DNV Business Assurance Február. Tartalom HÍRLEVÉL / 1. szám

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DNV Business Assurance 2013. Február. Tartalom HÍRLEVÉL. 2013 / 1. szám"

Átírás

1 Tartalom 2013 / 1. szám Miért fontos az információbiztonság? - 2. Várható információ-biztonsági trendek 2013-ban Legújabb információbiztonsági cikkünben fel kívánjuk hívni a figyelmüket a 2013-as évben várható információbiztonsági trendekre, valamint arra, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ne váljunk áldozattá. Újdonság a DNV-nél - BRC/IOP tanúsítás BRC/IOP szabvány szerinti tanúsítást azoknak a cégeknek ajánljuk, akik élelmiszeripari csomagolóanyagok előállításával foglalkoznak, illetve más, magas szintű higiéniai körülményeket igénylő csomagolóanyagot gyártóknak. Globális fenntartható Bioüzemanyag Tanúsítás Globális üvegházhatású gáz kibocsátási szintek magasabbak, mint amit a Föld kezelni képes. Válaszul erre a biomassza és a bioüzemanyag termelés iránti kereslet növekszik. A jövő energiaellátása függ a bioüzemanyag fenntartható termelésétől. Hirschmann - ahol a kiváló antennák készülnek 10 éves évforduló a tanusításban. Mosolygó audit

2 Várható információ-biztonsági trendek 2013-ban Egyre fejlettebb támadó eszköztár A 2012-es év információ-biztonsági incidensei előre vetítik, hogy idén is folytatódik a kártevő-ipari eszközkészletek fogyasztókat megcélzó alkalmazása. A támadó eszköztár a sebezhetőségek kihasználását előrecsomagolva elősegítő programcsomag. Az elmúlt évben ezek közül a legnagyobb károkat a Blackhole okozta, amely több mint száz változattal és folyamatosan frissített sebezhetőségi adatbázissal rendelkezik. Az Adobe termékek és az Oracle Java programozási nyelv szoftver-hibáinak kihasználására specializálódott. A Blackhole-t üzemeltető hackerek a nyilvános hálózat felől, támadó kódokkal kihasználható biztonsági réseken keresztül törik fel a netezők számítógépeit - amelyekre azután a kiberbűnözők által megrendelt típusú kártevőt telepítik. Egy másik májusában felfedezett kártevő a Flame, egy nagyon kifinomult támadó eszköztár: kémkedik a megfertőzött rendszereken a hálózati forgalmat figyelve, képernyőképeket készít, rögzíti a billentyűleütéseket, sőt, hangfelvételeket is készít a számítógépekben levő mikrofon segítségével. Sokkal kifinomultabb Botnet-ek A botnet célja, hogy nagy teljesítményű, gyors, mégis anonim infrastruktúrát nyújtson a spammernek, mellyel az könnyen és gyorsan tud nagy mennyiségű spamet küldeni, illetve más törvénytelen cselekedeteket folytatni. Nemcsak spammerek használnak botneteket, hanem más bűnözői csoportok is, többféle ártó szándékkal. A botnetek leggyakrabban spamet küldenek szét, de használják őket DDoS-támadásra is (elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás, az informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása, helyes működési módjától való eltérítése céljából). A botneteket hétköznapi, otthoni, iskolai, vállalati számítógépek alkotják. Egy számítógép anélkül tagja lehet egy botnetnek, hogy a gazdája ezt kérte, megengedte volna vagy akár egyáltalán tudna róla. Egy speciális program települ a gépre, mely a háttérben fut anélkül, hogy a számítógép gazdája azt észrevenné. Napjaink vírusvédelmi rendszerei felismerik az ilyen típusú programokat, azonban nagyon sokan egyáltalán nem használnak vírusvédelmet, vagy ha használnak is elavultat. Sajnos megjósolható az idei évben is tovább folytatódik a botnetek további terjedése, vannak hálózatok, amelyek több mint százezer kompromittált gazda számítógépből állnak. Symantec szakemberek felismerték, hogy nem egy esetben a hamis antivirus programok állnak ezek széleskörű elterjedése mögött, mint például a Zeus kártevő esetében.

