Az agancs, a szarv és az agyar fejlődése A trófeabírálat szerepe

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az agancs, a szarv és az agyar fejlődése A trófeabírálat szerepe"

Átírás

1 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) II. Az agancs, a szarv és az agyar fejlődése A trófeabírálat szerepe Kovács Imre Gödöllő 2018

2 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) II. Agancsok

3 Agancsbiológia I. Csontszövetből álló, páros anatómiai képlet. Évenkénti elhullajtás és újjáépítés. Hímek viselik (a Rangifer nemzetség kivételével: a rénszarvastehenek többsége szintén visel kisebb agancsot): másodlagos ivari jelleg. Funkciók: - más hímekkel szembeni versengés (párzásért vagy territóriumért) - védekezés ragadozókkal szemben - nagyobb esély a sikerre üzekedési időszakban

4 Agancsbiológia II. Optikai jelzésként segít a nőstényeknek kiválasztani a legerősebb hímet (a rangsor első helyén). Display viselkedés. A fizikai megjelenés kiegészülhet szagokkal vagy hangokkal (pl. bőgés, barcogás). Bleier Norbert

5 Részesedés párzások összesített számából Az erős hímek reprodukciós sikere dámbikák példáján keresztül A borjak 80%-ának 10 bika az apja (kevesebb, mint a bikák fele) A borjak 50%-ának 5 bika az apja Nagy siker Rangsorban elfoglalt hely Kis siker Putman, R. (1988): The natural history of deer. In.: Neal, E. (ed.): Christopher Helm Mammal Series. Christopher Helm, Londod, 191 p.

6 Az óriásszarvas A Megaloceros giganteus kihalását valószínűleg a pleisztocén végén jelentkező klímaváltozás okozta.

7 Agancsfejlődés I. Agancstő: a koponyatetőn elhelyezkedő két állandó csontkinövés (születéskor nem látható). A fejlődés közben erekkel átszőtt és szőrrel borított érzékeny kültakaró borítja (barka). A barkás agancs sérülése fájdalmas és agancsdeformitáshoz vezethet (a következő évek agancsépítésére nincs hatással). A barka felszakadása intenzív vérzést is eredményez, ami vonzza a rovarokat. A barkában vérerek futnak, valamint a fejlődő agancs belső, szivacsos állományában is található vérkeringés.

8 Agancsfejlődés II. Az agancs külső, illetve a barka belső részén található erek lenyomata a megszilárdult, elcsontosodott agancson gyöngyök és hosszanti barázdák formájában látható. Minél kifejezettebbek ezek a struktúrák, annál több építőanyagot szállító vér áramlott az erekben, tehát annál jobb minőségűnek tartjuk az agancsot (a CIC bírálati rendszere gímszarvas és őz esetében pontozza is. A fejlődő agancs levágása fájdalmat és vérzést okoz (fagyasztásos technológia a keleti kultúrában a barkás agancsot afrodiziákumként használják).

9 Agancsfejlődés III. Az agancsok rövid idő alatt fejlődnek ki, hogy a szaporodási időszakra a tisztítás is befejeződhessen. Ehhez jó táplálékellátottságra van szükség, emellett pedig az egyedek képesek a csontjaikból is tápanyagot átcsoportosítani, ha a táplálkozással bevitt mennyiség nem elegendő. Ennek megfelelően a genetikai adottságok mellett jó táplálékellátást biztosító élőhelyre is szükség van az erős (hosszú, nehéz, szerteágazó, stb.) agancsok építéséhez.

10 Növekedési ráta (cm/hét) Agancsnövekedési ráta. Az első agancs heti növekedési üteme (±SEM) ibériai szarvas (Cervus elaphus hispanicus) esetében (n=53). Növekedési idő (hét) Gaspar-López, E., Landete- Castillejos, T., Gallego, L., García, A. J. (2008): Antler growth rate in yearling Iberian red deer (Cervus elaphus hispanicus). European Journal of Wildlife Research 54(4):

11 Agancsfejlődés IV. Az agancsépítés befejezésének közeledtével az agancstő felett egy csontgyűrű (rózsa v. koszorú) képződik. A koszorú elzárja a barkában futó ereket, aminek hatására az kiszárad és leválik, láthatóvá téve a megszilárdult, fehér agancsot. Az egyed az agancsát különböző felületekhez (pl. fákhoz) dörzsöli, ezt a viselkedést tisztításnak nevezzük színeződés. Az agancs viselésének hossza fajra jellemző.

12 Agancsfejlődés V. A szilárd, letisztított agancsban élő csontszövet és élő sejtek találhatók. Az agancs belsejében aktív keringési rendszer található. Az agancstőben lévő kapillárisok az agancs szivacsos belső részéhez csatlakoznak. Biomechanikai okból az agancsnak meg kell őriznie a rugalmasságát. Egy keringéssel nem rendelkező csont gyorsan kiszáradna és könnyen eltörne az egyedek közti viaskodás közben.

13 Élő csont. Rolf, H. J., Enderle, A. (1999): Hard fallow deer antler: A living bone till antler casting? The Anatomical Record 255:

14 Agancsfejlődés VI. Az agancs levetése előtt a koszorú belsejében végbemenő csontosodás elzárja a kész agancs belső keringését, ezzel pedig az agancs elhal. Ezt követően a koszorú alatt csontfaló sejtek elválasztják az agancstőtől az agancsot, ami a saját súlyának vagy valamilyen mechanikai behatásnak köszönhetően leesik. Gímszarvas, dám és őz esetében a következő agancs építése a levetés után azonnal megkezdődik.

15 Hansen, P., Bülow, D. (1964): Das Ansprechen des Damschauflers. Verlag M. & H. Schaper, Hannover 130 p. Agancsszerkezet Általánosságban az agancs évről-évre komplexebb, a kulmináció után pedig megkezdődik a visszarakás folyamata. 8. hiányzik 12. hiányzik Lotze, K. (1968): Das Ansprechen des Hirsches. Verlag M. & H. Schaper, Hannover 98 p.

