Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja"

Átírás

1 Hivatalos értesítő Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Magyarország / Hungary

2 Köszöntő! 2010-ben elkezdődik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, több szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján. Az Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program (European National Helathcare Program) által és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált Szív és Érrendszeri betegségek, megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg a programsorozat. A program hivatalos megnyitója és az országos sajtótájékoztató időpontja: Magyar Kórházszövetség Kongresszusa április óra Eger (Hotel Eger Park előtti lezárt terület) A további helyszínek és időpontok a hivatalos megnyitó után lesznek elérhetőek április 21-től a web oldalon, valamint a média segítségével az országos és helyi médiacsatornákon. BOLDOGSÁG? A program célja az egészség megőrzése, betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb eszközökkel. Mindennapi életünkben fontos szerepet játszik a boldogság, a munka, a karrier, a szórakozás, a hobbi és az öröm, de a legfontosabb az egészség mindenek előtt ÖRÖM? MUNKA? A program között éves szinten, 125 helyszínen végez átfogó vizsgálatokat, prevenciót és életmód tanácsadást, érintve ezzel fiatalokat, családosokat, nyugdíjasokat és mindenkit, aki fontosnak tartja az egészségét. A programot ajánljuk, mindazoknak, akik szeretnének egy átfogó vizsgálatot egészségi állapotukról az Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközökkel mindezt egy helyen és egy időben, azonnali kiértékeléssel, a 10 éves programidőszak alatt folyamatos ellenőrzési lehetőséggel. Természetesen azoknak is akik számára fontos a megelőzés és szeretnék megismerni az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségeket. HOBBI? Egészség mindenek előtt... KARRIER? Várjuk szeretettel a szűrőprogram helyszínein. Szervezők és a program szakmai bizottsága SZÓRAKOZÁS?

3 Program Tájékoztató 2010-ben elkezdődik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, több szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján. Az Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program (European National Helathcare Program) által és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált Szív és Érrendszeri betegségek, megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg a programsorozat. A program célja az egészség megőrzése a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb eszközökkel. Mindennapi életünkben fontos szerepet játszik a boldogság, a munka, a karrier, a szórakozás, a hobbi és az öröm, de a legfontosabb az egészség mindenek előtt A program éves szinten, 125 helyszínen végez átfogó vizsgálatokat, prevenciót és életmód tanácsadást, érintve ezzel fiatalokat, családosokat, nyugdíjasokat és mindenkit, aki fontosnak tartja az egészségét. ISKOLÁK MULTINACIONÁLIS CÉGEK KIEMELT FESZTIVÁLOK 10 év Évente 125 helyszín ÖNKORMÁNYZATI RENDEZVÉNYEK KÓRHÁZAK ÉS SZAKRENDELŐK Az Európai Unióban a lakosság egészségi állapotának romlása, egyes betegségek gyakori megjelenése lévén egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra. Ehhez a megelőzéshez és a már kialakult betegségek, korszerű és magas színvonalú kezeléshez nyújt segítséget a program. AZ EGÉSZSÉGÜGY KÜLÖNBÖZŐ SZAKMAI KONGRESSZUSAI KAPCSOLÓDÁS PREVENCIÓS PROGRAMOKKAL A közötti program segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, beteg orvos kapcsolatok találkozásában, az egészségvédelem több dimenziós megismerésében. A program a szűrések mellett, külön figyelmet fordít a társadalom egészségét fenyegető káros jelenségekre:dohányzás, alkohol, a mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, elhízás melyek életmód tanácsadással megelőzhetőek. Az életmód tanácsadás részeként a program szakmai és civil szervezetek együttműködésével érinti és bemutatja a lakosság részére az elsősegély nyújtás főbb elemeit az újraélesztéstől az otthoni égési sebek ellátásáig. Segít megismerni és megelőzni a lakosság részére olyan a Magyar társadalmat kiemelten érintő jelenségeket: mint a szív és érrendszeri megbetegedés, szívinfarktus, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin, légúti megbetegedések, asztma és allergia, dohányzás, és nem utolsó sorban az elhízással kapcsolatos prevenciót. Bemutatva az egészséges táplálkozás lehetőségeit, a pihenés, rekreáció és wellness egészségtudatos életmódot A programot ajánljuk, mindazoknak, akik szeretnének egy átfogó vizsgálatot egészségi állapotukról az Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközökkel mindezt egy helyen és egy időben, azonnali kiértékeléssel, a 10 éves programidőszak alatt folyamatos ellenőrzési lehetőséggel. Természetesen azoknak is akik számára fontos a megelőzés és szeretnék megismerni az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségeket.