3 Ransomware növekedése A ransomware olyan rosszindulatú számítógépes program, amely valamilyen fenyegetéssel próbál pénzt kicsikarni a felhasználóból. Ez rendszerint azt jelenti, hogy használhatatlanná teszi a számítógépet vagy elérhetetlenné a rajta lévő adatokat, és csak pénzért vásárolható meg az a kód, aminek a hatására visszaállítja az eredeti állapotot. Megjelentek fájlcserélőkön terjedő változatok is, amelyek a felhasználó személyes adatainak megszerzése után egy weboldalon listázza az általa letöltött filmeket, és pénzt kér a lista levételéért. Hálózati hozzáférés ellenőrzés a saját eszközök (BYOD) használatánál A Gartner előrejelzése szerint a saját eszköz (BYOD) jelenség, amelynél a munkavállalók használhatják saját személyes Apple ipad, iphone, Google Android és más mobil-ware eszközüket üzleti célra, vezethet a hálózati hozzáférés ellenőrzés újra ébredéséhez. Számos biztonsági kérdés merülhet fel a saját személyes eszközök alkalmazásánál vállalati környezetben, mint például hogyan lehetséges a hozzáférési jogosultságok létrehozása és kikényszerítése, vagy az eszközök javításokkal és frissítésekkel való ellátása, a rosszindulatú programok jelentette veszélyek elhárítása, csak hogy néhányat említsünk. A leghatékonyabb módszert a hálózati hozzáférés ellenőrzés és mobil eszköz menedzsment rendszert integráló alkalmazások nyújthatják. Okostelefonok biztonsági megerősítése, és biometrikus azonosítás Várható, hogy tovább folytatódik az okostelefonok operációs rendszereinek biztonsági megerősítése a 2013-as esztendőben, továbbá egyre gyakrabban alkalmaznak majd a telefon ill. szoftver gyártók biometrikus azonosítást, mivel egyre nagyobb erre az igény és a nyomás a felhasználói oldalról. Ezzel szemben elmondható, hogy rohamosan nő a rosszindulatú kóddal fertőzött mobil eszközök száma. A Trend Micro nemrég közzétett jelentése szerint az Android platformot megcélzó kártevők száma a júniusi ről, szeptemberre meghaladta a et, felülmúlva minden előrejelzést.

4 Társadalmi hálózatok veszélyei egyre növekednek A társadalmi hálózatok és az internetezők többségének helytelen használata, mondhatjuk aranybánya a számítógépes bűnözők és hackerek számára. Emberek milliárdjai használják nap mint nap a társadalmi hálózati platformokat megfelelő adatvédelmi beállítások nélkül. Ezen kívül ritkán használnak a felhasználók erős jelszavakat és ritkán változtatják jelszavaikat, ezáltal könnyen feltörhető Facebook, LinkedIn vagy más felhasználói fiókjuk, ezáltal idegenek ismerősnek kiadva magukat a hálózaton keresztül könnyen megtéveszthetik, és terjeszthetik fertőzött alkalmazásaikat. Mit tehetünk, hogy ne legyünk áldozatok? A legjobb még időben megelőzni a bajt és a kibertámadásoktól jobban védett szoftvereket és operációs rendszereket kell alkalmazni, tehát használjunk megbízható és jogtiszta forrásokat, fektessünk nagyobb hangsúlyt a biztonsági frissítések telepítésére, a vírusvédelmi alkalmazások vírus definíciós fájljainak mindennapos aktualizálására. Biztonságosabb hálózati infrastruktúrát kell kialakítani, tűzfalakat, behatolás érzékelő és megelőző rendszereket (IDS, IPS) kellene alkalmazni, a rendszerek működését folyamatosan figyelemmel kísérni, monitorozni kell, az érzékeny adatokat rendszeresen és több helyre célszerű elmenteni. Ezen felül ERŐSÍTSÜK A TUDATOSSÁGOT AZ INFORMÁCIÓ-BIZTONSÁG TERÉN A SZERVEZETBEN, legyen a biztonság a szervezeti kultúra része. AZ ISO 27001:2005 Információ-biztonsági szabvány de-facto előírássá és a legjobb gyakorlat keretrendszerévé vált, és világszerte biztosítja a szervezetek bizalmas információinak, vagyontárgyainak védelmét. Miért ne hívná segítségül a szabványt az információ-biztonsági rendszerének kialakítása során. Mint a DNV meglévő vagy leendő partnere számíthat szakértő kollégáink segítségére, legyen az képzés, felülvizsgálat, megfelelőség értékelés Önöknél, vagy beszállítóiknál, szolgáltatóiknál, forduljon hozzánk bizalommal.

