MAKRO MONITOR június 22.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAKRO MONITOR. 2009. június 22."

Átírás

1 MAKRO MONITOR 9. június. 9. június. Globális gazdasági környezet: Fordulatot mutató adatok Az előretekintő konjuktúra indexek a bizalmi indikátorok és az ipari termelés alakulása stabilizálódást mutatnak, és bár továbbra is a negatív tartományban tartózkodnak, egyre kisebb visszaesést vetítenek előre. A visszatekintő mutatók is a várakozásoknál kedvezőbben alakultak az elmúlt negyedévben, a dinamikák mélypontja január környékén lehetett. További, az eddigieknél kisebb mértékű visszaesés várható, azonban a szinteket tekintve is még idén elérjük a mélypontot a harmadik-negyedik negyedévben. Belföldi kereslet: A korábban vártnál is nagyobb visszaesés 9-ben 9 első negyedéve a korábbi előrejelzéseknél erőteljesebb fékeződést hozott a régiós és a hazai növekedésben, amihez a hazai termelőszektor először kibocsátásának radikális mérséklésével, majd a foglalkoztatottság ill. a bérdinamika csökkentésével reagált. Ugyanakkor több gazdasági mutatószám arra enged következtetni, hogy a visszaesés túlnyomó része már megtörtént, így az év második felében már kismértékű emelkedés következhet be. Államháztartás: Teljesíthetőnek tartjuk a hiánycélokat A kormányzat idei deficit prognózisát a beépített tartalékok felhasználásával teljesíthetőnek ítéljük, azonban a jövő évben további beavatkozás nélkül nagyon erős felfelé mutató kockázatokat látunk a kormányzati előrejelzésekkel kapcsolatban. Saját előrejelzésünkben 9-re,1%-os, 1-re,3%-os deficitprognózis szerepel. Külső egyensúly: 9-ben erőteljesen csökken majd, 1-ben már enyhén emelkedhet a külső finanszírozási igény mértéke Az elérhető külső források csökkenése miatt erősen szűkül a folyó fizetési mérleg hiánya 9-ben, a folyó fizetési mérleg hivatalos hiánya 3,5 milliárd euróra, a GDP %-ra mérséklődhet. A csökkenés mögött a háztartások és a vállalatok hitelfelvételének visszaesése miatti, kényszerű nettó megtakarítói pozíció-javulás áll. 1-ben, a válság enyhülésével és a folyamatok normalizálódásával már enyhe emelkedés várható. Infláció: A recesszió ellenére is magas lesz az infláció Az infláció emelkedése mögött elsődlegesen a hatósági intézkedések ÁFA és jövedéki adó emelések, valamint a hatósági ártámogatások csökkentése állnak. Emellett azonban ismét komolyabb inflációs nyomás várható a nyersanyagárak, főként az élelmiszerek irányából. A legfőbb dezinflációs hatás a jelentős gazdasági lassulás ereje továbbra is kérdéses, egyelőre nem volt képes érdemben csökkenteni az inflációt. OTP Bank Elemzési Központ Monetáris politika: A megugró infláció miatt későbbre tolódhat a kamatcsökkentés időpontja A jegybank február óta nem változtatott az irányadó kamatszinten. 9 további részében a globális és belföldi kockázatok magasan tartják majd a forinteszközöktől elvárt felárakat, ami a jelentősen emelkedő inflációval és az emelkedő inflációs várakozásokkal együtt a kamatcsökkentési ciklus kezdetének kitolódását okozhatják. Előrejelzési horizontunkon 1 végére 7,5%-ra csökkenő irányadó kamatszinttel számolunk.

2 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS A fontosabb makrogazdasági mutatók prognózisa Főbb makrogazdasági mutatószámok Tény Előrejelzés Nominális GDP (folyó áron, mrd Ft) Bruttó hazai termék,8%,%,1% 1,1%,5% -,8% -,7% Lakossági fogyasztás,8% 3,% 1,9% -1,7% -,1% -,% -1,7% Háztartások fogyasztási kiadásai,5% 3,% 1,9%,7% -,7% -7,% -,% Közösségi fogyasztás -,1% -,1% 5,8% -,% -,1%,%,% Állóeszköz felhalmozás 7,9% 8,5% -,% 1,5% -,% -1,%,% Export 15,% 11,3% 18,% 15,9%,% -15,% 3,% Import 13,7% 7,% 1,8% 13,1%,% -15,% 3,1% Kormányzati szektor egyenlege (mrd Ft) GDP arányában -,9% -8,3% -9,3% -5,% -3,% -,1% -,3% Folyó fizetési mérleg egyenlege (mrd euró)* -,9 -, -5, -,1-8,9-3,5-5,1 GDP arányában -8,% -,8% -,% -,% -8,% -3,9% -5,% Bruttó nominális keresetek** 7,3% 7,% 7,3%,% 7,1% 1,3% 1,% Bruttó reálkeresetek,% 3,7% 3,3% -1,5% 1,1% -3,7% -,% Foglalkoztatottság (éves változás) -,%,1%,7% -,% -1,8% -3,8% -,% Munkanélküliségi ráta (éves átlag),1% 7,% 7,5% 7,% 7,9% 1,% 1,% Infláció (éves átlag),% 3,% 3,9% 8,%,% 5,%,1% Infláció (dec/dec) 5,5% 3,3%,5% 7,% 3,5% 8,5%,9% Jegybanki alapkamat (év vége) 9,5%,% 8,% 7,5% 1,% 9,5% 7,5% 1 éves dkj-kamatláb (átlag) 1,7%,8% 7,3% 7,% 9,% 9,9% 8,7% Reálkamat (átlag, ex post) 3,8% 3,1% 3,3% -,5%,9%,5%,% EUR/HUF árfolyam (átlag) 51, 8,, 51,3 51,5 87,8 78,1 EUR/HUF árfolyam (év vége) 5, 5,7 5,3 53,,8 85, 75, Forrás: KSH, MNB, OTP Bank *: A folyó fizetési mérleg hivatalos hiánya (tévedések és kihagyások nélkül) **: A bérek számításánál a versenyszféra esetében a fehéredés és a prémiumok megváltozott szezonalitásától szűrt, míg a költségvetési bérek esetében az eredményszemléletű béradatok használtuk

