FILM- ÉS VIDEOTECHNIKA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FILM- ÉS VIDEOTECHNIKA"

Átírás

1 FILM- ÉS VIDEOTECHNIKA Filmtechnika, filmtörténet 1.Kezdetek A nagy amerikai feltaláló T.A. Edison évi szabadalma lehetővé tette olyan fényképezőgép megalkotását, amely sorozatfelvételt készített, így megfigyelhetővé vált a mozgás. A mozi igazi feltalálói viszont a francia Lumiere fivérek, akik rájöttek arra, ha kivetítik a mozgó képet, akkor tömegek nézhetik egyszerre, ezáltal a bevétel is sokszorozódik! 1895-ben szabadalmaztatták találmányukat, mely kinematográf névre hallgatott. Az év folyamán több filmet leforgattak, amelyeket végül december 28-án mutattak be Párizsban. Fizető közönség előtt, a Grand Cafe kávéház alagsorában 11 db 1-2 percnyi hosszúságú filmet vetítettek. Budapesten pár hónap múlva, 1896 májusában mutatta be Lumiereék képviselője a körúti Royal Szállóban a filmeket. Olyan sikere volt, hogy egy éven át itt maradtak. A millenniumi díszfelvonulásról készült 1896 júniusában az első magyar vonatkozású mozgókép ban nyílt meg az első állandó filmszínház Budapesten. Természetesen a filmtechnika, a mozi fejlődését nem fogjuk csak vázlatosan végigkövetni. A filmek gyártása beindult, a filmszínházak sokasodtak, az embereket vonzotta az új jelenség, a mozi különleges lélektani hatása. Ahhoz hogy a film több legyen, mint sorozatfelvétel, még ki kellett találni valami újat, megmozdítani a kamerát! Az eseményeket, jeleneteket különböző gépállásokból felvéve, más és más szemszögből mutatjuk be. Ezek a jelenetek, a rendező szándéka szerint összerakva, különböző sorrendekben, más és mást fejezhetnek ki. Így jött létre a mai értelemben vett filmművészet. Pár évtized alatt kialakultak a műfajok, a kalandfilm, a burleszk, a western, a vígjáték, a filmmusical, a fantasztikus filmek, a rajzfilmek, a krimi, a sci-fi, és nem utolsósorban a dokumentumfilm.

2 2.Elvi működés Az időegység alatt gyorsan vetített nagyszámú állókép együttese a mozgás érzetét kelti. Ehhez kb. 20 kép kell másodpercenként. A mozgókép érzet kialakulása szemünk két érzékcsalódásán alapul, a sztroboszkópikus hatáson és az utókép hatáson. (1/8 sec). A film a felvétel és a vetítés során a gépben szakaszos mozgást végez. Továbbítása a perforáció segítségével történik. Két kép kivetítése között a továbbléptetés sötétben történik. Évtizedekig némafilm létezett csak, az értelmező szöveget a jelenetek közt a képen helyezték el. Ebben a korszakban 16 képkockát vetítettek másodpercenként. Bizonyára észrevették, az igen régi archív felvételek megtekintésekor azt észleljük, hogy a szónokló politikus, az első világháborúban harcoló katonák, a lovagló vezetők mozgása nagyon furcsa, darabos. Ez azért van, mert a 16 képkocka még kevés a teljes folytonosság érzethez. Az itt látható vetítőgépen változtathatjuk a másodpercenkénti képkockák számát. Úgy van beállítva, hogyha kevesebb képkockát vetít, nem lesz lassított a mozgás, csak kevesebb állóképből épül fel. Hasonlítsuk össze a látottakat, 6, 12, 18, 24 képkocka esetén. (animáció1) Készítsünk magunk egy mozgás imitációt, egy papírlap és egy ceruza segítségével. 3.A filmtechnika fejlődése 1926-ban egy ma is híres cég, a Warner Brothers mutatta be az első egész estés hangosfilmet. A Don Juan zajokkal, zörejekkel volt ellátva, és zenekar játszott ben a Dzsesszénekes már emberi hangon is megszólalt. Ezekben az években tértek át a 16 kép/sec-ról a 24 kép/secra. A hangosfilmek már így készültek. Mivel még mindig úgy találták, hogy a kivetített kép vibrál, fárasztja a szemet, kitalálták, hogy minden képkockát kétszer mutatnak meg, tehát a vásznon 48 kép jelenik meg. A celluloidszalag egyik szélén fut a hangsáv, melyre optikai vagy mágneses úton rögzítik a hangot. A vetítők mindkét fajta jelet le tudják olvasni. Alul perforáció, felül optikai hang egy 16 mm-es film nagyított képén.

3 A némafilmben kezdte pályafutását, de a hangosfilmben is kiemelkedőt alkotott a talán mai napig legnagyobbnak tartott Charlie Chaplin, aki színészként, rendezőként is kiemelkedő egyénisége a filmtörténetnek. Soroljon fel néhány Chaplin fémjelezte művet! 4.A technikai fejlődés néhány mérföldköve 1935: a Technicolor eljárás megjelenése. Ezzel készült 1938-ban, a mai napig legsikeresebbnek tekintett film az Elfújta a szél. Ennél az eljárásnál jobbat 20 évig nem találtak ki. 1951: az Eastmancolor eljárás megjelenése 1952-től a szélesvásznú film különböző változatai jelennek meg a 70 mm-es szélesvásznú forma 1971-ben az első Dolby rendszerű hanggal készített mozifilmet vetítik Dolby sztereo 1980-as években a Lucas Film által fejlesztett THX technológia újabb minőségi változást hoz a film hangjában. 1992: a Dolby Digital megjelenése. 5.Formátumok Az igazi mozifilm 35 mm széles. Más formátumok: 16mm, és 8 mm. Ez utóbbit csak az amatőr filmesek használták. Ebben a típusban létezik néma és hangos film is, ugyanis a módosított 8 mm-es, az úgynevezett S8-as film rendelkezik hangsávval. A es években Magyarországon is megteremtődött az un. amatőrfilmezés lehetősége a 8mm, illetve S8 technikával. Ezt kiszorította a nyolcvanas évektől tömegessé váló és olcsó mágneses képrögzítés. (videotechnika) A sokszor lejátszott film elhasználódik. Egyre több karc lesz rajta és törékenyebb lesz, elszakadhat. Ezért látjuk a régi filmeket gyenge minőségűnek. A sok karc miatt zajos a kép, mintha esne az eső. Az oktatásban a hatvanas években jelentek meg 16 mm-es filmvetítők, melyeket kb ig használtak. Ezekben az évtizedekben az MTA Kutatófilm Stúdiója, és az OOK készített és forgalmazott oktatási célú filmeket, melyeket a közép- és felsőfokú oktatásban sok helyen használtak.

4 A 8 mm-es amatőrfilmezés a hetvenes években érte el csúcspontját. Színes felvételek készültek, és a filmvetítés hangulatos családi összejövetelekkel társult. Ma már filmfelvevők sincsenek, filmet sem kaphatunk, de a legnagyobb probléma, hogy a filmvetítők is tönkrementek. Sok család őriz régi értékes felvételeket, amelyet már megnézni sem tudnak. Szakemberek ezeket a filmeket át tudják írni videokazettára, így megmenthetők az utókornak, de ez nem olcsó mulatság. 6.A filmművészet néhány nagy magyar alakja Előrebocsátom, hogy csak kedvcsináló szerepet tölthet be e fejezet, hiszen vastag lexikonok, enciklopédiák jelentek meg a filmtörténet nagy alakjairól, híres személyiségekről. Nem is célja jelen oktatási anyagnak ennek taglalása. Pusztán az érdeklődés felkeltése a cél, a régebbi filmek iránt. Reméljük felkeltjük érdeklődését, így autodidakta módon tud e témában több ismeretre szert tenni. Aki csak a mai filmeket ismeri, vegye észre, tudjon róla, hogy a filmművészet az első évtizedekben már kipróbált mindent. Azóta új dolog szinte nem született, pusztán a számítógép nyújtotta lehetőségek és a térhatású hangzás az ami ténylegesen újnak számít. Például valamennyi ma ismert filmes műfajra tudunk példát mondani az első két évtizedből. És próbálja valaki számítógép nélkül megoldani azokat a trükköket amelyeket eleink már megoldottak! Azt hiszem nem nagyon menne! Tehát néhány kiemelkedő esemény, ahol a magyarok is ott voltak. 1. Az első magyar hangosfilm a Kék bálvány volt 1931-ben. Ugyanebben az évben született meg az a film, ami a köztudat szerint az első magyar hangosfilm. Rendezője: Székely István Mi a film címe? (Hyppolit a lakáj) Milyen más alkotást ismer ettől a rendezőtől? 2. Az amerikába szakadt magyar filmesek között világhírűeket találunk. Az 1943-as Casablanca című film rendezője a magyar:.. (Kertész Mihály) Keressen más híres műveket ettől a rendezőtől! 3. Több korábbi filmsikere után 1964-ben a filmmusical kategóriában alkotott világhíreset a szintén magyar, de inkább angol névírással emlegetett rendező:.(george Cukor). Mi a film címe?..(my Fair Lady) Adjon meg más alkotásokat ettől a rendezőtől! 4. Az első igazán magyar OSCAR díjat (Magyarországon készített filmért) 1982-ben kapta a Mephisto című filmért a rendező:.(szabó István)

