Korszerű ipari robbanásvédelem: az újonnan szabályozott robbanásvédelem a gyakorlatban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Korszerű ipari robbanásvédelem: az újonnan szabályozott robbanásvédelem a gyakorlatban"

Átírás

1 MUNKABIZTONSÁG 2.5 Korszerű ipari robbanásvédelem: az újonnan szabályozott robbanásvédelem a gyakorlatban Tárgyszavak: robbanásvédelem; európai irányelv; nyomásmentesítés; robbanás elnyomása; szétkapcsolás. Olyan ipari berendezések tervezésénél, amelyekben gyúlékony porokat állítanak elő vagy dolgoznak fel, szükség van előzetes kockázatelemzésre a gyulladás- és robbanásveszély megállapítására. Ha a meglévő robbanásvédelem nem kielégítő, építészeti intézkedésekre van szükség, ami a robbanás elfojtásából, ill. a robbanási nyomás leeresztéséből, valamint robbanásálló építési módból áll. A robbanásvédelem szabályozására a 94/9/EG irányelv szolgált, amelynek gyakorlati átültetéséhez az Európai Bizottság az un. ATEX irányelvet hozta nyilvánosságra. Ez elsősorban a kis- és közepes vállalatokra vonatkozik. Célja, hogy a robbanásvédelemben gyakorlattal nem rendelkező szakember számára áttekintést adjon a veszély megítélésére, és segítséget nyújtson a megfelelő védőintézkedések kiválasztásához, a robbanásvédelmi dokumentumok elkészítéséhez. Éghető anyag, oxigén és hatékony gyújtóforrás egyidejű jelenlétében a robbanás nem zárható ki. Porrobbanások leginkább a következő esetekben fordulnak elő: por elszívása vagy szállítása szűrőberendezésekben, por tárolása silókban, por őrlése, szárítása, keverése és szállítása, szerves termékek porlasztva szárítása, szárítás és granulálás örvényágyas berendezésben, fémek csiszolása, fémporok előállítása és feldolgozása. A robbanás megelőzésére kerülni kell a gyúlékony atmoszférát, a hatékony gyújtóforrást. Ha a robbanás nem kerülhető el, építészeti megoldásokkal kell a hatását csökkenteni veszélytelen mértékre (pl. nyomásálló tartály). A nyomásálló építészeti megoldásnak mindig robbanástechnikai szétkapcsolással kell párosulnia (1. táblázat).

2 A különböző szétkapcsoló rendszerek felosztása 1. táblázat Passzív Aktív Szétkapcsoló rendszer celláskerekes zsilip mentesítő kémény robbanásvédelmi szelep szállítócsiga oltóanyaggát robbanásvédelmi tolózár robbanásvédelmi szelep anyagtorlasz dupla zsiliprendszer Amit szétkapcsol láng nyomás láng láng Másik robbanásvédelmi lehetőség a robbanási nyomás leeresztése a VDI 3637 irányelv szerint, amely megakadályozza, hogy robbanás esetén a tartály belsejében megengedhetetlenül nagy nyomás alakuljon ki. A tartályok nyitásakor azonban égő, már elégett, vagy el nem égett anyagok juthatnak a környezetbe, ami másodlagos robbanáshoz vezethet. A kiengedett anyag térfogatától és robbanási tulajdonságaitól függően, mintegy 40 m-es lángúthosszal kell számolni. Alternatív robbanásvédelmi intézkedés a robbanás elnyomása, robbanástechnikai szétkapcsolással kombinálva. A robbanáselnyomási lehetőségeket a VDI lapja tartalmazza. Az induló robbanást a robbanásinyomásérzékelők felismerik és poroltószerrel a robbanás lángját a másodperc ezredrésze alatt eloltják. Ezáltal a várható maximális robbanási nyomás jelentősen lecsökken. A robbanás elnyomásának előnye a robbanási nyomás leeresztésével szemben az, hogy mérgező anyagok esetén is alkalmazható. A robbanáselnyomási rendszer három komponensből áll. Detektorrendszer Eddig főként membrános robbanásinyomás-detektorokat alkalmaztak, de az ipari követelmények hatására új, dinamikus detektorokat fejlesztettek ki. A robbanási multiszenzornál két, egymástól független érzékelőt építenek be egyetlen házba. A robbanáshoz vezető nyomásnövekedéseket az érzékelők kapacitív mérési tulajdonságai gyorsan jelzik. Szoftver segítségével a multiszenzor dinamikus vagy sztatikus érzékelési elvre programozható. A dinamikus érzékelési elvnél az időegységre eső nyomásnövekedést érzékeli, ez vészjelzést vagy kioltást eredményez.

