MAKRO MONITOR június 22.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAKRO MONITOR. 2009. június 22."

Átírás

1 MAKRO MONITOR 9. június. 9. június. Globális gazdasági környezet: Fordulatot mutató adatok Az előretekintő konjuktúra indexek a bizalmi indikátorok és az ipari termelés alakulása stabilizálódást mutatnak, és bár továbbra is a negatív tartományban tartózkodnak, egyre kisebb visszaesést vetítenek előre. A visszatekintő mutatók is a várakozásoknál kedvezőbben alakultak az elmúlt negyedévben, a dinamikák mélypontja január környékén lehetett. További, az eddigieknél kisebb mértékű visszaesés várható, azonban a szinteket tekintve is még idén elérjük a mélypontot a harmadik-negyedik negyedévben. Belföldi kereslet: A korábban vártnál is nagyobb visszaesés 9-ben 9 első negyedéve a korábbi előrejelzéseknél erőteljesebb fékeződést hozott a régiós és a hazai növekedésben, amihez a hazai termelőszektor először kibocsátásának radikális mérséklésével, majd a foglalkoztatottság ill. a bérdinamika csökkentésével reagált. Ugyanakkor több gazdasági mutatószám arra enged következtetni, hogy a visszaesés túlnyomó része már megtörtént, így az év második felében már kismértékű emelkedés következhet be. Államháztartás: Teljesíthetőnek tartjuk a hiánycélokat A kormányzat idei deficit prognózisát a beépített tartalékok felhasználásával teljesíthetőnek ítéljük, azonban a jövő évben további beavatkozás nélkül nagyon erős felfelé mutató kockázatokat látunk a kormányzati előrejelzésekkel kapcsolatban. Saját előrejelzésünkben 9-re,1%-os, 1-re,3%-os deficitprognózis szerepel. Külső egyensúly: 9-ben erőteljesen csökken majd, 1-ben már enyhén emelkedhet a külső finanszírozási igény mértéke Az elérhető külső források csökkenése miatt erősen szűkül a folyó fizetési mérleg hiánya 9-ben, a folyó fizetési mérleg hivatalos hiánya 3,5 milliárd euróra, a GDP %-ra mérséklődhet. A csökkenés mögött a háztartások és a vállalatok hitelfelvételének visszaesése miatti, kényszerű nettó megtakarítói pozíció-javulás áll. 1-ben, a válság enyhülésével és a folyamatok normalizálódásával már enyhe emelkedés várható. Infláció: A recesszió ellenére is magas lesz az infláció Az infláció emelkedése mögött elsődlegesen a hatósági intézkedések ÁFA és jövedéki adó emelések, valamint a hatósági ártámogatások csökkentése állnak. Emellett azonban ismét komolyabb inflációs nyomás várható a nyersanyagárak, főként az élelmiszerek irányából. A legfőbb dezinflációs hatás a jelentős gazdasági lassulás ereje továbbra is kérdéses, egyelőre nem volt képes érdemben csökkenteni az inflációt. OTP Bank Elemzési Központ Monetáris politika: A megugró infláció miatt későbbre tolódhat a kamatcsökkentés időpontja A jegybank február óta nem változtatott az irányadó kamatszinten. 9 további részében a globális és belföldi kockázatok magasan tartják majd a forinteszközöktől elvárt felárakat, ami a jelentősen emelkedő inflációval és az emelkedő inflációs várakozásokkal együtt a kamatcsökkentési ciklus kezdetének kitolódását okozhatják. Előrejelzési horizontunkon 1 végére 7,5%-ra csökkenő irányadó kamatszinttel számolunk.

2 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS A fontosabb makrogazdasági mutatók prognózisa Főbb makrogazdasági mutatószámok Tény Előrejelzés Nominális GDP (folyó áron, mrd Ft) Bruttó hazai termék,8%,%,1% 1,1%,5% -,8% -,7% Lakossági fogyasztás,8% 3,% 1,9% -1,7% -,1% -,% -1,7% Háztartások fogyasztási kiadásai,5% 3,% 1,9%,7% -,7% -7,% -,% Közösségi fogyasztás -,1% -,1% 5,8% -,% -,1%,%,% Állóeszköz felhalmozás 7,9% 8,5% -,% 1,5% -,% -1,%,% Export 15,% 11,3% 18,% 15,9%,% -15,% 3,% Import 13,7% 7,% 1,8% 13,1%,% -15,% 3,1% Kormányzati szektor egyenlege (mrd Ft) GDP arányában -,9% -8,3% -9,3% -5,% -3,% -,1% -,3% Folyó fizetési mérleg egyenlege (mrd euró)* -,9 -, -5, -,1-8,9-3,5-5,1 GDP arányában -8,% -,8% -,% -,% -8,% -3,9% -5,% Bruttó nominális keresetek** 7,3% 7,% 7,3%,% 7,1% 1,3% 1,% Bruttó reálkeresetek,% 3,7% 3,3% -1,5% 1,1% -3,7% -,% Foglalkoztatottság (éves változás) -,%,1%,7% -,% -1,8% -3,8% -,% Munkanélküliségi ráta (éves átlag),1% 7,% 7,5% 7,% 7,9% 1,% 1,% Infláció (éves átlag),% 3,% 3,9% 8,%,% 5,%,1% Infláció (dec/dec) 5,5% 3,3%,5% 7,% 3,5% 8,5%,9% Jegybanki alapkamat (év vége) 9,5%,% 8,% 7,5% 1,% 9,5% 7,5% 1 éves dkj-kamatláb (átlag) 1,7%,8% 7,3% 7,% 9,% 9,9% 8,7% Reálkamat (átlag, ex post) 3,8% 3,1% 3,3% -,5%,9%,5%,% EUR/HUF árfolyam (átlag) 51, 8,, 51,3 51,5 87,8 78,1 EUR/HUF árfolyam (év vége) 5, 5,7 5,3 53,,8 85, 75, Forrás: KSH, MNB, OTP Bank *: A folyó fizetési mérleg hivatalos hiánya (tévedések és kihagyások nélkül) **: A bérek számításánál a versenyszféra esetében a fehéredés és a prémiumok megváltozott szezonalitásától szűrt, míg a költségvetési bérek esetében az eredményszemléletű béradatok használtuk

3 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS JAVULÓ MUTATÓK ÁM MÉG MINDIG A NEGATÍV TARTOMÁNYBAN (Szaniszló Bálint) Előző Makro Monitorunk óta jelentős mértékben javultak a világgazdasági kilátások. A rövidbázisú mutatók ugyan továbbra is a negatív tartományban tartózkodnak, azonban az utóbbi hónapokban mind a várakozásoknál, mind a megelőző értéküknél kedvezőbben alakultak. A szinteket tekintve, a gödör alját valószínűleg még idén, a harmadik-negyedik negyedév környékén érhetjük el, ezt követően pedig már pozitív negyedév/negyedév dinamikák várhatók. Sokkal jobb, mint negyed éve a bizalmi indexek mellett a visszatekintő mutatók is javultak Míg három hónapja arról kellett beszámolnunk, hogy a fejlett világ gazdaságai, élükön az Egyesült Államokkal folyamatosan romló teljesítményt nyújtanak a finanszírozási környezet drasztikus megváltozása miatt jelentősen visszaesett belső kereslethez történő alkalmazkodás következtében, az elmúlt negyedévben több olyan adat is megjelent, ami alapján arra következtetünk, hogy a várakozások már elérhették mélypontjukat. Amerikai fogyasztói bizalmi indexek (pont) A feldolgozóipari várakozások alakulása (pont) ABC Conference Board University of Michigan (j.s.) New York Fed Dallas Fed ISM (j.s.) Az előretekintő mutatók ugyan továbbra is a visszaesést prognosztizáló tartományban találhatók, azonban értékük március óta emelkedik. Ennek következtében egyre többen vélik úgy, hogy az újabb Nagy gazdasági világválságot vizionáló forgatókönyveket félre lehet tenni, és ennek megfelelően az amerikai recesszió méretére vonatkozó várakozások (abszolút értelemben vett) növekedése megállt. A visszatekintő mutatók többségénél továbbra sem látszik a fordulat, az azonban biztató, hogy a várakozásoknál rendre kedvezőbb adatok jelennek meg és a visszaesés üteme is csökkenni látszik. 5 Az új építések alapján még nem látszik a fordulat Amerikában (ezer db) A lakáseladások szintjében megállt a visszaesés a tengerentúlon (ezer db) Kiadott építési engedélyek Megkezdett építések Újlakás eladások Használt lakás eladások (j.s.)

4 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Az amerikai lakáseladások sem estek már tovább az elmúlt hónapokban, ám az új építésekben nem látszik még a fordulat. A tengerentúlon továbbra is zajlik az alkalmazkodás a visszaeső kereslethez, hetente átlagosan ezer új munkanélküli-segély kérelmet nyújtanak be, a tartósan segélyből élők száma pedig az utóbbi hónapokban átlagosan 1 ezer fővel nőtt hetente. Azonban a megszűnő álláshelyek száma az utóbbi hónapokban már csökkent, úgy tűnik, hogy januárban lehetett a mélypont. Segélyből élők száma Amerikában (ezer fő) Álláshelyek változása a tengerentúlon (ezer db) Új munkanélküliek Tartósan segélyből élők (j.s.) Nem mezőgazdasági álláshelyek Feldolgozóipari álláshelyek (j.s.) A fentiekhez hasonló képet fest az ipari termelés alakulása is. Bár a rövidbázisú indexek továbbra is negatívak, egyre kisebb mértékben esik vissza a termelés. Az új megrendelések rövidbázisú indexe is nulla körüli értéket mutat, azaz úgy tűnik, hogy a rendelésállomány sem esik már tovább. A kiskereskedelmi indexek általában később fordulnak, mint a fenti mutatók, azonban az ICSC kiskereskedelmi indexe áprilisban már pozitív volt. Az ipari termelés ugyan még csökken Amerikában, de egyre kisebb mértékben (hó/hó, %) A kiskereskedelmi indexek is javulást mutatnak a tengerentúlon (hó/hó, %) Ipari megrendelések Vállalati beruházások Ipari termelés Tartós javak rendelésállománya (j.s.) Ipari termelés Kiskereskedelmi forgalom Épitőipari kiadások ICSC kiskereskedelmi értékesítések Európában is a tengerentúliakhoz hasonló jeleket láthatunk mind az előre, mind a visszatekintő mutatók alakulásában. Bár az első negyedéves GDP-adatok a vártnál jelentősen rosszabbak lettek az Unió országaiban, valószínűleg ez volt a legnagyobb mértékű negyedéves visszaesés és a második-harmadik negyedévben ugyan továbbra is negatív lesz a rövidbázisú GDP dinamika, de az első negyedévesnél kisebb lesz a visszaesés mértéke. A legtöbb üzleti bizalmi index már az év elején fordult és azóta egyre kedvezőbb értékeket vesz fel, a ZEW növekedési várakozásokat tükröző mutatója április óta már a pozitív tartományban található (májusi értéke 8,5 pont, utoljára. júniusában volt ilyen magas és áprilist megelőzően majdnem két évig volt negatív). A fogyasztói bizalmi indexek ennél valamivel kedvezőtlenebb képet festenek, azonban az eurózónára vonatkozó mutató értéke áprilisban már emelkedett.

