Piactér. Friss tavaszi ízek: A fűszerkertben a Marché -val. Fűszernövény tippek. swissness-sorozat. zsázsa ültetés. Nagy öröm a kiskertben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Piactér. Friss tavaszi ízek: A fűszerkertben a Marché -val. Fűszernövény tippek. swissness-sorozat. zsázsa ültetés. Nagy öröm a kiskertben"

Átírás

1 Piactér Friss tavaszi ízek: A fűszerkertben a Marché -val Fűszernövény tippek Aromák a konyhában és a házipatikában swissness-sorozat Felfedezőút Svájcon keresztül zsázsa ültetés Nagy öröm a kiskertben marche-restaurants.com

2 2 Marché & Nagyvilág Kedves Vendégek! Minden frissen készült étel lelke a fűszer. Az aromás, rafinált és zamatos fűszernövények különleges színt adnak a fogások- nak és a tálalást is vonzóbbá teszik hiszen a szemünkkel is eszünk. A legtöbb fűszernövény emellett a házipatikában is jó szolgálatot tesz. A következő oldalakból kiderül, hogy honnan szerzi be a Marché a fűszernövényeket, hogy azoknak milyen gyógyhatása van, valamint tippeket is adunk azok konyhai felhasználásához. Nemzetközi vállalat lévén svájci gyökereinket az egész világra kiterjesztjük. Az újonnan létrejött együttműködés a Svájci Turizmus Szövetséggel (Schweiz Tourismus) a hazai piac jelentőségét erősíti. Ezért a Piactér kiadványban mostantól Svájc is állandó fejezetet kap: sorozatunk keretében ajánlunk majd érdekes programokat és szezonális üdülőhelyeket. Látogasson el Ön is hozzánk és legyen friss a napja! Új fényben ragyog a glarnerland Lezárult a felújítás a Marché Glarnerland-nál A Marché Glarnerland megújult: év eleje óta a svájci A3-as autópálya kedvelt étterme új fényben ragyog. A sok fa, a meleg színek valamint a glarnerlandi motívumokkal díszített képek és a tehénkolompok mind tradicionális otthonosságot sugároznak ideális hely egy autós pihenőhöz. A tervezők a gyerekekre is gondoltak: ők új gyereksarkot és új játszóteret kaptak. Stílusos és rusztikus környezetben mint például a kényelmes Fridolin Új utalványkártya utazáshoz A praktikus Customer Card Egyszerű, egyedi és világszerte érvényes: megjelent a Marché Customer Card! A kártyával a Marché International teljes élménypalettája felfedezhető. teremben fogyaszthatjuk Glarus hagyományos ételeit és további svájci specialitásokat. A felújított étterem emellett az olasz konyha rajongóinak igényeit is teljes mértékben kielégíti. A Marché pizzéria ropogós, házilag készített és frissen sütött pizzát kínál családok számára extra méretben is. Saját hentes üzemünk természetesen a felújítást követően is a Marché Glarnerland egyik kiemelt pontja maradt, hiszen ez a teljes Marché láncot tekintve is egyedülálló. A praktikus fizetőeszköz világszerte minden Marché és Mövenpick étterem- ben, Cindy s Diner-ben és a Marché International üzletlánc minden egységé- ben felhasználható. Az elektronikus utalványkártyát online, díjmentes házhozszállítással rendelheti meg, vagy a résztvevő éttermekben igényelheti. Aztán kedve szerint látogatva az éttermeket minden- hol kényelmesen, kártyával fizethet. Oliver Altherr CEO Marché International és csapata.az online regisztrált kártyákat..elvesztés esetén pótoljuk is. További..információk a következő címen:..

3 A Marché embere 3 A m 2 -es üvegház egy része Tanja dworschak: a fűszerboszorkány zöld világa Tanja dworschak lélekben is igazi fűszerzseni. Nürnbergi (Németország) vállalkozásának termékei fél európában jelen vannak például a Marché éttermek egzotikus egytálételeiben. Egy nap a friss bazsalikom között számomra felér egy nyaralással! Az aloe veratól a citromfűig: a Bioland KräuterGut kertészetben az egész világ fűszernövényeit megtaláljuk egy helyen. Több mint 250 különböző gyógy- és fűszernövény növekszik cserepekben a m 2 -es üvegházban, ahonnan főleg Németországba, Ausztriába és Svájcba szállítják őket. A legkedveltebb termékek a bazsalikom, a snidling és a petrezselyem. Ez a trió már régóta az élen áll, meséli Tanja Dworschak üzletvezető, aki az egzotikus fűszerekből is egyre többet ad el. Például a Marché -nak. A Marché éttermeknek általában jamaikai kakukkfüvet vagy török mentát szállítok. Ezeket aztán többek között mediterrán öntetekhez és bárányételekhez használják. egyértelmű igen a biotermékekre Tanja Dworschak már 18 éve vezeti a családi vállalkozást, ahol egész évben mennyei illat terjeng. Álommunka: Mindig azt mondtam: aki szereti a foglalkozását, annak egész életében nem kell dolgoznia, nyilatkozta a 40 éves üzletvezető. A nürnbergi üzletasz- szony kertészeti tanulmányai után szállt be a szülői vállalkozásba, amely 1988-ban állt át teljesen a fűszernövényekre, 1995 óta pedig a biotermesztésre. Sikerrel: Jó volt a kezdőötlet. Akkor kezdődött a bio-piac fellendülése. És azóta sem mérséklődött a kereslet. Főleg nem a Bioland KräuterGut- nál: időközben már évente kb. két millió cserép hagyja el az üvegházat. álommunka az iroda és a természet között ingázva A 30 főt foglalkoztató cég vezetőjeként a fűszerprofi ma már többet tartózkodik az irodában. De ahogy ideje engedni, mindig kilátogat a zöldbe. Ez természetes, hisz a sok-sok növényt saját maga is gyakran felhasználja a konyhában. A kedvenc receptje: az Újzélandi energiasaláta, amelyhez kaporral, citromfűvel, bazsalikommal, snidlinggel és korianderrel ízesített balzsamecetes-hagymás öntetet készít. A saláta gyorsan kész, finom és különösen egészséges! De omlettet és rántottát is szívesen készít a családnak legtöbbször piccolino bazsalikommal. Ennek az intenzív illatú, apró levelű olasz növénynek Tanja Dworschak nem tud ellenállni. Ez az abszolút kedvencem!