5 Milyen más filmeket rendezett még? 5. A Korda testvérek Nagy-Britannia filmgyártásán lendítettek sokat. Sok nagysikerű film mellett Korda Sándor 1940-ben készült filmje a legnagyobb, ez tulajdonképpen egy mesefilm melynek címe:.(a bagdadi tolvaj) Ki szerezte a film zenéjét? (Rózsa Miklós) Milyen más filmekről hallott még a testvérpártól? 6. Az itthoni filmgyártás sok jeles képviselőjéből emeljünk ki egyet Szőts István 1942-ben indult pályáján egy világsikerű, Erdélyben játszódó filmmel, a Velencei fesztiválon díjnyertes film címe:.(emberek a havason) Keressen egy későbbi híres filmet a rendezőtől! 7.Filmfesztiválok, díjak A teljesség igénye nélkül, néhány ismertebb fesztivál, ahol rendszeresen, általában évente megmérettetik a legújabb filmtermés. Vannak nemzetközi és nemzeti fesztiválok, vannak egyegy speciális kategóriára szakosodott fesztiválok. Például általános nemzetközi fesztiválok: Velencei Fesztivál: 1932-től versenyeznek a filmek. Legfontosabb díja az Arany Oroszlán Cannes-i Fesztivál: 1946-tól rendezik meg évente. Fődíja az Arany Pálma Oscar-díjak: az Academy Awards díjakat az USA-ban 1929 óta ítélik oda, egyre több kategóriában, ma már több mint húsz díjat osztanak ki évente. De hallhattunk már a Karlovy Varyban, Berlinben, Moszkvában, Locarnoban, Várnában, Krakkóban, Lipcsében, Triesztben rendszeresen megrendezett fesztiválokról is. Mit jelent az hogy brüsszeli 12? Hallott már erről? 1958-ban a világkiállítás alkalmával Brüsszelben egy 120 tagú, kizárólag szakértőkből álló zsűri kiválasztotta minden idők legjobb 12 filmjét. Természetesen az előttük álló ötven évről nem tudtak nyilatkozni, így azóta is különböző listák jelennek meg, melyek a legkülönbözőbb szempontok (bevétel, díjak száma, nagy egyéniségek, forgalomba került kópiák) szerint próbálnak újabb sorrendet felállítani. Mivel kevés irodalomban lehet megtalálni, ezért a brüsszeli 12-t most felsoroljuk: 1. Patyomkin páncélos (Eizenstein) 2. Aranyláz (Chaplin) 3. Biciklitolvajok (De Sica) 4. Jeanne d Arc (Dreyer) 5. A nagy ábránd (Renoir) 6. Gyilkos arany (Stroheim)

6 7. Intolerance (Griffith) 8. Az anya (Pudovkin) 9. Az aranypolgár (Welles) 10. Föld (Dovzsenko) 11. Az utolsó ember (Murnau) 12. Dr. Caligari (Wiene) Ez a lista ma már más lenne, de bármilyen listát is állít fel bárki, a fenti tizenkettőből 5-6 film mindig benne van a mai legjobb 12-ben is. Szem, fény, színek, televíziótechnika 1.Szem Érzékenység : kb.50 lux, ekkora megvilágításnál már teljesen korrekt színlátásunk van Gyakorlat: éjszaka a városszéli utcán, közepes holdfénynél kb lux a megvilágítás. Ha nagyon szeretnénk színeket látni, akkor sem sikerül. Pusztán sziluetteket látunk, és azt hogy egy ház fala világosabb, vagy sötétebb színűre van festve. De csak szürkeskálán tudunk érzékelni. Szürkületben megfigyelhetjük hogyan veszti el minden minket körülvevő tárgy a színét. Felbontás: kb.2 szögperc, ha ekkora látószögnél kisebb szög alatt látok két tárgyat, akkor már nem tudom megkülönböztetni őket, egybeolvadnak. Gyakorlat: az alábbi ábra felhasználásával mérjük meg szemünk felbontását. Távolodjunk el addig, amíg a két pont összeolvad, vagyis nem érzékeljük különállónak őket. Ekkor lemérve a távolságot a képernyőtől és vonalzóval a téglalap hosszabbik oldalát, tangens szögfüggvénnyel kiszámíthatjuk a szögfelbontás értékét. Két szögperc körüli értéket kell kapnunk.

7 Kontrasztátfogás:1:1000, a legsötétebb és legvilágosabb felületekről visszaverődő fény aránya Gyakorlat: képzeljük magunkat egy focipályára estefelé. A nap már alacsonyan jár, a stadion felső szélének árnyéka hosszában szinte kettévágja a pályát. Fele tehát árnyékban van, fele napsütésben. A helyszínen szemlélődő nézőt ez nem nagyon zavarja, hiszen szemünk szeres kontrasztátfogása lehetővé teszi, hogy az árnyékos részen és a napos részen is jól lássunk. De mi a helyzet ha televízión követjük a mérkőzést? Nos, vagy a világos térfélnek jó lesz a képe, és ekkor az árnyékos oldalon nem látunk szinte semmit, vagy az árnyékosat láthatjuk jól, ekkor viszont a napfényes rész túl világos, nem érzékelhető. Ez azért van, mert a video rendszerek kontrasztátfogása 1:30-hoz. Tehát jóval kisebb mint a szemé. Egyszerűen nem tudja feldolgozni a nagyobb különbséget. 2.Színek érzékelése A kb nm-es hullámhossz tartományba eső elektromágneses hullámokat, érzékeli szemünk, amelyek vagy közvetlenül egy fényforrásból, vagy egy tárgyról visszaverve jutnak szemünkbe. A kb. 720 nm a vörös fénynek felel meg, a kb. 380 nm az ibolyának. Természetesen ahogyan arcunk különbözik, szemünk sem egyforma. Nem egyformán látunk, sőt egy adott embernél is különbözik a két szem..vagy például a nők szeme jobb mint a férfiaké. A színtévesztők között is lényegesen kevesebb nő van. Tehát a fent említett a tartományon kívül nem érzékel szemünk. A középső tartományban a zöld szín környékén a legérzékenyebb.

8 Láthatósági függvény és színek az érzékelhető tartományban Hullámhossz szerint az emberi szem kb színárnyalatot tud megkülönböztetni. A szín telitettségének a változása szubjektív színérzet változást vált ki, ez szeresre növeli az érzékelhető színek számát. Egy-egy színes képpontot 3 jellemzővel írhatunk le: fényereje (brightness), árnyalata (hue), és telítettsége (saturation). Mit jelent a fenti ábrán látható hullám? Miért nem látunk színeket éjszaka? Miért mások a színek szürkületben? 3.Fényforrások Az egyes fényforrások a jelzett hullámhossz tartományon belül nem egyenletesen sugároznak. Más és más a jelleggörbéje a napfénynek (ezen belül napszaktól is függ, továbbá hogy tiszta-e az égbolt, vagy felhős), izzólámpának, neonnak, és más fényforrásoknak. A fényforrások által kisugárzott energiaspektrumot különböző hőmérsékletű feketetest sugárzó által kibocsátott energiaspektrumhoz hasonlítjuk, ezért adhatjuk meg a fényforrások színét Kelvin fokban. Ha a fényforrás változik, változik a tárgyról visszavert fény is, vagyis változik a tárgy színe. Mindezeket, tehát a megvilágítást, fényviszonyokat figyelembe kell vennünk, videofelvétel készítésekor, hogy a rögzített kép színhelyes legyen.

