Termékeink CSOKOLÁDÉK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Termékeink CSOKOLÁDÉK"

Átírás

1 Termékeink

2 Herba officinalis A Pannonhalmi Főapátság 996 óta működő Gyógynövénykertjében mintegy 35 féle gyógynövényt termesztünk. A növényeket frissen levágva, vagy szárított formában hasznosítjuk, értékesítjük.

3

4

5 Termékeink CSOKOLÁDÉK LEVENDULAOLAJ BORECETEK LEVENDULAOLAJ GYÓGYTEAKEVERÉKEK GYÓGYTEAKEVERÉKEK FÜRDŐOLAJAK FÜRDŐOLAJAK FÜRDŐSÓK FÜRDŐSÓK GYŐGYNÖVÉNYLIKŐRÖK GYŐGYNÖVÉNYLIKŐRÖK SZAPPANOK KÉZKRÉMEK A Pannonhalmi Apátsági Termékeket illetően kiemelten fontos Reisch Elek bencés szerzetes 1735-ben írt könyve, amelyben mintegy 600 gyógynövény alapú termék receptje szerepel. Köztük nagyjából 50 gyógytea receptet is, de különféle kenőcsök, alkoholos tinktúrák, gyógynövény fürdők elkészítésére vonatkozóan is adatokkal szolgál. A most élő bencés szerzetesközösség a múlt hagyományaira, a hajdan volt szerzetes-tudósok lejegyzett ismereteire alapozva, azonban a mai kor tudományos és technológiai színvonalán újragondolva folytatja a gyógynövényekhez kapcsolódó tevékenységét. Az ősi receptúrák alapján a Főapátság a szigorú szakmai és minőségi követelményeknek megfeleltetett külső partnerekkel közösen az elmúlt években számos gyógynövény alapú termék gyártásába kezdett.

6 Herba officinalis A 11 hektáros Gyógynövénykertben 5 féle növényt termesztünk nagyobb területen: levendulát, kakukkfüvet, citromfüvet, zsályát és mentát. Belőlük olajat, valamint teákat készítünk.

7 CSOKOLÁDÉK A Magyarországi Bencés közösség több évszázadon keresztül - a mai napig - különböző mesterségekben tevékenykedik, elsősorban régi receptekre és leírásokra támaszkodva, és így törekszik a legjobb minőségű termékek előállítására. A Benedictinus csokoládécsalád Casia, Albus, Ruber csokoládéinak elkészítésében a Rózsavölgyi Csokoládé manufaktúra segít, a legmagasabb szakmai hozzáértéssel, saját termesztésű alapanyagokból és teljes egészében kézi munkával. Casia csokoládé egy tábla tejcsokoládé, melyben a levendula mellett az ánizs íze emelkedik ki. Albus csokoládénkat a zöld fűszerek kedvelőinek ajánljuk - tárkony, borsmenta és zöldtea ízei harmonikus keveredésével. Ruber egy izgalmas és komoly étcsokoládé, kakaóbabtörettel és édesköménnyel.

8 Lavandula officinalis A mediterrán vidékekről származó orvosi levendulát legtöbben nyugtató hatása miatt, olaj formájában hasznosítják, de használhatjuk még égési sérülések, vagy csípések kezelésére is.

9 ECETEK Kutatások során a központi könyvtárban kerültek elő a XVI. századból fennmaradt dokumentumok, melyek tanúsítják, hogy az Apátság ősi gyakorlata volt, hogy gyógyászati és étkezési felhasználásra borecetet, illetve gyógyecetet készítettek saját borászatukhoz kapcsolódva. A Főapátság szerzeteseinek több évszázados bor és étkezési tapasztalata most sikeres, korszerű technológiával rendelkező óbudai ecetgyártó cég, a Buszesz Zrt. szakértelmével találkozott. Az együttműködés eredménye 4 különleges borecet, melyek jelképezik a pannonhalmi bencés borecetek családjának megszületését. Aromaticus - Hétfűszeres vörösborecet, Floris - Fehérborecet levendulával, Salvia - Fehérborecet zsályával, Balsamum Balzsamecet.

10 Lavandula officinalis A mediterrán vidékekről származó orvosi levendulát legtöbben nyugtató hatása miatt, olaj formájában hasznosítják, de használhatjuk még égési sérülések, vagy csípések kezelésére is.

