Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, augusztus 3.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. augusztus 3."

Átírás

1 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, augusztus 3. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Befejeződött az atomerőmű 4-es blokkjának éves karbantartása 2 MAVIR: nőtt az áramfelhasználás tavaly 2-4 Az MVM OVIT megkezdte az ELMŰ zuglói alállomásának átépítését 4 Leállt a MAVIR akkumulátorprojektje 5 A paksi bővítés hírei Paks: a fejlesztések összehangolására van szükség 6 Alternatív energia Több biomasszát vásárol fel a Pannonpower 7 A hazai energiaszektor hírei A FŐGÁZ ajánlatott tett a Tigáz lakossági szolgáltatására 8 ENKSZ: nem lesz rendkívüli óraleolvasás az átkerülő fogyasztóknál 9-10 Váltás szerződés nélkül? 10 Pályázat lakóingatlanoknak energetikai felújításra Külföldi energiaszektor Az energiaunióról is tanácskoztak a V4-ek Helsinkinek is kell a Hanhikivi atomerőmű Iraki megbízást nyert a Roszatom német leánycége 13 Külföldi diplomaták ismerkedtek az orosz atomtechnológiával 14 Felfüggesztették a Török Áramlatról szóló tárgyalásokat A BASD is részt vesz az Északi Áramlat bővítésében 15 Történelmi mélypontra kerülhet az orosz gázóriás idei termelése 16 Az OMV nem vesz részt az adriai lelőhelyek feltárásában Tiltakoznak a bolgár cégek az áramdíj emelése ellen Bíróság előtt felel a TEPCO három volt vezetője Egyéb Szentpéterváron léptek fel az Atomkölykök: paksiak is 19 Hírek röviden 20 Javított MVM-MOL ajánlat - Majdnem kétmillió rezsihátralékos van - A kormány újra kívánja indítani a hazai bányászatot

2 2 Hírek az MVM Csoportról Befejeződött az atomerőmű 4-es blokkjának éves karbantartása július 31. (fotó: oah.hu) A paksi atomerőműben befejezték a 4-es blokk karbantartását és éves főjavítását. A szakemberek az újraindítás után ismét névleges teljesítményre hozták a blokkot - erről honlapján számolt be az Országos Atomenergia Hivatal. A július 4-én elkezdett, a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű, ciklikus karbantartást, ellenőrzést és javítást elvégezték. A blokk karbantartási, főjavítási és indítási műveleteit az Országos Atomenergia Hivatal helyszíni, valamint online ellenőrzéssel folyamatosan felügyelte. A biztonság szempontjából az egyik legfontosabb esemény négy, a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat alapján szükséges aktuális határidejű munka, átalakítás elvégzése volt. Az atomerőmű a főjavítás után benyújtotta a blokk újraindítása iránti kérelmét. Ennek felülvizsgálata, valamint a hatósági felügyelet eredményeinek és a jogszabályi követelmények teljesítésének értékelése után az OAH az indítási engedélyt kiadta. Az üzemeltető sikeresen befejezte a részletes reaktorfizikai ellenőrzést, valamint a blokk műszaki felülvizsgálatát, bizonyította az üzemeltetési feltételek maradéktalan teljesülését, a blokk biztonságos üzemeltethetőségét - közölte a hivatal, melyre a pakspress.hu is hivatkozott. MAVIR: nőtt az áramfelhasználás tavaly július 28., 29. (fotó: napi.hu) A hazai bruttó villamosenergia-felhasználás 2014-ben meghaladta a 42,5

3 3 terawattórát, a válság éveinek csökkenése után már kissé emelkedett, az import részaránya pedig elérte a felhasználás 31,44 százalékát - derült ki a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. adataiból. Az MTI alapján írta az inforadio.hu, az mfor.hu, a Napi, az OrientPress, a ProfitLine, a Világgazdaság, a Napi Gazdaság, hogy az erőművi rendszer bruttó beépített villamos teljesítőképessége december 31-én 8936,4 megawatt volt, amelyből 7290,4 megawatt állt rendelkezésre ben a bruttó teljesítőképesség 10 ezer megawatt fölött volt. A rendszerszintű koordinációban való részvételre alkalmas 38 erőmű rendelkezésre álló kapacitása összesen 6562,6 megawatt volt, a koordinációban részt nem vevő erőművek - ide tartoznak a kis, illetve a megújuló kis erőművek is - rendelkezésre álló kapacitása pedig 727,8 megawatt. A 300 megawattot meghaladó teljesítményű erőművek közül 6 egység járult hozzá az áramellátáshoz: az atomerőmű, a Dunamenti Erőmű GT1 plusz GT2, továbbá a Dunamenti GT3, a Gönyűi Erőmű, a Csepeli Erőmű és a Mátrai Erőmű. A paksi atomerőmű kihasználtsága tavaly 89,3 százalékos volt, 2013-ban még 87,7 százalékos. A Mátrai Erőműé 74 százalékról 73,6 százalékra csökkent tavaly. A nagy termelőegységek közül csak a Gönyűi Erőmű kihasználtsága növekedett számottevően: 7,4 százalékról 18,4 százalékra. Az 50 és 300 megawatt teljesítőképességű erőművek közül nőtt a Pécsi Hőerőmű kihasználtsága (55,6 százalékra), valamint az Ajkai Erőműé (34,5 százalékra). A szélerőművek kihasználtsága átlagosan 22 százalékos volt, 2 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A bruttó rendszerterhelés december 1-jén volt a legmagasabb, elérte a 6461 megawattot. A teljes bruttó áramfelhasználás 2014-ben meghaladta a 42,5 terawattórát, az előző három év csökkenése után tavaly már kissé emelkedett. A fogyasztásból mintegy 29 terawattóra származott hazai termelésből - egy évvel korábban még meghaladta a 30 terawattórát, sőt ban a 40-et is elérte az akkor csaknem 44 terawattórás fogyasztáson belül. Az import részaránya 2014-ben 31,44 százalék, míg egy évvel korábban 28,15 százalék volt. A teljes bruttó áramfelhasználásból a legnagyobb, 36,7 százalékos részarányt a nukleáris energia tette ki, 14,2 százalék volt a lignit, illetve a szén alapú villamos energia, 10,8 százalék a földgázzal, 6,8 százalék pedig a megújuló energiákkal termelt áram. Ez utóbbiból 3,9 százalékpont volt a biomassza, 1,5 százalékpont a szélenergia részesedése. A hazai termelésen belül 53,6 százalék volt a nukleáris alapon termelt áram aránya, 20,7 százaléknyit lignittel, illetve szénnel állítottak elő.