5 Újdonság a DNV-nél - BRC/IOP tanúsítás BRC/IOP szabvány szerinti tanúsítást azoknak a cégeknek ajánljuk, akik élelmiszeripari csomagolóanyagok előállítással foglalkoznak illetve más, magas szintű higiéniai körülményeket igénylő (pl. gyógyszer, koztmetikum) csomagolóanyag gyártóknak. Azon szervezeteknek érdemes e szabvány szerint auditáltatni magukat akik számára fontos azt bizonyítani, hogy a működtetett folyamataik alapján megbízható termékeket gyártanak, és ezzel tudják megkülönböztetni magukat a versenytáraiktól. A szabvány megfelel a legmagsabb szinten lévő európai és globális élelmiszerbiztonsági kívánalmaknak, így kereskedelmi láncok által kért GFSI megfelelés bizonyítására kiválóan alkalmas. Örömmel értesítjük meglévő és jövőbeni partnereinket, hogy hazai auditor csapatunk BRC/IOP auditorral bővült, ezáltal is színesítve élmemiszerbiztonság terülén kínált szolgáltatásainkat.

6 Globális fenntartható Bioenergia Tanúsítás Globális üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátási szintek magasabbak, mint amit a Föld kezelni képes. Válaszul erre a biomassza és a bioüzemanyag termelés iránti kereslet növekszik. A jövő energiaellátása függ a bioüzemanyag fenntartható termelésétől; ezek ellátási láncai összetettek, és egy sor környezeti hatással is számolni kell. A tanúsítás egy hatékony eszköz a bioüzemanyagok és a biomassza alapú termékek fenntarthatóságának bizonyításában a teljes ellátási láncban. A harmadik fél általi tanúsítás egy hiteles eszköz amely demonstrálja vállalatának elkötelezettségét a fenntartható fejlődés iránt. A DNV fenntarthatósági szolgáltatásainak részeként a bioüzemanyag tanúsítás erősítheti cége piaci megítélést. DNV meg van győződve arról, hogy a harmadik fél általi tanúsítás egy előremutató út a fenntartható jövő felé. DNV Business Assurance az RSB és ISCC tanúsítási rendszerek szerinti fenntartható bioüzemanyagok tanúsítási szolgáltatásait nyújtja Önnek. Mi az RSB tanúsítási rendszer? Az RSB ( kerekasztal a megújuló energia-irányelv szerint szavatolt fenntartható bioüzemanyagok tanúsítására") tanúsítási rendszer valamennyi biomassza-és bioüzemanyag ipari szereplőre és termékre alkalmazható. A tanúsítást harmadik fél általi tanúsító szervezetek, mint például a DNV Business Assurance végzik. RSB egy többszereplős folyamatban kifejlesztett világszerte elismert szabvány. Ez egy önkéntes szabvány, amely bizonyítja, hogy a terméke felelősségteljesen előállított, és megfelel bizonyos követelményeknek. Az RSB tanúsítási rendszer az Európai Bizottság (EB) által elismert. A minősített termékek és a szolgáltatók megfelelnek az EU megújuló energia-irányelvnek (RED), és ez által megjelenhetnek a fenntartható bioüzemanyagok és biomassza termékek piacán. RSB tanúsításhoz bizonyítottan szükséges az üvegházhatást okozó gázok (ÜHG) kibocsátásának 50%-os csökkentése a bioüzemanyag keverékeknél, szemben a fosszilis tüzelőanyagokkal. Az üzemeltetők kötelesek megfelelni a vonatkozó jogszabályi ÜHG követelményeknek abban a régióban, ahol működnek.

