A FŐPÁSZTORI VIZITÁCIÓ LEBONYOLÍTÁSA ÉS TAPASZTALATAI AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI FŐEGYHÁZMEGYÉBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A FŐPÁSZTORI VIZITÁCIÓ LEBONYOLÍTÁSA ÉS TAPASZTALATAI AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI FŐEGYHÁZMEGYÉBEN"

Átírás

1 BLANCKENSTEIN MIKLÓS A FŐPÁSZTORI VIZITÁCIÓ LEBONYOLÍTÁSA ÉS TAPASZTALATAI AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI FŐEGYHÁZMEGYÉBEN Előzmények A rendszerváltás után az Esztergomi Főegyházmegye Főpásztora Paskai László bíboros, prímás, érsek úr tanácsadó testületet hozott létre, melynek meghatározó személyisége volt Erdő Péter teológiai tanár. Az volt a feladat, hogy tegyenek javaslatot az egyházi élet újjáépítésére, mivel visszanyertük a külső szabadságot. Az a) terv lényege főegyházmegyei vizitáció volt. Erre több évet kell szánni, és a tapasztalatok összegzése után lehet tervet készíteni. A b) terv szerint rövid helyzettisztázás után egyházmegyei szinódust érdemes tartani, amelynek gyümölcse a cselekvési program. Ennek célja a lelkipásztori terv, amelyre ötéves cselekvési program építhető. A Főpásztor az utóbbit választotta. Az Egyházmegye határának módosítása miatt az előkészítés egy évről két évre nőtt. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye zsinata 1994 júliusában ülésezett; Paskai bíboros úr október 8-án írta alá a dokumentumot, és január 1-jével léptek életbe a rendelkezések. A december 7-én a nyugdíjazás folytán megüresedett esztergomi székbe a Szentatya Erdő Péter székesfehérvári segédpüspököt nevezte ki. Az új Főpásztor 2010 januárjában hirdette meg a vizitációs programot. A hivatalos befejezésre 2014 decemberében került sor. Általános irányelvek 1. A püspökök lelkipásztori szolgálatáról szóló direktórium irányelvei A Püspöki Kongregáció február 22-én kiadott Apostolorum successores kezdetű direktóriuma a püspök kánoni látogatásáról a következőket rendeli: A pasztorális látogatás természete. A püspök köteles egyházmegyéjét minden évben részben vagy egészben meglátogatni oly módon, hogy legalább minden öt évben meglátogassa az egész egyházmegyét, személyesen, vagy ha törvényesen akadályozva van ebben, koadjutor püspöke, segédpüspöke, általános vagy püspöki helynöke, vagy más áldozópap útján. 2 A pasztorális látogatás azoknak az évszázadok tapasztalatával megerősített formáknak az egyike, amelyekben a püspök személyes kapcsolatot tart a papsággal és Isten népe többi tagjával. Alkalom ez az Evangélium munkásai energiáinak megerő- 1 A direktórium külön kötetben jelent meg CONGREGARZIONE PER I VESCOVI: Direttorio per il ministero pastorale dei vescovi Apostolorum successores, Città del Vaticano, CIC 396. k. 1..

2 sítésére, dicséretükre, bátorításukra és vigasztalásukra, de alkalom arra is, hogy minden hívőt felhívjunk saját keresztény életének megújítására és az intenzívebb apostoli tevékenységre. A látogatás lehetővé teszi a püspök számára, hogy értékelje a lelkipásztori szolgálatra rendelt struktúrák és eszközök hatékonyságát, számot vessen az evangelizáció munkájának körülményeivel és nehézségeivel, hogy így jobban meghatározhassa a szerves lelkipásztori tevékenység prioritásait és eszközeit. A lelkipásztori látogatás ezért apostoli tevékenység, melyet a püspöknek lelkipásztori szeretettel kell végeznie, és amely őt konkrétan is úgy jeleníti meg, mint a részegyház egységének látható elvét és alapját. 3 A közösségek és az intézmények számára, amelyek a püspököt fogadják, a látogatás kegyelmi esemény, mely bizonyos mértékig azt az egészen különleges látogatást tükrözi, amellyel lelkünk Legfőbb Pásztora (1Pt 5,4) és Őrzője (vö. 1Pt 2,25), Jézus Krisztus, meglátogatta és megváltotta az ő népét (vö. Lk 1,68). 4 A lelkipásztori látogatás azokra a személyekre, katolikus intézményekre, dolgokra és szent helyekre irányul, akik, illetve amelyek az egyházmegye területén vannak, 5 beleértve az önálló monostorokat és az egyházmegyei jogú szerzetesintézmények házait is, és szem előtt tartva a látogatás végrehajtására vonatkozó korlátozásokat, melyeket a kánoni jogszabály a pápai jogú szerzetesintézmények templomaival és kápolnáival kapcsolatban tartalmaz A plébániák lelkipásztori látogatásának végzési módja. A plébániák látogatása során a püspök az idő és a hely adta lehetőségek szerint igyekezzék a következő cselekményeket elvégezni: a) szentmise végzése és Isten igéjének prédikálása; b) a bérmálás szentségének ünnepélyes kiszolgáltatása, lehetőleg szentmise keretében; c) találkozás a plébánossal és a többi klerikussal, akik a plébánián segítenek; d) találkozás a pasztorális tanáccsal, vagy ha az nem létezik, azokkal a hívőkkel (klerikusokkal, szerzetesekkel, az apostoli élet társaságainak tagjaival és világiakkal), akik a különböző apostoli tevékenységekben együttműködnek, továbbá a hívők társulásaival; e) találkozás a (plébániai) gazdasági tanáccsal; f) találkozás a gyerekekkel és a fiatalokkal, akik a hitoktatásban részesülnek; g) az iskolák és a többi olyan katolikus művek és intézmények meglátogatása, melyek a plébániától függnek; h) a lehetőség adta keretek között a plébánia néhány betegének meglátogatása. 3 Vö. LG Vö. II. JÁNOS PÁL, Szinódus utáni apostoli buzdítás Pastores gregis, október 16.; magyarul: II. János Pál megnyilatkozásai, Budapest, 2005, II, , nr CIC 397. k. 1. ; 259. k. 2. (a szeminárium látogatásának gyakoriságáról); 305. k. 1. (az egyesületek látogatásáról); 683. k. 1. (a szerzetesek műveinek látogatásáról); 806. k. (a katolikus iskolák látogatásáról). 6 CIC 397. k. 2., 615. k., 628. k. 2., 637. k. és 683. k.

3 A püspök más módokat is választhat arra, hogy jelen legyen a hívek között, figyelembe véve a helyi szokásokat, és az apostoli szempontokat: a fiatalokkal például találkozhat kulturális vagy sportrendezvények alkalmával, találkozhat a munkásokkal, hogy társaságukban legyen és párbeszédet folytasson velük, stb. A látogatás során végül nem szabad elmulasztani a plébánia vagyonkezelésének és fenntartásának vizsgálatát sem: meg kell vizsgálni a szent helyeket, a liturgikus felszereléseket, a plébániai könyveket és a többi javakat. Ennek a feladatnak bizonyos vonatkozásait azonban az esperesekre vagy más alkalmas klerikusokra is lehet hagyni, 7 a látogatást megelőző vagy követő napokon, hogy a püspök a látogatás idejét főként a személyes találkozásokra fordíthassa, ahogyan az pásztori tisztségéhez illik A lelkipásztori látogatás előkészítése. A lelkipásztori látogatást megfelelő idővel előre kell eltervezni. A látogatás megkívánja, hogy a híveket kellően felkészítsék konferenciák és prédikációk sorozatával, melyek az Egyház természetével, a hierarchikus közösséggel és a püspöki tisztséggel, és más hasonló kérdésekkel kapcsolatos témákról szólnak. Ki lehet adni kisebb műveket is, és a tömegtájékoztatás más eszközeit is lehet használni (ennek érdekében). Az apostoli és a lelki szempont hangsúlyozása végett a látogatást megelőzheti egy népmiszsziós sorozat is, 9 melynek el kell érnie minden társadalmi kategóriát és minden embert, azokat is, akik a vallás gyakorlásától távol vannak. A püspöknek kellően fel is kell készülnie a látogatás lefolytatására, előzetesen informálódnia kell a plébánia társadalmi, vallási helyzetéről: ezek az adatok hasznosak lehetnek számára és az érintett egyházmegyei hivatalok számára, hogy a valósághoz hű képet alkossanak a közösségek állapotáról, és megfelelő intézkedéseket hozhassanak A püspök magatartása a látogatás során. A látogatás során, mint szolgálatának minden területén, a püspöknek egyszerűen és szeretetre méltóan kell viselkednie. Példát kell adnia vallásosságból, szeretetből és szegénységből: vagyis mindazokból az erényekből, amelyek az ítélőképességgel együtt az Egyház pásztorát jellemzik. A püspök tartsa a lelkipásztori látogatást szinte püspöki kormányzása lelkének, lelki jelenléte kiterjesztésének hívei körében. 10 Jézusnak, a Jó Pásztornak példáját követve a püspök a hívek előtt ne keresett szavakkal (1Kor 2,1), sem a hatékonyság hivalkodó mutogatásával jelenjen meg, hanem jellemezze alázat, jóság, érdeklődjön az egyes személyek iránt, tudja meghallgatni őket, és igyekezzék azon, hogy megértsék őt. A látogatás során a püspök ügyeljen arra, hogy ne terheljék meg felesleges költségekkel a plébániát vagy a híveket. 11 Ez azonban nem akadályozza az egyszerű ünnepi megnyilvánulásokat, melyek természetes következményei a keresztény örömnek, és kifejezik a Főpásztor iránti szeretetet és tiszteletet CIC 555. k Vö. II. JÁNOS PÁL, Pastores gregis, nr CIC 770. k. 10 Vö. II. JÁNOS PÁL, Pastores gregis, nr Vö. CIC 398. k.

4 224. A látogatás lezárása. A plébániákon végzett lelkipásztori látogatás megtörténtével célszerű, hogy a püspök olyan okmányt szerkesszen, amely tanúsítja a látogatás elvégzését minden egyes plébánia számára, megemlékezik a lefolytatott látogatásról, értékeli a lelkipásztori erőfeszítéseket, és meghatározza azokat a pontokat, amelyek a közösség odaadó tevékenységének erősítéséhez szükségesek, és tartalmazza az istentiszteletre szánt épületek, a lelkipásztori művek és esetleg más pasztorális intézmények állapotának bemutatását. 2. Az esperesi látogatás szempontjai Mivel Főegyházmegyénkben a főpásztori látogatás általában részletekben és az esperes útján történik, ezért a Főegyházmegyei Hivatalban évenként összegyűlnek az esperesi látogatások jegyzőkönyvei. Ezek fontos kiindulópontot jelenthetnek a készülő, személyes püspöki látogatás számára. Egyrészt lehetővé teszik az előzmények áttekintését, másrészt az esperesi látogatás szempontjainak jegyzéke és jegyzőkönyvmintája alapul szolgálhat a püspöki látogatás részletesebb szempontrendszerének és formanyomtatványának kidolgozásához. A kérdőív töltőtollal töltendő ki. Amennyiben valamely kérdés megválaszolására a rendelkezésre álló hely nem elegendő, úgy a válasz a kérdés sorszámának megadásával külön lapon folytatható. Lebonyolítás évi I. körlevél melléklete: a főpásztori vizitáció meghirdetése: Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Felelős Lelkipásztorainak Székhelyükön 598-1/2010 Budapest, január 2. Főtisztelendő Plébános Úr! Minthogy a Papi Szenátusban, az esperes urakkal folytatott megbeszélésen és a Pasztorális Tanács legutóbbi ülésén már részletesen ismertettük a személyes főpásztori látogatás tervét egyházmegyénkben, ebben a levelünkben ígéretünkhöz híven néhány teendőt szeretnénk megjelölni, amelyek a Plébános urakra és mutatis mutandis a többi felelős lelkipásztorokra is vonatkoznak. Mellékletben jelen levelünkhöz csatoljuk a lelkipásztori látogatások tervezett időrendjét. Ebben a táblázatban önálló időpontokkal csupán a plébániák és a kváziplébániák (önálló anyakönyvezéssel rendelkező, gyakorlatilag plébániai jogállású lelkészségek) szerepelnek. A többi lelkészségek, kápolna- és templomigazgatóságok meglátogatására az adott területen működő plébánia látogatásának keretében kerül sor. Azt kérjük a Főtisztelendő Plébános uraktól, hogy tanulmányozzák a csatolt időrendet, és ha szükségét látják, február 15-ig szíveskedjenek közölni a Főegyház-

5 megyei Hivatallal, ha a következő, mintegy hároméves periódusban különleges esemény, jubileum vagy egyéb komoly ok miatt más, konkrétan megjelölendő időpontot kérnek, illetve ha a látogatásnak az eredetileg kijelölt időpontban való megtartása elháríthatatlan akadályba ütközik. Az Apostoli Szentszék irányelvei szerint a lelkipásztori látogatásnak ki kell terjednie a plébánia területén lévő más katolikus templomokra, kápolnákra, egyházi intézményekre, alkalmat kell biztosítani a plébánián működő szerzetesek, munkacsoportok, lelkiségi mozgalmak képviselőivel való valamilyen találkozásra, a betegek meglátogatására, továbbá ünnepélyes, közös liturgiára, amelyen lehetőleg a bérmálás szentsége is kerüljön kiszolgáltatásra. Ezért fontos előre képet alkotnunk a kb. 2-3 napot kitöltő látogatás során tervezhető programokról. Ugyanakkor a plébánia helyzetének előzetes megismeréséhez is szükségünk van számos adatra és információra. Ezért arra kérjük a Főtisztelendő Plébános urakat, hogy a látogatás tervezett időpontja előtt legkésőbb egy hónappal szíveskedjenek kb. 2 5 gépelt oldal terjedelmű, előzetes lelkipásztori jelentést küldeni a Főegyházmegyei Hivatalnak a látogatás előkészítésére. Ebben a beszámolóban a szentségkiszolgáltatás és a hitélet főbb adatai, a hitoktatás, a liturgikus (ennek keretében egyházi ének és zene) és közösségi élet, az utóbbi években tartott plébániai missziók, a betegellátás és a szociális munka alakulásán kívül a területen lévő intézményekről, közösségekről, azokról a helyekről, amelyeknek a meglátogatása javasolt, szíveskedjenek konkrét említést tenni. Ugyancsak fontos lenne a folyamatban lévő, vagy a közelmúltban elvégzett, illetve a közeljövőben tervezett építési és tatarozási munkákról is összefoglalót adni. Hasznos lehetne említést tenni az esetleges plébániai újságról, kiadványról, illetve a helyi médiával és a helyi társadalommal kialakult kapcsolatról. Nem képezi az előzetes lelkipásztori jelentés tárgyát a részletes vizitációs kérdések megválaszolása. Azok pontjaira majd a látogatás során térünk ki. Az előkészülethez azonban hasznos, ha a Zsinati Könyv oldalán szereplő kérdésekre előkészítjük az anyagot. Ezek a kérdések egyébként az éves esperesi látogatás alapját képezik. A személyes főpásztori látogatás kérdései ezektől némileg el fognak térni, de nagy vonalakban mégis ezt a témakört követik. Így lehetőség van a főbb kérdésekre vonatkozó adatok előkészítésére. Az Oltártestvérekkel való egyéni, személyes beszélgetésre, amint azt főpásztori szolgálatom kezdetén is megtettem, a tervezett látogatások alkalmával is szeretettel állok rendelkezésre. Az Új Esztendőre Isten bőséges áldását kérem Főtisztelendőségednek, munkatársainak és az egész rábízott hívő közösségnek. Kérem Krisztust, a Jó Pásztort, hogy kísérje kegyelmével közös lelkipásztori erőfeszítéseinket. Őszinte nagyrabecsüléssel és főpásztori szeretettel: Erdő Péter bíboros, prímás, érsek

6 2014. X. körlevél: Hálaadás a főpásztori vizitáció lezárásáért 2010 februárjában az Esztergom-Belvárosi Szent Péter és Pál Plébánián kezdtem meg és ez év december 21-én a Budapest-Pestszenterzsébet-Kossuthfalvai Szent Lajos Plébánián és a Budapest-Pestszenterzsébet-Kakastói Szent Antal Lelkészségen tartandó vizitációval fejeződik be a főpásztori vizitációk sora. A közösségekben tett látogatások alkalmával a lelkipásztori élet számtalan szépségével, örömével és nehézségével találkoztam. Megtapasztaltam a lelkipásztorok hűségét és szorgalmát, a hívek odaadását és segítőkészségét, a világi szervezetek és a hittől távolabb állók készségét és nyitottságát. Hálát adok Istennek ezekért a személyes találkozásokért, amelyek kegyelem forrásaivá váltak számomra és reményem szerint mindannyiunk számára erőt adtak hivatásunk megéléséhez, szolgálatunk további végzéséhez. Az értékes adatokon túl munkatársaim és a magam számára is megrendítő tapasztalat volt látni, hogy hányféle módon lehet eredményes és áldott a lelkipásztorok munkája, hányféleképpen lehet jó hívő közösség egy plébánia. Az azonban mindenütt feltűnő volt, hogy ahol a papok őszinte meggyőződéssel vallják az Egyház hitének gazdagságát, hisznek a saját küldetésükben és a rájuk bízottak üdvösségéért akarnak élni, vagyis nagylelkűen vállalják a szolgálatot, ott az emberek ezt megérzik, segítőkész együttműködéssel támogatják papjukat, felelősséget éreznek egymásért és az egész plébánia működéséért. Ha mindez így van, akkor mindegy, hogy a plébános idős vagy fiatal, ereje teljében van, vagy akár kevésbé szilárd az egészsége, a kegyelem láthatóan működik. Plébániai közösségeink többségében vannak családokból álló csoportok, és ez nagyszerű fejlemény. Az is fontos felismerés, hogy a plébániák missziós közösségek, amelyeknek küldetése, mondanivalója van a környező világ, a vallásukat nem gyakorló, sőt a hittől távol álló emberek felé. A Városmisszió értékeit és hatásait ma is tapasztaljuk. A lelki fejlődés útján örömmel haladunk tovább. Ennek elősegítésére hivatott az a részletes kiértékelés és lelkipásztori tervezés, amely a vizitációs anyag áttekintésével kezdetét vette. Adja Isten, hogy Krisztus örömhírének hirdetői legyünk. Hitet, reményt és szeretetet sugározzunk a világba.

7 Értékelés Nagy mennyiségű adat keletkezett. Ezeket a Pasztorális Szakterület munkatársa összesítette, így az az igényeknek megfelelően részleteiben is elérhető. A kérdőív részben menet közben módosult, illetve értelemszerűen eltérő a plébániák és a templomigazgatóságok tekintetében. A folyamatban részt vevők tevékenységének összegzése: Budapest Vidék Erdő Péter % Székely János % Cserháti Ferenc % Süllei László % Kovács Zoltán % Snell György % Monostori László % % Első vizitáció Esztergom-Belváros Utolsó vizitáció Pestszenterzsébet-Kossuthfalva A kérdőív tartalomjegyzéke Mellékelendő iratok Egyéb előkészítendő iratok I. A templom (kápolna, misézőhely) a) Tulajdonjogi helyzet b) A templom méretei c) Harangok, harangozás d) Biztosítás e) Kárpótlás f) Az Oltáriszentség biztonságos őrizete g) A templom nyitva tartása és biztonsága h) Szent olajok i) Ereklyék, képek, szobrok j) Szent ruhák és liturgikus tárgyak k) Oltárok, ambók l) Papi szék, presbitérium m) Gyóntatószékek n) Padok o) Orgona, harmónium p) Perselyek q) Keresztelőkút r) Sekrestye s) Akusztika t) Világítás u) Fűtés, szellőzés v) Takarítás, díszítés w) Hittantermek x) Urnatemető y) A toronyban elhelyezett berendezések z) Hirdetések, sajtótermékek terjesztése aa) Templomgondnok ab) Tűzrendészeti előírások ac) Egyéb szakrális ingatlanok ad) Különálló kápolnák

8 II. Az istentisztelet a) Szentmisék rendje b) Szentségimádás c) Szentbeszéd d) Igeliturgia e) Világi áldoztatók f) Áhítatok, imádságok, körmenetek, zarándoklatok g) Temetések h) Az egyházzenei élet III. A szentségek kiszolgáltatása a) Keresztség b) Bűnbánat szentsége c) Oltáriszentség kiszolgáltatása és a szentmisék d) Betegek szentsége e) Bérmálás f) Házasság IV. A hit továbbadása és a közösségi élet a) Hitoktatás b) Képviselőtestület, gondnokság c) Plébániai csoportok, összejövetelek d) Ministránsok és hivatásgondozás e) Kórházak, szociális otthonok, börtönök V. A plébánia épülete és vagyoni helyzete a) Általános adatok b) A plébániaépület c) Az épület lakhatósága d) Egyéb egyházi épületek e) Más, plébániai tulajdonban lévő épületek f) Egyházi intézmények a plébánia területén g) Iroda h) Az anyakönyvezés kezdete i) Nyilvántartások j) A plébániai levéltár k) A plébániai könyvtár állapota l) A plébánia tulajdonát képező egyéb ingatlanok m) Alapítványok n) A plébánia bevételei o) Plébániai pénztár p) Alkalmazottak q) Bélyegzők VI. Lelkipásztorok és munkatársaik a) A plébános b) A káplán c) A kisegítő lelkész d) Az állandó diakónus e) Világi munkatársak VII. Szerzetesrendek, katolikus iskolák, katolikus intézmények a területen VIII. A hívek a) Hitélet b) Erkölcsi állapot c) Nem katolikus közösségek a plébánia területén d) Családi élet e) Média, sajtó és közélet Összesen a plébániákra 668 kérdés vonatkozik, a kápolnákra, templomigazgatóságokra pedig 225 kérdés.

9 A fontosabb kérdésekre adott válaszok összegzése I. A templom, hittanterem, urnatemető, sajtóapostolság A plébániatemplomok közül 12 állami tulajdonban van. A használat szempontjából ez semmilyen korlátozást nem jelent. A templomépületek stílus tekintetében döntően a barokk jegyeit hordozzák. Találunk a modern, az eklektika, a klasszicizmus stílusirányzataiban létrejött épületeket és neo-változatokat is. A Főegyházmegye 157 plébániatemplomából 26 szorul nagyobb felújításra és 74 kisebb javításra. A templomaink nagy része felszentelt, 29 esetben csak megáldás történt, 21 felszenteléséről nem található dokumentum. Titulus tekintetében a legtöbb templomunk a Szűzanya tiszteletéhez kötődik, leggyakoribb titulus még: Szent István (13), Szent Mihály (8), Jézus Szíve (8), Szent József (6), Szent László (6). A templomszentelés évfordulóját 68 templomban ünneplik. 29 esetben a búcsút is ekkor tartják, a többi helyen a titulust tekintik búcsúnapnak. Templomainkban az ülőhelyek száma átlagosan között van. De van olyan templom is, ahol ez a szám eléri a 700, illetve 800-at. Az állóhelyek száma nehezen becsülhető. A legnagyobb befogadó kapacitása a budapesti (Szent István), illetve az esztergomi Bazilikának van. Vidéken általában reggel és délben harangoznak. Budapesten az este 7 órai harangozás is általánosnak mondható. Vasár- és ünnepnapokon szinte mindenütt megkondul a szentmisére hívó harang. Templomainkat teljes körben biztosították. Egyházmegyénkben összesen 14 plébánia kapott kártalanítást államosított ingatlan fejében. Hét helyszínen a folyamat még nem zárult le. A tabernákulumok kialakítása mindenütt megfelel az előírásoknak, és örökmécs jelzi az Oltáriszentséget. Vidéken napközben 22 templom zárva van, ez Budapesten csak néhány helyen szokásos. A templomok döntő többségében van belső rács vagy üvegajtó, hogy a hívek napközben betérhessenek imádkozni. Budapesten 35 helyen szervezték meg a napközbeni templomőrzést, ami az esetek felében a templom nyitvatartását is lehetővé teszi. Ezt vagy személyes őrzéssel, vagy kamerával oldották meg. Legalább egy rögzített persely majdnem minden templomban van, a számuk egyes helyeken a 10-et is eléri. Ismertebb gyűjtési célok esetenként vagy folyamatosan: karitász, virágdíszítés, templom- vagy orgonafelújítás, papnevelés, templomfűtés, zenei szolgálat, Mária Rádió, karácsonyi betlehem, illetve húsvéti Szent Sír. 15 plébános jelezte, hogy gyakoriak a perselyfeltörések vagy próbálkozások. A vizitációt megelőző években helyen volt betöréses perselyfosztogatás, és sajnos nem ritka a hajléktalanok által okozott piszkítás a templomban vagy annak közelében.

10 A szent olajokat a sekrestyében őrzik, 15 helyen a templomban. Ereklye a főoltárokban szinte mindenütt van. Ez jellemző a mellékoltárokra is, de találunk: keresztben, szoborban, illetve sekrestyében, plébánián őrizetteket is. Búcsúkiváltsága 7 templomnak van a Főegyházmegyében: A pilisborosjenői, az únyi, a bp.-pasaréti, a bp.-törökőri plébániáknak, a bp.-máriaremetei bazilikának, a bp.-belvárosi és bp.-vári főplébániáknak. Az esztergomi Bazilika Bakóczkápolnája is rendelkezik búcsúkiváltsággal. Mindenütt van szembemiséző oltár, sok helyen fából készült és mozgatható. Legtöbb templomban egy vagy több mellékoltár is található. Öt templom kivételével van ambó is. Külön gyóntatószék 21 templomban nincs, 32-ben alakítottak ki gyóntatóhelyiséget, ebből 22 térdeplővel, rács nélkül van felszerelve. Három vagy annál több gyóntatószék 18 helyen van. Működő orgona vagy harmónium néhány kivételtől eltekintve, mindenütt van. Keresztelőkút 24 templomban nincs. Hangerősítőket a hatavanas évektől kezdve használnak, 2000-re a templomok kétharmada korszerűsítette a rendszert. A templomok világítása döntő részben megfelelő, mindössze öt helyszínről jelezték, hogy korszerűsítésre lenne szükség. Valamilyen fűtés 7 templom kivételével mindenütt található. Ez azonban nem mindig elegendő, vagy keveset van bekapcsolva. Sokféle megoldással találkozunk, 10 helyen téli kápolnát használnak a hidegebb időben. A plébániák kétharmada jelezte, hogy önkéntesek vállalják vagy segítik a takarítási és díszítési munkákat.

11 Hittantermek szinte mindenütt vannak, ez vagy a templom oratóriuma, vagy a plébánia egyik fűthető helyisége. Általában főt tudnak befogadni. Sok helyen a tanácsterem, illetve a hittanterem ugyanazt az objektumot jelenti. Urnatemető vagy kripta 63 plébánia fenntartásában található. Sok eladatlan urnahely van még. Az urnafülkék számának további növelésére 17 helyen van lehetőség. Hirdetőtáblával, faliújsággal minden templom rendelkezik. Hetente vagy alkalomszerűen frissítik a tartalmat. Katolikus sajtótermékeket és kegytárgyakat a sekrestyében vagy az előtérben árusítanak, több helyen becsületpersellyel találkozunk. Akadálymentesítést mozgássérültek számára 80 helyszínen már kialakították, kb. 60 helyszínen még nincs megoldva, több helyen nincs is rá szükség. Egyházi temető vidéken 21, Budapesten egy található. Ezekben 16 helyen ravatalozó is van és 4 helyen kápolna. Közterületi kálváriák, keresztek, szobrok és szentképek: Budapesten 43, vidéken pedig 36 plébánia területén található. Döntő részben felújították őket, és folyamatosan javítják a rongálásokat. II. Istentisztelet Vasárnapi szentmisék Összesített adatok szerint Főegyházmegyénkben vasárnaponként 350 szentmisét mutatnak be az atyák. A kápolnák gyakorlatát hozzáadva kb. 400-ra tehetjük a bemutatott szentmisék számát. A legtöbb a hét szentmise egy helyen és 39 az egy

12 szentmisés templom. Ezek között minden variáció megtalálható. A kápolnák és templomigazgatóságokra az 1-3 szentmise a jellemző. A látogatottság tekintetében egy átlagos vasárnapon kb fő jelenik meg templomainkban ben Főegyházmegyénk területén ember lakott. Amennyiben 50%-osnak tekintjük a katolikus arányt, úgy a vasárnapi miselátogatás nagyjából 8 10%-os főnél többen 20 templomban vesznek részt a szentmisén. Legtöbben (kb fő) a Bosnyák téren. Szentségimádás mindenütt van havi rendszerességgel, illetve nem kevés templomban hetenként, vagy bizonyos alkalmakkor. Igény van rá. Állandó szentségimádás Budapesten két templomban van: az Örökimádás-templomban és Szent István-bazilika mellékkápolnájában. Szentbeszéd vasárnaponként mindenütt van. Bizonyos helyeken évente többször franciául, németül, angolul, spanyolul, olaszul és szlovén nyelven. Vélhetőleg más nyelveken is van, de a visszajelzésekben ez nem szerepel. Hétköznapokon is lehet szentbeszédet hallgatni a templomok 80%-ában. Igeliturgiára Budapesten egyes hétköznapokon és esetenként, vidéken hétköznapokon rendszeresen kerül sor, ahol azt a paphiány indokolja. Az igeliturgiát végzők teológiai végzettséggel rendelkeznek. Világi áldoztatók a nagyobb plébániákon szinte mindenütt vannak. A visszajelzések alapján 253 fő világi áldoztató működik, közülük 77 fő kórházba, illetve szociális otthonba is bejár. Áhítatok, imádságok, körmenetek, zarándoklatok tartása mindenütt magától értetődő. Lelkiségekhez, mozgalmakhoz tartozó csoportok (Alpha, Shalom, Új Jeruzsálem, Emmausz, Emmánuel, Új Aratás, Családok Jézusban, Szent Egyed, Neokatekumenátus, Jézus Szíve Közösség, Cursillo, Comunione e Liberazione, Fokoláre stb.) Budapesten 39 helyszínen rendelkeznek plébániai kötődéssel, vidéken csak egy helyszín jelzett. Bűnbánati liturgiát egyéni szentgyónás előkészítésére, de nem ahelyett több templomban is végeznek, leginkább Adventben és Nagyböjtben, elsőáldozás, bérmálás és betegek kenete felvételekor. Elsőpénteki lelkipásztori beteglátogatás 20 hely kivételével mindenütt van. Temetések. A Főegyházmegye területén 2014-ben an hunytak el. Katolikus temetés kerekítve 6800 fő. A teljes lakosság 32%-át katolikus szertartás szerint temetik el. Amennyiben a lakosság 50%-át tekintjük római katolikusnak, úgy 65%-a temetkezik katolikus módra. Valószínű, hogy az arány ennél magasabb, mivel a fővárosi lakosok egy része vidéken kerül végső nyughelyre. Egyházzenei élet. 120 helyen van főállású kántor, 25 templomban önkéntesek végzik a zenei szolgálatot. Ének és zene a liturgiákon hétvégén mindig jellemző,

13 jelentősebb helyszíneken hétköznap esti szentmiséken is van zenei szolgálat. Budapesten a hívek kevésbé, vidéken aktívabban bekapcsolódnak a közös éneklésbe. III. A szentségek kiszolgáltatása Keresztelés. A 2014-es évben egyházmegyénk területén gyermek született, ebből 5500 számára kérték a keresztséget, így a katolikus elköteleződésű családok 65%-a kérte gyermeke számára. Ezenfelül évente jelentős számban keresztelnek nagyobb gyermekeket és felnőtteket is. Magánháznál általában nem történik keresztelés, életveszély esetén koraszülött osztályokon azonban esetenként igen. A plébániákon jellemzően 1-3 alkalommal tartanak keresztelésre felkészítő beszélgetést. Ez nem szokott problémát jelenteni. Bérmálás. Nem támasztanak nehezítő feltételeket a bérmáláshoz. Előkészítő oktatást mindenütt tartanak. Átlagosan a templomokban 2-3 évente kerítenek sort rá, a létszám 10 és 40 között mozog. Elsőáldozás. A gyermekeket általában 7 9 év körül engedik elsőáldozásra. Mindenhol speciális hitoktatásban részesülnek. A legtöbb helyen évenként között van a létszám, de Budán 7 helyszínen, Pesten pedig 2 helyen 40 fő fölött van átlagban az elsőáldozók száma. A legtöbb elsőáldozót (80 és 100 között) Zugló- Bosnyák tér, Szentimreváros és Szentendre jelezte.

14 Betegek szentsége. Évente szinte minden templomban meghirdetik a közös szentségkiszolgáltatást. A kórház-pasztorációnak része, de az egyedi meghívások miatt statisztikailag nem követhető. A temetési anyakönyvek adatainál jóval magasabb a tényleges kiszolgáltatási arány. A temetést bejelentő rokonok sokszor nincsenek tisztában a helyzettel. Bűnbánat szentsége. Azokban a templomokban, ahol egy pap van szolgálatban, akkor van vasárnaponként a szentmisék előtt gyóntatás, ha a szentmisék között van erre idő. Ezeken a helyeken gyakori a péntek délutáni gyónási lehetőség, illetve az adventi és nagyböjti triduumok, lelkinapok alkalmainak szervezése. Ahol legalább két pap van, ott általában vasárnaponként a szentmisék alatt is lehet gyónni. A hétköznapi szentmise alatti gyóntatás jellemzően visszaszorult. Fontos szerepet töltenek be a szerzetesek által működtetett templomok a maguk szolgálatával. A Szent István-bazilikában a misék alatti és a napközben végzett magyar és más nyelvű gyóntatás jelentős. Házasság ben egyházmegyénk területén 8180 polgári házasságkötés történt. A katolikus házasságkötések száma A katolikus részarány 18%. Amennyiben 50%-ra becsüljük a katolikus részarányt, úgy a katolikusok 36%-a kötött egyházi házasságot is. Értelemszerűen együttélésekről nincs adat. Szociológusok becslése szerint a tartós együttéléseknek több mint a fele nem köt polgári házasságot, és így vélelmezhetjük, hogy egyházit sem.

15 IV. A hit továbbadása és a közösségi élet Hitoktatás. A templomokban, az ahhoz tartozó helyiségekben, vagy a plébánián heti rendszerességgel hitoktatás, katekézis, bibliaóra gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek szinte mindenütt van. A csoportok száma 3 és 11 között mozog. A plébániákon jellemzően a papok végzik az oktatást, kisebb számban a világiak. A csoportlétszám átlagosan 5-20 fő. A katolikus gyermekek és fiatalok jelentős része jár katolikus fenntartású oktatási intézménybe és ezért a plébániai rendszerbe nem, vagy alig kapcsolódik be. Világi hitoktató 19 plébánia kivételével mindenütt van. A visszajelzéseket összeadva kb plébániai, illetve iskolai hittancsoportot tarthatunk számon. Diákmiséket Budapesten 78, vidéken 25 helyen tartanak. A plébániák egyharmada szervez egy- és többnapos zarándoklatokat. Képviselő-testület a templomok 94%-ában alakult. A tagok száma között mozog. A plébániák 90%-a jelezte, hogy szerveznek mikulásműsort, betlehemezést, farsangi programokat. Fiatal és idősebb házaspárok részére a plébániák 80%-án van valamilyen bekapcsolódási lehetőség. Az Egyházmegye területén a nagyobb plébániákon van ifjúsági csoport. A vidéki területeken az ifjúság munka vagy tanulás miatt nincs otthon, csak a hétvégéken. Az ifjúságon a évnél idősebb korosztályt értjük. Pozitív megfigyelések: Majdnem minden plébániának van alkalmas helyszíne az ifjúság befogadására, közösségi összejövetelekre.

16 Ahol van ifjúság, ott általában van ifjúsági szentmise is. Több helyen lelkiségi, mozgalmi ifjúsági csoportok is vannak pl. Regnum, cserkészet, Antióchia stb. Több plébánia jelezte, hogy az idősebbek is részt vesznek a fiatalokkal való foglalkozásban. Ahol ifjúság van, ott nyári tábor, zarándoklat is erősíti a közösséget. Jellemző a fiatalok közös részvétele az ifjúsági találkozókon, pl. Nagymaros, Egerszalók. Főleg vidéken a plébániák igyekeznek alkalmas időt találni a fiatalok összefogására és a helyi kapcsolatok erősítésére. Negatív megfigyelések: A legtöbb válasz szűkszavú és nem utal a tényleges helyzetre. Nem mindenütt jó a kapcsolat a lelkiséghez tartozó csoport és a plébánia között. Több pap jelezte, hogy kudarcot vallott az ifjúság összefogásával, és nem bízik sikeres kezdeményezésben. Ministránsok. Főegyházmegyénkből 2600 ministráns szolgálatáról kaptunk visszajelzést. A legnagyobb közösség eléri a 70 főt. 35 plébánián csak fiúk ministrálnak, 114 helyen a lányok is szolgálnak. 58 helyen van ministránsfoglalkozás, a többi helyen csak az újak betanítása, illetve próba a nagyobb szertartások előtt. 50 plébánia jelezte, hogy a csoportot pap vezeti, 61 helyen van világi vezető is. 9 plébánia jelezte, hogy lányvezetőjük is van, jellemzően mindenütt egyegy kisebb csoporttal lehet találkozni.

17 Kórház, szociális otthon 97 plébánia területén található. Nagy részükben folyik lelkipásztori gondoskodás. Ennek módjára a válaszadók nem tértek ki. V. A plébánia épülete és vagyoni helyzete 23 plébános részéről érkezett jelzés, hogy a plébánia épület felújításra szorul, 18 pedig részleges javítást igényel.

18 116 helyen a könyvelést számítógépen végzik. 57 plébániához kötődik valamilyen alapítvány. Működési támogatást kap 15 plébánia (érsekségtől, önkormányzattól, alapítványtól). A plébániák közül 101-nek van valamilyen alkalmazottja (pl. kántor, sekrestyés, takarító, irodista). VII. Szerzetesrendek, katolikus iskolák, katolikus intézmények a területen Szerzetesházat 34 plébánia területén lehet találni. A plébániák területén egyházi oktatási, nevelési, szociális, kulturális intézmény 51 van. Intézményfenntartó: Főegyházmegye 15, Szerzetesközösség 32, MKPK 2, Egyházi Szeretetszolgálat 2. Négy plébániához kötődik börtön vagy ehhez hasonló intézmény. A lelkipásztori szolgálatot hivatalos megbízással végzi munkatárs. VIII. A hívek Családpasztoráció. A plébániákon a jegyesfelkészítés esetében a hangsúly a személyességen van. Az oktatást többnyire a plébánia papjai végzik. E téren a plébániák között nincs együttműködés. A plébánia területén házasságon kívüli tartós kapcsolatban lévők számát a kevés válaszoló 50%-ra vagy annál magasabbra becsülte. A csak tartós együttélés okaként az alábbiakat említik:

19 sodródnak a korszellemmel, döntésképtelenség, volt egyházi házassága, elvált, nem tartják bűnnek, anyagi megfontolásból, lakásprobléma miatt, elköteleződés hiánya (leggyakoribb), vallástalanok, éretlenül megkötött előző házasság, felületes erkölcsi és hitismeret, családjuktól kapott rossz példa, a média negatív hatása. Mit tesz a plébánia a rendezés érdekében? családos közösségek szervezése; felvilágosítás, beszélgetések; prédikációban beszélünk erről; tájékoztatás a házasságrendezés lehetőségeiről; kereszteléskor ajánlás; az ifjúság hitoktatása, nevelése. A keresztelést kérő szülők majdnem fele nem él szentségi házasságban. Média Eltérő rendszerességgel frissített honlapja van 108 plébániának. Rendszeresen ad ki újságot, hírlevelet 64 plébánia, alkalmanként pedig 3. Záró gondolatok A Főpásztor és munkatársai széles körű rálátást szereztek Egyházmegyénk életéről. A meglátogatottak az alábbiakban gazdagodtak: a pincétől a padlásig rendbe tették a plébániát, a plébánosok és munkatársaik alaposan átgondolták a közösség életét, és erről számot is adtak, külön érték, hogy hangsúlyos volt az egyházi és világi intézményekkel való kapcsolat, a Főpásztorral vagy munkatársaival való találkozás örömet és megerősítést jelentett az érintetteknek. Általános a vélemény, hogy ezt valahogy folytatni kellene, jelentős adatmennyiség keletkezett, amely a Főpásztor számára komoly érték az Egyházmegye további vezetéséhez.

20 Főpásztori kánoni vizitációk rendje február február március 4 6. március 7 8. március március április április május 2 5. május 16. május június június , 20. augusztus Esztergom-Belvárosi Szt. Péter és Pál Pl. Esztergom-(Ferences) Tig. (Szt. Anna) Fogadalmi (Szűz Mária bemutatása) Kig. Esztergomi Szt. Anna Pl. Esztergom-Vári Nagyboldogasszony és Szt. Adalbert Főszékesegyházi Főpl. Bakócz K. (Gyümölcsoltó Boldogasszony) Dömösi Szt. István Király Pl. Pilismaróti Szt. Lőrinc Pl. Esztergom-Szentgyörgymezei Szt. György Pl. Esztergom-Víziváros Esztergom-Kertvárosi Szt. István Király Pl. Dorogi Szt. Borbála Pl. Keresztelő Szt. János Pl. Visegrád Szentolvasó Királynője Pl. Kisoroszi Nyergesújfalui Szt. Mihály Pl. Bajóti Szt. Simon és Juda Pl. Péliföldszentkereszt (Szt. Kereszt) Tig. Mogyorósbányai Szűz Mária Neve Pl. Bp.-Rákoscsabai Nepomuki Szt. János Főplébánia Bajnai Szt. Adalbert Pl. Szomori Szt. Mihály Pl. Gyarmatpuszta (Szt. Móric és társai vért.) Gyermely (Szt. István Király) Süttői Szt. Lipót Pl. Piszkei Sarlós Boldogasszony Pl. Lábatlan (Szt. István) Tardosi Szt. Mária Magdolna Pl. Tarjáni Krisztus Király Pl. Héregi Szt. László Pl. Bp.-Újpest-Káposztásmegyeri Szentháromság Pl.

21 szeptember szeptember 24., október 8 9. október október október november 5 7. november november december 3 5. december Bp.-Szentendrei úti Kövi Szűz Mária Pl. Bp.-Angyalföldi Szt. Mihály Pl. Bp.-Rákosligeti Magyarok Nagyasszonya Pl. Bp.-Árpádföldi Szt. Anna Pl. Bp.-Cinkotai Mária Magdolna Pl. Sárisápi Szt. Imre Pl. Annavölgyi Szt. Borbála L. Nagysápi Szentháromság Pl. Dági Aleandriai Szt. Katalin Pl. Bp.-Szentistvánvárosi Szt. István Bazilika Pl. Szt. Ágoston Kig. Bp.-Külső-Kőbányai Szt. Család Pl. Csolnoki Nepomuki Szt. János Pl. Pilisszentléleki Szentlélek Pl. Rákóczi-telep Pilisszentkereszti Szt. Kereszt Pl. Bp.-Országúti Szt. István Vértanú Pl. Kapisztrán Szt. János Tig. és Rendház, Rózsadombi Krisztus Király Tig. Dorogi Szt. József Pl. Tokodaltárói Szt. Borbála Pl. Tokod-Üveggyári Szt. Margit Kig február 11. február Dunabogdányi Nepomuki Szt. János Pl. Leányfalui Szt. Anna Pl. március március 18. március Ürömi Szt. György Vértanú Pl. Pilisborosjenői Szt. Vid és a 14 Segítő Szt. Pl. Pilisszentlászlói Szt. László Pl. Szentendre-Izbégi Szt. András Pl.

22 április 1 3. április 8 9. május 13., 15. május 20., 22. május 27., 29. június 3 5. augusztus szeptember 3 4. szeptember október 7 8. október október november 4 5. november november december 3 4. december Tahitótfalui Szt. István Király Pl. Pócsmegyer-Surányitelep Szigetmonostori Szentháromság Pl. Piliscsévi Kisboldogasszony Pl. Leányvári Árpád-házi Szt. Erzsébet Pl. Hivatásőrző Ház, Rehabilitációs Otthon Pomázi Szt. István Király Pl. Csobánkai Szt. Anna Pl. Szentendrei Keresztelő Szt. János Pl. Bp.-Újlaki Sarlós Boldogasszony Pl. Császárfürdői Szt. István Király Kig., Margitszigeti Szt. Mihály Kig. Bp.-Kispesti Nagyboldogasszony Főpl. Bp.-Újpesti Egek Királynője Főpl. Újpest Jézus Szíve Tig. Kesztölci Római Szt. Kelemen Pl. Bp.-Újpest-Kertvárosi Szt. István Pl. Bp.-Tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya Pl. Bp.-Középsőferencvárosi Páli Szt. Vince Pl. Kaníziusz Szt. Péter Tig., Örökimádás Tig. Bp.-Kőbányai Szt. László Pl. Kőbánya Pongrác úti Föltámadott Krisztus Tig. Bp.-Óbuda-Hegyvidéki Szentháromság Pl. Csúcshegyi Szeplőtelen Szűz Mária K., Farkastoroki Szt. Donát K., Kiscelli Szt. Vér Kálvária K., Külső Bécsi úti K. Táti Mindenszentek Pl. Tokodi Szt. Márton Pl. Bp.-VI. Szt. Család Pl. Szt. Család K. Bp.-Újpest-Megyeri Krisztus Király Pl. Bp.-i Regnum Marianum Pl.

23 2012 február 3 4. február március 2 3. március március április Bp.-Farkasréti Mindenszentek Pl. Bp.-Csillaghegyi Jézus Szíve Pl. Bp.-Városmajori Jézus Szíve Pl. Szt. János kórház K. Bp.-i Katolikus Kórházlelkészség Bp.-Újpesti Szt. József Pl. Máriahalmi Szt. János Apostol Pl. Epöli Keresztelő Szt. János L Únyi Szent Mihály Pl. Bp.-Rákoskeresztúri Szt. Kereszt Felmagasztalása Pl. május május június 1 2. október 6. november 7. november november Bp. Baross Gábor-telepi Jézus Szíve Pl. Bp.-Budafok-Belvárosi Szt. Lipót Pl. Bp.-Pestújhelyi Keresztelő Szt. János Pl. Bp.-Kelenvölgyi Szentháromság Pl. Bp.-Alsóvízivárosi Árpád-házi Szt. Erzsébet Pl. Bp.-Pünkösdfürdői Boldog Özséb Pl. Bp.-Albertfalvi Szt. Mihály Pl. november 30. december 2. Bp.-Pestszenterzsébeti Szt. Erzsébet Főpl. december 7 9. december december február február Bp.-Józsefvárosi Szt. József Pl. Bp.-Pasaréti Páduai Szt. Antal Pl. Országos Korányi Kórház Szt. József K. Bp.-Törökőri Lisieux-i Kis Szt. Teréz Pl. Kőbánya- MÁV-telepi Kisboldogasszony Tig Bp.-Kőbányai Szt. György Pl. Bp.-Vörösmarty utcai Oltáriszentség Pl.

24 március 1 3. április április április április 30. május 1. május 3 4. május május május 31. június 1. június 7 8. Bp.-Óbudai Szt. Péter és Pál Főplébánia Óbudai Jó Pásztor Tig., Óbudai Segítő Szűz Mária Kig. (Szaléziak), Óbudai Szt. József Tig. Bp.-Angyalföldi Szt. László Pl. Bp.-Külsőferencvárosi Szt. Kereszt Pl. Bp.-Rákoscsaba-Újtelepi Szt. Erzsébet Pl. Bp.-Pestszentlőrinci Árpád-házi Szt. Margit Pl. Bp.-Pestszentlőrinc-Csákyligeti Szt. József Pl. Bp.-Pestszentlőrinc-Szemeretelepi Szt. István Király Pl. Bp.-Újpalotai Boldog Salkaházi Sára Pl. Bp.-Erzsébetvárosi Árpád-házi Szt. Erzsébet Pl. Bp.-Sashalmi Krisztus Király Pl. Bp.-Tabáni Alexandriai Szt. Katalin Pl. Sziklatemplom június Bp.-i Jó Pásztor L. szeptember szeptember szeptember október 4 6. október október október október 25., 27. november 3 5. Bp.-Budatétényi Szt. István Király Pl. Budakalász-Szentistvántelepi Szt. István Pl. Budakalászi Szt. Kereszt Felmagasztalása Pl. Bp.-Rákosszentmihályi Szt. Mihály Pl. Bp.-Remetekertvárosi Szentlélek Pl. Bp.-Pestszentlőrinci Szt. László Pl. Bp.-Thököly úti Rózsafüzér Királynője Pl. Bp.-Zuglói Páduai Szt. Antal Pl. Bp.-Felsővízivárosi Szt. Anna Pl. Szt. Ferenc Sebei Tig. Budapest Német Nyelvű Hívek Szt. Erzsébetről nevezett Személyi Pl. Bp.-Szentimrevárosi Szt. Imre Pl.

25 november november november Nagykovácsi Nagyboldogasszony Pl. Adyliget (Szt. István Király) Bp.-Békásmegyer-Ófalui Szt. József Pl. Bp.-Külsőangyalföldi Mária Keresztények Segítsége Pl. november 29. december 1. Bp.-Zugligeti Szt. Család Pl. Ferenchalmi Szűz Mária és Nepomuki Szt. János K., Jézus Szíve K., Assisi Szt. Ferenc Kórházkápolna november 29. december 1. Bp.-Nagytétényi Nagyboldogasszony Pl. december 6 8. Bp.-Felsőkrisztinavárosi Keresztelő Szt. János Pl február 7 8. február 7 9. február február 28. március 2. március 8 9. március március március március március április Kisboldogasszony Bazilika Máriaremete Pl. Bp.-i Szt. Rókus Pl. Bp.-Gazdagréti Szt. Angyalok Pl. Bp.-XIII. kerületi Árpád-házi Szt. Margit Lehel tér Pl. Bp.-Rákoshegyi Lisieux-i Szt. Teréz Pl. Bp.-Istenhegyi Szt. László Pl. Bp.-Rákospalota-Kertvárosi Szt. Margit Pl. Bp.-Kelenföldi Szt. Gellért Pl. Szt. Szabina L. és Szt. Benedek Tanulmányi Ház Bp.-Belvárosi Nagyboldogasszony Főpl. Belvárosi Ferences Tig., Belvárosi Szt. Anna Tig., Belvárosi Szt. Mihály Tig., Egyetemi, Kisboldogasszony Tig., Piarista (Kalazanci Szt. József) K. Bp.-Terézvárosi Szt. Teréz Pl. Bp.-Pestszentimrei Szt. Imre Pl.

26 április május 1. május május május május június június június 21. június szeptember szeptember október 3 5. október október október október október 31. november 2. november 7 9. november 8 9. november Bp.-Soroksár-Újtelepi Szt. István Király Pl. Bp.-Kispest-Wekerle-telepi Szt. József Pl. Bp.-i Szt. Rita Pl. Bp.-Soroksári Nagyboldogasszony Főpl. Bp.-Pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve Főpl. Bp.-Pestszentlőrinc-Erzsébettelepi Szt. Erzsébet Pl. Szt. József K. Bp.-Ferencvárosi Assisi Szt. Ferenc Főpl. Bp.-Rómaifürdői Karácsonyi Kis Jézus Pl. Bp.-i Béke Királynője Pl. Bp.-i Örmény Személyi Pl. Bp.-Széphalmi Jézus Szíve Pl. Bp.-Pesthidegkút-Ófalui Sarlós Boldogasszony Pl. Bp.-Vizafogói Szt. Márton Pl. Kármelhegyi Boldogasszony Tig. (Kármeliták) Bp.-Rákospalotai Magyarok Nagyasszonya Főpl. Bp.-Pestszenterzsébet-Pacsirtatelepi Magyarok Nagyasszonya Pl. Bp.-Mátyásföldi Szt. József Pl. Bp.-Cinkotai Mária Magdolna Pl. Bp.-i Magyar Szentek Pl. Bp.-Kispesti Jézus Szíve Pl. Bp.-Lágymányosi Szt. Adalbert Pl. Bp.-Újpest-Clarisseumi Szt. István Király Pl. Bp.-Herminamező Szentlélek Pl. Hermina Kisboldogasszony Műemlék Kig., Jáki Szt. László Kig. Bp.-Budafok-Felsővárosi Jézus Szíve Pl. Bp.-Vári Nagyboldogasszony Főpl.

27 november november december 5 7. december december 14. Bp.-Rákospalota-MÁV-telepi Jézus Szíve Pl. Bp.-Belsőjózsefvárosi Krisztus Király Pl. Jézus Szíve Tig. Bp.-Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Pl. Bp.-Pestszenterzsébet-Szabótelepi Jézus Szíve Pl. Bp.-i Lengyel személyi Mindenkor Segítő Szűz Mária Pl. december Bp.-Pestszenterzsébet-Kakastói Szt. Antal L. Bp.-Pestszenterzsébet-Kossuthfalvai Szt. Lajos Pl. Istennek legyen hála!

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2014. IX.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2014. IX. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2014. IX. 2538. TEMPLOMSZENTELÉS BUDAPESTEN Örömmel közlöm a Főtisztelendő Paptestvérekkel, hogy a Budapest-Lágymányosi Szent Adalbert Plébánia területén

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2018. JÚLIUS 30. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Szeptember Szentmisék és szertartások rendje közösségi imaéletünk

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2017. DECEMBER 29. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Január Szentmisék és szertartások rendje közösségi imaéletünk

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2018. NOVEMBER 30. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Férfiszövetség, Rózsafüzértársulat és a Keresztény édesanyák

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE V.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE V. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2014. V. 46-34. DIAKÓNUS- ÉS PAPSZENTELÉS Örömmel értesítem a Paptestvéreket és a Híveket, hogy 2014. június 14-én az Esztergomi Bazilikában 10.30-kor

Részletesebben

SZENT ANNA PLÉBÁNIA. Állandó programjaink:

SZENT ANNA PLÉBÁNIA. Állandó programjaink: Munkaterv 2018 1 Állandó programjaink: Mise a Karitászért: minden hónap utolsó keddje 7 órakor Mise a papi, szerzetesi hivatásokért: minden hónap első péntekén 18 órakor Mise a Rózsafüzér-társulatért:

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE III.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE III. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2011. III. 872. sz. BOLDOG MESZLÉNYI ZOL- TÁN VÉRTANÚ PÜSPÖK LITURGI- KUS ÜNNEPE Az idei I. körlevélben megjelent meghívásomat megismételve szeretettel

Részletesebben

Hittan tanmenet 3. osztály

Hittan tanmenet 3. osztály Hittan tanmenet 3. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A Mennyei Atya gyermekei című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák,

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje októberben. Egyházközség

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje októberben. Egyházközség Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Szentmisék és szertartások rendje októberben

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE VIII.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE VIII. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2011. VIII. 11-15. DIAKÓNUS- ÉS PAPSZENTELÉS Örömmel értesítem a Paptestvéreket és a Híveket, hogy 2011. június 18-án az Esztergomi Bazilikában ALMÁSY

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje júniusban

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje júniusban Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Szentmisék és szertartások rendje júniusban

Részletesebben

2. A hitoktatás struktúrája

2. A hitoktatás struktúrája 2. A hitoktatás struktúrája II. A hitoktatás mai helyzetelemzése A Római Katolikus Egyház szervezeti felépítését - struktúráját, mint minden intézmény esetében a szervezet célja határozza meg. A cél a

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje áprilisban

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje áprilisban Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Szentmisék és szertartások rendje áprilisban

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐ

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐ AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐ HATÓSÁG KÖRLEVELE 2012. VI. 46-22. DIAKÓNUS- ÉS PAPSZENTELÉS Örömmel értesítem a Paptestvéreket és a Híveket, hogy 2012. június 18-án az Esztergomi Bazilikában CSEH ZOLTÁN,

Részletesebben

A Körmendi Egyházközség évi tervezett programja

A Körmendi Egyházközség évi tervezett programja A Körmendi Egyházközség 2017. évi tervezett programja Január 3. kedd 18.00 A Karitász csoport összejövetele 5. csütörtök 19.00 Felnőtt katekézis 7. szombat 19.00 A Családcsoport összejövetele 8. vasárnap

Részletesebben

SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI

SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI HÚSVÉTI MISERENDEK 2010. CSONGRÁD MEGYE NAGYOBB TEMPLOMAIBAN SZEGEDI SZÉKESEGYHÁZ SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI Április 1. Nagycsütörtök 10.00 Olajszentelési szentmise, melyet Püspök úr és az egyházmegye papsága

Részletesebben

Bajóti régió Régióvezető: Ferenczi Rudolfné Éva tel: 06-20-823-1680

Bajóti régió Régióvezető: Ferenczi Rudolfné Éva tel: 06-20-823-1680 Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Karitász: Szent Erzsébet Karitász Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ Vezetője Rácz-Marton Tímea tel: 06-1-242-2330. Címük: III. ker Kórház u. 37. Bajóti régió Régióvezető:

Részletesebben

2014. NAGYHETI-HÚSVÉTI SZERTARTÁS- ÉS MISEREND VESZPRÉMBEN

2014. NAGYHETI-HÚSVÉTI SZERTARTÁS- ÉS MISEREND VESZPRÉMBEN 2014. NAGYHETI-HÚSVÉTI SZERTARTÁS- ÉS MISEREND VESZPRÉMBEN Szent Mihály Főplébánia 2014. ÁPRILIS 11. FÁJDALMAS PÉNTEK 18.00 Élő keresztút a Károly templomtól a Bazilikáig 10.30 Érseki szentmise, barkaszentelés,

Részletesebben

A szentgotthárdi Egyházközség programja 2007.

A szentgotthárdi Egyházközség programja 2007. A szentgotthárdi Egyházközség programja 2007. Január Február 6. szombat 9.00 Házáldások 8. hétfő 17.00 Karitász összejövetele 13. szombat 19.30 Egyházközségi farsangi bál 15. hétfő 9.00 Szentségimádás

Részletesebben

ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE VIII.

ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE VIII. ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2003. VIII. 0000. sz. ÉRSEKI PALLIUM ÁTADÁSA A világ minden táját képviselő 40 metropolita érseket a pápa saját nyelvükön köszöntötte. Az olasz, francia,

Részletesebben

Megújult az egyházközségi honlap

Megújult az egyházközségi honlap LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL XIV. évfolyam 3. szám 2014. március Megújult az egyházközségi honlap Amint a templomi hirdetésekben már hírül adtuk, megújult a plébánia honlapja. A

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2019. JANUÁR 31. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Férfiszövetség, Rózsafüzértársulat és a Keresztény édesanyák

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje szeptemberben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje szeptemberben Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Szentmisék és szertartások rendje szeptemberben

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Adventi szombatok. Egyházközség

HÍRLEVÉL. Adventi szombatok. Egyházközség Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Adventi szombatok Az adventi időszak négy hete

Részletesebben

11. rész-ajánlattételi terület Komárom-Esztergom megye

11. rész-ajánlattételi terület Komárom-Esztergom megye e terhek 1 1 PILISCSÉV kül 18 8 43889 16293 2 18 igen 0 6 1 1 0 ESZTERGOMI JÁRÁSI HIVATAL 1 4397 11844 1 1 PILISCSÉV kül 80 32 41627 4288 6 129 igen 0 42 3 2 1 ESZTERGOMI JÁRÁSI HIVATAL 1 8568 83178 1

Részletesebben

A test teológiájától a TESTTEO projektig

A test teológiájától a TESTTEO projektig TESTTEO' 1/20. A test teológiájától a TESTTEO projektig TESTTEO' 2/20. A TEST TEOLÓGIÁJA II. János Pál pápa összegyűjtött audiencia beszédei 1979. szeptember 5. - 1984. november 28. 129 beszéd szexuális

Részletesebben

Érvényes: december 11-től AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK H10.10, H H14.10

Érvényes: december 11-től AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK H10.10, H H14.10 02 Ajka, aut. áll. 01 Almásfüzítő, vá. 02 Almásfüzítő, vá., 7.30 5.00, 8.20 13.20 H10.10 06 Annavölgy, óvoda, 5.15 N 5.40 N11.30 07 Annavölgy, óvoda H 4.40 < 5.30 N12.20 09 Annavölgy, óvoda H 4.35 P 4.45

Részletesebben

A tömegközlekedési járatok változó szolgáltatási és követési idejei

A tömegközlekedési járatok változó szolgáltatási és követési idejei A tömegközlekedési járatok változó szolgáltatási és követési idejei Hév H5 Batthyány tér M Szentendre 20 10 Szentendre Batthyány tér M 23:03 Batthyány tér M Békásmegyer 20 10 Békásmegyer Batthyány tér

Részletesebben

Érvényes: szeptember 1-től AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK H

Érvényes: szeptember 1-től AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK H 02 Ajka, aut. áll. 1 01 Almásfüzítő, vá. 02 Almásfüzítő, vá., 7.30, 8.20 13.20 H10.10, 12.20 06 Annavölgy, óvoda, 5.15 N 5.40 N11.30 07 Annavölgy, óvoda H 4.40 < 5.30 N12.20 09 Annavölgy, óvoda H 4.35

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2012. I. 812. JUBILÁLÓ PAPJAINK 2012-BEN GYÉMÁNTMISÉSEK: DR. FARKAS ATTILA 1952.06.07. KOVÁCS TIBOR 1952.06.07. DR. KERÉNYI LAJOS S.P. 1952.06.22. ARANYMISÉSEK:

Részletesebben

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ O Clemens O Pia O Dulcis Virgo Maria! Család - liturgia A családi imádság egyik célja, hogy a gyermekek természetes módon eljussanak az egész Egyház liturgikus imádságához, a Szentmiséhez

Részletesebben

AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK

AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK Ajka, aut.áll Almásfüzitő, vá. 1 M 7:30 M 8:20 X 10:10 M 12:20 Annavölgy, óvoda 6 M 5:15 Z 5:40 Z 11:30 13:00 M 14:00 + 15:50 M 12:50 O 14:55 M 15:05 X 15:45 19:05 21:05 22:20 Bajna, sz. vend. 10 M 5:15

Részletesebben

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ O Clemens O Pia O Dulcis Virgo Maria! Család - liturgia A családi imádság egyik célja, hogy a gyermekek természetes módon eljussanak az egész Egyház liturgikus imádságához, a Szentmiséhez

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE V.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE V. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2005. V. 11-8. sz. SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÜNNEPE Az idei évben is, augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a budapesti Szent István Bazilika előtti téren

Részletesebben

Intézmények :: Boldog Gizella Általános Iskola és Óvoda (Mohács), Testvérkék Óvoda (Budapest), Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium (Budapest),

Intézmények :: Boldog Gizella Általános Iskola és Óvoda (Mohács), Testvérkék Óvoda (Budapest), Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium (Budapest), Kik a ferencesek? A Ferences Rend 800 éve van jelen a társadalom szolgálatában. Ismert és elismert közösség Magyarországon és világszerte. A Rend elsődleges feladata az evangelizáció, ez ugyanakkor különböző

Részletesebben

Érvényes: október 01-től AUTÓBUSZJÁRATOK ÉRKEZNEK. f19.52

Érvényes: október 01-től AUTÓBUSZJÁRATOK ÉRKEZNEK. f19.52 Ajka, aut. áll. 9.20 Almásfüzítő, vá., 7.14 H 9.24 9.55, 11.24, 15.21 17.50 Annavölgy, óvoda 15.42 N13.52 Bajna, sz. vend. 5.31 H 6.02 6.35 P 6.52 < 7.17 z 7.21 < 7.28, 7.40 H 8.31 9.20 10.27 11.22 12.46

Részletesebben

Az önkéntességtől az aktív állampolgárságig Szakmai szeminárium 2011. szeptember 21.

Az önkéntességtől az aktív állampolgárságig Szakmai szeminárium 2011. szeptember 21. Önkéntesség és tapasztalatok az egyházi ifjúsági szervezetekben Az önkéntességtől az aktív állampolgárságig Szakmai szeminárium 2011. szeptember 21. Gábor Miklós, Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány MKPK Ifjúsági

Részletesebben

A püspöki kar körlevelet tett közzé a hit évének kezdete alkalmából, amelyet október 14-én, vasárnap minden templomban felolvastak.

A püspöki kar körlevelet tett közzé a hit évének kezdete alkalmából, amelyet október 14-én, vasárnap minden templomban felolvastak. Magyar honlap a Hit éve eseményeivel A püspöki kar körlevele a hit évének megnyitójára A püspöki kar körlevelet tett közzé a hit évének kezdete alkalmából, amelyet október 14-én, vasárnap minden templomban

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE IV.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE IV. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2009. IV. 1931. sz. MEGÚJULÁS A PAPSÁG ÉVÉBEN Főtisztelendő Paptestvérek! A papság évében újuljunk meg küldetésünk tudatában és az Örök Főpaphoz fűződő

Részletesebben

6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE

6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE 6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE gyülekezeti (vasárnap délelőtti) istentiszteleten felépítés BEVEZETÉS (BEJELENTÉS, IMÁDSÁG) RÖVID IGEHIRDETÉS HÁZASTÁRSAK MEGÁLDÁSA 67 A házasság megáldásának emlékünnepe

Részletesebben

2014. NAGYHETI-HÚSVÉTI SZERTARTÁS- ÉS MISEREND VESZPRÉMBEN

2014. NAGYHETI-HÚSVÉTI SZERTARTÁS- ÉS MISEREND VESZPRÉMBEN 2014. NAGYHETI-HÚSVÉTI SZERTARTÁS- ÉS MISEREND VESZPRÉMBEN SzentMihályFőplébánia 2014. ÁPRILIS 11. FÁJDALMAS PÉNTEK 18.00 Élő keresztút a Károly templomtól a Bazilikáig 10.30 Érseki szentmise, barkaszentelés,

Részletesebben

TARTALOM BEVEZETÉS A 19. ÉS A 20. SZÁZADI VÁCI EGYHÁZMEGYEI ZSINATOK ÉS PAPI TANÁCSKOZÁSOK TÖRTÉNETÉBE

TARTALOM BEVEZETÉS A 19. ÉS A 20. SZÁZADI VÁCI EGYHÁZMEGYEI ZSINATOK ÉS PAPI TANÁCSKOZÁSOK TÖRTÉNETÉBE Ajánlás (Beer Miklós)... 13 Előszó (Varga Lajos)... 15 BEVEZETÉS A 19. ÉS A 20. SZÁZADI VÁCI EGYHÁZMEGYEI ZSINATOK ÉS PAPI TANÁCSKOZÁSOK TÖRTÉNETÉBE Zsinatok, szinódusok, papi tanácskozások Vácott a 19

Részletesebben

ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE IV.

ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE IV. ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2002. IV. 1412. sz. IMÁDKOZZUNK HIVATÁSOKÉRT Az Egyháznak szüntelenül kérnie kell az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat aratásába; főleg meg kell ismertetnie

Részletesebben

KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F

KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F EgyházAINk HÍRei GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG Örömünkre, a szőlősi templomunk fűtéskorszerűsítésének eredményeként mostantól a szentmiséinken 17 C van. Az adventtel megkezdődött

Részletesebben

HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia

HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia 2015.12.27. Szent Család vasárnapja Egyházközségi programok A hét ünnepei, szentjei hétfő: Aprószentek péntek: Szűz Mária, Istenanyja vasárnap: karácsony 2. vasárnapja 31,

Részletesebben

Foglakozások ideje: péntekenként 19.00 Karitász csoport Vezetője: Werbőczi Erzsébet

Foglakozások ideje: péntekenként 19.00 Karitász csoport Vezetője: Werbőczi Erzsébet Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE I.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE I. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2015. I. 708. JUBILÁLÓ PAPJAINK 2015-BEN VASMISÉS: GYÜRE ISTVÁN 1950.06.18. GYÉMÁNTMISÉS: HEGEDŰS LÁSZLÓ 1955.06.19. ARANYMISÉSEK: ALBERTI ÁRPÁD 1965.06.20.

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje októberben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje októberben Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Szentmisék és szertartások rendje októberben

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE III.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE III. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2006. III. 11-3. sz. SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÜNNEPE Az idei évben is, augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a budapesti Szent István Bazilika előtti

Részletesebben

H I R D E T É S E I N K november 30 december 7.

H I R D E T É S E I N K november 30 december 7. H I R D E T É S E I N K 2014. november 30 december 7. 1. A jövő heti Baba-Mama klub kivételesen nem kedden, hanem szerdán lesz 10 órától. Ekkor mikulásünnepség lesz, Petkó Tamás atyával. 2. Az Első Szeretet

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje decemberben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje decemberben Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Szentmisék és szertartások rendje decemberben

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐ HATÓSÁG KÖRLEVELE VI.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐ HATÓSÁG KÖRLEVELE VI. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐ HATÓSÁG KÖRLEVELE 2013. VI. 1049. KÖSZÖNET A HÚSVÉTI JÓKÍVÁNSÁGOKÉRT A húsvéti jókívánságokért ezúton fejezem ki köszönetemet minden kedves Paptestvérnek. Szívből kívánom,

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE III.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE III. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2009. III. 415-13. sz. MESZLÉNYI ZOLTÁN PÜSPÖK BOLDOGGÁ AVATÁSA Örömmel értesítem Főegyházmegyénk papságát és híveit, hogy Szentatyánk, XVI. Benedek pápa

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE VII.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE VII. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2004. VII. 11-86. sz. KÖSZÖNET A SZENT ISTVÁN-NAPI EGYÜTT ÜNNEPLÉSÉRT Ebben az évben is megünnepeltük első királyunkat, Szent Istvánt. A szentmise liturgiája

Részletesebben

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a MISSZIÓS KERESZT. fogadása a soproni a Szent Imre templomban

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a MISSZIÓS KERESZT. fogadása a soproni a Szent Imre templomban A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a MISSZIÓS KERESZT fogadása a soproni a Szent Imre templomban 2019. május 10-12. Tájékoztató füzet Minden forrásom belőled fakad. (Zsolt

Részletesebben

Advent IV. hetének liturgikus rendje 2013. december 22-től, december 23-ig

Advent IV. hetének liturgikus rendje 2013. december 22-től, december 23-ig Advent IV. hetének liturgikus rendje 2013. december 22től, december 23ig Vasárnap 12.21 Advent IV. vasárnapja IV. hét Balinka 8.00 Szentmise int. +Idős és ifjú Stohl Ferenc és szülőkért és nagyszülőkért

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE III.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE III. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2010. III. 11-28. sz. SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÜNNEPE BUDAPESTEN Az idei évben is, augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a budapesti Szent István-bazilika

Részletesebben

Általános Iskola Hajdúdorog Petőfi tér 1.

Általános Iskola Hajdúdorog Petőfi tér 1. SZENT BAZIL OKTATÁSI KÖZPONT HAJDÚDOROG Ady E. u. 23-27. Általános Iskola Hajdúdorog Petőfi tér 1. LELKIPÁSZTORI PROGRAM 2009/2010 Munkaterv a tanévre: Augusztus 24-25. 9.oo - Pedagógusok lelkigyakorlata

Részletesebben

Hittan tanmenet 4. osztály

Hittan tanmenet 4. osztály Hittan tanmenet 4. osztály Heti óraszám:1 Összes óra: 40 Az Élet a hitben című hittankönyvhöz Plébániai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE II.

ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE II. ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2003. II. 945. sz. II. JÁNOS PÁL PÁPA NAGYBÖJTI ÜZENETE II. JÁNOS PÁL pápa hamvazószerdát a békéért, különösen a Közel-Kelet békéjéért való böjti és imanappá

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Karácsony és farsang. Egyházközség

HÍRLEVÉL. Karácsony és farsang. Egyházközség Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Karácsony és farsang Karácsony és farsang között

Részletesebben

Életfa. // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója // A régi székely himnusz

Életfa. // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója // A régi székely himnusz Életfa // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója // Magyar Vonat Csíksomlyón A régi székely himnusz Hej, én édes jó Istenem, Oltalmazóm, segedelmem, Vándorlásban reménységem, Ínségemben légy

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐ HATÓSÁG KÖRLEVELE 2013. II.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐ HATÓSÁG KÖRLEVELE 2013. II. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐ HATÓSÁG KÖRLEVELE 2013. II. 634. JUBILÁLÓ PAPJAINK 2013-BAN RUBINMISÉS: DR. PORDÁN LÁSZLÓ 1943.11.07. VASMISÉSEK: BÁLINT ANDOR 1948.06.20. RICHTER ALADÁR 1948.06.29. GYÉMÁNTMISÉSEK:

Részletesebben

Ünnepi szertartás- és miserend Veszprémben Szent Mih{ly Főpléb{nia

Ünnepi szertartás- és miserend Veszprémben Szent Mih{ly Főpléb{nia Ünnepi szertartás- és miserend Veszprémben Szent Mih{ly Főpléb{nia Szent Mihály Bazilika: 16.00:pásztorjáték, 24.00 éjféli érseki szentmise Károly templom: 24.00 éjféli szentmise Ferences templom: 21.00

Részletesebben

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ O Clemens O Pia O Dulcis Virgo Maria! Család - liturgia A családi imádság egyik célja, hogy a gyermekek természetes módon eljussanak az egész Egyház liturgikus imádságához, a Szentmiséhez

Részletesebben

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE VII.

AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE VII. AZ ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2010. VII. 2515. sz. ÉV VÉGI GONDOLATOK A 2010-es év számos nehézséget és sok örömet hozott. Az év során három alkalommal is szükséges volt országos templomi

Részletesebben

FÜ - Fő ünnep Par - parancsolt ünnep.? takarítás adventi templom takarítás megszervezése, takarítása,

FÜ - Fő ünnep Par - parancsolt ünnep.? takarítás adventi templom takarítás megszervezése, takarítása, dátum ünnep feladat 2018. - Fő ünnep, Par - parancsolt ünnep, - Fő ünnep Par - parancsolt ünnep? takarítás adventi templom takarítás megszervezése, takarítása, November 1. 2. karácsonyi üdvözlő lapok üdvözlőlapok

Részletesebben

László nagyváradi megyéspüspök körlevele III. / 2009

László nagyváradi megyéspüspök körlevele III. / 2009 László nagyváradi megyéspüspök körlevele III. / 2009 Nr. 844/2009. AZ IFJÚSÁGI MUNKA MEGSZERVEZÉSE Mivel lelkipásztori munkánk egyik fontos területe a gyermekek és az ifjúság nevelése, nagyon fontosnak

Részletesebben

Határozati javaslatok

Határozati javaslatok Határozati javaslatok Határozati javaslat az 2. sz. melléklethez 1. /PJB/2017. (IV. 16.) sz. határozat A Pénzügyi és Jogi Bizottság szavazattal az államháztartáson kívüli források (támogatások) átadásának,

Részletesebben

Befejeződött a püspöki konferencia téli ülése Magyar Kurír Katolikus Hírportál, December 3, 2015

Befejeződött a püspöki konferencia téli ülése Magyar Kurír Katolikus Hírportál, December 3, 2015 Befejeződött a püspöki konferencia téli ülése Magyar Kurír Katolikus Hírportál, December 3, 2015 A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 1 2-ig megtartotta téli rendes ülését, amelyen az alábbi

Részletesebben

Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Kognitív (Tudás, megértés): /ismereti szint/ érdeklődés felkeltése: A

Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Kognitív (Tudás, megértés): /ismereti szint/ érdeklődés felkeltése: A Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Téma:A hit útján Tanítási egység / a tanóra anyaga:az egyházi év Kulcsfogalmak:Katolikus ünnepek, ünnepkörök, egyházi év, Az óra fő céljai:

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Didaktikus Teológia 1.4 Szakterület Római

Részletesebben

Programfüzet 1. negyedév

Programfüzet 1. negyedév Ferences Jubileum 1209-2009 Programfüzet 1. negyedév Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány 1024 Budapest Margit körút 23. Ferences Jubileum 1209-2009 Programfüzet 1. negyedév 4 Az Úr adjon nektek

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG. DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU ELŐTERJESZTÉS Dorog Város Képviselő-testületének 2014. december 12

Részletesebben

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ O Clemens O Pia O Dulcis Virgo Maria Család - liturgia A családi imádság egyik célja, hogy a gyermekek természetes módon eljussanak az egész Egyház liturgikus imádságához, a Szentmiséhez

Részletesebben

2/b Plébánia modell ( I. ) Partnerközpontú működés

2/b Plébánia modell ( I. ) Partnerközpontú működés 2/b Plébánia modell ( I. ) Partnerközpontú működés III. A hitoktatás minőségirányítása Hogyan kezdjünk neki? Lépéseiben azonos, de tartalmában a plébániai adottságokból következően más területeket ölel

Részletesebben

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00 Szeptember 2 vasárnap 9:00 tanévnyitó 9:30 Veni Sancte szentmise az 1-4. évfolyamnak 3 hétfő 1. tanítási nap 14:00-17:30 zeneiskolai beiratkozás régi és új hangszeres növendékeknek helyszín: az általános

Részletesebben

2011.évi önkormányzati pályázat megnevezése

2011.évi önkormányzati pályázat megnevezése 1. számú melléklet Sorszám Egyházak és egyházi szervezetek neve Pályázott kategória Pályázati program címe 2011.évi önkormányzati pályázat megnevezése Korábbi önkormány zati támogatáss al elszámolte? Mellékletek?

Részletesebben

Szentmisenapló. név. osztály. Boldog Brenner János

Szentmisenapló. név. osztály. Boldog Brenner János Szentmisenapló 2018 2019 Boldog Brenner János név osztály Boldog Brenner János életrajza Brenner János Szombathelyen született 1931. december 27-én, egy háromgyermekes család második fiúgyermekeként. János

Részletesebben

Dr. Palich-Szántó Olga Alapítvány - ügyfélhívó rendszer kiépítésének támogatása 0 100

Dr. Palich-Szántó Olga Alapítvány - ügyfélhívó rendszer kiépítésének támogatása 0 100 3/2015. Ök. rendelet 8/a. melléklete Kötelező feladatellátáshoz kapcsolódó működési és felhalmozási célú támogatások ai 1101-41 GESZ 10400 11020 Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

Részletesebben

JÉZUS A JÓ PÁSZTOR, MINT EGY GYÓGYSZERÉSZ ápr.22. húsvét 4. vasárnapja 17.

JÉZUS A JÓ PÁSZTOR, MINT EGY GYÓGYSZERÉSZ ápr.22. húsvét 4. vasárnapja 17. 2018. ápr.22. húsvét 4. vasárnapja 17. JÉZUS A JÓ PÁSZTOR, MINT EGY GYÓGYSZERÉSZ Húsvét 4. vasárnapján Jézusról, mindannyiunk jóságos pásztoráról hallunk. Ezen a vasárnapon papi és szerzetesi hivatásokért

Részletesebben

S U M M O R U M P O N T I F I C U M M O T U P R O P R I O

S U M M O R U M P O N T I F I C U M M O T U P R O P R I O S U M M O R U M P O N T I F I C U M M O T U P R O P R I O Őszentsége XVI. Benedek pápa Summorum Pontificum motu propriója az 1970-es reform előtti római liturgia használatáról XVI. BENEDEK PÁPA A pápák

Részletesebben

László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016

László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016 László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016 Nr. 321/2016. SZENTJOBB EGYHÁZMEGYÉNK ŐSI KEGYHELYE Az Irgalmasság Évében tervezett lelkipásztori programok között, ahogyan azt Főtisztelendő Paptestvéreim

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2011

Közhasznúsági jelentés 2011 Adószám: 18128730-1-13 Bejegyző szerv: FŐVÁROSI BÍRÓSÁG Pk.61191 Regisztrációs szám: NYILVÁNTARTÁSI SZÁM: 190 2100 Gödöllő, SZABADSÁG út 45. 2011 Fordulónap: 2011. december 31. Beszámolási időszak: 2011.

Részletesebben

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény A Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata először érkezik

Részletesebben

Évközi II. hét liturgikus rendje január 20-tól, január 27-ig

Évközi II. hét liturgikus rendje január 20-tól, január 27-ig Évközi II. hét liturgikus rendje 2013. január 20-tól, január 27-ig Vasárnap 01.20 Évközi II. hét II. hét Balinka 8.00 Igeliturgia BP Söréd 8.00 Szentmise int. +Takács Ambrus KJ Isztimér 8.00 Szentmise

Részletesebben

Katekéta lelkipásztori munkatárs alapképzés Katekéta zárószigorlat 2016/2017

Katekéta lelkipásztori munkatárs alapképzés Katekéta zárószigorlat 2016/2017 Katekéta lelkipásztori munkatárs alapképzés Katekéta zárószigorlat 2016/2017 1) A katekézis. A katekézis és a Szentírás A. A katekézis az evangelizáció folyamatában. Megtérés és hit. A katekézis meghatározása

Részletesebben

ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ

ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ - 2 0 1 5 - Január 1 től a i Római Katolikus Plébánia része lett társplébániaként Szálka is. Január 10. szombat: Egyházközségi farsangi bál, amely nagyon jól sikerült. Január 19.: Ökumenikus

Részletesebben

Hogyan jött létre a kiállítás?

Hogyan jött létre a kiállítás? Mindannyian szívesen foglalkozunk valamivel, vagy éppen gyűjtünk valamit. Árus-Kovács Gábor katolikus plébánosunk miseruhákat gyűjt, melyből a tavasz folyamán kiállítást rendeztek Balatonalmádiban. Az

Részletesebben

MENETRENDKIVONAT A BUDAPEST KÖZIGAZGATÁSI HATÁRÁN BELÜL IGÉNYBE VEHETŐ MÁV-VONATOKRÓL ÉRVÉNYES: AUGUSZTUS 29-TŐL. Készítette: Jakab Csaba 2005

MENETRENDKIVONAT A BUDAPEST KÖZIGAZGATÁSI HATÁRÁN BELÜL IGÉNYBE VEHETŐ MÁV-VONATOKRÓL ÉRVÉNYES: AUGUSZTUS 29-TŐL. Készítette: Jakab Csaba 2005 MENETRENDKIVONAT A BUDAPEST KÖZIGAZGATÁSI HATÁRÁN BELÜL IGÉNYBE VEHETŐ MÁV-VONATOKRÓL Készítette: Jakab Csaba 2005 700 701 702 730 740 741 770 780 781 800 ÚTVONALA: KELETI PU.-KELENFÖLD ÚTVONALA: DÉLI

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG Dr. Beer Miklós megyéspüspök atya június 1-jén töltötte be 75. életévét. Ez a papi és püspöki nyugdíjkorhatárunk, amikor kötelező

Részletesebben

PlébániaátadásI JEGYZŐKÖNYV

PlébániaátadásI JEGYZŐKÖNYV PlébániaátadásI JEGYZŐKÖNYV JEGYZŐKÖNYV FŐ ADATAI Esperesi kerület: Plébánia neve: Római Katolikus Plébánia Jegyzőkönyv készítés helye: Időpontja: év hó nap kerületi esperes: átadó plébános: átvevő plébános:

Részletesebben

Dr. Marczell Mihály: FÜGGELÉK I. sorozathoz (1950): EGY ÉVI SOROZAT -ok címekben. I. sorozat: vasárnapok, ünnepnapok

Dr. Marczell Mihály: FÜGGELÉK I. sorozathoz (1950): EGY ÉVI SOROZAT -ok címekben. I. sorozat: vasárnapok, ünnepnapok Dr. Marczell Mihály: FÜGGELÉK I. sorozathoz (1950): EGY ÉVI SOROZAT -ok címekben I. sorozat: vasárnapok, ünnepnapok (Általános bevezetés eléje olvasása szükséges: 1. kötet!) 94. kötet 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET

GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET Katolikus EGYHÁZKÖZSÉGEINK F Gyóni Katolikus EGYHÁZKÖZSÉG Miserendünk: hétfő, kedd, péntek szombat 18.00 óra (Gyón) vasárnap 8.30 (Dabasi-szőlők), 11.00 (Gyón) Szeptember 10-én, hétfőn este 18.30-tól Biblia

Részletesebben

TELEPI ADATOK. A kitöltéssel és adattovábbítással kapcsolatos kérdéseit az alábbi telefonszámon vagy címen teheti fel:

TELEPI ADATOK. A kitöltéssel és adattovábbítással kapcsolatos kérdéseit az alábbi telefonszámon vagy  címen teheti fel: KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1846 TELEPI ADATOK 2014 Adatszolgáltatók:

Részletesebben

2013. tél. XVII. évfolyam 4. szám. Áldott karácsonyt kívánunk kedves olvasóinknak!

2013. tél. XVII. évfolyam 4. szám. Áldott karácsonyt kívánunk kedves olvasóinknak! 2013. tél XVII. évfolyam 4. szám Áldott karácsonyt kívánunk kedves olvasóinknak! Gondolatok egy kiállítás képrészlete alapján 2013 Ádventjén Megfürödve lelkileg Olescher Tamás Hiszek egy Megjelent nek,

Részletesebben

ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE V.

ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE V. ESZTERGOM-BUDAPESTI ÉRSEKI FŐHATÓSÁG KÖRLEVELE 2002. V. 1846. sz. TANÉVNYITÓ A Főegyházmegyében az idei tanévet is a katolikus iskolák pedagógusaival, munkatársaival, valamint a hitoktatókkal közösen kezdjük

Részletesebben

Szentendrei plébánosok

Szentendrei plébánosok Szentendrei plébánosok 1992- Blanckenstein György plébános, esperes, pápai káplán Született Budapesten, 1951. április 24-én. Hat testvére közül Miklós szintén pap. Tízéves korától a Regnum Marianum tagja.

Részletesebben

2015. AUGUSZTUS SZEPTEMBER ZEBEGÉNYI EGYHÁZKÖZSÉG HÍRLEVÉL

2015. AUGUSZTUS SZEPTEMBER ZEBEGÉNYI EGYHÁZKÖZSÉG HÍRLEVÉL Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL A temetői kereszt megáldása 2015. szeptember

Részletesebben