Tesztkérdések. A, thrombocytaszám: normális, APTI: normális, TI: normális, vérzési idő: megnyúlt

Save this PDF as:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tesztkérdések. A, thrombocytaszám: normális, APTI: normális, TI: normális, vérzési idő: megnyúlt"

Átírás

1 Tesztkérdések 1. Mikor beszélünk microcyter hypocrom vörösvértestekről? A, MCV< 75 fl, MCH< 27 pg B, MCV< 90 fl, MCH< 32 pg C, MCV> 75 fl, MCH> 27 pg D, MCV> 90 fl, MCH> 32 pg 2. Durva közelítéssel milyen érték esetén mondhatjuk anaemiásnak egy 3 éves fiú betegünket? A, Hgb< 100g/l B, Hgb< 110g/l C, Hgb< 120g/l D, Hgb< 130g/l 3. Mi jellemző a vasculopathiára? A, thrombocytaszám: normális, APTI: normális, TI: normális, vérzési idő: megnyúlt B, thrombocytaszám: normális, APTI: megnyúlt, TI: normális, vérzési idő: megnyúlt C, thrombocytaszám: normális, APTI: megnyúlt, TI: megnyúlt, vérzési idő: normális D, thrombocytaszám: alacsony, APTI: normális, TI: normális, vérzési idő: normális 4. Mi jellemző a hemofilia A-ás betegre? A, thrombocytaszám: normális, APTI: normális, TI: normális, vérzési idő: megnyúlt B, thrombocytaszám: normális, APTI: megnyúlt, TI: normális, vérzési idő: normális C, thrombocytaszám: normális, APTI: megnyúlt, TI: megnyúlt, vérzési idő: normális D, thrombocytaszám: alacsony, APTI: normális, TI: normális, vérzési idő: normális 5. Mi lehet a legvalószínűbb diagnózis és mi a teendő, ha egy 14 éves leányt küldenek ambulanciánkra fáradtság, gyengeség miatt. Belszervi státuszából kifejezetten sápadtság emelendő ki, egyebekben negatív. Ismert betegsége nincs, de gasztroenterológián vizsgálják testvére coeliakiája miatt. Vérképe: Htk: 0,30, Hgb: 100g/l, Fvs: 6,6G/l, Thr: 250G/l Ne: 65, Eo: 2, Ba: 1, Mo: 8, Ly: 24%, RBC: 3,5 x /l, MCV: 69fl, MCH: 20pg, MCHC: 345, reticulocyta: 4 ezrelék. A, autoimmun hemolítikus anaemia, Coombs vizsgálat után nagy dózisú steroid kezelés B, vashiányos anaemia, szérum vasszint mérés, csontvelővizsgálat, vaspótlás ferro vassal C, vashiányos anaemia, vaspanel, vaspótlás ferro vassal D, vashiányos anaemia, vaspanel, vaspótlás ferri vassal E, akut lymphoid leukaemia, csontvelővizsgálat, kemoterápia 6. Mi lehet a legvalószínűbb diagnózis és mi a teendő, ha egy 2 éves leányt hoznak az ambulanciára bőrvérzések miatt? Belszervi státuszában számos petechia emelendő ki, egyebekben negatív. Vérkép: Htk: 0,36, Hgb: 122g/l, Fvs: 7,8G/l, Thr: 12G/l, Ne: 63, Eo: 1, Ba: 1, Mo: 9, Ly: 26%. Alvadási panel: protrombin sec: 13.4 s ( ), INR: 0.98, APTI: 32.5 s ( ), TI: 17.4 s (<23.3), fibrinogén: 3.4 g/l ( ) A, autoimmun hemolítikus anaemia, Coombs vizsgálat után nagy dózisú steroid kezelés B, idiopathiás thrombocytopeniás purpura, IVIG C, vashiányos anaemia, vaspanel, vaspótlás ferro vassal D, vashiányos anaemia, vaspanel, vaspótlás ferri vassal

2 E, akut lymphoid leukaemia, csontvelővizsgálat, kemoterápia 7. Mi lehet a legvalószínűbb diagnózis és mi a teendő, ha egy 2 éves sápadt leányt hoznak az ambulanciára, mert nem akar lábra állni, lázas, visszatérő felső légúti hurutjai vannak? Belszervi státuszából kifejezetten sápadtság, lábszárán 1-1 petechia, és 2 cm-rel nagyobb hepar emelendő ki, egyebekben negatív. Ismert betegsége nincs. Vérkép: Htk: 0,29, Hgb: 98g/l, Fvs: 1,6G/l, Thr: 35G/l, Ne: 15, Eo: 3, Ba: 1, Mo: 10, Ly: 71%, MCV: 79 fl, MCH: 29pg, MCHC: 335, Reticulocyta: 10 ezrelék. CRP: 100 mg/l. LDH: 980 U/l. A, autoimmun hemolítikus anaemia, Coombs vizsgálat után nagy dózisú steroid kezelés B, mononucleosis infectiosa, virusszerológia, tüneti terápia C, vashiányos anaemia, vaspanel, vaspótlás ferro vassal D, vashiányos anaemia, vaspanel, vaspótlás ferri vassal E, akut lymphoid leukaemia, csontvelővizsgálat, kemoterápia 8. Mi lehet a legvalószínűbb diagnózis és mi a teendő, ha egy lázas, hurutos, produktívan köhögő, 3 éves gyermek következő laboreredményeit látod? Vérkép: Htk: 0,36, Hgb: 120g/l, Fvs: 12,6G/l, Thr: 157G/l, Ne: 85, Eo: 1, Ba: 1, Mo: 5, Ly: 8%, Fe: 3,2 umol/l, TVK: 40umol/l, ferritin: 100ng/ml, CRP: 25mg/l. (Fizikális vizsgálattal szörtyzörejek hallhatók.) A, vashiányos anaemia, vaspótlás ferro vassal B, vashiányos anaemia, vaspótlás ferri vassal C, akut lymphoid leukaemia, csontvelővizsgálat, kemoterápia D, bronchitis acuta, köptető és antibiotikum E, bronchitis acuta, köptető, antibiotikum és vaspótlás ferro vassal 9. Idiopathiás thrombocytopeniás purpura kezelése lehet, KIVÉVE A, wait and see B, per os 2 mg/kg/die steroid C, immunglobulin kezelés D, intravénás nagy dózisú steroid kezelés E, kemoterápia 10. kedd 2 Mikor gondolunk autoimmun hemolítikus anaemiára és kérünk Coombs vizsgálatot? A, microcyter hypocrom anaemia esetén, alacsony reticulocytaszámnál B, macrocyter hypercrom anaemia esetén, alacsony reticulocytaszámnál C, normocyter normocrom anaemia esetén, magas reticulocytaszámnál és normális szérum bilirubin értéknél D, normocyter normocrom anaemia esetén, magas reticulocytaszámnál, magas szérum bilirubin értéknél 1. Mely betegségre jellemző neutropénia? a, EBV-fertőzés b, ALL c, Kawasaki-betegség d, talasszémia helyes: a,b, 2. Mely betegségre jellemző trombocitózis? a, DIC b, ITP c, lépkivétel

3 d, fertőzések helyes: c, d 3. Trombocitopéniás vérzésre mely vérzésformák jellemzőek? a, izomközti vérzés b, ízületi bevérzés c, petechia, purpura d, orrvérzés helyes: c, d 4. Vas szérumszint csökkenésének melyek lehetnek okai? a, cöliákia b, fokozott növekedés elégten bevitel mellett c, gyulladás d, skarlát helyes: a, b, c, d, 5. Az alábbiak közül melyek jellemzőek vashiányos anémiára? a, poikilocitózis b, ferritinszint emelkedik c, MCH csökken d, bilirubin szint emelkedik helyes válasz: a, c, 6. Milyen vizsgálatoakt javasolna mélyvénás trombózis gyanújakor? a, D-dimer b, trombinidő c, doppler-uh d, urobilinogén helyes válasz: a,c, 7. Fertőzésben melyik jöhet létre az alábbi elváltozások közül? a, neutropénia b, limfozitózis c, trombocitózis d, neutrofília helyes: a, b, c, d, 8. Mely véralkotó hiányára jellemző: visszatérő afták a szájban, gombás fertőzések? a, eozinofil granulocita b, von Willebrandt faktor c, neutrofil granulocita d, limfocita helyes: c 9. Mi vezethet az alább felsoroltak közül hipokróm anémiához? a, B12-vitamin-hiány b, C-vitamin -hiány c, akut vérvesztés d, vashiány helyes: d 10. Melyik vaskészítmény javasolt vashiányos anémiában? a, ferro-vas b, ferri vas helyes: a,

