Memóriakezelés (Memory management)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Memóriakezelés (Memory management)"

Átírás

1 1 Memóriakezelés (Memory management) Háttér, alapok Logikai és fizikai címtér Valós címzésű menedzselés Partíciók Szabad/foglalt partíciók kezelése

2 2 Háttér, alapok Az számítógép (processzor) kapacitásának jobb kihasználása megköveteli, hogy egyszerre több processzus osztozzon a memórián (shared memory). Egy program alapvetően valamilyen (bináris végrehajtható) fájl formában helyezkedik el a háttértárban. Végrehajtáshoz be kell tölteni a memóriába. Bár a gépek egyre nagyobb központi memóriával rendelkeznek, a memóriával mindenképp gazdálkodni kell mert az alkalmazások is és az operációs rendszer magja is egyre nagyobb memóriát igényelnek. Parkinson törvénye: "Programs expand to fill the memory aviable to hold them". Végrehajtás közben a memóriakezelési stratégiától függően többször mozoghat a memória és háttértár között. Memory Cache (drága, kevés)+ RAM (kevésbé drága, több) + disk storage (olcsó, sok)

3 3 Input queue a végrehajtásra kijelölt és evégett sorban álló programok együttese. A programkódhoz és a program változókhoz valamikor memória címeket kell rendelni (address binding). Ez történhet a betöltés előtt, közben, vagy akár utána is: Fordítási időben történő tárfoglalás (címkapcsolás). Betöltési (szerkesztési) időben történő tárfoglalás (címkapcsolás). Futási időben történő tárfoglalás (címkapcsolás). A memória (RAM) címekkel rendelkező rekeszek (bájtok, szavak) készlete. A memória celláknak van címe, a címek készlete a címtartomány (address space). Egy cím csakis egy címtartomány elemét veheti fel. Megkülönböztethetünk fizikai címtartományokat (physical address space) és logikai címtartományokat (logical address space). A fizikai (vagy valós) címtartományok elemei olyan címek, amik kiadhatók a buszra, a fizikai memóriacellák címei alkotják a készletet. Az instrukciókban szereplő címek készlete a logikai címtartomány.

4 4 Egy felhasználói program feldolgozásának lépései

5 5 A címkötődés (Address Binding) Programjaink több lépcsőn mennek át fejlesztésük során, ebből következően több címkötődési eset lehetséges. A lépcsők: a fordítás (compilation), a taszképítés (link), a betöltés (load) és a végrehajtás (run), bármelyikben történhet a címkötődés. Kötődés a fordítás során: abszolút cím generálódik már a tárgymodulokban. Ha itt nincs kötődés, akkor a tárgymodulokban relatív címek generálódnak. Kötődés a taszképítés során: abszolút címek generálódnak a végrehajtható modulokban (executable files), különben azokban relatív címek vannak. Ha relatív címek vannak, akkor a program áthelyezhető (relocatable). Egy fajta relatív cím a virtuális cím (lásd később).

6 6 Kötődés a betöltés során: a végrehajtható programfájlban relokálható címek a betöltés során "átíródnak", és abszolút címekké válnak. Ha nincs kötődés a betöltés során, akkor a folyamat kódszegmensének címei még mindig relatív címek (pl. virtuális címek). Kötődés a futás során, dinamikus a kötődés. A processz kódjában az instrukciók ún. logikai címeket tartalmaznak. A logikai cím lehet relatív cím, virtuális cím. A CPU tehát logikai címet kap feldolgozásra, ezeket átképzi fizikai címekké és ez adható ki a buszra. Az operációs rendszerek magjának fontos része a Memória Menedzselő Alrendszer (Memory Management System, Memory Management Unit), A memóriamenedzselő alrendszernek két nagyobb, jól megkülönböztethető feladatosztálya van:

7 7 Az egyik a memória allokálás feladatköre. Ez lehet statikus (egy processz keletkezésekor címtartományt és memóriát kell biztosítani), vagy dinamikus (a processz futása során további memóriát igényel, ami természetesen címtartomány bővítéssel járhat). A memória allokálása a mai rendszerekben kisöprési-kilapozási területek biztosításával és leképzési táblák létrehozásával (bővítésével) járnak. A másik feladatkör a címleképzés (a címkötődés) segítése. Ez a feladatkör különösen a dinamikus címkötődéses rendszereknél a mai virtuális címzésű rendszereknél feltétlenül fontos. A címleképzés a logikai (virtuális) cím átalakítása valós címmé, közben ki- és besöprési, ki- és belapozási alfeladatok merülhetnek fel. Különböző memóriamenedzselő sémák lehetségesek. Ezek együtt fejlődtek a hardver- és szoftver-fejlődéssel.

8 8 Memóriamenedzsment osztályok Több szempont szerint is osztályozhatunk. Egyik osztályozás szerint vannak olyan memóriamenedzselő rendszerek, melyek mozgatják a processzek kontextusát (vagy annak egy részét) a fő memória és a másodlagos memória (HDD) között: ki-belapozó rendszerek; ki-besöprő rendszerek; nem mozgatják a kontextusokat. További osztályozás szerint lehetnek: 1. Valós címzésű rendszerek, ezen belül mono-programozású, multi-programozású rendszerek, ezen belül - fix partíciós, - változó partíciós rendszerek; 2. Virtuális címzésű rendszerek, ezen belül - lapozós (paging) rendszerek, - szegmens-leképző, ki-besöprő rendszerek, - szegmentáló, ki-besöprő és ugyanakkor lapozó rendszerek.