4 4 A MAVIR összeállítása kitért a magyar áramtőzsde, a HUPX Zrt. teljesítményére is: 2014 végére már 61 kereskedő volt a tagja. A napi átlagforgalom 2013-ban ,3 megawattóra volt, ez 2014-re ,2 megawattórára nőtt. Tavaly júliusban a havi kereskedett mennyiség ,7 megawattórás rekordot ért el. A HUPX másnapi kereskedésű piacán (DAM) tavaly az éves összforgalom ,9 megawattóra volt, amely 39,6 százalékos növekedés 2013-hoz képest. Az MVM OVIT megkezdte az ELMŰ zuglói alállomásának átépítését július 30. (fotó: ovit.hu) Az ELMŰ Hálózati Kft. által kiírt meghívásos pályázat eredményeként az MVM OVIT Zrt. végezheti el a zuglói alállomás 120 kilovoltos részének teljes rekonstrukcióját. Az 1,7 milliárd forintos projekt a térség biztonságos energiaellátásának fenntartását szolgáló átépítési munkákról szól, amelyek 2017 novemberében fejeződnek be - közölte honlapján az MVM és az MVM OVIT Zrt. A MAVIR ZRt. jelenleg épülő Kerepes 400/120 kv-os alállomásának elkészülését követően a megnövekvő beépített teljesítmény miatt a zuglói alállomás 120 kilovoltos kapcsoló berendezéseinek terhelése jelentősen nő, ezért új készülékek beépítésére van szükség. A rekonstrukcióban az MVM OVIT Zrt. az 1950-es években létesített alállomás elöregedett portálszerkezeteinek és 120 kilovoltos készülékeinek cseréjét végzi el több ütemben. A beépítendő alállomási acélszerkezetek az MVM OVIT Zrt. nagyfeszültségű hálózati szerkezetek gyártására kialakított, az energetikai ipar egyedi igényeit kiszolgáló gyártóüzemében készülnek. A munkálatok alatt az MVM OVIT Zrt. speciálisan képzett kábelszerelő szakcsoportja több alkalommal ideiglenes - úgynevezett provizórikus kilovoltos kábelkapcsolatok kialakítását is elvégzi az állomás területén, így a térség energiaellátása folyamatos lesz. A kiviteli tervek elkészülése és a munkaterület átvétele után július utolsó hetében megkezdődött a rekonstrukciós munka, amely az MVM OVIT Zrt. számára újabb versenypiacon elnyert megbízatás kezdetét jelenti.

5 5 Leállt a MAVIR akkumulátorprojektje július 29. (fotó: mavir.hu) Június 28-án kellett volna átadni a MAVIR ZRt. 1,65 milliárd forintos ipari akkumulátor tesztberuházását. A Világgazdaság a rendszerirányítótól azt a választ kapta, hogy a MAVIR menedzsmentje a kockázatok mérlegelését követően a projekt leállítása mellett döntött. A kísérleti akkumulátortelep a társaság detki telephelyén létesült volna, ehhez a MAVIR 826,9 millió forint uniós támogatást is nyert. Kezdeti egy megawattos teljesítményét később bővítették volna - emlékeztetett B. Horváth Lilla. Az ipari akkumulátorok lehetővé teszik, hogy az adott időszakban megtermelt, de fölösleges áramot később használják fel. Minél nagyobb egy rendszerben az időjárásfüggő energiatermelés, annál nagyobb feladat és költség a rendszerirányítónak az egyensúly megtartása. A projekt leállításával hoppon maradt a rendszerirányító egyik reménybeli beszállítója is - jegyezte meg a cikk szerzője, az AWE Kft. ugyanis saját fejlesztésű konténeres ipari akkumulátorok összeszerelésére készült. A társaság mintegy 400 darab lítiumionos ipari akkumulátorból álló intelligens berendezését olyan képességekkel látták el, amilyenekre a MAVIR-nak is szüksége lehetett volna. A lap úgy tudja, az AWE jelenleg külföldi vevőkkel tárgyal. A kockázatok másokat is óvatosságra intenek, hiszen az ipari akkumulátorok drágák. Hosszú távon mindenképpen e termékek jelentik a választ a terület számos problémájára, de csak akkor, ha sokkal olcsóbbak lesznek - a Reuters Tom Weavert, az American Electric Power Inc. igazgatóját idézte. A cég 2010 óta nem költött érdemi összeget energiatárolásra, mert nem látta biztosnak a megtérülést. Korábban visszahúzódott a General Electric Co. is, mert nem fogytak eléggé termékei. Idén csökkentette a Durathon ipari akkumulátorának gyártását, ám most újból nekifut. Előrejelzések szerint ugyanis 2020-ig a mostaninak négyszeresére, évi hatmilliárd dollárosra nőhet az ipari akkumulátorok világpiaca, ezen pedig a GE meghatározó szereplővé kíván válni. A társaság egy olyan piacon erősítene, amelyen mintegy 20 nagy szereplő osztozik, például a Siemens, az ABB és az AES. Van mellettük tíz nagy akkumulátorcella-gyártó és megszámlálhatatlan start up cég is - erre is kitért a Világgazdaság.