4 1. Nefrózis szindrómára jellemző, kivéve: a) Proteinuria >40 mg/h/m 2, b) Hypoalbuminaemia <30 g/l c) Proteinuria > 4 mg/h/m 2, d) Hypoalbuminaemia <30 g/dl e) Akut veseelégtelenség 2. A szteroid dependens NS esetén a.) vesebiopszia nem végzendő b.) a kezelést 60 mg/m2/másnap adagú szteroid adásával indítjuk c.) oralis Cyclosporin A választható kezelési forma d.) oralis Levamisol választható kezelési forma 3. A gyermekkori NS hátterében leggyakrabban előforduló szövettani eltérés: a.) Minimális elváltozás (MCNS) b.) Focalis szegmentalis glomerulosclerosis (FSGS) c.) Membranoproliferativ glomerulonephritis (MPGN) d.) Membranosus nephropathia (MN) e.) Egyéb glomerulopathiák 4. Az FSGS-re igaz: a. krónikus veseelégtelenség hamar kialakulhat a talaján b. transzplantáció után a graftban nem tér vissza c. az esetek kb 20%-ban genetikai ok áll a háttérben d. az esetek 60 %-a szteroidra nem reagál 5. Posztinfekciózus glomerulonephritisz esetén igaz: a. A komplement3 szint alacsony lehet b. A klinikai tünetek, a fizikális vizsgálat és a laboratóriumi vizsgálatok alapján a diagnózis többnyire felállítható c. Leggyakrabban streptococcus fertőzés után látható d. Vesebiopszia szükséges a pontos diagnózis felállításához és a kezelési terv meghatározásához 6. Gyermekkorban a normális vérnyomás értékének megállapításához szükséges ismerni: a. A vérnyomás értékét b. A gyermek életkorát c. A gyermek testsúlyát d. A gyermek testmagasságát 7. Magas-normális a vérnyomás, ha a mért vérnyomás érték: a percentilis között van b. >95 percentilis fölött van c percentilis között van d. >90 percentilis fölött van 8. Az alábbiak közül válassza ki a helyes definíció(ka)t! a) Bakteriuria: baktériumok jelenléte a vizeletben UTI-val vagy anélkül b) Akut pyelonephritis : a felső húgyutakat érintő, baktériumok által okozott gyulladás c) Krónikus pyelonephritis: a veseparenchyma heges elváltozása korábbi akut pyelonefritisz (ek) következtében d) Cisztitisz: a hólyag gyulladása e) Aszimptomás bacteriuria: baktériumok jelenléte a vizeletben húgyúti fertőzésre jellemző tünetek nélkül. 9. Első alkalommal jelentkező akut pyelonephritis esetén gyermekkorban a leggyakoribb patogén:

5 a. Klebsiella sp. b. E.Coli c. Enterococcus sp. d. Proteus mirabilis e. Staphylococcus sp. 10. Az újszülött/csecsemőkori veseműködésre jellemző: a. Glycosuria b. A koncentráló képesség fele (=1200 mosm/kg) a felnőttkori értéknek c. A vese méregtelenítő kapacitásának maximuma 2-3 éves kor között alakul ki d. Antidiuretikus hormonra adott válasz nagyobb, mint felnőtt korban Tesztkérdések: UROLÓGIA Az alábbiak közül húgyúti fertőzésre hajlamosító állapotok: (TÖBBSZÖRÖS választás) A típusos életkor B korábban lezajlott húgyúti fertőzés C gyakori felső légúti hurut D székrekedés E vesico-ureteralis reflux F Schönlein- Henoch Purpura (Helyes válaszok: B, D, E ) A húgyuti fertőzés diagnosztikáját nehezíti csecsemőkorban, hogy... (EGYSZERES választás) A a kisbaba kevés folyadékot fogyaszt. B nem típusos ebben az életkorban a húgyúti fertőzés. C ritka betegségről van szó, amit nehéz felismerni. D nincsenek meg a típusos tünetek. E más kórokozók fordulnak elő, mint gyermekkorban. F a baba nem tud beszélni. (Helyes válasz: D ) Húgyútuti fertőzés fennállását bizonyítják az alábbiak közül: (TÖBBSZÖRÖS választás) A proteinuria B leucocyturia C lipiduria D pyuria E nitrit pozitivitás (tesztcsík) F glukozuria (Helyes válaszok: B, D, E ) Vesico-ureteralis reflux bizonyítására használt (gold standard) eljárás: (EGYSZERES választás) A hasi ultrahang-vizsgálat B urodinámiás vizsgálat C MR urográfia D mictiós cysto-ureterográfia E vesescintigráfia F intarvénás urográfia (Helyes válasz: D ) A húgyúti fertőzést kiváltó leggyakoribb kórokozók a felsoroltak közül: (TÖBBSZÖRÖS választás) A Escherichia coli B Helicobacter pylori C Streptococcus pneumoniae

6 D Klebsiella pneumoniae E Enterococcus faecalis F Salmonella enteritidis (Helyes megoldások: A, D, E ) NEFROLÓGIA NEPHROSIS szindrómára KIFEJEZETTEN jellemző: (TÖBBSZÖRÖS választás) A a vérnyomás emelkedése B masszív proteinuria (>40 mg/m2/h) C haematuria D hypalbuminaemia E súlyos, generalizált ödéma F a szérum kreatinin szint kifejezett emelkedése (Helyes válaszok: B, D, E, a többi nem kifejezetten jellemző, csak enyhe formában lehet) NEPHRITISre KIFEJEZETTEN jellemző: (TÖBBSZÖRÖS választás) A a vérnyomás emelkedése B masszív proteinuria (>40 mg/m2/h) C haematuria D hypalbuminaemia E súlyos, generalizált ödéma F a szérum kreatinin szint kifejezett emelkedése (Helyes válaszok: A, C, F, a többi nem kifejezetten jellemző, csak enyhe formában lehet) HYPERLIPDAEMIA, HYPERCHOLESTERINAEMIA jellemző a következő körképre: (EGYSZERES választás): A nephrogen diabetes insipidus B nephrits C nepfronophtisis D nephrolithiasis E nephrosis F nephrocalcinosis (Helyes válasz: E ) Gyermekkori nephrosis syndromában ELTEKINTÜNK a vesebiopszia elvégzésétől, ha (EGYSZERES választás) A a 10 évnél idősebb gyermek nem egyezik bele a vizsgálatba. B a szülő nem egyezik bele a steroid kezelésbe. C 3-10 éves a gyermek, típusos tünetekkel jelentkezik. D a típusos életkorú gyermek nem reagál a steroid kezelésre. E 12 évnél idősebb a gyermek, típusos tünetekkel jelentkezik. F 2 évnél fiatalabb a gyermek, atípusos tünetekkel jelentkezik. (Helyes válasz: C ) A felsoroltak közül melyek azok a betegségek, amelyek NEPHRITIS képében jelentkeznek: (TÖBBSZÖRÖS választás) A Nephronophtisi B Acut postinfectiosus glomerulonephritis C Rapidan progrediáló (félholdas) glomerulonephritis D Nephrocalcinosis E Nephrolithiasis F IgA nephropathia/schönlein- Henoch Purpura (Helyes válaszok: B, C, F )