4 A programban szereplő átfogó vizsgálatok: Egészség könyv Kardiológia, Hipertónia Szív és érrendszeri vizsgálat Vérnyomásmérés Tüdőgyógyászat Spirometria COPD teszt Szén monoxid mérés Pulse oximetria Éves szinten több ezer elvégzett vizsgálatnak és regisztrált adatoknak köszönhetően a vizsgálati eredmények tükrében látszódik a lakosság egészségi állapotának alakulása az ország egész területén. Kiértékelő lap (minta) Belgyógyászat Vércukorszint mérés Koleszterinszint mérés Húgysavszint mérés Kontinencia teszt SDS pajzsmirigy vizsgálat SDS allergia vizsgálat SDS arcüreg vizsgálat SDS foggóc vizsgálat Test analízis Magasság mérés Haskörfogat mérés Csípőkörfogat mérés Súly, Cél súly meghatározás Testzsír tömeg Vázizom tömeg Csontritkulás 2010 Nő Férfi Lakhely (megye szerint): Életkor: Dohányos: igen nem Rendszeres mozgás, sport: igen nem KARDIOLÓGIA, HIPERTÓNIA SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI VIZSGÁLAT (ECG) VÉRNYOMÁSMÉRÉS BELGYÓGYÁSZAT VÉRCUKORSZINT MÉRÉS KOLESZTERINSZINT MÉRÉS HÚGYSAVSZINT MÉRÉS KONTINENCIA TESZT SDS PAJZSMIRIGY VIZSGÁLAT SDS ALLERGIA VIZSGÁLAT SDS ARCÜREG VIZSGÁLAT SDS FOGGÓC VIZSGÁLAT INKONTINENCIA TESZT 0-3 PONT 4-7 PONT 8-17 PONT Megjegyzés: AZ ÖN EREDMÉNYE AZ ÖN EREDMÉNYE KIÉRTÉKELÉS MEGFELELŐ ELTÉRŐ ÉRTÉK ÉRTÉK KIÉRTÉKELÉS MEGFELELŐ ELTÉRŐ ÉRTÉK ÉRTÉK TÜDŐGYÓGYÁSZAT SPIROMETRIA (LÉGZÉSFUNKCIÓ) COPD TESZT SZÉN MONOXID MÉRÉS PULSE OXIMETRIA (VÉR OXIGÉN VIZSGÁLAT) TEST ANALÍZIS MAGASSÁG MÉRÉS (cm) HASKÖRFOGAT MÉRÉS (cm) CSÍPŐKÖRFOGAT MÉRÉS (cm) SÚLY (kg) CÉL SÚLY (kg) TESTZSÍR TÖMEG (kg) VÁZIZOM TÖMEG (kg) CSONTRITKULÁS (pont) AZ ÖN EREDMÉNYE AZ ÖN EREDMÉNYE KIÉRTÉKELÉS MEGFELELŐ ELTÉRŐ ÉRTÉK ÉRTÉK KIÉRTÉKELÉS MEGFELELŐ ELTÉRŐ ÉRTÉK ÉRTÉK A vizsgálatok eredményei tájékoztató jellegűek, kérdés esetén konzultáljon kezelőorvosával. A programban szereplő vizsgálatok változásának jogát fenntartjuk! A havi példányban megjelenő 30 oldalas egészség könyv segítségével a lakosság folyamatosan nyomon követheti saját egészségi állapotának alakulását és megismerheti az egészségmegőrzés és az egészséges életmód lehetőségeit. Az ingyenes egészség könyvet keresse: gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban, háziorvosi rendelőkben, kórházakban, önkormányzatoknál és a szűrőprogram helyszínein. Kérje kezelőorvosa és gyógyszerésze segítségét!