9 Néhány fényforrás által kisugárzott energiaspektrum Miért zöld a fű? Mi lenne, ha olyan fényforrással világítanám meg, amely nem tartalmaz zöld komponenseket? Megvizsgálta-e már a tartós, hosszú élettartamú izzókat (kompakt fénycsövek) vásárlás előtt, milyen adatok vannak a porcelántestre ráírva? Vajon trükkjeihez használni tudna-e valamit David Copperfield az itt tanultakból? 4.Színkeverés Az egyes fényforrások által kibocsátott fény jellemzésére tehát a színhőmérséklet fogalmát vezették be. Fizikából már megismerhettük, hogy az ideális fehér fénynek tekintett 5500 Kos napfényt prizmára bocsátva a fény összetevőire bomlik. A napfény színspektruma folytonos. Ha ezeket a színeket összegezzük, ismét visszakapjuk a fehér fényt. Alaptétele a színelméletnek, hogy alkalmasan megválasztott 3 színnel, a látható fény tartománya nagyrészt lefedhető, additív színkeveréssel minden szín előállítható. A videotechnikában a három alapszínnek a vöröset (R), zöldet (G), és a kéket (B) választották. A teljes színtartomány jelen esetben azért nem fedhető le, mert a színes képcső foszforpontjai olyanok, hogy a teljes látható tartománynál csak kisebbet tudnak kikeverni. Ha az alapszínekből csak kettőt keverünk, akkor a kiegészítő színeket kapjuk. Ezek: a sárga (Ye), kékeszöld (Cy), bíbor (Ma) Ha a három szín 100%-os, keverékük fehéret ad.

10 6. ábra Additív színkeverés, láthatóak az alapszínek, kiegészítő színek és a fehér Fekete-fehér átvitel esetén a videojel csak világosságjelből áll, ezt Y-al jelöljük. A szem spektrális érzékenysége miatt az egyes komponenseket súlyozással összegezzük, ezt fejezi ki az alábbi egyenlet: Y= 0,3R + 0,59G + 0,11B Hogy az egész televíziótechnika és videotechnika színelméletét megismerjük, a fenti egyenletet értelmezni kell tudni, meglátni az összefüggéseket. Meghatároz-e egy pixelt egyértelműen, ha megadom a R, G, B, értékeket? Milyen jelet látok a televízión, ha csak Y jelem van? Mennyi az Y értéke fehér színnél? Mennyi a Y értéke fekete színnél? 5.Színszabványok Elismerve, hogy nem mérnöknek készülnek e tananyag olvasói, a három színszabvány közti azonosságokat és eltéréseket szeretném kicsit megvilágítani. A fekete-fehér televíziózásnál kialakult műszaki paramétereken a későbbiekben csak akkor lehetett volna változtatni, ha a kitalált új rendszer bevezetésével egyidejűleg mindenki kidobja régi készülékét, hiszen az nem ismeri fel az újfajta jeleket. Mivel ezt nem tehettük meg ezért az elavult jelrendszert elkezdték toldozgatni-foltozgatni. Ez történt a színes rendszer kísérletezésénél is. Az első színes TV rendszert az USA fejlesztette és 1953-ban szabványosította NTSC néven. Az adássorozat 1955-ben indult meg. Az itt kitalált módszerből bizonyos elveket minden további rendszer átvett. Például, hogy a színinformációt külön színsegédvivő hordozza,

11 melyet ráültetnek a fekete-fehér jelre. A színsegédvivő persze még modulálva van a színinformáció függvényében. Az amerikai-japán rendszernél kvadratúra modulálva. A következő 1957-ben elfogadott rendszert a franciák fejlesztették és SECAM néven ismerjük. Itt két színsegédvivő van, és frekvencia modulációval dolgozik. Kelet-Európa, a szovjet blokk országai használták, hogy még véletlenül se egyezzünk ebben sem Nyugat- Európával. Mivel e rendszer megszűnt ne is ejtsünk róla több szót. Az NTSC hibáit igyekezett kiküszöbölni az 1962-ben szabványosított, német fejlesztésű PAL rendszer. Ez amplitudó modulációval dolgozik, és a színsegédvivő fázisa soronként 180 -al változik. A színsegédvivő frekvenciája 4,43 MHz. Az európai országok csaknem kizárólag ezt a szabványt használják napjainkban. Az NTSC, SECAM, PAL szavak tehát színszabványokat takarnak. Mi történik, ha Amerikában vásárolok egy videokamerát? Mi lesz itthon? Mi történik, ha itthon vásárolt videokazettát használok hozzá? Milyen videomagnót érdemes vásárolni? 6.Televízió A hőskorban fekete-fehér televíziózás volt, a ma megszokottaknál kisebb átlóval. Színes televíziózás az ötvenes-hatvanas évektől, hazánkban a hetvenes évektől van. A TV feladata, hogy a kábelen az antenna bemenetére vezetett nagyfrekvenciás jelből, vagy az AV bemenetre vezetett jelből látható képet és hallható hangot állítson elő. Ezt sok-sok áramkör végzi. A készülék lelke, kimenete a képcső. Segítségével az elektronikus jelek visszaalakulnak fénnyé. Az általunk látott enyhén domború, vastag üvegfelületet belülről három különböző fénykibocsátó réteg borítja. A három elektronágyú (SONY trinitronos rendszernél egy) megfelelő vezérlésével el tudjuk érni, hogy másodpercenként 25 képet - melyek egyenként 625 sorból állnak felrajzoljon, és a három színkomponensből additív színkeveréssel szemünkben korrekt, színhelyes kép alakuljon ki. Mivel a másodpercenkénti 25 kép még nagyon villog, vibrál, fárasztja a szemet ezért egy trükkhöz folyamodtak. Minden képet két részletben rajzol ki az elektronágyú, először a páratlan sorokat, majd a kimaradó párosakat. Ezzel az úgynevezett váltottsoros megoldással másodpercenként 50 kép, pontosabban 50 félkép kerül kirajzolásra.

12 A páros sorok kirajzolása pirossal, fekete színnel a visszafutás Azért kell a képernyőt megfelelő távolságból nézni, mert közelebbről a képpontok különkülön pixelenként jelennek meg. (optimális az átló 3-5-szöröse) A fényerő, kontraszt és színtelítettség megfelelő beállítása szükséges ahhoz, hogy színhelyes képet kapjunk. Szubjektív értékítélettel állíthatjuk be ezeket, bár általában van egy vagy több gyárilag beállított érték is. Napjainkban szinte mindent a távvezérlőről állíthatunk. Jegyezzük meg, hogy hacsak lehet pl. videomagnó, kamera csatlakoztatásakor az AV bemeneteket használjuk a jobb képminőség elérése érdekében, az RF (antenna) bemenettel szemben. Milyen bemenetei vannak egy televíziónak? Miért nevezzük a hagyományos televíziót 50 Hz-esnek? Miért jobb a 100Hz-es tévé? 7. Videoprojektor Nagyobb létszámú közönségnek túl kis képet szolgáltatnak a televíziók. A projektornál egy LCD (liquid cristal display) panelt világítunk át nagyon egyenletesen, igen jó minőségű, nagy fényerejű izzóval. Nagy termelődő hő miatt ezekben a készülékekben hűtőventillátor van. Fehér felületen felfogva az objektíven keresztül kivetített tévéjelet, nagyobb méretű képet kapunk. (akár10-15m átlójút is) A projektorokat természetesen nem csak videojel megjelenítésére használhatjuk, hanem számítógép jelére is, tehát VGA, SVGA, vagy XGA bemenetük is van. Legfontosabb jellemzőjük a fényerejük, melyet ANSI lumenben adnak meg. Minél nagyobb ez az érték, annál kevésbé kell használatukhoz elsötétíteni. Ma már a legolcsóbbak is 700-as értékűek, ez szerényebb nappali fényben ad élvezhető minőséget.