6 6 A paksi bővítés hírei Paks: a fejlesztések összehangolására van szükség július 29. (fotó: paksihirnok.hu) Lehetőségei szerint a megyei közgyűlés elé viszi az atomerőmű ügyeit a paksi polgármester, mert az erőmű nemcsak a paksiaké, ráadásul a megyei közgyűlés alkalmas a fejlesztési elképzelések összehangolására is - mondta Süli János, akire a paksihirnok.hu hivatkozott. Jelezte: az atomerőmű kapacitásfenntartásával kapcsolatban rengeteg a feladat, hiszen még nincs olyan szervezet, amely a kerítésen kívüli fejlesztésekkel foglalkozna. Ha lesz, megfelelő partnere lehet a környező 41 település társulása. Paks II.-t Tolna megye is várja, hiszen ez olyan gazdaságélénkítő beruházás lesz, amely az egész megyét megmozgatja, de a szomszéd megyékben is komoly szerepet fog játszani - fejtette ki a megyei közgyűlés elnöke. Fehérvári Tamás kitért arra is, hogy már vannak konkrét kezdeményezések. A szakemberképzésben például az Illyés Gyula főiskolai kar komoly szerepet kíván játszani. A paksi bővítéshez szükséges fejlesztésekre viszont a megyébe érkező források nem lesznek elegendőek annak ellenére, hogy az integrált területfejlesztési programban van olyan fejezet, amely tartalmaz ehhez fűződő feladatokat. Pályázni elsősorban önkormányzatoknak, civil szerveződéseknek, egyházaknak lehet, amelyekhez a gazdaság szereplői csatlakozhatnak. Az első pályázatokat szeptemberre ígérik. A döntéshez a kinevezett miniszteri biztosok, a megyei önkormányzat és a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyása kell. A pozitív döntés után azonnal előleget lehet lehívni, ami segít áthidalni az indulási nehézségeket - írta a paksihirnok.hu portál.

7 7 Alternatív energia Több biomasszát vásárol fel a Pannonpower július 27. (fotó: pannonpower.hu) Csaknem 180 ezer tonna bálázott lágyszárú biomasszát szerzett be a pécsi hőerőmű a térség mezőgazdászaitól a június végén zárult szalmaévben, a betakarítástól betakarításig tartó időszakban pedig mintegy 200 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék felvásárlását tervezi - közölte a létesítményt működtető Pannonpower. A Veolia Energia Magyarország Zrt. többségi tulajdonában lévő cégcsoport közleménye szerint a tüzelőanyagért összesen 3,3 milliárd forintot fizettek ki a régió gazdálkodóinak. Az erőmű mintegy háromtucatnyi beszállítóval áll kapcsolatban, egyszer sem volt fennakadás az ellátásban, megfelelő mennyiségű és minőségű bálázott tüzelőanyag állt rendelkezésre a 2013-ban átadott lágyszárú biomassza-tüzelésű kazán üzemeltetéséhez. Az erőmű egyik korábbi széntüzelésű blokkját 2004-ben alakították át faapríték-tüzelésűre, majd a szalmatüzelésű blokk üzembe helyezésével teljesen kiváltották a fosszilis energiahordozókat. A Pannonpowernél így teljes egészében helyi forrásból származó, megújuló tüzelőanyagból (szalmából, faaprítékból, tűzifából) állítanak elő villamos- és hőenergiát - közölte a ProfitLine, a napigazdasag.hu, a Pécsi Újság, a Pécsi Napilap online változata a távirati iroda nyomán.

8 8 A hazai energiaszektor hírei A FŐGÁZ ajánlatott tett a Tigáz lakossági szolgáltatására július 28., 29. (fotó: napi.hu) Határidőre a FŐGÁZ Zrt. adott be ajánlatot arra a nyilvános felhívásra, amelyet a Tigáz Zrt. földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztóinak ellátására írt ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A MEKH az MTI-vel közölte: a jogszabályban előírt öt munkanapon belül értékeli a pályázatot a felhasználók folyamatos ellátását tartva szem előtt. A tendert június 30-án írták ki, 20 munkanapos határidővel - ismertette a közleményt a vg.hu, a hvg.hu, az Origó, a Magyar Nemzet Online, a nol.hu, az OrientPress, a Privátbankár, a ProfitLine, a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság. Az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ pedig tudatta: készen áll a Tigáz mintegy 1,2 millió lakossági fogyasztójának ellátására a teljes szolgáltatási területen. Pozitív döntés esetén a FŐGÁZ lesz Magyarország egyedüli földgáz egyetemes szolgáltatója - jelezte a közleményben Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az elmúlt időszakban három társaság is kérte gázszolgáltatói engedélyének visszavonását a MEKH-től, így szükségessé vált felhasználóik további ellátásának biztosítása. A hivatal korábban már 1,3 millió ügyfél ellátására jelölte ki a FŐGÁZ-t, pozitív döntés esetén ügyfeleinek száma 3,3 millióra bővülhet. Az új szolgáltató kiválasztása után az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe. A folyamatot a MEKH felügyeli, különös tekintettel a felhasználók informálására - emlékeztetett a gázszolgáltató társaság. A Tigáz korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint tavaly 1093 településen látott el földgázelosztói tevékenységet, az egyetemes szolgáltatásban 1,14 milliárd köbméter földgázt adott el csaknem 1,2 millió fogyasztónak.