5 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Fogyasztói bizalmi indexek Európában (pont) Üzleti bizalmi indexek Európában (pont) Eurózóna Sentix Eurózóna ZEW Eurózóna feldolgozóipari PMI Németország ZEW Németország IFO üzleti várakozások Eurózóna Németország A visszatekintő mutatók esetében is úgy tűnik, hogy túl vagyunk a mélyponton, bár a rövidbázisú indexek továbbra is negatívak, de egyre kisebb mértékben. Sőt, a német ipari termelés márciusi értéke már stagnálást mutatott. Az ipari termelés alakulása Európában (hó/hó, %) Szezonálisan igazított munkanélküliség Európában (%) ,5 11 1,5 1 9,5 9 8,5 8 7, Eurózóna Németország Eurózóna Németország Válságkezelő intézkedések A visszaesés mérséklődéséhez hozzájárultak a különböző fiskális és monetáris intézkedések. A tengerentúlon az új adminisztráció új elképzeléseket vázolt fel a bankok mérlegeinek megtisztítására. Timothy Geithner pénzügyminiszter március végi bejelentése értelmében az állam (magántőke bevonásával) 5 milliárd dollárnyi rossz eszköztől szabadítaná meg a bankszektort milliárd dollárt a tavaly novemberben elfogadott alapból (TARP) biztosítanának, így az ügylethez nincs szükség újabb törvényhozási felhatalmazásra. A mechanizmus úgy nézne ki, hogy pl. 1 dollárnyi rossz eszközt 8 dollárért megvásárolna az állambefektető közös alap. Ebből pl. 7 dollárt hitelből finanszíroznának ekkor a hitelre garanciát vállalna a Szövetségi Betétbiztosítási Intézet (FDIC), a maradék 1 dollárt pedig paritásos alapon az állam ill. a magánbefektető biztosítaná. Ha a megvásárolt eszköz ára emelkedik bizonyos időtávon (ami automatikusan piacképességet is jelent), a realizált bevételből visszafizetik a hitelt, a nyereségen pedig egyenlő arányban osztoznak. Ha az eszköz ára csökken, a veszteséget is egyenlő arányban viselik, a hitelt pedig a FDIC fizeti vissza. A magántőke bevonása melletti legfőbb érv, hogy így valószínűleg kiküszöbölhető az a korábbi kritika, hogy az állam túlságosan magas áron tehermentesítheti a bankszektort. Geithner szerint ha megfelelő érdeklődés mutatkozik a magánbefektetői oldalon, az eszközvásárlás összértéke az 1 milliárd dollárt is elérheti (az amerikai bankrendszer tulajdonában lévő rossz eszközök állománya jelenleg kb. -5 milliárd dollár). 5

6 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Amerika és az eurózóna országai közös intézkedéseket is hoztak a válság hatásainak enyhítése érdekében. Április -án, Londonban ült össze a húsz legfejlettebb ország képviselője, ahol 11 milliárd dolláros csomagot állítottak össze. Az egyik legfontosabb lépés az IMF tartalékainak megháromszorozása volt. A szervezet eddigi, 5 milliárd dollárnyi keretét 5 milliárd dollárral növelték, ezen felül további 5 milliárd dollárral bővítették az SDR (Special Drawing Rights, különleges lehívási jogok) keretet. Ehhez a tagállamok az IMF hiteleknél megszokott feltételek vállalása nélkül is hozzájuthatnak, kifejezetten olyan célokból, mint például a jegybank devizatartalékainak növelése, akut likviditási problémák kezelése, vagy a devizaárfolyam védelme. Emellett a világkereskedelem fellendítésére 5 milliárd dollárt szántak, valamint 1 milliárd dollárral bővítették a fejlesztési bankok rendelkezésére álló keretet. A találkozó másik fő témáját az adóparadicsomok jelentették, mivel ezek az országok a nemzetközi sztenderdeket kikerülve potenciális kockázati forrást jelentenek. A legfőbb támogatói az adóparadicsomok elleni fellépésnek az amerikaiak, az angolok, és a franciák voltak, akik mostantól sokkal keményebb gátat kívánnak szabni az adóelkerülésnek. A fejlett országok ugyanis nem csak azt kifogásolják, hogy a befektetők a pénzüket az adóparadicsomokban helyezik biztonságba, hanem, hogy ezek a tranzakciók átláthatatlanok. Emellett bírálták a hitelminősítőket is, akikre valószínűleg ki fogják terjeszteni a felügyeletek hatáskörét. Január óta azok a jegybankok, melyek számára még volt rá lehetőség, tovább mérsékelték irányadó kamatukat a meredeken zuhanó reálgazdasági teljesítmény miatt. A japán és az amerikai jegybanknak már nem volt tere további kamatcsökkentésre, azonban a svájci jegybank, a Bank of England és az EKB is vágott irányadó rátáján. Utóbbié jelenleg 1%-on áll, azonban a piaci várakozások alapján további 5 bázispontos lazítás várható. Mivel a Fed elérte klasszikus eszköztárának határát, a pénzmennyiség növelésével ( quantitative easing ) lazít tovább a monetáris kondíciókon. Ennek az a típusa Európában nem járható, melynek során a jegybank állampapírokat vásárol, ugyanis törvény rögzíti, hogy az EKB, valamint tagországainak jegybankjai nem élhetnek ezzel az eszközzel. A vezető jegybankok irányadó rátájának alakulása (%) A Lehman Brothers csődje Fed Fund ECB BoE SNB BoJ Infláció és maginfláció a fejlett országokban (év/év, %) USA infláció eurózóna infláció USA maginfláció eurózóna maginfláció A likviditásnövelés azon útja viszont lehetséges lenne, hogy az EKB nagymértékben szélesíti a készpénzért cserébe elfogadható vállalati adósság típusú instrumentumok körét (ún. repó ügylet, melynek során a jegybank először készpénzt ad pl. vállalati kötvényekért, és ezzel egy időben a két fél megállapodik a később végrehajtandó fordított irányú tranzakcióról is), egyelőre azonban nem sikerült előrelépést elérni a kérdésben. A problémát az jelenti, hogy az esetlegesen felmerülő veszteségeket az EKB tagjai méretarányosan viselnék, és ez nem tetszik pl. a német kormánynak. Nehézséget okoz az is, hogy míg a Fed többségi döntéssel hozza meg intézkedéseit, az EKB kormányzótanácsa konszenzus kialakítására törekszik A deflációs veszélyek folyamatosan mérséklődnek, a legfrissebb várakozások ugyan az év egészére,7%-os árcsökkenést jeleznek előre a tengerentúlon, ez azonban bőven a kezelhető szinten belül van. Ismét előtérbe kerültek azonban az inflációs félelmek, melyek a jegybankok által biztosított többletlikviditás kivonásával kapcsolatban merültek fel. A tőzsdéken is jelentős hangulati változás következett be, aminek következtében a nagyon alacsony árfolyamon forgó részvények jelentős korrekciója zajlott le az elmúlt két hónapban. Az emelkedést a pénzügyi szektor vezette mely az utóbbi időszakban egyébként is meghatározta a kereskedés irányát a bankpapírokra

7 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS vonatkozó S&P index több mint 5%-kal emelkedett az elmúlt negyedévben. Az emelkedés tartóssá válásával párhuzamosan erősödtek azok a vélemények, melyek szerint nem egy egyszerű medvepiaci raliról van szó, hanem a tőkepiacokon már túl vagyunk a mélyponton és bár várható az emelkedés korrekciója, ez csak mérsékelt lesz. Vannak azonban lefelé mutató kockázatok, melyek a válság egy újabb hullámát indíthatják el. Ezek közül a leginkább aggasztó az NPL ráták megugrása, melyek a körbetartozások mentén megbéníthatják a gazdaságot, ez pedig a tőkepiacokat is újra a mélybe rántaná. A fő tőzsdeindexek alakulása az elmúlt egy évben (8.5. = 1%) 11% 1% 9% 8% 7% % 5% % 3% MSCI EMEA DJ Stoxx Europe S&P ,,5, 3,5 3,,5, éves kötvényhozamok alakulása az elmúlt egy évben (%) US 1 Yr Bond Német 1Yr Bund A GDP-arányos államadósságok jelentős növekedésével párhuzamosan a hosszú kötvények hozamai is emelkedésnek indultak, az elmúlt negyedévben több mint 5 bázispontot haladva felfelé Németország és az Egyesült Államok esetében. Nem tett jót a hozamszinteknek a japán államadósság leminősítése a Moody s, és Nagy-Britannia kilátásainak negatívra rontása a Standard & Poor s által. Az előző Makro Monitorunkban jelzett átrendeződés is folytatódott, az USA külkereskedelmi pozíciója tovább javult a legjelentősebb nettó megtakarító országokkal szemben. Az USA külkereskedelmi egyenlegének alakulása a legjelentősebb nettó megtakarító országokkal szemben (millió dollár) Olajexportáló országok Németország Kína Dél-Korea Japán Az eurózóna külkereskedelmi mérlegének és folyó fizetési mérlegének alakulása (milliárd euró) Az eurózóna külkereskedelmi mérlege Az eurózóna folyó fizetési mérlege

8 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Biztató jelek a régióban is Évesített negyedéves GDP-alakulás 3 Bulgária Csehország 1-1 Lengyelország Románia - Szlovákia -3 - Magyarország Fontos különválasztani a fejlett piacoktól a régió kilátásait. Az első negyedéves GDP adatok negatív meglepetést okoztak a térségben, melyet öt fő tényezőre vezethetünk vissza. Ezek közül az első a külső exportkereslet visszaesése, amely különösen súlyosan érintette a régiós országokat, hiszen válság idején a beruházások és a tartós fogyasztási javak iránti kereslet nagyobb mértékben esik vissza, a régió fő exportcikkei pedig ezek voltak. A másik külső tényező a tőkebeáramlások hirtelen elapadása, aminek következtében a belső kereslet is összeomlott a hitelből finanszírozott fogyasztás és beruházás eltűnése miatt. A belső okok közül fontosak a fiskális reakciók, melyek a kiadások csökkentésével, illetve a bevételek növelésével tovább mélyíthetik a recessziót. Azokban az országokban, ahol magas a devizahitelek aránya, a hazai fizetőeszköz leértékelődése további plusz terhet jelent a privát szféra számára a megnövekedett törlesztő részleteken keresztül. Az alacsonyabb kibocsátás ráadásul növekvő munkanélküliséget eredményez, ami még inkább visszavetheti a fogyasztást. Régiós országok euróban számított, szezonálisan igazított exportja (8Q = 1%) Bulgária Csehország Észtország Magyarország Lettország Litvánia Lengyelország Románia Szlovénia Szlovákia GDP-arányos hitelflow-k a régió országaiban (%) Bulgária Magyarország Románia Szlovákia Horvátország Ukrajna Montenegró (j.s.) A fenti okok közül a két külső tényező már úgy tűnik, elérte mélypontját, Lettország kivételével a régió országaiban már emelkedett az export euróban vett értéke az utóbbi hónapok szezonálisan igazított adatai alapján. Várhatóan a hitelflow-k sem esnek már tovább, a bankok feltöltötték likviditási tartalékaikat, így a második negyedévtől zéró, esetleg enyhén pozitív hitelflow-ra számítunk. Ennek irányába hatnak az IMF csomagok is. A belső tényezők közül úgy tűnik, hogy az árfolyam-gyengülések is lecsengtek, ugyan egy magasabb árfolyam mellett, de stabilizálódni látszanak a nemzeti devizák. 8

