Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, augusztus 3.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. augusztus 3."

Átírás

1 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, augusztus 3. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Befejeződött az atomerőmű 4-es blokkjának éves karbantartása 2 MAVIR: nőtt az áramfelhasználás tavaly 2-4 Az MVM OVIT megkezdte az ELMŰ zuglói alállomásának átépítését 4 Leállt a MAVIR akkumulátorprojektje 5 A paksi bővítés hírei Paks: a fejlesztések összehangolására van szükség 6 Alternatív energia Több biomasszát vásárol fel a Pannonpower 7 A hazai energiaszektor hírei A FŐGÁZ ajánlatott tett a Tigáz lakossági szolgáltatására 8 ENKSZ: nem lesz rendkívüli óraleolvasás az átkerülő fogyasztóknál 9-10 Váltás szerződés nélkül? 10 Pályázat lakóingatlanoknak energetikai felújításra Külföldi energiaszektor Az energiaunióról is tanácskoztak a V4-ek Helsinkinek is kell a Hanhikivi atomerőmű Iraki megbízást nyert a Roszatom német leánycége 13 Külföldi diplomaták ismerkedtek az orosz atomtechnológiával 14 Felfüggesztették a Török Áramlatról szóló tárgyalásokat A BASD is részt vesz az Északi Áramlat bővítésében 15 Történelmi mélypontra kerülhet az orosz gázóriás idei termelése 16 Az OMV nem vesz részt az adriai lelőhelyek feltárásában Tiltakoznak a bolgár cégek az áramdíj emelése ellen Bíróság előtt felel a TEPCO három volt vezetője Egyéb Szentpéterváron léptek fel az Atomkölykök: paksiak is 19 Hírek röviden 20 Javított MVM-MOL ajánlat - Majdnem kétmillió rezsihátralékos van - A kormány újra kívánja indítani a hazai bányászatot

2 2 Hírek az MVM Csoportról Befejeződött az atomerőmű 4-es blokkjának éves karbantartása július 31. (fotó: oah.hu) A paksi atomerőműben befejezték a 4-es blokk karbantartását és éves főjavítását. A szakemberek az újraindítás után ismét névleges teljesítményre hozták a blokkot - erről honlapján számolt be az Országos Atomenergia Hivatal. A július 4-én elkezdett, a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű, ciklikus karbantartást, ellenőrzést és javítást elvégezték. A blokk karbantartási, főjavítási és indítási műveleteit az Országos Atomenergia Hivatal helyszíni, valamint online ellenőrzéssel folyamatosan felügyelte. A biztonság szempontjából az egyik legfontosabb esemény négy, a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat alapján szükséges aktuális határidejű munka, átalakítás elvégzése volt. Az atomerőmű a főjavítás után benyújtotta a blokk újraindítása iránti kérelmét. Ennek felülvizsgálata, valamint a hatósági felügyelet eredményeinek és a jogszabályi követelmények teljesítésének értékelése után az OAH az indítási engedélyt kiadta. Az üzemeltető sikeresen befejezte a részletes reaktorfizikai ellenőrzést, valamint a blokk műszaki felülvizsgálatát, bizonyította az üzemeltetési feltételek maradéktalan teljesülését, a blokk biztonságos üzemeltethetőségét - közölte a hivatal, melyre a pakspress.hu is hivatkozott. MAVIR: nőtt az áramfelhasználás tavaly július 28., 29. (fotó: napi.hu) A hazai bruttó villamosenergia-felhasználás 2014-ben meghaladta a 42,5

3 3 terawattórát, a válság éveinek csökkenése után már kissé emelkedett, az import részaránya pedig elérte a felhasználás 31,44 százalékát - derült ki a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. adataiból. Az MTI alapján írta az inforadio.hu, az mfor.hu, a Napi, az OrientPress, a ProfitLine, a Világgazdaság, a Napi Gazdaság, hogy az erőművi rendszer bruttó beépített villamos teljesítőképessége december 31-én 8936,4 megawatt volt, amelyből 7290,4 megawatt állt rendelkezésre ben a bruttó teljesítőképesség 10 ezer megawatt fölött volt. A rendszerszintű koordinációban való részvételre alkalmas 38 erőmű rendelkezésre álló kapacitása összesen 6562,6 megawatt volt, a koordinációban részt nem vevő erőművek - ide tartoznak a kis, illetve a megújuló kis erőművek is - rendelkezésre álló kapacitása pedig 727,8 megawatt. A 300 megawattot meghaladó teljesítményű erőművek közül 6 egység járult hozzá az áramellátáshoz: az atomerőmű, a Dunamenti Erőmű GT1 plusz GT2, továbbá a Dunamenti GT3, a Gönyűi Erőmű, a Csepeli Erőmű és a Mátrai Erőmű. A paksi atomerőmű kihasználtsága tavaly 89,3 százalékos volt, 2013-ban még 87,7 százalékos. A Mátrai Erőműé 74 százalékról 73,6 százalékra csökkent tavaly. A nagy termelőegységek közül csak a Gönyűi Erőmű kihasználtsága növekedett számottevően: 7,4 százalékról 18,4 százalékra. Az 50 és 300 megawatt teljesítőképességű erőművek közül nőtt a Pécsi Hőerőmű kihasználtsága (55,6 százalékra), valamint az Ajkai Erőműé (34,5 százalékra). A szélerőművek kihasználtsága átlagosan 22 százalékos volt, 2 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A bruttó rendszerterhelés december 1-jén volt a legmagasabb, elérte a 6461 megawattot. A teljes bruttó áramfelhasználás 2014-ben meghaladta a 42,5 terawattórát, az előző három év csökkenése után tavaly már kissé emelkedett. A fogyasztásból mintegy 29 terawattóra származott hazai termelésből - egy évvel korábban még meghaladta a 30 terawattórát, sőt ban a 40-et is elérte az akkor csaknem 44 terawattórás fogyasztáson belül. Az import részaránya 2014-ben 31,44 százalék, míg egy évvel korábban 28,15 százalék volt. A teljes bruttó áramfelhasználásból a legnagyobb, 36,7 százalékos részarányt a nukleáris energia tette ki, 14,2 százalék volt a lignit, illetve a szén alapú villamos energia, 10,8 százalék a földgázzal, 6,8 százalék pedig a megújuló energiákkal termelt áram. Ez utóbbiból 3,9 százalékpont volt a biomassza, 1,5 százalékpont a szélenergia részesedése. A hazai termelésen belül 53,6 százalék volt a nukleáris alapon termelt áram aránya, 20,7 százaléknyit lignittel, illetve szénnel állítottak elő.

4 4 A MAVIR összeállítása kitért a magyar áramtőzsde, a HUPX Zrt. teljesítményére is: 2014 végére már 61 kereskedő volt a tagja. A napi átlagforgalom 2013-ban ,3 megawattóra volt, ez 2014-re ,2 megawattórára nőtt. Tavaly júliusban a havi kereskedett mennyiség ,7 megawattórás rekordot ért el. A HUPX másnapi kereskedésű piacán (DAM) tavaly az éves összforgalom ,9 megawattóra volt, amely 39,6 százalékos növekedés 2013-hoz képest. Az MVM OVIT megkezdte az ELMŰ zuglói alállomásának átépítését július 30. (fotó: ovit.hu) Az ELMŰ Hálózati Kft. által kiírt meghívásos pályázat eredményeként az MVM OVIT Zrt. végezheti el a zuglói alállomás 120 kilovoltos részének teljes rekonstrukcióját. Az 1,7 milliárd forintos projekt a térség biztonságos energiaellátásának fenntartását szolgáló átépítési munkákról szól, amelyek 2017 novemberében fejeződnek be - közölte honlapján az MVM és az MVM OVIT Zrt. A MAVIR ZRt. jelenleg épülő Kerepes 400/120 kv-os alállomásának elkészülését követően a megnövekvő beépített teljesítmény miatt a zuglói alállomás 120 kilovoltos kapcsoló berendezéseinek terhelése jelentősen nő, ezért új készülékek beépítésére van szükség. A rekonstrukcióban az MVM OVIT Zrt. az 1950-es években létesített alállomás elöregedett portálszerkezeteinek és 120 kilovoltos készülékeinek cseréjét végzi el több ütemben. A beépítendő alállomási acélszerkezetek az MVM OVIT Zrt. nagyfeszültségű hálózati szerkezetek gyártására kialakított, az energetikai ipar egyedi igényeit kiszolgáló gyártóüzemében készülnek. A munkálatok alatt az MVM OVIT Zrt. speciálisan képzett kábelszerelő szakcsoportja több alkalommal ideiglenes - úgynevezett provizórikus kilovoltos kábelkapcsolatok kialakítását is elvégzi az állomás területén, így a térség energiaellátása folyamatos lesz. A kiviteli tervek elkészülése és a munkaterület átvétele után július utolsó hetében megkezdődött a rekonstrukciós munka, amely az MVM OVIT Zrt. számára újabb versenypiacon elnyert megbízatás kezdetét jelenti.