11 Levendula LEVENDULAOLAJ Pannonhalmán a levendula betakarítását még ma is hagyományosan kézzel, sarlókkal végezzük. A Főapátság területén 5,5 hektárnyi területen termesztett növényből évente körülbelül liter illóolajat nyerünk, természetes desztillációval. A gyógyító erejű levendulaolaj tisztaságot, frissességet ajándékoz használójának. Oldja a lehangoltságot, depressziót, helyreállítja a lelki egyensúlyt. Aromalámpában, párologtatóban alkalmazva illatosító valamint szaunázáshoz is javasolt. A fürdővízbe öntött pár csepp olaj felfrissít, megnyugtat. Orron át belélegezve tisztítja a légutakat, megelőzi a fertőzéseket. Az érintett testrészt alaposan bedörzsölve csökkenti a kínzó reumás fájdalmakat. Rovarcsípések, égések kellemetlenségeit is enyhíti, továbbá molyűző hatása is közismert.

12 Hybiscus syriacus A hibiszkusz (melynek magyar neve törökrózsa) köptető, köhögést csillapító és torokgyulladást mérséklő hatású, de magas illóanyag tartalma miatt gyakran keverik gyümölcsteákba is.

13 Teák GYÓGYTEAKEVERÉKEK A Főapátság bencés szerzeteseinek évszázados évszázados gyógyászati, gyógynövényes tapasztalata a Herbária Zrt., piacvezető gyógynövény feldolgozó és és forgalmazó magyar vállalat szak- szakértelmével találkozott. Az Az együttműködés eredménye eredménye a a Pannonhalmi Bencés Bencés Gyógytea család. Gyógytea Filterezett, család. Filterezett, gyógynövényes gyógynövényes teakeverékeink teakeverékeink olyan kellemetlen olyan kellemetlen tünetek enyhítésére, tünetek enyhítésére, betegségekre betegségekre hoznak gyógyírt, hoznak melyekkel gyógyírt, melyekkel a mai kor embere olykor a szembenézni mai kor embere kényszerül. olykor szembenézni A teakeverék család kényszerül. Laudes,Vesperas, A teakeverék család Szívnyugtató, tagjai: Laudes, Májvédő, tagjai: Vesperas, Vesetisztító, Szívnyugtató, Ízületi bántalmak Májvédő, enyhítésére, Vesetisztító, Ízületi Salaktalanító, bántalmak enyhítésére, Fogyókúrát kiegészítő, Salaktalanító valamint Gyomor, Fogyókúrát Étvágynövelő, kiegészítő. Feszültségoldó Pannonhalma szerzetesei gyógynövénytea. ma is naponta imádkoznak Pannonhalma és Mellkastisztító a betegekért, szerzetesei azokért ma is naponta is akik imádkoznak ezeket a teákat a használják. betegekért, A azokért korai szerzetesek is akik ezeket hitével a teákat és használják. szeretetével A korai ajánljuk szerzetesek ezeket a hitével teákat. és szeretetével ajánljuk ezeket a teákat.

14 Lavandula officinalis Illatanyag-tartalmának köszönhetően az angol levendula jól hasznosítható a kozmetikumokban, melyekben a növény olaját, vagy a lepárlás során keletkező levendulavizet hasznosítják.

15 Fürdoolaj FÜRDŐOLAJ A gyógynövények mindennapos használatáról tanúskodik egy 1697-ben írt szertartáskönyv. Reisch Elek 1735-ből származó kézirata többek között gyógynövény fürdők elkészítésére vonatkozóan is adatokkal szolgál. A mai kor szellemének megfelelően elkészült fürdőolajainkat aromaterápiás fürdőkhöz, fürdővízbe cseppentve (5-10 ml) ajánljuk. Kiválóan használható masszázsolajként is, vagy tusfürdőhöz hasonlóan vizes bőrre vigyük fel, mely így vízzel lemosható, tápláló filmréteget képez a bőr felületén. A levendula-rozmaring illatú nyugtató, stresszoldó hatású, segíti az egészséges alvást. A rozmaring reumás panaszok enyhítésében és gyulladások csökkentésében is segít. A rózsa-jázmin illatú fürdőolaj depresszióoldó és bőrfiatalító hatása mellett kellemes közérzetet biztosít.