9 9 ENKSZ: nem lesz rendkívüli óraleolvasás az átkerülő fogyasztóknál július 29., 31. (fotó: google.hu) Az ENKSZ-hez más szolgáltatótól átkerülő fogyasztóknál nem lesz rendkívüli óraleolvasás, az átadás-átvétellel zajló óraegyeztetés az ügyfeleken keresztül, diktálás formájában történik - mondta az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy csalók magukat az ENKSZ vagy a FŐGÁZ munkatársának kiadva jutnak be lakásokba és rabolják ki azokat. Felkai György úgy fogalmazott: az ügyeskedők kihasználják azt, hogy a földgázszolgáltatás piacán nagy átrendeződés zajlik: szerelés címszóval vagy besurranó tolvajként próbálnak értékeket szerezni, pénzhez jutni. Egyértelművé tette: az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ munkatársai előre egyeztetett időpontban, egyenruhában jelennek meg. Igazolniuk kell magukat, ennek elmaradása esetén már gyanakodhat a fogyasztó. Hozzátette: szerelőik, leolvasóik nem kérnek a helyszínen pénzt, nem kérhetik el a fogyasztók igazolványait sem. Az ügyfelek átadás-átvételével kapcsolatban az igazgató elmondta: azok a lakossági fogyasztók, akiket az ENKSZ vesz át, online maguk is elindíthatják a bejelentkezést, ha nincs tartozásuk. Tartozás esetén a régi szolgáltatóval kell rendeznie az ügyfélnek a hátralékot, addig nem kezdik meg a szolgáltatást. Felkai György jelezte: 2016 végére valamennyi lakossági földgázfogyasztó a nemzeti közműszolgáltatás alá tartozhat, és mindenki jobb szolgáltatásban részesül, alacsonyabb áron. Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója az M1 híradójának is úgy nyilatkozott: ha pozitív döntés születik az energiahivatalnál, jövőre valamennyi lakossági földgázfelhasználó a nemzeti közműszolgáltatás keretében kapja az államtól a gázt. A FŐGÁZ Zrt. nem tárgyalt a gázszámla-tartozások elengedéséről, átvételéről a többi földgázszolgáltatóval, így a fogyasztók átvétele után is a korábbi szolgáltatónál maradnak a tartozások, amit utóbbiak jogi eszközökkel is behajthatnak - közölte a FŐGÁZ az MTI-vel. A Magyar Telekom ügyfeleit

10 10 augusztus elsejétől veszi át a FŐGÁZ, az E.ON ügyfelei január 1-jétől, a GDF Suez ügyfelei július 1-jétől kerülnek át FŐGÁZ-hoz. A Tigáz Zrt. ügyfeleinek átvételére is beadta már kérelmét a FŐGÁZ a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalhoz - emlékeztetett az Origó, az mno.hu, a figyelo.hu stb. Váltás szerződés nélkül? július 31. Szakértők szerint sérülhetnek az eddigi szolgáltatójuktól a FŐGÁZ Zrt.-hez kerülő lakossági földgázfelhasználók adatvédelmi jogai - írta a Magyar Nemzetben Illés József. A problémák egyik forrása az, hogy a FŐGÁZ a tervek szerint nem a szokásos eljárásrend szerint veszi át az ügyfeleket. Eddig ugyanis szolgáltatócserénél a régi és az új szolgáltatónak is le kellett olvasnia az órákat, ennek alapján számoltak el a felek. Most azonban az állami gáztársaság - vélhetően a jelentős idő- és költségigény miatt - nem olvastatná le a három piaci cégtől hozzá kerülő mintegy 2,5 millió háztartás mérőegységeit, hanem a jelenlegi szolgáltatóktól szerezné meg az eddigi fogyasztási adatokat. Azok alapján, számítógépes programmal végezné el a váltáskor esedékes elszámolást. Szakértők szerint így hibás számlák tömege keletkezhet, emellett a gázcégek ügyfeleik hozzájárulása nélkül nem adhatják ki a fogyasztási adatokat senkinek. Így elméletileg mind a 2,5 millió érintett családtól beleegyező nyilatkozatot kell kérni adataik kiszolgáltatása előtt. Az pedig nem tisztázott, hogy ennek költségét kinek kell majd állnia. Az is aggodalomra adhat okot, hogy a FŐGÁZ nem köt majd szerződést az újonnan átvett ügyfeleivel. Így kérdés, hogy az esetleges jogvitákat mi alapján rendezik majd - sorolta a kételyeket a cikk írója. Pályázat lakóingatlanoknak energetikai felújításra július 29. (fotó: piacesprofit.hu) A lakossági ingatlanok energetikai felújítását és a távfűtési rendszerek

11 11 korszerűsítését célzó új pályázatok is elérhetőek lesznek hamarosan - erről Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornán. Elmondta, hogy első körben a 60 lakásnál nagyobb társasházak korszerűsítésére írnak ki pályázatot. Ezekre nemcsak panelházak, hanem régebben épült, más technológiával készült társasházak is pályázhatnak. Jövő tavasszal tervezik a családi házaknak szóló pályázatok kiírását, az elérhető támogatások között lesznek visszatérítendőek és nem visszatérítendőek is. Augusztusban megjelenik a távfűtési rendszerek fejlesztését egyebek közt geotermikus energia felhasználásával is lehetővé tevő pályázat. A Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Programban több mint 300 milliárd forint áll rendelkezésre csatornázásra és az ivóvízminőség javítására, további mintegy 100 milliárd forint pedig a hulladékkezelő rendszer átalakításának befejezésére. Ezek a pályázatok egyebek közt azt a célt szolgálják, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően 2017 végére minden kétezer főnél nagyobb településen legyen vezetékes ivóvíz és csatorna. Külföldi energiaszektor Az energiaunióról is tanácskoztak a V4-ek július 27. Az európai energiaunióról és a megújuló energiaforrásokról kialakított nemzeti álláspontokat egyeztették a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) szabályozó hatóságainak vezetői Pozsonyban. A magyarhirlap.hu/mti beszámolója szerint közös nyilatkozatban álltak ki az európai energiaunió mellett, ám annak támogatását több feltételhez kötötték. Ezek között szerepel az Európai Unió harmadik energiacsomagjának teljes megvalósítása, a tagállamok függetlenségének megtartása energiacsomagjaik összeállításakor, valamint az is, hogy az európai ipar konkurenciaképességének növelésére teret kell engedni az alacsony széngáz-kibocsátású technológiáknak, köztük a nukleáris energiának. "Alapvetően valamennyien úgy viszonyulunk az energiaunió koncepciójához, hogy az előreviszi az európai ügyeket, ugyanakkor azt szeretnénk, hogy az egyes tagállamoknak minél nagyobb szabadságuk

