jogok Szerzői jogok Idézés és plágium Foglalkozási terv 7. évfolyamos tanulók számára időtartam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "jogok Szerzői jogok Idézés és plágium Foglalkozási terv 7. évfolyamos tanulók számára időtartam"

Átírás

1 ! Szerzői Idézés és plágium Foglalkozási terv 7. évfolyamos tanulók számára időtartam 1x45

2 Idézés és plágium 2 A FOGLALKOZÁS CÉLJA Az óra két fontos gondolatra kívánja ráirányítani a tanulók figyelmét. Egyrészt arra, hogy a szabályozott módon történő idézés a szerzői művek szabad felhasználásának egyik lehetséges formája. Másrészt pedig arra, hogy a szerző és a forrás megjelölése nélküli idézés lényegben a lopás egyik formája, amely elítélendő cselekedet. KERETTANTERVI KAPCSOLÓDÁSOK A modul az osztályfőnöki órán való felhasználás mellett, beilleszthető az erkölcstan és az informatika tantárgy anyagába, az alábbi tematikai egységekhez kapcsolódóan: 5-6. évfolyam Informatika Helyem a világban (Órakeret: 11 óra) Új technikák, új szabályok 5-6. évfolyam Vizuális kultúra Az információs társadalom (5) (Órakeret: 6 óra) Az információkezelés jogi és etikai vonatkozásai (5.1.) Könyvtári informatika (6) (Órakeret: 6 óra) ELŐKÉSZÍTÉS A számkártyákat megfelelő mennyiségben ki kell nyomtatni, és szét kell vágni a csoportalkotáshoz. A szócédulákat megfelelő nagyságban ki kell nyomtatni, szét kell vágni és az egyes mondatokhoz tartozó cédulákat bele kell tenni egy-egy borítékba. A többi szöveges segédletet is ki kell nyomtatni megfelelő mennyiségben. SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK Csoportonként egy tekercs cellux ragasztó és egy-egy olló. Ragasztógyurma. SEGÉDLETEK 1. Számkártyák a csoportalkotáshoz: 1-től 6-ig összesen olyan mennyiségben, amekkora az osztály létszáma. 2. Borítékokban elhelyezett hat sorozat szócédula, amelyekből a foglalkozás leírásában szereplő mondatok rakhatók ki. 3. A Cambridge-i Egyetem plágiumra vonatkozó szabályainak magyar nyelvű kivonata hat példányban kinyomtatva. 4. A Cambridge-i Egyetem plágiumra vonatkozó szabályainak feldolgozását segítő feladatlap hat példányban kinyomtatva. 5. A feladatlap megoldásainak leírása tanári segédlet. 6. Szakmai melléklet a tanár számára az idézés kérdéseiről.

3 Idézés és plágium 3 A FOGLALKOZÁS FELÉPÍTÉSE Az idézet fogalma Ki mennyire emlékszik? A tanár megkéri a gyerekeket, hogy hang nélkül találják ki, milyen szóra gondol. Mi az, aminek a jelentése a következő: Más emberek megnyilatkozásainak vagy alkotásainak elismételt része. Mindenki leírja a megfejtését, majd hangosan egyeztetik azokat. Végül a tanár közli, hogy ezen az órán arról fognak beszélgetni, miként használhatjuk fel mások gondolatait, illetve alkotásait a saját mondanivalónk megfogalmazásakor. Az idézés fő szabályai A gyerekek húznak egy-egy számkártyát (1-től 6-ig), s akikhez azonos szám került, azok csoportot alkotnak. Minden csoport kap egy borítékot, amelyben szócédulák vannak. A szavakból a következő csoportonként eltérő értelmes mondatok rakhatók ki: (1) Egy mű részletét a forrás megjelölésével bárki szabadon idézheti. (2) Az idézés a művek felhasználásának népszerű és elterjedt formája. (3) Idézni szó szerint és tartalmi összefoglalással egyaránt lehet. (4) Az idézés nem torzíthatja el a művek eredeti tartalmát. (5) Az idézetnek felismerhetően el kell különülnie a mű többi résztől. (6) Idézéskor fel kell tüntetni az idézett mű szerzőjét és forrását. A tanár a csoportok között járkálva ellenőrzi a megoldásokat, s azoknak, akik kész vannak, ad egy tekercs celluxot, amivel a gyerekek csíkokká ragasztják össze a mondataikat. Az állításokat a csoportszámok sorrendjében felerősítik a táblára. Az osztályközösen értelmezi az egyes állításokat. A tanár a szakmai melléklet alapján szükség szerint kiegészítéseket fűz ehhez. Végül a gyerekek összefoglalják mindazt, amit az idézés és a források megjelölésének szabályairól korábban tanultak, s amit saját munkájuk során is alkalmazniuk kell. Megjegyzés A szócédulákat elég nagy méretben érdemes elkészíteni ahhoz, hogy a táblára felerősített mondatok távolról is jól láthatók legyenek. Az idézés és a forrásmegjelölés szabályai a kerettantervek szerint gyakran előkerülnek a gyerekek különféle óráin. Ezért itt valószínűleg elegendő a meglévő ismeretek felelevenítése, rendszerezése és megerősítése. II. Új ismeretek és fejlesztő gyakorlatok Miért kell megadni a forrásokat? A csoportok válaszokat gyűjtenek arra a kérdésre, hogy szerintük miért kell megadni egy idézet esetében a forrásokat. A szóvivők megosztják a felmerült gondolatokat az osztály egészével, a tanár pedig minden új elemet rögzít a táblán. Végül közösen megerősítik, hogy mások gondolatainak forrásmegjelölés nélküli felhasználása ugyanúgy lopásnak tekinthető, mint ha valakinek a tárgyait tulajdonítjuk el. A tanár elmondja azt is, hogy ezt a vétséget idegen szóval plágiumnak nevezik, s e latin eredetű szó egykori jelentése: embert rabolni.