16 Melissa officinalis Vírusölő hatása miatt a citromfű számos herpesz elleni krém alapanyaga, emellett azonban élvezeti növényként limonádékban, jeges teákban, koktélokban is gyakran találkozhatunk vele.

17 Fürdosó FÜRDŐSÓ A századokon át megszakítás nélkül működő monostorok óriási tapasztalatot halmoztak fel a gyógyítás terén, könyvekben, receptúrákban lejegyezve, melyek ma is hozzáférhetők. A most élő bencés szerzetesközösség a múlt hagyományaira, a hajdan volt szerzetes-tudósok lejegyzett ismereteire alapozva, azonban a mai kor tudományos és technológiai színvonalán újragondolva folytatja a gyógynövényekhez kapcsolódó tevékenységét. Ennek eredményeként készítettük el fürdősó családunk három tagját: a levendula, a citromfű és a hibiszkusz-kamilla fürdősót. A gyógynövények és a holt-tengeri só együttes ereje segíti a relaxációt: a citromfű feszültségoldó, a levendula és a kamilla egyaránt nyugtató, stresszoldó hatású, míg a hibiszkusz ellazítja az izmokat.

18 Salvia officinalis A felső légutak betegségeit, torokgyulladást gyógyító zsálya az ókor óta ismert, nagyrabecsült gyógynövény. Izzadáscsökkentő hatása miatt lázas állapotban fogyasztása nem javasolt.

19 Likorök A BENCÉS LIKŐRCSALÁD A kellemes ízű Bencés Gyógynövénylikőr tizenöt fajta gyógynövény kivonatából készült, receptjét Reisch Elek 1735-ben jegyezte le. Az Agárdi Almapálinkát és az apátsági gyógynövénykivonatokat elegyítő, kellemes ízű, egyedi likőrkülönlegesség természetes tisztasága jótékony élettani hatással egészül ki. A jótékony hatású Bencés Keserűlikőr hét fajta gyógynövény (keserű)kivonatából, Agárdi Almapálinka felhasználásával készül. A jellegzetes aromájú ital varázsa az összetevők kivételes összhangjában rejlik. A különleges aromájú Bencés Meggylikőr a bencés szerzetesek gyümölcshasznosítási kultúrájáról tanúskodik. A Pannonhalmi Főapátságban megtalált leírások alapján és Agárdi Cigánymeggy pálinka hozzáadásával készült ital igazi különlegesség, ízvilága a természet ajándéka.

20 Thymus serpyllum A kakukkfű a növényvilág egyik legerősebb természetes antibiotikuma, gőzét inhalálva számos alsó légúti megbetegedést (pl. tüdőgyulladás, dohányzási panaszok) sikerrel orvosolhatunk.

21 Szt. Márton SZT. MÁRTON GYÓGYNÖVÉNYLIKŐR A gyógynövénylikőrök azon hasznos tulajdonságukkal tűnnek ki a likőrök közül, hogy élvezeti értékükön kívül - összetételüktől függően - gyógyhatással is rendelkeznek. Ezek a hatások - melyek roboráló, emésztést elősegítő, fertőtlenítő, nyugtatók lehetnek - természetesen mértékkel történő fogyasztás esetén érvényesülnek. A Pannonhalmi Apátság gyógynövénylikőrje 15-féle gyógynövényből készült, melyek összeválogatásánál az illat- és ízharmónia kialakítására törekedtünk. A Szent Márton Gyógynövénylikőr tinktúrája Reisch Elek bencés szerzetes rendeléstani kézikönyvéből - eredeti címén Liber scriptus praescriptiones - származik. A gyógynövényi összetevőket változatlan formában használjuk ma is ebben a kis kiszerelésű finom italban.

22 Mentha piperita A borsmenta nem csak az arab világ egyik legkedveltebb gyógynövénye, de fertőtlenítő, gyomornyugtató hatása miatt a magyar népi és kolostori gyógyászat egyik hasznos gyógynövénye is.