9 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Régiós bizalmi indexek Szlovákia Csehország Bulgária Románia Magyarország Lengyelország (j.s.) Régiós országok ipari termelésének alakulása (hó/hó, %) Bulgária Csehország Magyarország Románia Szlovákia Lengyelország Lengyelország kivételével a régiós bizalmi indexek is javulást mutatnak, csakúgy, mint a rövidbázisú ipari termelés mutatók. Ahogy a fejlett gazdaságok esetében is látható volt, az utóbbi hónapok értékei emelkedtek, ám az ottani adatokkal szemben, a régióban már több ország esetében is pozitív volt a hó/hó index. A régió válság előtti növekedése alapvetően két pillérre épült, az egyik a konvergencia, a másik pedig az olcsó forrásokból történő gyarapodás volt. Ez utóbbi a válsággal megszűnt, azonban az alacsonyabb munkaerőköltség továbbra is magasabb növekedést biztosíthat a régió számára a válság mérséklődését követően. % 3 Az USA és az eurózóna 9-es növekedésére vonatkozó várakozások konszenzusának alakulása a Bloombergen (%) % 3 3 % Az USA és az eurózóna 9-es inflációjára vonatkozó várakozások konszenzusának alakulása a Bloombergen (%) % USA GDP Eurózóna GDP USA infláció Eurózóna infláció Összességében nagymértékben javultak mind a fejlett, mind a fejlődő országok gazdasági kilátásai az elmúlt negyedévben, ez azonban nem jelenti azt, hogy már elértük a gödör alját. A mutatók bár kedvező irányban változtak, többségük továbbra is a negatív tartományban található, ami további esést vetít előre ám ennek mértéke egyre kisebb. A mélypontot még idén, a harmadik-negyedik negyedév környékén elérhetjük, ezt követően már pozitív negyedév/negyedév dinamikára számítunk. 9

10 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS EGYRE SÚLYOSABB A HELYZET A BALTIKUMBAN; KÖZÉP-KELET EURÓPA POZÍCIÓJA SOKKAL KEDVEZŐBB (Dunai Gábor) Februári Makro Monitorunkban amellett érveltünk, hogy a régiós, a külső forrásból finanszírozott reálkonvergenciára épülő növekedési modell válságban van, és a balti országok példáján mutattuk be a korrekciós mechanizmust kiindulva abból, hogy a folyamat ott egy évvel korábban elindult, és az alkalmazkodás metódusa nagyjából hasonló lesz minden országban. Most viszont amellett érvelünk, hogy a Lettországgal, illetve szélesebb értelemben véve a Baltikummal kapcsolatos problémák kivetítése a régióra nem megalapozott, mert bár a korábbi növekedési modell és a mostani korrekciós mechanizmus is hasonló, de a nagyságrendek, illetve a sokkokhoz való alkalmazkodási képesség terén jelentős eltérések mutatkoznak a két régió között. Az elmúlt hónapokban nagyban romlott a balti országok megítélése Februári Makro Monitorunk óta folyamatosan romlanak a régiós növekedési kilátások, ami automatikusan gyengíti a belső egyensúlyi pozíciót, erősíti az államháztartás helyzetével kapcsolatos aggodalmakat és fiskális kiigazításra kényszeríti a kormányzatokat. A prociklikus kormányzati intézkedések pedig további mélyítik a válságot. Különösen súlyos a helyzet a balti államokban, amely országok esetében 9-re jelenleg már 1% feletti GDP-visszaesést várnak az elemzők. A mély recesszió és a növekvő költségvetési hiány miatt felerősödtek azon várakozások, hogy a balti államok kénytelenek lesznek feladni rögzített árfolyamrendszerüket. A 9-es GDP-dinamikára vonatkozó várakozások konszenzusának alakulása (8. negyedik negyedéves nominális GDP-vel súlyozott, év/év, %) 9 8 Az Európai Bizottság idei és jövő évi deficitre vonatkozó legfrissebb előrejelzése (számtani átlag, a GDP %-ában) nov.8 dec.8 jan.9 balti államok febr.9 márc.9 visegrádi négyek ápr.9 máj balti államok visegrádi négyek Forrás: Consensus Economics, OTP Elemzés Forrás: Európai Bizottság, 9. tavasz Az alábbiakban amellett próbálunk érvelni, hogy a kelet-közép európai régió esetében nem indokolt a balti országokéhoz hasonló recessziótól tartani, és a régió kilátásai sokkal kedvezőbbek. 1. A balti gazdaságok az elmúlt évtizedben tapasztalt növekedése sokkal inkább épült a külső finanszírozásra és a belső fogyasztás hitelből finanszírozott bővülésére, mint pl. a visegrádi országoké Noha a felzárkózás alapja a külső forrásbevonásra épülő reálkonvergencia a két régióban azonos, magában a felzárkózás folyamatában jelentős eltérések mutatkoztak. A XXI. sz. első évtizedében Lettország, Litvánia és Észtország még régiós összehasonlításban is impozáns növekedést produkált. Lényeges különbség volt a térség többi országával összehasonlítva, hogy a Baltikumban jóval nagyobb volt a külső finanszírozás szerepe, és a növekedés motorja is inkább a hitelből finanszírozott belső fogyasztás, mint a beáramló működőtőke felhasználására épülő, a nemzetközi konjunktúrát kihasználó exportszektor volt. Számos mutató alakulása a gyorsuló gazdasági növekedés mellett egyre táguló folyó fizetési mérleg hiány, illetve az ezzel párhuzamosan 1

11 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS felpörgő infláció arra utalt, hogy a balti gazdaságok erősen túlfűtött állapotba kerültek. Ennek eredményeképp a háztartási szektor nettó finanszírozási képessége több éven keresztül negatívvá vált. Az erősen túlfűtött gazdasági környezetben azonban az állam nem folytatott elég prudens magatartást, noha a balti államokra jellemzően a kiegyensúlyozott vagy enyhén szufficites költségvetés volt a jellemző. Ilyen gazdasági környezetben azonban a költségvetésnek sokkal több megtakarítást kellett volna képeznie a magánszektor eladósodásának fékezésére 1. És bár a balti államok államadóssága az elmúlt években csökkeni tudott a teljes gazdaság bruttó adósságállománya elképesztő mértékben nőtt. Ezek miatt a külső források eltűnése jóval nagyobb hatással volt az északi országokra, mint pl. a visegrádi négyekre. A folyó fizetési mérleg GDP-arányos egyenlegének alakulása (számtani átlag, negyedéves, %) dec.99 jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. Forrás: Eurostat, OTP Elemzés jún.3 dec.3 jún. dec. jún.5 dec.5 balti államok visegrádi négyek jún. dec. jún.7 dec.7 jún.8 dec dec.99 A működőtőke-beáramlás és a folyó fizetési mérleg egyenlegének aránya (számtani átlag, negyedéves, %) jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. Forrás: Eurostat, OTP Elemzés jún.3 dec.3 jún. dec. jún.5 dec.5 balti államok visegrádi négyek jún. dec. jún.7 dec.7 jún.8 dec A nettó finanszírozási képesség alakulása (számtani átlag, negyedéves, a GDP %-ában) A háztartási fogyasztás szintjének aránya a GDP-hez (számtani átlag, negyedéves, %) balti államok, kormányzat + háztartások visegrádi négyek, kormányzat + háztartások balti államok, kormányzat visegrádi négyek, kormányzat balti államok, háztartások visegrádi négyek, háztartások Forrás: Eurostat, OTP Elemzés 55 dec.99 jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. jún.3 dec.3 jún. dec. jún.5 dec.5 jún. balti államok visegrádi négyek Forrás: Eurostat, OTP Elemzés dec. jún.7 dec.7 jún.8 dec.8 A balti gazdaságokban a kibocsátás bővülésének korrekciója már 8. első negyedévében, a tőkepiaci turbulencia első hullámának hatására elindult. Nagy szerepe volt ebben, hogy a balti országokat szinte 1%- ban a skandináv bankrendszer hitelezte, ami másfél évtizeddel korábban már átélt egy komoly bankválságot, és a problémák első jelére gyorsan és jelentős mértékben elkezdte leépíteni balti kitettségét. A külső finanszírozási források elapadásával a balti országok a GDP %-ára rúgó folyó fizetési mérleg hiánya egy év alatt 5%-ra mérséklődött. A visegrádi országokban jóval kisebb volt a külső kitettség, és 8. végéig nem látszódott érdemi visszaesés a finanszírozásban (azóta már igen). 1 A balti államokban az átlagos deficit -8-ban -,5% volt, míg pl. Bulgáriában alacsonyabb növekedés mellett 1,% volt az átlagos többlet. 11