16 Mi az értelme/célja az agancs évenkénti elhullajtásának és újjáépítésének?

17 Agancsnövekedést befolyásoló tényezők I. Anyai hatás - a genetikai adottságok 50%-a az anyától jön - befektetés az utódnevelésbe Életkor - az első agancs fejlődése (a születés időpontja) - kulmináció Táplálékkínálat - az agancstövek fejlődése (első tél) - a születés időpontja (a jelentősége idővel csökken) - egy 3 kg-os gímagancs felépítéséhez 536 g Ca g más ásványi anyag szükséges (az utolsó szakaszban 5 g is beépülhet naponta)

18 Agancsnövekedést befolyásoló tényezők II. Az agancsfejlődés összetett szabályozása - fotoperiódus - neuroendokrin hatások (idegi tényezők, növekedési faktorok és számos hormon) Esetleges sérülések Talajösszetétel - ásványianyag-tartalom

19 A gímszarvas agancsciklusa Első agancs a második életévben (másodfüvű, csapos vagy spíszer bika), ezt csapnak nevezzük és általában koszorú, illetve ágak nélküli. A további fejlődés az egyedi változatosságtól és az élőhely adta lehetőségektől függően alakul. Levetés: február-március-április. Építés: június-július. Tisztítás: július-augusztus. Erős bikák kulminációja: év. K. Lotze

20 Hogyan fejlődik az agancs? Február 15. Március 2. Február 15. Március 10. Pohl Miklós Bleier Norbert

21 Március 18. Március 31. Április 15. Bleier Norbert Április 30.

22 Május 15. Május 29. Bleier Norbert

23 Június 16. Június 29. Bleier Norbert

24 Július 13. Július 28. Bleier Norbert

25 Bleier Norbert

26 A gímagancs részei

27 Gímszarvas agancsalakulások lombár széles terebélyes meredek szűk abroncsos Faragó, S. (szerk.) (2015): Vadászati állattan. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 542 p.

28 Gímszarvas koronaalakulások kehely lapátos kéz alakú duplavillás összetett Faragó, S. (ed.) (2015): Vadászati állattan. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 542 p.

29 A dámszarvas agancsciklusa Első agancs a második életévben (másodfüvű, csapos vagy spíszer bika), ezt csapnak nevezzük és általában koszorú, illetve ágak nélküli. Az agancs felső része jellemzően a második vagy harmadik felrakáskor laposodik el először ( kanalas ). A további fejlődés változatos. Levetés: április-május. Építés: június-augusztus. Tisztítás: augusztus-szeptember. Erős bikák kulminációja: év. H.-G. Schumann

30 A dámagancs részei

31 Dámszarvas agancsalakulások V alakú szív alakú O alakú U alakú Hansen, P., Bülow, D. (1964): Das Ansprechen des Damschauflers. Verlag M. & H. Schaper, Hannover 130 p.

32 Az őz agancsciklusa A születés évében ún. gidaagancs képződik, ennek elhullajtása a következő év elején történik. Ez általában néhány cm-es csap, de akár hatos is lehet. A további fejlődés az egyedi változatosságtól és az élőhely adta lehetőségektől függően alakul. Levetés: november. Építés: március. Tisztítás: március-április-május. Erős bakok kulminációja: 4-8 év. Leskó Gábor

33 Leskó Gábor

34 Az őzagancs részei

35 Az őz agancsalakulása kosár alakú V alakú szív alakú Bruns, K., Sartorius, H., Lotze, K. (1958): Das Ansprechen des Rehwildes. Verlag M. & H. Schaper, Hannover 72 p.

36 Atipikus / abnormális őzagancsok Fischer, M., Schumann, H.-G. (1971): Ansprechen des Rehwildes. VEB Deutscher Landwirtschaftsverlag, Berlin, 136 p.

37 Parókás őzagancs. Nem túl gyakori, de időrőlidőre előkerül. Heresérülés okozta zavarok a hormonrendszer működésében. Siegfried Erker Általában az egyed elpusztulásához vezet. A mérések nem végezhetők el megfelelően.

38 Agancsbiológia, mint a humán gyógyászat kutatási területe A gyors növekedés az agancs csontszövetét potenciális modellé teszi a csontrák-kutatás területén. Az évenkénti elvetés és újjáépítés miatt az agancsokat a szerv- és végtag-regenerációval foglalkozó kutatók is vizsgálják. Az agancsok a környezetszennyezés bioindikátorai is lehetnek.

39 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) II. Szarvak

40 Szarvbiológia I. Szarukinövés (kiemelkedő csontos alap/mag a koponya tetején). Folyamatos növekedés (a villásszarvú antilop kivételével). Főként hímek viselik, de bizonyos fajoknál a nőstények is lehetnek szarvaltak (esetleg gyengébb szarvakkal). Funkciók: - más hímekkel szembeni versengés (párzásért vagy territóriumért) - védekezés ragadozókkal szemben - nagyobb esély a sikerre üzekedési időszakban

41 Szarvbiológia II. Optikai jelzésként segít a nőstényeknek kiválasztani a legerősebb hímet (a rangsor első helyén). Display magatartás.

42 A muflon szarvának fejlődése I. Két állandó csontcsap a homlokcsonton (3-5 hónappal a születés után már látható). Generatív gyűrű jelenik meg a csontos alap körül: egy epidermiszréteg szarusodott szövetet termel. A szarvcsapot vagy a generatív gyűrűt ért sérülés deformált csigát eredményezhet. A szarv két oldala alapvetően szimmetrikusan fejlődik (a sérüléseket módosult növekedéssel kompenzálja, hogy fennmaradjon a fej egyensúlya).

43 A muflon szarvának fejlődése II. szarv szarv szarvcsap bőr szarvcsap bőr szarvcsap bőr homlokcsont homlokcsont homlokcsont ~1 hét ~3 hónap ~4 hónap Heltay, I. (ed.) (2014): Vadásziskola. Hubertus Kft., 411 p.