5 Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Szakmai szervezetek a programban: Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Szakmai - koordinációs bizottság Dankovics Gergely (Programigazgató, Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program alelnöke) Dr. Kiss István (Magyar Hypertonia Társaság elnöke, MOTESZ elnöke, Szív és érrendszeri megbetegedések, megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjának elnöke) Prof Dr. Kékes Ede Dr. Balogh Sándor Prof Dr. Hajnal Ferenc Dr. Papp Renáta (Orvos igazgató, Magyar Hypertonia Társaság elnökségi tag) (Országos Alapellátási Intézet Főigazgatója) (Ph.D, med.habil. az orvostudomány kandidátusa) (European Union of General Practitioners főtitkára, Módszertani osztályvezető OALI) A programmal együttműködő szakmai szervezetek vezetői szakmai bizottságot alkotnak, mely bizottság közös erővel támogatja, és szakmai elképzeléseiket beépíti a közötti időszakban megvalósuló Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjába az Egészség mindenek előtt programba. Dr. Barna István (Magyar Hypertónia Társaság Titkára) Dr. Balogh Zoltán (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke) Dr. Kubányi Jolán (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke) Dr. Varga Ferenc (Magyar Kórházszövetség elnöke) Szlovákné Bandula Ilona (Magyar Kórházszövetség ügyvivője) Selymes Erik (Magyar Vöröskereszt főigazgatója) Polacsek Györgyi (Magyar Vöröskereszt szakmai vezető) Dr. Horváth Tamás (Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke) Dr. Zalai Károly (Magyar Gyógyszerészi Kamara főtitkára) Kincses János (Magyarországi Cukorbetegek Országos Szövetség elnöke) Dr. Nagy András (Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke) Prof Dr. Somfay Attila (Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke) Prof Dr. Halmy László (Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke) Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke) Dr. Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke) Dr. Potocsny Mária (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének budapesti elnöke) Mikéné Bodor Mária (Rákbetegek Országos Szövetsége elnöke) Dr. Gritz Arnoldné (Head of Department of Healtheducation) Dr. Szüle Endre (INKO fórum elnöke) Prof Dr. Simon Tamás (Magyar Rákellenes Liga elnöke) Dankovics Gyula (Pénzügyi és finanszírozási csoportvezető) Beke András (Kommunikációs és PR igazgató) Virág Gyöngyi (Központi koordinációs csoportvezető) Küri István (Központi projekt koordinátor)

6 A program szakmai bizottsága január 27-én tartotta szakmai értekezletét, melyen a program periódusra vonatkozó irányelvek, programtematika és program protokoll került kidolgozásra és elfogadásra. A értekezleten 18 szakmai szervezet vezetői írták alá a program közötti időszakra vonatkozó alapító emléklapot. Az értekezletet Dr. Kiss István (Magyar Hypertonia Társaság elnöke, MOTESZ elnöke, Szív és érrendszeri megbetegedések, megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjának elnöke) és Dankovics Gergely (Programigazgató, Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program alelnöke) nyitotta meg.

7 A program gyakorlati működése: Speciális szűrőkamion Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközök Átfogó szűrővizsgálatok Gyors, hiteles vizsgálati eredmények, azonnali kiértékelés SZŰRŐPROGRAM PREVENCIÓ Folyamatos nyomon követés Napi 300 ember részére vizsgálati lehetőség Évi 125 helyszín Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Speciális szűrőkamion az Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközökkel Szűrőkamion belső látványterv Magyarázat 1 Szűrőkamion bejárat 2 Várótér 3 LCD TV-k 4 Vészkijárat 5 Raktár, mosdó 6 Vizsgáló SDS vizsgálat: pajzsmirigy, arcüreg, foggóc, allergia 7 Vizsgáló spirometria, szénmonoxid mérés, COPD teszt 8 Vizsgáló vércukor, koleszterin, húgysavszint mérés 9 Vizsgáló teljes testanalízis: súly, cél súly meghatározás, testzsír tömeg, vázizom tömeg, csontritkulás 10 Vizsgáló vérnyomás, szív és érrendszeri vizsgálat, pulse oximetria vizsgálat 11 Vizsgáló kontinencia teszt Megjegyzés: 6 7 A program nagy előnye, hogy az átfogó vizsgálatok egy MEGELŐZÉS ÉLETMÓD TANÁCSADÁS helyen és egy időben, azonnali kiértékeléssel elkészülnek. A 10 éves programidőszak alatt folyamatos ellenőrzési lehetőséget vehet igénybe a lakosság a havi pél- 5 dányban megjelenő 30 oldalas egészség könyv segít- Szív és érrendszeri megbetegedések, szívinfarktus magas vérnyomás Cukorbetegség, magas koleszterin, elhízás Légúti megbetegedések, asztma, allergia, dohányzás Elsősegélynyújtás, otthoni égési balesetek Egészséges táplálkozás Pihenés és rekreáció Wellness egészségtudatos életmód ségével folyamatosan nyomon követheti saját egészségi állapotának alakulását és megismerheti az egészségmegőrzés és az egészséges életmód lehetőségeit. Éves szinten több ezer elvégzett vizsgálat és regisztrált adatnak köszönhetően a vizsgálati eredmények tükrében látszódik a lakosság egészségi állapotának alakulása az ország egész területén.