5 5 Leállt a MAVIR akkumulátorprojektje július 29. (fotó: mavir.hu) Június 28-án kellett volna átadni a MAVIR ZRt. 1,65 milliárd forintos ipari akkumulátor tesztberuházását. A Világgazdaság a rendszerirányítótól azt a választ kapta, hogy a MAVIR menedzsmentje a kockázatok mérlegelését követően a projekt leállítása mellett döntött. A kísérleti akkumulátortelep a társaság detki telephelyén létesült volna, ehhez a MAVIR 826,9 millió forint uniós támogatást is nyert. Kezdeti egy megawattos teljesítményét később bővítették volna - emlékeztetett B. Horváth Lilla. Az ipari akkumulátorok lehetővé teszik, hogy az adott időszakban megtermelt, de fölösleges áramot később használják fel. Minél nagyobb egy rendszerben az időjárásfüggő energiatermelés, annál nagyobb feladat és költség a rendszerirányítónak az egyensúly megtartása. A projekt leállításával hoppon maradt a rendszerirányító egyik reménybeli beszállítója is - jegyezte meg a cikk szerzője, az AWE Kft. ugyanis saját fejlesztésű konténeres ipari akkumulátorok összeszerelésére készült. A társaság mintegy 400 darab lítiumionos ipari akkumulátorból álló intelligens berendezését olyan képességekkel látták el, amilyenekre a MAVIR-nak is szüksége lehetett volna. A lap úgy tudja, az AWE jelenleg külföldi vevőkkel tárgyal. A kockázatok másokat is óvatosságra intenek, hiszen az ipari akkumulátorok drágák. Hosszú távon mindenképpen e termékek jelentik a választ a terület számos problémájára, de csak akkor, ha sokkal olcsóbbak lesznek - a Reuters Tom Weavert, az American Electric Power Inc. igazgatóját idézte. A cég 2010 óta nem költött érdemi összeget energiatárolásra, mert nem látta biztosnak a megtérülést. Korábban visszahúzódott a General Electric Co. is, mert nem fogytak eléggé termékei. Idén csökkentette a Durathon ipari akkumulátorának gyártását, ám most újból nekifut. Előrejelzések szerint ugyanis 2020-ig a mostaninak négyszeresére, évi hatmilliárd dollárosra nőhet az ipari akkumulátorok világpiaca, ezen pedig a GE meghatározó szereplővé kíván válni. A társaság egy olyan piacon erősítene, amelyen mintegy 20 nagy szereplő osztozik, például a Siemens, az ABB és az AES. Van mellettük tíz nagy akkumulátorcella-gyártó és megszámlálhatatlan start up cég is - erre is kitért a Világgazdaság.

6 6 A paksi bővítés hírei Paks: a fejlesztések összehangolására van szükség július 29. (fotó: paksihirnok.hu) Lehetőségei szerint a megyei közgyűlés elé viszi az atomerőmű ügyeit a paksi polgármester, mert az erőmű nemcsak a paksiaké, ráadásul a megyei közgyűlés alkalmas a fejlesztési elképzelések összehangolására is - mondta Süli János, akire a paksihirnok.hu hivatkozott. Jelezte: az atomerőmű kapacitásfenntartásával kapcsolatban rengeteg a feladat, hiszen még nincs olyan szervezet, amely a kerítésen kívüli fejlesztésekkel foglalkozna. Ha lesz, megfelelő partnere lehet a környező 41 település társulása. Paks II.-t Tolna megye is várja, hiszen ez olyan gazdaságélénkítő beruházás lesz, amely az egész megyét megmozgatja, de a szomszéd megyékben is komoly szerepet fog játszani - fejtette ki a megyei közgyűlés elnöke. Fehérvári Tamás kitért arra is, hogy már vannak konkrét kezdeményezések. A szakemberképzésben például az Illyés Gyula főiskolai kar komoly szerepet kíván játszani. A paksi bővítéshez szükséges fejlesztésekre viszont a megyébe érkező források nem lesznek elegendőek annak ellenére, hogy az integrált területfejlesztési programban van olyan fejezet, amely tartalmaz ehhez fűződő feladatokat. Pályázni elsősorban önkormányzatoknak, civil szerveződéseknek, egyházaknak lehet, amelyekhez a gazdaság szereplői csatlakozhatnak. Az első pályázatokat szeptemberre ígérik. A döntéshez a kinevezett miniszteri biztosok, a megyei önkormányzat és a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyása kell. A pozitív döntés után azonnal előleget lehet lehívni, ami segít áthidalni az indulási nehézségeket - írta a paksihirnok.hu portál.

7 7 Alternatív energia Több biomasszát vásárol fel a Pannonpower július 27. (fotó: pannonpower.hu) Csaknem 180 ezer tonna bálázott lágyszárú biomasszát szerzett be a pécsi hőerőmű a térség mezőgazdászaitól a június végén zárult szalmaévben, a betakarítástól betakarításig tartó időszakban pedig mintegy 200 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék felvásárlását tervezi - közölte a létesítményt működtető Pannonpower. A Veolia Energia Magyarország Zrt. többségi tulajdonában lévő cégcsoport közleménye szerint a tüzelőanyagért összesen 3,3 milliárd forintot fizettek ki a régió gazdálkodóinak. Az erőmű mintegy háromtucatnyi beszállítóval áll kapcsolatban, egyszer sem volt fennakadás az ellátásban, megfelelő mennyiségű és minőségű bálázott tüzelőanyag állt rendelkezésre a 2013-ban átadott lágyszárú biomassza-tüzelésű kazán üzemeltetéséhez. Az erőmű egyik korábbi széntüzelésű blokkját 2004-ben alakították át faapríték-tüzelésűre, majd a szalmatüzelésű blokk üzembe helyezésével teljesen kiváltották a fosszilis energiahordozókat. A Pannonpowernél így teljes egészében helyi forrásból származó, megújuló tüzelőanyagból (szalmából, faaprítékból, tűzifából) állítanak elő villamos- és hőenergiát - közölte a ProfitLine, a napigazdasag.hu, a Pécsi Újság, a Pécsi Napilap online változata a távirati iroda nyomán.