3 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS JAVULÓ MUTATÓK ÁM MÉG MINDIG A NEGATÍV TARTOMÁNYBAN (Szaniszló Bálint) Előző Makro Monitorunk óta jelentős mértékben javultak a világgazdasági kilátások. A rövidbázisú mutatók ugyan továbbra is a negatív tartományban tartózkodnak, azonban az utóbbi hónapokban mind a várakozásoknál, mind a megelőző értéküknél kedvezőbben alakultak. A szinteket tekintve, a gödör alját valószínűleg még idén, a harmadik-negyedik negyedév környékén érhetjük el, ezt követően pedig már pozitív negyedév/negyedév dinamikák várhatók. Sokkal jobb, mint negyed éve a bizalmi indexek mellett a visszatekintő mutatók is javultak Míg három hónapja arról kellett beszámolnunk, hogy a fejlett világ gazdaságai, élükön az Egyesült Államokkal folyamatosan romló teljesítményt nyújtanak a finanszírozási környezet drasztikus megváltozása miatt jelentősen visszaesett belső kereslethez történő alkalmazkodás következtében, az elmúlt negyedévben több olyan adat is megjelent, ami alapján arra következtetünk, hogy a várakozások már elérhették mélypontjukat. Amerikai fogyasztói bizalmi indexek (pont) A feldolgozóipari várakozások alakulása (pont) ABC Conference Board University of Michigan (j.s.) New York Fed Dallas Fed ISM (j.s.) Az előretekintő mutatók ugyan továbbra is a visszaesést prognosztizáló tartományban találhatók, azonban értékük március óta emelkedik. Ennek következtében egyre többen vélik úgy, hogy az újabb Nagy gazdasági világválságot vizionáló forgatókönyveket félre lehet tenni, és ennek megfelelően az amerikai recesszió méretére vonatkozó várakozások (abszolút értelemben vett) növekedése megállt. A visszatekintő mutatók többségénél továbbra sem látszik a fordulat, az azonban biztató, hogy a várakozásoknál rendre kedvezőbb adatok jelennek meg és a visszaesés üteme is csökkenni látszik. 5 Az új építések alapján még nem látszik a fordulat Amerikában (ezer db) A lakáseladások szintjében megállt a visszaesés a tengerentúlon (ezer db) Kiadott építési engedélyek Megkezdett építések Újlakás eladások Használt lakás eladások (j.s.)

4 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Az amerikai lakáseladások sem estek már tovább az elmúlt hónapokban, ám az új építésekben nem látszik még a fordulat. A tengerentúlon továbbra is zajlik az alkalmazkodás a visszaeső kereslethez, hetente átlagosan ezer új munkanélküli-segély kérelmet nyújtanak be, a tartósan segélyből élők száma pedig az utóbbi hónapokban átlagosan 1 ezer fővel nőtt hetente. Azonban a megszűnő álláshelyek száma az utóbbi hónapokban már csökkent, úgy tűnik, hogy januárban lehetett a mélypont. Segélyből élők száma Amerikában (ezer fő) Álláshelyek változása a tengerentúlon (ezer db) Új munkanélküliek Tartósan segélyből élők (j.s.) Nem mezőgazdasági álláshelyek Feldolgozóipari álláshelyek (j.s.) A fentiekhez hasonló képet fest az ipari termelés alakulása is. Bár a rövidbázisú indexek továbbra is negatívak, egyre kisebb mértékben esik vissza a termelés. Az új megrendelések rövidbázisú indexe is nulla körüli értéket mutat, azaz úgy tűnik, hogy a rendelésállomány sem esik már tovább. A kiskereskedelmi indexek általában később fordulnak, mint a fenti mutatók, azonban az ICSC kiskereskedelmi indexe áprilisban már pozitív volt. Az ipari termelés ugyan még csökken Amerikában, de egyre kisebb mértékben (hó/hó, %) A kiskereskedelmi indexek is javulást mutatnak a tengerentúlon (hó/hó, %) Ipari megrendelések Vállalati beruházások Ipari termelés Tartós javak rendelésállománya (j.s.) Ipari termelés Kiskereskedelmi forgalom Épitőipari kiadások ICSC kiskereskedelmi értékesítések Európában is a tengerentúliakhoz hasonló jeleket láthatunk mind az előre, mind a visszatekintő mutatók alakulásában. Bár az első negyedéves GDP-adatok a vártnál jelentősen rosszabbak lettek az Unió országaiban, valószínűleg ez volt a legnagyobb mértékű negyedéves visszaesés és a második-harmadik negyedévben ugyan továbbra is negatív lesz a rövidbázisú GDP dinamika, de az első negyedévesnél kisebb lesz a visszaesés mértéke. A legtöbb üzleti bizalmi index már az év elején fordult és azóta egyre kedvezőbb értékeket vesz fel, a ZEW növekedési várakozásokat tükröző mutatója április óta már a pozitív tartományban található (májusi értéke 8,5 pont, utoljára. júniusában volt ilyen magas és áprilist megelőzően majdnem két évig volt negatív). A fogyasztói bizalmi indexek ennél valamivel kedvezőtlenebb képet festenek, azonban az eurózónára vonatkozó mutató értéke áprilisban már emelkedett.