4 4 Marché tudás Jó közérzet gyógynövényekkel bazsalikom és társai minden ellen van megfelelő gyógynövény A növények nem csak a konyhában fejtik ki hatásukat a házipatikában is jó szolgálatot tesznek: a kedvelt fűszernövé- nyek nagy része gyógyhatással is bír. A Marché Marché megmutatja, hogy melyik növény milyen problémára alkalmazható. A növények nem csak ízesítésre és dekorációként használhatók. Aki fűszernövényt eszik, egészségesen él. Az illatos zöld növények nagy része értékes tápanyagokat, mint pl. vitaminok és ásványi anyagok, is tartalmaz. A dózis akkor a legnagyobb, ha frissen szedjük és az ételhez csak a végén adjuk hozzá, magyarázza a fűszerprofi Tanja Dworschak (lásd a 3. oldali portrét). Néhány növény esetében a hatás a zamaton és vitamintartalmon is túltesz: ezeknek gyógyhatást tulajdonítunk. Már a régi aztékok, görögök és rómaiak is esküdtek a fűszernövények gyógyhatására az antik népek a zöld varázsszerekkel gyógyították a reumát, az ízületi gyulladást és egyéb betegségeket is. A szakértő Tanja Dworschak különböző fájdalmakra a borsikafű, kakukkfű, zsálya, citromfű és menta keverékét ajánlja. «Ezeknek egyik házipatikából sem szabadna hiányozni», mondja. Hogy ezek és egyéb más növények milyen megelőző és gyógyító hatással bírnak, kiderül a következő top tízes listából..marché tipp:...ezek a tippek..természetesen nem..helyettesítik az orvosi..ellátást. Komoly és..tisztázatlan panaszok..esetén valamint terhesség..és szoptatás alatt..mindenképpen kérje ki..orvosa tanácsát..

5 Marché tudás 5 CITRoMFű Tiszta nyugtató A citromfű nyugtat, például idegi alapú alvásproblémák esetén. A friss levelekből készítsünk teát és lefekvés előtt egy órával igyuk meg. BoRsMeNTA Hányinger ellen A borsmenta tea hányinger és utazási betegség esetén igazi csodaszer. A borsmentaolaj enyhíti a feszítő fejfájást, ha enyhén a halántékra dörzsöljük. BoRsIKAFű Római görcsoldó A borsikafű már a régi Rómában is gyógynövényként volt ismert. A hatását főleg gyomor- és bélbántalmak esetén, hányingernél, görcsöknél vagy hasmenésnél fejti ki. KAKuKKFű Megfázás űző Aki meg van fázva, a legjobb, ha a kakukkfüvet választja: teaként enyhíti a köhögést, oldja a váladékot és antibakteriális hatású. A kakukkfűolaj hatóanyaga megöli a baktériumukat és a vírusokat. BAzsAlIKoM A gyomor jótevője Az intenzíven illatozó levelek puffadás és gyomorbántalom ellen hatásosak. A friss bazsalikomból készült forrázat idegrendszeri probléma és alvászavar ellen is segít. zsázsa A tavaszi frissítő Aki étvágytalanságtól szenved, legalább egy kevés zsázsát egyen az aromás növény meghozza az étvágyat és serkenti az anyagcserét. Tavaszi fáradtság esetén a zsázsa frissítően és üdítően hat. PeTRezselyeM Élénkítő csodaszer Az antik korban a petrezselymet főleg vese- és hólyagfájdalom ellen használták a vízhajtó hatása miatt. A növényből készült olaj az emésztést is segíti. RozMARINg Influenza és reuma ellen A rozmaringtea megfázás, influenza és reuma esetén hatásos. A gyantás tűlevelű ezen kívül az emésztést is segíti, antibakteriális és a fürdővízbe téve erősíti a szervezetet. zsálya Természetes szer torokfájásra Fogíny-, száj- és torokgyulladás esetén gargalizáljunk naponta többször zsályateával. Torokfájásra a friss zsályalevél rágása hatásos. lestyán A mindentudó A lestyán hatásos emésztési problémák esetén, erősíti az anyagcserét és a kiválasztást, enyhíti a köhögést, ill. a bőrbetegségeket, és nem utolsó sorban afrodiziákumként tartják számon.

6 6 A piactéren marché szezonális recept fűszersó Ízesítéshez a fűszersó kíváló. Az egyszerű ételeket is feldobja mindegy, hogy levesről, salátáról vagy sültekről van szó. A fűszersó önállóan is elkészíthető. Megfelelő fűszerek hozzá pl. a kakukkfű, a bazsalikom, a levendula, a rozmaring, a zsálya vagy bármi, ami a kertben épp megtalálható egyéni ízlés szerint. Hozzávalók: 500 g tengeri só 30 g fűszernövények ízlés szerint 1 citrom reszelt héja fűszernövények a legjobb konyhai tippek A fűszernövények a konyhában nagyon változatosan bevethetők például a sófogyasztás csökkentésére. A Marché bemutat néhány ötletet az aromás hozzávalók felhasználásához a főzés és sütés során. elkészítés: Szedjük le a növényeket és egy tálban botmixerrel aprítsuk fel. Aztán öntsük egy sütőtepsibe és kb. 3 órán át fokon szárítsuk a sütőben. A növényeket kihűlés után a citromhéjjal együtt adjuk a tengeri sóhoz. Jól keverjük el, amíg egyenletesen eloszlik. A kész fűszersót öntsük befőttesüvegbe. Egy-két hét múlva az aroma már kiteljesedik: a hozzávalók íze ilyenkor érvényesül a legjobban. Optikai kiegészítésként a zöld növények mellé keverhetünk pár rózsalevelet is ami ismét egy új aromát kölcsönöz a sónak..a Marché tippje:..a befőttes üveg könnyen díszíthető.. Például dekoratív címkével, kendővel. vagy szalaggal a fűszersó ugyanis. tökéletes apró ajándék lehet bármilyen. alkalomra!.