8 8 A hazai energiaszektor hírei A FŐGÁZ ajánlatott tett a Tigáz lakossági szolgáltatására július 28., 29. (fotó: napi.hu) Határidőre a FŐGÁZ Zrt. adott be ajánlatot arra a nyilvános felhívásra, amelyet a Tigáz Zrt. földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztóinak ellátására írt ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A MEKH az MTI-vel közölte: a jogszabályban előírt öt munkanapon belül értékeli a pályázatot a felhasználók folyamatos ellátását tartva szem előtt. A tendert június 30-án írták ki, 20 munkanapos határidővel - ismertette a közleményt a vg.hu, a hvg.hu, az Origó, a Magyar Nemzet Online, a nol.hu, az OrientPress, a Privátbankár, a ProfitLine, a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság. Az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ pedig tudatta: készen áll a Tigáz mintegy 1,2 millió lakossági fogyasztójának ellátására a teljes szolgáltatási területen. Pozitív döntés esetén a FŐGÁZ lesz Magyarország egyedüli földgáz egyetemes szolgáltatója - jelezte a közleményben Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az elmúlt időszakban három társaság is kérte gázszolgáltatói engedélyének visszavonását a MEKH-től, így szükségessé vált felhasználóik további ellátásának biztosítása. A hivatal korábban már 1,3 millió ügyfél ellátására jelölte ki a FŐGÁZ-t, pozitív döntés esetén ügyfeleinek száma 3,3 millióra bővülhet. Az új szolgáltató kiválasztása után az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe. A folyamatot a MEKH felügyeli, különös tekintettel a felhasználók informálására - emlékeztetett a gázszolgáltató társaság. A Tigáz korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint tavaly 1093 településen látott el földgázelosztói tevékenységet, az egyetemes szolgáltatásban 1,14 milliárd köbméter földgázt adott el csaknem 1,2 millió fogyasztónak.

9 9 ENKSZ: nem lesz rendkívüli óraleolvasás az átkerülő fogyasztóknál július 29., 31. (fotó: google.hu) Az ENKSZ-hez más szolgáltatótól átkerülő fogyasztóknál nem lesz rendkívüli óraleolvasás, az átadás-átvétellel zajló óraegyeztetés az ügyfeleken keresztül, diktálás formájában történik - mondta az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy csalók magukat az ENKSZ vagy a FŐGÁZ munkatársának kiadva jutnak be lakásokba és rabolják ki azokat. Felkai György úgy fogalmazott: az ügyeskedők kihasználják azt, hogy a földgázszolgáltatás piacán nagy átrendeződés zajlik: szerelés címszóval vagy besurranó tolvajként próbálnak értékeket szerezni, pénzhez jutni. Egyértelművé tette: az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ munkatársai előre egyeztetett időpontban, egyenruhában jelennek meg. Igazolniuk kell magukat, ennek elmaradása esetén már gyanakodhat a fogyasztó. Hozzátette: szerelőik, leolvasóik nem kérnek a helyszínen pénzt, nem kérhetik el a fogyasztók igazolványait sem. Az ügyfelek átadás-átvételével kapcsolatban az igazgató elmondta: azok a lakossági fogyasztók, akiket az ENKSZ vesz át, online maguk is elindíthatják a bejelentkezést, ha nincs tartozásuk. Tartozás esetén a régi szolgáltatóval kell rendeznie az ügyfélnek a hátralékot, addig nem kezdik meg a szolgáltatást. Felkai György jelezte: 2016 végére valamennyi lakossági földgázfogyasztó a nemzeti közműszolgáltatás alá tartozhat, és mindenki jobb szolgáltatásban részesül, alacsonyabb áron. Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója az M1 híradójának is úgy nyilatkozott: ha pozitív döntés születik az energiahivatalnál, jövőre valamennyi lakossági földgázfelhasználó a nemzeti közműszolgáltatás keretében kapja az államtól a gázt. A FŐGÁZ Zrt. nem tárgyalt a gázszámla-tartozások elengedéséről, átvételéről a többi földgázszolgáltatóval, így a fogyasztók átvétele után is a korábbi szolgáltatónál maradnak a tartozások, amit utóbbiak jogi eszközökkel is behajthatnak - közölte a FŐGÁZ az MTI-vel. A Magyar Telekom ügyfeleit

10 10 augusztus elsejétől veszi át a FŐGÁZ, az E.ON ügyfelei január 1-jétől, a GDF Suez ügyfelei július 1-jétől kerülnek át FŐGÁZ-hoz. A Tigáz Zrt. ügyfeleinek átvételére is beadta már kérelmét a FŐGÁZ a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalhoz - emlékeztetett az Origó, az mno.hu, a figyelo.hu stb. Váltás szerződés nélkül? július 31. Szakértők szerint sérülhetnek az eddigi szolgáltatójuktól a FŐGÁZ Zrt.-hez kerülő lakossági földgázfelhasználók adatvédelmi jogai - írta a Magyar Nemzetben Illés József. A problémák egyik forrása az, hogy a FŐGÁZ a tervek szerint nem a szokásos eljárásrend szerint veszi át az ügyfeleket. Eddig ugyanis szolgáltatócserénél a régi és az új szolgáltatónak is le kellett olvasnia az órákat, ennek alapján számoltak el a felek. Most azonban az állami gáztársaság - vélhetően a jelentős idő- és költségigény miatt - nem olvastatná le a három piaci cégtől hozzá kerülő mintegy 2,5 millió háztartás mérőegységeit, hanem a jelenlegi szolgáltatóktól szerezné meg az eddigi fogyasztási adatokat. Azok alapján, számítógépes programmal végezné el a váltáskor esedékes elszámolást. Szakértők szerint így hibás számlák tömege keletkezhet, emellett a gázcégek ügyfeleik hozzájárulása nélkül nem adhatják ki a fogyasztási adatokat senkinek. Így elméletileg mind a 2,5 millió érintett családtól beleegyező nyilatkozatot kell kérni adataik kiszolgáltatása előtt. Az pedig nem tisztázott, hogy ennek költségét kinek kell majd állnia. Az is aggodalomra adhat okot, hogy a FŐGÁZ nem köt majd szerződést az újonnan átvett ügyfeleivel. Így kérdés, hogy az esetleges jogvitákat mi alapján rendezik majd - sorolta a kételyeket a cikk írója. Pályázat lakóingatlanoknak energetikai felújításra július 29. (fotó: piacesprofit.hu) A lakossági ingatlanok energetikai felújítását és a távfűtési rendszerek

11 11 korszerűsítését célzó új pályázatok is elérhetőek lesznek hamarosan - erről Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornán. Elmondta, hogy első körben a 60 lakásnál nagyobb társasházak korszerűsítésére írnak ki pályázatot. Ezekre nemcsak panelházak, hanem régebben épült, más technológiával készült társasházak is pályázhatnak. Jövő tavasszal tervezik a családi házaknak szóló pályázatok kiírását, az elérhető támogatások között lesznek visszatérítendőek és nem visszatérítendőek is. Augusztusban megjelenik a távfűtési rendszerek fejlesztését egyebek közt geotermikus energia felhasználásával is lehetővé tevő pályázat. A Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Programban több mint 300 milliárd forint áll rendelkezésre csatornázásra és az ivóvízminőség javítására, további mintegy 100 milliárd forint pedig a hulladékkezelő rendszer átalakításának befejezésére. Ezek a pályázatok egyebek közt azt a célt szolgálják, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően 2017 végére minden kétezer főnél nagyobb településen legyen vezetékes ivóvíz és csatorna. Külföldi energiaszektor Az energiaunióról is tanácskoztak a V4-ek július 27. Az európai energiaunióról és a megújuló energiaforrásokról kialakított nemzeti álláspontokat egyeztették a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) szabályozó hatóságainak vezetői Pozsonyban. A magyarhirlap.hu/mti beszámolója szerint közös nyilatkozatban álltak ki az európai energiaunió mellett, ám annak támogatását több feltételhez kötötték. Ezek között szerepel az Európai Unió harmadik energiacsomagjának teljes megvalósítása, a tagállamok függetlenségének megtartása energiacsomagjaik összeállításakor, valamint az is, hogy az európai ipar konkurenciaképességének növelésére teret kell engedni az alacsony széngáz-kibocsátású technológiáknak, köztük a nukleáris energiának. "Alapvetően valamennyien úgy viszonyulunk az energiaunió koncepciójához, hogy az előreviszi az európai ügyeket, ugyanakkor azt szeretnénk, hogy az egyes tagállamoknak minél nagyobb szabadságuk