5 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Fogyasztói bizalmi indexek Európában (pont) Üzleti bizalmi indexek Európában (pont) Eurózóna Sentix Eurózóna ZEW Eurózóna feldolgozóipari PMI Németország ZEW Németország IFO üzleti várakozások Eurózóna Németország A visszatekintő mutatók esetében is úgy tűnik, hogy túl vagyunk a mélyponton, bár a rövidbázisú indexek továbbra is negatívak, de egyre kisebb mértékben. Sőt, a német ipari termelés márciusi értéke már stagnálást mutatott. Az ipari termelés alakulása Európában (hó/hó, %) Szezonálisan igazított munkanélküliség Európában (%) ,5 11 1,5 1 9,5 9 8,5 8 7, Eurózóna Németország Eurózóna Németország Válságkezelő intézkedések A visszaesés mérséklődéséhez hozzájárultak a különböző fiskális és monetáris intézkedések. A tengerentúlon az új adminisztráció új elképzeléseket vázolt fel a bankok mérlegeinek megtisztítására. Timothy Geithner pénzügyminiszter március végi bejelentése értelmében az állam (magántőke bevonásával) 5 milliárd dollárnyi rossz eszköztől szabadítaná meg a bankszektort milliárd dollárt a tavaly novemberben elfogadott alapból (TARP) biztosítanának, így az ügylethez nincs szükség újabb törvényhozási felhatalmazásra. A mechanizmus úgy nézne ki, hogy pl. 1 dollárnyi rossz eszközt 8 dollárért megvásárolna az állambefektető közös alap. Ebből pl. 7 dollárt hitelből finanszíroznának ekkor a hitelre garanciát vállalna a Szövetségi Betétbiztosítási Intézet (FDIC), a maradék 1 dollárt pedig paritásos alapon az állam ill. a magánbefektető biztosítaná. Ha a megvásárolt eszköz ára emelkedik bizonyos időtávon (ami automatikusan piacképességet is jelent), a realizált bevételből visszafizetik a hitelt, a nyereségen pedig egyenlő arányban osztoznak. Ha az eszköz ára csökken, a veszteséget is egyenlő arányban viselik, a hitelt pedig a FDIC fizeti vissza. A magántőke bevonása melletti legfőbb érv, hogy így valószínűleg kiküszöbölhető az a korábbi kritika, hogy az állam túlságosan magas áron tehermentesítheti a bankszektort. Geithner szerint ha megfelelő érdeklődés mutatkozik a magánbefektetői oldalon, az eszközvásárlás összértéke az 1 milliárd dollárt is elérheti (az amerikai bankrendszer tulajdonában lévő rossz eszközök állománya jelenleg kb. -5 milliárd dollár). 5

6 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Amerika és az eurózóna országai közös intézkedéseket is hoztak a válság hatásainak enyhítése érdekében. Április -án, Londonban ült össze a húsz legfejlettebb ország képviselője, ahol 11 milliárd dolláros csomagot állítottak össze. Az egyik legfontosabb lépés az IMF tartalékainak megháromszorozása volt. A szervezet eddigi, 5 milliárd dollárnyi keretét 5 milliárd dollárral növelték, ezen felül további 5 milliárd dollárral bővítették az SDR (Special Drawing Rights, különleges lehívási jogok) keretet. Ehhez a tagállamok az IMF hiteleknél megszokott feltételek vállalása nélkül is hozzájuthatnak, kifejezetten olyan célokból, mint például a jegybank devizatartalékainak növelése, akut likviditási problémák kezelése, vagy a devizaárfolyam védelme. Emellett a világkereskedelem fellendítésére 5 milliárd dollárt szántak, valamint 1 milliárd dollárral bővítették a fejlesztési bankok rendelkezésére álló keretet. A találkozó másik fő témáját az adóparadicsomok jelentették, mivel ezek az országok a nemzetközi sztenderdeket kikerülve potenciális kockázati forrást jelentenek. A legfőbb támogatói az adóparadicsomok elleni fellépésnek az amerikaiak, az angolok, és a franciák voltak, akik mostantól sokkal keményebb gátat kívánnak szabni az adóelkerülésnek. A fejlett országok ugyanis nem csak azt kifogásolják, hogy a befektetők a pénzüket az adóparadicsomokban helyezik biztonságba, hanem, hogy ezek a tranzakciók átláthatatlanok. Emellett bírálták a hitelminősítőket is, akikre valószínűleg ki fogják terjeszteni a felügyeletek hatáskörét. Január óta azok a jegybankok, melyek számára még volt rá lehetőség, tovább mérsékelték irányadó kamatukat a meredeken zuhanó reálgazdasági teljesítmény miatt. A japán és az amerikai jegybanknak már nem volt tere további kamatcsökkentésre, azonban a svájci jegybank, a Bank of England és az EKB is vágott irányadó rátáján. Utóbbié jelenleg 1%-on áll, azonban a piaci várakozások alapján további 5 bázispontos lazítás várható. Mivel a Fed elérte klasszikus eszköztárának határát, a pénzmennyiség növelésével ( quantitative easing ) lazít tovább a monetáris kondíciókon. Ennek az a típusa Európában nem járható, melynek során a jegybank állampapírokat vásárol, ugyanis törvény rögzíti, hogy az EKB, valamint tagországainak jegybankjai nem élhetnek ezzel az eszközzel. A vezető jegybankok irányadó rátájának alakulása (%) A Lehman Brothers csődje Fed Fund ECB BoE SNB BoJ Infláció és maginfláció a fejlett országokban (év/év, %) USA infláció eurózóna infláció USA maginfláció eurózóna maginfláció A likviditásnövelés azon útja viszont lehetséges lenne, hogy az EKB nagymértékben szélesíti a készpénzért cserébe elfogadható vállalati adósság típusú instrumentumok körét (ún. repó ügylet, melynek során a jegybank először készpénzt ad pl. vállalati kötvényekért, és ezzel egy időben a két fél megállapodik a később végrehajtandó fordított irányú tranzakcióról is), egyelőre azonban nem sikerült előrelépést elérni a kérdésben. A problémát az jelenti, hogy az esetlegesen felmerülő veszteségeket az EKB tagjai méretarányosan viselnék, és ez nem tetszik pl. a német kormánynak. Nehézséget okoz az is, hogy míg a Fed többségi döntéssel hozza meg intézkedéseit, az EKB kormányzótanácsa konszenzus kialakítására törekszik A deflációs veszélyek folyamatosan mérséklődnek, a legfrissebb várakozások ugyan az év egészére,7%-os árcsökkenést jeleznek előre a tengerentúlon, ez azonban bőven a kezelhető szinten belül van. Ismét előtérbe kerültek azonban az inflációs félelmek, melyek a jegybankok által biztosított többletlikviditás kivonásával kapcsolatban merültek fel. A tőzsdéken is jelentős hangulati változás következett be, aminek következtében a nagyon alacsony árfolyamon forgó részvények jelentős korrekciója zajlott le az elmúlt két hónapban. Az emelkedést a pénzügyi szektor vezette mely az utóbbi időszakban egyébként is meghatározta a kereskedés irányát a bankpapírokra