7 A piactéren 7 süssünk fűszeresen A fűszernövények nemcsak a konyhában, hanem a pékségben is jól használhatók. Ha pikáns péksüteményt készítünk, végtelen a felhasználható fűszernövények sora: Bármelyik növény megfelel, szezontól és egyéni ízléstől függően, mondja finom ízek fűszernövényekkel Kesernyés, édeskés, pikáns vagy friss: a fűszerek minden ételnek adnak egy rafinált pluszt. Akkor a legzamatosabb és legegészségesebb, ha közvetlenül a kertből vagy az erkélyről cserépből szedjük. A fűszerezéskor hajlamosak vagyunk túl sok sót használni. Ez kedvez a magas vérnyomásnak, szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, a vesekő és a csontritkulás kialakulásának. Cserépből a tányérra: Fűszernövények a Marché -nál Reinhard Laude, a Marché food managere. Fűszert használunk a mediterrán péksüteményekhez, de a kenyérfélékhez is. A Marché pikáns fűszeres hagymakenyeret is kínál. Ehhez a tésztát egy öt fűszerből álló keverékkel gazdagítjuk, köztük petrezselyemmel, snidlinggel és turbolyával. Aztán még frissen aprított fokhagyma is kerül hozzá, meséli Reinhard Laude. Ez a zamatos keverék intenzív aromát ad a kenyérnek. A Marché a meleg évszakban is szívesen készít különböző fűszeres kenyereket, például köretként a grillhúsokhoz. A fűszernövények viszont nem csak a pikáns ízekhez passzolnak, mondja Laude: Néhány édességhez is rendszeresen használjuk az omlós csokoládé tarteletthez például aprított chilit adunk. Csodás ízt kölcsönöz neki. A trükk a következő: A fűszeradagot az édességeknél mindig minimális szinten kell tartani! A zöld világ közepén: Reinhard Laude a fűszer-üvegházban A sóról teljes mértékben nem lehet lemondani, mivel létfontosságú szerepet tölt be a vízháztartás, az idegrendszer, az emésztés és a csontképződés folyamataiban táplálkozáskutatók azonban mindenképpen azt tanácsolják, hogy csökkentsük a fogyasztását. A fűszernövények használatára a következő fő szabály érvényes: egy 4 fős adaghoz X teáskanál friss vagy W teáskanál szárított fűszert tegyünk. A legtöbb fűszert (a babérlevél, a kakukkfű és a rozmaring kivételével) az elkészítési idő végén kell az ételhez adni csak így marad zamatos. Az egyik legsokoldalúbb alapanyag a bazsalikom, amely majdnem minden leveshez, halhoz, csirke- és egyéb húsételekhez, lecsóhoz, babhoz, paradicsomhoz és a káposztához is jól illik. A lestyán főleg zöldségek, saláták valamint halételek, szárnyasok, disznósültek és a krumplileves megfelelő kiegészítője. A menta tökéletes ízt ad a fasírtnak, a báránynak, a borsónak, a sárgarépának, a paradicsomnak és a fejes salátának.

8 8 Marché swissness a svájci turizmus szövetség a marché új PartNere A Marché méginkább svájci lesz: A Marché éttermek hivatalos együttműködésbe kezdenek a svájci Turizmus szövetséggel. Mostantól svájc állandó rovatot kap a Piactér kiadványban egy sorozat keretében. Kezdésképp a svájci Turizmus először egy aromautazásra csábít és bemutatja svájc legszebb fűszernövény lelőhelyeit. fűszer- és élménypark teufenben Pár adat a svájci Turizmus szövetségről Évente kb. 36 millió turista látogat Svájcba. A Svájci Turizmus Szövetség egy olyan marketing és sales orientált szervezet, amely erősíti a keresletet a svájci üdülési, kultúr- és konferenciaturizmus iránt. 28 országban összesen 230 munkatársuk dolgozik azért, hogy a vendégeket a világ minden tájáról a Switzerland get natural mottóval Svájc legszebb helyeire csábítsa. A Teufeni fűszer- és élménypark középpontjában a svájci gyógyító, Alfred Vogel meggyőződése áll: a természet mindent megad számunkra, amire az egészségünk védelméhez és megtartásához szükségünk van. A «Waldegg élménypark» és az A. Vogel Egészségközpont Teufenben sok-sok tudnivalóval szolgál táplálkozás, megfázás, reuma, feszültség, stressz és emésztés témákban. A Hätschen-i A. Vogel gyógynövény látványkertben 120 különböző gyógy- és fűszernövény valamint hagyományos gyümölcsfajta növekszik.

9 Marché swissness 9 ricola fűszerkert trogberg fűszerillat a rhonetal felett Ki találta fel? A svájci Ricola cukorkagyártó reklámszlogenje világszerte ismert. A Ricola a túrázók és természetbarátok számára Svájc hat pontján érdekes fűszernövény kerteket létesített. Mind a hat egy fűszeresen aromás felfedezőútra csábít. Basel közelében található a Trogberg fűszerkert. A túra a juradombok mellett Passwang-tól Laufen irányába indul, ahol a Ricola központja is van. A négy kilométeres út során a Trogbergen, májustól szeptemberig közvet- len közelről megtekinthető a 13 leghíresebb Ricola fűszernövény. A gondosan megtervezett fűszerkert a panoráma túraút mentén, a Lötschberg déli szélén, Ausserberg és Mund között úgy virágzik és illatozik, mint egy hatalmas természetes patika. A táblák nemcsak a növények neveiről, hanem azok legfontosabb felhasználási területeiről is információt adnak. Hogy melyik növény hatásos idegrendszeri probléma vagy étvágytalanság ellen, és melyik segít megfázás- kor? Mund hegyi faluban és annak környékén terem a híresen zamatos mundi sáfrány. Az értékes növény- ről mindent megtudhat a sáfrány tanösvényen és a sáfránymúzeumban..további információ a fűszer-kirándulásokról és..egyéb svájci élményekről a következő címen:.

10 7 10 Természetesen Marché a jó NagyoN közel van: helyi termékek Környezetbarát, egészséges és környezettudatos: a helyi termékek mindenhol kiemelt figyelmet kapnak. A Marché éttermek már a 80-as években átálltak a helyi beszerzésre. hogy miért kifizetődő ez a filozófia, és milyen előnyökkel jár, elárulja nekünk stefan hager, a Marché beszerzési vezetője. Stefan Hager, a Marché beszerzési vezetője A helyi termékek a frissességi ígéretünk garanciái..hager úr, Ön a Marché beszerzési vezetője..és már évtizedek óta helyi gazdaságoktól..vásárolja a gyümölcsöt és zöldséget. Miért kap..ekkora figyelmet a helyi beszerzés?. A szomszédos gazdaságoktól vásárolt friss termékeket egészséges és biztos forrásnak tartjuk, mivel a származás egyértelmű és átlátható. A regionális gyümölcs és zöldség rövid úton jut el hozzánk, kíméli a környezetet, erősíti a helyi gazdaságot és különösen friss formában kerül a tányérra. Ez számos ember számára fontos szempont a napi bevásárláskor és egyre inkább az étteremlátogatások során is..a trend világszerte megfigyelhető vagy csak..bizonyos régiókban?. Az átlátható származású helyi termékek iránti igény világszerte növekszik, akár Európáról, akár Észak-Amerikáról vagy Ázsiáról beszélünk. Hogy mely termékek szerezhetők be közvetlen közelről, az természetesen több tényezőtől is függ, mint a fekvés, a klíma vagy a talaj ennek megfelelően természetesen változó a helyi ajánlat. Így például a spárga Európában a tavasz hírnöke, de Ázsiában nagyon nehéz hozzájutni..mely termékeket vásárolják a Marché..éttermek helyi gazdáktól?. Tulajdonképpen majdnem minden friss árut a helyi termelőktől szerzünk be, például a gyümölcsöt, a zöldséget, a húst és a tojást is. Leginkább az étterem közvetlen közelében lévő parasztgazdaságokat választjuk. Központi beszerzés csak olyan termékekre van, amelyekhez helyben nem férünk hozzá, ill. a működéshez szükséges felszerelésnél mint a tányérok, szalvéták vagy irodai eszközök..nehéz dolog több mint 100 étterem számára..helyi termékeket beszerezni?. Biztosan nem a legegyszerűbb megoldás, de számunkra a frissességi filozófia miatt egyértelműen a legjobb választás. Minden étteremnek megvan a saját beszállítói hálózata, akik már évek óta szállítanak nekünk gyümölcsöt, zöldséget, húst vagy tojást frissen a kertből vagy az ólból. Természetesen ők is érdeklődnek üzleteink és csapataink iránt, mivel a helyi beszerzés mindig helyben dől el. Ismerni kell a saját régiót és mindig újra fel kell fedezni azt..tegye a kezét a szívére: Ön magáncélra..hol vásárol?. Nagy rajongója vagyok a házi kosztnak, ami akkor ízlik leginkább, ha a hozzávalók természetesek és a környékről származnak. Nagy gyengém a csokoládé itt kivételesen hajlandó vagyok lemondani a helyi kakaóbabról.