12 12 maradjon, például abban, hogy az energiamixüket maguk határozzák meg" - mondta Nyikos Attila, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az MTI-nek. Ugyancsak a nemzeti hatáskörök megóvása mellett és az energiapiac teljes liberalizációját sürgetőkkel szemben foglalt állást sajtótájékoztatóján Jozef Holjencík, a szlovák Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) vezetője, aki szerint a V4-ek közös fellépésére és súlyára igencsak szükség van. Az elfogadott nyilatkozat közös álláspontot fogalmazott meg a megújuló energiaforrásokról: az azokból áramot termelőknek is kizárólag piaci áron kellene értékesíteniük. Alena Vitásková, a cseh Energia Szabályozó Hivatal (CERÚ) elnöke szerint ez az álláspont egyebek mellett azzal is indokolható, hogy a megújuló források dotálása úgy lenyomta az árakat, hogy azok jelenlegi szintje mellett nem jut pénz más, az energiaellátás stabilitását szavatoló beruházásokra. Helsinkinek is kell a Hanhikivi atomerőmű július 30. (makett: atomenergiainfo.hu) Az ország energiabiztonsága szempontjából fontosnak tartja a Hanhikivi-1 atomerőmű terveinek megvalósítását a finn védelmi miniszter. Jussi Niinistö a Helsingin Sanomat lap portáljának elmondta: ha nem valósul meg a Fennovoima cég terve vagy más hasonló beruházás, akkor problémák adódhatnak az energiaellátással - idézte őt az Atomenergiainfó. A Hanhikivi atomerőmű jelentős hatással lesz a finn gazdaságra - vélekedett Laurence Daziano, a Sciences Po párizsi kutatóegyetem tanára is. A francia közgazdásznő a Les Echos gazdasági napilap honlapján megjelent jegyzetében példaként azt hozza fel, hogy új munkahelyek jönnek létre, miközben a Microsoft kétezer állást szüntet meg Finnországban. Azt is felidézte, hogy a szovjet technológiával épített loviisai atomerőmű máig a világ egyik leghatékonyabb és legbiztonságosabb ilyen létesítményének számít, míg az Olkiluoto atomerőmű tíz éve - a francia Areva vezetésével - épülő harmadik blokkjának átadása jelentősen csúszik. Az üzembe helyezés most 2018-ra, az eredetileg tervezettnél hét évvel későbbre várható, a

13 13 költségek pedig a kezdeti 3 milliárdról 8,5 milliárd euróra nőttek. A két új atomerőművel Finnország, amely most energiafelhasználásának húsz százalékát importból fedezi, 2035-re már exportőrré válhat - állapította meg Daziano, megjegyezve: a Hanhikivi-szerződés (a többi hasonló, Csehországgal, Magyarországgal és Szlovákiával már megkötött vagy előkészületben lévő egyezménnyel együtt) a Roszatom európai pozícióinak megerősödését jelzi. Iraki megbízást nyert a Roszatom német leánycége július 27. (fotó: atomenergiainfo.hu) A Roszatomhoz tartozó Atomsztrojekszport német leányvállalata, a NUKEM Technologies vezette nemzetközi konzorcium kapott megbízást az Irakban keletkezett alacsony és közepes sugárzású radioaktív hulladékok ártalmatlanításának előkészítésére - tudósított az Atomenergiainfó. Az arab országnak a múltban jelentős nukleáris programja volt, ám 1991-ben minden ilyen létesítményt megsemmisítettek ban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség beindított egy intézkedési tervet, amelynek célja, hogy segítsen Bagdadnak a megsérült objektumok lebontásában, az atomhulladékok kezelésében, a szennyezett területek helyreállításában és a legfontosabb jogi szabályozás összeállításában óta az Európai Unió is összehangolt erőfeszítésekkel segíti ezt. A NUKEM mellett a DBE TECHNOLOGY német és a JAVYS szlovák cégből álló, három másik társaság által is támogatott konzorcium tenderen nyerte el az 1,75 millió euró értékű, három évre szóló megbízást. A feladat az, hogy elkészítsék egy felszínhez közeli tároló helyének kijelöléséhez, engedélyeztetéséhez és későbbi megépítéséhez szükséges dokumentumokat. Ez fogadná be a megmaradt és a jövőben Irakban keletkező atomhulladékokat. Az Európai Bizottság által irányított és finanszírozott program stratégiai jelentőségű Irak számára. Megvalósításába bevonják az iraki kormányt is.

14 14 Külföldi diplomaták ismerkedtek az orosz atomtechnológiával július 28. (fotó: atomenergiainfo.hu) A Bécsben működő nemzetközi szervezetekhez akkreditált külföldi diplomaták jártak az oroszországi Rosztov megye nukleáris létesítményeiben. 22 ország - köztük például Argentína, Egyiptom, India, Japán, Nigéria, Svájc, Szingapúr - állandó képviselői ismerkedtek az orosz atomerőmű-technológiával. Elkísérte őket Mihail Csudakov, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség orosz vezérigazgató-helyettese is. A küldöttség felkereste az Atommast, amely atomés hőerőművi, valamint olaj- és gázipari berendezéseket gyárt. A társaság az orosz tervezésű atomerőművek egyik fő beszállítója, évente akár négy ilyen létesítmény berendezéseinek előállítására is képes. A diplomaták láthatták a Belorusz Atomerőműbe készülő VVER-1200 típusú reaktor részegységein, például a 3+ nemzedéket képviselő reaktorok passzív biztonsági rendszerének kulcselemét jelentő olvadékcsapdán és a gőzfejlesztőkön zajló munkálatokat is. A Rosztovi Atomerőműben a tavaly év végén üzembe helyezett harmadik energiablokk vezérlőpultját és az épülő negyedik reaktoregység géptermét tekintették meg - sorolta a részleteket az atomenergiainfo.hu szakmai portál. Felfüggesztették a Török Áramlatról szóló tárgyalásokat július 30. (térkép: gazprom.ru) Törökország és Oroszország felfüggesztette a Török Áramlat földgázvezetékről folytatott tárgyalásokat. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó török hivatalos források szerint ennek az volt az oka, hogy Moszkva nem írt alá egy, a török fél által kulcsfontosságúnak tekintett árkedvezményről szóló megállapodást - írta az MTI alapján a Napi, a magyarhirlap.hu, az mno.hu, a Privátbankár, a Tőzsdefórum, a Portfólió. A török energiaügyi miniszter korábban azt közölte:

15 15 Ankara 10,25 százalékos kedvezményt kap az Oroszországtól vásárolt milliárd köbméter gázra, azonban ezt a megállapodást az orosz fél még nem írta alá. A kedvezmény 2015 januárjától lett volna érvényes. "Oroszország számos olyan dolgot akar a tárgyalásokon elfogadtatni Törökországgal, amelyek bonyolultabbak annál, minthogy a Török Áramlatról szóló tárgyalások során vitassák meg" - mondta egy török tisztviselő. Törökország számára a 10,25 százalékos kedvezményről szóló megállapodás aláírása kulcsfontosságú, Ankara azt jogos igényének tekinti. "Az orosz fél ragaszkodik ahhoz, hogy csak az új török kormány felállítása után írja alá az ármegállapodást" - jelezte az energiaügyi tisztviselő, hozzátéve: a tárgyalások felfüggesztése azt jelenti, hogy érvényét vesztette a projekt orosz ütemterve. A Gazprom nem kommentálta a tárgyalások felfüggesztéséről szóló hírt. A Botas török energiacég június végén közölte: nemzetközi döntőbíróság elé viheti a Gazpromot, ha az nem írja alá a két ország közötti gázár-megállapodást. A BASD is részt vesz az Északi Áramlat bővítésében július 31. (fotó: gazprom.ru) Szándéknyilatkozatot írt alá az Északi Áramlat bővítésében való részvételről a német BASF konszern az orosz Gazprommal. A BASF már az elmúlt hónapban bejelentette, hogy olaj- és gázipari leányvállalata, a Wintershall tárgyalásokat folytat az Északi Áramlat gázvezeték bővítésére megalakuló konzorciumhoz való csatlakozásról. A Gazprom mellett a Shell és az E.ON, valamint az osztrák OMV vállalatokból álló konzorcium 2019-ig két új, a már meglévő vezetékpárral azonos, évi 55 milliárd köbméteres szállítási kapacitású vezetékkel tervezi bővíteni az Északi Áramlatot. A Wintershall részesedése 15,5 százalékos a 2012 októbere óta üzemelő vezetékpárban - ismertette a Napi az MTI cikkét. A hírről beszámolt a Gazprom honlapja is.