13 Nagyon fontos, hogy vetítés előtt a menüpontok segítségével beállítsuk a paramétereket, ellenkező esetben nem lesz jó a kivetített anyag, hosszú percekig dolgozhatunk vele a közönség előtt és ez igen kellemetlen. Mit kell például beállítani? Képméret, élesség, fényerő, kontraszt, vetítési szög, fehéregyensúly, hangerő. Még arra is vigyázzunk, hogy ezekkel a készülékekkel általában hátulról, a vászon mögül is lehet vetíteni, és ennek a beállítását is meg kell nézni, egyébként tükörképet kapunk. Legdrágább részük az izzó, vigyázzunk a ventillátort csak teljes lehűlés után kapcsoljuk ki, és óvatosan szállítsuk. Számítógép kimenetet is tudnak fogadni és beépített hangerősítőjük, hangszórójuk is van, ami kisebb teremben elegendő hangerőt biztosít. Varió optikával vannak felszerelve, így a kép nagyságát változtathatjuk. Áruk folyamatosan csökken, ma már összemérhető egy drágább televízióéval. Mágneses képrögzítés, videorendszerek 1.Mágneses képrögzítés Sok kísérlet után 1956-ban mutatták be az amerikai Ampex cég mérnökei az első igazi képmagnót. Ez még ún. kvadruplex rendszerű volt. Pár év múlva a Toshiba cég olyan rendszert dolgozott ki amelyben a képjelek a szalagon ferde sávosan helyezkednek el. E mai napig megmaradó találmány az úgynevezett helikális rendszer, már minden lényeges elemét tartalmazta az úgynevezett mágneses képrögzítésnek. A fő problémát az okozta, hogy a videojel sávszélessége sokkal nagyobb, mint az audio jelé. Ezért jóval nagyobb szalagsebességre lenne szükségünk ahhoz, hogy megfelelő sávszélességű átvitelt produkáljunk. A helikális rendszer kidolgozásával lehetővé vált a videojelek rögzítése úgy, hogy nincs szükség a sebesség növelésére. Ez azt jelenti, hogy a videoszalag lassú haladása közben a rögzítőfejek egy fejdobban helyezkednek el, tengelyük döntött, és a fejdob forog. A relatív sebesség a fej, és a mágnesezhető részecskék között nagy. Így egy ferdesávos rögzítés jön létre. Mondhatjuk, hogy minden forgalomban lévő videomagnó ezen az elven alapulva rögzít azóta is.

14 Jelek a VHS szalagon, ferdesávos elrendezés Hogyan tárolja a jelet a mágnesszalag? A rögzítőfejre vezetett videojel a fejrésben változó fluxust hoz létre és a videoszalag mágnesezhető részecskéi, a változásnak megfelelően elrendeződnek. Ha a szalag tárolás közben nem kerül mágneses erőtérbe akkor az információ megmarad. Lejátszáskor az elhaladó mágneses részecskék a videofej kimenetén váltakozó feszültséget indukálnak, és az eredeti elektronikus jelalakot kapjuk vissza. Természetesen mindkét folyamatban a felvétel és a lejátszás során is nagyon sok elektronikára, jelformáló, vezérlő áramkörökre van szükség. Miért okozott nehézséget a videojel rögzítése? Mire szolgál a fejdob? 2.Analóg videorendszerek Az első videomagnók orsóra feltekert mágnesszalagra rögzítettek. Szélességük 2 coll, később 1 coll volt. Ilyenek voltak az ötvenes, hatvanas években használt videomagnók. Csak stúdió felhasználásra készültek. Csak később helyezték a szalagot kazettába. Az első kazettás rendszer a még mindig stúdiócélokra fejlesztett U-matic rendszer volt, ban jelent meg. Amatőr célokra 1978-ban egyidejűleg került a piacra a SONY által fejlesztett Betamax és a JVC által fejlesztett VHS rendszer. A párharcból a VHS került ki győztesen. Ez utóbbi még ma is a legelterjedtebb amatőr rendszer. A Video Home System elnevezés kezdőbetűi adják a jól ismert nevet.

15 A SONY 1985-ben új rendszert mutatott be a Video 8-t. Ez már csak 8 mm széles szalagra dolgozik, és jobb mint a VHS ben jelent meg az SVHS, mely a VHS továbbfejlesztése, 1991-ben pedig a Video 8 megújításaként a Hi 8. Ezek nem kompatibilisek az előző változatokkal. Kamkorderek közt gyakori még a kiskazettás VHS-C rendszer. A stúdiókban a 90-es években a SONY Beta SP rendszerét használta mindenki. Ez már professzionális rendszer, igen jó képminőséggel. Az analóg rendszerek nem fejlődnek tovább, jobb megoldást kínálnak a ma már elérhető árú és lényegesen jobb minőségű digitális kamerák. Melyik a legelterjedtebb, otthoni használatra kifejlesztett videorendszer? Mekkora ennek a szalagsebessége? Miért jobb az SVHS a VHS-nél? 3.Digitális videorendszerek A digitális rendszerek hosszas szabványegyeztetés után kerültek a piacra 1995-től. DV rendszer azt jelenti, hogy digitalizált jelet rögzítünk. A digitalizáláshoz persze mintavételeznünk kell az analóg jelet, különböző bitmélységben, sőt tömörítenünk is! A pontos leírást a CCIR 601 szabványban fektették le. A kazetta ismét kisebb lett, a szalag szélessége 6,35 mm. A szalag anyaga is jobb lett. A professzionális felhasználók többféle módosított, még jobb formátummal is előálltak. (SONY- DVCAM, Panasonic- DVCPRO). Természetesen még más formátumok is vannak, de ezekkel amatőr felhasználó nem találkozik. Az asztali magnók tekintetében a DV kimarad otthonainkból, túlságosan drága. A VHS-t az optikai rögzítők váltják fel. (DVD). A folyamat jelenleg már megindult. Amit az átlagos felhasználó ismer, az napjaink sláger kamerája, minidv rendszerrel. Tudnunk kell, hogy erre a kazettára 60 percnyi nagyon jó minőségű videofelvétel rögzíthető. A rögzített kép digitális formátumú, tehát nullák és egyesek sorozatát rögzítjük, de még mindig fejdobbal, ferdesávos rendszerben dolgozik. Jelenleg még drágák az optikai hordozóra rögzítő kamerák, de már megjelentek, csak még nem az amatőr piacra szánták ezeket. Miért jobb a digitalizált videojel? Soroljon fel DV formátumokat! 4.Tudnivalók a mágnesszalagról A videoszalag épp úgy mint a hangszalag, egy poliészter alapú hordozóból és egy mágnesezhető rétegből áll, továbbá egy antisztatikus polírozott védőrétegből.

16 A mágnesezhető réteg króm-dioxid és más fémoxidok keveréke. Egységnyi felületen minél több információt tárol, annál jobb lehet a kép-és hangminőség. A kazettában tárolt szalag minősége nem egyforma. Ez nem titok, a gyártók ráírják a kazettára a betöltött szalag minőségét, csak az amatőr felhasználók ezt nem nézik meg. Minden használat koptatja a szalagot, a lejátszás is. A felvétel persze nagyobb igénybevétel. Sokszori törlés, újrafelvétel nem ajánlott. Úgyszintén kerüljük, hogy sokáig pause-n álljon a szalag. Ez az adott helyen nagyon kikoptatja a részecskéket. Milyen káros hatások érhetik a videokazettát tárolás közben? Vigyázzunk, hogy mágneses térbe ne kerüljön! Ez megváltoztatja az elemi részecskék mágnesezettségét és rossz, vagy semmilyen jelet nem kapunk vissza lejátszáskor. Lakásban a hangszóróktól kell elsősorban megfelelő távolságot tartani. Túl hideg, vagy túl meleg nem tesz jót a kazettának.(pl. autóban) Vigyázzunk ne tároljuk olyan helyen, ahol gyakran változik a hőmérséklet (pl. TV felett) Mechanikus sérülés (pl. begyűrődés) esetén a kazettát ne használjuk többet. Ha a kamerát, vagy videomagnót hidegben szállítottuk, várjunk egy órát míg átveszi a szobahőmérsékletet. Ellenkező esetben a szalag rátapad a fejdobra. Régi, rossz minőségű, elkoptatott felvételekkel mit érdemes csinálni? Szereljünk szét egy begyűrődött VHS kazettát! Vizsgáljuk meg a részeit! 5.Videomagnó és videokazetta használati tanácsok: A videomagnó óráját pontosan állítsuk be. Műsorok felvételének programozásakor számítsunk arra, hogy ha később kezdődik a film, a vége lemaradhat a felvételről. Ezért a kezdési időpontot mindig pontosan, a vége időpontot akár perc ráhagyással állítsuk be. A célnak megfelelő hosszúságú videokazettát használjunk. Szabványos hosszak percben: 5, 10, 20, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 300. Vigyázzunk, a 180 percnél hosszabb kazetták vékonyabbak, így sérülékenyebbek. Ha valami nagyon fontosat vettünk fel, a kazettát tegyük írásvédetté (törjük ki a fület) A kazettát ne használjuk sokat search üzemmódban, ez jobban igénybe veszi. Rögzítéskor a legtöbb készüléken választhatunk SP és LP üzemmód között. Az LP-vel megduplázódik a felvehető műsorhossz, de ez a minőség rovására megy, mert a szalagsebesség feleződik! A kép szemcsésebb, a hang zajosabb lesz.