11 Marché gyerekeknek 11 Ajándék zsázsából zsázsa ültetés gyerekjáték 1. tipp: Lepd meg anyukádat egy színes zsázsás fűszercseréppel. Először ültesd a zsázsát egy cserépbe. A cserepet aztán kifestheted, matricákkal díszítheted vagy egy szép anyagba becsavarhatod. 2. tipp: Különösen szép dekoráció a zsázsatojás. Tegyél vattát egy tojáshéjba és ültess bele zsázsát a jobbra leírtak szerint. Amint kikel a zsázsa, a tojáshéjra fess egy vidám arcot! A zsázsa ültetése nagyon könnyű: ha nincs kerted, akkor a zsázsát egyszerűen az ablakpárkányon is nevelheted. Amire szükséged lesz, az zsázsa mag (kapható bio üzletben vagy kertcentrumban), egy lapos tál, kerti föld, vatta vagy papírtörlő valamint víz és szórófejes flakon. Először nedvesítsd be jól az alapot (föld, vatta vagy néhány réteg konyhai törlőpapír) és szórd el rajta egyenletesen a zsázsamagokat. Aztán rendszere- sen öntözd vízzel az alapnak mindig nedvesnek kell lennie. A növényt egy hét után már fel is használhatjuk a legkönnyebben egy konyhai ollóval vághatunk belőle. A zsázsa kiváló vajas kenyérre szórva vagy salátafűszerként. Jó étvágyat! Logikai feladatok k vel v Keresd meg az 5 rejtett hibát! helló gyerekek! Van két feladatunk a számotokra! egy egyszerűbb (b) és egy nehezebb (bb). 1. játék: Helyezz át két gyufaszálat úgy, hogy az egyenlet helyes legyen! 2. játék: A jobb oldali számot mindig ugyanazon elv alapján állapítjuk meg Milyen szám kerül a?-el jelölt körbe? 7 2 3? A megoldásokat a hátoldalon találod.

12 01/2012 PIACTÉR Friss tavaszi fűszerek: a Marché -val fűszerkertben 25 x 30 /40 CHF Marché utalványok Melyik turisztikai szervezetnek lett partnere a Marché a közelmúltban? svájci Turizmus szövetség Világkereskedelmi szervezet WWF A megfejtést küldje be ben a következő címre: marktstand@marche-int.com Beküldési határidő: július 6. Az utalványok bármely Marché étteremben beválthatók. Nyerjen Ön is velünk! MegoldásoK A 11. oldalhoz: Információk a nyereményjátékhoz: A sorsoláson minden a 18. életévét betöltött személy részt vehet, ha beküldi a helyes megoldást. Sorsolás útján döntünk. A nyerteseket írásban értesítjük. A nyeremény jogi úton nem érvényesíthető. A nyereményjátékban a Marché International dolgozói és azok hozzátartozói nem vehetnek részt. Minden résztvevő hozzájárul ahhoz, hogy a megadott címét piackutatás és reklám céljából felhasználjuk. 1. játék: 2. játék: 17 IMPResszuM KIAdó: Marché Restaurants Schweiz AG, szerkesztőség Piactér, Alte Poststrasse 2, CH-8310 Kemptthal, marktstand@marche-int.com,

mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl.

mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl. Fűszerek Ánizs Általános használata: főzelékek (sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta), vadételek mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére,

Részletesebben

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..)

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) A képek alapján próbáljátok felismerni az adott gyógynövényt, azonosítsátok be a hatását, és hogy a növény melyik

Részletesebben

Piactér. Friss, színes, egészséges: Pezsgő szomjoltók a Marché -nál. Rendezvény-profi. Váratlan vendégek. Vitamindús italok

Piactér. Friss, színes, egészséges: Pezsgő szomjoltók a Marché -nál. Rendezvény-profi. Váratlan vendégek. Vitamindús italok Piactér Friss, színes, egészséges: Pezsgő szomjoltók a Marché -nál 02 2012 Rendezvény-profi Belső Marché hírek: Ingázás Ázsia és Afrika között Váratlan vendégek Marché know-how: Kreatív tippek vendéglátók

Részletesebben

Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?

Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek? Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek? Ánizs Babér Barbecue Bazsalikom (más néven: királyfű, német bors) Borecet Boróka Bors Borsfű Borsmenta Cayenne bors Chili Citromfű Citromhéj Citromlé

Részletesebben

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com ANTIPASTI Olasz előételek házilag Hazavinni & kipróbálni marche-restaurants.com (Töltött gomba) Funghi ripieni 200 g óriás csiperke, barna vagy fehér 10 g petrezselyemzöld 1 friss tojás 25 g zsemlemorzsa

Részletesebben

Fűszerkeverékek gasztro árlista Kiszerelés: 1, 0 kg Érvényes: 2014 április 01-től visszavonásig

Fűszerkeverékek gasztro árlista Kiszerelés: 1, 0 kg Érvényes: 2014 április 01-től visszavonásig Argentin Steak Gascogne Steak Pecsenye-grillsteak Pecsenye-grillsteak sómentes Steak Steakbors egész Steakbors roppantott Schweizersteak dekor Szuper GrillCsirke Szuper GrillSertés Fűszerkeverékek gasztro

Részletesebben

Feng Shui kert lépésről lépésre...

Feng Shui kert lépésről lépésre... Feng Shui kert lépésről lépésre... 4. rész Készítsünk illatos fűszerkertet! Minden illat gyógyszer! Ebben a részben teszünk egy kis kitérőt. A sok elméleti tudnivaló után, jöjjön a gyakorlat. Tarts velünk!