7 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS vonatkozó S&P index több mint 5%-kal emelkedett az elmúlt negyedévben. Az emelkedés tartóssá válásával párhuzamosan erősödtek azok a vélemények, melyek szerint nem egy egyszerű medvepiaci raliról van szó, hanem a tőkepiacokon már túl vagyunk a mélyponton és bár várható az emelkedés korrekciója, ez csak mérsékelt lesz. Vannak azonban lefelé mutató kockázatok, melyek a válság egy újabb hullámát indíthatják el. Ezek közül a leginkább aggasztó az NPL ráták megugrása, melyek a körbetartozások mentén megbéníthatják a gazdaságot, ez pedig a tőkepiacokat is újra a mélybe rántaná. A fő tőzsdeindexek alakulása az elmúlt egy évben (8.5. = 1%) 11% 1% 9% 8% 7% % 5% % 3% MSCI EMEA DJ Stoxx Europe S&P ,,5, 3,5 3,,5, éves kötvényhozamok alakulása az elmúlt egy évben (%) US 1 Yr Bond Német 1Yr Bund A GDP-arányos államadósságok jelentős növekedésével párhuzamosan a hosszú kötvények hozamai is emelkedésnek indultak, az elmúlt negyedévben több mint 5 bázispontot haladva felfelé Németország és az Egyesült Államok esetében. Nem tett jót a hozamszinteknek a japán államadósság leminősítése a Moody s, és Nagy-Britannia kilátásainak negatívra rontása a Standard & Poor s által. Az előző Makro Monitorunkban jelzett átrendeződés is folytatódott, az USA külkereskedelmi pozíciója tovább javult a legjelentősebb nettó megtakarító országokkal szemben. Az USA külkereskedelmi egyenlegének alakulása a legjelentősebb nettó megtakarító országokkal szemben (millió dollár) Olajexportáló országok Németország Kína Dél-Korea Japán Az eurózóna külkereskedelmi mérlegének és folyó fizetési mérlegének alakulása (milliárd euró) Az eurózóna külkereskedelmi mérlege Az eurózóna folyó fizetési mérlege

8 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Biztató jelek a régióban is Évesített negyedéves GDP-alakulás 3 Bulgária Csehország 1-1 Lengyelország Románia - Szlovákia -3 - Magyarország Fontos különválasztani a fejlett piacoktól a régió kilátásait. Az első negyedéves GDP adatok negatív meglepetést okoztak a térségben, melyet öt fő tényezőre vezethetünk vissza. Ezek közül az első a külső exportkereslet visszaesése, amely különösen súlyosan érintette a régiós országokat, hiszen válság idején a beruházások és a tartós fogyasztási javak iránti kereslet nagyobb mértékben esik vissza, a régió fő exportcikkei pedig ezek voltak. A másik külső tényező a tőkebeáramlások hirtelen elapadása, aminek következtében a belső kereslet is összeomlott a hitelből finanszírozott fogyasztás és beruházás eltűnése miatt. A belső okok közül fontosak a fiskális reakciók, melyek a kiadások csökkentésével, illetve a bevételek növelésével tovább mélyíthetik a recessziót. Azokban az országokban, ahol magas a devizahitelek aránya, a hazai fizetőeszköz leértékelődése további plusz terhet jelent a privát szféra számára a megnövekedett törlesztő részleteken keresztül. Az alacsonyabb kibocsátás ráadásul növekvő munkanélküliséget eredményez, ami még inkább visszavetheti a fogyasztást. Régiós országok euróban számított, szezonálisan igazított exportja (8Q = 1%) Bulgária Csehország Észtország Magyarország Lettország Litvánia Lengyelország Románia Szlovénia Szlovákia GDP-arányos hitelflow-k a régió országaiban (%) Bulgária Magyarország Románia Szlovákia Horvátország Ukrajna Montenegró (j.s.) A fenti okok közül a két külső tényező már úgy tűnik, elérte mélypontját, Lettország kivételével a régió országaiban már emelkedett az export euróban vett értéke az utóbbi hónapok szezonálisan igazított adatai alapján. Várhatóan a hitelflow-k sem esnek már tovább, a bankok feltöltötték likviditási tartalékaikat, így a második negyedévtől zéró, esetleg enyhén pozitív hitelflow-ra számítunk. Ennek irányába hatnak az IMF csomagok is. A belső tényezők közül úgy tűnik, hogy az árfolyam-gyengülések is lecsengtek, ugyan egy magasabb árfolyam mellett, de stabilizálódni látszanak a nemzeti devizák. 8

9 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Régiós bizalmi indexek Szlovákia Csehország Bulgária Románia Magyarország Lengyelország (j.s.) Régiós országok ipari termelésének alakulása (hó/hó, %) Bulgária Csehország Magyarország Románia Szlovákia Lengyelország Lengyelország kivételével a régiós bizalmi indexek is javulást mutatnak, csakúgy, mint a rövidbázisú ipari termelés mutatók. Ahogy a fejlett gazdaságok esetében is látható volt, az utóbbi hónapok értékei emelkedtek, ám az ottani adatokkal szemben, a régióban már több ország esetében is pozitív volt a hó/hó index. A régió válság előtti növekedése alapvetően két pillérre épült, az egyik a konvergencia, a másik pedig az olcsó forrásokból történő gyarapodás volt. Ez utóbbi a válsággal megszűnt, azonban az alacsonyabb munkaerőköltség továbbra is magasabb növekedést biztosíthat a régió számára a válság mérséklődését követően. % 3 Az USA és az eurózóna 9-es növekedésére vonatkozó várakozások konszenzusának alakulása a Bloombergen (%) % 3 3 % Az USA és az eurózóna 9-es inflációjára vonatkozó várakozások konszenzusának alakulása a Bloombergen (%) % USA GDP Eurózóna GDP USA infláció Eurózóna infláció Összességében nagymértékben javultak mind a fejlett, mind a fejlődő országok gazdasági kilátásai az elmúlt negyedévben, ez azonban nem jelenti azt, hogy már elértük a gödör alját. A mutatók bár kedvező irányban változtak, többségük továbbra is a negatív tartományban található, ami további esést vetít előre ám ennek mértéke egyre kisebb. A mélypontot még idén, a harmadik-negyedik negyedév környékén elérhetjük, ezt követően már pozitív negyedév/negyedév dinamikára számítunk. 9