4 Idézés és plágium 4 A plágium tilalma A tanár beszél róla, hogy mások szellemi termékének sajátként való feltüntetését az egyetemeken és a tudományos életben különösen szigorúan ítélik meg. Ezt sok helyen írásban rögzített szabályok is tiltják. Ezután minden csoport kap feladatlapot és egy példányt a Cambridge-i Egyetem plágiumra vonatkozó általános szabályainak magyar nyelvű kivonatából. A szöveget minden csoportban annyi részre vágják, ahány tagja van az adott csoportnak. Mindenki elolvassa a maga részletét, majd közösen keresnek választ a feladatlap kérdéseire. Ha elkészültek, kérdésenként és váltott megszólalással haladva, közösen ellenőrzik a megoldások helyességét. Megjegyzés Ha van rá idő, ezen a ponton érdemes beszélgetni a gyerekekkel arról is, hogy vajon mi az oka a plagizálás szigorú megítélésének? S ők személy szerint egyetértenek-e ezzel, vagy sem? Kivételek az idézés szabadsága alól Érdekességképpen a tanár elmondja, hogy van néhány kivétel az idézés általános szabadsága alól. Így például tiltja a jog dalok refrénjeinek idézetként való beépítését más zenei művekbe. De ugyanez a helyzet a képző- és iparművészeti alkotások, valamint a fényképek részleteinek új művekbe való beillesztésével. Ezt csak abban az esetben szabad megtenni, ha a szerző engedélyt adott rá. III. Lezárás Idézetek a tankönyvekben Házi feladatként azt kapják a tanulók, hogy találjanak bármelyik saját tankönyvükben egy helyesen, illetve egy nem megfelelő formában megjelenő szöveges idézetet. Írják le ezt, s mindkét esetben jelöljék is meg szabályos módon, hogy melyik könyv hányadik oldaláról származik az adott idézet.

5 Idézés és plágium 1 Számkártyák csoportalkotáshoz

6 Idézés és plágium 2 Szócédulák Útmutatás a tanár számára Az alábbi mondatok szavait úgy érdemes kinagyítani és kinyomtatni, hogy az egymáshoz tartozó elemeket rendezett formában csíkká lehessen majd összeragasztani. Méretük pedig lehetővé tegye, hogy a szöveg távolról is olvasható legyen. (1) Egy mű részletét a forrás megjelölésével bárki szabadon idézheti. (2) Az idézés a művek felhasználásának népszerű és elterjedt formája.

7 Idézés és plágium 3 (3) Idézni szó szerint és tartalmi egyaránt összefoglalással lehet. (4) Az idézés nem torzíthatja el a művek eredeti tartalmát.

8 Idézés és plágium 4 (5) Az idézetnek felismerhetően el kell különülnie a mű többi résztől. (6) Idézéskor fel kell tüntetni az idézett mű szerzőjét és forrását.

9 Idézés és plágium 5 Kivonat A Cambridge-i Egyetem plagizálásra vonatkozó Általános nyilatkozatából (2015) Tanulói segédlet Az alábbi nyilatkozatot a General Board a Board of Examinations és a Board of Graduate Studies testületeivel együttműködve jelentette meg az Egyetem a diákok, a vizsgáztatók és a felügyelők informálása céljából. Ezt az általános útmutatást az egyetemi karok és tanszékek további szempontokkal egészíthetik ki saját kurzusaik speciális igényei szerint. A plagizálás azt jelenti, hogy valaki sajátjaként ad be egy olyan anyagot, amelyet részben vagy teljes egészében mások munkájából vett át. Anélkül, hogy megfelelő módon hivatkozna az átvett anyagok forrásaira. Az ilyen magatartás sérti a tudományos munka normáit és a tudományos teljesítmény gyengeségére utal függetlenül attól, hogy fennáll-e a csalás szándéka, vagy sem. Példák a plagizálásnak tekinthető másolásra (mások nyelvezetének és/vagy gondolatainak sajátként való felhasználására): szó szerinti idézés mások munkáiból a forrás megfelelő jelölése nélkül; mások munkájának kis átalakítással (néhány szó megváltoztatásával vagy a mondatok szórendjének módosításával) való felhasználása a forrás jelölése nélkül; mások gondolatainak tartalmi átvétele a szerzőre való megfelelő hivatkozás nélkül; részletek beépítése mások munkáiból (pl. közös kutatási eredményekből vagy tanulmányokból) anélkül, hogy világosan kiderülne, kik vettek részt az eredeti munka megvalósításában. Plagizálásnak tekinthető az is, ha feladata megoldása során egy diák együttműködik bárkivel beleértve ebbe akár diáktársát is, aki nem részese a közös munkának (vagyis: amikor az ilyen együttműködés rejtve vagy tiltva van). Munkájában a diáknak mindig hivatkoznia kell arra, ha valamilyen közös forrást használt fel, amelynek létrehozásában rajta kívül mások is közreműködtek. S ugyanígy, jeleznie kell azt is, ha írásbeli munkájának nyelvére vagy stílusára vonatkozóan kapott számottevő segítséget bárkitől. Plagizálás jöhet létre az alábbi források és médiatípusok átvételével is: szövegek, illusztrációk, zenei motívumok, matematikai levezetések, számítógépes kódok felhasználásával; honlapokról vagy egyéb médiaforrásból letöltött, illetve átvett anyagok felhasználásával; még nem publikált kéziratok, előadásokon kiosztott segédeszközök vagy más diákok által készített anyagok felhasználásával. A mások munkájára való hivatkozás megfelelősége (referencia megadása, lábjegyzet vagy hasonló utalás készítése) lényeges összetevőjét képezheti a leadott munkák értékelési szempontjainak. Az egyetemi karok és tanszékek feladata, hogy útmutatókat tegyenek közzé arra vonatkozóan, pontosan mit várnak el a diákoktól az írásbeli munkáikban megjelenő hivatkozások terén. A diákoknak pedig meg kell ismerniük ezeket az útmutatókat, s aláírásukkal is hitelesíteniük kell, hogy ez megtörtént. Ha valamit nem értenek, a Director of Studies, a Course Director vagy a Supervisor testületekhez fordulhatnak kérdéseikkel. E tájékozódást követően, értékelésre beadott munkáikat az útmutatóban rögzített elvek szerint kell elkészíteniük. Ha egy diák nem tartja be munkáiban a tudományos hivatkozás előírt normáit, az hátrányosan befolyásolhatja írásbeli munkáinak értékelését. Ha felmerül a gyanúja annak, hogy valaki tisztességtelen eszközöket használt, az ilyen eset a University Courts vagy egyéb fegyelmi testület elé vihető. E testületek széles jogkörrel rendelkeznek a büntetések kiszabása terén. Azokat, akik tisztességtelen eszközöket használtak, akár az egyetemről is kizárhatják, illetve érvényteleníthetik korábban megszerzett tudományos fokozataikat. Forrás: (A letöltés időpontja: )