16 16 Történelmi mélypontra kerülhet az orosz gázóriás idei termelése július 31. (fotó: gazprom.ru) Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szerint történelmi mélypontra, 414 milliárd köbméterre esik a Gazprom idei gáztermelése részben a kereslet mérséklődése miatt. Oroszország és a világ legnagyobb gáztermelője májusban még úgy vélte: idei termelése 450 milliárd köbméterre nő a tavalyi 444 milliárd köbméterről. A minisztérium azután ismertette a Gazprom idei termelésével kapcsolatos előrejelzését, hogy nyilvánosságra került: júniusban 4,2 százalékkal csökkent az orosz GDP éves összevetésben a nyugati szankciók és a kőolaj világpiaci árának csökkenése miatt. A Gazprom általában az orosz GDP mintegy 8 százalékát adja. A cég még év elején leállította a gáztermelésére vonatkozó adatközlést. A szaktárca szerint a Gazprom gázexportja az Európai Unióba és Törökországba 66,8 milliárd köbméter volt az első félévben, ami 6,2 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakkal egybevetve. A minisztérium azzal számol, hogy a Gazprom idei gázkivitele 164,6 milliárd köbméter lesz, 5,5 százalékkal marad el a múlt évitől. Az orosz földgáz átlagos exportára ezer köbméterenként 249,7 dollár volt az idei első öt hónapban, jóval elmaradt az egy évvel korábbi 335,7 dollártól. A gazdaságfejlesztési minisztérium arról is beszámolt, hogy a Gazprom befektetései 60 százalékkal csökkentek a gázágazatban éves szinten az idei első négy hónapban. (Napi, figyelo.hu, mfor.hu, Tőzsdefórum/MTI) Az OMV nem vesz részt az adriai lelőhelyek feltárásában július 29. (fotó: theoilandgasyear.com) Az osztrák olajipari konszern nem vesz részt az Adriai-tenger horvátországi szakaszán a szárazföldi olaj- és gázlelőhelyek feltárásában - a döntést a vállalat is megerősítette az osztrák APA hírügynökségnek. Ez alapján írta a

17 17 gazdasagportal.hu, a Napi, a Portfólió, a Tőzsdefórum, a ProfitLine/MTI, hogy az osztrák cég amerikai partnerével, a Marathon Oil vállalattal együtt nem írja alá a koncessziós szerződést. A döntés hátterében a Horvátország és Montenegró közötti megoldatlan határvita állhat. A két cég visszalépését megerősítette Barbara Doric, a horvátországi szénhidrogén-kitermelő hivatal igazgatótanácsának elnöke is, aki elmondta: a határvitával kapcsolatos jelenlegi biztosítékok a két vállalat számára nem voltak elegendők. Az OMV egyik szóvivője elmondta: a cég nem látta biztosítottnak a hosszú távú együttműködéshez szükséges gazdasági feltételeket. Hozzátette: az alacsony olajárak miatt az egész iparág arra kényszerül, hogy átgondolja befektetési döntéseit. Az adriai olaj- és gázlelőhelyek feltárását és kitermelését célzó, tavaly áprilisban kiírt tender győzteseit januárban nevezte meg a horvát kormány. A tíz koncesszióból hetet nyert el a houstoni székhelyű Marathon Oil és az osztrák OMV konzorciuma, kettőt az INA, egyet pedig az olasz ENI és a londoni székhelyű Medoilgas konzorciuma. Horvátország várhatóan szeptemberben újra kiírja a hét olaj- és gázlelőhely koncessziós jogáról szóló pályázatot, miután a többi vállalattal aláírták az első szerződéseket. Hírügynökségi jelentések szerint az OMV és a Marathon Oil a projektbe eddig 9,07 millió eurót (csaknem 2,8 milliárd forint) fektetett be. Az OMV bejelentését üdvözölte a GLOBAL 2000 osztrák környezetvédelmi szervezet. Korábban indított petíciójához több mint 5700 osztrák csatlakozott, hogy a vállalat ne írja alá a koncessziós szerződést. A Greenpeace a döntést úgy értékelte, hogy az fontos lépés volt az Adriai-tenger védelmében. Tiltakoznak a bolgár cégek az áramdíj emelése ellen július 29. (fotó: novinite.com) Több száz bolgár cég képviselői tartottak felvonulást Szófiában a szakszervezetek támogatásával, hogy tiltakozzanak a nagyfogyasztók áramdíjának emelése ellen, amivel a kormány sem ért egyet. Az energiaárakat szabályozó hatóság 20 százalékkal tervezi emelni a nagyfogyasztók áramdíját,

18 18 hogy pótlólagos forrásokhoz juttassák a jelentősen veszteséges NEK állami elektromos műveket. A hatóság eredetileg júliustól tervezte az emelést, de végül egy hónappal elhalasztotta. Időközben az októberben hatalomra került új kormány vezetője, Bojko Boriszov azt mondta: kormányülésen vitatják meg az energiaszektor veszteségének finanszírozásával kapcsolatos lehetőségeket. Erre azóta sem került sor, az illetékes hatóság pedig jelezte: hajthatatlan, így augusztus elsejétől 20 százalékkal emeli a nagyfogyasztók áramdíját. A cégek szerint a díjemelés rontja versenyképességüket, emiatt jelentős elbocsátásokra is kényszerülhetnek. Szlovákiában a kisvállalatok számára átlagosan 3,7 százalékkal lesz majd alacsonyabb ősztől a gázszámla. Az egyes fogyasztói kategóriák a felhasznált gáz mennyiségének arányában különböző összegeket takaríthatnak meg. A D1 kategóriába tartozó, a gázt csak főzésre használó fogyasztók havonta mindössze 30 centet spórolnak majd meg - a bumm.sk portált az Origó idézte. Bíróság előtt felel a TEPCO három volt vezetője július 31. (fotó: fukushimaupdate.com) Bíróság elé állítják a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (TEPCO) áramszolgáltató vállalat három volt vezetőjét a 2011-es katasztrófában viselt felelősségük miatt - tudósított a Hír24, a vs.hu, a hirado.hu az MTI alapján. A 75 éves Kacumata Cunehisza, aki a szerencsétlenség idején a konszern igazgatótanácsának elnöke volt, valamint az elnök-vezérigazgató két helyettese, a 65 éves Muto Szakae és a 69 éves Takekuro Icsiro ellen indul eljárás, így döntött egy állampolgárokból létrehozott vádesküdtszék. A bizottság megállapította, hogy a három vezető nem hozta meg a nagyobb erejű cunamik elleni védekezéshez szükséges intézkedéseket az erőműben, így több ember halálát és sérülését előidéző, hivatás gyakorlása körében elkövetett hanyagság miatt büntetőjogi felelősségre vonhatók. A döntés ellentétes a japán igazságszolgáltatás korábbi megállapításával. A bíróság januárban egy előző