17 Sokszori használat után a részecskék a szalagról lekophatnak, ez lejátszáskor ún drop out-ként jelentkezik (vízszintes csíkok a képen) Tehát sokszori újrafelvétel, de a sok lejátszás is ront a minőségen. Az évekig nem használt videokazettát tekercseljük át. Ha nyávog a hang, vagy fodros a kazettánk széle a készülékkel is baj lehet, nézessük meg. Végül jegyezzük meg, hogy a ma legismertebb VHS szalagon kívül nagyon sokféle mágnesszalag létezik. Video, hang -és adatrögzítésre egyaránt használjuk őket. Ebben az évtizedben még jelentős szerepet töltenek be a professzionális és az amatőr technikában egyaránt. Az újabb adathordozók mellett azonban - akár a memóriakártyákra gondolunk, akár az optikai hordozókra jelentőségük, alkalmazásuk csökken.

Jegyzetelési segédlet 7.

Jegyzetelési segédlet 7. Jegyzetelési segédlet 7. Informatikai rendszerelemek tárgyhoz 2009 Szerkesztett változat Géczy László Projektor az igazi multimédiás (periféria) eszköz Projektor és kapcsolatai Monitor Számítógép HIFI

Részletesebben

Mé diakommunika cio MintaZh 2011

Mé diakommunika cio MintaZh 2011 Mé diakommunika cio MintaZh 2011 Mekkorára kell választani R és B értékét, ha G=0,2 és azt akarjuk, hogy a szín telítettségtv=50% és színezettv=45 fok legyen! (gammával ne számoljon) 1. Mi a különbség

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

A színérzetünk három összetevőre bontható:

A színérzetünk három összetevőre bontható: Színelméleti alapok Fény A fény nem más, mint egy elektromágneses sugárzás. Ennek a sugárzásnak egy meghatározott spektrumát képes a szemünk érzékelni, ezt nevezzük látható fénynek. Ez az intervallum személyenként

Részletesebben

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG:

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG: MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A mikroprocesszor a videókártyán (videó adapteren) keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. Régebben

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-72(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-72(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C Ez az ismertető a jelen firmware frissítés által kínált 3D funkciókról tájékoztat. Kérjük tekintse át a Használati útmutatót és a mellékelt CD-ROM-on található α kézikönyvet. 2010 Sony

Részletesebben

GOKI GQ-8505A 4 CSATORNÁS KÉPOSZTÓ. Felhasználói kézikönyv

GOKI GQ-8505A 4 CSATORNÁS KÉPOSZTÓ. Felhasználói kézikönyv GOKI GQ-8505A 4 CSATORNÁS KÉPOSZTÓ Felhasználói kézikönyv A dokumentáció a DELTON KFT. szellemi tulajdona, ezért annak változtatása jogi következményeket vonhat maga után. A fordításból, illetve a nyomdai

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fénytechnika A szem, a látás és a színes látás Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

kompakt fényképezőgép

kompakt fényképezőgép kompakt fényképezőgép A digitális fényképezőgépek legszélesebb kategóriája, minden olyan, viszonylag kis méretű gép ide sorolható, amely egymagában sokféle fotós feladatra alkalmas. Előnyük a relatíve

Részletesebben

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését Perifériák monitor Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését szolgálják. Segít kapcsolatot teremteni

Részletesebben

Összeadó színkeverés

Összeadó színkeverés Többféle fényforrás Beépített meghajtás mindegyik fényforrásban Néhány fényforrásban beépített színvezérlő és dimmer Működtetés egyszerűen 12V-ról Színkeverés kézi vezérlővel Komplex vezérlés a DkLightBus

Részletesebben

T201W/T201WA 20 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv

T201W/T201WA 20 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv T201W/T201WA 20 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv Tartalom A csomag tartalma... 3 Telepítés... 4 A monitor csatlakoztatása a számítógéphez... 4 A monitor csatlakoztatása az áramforráshoz...

Részletesebben

Projektor árlista 2008. november 13-tól Javasolt

Projektor árlista 2008. november 13-tól Javasolt Projektor árlista 2008. november 13-tól Javasolt Rendelési kód Megnevezés Kép végf. ár VPA75E VPA75E projektor Felbontás: XGA (1024x768) Fényerő: 2600 ANSI lumen Kontraszt: 400:1 Trapézkorrekció: Függőleges

Részletesebben

Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből. Információ-megjelenítők története

Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből. Információ-megjelenítők története Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből Információ-megjelenítők története http://uni-obuda.hu/users/kutor FI-TK 6/54/1 Főbb kategóriák, megjelenítési elvek Optikai Akusztikus Taktilis Kémiai

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Az Ön kézikönyve PANASONIC NVSJ50EU http://hu.yourpdfguides.com/dref/5756632

Az Ön kézikönyve PANASONIC NVSJ50EU http://hu.yourpdfguides.com/dref/5756632 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Színes Video Kaputelefon CDV-52A/52AS

Színes Video Kaputelefon CDV-52A/52AS Színes Video Kaputelefon CDV-52A/52AS Köszönjük, hogy COMMAX terméket vásárolt. Az eszköz üzembe helyezése előtt, figyelmesen olvassa el a Felhasználói kézikönyvet és az üzemszerű működés érdekében, tartsa

Részletesebben

Tipikus megvilágítás szintek a szabadban (délben egy napfényes napon) FISHER LED

Tipikus megvilágítás szintek a szabadban (délben egy napfényes napon) FISHER LED Egy fényforrás által minden inrányba kisugárzott fény mennyisége Jele: Ф Egysége: lm A Φ sugárzott teljesítményből, a sugárzásnak a CIE szabványos fénymérő észlelőre gyakorolt hatása alapján származtatott

Részletesebben

Infokommunikáció - 3. gyakorlat

Infokommunikáció - 3. gyakorlat Infokommunikáció - 3. gyakorlat http://tel.tmit.bme.hu/infokomm Marosi Gyula I.B.222., tel.: 1864 marosi@tmit.bme.hu 1. feladat - Fletcher-görbék Beszéljük meg, milyen kvantitatív és kvalitatív jellemzık

Részletesebben

Az ötven éves super 8-as filmkultúra margójára

Az ötven éves super 8-as filmkultúra margójára Az ötven éves super 8-as filmkultúra margójára Maga az anyag: a 8 mm-es film A 8 mm-es film, mozgófilm készítésére kifejlesztett formátum, amelynél a filmszalag szélessége 8 milliméter. Az eredetijét szimpla

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István OPTIKA Színek, szem működése Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu Színrendszerek: Additív színrendszer Seres István 3 http://fft.szie.hu

Részletesebben

CPA 601, CPA 602, CPA 603

CPA 601, CPA 602, CPA 603 CPA 601, CPA 602, CPA 603 Infravörös távvezérlő rendszer Felhasználói kézikönyv Olvassa el a teljes kezelési útmutatót a használatba helyezés előtt! A helytelen használat visszafordíthatatlan károkat okozhat!