10 Idézés és plágium 6 A plagizálás tilalma a Cambridge-i Egyetemen Tanulói segédlet Válaszoljatok az alábbi kérdésekre a szöveges forrás alapján. 1. Kiknek szól az egyetem nyilatkozata? 2. Mit jelent a plagizálás fogalma az egyetemen? 3. Mit kell tennie annak a diáknak, aki dolgozatában mások gondolatait kívánja felhasználni, nem szó szerinti idézet formájában? 4. Felhasználhat-e egy diák saját dolgozatában olyan kutatási eredményeket, amelyeket nem önállóan, hanem másokkal közösen ért el? 5. Elfogadható-e, ha valaki úgy idéz más valaki munkájából, hogy átalakítja az eredeti szöveget, és nem jelöli meg annak forrását? 6. Elfogadható-e, ha egy diák más valaki olyan művét használja fel hivatkozás nélkül, ami korábban még nem jelent meg a nyilvánosság előtt? 7. Csak szövegekre vonatkozik a megfelelő hivatkozás elvárása? 8. Honnan tudhatják a diákok, hogy mit vár el tőlük az egyetem abban az esetben, ha mások munkáinak eredményeit is felhasználják saját dolgozataik elkészítése során? 9. Milyen következményei lehetnek annak, ha valaki nem tartja be az egyetem elvárásait a másoktól átvett gondolatok idézése során?

11 Idézés és plágium 7 A plagizálás tilalma a Cambridge-i Egyetemen A csoportos feladatlap megoldásai 1. Kiknek szól az egyetem nyilatkozata? Diákoknak, vizsgáztatóknak és felügyelőknek. 2. Mit jelent a plagizálás fogalma az egyetemen? Azt, hogy valaki a sajátjaként ad be az egyetemen egy olyan anyagot, amelyet részben vagy teljes egészében mások munkájából vett át. Anélkül, hogy megfelelő módon hivatkozna az átvett anyagok forrására. 3. Mit kell tennie annak a diáknak, aki dolgozatában mások gondolatait kívánja felhasználni, nem szó szerinti idézet formájában? Az egyetem által előírt módon hivatkozni kell az adott gondolat szerzőjére. 4. Felhasználhat-e egy diák saját dolgozatában olyan kutatási eredményeket, amelyeket nem önállóan, hanem másokkal közösen ért el? Igen, ha az együttműködést nem tiltotta semmi. De írásából pontosan ki kell derülnie, hogy kik vettek részt rajta kívül az adott munka megvalósításában. 5. Elfogadható-e, ha valaki úgy idéz más valaki munkájából, hogy átalakítja az eredeti szöveget, és nem jelöli meg annak forrását? Nem. Az idézésnek ez a formája is plágiumnak számít. 6. Elfogadható-e, ha egy diák más valaki olyan művét használja fel hivatkozás nélkül, ami korábban még nem jelent meg a nyilvánosság előtt? Nem. Ez is ugyanúgy vétségnek tekinthető, mint ha már megjelent műből idézne ilyen módon. 7. Csak szövegekre vonatkozik a megfelelő hivatkozás elvárása? Nem. Az előírásoknak megfelelő módon kell hivatkozni bármilyen más forrás (kép, hang, honlap, programelem stb.) felhasználására. 8. Honnan tudhatják a diákok, hogy mit vár el tőlük az egyetem abban az esetben, ha mások munkáinak eredményeit is felhasználják saját dolgozataik elkészítése során? Kötelező elolvasniuk saját egyetemi tanszékük ezzel kapcsolatos tájékoztatóját. S alá is kell írniuk, hogy ezt megtették. 9. Milyen következményei lehetnek annak, ha valaki nem tartja be az egyetem elvárásait a másoktól átvett gondolatok idézése során? A vétség súlyosságától függően: Munkájára gyengébb értékelést kaphat. Fegyelmi bizottság elé kerülhet. Kizárhatják az egyetemről. Megfoszthatják korábbi tudományos fokozataitól.

12 Idézés és plágium 8 5. Idézés (ismétlés: személyiségi ) A mű részletét - az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben és az eredetihez híven - a forrás, valamint az ott megjelölt szerző megnevezésével bárki idézheti. Az idézés a művek felhasználásának egy igen népszerű, elterjedt formája, amely azonban nem az egész mű felhasználását jelenti, hanem egyszerre mindig csak egy kis részletről van szó, így pl. egy regény egy mondatáról, esetleg egy bekezdéséről, vagy egy zeneszám valamely zenei motívumáról. Természetesen ha az idéző mű műfaja ezt követeli, akár részletekben az egész idézett mű is felhasználható (pl. egy verselemzés esetében), de ilyen esetben is igaz az, hogy csak részletekben kerülhet bele az idéző műbe. Az idézésnek az eredeti műhöz híven kell megtörténnie, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy szó szerint kell idézni. Arra is van lehetőség, hogy egy mű adott részének az összefoglalásaként kerüljön idézésre. A hűség ebben az esetben a tartalmi megfelelést jelenti, vagyis az idézés eredménye nem lehet az, hogy a közönségben eltérő kép alakuljon ki arról, hogy az idézett műnek mi volt a tartalma. Az idézetnek mindig felismerhetőnek kell lennie, vagyis annak, aki az egész művet érzékeli, képesnek kell lennie arra, hogy elkülönítse a máshonnan idézett részt a mű többi részétől. Ezt szolgálja az, hogy az idézésnél mindig fel kell tüntetni az idézett mű szerzőjét és a forrását. Ez egy irodalmi műnél viszonylag egyszerű, a szövegbe bele kell írni, hogy az adott idézet kitől származik. Zeneműveknél a kottában, vagy a lemez borítóján történhet meg az idézett szerző és a mű forrásának megjelölése. Az idézett mű szerzőjét és forrását akkor is fel kell tüntetni, ha a mű egyébként már nem védett, így pl. egy Shakespeare-sor idézése után is mindig meg kell jelennie az idézés forrásának és nem állhat ott más neve. Vannak azonban kivételek az idézés szabadsága alól. Így például a bírói gyakorlat nem tekinti idézhetőnek a dalok refrénjeit, arra hivatkozással, hogy ezek annyira erősen kötődnek az adott zeneműhöz, hogy másban való megjelenésükhöz mindenképp kell az eredeti szerző hozzájárulása. A jogi szabályozás kifejezetten tiltja a képzőművészeti, fotóművészeti és iparművészeti alkotásból való idézést. Tehát ha valaki egy másik műbe egy létező festmény, fotó részletét szeretné beilleszteni, ahhoz mindenképp kell a szerző engedélye.