19 19 állampolgári bizottság döntése alapján leszögezte: nincs elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a volt vezetők előre láthatták a balesetet. Miután a testület úgy döntött, hogy indokolt a felelősségre vonás, a bírónak már nem volt más választása, mint elrendelni a három volt vezető elleni eljárás megindítását. A március 11-i nagy erejű földrengést követő cunami a Fukusima I. atomerőmű három reaktorát súlyosan megrongálta, a sugárzás miatt emberek tízezreit kellett kitelepíteni. Egyéb Szentpéterváron léptek fel az Atomkölykök: paksiak is július 29., 28. (fotó: atomenergiainfo.hu) Nagy sikerrel mutatták be az Atomkölykök Szentpéterváron az Alekszandrinszkij Színház új színpadán a Kérdezd Rutherfordot! című musicalt július 28-án. A darabban fellépett négy paksi gyermek is. A musicalt augusztus 5-én 17 órától Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban láthatja a magyar közönség - adat hírül az Atomenergiainfó és a Paks-Press Hírügynökség is. A Roszatom idén hetedik alkalommal szervezett táborozást az oroszországi zárt városokban élő gyerekeknek és külföldi társaiknak. 80 orosz, fehérorosz, vietnami, török, ukrán, cseh és magyar fiatal egy hónap alatt tanulta meg a musicalt, amely Igor Kurcsatovnak, az orosz atomenergetika atyjának gyermekkoráról szól. A zenés darab cselekménye dióhéjban: a kis Igor megszökik otthonról, hogy Angliába hajózzon Ernest Rutherfordhoz, a világhírű tudóshoz, akinél fizikát szeretne tanulni. Szimferopol kikötőjében kalandos úton fel is jut a hajóra, de végül nem jut el Londonba. Közben társaival együtt megtanulja, hogyha valamit nagyon szeretnénk és teszünk is érte, akkor minden sikerülhet. A musicalt a szentpétervári ősbemutató után Novovoronyezsben láthatta a közönség. Paks után a csehországi České Budějovicében, illetve augusztus közepén Moszkvában lépnek fel az Atomkölykök. A paksi gyerekek szerepléséről a Paks-Press Hírügynökség is beszámolt.

20 20 Hírek röviden augusztus 1. Javított korábbi, a Szlovák Villamos Művek 66 százalékos részvénycsomagjára tett indikatív ajánlatán a Slovnaft/MVM konzorcium - adta hírül a Reuters a Slovnaft vezetőjének nyilatkozata alapján. A Slovnavt vezetője jelezte, az említett cégek nem érdekeltek kisebbségi tulajdonrész vásárlásában. (Portfólió) július 31. Csaknem kétmillió energiafogyasztónak volt kifizetetlen hátraléka 92,997 milliárd forintnyi értékben május elsejei adatok szerint - közölte képviselői kérdésre Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, megjegyezve: a nyilvántartások bizonytalansága miatt ez az adat csak tájékoztató jellegű. (hirado.hu/mti) augusztus 1. Az ércbányászat újraindítása lehetséges Recsk környékén. Bauxit a Dunántúliközéphegység területén több helyen rendelkezésre áll, míg urán a Mecsekben bányászható - mondta Kasó Attila miniszteri biztos. Tavaly három helyen indult újra bányászati szakképzés, jövőre pedig újabb három helyszínen várható. Ezek előkészítése folyamatban van, de vizsgálják a fejlesztés további lehetőségeit is. (Magyar Hírlap) Összeállította: László Judit

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató Sajtótájékoztató 2009. február 11. Kovács József vezérigazgató 1 Témakörök 2008. év értékelése Piaci környezet Üzemidő-hosszabbítás Teljesítménynövelés 2 Legfontosabb cél: A 2008. évi üzleti terv biztonságos

Részletesebben

MET 7. Energia műhely

MET 7. Energia műhely MET 7. Energia műhely Atomenergetikai körkép Paks II. a kapacitás fenntartásáért Nagy Sándor vezérigazgató MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2012. december 13. Nemzeti Energia Stratégia 2030 1 Fő célok:

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikáról Másként Budapest, Magyar Energetikusok Kerekasztala,

Részletesebben

A Hivatal feladatai a METÁR kapcsán. Bagi Attila főosztályvezető-helyettes október 11.

A Hivatal feladatai a METÁR kapcsán. Bagi Attila főosztályvezető-helyettes október 11. A Hivatal feladatai a METÁR kapcsán Bagi Attila főosztályvezető-helyettes 2016. október 11. Tartalom - A MEKH feladatai 1. Áttekintés 2. METÁR pályázat lebonyolítása (NFM rendelet alapján) 3. MEKH rendelet

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Kiemelkedő társaságok között az MVM 2 Lázár: német menedzser kerül a paksi erőmű élére 3 Magyarország az oroszoktól

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Átcsoportosítások a költségvetésben 2 Zöld irodaházzal bővül az MVM központja 2-3 Befejezi az áramtermelést a Vértesi

Részletesebben

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató Sajtótájékoztató 2010. január 26. Süli János vezérigazgató 1 A 2009. évi üzleti terv Legfontosabb cél: biztonságos üzemeltetés stratégiai projektek előkészítésének és megvalósításának folytatása Megnevezés

Részletesebben

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter Túlélés és kivárás átmeneti állapot a villamosenergia-piacon 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS Biró Péter 2 Kereslet Kínálat rendszerterhelés 3 4 Árak 5 Termelői árrés 6 Költségtényezők Végfogyasztói árak, 2012

Részletesebben

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt 2017 Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt. 2017.01.23. Tiszta Jövő: EverSales és Tinmar Energiakereskedő Együttműködése A Tinmar az egyik legnagyobb román áramkereskedő magánvállalat. A csoport már 2000-es

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az atomerőmű megkapta az engedélyt az új üzemeltetési ciklusra 2-3 Bővíti létesítményeit a radioaktív hulladékokat

Részletesebben

Energiapolitika Magyarországon

Energiapolitika Magyarországon Energiapolitika Magyarországon Dr. Aradszki András államtitkár Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zugló, 2016. június 9. Nemzeti Energiastratégia Célok Ellátásbiztonság Fenntarthatóság Versenyképesség

Részletesebben

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke Sajtótájékoztató Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, Zrt. az Igazgatóságának elnöke Hamvas István vezérigazgató Budapest, 2015. február 4. stratégia Küldetés Gazdaságpolitikai célok megvalósítása Az Csoport

Részletesebben

Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő. Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország

Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő. Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország Áttekintés IEA World Energy Outlook 2017 Globális trendek, változások Európai környezet

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Javaslat a készülő energiapolitikai stratégiához Domina Kristóf 2007 A Paksi Atomerőmű jelentette kockázatok, illetve az általa okozott károk negyven éves szovjet

Részletesebben

A megújuló villamosenergiatámogatási. erőműveinek jövőbeni keretei Magyarországon a biomassza

A megújuló villamosenergiatámogatási. erőműveinek jövőbeni keretei Magyarországon a biomassza A megújuló villamosenergiatámogatási rendszer (METÁR) új erőműveinek jövőbeni keretei Magyarországon a biomassza tüzelés szemszögéből A jelenleg ismert rendeletek és tervezetek alapján Rudolf Péter vezérigazgató

Részletesebben

Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép

Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép Szabó Zsolt államtitkár Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárság Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR)

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) Dr. Makai Martina helyettes államtitkár Zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Stratégiát vált az MVM 2-3 Az MVM nyitott lakossági energiaszolgáltatók vásárlására 4 Déli Áramlat: veszteségrendezés

Részletesebben

Szakigazgatások rendszere

Szakigazgatások rendszere Szakigazgatások rendszere Humán igazgatás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme (MGJ) (MGJ+BJ) Közrend, közbiztonság védelme, rendészet (BJ) Gazdasági igazgatás - áttekintés Főbb gazdasági szakigazgatási

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Az "Energiewende" energiagazdálkodási, műszaki és gazdasági következményei Hárfás Zsolt energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök az atombiztos.blogstar.hu

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt.