12 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS dec.99 Átlagos GDP-növekedés a Baltikumban ill. a visegrádi országokban (reál GDP-vel súlyozott, negyedéves, év/év, %) jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. jún.3 dec.3 balti államok jún. dec. jún.5 dec.5 jún. visegrádi négyek dec. jún.7 dec.7 jún.8 dec dec.99 A jellemzően exportra* ill. jellemzően belföldre termelő ágazatok hozzáadott értékének aránya a GDP-hez (számtani átlag, negyedéves, %) jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. jún.3 balti államok export visegrádi országok export dec.3 jún. dec. jún.5 dec.5 jún. dec. jún.7 dec.7 jún.8 balti államok belföld visegrádi országok belföld Forrás: Eurostat, OTP Elemzés Forrás: Eurostat, OTP Elemzés *jellemzően exportra termelő ágazat: ipar; jellemzően belső piacra termelő ágazatok: leginkább építőipar, azon kívül: kereskedelmi javítás, szállásszolgáltatás, szállítás, raktározás, posta, távközlés, pénzügyi ill. ingatlanszolgáltatás, gazdasági szolgáltatás, közigazgatás, oktatás, egészségügy, közösségi szolgáltatás, háztartások tevékenysége A külső források eltűnése rendkívül gyors és nagyméretű korrekciót okozott a beruházásokban és fogyasztásban is. A balti államok esetében a recessziót súlyosbítja a rögzített árfolyamrendszer, így a romló versenyképességhez a térség országai csak a bértömeg csökkenésén keresztül tudnak alkalmazkodni, nominális leértékelődéssel nem. Ezért a munkaerő-piaci alkalmazkodás különösen erős volt a Baltikumban, ami erős deflációs nyomást okozhat. A balti államok helyzete azért is különösen kényes, mert a rögzített árfolyamrendszer esetleges feladása a devizahitelek nagyon magas arányának köszönhetően komoly pénzügyi stabilitási problémákat okozhat. A másik oldalról a rögzített árfolyamrendszer fenntartása a deflációs nyomáson keresztül növeli a jövedelem arányos törlesztő terheket, ami az árfolyam leértékelődéshez hasonlóan növeli a pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggodalmakat, és ebben az esetben a külpiaci versenyképesség is csak hosszabb távon tud normalizálódni. dec A foglalkoztatottság növekedése (számtani átlag, negyedéves, q1 = 1) A munkanélküliség alakulása (számtani átlag, negyedéves, %) márc. júl. nov. márc.3 júl.3 nov.3 márc. júl. nov. márc.5 júl.5 nov.5 márc. júl. nov. márc.7 júl.7 nov.7 márc.8 júl.8 nov.8 dec.99 jún. dec. jún.1 dec.1 jún. dec. jún.3 dec.3 jún. dec. jún.5 dec.5 jún. dec. jún.7 dec.7 jún.8 dec.8 balti államok visegrádi négyek Forrás: Eurostat, OTP Elemzés balti államok visegrádi négyek Forrás: Eurostat, OTP Elemzés A vállalati-lakossági hitelállomány több mint 8%-a devizában denominált. 1

13 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS. A balti államok finanszírozási oldalról is sebezhetőbbek a kelet-közép európai régiónál Bár a balti államok esetében a költségvetési politika látszólag prudens módon viselkedett és a gyors növekedés miatt a GDP arányos államadósságuk az elmúlt években csökkent, a magánszektor gyors eladósodása miatt a bruttó külső adósságuk mégis jelentősen meghaladta a visegrádi országokra jellemző szintet. Ezen kívül az éven belül lejáró adósság a kelet-közép európai országokkal összehasonlítva magas aránya különösen érzékennyé tette ezeket az országokat a külső finanszírozással kapcsolatos problémákra. A devizatartalékok szintje a KKE országokkal való összevetésben is alacsony volt ez részben annak köszönhető, hogy a fiskális politika az elmúlt években nem képzett elég tartalékot annak ellenére, hogy egy rögzített árfolyamrendszerrel rendelkező ország esetében a devizatartalékok magasabb szintje volna indokolt A teljes és az éven belül lejáró bruttó külső adósság (8. végén, számtani átlag a GDP %-ában) A hitelállomány GDP-arányos alakulása (háztartások és nem-pénzügyi vállalatok hitelei, számtani átlag, negyedéves, %) visegrádi négyek 3.3 balti államok márc. júl. nov. márc.3 júl.3 nov.3 márc. júl. nov. márc.5 júl.5 nov.5 márc. júl. nov. márc.7 júl.7 nov.7 balti államok visegrádi négyek (Szlovákia nélkül) márc.8 júl.8 nov.8 Forrás: BIS Forrás: Eurostat, OTP Elemzés A CDS felárak alakulás a Lehman-csőd után (8. negyedik negyedéves nominális GDP-vel súlyozott, 5 éves, bázispont) szept.8 okt.8 nov.8 dec.8, OTP Elemzés balti államok jan.9 febr.9 márc.9 visegrádi négyek ápr.9 máj Az országok sérülékenysége a Guidotti-Greenspan szabály alapján (éven belül lejáró adósság/devizatartalék, %; a nagyobb érték sebezhetőbb gazdaságra utal).1 Oroszo. Forrás: BIS.9 Horváto Cseho. Ukrajna.87 Lengyelo..95 Bulgária 1. Magyaro. 1.1 Szlovákia 1.3 Litvánia.3 Fehéro..9 Letto..78 Észto. 13

14 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS 3. Lettország a kevésbé hiteles árfolyamrendszere, illetve magasabb adóssága miatt van különösen nehéz helyzetben Az, hogy a befektetői bizalom a Baltikumban először Lettországgal kapcsolatban fogyott el, az alábbi okokra vezethető vissza: Észtországgal és Litvániával szemben, amely országokban valutatanács működik, Lettország egy 1%-os sávszélességű irányított lebegtetést tart fenn, amelynek jóval alacsonyabb a hitelessége. a Nemzeti Bank ősszel beavatkozott a bankrendszer likviditásának biztosítása végett, ami ebből a forrásból az alacsonyabb árfolyamrendszer-hitelesség miatt jelentős mennyiségű euró konverziót hajtott végre. Az árfolyam védelme pedig erodálta az amúgy sem magas devizatartalékot. A válságot megelőzően Lettországban volt a legmagasabb az államadósság és a bruttó külső adósság GDP-arányos értéke. A június első hetében történtek miatt a lett kormányzat új takarékossági programról állapodott meg a szociális partnerekkel, vélhetően tovább csökkentik a közszféra béreit és a nyugdíjakat, a jelenleg 1%-os ÁFA-kulcsot a jövő évtől 3%-ra emelnék, míg az egykulcsos SZJA-rendszert is progresszív jövedelem-adózás váltja majd 1-től. Ezzel közelebb kerültek az IMF-hitel menetrendszerinti folyósításához. Összességében azt mondhatjuk, hogy a balti országok az elmúlt évtizedben tapasztalt kiemelkedő növekedése kedvezőtlenebb gazdaságszerkezetben valósult meg, mint ami pl. a visegrádi négyeket jellemezte. A főként külföldi hitelből finanszírozott, belső kereslet vezérelte növekedés túlfűtötté vált a finanszírozás eltűnése óriási fogyasztás-korrekciót okozott. Ráadásul a folyamat eredményeképp magassá vált az országok bruttó külső adóssága (különösen az éven belül lejáró adósság esetében), és a konjunktúra alatt sem folytattak olyan mértékben kontraciklikus fiskális politikát, ami most lehetővé tenne egy érdemi élénkítést. A fix árfolyamrendszerek fenntartása nagy terhet ró a monetáris politikára, és ebből a szempontból különösen feltűnő a devizatartalékok régiós összehasonlításban meglehetősen alacsony szintje. A fix árfolyamrendszer legfőbb növekedési áldozata, hogy a vállalatok a megcsappant profitlehetőségekhez csak bér- és/vagy foglalkoztatottság csökkentésen keresztül tudnak alkalmazkodni, az árfolyam leértékelődése nem tudja mérsékelni a költség oldali nyomást. Mindezek miatt a Baltikum kilábalása fájdalmasabb és hosszabb folyamat lesz. 1

15 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS FÉNY AZ ALAGÚT VÉGÉN? (Eppich Győző) A gazdasági visszaesés mértéke 8-9 fordulóján nagyobb mértékű volt februári várakozásunknál, miközben az inflációs folyamatok is kedvezőtlenebbül alakultak annál. Előbbi hátterében elsődlegesen a minden korábbi várakozást felülmúló külgazdasági visszaeséstől szenvedő ipar állt. Ugyanakkor a beérkező adatok azt mutatják, hogy az év első hónapjaiban nem történt további zsugorodás a gazdasági aktivitásban, vagyis a termelés szintje az iparban nem esett tovább. A vártnál magasabb infláció hátterében elsősorban exogén tényezők, a várakozásunknál magasabb hatósági áremelések és a jobban dráguló feldolgozatlan élelmiszerárak álltak. A januárban tapasztalt jelentős dezinfláció a piaci szolgáltatások esetében ugyanakkor megtorpant, ami továbbra is felveti az inflációs várakozások horgonyzottságának problémáját. Az előzetes adatok szerint a magyar GDP az első negyedévben februári várakozásainknál nagyobb mértékben zsugorodott. Ezen belül a versenyszféra GDP-jének alakulására vonatkozóan egyelőre nincsenek adatok, azonban a beérkezett konjunktúra adatok alapján készített becslésünk szerint a magánszektor hozzáadott értéke 7,3%-kal csökkenhetett 3 éves összehasonlításban, mely körülbelül 1,5 százalékponttal haladja meg februári várakozásunkat. E mögött elsődlegesen a minden korábbi várakozásnál nagyobb ütemben csökkenő külgazdasági kereslet miatti rendkívül gyenge feldolgozóipari teljesítmény állhatott. A versenyszféra GDP növekedési összetétele* (éves változás, %) Ténybecslés 199Q1 199Q 1997Q3 1998Q 1999Q1 1999Q Q3 1Q Q1 Q 3Q3 Q 5Q1 5Q Q3 7Q 8Q1 8Q Piaci szolgáltatások Egyéb ipar Mezőgazdaság Építőipar Feldolgozóipar Versenyszféra Forrás: KSH, OTP Elemzés *: az adatok nem tartalmazzák az időközben ismertté vált első negyedéves GDP adat részletes bontását Ugyanakkor egyre több jel utal arra, hogy az első negyedévben az ipari termelésben elérhettük a visszaesés alját. Biztató, hogy január óta a termelés, illetve a megrendelések szintje nem mutatott további csökkenést, sőt utóbbi esetében márciusban már markánsabb emelkedés volt megfigyelhető a szezonálisan igazított adatok alapján. Az építőiparról beérkező adatok szintén optimizmusra adnak okot, mivel a rendelésállományok ismét növekedést mutatnak, és a termelés is emelkedni tudott az év első hónapjaiban. Ez minden bizonnyal az EU-s források fokozottabb felhasználásának köszönhető. 3 A szezonálisan és naptárhatással kiegyensúlyozott adatok alapján. 15