12 12 maradjon, például abban, hogy az energiamixüket maguk határozzák meg" - mondta Nyikos Attila, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az MTI-nek. Ugyancsak a nemzeti hatáskörök megóvása mellett és az energiapiac teljes liberalizációját sürgetőkkel szemben foglalt állást sajtótájékoztatóján Jozef Holjencík, a szlovák Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) vezetője, aki szerint a V4-ek közös fellépésére és súlyára igencsak szükség van. Az elfogadott nyilatkozat közös álláspontot fogalmazott meg a megújuló energiaforrásokról: az azokból áramot termelőknek is kizárólag piaci áron kellene értékesíteniük. Alena Vitásková, a cseh Energia Szabályozó Hivatal (CERÚ) elnöke szerint ez az álláspont egyebek mellett azzal is indokolható, hogy a megújuló források dotálása úgy lenyomta az árakat, hogy azok jelenlegi szintje mellett nem jut pénz más, az energiaellátás stabilitását szavatoló beruházásokra. Helsinkinek is kell a Hanhikivi atomerőmű július 30. (makett: atomenergiainfo.hu) Az ország energiabiztonsága szempontjából fontosnak tartja a Hanhikivi-1 atomerőmű terveinek megvalósítását a finn védelmi miniszter. Jussi Niinistö a Helsingin Sanomat lap portáljának elmondta: ha nem valósul meg a Fennovoima cég terve vagy más hasonló beruházás, akkor problémák adódhatnak az energiaellátással - idézte őt az Atomenergiainfó. A Hanhikivi atomerőmű jelentős hatással lesz a finn gazdaságra - vélekedett Laurence Daziano, a Sciences Po párizsi kutatóegyetem tanára is. A francia közgazdásznő a Les Echos gazdasági napilap honlapján megjelent jegyzetében példaként azt hozza fel, hogy új munkahelyek jönnek létre, miközben a Microsoft kétezer állást szüntet meg Finnországban. Azt is felidézte, hogy a szovjet technológiával épített loviisai atomerőmű máig a világ egyik leghatékonyabb és legbiztonságosabb ilyen létesítményének számít, míg az Olkiluoto atomerőmű tíz éve - a francia Areva vezetésével - épülő harmadik blokkjának átadása jelentősen csúszik. Az üzembe helyezés most 2018-ra, az eredetileg tervezettnél hét évvel későbbre várható, a

13 13 költségek pedig a kezdeti 3 milliárdról 8,5 milliárd euróra nőttek. A két új atomerőművel Finnország, amely most energiafelhasználásának húsz százalékát importból fedezi, 2035-re már exportőrré válhat - állapította meg Daziano, megjegyezve: a Hanhikivi-szerződés (a többi hasonló, Csehországgal, Magyarországgal és Szlovákiával már megkötött vagy előkészületben lévő egyezménnyel együtt) a Roszatom európai pozícióinak megerősödését jelzi. Iraki megbízást nyert a Roszatom német leánycége július 27. (fotó: atomenergiainfo.hu) A Roszatomhoz tartozó Atomsztrojekszport német leányvállalata, a NUKEM Technologies vezette nemzetközi konzorcium kapott megbízást az Irakban keletkezett alacsony és közepes sugárzású radioaktív hulladékok ártalmatlanításának előkészítésére - tudósított az Atomenergiainfó. Az arab országnak a múltban jelentős nukleáris programja volt, ám 1991-ben minden ilyen létesítményt megsemmisítettek ban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség beindított egy intézkedési tervet, amelynek célja, hogy segítsen Bagdadnak a megsérült objektumok lebontásában, az atomhulladékok kezelésében, a szennyezett területek helyreállításában és a legfontosabb jogi szabályozás összeállításában óta az Európai Unió is összehangolt erőfeszítésekkel segíti ezt. A NUKEM mellett a DBE TECHNOLOGY német és a JAVYS szlovák cégből álló, három másik társaság által is támogatott konzorcium tenderen nyerte el az 1,75 millió euró értékű, három évre szóló megbízást. A feladat az, hogy elkészítsék egy felszínhez közeli tároló helyének kijelöléséhez, engedélyeztetéséhez és későbbi megépítéséhez szükséges dokumentumokat. Ez fogadná be a megmaradt és a jövőben Irakban keletkező atomhulladékokat. Az Európai Bizottság által irányított és finanszírozott program stratégiai jelentőségű Irak számára. Megvalósításába bevonják az iraki kormányt is.

14 14 Külföldi diplomaták ismerkedtek az orosz atomtechnológiával július 28. (fotó: atomenergiainfo.hu) A Bécsben működő nemzetközi szervezetekhez akkreditált külföldi diplomaták jártak az oroszországi Rosztov megye nukleáris létesítményeiben. 22 ország - köztük például Argentína, Egyiptom, India, Japán, Nigéria, Svájc, Szingapúr - állandó képviselői ismerkedtek az orosz atomerőmű-technológiával. Elkísérte őket Mihail Csudakov, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség orosz vezérigazgató-helyettese is. A küldöttség felkereste az Atommast, amely atomés hőerőművi, valamint olaj- és gázipari berendezéseket gyárt. A társaság az orosz tervezésű atomerőművek egyik fő beszállítója, évente akár négy ilyen létesítmény berendezéseinek előállítására is képes. A diplomaták láthatták a Belorusz Atomerőműbe készülő VVER-1200 típusú reaktor részegységein, például a 3+ nemzedéket képviselő reaktorok passzív biztonsági rendszerének kulcselemét jelentő olvadékcsapdán és a gőzfejlesztőkön zajló munkálatokat is. A Rosztovi Atomerőműben a tavaly év végén üzembe helyezett harmadik energiablokk vezérlőpultját és az épülő negyedik reaktoregység géptermét tekintették meg - sorolta a részleteket az atomenergiainfo.hu szakmai portál. Felfüggesztették a Török Áramlatról szóló tárgyalásokat július 30. (térkép: gazprom.ru) Törökország és Oroszország felfüggesztette a Török Áramlat földgázvezetékről folytatott tárgyalásokat. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó török hivatalos források szerint ennek az volt az oka, hogy Moszkva nem írt alá egy, a török fél által kulcsfontosságúnak tekintett árkedvezményről szóló megállapodást - írta az MTI alapján a Napi, a magyarhirlap.hu, az mno.hu, a Privátbankár, a Tőzsdefórum, a Portfólió. A török energiaügyi miniszter korábban azt közölte:

15 15 Ankara 10,25 százalékos kedvezményt kap az Oroszországtól vásárolt milliárd köbméter gázra, azonban ezt a megállapodást az orosz fél még nem írta alá. A kedvezmény 2015 januárjától lett volna érvényes. "Oroszország számos olyan dolgot akar a tárgyalásokon elfogadtatni Törökországgal, amelyek bonyolultabbak annál, minthogy a Török Áramlatról szóló tárgyalások során vitassák meg" - mondta egy török tisztviselő. Törökország számára a 10,25 százalékos kedvezményről szóló megállapodás aláírása kulcsfontosságú, Ankara azt jogos igényének tekinti. "Az orosz fél ragaszkodik ahhoz, hogy csak az új török kormány felállítása után írja alá az ármegállapodást" - jelezte az energiaügyi tisztviselő, hozzátéve: a tárgyalások felfüggesztése azt jelenti, hogy érvényét vesztette a projekt orosz ütemterve. A Gazprom nem kommentálta a tárgyalások felfüggesztéséről szóló hírt. A Botas török energiacég június végén közölte: nemzetközi döntőbíróság elé viheti a Gazpromot, ha az nem írja alá a két ország közötti gázár-megállapodást. A BASD is részt vesz az Északi Áramlat bővítésében július 31. (fotó: gazprom.ru) Szándéknyilatkozatot írt alá az Északi Áramlat bővítésében való részvételről a német BASF konszern az orosz Gazprommal. A BASF már az elmúlt hónapban bejelentette, hogy olaj- és gázipari leányvállalata, a Wintershall tárgyalásokat folytat az Északi Áramlat gázvezeték bővítésére megalakuló konzorciumhoz való csatlakozásról. A Gazprom mellett a Shell és az E.ON, valamint az osztrák OMV vállalatokból álló konzorcium 2019-ig két új, a már meglévő vezetékpárral azonos, évi 55 milliárd köbméteres szállítási kapacitású vezetékkel tervezi bővíteni az Északi Áramlatot. A Wintershall részesedése 15,5 százalékos a 2012 októbere óta üzemelő vezetékpárban - ismertette a Napi az MTI cikkét. A hírről beszámolt a Gazprom honlapja is.

16 16 Történelmi mélypontra kerülhet az orosz gázóriás idei termelése július 31. (fotó: gazprom.ru) Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szerint történelmi mélypontra, 414 milliárd köbméterre esik a Gazprom idei gáztermelése részben a kereslet mérséklődése miatt. Oroszország és a világ legnagyobb gáztermelője májusban még úgy vélte: idei termelése 450 milliárd köbméterre nő a tavalyi 444 milliárd köbméterről. A minisztérium azután ismertette a Gazprom idei termelésével kapcsolatos előrejelzését, hogy nyilvánosságra került: júniusban 4,2 százalékkal csökkent az orosz GDP éves összevetésben a nyugati szankciók és a kőolaj világpiaci árának csökkenése miatt. A Gazprom általában az orosz GDP mintegy 8 százalékát adja. A cég még év elején leállította a gáztermelésére vonatkozó adatközlést. A szaktárca szerint a Gazprom gázexportja az Európai Unióba és Törökországba 66,8 milliárd köbméter volt az első félévben, ami 6,2 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakkal egybevetve. A minisztérium azzal számol, hogy a Gazprom idei gázkivitele 164,6 milliárd köbméter lesz, 5,5 százalékkal marad el a múlt évitől. Az orosz földgáz átlagos exportára ezer köbméterenként 249,7 dollár volt az idei első öt hónapban, jóval elmaradt az egy évvel korábbi 335,7 dollártól. A gazdaságfejlesztési minisztérium arról is beszámolt, hogy a Gazprom befektetései 60 százalékkal csökkentek a gázágazatban éves szinten az idei első négy hónapban. (Napi, figyelo.hu, mfor.hu, Tőzsdefórum/MTI) Az OMV nem vesz részt az adriai lelőhelyek feltárásában július 29. (fotó: theoilandgasyear.com) Az osztrák olajipari konszern nem vesz részt az Adriai-tenger horvátországi szakaszán a szárazföldi olaj- és gázlelőhelyek feltárásában - a döntést a vállalat is megerősítette az osztrák APA hírügynökségnek. Ez alapján írta a