7 1. Mekkora egy egészséges csecsemő testsúlya fél éves korára? a, 5000g b, születési súly másfélszerese c, születési súly duplája d, 4000g 2. Anyatejes táplálás kontraindikációja a, újszülött galactosaemiája b, anyai aktív TBC fertőzés c, újszülött fenilketonúriája d, mindegyik 3. Milyen formái vannak az ételallergiának? a, IgG mediált allergia b, Nem IgE mediált allergia c, IgE mediált forma d, Kevert forma 4. Milyen tünetek esetén gondoljunk ételallergiára? a, hányás, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom b, ekzema, urticaria c, légúti tünetek (köhögés, fulladás, nehézlégzés) d, mindhárom 5. Melyek a leggyakoribb ételallergének? a, tejfehérje b, tojásfehérje c, benzoesav d, szója 6. Milyen diagnosztikus lehetőségek vannak IgE mediált ételallergia megállapítására? a, Prick teszt b, Spec.IgG vizsgálat c, Spec.IgE vizsgálat d, mindhárom 7. Milyen tünetek utalhatnak csecsemőkori gastro-oesophagealis refluxra? a, apnoe b, köhögés, tüsszögés, csuklás c, feszítgetés, hidazás d, látványos bukás e, mind a 4 8. kedd1 Milyen szinonimái vannak a coeliakiának? a, trópusi sprue b, búzaliszt allergia c, nem trópusi sprue d, glutén szenzitív enteropátia 9. Mely ételeket kell kerülni lisztérzékenység esetén a, búza b, árpa c, rozs d, zab e, a, b., és c,

8 10. Mi az a DHD? a, akut hasnyálmirigy betegség b, Dermatitis herpetiformis Duhring c, futár szolgálat d, viszkető, krónikus bőrbetegség 1. Milyen diagnosztikus lehetőségek jönnek szóba friss Helicobacter pylori infekció esetén? a, széklet Helicobacter pylori antigén vizsgálat b, C13 vagy C14-urea kilégzési teszt c, endoszkópia- Ureáz gyorsteszt d, szérum Helicobacter pylori ellenanyag vizsgálat Jó válasz: a, b, c 2. Milyen tünetek esetén gondoljunk lactose-intoleranciára? a, haspuffadás b, hányinger, hányás c, fejfájás d, hasmenés e, mind jó Jó válasz: e, 3. Milyen diagnosztikai lehetőség jön szóba tejcukor-érzékenység esetén? a, Urea- kilégzési teszt b, Hidrogén kilégzési teszt c, vércukor vizsgálat Jó válasz: b, 4. Milyen megjelenési formái vannak a gyulladásos bélbetegségnek? a, indeterminált colitis b, coeliakia c, colitis ulcerosa d, ileitis terminalis Jó válasz: a, c, d 5. Milyen tünetek esetén gondoljunk gyulladásos bélbetegségre? a, véres, nyákos, híg székletürítés b, hasi fájdalom c, erythema nodosum d, izületi duzzanat, fájdalom e, mindegyik Jó válasz: e, 6. Milyen diagnosztikus lépések vannak gyulladásos bélbetegség gyanúja esetén? a, vérvétel b, széklet vizsgálat c, hasi UH d, endoszkópia e, mindegyik Jó válasz: e 7. Milyen laboreltéréseket találhatunk gyulladásos bélbetegség gyanúja esetén? a, magas heamoglobin érték b, vashiány c, alacsony fibrinogén érték d, gyorsult süllyedés Jó válasz: b, d

9 8. Milyen terápiás lehetőségek merülnek fel Crohn-betegség kezelésében? a, kizárólagos enterális táplálás b, ursodezoxycholsav kezelés c, azathioprin adása d, metil-prednisolon adása e, mindegyik Jó válasz: a, c, d 9. Mi az a skin tag? a, elefánt fül szerű elváltozás b, karon látható bőrelváltozás c, Crohn-betegségben előforduló bőrfüggelék d, coeliakia bőrtünete Jó válasz: a, c 10. Szérum GOT és GPT emelkedés esetén többek között milyen kórképek kizárására kell gondolni? a, infekció (vírusok) b, autoimmun hepatitisz c, izom betegség d, coeliakia e, cisztás fibrózis f, mindegyik Jó válasz: f 1. Melyik nem alarm tünet a gyermekkori krónikus hasfájás kivizsgálása során? a. véres hányás b. fogyás c. köldök körüli fájdalom d. láz 2. Mely alapvető laboratóriumi vizsgálatokat végeznél alarm tünet hiányában a gyermekkori krónikus hasfájás kivizsgálása során? (3 jó válasz) a. vérkép b. gyulladásos paraméter c. coeliakia szűrés d. pajzsmirigy funkció 3. Melyik diszacharid? a. Glükóz b. Fruktóz c. Galaktóz d. Pentóz e. Laktóz 4. Hol található a laktáz enzim? a. Bélnedvben oldva a vékonybélben b. Bélnedvben oldva a vastagbélben c. Bélboholy felső harmadában d. Bélboholy bázisánál 5. Milyen tünetei vannak a laktóz intoleranciának? (3 jó válasz) a. puffadás b. hasmenés c. hasi fájdalom d. véres, nyákos széklet

10 6. Laktóz intolerancia adekvát terápiája: a. szigorú tejfehérje mentes étrend b. per os rekombináns RNS vírus génterápia c. intramuscularis depó laktáz enzim pótlás d. per os laktáz enzim pótlás 7. Gyermekkori Crohn-betegség remisszió indukciójában elsőként választandó terápia: a. szisztémás kortikoszteroid b. kizárólagos enteralis táplálás c. mesalazin d. totál colectomia 8. Gyermekkori colitis ulcerosa remisszió indukciójában elsőként választandó terápia: a. súlyosságtól függően 5-ASA és/vagy szisztémás kortikoszteroid b. anti-tnf-alfa biológiai terápia c. bélmegtartó laparoszkópos hemicolectomia d. széles spektrumú antibiotikum 9. Gyermekkori gyulladásos bélbetegség gold standard diagnosztikus módszere: a. hasi ultrahang b. hasi MRI c. colonoscopia d. gastroscopia és colonoscopia 10. Miben tér el a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa? a. a colitis ulcerosa nem autoimmun kórkép b. Crohn-betegségben nincs ismert genetikai prediszpozíció c. a bélfal rétegeinek involváltsága d. colitis ulcerosában nincs extraintestinalis manifesztáció 1. Melyik diszacharid? a. Glükóz b. Fruktóz c. Galaktóz d. Pentóz e. Laktóz 2. Hol található a laktáz enzim? a. Bélnedvben oldva a vékonybélben b. Bélnedvben oldva a vastagbélben c. Bélboholy felső harmadában d. Bélboholy bázisánál 3. Milyen tünetei vannak a laktóz intoleranciának? (3 jó válasz) a. puffadás b. hasmenés c. hasi fájdalom d. véres, nyákos széklet 4. Laktóz intolerancia adekvát terápiája: a. szigorú tejfehérje mentes étrend b. per os rekombináns RNS vírus génterápia c. intramuscularis depó laktáz enzim pótlás d. per os laktáz enzim pótlás 5. Melyek tartoznak a 6 leggyakoribb táplálék allergének közé? a. tej, tojás, szója, tenger gyümölcsei (hal, rák, stb.), mogyoró, búza b. tej, tojás, rizs, tenger gyümölcsei (hal, rák, stb.), mogyoró, búza c. tej, tojás, szója, kertünk gyümölcsei (barack, alma, stb.), mogyoró, búza

