész B csatornáin Különböző DDR paraméterek hozzárendelése adott ISDN interfész B csatornáihoz Az ISDN BRI-k több tárcsázási készletbe sorolásával elkerülhető az ISDN B csatornák kihasználatlanul maradása. Tárcsázó interfész Logikai egység, amely célállomás alapján működő tárcsázási profilt használ. Tárcsázási készlet Minden tárcsázó interfész hivatkozik egy tárcsázási készletre, amely adott tárcsázási profilhoz rendelt fizikai interfészek (egy- vagy többtagú) csoportja. Fizikai interfészek Az interfészek konfigurációjában a beágyazási paraméterek mellett meg kell adni azokat a tárcsázási készleteket, amelyekhez az adott interfész tartozik. A PPP hitelesítés, a beágyazási típus és a multilink PPP konfigurálása a fizikai interfészeken történik

51 CCNA 4. Tárcsázási profilok konfigurálása Az interface dialer parancs egy tárcsázó interfészt hoz létre, majd interfészkonfigurációs módba lépteti a készüléket Tárcsázó interfész konfigurálás: 1) Egy vagy több tárcsázó interfész konfigurálása az alapszintű DDR parancsok mindegyikével: IP-cím Beágyazás típusa és hitelesítés Inaktivitási időmérő Tárcsázási csoport az érdemleges forgalomhoz 2) Egy dialer string és egy dialer remote-name, vagyis a távoli forgalomirányító nevének és a tárcsázandó telefonszámnak a megadása. A dialer pool parancs ezt a logikai interfészt fizikai interfészek egy készletével rendeli össze. 3) A fizikai interfészek konfigurálása és hozzárendelésük egy tárcsázási készlethez a dialer pool-member paranccsal. Egy interfész több tárcsázási készletbe is besorolható, erre a dialer pool-member parancs használható.

52 Tárcsázó interfészek konfigurációja Konfigurációs lépések -Tárcsázó interfész kiválasztása -Beágyazás, authentikáció beállítása -IP cím megadása -Inaktivitási időzítő beállítása -Tárcsázási csoport kiválasztása -Tárcsázási készletbe rendelés Router(config)# interface dialer 1 Router(config-if)# ip address Router(config-if)# encapsulation ppp Router(config-if)# dialer remote-name ISP Router(config-if)# dialer string Router(config-if)# dialer pool 1 Router(config-if)# dialer-group 1 Router(config-if)# dialer idle-timer 240 Router(config-if)# encapsulation ppp Router(config)# interface dialer 2 Router(config-if)# ip address Router(config-if)# encapsulation ppp Router(config-if)# dialer remote-name Home Router(config-if)# dialer string Router(config-if)# dialer pool 1 Router(config-if)# dialer-group 2 Router(config-if)# encapsulation ppp

53 Fizikai interfészek konfigurálása Konfigurációs lépések Interfész kiválasztása Tárcsázó készlethez rendelés Prioritások beállítása (ha csak egy interfész áll rendelkezésre, akkor a legmagasabb prioritású készlet fog kitárcsázni) Router(config)# interface bri 0/0 Router(config-if)# dialer pool-member 1 priority 50 Router(config-if)# dialer pool-member 2 priority 50 Router(config)# interface bri 0/1 Router(config-if)# encapsulation ppp Router(config-if)# dialer pool-member 1 priority 100

54 Ellenőrzés, hibaelhárítás Lehetőségek Interfész leírások megjelenítése Aktív ISDN hívások megjelenítése ISDN három rétegével kapcsolatos információk megjelenítése Bejövő, kimenő hívásoknál elküldött hívásfelépítési üzenetek követése DDR-rel kapcsolatos információk Kézi tárcsázás Router# show dialer interface Router# show isdn active Router# show isdn status Router# debug isdn q931 Router# debug dialer events Router# debug dialer packets Router# isdn call interface bri 0/

55 Ellenőrzés, hibaelhárítás Lehetőségek A forgalomirányító sohasem tárcsáz, A forgalomirányító folyamatosan tárcsáz A debug isdn q931 parancs a bejövő és a kimenő hívásoknál elküldött hívásfelépítési üzenetek követésére használható. 0x05 hívás létrehozásával kapcsolatos üzenet 0x02 hívás feldolgozásával kapcsolatos üzenet 0x07 hívás csatlakoztatásával kapcsolatos üzenet 0x0F csatlakoztatási nyugta üzenet A debug dialer events parancs a DDR kapcsolatok létrehozását jelzi üzenettel, és egyben arról is tájékoztat, hogy milyen forgalom okozta a kapcsolat felépülését. Hibás DDR esetén a probléma forrása is megjelenik. Ha egyáltalán nem generál a parancs kimenetet, akkor a forgalomirányító nem észlelt érdemleges forgalmat. Ilyenkor hibásan konfigurált tárcsázási vagy hozzáférési listára kell gyanakodni.