16 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Az ipari termelés és az új ipari rendelések szintje (5=1) jan.99 júl.99 jan. júl. jan.1 júl.1 jan. júl. Forrás: KSH, OTP Elemzés jan.3 júl.3 jan. júl. jan.5 júl.5 jan. júl. jan.7 júl.7 jan.8 Ipari termelés (trend) Kiemelt ágazatok új rendelés (trend) Kiemelt ágazatok új rendelése (szezonálisan igazított) Ipari termelés (szezonálisan igazított) júl.8 jan Az építőipari szerződésállományok alakulása (=1, illetve hónap) jan. júl. jan.1 júl.1 jan. júl. jan.3 Forrás: KSH, OTP Elemzés júl.3 jan. júl. jan.5 júl.5 jan. júl. jan.7 júl.7 Szerődésállomány (épületek építése) Szerződésállomány (teljes építőipar) Szerződésállomány aránya a termeléshez (jobb skála) jan.8 júl.8 jan Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy a banki források megcsappanása, illetve a kedvezőtlen várható jövedelempálya miatt a magánszektor beruházásai igen visszafogottan alakulnak majd az év folyamán, ami miatt a most látható pozitív folyamatok törékenynek bizonyulhatnak. A szolgáltató szektorral kapcsolatos információk arra utalnak, hogy ez a szektor még nem jutott túl a mélyponton. Az első negyedévben jelentős mértékben emelkedő munkanélküliség és a hitelfelvételi lehetőségek szűkülése miatt a lakossági fogyasztás visszafogottan alakulhatott, ami tükröződik a kiskereskedelmi adatokban is. 15, 1,5 1, 7,5 5,,5, -,5-5, -7,5-1, -1,5-15, A kiskereskedelmi forgalom trendjének alakulása (éves változás, %) jan.1 júl.1 jan. júl. jan.3 júl.3 jan. Tartós fogyasztási cikkek Élelmiszerjellegű kiskereskedelem Textilipari termékek kiskereskedelme Kiskereskedelem sforrás: KSH, OTP Elemzés júl. jan.5 júl.5 jan. júl. jan.7 júl.7 jan.8 júl.8 jan.9 15, 1,5 1, 7,5 5,,5, -,5-5, -7,5-1, -1,5-15, A lakossági nettó hitelfelvétel alakulása (milliárd forint) febr.3 jún.3 okt.3 febr. jún. okt. febr.5 jún.5 okt.5 febr. jún. okt. febr.7 jún.7 okt.7 febr.8 jún.8 okt.8 Háztartások nettó banki hitelfelvétele (szezonálisan nem igazított) Forrás: KSH, OTP Elemzés febr A vártnál erőteljesebb leállás a termelésben a munkaerő-piacon is erőteljes alkalmazkodásra késztette a vállalatokat, így az első negyedév folyamán várakozásunkat meghaladó mértékben nőtt a munkanélküliek száma. Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy bár a foglalkoztatottak száma is nagyobb mértékben csökkent februári várakozásunknál, de az akkori előrejelzésünknél nagyobb mértékű munkanélküliség emelkedés nagyobb részét a várakozásunknál magasabb aktivitás magyarázza. Emellett a vállalatok visszafogott bérezési magatartást mutatnak, a versenyszféra rendszeres béreinek rövidbázisú alakulása az első negyedévben,5% körüli mértékűre csökkent. A béradatok ugyanakkor most kevésbé jól mutatják az egyéni bérek alakulását, köszönhetően az adatokban megjelenő jelentős összetétel-hatásnak. A leépítések sokkal erőteljesebben érintették az alacsonyabb képzettségű és bérű munkavállalókat, így a foglalkoztatottakon belül emelkedett a magasabb jövedelműek aránya. Ez a jelenség az elmúlt években is tetten érhető volt, de mértéke messze elmaradt a most tapasztalttól. 1

17 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS ezer fő A foglalkoztatottság, munkanélküliség és aktivitás alakulása jan.1 máj.1 szept.1 jan. máj. szept. jan.3 máj.3 szept.3 jan. máj. szept. jan.5 máj.5 szept.5 jan. máj. szept. jan.7 máj.7 szept.7 jan.8 máj.8 szept.8 jan.9 Munkanélküliek (jobb skála) Foglalkoztatottak Aktívak Forrás: KSH, OTP Elemzés ezer fő 1, 11, 1, 9, 8, 7,, 5,, 3,, A versenyszféra rendszeres béreinek alakulása és az összetételhatás (%) Q1 Q Q3 Q 5Q1 5Q 5Q3 Forrás: KSH, OTP Elemzés 5Q Q1 Q Q3 Q 7Q1 7Q 7Q3 7Q 8Q1 8Q 8Q3 8Q 9Q1 Összetétel hatás az éves adatokban (jobb skála) Éves növekedés Évesített negyedéves növekedés Az infláció az első negyedévben várakozásainknál kedvezőtlenebbül alakult, melynek hátterében főként néhány exogén tényező (hatósági árak, illetve feldolgozatlan élelmiszerek) feltételezésünknél magasabb inflációja állt. Februári inflációs előrejelzésünk és a tényadatok alakulása az első negyedévben 5 5,,5, 3,5 3,,5, 1,5 1,,5, Ezek mellett azonban a trendinfláció alakulása sem volt igazán kedvezőnek mondható annak ellenére, hogy a tényadatok csak kismértékben haladták meg prognózisunkat mivel az év elején a piaci szolgáltatások körében tapasztalt erős dezinfláció a többi hónapban nem folytatódott. Ez arra utal, hogy az erősen negatív kibocsátási rés eddig nem tudta érdemben megtörni az inflációs inerciát. Az inflációs kilátások szempontjából nagyon kedvezőtlen az élelmiszerek áralakulása. Egyelőre csak a feldolgozatlan élelmiszerek csoportjában volt megfigyelhető az éves dinamikák gyorsulása, de az élelmiszeripari termelői árindexek rövidbázisú mutatói, illetve a nyersélelmiszer árak elmúlt időszakban tapasztalt emelkedése azt vetíti előre, hogy hamarosan a feldolgozott termékkör esetében is megindulhat az áremelkedés. Az iparcikkek esetében szintén kedvezőtlen, hogy a gyenge árfolyam mellett a belföldi termelői árindexek is emelkedésnek indultak, ami azt vetíti előre, hogy az erősen visszaeső kereslet ellenére a kiskereskedelmi adatok alapján a tartós iparcikk vásárlások visszaesése jóval nagyobb mértékű volt a teljes kiskereskedelmi forgalom csökkenésénél is fokozódhat az árnyomás ebben a termékkörben. 5 Az inflációs alcsoportokat az MNB régi típusú csoportbontása alapján készítettük. 17

18 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS A piaci szolgáltatások* éves és évesített egyhavi változása (%)*** jan. ápr. júl. okt. jan.5 ápr.5 júl.5 okt.5 jan. ápr. júl. okt. jan.7 ápr.7 júl.7 okt.7 jan.8 ápr.8 júl.8 okt.8 jan.9 ápr jan.1 júl.1 A lakossági inflációs várakozások alakulása** (pont) jan. júl. jan.3 júl.3 jan. júl. jan.5 júl.5 jan. júl. jan.7 júl.7 jan.8 júl.8 jan Piaci szolgáltatások (évesített egyhavi változás) Piaci szolgáltatások (éves változás) A következő 1 hónapra várt infláció Forrás: KSH, OTP Elemzés Forrás: EUROSTAT, OTP Elemzés *: az ÁFA és vizitdíj hatásától szűrt adatok, az MNB régi csoportbontása alapján **: az EUROSTAT lakossági bizalmi indikátor felmérése alapján ***: az adatok nem tartalmazzák az időközben beérkezett április havi inflációs adatokat Az elmúlt 1 hónapban tapasztalt infláció, 17,5 15, 1,5 1, 7,5 5,,5, -,5-5, jan. Az élelmiszeripari termelői árindex és a feldolgozott élelmiszerárak (%) máj. szept. jan.3 máj.3 szept.3 jan. máj. szept. jan.5 máj.5 szept.5 Feldolgozott élelmiszer Élelmiszer, ital, dohány gyártása (DA) Élelmiszer, ital gyártása (évesített egyhavi változás, jobb skála) Forrás: KSH, OTP Elemzés jan. máj. szept. jan.7 máj.7 szept.7 jan.8 máj.8 szept.8 jan Az iparcikkek termelői és fogyasztói árindexeinek alakulása (éves változás, %) jan.1 júl.1 jan. júl. jan.3 júl.3 jan. júl. jan.5 júl.5 Iparcikkek (termelői) Iparcikkek (fogyasztói) EURHUF Forrás: KSH, OTP Elemzés jan. júl. jan.7 júl.7 jan.8 júl.8 jan

19 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS A MÉLY GÖDÖRBŐL SOKÁIG TART MAJD A KILÁBALÁS (Eppich Győző) A 8-9. év fordulóján tapasztalt világgazdasági leállás miatt a gazdasági visszaesés mértéke 9-ben és 1-ben is a februárban számítottnál nagyobb lesz. Ugyanakkor már vannak arra utaló jelek, hogy a termelés szintje az iparban az első negyedévben elérhette mélypontját, és az építőiparban is pozitív jelek mutatkoznak. A nagyobb várható visszaesés ellenére inflációs képünk romlott, ez azonban főként exogén tényezők (ÁFA és jövedéki adó emelések, emelkedő nyersanyag árak) hatásának köszönhető. Előrejelzésünk alapfeltevései Külgazdasági partnereink várható gazdasági teljesítményére vonatkozó előrejelzésünk alapvetően az Európai Bizottság valamint a Bloomberg konszenzus legfrissebb előrejelzéseire épül. Az első negyedéves GDP adatok ismeretében azonban több ország esetében indokoltnak tartottuk az ezekben megfogalmazott előrejelzéseknél konzervatívabb becslést használni. Ezek az előrejelzések érdemben kedvezőtlenebb növekedési pályával számolnak a februári Makro Monitorunkban feltételezettnél, annak ellenére, hogy feltételezésünk akkor is pesszimistább volt az elérhető konszenzusnál. Az olaj és búzaárak határidős jegyzések alapján várható alakulása az infláció szempontjából szintén kedvezőtlenebb a februárban feltételezettnél. GDP alapú külső kereslet várható alakulása most és februárban (éves változás, %) A brent típusú olajár várható alakulása most és februárban (dollár/hordó) jan.9 júl.9 jan.97 júl.97 jan.98 júl.98 jan.99 júl.99 jan. júl. jan.1 júl.1 jan. júl. jan.3 júl.3 jan. júl. jan.5 júl.5 jan. júl. jan.7 júl.7 jan.8 júl.8 jan.9 júl.9 jan.1 júl.1 jan.9 júl.9 jan.97 júl.97 jan.98 júl.98 jan.99 júl.99 jan. júl. jan.1 júl.1 jan. júl. jan.3 júl.3 jan. júl. jan.5 júl.5 jan. júl. jan.7 júl.7 jan.8 júl.8 jan.9 júl.9 jan.1 júl.1 Fc_GDP alapú külső kereslet 9/1 Fc_GDP alapú külső kereslet Forrás: EUROSTAT, Bloomberg, OTP Elemzés A búza termelői árának várható alakulása most és februárban (. év átlaga=1) jan.1 júl.1 jan. júl. jan.3 júl.3 jan. júl. jan.5 júl.5 jan. júl. jan.7 júl.7 jan.8 júl.8 jan.9 júl.9 Fc_Búza (termelői) Búza (termelői) 9/1 Forrás: KSH, Bloomberg, OTP Elemzés jan.1 júl FC_brent olaj, OTP Elemzés FC_brent olaj_9/1 A főbb devizaárfolyamok várt alakulása most és februárban jan.9 júl.9 jan.97 júl.97 jan.98 júl.98 jan.99 júl.99 jan. júl. jan.1 júl.1 jan. júl. jan.3 júl.3 jan. júl. jan.5 júl.5 jan. júl. jan.7 júl.7 jan.8 júl.8 jan.9 júl.9 jan.1 júl.1 FC_USDHUF FC_USDHUF_9/1 FC_EURHUF FC_EURHUF 9/1, OTP Elemzés