7 Ezen felül a tanúsítás megkövetel további 12 alapelvnek és kritériumnak való megfelelést. Az felülvizsgálat az alábbi témákkal foglalkozik: Jogiszerűség Hatásvizsgálat és konzultáció az érdekelt felekkel Tervezés, figyelemmel kísérés és folyamatos fejlesztés Üvegházhatású gázok kibocsájtása Emberi jogok és munkajog Helyi fejlesztés és élelmiszerbiztonság Természetvédelem (biológiai sokféleség és az ökoszisztéma-szolgáltatások) Talaj-, víz- és levegővédelem Alkalmazott technológia, bemenetek és hulladékgazdálkodás Földhasználati jogok Mi az ISCC tanúsítási rendszer? DNV Business Assurance globális akkreditációval rendelkezik az ISCC tanúsításra (International Sustainability Carbon Certification), amely egy másik szabvány a fenntartható biomassza és a bioüzemanyag tanúsításhoz. ISCC az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésére összpontosít az értékláncon, a fenntartható földhasználaton, a természetes élőhelyek védelmén és az alapanyag termelés társadalmi fenntarthatóságán keresztül. Ez a tanúsítási szolgáltatás egy alternatíva, de kiegészítheti az RSB (Kerekasztal a fenntartható bioüzemanyagokhoz) fenntartható bioüzemanyagok és a biomassza tanúsítási rendszert. Az EU-RED irányelv alapján az ISCC minimum 35%-os ÜHG-kibocsátás megtakarítást követel meg (amely 2017 januárjában 50%-ra, majd 2018 januárjában 60%-ra emelkedik; azaz azokra létesítményekre, ahol a termelés 2017-től indul, és így tovább.) A nyersanyag termelésnek (ültetvények) is meg kell felelniük a 6 irányelvnek. A ISCC audit az alábbi témákkal foglalkozik: Természetvédelem (biológiai sokféleség és az ökoszisztéma-szolgáltatások) és magas szénkészletekkel rendelkező föld Talaj, víz, levegő és a helyes mezőgazdasági gyakorlat alkalmazása Munkakörülmények Emberi jogok, munka-, és földhasználati jogok. Felelős közösségi kapcsolatok. Jogszerűség Jó irányítási gyakorlat Üvegházhatású gázok kibocsájtása. Mindkét szabvány, az RSB és az ISCC egyaránt megfelel EU RED irányelveknek.