10 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS EGYRE SÚLYOSABB A HELYZET A BALTIKUMBAN; KÖZÉP-KELET EURÓPA POZÍCIÓJA SOKKAL KEDVEZŐBB (Dunai Gábor) Februári Makro Monitorunkban amellett érveltünk, hogy a régiós, a külső forrásból finanszírozott reálkonvergenciára épülő növekedési modell válságban van, és a balti országok példáján mutattuk be a korrekciós mechanizmust kiindulva abból, hogy a folyamat ott egy évvel korábban elindult, és az alkalmazkodás metódusa nagyjából hasonló lesz minden országban. Most viszont amellett érvelünk, hogy a Lettországgal, illetve szélesebb értelemben véve a Baltikummal kapcsolatos problémák kivetítése a régióra nem megalapozott, mert bár a korábbi növekedési modell és a mostani korrekciós mechanizmus is hasonló, de a nagyságrendek, illetve a sokkokhoz való alkalmazkodási képesség terén jelentős eltérések mutatkoznak a két régió között. Az elmúlt hónapokban nagyban romlott a balti országok megítélése Februári Makro Monitorunk óta folyamatosan romlanak a régiós növekedési kilátások, ami automatikusan gyengíti a belső egyensúlyi pozíciót, erősíti az államháztartás helyzetével kapcsolatos aggodalmakat és fiskális kiigazításra kényszeríti a kormányzatokat. A prociklikus kormányzati intézkedések pedig további mélyítik a válságot. Különösen súlyos a helyzet a balti államokban, amely országok esetében 9-re jelenleg már 1% feletti GDP-visszaesést várnak az elemzők. A mély recesszió és a növekvő költségvetési hiány miatt felerősödtek azon várakozások, hogy a balti államok kénytelenek lesznek feladni rögzített árfolyamrendszerüket. A 9-es GDP-dinamikára vonatkozó várakozások konszenzusának alakulása (8. negyedik negyedéves nominális GDP-vel súlyozott, év/év, %) 9 8 Az Európai Bizottság idei és jövő évi deficitre vonatkozó legfrissebb előrejelzése (számtani átlag, a GDP %-ában) nov.8 dec.8 jan.9 balti államok febr.9 márc.9 visegrádi négyek ápr.9 máj balti államok visegrádi négyek Forrás: Consensus Economics, OTP Elemzés Forrás: Európai Bizottság, 9. tavasz Az alábbiakban amellett próbálunk érvelni, hogy a kelet-közép európai régió esetében nem indokolt a balti országokéhoz hasonló recessziótól tartani, és a régió kilátásai sokkal kedvezőbbek. 1. A balti gazdaságok az elmúlt évtizedben tapasztalt növekedése sokkal inkább épült a külső finanszírozásra és a belső fogyasztás hitelből finanszírozott bővülésére, mint pl. a visegrádi országoké Noha a felzárkózás alapja a külső forrásbevonásra épülő reálkonvergencia a két régióban azonos, magában a felzárkózás folyamatában jelentős eltérések mutatkoztak. A XXI. sz. első évtizedében Lettország, Litvánia és Észtország még régiós összehasonlításban is impozáns növekedést produkált. Lényeges különbség volt a térség többi országával összehasonlítva, hogy a Baltikumban jóval nagyobb volt a külső finanszírozás szerepe, és a növekedés motorja is inkább a hitelből finanszírozott belső fogyasztás, mint a beáramló működőtőke felhasználására épülő, a nemzetközi konjunktúrát kihasználó exportszektor volt. Számos mutató alakulása a gyorsuló gazdasági növekedés mellett egyre táguló folyó fizetési mérleg hiány, illetve az ezzel párhuzamosan 1