Részletesebben

Az íz igazán számít! MEDITERRÁN ÍZEK. Szárított paradicsom fokhagymával. Szárított paradicsom zöldfűszeres olajban

Az íz igazán számít! MEDITERRÁN ÍZEK. Szárított paradicsom fokhagymával. Szárított paradicsom zöldfűszeres olajban Az íz igazán számít! Egyre gyakrabban kerülnek zöldségek az asztalunkra. Fontos is, hogy a mindennapi étrendünk zöldségféléket tartalmazzon, hiszen így tarthatjuk fenn testi és lelki egészségünket. Az

Részletesebben

MedWay Diet Shake variációk: ötletek saját ízkombinációkra

MedWay Diet Shake variációk: ötletek saját ízkombinációkra MedWay Diet Shake variációk: ötletek saját ízkombinációkra Ha vágysz a változatosságra, mutatok néhány lehetőséget, amivel új ízt alkothatsz. Próbálj ki minél többet! Így készítsd el a saját ízkombinációd

Részletesebben

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Ritkán jut az emberek eszébe, hogy egy kellemes illat segíthet az ellazulásban. Most nem a parfümök permetezéséről, vagy a mesterséges illatforrásokról van szó. Egy egészséges, egyszerű és kellemes módszer

Részletesebben

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap 2018. november 05. Eger, Vallon u. 2. Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolája. Rendezvény célja: - egészséges

Részletesebben

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett.

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Az alábbi receptjeinknek megvan a saját történetük Leves Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Csirkegulyás - ½ csirkemell-filé - 1 kisfej

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy felnőtt ember napi 2mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt formájában biztosítja?

Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy felnőtt ember napi 2mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt formájában biztosítja? A fűszer olyan növényrész, amely kedvező kémiai összetételénél fogva kellemes ízt és illatot, esetleg tetszetős színt kölcsönöz ételeinknek, italainknak. Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy

Részletesebben

CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV

CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV TURMIX CB2200 FŐZŐ FUNKCIÓVAL OLDAL TARTALOM 6-17 LEVESEK 18-25 SZÓSZOK & PESZTOK 26-27 GUACAMOLE & LEKVÁR ELŐSZÓ FUNKCIÓK Kedves vásárló! Köszönjük, hogy a CB2200-as

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Borsófőzelék főtt tojással (4 adag) 600g mirelit zöldborsó 1ek olívaolaj

Részletesebben

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL» 2 személyre -15 perc 1/2 db paprika 1 ek olívaolaj 1 ek currypor Vágd kockára a paprikát és süsd olajban 3 percig. Azután önts hozzá 300 ml sovány tejet. A maradék

Részletesebben

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med.

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. 2 BIZTŐSÍTSUNK MAGUNKNAK ELEGENDO MENNYISÉGŰ VITAMINT! HOGYAN? VÁLTOZATOS ÉTREND SEGÍTSÉGÉVEL! A TÁPLÁLKOZÁS PIRAMIS MINDEN EGYES

Részletesebben

Téli illóolajok 1. Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Téli illóolajok 1. Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 03. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Az illóolajok növényi részek természetes kivonatai. Sajtolással, lepárlással,

Részletesebben

Curry Grillkolbász 210 g (tekert):

Curry Grillkolbász 210 g (tekert): Curry Grillkolbász 210 g (tekert): India csodás íz világát rejti a termék. A curry, mint fűszerkeverék alap-íz Indiában. Összetevői: gyömbér, római kömény, koriander, sáfrány, fahéj. Tájegységenként az

Részletesebben

Benoit extra szűz olívaolaj 500 ml, 750 ml, 5 l

Benoit extra szűz olívaolaj 500 ml, 750 ml, 5 l Product Catalogue Benoit extra szűz olívaolaj 500 ml, 750 ml, 5 l A Benoit extra szűz olívaolaj könnyű gyümölcs ízesítéssel és lágy virágillatával az igazi olíva íz fantasztikus élményét nyújtja ízlelőbimbóinak.

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Már 2000 évvel időszámításunk előtt felismerték a kínaiak bizonyos növények illóolajainak gyógyító tulajdonságait.

Már 2000 évvel időszámításunk előtt felismerték a kínaiak bizonyos növények illóolajainak gyógyító tulajdonságait. Az utóbbi évtizedben egyike lett azoknak az alternatív kezelésmódoknak, melyeknek a népszerűsége a világ számos országában fokozódik. Ennek oka részben abban keresendő, hogy sokan szenvednek tartós stresszhatással

Részletesebben

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás cím: ZÖLD ÉTKEZÉS 1. korosztály: 12+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 45 perc kulcsszavak: fenntarthatóság, zöld étterem, tudatos fogyasztás ideális létszám: 5 30 fő fejlesztendő kompetenciák: szociális

Részletesebben

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta Boróka konyhája Saláták... 1 Citromfüves aromás vitaminos saláta... 1 Kapros cukkíni saláta... 1 Joghurtos, zelleres, kapros káposzta saláta... 2 Bazsalikomos tofu saláta... 2 Áfonyasaláta... 3 Tárkonyos

Részletesebben

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) Kolbászos tészta brokkolival Adag: 4 főre Elkészítési idő: 25 perc 40 dkg tészta (penne, masni) 1 kis fej brokkoli, kis rózsákra szedve 20 dkg száraz

Részletesebben

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV ...... HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV 2 www.electrolux.com AUTOMATIKUS PROGRAMOK Program száma Program neve 1 MARHA HÁTSZÍN 2 SERTÉS ROSTON 3 CSIRKE EGÉSZBEN 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 QUICHE LORRAINE 7 FEHÉR KENYÉR 8 BURGONYAFELFÚJT

Részletesebben

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek Étkezési kisokos ököl = 1 pohár (2.5 dl) Az Ön esetében = 2 adag tészta vagy zabpehely hüvelykujj Az Ön esetében = 1 adag sajt marék Az Ön esetében 3 6 dkg mag egészségére Váljék és adja tovább! tenyér

Részletesebben

CASA PIADINA - OLASZ LEPÉNYHÁZ 1025 Budapest, Szépvölgyi út 60.

CASA PIADINA - OLASZ LEPÉNYHÁZ 1025 Budapest, Szépvölgyi út 60. CASA PIADINA - OLASZ LEPÉNYHÁZ 1025 Budapest, Szépvölgyi út 60. Telefon: 06 (30) 680 0274 www.casapiadina.hu info@casapiadina.hu CASA PIADINA / OLASZ LEPÉNYHÁZ céges ügyfeleinek kínálja tárgyalásokra,

Részletesebben

D1 Befőttesüveg-játék és az egészség fogalma

D1 Befőttesüveg-játék és az egészség fogalma diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 5 D1 Befőttesüveg-játék és az egészség fogalma Egy filozófiaprofesszor azzal kezdte az egyetemi előadását, hogy fogott egy befőttesüveget, és megtöltötte 5-6 cm

Részletesebben

Kis f?szer-abc Közzétette: ( Még nincs értékelve

Kis f?szer-abc Közzétette:   (  Még nincs értékelve Kis f?szer-abc 2009 szeptember 27. Flag Szöveg méret Mentés Mérték 0 Még nincs értékelve A f?szerek trópusi vagy hazai eredet? növények illat- és ízanyagokban gazdag részei. Ezeknek min?sége és mennyisége

Részletesebben

FűSZERNÖVÉNY SZEZON. Hazavinni & kipróbálni! Friss tavaszi receptajánlatok. A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants.