11 d. tej, tojás, szója, tenger gyümölcsei (hal, rák, stb.), mogyoró, zab e. tej, tojás, szója, tenger gyümölcsei (hal, rák, stb.), borsó, búza 6. Mely esetben nem végzünk klinikai terhelést a gyanúba fogott élémiszerre? a. Amikor a szülő elmondása alapján egyértelműen felmerül az allergia. b. Amikor anafilaxiás reakció volt az adott allergénre. c. Ha a szülő is allergiás. d. Ha egy évvel ezelőtt is pozitív volt a terhelés. 7. Hány embert érint a coeliakia hazánkban? a. 100-ból 30-at b. 100-ból 10-et c. 100-ból 1-et d. 100-ból 0,1-et 8. Melyik ételt fogyaszthatja biztonsággal a coeliakiás beteg? a. búza b. árpa c. rozs d. kukorica 9. Napjainkban mi a coeliakia bevett terápiája? a. per os glutenase (endopeptidase) enzimterápia liszt fogyasztása esetén b. tartós azathioprin immunmodulán terápia c. anti-integrin a4 antitest (natalizumab) biológiai terápia d. anti humán HLA DQ2/DQ8 retrovírus génterápia e. gluténmentes diéta 10. A coeliakia diagnosztikájához szükséges: a. Három különböző időpontban végzett bélnyálkahártya biopsia. b. Hasi MRI. c. Specifikus autoantitest szintek, genetikai vizsgálat, esetenként vékonybél biopsia. d. Klinikum és vashiányos anaemia fennállása esetén a diagnózis felállítható. Kérdések, tesztkérdések a gyermekkardiológiai szemináriumhoz 1./ Jelölje be, hogy melyik congenitalis vitium jár bal-jobb shunttel? A/ VSD B/ Fallot-tetralógia Jó válasz: A,D,E C/ Ebstein anomália D/ Canalis atrioventricularis communis E/ Truncus arteriosus communis 2./ Az alábbi congenitalis vitiumok közül melyikben van ductus-dependens keringés? A/ Teljes tüdővéna transzpozíció B/ Preductalis coarctatio aortae Jó válasz: B,D,E C/ Fallot tetralogia D/ Kritikus aorta stenosis E/ Pulmonalis atresia 3./ Mely tünetek utalnak szívbetegségre? A/ Szívzörej B/ Cyanosis C/ Ritmuszavar Jó válasz: A,B,C,E D/ Hypertonia E/ Intenzív precordialis pulzáció 4./ Az alábbi tünetek közül, melyek jellemzők keringési elégtelenségre?

12 A/ Tachypnoe B/ Icterus C/ Cyanosis Jó válasz: A,D,E,F D/ Oligo-anuria E/ Tachycardia F/ Oedema 5./ Milyen kardiológiai vizsgálómódszereket nem alkalmazzuk a csecsemő-és gyermekkori szívbetegségek diagnosztikájában? A/ Auscultatio B/ Mellkasröntgen felvétel C/ Négyvégtagi oxigén szaturáció mérés Jó válasz: D,F, D/ Hasi ultrahang E/ Doppler-echocardiographia F/ Endoscopia 6./ Csecsemő-és gyermekkori keringési elégtelenségben alkalmazott gyógyszerek, kivéve: A/ Digitalis B/ Non-szteroid gyulladásgátlók C/ ACE-gátlók Jó válasz: B,D D/ Kalcium-antagonisták E/ Pozitiv inotrop szerek F/ Vízhajtók 7./ Az alábbi szívműtétek közül melyik tekinthető palliatív szívműtétnek? A/ Arteria pulmonalis szűkítés (banding) B/ VSD zárás C/ Coarctatio aortae plasztika Jó válasz: A,E D/ Ductus arteriosus ligatura E/ Blalock-Taussig shunt 8./ Melyik congenitalis vitiumban javasolt Rashkind atrio-septostomia? A/ Canalis atrio-ventricularis communis B/ Teljes nagyér transzpozíció Jó válasz: B, D C/ Fallot tetralogia D/ Teljes tüdővéna transzpozíció 9./ Milyen tünetek jellemzők a Kawasaki syndromára? A/ Petechia B/ Conjunctivitis C/ Málnanyelv Jó válasz: B, C, D D/ Maculo-papulosus exanthema E/ Hepato-splenomegalia 10./ Az újszülött-csecsemőkori EKG-ra jellemző A/ Sinus bradycardia B/ Sinus tachycardia C/ Bal szívfél túlsúly Jó válasz: B, D, E D/ Jobb szívfél túlsúly E/ V1 és V2-ben negatív T hullám 1. Gyermekkori EKG elemzésekor fontos szempontok: A. a beteg életkorának ismerete B. a pitvar-kamrai átvezetés megléte C. a beteg neme D. a beteg testsúlya E. az életkorra jellemző tengelyállás ismerete

13 2. Sinus tachycardia leggyakrabban előforduló okai gyermekkorban A. láz B. exsiccatio C. fájdalom D. fejfájás 3. Ritmuszavart okozó extracardiális tényezők lehetnek A. gyógyszerek B. anyagcserebetegségek C. központi idegrendszeri nyomásfokozódás D. elektrolit eltérések 4. Mellkasi fájdalom esetén kardiológiai konzílium javasolt, ha A. terhelésre jelentkezik a mellkasi fájdalom, B. palpitatio, syncope, collapsus szerepel az anamnézisben C. szabálytalan a hallgatózási lelet, az EKG, a mellkasröntgen felvétel D. pozitív a családi kardiológiai anamnézis 5. Párosítsd az alábbi pulzusszámokat az életkorokkal: A. koraszülött /min B. érett újszülött /min C. csecsemő /min D. kisded /min E. 12 év fölött /min 6. Supraventricularis tachycardia esetén alkalmazható akut ellátás formái A. vagotonizáló eljárások (arcra jeges borogatás, Valsalva-manőver), B. gyógyszeres kezelés (adenosin, propafenon, béta-blokkoló, amiodaron, verapamil) C. elektromos kardioversio D. radiofrekvenciás ablatio, sebészi kezelés 7. Ritmuszavarok kivizsgálása esetén javasolt A. fizikális vizsgálat B. vérnyomás mérés, sz. sz. ABPM C. EKG, sz. sz Holter EKG D. Doppler-echocardiográfia E. mellkas röntgen F. EEG G. szemészet 8. Gyermekkori EKG felvételeken gyakran észlelhető ritmuszavarok: A. SVE B. VES C. pivarfibrilláció D. sinus tachycardia E. légzési arrhythmia 9. Dilataív cardiomyopathiára utaló tünetek lehetnek: A. tachycardia B. tachypnoe, dyspnoe C. fáradékonyság, izzadás D. éjszakai köhögés E. hasi panaszok

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l ANÉMIÁK Az anémia ritkán önálló megbetegedés, leggyakrabban valamilyen más egyéb betegség - pl: krónikus gyulladás, malignus megbetegedés kísérőjelensége, könnyen felismerhető tünete. Definíció: A keringő

Részletesebben

Sürgősségi ellátást igénylő kardiológiai problémák gyermekkorban

Sürgősségi ellátást igénylő kardiológiai problémák gyermekkorban Sürgősségi ellátást igénylő kardiológiai problémák gyermekkorban Mogyorósy Gábor DE OEC Gyermekklinika Sürgősségi ellátást igénylő kardiológiai problémák gyermekkorban Szívelégtelenség Cyanoticus roham

Részletesebben

Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő.

Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő. A congenitalis vitiumok Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő. Kialakulásukban örökletes tulajdonságok és környezeti tényezők játszhatnak szerepet. terhesség alatti fertőzések,

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:. Születési dátum:.. KÓRHÁZ TAJ szám:... Nem: Rassz: férfi / nő indiai / ázsiai / fehér / fekete (a megfelelő aláhúzandó) ORVOS Képes-e a gyermek válaszolni a panaszaira,

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19.