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István OPTIKA Diszperzió, interferencia Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu : A fény elektromágneses hullám: Diszperzió: Különböző hullámhosszúságú

Részletesebben

4,2 ÉRINTŐGOMBOS LCD TFT VIDEO KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL CIKKSZÁM: DF-636TS + OUT9 DF-636TSYX2 + OUT9 + CLOCK

4,2 ÉRINTŐGOMBOS LCD TFT VIDEO KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL CIKKSZÁM: DF-636TS + OUT9 DF-636TSYX2 + OUT9 + CLOCK 4,2 ÉRINTŐGOMBOS LCD TFT VIDEO KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL CIKKSZÁM: DF-636TS + OUT9 DF-636TSYX2 + OUT9 + CLOCK Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta! A DIGITÁLIS ÓRA ISMERTETÉSE

Részletesebben

A., BEMENETI EGYSÉGEK

A., BEMENETI EGYSÉGEK Perifériák A., BEMENETI EGYSÉGEK Használatával adatok jutnak el a környezetből a központi feldolgozó egység felé. COPYRIGHT 2017 MIKECZ ZSOLT 2 1., Billentyűzet Adatok (szövegek, számok stb.) bevitelére

Részletesebben

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR 3XC Magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR3XC járműérzékelő szenzor - 3 dimenzióban érzékeli a közelében megjelenő vastömeget. - Könnyű telepíthetőség. Nincs szükség az aszfalt felvágására,

Részletesebben

Élje át a hatást nagy képernyœn

Élje át a hatást nagy képernyœn Élje át a hatást nagy képernyœn Gondolkodjon nagyban Ha élénk és élethı képet szeretne, válasszon Epson házimozi-kivetítœt. Kompatibilis a jövœ technológiáival és sokoldalú, segítségével nagy képernyœn

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2008

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2008 Tervezte és készítette Géczy LászlL szló 1999-2008 ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK

Részletesebben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Mechatronika, Optika és Mûszertechnika Tanszék A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Tárgy: Fotó és Készítette: Curávy Tamás képszerkesztési technikák B1Y6IV Elõadó: Antal Á kos Budapest,

Részletesebben

ELSŐ KAZETTAGYŰJTEMÉNY

ELSŐ KAZETTAGYŰJTEMÉNY ELSŐ KAZETTAGYŰJTEMÉNY A 8mm-es film után egy olyan forma kellett a házi videózáshoz, amely megállta a helyét nem csak családi felvételek készítésénél, hanem a televíziós műsorok rögzítésének lehetőségét

Részletesebben

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY TV Kiforrott technológia Kiváló képminőség Környezeti fény nem befolyásolja 4:3, 16:9 Max méret 100 cm Mélységi

Részletesebben

Vetítéstechnika vetítővászonra

Vetítéstechnika vetítővászonra Vetítéstechnika Vetítéstechnika vetítővászonra Manapság ezt a technológiát nemcsak prezentációk és élőképek vetítésére használják, hanem színpadi dekorációs háttérként, animációkat, filmeket futtatnak

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon

Felhasználói kézikönyv. 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon Felhasználói kézikönyv 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon Tartalomjegyzék 1. FUNKCIÓK... 3 2. MONITOR ÉS KAMERA TULAJDONSÁGAI... 4 3. CSOMAG TARTALMA... 5 4. FELSZERELÉS... 5 5. Bekötési ábra... 7 6.

Részletesebben

Projektor árlista 2008. november 13-tól

Projektor árlista 2008. november 13-tól Projektor árlista 2008. november 13-tól Rendelési kód Megnevezés nettó ár Kép V3MS15i 3M S15i irodai projektor technológia: polysilicon LCD 0,55" képfelbontás: SVGA (800 x 600) fényerő ANSI Lumen (halk

Részletesebben

EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT

EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT CP-VK40S-VP KÜLTÉRI EGYSÉG CP-VK40S-VP Ajtózár Beltéri monitor 1: piros 2: kék 3: sárga 4: fehér 5: fekete Méretek: 58 x 135 x 39 mm SZÁM FUNKCIÓ Esővédő keret LED segédfény

Részletesebben

Digitális karóra rögzítő. Felhasználói kézikönyv. (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra)

Digitális karóra rögzítő. Felhasználói kézikönyv. (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra) Digitális karóra rögzítő Felhasználói kézikönyv (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra) Profil: - Mikrofon - Infravörös éjszakai lámpa - USB interfész - HD kamera - Bekapcsolás/Kikapcsolás,

Részletesebben

KÉRJÜK, HOGY GONDOLJA ÁT, MIELŐTT NYOMTAT. VGA - DVI-D / kompozit választható (mechanikus kapcsoló)

KÉRJÜK, HOGY GONDOLJA ÁT, MIELŐTT NYOMTAT. VGA - DVI-D / kompozit választható (mechanikus kapcsoló) KÉRJÜK, HOGY GONDOLJA ÁT, MIELŐTT NYOMTAT. Műszaki jellemzők SMART Document Camera Modell SDC-330 Fizikai jellemzők Méret Felállított 28,9 cm széles 41,7 cm magas 37 cm mély (11 3/8" 16 3/8" 14 5/8") Összehajtott

Részletesebben

URALKODÁSRA TEREMTVE

URALKODÁSRA TEREMTVE URALKODÁSRA TEREMTVE A rengeteg képrögzítési lehetőség közül a legismertebb a VHS ( Video Home System ), amit szinte minden háztartásban megtalálunk. Még manapság is, pedig lassan bekerül a múzeumba. A

Részletesebben

Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban

Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban A következő követelmények egyrészt azért fontosak, hogy megfelelően dokumentálják az eseményeket (bizonyítékként felhasználóak legyenek),

Részletesebben

Mini DV Használati útmutató

Mini DV Használati útmutató Mini DV Használati útmutató Készülék leírása 1: Akasztó furat 2: Bekapcsoló 3: Mód 4:Klipsz 5:Micro SD 6:Tartó 7: Mini USB 8: Kamera 9:Felvétel 10: Státusz indikátor 11: Mikrofon Tartozékok 12: Állvány

Részletesebben

Acer AL 1716As 8ms 17" LCD. Acer AL 1717As 17" LCD. Acer AL 1916ws 19" WIDE 5ms LCD

Acer AL 1716As 8ms 17 LCD. Acer AL 1717As 17 LCD. Acer AL 1916ws 19 WIDE 5ms LCD Acer AL 1716As 8ms Maximális felbontás: 1280 x 1024@75Hz Kontrasztarány: 500:1 Láthatósági szög: 140 /130 Fogyasztás: 44W Tömeg: 5kg Acer AL 1717As felbontás: 1280 x 1024@75Hz kontrasztarány: 500:1 fényerő:

Részletesebben

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK DAT, DATA DATA CARTRIDGE TAPE 1/2 SZALAG A

Részletesebben

Szín Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió)

Szín Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió) Színek Németh Gábor Szín Elektromágneses rezgések Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió) Vörös 800-650 400-470 Narancs 640-590 470-520 Sárga 580-550 520-590 Zöld 530-490 590-650 Színek esztétikája Érzéki-optikai

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK

Részletesebben

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. Alap funkciók működése...4 4. Belső hívások...4 5. Felhasználói beállítások

Részletesebben

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István OPTIKA Szín Dr. Seres István Additív színrendszer Seres István 2 http://fft.szie.hu RGB (vagy 24 Bit Color): Egy képpont a piros, a kék és a zöld 256-256-256 féle árnyalatából áll össze, összesen 16 millió

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 3060 Lézeres távolságmérő TARTALOMJEGYZÉK ELEM CSERÉJE... 3 A KÉSZÜLÉK FELÉPÍTÉSE... 3 A KIJELZŐ FELÉPÍTÉSE... 3 MŰSZAKI JELLEMZŐK... 4 LÉZERES CÉLZÓ BEKAPCSOLÁSA... 4 MÉRÉSI TÁVOLSÁG...

Részletesebben

VEZETÉK NÉLKÜLI SZÍNES INFRA KAMERA DIGITÁLIS VIDEO RÖGZÍTİVEL CIKKSZÁM GP-812BF (KAMERA GP-812T, DVR GP-7301)

VEZETÉK NÉLKÜLI SZÍNES INFRA KAMERA DIGITÁLIS VIDEO RÖGZÍTİVEL CIKKSZÁM GP-812BF (KAMERA GP-812T, DVR GP-7301) VEZETÉK NÉLKÜLI SZÍNES INFRA KAMERA HU DIGITÁLIS VIDEO RÖGZÍTİVEL CIKKSZÁM GP-812BF (KAMERA GP-812T, DVR GP-7301) Kérjük, olvassa el a használati útmutatót, mielıtt használatba venné a kamera szettet.

Részletesebben

T52WA 15 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv

T52WA 15 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv T52WA 15 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv Tartalom A csomag tartalma... 3 Telepítés... 4 A monitor csatlakoztatása a számítógéphez... 4 A monitor csatlakoztatása az áramforráshoz...