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. Az atomenergia jövője Magyarországon Új blokkok a paksi telephelyen Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. 2015. Szeptember 24. Háttér: A hazai villamosenergia-fogyasztás 2014: Teljes villamosenergia-felhasználás:

Részletesebben

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport vertikálisan integrált vállalatcsoportként az energia értéklánc jelentős részén jelen van termelés

Részletesebben

Energetikai Szakkollégium Egyesület

Energetikai Szakkollégium Egyesület Csetvei Zsuzsa, Hartmann Bálint 1 Általános ismertető Az energiaszektor legdinamikusabban fejlődő iparága Köszönhetően az alábbiaknak: Jelentős állami és uniós támogatások Folyamatosan csökkenő költségek

Részletesebben

A befektetői elvárások gyakorlati megoldásai Kisigmánd Ibedrola szélpark alállomási bővítése

A befektetői elvárások gyakorlati megoldásai Kisigmánd Ibedrola szélpark alállomási bővítése A befektetői elvárások gyakorlati megoldásai Kisigmánd Ibedrola szélpark alállomási bővítése Siófok, 2010. szeptember 17. GA Magyarország Kft., Papp László Tartalom 1. Bevezetés 2. Terjedelem 3. Megoldandó

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2012. január 30. Baji Csaba a PA Zrt. Igazgatóságának elnöke az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója Hamvas István a PA Zrt. vezérigazgatója 1 2011. évi eredmények Eredményeink: - Terven felüli,

Részletesebben

tanév őszi félév. III. évf. geográfus/földrajz szak

tanév őszi félév. III. évf. geográfus/földrajz szak Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza 2006-2007. tanév őszi félév III. évf. geográfus/földrajz szak Energiagazdálkodás Magyarországon Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Fő kihívások az EU és Magyarország

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket tett az elmúlt évek során az

Részletesebben

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök TARTALOM Energia hordozók, energia nyerés (rendelkezésre állás, várható trendek) Energia termelés

Részletesebben

Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás

Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás Tóth Tamás főosztályvezető Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Magyar Energia Szimpózium 2016 Budapest, 2016. szeptember 22. Az előadás vázlata

Részletesebben

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

Részletesebben

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe Fosszilis energiák jelen- és jövőképe A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE A HAZAI ENERGIASZERKEZET TÜKRÉBEN Dr. TIHANYI LÁSZLÓ egyetemi tanár, Miskolci Egyetem MTA Energetikai Bizottság Foszilis energia albizottság

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. május 26-án tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: TOP-3.2.2-15 Napelemes kiserőmű létesítése Komlón című pályázat támogatása

Részletesebben

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. MEE Szakmai nap 2008. Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Hatvani György az Igazgatóság elnöke A hazai erőművek beépített teljesítőképessége

Részletesebben

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR)

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Az előadás vázlata 1. A METÁR bevezetésének előzményei 2. A METÁR főbb elemei 3. Kérdések

Részletesebben

A JÖVŐ OKOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA

A JÖVŐ OKOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA A JÖVŐ OKOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA Dr. NOVOTHNY FERENC (PhD) Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetikai intézet Budapest, Bécsi u. 96/b. H-1034 novothny.ferenc@kvk.uni-obuda.hu

Részletesebben

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza 2008-2009. tanév tavaszi félév Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Forrás: GKM Alapkérdések a XXI. század

Részletesebben

A Csepel III beruházás augusztus 9.

A Csepel III beruházás augusztus 9. A Csepel III beruházás 2010. augusztus 9. Áttekintés 1. Anyavállalatunk, az Alpiq 2. Miért van szükség gáztüzelésű erőművekre? 3. Csepel III beruházás 4. Tervezés és engedélyeztetés 5. Ütemterv 6. Csepel

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Cél az MVM regionális szerepének növelése 2 A cégcsoport hírei MVM: garantált az atomerőmű biztonságos üzemeltetése 3-4 A

Részletesebben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató A régió felsőoktatásának jelene és jövője konferencia Pécs, 2013. május 6. 1 Energiaellátási

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21.

Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21. Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21. Dr. Héjjas István, sz. Kecskemét, 1938 Szakképzettség 1961: gépészmérnök, Nehézipari Műszaki Egyetem, Miskolc (NME) 1970: irányítástechnikai

Részletesebben

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra Feladatsor a Föld napjára oszt:.. 1. Mi a villamos energia mértékegysége(lakossági szinten)? a MJ (MegaJoule) b kwh (kilówattóra) c kw (kilówatt) 2. Napelem mit állít elő közvetlenül? a Villamos energiát

Részletesebben

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár Országos Bányászati Konferencia, 2013. november 7-8., Egerszalók Tartalom 1. Globális folyamatok

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai. Örményi Viktor 2015. május 6.

A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai. Örményi Viktor 2015. május 6. A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai Örményi Viktor 2015. május 6. Előzmények A Virtuális Erőművek kialakulásának körülményei 2008-2011. között a villamos energia piaci árai

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 15.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 15. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 15. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Együttműködik az MVM és a Megyei Jogú Városok Szövetsége 2-3 Középpontban az innováció 3-4 Új termékekkel jöhet a gáztőzsde

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Újabb paksi blokkra kértek üzemidő-hosszabbítást 2 Új nagykereskedelmi gáztarifák 2-3 Február végére készen lesz a pécsi

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2011. február 01. Baji Csaba PA Zrt. Igazgatóságának elnöke Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója Hamvas István PA Zrt. vezérigazgatója 1 A 2010. évi eredmények - Az erőmű történetének

Részletesebben

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Vitassuk meg a jövőnket konferencia Hárfás Zsolt Atomenergia Info szakértője Balatonalmádi, 2015. június 18. Új atomerőmű építések

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az MVM NET a DE-CIX internetforgalom-cserélő viszonteladója lett 2 Beszállítói nap az MVM OVIT-nál 3 Elkészült a tatabányai

Részletesebben

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata dr. Matos Zoltán elnök, Magyar Energia Hivatal zoltan.matos@eh.gov.hu Energia másképp II. 2010. március 10. Tartalom 1)

Részletesebben

ENERGIATERMELÉS 3. Magyarország. Energiatermelése és felhasználása. Dr. Pátzay György 1. Magyarország energiagazdálkodása

ENERGIATERMELÉS 3. Magyarország. Energiatermelése és felhasználása. Dr. Pátzay György 1. Magyarország energiagazdálkodása ENERGIATERMELÉS 3. Magyarország Energiatermelése és felhasználása Dr. Pátzay György 1 Magyarország energiagazdálkodása Magyarország energiagazdálkodását az utóbbi évtizedekben az jellemezte, hogy a hazai

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes

A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes VIII. Szolár Konferencia 2018. november 8. Tartalom Hazai napenergia-helyzetkép

Részletesebben

Hírlevél 2007. november 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2008. augusztus

Hírlevél 2007. november 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2008. augusztus Hírlevél 2007. november 1 Hírlevél 2008. augusztus Hírlevél 2008. augusztus 2 ÚJ, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉST TÁMOGATÓ PÁLYÁZATI KIÍRÁS JELENT MEG A hazai vállalkozások körében népszerű,

Részletesebben

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. A Beton Viacolor Térkő Zrt. Készítette: Group Energy kft

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. A Beton Viacolor Térkő Zrt. Készítette: Group Energy kft 2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS Készítette: Group Energy kft Bevezető Az energia ésszerű és hatékony felhasználására egyre nagyobb az igény és a törekvés. Mivel az áram és a gáz ára is az utóbbi években

Részletesebben

Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján

Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján 3. melléklet Az OAH-2013-01505-0012/2014 számú jegyzőkönyvhöz Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése Közmeghallgatás,

Részletesebben

MET KÖZGYŰLÉS Budapest, 2015. május 22. A HAZAI ENERGETIKA HELYZETÉNEK ÁTTEKINTÉSE ÉS JÖVŐBELI KIHÍVÁSAI. = Szakmai előadás =

