Ha megérkeznek a gidák - teendők a kecskék ellésekor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ha megérkeznek a gidák - teendők a kecskék ellésekor"

Átírás

1 Tavasz van, kisebb-nagyobb szerencsével megszületnek a gidák, kinek örömet, kinek aggodalmat, kinek problémát okozva. Igen, kisebb-nagyobb szerencsével. Aki előrelátóan gondolkodik, az szelektál, mert nem egyszeri ellésről van szó, hanem több évtizedre tervezett munkáról. Ha elléskor valamilyen komplikáció adódik az anyával, akkor feljegyezzük, és ősszel nem fedeztetjük, mert az ellési probléma is öröklődik. Ha gödölyét ellik, akkor már nem egy ilyen anyánk lesz, hanem kettő, aztán három, egyre több munkát okozva magunknak, ahelyett, hogy az elején kiselejteznénk ezt az egyedet. Tudom, szívünkhöz tud nőni minden állat, de ilyenkor kell eldönteni, hogy mit akarunk: megzavarodni, vagy tenyészteni. Szóval, születnek a gidák és gondolom, senki nem akar minden áron rosszat az anyának, ezért nem várja ki az ellés természetes lefolyását, hanem segít. Aztán ezzel el is rontja, mert a tolófájások egyre kisebb hatásfokkal működnek, a végén minden ellésnél nekünk kell segíteni az anyának. Kérem, ne tegyék tönkre az anyákat, mert az ilyen közreműködésnek ez a következménye. Higgyünk nekik, hogy képesek megelleni segítség nélkül. Ellés után Ellés után a legfontosabb, hogy száraz, tiszta szalmával (nem fehér ruhával), végigdörzsöljük az újszülöttet. Ez nem csak szárítja, hanem tulajdonképpen egy csodálatos masszázst ad, amitől a bőr vérerei intenzív munkába kezdenek, és nem fázik meg a gida. Nálam nem egyszer fordult elő, hogy az anya a nyitott istálló ajtón kisétált és a legelőn ellett meg. Soha nem volt megfázástól beteg állatom. A megszületett gidát két órán belül meg kell szoptatni, vagy itatni. Ezt nem szabad halogatni. Mindenképpen erőltetni kell az első néhány korty föccstejet. 1. oldal (összes: 5)

2 A föccstej (kolosztrum) ellés után a tőgyben található ellen-és ásványi anyagokban gazdag tej, mely óráról órára változik. A benne levő ellenanyagok rohamosan csökkennek, ezért lényeges az újszülöttek szoptatása. Ha az anya annyi föccstejet termel, hogy a gida nem tudja kiszopni, fejjük ki és fóliazacskóban lehegesztve fagyasszuk le. Előfordul, hogy az előhasi (első ellésű) anyáknál a tejelválasztás azonnal nem indul be. Így bármikor elővehetjük, és vízfürdőn felmelegítve itathatjuk meg. Ha több anyánk van, valamilyen módon azonosan jelöljük meg a gidát és az anyát. Ha el is kószál a gida, akkor még vissza tudjuk vinni az anyához. Vigyázat! Ha sokáig nem találnak egymásra, akkor vannak anyák, amelyek nem fogadják el később gidáikat és úgy viselkednek velük, mint idegen gidával. Ezért ajánlom, hogy reggel, amikor szoptatás ideje van, keltsünk fel minden gidát és segítsük az anyjához, mert könnyen eléhezik, ha nem tud szopni. Aztán mohón szopik és következik a hasmenés. A 7 10 napos kori hasmenés a legveszélyesebb. Már nem föccstej a szopott tej, nem véd semmitől. Ha ilyenkor nekiállunk gyógyszerezni, a szervezetet gyengítjük, mert a természetes ellenálló képesség kialakulását korlátozzuk. Ezért sem vagyok híve a mesterséges gidanevelésnek. Szarvval, vagy szarvatlanítva? A gidák négynapos kortól hatnapos korig vegyszeresen szarvatlaníthatók. Meggondolandó egy olyan állomány kialakítása, mely csak szarvatlan (suta) egyedekből áll. (Az Egyesült Államokban törekednek arra, hogy mindenki szarvatlan kecskével foglalkozzon, mert így elkerülhetők a balesetek.) Nem csak egymásra veszélyesek a szarvval rendelkező egyedek, de számtalan baleset előidézői az emberekkel való konfliktusban is. De nem feltétlenül kell konfliktus helyzetbe kerülni egy bakkal, mely lévén apaállat, így aztán főleg fedeztetési szezonban kiszámíthatatlan. Soha nem vezet eredményre a verés. Kecskéről van szó, mely akaratos tud lenni, főleg ebben az időszakban. Nem beszélve azon esetekről, amikor kölcsön kérünk bakot, vagy bakhoz vezetjük saját 2. oldal (összes: 5)

