Egészségügyi dolgozók körében előforduló gyakori mozgásszervi megbetegedések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egészségügyi dolgozók körében előforduló gyakori mozgásszervi megbetegedések"

Átírás

1 Prof. Dr. Sandra Sándor Egészségügyi dolgozók körében előforduló gyakori mozgásszervi megbetegedések Foglalkozás-egészségügyi szakmai továbbképzés Budapest

2 Az egészségügyi dolgozók tevékenység alapján történő besorolása A mindennapos betegellátásban tevékenykedők: (Az alap-, járó és fekvőbetegellátás (beleértve az ápolást, a gondozást, a diagnosztikai hátteret, a speciális kiszolgáló tevékenységek biztosítását, a képzést és oktatást, valamint a fürdő- és klímagyógyintézeteket stb.) Mentésben, betegszállításban, vérellátásban tevékenykedők Speciális tevékenységet végzők (az egészségügyi intézmények működtetése és fenntartása céljából (altatás, labormunkák, sterilizálás, veszélyes hulladékok kezelése; orvostechnika, logisztika, szállítás, élelmezés, karbantartás, takarítás, mosoda stb.) Kiemelt csoportokkal foglalkozó személyzet (tanulók oktatása, gyakornokok képzése,látogatók/kísérők fogadása) Adminisztratív tevékenységet végzők

3 Az egészségügyi ágazat legfőbb kockázati tényezői Baleseti kockázat (elesés, elcsúszás, vágás, tűszúrás, elektromos áramütés stb.); A váz- és izomrendszer túlzott terhelése (nehéz terhek cipelése, kézi anyagmozgatás, betegmozgatás, megerőltető kényszer testtartás, hosszas állás, járkálás) Fokozott pszichés terhelés és pszicho-szociális kóroki tényezők (stressz, kiégés, munkahelyi erőszak, mobbing, agresszió a betegellátás során, munkaszervezés: váltóműszak, éjszakai munka, ügyelet) Biológiai kóroki tényezők (mikroorganizmusok: pl. HIV és Hepatitis B, Calici vírus); Kémiai kóroki tényezők (pl fertőtlenítők, altató gázok, érzéstelenítők, antibiotikumok, allergizáló anyagok, bőr- és légzőrendszer károsítók, emberi rákkeltők) Fizikai kóroki tényezők (sugárzás (ionizáló-, nem-ionizáló-), zaj-, rezgésexpozíció)

4 Baleseti kockázat Szinte valamennyi tevékenységnél pl. a konyhában, a takarításkor, valamint a műtőben vagy a különböző eszközök raktározásánál és szállításánál előfordulhatnak balesetek, főként elcsúszásból és elesésből adódóan. Még az adminisztratív tevékenységet végző munkavállalók is ki lehetnek téve az elcsúszás és elesés kockázatának vagy az áramütés veszélyének.

5 A váz- és izomrendszer túlzott terhelése Azt gondolnánk, hogy ez a kockázati tényező Európában, ami több millió munkavállalót érint. A váz- és izomrendszeri megbetegedések nemcsak azért adnak aggodalomra okot, mert hatással vannak az egyes munkavállalók egészségére, hanem azért is, mert gazdasági hatással vannak a vállalatokra, intézményekre és növelik a szociális költségeket az európai országokban. Néhány országban a munkavállalók balesetbiztosítási költségeinek 40%-áért a váz- és izomrendszeri megbetegedések felelősek, ami az országok bruttó hazai termékének (GDP) akár 1,6%-a is lehet. Az egészségügyi tevékenységek során gyakran kell betegeket és nehéz terheket mozgatni, ezek a tevékenységek sokfélék, dinamikusak, kiszámíthatatlanok és összetettek lehetnek.

6 A kockázatok különösen az alábbi tényezők miatt merülhetnek fel a beteg vagy a testrész, amelyet mozgatni kell, túl nehéz, illetve nagy méretű; a tehermozgatási tevékenységhez el kell fordulni, le kell hajolni, nyújtózkodni kell, vagy a testtől távol kell dolgozni; a munkamódszer/mozdulatsor nem megfelelő (például hirtelen, lendülettel, felhúzott vállakkal kell végezni, a térdek 90 -nál jobban be vannak hajlítva); nincs elég hely ahhoz, hogy a munkavállaló a tevékenység során zavartalanul mozogjon.

7 Egyéni tényezők a tapasztalat, a képzés és a munkafeladat ismeretének hiánya; egyéni viselkedés: stressz, gyors iram, kimerültség, figyelemkiesés, felelősségérzet hiánya, hanyagság, túlterheltség vagy veszélyes munkavégzést eredményező szokások (pl. a munkavállaló nem használ mozgatási segédeszközöket, nem hord megfelelő ruházatot, lábbelit vagy más személyes használati tárgyat, ékszert, kiegészítőt, elektronikus eszközt visel);

8 fizikai alkalmasság a munka elvégzésére: a kockázatértékelés és a munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálata során figyelembe kell venni, hogy a munkavállaló fizikailag megfelelő-e a munkára; a munkavállaló nagyobb kockázatnak van kitéve ha: fizikailag alkalmatlan a szóban forgó feladat elvégzésére (fizikai méretek és képességek, mint pl. magasság, testsúly vagy erőkifejtés); betöltött bizonyos életkort: a váz- és izomrendszeri megbetegedések kockázata magas a nagyon fiatal dolgozók esetében, és minden munkavállalónál nő az életkorral és a munkában eltöltött évekkel; korábbi váz- és izomrendszeri megbetegedés esetén: ha a munkavállalónak valamilyen betegsége van (pl. hátsérülése) vagy fogyatékossággal él, még nagyobb a veszélyeztetettség.

9 A stressz hormonok kibocsátása az izmok összehúzódásához vagy izomproblémákhoz vezethet. Elsősorban a háti és a nyaki gerinc, illetve a vállöv lehet túlzott terhelésnek kitéve, amelynek következtében az alábbi sérülések, illetve betegségek alakulhatnak ki: betegmozgatás, nagy súlyú anyagok mozgatása: gerincbántalmak, húzódások, izom és idegsérülések; állás, járás: ízületi bántalmak, vénás keringési zavar, statikus gerincfájdalmak, izomfájdalom; kényszertartásos helyzetek: izom és ízületi fájdalmak, deformitások kialakulása.

10 Kórházaink többségében nincsenek betegmozgató készülékek, és ha vannak, nem tudják mindig megfelelően alkalmazni (pl. nem fér be az ajtón, a dolgozók nem kaptak oktatást, illetve időhiányra hivatkozva és a rossz beidegződések miatt nem használják). A hátsérülések kockázatával járó kézi tehermozgatás minimális egészségi és biztonsági követelményeit a 25/1998. (XII. 27.) EüM rendelet tartalmazza.

11 Az egészségügyi dolgozók körében a leggyakoribb mozgásszervi elváltozás a derékfájdalom, amely jelentős foglalkozás egészségügyi probléma. A felmérések szerint ezen fájdalom hátterében legnagyobb részben a nem megfelelően végzett betegmozgatási feladatok okozta túlterhelés áll.

12 A váz- és izomrendszeri megbetegedések jellemzően a hátat, a nyakat, a vállakat és a felső végtagokat érintik, de ugyanúgy a derékra, az alsó végtagokra is kihathatnak. A panaszok igen széles skálán mozognak a kisebb fájdalmaktól a súlyosabb, táppénzes állományt vagy akár orvosi, intézeti kezelést is igénylő megbetegedésekig, akár tartós egészségkárosodásig, a munkahely elvesztéséig. A munkával kapcsolatos váz- és izomrendszeri megbetegedések legtöbbször hosszú idő alatt alakulnak ki és egyszerre több különféle tényező együttese okozza.

13 Tényezők Kézi tehermozgatás, különösen a törzs hajlítása és csavarása során Ismétlődő, nagy erőkifejtést igénylő mozdulatok Kényelmetlen vagy statikus testhelyzetek Hosszan tartó ülés vagy állás ugyanabban a testhelyzetben Betegmozgatás kockázati tényezői a fizikai erő hiánya, a nem megfelelő tudás és gyakorlat, a helytelenül végzett, sokszor ismétlődő mozgássorok hatására kialakuló fáradásos sérülések, a mozgatási feladatok során alkalmazott nem megfelelő testtartás, nem megtervezett mozgás, egyensúlyzavarok, korrigálások emelés közben

14 Az olyan munkavállalók esetében azonban, akik már váz- és izomrendszeri megbetegedésben szenvednek, az jelenti a kihívást, hogy munkaképességüket megtartsák, munkában maradjanak, illetve szükség esetén visszailleszkedjenek a munkahelyre.

15 Meg kell tanulni, tanítani a helyes testtartást statikus ülő-, és álló helyzetben, helyes testtartást dinamikus helyzetekben- járás, betegemelés, betegmozgatás közben, betegmozgatási feladatok részelemeinek alkalmazását, egyenes törzsdöntés alkalmazását betegmozgatás közben, testsúly áthelyezés alkalmazását betegmozgatás közben, a beteg tolása, húzása, gördítése, csúsztatása betegmozgatás során.

16 Inaktív beteg oldalra fordítása Részben aktív beteg ágyban feljebb helyezése

17 Inaktív beteg ágy szélére kicsúsztatása

18

19

20

21 A gerinc a felegyenesedett életmóddal járó, tengelyirányú terhelésre érzékenyebb, ezért minden, ami jelentős súlyterheléssel jár (elsősorban a túlsúly, nehéz terhek emelése), fokozza a gerincsérv kialakulásának kockázatát.

22

23

24

25 Baastrup-szindróma A szomszédos tövisnyúlványok érintkezése miatt az ismétlődő, nyíró igénybevétel hatására kialakuló gyulladás a járulékos nyáktömlőben. A gerincoszlop extenziójára súlyosbodó és flexiójakor enyhülő hátfájás jelentkezik. Leggyakrabban az LIV-LV szegmens érintett. A folyamat az esetek zömében csupán egyetlen csigolyapárra korlátozódik. A gerinc bármely degeneratív elváltozásával társulhat; többnyire a canalis centralis szűkületével, anterolisthesissel, és a csigolyaközti porckorong kiboltosulásával jár. Konzervatív kezelésre jól reagál, de ennek eredménytelensége esetén a processus spinosusok részleges rezekciója lehet szükséges.

26 C gerinc

27 Hernia disci A porckorong egy, a csigolyatestek között elhelyezkedő porclemez, ami egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből áll. Amikor a rostos gyűrű elszakad, a puha kocsonyás anyag kitüremkedik, és leggyakrabban a kilépő ideggyököket tartalmazó csigolyacsatornában, vagy ritkábban középen a gerinccsatornában jelenik meg.

28 Tünetek nyakból - karba, vállba, derékból - lábba, lábszárba sugárzó fájdalom a derékfájás néha nem is jelentkezik, csak bizonytalan alsóvégtagi fájdalom a fájdalom változó erősségű, napokon, heteken át igen kifejezett lehet, majd csökken, és később ismételt terhelésre ugyanazon a területen ismét jelentkezik zsibbadás és izomgyengeség is lehet kifejezett izomgyengeség, érzészavar, vizeletelakadás vagy -visszatartási nehézség esetén idegsebészeti beavatkozás válhat szükségessé.

29 A cauda equina szindróma tünetei, melyek azonnali idegsebészeti beavatkozást indokolnak progresszív alsó végtagi motoros deficit, mely hirtelen alakul ki, széklet, vizelet indítási és visszatartási nehézség (inkontinencia), végbélnyílás körüli szenzoros deficit, lovaglónadrág típusú érzéscsökkenés.

30 Terápia a gerinc teljes tehermentesítése gyógyszeres kezelés: fájdalomcsillapítás (nem szteroid gyulladáscsökkentők), izomlazítók. A gyógyszereket oralisan, infúzióban, a fájdalom helyére adott lokális ill. izomba adott injekcióval, valamint bőrön keresztül felszívódó tapasz formájában juttathatjuk a szervezetbe. a beteg számára kialakított egyéni gyógytorna, a fizikoterápiás kezelések, a masszázs és egyes porcképző-porcvédő készítmények alkalmazása segédeszköz (gerincfűző) használata, bár folyamatos viselése nem javasolt a gerinc izmainak esetleges sorvadása miatt műtéti kezelés érzészavar, vizelési és székelési zavar, nem befolyásolható fájdalom, konzervatív kezelésre nem javuló tünetek, melyek hátterében CT/MR-el igazolt porckorongsérv áll

31 Fokozott gerinc görbület

32 Spondylolysis, -listhesis instabilitással járó gerincbetegség röntgenfelvételen könnyen diagnosztizálható combokba sugárzó derékfájdalom, mely mozgásra vagy terhelésre fokozódik Az erős törzsizomzat megvédi az ízületeket a terheléstől, helyén tartja a csigolyaoszlopot. A mozgásszegény életmód viszont elgyengíti a törzsizmokat, a csigolyák elmozdulhatnak egymáson.

33 Spondylolysis Egyoldali csigolyaív szakadás (leggyakrabban az L4, L5 ágyéki csigolya érintett). A csigolyaív legvékonyabb részén (pars interarticularison) a csont folytonossága megszakad.

34 Spondylolisthesis Kétoldali csigolyaív szakadás és csúszás is egyben, amikor a csigolya a felette lévő összes csigolyával előrecsúszik. Különböző súlyosságú lehet, nagyon fontos megállapítani és nyomon követni a csúszás mértékét!

35 Okok extenzióval járó intenzív sportolás szakszerűtlen sportolás trauma tartós megterhelés, kényszer testtartás csont anyagcserezavar ritkán veleszületett is lehet

36 A spondylolisthesis kialakulásáért felelős erőviszonyok G: gravitációs erő; S: gravitációs erő nyíró komponense; C: gravitációs erő kompressziós komponense; S =R

37 Tünetek lumbágószerű fájdalom extenzióra fokozódó fájdalom hosszantartó állásra jelentkező fájdalom farba, combba sugárzó fájdalom törzscsavarodással járó fájdalmas előrehajlás a vertikális terhelés fokozza a panaszokat az érintett területen lépcsőképződés tapintható a beteg munkavégzési képessége, járásképessége, és végül önellátásra is képtelenné válhat

38 DIAGNOSZTIKA A röntgent 4 irányból kell készíteni A 2 ir L-s röntgen felvétel nem minden esetben elegendő, az ívszakadás teljes biztonsággal ferde irányú Dittmar felvételeken látható. A csigolya az alatta lévő csigolya testen elcsúszik, többnyire előre (ventrolisthesis), ritkábban hátra (retrolisthesis). Neurológiai tünetek megjelenésekor MR CT Myelographia szükséges

39 Meyerding skála I. stádium 0 és 25% között: a zárólemez hosszának 1/4 - ét meg nem haladó csigolyatest előrehelyeződés. II. stádium 25% és 50% között: a záró lemez hosszának 1/4 -ét meghaladó, de felét el nem érő csigolyatest előrehelyeződés. III. stádium 50% és 75% között: a zárólemez hosszának felét meghaladó, de 3/4 - ét el nem érő csigolyatest előrehelyeződés. IV. stádium 75% és 100% között: a zárólemez hosszának 3/4 - ét meghaladó csigolyatest előrehelyeződés. V. stádium: spondyloptosis: az előrehelyeződött csigolya az alatta levő elé kerül.

40 Érdemben a törzsizomzat és a medence körüli izmok megerősítése szünteti meg a betegek fájdalmának okát. A betegek nem szeretik a terápiát, mert munkával és izzadtsággal jár! Életmódbeli változtatások szükségesek. A legfontosabb az ideális testsúly elérése, megtartása, a rendszeres gyógytorna végzése. Kezdetben aktív pihenés, a gerinc teljes tehermentesítése, non- steroid adása, fizioterápia, balneoterápia javasolt Súlyos esetben fűző (terheléskor) viselése javasolt, szükség esetén műtét (pl. csigolyacsavarozás) is szóba jöhet

41 Spina bifida A csigolyaív záródási, fejlődési rendellenessége. Gyakori fejlődési rendellenesség, többnyire az L5 és S1 csigolyákat érinti. Az S1 spina bifida tekintettel a sacrum egészének összecsontosodására statikai jelentőséggel nem bír, így nem is okozhat panaszokat. Míg az L5 csigolya hasonló elváltozásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint nem lehet a panaszok forrása, míg más vélemények szerint az L5 csigolya nagy statikai terhelése miatt bármilyen variáció és meggyengülés okozhat panaszokat. A panaszok nem radicularis jellegűek, többnyire fizikai aktivitás provokálta derék fájdalmak. A konzervatív kezelésre jól reagálnak. A terápia eredménytelensége más kórkép keresését veti fel.

42 Térd fekvő Térd terheléses

43 Fekvő térd Terheléses térd

44 Torsios scoliosis

45 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Nem lehet elég korán kezdeni

HÁTSÉRÜLÉSEK. A kézi tehermozgatásból származó. csökkentésének lehetõségei MUNKABIZTONSÁG KATONÁKNAK 1

HÁTSÉRÜLÉSEK. A kézi tehermozgatásból származó. csökkentésének lehetõségei MUNKABIZTONSÁG KATONÁKNAK 1 MUNKABIZTONSÁG KATONÁKNAK 1 A kézi tehermozgatásból származó HÁTSÉRÜLÉSEK csökkentésének lehetõségei A Honvédelmi Minisztérium Munkabiztonsági és Építésügyi Hatósági Hivatal kiadványa Összeállította: Fodor

Részletesebben

III./2. fejezet: Gerincfejlődési rendellenességek

III./2. fejezet: Gerincfejlődési rendellenességek III./2. fejezet: Gerincfejlődési rendellenességek III./2.1. Spondylolysis, spondylolisthesis III./2.1.1 Definíció Spondylolysis a csigolyaív pars interarticularisanak megszakadása, mely lehet egy, vagy

Részletesebben

Felelősen, eredményesen, biztonságosan. A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai

Felelősen, eredményesen, biztonságosan. A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai A Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE

AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE Dr. BÁLINT GÉZA Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet 2019. április 11-12. Kétszer ad, aki gyorsan ad! Semmit sem ad, aki késlekedik! Várólista termeli a krónikus

Részletesebben

AZ AKUT DERÉKFÁJDALOM SZAKSZERŰ ELLÁTÁSA: TEENDŐK HÁZIORVOSI SZINTEN. Dr. Somos Éva háziorvos Budapest II. Vérhalom tér 10.

AZ AKUT DERÉKFÁJDALOM SZAKSZERŰ ELLÁTÁSA: TEENDŐK HÁZIORVOSI SZINTEN. Dr. Somos Éva háziorvos Budapest II. Vérhalom tér 10. AZ AKUT DERÉKFÁJDALOM SZAKSZERŰ ELLÁTÁSA: TEENDŐK HÁZIORVOSI SZINTEN Dr. Somos Éva háziorvos Budapest II. Vérhalom tér 10. Derékfájás meghatározása: Fájdalom vagy díszkomfort érzés lép fel az alsó bordaív

Részletesebben

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség. Üdvözöljük! <Cég neve>

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség. Üdvözöljük! <Cég neve> Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Üdvözöljük! Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség 1994. Európa Tanácsi rendelet 1996 óta mőködik székhelye Bilbao

Részletesebben

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Irodaergonómia Az emberközpontú környezetért Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Az irodaergonómia területei Mitől lesz hatékony és egészséges a munkahely? Megfelelő környezet Megfelelő

Részletesebben

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft.

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. A gyógytorna speciális módszerei A családorvosok elmondása szerint a betegeik mintegy 60%-a mozgásszervi

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

A kockázatértékelés jelentősége a munkaegészségügyi gyakorlatban, különös tekintettel az egészségügyi ágazatra. csadó

A kockázatértékelés jelentősége a munkaegészségügyi gyakorlatban, különös tekintettel az egészségügyi ágazatra. csadó A kockázatértékelés jelentősége a munkaegészségügyi gyakorlatban, különös tekintettel az egészségügyi ágazatra Dr. Bereczki Edit - OMMF elnöki tanácsad csadó A munkavédelem célja és feladata A munkahelyi

Részletesebben

A deréki gerincszakasz

A deréki gerincszakasz A deréki gerincszakasz Áttekintés A krónikus hátfájdalom gyakori tünet, különösen a gerinc deréki szakaszán (alsó hát). Feltételezhetően az emberek 75 %-ánál jelentkeznek a tünetek alkalmanként, vagy folyamatosan.

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Depresszió miatt jelenleg, illetve korábban kezeltek munkaköri orvosi alkalmasságának meghatározása,

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN Gerinctorna - Tartásjavító gyakorlatok A gerincoszlopon öt szakaszt különböztetünk meg. A nyaki gerincszakaszt hét nyakcsigolya, a háti gerincszakaszt tizenkét hátcsigolya, az ágyéki

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

Kulcscsonttörés. A betegség leírása

Kulcscsonttörés. A betegség leírása Kulcscsonttörés A betegség leírása A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek, ha a kulcscsont eltörik. Általában

Részletesebben

Ez a fájdalom az Ön esetében a következő struktúrák egyikétől származik.

Ez a fájdalom az Ön esetében a következő struktúrák egyikétől származik. Tisztelt Betegünk! Ön nyaki, háti, vagy deréktáji, esetleg valamelyik végtagba is kisugárzó fájdalma miatt kereste fel ambulanciánkat. Ezeknek a panaszoknak a hátterében állhat a gerinc egyik alkotóelemének

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Vertebroplastica osztályunkon dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Osteoporosis

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig minısítı neve: Vízvári László minısítı beosztása: fıigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Csigolyatörések gyógytornája. Készítette: Tihanyi Renáta

Csigolyatörések gyógytornája. Készítette: Tihanyi Renáta Csigolyatörések gyógytornája Készítette: Tihanyi Renáta Traumás csigolyatörések A fizioterápiás kezelés függ: cervikális, thorakális, v. lumbalis szakasz érintett gerincvelő sérülésével,v. sérülése nélkül

Részletesebben

Munkavédelmi oktatás

Munkavédelmi oktatás Munkavédelmi oktatás Dunaújvárosi Egyetem hallgatóinak oktatása 1 Munkavédelem szabályozása Munkavédelmi Törvény Végrehajtó rendeletek Munkabiztonsági Munkaegészségügyi Biztonsági Szabályzatok Munkáltató

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügy. A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata

A foglalkozás-egészségügy. A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata 1 A foglalkozás-egészségügy A foglalkozás-egészségügyi szolgálat A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata Foglalkozási ártalmak

Részletesebben

A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye

A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye Dr. Kudász Ferenc Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet Fórum, 2011. március 9. Miért éppen karbantartás? A karbantartás előnyei

Részletesebben

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése traumás poroticus pathologias craniocervicalis, cervicalis,

Részletesebben

Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából

Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából Dr. Keller Éva Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet Foglalkozási mozgásszervi

Részletesebben

Dr. habil. Czupy Imre

Dr. habil. Czupy Imre AZ ERDŐ- ÉS VADGAZDÁLKODÁSBAN ELŐFORDULÓ ERGONÓMIAI KOCKÁZATOK ÉS AZ ÁLTALUK OKOZOTT MOZGÁSSZERVI MEGBETEGEDÉSEK Dr. habil. Czupy Imre SOPRONI EGYETEM intézetigazgató egyetemi docens SZABADBAN VÉGZETT

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

Hátsérülések kockázatával járó kézi tehermozgatás minimális egészségi és biztonsági követelményei

Hátsérülések kockázatával járó kézi tehermozgatás minimális egészségi és biztonsági követelményei Hátsérülések kockázatával járó kézi tehermozgatás minimális egészségi és biztonsági követelményei Az anyagmozgatás alapfogalmai és feltételei Dörner Rezső 2013. december 16. Az anyagmozgatás jogszabályai

Részletesebben

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei A fejezetben a lábat alkotó csontok számbeli többletét és hiányát, valamint méretbeli túl-, illetve alulnövekedését részletezzük. Az e fejezetben található

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.11.13. C(2018) 7433 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE az 577/98/EK tanácsi rendelet szerinti mintavételes munkaerő-felmérés

Részletesebben

A reumatológus fizikális diagnosztikája

A reumatológus fizikális diagnosztikája AKUT DERÉKFÁJÁS (szakszerűen, korszerűen) A reumatológus fizikális diagnosztikája Dr. Temesvári I. Péter Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Diagnózis régen (- és ma?) Derékfájdalom Röntgen

Részletesebben

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István Fáradásos törések Prof. Dr. Berkes István Probléma Sportolók száma növekszik Sportterhelés fokozódik Képalkotó diagnosztika fejlődése Megfelelő prevenciós stratégia Után-vizsgálatok hiánya Definíció Túlterheléses

Részletesebben

Krómer Andrea 2012.05.09.