56 Ellenőrzés, hibaelhárítás Folyamatos kitárcsázás: Azt a jelenséget, amikor egy interfész folyamatosan létrehozza és megszakítja a kapcsolatokat, csapkodásnak nevezzük. A debug dialer packet parancs minden alkalommal üzenetet jelenít meg a konzolon, amikor csomag elküldésére kerül sor a DDR interfészen keresztül. Ha egy forgalomirányító nem csatlakozik, pedig csatlakoznia kellene, akkor előfordulhat, hogy nem DDR, hanem ISDN jellegű a hiba. hibás távoli forgalomirányító konfiguráció esetén. A helyi forgalomirányítót az isdn call interface paranccsal kényszeríthetjük rá a távoli forgalomirányító feltárcsázására Ha ez után sincs kommunikáció, akkor a hiba ISD eredetű, ellenkező esetben DDR konfigurációs hiba lépett fel.

57 CCNA 4. Ellenőrzés, hibaelhárítás clear interface bri parancs az interfész összes aktív kapcsolatát megszakítja, és alapállapotba hozza. A parancs rákényszeríti a forgalomirányítót a SPID-eknek az ISDN kapcsolóval való egyeztetésére. Akkor érdemes használni, ha az isdn spid1 vagy az isdn spid2 paranccsal változtatást végzünk az interfészen.

58 Köszönöm a figyelmet!

8. A WAN teszthálózatának elkészítése

8. A WAN teszthálózatának elkészítése 8. A WAN teszthálózatának elkészítése Tartalom 8.1 Távoli kapcsolatok teszthálózata 8.2 A WAN céljainak és követelményeinek meghatározása 8.3 Távmunkás támogatás prototípus Távoli kapcsolatok teszthálózata

Részletesebben

Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok

Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok System i Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok 6. változat 1. kiadás System i Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok 6. változat 1. kiadás Megjegyzés Mielőtt

Részletesebben

Invitel Technocom Távközlési Kft. Általános Szerződési Feltételek. elektronikus hírközlési szolgáltatásokra

Invitel Technocom Távközlési Kft. Általános Szerződési Feltételek. elektronikus hírközlési szolgáltatásokra Invitel Technocom Távközlési Kft. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek elektronikus hírközlési szolgáltatásokra 1. számú melléklet Jelen módosítás hatályba lépésének napja:

Részletesebben

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés Lokális hálózatok Számítógép hálózat: több számítógép összekapcsolása o üzenetküldés o adatátvitel o együttműködés céljából. Egyszerű példa: két számítógépet a párhuzamos interface csatlakozókon keresztül

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

1. Forgalomirányítók konfigurálása

1. Forgalomirányítók konfigurálása 1. Forgalomirányítók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás:

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

CSOMAGSZŰRÉS CISCO ROUTEREKEN ACL-EK SEGÍTSÉGÉVEL PACKET FILTERING ON CISCO ROUTERS USING ACLS

CSOMAGSZŰRÉS CISCO ROUTEREKEN ACL-EK SEGÍTSÉGÉVEL PACKET FILTERING ON CISCO ROUTERS USING ACLS Gradus Vol 2, No 2 (2015) 104-111 ISSN 2064-8014 CSOMAGSZŰRÉS CISCO ROUTEREKEN ACL-EK SEGÍTSÉGÉVEL PACKET FILTERING ON CISCO ROUTERS USING ACLS Agg P 1*, Göcs L. 1, Johanyák Zs. Cs. 1, Borza Z. 2 1 Informatika

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

WAN technológiák 3. PPP

WAN technológiák 3. PPP Cisco CISCO Networking Hálózati Akadémia Academy Program 3. PPP Mártha Péter Név 1. Soros pont-pont kapcsolatok 2. PPP hitelesítés 3. PPP konfigurálás Soros kommunikáció Keretek bitjei egymást követik

Részletesebben

CISCO PACKET TRACER PARANCS SEGÉDLET

CISCO PACKET TRACER PARANCS SEGÉDLET CISCO PACKET TRACER PARANCS SEGÉDLET (Készítette: Várgász) Router> - felhasználói exec mód Router# - privilegizált exec mód Router(config) globális konfigurációs mód Host név beállítása: Router(config)#

Részletesebben

VoIP lehetőségek alacsony sebességű végpontokon

VoIP lehetőségek alacsony sebességű végpontokon VoIP lehetőségek alacsony sebességű végpontokon Szabó Szabolcs MTA SZTAKI Szeged, 2005. március31. MTA Sztaki / ITAK 1 Áttekintés Mi a probléma? Műszaki lehetőségek Teszt konfiguráció (ADSL, MLLN) Problémák

Részletesebben

Dinamikus routing - alapismeretek -

Dinamikus routing - alapismeretek - Router működési vázlata Dinamikus routing - alapismeretek - admin Static vs Dynamic Static vs Dynamic Csoportosítás Csoportosítás Belső átjáró protokollok Interior Gateway Protocol (IGP) Külső átjáró protokollok

Részletesebben

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. Miért építünk hálózatot? Információ csere lehetősége Központosított