3 anyakecskénket. A szarvtalanítás menete: megfogjuk az állat fejét, vagy hívunk egy segítséget, aki lefogja, hogy a munka ideje alatt stabilan álljon. A kitapintott szarvkezdeményt éles ollóval körbenyírjuk. Az ampulla használata előtt húzzunk gumikesztyűt és így végezzük el a munkát. Majd a szarvtalanító ampulla gézzel betekert hegyét, fogóval összeroppantjuk. A lefelé fordított ampullából az ezüstnitrát a gézre folyik, ekkor a kezdeményt bekenjük az oldattal. Vigyázat! Az állat szemében ne kerüljön vegyszer. Egy ampulla két gida szarvtalanítására elegendő. A kiürült ampullát veszélyes hulladékként kell kezelni. A gidát elengedjük és figyeljük, hogy az anya ne nyalja le a vegyszert. Szarvtalanítás után mindig mossunk kezet. Az ampulla beszerezhető: ANITECH, Budapest. XIV. Remény utca 42. Megrendelhető: (30) telefonszámon, -ben: vevoszolgalat@anitech.hu A gida takarmányozása A szoptatást óramű pontossággal kell elvégezni, illetve a gidákat az anyákhoz ereszteni. Vigyázzunk arra is, hogy az anya ne szelektáljon, mert ha úgy érzi kevés a teje, nem érzi tökéletesnek a gidát (igen, jól értették, tökéletesnek) akkor nem engedi szopni. Nálam fordult elő, hogy a megszületett gödölyét nem szoptatta az anya. Dühös lettem és cumival felneveltem. Később, még büszke is voltam magamra, hogy lám milyen ügyes vagyok. Választási korban elkerült tőlem, egy kicsit még sajnáltam is odaadni. Egy év múlva találkoztam az új tulajdonossal, aki szomorúan közölte, hogy kiselejtezte, mert alig adott egy liter tejet napi kétszeri fejésnél. Holott az anyja 2 liter felett adott az első laktációban. Itt újból megemlítem a mesterséges gidanevelés hátrányát. Mindenképpen az anyjára kell bízni a szoptatást, nevelést. Háromnapos kortól a gida eszi a száraz takarmányt! Ekkorra legyen kész az óvoda, ahová az anyák nem tudnak bejutni. Itt naponta legalább egyszer frissített abrak és széna legyen. Ne hagyjunk bent maradékot és ne arra szórjuk a friss takarmányt. Az innen kivett takarmányt az anyák megeszik. Nyugodtan nyalhatja a szelénes nyalósót, nem okoz hasmenést. Ha valaki mindenképpen ragaszkodik a mesterséges gidaneveléshez, akkor álljon itt egy segítő kiegészítés: 0 7 napig föccstej szoptatás; 8 14 napig napi háromszori tejitatás; napig napi kétszeri tejitatás; napig napi egyszeri tejitatás, vagy napig napi egyszeri tejitatás. Gidanevelésre alkalmas bárány tejpótló szer esetén az ott javasolt adag 1,2-szeresét alkalmazzuk. Ha természetes nevelés mellet maradunk, akkor vegyes gazdasági abrakot adunk zab, árpa, triticálé, esetleg kukorica legyen a keverékben. De durvára darálva, ha nem tudjuk roppantani az abrakot. Friss víz is legyen a naponta mosott itatóban és a szelénes nyalósó se maradjon ki a gidaóvodából. 3. oldal (összes: 5)