11 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS felpörgő infláció arra utalt, hogy a balti gazdaságok erősen túlfűtött állapotba kerültek. Ennek eredményeképp a háztartási szektor nettó finanszírozási képessége több éven keresztül negatívvá vált. Az erősen túlfűtött gazdasági környezetben azonban az állam nem folytatott elég prudens magatartást, noha a balti államokra jellemzően a kiegyensúlyozott vagy enyhén szufficites költségvetés volt a jellemző. Ilyen gazdasági környezetben azonban a költségvetésnek sokkal több megtakarítást kellett volna képeznie a magánszektor eladósodásának fékezésére 1. És bár a balti államok államadóssága az elmúlt években csökkeni tudott a teljes gazdaság bruttó adósságállománya elképesztő mértékben nőtt. Ezek miatt a külső források eltűnése jóval nagyobb hatással volt az északi országokra, mint pl. a visegrádi négyekre. A folyó fizetési mérleg GDP-arányos egyenlegének alakulása (számtani átlag, negyedéves, %) dec.99 jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. Forrás: Eurostat, OTP Elemzés jún.3 dec.3 jún. dec. jún.5 dec.5 balti államok visegrádi négyek jún. dec. jún.7 dec.7 jún.8 dec dec.99 A működőtőke-beáramlás és a folyó fizetési mérleg egyenlegének aránya (számtani átlag, negyedéves, %) jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. Forrás: Eurostat, OTP Elemzés jún.3 dec.3 jún. dec. jún.5 dec.5 balti államok visegrádi négyek jún. dec. jún.7 dec.7 jún.8 dec A nettó finanszírozási képesség alakulása (számtani átlag, negyedéves, a GDP %-ában) A háztartási fogyasztás szintjének aránya a GDP-hez (számtani átlag, negyedéves, %) balti államok, kormányzat + háztartások visegrádi négyek, kormányzat + háztartások balti államok, kormányzat visegrádi négyek, kormányzat balti államok, háztartások visegrádi négyek, háztartások Forrás: Eurostat, OTP Elemzés 55 dec.99 jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. jún.3 dec.3 jún. dec. jún.5 dec.5 jún. balti államok visegrádi négyek Forrás: Eurostat, OTP Elemzés dec. jún.7 dec.7 jún.8 dec.8 A balti gazdaságokban a kibocsátás bővülésének korrekciója már 8. első negyedévében, a tőkepiaci turbulencia első hullámának hatására elindult. Nagy szerepe volt ebben, hogy a balti országokat szinte 1%- ban a skandináv bankrendszer hitelezte, ami másfél évtizeddel korábban már átélt egy komoly bankválságot, és a problémák első jelére gyorsan és jelentős mértékben elkezdte leépíteni balti kitettségét. A külső finanszírozási források elapadásával a balti országok a GDP %-ára rúgó folyó fizetési mérleg hiánya egy év alatt 5%-ra mérséklődött. A visegrádi országokban jóval kisebb volt a külső kitettség, és 8. végéig nem látszódott érdemi visszaesés a finanszírozásban (azóta már igen). 1 A balti államokban az átlagos deficit -8-ban -,5% volt, míg pl. Bulgáriában alacsonyabb növekedés mellett 1,% volt az átlagos többlet. 11

12 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS dec.99 Átlagos GDP-növekedés a Baltikumban ill. a visegrádi országokban (reál GDP-vel súlyozott, negyedéves, év/év, %) jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. jún.3 dec.3 balti államok jún. dec. jún.5 dec.5 jún. visegrádi négyek dec. jún.7 dec.7 jún.8 dec dec.99 A jellemzően exportra* ill. jellemzően belföldre termelő ágazatok hozzáadott értékének aránya a GDP-hez (számtani átlag, negyedéves, %) jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. jún.3 balti államok export visegrádi országok export dec.3 jún. dec. jún.5 dec.5 jún. dec. jún.7 dec.7 jún.8 balti államok belföld visegrádi országok belföld Forrás: Eurostat, OTP Elemzés Forrás: Eurostat, OTP Elemzés *jellemzően exportra termelő ágazat: ipar; jellemzően belső piacra termelő ágazatok: leginkább építőipar, azon kívül: kereskedelmi javítás, szállásszolgáltatás, szállítás, raktározás, posta, távközlés, pénzügyi ill. ingatlanszolgáltatás, gazdasági szolgáltatás, közigazgatás, oktatás, egészségügy, közösségi szolgáltatás, háztartások tevékenysége A külső források eltűnése rendkívül gyors és nagyméretű korrekciót okozott a beruházásokban és fogyasztásban is. A balti államok esetében a recessziót súlyosbítja a rögzített árfolyamrendszer, így a romló versenyképességhez a térség országai csak a bértömeg csökkenésén keresztül tudnak alkalmazkodni, nominális leértékelődéssel nem. Ezért a munkaerő-piaci alkalmazkodás különösen erős volt a Baltikumban, ami erős deflációs nyomást okozhat. A balti államok helyzete azért is különösen kényes, mert a rögzített árfolyamrendszer esetleges feladása a devizahitelek nagyon magas arányának köszönhetően komoly pénzügyi stabilitási problémákat okozhat. A másik oldalról a rögzített árfolyamrendszer fenntartása a deflációs nyomáson keresztül növeli a jövedelem arányos törlesztő terheket, ami az árfolyam leértékelődéshez hasonlóan növeli a pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggodalmakat, és ebben az esetben a külpiaci versenyképesség is csak hosszabb távon tud normalizálódni. dec A foglalkoztatottság növekedése (számtani átlag, negyedéves, q1 = 1) A munkanélküliség alakulása (számtani átlag, negyedéves, %) márc. júl. nov. márc.3 júl.3 nov.3 márc. júl. nov. márc.5 júl.5 nov.5 márc. júl. nov. márc.7 júl.7 nov.7 márc.8 júl.8 nov.8 dec.99 jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. jún.3 dec.3 jún. dec. jún.5 dec.5 jún. dec. jún.7 dec.7 jún.8 dec.8 balti államok visegrádi négyek Forrás: Eurostat, OTP Elemzés balti államok visegrádi négyek Forrás: Eurostat, OTP Elemzés A vállalati-lakossági hitelállomány több mint 8%-a devizában denominált. 1

Negyedéves előrejelzés a magyar gazdaságra 2007 tavasz

Negyedéves előrejelzés a magyar gazdaságra 2007 tavasz 1 Negyedéves előrejelzés a magyar gazdaságra 27 tavasz Az elemzést készítették: Erdős Szabolcs, Gáspár Pál, Oszlay András (szerk.), Pellényi Gábor, Sass Magdolna Az elemzéshez használt adatbázis 27. április

Részletesebben

Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés. 2012. június

Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés. 2012. június Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés 2012. június Századvég Gazdaságkutató Zrt. Strategopolis Kft. Századvég Alapítvány A jelentést Balatoni András kutatási igazgató szerkesztette. A jelentés egyes

Részletesebben

Bizonytalan külső környezet, stagnáló magyar gazdaság

Bizonytalan külső környezet, stagnáló magyar gazdaság Makrogazdasági elemzés 212. tavasz Bizonytalan külső környezet, stagnáló magyar gazdaság A Magyar Fejlesztési Bank makrogazdasági elemzése Vezető közgazdász: Gém Erzsébet Készítette: Gém Erzsébet Mikesy

Részletesebben

JeLenTés AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 2011. december

JeLenTés AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 2011. december JeLenTés AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 2011. december JeLenTés AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 2011. december Kiadja: Magyar Nemzeti Bank Fe le lõs ki adó: dr. Simon András 1850 Budapest, Szabadság tér 8 9. www.mnb.hu

Részletesebben

MAGYARORSZÁG AKTUALIZÁLT KONVERGENCIA PROGRAMJA 2009-2012

MAGYARORSZÁG AKTUALIZÁLT KONVERGENCIA PROGRAMJA 2009-2012 2010.01.27. MAGYARORSZÁG AKTUALIZÁLT KONVERGENCIA PROGRAMJA 2009-2012 Budapest, 2010. január Tartalom 1. Gazdaságpolitikai célok... 2 2. Makrogazdasági folyamatok és előrejelzés... 4 2.1. Külső feltételek...