Részletesebben

Felhsználói kézikönyv

Felhsználói kézikönyv Felhsználói kézikönyv Olvassa el a kézikönyvet alaposan, mielott a monitort használatba helyezné Tartalomjegyzék 1. TULAJDONSÁGOK... 3 2. MUSZAKI ADATOK... 3 3. ÜZEMELTETÉSI UTASÍTÁSOK...4 3.1 FO MENÜ...4

Részletesebben

INFINITE variálható plazmafal

INFINITE variálható plazmafal FITE variálható plazmafal LÉLEGZETELÁLLÍTÓAN ÓRIÁSI KÉPMÉRET Hivatalos magyarországi importõr és márkaképviselet: B&L Konferenciatechnika Kft. 2310 Szigetszentmiklós, Tököli út 51/B. Telefon/Fax: 06-(24)

Részletesebben

LED DRIVER 6. 6 csatornás 12-24V-os LED meghajtó. (RDM Kompatibilis) Kezelési útmutató

LED DRIVER 6. 6 csatornás 12-24V-os LED meghajtó. (RDM Kompatibilis) Kezelési útmutató LED DRIVER 6 6 csatornás 12-24V-os LED meghajtó (RDM Kompatibilis) Kezelési útmutató Tartsa meg a dokumentumot, a jövőben is szüksége lehet rá! rev 2 2015.09.30 DEZELECTRIC LED DRIVER Bemutatás A LED DRIVER

Részletesebben

A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat.

A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat. Jegyzeteim 1. lap Fotó Elmélet 2015. november 30. 17:00 Zárszerkezetek. A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat. A

Részletesebben

Üzleti/Oktatási modellek:

Üzleti/Oktatási modellek: Belépő modellek: Ideális megoldások kisebb tárgyalók és osztálytermek vetítéstechnikájának kialakításához. Kisméretû, stílusos vetítõk elsõsorban mobil felhasználásra. Optoma S-310 projektor 65.900,- Ft

Részletesebben

6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu. Gyakorló feladatok

6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu. Gyakorló feladatok BÁNYAI JÚLIA GIMNÁZIUM 6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu Gyakorló feladatok I. LEGO Robotprogramozó országos csapatversenyre A következő

Részletesebben

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE;

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; A CIE DIAGRAM, A SZÍNEK ÁBRÁZOLÁSA A DIAGRAMBAN;A NYOMTATÁSBAN REPRODUKÁLHATÓ SZÍNTARTOMÁNY SZÍNRENDSZEREK A színrendszerek kialakításának célja: a színek

Részletesebben

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. A kezdő képernyő...4 4. Alap funkciók működése...4 5. Belső hívások...5

Részletesebben

VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL

VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL MODEL VD-5541M2 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta. Ez a videó kaputelefon könnyen telepíthető, használata egyszerű. A legoptimálisabb

Részletesebben

PMW-400 az új Broadcast kamera

PMW-400 az új Broadcast kamera ready PMW-400 az új Broadcast kamera Budapest, 2013. július 25. PMW-400 PMW-400 2013 augusztustól PMW-400K és PMW-400L XAVC codec 2014 nyarán Firmware frissítés 2013 augusztus ver. 1.0 (gyári) 2013 október

Részletesebben

Színharmóniák és színkontrasztok

Színharmóniák és színkontrasztok Színharmóniák és színkontrasztok Bizonyos színösszeállításokat harmonikusnak, másokat össze nem illőnek érzünk. A kontrasztjelenségekkel már Goethe (1810) és Hoelzel (1910) is foglalkozott. Végül Hoelzel

Részletesebben

www.metroman.hu Felhasználói kézikönyv CIKKSZÁM: M070704L + C120W Installálás és beüzemelés előtt figyelmesen olvassa el!

www.metroman.hu Felhasználói kézikönyv CIKKSZÁM: M070704L + C120W Installálás és beüzemelés előtt figyelmesen olvassa el! www.metroman.hu VEZETÉK NÉLKÜLI 7 LCD TFT SZÍNES MEGFIGYELŐ RENDSZER Felhasználói kézikönyv CIKKSZÁM: M070704L + C120W Installálás és beüzemelés előtt figyelmesen olvassa el! Köszönjük, hogy az általunk

Részletesebben

Kezelési útmutató. Színes kamera vakolat alatti ajtóállomáshoz 1265..

Kezelési útmutató. Színes kamera vakolat alatti ajtóállomáshoz 1265.. Kezelési útmutató Színes kamera vakolat alatti ajtóállomáshoz 1265.. Készülék leírás A színes kamera a Gira ajtókummunikációs rendszeréhez tartozik és a vakolat alatti ajtóállomás bővítésére szolgál. A

Részletesebben

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Számítógépes grafika Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Az emberi látás Jellegzetességei: az emberi látás térlátás A multimédia alkalmazások az emberi érzékszervek összetett használatára építenek.

Részletesebben

Köszönjük, hogy a MELICONI termékét választotta!

Köszönjük, hogy a MELICONI termékét választotta! H Köszönjük, hogy a MELICONI termékét választotta! AV 100 jelátadó segítségével vezeték nélkül továbbíthatja audio/video készülékeinek (videó lejátszó, DVD, dekóder/sat, videokamera) jelét egy második

Részletesebben

CÉLKOORDINÁTOROK alkalmazástechnikája CÉLKOORDINÁTOROK FELÉPÍTÉSI ELVE

CÉLKOORDINÁTOROK alkalmazástechnikája CÉLKOORDINÁTOROK FELÉPÍTÉSI ELVE Géczi József Dr. Szabó László CÉLKOORDINÁTOROK alkalmazástechnikája A rádiótechnikai célkoordinátorok (RCK) feladata azon szögkoordináták mérése, amelyek a távolságvektor koordinátor hossztengelyéhez viszonyított

Részletesebben

Foscam kamera szett: FN3108XE-B4-1T - 4 x 1Mp, 1TB HDD, saját PoE - KIFUTOTT, NEM ELÉRHETŐ

Foscam kamera szett: FN3108XE-B4-1T - 4 x 1Mp, 1TB HDD, saját PoE - KIFUTOTT, NEM ELÉRHETŐ ONLINECAMERA - Nagy Látószög, WiFi, PoE, NVR, Infra, Memóriakártya támogatás webhelyen lett közzétéve (https://onlinecamera.net) Címlap > Foscam kamera szett: FN3108XE-B4-1T - 4 x 1Mp, 1TB HDD, saját PoE

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 Projektor az igazi multimédiás (periféria) eszköz Projektor és kapcsolatai Monitor Számítógép HIFI torony Videó magnó Digitális fényképezőgép Videó kamera

Részletesebben

Magyar 1. fejezet: Bevezetés TVGo A31 TVGo A31 1.1 A csomag tartalma

Magyar 1. fejezet: Bevezetés TVGo A31 TVGo A31 1.1 A csomag tartalma 1. fejezet: Bevezetés Ez az új Genius TVGo A31 eszköz ideális választás TV-hez, videókészülékhez vagy akár 1280 x 1024 képpont felbontású TFT / LCD / CRT monitorokhoz. Ez a TV/ Video eszköz lehetővé teszi,

Részletesebben

A tanulók gyűjtsenek saját tapasztalatot az adott szenzorral mérhető tartomány határairól.

A tanulók gyűjtsenek saját tapasztalatot az adott szenzorral mérhető tartomány határairól. A távolságszenzorral kapcsolatos kísérlet, megfigyelés és mérések célkitűzése: A diákok ismerjék meg az ultrahangos távolságérzékelő használatát. Szerezzenek jártasságot a kezelőszoftver használatában,

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI JEGY Az alábbi típusú és gyártási számú VIDEÓ KAPUTELEFON hibamentes működéséért a. 19/2014. (IV. 29.) NGM sz. rendelet alapján a vonatkozó jogszabályok előírásai szerint az eladás napjától számított

Részletesebben

Olvassa el a kézikönyvet alaposan, mielott a monitort használatba helyezné

Olvassa el a kézikönyvet alaposan, mielott a monitort használatba helyezné Olvassa el a kézikönyvet alaposan, mielott a monitort használatba helyezné Tartalomjegyzék 1. Tulajdonságok...3 2. Muszaki adatok...3 3. Üzemeltetési utasítások...4 3.1 Kép beállítások...4 3.2 Színrendszer

Részletesebben

Az analóg médiák: fénykép(analóg fényképezővel készített), analóg hangfelvétel, analóg videofelvétel.