Etikus publikálás: Plágium

Etikus publikálás: Plágium Etikus publikálás: Plágium Forrás: Roig, Miguel. (2006). Avoiding plagiarism, self-plagiarism, and other questionable writing practices: A guide to ethical writing. Etikus publikálás: jellemzők és alapelvek

Részletesebben

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03 SZKB_105_03 Titkok a Titkok Kamrájából 1. Én és a MÁSIK mások helyzetének, érzelmeinek, rejtett mondanivalójának megértése modul szerzõi: ndóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI

Részletesebben

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 2012 Témaválasztás A téma választható a megadott témajegyzék vagy egyéni ötlet alapján. A témaválasztást legkésőbb március 31-ig jelezni

Részletesebben

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint CD lejátszó

Részletesebben

Forrásmegjelölés a portfólióban 1.0* Szakál Ferenc Pál

Forrásmegjelölés a portfólióban 1.0* Szakál Ferenc Pál Forrásmegjelölés a portfólióban 1.0* Szakál Ferenc Pál Miért fontos? Hogy miért fontos minden munkánk esetében mindig megadni a felhasznált forrásokat, abba nem megyek bele, elég nyilvánvaló. A kérdés

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A HATOSZTÁLYOS KÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA

JELENTKEZÉSI LAP KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A HATOSZTÁLYOS KÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA JELENTKEZÉSI LAP KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A HATOSZTÁLYOS KÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA Általános rész A felvételi eljárásban részt vevő tanuló tetszőleges számú Jelentkezési lapot állíthat ki. Egy Jelentkezési

Részletesebben

Etikai Kódex az Eötvös Loránd Tudományegyetem polgárai számára

Etikai Kódex az Eötvös Loránd Tudományegyetem polgárai számára Etikai Kódex az Eötvös Loránd Tudományegyetem polgárai számára Preambulum Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az európai hagyományokra épülő minőségi felsőoktatás és kutatás érdekeit szolgálja, küldetése

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL SOPRON 2012 Tartalomjegyzék A Szabályzat tárgyi hatálya... 3 A Szabályzat célja... 3 A plágium fogalma... 3 A plágium szankcionálása... 4

Részletesebben

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan.

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan. III. ÓRATERV A III. kooperatív óra terve A műveltségi terület/kompetenciaterület neve: magyar nyelv és irodalom Az évfolyam: 8. évfolyam Az óra címe: A szóbeli kommunikáció fejlesztése 3. Az óra célja

Részletesebben

A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS

A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS A tudományos írásművek fajtái Tudományos igényű cikk (rövidebb) Tudományos tanulmány (hosszabb) Tudományos könyv Tudományos igényű dolgozat (pl. szakdolgozat

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a. Diplomamunka

TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a. Diplomamunka TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a Diplomamunka szerkesztéséről, alakjáról és beadásáról 1. Tartalmi követelmények A diplomamunka a fizikus MSc hallgatónak a témavezető irányításával elért önálló kutatási,

Részletesebben

MOME FELVÉTELI ELJÁRÁS (BA SZAKOK) A TÁRHELY ELÉRHETŐSÉGE: A FELTÖLTÉS IDŐSZAKA:

MOME FELVÉTELI ELJÁRÁS (BA SZAKOK)   A TÁRHELY ELÉRHETŐSÉGE: A FELTÖLTÉS IDŐSZAKA: MOME FELVÉTELI ELJÁRÁS (BA SZAKOK) A MOME TERVEZŐGRAFIKA ALAPKÉPZÉSÉN ELEKTRONIKUS FORMÁBAN BEADANDÓ, AZ ELŐÍRT FELADAT OTTHONI MEGOLDÁSÁT ÉS EDDIGI SZAKMAI MUNKÁKAT (PORTFÓLIÓ) TARTALMAZÓ FELVÉTELI ANYAG

Részletesebben

Tanítási gyakorlat. 2. A tanárok használják a vizuális segítséget - képeket adnak.

Tanítási gyakorlat. 2. A tanárok használják a vizuális segítséget - képeket adnak. 1. szakasz - tanítási módszerek 1. A tananyagrészek elején megkapják a diákok az összefoglalást, jól látható helyen kitéve vagy a füzetükbe másolva mindig elérhetően, hogy követni tudják. 2. A tanárok

Részletesebben

Szerzői jog mindenkinek

Szerzői jog mindenkinek Szerzői jog mindenkinek Disszeminációs Tréning Erasmus Közalapítvány Budapest, 2019. szeptember 24. Dr. Lábody Péter A szerzői jogi védelem tárgya Két feltétel: Irodalom/tudomány/művészet területén létrehozott

Részletesebben

2017. Kitöltési útmutató

2017. Kitöltési útmutató Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere (KIFIR) JELENTKEZÉSI LAP a 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokba egyénileg jelentkezők, és a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem

Részletesebben

MIT CSINÁL EGY SZOCIÁLIS MUNKÁS?