Krómer Andrea 2012.05.09. Krómer Andrea 2012.05.09. Nőgyógyászati fizioteárpia balneoterápia fürdő iszapkezelés mechano/fizikoterápia gyógytorna / gátizom és kismedencei torna hüvelyi pesszáriumok gyógymasszázs elektromos kezelések

Részletesebben

üvegcsont betegség régen és ma

üvegcsont betegség régen és ma Osteogenesis imperfecta üvegcsont betegség régen és ma KOVÁCS ANDREA gyógytornász Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXVII. Vándorgyűlése 2008 Budapest Magyarországon 2006

Részletesebben

Derékfájás, isiász. Tanácsok fiataloknak és idősebbeknek SPRINGMED KIADÓ

Derékfájás, isiász. Tanácsok fiataloknak és idősebbeknek SPRINGMED KIADÓ Derékfájás, isiász Tanácsok fiataloknak és idősebbeknek SPRINGMED KIADÓ Bevezetés: Nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer ne élné meg a derékfájás gyötrelmeit minden pillanatban a népesség 4-5%-a

Részletesebben

Deréktáji gerincbetegségek - foglalkozás-egészségügyi feladatok

Deréktáji gerincbetegségek - foglalkozás-egészségügyi feladatok Deréktáji gerincbetegségek - foglalkozás-egészségügyi feladatok Dr. Nagy-László Nóra Budai Egészségközpont 2014.07.02. Útmutató készítése Pályázat: Nemzeti Munkaügyi Hivatal, TÁMOP 2.4.8-12 Cím: Útmutató

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL 2008. év Adatszolgáltatók: Foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatók Küldendő:

Részletesebben

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Neurorehabilitációs Osztály Dr.Hajnalka Imre Sztupa Márta Dr.Mód Gabriella Osztályos

Részletesebben

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata 1 Achilles ín szakadás utáni rehabilitáció 50% 50% 80% 0% 0% 20% 50% 10% 10% 2 Ágyékhúzódás 50% 80% 50% 0% 0% 20% 80% 0% 0% 3 Agyi vérellátás zavarai 0% 0% 80% 20% 0% 10% 50% 0% 0% 4 Agyvérzés utáni regeneráció

Részletesebben

Rokkantság és rehabilitáció. Dr. Varga Tibor Egyetemi tanár

Rokkantság és rehabilitáció. Dr. Varga Tibor Egyetemi tanár Rokkantság és rehabilitáció Dr. Varga Tibor Egyetemi tanár Megváltozott egészségi állapot véleményezése Rokkantság (súlyos mozgáskorlátozottság, stb.) Baleseti járadék (üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés)

Részletesebben

Electro Therapad ET-950. Használati útmutató a zselés felületű elektróda párnák felhelyezéséhez

Electro Therapad ET-950. Használati útmutató a zselés felületű elektróda párnák felhelyezéséhez Electro Therapad ET-950 Használati útmutató a zselés felületű elektróda párnák felhelyezéséhez Köszönetnyilvánítás Köszönjük, hogy egészsége védelme érdekében az OTO termékét választotta. A felhasználói

Részletesebben

Izomcsoportok sérüléseinek megelőző lehetőségei

Izomcsoportok sérüléseinek megelőző lehetőségei Izomcsoportok sérüléseinek megelőző lehetőségei Mayer Ágnes Főiskolai adjunktus, gyógytornász Semmelweis Egyetem Fizioterápiai Tanszék Fejér Megyei Szent György Kórház, Mozgásszervi Sebészeti Centrum Foglalkozás

Részletesebben

A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata

A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata Dr. Plette Richárd Osztályvezető Foglalkozás-egészségügyi Fórum, 2011. március 9. - Budapest

Részletesebben

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász LÁGYRÉSZ SÉRÜLÉSEK S SEK KEZELÉSE KÜLÖNBK NBÖZŐ GYÓGYTORNA GYTORNA MÓDSZEREKKEL Bély Zsófia gyógytornász Lágyrészek bőralatti kötőszövet inak ínhüvelyek íntapadások szalagok bursák tágabb értelemben ide

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A LAKOSAZON L B Munkakörzet sorszáma C Megye D Terület E A számlálókörzet száma F A lakás sorszáma. G A háztartás sorszáma

A LAKOSAZON L B Munkakörzet sorszáma C Megye D Terület E A számlálókörzet száma F A lakás sorszáma. G A háztartás sorszáma KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Egységes Lakossági Adatfelvételi Rendszer Munkaerő-felmérés és kiegészítő felvételei MUNKABALESETEK ÉS MUNKÁVAL KAPCSOLATOS EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK 2013. II. negyedév A LAKOSAZON

Részletesebben

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA)

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Ízületvédelem Az ízületekre károsan ható erők lehetőség szerinti kikapcsolása. Feladata: izmok erejének gazdaságos felhasználása biomechanika, struktúra,

Részletesebben

Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543

Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543 Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543 a globalizáció, az információs technológiák térhódítása, a létszámcsökkenés, az időkényszer,

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

Tőz és munkavédelmi megbízottak továbbképzés. Kövér Tamás mb. osztályvezető

Tőz és munkavédelmi megbízottak továbbképzés. Kövér Tamás mb. osztályvezető Tőz és munkavédelmi megbízottak továbbképzés Kövér Tamás mb. osztályvezető http://www.gf.unideb.hu/ http://munkavedelem.unideb.hu/ Munkabiztonsági Önálló Osztály Iroda Móricz Zsigmond krt. 22. Klinikai

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

A szupportív terápiák fejlődése MPS-ben. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Anyagcsere Osztály

A szupportív terápiák fejlődése MPS-ben. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Anyagcsere Osztály A szupportív terápiák fejlődése MPS-ben Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Anyagcsere Osztály Terápiás lehetőségek Oki terápia: ERT HSCT Tüneti terápia, azaz szupportív, vagy támogató kezelések A

Részletesebben

Munkavégzés személyes feltételei

Munkavégzés személyes feltételei Munkavégzés személyes feltételei z A munkavégzéshez előírt szakmai végzettség, szakmai jártasság, munkaköri orvosi alkalmasság, munkaképes állapot, a munkavédelmi oktatáson való részvétel és a biztonsági

Részletesebben

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Vertebroplasztika, Kifoplasztika (a törött csigolyatest cementes feltöltése, stablilizálása)

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Vertebroplasztika, Kifoplasztika (a törött csigolyatest cementes feltöltése, stablilizálása) MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Vertebroplasztika, Kifoplasztika (a törött csigolyatest cementes feltöltése, stablilizálása) A BETEGSÉG NEVE: A CSIGOLYATEST KOMPRESSZIÓS TÖRÉSE (Vertebral compression fracture, VCF)

Részletesebben

Betegmozgatás alapjai ápolóknak, védınıknek. Miért szükséges? Miért szükséges?

Betegmozgatás alapjai ápolóknak, védınıknek. Miért szükséges? Miért szükséges? Betegmozgatás alapjai ápolóknak, védınıknek Miért szükséges? kézi mozgatás sok szakmában, élethelyzetben MSDs fokozott kockázat: nagy erıkifejtés ismétlıdı terhelés nem megfelelı testhelyzet váratlan,

Részletesebben

A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ)

A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ) A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ) KEDVES BETEGÜNK! A vizsgálatok alapján megállapítottuk, hogy

Részletesebben

Mechanikai eredetű derékfájdalom diagnosztikájának és konzervatív terápiájának irányelvei

Mechanikai eredetű derékfájdalom diagnosztikájának és konzervatív terápiájának irányelvei TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Mechanikai eredetű derékfájdalom diagnosztikájának és konzervatív terápiájának irányelvei 1

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN)

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) I. KÉRDÉSCSOPORT A foglalkozás-egészségügyi szolgálat felépítése, működési területe 1. A munka világának szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon. 2. Foglalkozás-egészségügy

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi EGYÉB HASZNOS ÚTMUTATÓ ÖSSZEFOGLALÓ FIGYELEMFELHÍVÁS Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Munkavédelemkockázat értékelés korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Készítette: Almássy Erika minőségügyi szakmérnök, felsőfokú munkavédelmi szakember +36-20-9606845 erikaalmassy@gmail.com 2016.10.19.

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA A manuális medicinát, különösen annak un. Manipulációs kezeléseit csakis e téren képzett orvos végezheti. Ugyanakkor a természetgyógyásznak

Részletesebben

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21.

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az orvoslás s a bizonytalanságok tudománya és s a valósz színűségek művészete. szete. William Osler Tények/ adatok Gyógyszeres

Részletesebben

Dynasit Dinamikus ülőpárnák

Dynasit Dinamikus ülőpárnák Dinamikus ülőpárnák 1. Üljünk egészségesen! Felejtse el a statikus, mozgás nélküli ülést, vigyen dinamikát az ülésbe! Ébressze fel izmait, mozogjon többet ülés közben! Évente átlagosan több, mint 3000

Részletesebben

Az MPS kezelési és követési protokollok változásai. Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Az MPS kezelési és követési protokollok változásai. Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály Az MPS kezelési és követési protokollok változásai Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály MPS-k MPS I MPS II MPS III MPS IV MPS VI MPS VII MPS IX Hurler-Scheie Hunter Sanfilippo Morquio Maroteaux

Részletesebben

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon A BETEGSÉG NEVE: A GERINCOSZLOP INSTABILITÁSA AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON (instabilitás, sztenózis) A MŰTÉT NEVE: VENTRÁLIS(ELÜLSŐ)

Részletesebben

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményei

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményei 1 A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményei A Dunaszegi Közös Önkormányzati Hivatal képernyő előtti munkavégzésről szóló szabályzatát a képernyő előtti munkavégzés

Részletesebben

Betegmozgatási technikák az egészségügyi dolgozók váz- és izomrendszeri megbetegedéseinek megelőzésére

Betegmozgatási technikák az egészségügyi dolgozók váz- és izomrendszeri megbetegedéseinek megelőzésére 28 Bevezetés Betegmozgatási technikák az egészségügyi dolgozók váz- és izomrendszeri megbetegedéseinek megelőzésére A munkával kapcsolatos váz- és izomrendszeri zavarok komoly problémát jelentenek a kórházi

Részletesebben

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu Zaj a munkahelyen a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely mindnyájunknak

Részletesebben

Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből

Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből BUDAPEST 2010. MÁRCIUS 23. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ OÉT MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