Részletesebben

I+K technológiák. Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd

I+K technológiák. Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd I+K technológiák Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd Hálózati struktúrák A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Virtuális magánhálózat Egy lokális hálózathoz külső távoli kliensek csatlakoznak biztonságosan Két telephelyen lévő lokális hálózatot nyílt hálózaton kötünk össze biztonságosan

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 11. gyakorlat OSPF Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n y e g y e t e m

Részletesebben

Hálózatkezelés Szolgáltatási minőség (QoS)

Hálózatkezelés Szolgáltatási minőség (QoS) System i Hálózatkezelés Szolgáltatási minőség (QoS) 6. verzió 1. kiadás System i Hálózatkezelés Szolgáltatási minőség (QoS) 6. verzió 1. kiadás Megjegyzés Jelen leírás és a tárgyalt termék használatba

Részletesebben

IBM i. Szerviz és támogatás 7.1

IBM i. Szerviz és támogatás 7.1 IBM i Szerviz és támogatás 7.1 IBM i Szerviz és támogatás 7.1 Megjegyzés A kiadvány és a tárgyalt termék használatba vétele előtt olvassa el a Nyilatkozatok, oldalszám: 111 szakasz tájékoztatását. Ez

Részletesebben

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA 4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA A címben található jelölések a mikrovezérlők kimentén megjelenő tipikus perifériák, típus jelzései. Mindegyikkel röviden foglalkozni fogunk a folytatásban.

Részletesebben

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán CISCO gyakorlati segédlet Összeállította: Balogh Zoltán 2 1. Forgalomirányítók alapszintű konfigurálása Hostname megadása: (config)#hostname LAB_A Konzol és telnet kapcsolatok jelszavainak megadása: (config)#line

Részletesebben

Konfiguráljuk be a TCP/IP protokolt a szerveren: LOAD INETCFG A menüpontokból válasszuk ki a Proctcols menüpontot:

Konfiguráljuk be a TCP/IP protokolt a szerveren: LOAD INETCFG A menüpontokból válasszuk ki a Proctcols menüpontot: A TCP/IP protokolll konfigurálása Konfiguráljuk be a TCP/IP protokolt a szerveren: LOAD INETCFG A menüpontokból válasszuk ki a Proctcols menüpontot: A NetWare-ben beállítható protokolllok jelennek meg

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek Kommunikációs rendszerek programozása ről általában HUB, Bridge, L2 Switch, L3 Switch, Router 10/100/1000 switch-ek, switch-hub Néhány fontosabb működési paraméter Hátlap (backplane) sávszélesség (Gbps)

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

Router konfigurációs útmutató

Router konfigurációs útmutató Router konfigurációs útmutató Az alábbi leírás router internetes hálózatra kapcsolását, beállítását és az internet kapcsolat megosztását mutatja be egy TP-Link TL-WR740 eszközön keresztül. Bár egyes gyártók

Részletesebben

NAVIGATOR INFORMATIKA Zártkörűen működő Részvénytársaság

NAVIGATOR INFORMATIKA Zártkörűen működő Részvénytársaság NAVIGATOR INFORMATIKA Zártkörűen működő Részvénytársaság Általános Szerződési Feltételek Internet Hozzáférési, Adathálózati Szolgáltatásokra, Valamint ezek Kiegészítő Szolgáltatásaira egységes szerkezetben

Részletesebben

Switch konfigurációs demo

Switch konfigurációs demo 2014.03.20. 5. Sulinet + nyílt nap Budapest Mácsai Gábor Molnár Tamás Hálózatüzemeltetés NIIF Intézet Tartalom A konfiguráláshoz szükséges elemek Hasznos tudnivalók a konfiguráció előtt Alapkonfiguráció

Részletesebben

2013.03.01. napjától hatályos szöveg

2013.03.01. napjától hatályos szöveg 2013.03.01. napjától hatályos szöveg Adathálózati ÁSZF 7. sz. függelék DataLink előfizetői szolgáltatás Tartalomjegyzék 1. Ügyfélkapcsolati helyek... 2 1.1. T-Home ügyfélkapcsolati pontjai...2 1.2. Magyar

Részletesebben

4. Csatlakozás az Internethez. CCNA Discovery 1 4. fejezet Csatlakozás az internethez

4. Csatlakozás az Internethez. CCNA Discovery 1 4. fejezet Csatlakozás az internethez 4. Csatlakozás az Internethez Tartalom 4.1 Az internet fogalma és miként tudunk csatlakozni 4.2 Információ küldése az interneten keresztül 4.3 Hálózati eszközök egy NOC -ban 4.4 Kábelek és csatlakozók

Részletesebben

Mindent egybevetve CCNA Discovery II. szemeszter Hálózati feladatok kis- és középvállalatoknál vagy internetszolgáltatóknál Case Study

Mindent egybevetve CCNA Discovery II. szemeszter Hálózati feladatok kis- és középvállalatoknál vagy internetszolgáltatóknál Case Study Mindent egybevetve CCNA Discovery II. szemeszter Hálózati feladatok kis- és középvállalatoknál vagy internetszolgáltatóknál Case Study Készítette: Kovács Róbert K. 2/14. b Célkitűzés(ek): Készítse el egy