44 A muflon szarvának fejlődése III. A növekedés intenzitása október-novemberben lecsökken (hormonális hatás üzekedési időszak) a normál gyűrűk mellett jól azonosítható évgyűrűk alakulnak ki. Az éves hossznövekedés a kor előrehaladtával csökken. A bázisnál mérhető körméret 6-7 éves korig növekszik, onnantól kissé csökken.

45 A mufloncsiga alakulása köralakú spirális fordított trapéz négyszög trapéz Heltay, I. (ed.) (2014): Vadásziskola. Hubertus Kft., 411 p.

46 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) II. Agyarak

47 A vaddisznó agyara A c1 tejfogak születéskor megvannak, a maradó C1 fogak ~10 hónapos korban váltódnak be. A nyitott gyökércsatorna miatt a fog folyamatosan növekszik. A kocáknak gyengébb szemfogai vannak. A kisagyarak fenik a nagyagyarakat (trófeabírálat során jelentősége van). koptatási felület koptatási felület szeglete

48 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) II. A trófeabírálat szerepe a vadgazdálkodásban

49 Gazdálkodási megfontolások I. A nagyvadtrófeák (főként az agancsok és szarvak) ún. szuperproduktumok, melyek paraméterei jelzik az élőhely minőségét és az állománykezelési beavatkozások megfelelőségét (a genetikai adottságokon túl). Megfelelő körülmények között az egyedek sok energiát fordíthatnak, sokat költhetnek az agancsuk, illetve szarvuk fejlesztésére a bírálat az erős (hosszú, nehéz, stb.) trófeákat jutalmazza.

50 Gazdálkodási megfontolások II. Kapcsolat a sűrűségfüggéssel: ha az állománysűrűség megközelíti az eltartóképességet, - egy sor egyéb jelenség mellett a gím- és őzagancsok tömege, ill. hossza csökkenni kezd (elsőként a fiatal egyedeknél figyelhető meg). A trófeabírálati adatok a környezet bioindikátoraként is használhatók (élőhelyminőség). Monitoring-szerű adatgyűjtés.

51 A trófeabírálat funkciói Regisztrálja a trófeát (törzsszám, metaadatok). Méréseket végez (a pontozás hivatalos képletek alapján történik, a paraméterek adatbázisba kerülnek). Elbírálja az elejtést (nem a trófeát, hanem az elejtés helyességét: 1, 2, 3 hibapont). Szankcionálja a szakszerűtlen elejtést. } Magyar hatósági trófeabírálati rendszer

52 Az értékelés alapfogalmai Lőhető / golyóérett - Az agancs erőssége valószínűleg elérte a maximumát (kulmináció). Gyenge / hibás / nemkívánatos - Az adott faj esetében nem tipikus. - A körülményekhez (korosztály, élőhely) képest gyengébb Ígéretes - Az adott körülmények között kiváló (az élőhely minősége és az egyed kora alapján) Örökös közepes - Hogyan dönthetjük el?

53 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) II. Trófeagazdálkodás

54 Agancsok, mint a gazdálkodás eszközei I. Gazdálkodási cél a trófeaparaméterek monitorozása kézenfekvő választás. Indexként jelzi a teljes állomány állapotát. A mintának reprezentatívnak (torzítatlannak) kell lennie. A teljes véletlenszerűség nem érhető el, de törekedhetünk a torzítás minimalizálására. A szarvasgazdálkodási programokban a válogató vadászat és a trófeakorlátozás miatt gyakran torzított a mintavételezés.

55 Agancsok, mint a gazdálkodás eszközei II. A minta attól kezdve torzít, hogy a vadász nem ejti el az első észlelt egyedet (viselkedésből fakadó okból még ekkor sem feltétlen torzítatlan). Egyazon korcsoportból származó bírálati adatok vizsgálata félrevezető lehet, ha agancsokon alapuló hasznosítási kritériumok bevezetése előtti és utáni adatokat hasonlítunk össze. A válogató vadászat eredményességét a trófeabírálati adatok segítségével monitorozhatjuk. A paraméterek jó gazdálkodás esetén visszaigazolják a beavatkozások sikerességét.

56 Szelektív hasznosítás I. Az egyedek egy meghatározott csoportjának differenciált hasznosítása vagy védelme. A gazdálkodás magában foglalhatja a hímek szelektív hasznosítását az agancsuk fenotípusos jellege alapján. A cél az erősebb agancsfejlesztésre képes hímek arányának növelése és a gyengébb képességűek arányának csökkentése. Két megközelítés: a jelen lévő egyedek kezelése vagy az állomány genetikai összetételének javítása.

57 Szelektív hasznosítás II. A jelen lévő egyedek kezelésekor a cél az aktuális állomány korszerkezetének szabályozása és az agancsparaméterek befolyásolása. A genetikai összetétel kezelése sokkal összetettebb folyamat, mely során a jelenlegi állományt kezelik azzal a céllal, hogy a jövőbeli genetikai állomány változzon meg.

58 Az állattenyésztői megközelítés problémái A trófeaparaméterek öröklődhetőségéről keveset tudunk. A válogató vadászat nem hatékony (természetes környezet). A modern állattenyésztésben a hímek kevesebb, mint 1%-a vesz részt a szaporodásban. A szelekciós differenciál alacsony. A modern állattenyésztésben a hímek és nőstények szelekciója egyformán fontos. Az eredmények nem mérhetők (a rokonsági viszonyok ismeretlenek).

59 Trófeakorlátozás, mint gazdálkodási eszköz I. Mivel az agancsparamétereket bizonyos szintig a kor is befolyásolja, a trófeakorlátozás használható a hímek korszerkezetének javítására (a kulminációig). A trófeakorlátozással egy bizonyos korosztály is védhető (pl. a meghatározott agancsparaméterekkel nem bíró fiatalok védelmén keresztül). A trófeakorlátozás élőhely- és körülményfüggő jobb, ha nincs, mint ha rosszul megtervezve működtetik. A korbecslés nagyon fontos (lásd később).

60 Trófeakorlátozás, mint gazdálkodási eszköz II. A korlátozás arra is használható, hogy megvédje a jó képességű fiatalokat, míg engedi a gyengébb agancsot fejlesztő egyedek elejtését minden korosztályban, valamint az erős agancsú, idős egyedek terítékre hozatalát (a hazai rendszer is ilyen). A legkörültekintőbben megtervezett rendszer is csak akkor lehet működőképes, ha a vadászok betartják az előírásokat.

61 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) II. Trófeavadászat, mint a konzerváció eszköze

62 Fogyasztó ökoturizmus A kis léptékű vadászati turizmus kedvező gazdasági, ökológiai és társadalmi-kulturális hatást fejthet ki kevésbé fejlett területeken. A vadászati turizmus gyakran nagyvadtrófeák gyűjtésére irányul. A vadászati turizmus a fenntartható vidékfejlesztés eszköze is lehet. Ezt Afrikában számos helyen felismerték és alkalmazzák pl. a fotós és vadászati turizmus összekötésével (pl. Selous Game Reserve, Tanzánia; Namíbia; Dél-Afrika).

63 Ajánlott olvasmányok Demarais, S., Strickland, B. K. (2011): Antlers. pp In: Hewitt, D. G. (ed.): Biology and management of white-tailed deer. Taylor & Francis Group, Boca Raton Whitehead, G. K. (1993): The Whitehead encyclopedia of deer. Swan Hill Press, Shrewsbury. 597 p. African Indaba enewsletter Volume 5, Number 3 Special issue (2007) African Indaba enewsletter Volume 5, Number 3a Special issue (2007)

64 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) II. Köszönöm a figyelmet!

Korbecslés az elejtés után és a trófeabírálat során

Korbecslés az elejtés után és a trófeabírálat során Trófeabírálat (SMKVB2235VN) IV. Korbecslés az elejtés után és a trófeabírálat során Kovács Imre Gödöllő 2018 A korbecslés jelentősége Állományszinten: - korszerkezet szabályozása (a hasznosítás tervezése

Részletesebben

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek A vadászat szerepe Trófeabírálat I. előadás A közösség táplálékkal való ellátása A fiatalok harcra való felkészítése Sport A sportban a mérhetőség fontos Mennyiség Minőség Dopping Vadászati rendszerek

Részletesebben

A trófeabírálat jogszabályi háttere

A trófeabírálat jogszabályi háttere Trófeabírálat, SMKBV2235VN A trófeabírálat jogszabályi háttere Bleier Norbert 2010 Törvényi szabályozás 1996/LV. törvény (a vad védelméről a vadgazdálkodásról és a vadászatról) 73-as és 74-es önálló fejezetben

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

Az agancs biológiai jellemzõi. Nagyvadállományok hasznosítása

Az agancs biológiai jellemzõi. Nagyvadállományok hasznosítása Az agancs biológiai jellemzõi Nagyvadállományok hasznosítása Szarv és agancs Hasonlóságok < Fejdísz evolúciós luxus termék? (Megaceros) < Optikai szignál elsõsorban a hímekre jellemzõ, ha nõsténynek is

Részletesebben

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 1. oldal 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet a Dél-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási

Részletesebben

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru Dámszarvas Nagyvadállományok hasznosítása A dám jellemzése P Elõ- és Kisázsiából származik < Európai és mezopotámiai v. perzsa dám 100000 éve élt Európában egy hasonló faj K-Macedóniában 4600-1900 évvel

Részletesebben

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről 9004 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről Az 1 2. tekintetében

Részletesebben

Dám- és őztrófeák bírálata

Dám- és őztrófeák bírálata Trófeabírálat (SMKVB2235VN) VI. Dám- és őztrófeák bírálata Kovács Imre Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) VI. Dámszarvas Bírálati lap Trófeabírálat (SMKVB2235VN) VI. Mérések 1. Szárhossz A mérés

Részletesebben

Bevezetés Vadásztrófeák A trófeabírálat története Trófeabírálati rendszerek

Bevezetés Vadásztrófeák A trófeabírálat története Trófeabírálati rendszerek Trófeabírálat (SMKVB2235VN) I. Bevezetés Vadásztrófeák A trófeabírálat története Trófeabírálati rendszerek Kovács Imre Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) I. Kurzus információk A félév időbeosztása

Részletesebben

ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG

ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG 2533 Bajót, Dámvadasi Vadászház, 0121/10 hrsz. Telefon:+36/20/440-9293 BÉRVADÁSZTATÁSI TARIFÁK Érvényes 2018. május 1.-től visszavonásig. Valamennyi vadfajnál felszámított díjak:

Részletesebben

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata Kovács Imre Gödöllő 2018 Bírálati lap Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Mérések 1. Szárhossz A mérés kezdőpontja a koszorú alsó széle. A mérőszalagot nem

Részletesebben

Az õz populációbiológiája és az õzgazdálkodás

Az õz populációbiológiája és az õzgazdálkodás Elõfordulás, elterjedési terület Az õz populációbiológiája és az õzgazdálkodás Nagyvadállományok hasznosítása # 3 õzfaj geurópai õz gszibériai õz gmandzsúriai õz # legközelebbi rokona a fehérfarkú szarvas

Részletesebben

A magyar hatósági trófeabírálat jogi szabályozása és gyakorlata A trófeabírálati adatok használata Általános szabályok, eszközök, bírálati lapok

A magyar hatósági trófeabírálat jogi szabályozása és gyakorlata A trófeabírálati adatok használata Általános szabályok, eszközök, bírálati lapok Trófeabírálat (SMKVB2235VN) III. A magyar hatósági trófeabírálat jogi szabályozása és gyakorlata A trófeabírálati adatok használata Általános szabályok, eszközök, bírálati lapok Kovács Imre Gödöllő 2018

Részletesebben

Ragadozótrófeák bírálata. Egzotikus trófeák és a vonatkozó nemzetközi egyezmények. Vadásztrófeák kikészítése és kiállítása

Ragadozótrófeák bírálata. Egzotikus trófeák és a vonatkozó nemzetközi egyezmények. Vadásztrófeák kikészítése és kiállítása Trófeabírálat (SMKVB2235VN) VIII. Ragadozótrófeák bírálata Egzotikus trófeák és a vonatkozó nemzetközi egyezmények Vadásztrófeák kikészítése és kiállítása Kovács Imre Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN)

Részletesebben

Az agrárminiszter 11/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Duna Tisza közi Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 11/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Duna Tisza közi Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám 8963 13. A vízivad hasznosítása olyan mértékű legyen, amely minimalizálja a védett és fokozottan védett fajok egyedeinek akár szándékos, akár véletlenül történő

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr.

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr. SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET 2103 GÖDÖLLŐ, PÁTER KÁROLY U. 1 TEL:(28) 522 086 FAX:(28) 420 189 E-MAIL: S.CSANYI@GMAIL.COM Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Az öröklődés legfontosabb alapfogalmai Genotípus X környezet interakció. A környezet meghatározó. Genetika & szelekció a vadgazdálkodásban

Az öröklődés legfontosabb alapfogalmai Genotípus X környezet interakció. A környezet meghatározó. Genetika & szelekció a vadgazdálkodásban a vadgazdálkodásban A genetika a vadászok számára misztikus Német tradiciók az agancs nagysága genetikailag determinált a gyenge egyedek selejtezésével az agancs javítható Selejtezés = válogatás = válogató

Részletesebben

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés Populációdinamika és modellezés Vadbiológia és ökológia Prof. Dr. Csányi Sándor A populáció meghatározása g Ökológia: saz egyed feletti (szupraindividuális) szervezôdés strukturális és funkcionális jelenségeinek

Részletesebben

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Állami vadászterületek Magyarországon KÖZEL 1 MILLIÓ HEKTÁR VADÁSZTERÜLET ÉVENTE MINTEGY 70.000 NAGYVAD KILÖVÉSE ÉVENTE MINTEGY 15.000 APRÓ- ÉS VIZIVAD KILÖVÉSE TÖBB

Részletesebben

Az agrárminiszter 12/2018. (VII. 3.) AM rendelete az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 12/2018. (VII. 3.) AM rendelete az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám 8981 kell biztosítani. Szárnyasvad-kibocsátás esetén biztosítani kell, hogy a tenyésztett madarak ne jelentsenek állategészségügyi kockázatot a vadon élő állomány

Részletesebben

79/2004 (V.4.) FVM rendelet

79/2004 (V.4.) FVM rendelet 79/2004 (V.4.) FVM rendelet Nagyvadfajok gímszarvas dámszarvas őz, muflon, vaddisznó [szikaszarvas] LV/1996. (VI.16.) törvény vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról A földművelésügyi miniszter

Részletesebben

Császártöltési vadászterület

Császártöltési vadászterület Császártöltési vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni 208 Kódszám Vadgazdálkodási egység neve VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE Tervkészítő neve és aláírása

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

Mélykúti vadaskert. Bérvadászati árjegyzék. Érvényes: március 1-től február végéig

Mélykúti vadaskert. Bérvadászati árjegyzék. Érvényes: március 1-től február végéig Mélykúti vadaskert Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell kötni a KEFAG

Részletesebben

A NAGYMAMA, AKI LEHOZOTT MINKET A FÁRÓL: A menopauza evolúciója és következményei

A NAGYMAMA, AKI LEHOZOTT MINKET A FÁRÓL: A menopauza evolúciója és következményei A NAGYMAMA, AKI LEHOZOTT MINKET A FÁRÓL: A menopauza evolúciója és következményei Nem érdemes fenntartani egy szervezetet, ha már nem szaporodik Menopauza!? Menopauza az élővilágban Quadratus yoshinomiyai

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje

Részletesebben

Kelebiai vadászterület

Kelebiai vadászterület Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell kötni

Részletesebben

VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK. Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl

VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK. Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl SZARVAS VADÁSZAT Vadászati idény: Bika, tehén: szeptember 1-január 31. Ünı, borjú: szeptember 1-február

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

H 9400 Sopron, Honvéd u. 1. Tel.: +36/ Fax.: +36/

H 9400 Sopron, Honvéd u. 1. Tel.: +36/ Fax.: +36/ H 9400 Sopron, Honvéd u. 1. Tel.: +36/99-506-810 Fax.: +36/99-388-001 E-Mail: jagd@taegrt.hu Érvényes 2018. március 1-től KÖSZÖNTŐ Üdvözöljük Önt a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt-nél! A TAEG Zrt. két

Részletesebben

MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent

MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent H-2040 Budaörs, Kolozsvári u. 27. Tel./Fax: (00-36-23) 430 557 www.mistral-hungaria.hu Mobil:

Részletesebben

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél!

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Vadászati Árjegyzék 2011/2012 Pilisi Parkerdő Zrt Mielőtt nekilátnának áraink áttanulmányozásához, kérjük, hogy olvassák el az általános tudnivalókat.

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék 2015/2016 Vadászati árjegyzék 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje meg, hogy néhány

Részletesebben

Kerekegyházi és Nyíri vadászterület

Kerekegyházi és Nyíri vadászterület Kerekegyházi és Nyíri vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM AGRÁR- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Tanszék A doktori iskola vezetője DR. KOVÁCS MELINDA egyetemi tanár Témavezető:

Részletesebben

NAGYBEREK VADÁSZATI BT.

NAGYBEREK VADÁSZATI BT. Szarvasbika GÍMSZARVAS Trófeasúly EUR ( ) EUR ( ) / 10g 3,99 kg - ig 700.- - 4,00-4,99 kg 900.- - 5,00-5,99 kg 1200.- - 6,00-6,99 kg 1450.- + 7,5.- 7,00-7,99 kg 2150.- + 8,5.- 8,00-8,99 kg 3000.- + 10,5.-

Részletesebben

Korbecslési lehetőségek a laboratóriumban és a terepen

Korbecslési lehetőségek a laboratóriumban és a terepen VADBIOLÓGUS TÁBOR 2009. augusztus 27. Korbecslési lehetőségek a laboratóriumban és a terepen Lehoczki Róbert és Bleier Norbert Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet AZ ÉLŐ ÁLLATOK KORBECSLÉSE

Részletesebben

Rendszertani besorolás. Molekuláris törzsfa

Rendszertani besorolás. Molekuláris törzsfa Rendszertani besorolás Molekuláris törzsfa Gímszarvas, dámszarvas, szikaszarvas Párosujjú patások rendje (Artiodactyla) Kérődzők alrendje (Ruminantia) Disznóalakúak Tevealakúak Vízilófélék Szarvasfélék

Részletesebben

Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület. Bérvadászati árjegyzéke. Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig

Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület. Bérvadászati árjegyzéke. Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzéke Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig GÍMSZARVAS ELEJTÉSE Gímszarvasbika, golyóra érett szeptember 1-től október 31-ig

Részletesebben

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze.

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak 2017. június 12. Élőhelyfejlesztés Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. A passzív és az aktív élőhely-fejlesztés. Tiltott és

Részletesebben

Az ökológia alapjai NICHE

Az ökológia alapjai NICHE Az ökológia alapjai NICHE Niche Meghatározás funkció ill. alkalmazkodás szerint a növény- és állatfajok élő és élettelen környezetükbe eltérő módon illeszkednek be ott a többi élőlénytől többé-kevésbé

Részletesebben

Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság

Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság árjegyzéke a 2012-2013 vadászati évre Elszámolás: - trófeás vadaknál a bírálat napján érvényes OTP Valuta középárfolyam EUR/HUF-ban. - tar vadaknál az elejtés napján

Részletesebben

Kelebiai vadászterület

Kelebiai vadászterület Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2017. március 1-től 2018. február végéig GÍMSZARVAS ELEJTÉSE Gímszarvasbika, golyóra érett szeptember 1-től október 31-ig Gímszarvasbika, selejt

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

Szociális szerveződés

Szociális szerveződés Szociális szerveződés Csoporttípusok (szociális kötődés erőssége alapján) Nincs szociális vonzódás gyülekezet - Alpesi szalamandra téli időszakban sziklák alatt gyűlnek össze a védett hely miatt; szociális

Részletesebben

SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT. VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK március 1-jétől

SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT. VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK március 1-jétől SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT. VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK 2017. március 1-jétől TISZTELETTEL KÖSZÖNTJÜK VADÁSZTÁRSAINKAT! A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Magyarország nyugati régiójában, Vas megyében folytat erdő-

Részletesebben

Vadkár-megelőzés és -becslés X. előadás

Vadkár-megelőzés és -becslés X. előadás Költség (1000 Ft) Vadkár-megelőzés és -becslés X. előadás A hazai vadfajok állományainak alakulása. Az erdősültség szerepe a nagyvadfajok megjelenésében. Sűrűségfüggő hatások hazai nagyvadfajaink állományainál.

Részletesebben

- 2 - ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

- 2 - ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK Belföldi magánszemélyek Magyarországon csak érvényes vadászjegy birtokában vadászhatnak. A megkötött vadászati szerzõdés alapján a Budapesti Erdõgazdaság Zrt. biztosítja a vadászvendég

Részletesebben

Populációs paraméterek becslése

Populációs paraméterek becslése Populációs paraméterek becslése Vegyük elôször az ökológia törvényeit. A demográfia egyenleteivel írták ôket (E.O. Wilson) Tudományt csinálni annyit tesz, mint a természet mintázatait keresni (R. McArthur).

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

Kérdések, feladatok: 1. Milyen tényezők járulhatnak a populációk génállományának megváltozásához?

Kérdések, feladatok: 1. Milyen tényezők járulhatnak a populációk génállományának megváltozásához? III. BESZÁMOLÓ A populációk genetikai egyensúlya Az ideális populációra mely külső hatásoktól mentes a genetikai egyensúly jellemző. A reális populációkban folyamatos változás jellemző. Ennek következtében

Részletesebben

Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet

Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet Alapelv: minden eredményes vadászat után készítsünk terítéket, ravatalozzuk a vadat! Nagyvad egyéni vadászata során: utolsó falat sebtöret vadásztöret Az

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 104. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 104. szám MAGYAR KÖZLÖNY 104. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2018. július 3., kedd Tartalomjegyzék 25/2018. (VII. 3.) MNB rendelet Megújított 500 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról 8942 26/2018. (VII. 3.)

Részletesebben

Elterjedés és állomány Π Faj-kollektívum Európától Észak- Amerikáig < Dél-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra betelepítették

Elterjedés és állomány Π Faj-kollektívum Európától Észak- Amerikáig < Dél-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra betelepítették Elterjedés és állomány Π Faj-kollektívum Európától Észak- Amerikáig < Dél-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra betelepítették Π tipikus élőhelyei < nagy kiterjedésű, dús aljnövényzetű és cserjeszintű,

Részletesebben

Modellezés. Fogalmi modell. Modellezés. Modellezés. Modellezés. Mi a modell? Mit várunk tőle? Fogalmi modell: tómodell Numerikus modell: N t+1.

Modellezés. Fogalmi modell. Modellezés. Modellezés. Modellezés. Mi a modell? Mit várunk tőle? Fogalmi modell: tómodell Numerikus modell: N t+1. Mi a modell? A valóság leegyszerűsítése (absztrakciója) A lényegi folyamatokat és összefüggéseket ragadja meg Mit várunk tőle? Tükrözze a valóságot Képes legyen az eseményeket/folyamatokat előre jelezni

Részletesebben

ÁRLISTA. Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda

ÁRLISTA. Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda ÁRLISTA Nagyvad Hunting Kft. H-2694, Magyarnándor, Kossuth u. 6/A Mobil: +36/30/370-9476 Fax: +36/35/300-052 E-mail: nagyvad-hunting@freemail.hu nagyvad@t-email.hu

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november)

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Dr. Bíró Zsolt A mezei nyúl populáció-dinamikája különböző élőhelyeken

Részletesebben

ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK

ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK 1. 2. 3. 4. 5. 1. Mi a különbség az agancs és a szarv között? Ismertesse a gímszarvas éves agancsciklusát! 2. Ismertesse a tőkés réce költés biológiáját, hazai helyzetét.

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

Vadgazdálkodási adatok Pest megye

Vadgazdálkodási adatok Pest megye Vadgazdálkodási adatok Pest megye 26-29. A megye vadállományának alakulásáról utoljára 26-ban, vagyis a vadászterületek újbóli kijelölése előtt nyújtottunk áttekintést. Forrásként most is a Vadászati Hatóságnál,

Részletesebben

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II.

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Nagytestű növényevők Sok fű kedvező élőhely. Évszakváltáskor vándorlások- A fű kevés tápanyagot biztosít, ezért szinte folyamatosan legelniük kell. Patások.

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db Testünk minden sejtjében megtalálhatók a kromoszómák, melyek a tulajdonságok átörökítését végzik. A testi sejtekben 2 x 23 = 46 db kromoszóma van. Az egyik sorozat apánktól, a másik anyánktól származik.

Részletesebben

Integrált vad- és élőhelygazdálkodás: nagyvadgazdálkodás. Elméleti alapok

Integrált vad- és élőhelygazdálkodás: nagyvadgazdálkodás. Elméleti alapok Integrált vad- és élőhelygazdálkodás: nagyvadgazdálkodás Elméleti alapok Ökológiai alapok: populációk jellemzése Formai struktúrelemek: monogén struktúrelemek (egyedhez kötöttek, pl. szín, ivar, kor);

Részletesebben

A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése

A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése Bleier Norbert Miért szükséges az ökonómiai értékelés? Milyen kérdéseket kell feltennünk? Milyen adataink, információink vannak? Milyen módszerek állnak a rendelkezésünkre

Részletesebben

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka Vörösróka A vörösróka A róka (Vulpes (Vulpes vulpes) vulpes) o az egész Északi féltekén, a mediterrán zónáig - Afrika északi partjaival bezárólag - és Ausztrália nagy részén; o két jégkorszakot is átvészelt

Részletesebben

AZ ŐZHÚS ZSÍRSAVÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ÉRTÉKELÉSE

AZ ŐZHÚS ZSÍRSAVÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ÉRTÉKELÉSE Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi kar Egzotikusállat és Vadegészségügyi Tanszék AZ ŐZHÚS ZSÍRSAVÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ÉRTÉKELÉSE Dr. Marosán Miklós és Dr. Tóth Tamás Budapest 2015. 03.

Részletesebben

Elso elemzés Example Anorexia

Elso elemzés Example Anorexia 50 KHz R 739 Xc 62 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:11 dátuma: Név: Example Anorexia Születési dátum: 05.02.1981 Keresztnév: Kor:: 24 Év Neme: no Magasság: 1,65 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Emlősök Kültakaró, szőr, karom, pata, szarv, agancs

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Emlősök Kültakaró, szőr, karom, pata, szarv, agancs Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana Emlősök Kültakaró, szőr, karom, pata, szarv, agancs Általános jellemzők Szőrzet Bőrmirigyek Ötujjú végtag módosulások Fogazat mederben, differenciált Másodlagos

Részletesebben

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI Zsigmond Richárd földművelésügyi igazgató 2014. március 25. Zárttéri nagyvadtartás 1996. évi LV. törvény (Vtv.) és végrehajtási rendelete szabályozza Vadaskertek

Részletesebben

Elso elemzés Example Athletic

Elso elemzés Example Athletic 50 KHz R 520 Xc 69 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:20 dátuma: Név: Example Athletic Születési dátum: 22.07.1978 Keresztnév: Kor:: 26 Év Neme: férfi Magasság: 1,70 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

MISTRAL HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent

MISTRAL HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent MISTRAL HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent H-2040 Budaörs, Kolozsvári u. 27. Tel./Fax: (00-36-23) 430 557 www.mistral-hungaria.hu Mobil:

Részletesebben

ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK

ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK 1. 2. 3. 4. 5. 1. Ismertesse a gímszarvas éves agancsciklusát! 2. Ismertesse a hazánkban elôforduló varjúféléket! Vadászhatók-e hazánkban ezek a fajok? 3. Milyen vadfajra

Részletesebben

Fenntartható Fejlődési Célok (SDG)

Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) 2. cél: az éhezés megszüntetése (Véget vetünk az éhínségnek, élelmezésbiztonságot és javuló táplálékellátást teremtünk és előmozdítjuk a fenntartható mezőgazdaságot.)

Részletesebben

14/2018. (VII. 3.) AM

14/2018. (VII. 3.) AM 9024 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám Az agrárminiszter 14/2018. (VII. 3.) AM rendelete az Északi hegy- és dombvidéki Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Részletesebben

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány?

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Csoport sok egyed együtt, fontosak az egyedek közötti kapcsolatok a csoport szervezettségében fokozatok vannak Az önző egyedeket csoportba kényszerítő

Részletesebben

A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. Az európai csülkös vad gazdálkodás két változtatási pontja

A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. Az európai csülkös vad gazdálkodás két változtatási pontja Az európai csülkös vad két változtatási pontja A vadgazdálkodóknak és/vagy vadászoknak számos esetben fel kellene hagynia az állomány megszámlálására tett próbálkozásokkal. A vadgazdálkodóknak és/vagy

Részletesebben

Á llami Vada szvizsga Szó beli Te telek

Á llami Vada szvizsga Szó beli Te telek Á llami Vada szvizsga Szó beli Te telek 1. tétel 1. Ismertesse a gímszarvas éves agancsciklusát! 2. Ismertesse a hazánkban előforduló varjúféléket! Vadászhatóak-e ezek a fajok? 3. Milyen vadfajra szabad

Részletesebben

Kedves Vadásztársunk!

Kedves Vadásztársunk! Kedves Vadásztársunk! A HM VERGA Veszprémi Erdõgazdaság Zrt. Veszprémtõl északra, a Bakony keleti vonulatában folytat magas szintû vadgazdálkodási tevékenységet. Üzemi vadászterülete hazánk egyik legjobban

Részletesebben

Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában. Bikal november 22.

Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában. Bikal november 22. Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában Bikal 2018. november 22. Alacsonyabb malac elhullás Alacsonyabb hizlaldai kiesés Javuló koca élettartam Magasabb hatékonyság Herélés elkerülése Állatjólét

Részletesebben

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI ITÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI DR. MAJZIGER ISTVÁ SZEGEDI TUDOMÁYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ADRÁSSY U. 15. mi@mgk.u-szegd.hu

Részletesebben

Dunaszenmiklósi Rákóczi Vadásztársaság

Dunaszenmiklósi Rákóczi Vadásztársaság Gímbika: szeptember 1.-január 31. Tehén, Ünı: szeptember 1.-január 31. Borjú: szeptember 1.-február 28. Gímbika Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság árjegyzéke a 2008 vadászati évre Az árak nem tartalmazzák

Részletesebben

Muflon. Muflon. Magyarországi állományok értékelése. A szarv jellemzõi. Mesterséges elterjedési terület

Muflon. Muflon. Magyarországi állományok értékelése. A szarv jellemzõi. Mesterséges elterjedési terület Muflon Muflon Populációbiológia és gazdálkodás Mesterséges elterjedési terület P Valószínûleg a háziasítás során került a Közel-keletrôl Korzikára és Szardíniára P Eredetileg a száraz, köves hegyvidékek

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR 2014 / 2015. vadászati év Hungarian Game Management Database 2014 / 2015 hunting year Gödöllő 2015 Az ORSZÁGOS VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR kiadványa. A kiadványt szerkesztette: Prof.

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei VI. Gödöllői Halászati, Horgászati Szakember Találkozó 2016. Február 4-5. Gödöllő Horváth Zoltán ifj., Horváth Zoltán H & H Carpio Halászati Kft. Bemutatkozás

Részletesebben

A vadászoktatás új generációja

A vadászoktatás új generációja ILLAK VADÁSZTÁRSASÁG Az Illak Vadásztársaság megalakulását és vadászterület kialakítását az 1996. évi LV. törvény (vadászati törvény) tette lehetıvé. Mőködését 1997. márciusában kezdte meg 16 fı alapító

Részletesebben

A mezőgazdasági vadkár Magyarországon (Alakulásának és összefüggéseinek kérdései, valamint a megoldás lehetőségei)

A mezőgazdasági vadkár Magyarországon (Alakulásának és összefüggéseinek kérdései, valamint a megoldás lehetőségei) A mezőgazdasági vadkár Magyarországon (Alakulásának és összefüggéseinek kérdései, valamint a megoldás lehetőségei) Bleier Norbert SZIE-VMI A térített mezőgazdasági vadkár (eft) Vadgazdálkodási kárbecslés

Részletesebben

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány?

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Csoport sok egyed együtt, fontosak az egyedek közötti kapcsolatok a csoport szervezettségében fokozatok vannak Az önző egyedeket csoportba kényszerítő

Részletesebben

Vadászat - hasznosítás Állománynövekedési egyenletek. A hasznosítható mennyiség

Vadászat - hasznosítás Állománynövekedési egyenletek. A hasznosítható mennyiség Vadkár Vadkármegelőzés és vadkárbecslés 2. előadás A céltudatos emberi tevékenységgel létrehozott javakban a vadnak tulajdoníthatóan keletkezett mennyiségi hiány vagy minőségi értékromlás. Vadászat - hasznosítás

Részletesebben

Természetes szelekció és adaptáció

Természetes szelekció és adaptáció Természetes szelekció és adaptáció Amiről szó lesz öröklődő és variábilis fenotípus természetes szelekció adaptáció evolúció 2. Természetes szelekció Miért fontos a természetes szelekció (TSZ)? 1. C.R.

Részletesebben

Ragadozók. Emlős ragadozók Magyarországon. Ragadozók kladogramja. Konfliktusok a ragadozókkal 2013.10.29. Ragadozók szerepe az ökoszisztémában

Ragadozók. Emlős ragadozók Magyarországon. Ragadozók kladogramja. Konfliktusok a ragadozókkal 2013.10.29. Ragadozók szerepe az ökoszisztémában Ragadozók Emlős ragadozók Ragadozó gazdálkodás A ragadozók (Carnivora) az emlősök (Mammalia) osztályának egyik rendje. Latin nevük Carnivore, a Carne (hús) és a Vorare (felfal) szóösszetétel eredménye,

Részletesebben

A fácánállomány és a -hasznosítás változásai az elmúlt évtizedekben

A fácánállomány és a -hasznosítás változásai az elmúlt évtizedekben Ausztria és Németország kivételével valamennyi vizsgált országban exponenciálisan nőttek a szarvasterítékek. Kivétel Lengyelország és Magyarország, ahol az utóbbi évtizedben jelentős csökkenés is történt.

Részletesebben

for a living planet "zöld energia"?

for a living planet zöld energia? for a living planet Mennyire zöld z a "zöld energia"? A biomassza-hasznosítás természetvédelmi kockázatai Gulyás Levente természetvédelmi igazgató WWF Magyarország Tartalom 1. EFI tanulmány háttere 2.

Részletesebben

TRÓFEA KATALÓGUS GEMENC ZRT bőgési szezonban terítékre került szarvasbikák trófeái

TRÓFEA KATALÓGUS GEMENC ZRT bőgési szezonban terítékre került szarvasbikák trófeái TRÓFEA KATALÓGUS GEMENC ZRT. 2016. 2016. bőgési szezonban terítékre került szarvasbikák trófeái Előszó A gemenci szarvasbőgést és a hozzá kapcsolódó bikavadászatot a kiemelkedő minőségű gímállomány mellett

Részletesebben