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19. LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

Laktózfelszívódási zavar egy gyakori probléma gyakorlati vonatkozásai

Laktózfelszívódási zavar egy gyakori probléma gyakorlati vonatkozásai Laktózfelszívódási zavar egy gyakori probléma gyakorlati vonatkozásai Karoliny Anna dr., B.Kovács Judit dr. Gasztroenterológiai és Nephrológiai Osztály, Heim Pál Gyermekkórház, Budapest (Igazgató: Nagy

Részletesebben

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei 1 Kórelőzmény Család: vesebetegség vesekövesség hypertonia cukorbetegség fejlődési rendellenesség Beteg: fentieken kívül:

Részletesebben

BUKTATÓK A PULMONOLÓGIÁBAN. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest

BUKTATÓK A PULMONOLÓGIÁBAN. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest BUKTATÓK A PULMONOLÓGIÁBAN Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest KÓRLEFOLYÁS I. Perinatális anamnézis 36 hétre s.c. 3100 g, zavartalan adaptáció I. Klinikai felvétel 2 hó - átvétel városi kórházból

Részletesebben

IBD. Dr. Kempler Miklós Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika. ÁOK V. évfolyam 2018/2019. tanév I. félév

IBD. Dr. Kempler Miklós Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika. ÁOK V. évfolyam 2018/2019. tanév I. félév IBD Dr. Kempler Miklós Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika ÁOK V. évfolyam 2018/2019. tanév I. félév IBD (Inflammatory bowel disease) Idült gyulladásos bélbetegségek Crohn-betegség Colitis

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2448-06 Hematológiai és hemosztazeológiai vizsgálatok követelménymodulszóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2448-06 Hematológiai és hemosztazeológiai vizsgálatok követelménymodulszóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Belső továbbképzésen vesz részt, ami esetmegbeszéléssel zárul. Számoljon be szakmai vezetőjének az alábbi esetről! 60 éves nőbeteg jobb középső lábujján hónapokkal korábban jelentkező fájdalmas

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Tantermi előadás Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Glomerulonephritis acuta, nephrosis syndroma, glomerulonephritis chronica. Budapest, 2015. II. 10. Normális glomerulus

Részletesebben

Glutén. Gégényné Osztó Zsuzsanna. Okleveles természetgyógyász, Reflexológus

Glutén. Gégényné Osztó Zsuzsanna. Okleveles természetgyógyász, Reflexológus Glutén Gégényné Osztó Zsuzsanna Okleveles természetgyógyász, Reflexológus Mi is az a glutén? Az egész életen át tartó intoleranciát a gluténnek (sikér) nevezett összetett fehérje okozza, melyet a búza-,

Részletesebben

A széklet nagy úr. Gayerhosz Katalin. Szent László Kórház - Gyermekinfektológiai Osztály Központi Mikrobiológiai Laboratórium.

A széklet nagy úr. Gayerhosz Katalin. Szent László Kórház - Gyermekinfektológiai Osztály Központi Mikrobiológiai Laboratórium. A széklet nagy úr (Liptai Zoltán) Gayerhosz Katalin Szent László Kórház - Gyermekinfektológiai Osztály Központi Mikrobiológiai Laboratórium 4 éves fiúgyermek 1. nap Anamnézisben komoly megbetegedés nem

Részletesebben

1. AZONOSÍTÁS ÉS DEMOGRÁFIAI ADATOK

1. AZONOSÍTÁS ÉS DEMOGRÁFIAI ADATOK 1. AZONOSÍTÁS ÉS DEMOGRÁFIAI ADATOK Tajszám: Név: Születési dátum (év/hónap/nap): Nem: nő / férfi Etnikai csoport: kaukázusi (Europa, India, Pakisztán, Afganisztán, Arábia, Észak-Afrika, Közel- Kelet,

Részletesebben

Akut pankreatitisz. 1. Személyes adatok OPR BETEGSZÁM Név:.. Születési dátum:. TAJ szám:.. KÓRHÁZ. mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év):

Akut pankreatitisz. 1. Személyes adatok OPR BETEGSZÁM Név:.. Születési dátum:. TAJ szám:.. KÓRHÁZ. mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év): FORM-A A kérdőívet FELVÉTELKOR kell kitölteni! A beteg vizsgálatát és statuszának rögzítését FELVÉTELKOR kell elvégezni! A kötelező laborparamétereket a FELVÉTELKOR levett vérből kell elvégezni! A képalkotó

Részletesebben

Egy labororvos dilemmái. Dr Kalmár Katalin Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém Központi laboratórium

Egy labororvos dilemmái. Dr Kalmár Katalin Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém Központi laboratórium Egy labororvos dilemmái Dr Kalmár Katalin Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém Központi laboratórium Labororvos egyetemi hallgatóként választják ezt a szakterületet? - társadalmilag, kollégák által ismert?

Részletesebben

Az emésztőrendszer megbetegedései II.

Az emésztőrendszer megbetegedései II. Az emésztőrendszer megbetegedései II. Gyomordaganatok az összes rosszindulatú daganatok kb. 20-30%-a Előfordulási gyakoriság: 1. Japán 2. Chile 3. Izland 4. Finnország 5. Magyarország Legkevesebb eset:

Részletesebben

Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő.

Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő. A congenitalis vitiumok Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő. Kialakulásukban örökletes tulajdonságok és környezeti tényezők játszhatnak szerepet. terhesség alatti fertőzések,

Részletesebben

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE Dr. Kiss Virág 2016.11.20 A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK: 1. Clostridium difficile gyorsteszt 2. RSV gyorsteszt 3. Influenza gyorsteszt 4. H.pylori Ag gyorsteszt

Részletesebben

Microcytaer anaemiák

Microcytaer anaemiák Microcytaer anaemiák Herszényi László MTA doktora Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika 2015. február 19. I. Fokozott vvt-pusztulás a. Haemolysis II. Csökkent vvt-képzés a. Hgb-szintézis zavara

Részletesebben

Vizsgáló eljárások a hepatológiában, diagnosztikus gondolkodás májbetegség kivizsgálása kapcsán

Vizsgáló eljárások a hepatológiában, diagnosztikus gondolkodás májbetegség kivizsgálása kapcsán Vizsgáló eljárások a hepatológiában, diagnosztikus gondolkodás májbetegség kivizsgálása kapcsán Dr. Dezsőfi Antal SE, I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Budapest Esetbemutatás, Regina IV/3. (1 sp ab) zavartalan

Részletesebben

A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata

A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata Dr. Igaz Péter Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika A vesebetegségek vezető tünetei 1. Általános tünetek: gyengeség, fáradtság, étvágytalanság,

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Kórélettan hematológiai esetek

Kórélettan hematológiai esetek 2. eset A 48 éves nőt vérszegénység miatt utalják az ambulanciára. Haja hullik, törékeny, körme lap szerint töredezik. Mensese bőséges, 8 9 napig tart, nagyon erős görcsök kísérik. Fehérvérsejt 11,04 G/l

Részletesebben

Csecsemőkori vitiumok jelentőségei a háziorvosi gyakorlatban. Dr. Tölgyesi Andrea gyermekkardiológus SE I. Gyermekklinika

Csecsemőkori vitiumok jelentőségei a háziorvosi gyakorlatban. Dr. Tölgyesi Andrea gyermekkardiológus SE I. Gyermekklinika Csecsemőkori vitiumok jelentőségei a háziorvosi gyakorlatban Dr. Tölgyesi Andrea gyermekkardiológus SE I. Gyermekklinika Mikor gondoljunk veleszületett szívbetegségre? Pozitív családi anamnézis Kromoszóma-eltérés

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

A vas státusz ismerete a helyes diagnózis felállításához

A vas státusz ismerete a helyes diagnózis felállításához A vas státusz ismerete a helyes diagnózis felállításához Dr. Novák Mária 2016. Február 10. Szegedi Úti Akadémia 2016 Haematológiai automata Vérszegénység (anaemia) A vvt tömeg és a Hgb tartalom csökkenése

Részletesebben

Gyermekkori IBD jellegzetességei. Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika

Gyermekkori IBD jellegzetességei. Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika Gyermekkori IBD jellegzetességei Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika Gyulladásos bélbetegség feltételezhetı Hasmenés >4 hét >2 székürítés naponta Folyékony/pépes széklet Crohn-betegség? Colitis

Részletesebben

EKG eltérésekkel kísért mellkasi fájdalom a diagnózis: súlyos szepszis szindróma (esetismertetés)

EKG eltérésekkel kísért mellkasi fájdalom a diagnózis: súlyos szepszis szindróma (esetismertetés) EKG eltérésekkel kísért mellkasi fájdalom a diagnózis: súlyos szepszis szindróma (esetismertetés) dr. Szulik Éva, dr. Máté Ágnes Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros; SBO A beteg - anamnézis