4 Amivel nyugodtan számolhatunk természetes gidanevelés esetén: kiszopott tej első héten 0,6 1,5 kg/nap; második héten 1,0 2,0; harmadik héten 1,6 2,5; negyedik héten 2,0 2,8. Francia alpesi kecskenyáj Fotó: dr. Toldy Gyula A mesterséges nevelés hátrányai Mesterséges nevelés esetén az egyik nagy hátrány, hogy a gida az anyja mellett nem tudja megtanulni a fajra jellemző viselkedést. Antiszociálissá válik, verekedések kiváltója lehet, mely mindig a gyengébb vereségével végződik. Ezután visszahúzódóvá válik, nem mer a többi közé menni. Kevesebb takarmányt tud fogyasztani, fejlődésben, termelésben visszaesik. Nemrégiben a facebookon láttam egy videót és a tulajdonos kétségbe esett kérését mit csináljon, mert a kecske a többiek között remeg, félre húzódik, nem eszik rendesen. Ez a kecske is antiszociálissá vált. Vajon megéri ennyit spórolni azon az állaton, amelyik tulajdonképpen a szívünk csücske. Valahol sántítanak ezek a dolgok. Ha szeretem azt az állatot, akkor éppen azon vagyok, hogy minden földi jóban részesülhessen, mert meghálálja. Dr. Albäcker Vilmos (a Kaposvári Egyetem professzora) végzett korábban vizsgálatot üregi nyulakkal, mennyire befolyásolja a fiatal állatok takarmány fogyasztását az anyaállat közelsége. A tapasztalat 4. oldal (összes: 5)

5 az volt, hogy igen sok múlik a későbbi takarmányfogyasztási szokásokban az anyaállat viselkedésén és az elfogyasztott takarmányok összetételén. Így nem mindegy, hogy a gida anyjával együtt él-e választásig, vagy külön. Azt a fajta gondoskodást, amit egy anyaállat tud nyújtani ivadékának, az ember nem tudja pótolni a leggondosabb ellátás esetén sem. Akkor, amikor egyre nagyobb hangsúlyt kap az ökológiai tartás fontossága, nem mellőzhető a természetes gidaszoptatás. Sokkal egészségesebbek az így felnevelt gidák. Sokkal többet nyerünk a következő generáció egészséges felnevelésével, mint a megspórolt tej ára Ha dajkásítani akarunk, akkor csak az ellés napján tudjuk megoldani. De ilyenkor az anya saját gidáját hozzá kell dörzsölni a vendég gidához. Nem árt, ha a végbél tájékot is összedörzsöljük, mert az is egy azonosítási pont a kecskéknél. Ebben az esetben is naponta többször figyeljünk a gidákra, ha szükséges segítsünk, de ne cumiztatással. Fogjuk le az anyát, amíg szoptatja a jövevényt. Simogassuk az anyát szoptatás közben. Tehát törődjünk vele. Amikor a gidák az eléjük tett abrakot kezdik nyalogatni, figyeljük rájuk. Ha valamelyik nem akarja fogyasztani, akkor egy kis tejport szórhatunk az abrakra. Aztán igen hamar rákap. Szerző: Buzás A. Sándor Közzététel ideje: , hétfő, 16:02 A forrás webcíme: 5. oldal (összes: 5)

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

Részletesebben

Gida, a szívünk csücske Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Gida, a szívünk csücske Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Elléskor a leglényegesebb, hogy ne akarjuk azonnal világra segíteni az újszülöttet. Tudom, ilyenkor mindenkiben megindul a segítő szándék, nem gondolnak arra, hogy ezzel a természetestől eltérő munkát

Részletesebben

A világ kecskeállománya

A világ kecskeállománya KECSKETENYÉSZTÉS A világ kecskeállománya millió (db) 800 700 600 500 400 300 200 100 0 730 680 560 620 450 1980 1990 1995 2000 2005 Évek India (120), Kína (100), Pakisztán (40) Nigéria (26), Etiópia (18)

Részletesebben

A Blanche du Massif Central juhfajta

A Blanche du Massif Central juhfajta A Blanche du Massif Central juhfajta 1 Története: A Blanche du Massif Central fajta eredete a Massif Central hegység déli részén elterülő nagy régióra vezethető vissza. Ezeket az anyajuhokat mindig is

Részletesebben

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ INTENZÍV BROILER INDÍTÓ Cikkszám: 4-131-012-01 Felhasználási javaslat: 0-14 napos korig Háromfázisos etetési technológiát teljes körűen kielégítő takarmány fajtától függetlenül, biztonságos, ellenőrzött

Részletesebben

Kecske a "házban": téli takarmányozás

Kecske a házban: téli takarmányozás Jönnek az ellések, születnek a gidák. Szeretnénk, ha minden gond nélkül történne. Ennek egyetlen feltétele van: a felnőtt kecskék, gidák, növendékek szakszerű takarmányozása. Ezzel kapcsolatban fontos

Részletesebben

Csoportos tartás és takarmányozás: monodiéta alapú takarmányozási rendszerben A csoportkialakítás az alábbiak szerint javasolt (a tejtermelés értékei