17 17 gazdasagportal.hu, a Napi, a Portfólió, a Tőzsdefórum, a ProfitLine/MTI, hogy az osztrák cég amerikai partnerével, a Marathon Oil vállalattal együtt nem írja alá a koncessziós szerződést. A döntés hátterében a Horvátország és Montenegró közötti megoldatlan határvita állhat. A két cég visszalépését megerősítette Barbara Doric, a horvátországi szénhidrogén-kitermelő hivatal igazgatótanácsának elnöke is, aki elmondta: a határvitával kapcsolatos jelenlegi biztosítékok a két vállalat számára nem voltak elegendők. Az OMV egyik szóvivője elmondta: a cég nem látta biztosítottnak a hosszú távú együttműködéshez szükséges gazdasági feltételeket. Hozzátette: az alacsony olajárak miatt az egész iparág arra kényszerül, hogy átgondolja befektetési döntéseit. Az adriai olaj- és gázlelőhelyek feltárását és kitermelését célzó, tavaly áprilisban kiírt tender győzteseit januárban nevezte meg a horvát kormány. A tíz koncesszióból hetet nyert el a houstoni székhelyű Marathon Oil és az osztrák OMV konzorciuma, kettőt az INA, egyet pedig az olasz ENI és a londoni székhelyű Medoilgas konzorciuma. Horvátország várhatóan szeptemberben újra kiírja a hét olaj- és gázlelőhely koncessziós jogáról szóló pályázatot, miután a többi vállalattal aláírták az első szerződéseket. Hírügynökségi jelentések szerint az OMV és a Marathon Oil a projektbe eddig 9,07 millió eurót (csaknem 2,8 milliárd forint) fektetett be. Az OMV bejelentését üdvözölte a GLOBAL 2000 osztrák környezetvédelmi szervezet. Korábban indított petíciójához több mint 5700 osztrák csatlakozott, hogy a vállalat ne írja alá a koncessziós szerződést. A Greenpeace a döntést úgy értékelte, hogy az fontos lépés volt az Adriai-tenger védelmében. Tiltakoznak a bolgár cégek az áramdíj emelése ellen július 29. (fotó: novinite.com) Több száz bolgár cég képviselői tartottak felvonulást Szófiában a szakszervezetek támogatásával, hogy tiltakozzanak a nagyfogyasztók áramdíjának emelése ellen, amivel a kormány sem ért egyet. Az energiaárakat szabályozó hatóság 20 százalékkal tervezi emelni a nagyfogyasztók áramdíját,

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. november 24. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. november 24. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. november 24. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM és a Slovnaft közös vásárlásra készül 2-3 Jövőre kezdődne a Déli Áramlat hazai szakaszának építése 3-4 A Déli Áramlat

Részletesebben

MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. január 19. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. január 19. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. január 19. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről és a cégcsoportról Felkészítené a kormány a cégeket a paksi bővítésre 2 A legszigorúbb előírások alapján vizsgálják az új

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. április 13.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. április 13. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. április 13. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről és a cégcsoportról Teljesen az MVM-hez kerül a Paksi Atomerőmű és a Vértesi Erőmű Zrt. 2-3 Napi: osztrák gázkereskedő céget

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. november 4. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. november 4. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. november 4. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Jövőre kezdődik a magyar-szlovák gázvezeték próbaüzeme 2 Az MVM is kiveszi részét a rezsicsökkentésből 2-3 Debrecen után Veszprémben

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. november 11. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. november 11. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. november 11. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről A tudomány megrendelői - MVM: fejleszteni kell a szellemi kapacitást 2 A legnagyobbak között az MVM - Új szemlélet a vagyongazdálkodásban

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. június 2. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. június 2. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. június 2. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről és a cégcsoportról Parlament előtt a törvényjavaslat a paksi hitelről 2 Szijjártó: Európa energiabiztonsága is nő a paksi

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. november 17. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. november 17. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. november 17. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Továbbra is a legnagyobbak között az MVM 2 A cégcsoport hírei Követendő példák és fejlesztésre váró területek az atomerőműben

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. december 15. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. december 15. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. december 15. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről A régió ellátásbiztonságát növelik az MVM Csoport új energetikai beruházásai 2-3 Szlovák elemző: jók az MVM esélyei a szlovák

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. szeptember 1. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. szeptember 1. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. szeptember 1. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Nemzetstratégiai jelentőségű a Fővárosi Gázművek megvásárlása 2 Népszabadság: az MVM-re és a cégekre terhelik a rezsicsökkentést

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. április 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. április 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. április 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről és a cégcsoportról MVM: zavartalan volt télen a földgázellátás 2 Részt venne a montenegrói energiaipari privatizációban az

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. június 16. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. június 16. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. június 16. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről és a cégcsoportról A magyar állam a paksi erőmű kizárólagos tulajdonosa marad 2-3 Nem kell szivattyús erőmű a paksi bővítéshez

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. április 7. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. április 7. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. április 7. Tartalomjegyzék Az MVM és a cégcsoport hírei A paksi atomerőmű az áramtermelés több mint felét adta tavaly 2-3 Magyarország aláírta az orosz hitelről szóló

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. szeptember 15. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. szeptember 15. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. szeptember 15. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM Zrt. 212 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt kapott 2 Visszatöltik a párnagázt a zsanai tárolóba 2-3 A cégcsoport

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. május 26. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. május 26. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. május 26. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről és a cégcsoportról Az MVM OVIT Zrt. Jordániában nyert tendert 2-3 Az MVM Zrt. szerepvállalása Szaúd-Arábiában 4 Elkezdték

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. november 18. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. november 18. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. november 18. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Gazprom: a Déli Áramlat terv szerint halad 2 Az MVM díjat és ösztöndíjat alapított 3 Rekordösszegű adomány beteg gyermekeknek

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. augusztus 11. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. augusztus 11. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. augusztus 11. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Seszták Miklós: jogszabály-módosítással lehet az államé az MVM 2-3 A cégcsoport hírei NFM: atomhulladék elhelyezése a

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 21. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 21. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 21. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről NGM: újra nemzeti tulajdonba kerülnek a közszolgáltatók 2 Folyamatosan töltik a hazai tározókat 3 A cégcsoport hírei Aszódi

Részletesebben

Energia. trend. Csak rövid távon megoldás a rezsicsökkentés? Energiaaudit: felelős döntés, optimális költségek

Energia. trend. Csak rövid távon megoldás a rezsicsökkentés? Energiaaudit: felelős döntés, optimális költségek Energia trend magazin hírek az energia világából az elmú -émász-mász üzleti ügyfelei számára 2013 tavasz Energiaaudit: felelős döntés, optimális költségek Az energetikai tanúsítványok új szabályai Csak

Részletesebben

Hírlevél 2012. május 7. Tartalomjegyzék MVM. Hírek egy mondatban 17

Hírlevél 2012. május 7. Tartalomjegyzék MVM. Hírek egy mondatban 17 Hírlevél 2012. május 7. Tartalomjegyzék MVM Az MVM rövidesen átveszi az MFB tulajdonrészét a Déli Áramlatban 2 Versenyt vár a kormányfő az új mobilcégtől 2-3 Cégcsoport Szakmai nap a Célzott Biztonsági

Részletesebben

Önkormányzatok: teljesen tiszta lappal!