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2015 2018

MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2015 2018 MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2015 2018 2015. április TARTALOM 1. GAZDASÁGPOLITIKAI CÉLOK... 3 2. MAKROGAZDASÁGI FOLYAMATOK ÉS ELŐREJELZÉS... 5 2.1. NEMZETKÖZI KÖRNYEZET...

Részletesebben

MAKROGAZDASÁGI ÉS PÉNZPIACI ÁTTEKINTÉS. 2013. június

MAKROGAZDASÁGI ÉS PÉNZPIACI ÁTTEKINTÉS. 2013. június Takarékbank Elemzés MAKROGAZDASÁGI ÉS PÉNZPIACI ÁTTEKINTÉS 213. június I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ A magyar gazdaság szempontjából meghatározó jellegű külső kereslet oldaláról a 213-as év nem indult fényesen:

Részletesebben

INFL ÁCIÓS J E L E N T É S

INFL ÁCIÓS J E L E N T É S INFL ÁCIÓS J E L E N T É S 15 J Ú N I U S ... nagy bölcsesség az, ki célt tud tenni maga kívánságainak. Zrínyi Miklós: Mátyás király életéről INFL ÁCIÓS J E L E N T É S 15 J Ú N I U S Ki ad ja: Ma gyar

Részletesebben

JELENTÉS A PÉNZÜGYI STABILITÁSRÓL

JELENTÉS A PÉNZÜGYI STABILITÁSRÓL JELENTÉS A PÉNZÜGYI STABILITÁSRÓL 21. február Készítette: a Magyar Nemzeti Bank Bankfõosztálya és Pénzpolitikai fõosztálya Kiadja: a Magyar Nemzeti Bank Titkársága Kiadásért felel: Dr. Kovács Erika ügyvezetõ

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2011 2015

MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2011 2015 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2011 2015 A SZÉLL KÁLMÁN TERV ALAPJÁN Budapest, 2011. április Tartalom Előszó...1 1. Gazdaságpolitikai célok...2 2. Makrogazdasági kilátások...6

Részletesebben

JeLeNtÉS A PÉNzüGYI StABILItÁSRÓL. MNB-füzetek

JeLeNtÉS A PÉNzüGYI StABILItÁSRÓL. MNB-füzetek JeLeNtÉS A PÉNzüGYI StABILItÁSRÓL MNB-füzetek 1. 5. NOVeMBeR Jelentés a pénzügyi stabilitásról 1. november Kiadja: Magyar Nemzeti Bank Fe le lõs ki adó: dr. Simon András 185 Budapest, Szabadság tér 8

Részletesebben

A magyar gazdaság helyzete és kilátásai

A magyar gazdaság helyzete és kilátásai PÉNZÜGYKUTATÓ ZRT. 1023 BUDAPEST, FELHÉVÍZI U. 24. Adószám: 10207291-2-41, Cg. 01-10-041073, MKB 10300002-20381642-00003285; Telefon: 36-1-335-0830; Fax: 36-1-335-0828, E-mail: pukrt@mail.datanet.hu Sajtótájékoztató

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2013 2016

MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2013 2016 MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2013 2016 2013. április TARTALOM 1. GAZDASÁGPOLITIKAI CÉLOK... 3 2. MAKROGAZDASÁGI FOLYAMATOK ÉS ELŐREJELZÉS... 6 2.1. KÜLSŐ FELTÉTELEK... 6 2.2.

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2014 2017

MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2014 2017 MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2014 2017 2014. április TARTALOM 1. GAZDASÁGPOLITIKAI CÉLOK... 3 2. MAKROGAZDASÁGI FOLYAMATOK ÉS ELŐREJELZÉS... 4 2.1. KÜLSŐ FELTÉTELEK... 4 2.2.

Részletesebben

JELENTÉS A PÉNZÜGYI STABILITÁSRÓL 2003. JÚNIUS

JELENTÉS A PÉNZÜGYI STABILITÁSRÓL 2003. JÚNIUS JELENTÉS A PÉNZÜGYI STABILITÁSRÓL 23. JÚNIUS Készítette: a Magyar Nemzeti Bank Bankfôosztálya és Közgazdasági fôosztálya Vezetôk: Dr. Kálmán Tamás ügyvezetô igazgató, Hamecz István ügyvezetô igazgató Kiadja:

Részletesebben

MAGYAR NEMZETI BANK 2O14 1054 BUDAPEST, SZABADSÁG TÉR 9.

MAGYAR NEMZETI BANK 2O14 1054 BUDAPEST, SZABADSÁG TÉR 9. Ki ad ja: Ma gyar Nem ze ti Bank Fe le lős ki adó: Hergár Eszter 154 Bu da pest, Sza bad ság tér 9. www.mnb.hu A Magyar Nemzeti Bankról szóló 213. évi CXXXIX. törvény a Magyar Nemzeti Bank elsődleges céljaként

Részletesebben

Makrogazdasági és pénzügyi piaci fejlemények

Makrogazdasági és pénzügyi piaci fejlemények Makrogazdasági és pénzügyi piaci fejlemények 2015. július Háttéranyag a Monetáris Tanács 2015. július 21-i ülésének rövidített jegyzőkönyvéhez 1 Közzététel időpontja: 2015. augusztus 5. 14 óra A Makrogazdasági

Részletesebben

Beszámoló a 2009. IV. negyedéves és éves befektetési üzletmenetről az OTP Egészségpénztár részére 2010. január 15.