Az egészségügyi ágazatban dolgozó munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető munkahelyi kockázatok

Az egészségügyi ágazatban dolgozó munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető munkahelyi kockázatok A MUNK AHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE, A MUNK AÜGYI ELLENŐRZÉS FEJLESZTÉSE TÁMOP 2.4.8-12/1-2012-0001 Az egészségügyi ágazatban dolgozó munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető munkahelyi

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia Mélyvénás trombózis és tüdőembólia dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák MVT és PE 1 MVT gyakori betegség Legtöbbször

Részletesebben

A gerinc és betegségei

A gerinc és betegségei A gerinc és betegségei http://www.frappa.hu/cikkek/eletmod/egeszseg/2078/miert-fontos-a-gerinc-rendszeres-nyujtasa A civilizációs ártalmak, mint az ülő életmód, helytelen testtartás következtében a gerinc

Részletesebben

Ortopédiai betegek rehabilitációja

Ortopédiai betegek rehabilitációja Ortopédiai betegek rehabilitációja Törpe növés Veleszületett végtag hiányok Hibás testtartás Végtag deformitások Arthrosisok Izomzat és kötőszövet veleszületett hibái Izombetegségek Csontok és izületek

Részletesebben

Segédeszközök használata a gyakorlatban. Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia

Segédeszközök használata a gyakorlatban. Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia Segédeszközök használata a gyakorlatban Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia 1 Járás gyógyászati segédeszközeinek meghatározása A járás gyógyászati segédeszközén értjük azon testhez nem hozzáerősített

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Általános és középfokú oktatásban, szakképzésben résztvevő pedagógusok foglalkozásegészségügyi

Általános és középfokú oktatásban, szakképzésben résztvevő pedagógusok foglalkozásegészségügyi Általános és középfokú oktatásban, szakképzésben résztvevő pedagógusok foglalkozásegészségügyi ellátása Dr. Brunner Péter 2013.09.11., Országos Foglalkozás-egészségügyi Fórum Pedagógus Álló és ülő testhelyzetben,

Részletesebben

IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK LEGGYAKORIBB OKA A TÚLTERHELÉS, ILLETVE EBBŐL ADÓDÓAN AZ IZOMLÁZ, IZOMGÖRCS ÉS IZOMKONTRAKTÚRA RÉVÉN KIALAKULÓ IZOMSZAKAD

IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK LEGGYAKORIBB OKA A TÚLTERHELÉS, ILLETVE EBBŐL ADÓDÓAN AZ IZOMLÁZ, IZOMGÖRCS ÉS IZOMKONTRAKTÚRA RÉVÉN KIALAKULÓ IZOMSZAKAD A SPORTOLÓK IZOMSÉRÜLÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK UH VIZSGÁLATTAL DR. KARDOS LÁSZLÓ, DR. BARTEK PÉTER PAMOK GYŐR, RADIOLÓGIA OSZTÁLY MRT XXVIII. KONGRESSZUS BUDAPEST, 2016.06.23-25 IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK

Részletesebben

Betegmozgató készülékek gyakorlati alkalmazása. Készítette: Csete Lóránt Pataki Zsuzsa

Betegmozgató készülékek gyakorlati alkalmazása. Készítette: Csete Lóránt Pataki Zsuzsa Betegmozgató készülékek gyakorlati alkalmazása Készítette: Csete Lóránt Pataki Zsuzsa Betegmozgatás általános szabályai Eszközök bemutatása Összegzés MEREK komplex rehabilitáció MEREK Mozgássérült Emberek

Részletesebben

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken Tárgyszavak: káros hatás; veszélyfelmérés; előrejelzés; kutatás; megelőzés; tájékoztatás. Emelkedő kockázatok kutatása

Részletesebben

Más mint a többi! Más mint a többi?

Más mint a többi! Más mint a többi? Más mint a többi! Más mint a többi? Kiss Erika Témák 1. kik ők? mi a mozgáskorlátozottság? 2. az ellátás, a rehabilitáció szereplői feladatuk általános elvek, gyakorlat 3. néhány az integrált intézményi

Részletesebben

Mozgásszervi panaszok a gyógyfürdőkben - homeopátiás gyógyítás

Mozgásszervi panaszok a gyógyfürdőkben - homeopátiás gyógyítás Mozgásszervi panaszok a gyógyfürdőkben - III. Orvosi Wellness Konferencia Dr. Zarándi Ildikó Belgyógyász, homeopátiás orvos Igazgató, CEDH Hungária Homeopátiás Oktató Szervezet Elnök, Magyar klinikai Homeopátiás

Részletesebben

Cukorbetegek kezelésének alapelvei

Cukorbetegek kezelésének alapelvei Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2007. június 2. Mozgásterápia cukorbetegségben Lelovics Zsuzsanna dietetikus, humánkineziológus, szakedző Egészséges Magyarországért Egyesület Cukorbetegek

Részletesebben

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Ács Józsefné Ildikó* Zöldi Edina** Dr Barta Zsuzsanna Ildikó*** *Fizioterápiás asszisztens, gyógymasszőr/ előadó **Fizioterápiás

Részletesebben