20 MAKRO MONITOR 9. JÚNIUS Reálgazdasági kilátások Köszönhetően a hazai és nemzetközi gazdaságpolitikai lépéseknek, a legkedvezőtlenebb forgatókönyvek bekövetkezésének esélye minimálisra csökkent az elmúlt hónapok során. A kormányzat által az OTP-nek, FHBnak és MFB-nek jutatott források, valamint a nyugati anyabankok hazai leányaik mellett való kiállása révén elkerülhetővé vált a hazai vállalatok komolyabb finanszírozási problémáinak bekövetkezése. Emellett az év elején a régiót sújtó jelentős tőkekivonás megállt, köszönhetően a régió javuló megítélésnek. Ebben fő szerepe volt annak, hogy a régió jelenlegi helyzetének a korábbi dél-kelet ázsiai válsággal való párhuzamba állítása alaptalannak bizonyult. A recesszió mélységét, illetve a felívelés lendületét jelenleg két tényező határozza meg: külgazdasági partnereink teljesítménye, valamint a hazai hitelezés újraindulásának üteme. Bár az első negyedéves visszaesés mértéke jelentősen felülmúlta a várakozásokat, úgy gondoljuk, hogy főbb kereskedelmi partnereink termelése az első negyedévben közel került a mélypontjához, és az év második felében negyedéves összehasonlításban újraindulhat a növekedés. A növekedési kilátások szempontjából másik fontos kérdés, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer működése mikor normalizálódik. Az év első felében a hitelkínálatot csökkentő tényezők közül a külső források elapadása, a likvid eszközök arányának növelésének kényszere és hitelportfolió gyors romlásán keresztül a tőkeproblémáktól való félelem közül a második félévben teljes mértékben már csak az első marad, egyes bankok esetén legfeljebb a harmadik marad meghatározó. Amennyiben ugyanis az árfolyam nem gyengül tovább és teljesül az anyabankok ígérete, miszerint szinten tartják a leánybanki finanszírozást, akkor az első négy hónapban megképzett likviditási puffer elegendőnek bizonyul majd, így a jövőben képződő megtakarítások nagy részét a bankrendszer kihitelezi majd. A további forint mélypontok hiánya pedig tőkeoldalról is mérsékelheti a feszültséget, hiszen a rossz hitelek állománya nagy valószínűséggel az alatt a szint alatt maradhat, ami bankrendszeri szinten feszültséget okozhatna. A fenti tényezők mellett, a kormány által a bankrendszer rendelkezésére bocsátott,5 milliárd euró segíti majd a vállalati hitelezés újraindulását. Ezért a vállalati hitelállomány további csökkenésére nem számítunk, sőt az év második felében akár növekedésnek is indulhat. Az év első négy hónapjában folyamatosan csökkent, és két hónapja negatívvá vált a háztartások nettó hitelfelvétele, azaz a szektor több hitelt törleszt, mint amennyit felvesz a pénzügyi közvetítő-rendszertől. Ugyan a szezonálisan igazított adatok valamivel jobb képet festenek, mint az igazítatlanok, azonban jelenleg kivételesen érdemes a nem igazított adatokra figyelni. A múltbeli szezonalitást ugyanis a kereslet ingadozása okozta, miközben jelenleg inkább a hitel kínálat szűkössége a meghatározó, így a múltbeli szezonalitás nem igazán tekinthetőek mérvadónak. Az erőteljes visszaesés ellenére úgy véljük, a februári Makro Monitorunkban szereplő 9-re vonatkozó 3 milliárd forintos éves nettó háztartási hitelfelvétel-előrejelzésünk nem igényel változtatást. A fentebb leírt tényezők miatt arra számítunk ugyanis, hogy a második félévben ha a korábbiaknál lényegesen kisebb mértékben is, de újra pozitívvá válik majd a nettó hitelfelvétel. A külső kereslet második félévben várt élénkülésével párhuzamosan arra számítunk, hogy a magyar exportteljesítmény is javulásnak indul majd. E mellett azonban a reálárfolyamunk alakulása is támogatólag hat kivitelünkre, hiszen az euróban mért munkaköltségeink a gyenge árfolyamnak köszönhetően jelentősen csökkentek, és a tervezett munkáltatói járulékcsökkenésekkel további árelőny biztosítható. Ennek ellenére arra számítunk, hogy 9-ben a nettó export növekedési hozzájárulása enyhén negatív lesz, köszönhetően annak, hogy az importkeresletünk másik két meghatározó komponense a háztartások fogyasztása és a beruházások várakozásunk szerint kivitelünknél kisebb ütemben csökkenek majd.

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István ügyvezető igazgató ICEG - MKT konferencia, Hotel Mercure Buda, 2003. Június 18 1 Az előadás vázlata Az MNB előrejelzéseiről

Részletesebben

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS 2013 ŐSZ Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának

Részletesebben

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Amikor elkezdődött az év, nem sokan merték felvállalni azt a jóslatot, hogy a részvénypiacok új csúcsokat fognak döntögetni idén. Most, hogy közeleg az

Részletesebben

Recesszió Magyarországon

Recesszió Magyarországon Recesszió Magyarországon Makrogazdasági helyzet 04Q1 04Q2 04Q3 04Q4 05Q1 05Q2 05Q3 05Q4 06Q1 06Q2 06Q3 06Q4 07Q1 07Q2 07Q3 07Q4 08Q1 08Q2 08Q3 08Q4 09Q1 09Q2 09Q3 09Q4 A bruttó hazai termék (GDP) növekedése

Részletesebben

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS 2009. FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRŐL

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS 2009. FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRŐL RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS 2009. FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRŐL Közzététel időpontja: 2009. március 6. 14 óra A jegybanktörvény (a Magyar Nemzeti Bankról szóló, többször módosított 2001. évi LVIII

Részletesebben

KILÁBALÁS -NÖVEKEDÉS. 2013. szeptember VARGA MIHÁLY

KILÁBALÁS -NÖVEKEDÉS. 2013. szeptember VARGA MIHÁLY KILÁBALÁS -NÖVEKEDÉS 2013. szeptember VARGA MIHÁLY Tartalom Kiindulóhelyzet Makrogazdasági eredmények A gazdaságpolitika mélyebb folyamatai Kiindulóhelyzet A bajba jutott országok kockázati megítélése

Részletesebben

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Budapest Corvinus Egyetem Gazdaság- és Társadalomstatisztikai Elemző és Kutató Központ Budapest, 2016. október 20. Célkitűzések

Részletesebben

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Üzleti helyzet 2009- ben rendkívül mély válságot élt meg a magyar gazdaság, a recesszió mélysége megközelítette a transzformációs visszaesés (1991-1995) során

Részletesebben

Szoboszlai Mihály: Lendületben a hazai lakossági fogyasztás: új motort kap a magyar gazdaság

Szoboszlai Mihály: Lendületben a hazai lakossági fogyasztás: új motort kap a magyar gazdaság Szoboszlai Mihály: Lendületben a hazai lakossági fogyasztás: új motort kap a magyar gazdaság A válságot követően számos országban volt megfigyelhető a fogyasztás drasztikus szűkülése. A volumen visszaesése

Részletesebben

A BÉT ma és holnap. a magyar gazdaság finanszírozási lehetőségei. Szécsényi Bálint Alelnök Budapesti Értéktőzsde. 2012. december

A BÉT ma és holnap. a magyar gazdaság finanszírozási lehetőségei. Szécsényi Bálint Alelnök Budapesti Értéktőzsde. 2012. december A BÉT ma és holnap a magyar gazdaság finanszírozási lehetőségei Szécsényi Bálint Alelnök Budapesti Értéktőzsde 2012. december Bankszektor: veszteségek és forráskivonás Bankszektor ROE mutatója % % 30 70

Részletesebben

hétfő, augusztus 5. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 5. Vezetői összefoglaló hétfő, 2013. augusztus 5. Vezetői összefoglaló Vegyes amerikai makroadatok jelentek meg, a munkanélküliségi ráta ötéves mélypontján tartózkodik, ugyanakkor a foglalkoztatottság bővülése elmaradt az elemzői

Részletesebben

HAVI MONITOR 2016. február. A vártnál nagyobb növekedés 2015. IV. negyedévében

HAVI MONITOR 2016. február. A vártnál nagyobb növekedés 2015. IV. negyedévében 292 HAVI MONITOR 2016. február A vártnál nagyobb növekedés 2015. IV. negyedévében A GDP növekedése a IV. negyedévben a KSH előzetes adatai szerint a vártnál nagyobb, 3,2 százalék volt, melyhez jelentősen

Részletesebben

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. március 2. Vezetői összefoglaló Amerikában negatív tartományban zártak a vezető részvényindexek, Európában a lassuló amerikai GDP-adat segítette a kereskedést. A forint kilenchavi csúcsa közelében,

Részletesebben

Az MNB Növekedési Hitel Programja (NHP)

Az MNB Növekedési Hitel Programja (NHP) Az MNB Növekedési Hitel Programja (NHP) Nagy Márton, Palotai Dániel MNB 213. április 4. 28.I. II. III. IV. 29.I. II. III. IV. 21.I. II. III. IV. 211.I. II. III. IV. 212.I. II. III. IV. A válság kitörése

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 10.

Vezetői összefoglaló október 10. 2016. október 10. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 6,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,14 százalékos emelkedéssel fejezte

Részletesebben

szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló A tegnap megjelent kedvező makrogazdasági adatok következtében pozitív hangulatú volt a kereskedés tegnap a vezető nemzetközi tőzsdéken. A forint árfolyama

Részletesebben

Gazdasági és államháztartási folyamatok

Gazdasági és államháztartási folyamatok Gazdasági és államháztartási folyamatok 214 215 A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzése a Költségvetési Tanács részére Siba Ignác vezérigazgató Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető Tartalom 1. Makrogazdasági

Részletesebben

A magyar pénzügyi szektor kihívásai

A magyar pénzügyi szektor kihívásai A magyar pénzügyi szektor kihívásai Előadó: Becsei András 2016. november 10. Átmeneti lassulás után jövőre a 4%-ot közelítheti a növekedés, miközben a fogyasztás bővülése közel lehet az évi 5%-hoz Reál

Részletesebben

KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS

KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS 2013 ŐSZ Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2012.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2012. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2012. december

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 28.