MIT CSINÁL EGY SZOCIÁLIS MUNKÁS? POLGÁR A DEMOKRÁCIÁAN MIT CSINÁL EGY SZOCIÁLIS MUNKÁS? A SZOCIÁLIS PROLÉMÁKRÓL DIÓHÉJAN Készítette: Tomory Ibolya és inder Mátyás SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA 8. ÉVFOLYAM SZKA208_45

Részletesebben

2. A választott kerettanterv feletti óraszám, a nem kötelező tanórai foglalkozások

2. A választott kerettanterv feletti óraszám, a nem kötelező tanórai foglalkozások 2. A választott kerettanterv feletti óraszám, a nem kötelező tanórai foglalkozások Iskolánk nevelőtestülete úgy döntött, hogy a 10%-os szabad órakeretet osztálytípusoktól függően osztja fel a tantárgyak

Részletesebben

Plágium, vagy mások eredményeinek

Plágium, vagy mások eredményeinek Plágium, vagy mások eredményeinek összefoglalása? Egy kutató tűnődései Kollár István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tartalom kísérlet a definícióra miért baj? mit keresünk? magyarul plusz

Részletesebben

Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP Kitöltési útmutató

Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP Kitöltési útmutató Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP Kitöltési útmutató A Jelentkezési lapok kétoldalas másolatként másolhatók. Csak azok a Jelentkezési lapok használhatók,

Részletesebben

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP A 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokba egyénileg jelentkezők, és a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem lévő,

Részletesebben

a gyermek jogai és az unicef

a gyermek jogai és az unicef P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n a gyermek jogai és az unicef Készítette: Tomory Ibolya SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 9. ÉVFOLYM SZK_209_37 tanári a gyermekek jogai és az unicef

Részletesebben

Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszere

Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszere Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP Kitöltési útmutató A Jelentkezési lapok kétoldalas másolatként másolhatók. Csak azok a Jelentkezési lapok használhatók,

Részletesebben

SEGÍTŐ SZOLGÁLATOK, SEGÍTŐ SZAKEMBEREK

SEGÍTŐ SZOLGÁLATOK, SEGÍTŐ SZAKEMBEREK POLGÁR A DEMOKRÁCIÁBAN SEGÍTŐ SZOLGÁLATOK, SEGÍTŐ SZAKEMBEREK Készítette: Sallai Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA 8. ÉVFOLYAM SZKA208_48 612 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Tisztelt Lektor Úr/Asszony! Egy tudományos dolgozat bírálatára szóló felkérés a lektor tudományos munkásságának elismerése. Egy folyóirat szakmai reputációja jelentős

Részletesebben

Szerzői vagyoni jogok és jogkezelés

Szerzői vagyoni jogok és jogkezelés Szerzői vagyoni jogok és jogkezelés 2011. november 7. Dr. Tóth Péter Benjamin -MOME A szerzői jogi kérdés: Ha van előttem egy szellemi termék, és azt valahogyan használni, hasznosítani szeretném: kell

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar. Szakdolgozat-konzultációval és szakdolgozat-készítéssel kapcsolatos információk

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar. Szakdolgozat-konzultációval és szakdolgozat-készítéssel kapcsolatos információk Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szakdolgozat-konzultációval és szakdolgozat-készítéssel kapcsolatos információk Szakdolgozattéma-választás, konzultációk: szakdolgozattéma-választás

Részletesebben

Az actiumi csata modellezése

Az actiumi csata modellezése P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n Tarsolyodban a marsallbot z actiumi csata modellezése Készítette: Erdei Erika, Kabdebó Ferenc és Ur nita SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 9. ÉVFOLYM

Részletesebben

A szellemi munka technikájának tanítása Zenei gyűjtemény felhasználásával

A szellemi munka technikájának tanítása Zenei gyűjtemény felhasználásával A szellemi munka technikájának tanítása Zenei gyűjtemény felhasználásával Alternatív cím Egy szellemi termék előállításának technikája és annak tanítása A könyvtárhasználati ismeretek témakörei Dokumentumismeret

Részletesebben

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények HELYI TANTERV Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények A különböző tantervek bevezetési ütemezése Az osítása

Részletesebben

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP A 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokba egyénileg jelentkezők, és a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem lévő,

Részletesebben

SZKA_210_19. Vegyületek az asztalunkon

SZKA_210_19. Vegyületek az asztalunkon SZKA_210_19 Vegyületek az asztalunkon TANULÓI VEGYÜLETEK AZ ASZTALUNKON 10. ÉVFOLYAM 239 19/1A A TANTÁRGYAK NÉPSZERÛSÉGE ISKOLAI FELMÉRÔ LAP Útmutató a felmérést végzôk számára: 1. Amikor bementek az

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET II. A VIZSGA LEÍRÁSA

MŰVÉSZETTÖRTÉNET II. A VIZSGA LEÍRÁSA MŰVÉSZETTÖRTÉNET II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható. Nyilvánosságra

Részletesebben

Az eljáró tanács szakvéleménye meghozatalakor kizárólag a megkereséshez csatolt DVD és kötet alapján hozta meg szakvéleményét.

Az eljáró tanács szakvéleménye meghozatalakor kizárólag a megkereséshez csatolt DVD és kötet alapján hozta meg szakvéleményét. A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A szakvélemény címe: Balettprodukció és irodalmi mű viszonya Ügyszám: SZJSZT 16/14. A szakvélemény szövege A megbízó által feltett kérdések: 1. A Balettprodukció

Részletesebben

A marokvilág hiányzó etikettje

A marokvilág hiányzó etikettje SZK_211_19 p o l g á r a d e m o k r á c i á b a n marokvilág hiányzó etikettje modul szerzője: Sallai Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 11. ÉVFOLYM 264 Szociális, életviteli és környezeti

Részletesebben

A KÖZÉPKORI VÁROSOK KÖLTSÉGVETÉSI VITÁJA

A KÖZÉPKORI VÁROSOK KÖLTSÉGVETÉSI VITÁJA P O L G Á R D E M O K R Á C I Á B N KÖZÉPKORI VÁROSOK KÖLTSÉGVETÉSI VITÁJ modul szerzôje: Magasi ndrás SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM SZK_210_10 TNÁRI KÖZÉPKORI VÁROSOK KÖLTSÉGVETÉSI

Részletesebben

II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 75 pont 75 pont 75 pont 75 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgáztató intézmény biztosítja Nyomtatott

Részletesebben

ÖLTÖNY VAGY OVERALL? 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_35. A modul szerzôje: Bányai László

ÖLTÖNY VAGY OVERALL? 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_35. A modul szerzôje: Bányai László P O L G Á R D E M O K R Á C I Á B N ÖLTÖNY VGY OVERLL? modul szerzôje: Bányai László SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM SZK_210_35 TNÁRI ÖLTÖNY VGY OVERLL? 10. ÉVFOLYM 441 MODULVÁZLT

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint CD lejátszó

Részletesebben

Szakkönyvek és tankönyvek on-line környezetben

Szakkönyvek és tankönyvek on-line környezetben Szakkönyvek és tankönyvek on-line környezetben dr. Legeza Dénes Szerzői Jogi Szakértő Testület Szerzői Jogi Főosztály Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Online környezet Szakkönyv (szakirodalom) Szakirodalom

Részletesebben

Kezdő programkészítőknek ajánlom. SZERZŐ: Kósa Judit. Oldal1

Kezdő programkészítőknek ajánlom. SZERZŐ: Kósa Judit. Oldal1 A vulkáni tevékenység félelemmel vegyes csodálattal tölti el az embereket. Érdekes, egyszersmind izgalmas az alvó, majd egyszer csak mély hallgatásából felébredő hegy. Hogyan keletkeznek a vulkáni hegyek?