Részletesebben

3.2.1 Internet vagy VPN hozzáférés Szolgáltatás...9 3.2.2 VoIP Szolgáltatás...9

3.2.1 Internet vagy VPN hozzáférés Szolgáltatás...9 3.2.2 VoIP Szolgáltatás...9 VENIEN INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÓ ÉS TANÁCSADÓ KFT. Általános Szerződési Feltételek Készült: 2005. szeptember 28. Hatályos: 2005. szeptember 30. napjától Az ügyfélszolgálat elérhetősége: 1037 Budapest, Orbán

Részletesebben

A B C E F G H. I J K L M N O P I M: LAN 3. port N: LAN 4. port O: Tápfeszültség csatlakozó P: Tápfeszültség kapcsoló

A B C E F G H. I J K L M N O P I M: LAN 3. port N: LAN 4. port O: Tápfeszültség csatlakozó P: Tápfeszültség kapcsoló Termékinformáció A B C E F G H D A: Tápfeszültség kijelző B: WLAN kijelző C: ADSL csatlakozás kijelző D: ADSL adatok kijelzője E: LAN 4. port kijelző F: LAN 3. port kijelző G: LAN 2. port kijelző H: LAN

Részletesebben

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása Milyen előnyei vannak a hálózatoknak. Csoportosítsd a hálózatokat kiterjedésük szerint! Milyen vezetékeket használnak a hálózatok kialakításánál?

Részletesebben

A VértesComp Kistérségi Internetszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. Általános Szerződési Feltételei

A VértesComp Kistérségi Internetszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. Általános Szerződési Feltételei A VértesComp Kistérségi Internetszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Internet-hozzáférési valamint (IP alapú) Bérelt vonali szolgáltatás nyújtására vonatkozó Általános Szerződési Feltételei - Egységes

Részletesebben

Bluetooth mérési útmutató 1. mérés

Bluetooth mérési útmutató 1. mérés Mobil Távközlési és Informatikai Laboratórium BME-HIT Bluetooth mérési útmutató 1. mérés Mérés helye: Híradástechnikai Tanszék Mobil Távközlési és Informatikai Laboratórium I.B.113 Összeállította: Schulcz

Részletesebben

BEST EUROPE Kft. Általános Szerződési Feltételek Internet-hozzáférési szolgáltatáshoz

BEST EUROPE Kft. Általános Szerződési Feltételek Internet-hozzáférési szolgáltatáshoz BEST EUROPE Kft. Általános Szerződési Feltételek Internet-hozzáférési szolgáltatáshoz Készült: 2007. május 01. Módosítva: 2010. március 08. Általános Szerződési Feltételek 2 szolgáltató cégszerű aláírása

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 8. gyakorlat Vezeték nélküli helyi hálózatok Somogyi Viktor S z e g e d i T

Részletesebben

IH Rendezvényközpont 2014. március 24-30.

IH Rendezvényközpont 2014. március 24-30. IH Rendezvényközpont 2014. március 24-30. Felvezető videó h t t p s : / /w w w. y o u tu b e. c o m / w a t c h?v = n lt J t z Bh z - Q Drupal közösség 2008-ban Szegeden A bemutatás alapján ízelítőt kaphattunk

Részletesebben

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 5. gyakorlat Ethernet alapok Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n y e g

Részletesebben

300Hz - 3400Hz. változik az ellenállása. szuperpozíciójaként. forgógépes felépítésű. PAM. Tm=1/(2*fmax)

300Hz - 3400Hz. változik az ellenállása. szuperpozíciójaként. forgógépes felépítésű. PAM. Tm=1/(2*fmax) Mekkora a távközlési-beszédsáv frekvenciatartománya? Mi a szénmikrofon működési elve? Mit nevezünk átviteli szintnek? Mi a számbillentyűs (nyomógombos) hívómű előnye a számtárcsával szemben? Mi célt szolgál

Részletesebben

DWL-G520 AirPlus Xtreme G 2,4GHz Vezeték nélküli PCI Adapter

DWL-G520 AirPlus Xtreme G 2,4GHz Vezeték nélküli PCI Adapter Ez a termék a következő operációs rendszereket támogatja: Windows XP, Windows 2000, Windows Me, Windows 98SE DWL-G520 AirPlus Xtreme G 2,4GHz Vezeték nélküli PCI Adapter Előfeltételek Legalább az alábbiakkal

Részletesebben

TELLMon vevőegység FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. V1.4.96 és újabb verziókhoz Rev. 1.7 2014.03.20

TELLMon vevőegység FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. V1.4.96 és újabb verziókhoz Rev. 1.7 2014.03.20 vevőegység FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ V1.4.96 és újabb verziókhoz Rev. 1.7 2014.03.20 Tartalomjegyzék 1 TELLMon legfontosabb technikai jellemzők:... 3 2 Bevezető... 3 3 Rendszer áttekintés... 5 4 A TELLMon

Részletesebben

55 810 01 0010 55 06 Hálózati informatikus Mérnökasszisztens

55 810 01 0010 55 06 Hálózati informatikus Mérnökasszisztens Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