Részletesebben

Felnőttkori élelmiszer allergia a bőrgyógyász szemével

Felnőttkori élelmiszer allergia a bőrgyógyász szemével Felnőttkori élelmiszer allergia a bőrgyógyász szemével dr. Pónyai Györgyi Semmelweis Egyetem, Bőr-Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Élelmiszer allergia, intolerancia Élelmiszer allergia immunológiai

Részletesebben

Kórélettan hematológiai esetek

Kórélettan hematológiai esetek 8. eset Középkorú nőbeteg. Két hete gyengébb, fáradékonyabb. Háziorvosa laborvizsgálatot kért, a lelet ismeretében kórházba utalta. Fehérvérsejt 62,7 G/l H 4 10 G/l Neutrophil % 40 70 % Neutrophil (abs)

Részletesebben

Dr. Kovács Ildikó. 2015.09.19. III. Noé Multidiszciplináris Továbbképző Szakmai Nap

Dr. Kovács Ildikó. 2015.09.19. III. Noé Multidiszciplináris Továbbképző Szakmai Nap Dr. Kovács Ildikó 2015.09.19. III. Noé Multidiszciplináris Továbbképző Szakmai Nap Bevezetés- fogalmak, felosztás Ételekre adott nem kívánatos/adverz reakció Immunológiai étel allergia IgE-mediált Nem

Részletesebben

ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN

ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN A RENDELİKBEN ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN FELTETT ÁLLATTARTÓI I KÉRDK RDÉSEK DR. FODOR KINGA PH.D. egyetemi adjunktus társállat egészs szségügyi gyi szaktanácsad csadó TÉMÁK 1. IMMUNOLÓGIA ALLERGIA

Részletesebben

Étel allergiák és étel intoleranciák

Étel allergiák és étel intoleranciák Étel allergiák és étel intoleranciák laboratóriumi kórisméje Dr. Németh Julianna SynlabHungary KFT, Budapest Diagnosztikai Központ Immunológiai Laboratóriuma www. laboratoriumkft.hu Étkezéssel, emésztéssel

Részletesebben

Doktor24 Egyedi Szolgáltatások Díjszabása

Doktor24 Egyedi Szolgáltatások Díjszabása Doktor24 Egyedi Szolgáltatások Díjszabása Belgyógyászati áttekintő Tüdőszűrő röntgen (PA mellkas felvétel) Hasi és kismedencei ultrahang Nyaki (carotis és pajzsmirigy) ultrahang Ízületi ultrahang Echokardiográfiai

Részletesebben

Hibák és tévedések a gyermeknephrológiában

Hibák és tévedések a gyermeknephrológiában Hibák és tévedések a gyermeknephrológiában A természet nem ért tréfát: mindig Szabó Attila igaz, mindig komoly, mindig szigorú, mindig igaza Semmelweis van; a hibák Egyetem és tévedések mindig az emberéi.

Részletesebben

Anaemia súlyossága. Súlyosság. Fokozat

Anaemia súlyossága. Súlyosság. Fokozat Anaemia súlyossága Fokozat Súlyosság WHO érték (g/l) 0 norm. tartomány >/=110 1 enyhe 95-109 2 mérs. súlyos 80-94 3 súlyos 65-79 4 életveszélyes < 65 Anaemia (+ egyéb hematológiai eltérés) igen nem csv.

Részletesebben

Anemia gyermekkorban

Anemia gyermekkorban Anemia gyermekkorban Fiziológiás anemia Hgb csökkenés 3 hónapos életkorra (8-12 hét 90-110g/l Hgb) Háttérben zajló fiziológiás változások Születéskor az oxigén szaturáció gyorsan emelkedik ( 65% in utero,

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD.

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD. III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei Dr. Novák János PhD. Gasztroenterológiai kérdőíves szűrés adatainak feldolgozása Összesen

Részletesebben

ASZTMÁS-E A GYERMEK. Dr. Kovács Lajos. Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest

ASZTMÁS-E A GYERMEK. Dr. Kovács Lajos. Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest ASZTMÁS-E A GYERMEK Dr. Kovács Lajos Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest ASZTMA BRONCHIALE Az asztma bronchiale a légutak krónikus gyulladása, ami az esetek többségében atópiás egyéneken

Részletesebben

Citopeniák. Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák

Citopeniák. Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák Citopeniák Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák Anémia okai Fokozott pusztulás-vvt élettartam csökkenés (

Részletesebben

A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika

A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika 2012. szeptember 12. Gyomorégés = Reflux Normál Reflux Gyomorsav Nyelőcső reflux betegség

Részletesebben

Hibázunk a gyomor-bél betegeknél. Dr. Veres Gábor Bókay Gyermekklinika, Budapest 2010. május 6.

Hibázunk a gyomor-bél betegeknél. Dr. Veres Gábor Bókay Gyermekklinika, Budapest 2010. május 6. Hibázunk a gyomor-bél betegeknél Dr. Veres Gábor Bókay Gyermekklinika, Budapest 2010. május 6. Hibaforrás Figyelmetlenség Tanulságos hibák 9 éves fiú Fél év alatt 8 kg fogyás Fél éve hasmenés, görcsös

Részletesebben

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin Légzőrendszer részei - cavum nasi, orrmelléküregek - larynx - trachea - bronchi - pulmo Anatómiai áttekintés A légzés élettana Külső légzés: - O2- CO2 transzport - alveolusokban

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Analgetikumok vesekárosító hatása

Analgetikumok vesekárosító hatása Analgetikumok vesekárosító hatása Nagy Judit Harkány, 2010. Előadás vázlata Leggyakoribb vesekárosító analgetikumok Vesekárosodásra hajlamosító tényezők Analgetikumok okozta vesekárosodások leggyakoribb

Részletesebben

RAPIDAN PROGREDIÁLÓ GLOMERULONEPHRITIS ÉS LUPUS CEREBRITIS BETEGEINK KIMENETELE AFEREZISSEL KOMBINÁLT IMMUNSZUPPRESSZÍV TERÁPIA ALKALMAZÁSÁT KÖVETŐEN

RAPIDAN PROGREDIÁLÓ GLOMERULONEPHRITIS ÉS LUPUS CEREBRITIS BETEGEINK KIMENETELE AFEREZISSEL KOMBINÁLT IMMUNSZUPPRESSZÍV TERÁPIA ALKALMAZÁSÁT KÖVETŐEN RAPIDAN PROGREDIÁLÓ GLOMERULONEPHRITIS ÉS LUPUS CEREBRITIS BETEGEINK KIMENETELE AFEREZISSEL KOMBINÁLT IMMUNSZUPPRESSZÍV TERÁPIA ALKALMAZÁSÁT KÖVETŐEN Dr. Haris Ágnes, Dr. Arányi József, Bakonyvári Mariann,

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma (CAPS) diagnosztikája és sikeres immunmoduláns kezelése - esetbemutatás

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma (CAPS) diagnosztikája és sikeres immunmoduláns kezelése - esetbemutatás Katasztrófális antifoszfolipid szindróma (CAPS) diagnosztikája és sikeres immunmoduláns kezelése - esetbemutatás II. Terápiás Aferezis Konferencia Soltész Pál, Nagy-Vincze Melinda, Tarr Tünde, Győri Nikolett,

Részletesebben

Katasztrófálisantifoszfolipidantifoszfolipid

Katasztrófálisantifoszfolipidantifoszfolipid Katasztrófálisantifoszfolipidantifoszfolipid szindróma (CAPS) diagnosztikája és sikeres immunmodulánskezelése - esetbemutatás II. Terápiás Aferezis Konferencia Soltész Pál,Nagy-Vincze Melinda, Tarr Tünde,

Részletesebben

A Debreceni EOEC ÁOK, a Pécsi TE ÁOK, a Semmelweis Egyetem ÁOK, és a Szegedi TE ÁOK által összeállított anyagok alapján, és jóváhagyásukkal