3 Beépített tápegységgel a nyomásingadozások leolvashatók és analizálhatók. Az esetleges robbanás után a nyomásgörbe értékes információkat szolgáltathat a robbanás lefolyásáról. A robbanás felismerésére optikai érzékelők is alkalmazhatók, pl. gázrobbanásokhoz. Továbbá alkalmazhatók csővezetékekben, láng és szikra felismerésére. Porrobbanások detektálására is alkalmasak az optikai érzékelők, ha az égéstermék nem sül rá az optikára. Ellenőrző- és jelzőegység (CIE) Az ellenőrző és jelzőegység vezérlő és ellenőrző funkciókat lát el. A szikra-, láng- és hőmérsékletérzékelőkből származó jeleket az ellenőrző és jelzőegységek regisztrálják, felülvizsgálják és értékelik. Minden zavar- és veszélyjelzésnél LED lámpák lépnek működésbe. Az egységekben potenciálmentes érintkezések vannak, amelyek csak az üzemi elemek vezérlésére (pl. celláskerekes zsilip leállítása) szolgálnak. HRD oltóanyagtartályok A robbanás elnyomására különböző nagyságú HRD (High Rate Discharge) oltóanyagtartályok szolgálnak, amelyek oltóporral vannak töltve, 60 bar nitrogénnyomás alatt. Poroltóként ammónium-foszfátot vagy az élelmiszeriparban nátrium-bikarbonátot alkalmaznak. A tartályok számát és az oltóanyag mennyiségét a termék robbanási jellemzői (P max, K max, gyújtási hőmérséklet), a tartály geometriája és szilárdsága határozzák meg. A HRD szelepek nyitását gyakran pirotechnikai elválasztó elemekkel végzik. Az újabban kifejlesztett szelepek lehetővé teszik a gyors nyitást elektromechanikus hajtással. A szelep nyitásához szükséges komponensek működését belső elektronika ellenőrzi. Speciális fúvókarendszer biztosítja az oltóanyag egyenletes eloszlását a védendő tartályban. A robbanás elnyomásának határai: a por vagy a gáz K-értéke, a védendő térfogat. A választott konstruktív védelmi módtól függetlenül mindig szükség van a csővezetékek vagy csatornák szétválasztására, ha a konstruktívan védett berendezés egy részét a megelőző intézkedésekkel védett berendezésrésztől biztonságosan el kell választani, vagy a tartályokat hosszabb csövek kötik össze. Porrobbanásoknál, ha a tartályhoz csővezeték csatlakozik, felgyorsul a láng terjedése, a cső hosszával arányos mértékben. Az ilyen folyamatoknál a keletkező nyomás a maximális túlnyomás sokszorosát is elérheti.

4 Európai vezérfonal az RL 1999/92/EK átalakításához A robbanásvédelem európai harmonizációja szükségessé tette, hogy a rendelkezésre álló előírásokat egységesítsék. A robbanó atmoszférában alkalmazott berendezésekre és védőrendszerekre vonatkozó 94/9/EK irányelvek gyakorlati alkalmazásához az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az ATEX irányelvet. Az 1999/92/EK irányelv a munkavállalók egészségvédelmének és biztonságának javítására vonatkozó minimális előírásokat tartalmazza, robbanó atmoszférában. Az irányelv szerint műszaki és/vagy szervezési intézkedésekkel meg kell akadályozni a robbanó atmoszféra kialakulását, el kell kerülni a hatékony gyújtóforrásokat, az esetleges robbanás hatását ártalmatlan mértékre kell korlátozni. A robbanásveszélyes helyeket ki kell jelöni, és övezetekre kell osztani. A munkaadó köteles robbanásvédelmi dokumentumot készíteni, és azt aktuális állapotban tartani. Fenti kötelezettségek teljesítése érdekében, új berendezések esetén 2003 június 30.-ig, meglévő berendezések esetén 2006 június 30.-ig közlik az irányelvekben az átalakítási feladatokat. Az Európai Bizottság felszólította a megfelelő intézményeket, hogy 12 hónapon belül készítsék el a javaslatot ehhez az irányelvhez. Mivel a munka már meglehetősen előrehaladott, érdemes annak alkalmazási területével, céljával és tartalmával foglalkozni. A vezérfonal alkalmazási területe A vezérfonal minden olyan üzemre vonatkozik, ahol gyúlékony anyagok kezelése miatt robbanóképes atmoszféra, és ezáltal robbanásveszély kialakulhat. A műveletek közé tartozik az előállítás, feldolgozás, megsemmisítés, tárolás, forgalmazás és az üzemen belüli szállítás, szállítóeszközökkel, csővezetékben vagy egyéb segédeszközökkel. A különböző fejezetekben tárgyalt robbanásvédelmi témák elsősorban kis- és közepes üzemek (KMU) számára hasznosak, ezért a vezérfonal alapismereteket és elveket tartalmaz, kis példákkal illusztrálva. A függelékében mintanyomtatványokat tartalmaz, valamint irodalmi felsorolást. A vezérfonal célja A jelenlegi javaslat célja, hogy a Bizottság az üzemek és szakmai szövetségek elképzeléseit és kívánságait figyelembe vegye, ahogy ezeket az

5 üzemi látogatások, vitafórumok és munkatalálkozók során kifejezésre juttatták. Általában a következő szempontok jutottak érvényre: 1. A vezérfonal célcsoportjai a kis- és középüzemek. 2. A vezérfonal lehetőleg tömör legyen, a legfontosabb pontokkal kell foglalkozni és utalásokat kell tartalmaznia a további információkra. 3. Ne legyen új robbanásvédelmi tankönyv, de a tapasztalatlan dolgozó számára adjon áttekintést a veszély megítélésére, a megfelelő védőintézkedések kiválasztására, és adjon segítséget a robbanásvédelmi dokumentumok kidolgozására. Információk begyűjtése Az első tervezet kidolgozásához látogatások tartoztak konszerneknél, robbanásvédelmi szakembereknél, szakmai szervezeteknél, szövetségeknél és ipari kamaráknál, egész Európában. Továbbá tanulmányozták az európai szabványokat, a nemzeti vezérfonalakat, vállalati kézikönyveket és a különböző vállalatok és szervezetek képviselőinek cikkeit. A robbanásvédelmi ismeretek a gyakorlaton és a kutatásokon alapulnak. Az egyes tagállamokban azonban különböző nézetek alakultak ki a műszaki robbanásvédelemre vonatkozóan. Ez különösen a szervezési intézkedések területén, így pl. engedélyezési eljárások, munkaügyi rendelkezések, dokumentáció, függ a vállalat méretétől és filozófiájától. Néhány fejezetnél ezért fontos a gyakorlati példákat és az üzemi látogatások eredményeit figyelembe venni. A vezérfonal tartalma Az első fejezet a robbanásveszélyre figyelmeztet. Ismerteti a célokat és az alkalmazási területet, utal az érvényes nemzeti előírásokra és az európai szabványokra, valamint a rendelkezésre álló irodalomra. A Definiciók fejezet az 1999/92/EG irányelv szerinti fogalommeghatározásokat tartalmazza. A harmadik fejezet a robbanási kockázatok megítélésével foglalkozik, és szisztematikus gondolati levezetést ismertet a BG robbanásvédelmi szabályai alapján. A negyedik fejezet a műszaki robbanásvédelmi intézkedéseket tartalmazza, beleértve az övezetekre osztás folyamatát is. A Biztonságos munkakörnyezet és a hozzátartozó ellenőrzés az 1999/92/EK irányelvvel kapcsolatos pontokat konkretizálja. Pl. a berendezések kiválasztása, munkaeszközök, szervezési intézkedések, üzemi előírások, a dolgozók minősítése, a munkavállalók oktatása, szabadságolási rendszer, karbantartási munkák, vizsgálat és ellenőrzés (2. táblázat).