Csoportos tartás és takarmányozás: monodiéta alapú takarmányozási rendszerben A csoportkialakítás az alábbiak szerint javasolt (a tejtermelés értékei Részletes takarmányozástan gyakorlat Monodiétás takarmányozási rendszer Csoportos tartás és takarmányozás monodiéta alapú takarmányozási rendszerben A nagy létszámú állományok folyamatos és biztonságos

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása ACTIVATOR FOR SEKUSEPT PULVER/ CLASSIC

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása ACTIVATOR FOR SEKUSEPT PULVER/ CLASSIC BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa ACTIVATOR FOR SEKUSEPT PULVER/ CLASSIC Változat 1 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 %

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 % PÁLYÁZAT, TANÁCSADÁS, INFORMÁCIÓ Partner tájékoztató ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) Szarvasmarha Borjú: születési tömeg: 35-40 kg/db föcstej itatás: 3-10 napig tejpótló-szer itatás: 60-100

Részletesebben

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána A földrengés a Föld felszínének hirtelen rázkódása. A földrengések általában tektonikus eredetűek, de vulkánkitörések, föld alatti üregek beomlása stb. is okozhatnak földrengést. A földrengéskor felszabaduló

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK A mai rohanó világban egyre gyakrabban érkezik el az a pillanat, amikor összefut a nyál a szánkban és a nagymamáink által elkészített,

Részletesebben

A kecskegének titkai Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

A kecskegének titkai Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Tenyésszünk! Korábban írtam már a bakokról, az anyakecskékről, a párosításról, arról, hogyan érdemes kiválasztani az anyáinkhoz a megfelelő bakot. Többször szóltam már a tervezés fontosságáról is, 1. oldal

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai. Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit

A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai. Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit A Bababarát címet elnyert kórházak monitorizálásának tapasztalatai Dr. Várady Erzsébet Dr. Kun Judit Miért szükséges a monitorizálás? Fontos a színvonal fenntartása Világszerte tapasztalat, hogy mindig

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) Európa Pur Professional Változat 1 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

Részletesebben

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS. Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január

BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS. Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január BABABARÁT KÓRHÁZ KEZDEMÉNYEZÉS Átdolgozott, korszerűsített és bővített kiadás, integrált gondozás céljából KÓRHÁZI ÖNFELMÉRÉS Az országos szintű megvalósítás tervezete 2006. Január Az eredeti irányelveket

Részletesebben

BRDC általános állománydiagnosztika. Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu

BRDC általános állománydiagnosztika. Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu BRDC általános állománydiagnosztika Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu Melyik az elsődleges az állománydiagnózis, vagy az egyedi diagnózis? 1. Egyedi diagnózis 2. Állomány diagnózis 3. Mindkettő egyformán

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 2.1 Természetes adottság, és tájhasználat... 3 2.1.1 Természetes adottság meghatározása... 3 2.1.2 Tájhasználat jellemzői

Részletesebben

OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET -

OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET - OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET - Tehenészet: MILKMEN Kft., Magyarország Összehasonlítás: deukalac UDP 41 és AminoPlus MILKMEN Kft. 800 nagy tejtermelésű

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Tejelő tehén /Borjú Borjútápszerek

Bábolna. Takarmányozási Program. Tejelő tehén /Borjú Borjútápszerek Bábolna Takarmányozási Program Tejelő tehén /Borjú Borjútápszerek 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány készítményeinket

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) Európa Pantastic Disinfectant Változat 1 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

Kezdődik a kecskék szerelmi időszaka

Kezdődik a kecskék szerelmi időszaka A gödölyénél, meg kell gondolni, hogy érdemes-e egy évet várni még vele, hogy ez idő alatt kifejlődjön olyan állapotú anyakecskévé, mely nem csak a szívünket dobogtatja meg, hanem a pénztárcánkra is pozitív

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Termékszám Megnevezés ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max.

ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Termékszám Megnevezés ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max. ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) 433-269 Termékszám Megnevezés 433-269 ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max. % 7,600 NE l min. MJ/kg 8,800 Ny.fehérje min. % 32,020

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás A91A00772A HU

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás A91A00772A HU Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Magyarország 1.1 Termékazonosító Terméknév Termék kód A11A01983 Termék leírás 2 x 2 ml BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ Az anyag/keverék

Részletesebben

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Székesfehérvár Debrecen 2013. 05.15-16. Magyar Kukorica Klub Egyesület 1 Hivatkozások Szakcikk idézet: Agro Napló (Dr Mesterhézy Ákos) Történeti és szakmai részek:

Részletesebben

A takarmányt nem csak visszatolja, ÁT IS KEVERI. DeLaval OptiDuo

A takarmányt nem csak visszatolja, ÁT IS KEVERI. DeLaval OptiDuo A takarmányt nem csak visszatolja, ÁT IS KEVERI DeLaval OptiDuo OptiDuo NEM CSAK TOLOGATJA A TAKARMÁNYT Ha rendszeresen visszatolja, visszarendezi a takarmányt az etetőasztalra, akkor a tehenek számára

Részletesebben

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA ÚJSÁGÍRÓI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS TRÉNING. Hallgatói elméleti anyag. 2012. tavasz

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA ÚJSÁGÍRÓI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS TRÉNING. Hallgatói elméleti anyag. 2012. tavasz BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA ÚJSÁGÍRÓI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS TRÉNING Hallgatói elméleti anyag 2012. tavasz www.bkf.hu / Karriercentrum / Tréningek / Letölthető állományok Szakirodalom: Németh

Részletesebben

Biztonsági adatlap CMA. kalcium- magnézium- acetát. oldat. Kiadás dátuma: 2013. június 5. 1137 Budapest, Szent István krt. 2. fax: +36 1 209 0067

Biztonsági adatlap CMA. kalcium- magnézium- acetát. oldat. Kiadás dátuma: 2013. június 5. 1137 Budapest, Szent István krt. 2. fax: +36 1 209 0067 Biztonsági adatlap CMA kalcium- magnézium- acetát oldat Kiadás dátuma: 2013. június 5. A készítmény és a vállalat azonosítása Készítmény megnevezése: kalcium- magnézium- acetát oldat Gyártó: Unichem Kft.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó/forgalmazó: Felelős személy: Bradolin alkoholos felületfertőtlenítő szer felületfertőtlenítő szer Florin

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK A mai rohanó világban egyre gyakrabban érkezik el az a pillanat, amikor összefut a nyál a szánkban és a nagymamáink által elkészített,

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma Az Aloe vera és a fokhagyma után a vöröshagyma személyében" a liliomfélék újabb képviselőjét ismerhetjük meg. A vöröshagyma,

Részletesebben

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand BROJLER 308 Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet. a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről

14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet. a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről 14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Alapfogalmak Kistermelő: aki saját maga által, kis mennyiségben termelt

Részletesebben

Fekélybetegek diétája

Fekélybetegek diétája Fekélybetegek diétája A diétáról: 1. A diéta önmagában nem befolyásolja a fekély gyógyulását, de elősegíti a tünetmentességet és a visszaesések elkerülését. Viszont a rosszul megválasztott diéta önmagában

Részletesebben

Juh tartástechnológia

Juh tartástechnológia Juh tartástechnológia Az adott régió környezeti tényezői és piaci viszonyai alapján a következő szempontokat kell figyelembe venni : Az adott faj/fajta klímával, takarmányokkal, legeltetéssel, tartástechnológiával

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1/7 Cargo 3000 BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: CARGO

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ Ismét kaptunk egy olvasói levelet. Nem névtelenül, névvel és címmel. A levelet elolvasva nem biztos, hogy bárki is szeretne ilyen helyen lakni. Kicsit jobban körbejárva a problémát, rögtön közelebb jutottunk

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand BROJLER 708 Teljesítmény mutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Oldal:1/13 Összhangban van a 453/2010 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Nyúltartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Nyúltartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Nyúltartás Nyúltartás Ajánlott fajta/genotípus:

Részletesebben

A szárítás módjának befolyása a dohány erjedésére.

A szárítás módjának befolyása a dohány erjedésére. A szárítás módjának befolyása a dohány erjedésére. A zöld dohánynak száritása alatt végbemenı erjedés mérve lényeges a dohány értékére, mert a dohány tömegben tartatván vagy egyébként nedves melegséghez

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1/6 TRANS BETON BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító:

Részletesebben

Biztonságtechnikai Adatlap

Biztonságtechnikai Adatlap Biztonságtechnikai Adatlap Kiállítás dátuma: 2016.04.22. 1. Az anyag / keverék megnevezése, forgalmazó neve, elérhetősége: Termék neve : Foszforsav 85 % Forgalmazó: Thomasker Finomvegyszer Kft. Cím: 1163

Részletesebben

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom Miért használjunk PHYSIOLick CARO-t? A PHYSIOLick CARO speciális ásványi nyalótömb szarvasmarhák és kecskék számára. vitaminokat tartalmaz, így alkalmas a tömegtakarmány alapú adagok kiegészítésére. CARO

Részletesebben

Energetikai alapon (1986-tól):