Beszámoló a 2009. IV. negyedéves és éves befektetési üzletmenetről az OTP Egészségpénztár részére 2010. január 15. Beszámoló a 2009. IV. negyedéves és éves befektetési üzletmenetről az OTP Egészségpénztár részére 2010. január 15. OTP Alapkezelő Zrt. 1 Tartalom 1. Összefoglaló... 3 2. Kötvénypiac... 4 2.1. Kötvénypiaci

Részletesebben

Előszó. Szarvas Ferenc vezérigazgató

Előszó. Szarvas Ferenc vezérigazgató 1 Előszó Az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban ÁKK) éves adósságkezelési beszámolója az elmúlt egy naptári év finanszírozásának, az államadósság alakulásának

Részletesebben

Makrogazdaság, 2008 2009

Makrogazdaság, 2008 2009 makrogazdborito.qxd 2010.05.04. 8:00 Page 1 Makrogazdaság, 2008 2009 Ára: 1350,- Ft Központi Statisztikai Hivatal Makrogazdaság, 2008 2009 Budapest, 2010 Központi Statisztikai Hivatal, 2010 ISSN: 2061-0475

Részletesebben

Elemzés a makrogazdasági kilátásokról és a költségvetési kockázatokról

Elemzés a makrogazdasági kilátásokról és a költségvetési kockázatokról Elemzés a makrogazdasági kilátásokról és a költségvetési kockázatokról 2009. augusztus 18. 1 Az elemzés szerzői: Baksa Dániel, Benk Szilárd, Berki Tamás, Fehér Csaba, Gerner Viktória, Gyöngyösi Zsolt,

Részletesebben

Adószám: 10207291-2-41, Cg. 01-10-041073, MKB 10300002-20381642-00003285; Telefon: 36-1-335-0830; Fax: 36-1-335-0828, E-mail: pukrt@mail.datanet.

Adószám: 10207291-2-41, Cg. 01-10-041073, MKB 10300002-20381642-00003285; Telefon: 36-1-335-0830; Fax: 36-1-335-0828, E-mail: pukrt@mail.datanet. PÉNZÜGYKUTATÓ ZRT. 1023 BUDAPEST, FELHÉVÍZI U. 24. Adószám: 10207291-2-41, Cg. 01-10-041073, MKB 10300002-20381642-00003285; Telefon: 36-1-335-0830; Fax: 36-1-335-0828, E-mail: pukrt@mail.datanet.hu Téma:

Részletesebben

GÁSPÁR PÁL: NÖVEKEDÉS ÉS EGYENSÚLY: A SZÜKSÉGES FORDULAT(OK) 2002. SZEPTEMBER

GÁSPÁR PÁL: NÖVEKEDÉS ÉS EGYENSÚLY: A SZÜKSÉGES FORDULAT(OK) 2002. SZEPTEMBER GÁSPÁR PÁL: NÖVEKEDÉS ÉS EGYENSÚLY: A SZÜKSÉGES FORDULAT(OK) 22. SZEPTEMBER Tartalomjegyzék Bevezetés 3 I. A növekedési és egyensúlyi problémák: folyamatok és okok 4 I.1. Lassuló és változó szerkezetű

Részletesebben

JELENTÉS A PÉNZÜGYI STABILITÁSRÓL 2005. ÁPRILIS

JELENTÉS A PÉNZÜGYI STABILITÁSRÓL 2005. ÁPRILIS JELENTÉS A PÉNZÜGYI STABILITÁSRÓL 25. ÁPRILIS Jelentés a pénzügyi stabilitásról 25. április Készítette: a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi stabilitási fõosztálya, Közgazdasági fõosztálya, Pénzügyi elemzések

Részletesebben

A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében:

A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében: A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében: A német gazdaság helyzete, jellemzői és kilátásai, és a magyar gazdaság növekedésére való hatásai Készült a Költségvetési Tanács Titkársága

Részletesebben

CIB INDEXKÖVETŐ RÉSZVÉNY ALAP. Éves jelentés. CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. 1/16

CIB INDEXKÖVETŐ RÉSZVÉNY ALAP. Éves jelentés. CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. 1/16 CIB INDEXKÖVETŐ RÉSZVÉNY ALAP Éves jelentés CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. 2010 1/16 1. Alapadatok 1.1. A CIB Indexkövető Részvény Alap Megnevezése: CIB Indexkövető

Részletesebben

Schroders Gazdasági és stratégiai nézőpont

Schroders Gazdasági és stratégiai nézőpont Schroders Gazdasági és stratégiai nézőpont Keith Wade Vezető gazdasági szakértő és stratéga (-)758 9 Azad Zangana Európai gazdasági szakértő (-)758 71 James Bilson Gazdasági szakértő (-)758 355 Az idei

Részletesebben

HAVI MONITOR. Tovább gyorsult a gazdaság 2013. december E DOKUMENTUM NEM MINŐSÜL AJÁNLATTÉTELNEK.

HAVI MONITOR. Tovább gyorsult a gazdaság 2013. december E DOKUMENTUM NEM MINŐSÜL AJÁNLATTÉTELNEK. 292 HAVI MONITOR 2013. december Tovább gyorsult a gazdaság A december közepéig beérkezett adatok alapján tovább gyorsult a magyar gazdaság. Előrejelzésünk szerint a következő negyedévekben a külső és belső

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.26. SWD(2015) 36 final BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM 2015. évi országjelentés Magyarország a makrogazdasági egyensúlyhiányok megelőzéséről és kiigazításáról szóló

Részletesebben

F ó k u s z b a n. milliárd $ 2007.I 120% 100% 80% 60% 40% 20% A tartalomból

F ó k u s z b a n. milliárd $ 2007.I 120% 100% 80% 60% 40% 20% A tartalomból A Magyar Fejlesztési Bank havi gazdasági jelentése F ó k u s z b a n Európát továbbra is hátrányosan érinti a globális banki tőkeallokáció, a befektetőkre egyre jellemzőbb az országok régión belüli differenciálása

Részletesebben