Vezetői összefoglaló február 28. 2017. február 28. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben egyaránt erősödött. A BUX 10,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

Nemzetközi összehasonlítás

Nemzetközi összehasonlítás 6 / 1. oldal Nemzetközi összehasonlítás Augusztusban drasztikusan csökkentek a feltörekvő piacok részvényárfolyamai A globális gazdasági gyengülés, az USA-ban és Európában kialakult recessziós félelmek,

Részletesebben

Az előadás tartalma. 1. Világgazdasági kilátások. 2. Magyarország Gazdasági kilátások. 3. Devizapiaci várakozások. Sebességvesztés

Az előadás tartalma. 1. Világgazdasági kilátások. 2. Magyarország Gazdasági kilátások. 3. Devizapiaci várakozások. Sebességvesztés Az előadás tartalma 1. Világgazdasági kilátások Sebességvesztés 2. Magyarország Gazdasági kilátások Csökkenő bizonytalanság felszálló köd 3. Devizapiaci várakozások EUR/HUF, EUR/CHF, EUR/USD Európai gazdasági

Részletesebben

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS 2013. JÚLIUS 23-I ÜLÉSÉRŐL Közzététel időpontja: 2013. augusztus 7. 14 óra A jegybanktörvény (a Magyar Nemzeti Bankról szóló, többször módosított 2011. évi CCVIII

Részletesebben

JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 2008. MÁJUS

JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 2008. MÁJUS JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 8. MÁJUS Jelentés az infláció alakulásáról 8. május Kiadja: Magyar Nemzeti Bank Felelõs kiadó: Iglódi-Csató Judit 18 Budapest, Szabadság tér 8 9. www.mnb.hu ISSN 119-9

Részletesebben

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13.

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13. A Századvég makro-fiskális modelljével (MFM) készült középtávú előrejelzés* Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető 15. október 13. *A modell kidolgozásában nyújtott segítségért köszönet illeti az OGResearch

Részletesebben

Monetáris politika mozgástere az árstabilitás elérése után

Monetáris politika mozgástere az árstabilitás elérése után Monetáris politika mozgástere az árstabilitás elérése után Dr. Kocziszky György A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának külső tagja Költségvetési Tanács Magyar Közgazdasági Társaság 2014. július 17.

Részletesebben

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló Szerdán mind az európai, mind az amerikai részvényindexek jelentős pluszban zártak, az EKB elnök nyilatkozatának hatására, mely szerint az EKB még tovább

Részletesebben

Makrogazdasági és pénzügyi piaci fejlemények

Makrogazdasági és pénzügyi piaci fejlemények Makrogazdasági és pénzügyi piaci fejlemények 2015. február Háttéranyag a Monetáris Tanács 2015. február 24-i ülésének rövidített jegyzőkönyvéhez 1 Közzététel időpontja: 2015. március 11. 14 óra A Makrogazdasági

Részletesebben

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló Hétfőn a tengerentúlon estek a tőzsdék, míg a vezető nyugat-európai börzék vegyes teljesítményt mutattak. Kedden reggel a hazai fizetőeszköz erősödött az euróval

Részletesebben

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS. JÚNIUS -I ÜLÉSÉRŐL Közzététel időpontja:. július 1. 1 óra A jegybanktörvény (a Magyar Nemzeti Bankról szóló, többször módosított 1. évi LVIII tv.). (1) az árstabilitás

Részletesebben

MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A

MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A LEGFRISSEBB GAZDASÁGI STATISZTIKÁK FÉNYÉBEN (2014. II. félév) MIRŐL LESZ SZÓ? Konjunktúra (GDP, beruházások, fogyasztás) Aktivitás, munkanélküliség Gazdasági egyensúly

Részletesebben

szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló Tegnap veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. A hazai fizetőeszköz gyengülést mutatott a dollárral és az euróval szemben is. Negatív tartományban

Részletesebben

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek emelkedéssel zárták a keddi kereskedési napot. Tovább gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

A magyar költségvetésről

A magyar költségvetésről A magyar költségvetésről másképpen Kovács Árpád 2014. április 3. Állami feladatok, funkciók és felelősségek Az állami feladatrendszer egyben finanszírozási feladatrendszer! Minden funkcióhoz tartozik finanszírozási

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 27.

Vezetői összefoglaló október 27. 2016. október 27. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető devizával szemben gyengült. A BUX 8,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,46 százalékos erősödéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 15.

Vezetői összefoglaló június 15. 2017. június 15. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben kismértékben gyengült, a dollár ellenében enyhén erősödött. A BUX 21,5 milliárd forintos,

Részletesebben

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló Pénteken mind az európai, mind az amerikai vezető részvényindexek enyhén pozitív tartományban, fél százalék körüli nyereséggel zártak. Ma reggelre a forint

Részletesebben

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS 2013. AUGUSZTUS 27-I ÜLÉSÉRŐL

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS 2013. AUGUSZTUS 27-I ÜLÉSÉRŐL RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS 2013. AUGUSZTUS 27-I ÜLÉSÉRŐL Közzététel időpontja: 2013. szeptember 12. 14 óra A jegybanktörvény (a Magyar Nemzeti Bankról szóló, többször módosított 2011. évi

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 17.

Vezetői összefoglaló február 17. 2017. február 17. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető devizával szemben gyengült. A BUX 11,7 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett 0,70 százalékos csökkenéssel

Részletesebben

Egészségügyi monitor. 2015. február

Egészségügyi monitor. 2015. február Egészségügyi monitor 2015. február Századvég Gazdaságkutató Zrt. A tanulmányt Sipos Júlia szerkesztette. A felhasznált adatbázisok 2015. február 5-én zárultak le. Tartalom Vezetői összefoglaló... 1 Az

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 17.

Vezetői összefoglaló október 17. 2016. október 17. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollárral szemben kis mértékben erősödött. A BUX 4,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Raiffeisen grafikonkészlet

Raiffeisen grafikonkészlet Magyarország I. 21. IV. negyedév GDP növekedés (%, negyedév/negyedév) mezőgazdaság Beruházás/GDP (%) Beruházás/GDP 1, 1,,, -, -1, -1, -2, -2, -3, -3, -4, -4, 28Q1 29Q1 21Q1 211Q1 212Q1 213Q1 214Q1 21Q1

Részletesebben

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék pluszban, az amerikai részvényindexek mínuszban zártak tegnap. 300-as szint alá erősödött az euró/forint árfolyam ma reggel.

Részletesebben

MAKROGAZDASÁGI ÉS PÉNZPIACI ÁTTEKINTÉS. 2015. március

MAKROGAZDASÁGI ÉS PÉNZPIACI ÁTTEKINTÉS. 2015. március Takarékbank Elemzés MAKROGAZDASÁGI ÉS PÉNZPIACI ÁTTEKINTÉS 15. március I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Noha az utóbbi hónapokban a világgazdaság egészének növekedési kilátásai nem javultak érdemben, az európai

Részletesebben

A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve

A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve X. Régiók a Kárpát-medencén innen és túl Nemzetközi tudományos konferencia Kaposvár, 2016. október 14. A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve Gazdaságtörténeti áttekintés a konvergencia szempontjából

Részletesebben

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló Kedden az európai és amerikai vezető tőzsdeindexek vegyesen zárták a kereskedést, a legnagyobb csökkenés Londonban, a legnagyobb emelkedés Frankfurtban következett

Részletesebben

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló Szerdán az európai részvényindexek növekedéssel zártak a megjelent euró zónás pozitív adatok hatására, míg az amerikai tőzsdék kismértékű negatív eredménnyel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 2.

Vezetői összefoglaló február 2. 2017. február 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró és a svájci frank ellenében kis mértékben gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 7,7 milliárd forintos,

Részletesebben

szerda, 2015. április 1. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. április 1. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. április 1. Vezetői összefoglaló A vezető tengerentúli és nyugat-európai részvényindexek kivétel nélkül mínuszban zárták a keddi kereskedést. Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben,

Részletesebben

kedd, 2015. szeptember 8. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. szeptember 8. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. szeptember 8. Vezetői összefoglaló Hétfőn a vezető nyugat-európai részvényindexek kismértékben emelkedtek, az amerikai tőzsdék zárva tartottak. Ma reggelre a vezető devizák többségével szemben

Részletesebben

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló Nyereséggel zártak az amerikai és a vezető nyugat-európai részvényindexek kedden. A 310-es szint alatt tartózkodott a forint az euróval szemben a 6 órás adatok

Részletesebben

csütörtök, október 16. Vezetői összefoglaló

csütörtök, október 16. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. október 16. Vezetői összefoglaló A szerdai kereskedési napon rendkívül rossz hangulat uralkodott a nemzetközi tőzsdéken. Szerdán a 307-es szint fölé emelkedett az euró/forint kurzus; a

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 7.

Vezetői összefoglaló március 7. 2017. március 7. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt erősödött. A BUX 7,0 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 9.

Vezetői összefoglaló február 9. 2017. február 9. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető deviza ellenében gyengült. A BUX 7,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,17 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban Magyarország éllovas az államadósság csökkentésében Magyarország az utóbbi két évben a jelenleg nemzetközileg is egyik leginkább figyelt mutató, az államadósság tekintetében jelentős eredményeket ért el.

Részletesebben

JeLenTés AZ InFLÁCIÓ ALAKULÁsÁRÓL 2010. november

JeLenTés AZ InFLÁCIÓ ALAKULÁsÁRÓL 2010. november JeLenTés AZ InFLÁCIÓ ALAKULÁsÁRÓL 21. november JeLenTés AZ InFLÁCIÓ ALAKULÁsÁRÓL 21. november Kiadja: Magyar Nemzeti Bank Fe le lõs ki adó: dr. Simon András 185 Budapest, Szabadság tér 8 9. www.mnb.hu

Részletesebben

péntek, 2014. augusztus 1. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. augusztus 1. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. augusztus 1. Vezetői összefoglaló A csütörtöki kereskedési napot a vezető nyugat-európai és tengerentúli részvényindexek is komoly veszteséggel zárták. A forint tegnap jelentős mértékben

Részletesebben

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest.