FűSZERNÖVÉNY SZEZON. Hazavinni & kipróbálni! Friss tavaszi receptajánlatok. A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants. Frissesség MAGYARORSZÁGON A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants.com MOSONMAGYARÓVÁR NORD/SÜD ALACSKA NORD/SÜD BALATONLELLE NORD/SÜD Legyen Ön is Marché rajongó! facebook.com/marcherestaurantsmagyarorszag

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

2015 Újdonságok. 30 év sikere Önökkel. 1985-ben a PreGel megalkotta a Yoggi fagylaltport, az első joghurt ízű fagylaltot.

2015 Újdonságok. 30 év sikere Önökkel. 1985-ben a PreGel megalkotta a Yoggi fagylaltport, az első joghurt ízű fagylaltot. 2015 Újdonságok 30 év sikere Önökkel 1985-ben a PreGel megalkotta a Yoggi fagylaltport, az első joghurt ízű fagylaltot. Megszületése után 30 évvel, a PreGel örömmel ünnepli a joghurt fagylaltot, partnereivel,

Részletesebben

WellStar International Az új piacvezető!

WellStar International Az új piacvezető! WellStar International Az új piacvezető! A legsikeresebb induló network 2004-ben! Dr. KeywanGrashoff WellStar Cégalapító Székhely: Potsdamer Platz, Berlin A. Bazooband G.M.Európa Ch.Wiesner Network President

Részletesebben

Amit a természet tud, arra az Ön belső ereje is képes.

Amit a természet tud, arra az Ön belső ereje is képes. Amit a természet tud, arra az Ön belső ereje is képes. Élénkítő erősítésre vágyik? Szeretne ellazulni, vagy jelen pillanatban a lendület és a frissesség az, amire szüksége van? A természet mesteri módon

Részletesebben

Az oktatási helyszín jellege: tanműhely, egyéni vállalkozó/gazdálkodó szervezet

Az oktatási helyszín jellege: tanműhely, egyéni vállalkozó/gazdálkodó szervezet Ételkészítési gyakorlatok A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként: Az elméletigényes gyakorlati órák a tanár szempontjából elméletnek, a tanuló szempontjából gyakorlatnak számítanak, tehát

Részletesebben

INFUSION. TIENS prémium teák

INFUSION. TIENS prémium teák INFUSION TIENS prémium teák TIENS TEÁK, HOGY JÓ NAPJA LEGYEN A tea az egyik legősibb és legnagyobb becsben tartott ital a világon. Elkészítésének módja és fogyasztása régóta fontos részét képezi a kínai

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Szakács szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Menüjavaslatok. Vacsorára

Menüjavaslatok. Vacsorára Menüjavaslatok Vacsorára Főtt tojás Főtt tojás 4 db tojás 1000 g friss spenót 300 ml 10%-os tejszín 60 g liszt 30 ml napraforgó olaj 4 gerezd fokhagyma 5 g petrezselyemzöld 2 g őrölt bors 1 l víz 1 db

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

Kedves Vendégünk! Napfényes Falatozó

Kedves Vendégünk! Napfényes Falatozó Kedves Vendégünk! Köszöntjük Önt a Napfényes Falatozóban! Fontosnak tartjuk, hogy az egészséges életmód kedvelőinek, a gyógyulni vágyóknak és minden érdeklődőnek megmutassuk, hogy csupán az emberi szervezet

Részletesebben

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Tihanyi András Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Mindennapi útmutató a testi-lelki egészséghez * Diétás szakácskönyvek White Golden Book Budapest A könyv szerzője TIHANYI ANDRÁS dietetikus Lektorálta DR.

Részletesebben

Pálcikás jégkrémkészítő

Pálcikás jégkrémkészítő Pálcikás jégkrémkészítő Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 69648AS2X5III Kedves Vásárlónk! A szilikonformák segítségével egy szempillantás alatt frissítő pálcikás jégkrémet készíthet.

Részletesebben

9 tipp fejfájás ellen

9 tipp fejfájás ellen 9 tipp fejfájás ellen Lüktet a halántékod, és úgy érzed, pillanatokon belül szétrobban a fejed. Azonnal kell val Ki gondolná, hogy az emberek 80%-a szenved időről időre fejfájástól, ráadásul a nők jóval

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

330.-/DB(KB. 20dkg.)

330.-/DB(KB. 20dkg.) A pirog vagy pirozsok egy orosz ételféleség, mely kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Neve valószínűleg a pír, lakoma szóból ered. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel. A

Részletesebben

EXIMPO-FŰSZERBÁR KFT Bogyiszló, Balassa u. 1. Rendelésfelvétel: ,

EXIMPO-FŰSZERBÁR KFT Bogyiszló, Balassa u. 1. Rendelésfelvétel: , Termék megnevezése FŰSZERSÓK, KEVERÉKEK STEAKEK Argentin steak fűszerkeverék Hagymák, mustár, bors és finom fűvek szín- és íz világa. Húsok előfűszerezéséhez. Argentin Steak-Grill fűszersó Intenzív aroma,

Részletesebben

CrockPot receptek mezítlábasoknak

CrockPot receptek mezítlábasoknak CrockPot receptek mezítlábasoknak Egyszerű egytálak a rohanó hétköznapokra www.mezitlabasszuperhos.hu made with Tartalomjegyzék 1. Előszó 2. Csontleves 3. Sült csirke gyökérzöldségekkel 4. Csülök vagy

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk.

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk. RECEPTEK Veganz Pink Smoothie Hozzávalók: 2 db érett biobanán 3 dl Veganz bio rizsital 2 ek. Veganz Smoothie bioalappor zöldborsófehérjével és gojibogyóval Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat,

Részletesebben

A katalógus megtekin!ető i#.

A katalógus megtekin!ető i#. Termékkatalógus A katalógus megtekin!ető i#. Megtekin!ető i#. Ta$alomjegyzék Chi-Lee, Csák Norris...1. oldal Tűzköpő, Pusztapaszta... 2. oldal Macskajaj, Füst az üstben...3. oldal Tüzes vörös chili lekvár,

Részletesebben

É R T É K E L Ő Ö S S Z E S Í T Ő L A P

É R T É K E L Ő Ö S S Z E S Í T Ő L A P A legszebb konyhakertek programba Név:.. Méret... m 2 Helyezés: Lánykori név:.. által benevezett.. alatt található kertről. Cím:. Telefon:... E-mail cím:. Kertet művelők száma összesen:. fő Több generáció

Részletesebben

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt!

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt! Hepashake májdiéta Az első hét eltelt! Premium Diet Hepashake Hogy érzi magát? Van észrevehető változás? Mi az, ami még mindig nehéz? Mi az, ami könnyű? Mi a teendő éhség esetén? Növelje a zöldségmennyiséget

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Life High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Tengerimalacok Mi az állatok tápláléka a természetben? Nyulak Gyógynövények Patkányok Bogarak Törpe Hörcsögök Bogarak Csincsillák Hörcsögök Bogarak Egerek

Részletesebben

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Az egészséges táplálkozás nem jelent éhezést! És azt sem jelenti, hogy le kell mondania a hagyományos ételekről és édességekről.

Részletesebben

Fűszer-fogyasztás és élelmiszerbiztonsági. országaiban. Szűcs Viktória, Harangozó Júlia, Szabó Erzsébet

Fűszer-fogyasztás és élelmiszerbiztonsági. országaiban. Szűcs Viktória, Harangozó Júlia, Szabó Erzsébet Fűszer-fogyasztás és élelmiszerbiztonsági vonatkozásai EU országaiban Szűcs Viktória, Harangozó Júlia, Szabó Erzsébet Bevezetés A fűszerek otthoni felhasználása nagy népszerűségnek örvend, valamint egyre

Részletesebben

Teával a hurkák ellen

Teával a hurkák ellen Teával a hurkák ellen A fűszeres, illatos teakeverékek csökkentik az étvágyat, felpörgetik az anyagcserét és méregtelenítenek A tea fogyasztásától a kötőszövetek is feszesebbé válnak, a bőr tisztább és

Részletesebben

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7 Gyógynövények babáknak és mamáknak Ánizs A Közép-Keleten és a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő szigeteken őshonos köz 1 / 7 Napjaink fitoterápiája a növény termését és annak illóolaját használja,

Részletesebben

A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként:

A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként: Ételkészítési ismeretek A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként: Az elméletigényes gyakorlati órák a tanár szempontjából elméletnek, a tanuló szempontjából gyakorlatnak számítanak, tehát

Részletesebben

Térképezzük fel a kakaó ízét

Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó izét Csakúgy, mint a bornál, a csokoládé egyedi íze a kakaóbab termőterülettel erősen befolyásolja. A kakaóbab íze függ a termőföld minőségétől, a termelés

Részletesebben

KONYHA

KONYHA KREATÍV KONYHA 2016. 09. 05. 10. 02. Vendéglátóknak * ELŐJEGYZÉSI AJÁNDÉK 1 Allegra Desszertes Kehely 275 ml 1. 40 000 Ft-os Parti 1. Allegra Tál 1,5 L * 40 000 Ft-os Parti felett a Allegra Desszertes

Részletesebben

Szilikon zacskók. Termékismertető

Szilikon zacskók. Termékismertető Szilikon zacskók hu Termékismertető Kedves Vásárlónk! Új szilikon zacskói nemcsak élelmiszerek frissen tartására, lefagyasztására vagy pácolására alkalmasak, hanem akár melegítéshez és ételkészítéshez

Részletesebben

GASZTRONÓMIAI, ÉTTERMI TRENDEK

GASZTRONÓMIAI, ÉTTERMI TRENDEK GASZTRONÓMIAI, ÉTTERMI TRENDEK CSÍKI SÁNDOR Budapest, 2015. szeptember 16. AZ IPARI KORSZAKOT MEGELŐZŐEN A korábbi évszázadokat Európában is a hiányos táplálkozás, a nehezen emészthető, íztelen, sok rostot

Részletesebben

Kedves házasulandó pár!

Kedves házasulandó pár! Kedves házasulandó pár! Köszönjük, hogy életük egyik legfontosabb döntése előtt mint lehetséges helyszínként érdeklődnek Éttermünk iránt. Reméljük, hogy ajánlatunk elnyeri tetszésüket, és mi lehetünk azok,

Részletesebben

Háztartási praktikák, receptek

Háztartási praktikák, receptek Háztartási praktikák, receptek 1. Fertőtlenítő felülettisztító spray 100 ml desztilláltvíz 100 ml alcohol vagy vodka 50 ml ecet 30 csepp illóolaj (levendula, citrom, narancs, oregano, fenyő, rozmaring)

Részletesebben

Receptötletek. a friss és sütésre kész tésztákhoz. Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6

Receptötletek. a friss és sütésre kész tésztákhoz. Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6 Receptötletek a friss és sütésre kész tésztákhoz Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6 Friss tészták Tante Fannytól A valaha legjobb, ahogy ma is szeretjük. Frissen sütjük, és sajnos, mindig rögtön

Részletesebben

KARÁCSONYI. Ráhangolódás. 2015. november 2 29. (45-48. hetek)

KARÁCSONYI. Ráhangolódás. 2015. november 2 29. (45-48. hetek) KARÁCSONYI Ráhangolódás 2015. november 2 29. (45-48. hetek) Vendéglátóknak 45-48. hetek ELŐJEGYZÉSI AJÁNDÉK Tuppercsúcs 40 000 Ft-os Parti Duplafalú Kelesztő 1,5 L Vendéglátói ajánlat 40 000 Ft-os Parti

Részletesebben

Egészséges ételek, életmódjához igazodva

Egészséges ételek, életmódjához igazodva 1 w 01/10 5299-Herbalife Formula 1 Shakes & Express Bar Gatefold ID: 5299-F1 Shakes & Exp Bar Gatefold_HU Egészséges ételek, életmódjához igazodva Formula 1 Shake a megfelelő testsúly-kontroll megoldás

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

VIDÁM ISKOLAKEZDÉS augusztus 08. szeptember 04.

VIDÁM ISKOLAKEZDÉS augusztus 08. szeptember 04. VIDÁM ISKOLAKEZDÉS 2016. augusztus 08. szeptember 04. Vendéglátóknak ELŐJEGYZÉSI AJÁNDÉK Tripla Klikk 350 ml 2 Új szín 1 40 000 Ft-os Parti Tripla Klikk 550 ml + 800 ml Vendéglátói ajánlat 40 000 Ft-os

Részletesebben

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Ki vagyok én? Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője,

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

Főzelékek,köretek készítése 4.0/

Főzelékek,köretek készítése 4.0/ Főzelékek,köretek készítése 4.0/6280-11 A köretek és a főzelékek ételeink kiegészítői, fontos szerepük van a táplálkozásban: Változatossá tehetjük velük ételeink tálalását Színesebbé étrendjeink összeállítását

Részletesebben

Alapanyagcsere igény: 1600 kcal. Beviteli irányértékek: Szélsőértékek (+/- 5%): + edzések után: 30g fehérjepor vízben feloldva. Megj.

Alapanyagcsere igény: 1600 kcal. Beviteli irányértékek: Szélsőértékek (+/- 5%): + edzések után: 30g fehérjepor vízben feloldva. Megj. Alapanyagcsere igény: 1600 kcal 180cm / 74kg Beviteli irányértékek: Kilokalória: 1600 Szénhidrát 195g (49%) Fehérje 140g (35%) Zsír 28g (16%) Szélsőértékek (+/- 5%): Szénhidrát: 185g / 205g Fehérje: 133g

Részletesebben

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com HOT DRINKS Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com Hazavinni & kipróbálni Aromás teák Narancs-menta-tea Hozzávalók 1 teáspohárhoz: V narancs 3-4 friss mentalevél 250 ml víz 1 ek mentaszirup

Részletesebben

UNIFERM FermFresh-Kürbis

UNIFERM FermFresh-Kürbis RECEPTEK UNIFERM FermFresh-Kürbis Sütőtök kenyér Sütőtök kenyér tápláló magokkal és friss sütőtök lével Rozsliszt : 0.150 kg kb. 6.500 kg 19.250 kg 19.650 kg 5+3 perc kb. 27 o C 0.600 kg 250 o C majd 210

Részletesebben

Sütési és főzési áttekintésben

Sütési és főzési áttekintésben Sütési és főzési áttekintésben EOC 69400 2 Electrolux Ez az áttekintés segít kiválasztani a megfelelő sütési és főzési kategóriát ételei elkészítéséhez az "Automata sütés" funkció használatával. Érzékelőgombokat

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával Gomba- és salátavariációk a ajánlásával Garnélás gombasaláta 1000 g Bio-Fungi 500 g tisztított garnélarák 1 db közepes méretű ananász 1 csokor koriander 2-3 db citrom leve 2-3 gerezd fokhagyma olívaolaj,

Részletesebben

A vitaminszint nyomon követője

A vitaminszint nyomon követője A vitaminszint nyomon követője A VITASTIQ EGY INNOVATÍV HARDVER- ÉS SZOFTVERKONCEPCIÓ, AMELY LEHETŐVÉ TESZI A FELHASZNÁLÓK SZÁMÁRA, HOGY NYOMON KÖVESSÉK VITAMIN- ÉS ÁSVÁNYI ANYAG TRENDJÜKET. A Vitastiq

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

BIO ÉTELEK. Villach város gyermekgondozásában és oktatási intézményeiben

BIO ÉTELEK. Villach város gyermekgondozásában és oktatási intézményeiben BIO ÉTELEK Villach város gyermekgondozásában és oktatási intézményeiben Abteilung Kindergärten und Horte Sigrid Müller, Susanne Zimmermann 08. März 2013 1 Áttekintés 1. Tervezés 2. A projektszakasz 3.

Részletesebben

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma Az Aloe vera és a fokhagyma után a vöröshagyma személyében" a liliomfélék újabb képviselőjét ismerhetjük meg. A vöröshagyma,

Részletesebben

Krémlevesek. Brokkoli krémleves Camambert-kockákkal Spárga krémleves Fokhagyma krémleves Levesek

Krémlevesek. Brokkoli krémleves Camambert-kockákkal Spárga krémleves Fokhagyma krémleves Levesek Krémlevesek Brokkoli krémleves Camambert-kockákkal Spárga krémleves Fokhagyma krémleves Levesek 690 Ft Bográcsgulyás Falusi Raguleves tárkonnyal, és tejföllel 750 Ft Hideg gyümölcsleves tejszínhabbal mandulaszelettel

Részletesebben

Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 05. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Az illóolajokról szóló cikkünk második részében az olajak használati módjait vesszük

Részletesebben

A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET)

A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET) A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET) SZALAYNÉ KÓNYA ZSUZSA Debreceni Egyetem Klinikai Központ Vezető Dietetikus és Élelmiszeripari mérnök Egészséges alapanyagok egészséges

Részletesebben

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II.

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II. 2009 szeptember 13. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Fűben-fában orvosság van tartja a népi bölcsesség, és ezt természetesen igaz most érő gyümölcseinkre is.

Részletesebben

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma,

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, Rakott padlizsán - Mussaka 4 padlizsán, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál aprított petrezselyem, 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, 2 evőkanál

Részletesebben

Húsmanufaktúra mesterséges adalékanyagoktól, tartósítószerektől mentes

Húsmanufaktúra mesterséges adalékanyagoktól, tartósítószerektől mentes A Húsmanufaktúra egy olyan gasztronómiai sziget Debrecen belvárosában, ahol kiváló alapanyagokból álló, hazai és külföldi húskülönlegességeket kínálunk.bár a friss húsok és a belőlük készülő finomságok

Részletesebben

Csokis kókusztej. Hozzávalók a csokis kókusztejhez: 1 l natúr kókusztej (lásd előző recept) 1 ek. kókuszkrém 2 ek. kókuszos csokoládékrém

Csokis kókusztej. Hozzávalók a csokis kókusztejhez: 1 l natúr kókusztej (lásd előző recept) 1 ek. kókuszkrém 2 ek. kókuszos csokoládékrém Tartalom Bemutatkozás 5 Előszó 8 Nyers növényi étrend vagy teljes értékű növényi táplálkozás? 9 Hogyan történik ez a hétköznapokban? 15 A teljes értékű növényi táplálkozás lelki oldalról 16 Lúgosítás...

Részletesebben

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan?

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan? HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés Hogyan vásároljunk környezettudatosan? A hulladékmegelőzés első lépése tudatos vásárlás A hulladékmegelőzés célja, hogy vásárláskor ne keletkezzen sok hulladék. Ha

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Dr. Szalai Miklós Gyógynövényes Tankert 2015. évi munkájáról. Emlékházban elvégzett kertészeti munkák és jövőbeli tervek

BESZÁMOLÓ Dr. Szalai Miklós Gyógynövényes Tankert 2015. évi munkájáról. Emlékházban elvégzett kertészeti munkák és jövőbeli tervek BESZÁMOLÓ Dr. Szalai Miklós Gyógynövényes Tankert 2015. évi munkájáról 2015. április vége óta vezetem a Dr. Szalai Miklós Emlékházat mint tájgondnok. Ez a munkakör számos szakmai kihívás és feladat elé

Részletesebben

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Ayurveda és a méregtelenítés 2. rész 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. Ügyvezető

Részletesebben

DUNA. A folyó közelsége biztosítja az exkluzív légkört ahely számára. Teraszhelyiségünkben és a 200 fő

DUNA. A folyó közelsége biztosítja az exkluzív légkört ahely számára. Teraszhelyiségünkben és a 200 fő Rendezvény központ Üdvözöljük A Római-part legújabb gyöngyszeme, ahely, csodálatos dunai panorámával várja kedves vendégeit. Hatalmas kertünkben közvetlenül a folyóparton gyönyörködhet a Dunában egy pohár

Részletesebben