9 9 Nézzünk ezekre tipikus példákat, közben magyarázva a lényeget is. Valós címzésű rendszerek Mono-programozás. A legegyszerűbb séma. Egy időben egy processz (vagy folyamat, taszk, job) van a memóriában és az elfoglalhatja az operációs rendszer moduljai mellett (fölött, alatt, között) a teljes memóriát. A program fejlesztése során a fordító-taszképítő (compiler-linker) valós címeket generál, a cím és memóriakötődés történhet bármelyik fázisban. MS-DOS. A *.COM fájloknál a kötődés a betöltés során, a *.EXE fájloknál futás során történik.

10 10 Multi-programozás fix méretű partíciókkal (IBM OS/MFT). MFT Multiprogramming with Fixed number of Tasks Fix méretű partíciókban, szeparált input sorokkal ((a) ábra). A memóriának az operációs rendszer által el nem foglalt részét fix méretű részekre, partíciókra osztották. Mindegyik partíciónak saját input sora volt, a programokat (jobokat) az egyes partíciókba kellett fordítani-linkelni. A programozó tehát tudta, hogy milyen címen kezdődik és meddig tart egy-egy partíció, a compiler-linker csakis a partícióba tartozó címeket generál.

11 11 Valós címzés fix partíciókkal, közös input sorral ((b) ábra). A szeparált input sorokat használó rendszer hátránya volt, hogy maradhattak üres partíciók. Ezt lehetett elkerülni egyetlen közös input sor használatával. Bármelyik partíció kiürülve azonnal fogadhatta a következő munkát, ami még belefért. Problémák: Áthelyezés (relocation) kellett automatizálni. Megoldás: A fordító-taszképítő (compiler-linker) eltolás címeket (offset) generált, melyek a program 0 kezdő címétől számítódtak.

12 12 A végleges címet előállíthatták ezek után két módon is: egyik szerint a program betöltése (load) során minden címet átírtak az eltolás értékhez hozzáadva a partíció kezdőcímét, így előálltak a betöltött programban a partícióhoz tartozó címek. Másik megoldás szerint - mikor is minden címzés egy szegmens-regiszter és egy eltolás értékből adódik -, a betöltés során nem változtatták meg a címeket, hanem a partíció kezdőcímét betöltötték a szegmens-regiszterbe. Futás során így is a partícióhoz tartozó címek keletkezhettek. Védelem (protection) hogyan lehet ellenőrizni, hogy egy-egy program ki ne címezzen a partíciójából. A betöltés során a címeket átíró módszer esetén az átírással egyidőben lehetett ellenőrizni minden címzést. A szegmens-regiszteres címzéses megoldáshoz más ellenőrzés kellett. Kétféle ellenőrzési módszer is bevált. Egyik szerint a partíció-határok címeit regiszterekben tartva minden címzés ellenőrződött, vajon e két határ közé esik-e. Vegyük észre, hogy ez dinamikus jellegű, a gépi instrukciók végrehajtása közben történik az ellenőrzés. Másik megoldás szerint - ilyen volt a híres IBM 360-as rendszer - a memória minden 2 blokkja kapott 4 bites védelmi kódot, ugyanakkor a PSW-ben (Program Status Word, 64 bites) is volt 4 bites védelmi kód (protection key).

13 13 PSW struktúra: Protection key Ha a címzés során e két kód nem egyezett, bekövetkezett a címzés védelem megsértése kivételes esemény.

14 14 Multi-programozás változó méretű partíciókkal (CDC Cyber supercomputer, MS-DOS). Control Data Corporation, Lényeg: a fordító-taszképítő valós, eltolás (offset) címeket generál (kötődés itt még nincs), a rendszer memóriáját azonban nem osztjuk fel előre partíciókra. Az input sorba került munkák a szabad területről, vagy a már korábban kialakult, a rendszer élete során dinamikusan változó méretű partíciókból igényelnek memória partíciókat. Vannak tehát "szabad" partíciók, és vannak foglaltak. Az ábrán A, B, C és D különböző méretű munkáknak megfelelően történik a memória partíciónálása (kötődés a betöltés vagy a futás során történhet).

15 15 Problémák: Relokáció (áthelyezés) és védelem (protection). A munkák helyigényét előre meg kell mondani, hogy ellenőrizhető legyen, befér-e egy - egy nem használt "partícióba." Valamilyen stratégia kell az elhelyezésre, ha több üres helyre is befér a munka. Idővel szegmentálódik a memória. Szükség van az üres szomszédos szegmensek összevonására, időnként pedig az összes üres terület egyetlen területre való összevonására: a Memory Compression-ra. Az elhelyezés (relocation) stratégiák a következők lehetnek: First Fit (Next Fit) stratégia. Best Fit stratégia. Worts Fit stratégia.

16 16 A best fit stratégia lényege: a soron következő munka abba a szabad memória partícióba kerül, amibe a legkisebb veszteséggel befér. Az elgondolás mögötte az, hogy így lesz a legkisebb a veszteség. Érdekes tapasztalat volt azonban, hogy az elgondolás nem ad jó eredményeket. Kikeresni a szabad területek láncolt listáján a legjobban passzoló területet idő-igényes, ugyanakkor a memória szegmentálódik, keletkeznek benne kisméretű szabad partíciók, amikbe később nem is lehet semmit tölteni, csakis memória összevonás (compression) után használhatók: éppen az ellenkezőjét érjük el, mint amit akartunk, lesz veszteség. A worst fit stratégia szerint szintén végig kell keresni az összes szabad területet, és abba kell betölteni a munkát, amiben a "legtágasabban" fér el. Időigényes ugyan a keresés, de kevésbé szegmentálódik a memória, nem lesznek nagyon kicsi üres szegmensek. Egész jó eredményeket szolgáltat a first fit, és még jobb a next fit stratégia: az első (vagy az előző alkalommal megkeresett partíciótól kezdve) szabad területre töltsük a munkát, amibe belefér. Elmarad az időigényes keresés és tapasztalatok szerint nem szegmentálódik túlságosan a memória. A stratégiák minősítése függ attól, hogy milyen módszerekkel tartják nyilván a memória foglaltságot. Elvileg ez lehet bit térképes, vagy láncolt listás. Az utóbbi volt az elterjedt.

17 17 Partíciók kezelése - Bit-térképek (bit-maps), láncolt listák (linkes lists) Allocation unit Foglalási egység (allocation unit) néhány byte-tól néhány kilobyte-ig. P - process, H -hole (lyuk). (C) ábrán foglalt és szabad partíciók kezelése egy közös listában történik. Alternatíva: két külön lista szabad és foglalt. Kiszabadult partíció kezelése költséges, viszont a folyamat indításához szükséges partíció megkeresése gyors.

18 18 Általános esetben egy X folyamatnak két szomszédja van: A és B. Akkor a következő négy lehetséges szituáció fordulhat elő: Memória kompresszió szükséges B, C, és D esetben

19 19 Példa

8. Memória management

8. Memória management 8. Memória management Háttér Logikai és fizikai címtér Swapping Folytonos allokálás Lapozás Szegmentáció Szegmentáció lapozással 101 Háttér Az számítógép (processzor) kapacitásának jobb kihasználása megköveteli,

Részletesebben

Programok, statikus linkelés

Programok, statikus linkelés Memória kezelés 1 Programok, statikus linkelés Rendszer könyvtár, mint bármelyik másik tárgykód (object file) Előny Egyszerű Nincs verzió probléma, program és library illeszkedik Hátrány Nagy bináris kód

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fizikai memória Félvezetőkből előállított memóriamodulok RAM - (Random Access Memory) -R/W írható, olvasható, pldram, SDRAM, A dinamikusan frissítendők : Nagyon rövid időnként

Részletesebben

Programozás alapjai. 10. előadás

Programozás alapjai. 10. előadás 10. előadás Wagner György Általános Informatikai Tanszék Pointerek, dinamikus memóriakezelés A PC-s Pascal (is) az IBM PC memóriáját 4 fő részre osztja: kódszegmens adatszegmens stackszegmens heap Alapja:

Részletesebben

Operációs rendszerek III.

Operációs rendszerek III. A WINDOWS NT memóriakezelése Az NT memóriakezelése Memóriakezelő feladatai: Logikai-fizikai címtranszformáció: A folyamatok virtuális címterének címeit megfelelteti fizikai címeknek. A virtuális memóriakezelés

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

Operációs rendszerek Memóriakezelés 1.1

Operációs rendszerek Memóriakezelés 1.1 Operációs rendszerek Memóriakezelés 1.1 Pere László (pipas@linux.pte.hu) PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR INFORMATIKA ÉS ÁLTALÁNOS TECHNIKA TANSZÉK Operációs rendszerek p. A memóriakezelő A

Részletesebben

Bevezetés az informatikába

Bevezetés az informatikába Bevezetés az informatikába 5. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Matematikus BSc - I. félév / 2008 / Budapest Dr.

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek

Számítógépes alapismeretek Számítógépes alapismeretek 3. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Programtervező Informatikus BSc 2008 / Budapest

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK. Elmélet

OPERÁCIÓS RENDSZEREK. Elmélet 1. OPERÁCIÓS RENDSZEREK Elmélet BEVEZETÉS 2 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszerek feladatai Csoportosítás BEVEZETÉS 1. A tantárgy tananyag tartalma 2. Operációs rendszerek régen és most

Részletesebben

Számítógép architektúrák

Számítógép architektúrák Számítógép architektúrák Számítógépek felépítése Digitális adatábrázolás Digitális logikai szint Mikroarchitektúra szint Gépi utasítás szint Operációs rendszer szint Assembly nyelvi szint Probléma orientált

Részletesebben

Processzus. Operációs rendszerek MINB240. Memória gazdálkodás. Operációs rendszer néhány célja. 5-6-7. előadás Memóriakezelés

Processzus. Operációs rendszerek MINB240. Memória gazdálkodás. Operációs rendszer néhány célja. 5-6-7. előadás Memóriakezelés Processzus Operációs rendszerek MINB40 5-6-7. előadás Memóriakezelés Egy vagy több futtatható szál Futáshoz szükséges erőforrások Memória (RAM) Program kód (text) Adat (data) Különböző bufferek Egyéb Fájlok,

Részletesebben

Operációs rendszerek. A program. A memória (tár) Memória menedzselés

Operációs rendszerek. A program. A memória (tár) Memória menedzselés Operációs rendszerek Memória menedzselés A program Memória, címtartomány fogalmak A címkötődés és címleképzés kérdései A tárcsere Memóriamenedzselési osztályok, valós MM Virtuális MM koncepció Lapozós

Részletesebben

Dr. Illés Zoltán zoltan.illes@elte.hu

Dr. Illés Zoltán zoltan.illes@elte.hu Dr. Illés Zoltán zoltan.illes@elte.hu Operációs rendszerek kialakulása Op. Rendszer fogalmak, struktúrák Fájlok, könyvtárak, fájlrendszerek Folyamatok Folyamatok kommunikációja Kritikus szekciók, szemaforok.

Részletesebben

Operációs rendszerek. Az NT memóriakezelése

Operációs rendszerek. Az NT memóriakezelése Operációs rendszerek MS Windows NT (2000) memóriakezelés Az NT memóriakezelése 32-bites virtuális memóriakezelés: 4 GB-os címtartomány, alapesetben: a fels! 2 GB az alkalmazásoké, az alsó 2 GB az OPR-é.

Részletesebben

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem)

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) 65-67 A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) Két fő része: a vezérlőegység, ami a memóriában tárolt program dekódolását és végrehajtását végzi, az

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás:2011. 09. 29. 1 2 4 5 MMU!= fizikai memóriaillesztő áramkör. Az utóbbinak a feladata a memória modulok elektromos alacsonyszintű vezérlése, ez sokáig a CPU-n kívül a chipset északi hídban

Részletesebben

Memóriakezelés (Memory management) folytatás Virtuális memória és kezelése

Memóriakezelés (Memory management) folytatás Virtuális memória és kezelése 1 Memóriakezelés (Memory management) folytatás Virtuális memória és kezelése Alapok (lapok, csere, hibák, címszámítás) Lapkiosztási elvek Lapcsere stratégiák A programozó szerepe a laphibák számának csökkenésében

Részletesebben

Számítógépek felépítése

Számítógépek felépítése Számítógépek felépítése Emil Vatai 2014-2015 Emil Vatai Számítógépek felépítése 2014-2015 1 / 14 Outline 1 Alap fogalmak Bit, Byte, Word 2 Számítógép részei A processzor részei Processzor architektúrák

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.01.

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.01. Máté: Számítógép architektúrák... A feltételes ugró utasítások eldugaszolják a csővezetéket Feltételes végrehajtás (5.5 5. ábra): Feltételes végrehajtás Predikáció ió C pr. rész Általános assembly Feltételes

Részletesebben

Memóriák - tárak. Memória. Kapacitás Ár. Sebesség. Háttértár. (felejtő) (nem felejtő)

Memóriák - tárak. Memória. Kapacitás Ár. Sebesség. Háttértár. (felejtő) (nem felejtő) Memóriák (felejtő) Memória Kapacitás Ár Sebesség Memóriák - tárak Háttértár (nem felejtő) Memória Vezérlő egység Központi memória Aritmetikai Logikai Egység (ALU) Regiszterek Programok Adatok Ez nélkül

Részletesebben

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication)

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1 Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1. A folyamat (processzus, process) fogalma 2. Folyamatok: műveletek, állapotok, hierarchia 3. Szálak (threads)

Részletesebben

Problémák. Lehet hogy a program nem fér be a memóriába Mozgatás diszkre és vissza A programok lokalitásának elve

Problémák. Lehet hogy a program nem fér be a memóriába Mozgatás diszkre és vissza A programok lokalitásának elve Virtuális memória 1 Problémák Lehet hogy a program nem fér be a memóriába Mozgatás diszkre és vissza A programok lokalitásának elve A program rövid idő alatt csak kis részét használja a memóriának Biztonság

Részletesebben

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication)

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1 Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1. A folyamat (processzus, process) fogalma 2. Folyamatok: műveletek, állapotok, hierarchia 3. Szálak (threads)

Részletesebben

A Számítógépek hardver elemei

A Számítógépek hardver elemei Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Kovács Endre tud. Mts. A Számítógépek hardver elemei Korszerű perifériák és rendszercsatolásuk A µ processzoros rendszer regiszter modellje A µp gépi

Részletesebben

Hardver összetevők ellenőrzése Linux alatt. Hardverguruk előnyben...

Hardver összetevők ellenőrzése Linux alatt. Hardverguruk előnyben... Hardver összetevők ellenőrzése Linux alatt Hardverguruk előnyben... A hardverek támogatottsága A telepítés előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a jelenleg használt hardver elemek támogatottak-e a Linux

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. BEVEZETÉS Koczka Ferenc -

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. BEVEZETÉS Koczka Ferenc - OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. BEVEZETÉS Koczka Ferenc - koczka.ferenc@ektf.hu KÖVETELMÉNYEK GYAKORLATI JEGY: Két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Forrás: http://wiki.koczka.hu ELMÉLETI VIZSGA Az előadások

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer 1 Fájl rendszer Terminológia Fájl és könyvtár (mappa) koncepció Elérési módok Fájlattribútumok Fájlműveletek ----------------------------------------- Könyvtár szerkezet -----------------------------------------

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

Fájl rendszer (implementáció) Fájl rendszer struktúra Allokációs módszerek Szabad hely kezelése Directory implementáció Helyreállítás

Fájl rendszer (implementáció) Fájl rendszer struktúra Allokációs módszerek Szabad hely kezelése Directory implementáció Helyreállítás 1 Fájl rendszer (implementáció) Fájl rendszer struktúra Allokációs módszerek Szabad hely kezelése Directory implementáció Helyreállítás 2 Fájl rendszer struktúra A fájl rendszer rétegekből (layers) áll,

Részletesebben

Operációs rendszerek. Folyamatok kezelése a UNIX-ban

Operációs rendszerek. Folyamatok kezelése a UNIX-ban Operációs rendszerek Folyamatok kezelése a UNIX-ban Folyamatok a UNIX-ban A folyamat: multiprogramozott operációs rendszer alapfogalma - absztrakt fogalom. A gyakorlati kép: egy program végrehajtása és

Részletesebben

Operációs rendszerek. Az NT folyamatok kezelése

Operációs rendszerek. Az NT folyamatok kezelése Operációs rendszerek Az NT folyamatok kezelése Folyamatok logikai felépítése A folyamat modell: egy adott program kódját végrehajtó szál(ak)ból és, a szál(ak) által lefoglalt erőforrásokból állnak. Folyamatok

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Komponens és rendszer integráció

Autóipari beágyazott rendszerek. Komponens és rendszer integráció Autóipari beágyazott rendszerek és rendszer integráció 1 Magas szintű fejlesztési folyamat SW architektúra modellezés Modell (VFB) Magas szintű modellezés komponensek portok interfészek adattípusok meghatározása

Részletesebben

Nem biztos, hogy mindenhol helytáll, helyenként hiányos, de az eddigi kérdések össze vannak gyűjtve őszi félév első zhval bezárólag.

Nem biztos, hogy mindenhol helytáll, helyenként hiányos, de az eddigi kérdések össze vannak gyűjtve őszi félév első zhval bezárólag. Nem biztos, hogy mindenhol helytáll, helyenként hiányos, de az eddigi kérdések össze vannak gyűjtve. 2013 őszi félév első zhval bezárólag. 1. Mi az operációs rendszer kernel módja és a felhasználói módja

Részletesebben

Máté: Assembly programozás

Máté: Assembly programozás Dr. Máté Eörs docens Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Árpád tér 2. II. em. 213 6196, 54-6196 (6396, 54-6396) http://www.inf.u-szeged.hu/~mate Tantárgy leírás: http://www.inf.u-szeged.hu/oktatas/kurzusleirasok/

Részletesebben

találhatók. A memória-szervezési modell mondja meg azt, hogy miként

találhatók. A memória-szervezési modell mondja meg azt, hogy miként Memória címzési módok Egy program futása során (legyen szó a program vezérléséről vagy adatkezelésről) a program utasításai illetve egy utasítás argumentumai a memóriában találhatók. A memória-szervezési

Részletesebben

Párhuzamos programozási platformok

Párhuzamos programozási platformok Párhuzamos programozási platformok Parallel számítógép részei Hardver Több processzor Több memória Kapcsolatot biztosító hálózat Rendszer szoftver Párhuzamos operációs rendszer Konkurenciát biztosító programozási

Részletesebben

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb Input és Output 1 Bevitel-Kivitel Eddig a számítógép agyáról volt szó Processzusok, memória, stb Szükség van eszközökre Adat bevitel és kivitel a számitógépből, -be Perifériák 2 Perifériákcsoportosításá,

Részletesebben

Számítógépek felépítése, alapfogalmak

Számítógépek felépítése, alapfogalmak 2. előadás Számítógépek felépítése, alapfogalmak Lovas Szilárd, Krankovits Melinda SZE MTK MSZT kmelinda@sze.hu B607 szoba Nem reprezentatív felmérés kinek van ilyen számítógépe? 2 Nem reprezentatív felmérés

Részletesebben

5-6. ea Created by mrjrm & Pogácsa, frissítette: Félix

5-6. ea Created by mrjrm & Pogácsa, frissítette: Félix 2. Adattípusonként különböző regisztertér Célja: az adatfeldolgozás gyorsítása - különös tekintettel a lebegőpontos adatábrázolásra. Szorzás esetén karakterisztika összeadódik, mantissza összeszorzódik.

Részletesebben

11. Gyakorlat. Az operációs rendszer szintje

11. Gyakorlat. Az operációs rendszer szintje 11. Gyakorlat Az operációs rendszer szintje Az operációs rendszer szintű utasítások az alkalmazói programozók rendelkezésére álló teljes utasításkészletet jelentik. Tartalmazzák majdnem az összes ISA-szintű

Részletesebben

Operációs rendszerek. UNIX fájlrendszer

Operációs rendszerek. UNIX fájlrendszer Operációs rendszerek UNIX fájlrendszer UNIX fájlrendszer Alapegység: a file, amelyet byte-folyamként kezel. Soros (szekvenciális) elérés. Transzparens (átlátszó) file-szerkezet. Link-ek (kapcsolatok) létrehozásának

Részletesebben

Szegmentálás. Memória kezelési stratégia mely a felhasználó nézőpontját támogatja Például:

Szegmentálás. Memória kezelési stratégia mely a felhasználó nézőpontját támogatja Például: Szegmentálás 1 Szegmentálás Memória kezelési stratégia mely a felhasználó nézőpontját támogatja Például: Egy program szegmensekből áll Mindegyik szegmens külön címtér Egy eljárás nullás címen kezdődik

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás: 2011. 09. 08. 1 A tantárggyal kapcsolatos adminisztratív kérdésekkel Micskei Zoltánt keressétek. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Erősen buzzword-fertőzött terület, manapság mindent szeretnek

Részletesebben

Bevezetés az informatikába

Bevezetés az informatikába Bevezetés az informatikába 3. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Matematikus BSc - I. félév / 2008 / Budapest Dr.

Részletesebben

386 processzor címzés

386 processzor címzés 386 processzor címzés 0 31 0 31 Báziscím + Offset cím Szegmens regiszter 0 15 16 31 Bázis cím 0..15 Határbitek 0..15 32 39 40 41 44 47 Bázis cím 24..31 G B/D Határbitek 16..1 48 49 50 51 52 54 55 56 63

Részletesebben

Digitális rendszerek. Utasításarchitektúra szintje

Digitális rendszerek. Utasításarchitektúra szintje Digitális rendszerek Utasításarchitektúra szintje Utasításarchitektúra Jellemzők Mikroarchitektúra és az operációs rendszer közötti réteg Eredetileg ez jelent meg először Sokszor az assembly nyelvvel keverik

Részletesebben

Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat

Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat 1 2 3 Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat XT: 83. CPU ugyanaz, nagyobb RAM, elsőként jelent

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás: 2012. 09. 06. 1 A tantárggyal kapcsolatos adminisztratív kérdésekkel Micskei Zoltánt keressétek. 2 3 4 5 6 7 8 9 Forrás: Gartner Hype Cycle for Virtualization, 2010, http://premierit.intel.com/docs/doc-5768

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II.

Hálózati operációs rendszerek II. Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Web-es felügyelet, DNS/DHCP szerver, mentési alrendszer 1 Web-es felügyelet Netware Web Manager HTTPS protokollon keresztül pl.: https://fs1.xy.hu:2200

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

SQLServer. Probléma megoldás

SQLServer. Probléma megoldás SQLServer 9. téma Teljesítmény elemzés Probléma megoldás Az adatbázis életében nem ritka kisérő a hibák, teljesítmény problémák jelenléte A probléma megoldáshoz használható útmutatók: - ismerni kell a

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

Operációs rendszerek. Az Executive és a kernel Policy és mechanizmusok szeparálása Executive: policy - objektum kezelés Kernel: mechanizmusok:

Operációs rendszerek. Az Executive és a kernel Policy és mechanizmusok szeparálása Executive: policy - objektum kezelés Kernel: mechanizmusok: Operációs rendszerek MS Windows NT (2000) folyamatok Az Executive és a kernel Policy és mechanizmusok szeparálása Executive: policy - objektum kezelés Kernel: mechanizmusok: szálak ütemezése végrehajtásra

Részletesebben

Egyirányban láncolt lista

Egyirányban láncolt lista Egyirányban láncolt lista A tárhely (listaelem) az adatelem értékén kívül egy mutatót tartalmaz, amely a következő listaelem címét tartalmazza. A láncolt lista első elemének címét egy, a láncszerkezeten

Részletesebben

Operandus típusok Bevezetés: Az utasítás-feldolgozás menete

Operandus típusok Bevezetés: Az utasítás-feldolgozás menete Operandus típusok Bevezetés: Az utasítás-feldolgozás menete Egy gépi kódú utasítás általános formája: MK Címrész MK = műveleti kód Mit? Mivel? Az utasítás-feldolgozás általános folyamatábrája: Megszakítás?

Részletesebben

Matematikai és Informatikai Intézet. 4. Folyamatok

Matematikai és Informatikai Intézet. 4. Folyamatok 4. Folyamatok A folyamat (processzus) fogalma Folyamat ütemezés (scheduling) Folyamatokon végzett "mûveletek" Folyamatok együttmûködése, kooperációja Szálak (thread) Folyamatok közötti kommunikáció 49

Részletesebben

9. Virtuális memória kezelés

9. Virtuális memória kezelés 9. Virtuális memória kezelés Háttér Igény szerinti (kényszer) lapozás A kényszer lapozás teljesítménye Laphelyettesítési algoritmusok Frame-k allokálása Vergôdés (csapkodás, thrashing) Kényszer szegmentálás

Részletesebben

Párhuzamos programozási platformok

Párhuzamos programozási platformok Párhuzamos programozási platformok Parallel számítógép részei Hardver Több processzor Több memória Kapcsolatot biztosító hálózat Rendszer szoftver Párhuzamos operációs rendszer Konkurenciát biztosító programozási

Részletesebben

Operációs Rendszerek II.

Operációs Rendszerek II. Operációs Rendszerek II. Második előadás Első verzió: 2004/2005. I. szemeszter Ez a verzió: 2009/2010. II. szemeszter Visszatekintés Visszatekintés Operációs rendszer a számítógép hardver elemei és az

Részletesebben

Számítógép Architektúrák

Számítógép Architektúrák A virtuális memória Horváth Gábor 2016. március 30. Budapest docens BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék ghorvath@hit.bme.hu Virtuális tárkezelés Motiváció: Multitaszking környezet Taszkok

Részletesebben

Uniprogramozás. várakozás. várakozás. Program A. Idő. A programnak várakoznia kell az I/Outasítások végrehajtására mielőtt továbbfuthatna

Uniprogramozás. várakozás. várakozás. Program A. Idő. A programnak várakoznia kell az I/Outasítások végrehajtására mielőtt továbbfuthatna Processzusok 1 Uniprogramozás Program A futás várakozás futás várakozás Idő A programnak várakoznia kell az I/Outasítások végrehajtására mielőtt továbbfuthatna 2 Multiprogramozás Program A futás vár futás

Részletesebben

6. Tárkezelés. Operációs rendszerek. Bevezetés. 6.1. A program címeinek kötése. A címleképzés. A címek kötésének lehetőségei

6. Tárkezelés. Operációs rendszerek. Bevezetés. 6.1. A program címeinek kötése. A címleképzés. A címek kötésének lehetőségei 6. Tárkezelés Oerációs rendszerek 6. Tárkezelés Simon Gyul Bevezetés A rogrm címeinek kötése Társzervezési elvek Egy- és többrtíciós rendszerek Szegmens- és lszervezés Felhsznált irodlom: Kóczy-Kondorosi

Részletesebben

12. Másodlagos tár szerkezet

12. Másodlagos tár szerkezet 12. Másodlagos tár szerkezet Diszk felépítés Diszk ütemezés Diszk kezelés Swap (csere) terület kezelés Diszk megbízhatóság Stabil-tár implementáció 71 Diszk felépítés Logikailag a diszk blokkokból képezett

Részletesebben

Operációs Rendszerek II. 4. előadás

Operációs Rendszerek II. 4. előadás Operációs Rendszerek II. 4. előadás Valós idejű ütemezés (általános célú OS-ek esetén) Egyre inkább a figyelem középpontjába kerülő problémakör Ebben az esetben a végrehajtás sikere nem csak a végeredményen,

Részletesebben

Operációs rendszerek 1. 8. előadás Multiprogramozott operációs rendszerek

Operációs rendszerek 1. 8. előadás Multiprogramozott operációs rendszerek Operációs rendszerek 1. 8. előadás Multiprogramozott operációs rendszerek Soós Sándor Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai és Gazdasági Intézet E-mail: soossandor@inf.nyme.hu 2011.

Részletesebben

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2. Témakörök 1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig ( a kommunikáció fejlődése napjainkig) 2. Szedjük szét a számítógépet 1. ( a hardver architektúra elemei) 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

Részletesebben

Bevezetés a számítástechnikába

Bevezetés a számítástechnikába Bevezetés a számítástechnikába Megszakítások Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010. november 9. Bevezetés Megszakítások

Részletesebben

Operációs Rendszerek II. Első verzió: 2009/2010. I. szemeszter Ez a verzió: 2009/2010. II. szemeszter

Operációs Rendszerek II. Első verzió: 2009/2010. I. szemeszter Ez a verzió: 2009/2010. II. szemeszter Operációs Rendszerek II. Első verzió: 2009/2010. I. szemeszter Ez a verzió: 2009/2010. II. szemeszter 1 Mai témák ZFS NTFS 2 ZFS Új koncepció, nem továbbgondolás Pooled storage modell Minden művelet copy-on-write

Részletesebben

Informatika szigorlat 21-es tétel: Operációs rendszerek. Operációs rendszerek feladatai

Informatika szigorlat 21-es tétel: Operációs rendszerek. Operációs rendszerek feladatai Informatika szigorlat 21-es tétel: Operációs rendszerek Operációs rendszerek feladatai Egy operációs rendszer két, alapjaiban különböző feladatot hajt végre. Először is az operációs rendszer egy kiterjesztett

Részletesebben

8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: tervezés, implementáció, modern megoldások

8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: tervezés, implementáció, modern megoldások 8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3rd Edition, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley

Részletesebben

file:///d:/okt/ad/jegyzet/ad1/b+fa.html

file:///d:/okt/ad/jegyzet/ad1/b+fa.html 1 / 5 2016. 11. 30. 12:58 B+ fák CSci 340: Database & Web systems Home Syllabus Readings Assignments Tests Links Computer Science Hendrix College Az alábbiakban Dr. Carl Burch B+-trees című Internetes

Részletesebben

Számítógép architektúra

Számítógép architektúra Budapesti Műszaki Főiskola Regionális Oktatási és Innovációs Központ Székesfehérvár Számítógép architektúra Dr. Seebauer Márta főiskolai tanár seebauer.marta@roik.bmf.hu Irodalmi források Cserny L.: Számítógépek

Részletesebben

8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: tervezés, implementáció, modern megoldások

8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: tervezés, implementáció, modern megoldások 8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3rd Edition, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley

Részletesebben

Virtuális memóriakezelés Védelem. Memória védelem. Intel x68. Izsó Tamás október 18. Izsó Tamás Memória védelem/ 1

Virtuális memóriakezelés Védelem. Memória védelem. Intel x68. Izsó Tamás október 18. Izsó Tamás Memória védelem/ 1 Memória védelem Intel x68 Izsó Tamás 213. október 18. Izsó Tamás Memória védelem/ 1 Section 1 Virtuális memóriakezelés Izsó Tamás Memória védelem/ 2 Operációs rendszer hardver szintű támogatása Hardver

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output 1 Input/Output 1. I/O műveletek hardveres háttere 2. I/O műveletek szoftveres háttere 3. Diszkek (lemezek) ------------------------------------------------ 4. Órák, Szöveges terminálok 5. GUI - Graphical

Részletesebben

Előadás_#12. Előadás_12-1 -

Előadás_#12. Előadás_12-1 - Előadás_#12. 1. Az NT alapú rendszerek memóriakezelése A Windows feladatkezelő (a Teljesítmény fülön) információt ad a memória állapotáról (is) a felhasználó számára a következők szerint. A Fizikai memória

Részletesebben

OOP. #6 (VMT és DMT) v :33:00. Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj.

OOP. #6 (VMT és DMT) v :33:00. Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj. OOP #6 (VMT és DMT) v1.0 2003.03.07. 19:33:00 Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj. e-mail: aroan@ektf.hu web: http://aries.ektf.hu/~aroan OOP OOP_06-1 - E jegyzet másolata

Részletesebben

Operációs rendszerek II. jegyzet

Operációs rendszerek II. jegyzet Operációs rendszerek II. jegyzet Bringye Zsolt tanár úr fóliái alapján Operációs rendszer: A számítógép hardver elemei és az (alkalmazói) programok közötti szoftver réteg, amely biztosítja a hardver komponensek

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

2017/12/16 21:33 1/7 Hardver alapok

2017/12/16 21:33 1/7 Hardver alapok 2017/12/16 21:33 1/7 Hardver alapok < Hardver Hardver alapok Szerző: Sallai András Copyright Sallai András, 2011, 2013, 2014 Licenc: GNU Free Documentation License 1.3 Web: http://szit.hu Bevezetés A számítógépet

Részletesebben

Számítógép-rendszerek fontos jellemzői (Hardver és Szoftver):

Számítógép-rendszerek fontos jellemzői (Hardver és Szoftver): B Motiváció B Motiváció Számítógép-rendszerek fontos jellemzői (Hardver és Szoftver): Helyesség Felhasználóbarátság Hatékonyság Modern számítógép-rendszerek: Egyértelmű hatékonyság (például hálózati hatékonyság)

Részletesebben

A 32 bites x86-os architektúra regiszterei

A 32 bites x86-os architektúra regiszterei Memória címzési módok Jelen nayagrészben az Intel x86-os architektúrára alapuló 32 bites processzorok programozását tekintjük. Egy program futása során (legyen szó a program vezérléséről vagy adatkezelésről)

Részletesebben

Az assembly nyelv sor-orientált nyelv, tehát minden sorba pontosan egy utasítás kerül. Egy sor mezőkből áll a következőképpen:

Az assembly nyelv sor-orientált nyelv, tehát minden sorba pontosan egy utasítás kerül. Egy sor mezőkből áll a következőképpen: Informatika szigorlat 16-os tétel: Az assembly nyelvek tulajdonságai és fordítása Az assembly nyelv tulajdonképpen a gépi kód szimbolikus megfelelője, azért jött létre, hogy könnyebben lehessen programozni

Részletesebben

Az interrupt Benesóczky Zoltán 2004

Az interrupt Benesóczky Zoltán 2004 Az interrupt Benesóczky Zoltán 2004 1 Az interrupt (program megszakítás) órajel generátor cím busz környezet RESET áramkör CPU ROM RAM PERIF. adat busz vezérlõ busz A periféria kezelés során információt

Részletesebben

Számítógép Architektúrák

Számítógép Architektúrák Multiprocesszoros rendszerek Horváth Gábor 2015. május 19. Budapest docens BME Híradástechnikai Tanszék ghorvath@hit.bme.hu Párhuzamosság formái A párhuzamosság milyen formáit ismerjük? Bit szintű párhuzamosság

Részletesebben

A Számítógépek felépítése, mőködési módjai

A Számítógépek felépítése, mőködési módjai Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Kovács Endre tud. Mts. A Számítógépek felépítése, mőködési módjai Mikroprocesszoros Rendszerek Felépítése Buszrendszer CPU OPERATÍV TÁR µ processzor

Részletesebben

Informatika 1 2. el adás: Operációs rendszerek

Informatika 1 2. el adás: Operációs rendszerek Informatika 1 2. el adás: Kovács Kristóf prezentációjának felhasználásával Budapesti M szaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2015-09-15 A tárgy felépítése 1 Hardver 2 Absztrakt gépek 3 4 Adatok bels ábrázolása

Részletesebben

Informatikai rendszerek alapjai (Informatika I.)

Informatikai rendszerek alapjai (Informatika I.) Informatikai rendszerek alapjai (Informatika I.) NGB_SZ003_1 Lovas Szilárd, Krankovits Melinda SZE MTK MSZT kmelinda@sze.hu B607 szoba 4. Előadás Operációs rendszer fogalma, funkciói Operációs rendszerek

Részletesebben

Erdő generálása a BVEPreproc programmal

Erdő generálása a BVEPreproc programmal Erdő generálása a BVEPreproc programmal Első lépés, hogy elkészítjük a falevél objektumot. Ezeket fogjuk rárakni a faág objektumokra, majd jön a fatörzs... Ez csak vicc volt. Elkészítjük/összeollózzuk

Részletesebben

6.2. TMS320C64x és TMS320C67xx DSP használata

6.2. TMS320C64x és TMS320C67xx DSP használata 6.2. TMS320C64x és TMS320C67xx DSP használata 6.2.1. bemutatása TI Davinci DM6446 EVM rövid A Davinci DM6446 EVM az alábbi fő hardver paraméterekkel rendelkezik: 1db ARM 9 CPU (ARM926EJ) 1db C64x DSP 4MB

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Operációs rendszerek? Szükségünk van operációs rendszerre? NEM, mert mi az alkalmazással szeretnénk játszani dolgozni, azért használjuk a számítógépet. IGEN, mert nélküle a számitógépünk csak egy halom

Részletesebben

Számítógépek felépítése, alapfogalmak

Számítógépek felépítése, alapfogalmak 2. előadás Számítógépek felépítése, alapfogalmak Lovas Szilárd SZE MTK MSZT lovas.szilard@sze.hu B607 szoba Nem reprezentatív felmérés kinek van ilyen számítógépe? Nem reprezentatív felmérés kinek van

Részletesebben

Alternatív processz állapot és statisztika lekérdezési módszer a Linux kernelben

Alternatív processz állapot és statisztika lekérdezési módszer a Linux kernelben Alternatív processz állapot és statisztika lekérdezési módszer a Linux kernelben 2011. október 13. Az alapprobléma A processzek állapotát gyakran le kell kérdezni. Az ehhez használatos eszközök: ps top

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. HÁTTÉRTÁRAK

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. HÁTTÉRTÁRAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. HÁTTÉRTÁRAK HÁTTÉRTÁRAK PARTÍCIÓK PARTÍCIÓK A MÁGNESLEMEZES TÁROLÁS ALAPELEMEI A lemezt sávokra és szektorokra osztjuk fel. CLUSTER SÁV A szektor a legkisebb tárolási egység, mérete

Részletesebben

Informatika 1 4. előadás: Operációs rendszerek

Informatika 1 4. előadás: Operációs rendszerek Informatika 1 4. előadás: Wettl Ferenc és Kovács Kristóf prezentációjának felhasználásával Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2017-09-26 BIOS (Basic Input/Output System) Mi van az operációs

Részletesebben

Memória és perifériák virtualizációja. Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/

Memória és perifériák virtualizációja. Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/ Memória és perifériák virtualizációja Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/ Emlékeztető: A három virtualizációs lehetőség Virtualizáció

Részletesebben

Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve. Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba

Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve. Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba Ügyviteli rendszerek hatékony fejlesztése Magic Xpa-val mobilos funkciókkal kiegészítve Oktatók: Fülöp József, Smohai Ferenc, Nagy Csaba Programozás alapjai Ha egy adott adattáblára Ctrl + G t nyomunk,

Részletesebben