Energetikai alapon (1986-tól): Általános takarmányozástan gyakorlat Energiaértékelés - kérődző A táplálóhatás/táplálóérték jellemzése Takarmányegység egységnyi takarmány ellenében termelődött állati termék az összehasonlítás alapja

Részletesebben

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók Ugyanakkor nem lehet tehetetlenül figyelni az emberi tevékenység által bekövetkező kedvezőtlen változásokat. A hőstressz negatív hatásai

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Magyarország 1.1 Termékazonosító Terméknév Termék leírás Egyéb azonosítási lehetőségek BIZTONSÁGI ADATLAP Termék típus 1. SZAKASZ

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa DEKASEPTOL GEL

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa DEKASEPTOL GEL BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) Európa DEKASEPTOL GEL Változat 1 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. TERMÉK ÉS GYÁRTÓ. Gyártó/szállító: 2. ÖSSZETÉTEL

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. TERMÉK ÉS GYÁRTÓ. Gyártó/szállító: 2. ÖSSZETÉTEL Oldalszám: 5/ 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. TERMÉK ÉS GYÁRTÓ A készítmény neve: Leírás: Gyártó/szállító: ANTICAL-IP ipari vízkőoldó ELVGÉP Épületgépész és Villamos Közkereseti Társaság Cím: 7631 Pécs, Füzes

Részletesebben

Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2010.október14 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH

Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2010.október14 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH 1. Az anyag/ készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: PRIME SOURCE Vízkőoldó koncentrátum

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE:

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: BIZTONSÁGI ADATLAP MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: A készítmény típusa: légyirtószer A készítmény megnevezése: MUSKILL kenhető légyirtószer Gyártó és forgalmazó: METATOX Peszticid Gyártó

Részletesebben

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése 6. FEJEZET A nyúl felnevelése 6.1 A szopósnyulak nevelése 6.1.1 Tejtermelés A szopósnyulak 19-21 napos korukig kizárólag tejet fogyasztanak. Életbemaradásuk, növekedésük és fejlődésük eddig a korig az

Részletesebben

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi)

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) Kapcsolat MAGYARORSZÁG: ANIMAL FEED Kft. 6000 Kecskemét, Halasi út 25-27. Mail: info@animalfeed.hu www.animalfeed.hu Tel/Fax.: 76/ 324-237

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

Az Ön kézikönyve PALSON CAPRICE http://hu.yourpdfguides.com/dref/2892140

Az Ön kézikönyve PALSON CAPRICE http://hu.yourpdfguides.com/dref/2892140 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

laborvizsgálatok Dr. Markus Gabriella Markus Tejlabor kft. mgvet@chello.hu www.markustejlabor.shp.hu 30-9346-794

laborvizsgálatok Dr. Markus Gabriella Markus Tejlabor kft. mgvet@chello.hu www.markustejlabor.shp.hu 30-9346-794 Staphylococcus aureusmentesítés és az ehhez tartozó laborvizsgálatok Dr. Markus Gabriella Markus Tejlabor kft. mgvet@chello.hu www.markustejlabor.shp.hu 30-9346-794 Amit a Staphylococcus aureusról feltétlenül

Részletesebben

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition Life start sets life performance Kis súlyú malacok = gyenge eredmény?? Valóban a kis súlyú malacok felelősek a gyenge eredményekért? Vagy mi

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa Változat : 2

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa Változat : 2 BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa MIKRO-QUAT CLASSIC Változat : 2 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése TARTÁSTECHNOLÓGIAI VÁLTOZATOK A BAROMFITENYÉSZTÉSBEN II. - A pecsenyekacsa és a kacsa törzsállományainak

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Európa

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Európa Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Európa 1. BIZTONSÁGI ADATLAP AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Terméknév Arctic Blast(TM) ES1054, ES1054E

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék.

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék. BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2003. június 26. Felülvizsgálva: 2009. december 14. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A keverék neve: A keverék felhasználása: Hidrogén-peroxidot

Részletesebben

BROJLER Teljesítménymutatók

BROJLER Teljesítménymutatók 08 BROJLER Teljesítménymutatók An Aviagen Brand ROSS 708 BROJLER: Teljesítménymutatók Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása SEKUSEPT PULVER CLASSIC. 112613E : Orvosi műszer-fertőtlenítőszer

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása SEKUSEPT PULVER CLASSIC. 112613E : Orvosi műszer-fertőtlenítőszer BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) Európa SEKUSEPT PULVER CLASSIC Változat 1 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei VI. Gödöllői Halászati, Horgászati Szakember Találkozó 2016. Február 4-5. Gödöllő Horváth Zoltán ifj., Horváth Zoltán H & H Carpio Halászati Kft. Bemutatkozás

Részletesebben

Optical Grade Methanol 5154694. Tűzveszélyes, Mérgező. Telefonszám vészhelyzet esetére Swedish Poisons Information Centre : +46 (0)8 331 231

Optical Grade Methanol 5154694. Tűzveszélyes, Mérgező. Telefonszám vészhelyzet esetére Swedish Poisons Information Centre : +46 (0)8 331 231 GE Healthcare BIZTONSÁGI ADATLAP Megfelel a 2001/58/EK-vel módosított 91/155/EGK EK irányelvnek - Magyarország Magyar 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása Terméknév Katalógus szám

Részletesebben

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei.

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei. Eleekkt trroonni ikkuuss Laakkoossssáággi i Bűűnnmeeggeel lőőzzééssi i IInnffoorrmáácci ióóss Reennddsszzeerr 2014.. máájjuss SSzzáám: :1144000000/ /11001144--33/ /22001144..áál lt.. Csellengő fiatalok,

Részletesebben

Biztonsági adatlap PIRIMOR 50 WG. Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti veszély mérgező Svájc

Biztonsági adatlap PIRIMOR 50 WG. Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti veszély mérgező Svájc 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A termék/készítmény azonosítása Terméknév Formulációs kód Felhasználás Cég Nematocid Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti

Részletesebben

H Hódmezõvásárhely Garzó I. u. 3.

H Hódmezõvásárhely Garzó I. u. 3. Dátum: 2008.04.16 Oldal:1/5 Verzió: 2 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Monolite Trade Kft. Cím: 6800 Hódmezõvásárhely, Garzó Imre utca 3. Telefon: 62/ 241-239 Fax: 62/ 242-238

Részletesebben

- Az ivarzás rendellenességei (álivarzás, csendes ivarzás, ivarzási düh)

- Az ivarzás rendellenességei (álivarzás, csendes ivarzás, ivarzási düh) 1. Jellemezze a gazdasági állatok szaporítását! Információtartalom vázlata: - Ivar- és tenyészérettség - Az ivarzás fogalma, elnevezései fajonként - Az ivarzás jelei - Az ivarzás időtartama, ismétlődése,

Részletesebben

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA Holstein-fríz keresztezett tehénállományok küllemi tulajdonságainak alakulása 1(6) HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA BÁDER P. 1 - BÁDER E. 1 BARTYIK J 2.- PORVAY

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma 04.06.2015 Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma 04.06.2015. SikaGard -6220

Felülvizsgálat dátuma 04.06.2015 Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma 04.06.2015. SikaGard -6220 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

A WHO/UNICEF "Bababarát kórház kezdeményezés" Általános Feltételrendszere. Általános Feltételrendszer. Az 1. lépés összefoglalása

A WHO/UNICEF Bababarát kórház kezdeményezés Általános Feltételrendszere. Általános Feltételrendszer. Az 1. lépés összefoglalása fordította: az UNICEF Magyar Bizottsága 1027 Budapest, Varsányi I. u. 26-34. 201 4923 e-mail: unicef@unicef.hu A WHO/UNICEF "Bababarát kórház kezdeményezés" Általános Feltételrendszere A "Bababarát kórházhoz"

Részletesebben

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve:

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: ADATLAP A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: Születési év, hely, idő: Foglalkozás: Munkahely megnevezése: Cím: Mobil telefonszám: E-mail

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK MEZŐGZSÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG MINTFELTOK I. TESZTFELTOK Egyszerű választás feladatokban a kérdésre adott válaszok közül egy helyes. Írja a kipontozott helyre a helyes válasz betűjelét!

Részletesebben

2. Itató és porfürdő

2. Itató és porfürdő Gyakorlati madárvédelem a ház körül 2. Itató és porfürdő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. A legegyszerűbb itató a 40-60 cm átmérőjű műanyag virágalátét: - ez nem törik el könnyen

Részletesebben

ÉLETMÓD KÉRDŐÍV 5. A és B OSZTÁLY 2015.

ÉLETMÓD KÉRDŐÍV 5. A és B OSZTÁLY 2015. ÉLETMÓD KÉRDŐÍV 5. A és B OSZTÁLY 2015. 1. Nemed: Fiú 19 fő Lány 17 fő Összesen:36 fő 2. Véleményed szerint mennyire vagy egészséges? a) Teljesen egészséges vagyok 9 fő 25% b) Eléggé egészséges vagyok

Részletesebben

2010. I. félév FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA

2010. I. félév FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA Fıbb termények és termékek alakulása Fıbb termények és termékek alakulása 21. szeptember Megjelenik félévente TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Fıbb termények

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága A kalászos gabonák 2005. évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon Veszprém 2005. október Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság,

Részletesebben

Vérteschem Plus KFT. 2800,Tatabánya, Búzavirág út 7. Tel/Fax.:34/425-836 Biztonsági Adatlap Hypo

Vérteschem Plus KFT. 2800,Tatabánya, Búzavirág út 7. Tel/Fax.:34/425-836 Biztonsági Adatlap Hypo Frissítve a forgalmazó által: 2009. 04. 14. 2010. 10. 15. Vérteschem Plus KFT. 1. ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA 1.1. Készítménynév: Nátrium-hipoklorit oldat Márkanév: Háztartási 1.2.

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

Biztonsági adatlap CHEROKEE. Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti veszély ártalmas Svájc

Biztonsági adatlap CHEROKEE. Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti veszély ártalmas Svájc 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A termék/készítmény azonosítása Terméknév Formulációs kód Felhasználás Cég Gombaölő szer Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel környezeti

Részletesebben

mosó- és tisztítószerek (ideértve az oldószeralapú termékeket) gépi mosogatószer - adalék

mosó- és tisztítószerek (ideértve az oldószeralapú termékeket) gépi mosogatószer - adalék 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1Termékazonosító A termék neve EK szám nem elérhető CAS szám nem elérhető Biztonsági adatlap # D0001779 Formula# #ADSA001 Termékleírás mosó-

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2002 Felülvizsgálat dátuma: 2009-09-01 Változat száma: 1. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V mely készült a Bugyi Nagyközségi Önkormányzat 2015. október 08-i soros ülésén

J E G Y Z Ő K Ö N Y V mely készült a Bugyi Nagyközségi Önkormányzat 2015. október 08-i soros ülésén J E G Y Z Ő K Ö N Y V mely készült a Bugyi Nagyközségi Önkormányzat 2015. október 08-i soros ülésén Hozott határozatok: 153-161/2015.(10.08.) Hozott rendelet: 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V mely készült a Bugyi

Részletesebben

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont.

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont. ACE-gátlók és angiotenzin II antagonisták: alkalmazás terhességben és szoptatás alatt A PhVWP által 2008 októberben jóváhagyott alkalmazási előírás és betegtájékoztató szöveg ACE-gátlók Lisinopril, Fosinopril,

Részletesebben

Dr. Jean-Paul Nowak Dr. Joliot Nguyen Tan Hon. Homeopraktikák Homeopátiás tanácsok az első napoktól az első évekig

Dr. Jean-Paul Nowak Dr. Joliot Nguyen Tan Hon. Homeopraktikák Homeopátiás tanácsok az első napoktól az első évekig Dr. Jean-Paul Nowak Dr. Joliot Nguyen Tan Hon Homeopraktikák Homeopátiás tanácsok az első napoktól az első évekig Tartalom Köszöntő 7 Élet az élet előtt 9 Hazatérés a kórházból 13 A szoptatás 19 Mesterséges

Részletesebben

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Szolnok Városi Óvodák- Székhely (Szapáry utcai Óvoda) GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Készítette: Kindernay Dóra óvodapedagógus Szolnok 2018. 1 Az önállóságra nevelés nem arról szól, hogy megtanítod

Részletesebben

Medencék téliesítése. KÜLTÉRI MEDENCÉK TÉLIESÍTÉSE A téliesítés lépései KÜLTÉRI MASSZÁZSMEDENCÉK TÉLIESÍTÉSE

Medencék téliesítése. KÜLTÉRI MEDENCÉK TÉLIESÍTÉSE A téliesítés lépései KÜLTÉRI MASSZÁZSMEDENCÉK TÉLIESÍTÉSE Medencék téliesítése KÜLTÉRI MEDENCÉK TÉLIESÍTÉSE A téliesítés lépései KÜLTÉRI MASSZÁZSMEDENCÉK TÉLIESÍTÉSE TERMÉKISMERTETŐK DINAX TÉLIESÍTŐ ALGA-SOKK P DINAX FILTER CLEANER F Tipp: A termékek részletes

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 /

xkir Tesztintézmény Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 / xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 / Feladatok, ismeretek, készségek ÉRVÉNYES: 2008. szeptember 1 tõl 2 / Feladatok,

Részletesebben