6 Egy engedélyben részletezendő pontok 2. táblázat Munkahely Munka leírása Elvégzendő munka időtartama Részleg/cég Felelős Munkatársak száma A lehetséges veszélyek fajtája (pl. hőmérséklet, tűz, robbanás, használt anyagok) Alkalmazandó biztonsági intézkedések Személyi védőfelszerelés Aláírás A hatodik fejezet az Együttműködési kötelezettségek, amely a más vállalatokkal való együttműködést szabályozza. Ez a fejezet azonban nem korlátozódik a robbanásvédelemre, hanem a 89/391/EGK munkavédelmi irányelv követelményeinek is megfelel. A Robbanásvédelmi dokumentum fejezet alapvető követelményeket tartalmaz a robbanásvédelmi dokumentumokra vonatkozóan, az 1999/92/EK irányelvnek megfelelően. A vezérfonal függelékébe valószínűleg be fognak építeni példákat a dokumentumokra. A vezérfonal kidolgozásával párhuzamosan látogatásokat tesznek kis- és közepes üzemekben és reprezentatív képviselőiknél, hogy ellenőrizzék az eddig kidolgozott vezérelv gyakorlati alkalmazását, és ennek alapján javításokat végezzenek. A javaslatot az Európai Bizottságnak digitális dokumentumként átadják 2002 végéig, a Bizottság az 1999/92/EK irányelv 11. fejezetében meghirdetett vezérelvet az EU hivatalos nyelvein elkészíti, amely azután az egyes tagországok rendelkezésére áll. (Szobor Albertné) Lamerz, U.: Moderner industrieller Explosionsschutz. = Technische Überwachung, 43. k. 9. sz p Hesener, U.; Hübner, J.: Der neu geregelte Explosionsschutz in der Praxis. = Technische Überwachung, 43. k. 9. sz p Neuer ATEX-Guide zum Explosionsschutzrecht. = Technische Überwachung, 42. k. 4. sz p. 1 2.

Robbanásvédelmi koncepció levegőtisztításhoz

Robbanásvédelmi koncepció levegőtisztításhoz MUNKABIZTONSÁG 2.5 Robbanásvédelmi koncepció levegőtisztításhoz Tárgyszavak: fémmegmunkálás; alumínium; levegőtisztítás; porrobbanás; robbanásvédelem. Alumínium szerkezeti anyagok megmunkálása során a

Részletesebben

Örvényáramú berendezések robbanásvédelme

Örvényáramú berendezések robbanásvédelme MUNKABIZTONSÁG 2.5 Örvényáramú berendezések robbanásvédelme Tárgyszavak: örvényáramú berendezés; robbanás; robbanásvédelem. A német ipari szakmai egyesületek szövetségének Robbanásvédelem biztonsági szabályai

Részletesebben

A robbanásvédelemmel kapcsolatos új megállapítások a TRbF 20-ban

A robbanásvédelemmel kapcsolatos új megállapítások a TRbF 20-ban MUNKABIZTONSÁG 2.5 A robbanásvédelemmel kapcsolatos új megállapítások a TRbF 20-ban Tárgyszavak: gyúlékony folyadék; robbanásvédelem; műszaki szabályzat; raktározás. A TRbF 20 (Technische Regel brennbare

Részletesebben

Porrobbanás elleni védelem. Villamos berendezések kiválasztása

Porrobbanás elleni védelem. Villamos berendezések kiválasztása Porrobbanás elleni védelem Villamos berendezések kiválasztása Villamos berendezések kiválasztása Por fajtája Robbanásveszélyes atmoszféra fellépésének valószínűsége 31 Por fajtája Por minimális gyújtási

Részletesebben

1. ábra Sztatikus gyújtásveszély éghető gázok, gőzök, ködök és porok esetében

1. ábra Sztatikus gyújtásveszély éghető gázok, gőzök, ködök és porok esetében 1. ábra Sztatikus gyújtásveszély éghető gázok, gőzök, ködök és porok esetében A csekély feltöltődés B nagy mértékű feltöltődés, kisülési szikra és gyújtásveszély 2.ábra 3. ábra Az elektrosztatikus töltés

Részletesebben

A TECHNOLÓGIAI TERVEZÉS ÉS A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS KAPCSOLATA A ROBBANÁSVÉDELMI TERVEZÉS ÚJFAJTA MEGKÖZELÍTÉSE

A TECHNOLÓGIAI TERVEZÉS ÉS A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS KAPCSOLATA A ROBBANÁSVÉDELMI TERVEZÉS ÚJFAJTA MEGKÖZELÍTÉSE A TECHNOLÓGIAI TERVEZÉS ÉS A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS KAPCSOLATA A ROBBANÁSVÉDELMI TERVEZÉS ÚJFAJTA MEGKÖZELÍTÉSE MEG KELL ÉRTENI KINEK MI A FELADATA! Tűzvédelmi tervező Jogszabály által szabályozott tevékenység.