Részletesebben

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016 Óratípusok Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az oktatási folyamatban alkalmazott szervezeti formák legfontosabb komponense a tanítási óra. Az ismeret-elsajátítás alapegysége a témakör. A tanítási órák felosztása,

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév antárgy megnevezése antárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK MEGJELENÉS A VIZSGÁN A VIZSGA KEZDETE ELŐTT 30 PERCCEL VISELET: EGYENRUHA TEREMBEOSZTÁS HIRDETŐTÁBLÁN A VIZSGATEREMBEN CSAK A FELÜGYELŐ TANÁR JELENLÉTÉBEN SZABAD TARTÓZKODNI ÁLTALÁNOS

Részletesebben

3. melléklet. 2018/2019-es tanév május-júniusi vizsgaidőszak

3. melléklet. 2018/2019-es tanév május-júniusi vizsgaidőszak 3. melléklet ÉRETTSÉGI ÜTEMTERV 2018/2019-es tanév május-júniusi vizsgaidőszak Határidők: dátum feladat felelős november 9. az érettségire jelentkezők tájékoztatása az érettségi vizsga menetéről január

Részletesebben

A 2002/2003-AS TANÉVBEN SZERVEZETT

A 2002/2003-AS TANÉVBEN SZERVEZETT A 22/23-AS TANÉVBEN SZERVEZETT PRÓBAÉRETTSÉGI SZAKMAI TANULSÁGAI OKI Követelmény- és Vizsgafejlesztő Központ Budapest, 24. március A 22/23-AS TANÉVBEN SZERVEZETT PRÓBAÉRETTSÉGI SZAKMAI TANULSÁGAI Köszönetnyilvánítás

Részletesebben

II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont. Írásbeli vizsga

II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont. Írásbeli vizsga II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot működtető intézmény biztosítja

Részletesebben

ZULEJKA ÉS TÁRSAI 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_49. A modul szerzôje: Erdei Erika

ZULEJKA ÉS TÁRSAI 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_49. A modul szerzôje: Erdei Erika P O L G Á R D E M O K R Á C I Á B N ZULEJK ÉS TÁRSI modul szerzôje: Erdei Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM SZK_210_49 TNÁRI ZULEJK ÉS TÁRSI 10. ÉVFOLYM 643 MODULVÁZLT

Részletesebben

RENDÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

RENDÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint RENDÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Jogszabály-kivonat,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL ~ ~ TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL Az Osztatlan tanárképzés zárásaként Diplomamunkát kell

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Írásbeli vizsga

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Írásbeli vizsga KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó

Részletesebben

Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez. Bibliográfiai információk gyűjtése és kezelése

Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez. Bibliográfiai információk gyűjtése és kezelése Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez Bibliográfiai információk gyűjtése és kezelése Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Három ok, amiért

Részletesebben

Hogyan írjunk szakdolgozatot? v1.1

Hogyan írjunk szakdolgozatot? v1.1 Hogyan írjunk szakdolgozatot? v1.1 A szakdolgozat megírásának javasolt menete Algoritmus: 1. ötletelés, jegyzetelés 2. témavezető keresés 3. ötletelés, jegyzetelés 4. egyeztetések a témavezetővel 5. olvasás

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont.

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont. KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Emelt szint 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁS 2013-2014.

TOVÁBBTANULÁS 2013-2014. TOVÁBBTANULÁS 2013-2014. Azonos felvételi eljárás a 4., 6. és 8. évfolyamon Gyermekükkel közösen döntsenek A tanuló képességeinek megfelelően A szülőknek közösen kell dönteniük - Vitás esetben a bíróság

Részletesebben

Egy informatikai tankönyv bemutatása, kritikája

Egy informatikai tankönyv bemutatása, kritikája Kurzus címe: Oktató: Szemeszter: Informatika oktatása 1. Gy Szlávi Péter 2013/2014 ősz Egy informatikai tankönyv bemutatása, kritikája Készítette: Tóth Sándor Tibor Kurzus címe: Oktató: Szemeszter: Informatika

Részletesebben

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV/1. Az általános iskolai oktatásban és a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásában a kerettanterv szerint oktatott

Részletesebben

Polgár Judit Sakk Alapítvány SAKKPALOTA Program: Tehetségfejlesztő Sakk kerettanterv - NAT

Polgár Judit Sakk Alapítvány SAKKPALOTA Program: Tehetségfejlesztő Sakk kerettanterv - NAT Pedagógiai program módosítása Helyi tanterv 63. oldal 1. 2. 64.oldal 3. Az alábbiakkal egészül ki ( kiegészítés aláhúzással különül el ) 1. Iskolánk helyi tanterve az emberi erőforrások minisztere által

Részletesebben

Útmutató a könyvtárhasználati ismeretek 2010/2011. tanévi 9. évfolyamos bemeneti mérésének lebonyolításához

Útmutató a könyvtárhasználati ismeretek 2010/2011. tanévi 9. évfolyamos bemeneti mérésének lebonyolításához Útmutató a könyvtárhasználati ismeretek 2010/2011. tanévi 9. évfolyamos bemeneti mérésének lebonyolításához Az Útmutató felépítése 1. A mérést megelőző tudnivalók 2. A mérés lebonyolítása 3. A mérés utáni

Részletesebben

- Olvasás: Hangos olvasás gyakorlása; olvasmányhoz kapcsolódó feladatok megoldása