23 Szappanok GYÓGYNÖVÉNY SZAPPANOK Több száz éves receptek alapján került megalkotásra a pannonhalmi szappan család. A termékek kialakításakor különös tekintettel voltunk arra, hogy hagyományos kolostori növények képezzék a szappanok alapját. Mindezeknek megfelelően került megalkotásra a család első négy tagja, mely mindegyike kézzel készül. A levendula virágainak gyógyhatása alvászavarokra, idegességre, nyugtalanságra, a zsálya pedig többek között hatékony sebgyógyító. A mentának kitűnő hűsítő és nyugtató hatása van. A rózsaolajról kevesen tudják, hogy külsőleg fájdalom csillapításra valamint láz esetén pedig hűsítésre használható. A méz közismeret gyógyhatásai mellett antibakteriális hatású, a citromfűnek komoly szerepe van többek között depresszió oldásában.

24 Lavandula officinalis A levendula betakarítása Pannonhalmán hagyományos módon, kézi erővel történik. A teljes virágzásban lévő növény virágait június végén - július elején, kisméretű sarlókkal aratjuk le.

25 Levendula KÉZÁPOLÓ KRÉMEK A Pannonhalmi Főapátságban két féle levendulát termesztünk: angol és francia levendulát. A francia levendulából nyert olajat, melyet gyógyhatása okán mi magunk két krémünkben is felhasználjuk, a kozmetikai iparban világszerte hasznosítják. A krémek regeneráló hatásúak, a levendula legfőbb tulajdonságát, a nyugtató hatást kifejtve. A krémeket elsősorban azoknak ajánljuk, akik egyedi kozmetikumokat keresnek. A méhviaszos kézkenőcs levendulaolajjal hideg időben kiváló vízmentes kézápoló, amely bőrön keresztül gyorsan felszívódik. Az értékes alapanyagok pótolják a bőr zsiradéktartalmát és így megőrzik annak rugalmasságát. A krém kiszerelése 50 ml. A levendulaolajos kézápoló krém magas glicerintartalmú, bőrpuhító hatású hidratáló krém. A krém kiszerelése 50 ml.

26 ÁRLISTA ÁRLISTA DOBOZOS LEVENDULAOLAJ FT LEVEndULAOLAj Ft OLEUM ODERIFERUM GYÓGYNÖVÉNYES FÜRDŐOLAJOK FT dobozos LEVEndULAOLAj Ft MURIA GYÓGYNÖVÉNYES FÜRDŐSÓK FT GyóGynöVényES FüRdőOLAjOK Ft SAPONARIA GYÓGYNÖVÉNYES SZAPPANOK FT GyóGynöVényES FüRdőSóK Ft BENEDICTINUS CSOKOLÁDÉK (70 G) FT GyóGynöVényES SZAPPAnOK Ft BENEDICTINUS BORECETEK (100 ML) FT BEnCéS CSOKOLádéK (48 G) Ft BENEDICTINUS BALZSAMECET (100 ML) FT BEnCéS CSOKOLádéK (95 G) Ft GyóGynöVényTEáK GYÓGYNÖVÉNYTEÁK (20*1,5 (20*1,5 GRAMM GRAMM / FILTER) / FILTER... ) FT Ft BEnCéS BENCÉS GyóGynöVényLIKőRöK GYÓGYNÖVÉNYLIKŐRÖK (0,2 L) (0, L) FTFt BEnCéS BENCÉS GyóGynöVényLIKőRöK GYÓGYNÖVÉNYLIKŐRÖK (0,5 L) (0,5... L) FTFt SZEnT SZENT MáRTOn MÁRTON GyóGynöVényLIKőR GYÓGYNÖVÉNYLIKŐR (0,1 L) (0,1... L) FTFt LEVEndULáS MYROTHECIUM KéZKRéM LEVENDULÁS... KÉZKRÉM FTFt MéHVIASZOS MYROTHECIUM KéZKEnőCS MÉHVIASZOS... KÉZKENŐCS FTFt áraink ÁRAINK december DECEMBER 31-IG 31-IG érvényesek. ÉRVÉNYESEK!

27 Információ SZÁLLÍTÁSI INFORMÁCIÓ Termékeinkre a címen fogadjuk megrendeléseiket. Szállítási határidőnk a visszaigazolástól számított legfeljebb 14 munkanap. nettó 50 ezer forint értékhatár felett a szállítási költséget átvállaljuk. Egyedileg összeállított rendelését igény szerint karácsonyi díszdobozba helyezzük, melynek ára Ft.

28

29

30