Önkormányzatok: teljesen tiszta lappal! 2013 TÉLI SZÁM KÖZÉLET GAZDASÁG KÖRNYEZETVÉDELEM E-ÖNKORMÁNYZAT EURÓPAI UNIÓ A Kormány minden adósságot átvallalt Önkormányzatok: teljesen tiszta lappal! (Írásaink a 3 9. és a 18. oldalon) GAZDASÁG Nagy

Részletesebben

energiatrend Versenycsökkentés A versenypiacon csapódnak le az állami árszabályozás hátrányai Önerő nélkül nem zöldítenek a kisvállalatok

energiatrend Versenycsökkentés A versenypiacon csapódnak le az állami árszabályozás hátrányai Önerő nélkül nem zöldítenek a kisvállalatok energiatrend Hírek az energia világából az üzleti ügyfelei számára 2013. ősz M A G A Z I N Rezsicsökkentés Lehetetlen helyzetbe hozhatja az energiaszolgáltatókat az újabb kormányzati lépés. A mind nagyobb

Részletesebben

XXXII. évfolyam, 4. szám 2009. április. Vezérigazgató úr! Gratulálok a kinevezésedhez,

XXXII. évfolyam, 4. szám 2009. április. Vezérigazgató úr! Gratulálok a kinevezésedhez, XXXII. évfolyam, 4. szám 2009. április Zöld út Paks-2 létesítésének elõkészítõ tevékenységéhez A paksi atomerõmû bõvítésére vonatkozó parlamenti határozatot az energetikáért felelõs miniszter, Molnár Csaba

Részletesebben

A MAGYAR VILLAMOS MÛVEK KÖZLEMÉNYEI

A MAGYAR VILLAMOS MÛVEK KÖZLEMÉNYEI XLVIII. ÉVFOLYAM 2011. 1. SZÁM A MAGYAR VILLAMOS MÛVEK KÖZLEMÉNYEI ÚJ, HATÉKONY KERESKEDÉSI ESZKÖZ, A CTF HUPX: A MAGYAR ÁRAMTÔZSDE A PAKSI ATOMERÔMÛ BÔVÍTÉSE ÚJ BLOKKOKKAL AKKREDITÁCIÓ A VILLAMOSENERGIA-IPARBAN

Részletesebben

MVM CSOPORT FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2013

MVM CSOPORT FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2013 1 MVM CSOPORT FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2013 TARTALOM 1. ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ 6 2. A JELENTÉSRŐL 9 3. AZ MVM ZRT., VALAMINT A CÉGCSOPORT FŐBB JELLEMZŐI 11 3.1. A cégcsoport felépítése, a társaságok

Részletesebben

M A G Y A R V I L L A M O S M Û V E K R T. 2 0 0 4 É v e s j e l e n t é s

M A G Y A R V I L L A M O S M Û V E K R T. 2 0 0 4 É v e s j e l e n t é s 2004 M A G Y A R V I L L A M O S M Û V E K R T. Éves jelentés É V E S J E L E N T É S 2 0 0 4 Az MVM Rt. összefoglalója a 2004. év tevékenységeirõl Tartalom Az MVM Rt. gazdálkodási mutatói Vezérigazgatói

Részletesebben

Aki a pénzügyek Tudósítóinktól

Aki a pénzügyek Tudósítóinktól www.vd.hu EGYESÜLT VILLAMOSENERGIA-IPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE 15. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM Felnövekvõ ágban a VIT Nyugdíjpénztár Megújul a VIT - új, aktív, dinamikus kommunikációs csatornákat nyitottunk

Részletesebben

Az OVIT ZRt. 2011. szeptember 6-ai Közgyűlése

Az OVIT ZRt. 2011. szeptember 6-ai Közgyűlése Tartalomjegyzék Az OVIT ZRt. 2011. szeptember 6-ai Közgyűlése 1 Sajtóközlemények 2 Projektjeinkről 4 CSIR... és az meg mi?! 10 Rendezvények 11 Társadalmi felelősségvállalás 15 Személyi hírek 16 Új belépők

Részletesebben

ENERGIAPOLITIKA, ENERGIABIZTONSÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON

ENERGIAPOLITIKA, ENERGIABIZTONSÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAKIRÁNY ENERGIAPOLITIKA, ENERGIABIZTONSÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

energiatrend Merre halad tovább az uniós energiapolitika? Nemzetközi árhelyzet, kilátások, hogyan hat mindez az itthoni helyzetre

energiatrend Merre halad tovább az uniós energiapolitika? Nemzetközi árhelyzet, kilátások, hogyan hat mindez az itthoni helyzetre energiatrend Hírek az energia világából az üzleti ügyfelei számára 2014. ősz M A G A Z I N Merre halad tovább az uniós energiapolitika? Nemzetközi árhelyzet, kilátások, hogyan hat mindez az itthoni helyzetre

Részletesebben

2012. októberi hírek

2012. októberi hírek 2012. októberi hírek Pályázati hírek Mikro-, Kis-, és Középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása Beszállítói tevékenységet végző vállalkozások kedvező feltételekkel pályázhatnak Telephelyfejlesztés

Részletesebben