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest. 2013-06-10 1./5 Egy jónak tűnő, de nem annyira fényes GDP-adat Magyarország bruttó hazai terméke 2013 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal,

Részletesebben

szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló Pozitív tartományban zártak a vezető amerikai és nyugat-európai börzék. Ma reggel a 310-es szinten tartózkodott az euró/forint keresztárfolyam. A BUX 0,2 százalékot

Részletesebben

szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló Többségében emelkedéssel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek tegnap. Kedden gyengülést mutatott a hazai fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben. A BUX

Részletesebben

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. május 26. Vezetői összefoglaló Pénteken vegyes makrogazdasági hírek jelentek meg, a vezető nemzetközi tőzsdék többsége erősödéssel reagált. Négyhavi csúcson a forint: az euró/forint árfolyam

Részletesebben

OTP Bank évi előzetes eredmények

OTP Bank évi előzetes eredmények OTP Bank 25. évi előzetes eredmények SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Dr. Csányi Sándor, elnök-vezérigazgató Dr. Spéder Zoltán, alelnök, vezérigazgató-helyettes 26. február 14. A 25. év főbb kihívásai 14/2/26 25. január

Részletesebben

Modernizáció Magyarországon javuló egyensúly, átfogó reformok, változó körülmények között a pénzügyi szektor

Modernizáció Magyarországon javuló egyensúly, átfogó reformok, változó körülmények között a pénzügyi szektor Modernizáció Magyarországon javuló egyensúly, átfogó reformok, változó körülmények között a pénzügyi szektor Kovács Álmos Pénzügyminisztérium 27. november 6. Államháztartási konszolidáció - gazdaságpolitikai

Részletesebben

szerda, 2015. október 28. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. október 28. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. október 28. Vezetői összefoglaló Kedden mind a tengerentúli, mind az európai tőzsdék pirosba fordultak, zárásra valamennyi mutató esetében esést regisztráltak. Amerikában a cégek harmadik

Részletesebben

szerda, augusztus 14. Vezetői összefoglaló

szerda, augusztus 14. Vezetői összefoglaló szerda, 2013. augusztus 14. Vezetői összefoglaló Pozitív tartományban zárt az összes vezető tengerentúli és európai részvényindex a keddi kereskedési napon a kedvező makrogazdasági adatok hatására. Kedden

Részletesebben

szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló Kedden az európai tőzsdék mínuszban zártak, az amerikai mutatók emelkedtek. Európában az EKB csütörtöki ülésére, az Egyesült Államokban a Fed decemberi tanácskozására

Részletesebben

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai és amerikai indexek tegnap. Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései 304,5-nél

Részletesebben

A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei

A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei Nagy Márton ügyvezető igazgató Vállalati finanszírozás 214 214. október 29. 1 Tartalom Az NHP eddigi eredményei Az NHP második szakasza folytatódik Az

Részletesebben

Havi elemzés az infláció alakulásáról. 2015. augusztus

Havi elemzés az infláció alakulásáról. 2015. augusztus Havi elemzés az infláció alakulásáról. augusztus A jegybanktörvény (a Magyar Nemzeti Bankról szóló,. évi CXXXIX. tv.). () az árstabilitás elérését és fenntartását jelöli meg a Magyar Nemzeti Bank elsődleges

Részletesebben

kedd, 2015. november 3. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. november 3. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. november 3. Vezetői összefoglaló Hétfőn pluszban zártak a vezető nemzetközi tőzsdeindexek, különösen a New York-i tőzsdék teljesítettek jól, Európában pedig a frankfurti DAX könyvelhette el

Részletesebben

Aktuális kihívások a monetáris politikában

Aktuális kihívások a monetáris politikában Aktuális kihívások a monetáris politikában Pleschinger Gyula Magyar Nemzeti Bank Magyar Közgazdasági Társaság 2017. május 25. Tartalom Árstabilitás és a sérülékenység csökkentése Pénzügyi stabilitás Növekedés

Részletesebben

Helyzetkép a magyar gazdaságról

Helyzetkép a magyar gazdaságról Helyzetkép a magyar gazdaságról Borsod-Abaúj Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara XLIII. Küldöttgyűlése 213. április 3. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt. palocz@kopint-tarki.hu Az előadás témái Rövid visszatekintés,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 12.

Vezetői összefoglaló június 12. 2017. június 12. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest kis mértékben gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 6,3 milliárd forintos,

Részletesebben

kedd, 2015. augusztus 11. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. augusztus 11. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. augusztus 11. Vezetői összefoglaló A FED várhatóan nem fog kamatot emelni szeptemberben. Kína leértékeli nemzetközi fizetőeszközét. Pozitív hangulat volt tegnap a nemzetközi tőzsdéken. Ma reggelre

Részletesebben

szerda, április 8. Vezetői összefoglaló

szerda, április 8. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. április 8. Vezetői összefoglaló A nyugat-európai részvényindexek pluszban, az amerikai börzék mínuszban zártak. Erősödni tudott a forint az euróval és a svájci frankkal szemben is. A BUX

Részletesebben

A lakáspiac alakulása

A lakáspiac alakulása A lakáspiac alakulása 2010. november 10. szerda A magyarországi lakáspiacra vonatkozó helyzetértékelések 2008 és 2009 júliusa között felmérésről-felmérésre romlottak, azóta a megítélés hullámvasútra ült.

Részletesebben

csütörtök, április 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 24. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. április 24. Vezetői összefoglaló Tegnap a vezető nyugat-európai és tengerentúli részvényindexek is negatív tartományban zártak a többségében kedvező makroadatok ellenére. Szerdán a forint

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 15.

Vezetői összefoglaló február 15. 2017. február 15. Vezetői összefoglaló Szerda reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, a svájci frankkal szemben pedig stagnált. A BUX 10,9 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 25.

Vezetői összefoglaló október 25. 2016. október 25. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euró és a dollár viszonylatában kis mértékben gyengült, a svájci frank ellenében enyhén erősödött. A BUX 9,9 milliárd forintos,

Részletesebben

Martonosi Ádám: Tényezők az alacsony hazai beruházás hátterében*

Martonosi Ádám: Tényezők az alacsony hazai beruházás hátterében* Martonosi Ádám: Tényezők az alacsony hazai beruházás hátterében* A gazdasági válság kitörését követően az elmúlt négy évben korábban sosem látott mértékű visszaesést láthattunk a nemzetgazdasági beruházásokban.

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 23.

Vezetői összefoglaló június 23. 2017. június 23. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 6,9 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 19.

Vezetői összefoglaló június 19. 2017. június 19. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, a dollár ellenében stagnált. A BUX 33,6 milliárd forintos, jóval az átlag feletti

Részletesebben

szerda, június 11. Vezetői összefoglaló

szerda, június 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. június 11. Vezetői összefoglaló Alacsony kereskedési hajlandóság mellett pozitív tartományban zárt a vezető nemzetközi tőzsdék többsége. A kedvező nemzetközi piaci hangulat nem ragadt át

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 2.

Vezetői összefoglaló március 2. 2017. március 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben közel változatlan maradt, míg a dollárhoz képest gyengült. A BUX 11,9 milliárd forintos,

Részletesebben

szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek negatív tartományban zárták a keddi napot. Az euró/forint kurzus ma reggel megközelítette a 312-es szintet. A BUX 0,3 százalékkal

Részletesebben

Hoffmann Mihály Kóczián Balázs Koroknai Péter: A magyar gazdaság külső egyensúlyának alakulása: eladósodás és alkalmazkodás*

Hoffmann Mihály Kóczián Balázs Koroknai Péter: A magyar gazdaság külső egyensúlyának alakulása: eladósodás és alkalmazkodás* Hoffmann Mihály Kóczián Balázs Koroknai Péter: A magyar gazdaság külső egyensúlyának alakulása: eladósodás és alkalmazkodás* A magyar gazdaság külső tartozásainak és követeléseinek alakulása kiemelten

Részletesebben

hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló A pénteki kereskedés során az európai tőzsdemutatók vörösben zártak, míg tengerentúlon egyedül a Dow Jones zárt csökkenéssel. Erősödött a forint az euróval

Részletesebben

A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI - STABILITÁS ÉS PÉNZÜGYI BIZTONSÁG -

A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI - STABILITÁS ÉS PÉNZÜGYI BIZTONSÁG - KOVÁCS ÁRPÁD MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI - STABILITÁS ÉS PÉNZÜGYI BIZTONSÁG - 2012. DECEMBER 13. AZ ELŐADÁS

Részletesebben

Havi elemzés az infláció alakulásáról február

Havi elemzés az infláció alakulásáról február Havi elemzés az infláció alakulásáról. február A jegybanktörvény (a Magyar Nemzeti Bankról szóló,. évi CXXXIX. tv.). () az árstabilitás elérését és fenntartását jelöli meg a Magyar Nemzeti Bank elsődleges

Részletesebben

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR 1/1 STATISZTIKAI TÜKÖR 1. március 5. 13 negyedévében,7%-kal nőtt a GDP EMBARGÓ! Közölhető: 1. március 5-én reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 13 negyedév...1 13. év... Bevezető Magyarország bruttó hazai

Részletesebben

Új szelek a monetáris politikában - mi változott a válság óta?

Új szelek a monetáris politikában - mi változott a válság óta? Új szelek a monetáris politikában - mi változott a válság óta? Matolcsy György 52. MKT Közgazdász-vándorgyűlés, Nyíregyháza 2014. szeptember 6. 1 Tartalom Örökségünk Inflációs célkövetés a válság után

Részletesebben

Havi elemzés az infláció alakulásáról. 2014. február

Havi elemzés az infláció alakulásáról. 2014. február Havi elemzés az infláció alakulásáról 2014. február 1 A jegybanktörvény (a Magyar Nemzeti Bankról szóló, 2013. évi CXXXIX. tv.) 3. (1) az árstabilitás elérését és fenntartását jelöli meg a Magyar Nemzeti

Részletesebben

A gazdasági növekedés elırejelzésének nehézségei a pénzügyi válságban

A gazdasági növekedés elırejelzésének nehézségei a pénzügyi válságban A gazdasági növekedés elırejelzésének nehézségei a pénzügyi válságban Csermely Ágnes Államadósság és Gazdasági Növekedés A Költségvetési Tanács munkáját támogató szakmai konferencia 2012. Május 15. 2 Trend

Részletesebben

hétfő, 2015. november 16. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. november 16. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. november 16. Vezetői összefoglaló Pénteken mind az európai, mind az amerikai vezető részvényindexek negatív tartományban zártak, a tőzsdék heti szinten is érdemi árfolyamesést könyveltek el

Részletesebben

A lakáspiac jelene és jövője

A lakáspiac jelene és jövője A lakáspiac jelene és jövője Harmati László FHB Jelzálogbank Nyrt. üzleti vezérigazgató Fundamenta Lakásvásár Ingatlanszakmai Konferencia Budapest, 2011. szeptember 23. 2011.09.23 1 Tartalom Az FHB Lakásárindex

Részletesebben

péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló Csütörtökön Amerikában és Európában is mínuszban zártak a tőzsdeindexek, az európai börzéken különösen nagy volt a visszaesés. Gyengült a forint az euróhoz

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 15.

Vezetői összefoglaló november 15. 2016. november 15. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval szemben stagnált, a svájci frank és a dollár ellenében pedig erősödött. A BUX 9,1 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló Csütörtökön az európai tőzsdemutatók emelkedtek és háromhavi rekordot döntöttek. Az amerikai tőzsdék a hálaadás ünnepe miatt zárva tartottak. Péntek reggel

Részletesebben

szerda, január 27. Vezetői összefoglaló

szerda, január 27. Vezetői összefoglaló szerda, 2016. január 27. Vezetői összefoglaló Kedden pozitív hangulat uralkodott az európai tőzsdéken, valamint Amerikában is kedvezőbb képet láthattunk az elmúlt időszakokhoz képest. Az pozitív eredményeket

Részletesebben