A Debreceni EOEC ÁOK, a Pécsi TE ÁOK, a Semmelweis Egyetem ÁOK, és a Szegedi TE ÁOK által összeállított anyagok alapján, és jóváhagyásukkal ORVOSI DIPLOMÁHOZ KÖTHETŐ KOMPETENCIÁK (Az egyetemek által megjelölt, a gyakorlati leckekönyvben felsorolt azon készségek alapján, amelyeket a végezte megjelöléssel illettek, és amelyekre az oktató megtanította

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Gasztroenterológiai árlista

Gasztroenterológiai árlista Gasztroenterológiai árlista Gasztroenterológiai, gyermekgyógyászati szakvizsgálat ( felnőtt,gyermek 30 percenként) 11.000,-Ft Konzultáció (leletmegbeszélés vizsgálat nélkül, 15percenként ) 7.500,-Ft Kontroll

Részletesebben

Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia

Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia Előadó: Gregóczkiné Boros Nikolett kardiológia Szakmai vezető: Dr Nagy József - kardiológus főorvos Alapellátás-szakellátás összehangolt együttműködésének

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Coeliakia. Készítette: A Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Coeliakia. Készítette: A Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Coeliakia Készítette: A Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium 1. Definíció A coeliakia, gluténszenzitív enteropathia, nem trópusi

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

Nefrológia konzultáció Dr. Bense Tamás

Nefrológia konzultáció Dr. Bense Tamás Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika 2019 Nefrológia konzultáció Dr. Bense Tamás Húgyúti fertőzések felső és/vagy alsó húgyutak bakteriális invázió okozta gyulladása második

Részletesebben

Autoimmun betegségek nefrológiai manifesztációi. Dr. Studinger Péter SEMMELWEIS EGYETEM. Általános Orvostudományi Kar

Autoimmun betegségek nefrológiai manifesztációi. Dr. Studinger Péter SEMMELWEIS EGYETEM. Általános Orvostudományi Kar Autoimmun betegségek nefrológiai manifesztációi Dr. Studinger Péter 2019. SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika http://bel1.semmelweis.hu A nefrológiai

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük VI Fertőző betegségek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar FERTŐZÉSEK IDŐSKORBAN Régen vezető halálok

Részletesebben

Kérdőív. mióta (év): A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. mióta (év): A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:.. Születési dátum:. TAJ szám: Nem: férfi nő Rassz: Indiai/Ázsiai - Fehér 2. Anamnesztikus adatok - Fekete OPR BETEGSZÁM KÓRHÁZ Alkoholfogyasztás: mennyiség (g/nap): mióta

Részletesebben

A szemgödör traumás léziója fertőzéssel vagy anélkül. Gayerhosz Katalin, Ocskay László

A szemgödör traumás léziója fertőzéssel vagy anélkül. Gayerhosz Katalin, Ocskay László A szemgödör traumás léziója fertőzéssel vagy anélkül Gayerhosz Katalin, Ocskay László 7 éves fiú Anamnézisében érdemi megbetegedés nem szerepel. Három nappal ezelőtt jobb szeme kissé vérbő lett. Egy hónapja

Részletesebben

Allergia, intolerancia

Allergia, intolerancia Veresegyház.net Allergia, intolerancia Élelmiszer allergia és élelmiszer intolerancia. Mi a különbség? Az élelmiszer allergia a szervezetünk reakciója az élelmiszerekben lévő bizonyos fehérjékkel szemben.

Részletesebben

Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban

Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban Előadó: Dr. Hudák Aranka vezető főorvos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Klinikai Laboratóriuma

Részletesebben

Szûrõcsomagok. Rendelõintézetünkben az alábbi szûrõ tevékenységeket végezzük: Gastroenterológiai alapszûrés

Szûrõcsomagok. Rendelõintézetünkben az alábbi szûrõ tevékenységeket végezzük: Gastroenterológiai alapszûrés Szûrõcsomagok Szûrõvizsgálatok: általános-, manager- (alap és superior), gasztroenterológiai, superior gasztroenterológiai 1-2, hasi szervek csomag, gyulladásos bélbetegségek csomag Autóját, gépeit a tervezõ,

Részletesebben

A felszívódási zavarok okai. Felszívódási zavarok, táplálékallergia. Erjedéses hasmenések. A felszívódási zavarok tünetei

A felszívódási zavarok okai. Felszívódási zavarok, táplálékallergia. Erjedéses hasmenések. A felszívódási zavarok tünetei A felszívódási zavarok okai Felszívódási zavarok, táplálékallergia Dr. Tárnok András Maldigestio (emésztés zavara) Malabsoprtio (felszívódás zavara) Egyes esetekben mindkettő egyidőben jelen van Enzim,

Részletesebben

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen Kryoglobulinaemia kezelése Domján Gyula Semmelweis Egyetem I. Belklinika Mi a kryoglobulin? Hidegben kicsapódó immunglobulin Melegben visszaoldódik (37 C-on) Klasszifikáció 3 csoport az Ig komponens

Részletesebben

SZÍVRITMUSZAVAROK 2014.03.05. KORAI ÜTÉSEK SUPRAVENTRIKULÁRIS TACHYARITMIÁK JUNKCIONÁLIS ARITMIÁK VENTRIKULÁRIS TACHYARITMIÁK ÁTTEKINTÉS

SZÍVRITMUSZAVAROK 2014.03.05. KORAI ÜTÉSEK SUPRAVENTRIKULÁRIS TACHYARITMIÁK JUNKCIONÁLIS ARITMIÁK VENTRIKULÁRIS TACHYARITMIÁK ÁTTEKINTÉS SZÍVRITMUSZAVAROK - 2014.03.05. SUPRA SZÍV INGERÜLETVEZETŐ RENDSZERE 1 SUPRA SZÍV INGERÜLETVEZETŐ RENDSZERE 2 SUPRA A SZÍV ELEKTROMOS AKTIVÍTÁSÁNAK ÉLETTANA SUPRA 60-80 ütés /perc SZINUSZRITMUS 1. SUPRA

Részletesebben

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő Egészségnevelés Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő A kisgyermek fejlődésének adatai Súlyfejlődés: - Születési súly: átlagosan 2500-3500g - 1. hó: 300g/hó - 2-6. hó: 600g/hó - 7-12. hó: 500g/hó - Ideális súly

Részletesebben

Nehézségek a HELLP szindróma ellátásában. Budapest, Szent János Kórház Dr. Elek Fruzsina, Dr. Nyulasi Tibor

Nehézségek a HELLP szindróma ellátásában. Budapest, Szent János Kórház Dr. Elek Fruzsina, Dr. Nyulasi Tibor Nehézségek a HELLP szindróma ellátásában Budapest, Szent János Kórház Dr. Elek Fruzsina, Dr. Nyulasi Tibor HELLP szindróma A HELLP szindróma (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet count) a praeeclampsia

Részletesebben

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D Akut koronária szindróma Dr.Becker Dávid Ph.D KARDIOLÓGIA NAPJA 2012 2 napja visszatérő mellkasi fájdalmak 2 Mi látható az EKG-n? 1. normál variáns 2. ST depressio avl, V5-6 3. ST eleváció III, avf 4.

Részletesebben

Lehet, hogy szívelégtelenségem van?

Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Ez a kiadvány azért jött létre, hogy segítse önt a szívelégtelenség korai tüneteinek felismerésében. Mi a szívelégtelenség? A szívelégtelenség meghatározás nagyon ijesztőnek

Részletesebben

Szegedi Úti Akadémia

Szegedi Úti Akadémia Szegedi Úti Akadémia Továbbképzés 2016. 06. 08. Dr. Szilágyi Ibolya Allergológia ÉTELALLERGIA - ÉTELINTOLERANCIA Dr. Szilágyi Ibolya Allergológia Giuseppe Arcimboldo (1527-1593) A zöldségtermesztő Ételallergia

Részletesebben

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr.