A Magyar Telekom Nyrt. Általános szerződési feltételei IP Complex Plusz szolgáltatásra...1

A Magyar Telekom Nyrt. Általános szerződési feltételei IP Complex Plusz szolgáltatásra...1 Tartalomjegyzék A Magyar Telekom Nyrt. Általános szerződési feltételei IP Complex Plusz szolgáltatásra...1 1. A szolgáltató adatai...1 1.1. A szolgáltató neve, székhelye, postacíme...1 1.1.2. Szolgáltató

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. Ethernet

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. Ethernet Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg Ethernet Beágyazás a 2. rétegben ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

20. Tétel 1.0 Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok Pozsonyi ; Szemenyei

20. Tétel 1.0 Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok Pozsonyi ; Szemenyei Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok 28.Tétel Az Internet Felépítése: Megjegyzés [M1]: Ábra Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat, amely kisebb hálózatok

Részletesebben

Hálózati réteg, Internet

Hálózati réteg, Internet álózati réteg, Internet álózati réteg, Internet Készítette: (BM) Tartalom z összekapcsolt LN-ok felépítése. z Ethernet LN-okban használt eszközök hogyan viszonyulnak az OSI rétegekhez? Mik a kapcsolt hálózatok

Részletesebben

Az Ethernet példája. Számítógépes Hálózatok 2012. Az Ethernet fizikai rétege. Ethernet Vezetékek

Az Ethernet példája. Számítógépes Hálózatok 2012. Az Ethernet fizikai rétege. Ethernet Vezetékek Az Ethernet példája Számítógépes Hálózatok 2012 7. Adatkapcsolati réteg, MAC Ethernet; LAN-ok összekapcsolása; Hálózati réteg Packet Forwarding, Routing Gyakorlati példa: Ethernet IEEE 802.3 standard A

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata NAT/PAT Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Címkezelés problematikája Az Internetes hálózatokban ahhoz, hogy elérhetővé váljanak az egyes hálózatok

Részletesebben

13. gyakorlat Deák Kristóf

13. gyakorlat Deák Kristóf 13. gyakorlat Deák Kristóf Tűzfal Miért kell a tűzfal? Csomagszűrés - az IP vagy MAC-cím alapján akadályozza meg vagy engedélyezi a hozzáférést. Alkalmazás/Webhely szűrés - Az alkalmazás alapján akadályozza

Részletesebben

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek Telefonszolgáltatásra

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek Telefonszolgáltatásra Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek Telefonszolgáltatásra 1. sz. melléklet Az ÁSZF készítésének dátuma: 2008. január 01. Az ÁSZF utolsó módosításának

Részletesebben

A B C D E F. F: 4. LAN port LED G: Táp csatlakozó H: 4. LAN port I: 3. LAN port J: 2. LAN port

A B C D E F. F: 4. LAN port LED G: Táp csatlakozó H: 4. LAN port I: 3. LAN port J: 2. LAN port Termékinformáció A B C D E F G H I J K L M A: Tápfeszültség LED B: WAN port LED C:. LAN port LED D:. LAN port LED E:. LAN port LED F: 4. LAN port LED G: Táp csatlakozó H: 4. LAN port I:. LAN port J:. LAN

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 2. gyakorlat Wireshark Bordé Sándor S z e g e d i T u d o m á n y e g y e t

Részletesebben

Procontrol RSC-24B. Kezelői, telepítői kézikönyv. RS232 / RS485 adatkonverter. Verzió: 1.4 2007.04.12

Procontrol RSC-24B. Kezelői, telepítői kézikönyv. RS232 / RS485 adatkonverter. Verzió: 1.4 2007.04.12 Procontrol RSC-24B RS232 / RS485 adatkonverter Kezelői, telepítői kézikönyv Verzió: 1.4 2007.04.12 2007 Procontrol Electronics Ltd. Minden jog fenntartva. A Worktime, a Workstar, a WtKomm a Procontrol

Részletesebben

Kommunikációs hálózatok 2 Távközlő rendszerek áttekintése Számozás, ISDN, tel. kp

Kommunikációs hálózatok 2 Távközlő rendszerek áttekintése Számozás, ISDN, tel. kp Kommunikációs hálózatok 2 Távközlő rendszerek áttekintése Számozás, ISDN, tel. kp Németh Krisztián BME TMIT 2016. március 7. Tavasz!! :) A tárgy felépítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb.

Részletesebben

Xenta Adatátviteli termékek

Xenta Adatátviteli termékek Xenta i termékek 51 TAC Xenta 913 LonWorks gateway A TAC Xenta 913 költséghatékony megoldást kínál számos különbözô termék TAC hálózatba való integrálására. A TAC Xenta 913 támogatja a leggyakrabban használt

Részletesebben

Távközlés informatikus szakképzés Távbeszélő berendezések Dia száma: 1

Távközlés informatikus szakképzés Távbeszélő berendezések Dia száma: 1 Távközlési informatikus szakképzés Távbeszélő berendezések / 5 Tanár: Dr. Papp Sándor Távközlés informatikus szakképzés Távbeszélő berendezések Dia száma: Az Integrált Szolgálatú (Szolgáltatású) Digitális

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK. Compagnon Bt.

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK. Compagnon Bt. Compagnon Bt. Általános Szerződési Feltételek egységes szerkezetben Készült: 2006. január 1. Az utolsó módosítás dátuma: 2006. július 10. Hatályos: 2006. augusztus 10. napjától Az ügyfélszolgálat elérhetősége

Részletesebben

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége 3. előadás A TCP/IP modell. Az ISO/OSI és a TCP/IP modell összevetése. Alapvető fogalmak A TCP/IP modell jelentősége Habár az OSI modell általánosan elfogadottá vált, az Internet nyílt szabványa történeti

Részletesebben

I: ADSL vezeték csatlakozója

I: ADSL vezeték csatlakozója Termékismertető A B C D E F G H I J K L M N O P A: Üzemjelző B:. LAN port kijelző C:. LAN port kijelző D:. LAN port kijelző E: 4. LAN port kijelző F: ADSL adatforgalom kijelzője G: ADSL csatlakozás kijelző

Részletesebben

GYVITELTECHNIKAI M SZER SZ

GYVITELTECHNIKAI M SZER SZ GYVITELTECHNIKAI M SZER SZ 1618 szakmai gyakorlat 12. évfolyam Készült: 1999. augusztus 31. Készítette: Nyul Imre Távközlési berendezések alapjai Telefonhálózatok analóg pulse (IWV - impulzus választás)

Részletesebben

Cisco IOS alapozás (Szakály Attila)

Cisco IOS alapozás (Szakály Attila) IOS: Internetwork Operating System Cisco IOS alapozás (Szakály Attila) CLI: Command Line Interface A routereken és switcheken többféle konfigurációs mód van és mindenhol más parancsok adhatók ki, így ha

Részletesebben

Számítógépes hálózatok GY 1516-1

Számítógépes hálózatok GY 1516-1 Számítógépes GY 1516-1 1-2.gyakorlat Követelmények Réteg modellek, alapfogalmak, alapvető eszközök Laki Sándor ELTE IK Információs Rendszerek Tanszék lakis@inf.elte.hu http://lakis.web.elte.hu 1 Elérhetőségek

Részletesebben

Szolgáltatások leírása - lakossági

Szolgáltatások leírása - lakossági 1. sz. melléklet Szolgáltatások leírása - lakossági Tartalom 1.1 GTS Ethernet Line... 3 1.2 GTS Ethernet VPN... 3 1.3 GTS Media Line... 3 1.4 GTS Internet Access... 3 1.5 GTS IP Hosting... 3 1.6 GTS IP

Részletesebben

UMTS RENDSZER ÉS INTERFÉSZEK. UMTS KÓDOSZTÁS ALAPJAI. W-H KÓDOK, KÓDFA. KÓDOSZTÁS, SPEKTRUMSZÓRÁS

UMTS RENDSZER ÉS INTERFÉSZEK. UMTS KÓDOSZTÁS ALAPJAI. W-H KÓDOK, KÓDFA. KÓDOSZTÁS, SPEKTRUMSZÓRÁS UMTS RENDSZER ÉS INTERFÉSZEK. UMTS KÓDOSZTÁS ALAPJAI. W-H KÓDOK, KÓDFA. KÓDOSZTÁS, SPEKTRUMSZÓRÁS 2011. május 19., Budapest A HÁLÓZAT FELÉPÍTÉSE, SZOLGÁLTATÁSOK 2011. május 19., Budapest Felépítés felhasználói

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 11. Hozzáférési listák (ACL-ek) CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 11. Hozzáférési listák (ACL-ek) CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 11. Hozzáférési listák (ACL-ek) 1. A hozzáférési listák működésének alapelvei 2. Hozzáférési listák ACL jellemzők Jellemzők Forgalomirányító interfészén keresztülhaladó forgalomra vonatkozóan

Részletesebben

1. Az internet és használata

1. Az internet és használata 1. Az internet és használata 1.1 Mi az internet? 1.1.1 Az internet és a szabályok Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető hálózatok összessége. Lehetővé teszi mind magánszemélyek mind vállalatok

Részletesebben

Hálózatok I. Várady Géza. Műszaki Informatika Tanszék Iroda: K203 Email: varady.geza@mik.pte.hu

Hálózatok I. Várady Géza. Műszaki Informatika Tanszék Iroda: K203 Email: varady.geza@mik.pte.hu Hálózatok I. Várady Géza Műszaki Informatika Tanszék Iroda: K203 Email: varady.geza@mik.pte.hu Vezeték nélküli előfizetői hurok LMDS Milliméteres hullámok miatt tiszta rálátás kell Falevelek felfogják

Részletesebben

Hálózati útmutató. A biztonságos és megfelelõ kezelés érdekében használat elõtt olvassa el az Általános Beállítási Útmutató biztonsági információit.

Hálózati útmutató. A biztonságos és megfelelõ kezelés érdekében használat elõtt olvassa el az Általános Beállítási Útmutató biztonsági információit. Hálózati útmutató 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Bevezetés A hálózati kábel csatlakoztatása a hálózathoz A készülék beállítása a hálózaton A Windows konfigurálása A nyomtató funkció használata A SmartNetMonitor for

Részletesebben

1.2.2. Az eszközök közti összeköttetés, azaz csatolás szerint 1.2.2.1. Szorosan csatolt rendszerek

1.2.2. Az eszközök közti összeköttetés, azaz csatolás szerint 1.2.2.1. Szorosan csatolt rendszerek 1.1. Hálózatok átalában A számítógép hálózat számítógépek összekapcsolt rendszre, amit valamilyen (speciális) cél érdekében hoztak létre. Ezn célok lehetnek: Erőforrások megosztása Feldolgozás biztonsága

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2009. szet. 25. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv

Részletesebben

INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE

INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE SP 7403 és SP 7405 INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE 1/11 Tartalomjegyzék Általános ismertetés...3 Funkció...3 WAN interfész...3 LAN interfész...3 Felügyelet...3 Tápfeszültség...3

Részletesebben

Tűzfal megoldások. ComNETWORX nap, 2001. I. 30. ComNETWORX Rt.

Tűzfal megoldások. ComNETWORX nap, 2001. I. 30. ComNETWORX Rt. Tűzfal megoldások ComNETORX nap, 2001. I. 30. ComNETORX Rt. N Magamról Hochenburger Róbert MCNI / MCNE MCNI = Master CNI MCNE = Master CNE CNI = Certified Novell Instructor CNE = Certified Novell Engineer

Részletesebben

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz Frekvencia tartományok Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2007 5. Fizikai réteg Médium közös használata, példa: ADSL LF (Low Frequency) = LW (Langwelle) = hosszúhullám MF (Medium Frequency) =

Részletesebben

I 2 C, RS-232 és USB. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Oláh Tamás István 2015.04.08

I 2 C, RS-232 és USB. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Oláh Tamás István 2015.04.08 I 2 C, RS-232 és USB Informatikai eszközök fizikai alapjai Oláh Tamás István 2015.04.08 Az I 2 C Busz Phillips által kifejlesztett kétvezetékes szinkron adatátviteli eszköz integrált áramkörök összekapcsolására

Részletesebben

DWL-510 2,4GHz Vezeték nélküli PCI adapter

DWL-510 2,4GHz Vezeték nélküli PCI adapter Ez a termék a következő operációs rendszereket támogatja: Windows XP, Windows 2000, Windows Me, Windows 98SE, Macintosh OS X (10.2.x vagy ennél magasabb) DWL-510 2,4GHz Vezeték nélküli PCI adapter Előfeltételek

Részletesebben

Tartalom. 8.1 ISP biztonsági megfontolások 8.2 ISP felelősség 8.3 Szolgáltatói szerződés 8.4 Biztonsági mentések és katasztrófahelyzet helyreállítás

Tartalom. 8.1 ISP biztonsági megfontolások 8.2 ISP felelősség 8.3 Szolgáltatói szerződés 8.4 Biztonsági mentések és katasztrófahelyzet helyreállítás ISP felelősség Tartalom 8.1 ISP biztonsági megfontolások 8.2 ISP felelősség 8.3 Szolgáltatói szerződés 8.4 Biztonsági mentések és katasztrófahelyzet helyreállítás ISP biztonsági megfontolások 8.1 Vissza

Részletesebben

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

System i. 6. változat 1. kiadás

System i. 6. változat 1. kiadás System i Tárolási 6. változat 1. kiadás megoldások System i Tárolási 6. változat 1. kiadás megoldások Megjegyzés Jelen leírás és a tárgyalt termék használatba vétele előtt feltétlenül olvassa el a Nyilatkozatok,

Részletesebben

A TechSon Prémium kategóriás DVR-ek beállítása távoli betekintéshez

A TechSon Prémium kategóriás DVR-ek beállítása távoli betekintéshez A TechSon Prémium kategóriás DVR-ek beállítása távoli betekintéshez 1. Helyi kapcsolat adatainak megszerzése A már meglévő helyi hálózat adatait egy, a hálózatba kötött számítógép segítségével kiolvashatjuk.

Részletesebben

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban

Részletesebben

Router#debug ppp {packet negotiation error authentication compression cbcp} // ppp debuggolása

Router#debug ppp {packet negotiation error authentication compression cbcp} // ppp debuggolása CISCO WAN CONFIGURATION Router(config-if)#encapsulation hdlc // enable hdlc PPP R2(config)#username R1 password cisco // ezzel tud majd a másik routerre belépni pap, chap-pal R2(config)#interface Serial0/0/0

Részletesebben

Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2

Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2 StP Beléptető Rendszer Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2 s TARTALOMJEGYZÉK 1. ALKÖZPONTOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ (INTERNET)... 3 2. RS485... 3 3. OLVASÓ- ÉS KÁRTYATÍPUSOK, OLVASÓ KEZELÉS, EGY

Részletesebben

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet A leírást készítette: Török Viktor (Kapitány) GAMF mérnökinformatikus rendszergazda FOSZK hallgató, Hálózatok II. tárgy Web: http://prog.lidercfeny.hu/ Források: Medgyes

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2780 1. A csomag tartalma Vezetéknélküli router Hálózati adapter Ethernet kábel Kézikönyv 2. A rendszer bekötése xdsl / Modem TÁP TÁP Notebook vezeték nélküli hálózati adapterrel

Részletesebben

Az INVITEL Zrt. Nagykereskedelmi szélessávú országos bitfolyam. hozzáférés szolgáltatása. Általános Szerződési Feltételei. 2. sz.

Az INVITEL Zrt. Nagykereskedelmi szélessávú országos bitfolyam. hozzáférés szolgáltatása. Általános Szerződési Feltételei. 2. sz. Az INVITEL Zrt. Nagykereskedelmi szélessávú országos bitfolyam hozzáférés szolgáltatása Általános Szerződési Feltételei 2. sz. melléklete Műszaki melléklet és Függelékei 2012. január 1. 1 1. A Kötelezett

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

4. Az alkalmazások hatása a hálózat tervezésre

4. Az alkalmazások hatása a hálózat tervezésre 4. Az alkalmazások hatása a hálózat tervezésre Tartalom 4.1 A hálózati alkalmazások azonosítása 4.2 A gyakori hálózati alkalmazások magyarázata 4.3 A minőségbiztosítás (Quality ot Service, (QoS)) bevezetése

Részletesebben

DI-784 11a/11g Kétsávos 108Mbps Vezeték nélküli Router

DI-784 11a/11g Kétsávos 108Mbps Vezeték nélküli Router Ez a termék a bármely mai ismert web böngészővel (pl. Internet Explorer 6 vagy Netscape Navigator 6.2.3) beállítható. DI-784 11a/11g Kétsávos 108Mbps Vezeték nélküli Router Kezdő lépések 1. Amennyiben

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 4028 Debrecen, Nyíl u. 134 Telefon/ fax: 52/541-241 ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Készítés dátuma: 2006 decemder 01. Utolsó módosítás kelte: 2015 december 15. Hatályba lépés kelte: 2016 januar 1. HB

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ A CIB BANK ZRT. POS SZOLGÁLTATÁSÁRÓL HATÁLYOS: 2014. MÁRCIUS 15-TŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ A CIB BANK ZRT. POS SZOLGÁLTATÁSÁRÓL HATÁLYOS: 2014. MÁRCIUS 15-TŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ A CIB BANK ZRT. POS SZOLGÁLTATÁSÁRÓL HATÁLYOS: 2014. MÁRCIUS 15-TŐL TARTALOM 1. Előnyei... 3 2. Elfogadott kártyatípusok... 3 3. A szolgáltatás igénybevétele... 3 4. Technikai jellemzők...

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Számítógépes Hálózatok 2008 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Előadás Hétfő, 14:00-16:00 óra, hely: Szabó József terem

Részletesebben

N900 vezeték nélküli, kétsávos Gigabit router

N900 vezeték nélküli, kétsávos Gigabit router Védjegyek A NETGEAR, a NETGEAR logó, valamint a Connect with Innovation a NETGEAR, Inc. és/vagy leányvállalatai védjegye és/vagy bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban és/vagy más országokban. Az információk

Részletesebben

Az első lépések KX-TDA100. Tartalomjegyzék. Hibrid IP alközpont. Típusszám: KX-TDA200

Az első lépések KX-TDA100. Tartalomjegyzék. Hibrid IP alközpont. Típusszám: KX-TDA200 Hibrid IP alközpont Az első lépések KX-TDA100 Típusszám: KX-TDA200 Tartalomjegyzék 1. Telepítés előtt...2 2. Telepítés...4 3. A hibrid IP alközpont elindítása...11 4. A hibrid IP alközpont egyéni beállításai...12

Részletesebben

int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a rétegeknek az a feladatuk, hogy valamiféle feladatot végezzenek

int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a rétegeknek az a feladatuk, hogy valamiféle feladatot végezzenek Hálózatok (2. rész) Sorozatunk e részében szó lesz az entitásokról, a csatolófelületekrõl, a protokollokról, a hivatkozási modellekrõl és sok minden másról. int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a eknek

Részletesebben

A CIB Bank Zrt. POS kártyaelfogadás szolgáltatása

A CIB Bank Zrt. POS kártyaelfogadás szolgáltatása A CIB Bank Zrt. POS kártyaelfogadás szolgáltatása 1 A CIB Bank POS kártyaelfogadói szolgáltatásával, különböző hazai és nemzetközi kibocsátású kártyák elfogadását biztosítja azon jogi- vagy természetes

Részletesebben

Beléptető rendszer. Felhasználói kézikönyv

Beléptető rendszer. Felhasználói kézikönyv Beléptető rendszer Felhasználói kézikönyv Technikai adatlap Tartalomjegyzék TCP/IP rendszer működése TCP/IP egy ajtó / két irányú beléptető központ TCP/IP két ajtó / két irányú beléptető központ TCP/IP

Részletesebben