Az analóg médiák: fénykép(analóg fényképezővel készített), analóg hangfelvétel, analóg videofelvétel. 6. Multimédia rendszerek fejlesztésében az egyik legfontosabb munkafázis a multimédia forrásanyagok (szövegek, képek, hanganyagok, stb.) digitalizálása. Tekintse át a digitalizálásra vonatkozó alapfogalmakat,

Részletesebben

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32 Az autós navigációk és fedélzeti kamerák vezető gyártója, a Mio örömmel mutatja be legújabb kameráit, a MiVue J sorozat tagjait. A diszkrét, kijelző nélküli design még jobb vezetési élményt nyújt: a kamera

Részletesebben

DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ

DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ FUNKCIÓK I. Az időkapcsoló beállítása (a kék gombok): TECHNOCONSULT Kft. 2092 Budakeszi, Szürkebarát u. 1. T: (23) 457-110 www.technoconsult.hu info@technoconsult.hu

Részletesebben

DBM-21S. Beltéri dóm kamera. Felhasználói kézikönyv. Bozsák Tamás Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre.

DBM-21S. Beltéri dóm kamera. Felhasználói kézikönyv. Bozsák Tamás Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre. DBM-21S Beltéri dóm kamera Felhasználói kézikönyv Bozsák Tamás Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre. Szatellit Zrt. Bozsák Tamás TARTALOMJEGYZÉK 1. Felhasználói információk...

Részletesebben

A nagy kihívás. Digitális átállás a helyi televíziók szemszögéből Bagladi Ákos Leonardo SNS Kft.

A nagy kihívás. Digitális átállás a helyi televíziók szemszögéből Bagladi Ákos Leonardo SNS Kft. A nagy kihívás Digitális átállás a helyi televíziók szemszögéből Bagladi Ákos Leonardo SNS Kft. Miről is lesz szó? Bemutatkozás Alapfogalmak Felmerülő elvárások A Helyi Televíziós dilemma Tippek és trükkök

Részletesebben

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt.

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. Digitális mérőműszerek Digitális jelek mérése Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. MIRŐL LESZ SZÓ? Mit mérjünk? Hogyan jelentkezik a minőségromlás digitális jel esetében?

Részletesebben

Üzembe helyezési útmutató

Üzembe helyezési útmutató Rúdhangsugárzó Üzembe helyezési útmutató HT-CT370 Tartalomjegyzék Üzembe helyezés 1 A doboz tartalma 4 2 Elhelyezés 5 3 Csatlakoztatás 6 4 A rendszer bekapcsolása 8 5 Hanglejátszás 9 Alapműveletek A hangeffektusok

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 24. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Mozgóképkultúra

Részletesebben

8. VIDEO KIMENET 9. Kezelőgombok 10. TÁPFESZÜLTSÉG jelzőfény 11. PAL jelzőfény 12. Csatornaválasztó kapcsoló 13. VIDEO BEMENET

8. VIDEO KIMENET 9. Kezelőgombok 10. TÁPFESZÜLTSÉG jelzőfény 11. PAL jelzőfény 12. Csatornaválasztó kapcsoló 13. VIDEO BEMENET Termékinformáció ADÓ VEVŐ 1. Antenna 2. VGA KIMENET 3. VGA BEMENET 4. AUDIO BEMENET 5. S-VIDEO 6. Tápfeszültség 7. Kezelőgombok 8. VIDEO KIMENET 9. Kezelőgombok 10. TÁPFESZÜLTSÉG jelzőfény 11. PAL jelzőfény

Részletesebben

Beltéri vezeték nélküli érzékelők THERMOSUNIS RTS SUNIS RTS

Beltéri vezeték nélküli érzékelők THERMOSUNIS RTS SUNIS RTS Beltéri vezeték nélküli érzékelők THERMOSUNIS RTS SUNIS RTS Thermosunis Indoor Wirefree RTS Thermosunis beltéri vezeték nélküli érzékelő RTS Sunis Indoor Wirefree RTS Sunis beltéri vezeték nélküli érzékelő

Részletesebben

ConCorde FHD-1100S HD Médialejátszó

ConCorde FHD-1100S HD Médialejátszó ConCorde FHD-1100S HD Médialejátszó Felhasználói kézikönyv Bevezetõ Az Ön által megvásárolt HD media lejátszója a következõ fájl formátumokat támogatja: Video: H.264, AVI MP4 RM MPEG RMVB VOB MOV DAT,

Részletesebben

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I.

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. Jel Kódolt formában információt hordoz. Fajtái informatikai szempontból: Analóg jel Digitális jel Analóg jel Az analóg jel két érték között bármilyen tetszőleges értéket felvehet,

Részletesebben

TV és internet új dimenziókban!

TV és internet új dimenziókban! TV és internet új dimenziókban! Kedves Ügyfelünk! Kedves leendô Ügyfelünk! Örömmel értesítjük, hogy az Ön lakóhelyén hamarosan új dimenziókat nyitunk az internetezésben és tévézésben! Fejlesztéseink befejeztével

Részletesebben

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István OPTIKA Fénykibocsátás mechanizmusa Dr. Seres István Bohr modell Niels Bohr (19) Rutherford felfedezte az atommagot, és igazolta, hogy negatív töltésű elektronok keringenek körülötte. Niels Bohr Bohr ezt

Részletesebben

FL-11R kézikönyv Viczai design 2010. FL-11R kézikönyv. (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához)

FL-11R kézikönyv Viczai design 2010. FL-11R kézikönyv. (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához) FL-11R kézikönyv (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához) 1. Figyelmeztetések Az eszköz a Philips LXK2 PD12 Q00, LXK2 PD12 R00, LXK2 PD12 S00 típusjelzésű LED-jeihez

Részletesebben

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu SAS816FHL-0 szoba termosztát egy nem programozható elektromos fűtéshez kifejlesztett, digitális hőmérséklet kijelzővel. Padlóérzékelő

Részletesebben

Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv

Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv Tartalom: 1. Ismertető 2. Biztonsági figyelmeztetések 3. Felszerelés, beállítás 4. Hogyan üzemeltessük a készüléket 5. Karbantartás és tisztítás 6. Technikai

Részletesebben

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység. VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10. VDT10 Leírás v1.4.pdf

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység. VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10. VDT10 Leírás v1.4.pdf 2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10 VDT10 Leírás v1.4.pdf Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. Alap funkciók

Részletesebben

1. Csomag tartalma. 2. A készülék bemutatása

1. Csomag tartalma. 2. A készülék bemutatása 1. Csomag tartalma 1. Prestigio autós DVR 2. Tapadókorong 3. DC 5V autós töltő 4. USB-kábel 5. Rövid használati útmutató 6. AV-kábel 2. A készülék bemutatása 1 SD/MMC-kártyanyílás 10 Fel 2 Mikrofon 11

Részletesebben

Hullámok, hanghullámok

Hullámok, hanghullámok Hullámok, hanghullámok Hullámokra jellemző mennyiségek: Amplitúdó: a legnagyobb, maximális kitérés nagysága jele: A, mértékegysége: m (egyéb mértékegységek: dm, cm, mm, ) Hullámhossz: két azonos rezgési

Részletesebben

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok Csornai Gábor László István Budapest Főváros Kormányhivatala Mezőgazdasági Távérzékelési és Helyszíni Ellenőrzési Osztály Az előadás 2011-es átdolgozott

Részletesebben

1. A berendezés programozása

1. A berendezés programozása 1. A berendezés programozása Az OMRON ZEN programozható relék programozása a relé előlapján elhelyezett nyomógombok segítségével végezhető el. 1. ábra ZEN vezérlő előlapja és a kezelő gombok Ha a beállítások

Részletesebben

A képernyő felbontásának módosítása

A képernyő felbontásának módosítása A képernyő felbontásának módosítása A folyadékkristályos megjelenítési (LCD) technológia jellegéből fakadóan a képfelbontás rögzített. A lehető legjobb megjelenítési teljesítmény elérése érdekében állítsa

Részletesebben

Z80TAPE FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

Z80TAPE FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ Z80TAPE FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1. A készülék ismertetése 2. Üzembe helyezés 3. Főmenü 4. COMPUTER 5. OPEN FILE 6. PLAY 7. LEVEL 8. SOUND 9. REMOTE 10. SAVE A Z80TAPE készülék 1. A készülék

Részletesebben