MET KÖZGYŰLÉS Budapest, 2015. május 22. A HAZAI ENERGETIKA HELYZETÉNEK ÁTTEKINTÉSE ÉS JÖVŐBELI KIHÍVÁSAI. = Szakmai előadás = Magyar Energetikai Társaság MET KÖZGYŰLÉS Budapest, 2015. május 22. A HAZAI ENERGETIKA HELYZETÉNEK ÁTTEKINTÉSE ÉS JÖVŐBELI KIHÍVÁSAI = Szakmai előadás = Dr. Korényi Zoltán TARTALOM 1. Energetika az EU-ban

Részletesebben

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz:

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 80 final ANNEX 1 AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A

Részletesebben

A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője

A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője Viktor László Siófok, 2009. október 29. A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője Viktor László Siófok, 2009. október 29. Tartalom A 150 éves gázipar 50 éves

Részletesebben

A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben

A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben Kárpát-medencei Magyar Energetikusok XX. Szimpóziuma Készítette: Tóth Lajos Bálint Hallgató - BME Regionális- és

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Orbán Viktor: ki kell tartanunk a Déli Áramlat mellett 2 Szijjártó Péter: a Déli Áramlat megépítése magyar és európai érdek

Részletesebben

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve I. BEVEZETŐ A Magyar Energia Hivatalnak (MEH) szélesebb felhatalmazást kell kapnia, képessé kell válnia az Energiastratégia implementációját igénylő tervezési

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére.

Részletesebben

Sertéstartó telepek korszerűsítése VP

Sertéstartó telepek korszerűsítése VP Sertéstartó telepek korszerűsítése VP2-4.1.1.5-16 A felhívás a mezőgazdasági termelők, a mezőgazdasági termelők egyes csoportjai és a fiatal mezőgazdasági termelők részére az állattartó gazdaságokban a

Részletesebben

Hazai műszaki megoldások az elosztott termelés támogatására

Hazai műszaki megoldások az elosztott termelés támogatására Hazai műszaki megoldások az elosztott termelés támogatására Bessenyei Tamás Power Consult Kft. tamas.bessenyei@powerconsult.hu Program Bevezetés Problémák Megoldási lehetőségek Szoftver bemutató 2 Bevezetés

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM felkészült az E.ON tranzakció zárására 2 Nyolcmilliárdot enged el az MVM a Vértesi Erőmű Zrt.-nek 3 Újabb kitüntetést

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Veolia Energia Magyarország Zrt. Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai

Részletesebben

Energetikai gazdaságtan. Bevezetés az energetikába

Energetikai gazdaságtan. Bevezetés az energetikába Energetikai gazdaságtan Bevezetés az energetikába Az energetika feladata Biztosítani az energiaigények kielégítését környezetbarát, gazdaságos, biztonságos módon. Egy szóval: fenntarthatóan Mit jelent

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fenntartható gazdaság szempontjai

Részletesebben

Paksi Atomerőmű Zrt. termelői működési engedélyének 7. sz. módosítása

Paksi Atomerőmű Zrt. termelői működési engedélyének 7. sz. módosítása 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-414/ /2009 ÜGYINTÉZŐ: HORVÁTH KÁROLY TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7774 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7770 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; horvathk@eh.gov.hu

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére v1.41 2018 Bevezetés Az Elmű Nyrt. szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatást a kötelezett vállalat részére.

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Next Ingatlanforgalmazási és Kereskedelmi Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Next Ingatlanforgalmazási és Kereskedelmi Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Next Ingatlanforgalmazási és Kereskedelmi Kft. részére v1.41 2018 Bevezetés Az Elmű Nyrt. szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatást a kötelezett

Részletesebben

Engedélyesek közös kihívásai a VER üzemirányításában

Engedélyesek közös kihívásai a VER üzemirányításában Engedélyesek közös kihívásai a VER üzemirányításában Vinkovits András BERT üzleti vezigh. MEE 56. Vándorgyűlés Balatonalmádi 2009. szeptember 9. Tartalom Iparág a piacnyitásnak nevezett változási folyam

Részletesebben

Biogázból villamosenergia: Megújuló energiák. a menetrendadás buktatói

Biogázból villamosenergia: Megújuló energiák. a menetrendadás buktatói Biogázból villamosenergia: a menetrendadás buktatói Szárszó Tibor Budapest 2012.11.27 Biogáz üzem Jogszabályok 2007. évi LXXXVI. törvény 9. (2) A megújuló energiaforrás, valamint a hulladék, mint energiaforrás

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek

Részletesebben

MVM Trade portfoliója 2009-ben

MVM Trade portfoliója 2009-ben MVM Trade portfoliója 2009-ben Dr. Barócsi Zoltán MVM Trade ZRt. igazgató Nagykereskedelmi Piaci Fórum 2009. február 2. MVM Trade szerződéseinek tartalma 1995-2008 A beszerzési oldali szerződésekkel (HTM)

Részletesebben

Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben

Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben > Balatonalmádi, 212. március 22. Giczey András termelési igazgató 1 > Ha egyetlen mondatban akarnánk összefoglalni az Energiastratégia fő üzenetét, akkor célunk a függetlenedés

Részletesebben

4 évente megduplázódik. Szélenergia trend. Európa 2009 MW. Magyarország 2010 december MW

4 évente megduplázódik. Szélenergia trend. Európa 2009 MW. Magyarország 2010 december MW Szélenergia trend 4 évente megduplázódik Európa 2009 MW Magyarország 2010 december 31 330 MW Világ szélenergia kapacitás Növekedés 2010 2020-ig 1 260 000MW Ez ~ 600 Paks kapacitás és ~ 300 Paks energia

Részletesebben

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus 2017. Október 19. 1 NAPJAINK GLOBÁLIS KIHÍVÁSAI: (közel sem a teljeség

Részletesebben

Hagyományos és modern energiaforrások

Hagyományos és modern energiaforrások Hagyományos és modern energiaforrások Életünket rendkívül kényelmessé teszi, hogy a környezetünkben kiépített, elektromos vezetékekből álló hálózatok segítségével nagyon könnyen és szinte mindenhol hozzáférhetünk

Részletesebben

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket

KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket Megjelent: www.veszpremkukac.hu Korszerű és környezetbarát villamosenergia napelem rendszer kerül a megyei Csolnoky Ferenc Kórház A, D és E épületének

Részletesebben

J E L E N T É S. Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft.

J E L E N T É S. Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft. Ú T I J E L E N T É S Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. Tárgy: NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft.) 1. A szakmai program A szakmai program két látogatásból

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu; bagia@eh.gov.hu; magyara@eh.gov.hu

eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu; bagia@eh.gov.hu; magyara@eh.gov.hu 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-366/ /2010 ÜGYINTÉZŐ: SLENKER ENDRE; BAGI ATTILA; DR. MAGYAR ATTILA TELEFON: 06-1-459-7773; 06-1-459-7711; 06-1-459-7767 TELEFAX: 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu;

Részletesebben

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság Energiastratégia 2030 a magyar EU elnökség tükrében Globális trendek (Kína, India); Kovács Pál helyettes államtitkár 2 A bolygónk, a kontinens, és benne Magyarország energiaigénye a jövőben várhatóan tovább

Részletesebben

Átalakuló energiapiac

Átalakuló energiapiac Energiapolitikánk főbb alapvetései ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Átalakuló energiapiac Napi Gazdaság Konferencia Budapest, December 1. Az előadásban érintett témák 1., Kell-e új energiapolitika?

Részletesebben

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése 2014.11.12. 1 Legyen? 2 3 Szempontok 4 Szempontok 5 Szempontok 6 Szempontok 7 Szempontok 8 Biztonságos? 9 Kellően biztonságos az autónk? Fék Kézifék

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés TEJ-S Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés TEJ-S Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés TEJ-S Kft. részére v1.41 2018 Bevezetés Az Elmű Nyrt. szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatást a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben