Syngenta hírek. görögdinnye termelőknek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Syngenta hírek. görögdinnye termelőknek"

Átírás

1 Syngenta hírek görögdinnye termelőknek

2

3 Görögdinnye Fajtaújdonságok 2019 Tisztelt Termelők! 2019-ben két új fajtával frissítjük fajtaválasztékunkat. Dávid és Góliát, röviden így jellemezhető a két fajta utalva arra, hogy termésméretüket tekintve a skála két ellentétes pólusán helyezkednek el. Egyikük az áruházláncok igényelte 5-9 kg-os tartományba illeszkedik, míg másik az abszolút klasszikus, az igazi dinnyekedvelők súlyos igényeinek igyekszik megfelelni 15 kg-os mérettel.

4 Egy új fajta, amely üde színfoltot fog jelenteni az áruházlánci kínálatban. Mirza F1 Azt tapasztaljuk, hogy óriási gond van az áruházlánci görögdinnye kínálattal. A szezonkezdet utáni két három hetet kivéve a magvas dinnye minősége nagyon gyorsan leromlik. S nem lenne baj ezzel, ha ennek csak az áruházláncra nézve lenne következménye, de sajnos nem. A csalódott dinnyevásárló egy angol kutatás szerint 2 hétig nem mer újra dinnyét vásárolni. Ha újabb csalódás éri, akkor már egy hónap szükséges ahhoz, hogy kiheverje ezt a sokkot. Ez nálunk Magyarországon azt jelenti, hogy két rossz tapasztalással ez a vevő ebben a szezonban dinnyét már nem vásárol. Átpártol más gyümölcsre, amelyből a választék ma már nagyon nagy. A fajta tulajdonságai: A Mirza F1 legelső szembetűnő tulajdonsága, hogy héjának színe szokatlanul sötét. Illetve mégsem szokatlan ez a héjszín, mert a Rubin színére nagyon hasonlít. Azt gondoljuk, hogy ez egyáltalán nem baj, sőt szükség van az áruházakban is erre a frissességet közvetítő színre. Az áruházi dinnyével szembeni leggyakoribb kritika a túlérettség. A vevő nem szívesen nyúl egy napsütötte, világos, fáradt színű terméshez. A Mirza másik, már felvágott állapotában szembeötlő tulajdonsága húsának nagyon szép színe. Ez a tulajdonsága messze felülmúlja a piacon vezető fajtákét. A Mirzára középerős hajtásnövekedés jellemző, amely minden bizonnyal a gyökérzetére is igaz. Csak oltva javasoljuk termelni! A Mirza kiemelkedően jól köt. Tődinnyét nem szeret kötni, ami nem is baj, hisz az inkább bajt okoz, mint előnyt jelentene. Ezzel szemben egyszerre 5-6 egyidejű kötés terheli a tövet, amelyet a megerősített oltott gyökér nélkül a saját gyökér képtelen piacosra megnevelni. Tehát csak oltva!

5 A Mirza F1 színei kívül-belül vonzóak a vásárlói szemnek, termései az áruházlánci elvárást teljesítő 5-8 kg-os tartományba esnek. Hússzíne sokkal attraktívabb a szegmens konkurens fajtájánál. A Mirza F1 egy attraktív termék lesz az áruházláncokban. Héjszíne a friss dinnye minőséget ígéri a vásárlónak.

6 Dávid után Góliát! A klasszikus piac fenegyereke lehet. Formosa F1 Az áruházláncon kívüli hazai piac meghatározó fajtája, a Rubin. A Rubin termésmérete a 8-12 kg-os tartományba esik, amely egészben és felezve is könnyen megtalálja vásárló táborát. Ugyanakkor van ennek a piacnak egy olyan szegmense, amely mindig is a nagy dinnyét, az óriás dinnyét keresi. És azt szeletelve vásárolja meg. Azzal az előnnyel számol ez a vevő réteg, hogy megygyőződhet jobban a dinnye húsának minőségéről. Ennek a szeletelős dinnye piacnak javasoljuk Formosa fajtánkat kipróbálásra. A fajta tulajdonságai: 15 kg-os átlag méretével igazán a minél nagyobb annál jobb piacot hivatott kielégíteni. Nagy szára, levele jól takarja a terméseket. Napégésre a szár alól kibújó Formosa sem érzékeny. Klasszikus méret klasszikus dinnye íz, magas cukortartalom. Egyik legfontosabb tulajdonsága a fajtának: nagyon-nagyon nehezen érik túl, száron jól tartható. Középérésű fajtáról beszélünk, oltva próbáltuk ki 2018-ban és 2017-ben is.

7 Ember kell a Formosa F1 fajtához, az biztos! A lombból kibukkanó Formosa sem nem ég meg, sem nem érik túl.

8 Tartályládás fajtáink export célú kamionba és hazai üzletláncokba Fajta neve Tenyészidő Topgunhoz viszonyítva 8 kg alatti termések aránya 8 kg feletti termések aránya Mirza F1-10 nap 85% 15% Egyéb előnyök Kiválóan köt, mérete ellenére magas hozamot tud. Bostana F1-10 nap 65% 35% Koraiság, napégésnek ellenálló dinnyék Sorento F1-10 nap 55% 45% Kiváló szín és íz, koraiság Romanza F1-5 nap 50% 50% Kiváló minőség a helyi piacokra Topgun F1 0 nap 30% 70% Nem kell bemutatni a kereskedőknek Arashan F1 +5 nap 20% 80% Erős növény, darabos kiváló ízű dinnyék

9 Görögdinnye fajtaválaszték Fajta Tenyészidő Topgunhoz viszonyítva Termésméret oltva (a 70% mérettartománya) Javasolt piaci szegmens Bostana F1 A kis csinos, formás nap 6-8 kg Tartályládás export és áruházlánc Sorento F1 Kipróbálja, megszereti! nap 6-10 kg Korai hazai és export piac Ahmous F1 Egy cukor bébi nap 5-7 kg Hazai fekete dinnye piac Romanza F1 A megszokott minőség Romanzásoknak nap 7-10 kg A Romanzás kereskedőknek.

10 Görögdinnye fajtaválaszték Fajta Tenyészidő Topgunhoz viszonyítva Termésméret oltva (a 70% mérettartománya) Javasolt piaci szegmens Rubin Mélyvörös, mint a RUBIN nap 8-10 kg A magyar fogyasztó kényeztetésére, ill. kivívni a magyar vásárló csodálatát, elismerését. Farao F1 Évtizedes bizalom. -5 nap kg Darabos korai belföldi piac. Topgun F1 Mindig jó az öreg a háznál. 0 nap 8-12 kg Hazai igényes főszezoni piac. Arashan F nap kg Darabos hazai piac. 100 tonna fölött.

11 Fajta Tenyészidő Topgunhoz viszonyítva Termésméret oltva (a 70% mérettartománya) Javasolt piaci szegmens Constellation F1 A jóságos óriás nap kg Belföldi darabos főszezoni piac. Karistan F1 Későn is jól jön a kiváló minőség. +14 nap kg Darabos, igényes augusztusi piac. Görögdinnye alany fajtaválaszték Alany Alany típus Elsősorban javasolt kombinációs partnerek Előnyök Hátrányok Carnivor F1 Interspecifikus Bostana, Topgun, Ahmous, Farao Vitalley F1 Interspecifikus Rubin, Bostana, Romanza, Topgun Emphasis F1 Lagenaria Topgun, Arashan, Karistan, Constellation Hideg- és aszálytűrés Egyöntetű kelés, könnyű olthatóság, masszív gyökér, javított minőség Rossz évjáratban is megbízható minőség Erős vegetatív feltételek (nitrogén, víz, hideg) mellett minőségromlás Erős vegetatív feltételek (nitrogén, víz, hideg) mellett minőségromlás Gyengébb hidegés aszálytűrés

12 A görögdinnye és sárgadinnye védelme Talajfertőtlenítés és rovarkártevők elleni védelem Talajfertőtlenítésre: Force 1,5 G A palántanevelésnél, hajtatásban és szabadföldön a kultúra jövője szempontjából a talajfertőtlenítésnek meghatározó szerepe van. A talajlakó kártevők ellen hatékony és teljes körű megoldást jelent a Force 1,5 G, melynek alkalmazásáról szóltunk az előzőekben. Célzott megoldás a gyapottokbagolylepke ellen: Affirm A gyapottok-bagolylepke hernyója súlyos károkat okozhat a dinnye termésén. A növényállományt rendszeresen át kell vizsgálni és ha már kikelt kis hernyókat találunk, azonnal meg kell kezdeni a védekezést. Biztos és megbízható védelmet ad az Affirm, amelynek hatására gyorsan leáll a hernyók táplálkozása. Rövid, 3 napos várakozási ideje miatt alkalmas a betakarítás, szedés előtti utolsó védekezésre is. Az Affirm dózisa: 1,5-2,0 kg/ha, g 10 l vízhez. Vertimec Pro - vízbázisú formulációval atka- és tripsz-kártétel ellen! A Syngenta fejlesztőmunkájának köszönhetően az abamektin hatóanyag új, vízbázisú formulációval áll a termelők rendelkezésére. Hajtatott görögdinnyében és sárgadinynyében felhasználható takácsatkák és nyugati virágtripsz ellen. A takácsatkák a levélzet szívogatásával okozhatnak óriási kárt és termésveszteséget a dinnye kultúrákban is. A Vertimec Pro kitűnő megoldást jelent ellenük. A védekezéseket a mozgó alakok megjelenésekor kell megkezdeni. Erőteljes fertőzési hullám, vagy újabb betelepedés esetén nap múlva javasolt megismételni a kezelést. A Vertimec Pro egyúttal hatékony védelmet nyújt a virágban, levélen szívogató tripszek ellen is. A Vertimec Pro dózisa: 0,75 l/ha 500 l/ha hektáronkénti permetlémennyiség esetében, vagy 0,15%-os töménységű permetlé, 15 ml 10 l vízhez.

13 Gombabetegségek elleni védelem Gombabetegségek ellen három hatékony készítménnyel A dinnye gombás betegségei súlyos termés minőségi és mennyiségi veszteséget okozhatnak. Az ellenük végzett védekezés alapfeltétele a jó szerválasztás. Széles hatású, rugalmasan felhasználható készítményekre van szükség. A lisztharmat elleni védekezéssel kell kezdenünk amire tökéletes megoldás a Topas. Stabilan napos hatástartam jó felszívódású kiváló triazol készítmény. Az Amistar a peronoszpóra mellett védelmet ad a lisztharmat ellen is. A 2 permetezésből álló Topas 100 EC blokk után Amistar 2-3-szori permetezésével a peronoszpóra és a lisztharmat elleni védelem mesteri módon hidalható át. A peronoszpóra, fenésedés és a didimella később jelentkezhetnek. Ezen betegségek ellen az ideális választás az Amistar Opti melyben az azoxistrobin hatékonyságát kiegészíti a kiváló klórtalonil. A klórtalonil egy kontakt hatóanyag amelyet megelőző jelleggel kell kijuttatnunk, a megfelelő hatékonyság érdekében. Jól kiegészíti az azoxistrobin hatékonyságát, illetve olyan betegségek ellen is védelmet nyújt (didimella, fenésedés) amihez komplexebb hatásmechanizmus szükséges. Az Amistar Opti 1. kategóriás készítmény. Topas 100 EC dózisa: 0,35 l/ha. Amistar dózisa: 0,75 l/ha. Amistar Opti dózisa: 2,5 l/ha (I. kategória)

14 A görögdinnye és sárgadinnye védelme Gombabetegségek elleni védelem A görögdinnye legfontosabb kórokozói A fontossági sorrendben az utolsó helyen a dinnye fuzáriumos hervadása (Fusarium oxisporium) áll. A megváltozott termesztéstechnológia miatt előtérbe került a monokultúra szerepe, így viszont csak oltással tudunk a biztonságos, kórokozó mentes (Fuzárium ellenálló alanyok használatával) palántákat előállítani. A következő a sorban a dinnyelisztharmat (Erysiphe cichoracarum). A kórokozóra jelemző, hogy inkább a vegetáció végén jelennek meg a tünetek a levélen, amikor már a termés 70 %-a betakarításra került. Ennek legfőbb oka, hogy minél idősebb a dinnye levele, annál érzékenyebb a kórokozóra. Folytatva a gombás betegségek sorát, a harmadik helyen a dinnyeperonoszpóra (Pseudoperonospora cubensis) található. A kórokozó jelenléte nagymértékben függ az adott évjárattól, így például 2010-es és 2014-es években erőteljes megjelenést lehetett tapasztalni a területeken. Jellemző a kórokozóra, hogy a tünetek csak a levélen jelentkeznek, gyors akár nap alatt bekövetkező teljes lombpusztulás is előfordulhat. Hőmérséklet igénye alacsony C közötti, illetve kedvező számára a levélfelület nedvessége. A második helyen a dinnye didimellás betegsége (Didymella bryoniae) található. Más néven gyökérnyaki betegségnek is nevezik. Jellemző a kórokozóra, hogy a technológiai váltásnak (csepegtető öntözés) köszönhetően került előtérbe, úgy éve.

15 Tünet: levélen, indán látható, kezdetben 2-3 mm átmérőjű kerek, sárgás szélű elmosódott foltok, amelyek később mm átmérőre nőnek, kerek vagy ovális alakjuk lesz, színük sárgásbarnává, szürkészölddé válik. Súlyos fertőzés esetén a teljes lombfelület elszárad. Az inda töve ezüstössé válik, amelyen mézgacseppek képződnek. Gyakorlati szempontból a szár átvágása során, ha nincs barnulás, akkor didimelláról, ha van barnulás, akkor fuzáriumról beszélünk. A kórokozónak a termésen nem találunk tünetét. Betegség lefolyása: fertőzési források a beteg növénymaradványok. Kedvező a kórokozó számára a harmat, magas relatív páratartalom, a levélnedvesség, az éjszakai lehülés és a reggeli lassú felmelegedés. Napjaink gyakorlati szempontból legfontosabb kórokozója a dinnye kolletotrihumos betegsége (Colletotrichum orbiculare), más néven a dinnye fenésedése. A gomba jelenléte hazánkban már több mint száz éves múltra tekint vissza, ugyanakkor a termesztésben a 2010-es esztendő volt az első olyan erősen fertőzött év, amely a komoly védekezési stratégiákat elindította ellene. Az ezt követő esztendőkben a védekezések gerincét szintén a fenésedés adta. A kórokozó jelen van a teljes termelési és fogyasztási láncban, így a termelő, kereskedő és a fogyasztó esetében is. Ennek legfőbb oka, hogy a tünetek a termésen is láthatóak, így könnyen belátható, hogy ha csak a fogyasztó oldaláról nézzük, nem választ olyan terméket, melyen tünetek találhatók. Tünet: előfordulhat csíranövényen, palánta korban is. Jellemző a levélen ahol 3 4 mm átmérőjű sárgászöld foltok láthatóak, amelyet szürkésbarna szegély határol. A levélnyélen és a száron megnyúlt, ovális, enyhén besüppedő foltok jelentkeznek. A tünetek a vegetációban itt jelennek meg elsőként. Termésen 10 mm-nél nagyobb kerek, vagy ovális besüppedő szegély nélküli foltok a jellemzőek. Betegség lefolyása: fertőzési források a beteg növénymaradványok, illetve a C hőmérséklet, és a csapadékos időjárás. A két kórokozó felszaporodásának okai: Oltás monokultúra (3 év): A fuzárium szempontjából eredményes védekezést ad az oltás, ugyanakkor mindkét kórokozó esetén a fertőzési források a beteg növénymaradványok, így a monokultúra fokozott figyelmet igényel A didimella tünetei a száron......és a levélen. A termésen kialakuló kerek besüppedő foltok a kolletotrihumos betegség jelei

16 A görögdinnye és sárgadinnye védelme Gombabetegségek elleni védelem a dinnye didimella és fenésedés elleni védekezésben. Technológiai váltás: mind a csepegtető öntözés, mind pedig a sorköz takarása olyan mikroklímát alakított ki a termesztés során, amely tényezők nagyon kedvezőek a didimella és fenésedés kórokozói számára. Oltás: vegetatívabb lombfelület alakult ki, amely a kórokozók számára ugyancsak kedvezőbb feltételeket jelent. Ezen három tényező ismeretében kijelenthetjük, hogy a dinnyetermesztés programszerű védekezés nélkül elképzelhetetlen. Mit is jelent ez? Előre eltervezett (6-8 nap) permetezési fordulóval megvédjük az állományunkat a fent említett gombás betegségekkel szemben. Sajnos igen szűk az engedélyezett készítmények köre, így az új gombaölő szerrel több lehetőséget kapunk a tervezett növényvédelmi beavatkozásokhoz. Mit kell tudni az új gombaölő készítményről? A Cidely Top a dinnyefélék három legfontosabb betegsége ellen hatékony, úgy mint dinnyelisztharmat, dinnye didimellás betegsége, dinnye kolletotrihumos betegsége (dinnye fenésedése). Két hatóanyag gyári kombinációja: (125 g/l difenokonazol + 15 g/l ciflufenamid). A két hatóanyag együttesen, egymást kiegészítve véd a lisztharmat és a levélbetegségek (didimella, fenésedés) ellen. A kettős védelem oka az eltérő hatásmód és hatáshely. A két hatóanyag gyakorlatilag három különböző ponton gátolja a gomba fejlődését. A védekezéseket két alkalommal javasoljuk blokkszerűen, azaz egymást követő két kezelést, melyek közt kb nap legyen.

17 Kísérleti eredmények a készítményről 1/a ábra Hatékonysága a fenésedés ellen: Fertőzés gyakorisága (FGY%) - 1/a ábra; Fertőzés mértéke (FM%) - 1/b ábra; Helyszín: Nagykamarás Kiültetés ideje: Kezelések ideje: és , ,5 Kezeletlen Versenytárs 34, júl. 18. júl. 25. Hatékonysága a didimella ellen: Fertőzés gyakorisága (FGY%) - 2/a ábra; Fertőzés mértéke (FM%) - 2/b ábra; Helyszín: Nagykamarás Kiültetés ideje: Kezelések ideje: és /a ábra , Kezeletlen Versenytárs 6, ,5 1/b ábra 25 21,9 aug. 1. 2/b ábra ,2 5,5 5,7 3,5 1, ,9 1,2 1,6 0,25 3,5 0 Kezeletlen Versenytárs 0 Kezeletlen Versenytárs Összefoglalás Az eredményekből látható, hogy a piacon lévő meghatározó versenytárssal, azonos hatékonysággal rendelkező készítmény a Cidely Top. Az eredményeket egy erősen fertőzött (2014.) esztendőben mutattuk be, amikor is az engedélyt megkapta a Cidely Top gombaölő szer. Javasolt dózisa 1,0 l/ha, lombzáródás-kötés időszakában egymást követő két alkalommal.

18 A görögdinnye és sárgadinnye védelme Gyomirtás A dinnye tág térállású növény, amely segíti a gyomosodást. A talaj felszínén elterül, de nem tudja teljes mértékben beár nyékolni, ezzel segíti a gyomnövények csírázását. Magról kelő egyszikű gyomnövények ellen magvetés után vagy a palánták ültetése előtt Dual Gold 960 EC 1,4-1,6 l/ha-os dózisával hatékonyan védekezhetünk. A készítmény néhány magról kelő két szikű gyomfaj (disznóparéj fajok, libaparéj fajok, gyakori gombvirág, pásztortáska, vadrepce) ellen is részleges védelmet biztosít.

19

20 Kapcsolat Zöldségfélék üzletágvezető: Antal Gyula: Zöldségvetőmag Ügyfélszolgálat : Telefon: (06 1) , (06 1) Fax: (06 1) zoldseg.ugyfelszolgalat@syngenta.com KÖZÉP-MAGYARORSZÁG Területi képviselő: Hajdú Róbert: DÉL-NYUGAT MAGYARORSZÁG DÉL-KELET MAGYARORSZÁG Területi képviselő: Csige László: ÉSZAK-KELET MAGYARORSZÁG Értékesítési támogató: Aros József: Syngenta Kft Budapest, Alíz utca 2. Központi telefonszám: (+36 1) Fax: +36 (1) info.hungary@syngenta.com blog.syngenta.hu

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

A dísznövények védelme

A dísznövények védelme A dísznövények védelme A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérô körülmények között, van szabadföldi, üveg alatti, fóliás és hideghajtatott

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme A dísznövények védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérő körülmények között, van szabadföldi,

Részletesebben

Dinnye növényvédelme

Dinnye növényvédelme Dinnye növényvédelme VÍRUSOS BETEGSÉGEK: Görögdinnye mozaik vírus, Uborka mozaik vírus Cukkini sárgamozaik vírus Tünete:-komplexen jelentkezhetnek. -mozaikszerű foltosodás Életmód:- levéltetvekkel, és

Részletesebben

Syngenta kígyóuborka fajtaválaszték

Syngenta kígyóuborka fajtaválaszték Syngenta kígyóuborka fajtaválaszték 2019-2020 Tisztelt Termelők! 2019-ben új fajtával frissítjük a Grendel-Bomber gerincű fajtaválasztékunkat egy sokoldalú Jolly-Jokerrel: ELSIE F1 A fajta az eddigi kísérleteink

Részletesebben

Szabadföldön a talajlakó kártevôk ellen: Force 1,5 G. Hajtatásban a gyökérgubacs fonálférgek ellen: Nemathorin 10 G

Szabadföldön a talajlakó kártevôk ellen: Force 1,5 G. Hajtatásban a gyökérgubacs fonálférgek ellen: Nemathorin 10 G A paprika védelme Rovarkártevôk elleni védelem Egyes károkozók jelentôsége más a szabadföldön és más a zárt termesztô rendszerben. Mindkét esetben nagy jelentôségû a talajfertôtlenítés, de míg a szabadföldön

Részletesebben

Görög- és sárgadinnye katalógus

Görög- és sárgadinnye katalógus Görög- és sárgadinnye katalógus Görögdinnye Görögdinnye Görögdinnye bonta Colosseo F1 Co:1 Fon:1 Kiváló hússzín és íz Termésméret: saját gyökéren 13 14 kg. Alak: ovális, 1,5:1 (hossz:átmérő) arányban megnyúlt.

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő védelmében Rovarölő szer molyok és kabócák ellen A Luzindo egy új, széles spektrumú, hosszú tartamhatású rovarölő szer lepkefélék és egyéb szúró-szívó szájszervű

Részletesebben

A csemegekukorica védelme

A csemegekukorica védelme A csemegekukorica védelme Talajfertôtlenítés, gyomirtás Talajfertôtlenítés A kukoricabogár lárvája és egyéb talajlakó kártevôk ellen a Force 1,5 G nélkülözhetetlen. Dózisa: 12-15 kg/ha vetéssel egymenetben

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.07.27-ig. A száraz időjárás ellenére a varasodás továbbra is újabb fertőzésekkel jelentkezik.

Részletesebben

A szilva. védelme.

A szilva. védelme. A szilva védelme www.syngenta.hu A szilva védelme A szilva védelme Gombabetegségek elleni védelem Rovarkártevők elleni védelem 81 82 Gombabetegségek elleni védelem A szilva betegségei közül a polisztigmás

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (20. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (20. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-05-14 (20. hét) Fenofázis: : intenzív hajtásnövekedés, fürtmegnyúlás, (védett déli fekvésű helyeken korai fajtáknál virágzás kezdett)

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

DuPont termékek a kiskertekben

DuPont termékek a kiskertekben DuPont termékek a kiskertekben Tanos 50 DF Tanos 50 DF szôlôben Különleges tulajdonsággal rendelkezô, kombinált hatóanyagú gombaölô szer szôlôperonoszpóra ellen. A Tanos a DuPont kutatás egyik gombaölô

Részletesebben

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon 2017. évi őszi és 2018. évi tavaszi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2011.06.23-ig. Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Topas 100 EC. Topas 100 EC. Gombaölő szer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta ( Fõoldal > Topas 100 EC

Topas 100 EC. Topas 100 EC. Gombaölő szer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta (  Fõoldal > Topas 100 EC Magyarország Published on Syngenta (https://www.syngenta.hu) Fõoldal > Topas 100 EC Topas 100 EC Topas 100 EC módosítás: 2019.08.02. Gombaölő szer Növényvédő szer Munkaegészségügyi : 0 nap Kiszerelés:

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.19. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.26-ig. Várható frissítés: 2014.06.26. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.14.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.14. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.21-ig. Várható frissítés: 2015.05.21. 12:00-kor. A meleg időjárás

Részletesebben

Görögdinnye és sárgadinnye technológiai ajánlat 2013

Görögdinnye és sárgadinnye technológiai ajánlat 2013 Görögdinnye és sárgadinnye technológiai ajánlat 2013 Görögdinnye és sárgadinnye technológiai ajánlat 2 Görögdinnye és sárgadinnye technológiai ajánlat Tisztelt Partnerünk! Örömmel nyújtjuk át megújult

Részletesebben

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával!

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával! UBORKA FAJTAKÍNÁLAT KARAVÁN F1 Csúcshozam, stressz toleranciával! Nagyon korai, partenokarp uborka hibrid. Középerős növekedésű, oldalhajtásai rövidek. Termései szabályos henger alakúak, ikresedésre, deformálódásra

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés a szőlőtermesztői számára 2018.08.21-től 08. 30 ig Fenológia: érés szüret körül 1 Merlo Időjárás(08.12 08. 21.) Folyamatosan kánikula volt, csapadék nélkül. A napi átlagos

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.26. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.03-ig. Várható frissítés: 2014.07.03. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

Görög- és sárgadinnye 2012

Görög- és sárgadinnye 2012 Görög- és sárgadinnye 2012 TM 2 Görög- és sárgadinnye 2012 Görög- és sárgadinnye 2012 3 Tisztelt Partnerünk! A tavalyi szezonban sokszor özönvízszerûen lehulló csapa dék után, a 2011. évben a szárazság

Részletesebben

Syngenta hírek. paradicsom termelôknek

Syngenta hírek. paradicsom termelôknek Syngenta hírek paradicsom termelôknek A bizalmat csak jó minôségû, megbízható paradicsommal tarthatjuk meg! Mit kívánnak a hazai fogyasztók? Legelôször is megállapíthatjuk, hogy a kereskedelmi tapasztalatok

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019.05.17.) Az elmúlt 2 hétben 60-80 mm csapadék esett a körzetben, de még nincs vége. A talajok eddig be tudták fogadni, hiszen hiány volt bőven, de mostanra telítődött.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.04.27. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.04-ig. Várható frissítés: 2017.05.04. 12:00-kor.

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (22. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (22. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-05-28 (22. hét) Fenofázis: fő virágzás, virágzás vége, tisztulás, (zöldbors nagyság) A múlt héten Badacsonyban leesett csapadék mennyiség

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (23. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (23. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-06-05 (23. hét) Fenofázis: virágzás vége, tisztulás, zöldbors- zöldborsó nagyság Badacsonyban a késői fajták virágzás végén, tisztulásban,

Részletesebben

Görög- és sárgadinnye fajtakínálat

Görög- és sárgadinnye fajtakínálat Görög- és sárgadinnye fajtakínálat Gyorsul a kibocsátás, versenyképes új fajták a ZKI kínálatában, több szegmensben is. A 2013-ban üzembe helyezett 1 ha-os üvegház jelentősen megnövelte a dinnyenemesítési

Részletesebben

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal Ordax kukoricában Hatás Az Ordax kiválóan irtja a magról kelô egyszikû gyomnövényeket, a kakaslábfüvet, a muharféléket, a pirók ujjasmuhart, különösen erôsen a vadkölest. A kétszikû gyomnövények közül

Részletesebben

A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba

A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba az előadás témái időjárási tényezők 2010-ben a 2010-es körülmények hatása és nyomon követése egy konkrét védekezési kísérletben tanulságok, amik segíthetnek

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. 08.24.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.08.31-ig. Sok helyen jelentősen hullik az alma. Egy része a hullásnak a melegtől van, más része

Részletesebben

Színre lép. az új tengeri mentő

Színre lép. az új tengeri mentő Színre lép az új tengeri mentő Egyszerű, modern, hatékony Kétszikű gyomok Felhasználási javaslat Új posztemergens kukorica gyomirtószer felhasználható: Takarmány és vetőmag kukoricában. Az Elumis a mesotrion

Részletesebben

Fehér és csípős paprika

Fehér és csípős paprika Fehér és csípős paprika fehér paprika Kertész kollégák! Amikor találkozunk Önökkel szakmai rendezvényeinken, bemutatóinkon mindig nagy érdeklődéssel várjuk, hogy új fajtáinkat hogyan fogadják, mennyire

Részletesebben

görög- és sárgadinnye FAJTAKÍNÁLAT

görög- és sárgadinnye FAJTAKÍNÁLAT görög- és sárgadinnye FAJTAKÍNÁLAT Új kihívások, megújult nemesítési programok: Könnyű termeszthetőség új nemesítési irányvonal a ZKI görögdinnye palettáján Az új nemesítési irányvonal első terméke, a

Részletesebben

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Bevezetés A dohánytermesztők körében a vajvirág vagy dohány virág jól ismert,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.27. 12:00-kor. Érvényes: 2013.07.04-ig. Várható frissítés: 2013.07.04. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.30. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.06-ig. Várható frissítés: 2013.06.06. 12:00-kor.

Részletesebben

Célirányos hatékonyság

Célirányos hatékonyság A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere Célirányos hatékonyság Széles hatásspektrum Rezisztencia védelem Levél és talaj hatás Szezonhosszú hatástartam A Bayer CropScience legújabb fejlesztésû posztemergens

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 223 Gyomirtás. 246 Gombabetegségek elleni védekezés. 230 Védekezési technológia. A hagyma gyomnövényei

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 223 Gyomirtás. 246 Gombabetegségek elleni védekezés. 230 Védekezési technológia. A hagyma gyomnövényei hagyma 222 Tartalomjegyzék Gyomirtás 223 223 Gyomirtás 223 A hagyma gyomnövényei 224 A hagyma gyomirtása 225 A Stomp Super a hagyma alapgyomirtásában 225 Javasolt technológia A hagyma gyomnövényei A hagyma

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019.05.22.) A melegebb napok hatására most felgyorsult a szőlő fejlődése. Azonban az elmúlt héten lassú, vontatott növekedés volt a jellemző. A szőlő jelenleg 10 nappal

Részletesebben

Két hatóanyag, széles hatásspektrum. a burgonya gyomirtószere.

Két hatóanyag, széles hatásspektrum. a burgonya gyomirtószere. Két hatóanyag, széles hatásspektrum a burgonya gyomirtószere www.syngenta.hu 880 EC Két hatóanyagú, széles hatásspektrumú burgonya gyomirtószer. A korszerű burgonyatermesztés elképzelhetetlen vegyszeres

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.30. 12:00-kor. Érvényes: 2011.07.07-ig. Várható frissítés: 2011.07.07. 12:00-kor.

Részletesebben

A dohány növényvédelme

A dohány növényvédelme A dohány növényvédelme Kórokozók I. Vírusbetegségek : 1./ Dohánymozaik (Tobacco mosaic tobamovirus,tmv) 2./ Dohány érbarnulás (Potato Y potyvirus, PVY) 3./ Uborkamozaik vírus (Cucumber mosaic virus, CMV)

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 25.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 25.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 25.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.05.25. 12:00-kor. Érvényes: 2017.06.01-ig. Várható frissítés: 2017.06.01. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.13. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.20-ig. Várható frissítés: 2013.06.20. 12:00-kor.

Részletesebben

Nunhems Görögdinnye. Hírlevél 2015. január

Nunhems Görögdinnye. Hírlevél 2015. január Nunhems Görögdinnye Hírlevél 2015. január Tisztelt Termelő és Kereskedő partnereink! Itt az idő, hogy megint számot vessünk a magyarországi (és európai) dinnyeágazatról, mert továbbra is több ezer termelő

Részletesebben

A bogyós gyümölcsök betegségei

A bogyós gyümölcsök betegségei A bogyós s gyümölcs lcsök betegségei gei (Kertész) 1 Szamóca nyálkagombás károsodása Kórokozó: Diachea leucopodia (Myx) Képek: internet 2 Szamóca mikoszferellás levélfoltossága Kórokozó: Mycosphaerella

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

Varga László

Varga László Új mikrobiológiai talajkezelési lehetőségek és termékfejlesztések az ökológiai 2017. 12. 09. termesztésben, misztériumok nélkül Varga László +36 30 928 6172 Mik a termelés kritikus pontjai? Időjárás Kártevők

Részletesebben

Gombaölõ szer felvehetõ cink tartalommal. Nem csak véd táplál is!

Gombaölõ szer felvehetõ cink tartalommal. Nem csak véd táplál is! Gombaölõ szer felvehetõ cink tartalommal Nem csak véd táplál is! Az Antracol kettôs funkciójú hatóanyaga a propineb A propineb több ponton gátolja a gombák életfolyamatát micélium növekedés spóracsírázás

Részletesebben

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Székesfehérvár Debrecen 2013. 05.15-16. Magyar Kukorica Klub Egyesület 1 Hivatkozások Szakcikk idézet: Agro Napló (Dr Mesterhézy Ákos) Történeti és szakmai részek:

Részletesebben

MEDION KÖZEPES SZEMMÉRET A VALÓS MINŐSÉG ALAPJA!

MEDION KÖZEPES SZEMMÉRET A VALÓS MINŐSÉG ALAPJA! MEDION KÖZEPES SZEMMÉRET A VALÓS MINŐSÉG ALAPJA! Medion Közepes szemméret a valós minőség alapja A zöld szemek túlnyomó része érettebb állapotban is (13-14 T) a közepes szemméret tartományba esik. Tövenkénti

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2016.06.23-ig. Várható frissítés: 2016.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

Zöldségfélék. növényvédelme

Zöldségfélék. növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme 2013 Zöldségfélék növényvédelme A palántaneveléstôl egészen a termés tárolásáig védeni kell termesztett zöldségnövényeinket a kártevôk és kórokozók ellen. Az esztétikai szempontokon

Részletesebben

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis CSÁVÁZÓSZEREK 106 CSÁVÁZÓ SZEREK Folyékony gombaölő csávázószer peronoszpórafélék ellen. Az Apron a napraforgó vetőmag peronoszpóra elleni szisztémikus csávázószere. Felszívódó hatóanyaga a magba és a

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. július 4.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.07.04. 12:00-kor. Érvényes: 2013.07.11-ig. Várható frissítés: 2013.07.11. 12:00-kor.

Részletesebben

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu Az atkák átka Az atkák átka. www.syngenta.hu Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! A sikeres védelem nehézségei Vertimec 1,8 EC A zöldség, a virághajtatás,

Részletesebben

A feketerothadás? tünetei és a védekezés lehetőségei

A feketerothadás? tünetei és a védekezés lehetőségei A feketerothadás? tünetei és a védekezés lehetőségei Őshazája Észak-Amerika, Turner 1848-ban írta le részletesen, az amerikaiak a legrettenetesebb szőlőbetegségnek tartották Scribner 1886. A szőlő feketerothadását

Részletesebben

Zöldségfélék. növényvédelme

Zöldségfélék. növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme 2015 Zöldségfélék növényvédelme A palántaneveléstôl egészen a termés tárolásáig védeni kell termesztett zöldségnövényeinket a kártevôk és kórokozók ellen. Az esztétikai szempontokon

Részletesebben

Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék)

Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék) Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék) Uralkodó időjárási körülmények 2013 Szélsőséges (tavaszi) időjárás 2014

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1%

Részletesebben

SZÍNES PAPRIKA paletta

SZÍNES PAPRIKA paletta SZÍNES PAPRIKA paletta SZÍNES PAPRIKA paletta Megújult kínálat Belföldre és exportra A paprika a világ zöldségtermesztésében előkelő helyen áll, mivel a mai korszerű táplálkozás nélkülözhetetlen eleme.

Részletesebben

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában 208 209 Tartalomjegyzék 2 0 9 209 Gyomnövények a szójában 210 A szója alapgyomirtása 210 az alapgyomirtásban 212 A szója állománygyomirtása Gyomnövények a szójában A keléstôl a lombzáródásig, valamint

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 1.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 1.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. június 1.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.06.01. 12:00-kor. Érvényes: 2017.06.08-ig. Várható frissítés: 2017.06.08. 12:00-kor.

Részletesebben

Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk!

Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk! Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk! Ha a kalászosok gyomirtásáról esik szó, bizonyára keveseknek jut eszébe az Arysta. Más lenne a helyzet, ha pl. a cukorrépa lenne a téma, ahol

Részletesebben

Görög- és sárgadinnye fajtakínálat

Görög- és sárgadinnye fajtakínálat Görög- és sárgadinnye fajtakínálat 2017-2018 Folyamatosan megújuló kínálat, fókuszban a minőség és a könnyű termeszthetőség! Korábbi számainkban már beszámoltunk arról, hogy a kibővült nemesítési kapacitások

Részletesebben

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb.

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Previcur Energy - Újdonság a moszatgombák ellen Az új Previcur Energy két felszívódó preventív hatóanyagból áll, a Previcur 607 SL-bôl jól ismert propamokarbból és

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.) Kiadva: 2014.05.15. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.22-ig. Várható frissítés: 2014.05.22. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

Zöldségfélék. növényvédelme

Zöldségfélék. növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme Hajtatott paradicsomban talajlakó gombák ellen talajfertôtlenítést Previcurral végezhetünk. 1 m 3 talajhoz 0,3-0,4 liter Previcurt 20 liter vízben

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 5 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium

Részletesebben

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú ATHOS TM.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.05.04. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.11-ig. Várható frissítés: 2017.05.11. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.) Kiadva: 2013.08.01. 12:00-kor. Érvényes: 2013.08.08-ig. Várható frissítés: 2013.08.08. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Görög- és sárgadinnye Fajtaleírás 2018-tól

Görög- és sárgadinnye Fajtaleírás 2018-tól Görög- és sárgadinnye Fajtaleírás 2018-tól Görögdinnye KEREK, FEKETE HÉJÚ Red Star F1 Crisby F1 Susy F1 KEREK, SÖTÉT CSÍKOS HÉJÚ Nun 21207* F1 Admira F1 SZUPER APRÓ MAGVÚ Kaori F1 (Nun 11203) A piacvezető

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.09.07. 12:00-kor. Érvényes: 2017.09.14-ig. Várható frissítés: 2017.09.14. 12:00-kor.

Részletesebben

DuPont Talendo Extra gombaölő szer

DuPont Talendo Extra gombaölő szer DuPont megoldás a lisztharmat ellen DuPont Talendo Extra gombaölő szer Két hatóanyagot tartalmazó gombaölő szer, amely hosszú távon megvédi a szőlőt a szőlőlisztharmat ellen. Azoknak a szőlőtermelőknek,

Részletesebben

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe Hajdú-Bihar megye növény-egészségügyi helyzetének alakulásáról

Részletesebben

Kígyóuborka technológiai ajánlat 2013

Kígyóuborka technológiai ajánlat 2013 Kígyóuborka technológiai ajánlat 2013 Kígyóuborka technológiai ajánlat 2 Kígyóuborka technológiai ajánlat Tisztelt Partnerünk! Örömmel nyújtjuk át megújult kígyóuborka technológiai ajánlatunkat, amely

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium tartalom

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 367 Gyomirtás. 374 Gombabetegségek elleni védekezés. 379 Rovarkártevők elleni védekezés. A cukorrépa gyomnövényei

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 367 Gyomirtás. 374 Gombabetegségek elleni védekezés. 379 Rovarkártevők elleni védekezés. A cukorrépa gyomnövényei szőlő cukorrépa 366 Tartalomjegyzék 367 367 367 A cukorrépa gyomnövényei 368 A cukorrépa gyomirtása 368 Az állománykezeléses technológia 368 Az alapgyomirtásos technológia A cukorrépa gyomnövényei A kétszikű

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 22.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 22.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 22.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.05.22. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.29-ig. Várható frissítés: 2014.05.29. 12:00-kor.

Részletesebben

A borsó betegségei. fuzárium, alternária, aszkohita, rizoktónia fajok a talajból fertőznek, és

A borsó betegségei. fuzárium, alternária, aszkohita, rizoktónia fajok a talajból fertőznek, és NÖVÉNYORVOS A ZÖLDSÉGESKERTBEN A borsó betegségei A BORSÓ KÁRTEVŐI UTÁN A LEGFONTOSABB KÓROKOZÓKAT, BETEGSÉGEKET ISMERTETJÜK. EZEK KÖZÜL CSÁVÁZOTT VETŐMAG HASZNÁLATÁVAL, A TERMESZTÉSTECHNOLÓGIAI AJÁNLÁSOK

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

h a t á r o z a t o t :

h a t á r o z a t o t : Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: dr. Kelemen Mária ENGEDÉLYSZÁM:

Részletesebben

V i r á g v e t ô m a g o k é s p a l á n t á k. Syngenta Seeds Kft. 1123 Budapest, Alkotás utca 41. www.sg-flowers.com

V i r á g v e t ô m a g o k é s p a l á n t á k. Syngenta Seeds Kft. 1123 Budapest, Alkotás utca 41. www.sg-flowers.com V i r á g v e t ô m a g o k é s p a l á n t á k Syngenta Seeds Kft. 1123 Budapest, Alkotás utca 41. www.sg-flowers.com Területi képviselôink: Szerdahelyi Vilmos (Budapest, Dunántúl) Tel: 20/956-0042 Iványosi-Szabó

Részletesebben

Strobilurin és folpet típusú hatóanyagok kombinációja a biztosabb hatás érdekében.

Strobilurin és folpet típusú hatóanyagok kombinációja a biztosabb hatás érdekében. Magyarország Published on Syngenta (https://www.syngenta.hu) Fõoldal > Quadris Max Quadris Max Quadris Max módosítás: 2019.06.11. Gombaölő szer Növényvédő szer Munkaegészségügyi : 4 nap Kiszerelés: 1 l

Részletesebben

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS.

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS. TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS - - erős metszés - - réztartalmú lemosó permetezés Javasolt szerek: 1 / 12 Astra, Cupertene-M,

Részletesebben