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Domokos Gabriella Syncope: hirtelen jelentkező, eszméletvesztés, amely során a beteg

Részletesebben

Az üzleti alapon nyújtott egészségügyi szolgáltatások esetében külön szerződés alapján kedvezőbb díjazás is kiköthető.

Az üzleti alapon nyújtott egészségügyi szolgáltatások esetében külön szerződés alapján kedvezőbb díjazás is kiköthető. A szakorvosi és egyéb ellátások térítési díjai Az üzleti alapon nyújtott egészségügyi szolgáltatások esetében külön szerződés alapján kedvezőbb díjazás is kiköthető. Kontroll vizsgálat Valamennyi szakorvosi

Részletesebben

Cyanosissal járó gyakori veleszületett szívhibák

Cyanosissal járó gyakori veleszületett szívhibák Cyanosissal járó gyakori veleszületett szívhibák Dr. Horváth Zsóka SE I.sz. Gyermekklinika Kötelező csecsemő- és gyermekgyógyász szinten-tartó tanfolyam 2013.11.23 Congenitalis vitiumok előfordulási

Részletesebben

Szívsebészet - veleszületett szívbetegségek. PTE Általános Orvostudományi Kar Szívgyógyászati Klinika. A szív embryogenesise

Szívsebészet - veleszületett szívbetegségek. PTE Általános Orvostudományi Kar Szívgyógyászati Klinika. A szív embryogenesise Szívsebészet - veleszületett szívbetegségek PTE Általános Orvostudományi Kar Szívgyógyászati Klinika A szív embryogenesise 1 A magzati keringés A magzati keringés átalakulása 2 A veleszületett szívhibák

Részletesebben

Fáj a szívem. azaz: a mellkasi fájdalom. Dr. Horváth Erszébet MELLKASI FÁJDALOM. Légzőszervi Váz-izom Gastrointestinalis Egyéb Idiopathiás

Fáj a szívem. azaz: a mellkasi fájdalom. Dr. Horváth Erszébet MELLKASI FÁJDALOM. Légzőszervi Váz-izom Gastrointestinalis Egyéb Idiopathiás Fáj a szívem azaz: a mellkasi fájdalom Dr. Horváth Erszébet Functionalis Organicus Cardialis Extracardialis Légzőszervi Váz-izom Gastrointestinalis Egyéb Idiopathiás 1 Functionalis -pszichés -izomláz/megerőltetés

Részletesebben

A szepszis antibiotikum-terápiája

A szepszis antibiotikum-terápiája Szepszis A gondot okozó ellenség! A szepszis antibiotikum-terápiája Dr. Székely Éva Szent László Kórház AITSZME Tudományos Napok, Budapest 2008. október 29. A szepszis kezelésének összetevői A fertőzésforrás

Részletesebben

Coeliakia. Colitis ulcerosa

Coeliakia. Colitis ulcerosa 2017 / 2018 II. félév / 3. gyakorlat Coeliakia Crohn betegség Colitis ulcerosa Pseudomembranosus colitis Semmelweis Egyetem II. Sz. Patológiai Intézet COELIAKIA = Gluténszenzitív enteropathia SIKÉRTÖRTÉNET

Részletesebben

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika Fizikálsi status inspectio, palpatio, percussio, auscultatio Funkcionális vizsgálatok

Részletesebben

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08 Belgyógyászati Tantermi előadás F.O.K. III. évfolyam, II. félév Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08 1 Miről lesz szó? AKUT KERINGÉSI ELÉGTELENSÉG THROMBOSISOK.

Részletesebben

A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

A PITVARI ÉS KAMRAI TERHELTSÉG EKG JELEI. Dr. Szabados Eszter

A PITVARI ÉS KAMRAI TERHELTSÉG EKG JELEI. Dr. Szabados Eszter A PITVARI ÉS KAMRAI TERHELTSÉG EKG JELEI Dr. Szabados Eszter A sinus eredetű P hullám A P hullám a pitvari depolarisatio jele A sinus csomó tevékenység nem látszik A pitvari depolarisatio iránya jobb-bal,

Részletesebben

Glomerulopathiák: klinikai szindrómák és szövettani diagnózis kapcsolata

Glomerulopathiák: klinikai szindrómák és szövettani diagnózis kapcsolata Glomerulopathiák: klinikai szindrómák és szövettani diagnózis kapcsolata Dr. Remport Ádám Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika 2017.09.21. Glomeruláris betegségek felosztása. Primer

Részletesebben

Riadó sorszám: Donorlekérdező. ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem:

Riadó sorszám: Donorlekérdező. ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem: Donorlekérdező Donorjelentés időpontja: ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem: Fertőző betegségek kizárása céljából végzett (* kötelező) vizsgálatok HIV Ag/Ab* Anti-HCV* HBsAg* Anti-TP* Anti-HBc*

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

Mit lehet tudni az allergiákról általában?

Mit lehet tudni az allergiákról általában? Az allergiás emberek száma minden generációban évről-évre nő. A sokak életét megkeserítő megbetegedésnek sok formája ismert, bár manapság leginkább a légúti tünetek okozó allergiákról és azok kezelésére

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor 1. Az eszméletlen beteg az eszmélet és a tudat fogalma az eszméletlenség és kóma okai fokozatai, felosztások az eszméletlenség okai ápolási

Részletesebben

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Melyik autoimmun betegség érinti a szülőképes nőket? Izületi betegségek : RA, SLE Pajzsmirigy betegségek: Kevert

Részletesebben

Májátültetés. Szınyi László. I. Sz. Gyermekklinika Budapest. 3/24/2009 XII. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképzı Tanfolyam

Májátültetés. Szınyi László. I. Sz. Gyermekklinika Budapest. 3/24/2009 XII. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképzı Tanfolyam Májátültetés Szınyi László I. Sz. Gyermekklinika Budapest 1 2 3 4 5 6 A májátültetés indikációi Krónikus, végállapotú májbetegség. Cholestasissal járó májbetegség. Máj eredető öröklıdı anyagcsere-betegség.

Részletesebben

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Fülöp Eszter A syncope hirtelen jelentkező, átmeneti jellegű eszméletvesztés, amely során a beteg elveszti a posturalis

Részletesebben

HOGY VAGY TESZTCSOMAGOK /általános állapot vizsgálat/

HOGY VAGY TESZTCSOMAGOK /általános állapot vizsgálat/ FONTOS! A CSOMAGAJÁNLATOK NEM TARTALMAZZÁK AZ EGYSZERI VÉRVÉTEL /2000.- Forintos/ DÍJÁT! HOGY VAGY TESZTCSOMAGOK /általános állapot vizsgálat/ Általános állapotfelmérés MINIMÁL csomag CENTRUM-LAB Teljes

Részletesebben

Biológiai terápia IBD-ben, háziorvosi teendők

Biológiai terápia IBD-ben, háziorvosi teendők Cseh Áron Biológiai terápia IBD-ben, háziorvosi teendők Semmelweis Egyetem, I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyulladásos bélbetegség (IBD) IBD incidenciája 7,5/100.000 lakos (HUPIR) Gyermekkorban Crohn

Részletesebben

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer Dengue-láz Dr. Szabó György Pócsmegyer Történelem Az ókori Kínában leírták. 1906-ban igazolták, hogy szúnyog terjeszti a betegséget. 1907-ben igazolták, hogy vírus. A II. világháború után kezdett megvadulni

Részletesebben

Szerzett vérképeltérések a gyermekkorban

Szerzett vérképeltérések a gyermekkorban Szerzett vérképeltérések a gyermekkorban Dr. Kovács Gábor PhD egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. Gyermekklinika, Budapest A vérkép automaták tükrében Malt train med II/30 ANEMIÁK Az anemia diagnózisa

Részletesebben

Anamnesztikus adatok

Anamnesztikus adatok Név:. Dátum: Születési idő:. TAJ szám:. Telefonszám: Foglalkozás (ülő, fizikai, egyéb):.. Legmagasabb iskolai végzettség: Testsúly Testmagasság Vérnyomás Derék körfogat Csípő körfogat Ascites Hepatikus

Részletesebben