Részletesebben

1. Az éghetőségi határok közötti koncentráció elkerülése

1. Az éghetőségi határok közötti koncentráció elkerülése Szakmai továbbképzés (2. kiadás) 1.oldal / 5 COPYRIGHT, minden jog fenntartva Megelőzés és védelem Amennyiben a robbanóképes közeg és az effektív gyújtóforrás egyidejű jelenlétével kell számolni, akkor

Részletesebben

Tantárgyi kommunikációs dosszié

Tantárgyi kommunikációs dosszié Tantárgyi kommunikációs dosszié Nyomástartó rendszerek biztonságtechnikája GEVGT013-B Gépészmérnök BSc alapszak Gépészmérnöki és Informatikai Kar Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet Tantárgy neve:

Részletesebben

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1 1 Zónabesorolást csak A Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes és B Tűz- és robbanásveszélyes tűzveszélyességi osztályba sorolt területeken kell végezni? Az OTSZ 5. Melléklet II. Fejezet 2.8.-2.13. pontjai

Részletesebben

Megelőző munkavédelem a biztonsági és egészségvédelmi dokumentáció megvalósításával

Megelőző munkavédelem a biztonsági és egészségvédelmi dokumentáció megvalósításával MUNKAVÉDELEM 1.2 Megelőző munkavédelem a biztonsági és egészségvédelmi dokumentáció megvalósításával Tárgyszavak: munkavédelem; bányaüzem; egészségvédelem; dokumentáció. Németország tíz nagy szénbányájában

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. Előszó FEJEZET ATEX Bevezetés... 12

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. Előszó FEJEZET ATEX Bevezetés... 12 Előszó.........................................11 1. FEJEZET....................................... 12 ATEX Bevezetés................................... 12 1.1. Állásfoglalás...................................

Részletesebben

(2006/C 168/04) (EGT vonatkozású szöveg) Az összehangolt szabvány hivatkozása és címe (és referenciadokumentum)

(2006/C 168/04) (EGT vonatkozású szöveg) Az összehangolt szabvány hivatkozása és címe (és referenciadokumentum) C 168/6 A Bizottság közleménye a robbanásveszélyes légkörben való használatra szánt felszerelésekre és védelmi rendszerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló, 1994. március 23-i 94/9/EK

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM MK/HU Érvényességi idő: 2009. 09. 07. óra, perc a vizsgabefejezés szerint. Minősítő neve, beosztása: Nagy László s.k. NSZFI főigazgató Készítő szerv: Nemzeti Szakképzési

Részletesebben

Minden ami robbanásbiztonság-technika. Előadó: Veress Árpád

Minden ami robbanásbiztonság-technika. Előadó: Veress Árpád Minden ami robbanásbiztonság-technika Előadó: Veress Árpád Robbanásbiztonság-technikai alapok (villamos, nem villamos), és kötelező minimum megfogalmazása (személyi kompetencia,...) Robbanásveszélyes munkaterületek

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint ÉPÜLETGÉPÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges adatok

Részletesebben

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Az EU már 1992-ben a 92/58 EGK irányelvben szabályozta a munkahelyi biztonsági, illetve egészségvédelmi jelzésekre vonatkozó követelményeket,

Részletesebben

Tantárgyi kommunikációs dosszié

Tantárgyi kommunikációs dosszié Tantárgyi kommunikációs dosszié Nyomástartó rendszerek biztonságtechnikája GEVGT081M Energetikai mérnöki MSc mesterszak Gépészmérnöki és Informatikai Kar Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet Tantárgy

Részletesebben

Tantárgyi kommunikációs dosszié

Tantárgyi kommunikációs dosszié Tantárgyi kommunikációs dosszié Nyomástartó rendszerek biztonságtechnikája GEVGT309M Gépészmérnöki MSc mesterszak Gépészmérnöki és Informatikai Kar Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet Tantárgy neve:

Részletesebben

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv-

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv- Az F- típusú deflagrációzár rendeltetése A Földfém Kft. által gyártott F- típusú deflagrációzárak kielégítik az MSZ EN 2874:200 számú szabványban rögzített robbanászárakkal szemben támasztott követelményeket.

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 524 01 Nyomástartóedény-gépész Vizsgafeladat megnevezése: Nyomástartóedény-gépész

Részletesebben

Robbanásbiztonság-technikai rendszerek

Robbanásbiztonság-technikai rendszerek Robbanásbiztonság-technikai rendszerek Harmadlagos robbanás elleni védelem Page 1 Biztonságtechnikai alapelvek Biztonsági intézkedések a következ sorrendben: 1. Robbanásveszélyes atmoszféra képzdését megakadályozni

Részletesebben

(Tájékoztatások) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG

(Tájékoztatások) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG 2010.7.7. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 183/1 IV (Tájékoztatások) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG A Bizottság közleménye

Részletesebben

Villamos és nem villamos robbanásbiztonság-technika, azonosságok és eltérések a témakör megközelítésében

Villamos és nem villamos robbanásbiztonság-technika, azonosságok és eltérések a témakör megközelítésében Villamos és nem villamos robbanásbiztonság-technika, azonosságok és eltérések a témakör megközelítésében Robbanásveszélyes területek Mit tekintünk robbanásveszélyes térnek: Ipari területek, de nem kizárólagosan

Részletesebben

TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT.

TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT. TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT. Előterjesztette: Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Alapok - Az építményben és annak környezetében a fizikai károsodás és az élőlények érintési és

Részletesebben

Zónabesorolás a gyakorlatban. Az alapok alapjai

Zónabesorolás a gyakorlatban. Az alapok alapjai Zónabesorolás a gyakorlatban Az alapok alapjai Jogszabályi háttér 3/2003. (III. 11.) FMM ESZCSM együttes rendelet 9. (1) A munkáltató [SIC] munkáltatói kötelezettségek keretében köteles robbanásvédelmi

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő

Részletesebben

A Dräger PEX 1000 egy 4-20 ma távadó modul, amelyik a Dräger Polytron SE Ex DD szenzor fejek mv jeleit ma jelekké alakítja, és elküldi őket a

A Dräger PEX 1000 egy 4-20 ma távadó modul, amelyik a Dräger Polytron SE Ex DD szenzor fejek mv jeleit ma jelekké alakítja, és elküldi őket a Dräger PEX 1000 A Dräger PEX 1000 egy 4-20 ma távadó modul, amelyik a Dräger Polytron SE Ex DD szenzor fejek mv jeleit ma jelekké alakítja, és elküldi őket a vezérlőegységhez, mint amilyen a Dräger REGARD

Részletesebben

Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások

Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások Lakatos József Biztonságtechnika 2018 Továbbképző szeminárium Siófok, 2018.05.10. 2 Elsődleges robbanásvédelem: A potenciálisan robbanásveszélyes légkör

Részletesebben

Ex Fórum 2014 Konferencia. 2014. május 13. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1

Ex Fórum 2014 Konferencia. 2014. május 13. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1 1 Robbanásbiztonság-technika: gyújtóforrás elleni védelem a teljes élettartam során 2 Főbb tűzesetek gyújtóforrásai (Európa 2000-2014) Motorok villamos kábelezései 23% Dohányzás 18% Súrlódás (csapágyazás

Részletesebben

GFE AD. Analóg címezhető hő és hősebesség érzékelő, illetve füstérzékelő analóg tűzjelző központhoz

GFE AD. Analóg címezhető hő és hősebesség érzékelő, illetve füstérzékelő analóg tűzjelző központhoz GFE AD Analóg címezhető hő és hősebesség érzékelő, illetve füstérzékelő analóg tűzjelző központhoz 1.oldal Kábelezés Az 1 ábrán a kábelezés látható. A hurokra az eszközök sorra kapcsolódnak rá, a központ

Részletesebben

Kémiai jellemzők: felületaktív anyagok és ártalmatlan összetevők keveréke Ártalmas összetevők:

Kémiai jellemzők: felületaktív anyagok és ártalmatlan összetevők keveréke Ártalmas összetevők: Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK szerint 1. Az anyag/készítmény/vállalat azonosítása Termék: Regisztrációs szám: Felhasználás: Azonosított felhasználás: CLFBUBBLE5L besorolás szappanbuborék készítés Gyártó/szállító:

Részletesebben

A közegtisztaság új definíciója

A közegtisztaság új definíciója HU Lapszűrő A közegtisztaság új definíciója Szűrőrendszereink védik a: Lapszűrő hűtővíz folyóvíz lemezes hőcserélőket fúvókákat tengervíz lerakódás- és salakanyageltávolítás emulziók csőrendszereket csúszógyűrűs

Részletesebben

Kód: S05S-13 MOL RT, Rendszerterv 1/7. oldal Munkahelyi kockázat elemzés

Kód: S05S-13 MOL RT, Rendszerterv 1/7. oldal Munkahelyi kockázat elemzés 1. Melléklet 3/2003. (III. 11.) FMM ESZCSM együttes rendelet a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben levőmunkahelyek minimális munkavédelmi követelményeiről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII.

Részletesebben

3/2003.(III.1.) FMM-ESZCSM együttes rendelet (ATEX 137) Baradits György Sr. TÜV id: TP08000105 http://www.tuvasi.com

3/2003.(III.1.) FMM-ESZCSM együttes rendelet (ATEX 137) Baradits György Sr. TÜV id: TP08000105 http://www.tuvasi.com Robbanás s biztonsági dokumentáci ció 3/2003.(III.1.) FMM-ESZCSM együttes rendelet (ATEX 137) Baradits György Sr. TÜV Functional Safety Expert Safety Instrumented System TÜV id: TP08000105 http://www.tuvasi.com

Részletesebben

Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ

Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ-09-960614-87 Célja: a szisztematikus zavar-feltárás, nyomozás. A tervezett működési körülményektől eltérő állapotok azonosítása,

Részletesebben

Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz

Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT OLVASSA EL AZ ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz Üzembe helyezési és használati útmutató www.newson-gale.com Bond-Rite

Részletesebben

- MSZ EN 50110-1:2005 Villamos berendezések üzemeltetése. - MSZ 447:1998+1M:2002 Közcélú kisfeszültségű hálózatra kapcsolás

- MSZ EN 50110-1:2005 Villamos berendezések üzemeltetése. - MSZ 447:1998+1M:2002 Közcélú kisfeszültségű hálózatra kapcsolás Az alábbiakban összefoglaltuk a fontosabb szabványokat, amelyek szükségesek lehetnek a mindennapi munkáink során. Igyekszünk minden változást naprakészen vezetni ezen az oldalon. Minden ezzel kapcsolatos

Részletesebben

Gázszivárgás kereső műszer

Gázszivárgás kereső műszer Gázszivárgás kereső műszer Gyors áttekintés testo 317-2 testo 316-1 testo 316-2 testo gáz detektor testo 316-Ex CH4 C3H8 H2 Gázszivárgás vizsgálat Időről időre hallani szivárgó gázvezetékek által okozott

Részletesebben

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1.

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u.4..munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. 1 Mikor biztonságos egy gép, berendezés? Egy

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX)

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [ ](2013) XXX draft A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok hajtására szánt motorok gáz- és szilárd halmazállapotú szennyezőanyag-kibocsátása

Részletesebben

Előírások robbanásveszélyes helyek készülékeire és védőrendszereire

Előírások robbanásveszélyes helyek készülékeire és védőrendszereire MUNKAVÉDELEM 1.5 2.5 Előírások robbanásveszélyes helyek készülékeire és védőrendszereire Tárgyszavak: robbanásveszély; robbanásveszélyes atmoszféra; villamos berendezés; jogszabály; irányelv; robbanásvédelem.

Részletesebben

VILODENT-98. Mérnöki Szolgáltató Kft. feltöltődés

VILODENT-98. Mérnöki Szolgáltató Kft. feltöltődés Mérnöki Szolgáltató Kft. ELEKTROSZTATIKUS feltöltődés robbanás veszélyes térben ESC- ESD Dr. Fodor István EOS E M ESC C ESD ESC AKTÍV PASSZÍV Anyag Tűz- és Reprográfia Mechanikai szeparálás robbanásveszély

Részletesebben

Új robbanásvédelmi szabályozás EU-szinten és Németországban: biztonsági övezetek kijelölő rendszere gázellátó berendezések példáján

Új robbanásvédelmi szabályozás EU-szinten és Németországban: biztonsági övezetek kijelölő rendszere gázellátó berendezések példáján MUNKABIZTONSÁG 2.5 1.5 Új robbanásvédelmi szabályozás EU-szinten és Németországban: biztonsági övezetek kijelölő rendszere gázellátó berendezések példáján Tárgyszavak: robbanásvédelem; biztonság; törvény;

Részletesebben

PolyGard DGC-05 Digitális gázvezérlő RS 485 busszal

PolyGard DGC-05 Digitális gázvezérlő RS 485 busszal PolyGard DGC05 Digitális gázvezérlő RS 485 busszal LEIRÁS Mérő, jelző és vezérlő sorozat toxikus és robbanásveszélyes gázok és gőzök és freon felügyeletére. A DGC05 digitális gázvezérlő sorozat az RS 485

Részletesebben

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010 június 08. robbanásbiztonság-technika 1

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010 június 08. robbanásbiztonság-technika 1 1 2 Robbanásveszélyes területek az IECEx szerint (2009. október) automata tanktöltő állomások, benzinkutak olajfinomítók (Onshore vagy Offshore) olaj és gáz tartályok, fúrótornyok, tartályhajók vegyipar

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1034/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ExVÁ Kft. Vizsgálólaboratórium (1037 Budapest, Mikoviny Sámuel u. 2-4.) akkreditált területe

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

11. rész. Metró tűzvédelem. Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat

11. rész. Metró tűzvédelem. Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat BME Közlekedésautomatikai Tanszék Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat 11. rész Metró tűzvédelem Tervezés Tűzjelző rendszer Oltóberendezések Szellőző berendezések Tűzi-víz hálózat Jármű tűzvédelem

Részletesebben

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS HÍDFŐ-PLUSSZ IPARI,KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. Székhely:2112.Veresegyház Ráday u.132/a Tel./Fax: 00 36 28/384-040 E-mail: laszlofulop@vnet.hu Cg.:13-09-091574

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049061/02 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049061/02 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 2. (OR. en) 5896/17 AGRILEG 26 VETER 10 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. február 1. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

Hő- és füstelvezetés, elmélet-gyakorlat

Hő- és füstelvezetés, elmélet-gyakorlat Hő- és füstelvezetés, elmélet-gyakorlat Mérnöki módszerek alkalmazásának lehetőségei Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szikra@egt.bme.hu

Részletesebben

ERŐSEN TAPADÓ SZENNYEZŐDÉS HATÉKONY MOSÁSA

ERŐSEN TAPADÓ SZENNYEZŐDÉS HATÉKONY MOSÁSA ERŐSEN TAPADÓ SZENNYEZŐDÉS HATÉKONY MOSÁSA 1-es mosóhatékonysági ÖBLÍTÉS 2-es mosóhatékonysági 3-as mosóhatékonysági KÖNNYŰ, KÖZEPES SZENNYEZŐDÉS -es mosóhatékonysági 5-ös mosóhatékonysági ERŐSEN TAPADÓ

Részletesebben

Tüzelőberendezések Általános Feltételek. Tüzeléstechnika

Tüzelőberendezések Általános Feltételek. Tüzeléstechnika Tüzelőberendezések Általános Feltételek Tüzeléstechnika Tartalom Tüzelőberendezések funkciói és feladatai Tüzelőtér Tüzelőanyag ellátó rendszer Füstgáz tisztító és elvezető rendszer Tüzelőberendezések

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai

4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai Az új munkavédelmi törvény 4/3 1 4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai Az Mvt. új fogalmat vezetett be: Sérülékeny csoport: az a munkavállalói kategória, amelybe tartozó munkavállalókat

Részletesebben

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1 1 Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata 2 Az elektrosztatikus feltöltődés folyamata -érintkezés szétválás -emisszió, felhalmozódás -mechanikai hatások (aprózódás, dörzsölés, súrlódás)

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

F-R/2-07 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv-

F-R/2-07 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv- Az F-R/2-07 típusú deflagrációzár rendeltetése Az F-R/2-07 típusú deflagrációzár olyan védelmi rendszer, melynek feladata a beépítés helyén fellép láng, illetve deflagráció (robbanás) továbbterjedésének

Részletesebben

Irányítástechnikai projekt életciklusa az id függvényében

Irányítástechnikai projekt életciklusa az id függvényében Irányítástechnikai projekt életciklusa az id függvényében 1. Feladat meghatározása, adatszolgáltatás 2. Indulási dokumentációk elkészítése Mszerezett folyamatábra - P&I diagram Feladat leírás 3. Tervek

Részletesebben

A veszélyességi övezet és a veszélyeztetett terület

A veszélyességi övezet és a veszélyeztetett terület A veszélyességi övezet és a veszélyeztetett terület. Laczkó Levente tű. százados Iparbiztonsági Szakértői napok 2012. november 8-9. -1- -2- Előadás tartalma: 1. Településrendezési tervezés jogi szabályozása

Részletesebben

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont)

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18. A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18.1 A folyamatok tervezése (ISO 9001 és 9004 7.1. pont) A szabványok 7. pontjainak szerkezete azonos. A 9001 szabvány 7.1. pontja a folyamattervezéssel

Részletesebben

1999L0092 HU

1999L0092 HU 1999L0092 HU 27.06.2007 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1999/92/EK IRÁNYELVE

Részletesebben

Zajcsökkentés az építőiparban

Zajcsökkentés az építőiparban ERGONÓMIA 5.2 Zajcsökkentés az építőiparban Tárgyszavak: zajvédelem; zajterhelés; építőipar; szabályozás. A túlzott munkahelyi zajterhelés visszafordíthatatlan halláskárosodást vagy munkabaleseteket okozhat,

Részletesebben

Partner a fogászatban

Partner a fogászatban Partner a fogászatban Eclipse, All Resins (Bázislemez, Setup és Contour Resin) Oldal: 1 1. Anyag és cég megnevezése 1.1 Termék adatai Kereskedelmi név Eclipse, All Resins (Bázislemez, Setup és Contour

Részletesebben

- osztályozására, - csomagolására, és - címkézésére vonatkoznak, amennyiben azokat a Közösség tagállamaiban hozzák forgalomba. (2) Ezen irányelv nem é

- osztályozására, - csomagolására, és - címkézésére vonatkoznak, amennyiben azokat a Közösség tagállamaiban hozzák forgalomba. (2) Ezen irányelv nem é a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről AZ EURÓPAI GAZDASÁGI KÖZÖSSÉG TANÁCSA, tekintettel az Európai

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.10.11. C(2018) 6560 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2018.10.11.) a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről

Részletesebben

HIDRAULIKUS EMELŐK ÉS SZERSZÁMOK

HIDRAULIKUS EMELŐK ÉS SZERSZÁMOK HIDRAULIKUS EMELŐK ÉS SZERSZÁMOK 323 Hidraulikus emelők és szerszámok Tartalomjegyzék Oldalszám A hidraulikus termékek jellemzője az akár 700 bar Hidraulikus hengerek, nagyságú üzemi nyomás, mely a legnagyobb

Részletesebben

13/1. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja

13/1. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja 27 31967L0548 1967.8.16. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 196/1 A TANÁCS IRÁNYELVE (1967. június 27.) a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti

Részletesebben

Optikai Robbanáselleni Védelem

Optikai Robbanáselleni Védelem Optikai Robbanáselleni Védelem MSz IEC 60079-28, most már része a MSz EN 60079-14:2014.nek is STAHL Magyarország Kft. Veress Árpád optikai robbanáselleni védelem 2007 október 29-31. oldal 1 Fény mint gyújtóforrás?

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

FDM223-Ex. Kézi jelzésadó. Building Technologies. Sinteso Cerberus PRO. Címzett (FDnet-Ex/C-NET-Ex) robbanásveszélyes területekre

FDM223-Ex. Kézi jelzésadó. Building Technologies. Sinteso Cerberus PRO. Címzett (FDnet-Ex/C-NET-Ex) robbanásveszélyes területekre FDM223-Ex Sinteso Cerberus PRO Kézi jelzésadó Címzett (FDnet-Ex/C-NET-Ex) robbanásveszélyes területekre Kézi jelzésadó címzett Sinteso FS20 és Cerberus PRO FS720 tűzjelző rendszerekhez FDM223-Ex: közvetett

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

Zeparo Cyclone. Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók

Zeparo Cyclone. Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók Zeparo Cyclone Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók IMI PNEUMATEX / Vízminőség / Zeparo Cyclone Zeparo Cyclone Átfogó termékválaszték az iszap és a magnetit leválasztására

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

ÚJ BAXI FALI GÁZKAZÁN

ÚJ BAXI FALI GÁZKAZÁN ÚJ BAXI FALI GÁZKAZÁN A legkompaktabb BAXI készülékcsalád Magas hatásfok (zárt égésterűeknek minősítés a 92/42/CEE szabvány szerint) Digitális vezérlőpanel széles LCD kijelzővel Kompakt hidraulikus szerelvénycsoport

Részletesebben

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 A tantárgy modulja: 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság A tantárgy címe: Munkahelyi egészség

Részletesebben

BÕVÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1)

BÕVÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) Nemzeti Akkreditáló Testület BÕVÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) a NAT-1-1034/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Hő- és füstelvezetés, elmélet-gyakorlat

Hő- és füstelvezetés, elmélet-gyakorlat Hő- és füstelvezetés, elmélet-gyakorlat Mérnöki módszerek alkalmazásának lehetőségei Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szikra@egt.bme.hu

Részletesebben

2. mérés Áramlási veszteségek mérése

2. mérés Áramlási veszteségek mérése . mérés Áramlási veszteségek mérése A mérésről készült rövid videó az itt látható QR-kód segítségével: vagy az alábbi linken érhető el: http://www.uni-miskolc.hu/gepelemek/tantargyaink/00b_gepeszmernoki_alapismeretek/.meres.mp4

Részletesebben

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2 Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 1. A keverék és a társaság azonosítása 1.1. A keverék azonosítása: égetett alumíniumoxid kerámiák 1.2. A keverék felhasználása: szigetelőcső, gyújtógyertya szigetelő,

Részletesebben

KÖZEG. dv dt. q v. dm q m. = dt GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET:

KÖZEG. dv dt. q v. dm q m. = dt GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET: GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET: AZ IDŐEGYSÉG ALATT ÁTÁRAMLÓ MENNYISÉG TÉRFOGATÁT TÉRFOGATÁRAM MÉRÉS q v = dv dt ( m 3 / s) AZ IDŐEGYSÉG ALATT ÁTÁRAMLÓ MENNYISÉG TÖMEGÉT

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

Szabadentalpia nyomásfüggése

Szabadentalpia nyomásfüggése Égéselmélet Szabadentalpia nyomásfüggése G( p, T ) G( p Θ, T ) = p p Θ Vdp = p p Θ nrt p dp = nrt ln p p Θ Mi az a tűzoltó autó? A tűz helye a világban Égés, tűz Égés: kémiai jelenség a levegő oxigénjével

Részletesebben

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA KORSZERŰ, MÉRHETŐ FŰTÉS ÉS MELEGVÍZ SZOLGÁLTATÁS TULAJDONI EGYSÉGENKÉNTI / LAKÁSONKÉNTI HŐMENNYISÉG MÉRÉSSEL TÁVFŰTÉS VAGY KÖZPONTI KAZÁNHÁZ ALKALAMZÁSA

Részletesebben

Fehér Dániel Richter Gedeon Nyrt. Biztonságtechnikai mérések, avagy a tűzzel játszunk?

Fehér Dániel Richter Gedeon Nyrt. Biztonságtechnikai mérések, avagy a tűzzel játszunk? Fehér Dániel Richter Gedeon Nyrt. Biztonságtechnikai mérések, avagy a tűzzel játszunk? Vizsgálatok Laboratóriumi Helyszíni Por Folyadék Egyéni védőeszköz Porok laboratóriumi vizsgálata Szemcseméret eloszlás

Részletesebben

Lánghegesztés és lángvágás

Lánghegesztés és lángvágás Dr. Németh György főiskolai docens Lánghegesztés és lángvágás 1 Lánghegesztés Acetilén (C 2 H 2 ) - oxigén 1:1 keveréke 3092 C 0 magas lánghőmérséklet nagy terjedési sebesség nagy hőtartalom jelentéktelen

Részletesebben

900SN-20CS 900SN-20 HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

900SN-20CS 900SN-20 HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Csuklókaros kapumotor 900SN-20CS 900SN-20 HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK BIZTONSÁG MUNKA ESZKÖZÖK 3 TECHNIKAI ADATOK MÉRETEK 4 A KAR RÖGZÍTÉSE A KAPUHOZ ÖSSZESZERELÉS 5 KIOLDÁS CSATLAKOZÁSOK A

Részletesebben

Törvényi háttér/eu szabályozás

Törvényi háttér/eu szabályozás TÜV SÜD Csoport Üzemi Gyártásellenőrzés az Építési Termék Direktíva és az új EN 1090 Acél- és aluminiumszerkezetek kivitelezése szabványsorozat alapján Hegesztési Felelősök Országos Konferenciája 2010.09.16-17

Részletesebben

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi ellenőrzésének kiemelt szempontjai Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény értelmében

Részletesebben

Épületgépész technikus oktatás a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában. 4024 Debrecen Varga u. 5.

Épületgépész technikus oktatás a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában. 4024 Debrecen Varga u. 5. A 2013 szeptemberétől életbelépő új szakképzési kerettanterv a szakközépiskolai oktatásban két képzési formát ír elő. - 4 év ágazati képzés +1 év szakma-specifikus képzés (5 éves képzés) - 4 év nem ágazati

Részletesebben

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK Termékelőállítás és Kereskedelem Logisztika MOL Nyrt. MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK GÉPÉSZET KÖTET- ÉS FÜZETJEGYZÉK MGS - M - LOG M LI Rev 2.00.00 Ez a dokumentáció a MOL Csoport tulajdona. A felhasználása csak

Részletesebben

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm 1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm A= 200 mm B= 200 mm C= 182 mm D= 118 mm 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1 Gáz-mágnesszelep 2 Égő 3 Elsődleges füstgáz/víz hőcserélő 4

Részletesebben

FDCL221-Ex Jelvonal illesztő modul (Ex)

FDCL221-Ex Jelvonal illesztő modul (Ex) FDCL221-Ex Jelvonal illesztő modul (Ex) Címzett (FDnet-Ex/C-NET-Ex) FDnet-Ex/C-NET-Ex jelvonalhoz robbanásveszélyes ekre Sinteso Cerberus PRO FDnet-Ex / C-NET-Ex jelvonalak elektromos leválasztása az FDnet

Részletesebben

MUNKABIZTONSÁG. Robbanás elleni védelem az alumínium csiszolásakor. Kockázatok az alumínium csiszolása során. Rendeletek és irányelvek

MUNKABIZTONSÁG. Robbanás elleni védelem az alumínium csiszolásakor. Kockázatok az alumínium csiszolása során. Rendeletek és irányelvek MUNKABIZTONSÁG 2.5 Robbanás elleni védelem az alumínium csiszolásakor Tárgyszavak: porrobbanás; alumínium; csiszolás; robbanásvédelem; rendelet. Az alumínium anyagok feldolgozása során keletkező port össze

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2

Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2 Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2 Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon +49 (0) 74 63-980 - 0 Telefax +49 (0) 74 63-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás...

Részletesebben