8 ÖRÖM? HOBBI? BOLDOGSÁG? mindenek előtt... SZÓRAKOZÁS? MUNKA? KARRIER? Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Szűrőkamion külső látványterv 4 5 Egészség 3 (a kép illusztáció) Magyarázat 1 Műfüves terület 2 Beléptető pont 3 Szűrőkamion bejárat 4 Szakmai szervezetek logói (a kamion mindkét oldalán) 5 Szponzorok logói (a kamion mindkét oldalán) 6 Gyerek játszótér - egészséges életmód gyerekeknek 7 Külső várórész 8 Szponzori standok 9 Életmód tanácsadás Megjegyzés Az életmód tanácsadás részeként a program szakmai és civil szervezetek együttműködésével érinti és bemutatja a lakosság részére az elsősegély nyújtás főbb elemeit az újraélesztéstől az otthoni égési sebek ellátásáig. Segít megismerni és megelőzni a lakosság részére olyan a Magyar társadalmat kiemelten érintő jelenségeket: mint a szív és érrendszeri megbetegedés, szívinfarktus, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin, légúti megbetegedések, asztma és allergia, dohányzás, és nem utolsó sorban az elhízással kapcsolatos prevenciót. Bemutatva egészséges táplálkozás lehetőségeit, a pihenés, rekreáció és wellness egészségtudatos életmódot és lehetőségeit. Minden jog fenntartva European National Healthcare Program Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program Egészség mindenek előtt egészségvédelmi szűrőprogram Központi koordináció Magyarország, Dermatron: H-2000 Szentendre, Deli Antal út 39/4 Információs telefonszám: (+36) Web:

Igénylési és Támogatási Projekt

Igénylési és Támogatási Projekt Program a Magyar Társadalomért Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu Igénylési és Támogatási Projekt Magyarországon működő cégek munkavállalóinak egészségi

Részletesebben

Arehabilitáció az emberi közösség egyik újabb, fontos

Arehabilitáció az emberi közösség egyik újabb, fontos KÖSZÖNTÕ REHA Hungary 2009 a Darwin évfordulóban Arehabilitáció az emberi közösség egyik újabb, fontos védekezési módszere a betegségek, balesetek okozta fogyatékosságok kirekesztõ, társadalomgyengítõ

Részletesebben

Egészséges Vásárhely Program 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár. www.evp.hu

Egészséges Vásárhely Program 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár. www.evp.hu 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár www.evp.hu Kétéves az EVP Tisztelt Olvasó! www.evp.hu 2 3 www.evp.hu Az (EVP) elmúlt kétéves története új fejezetet nyitott városunk egészségügyében: az ellátórendszer

Részletesebben

Szűrőprogramok 2010/4. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Szűrőprogramok 2010/4. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2010/4 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Ki vizsgál? Szűrőprogramok A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató lapja FORMOLINE L112 Az élet célja semmi más Fogyjon

Részletesebben

Bevezetés. Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös

Bevezetés. Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös Bevezetés Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös Az egészségfejlesztés egy olyan magatartásformáló tevékenység, amely képessé teszi az embereket arra, hogy megértsék az egészségüket befolyásoló tényezőket,

Részletesebben

Köszöntô. Prof. Dr. Katona Ferenc

Köszöntô. Prof. Dr. Katona Ferenc Köszöntô Sosem tartottak el ilyen kevesen ilyen sokat. Az egészségügyi és az esélyegyenlôségi törvények után új törvény foglalkozik az egészségügyi rehabilitációval. Az egész felnôtt lakosságot érintô

Részletesebben

SOMOGY MEGYEI EGÉSZSÉGFÓRUM MUNKATERV 2015

SOMOGY MEGYEI EGÉSZSÉGFÓRUM MUNKATERV 2015 SOMOGY MEGYEI EGÉSZSÉGFÓRUM MUNKATERV 2015 1 1. sz. Szűréskoordinációs Munkacsoport 1. Az emlő- és méhnyakrák szűrés szervezési és koordinációs feladatainak ellátása. 1.1 A szűrőtevékenységek előírásszerű

Részletesebben

Tartalom. a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége hivatalos lapja. A Fõszerkesztõ Levele Tudomány az orvoslásban (Dr. Vécsei László)...

Tartalom. a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége hivatalos lapja. A Fõszerkesztõ Levele Tudomány az orvoslásban (Dr. Vécsei László)... a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége hivatalos lapja Tartalom A Fõszerkesztõ Levele Tudomány az orvoslásban (Dr. Vécsei László)............................................2 Szövetségi Tanácsülés

Részletesebben

PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ

PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ A projekt 2012. július 13. napján került benyújtásra. 2013. április 19. napján az Egészségfejlesztő és szemléletformáló programok a szeghalmi kistérségben című, TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0032

Részletesebben

A mozgás szerepe 2011/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja

A mozgás szerepe 2011/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja 2011/1 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Idősebbek is elkezdhetik A mozgás szerepe A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja Együtt erősebbek vagyunk 2010 2011 Páciensoktatási

Részletesebben

ÁpolásÜgy. 2009. 23. évf. 3. szám Minden tagunkhoz eljutunk! Magyar Ápolási Egyesület 1431 Budapest, Pf: 190. Feladó:

ÁpolásÜgy. 2009. 23. évf. 3. szám Minden tagunkhoz eljutunk! Magyar Ápolási Egyesület 1431 Budapest, Pf: 190. Feladó: ÁpolásÜgy TARTALOMBÓL: KÉPZETT ÁPOLÓ MINÕSÉGI SZOLGÁLTATÓ MÁE REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELYEN Feladó: Magyar Ápolási Egyesület 1431 Budapest, Pf: 190. TISZTELETBELI ÁPOLÓT AVATTUNK Minden tagunkhoz

Részletesebben

orvosát, gyógyszerészét...

orvosát, gyógyszerészét... ? kérdezze! orvosát, gyógyszerészét... INTERJÚ Erős Antóniával az idei terveikről 25 2012. június I. évfolyam/1. szám 390 Ft KÖZVÉLEMÉNY A fiatalok és a dohányzás... 5 GYÓGYSZEREKRŐL Milyen alapszabályokra

Részletesebben

ÓBUDA BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT

ÓBUDA BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT ÓBUDA BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT 1033 Budapest, Fő tér 3. Óbuda Békásmegyer lakosai egészségi állapotának javításáért és egészségügyi ellátásának fejlesztéséért 2004 2010 Óbudaiak Egészségéért Közösen Egészségügyi

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2011. május 5-i rendes ülésére beterjesztett anyagok. I./B kötet

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2011. május 5-i rendes ülésére beterjesztett anyagok. I./B kötet I/B kötet 1. oldal Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2011. május 5-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./B kötet A köztisztaság és a településtisztaság fenntartásáról a települési szilárd

Részletesebben

Egészséges Vásárhely Program 2008-2010

Egészséges Vásárhely Program 2008-2010 Egészséges Vásárhely Program 2008-2010 Dr. Csányi Péter, Dr. Kallai Árpád, Hódmezôvásárhely MJV Erzsébet Kórház-Rendelôintézet A Hódmezôvásárhely Megyei Jogú Város Közgyûlése által 2008 januárjában elfogadott

Részletesebben

ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK Szociális, Lakás- és Egészségügyi Bizottságától

ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK Szociális, Lakás- és Egészségügyi Bizottságától ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK Szociális, Lakás- és Egészségügyi Bizottságától...napirendi pont anyaga E L Ő T E R J E S Z T É S Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. június 24-i

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2005. ÁPRILIS 28-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2005. ÁPRILIS 28-I ÜLÉSÉRE 1 E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2005. ÁPRILIS 28-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 755 / 2005. MELLÉKLETEK: - DB TÁRGY: Közmeghallgatás (I.): Tájékoztató a Népegészségügyi Program végrehajtásának

Részletesebben

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja 2011/2 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Betegség-e az elhízás? Súlyos kérdések A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja A Tudomány Kiadó kiadványa a Magyar Társaság

Részletesebben

Tartalom. Gyógyszertár. a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének Kiadványa

Tartalom. Gyógyszertár. a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének Kiadványa Tartalom MOSZ elnöki beszámoló.......................................... 2 MOSZ választások 2011......................................... 3 Aktuális A MOSZ Gyógyszertár-mûködtetés 2011 konferenciája Záródokumentuma..................................

Részletesebben

egészségügyi gazdasági szemle

egészségügyi gazdasági szemle egészségügyi gazdasági szemle A Nemzeti Erôforrás Minisztérium és az Egészségügyi Gazdasági Vezetõk Egyesülete közgazdasági folyóirata 50. évfolyam 1. szám, 2012. március Megelôzés és/vagy gyógyítás? Az

Részletesebben

EGÉSZSÉGES VÁSÁRHELY PROGRAM (EVP)

EGÉSZSÉGES VÁSÁRHELY PROGRAM (EVP) EGÉSZSÉGES VÁSÁRHELY PROGRAM (EVP) Preambulum Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata már az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a lakosság számára az egészségügyi ellátórendszer

Részletesebben

Minek nevezzelek?! Gyógyszertár. a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének Kiadványa

Minek nevezzelek?! Gyógyszertár. a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének Kiadványa Minek nevezzelek?! Nem írom azt, hogy paradigmaváltás van, mivel az már olyan gyakori az utóbbi idôben, hogy pont a fogalom lényege vált hiteltelenné. Nem írom azt sem, hogy koncepcióváltás, mivel ez valami

Részletesebben

Idősügyi stratégia. Rózsaszentmárton 2010

Idősügyi stratégia. Rózsaszentmárton 2010 Idősügyi stratégia Rózsaszentmárton 2010 Készítette: Lukácsné Szabó Alexandra Őszirózsa Gondozási Központ Intézményvezető Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 1.1. Az időskor fogalma 1.2. Idősek a WHO szerint

Részletesebben

Egészség a legnagyobb gazdagság, a legnagyobb hatalom, a legnagyobb boldogság! Tedd egészségessé népedet, s ezzel hatalmassá gazdaggá, boldoggá

Egészség a legnagyobb gazdagság, a legnagyobb hatalom, a legnagyobb boldogság! Tedd egészségessé népedet, s ezzel hatalmassá gazdaggá, boldoggá BESZÁMOLÓ az Egészségügyi Alapellátó Intézet 2013. évi munkájáról Egészség a legnagyobb gazdagság, a legnagyobb hatalom, a legnagyobb boldogság! Tedd egészségessé népedet, s ezzel hatalmassá gazdaggá,

Részletesebben

Tartsa látótérben! 2011/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Tartsa látótérben! 2011/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2011/3 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával A szélütésről Tartsa látótérben! A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja Együtt erősebbek vagyunk 2010 2011 Páciensoktatási

Részletesebben

BÁTASZÉK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT TELEPÜLÉSI EGÉSZSÉGTERVE 2014.

BÁTASZÉK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT TELEPÜLÉSI EGÉSZSÉGTERVE 2014. BÁTASZÉK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT TELEPÜLÉSI EGÉSZSÉGTERVE 2014. Testben, lélekben egészséges Bátaszék TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0914 Tartalom 1. A TELEPÜLÉSI EGÉSZSÉGTERV JOGSZABÁLYI HÁTTERE, SZÜKSÉGESSÉGE, KAPCSOLÓDÓ

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2007. január 11-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./C kötet

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2007. január 11-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./C kötet Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2007. január 11-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./C kötet Tájékoztató Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Kapcsolat Központ keretein belül működő

Részletesebben

X. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA. Egészség Jövõkép Egészséges generáció Az egészség dimenziói

X. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA. Egészség Jövõkép Egészséges generáció Az egészség dimenziói X. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA Egészség Jövõkép Egészséges generáció Az egészség dimenziói 2 0 0 4 X. Családbarát Konferencia 2004 Mens sana in corpore sano! A RENDEZVÉNY VÉDNÖKEI Dr. Göncz Kinga miniszter

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2013. március 27-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2013. március 27-i ülésére ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2013. március 27-i ülésére Tárgy: Az Önkormányzat és a civil szervezetek együttműködése. Beszámoló a 2012. év tapasztalatairól és az elvégzett feladatokról. A 2013. évre

Részletesebben

BOGYISZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT

BOGYISZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT BOGYISZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT TELEPÜLÉSI EGÉSZSÉGTERVE 2014. Egészségre nevelő életmódprogram Bogyiszló településen TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1178 Készítette Bogyiszló Község Önkormányzata megbízásából a Kapos-Faktor

Részletesebben