- Olvasás: Hangos olvasás gyakorlása; olvasmányhoz kapcsolódó feladatok megoldása Óraterv/Foglalkozásterv Tanulásirányítás A pedagógus neve: Novák Ágnes Műveltségi terület: napközi Tantárgy/foglalkozás: tanulásirányítás Osztály: 3. osztály Az óra/foglalkozás témája: A házi feladatok

Részletesebben

Feladatkörök a kooperatív munkában

Feladatkörök a kooperatív munkában SZKb_102_07 A méhek Feladatkörök a kooperatív munkában É N É S A M Á S I K Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM 62 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

A FEHÉRVÁRI ORSZÁGLÁTÓ NAPOK

A FEHÉRVÁRI ORSZÁGLÁTÓ NAPOK P O L G Á R D E M O K R Á C I Á B N FEHÉRVÁRI ORSZÁGLÁTÓ NPOK ÉS Z RNYBULL UTÓÉLETE modul szerzôje: Magasi ndrás SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM SZK_210_03 34 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI

Részletesebben

Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT

Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT I. A SZABÁLYZAT CÉLJA, HATÁLYA A számítógép hálózat nagy anyagi és szellemi értéket képviselő rendszer. Felhasználóinak vállalniuk kell a használattal járó kötöttségeket

Részletesebben

Soproni Széchenyi István Gimnázium

Soproni Széchenyi István Gimnázium Soproni Széchenyi István Gimnázium AZ ISKOLA EGYES ÉVFOLYAMAIN TANÍTOTT TANTÁRGYAK ÉS EZEK ÓRASZÁMAI A Soproni Széchenyi István Gimnázium Pedagógiai Programjának 5. sz. melléklete Elfogadta a Soproni Széchenyi

Részletesebben

8. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

8. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 8. Óravázlat Cím: Letöltés, a letöltött anyagok felhasználása Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7-8. évfolyam (vagy felette) Témakör: Az információs társadalom/ Az információkezelés

Részletesebben

IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév

IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév VERSENY KATEGÓRIA: EGYÉNI A verseny célja: a belügyi rendészeti tantárgyat tanulók közül a tehetségek kiválasztása és motiválása

Részletesebben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben Digitális taneszközök használata a történelem órán ÓRALEÍRÁS Tantárgy: Történelem Évfolyam: 9. évfolyam Létszám: 20-30 fő Időkeret: 45 perc Tankönyvi kapcsolódás: Száray Miklós: Történelem I., középiskolák,

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján A) Adatok Iskolatípus: általános iskola / felső tagozat Korosztály: 14 év Tantárgy: informatika Téma: etikus internet és szoftverhasználat Szellemitulajdon-védelmi téma: szerzői jog Etikus internet és

Részletesebben

Társadalmi szerződés. Tanulj élni jogaiddal, és ne feledd a kötelességeidet! A 11. ÉVFOLYAM. p o l g á r a d e m o k r á c i á b a n

Társadalmi szerződés. Tanulj élni jogaiddal, és ne feledd a kötelességeidet! A 11. ÉVFOLYAM. p o l g á r a d e m o k r á c i á b a n SZK_211_01 p o l g á r a d e m o k r á c i á b a n Társadalmi szerződés Tanulj élni jogaiddal, és ne feledd a kötelességeidet! modul szerzője: Erdei Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam (2018/2019) 4. ÉVFOLYAM

A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam (2018/2019) 4. ÉVFOLYAM A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam (2018/2019) A meglévő iskolai könyvtári állomány további használhatósága A 2014-ben életbe lépett jogszabályi változások miatt a 4., 8. és 12. évfolyamos

Részletesebben

Dinamikus geometriai programok

Dinamikus geometriai programok 2011. február 19. Eszköz és médium (fotó: http://sliderulemuseum.com) ugyanez egyben: Enter Reform mozgalmak a formális matematika megalapozását az életkjori sajátosságoknak megfelelő tárgyi tevékenységnek

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR INFORMATIKA TANSZÉK

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR INFORMATIKA TANSZÉK SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR INFORMATIKA TANSZÉK Melléklet a kari Záróvizsga Szabályzathoz DIPLOMAMUNKAKÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ A mérnök- és gazdaságinformatikus alap- és mesterképzést lezáró

Részletesebben

1.1 A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata

1.1 A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata 1.1 A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata 1. Iskolánkban az alábbi tanulmányok alatti vizsgákat szervezzük: osztályozó vizsga, különbözeti vizsga, pótló vizsga, javítóvizsga. 2. Osztályozó vizsgát

Részletesebben

A Kodolányi János Főiskolán folytatott tudományos publikációs tevékenységgel kapcsolatos adatbázis kialakításáról és alkalmazásáról

A Kodolányi János Főiskolán folytatott tudományos publikációs tevékenységgel kapcsolatos adatbázis kialakításáról és alkalmazásáról 3. számú rektori utasítás, 2017. június 6. A Kodolányi János Főiskolán folytatott tudományos publikációs tevékenységgel kapcsolatos adatbázis kialakításáról és alkalmazásáról A Kodolányi János Főiskolán

Részletesebben

Igazolás. az adott középiskola pedagógiai programja szerint a középiskolai szakaszt lezáró évfolyam tanévét kettővel megelőző évfolyam tanulójáról

Igazolás. az adott középiskola pedagógiai programja szerint a középiskolai szakaszt lezáró évfolyam tanévét kettővel megelőző évfolyam tanulójáról 1. sz. melléklet (Jelentkezési lap)... Jelentkezési lap OKTV-re tantárgy kategória felkészítő tanár(ok)...... a tanuló aláírása a szülő (gondviselő) aláírása (Csak akkor, ha a jelentkező nem nagykorú.)

Részletesebben

A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM

A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM Választható tanulmányi területek, ágazatok: 001 gimnázium emelt óraszámú angollal (1 osztály 28 fő) 006 dekoratőr (0,5 osztály 14 fő) 007 divat-

Részletesebben

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa A tantárgy neve magyarul: A tantárgy neve angolul: Tantárgykód (technikai kód): A tantárgy oktatásáért felelős tanszék neve: A tantárgyfelelős neve: tudományos fokozata, beosztása: Kontaktórák száma nappali

Részletesebben

KÖZÚTI ÉS LÉGI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II.

KÖZÚTI ÉS LÉGI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. KÖZÚTI ÉS LÉGI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPARi ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges adatok

Részletesebben

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei készítette: Ferenczi Edéné 2009.október 14. Mi a szakdolgozat? Közgazdasági tartalmú értekezés Bizonyítja a hallgató szakterületi jártasságát Hazai és nemzetközi

Részletesebben

Szakdolgozati szeminárium

Szakdolgozati szeminárium Szakdolgozati szeminárium Borbély Tibor Bors munkaügyi kutató 2007. 06. 09. szakdolgozati szeminárium 1 Szakdolgozat készítése- a cél 30-tól (felsőfokú szakképzés) kb. 300 oldalig (M, PhD) terjed géppel

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP ÉS TANULÓI ADATLAP KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A HATOSZTÁLYOS KÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA

JELENTKEZÉSI LAP ÉS TANULÓI ADATLAP KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A HATOSZTÁLYOS KÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA JELENTKEZÉSI LAP ÉS TANULÓI ADATLAP KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A HATOSZTÁLYOS KÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP Kitöltési útmutató

Részletesebben

Óravázlat. Az óra menete. 1. Előzetes kutatómunka alapján a lakóhelyük vallásainak áttekintése!

Óravázlat. Az óra menete. 1. Előzetes kutatómunka alapján a lakóhelyük vallásainak áttekintése! Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 4. Tematikai egység: A mindenség és én Születés és elmúlás Az óra témája: A vallásokról Az óra célja és feladata: Találkozás a vallásokkal, sokszínűségük, jellemzőik,

Részletesebben

A BRENNER JÁNOS NEVELÉSI KÖZPONT 8 ÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUMÁBA VALÓ JELENTKEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓK

A BRENNER JÁNOS NEVELÉSI KÖZPONT 8 ÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUMÁBA VALÓ JELENTKEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓK A BRENNER JÁNOS NEVELÉSI KÖZPONT 8 ÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUMÁBA VALÓ JELENTKEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓK Az alábbi információkkal és a mellékelt dokumentumokkal szeretnénk megkönnyíteni a diákok jelentkezését

Részletesebben

TVSZ 5. számú melléklete. Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények

TVSZ 5. számú melléklete. Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények TVSZ 5. számú melléklete Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények A tanszékek által kiírt pályatételeket bármelyik hallgató kidolgozhatja és benyújthatja.

Részletesebben

INFORMATIKA. Kerettantervi. 2. évfolyam Az informatikai eszközök használata. órakeret évfolyam

INFORMATIKA. Kerettantervi. 2. évfolyam Az informatikai eszközök használata. órakeret évfolyam INFORMATIKA A helyi tantervünket az 51/2012. (XII.21.) EMMI rendelet: 1. melléklet 1.3.3 Informatika 1-4. alapján készítettük. A tantárgy nevelési és fejlesztési nak megvalósításához a szabadon tervezhető

Részletesebben

6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2

6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2 2018/2019. tanévre 6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2 Tanulmányi terület kódja (Tagozatkód ): 0001 Egy osztály 6 évfolyamos, kerettantervre épülő helyi tanterv, angol nyelvből emelt szintű (TAGOZAT)

Részletesebben

A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata

A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata Tanulmányok alatti vizsgát kell tennie azoknak a tanulóknak, akiknek félévi vagy év végi osztályzatait évközi teljesítményük és érdemjegyeik alapján nem lehetett

Részletesebben

BIZÁNC VAGY RÓMA? 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_02. A modul szerzôje: Püspöki Péter

BIZÁNC VAGY RÓMA? 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_02. A modul szerzôje: Püspöki Péter P O L G Á R D E M O K R Á C I Á B N BIZÁNC VGY RÓM? modul szerzôje: Püspöki Péter SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM SZK_210_02 TNÁRI BIZÁNC VGY RÓM? 10. ÉVFOLYM 27 MODULVÁZLT

Részletesebben

Állathangok a zenében

Állathangok a zenében TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) MŰVÉSZETI ESZTÉTIKAI KOMPETENCIA

Részletesebben

Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról

Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány 2018. évi beszámolójának elfogadásáról 1. előterjesztés száma: 128/2019. 2. előterjesztést készítő személy neve: Setéth-Fazekas Hajnalka 3. előterjesztést

Részletesebben

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP A 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokba egyénileg jelentkezők, és a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem lévő,

Részletesebben

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 54 481 02 Gazdasági informatikus szakképesítés 1. Tartalmi követelmények A jelölt záródolgozatként egy vállalat/vállalkozás rendszerének/alrendszerének elemző bemutatását végzi

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. november 5. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint, jól követhetően

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS 2018/2019. A versenyen olyan diákok vehetnek részt, akik nem matematika tagozatos iskolában, osztályban tanulják a matematikát.

VERSENYKIÍRÁS 2018/2019. A versenyen olyan diákok vehetnek részt, akik nem matematika tagozatos iskolában, osztályban tanulják a matematikát. Oktatási Hivatal K a p o s v á r i P e d a g ó g i a i O k t a t á s i K ö z p o n t 7400 Kaposvár, Szántó utca 19. Postacím: 7400 Kaposvár, Szántó utca 19. Telefon: 70/684-5841 Honlap: www.oktatas.hu

Részletesebben

Informatikatanári portfólió. Műhelyfoglalkozás Pásztor Attila

Informatikatanári portfólió. Műhelyfoglalkozás Pásztor Attila Informatikatanári portfólió Műhelyfoglalkozás Pásztor Attila Bevezető kérdések Kérdés: Néhány gondolat magáról Vizsga/eljárás Miért beszélünk róla? Miért én beszélek róla? A pedagógusminősítés elemei 50

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola TANTERV MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Készítette: a magyar munkaközösség (Balogh Anikó, Dr. Szabóné Bánkuti Katalin, Mándoki Mária,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont

KÖZLEKEDÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont KÖZLEKEDÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

Helyi tanterv MELLÉKLET. Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei:

Helyi tanterv MELLÉKLET. Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei: Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei: Helyi tanterv MELLÉKLET - 2011.évi CXC törvény nemzeti köznevelésről 6. számú Melléklete - 110/2012.(VI.4.) Kormányrendelet a Nemzeti Alaptanterv kiadásáról,

Részletesebben