8 Miért érdemes az RBS és/vagy ISCC rendszer szerinti tanúsítás? A megújuló energia világszerte az érdeklődés középpontjában van, és jelentősége hatalmas abban az erőfeszítésben, amelyet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében, és a globális felmelegedés visszafordításában tehetünk. A hatósági követelmények és a piaci szereplők egyre inkább megkövetelik, hogy a szolgáltatók bizonyítsák biomassza és a bioüzemanyagok termelésük felelős módon történik és fenntartható, a teljes ellátási láncban. A fenntartható bioüzemanyag tanúsítás előnyei: Ügyfelek biztosítása afelől, hogy a termék előállítása felelős módon történik Piaci elismerés, hogy vezető szerepet tölt be a fenntartható bioüzemanyag piacon Igazolja megfelelését az Ön régiója jogszabályi követelményeinek Bizonyítja a megfelelést az EU megújuló energia irányelvének (RED), ezáltal megjelenhetnek a fenntartható bioüzemanyagok és biomassza termékek piacán A tanúsítás lehetővé teszi, hogy hitelesen kommunikálja a piacon a biomassza és bioüzemanyag termékeik fenntarthatóságát. Hogyan segíthet a DNV Business Assurance? DNV Business Assurance elismert harmadik fél általi tanúsító szervezet az RSB és ISCC tanúsítási rendszerekhez. Segíthetünk abban, hogy megértse, mire van szüksége a tanúsításhoz, és tanúsítani is tudjuk az Önök szervezetét az RSB és az ISCC tanúsítási rendszerekben. A bioüzemanyag gyártásban fontos bizonyítani a fenntarthatóságot a teljes termelési láncban ahhoz, hogy képesek legyünk értékesíteni a terméket a piacon. Segítségére lehetünk a teljes tanúsítási folyamatban, biztosítva, hogy a tanusítás a folymatos fejlesztés eszköze legyen. Ha többet szeretne megtudni a szabványokról és a tanúsítási rendszerekről, valamint arról, hogy hogyan támogathatjuk Önt a tanúsításhoz vezető úton, lépjen kapcsolatba a DNV Business Assurance-el.

9 Hirschmann - ahol a kiváló antennák készülnek 2012 őszén történt, hogy az egyik auditunk keretében megünnepeltük Partnercégünk és a DNV 10 éves együttműködését. Auditorként nekem, személy szerint fel sem tűnt a 10 év múlása. Partnercégünk a Hirschmann Car Communication Kft volt olyan kedves és professzionálisan megszervezte a megemlékezést, ami számunkra is kellemes meglepetés volt. A Hirschmann Car Communication Kft a nagyhírű Hirschmann antennagyár magyarországi leányvállalataként az 1990-es évektől kezdve tevékenykedik hazánkban. Termékpalettájuk rendkívül széles: elektronikai alkatrészeket, HI-FI csatlakozókat, tető- és fóliaantennákat, szűrőket és erősítőket gyártanak kiváló minőségben. Gyakorlatilag a nyáklapra ültethető csatlakozóktól kezdve a bluetooth antennákon át a modern integrált antenna rendszerekig mindenféle elektronikai termék készül itt. A cég magyar telephelyét egy rendkívül kreatív és elkötelezett csapat vezeti. Véleményem szerint az egyik legfontosabb és legszerencsésebb tény, hogy 2012-ben is ugyanazok a vezetők vettek részt a nyitó és záró értekezleten, mint 10 évvel ezelőtt. A magyar telephely az elmúlt tíz év során egyre nagyobb önállóságra tett szert. Eleinte csak az anyavállalatnak szállítottak Németországba, mára már több autógyárnak a közvetlen beszállítói. Sikerüket jellemzi, hogy az elmúlt esztendőben az antennagyártó részleg területét közel duplájára kellett növelni a fokozódó vevői igények kiszolgálása miatt.

10 Az elmúlt években gyakran megfordultam a Hirschmann Car Communication Kft-nél auditorként. Minden évben újabb és újabb fejlesztésekkel sikerült meglepniük, gondolok itt lean technikák bevezetésére vagy éppen IT alapú vállalatirányítási rendszer alkalmazására. Remélem, hogy sokszor lesz még lehetőségem a jövőben auditálni a Hirschmannt! Ezúton kívánok a Hirschmann Car Communication Kft vezetőségének és minden munkatársának sok sikert és nagyon jó egészséget a munkájához!

11 Mosolygó audit Az egyik nagy cég telephelyén történt, hogy egy német kolléga a raktárat auditálta. A raktárban egy rendkívül szemrevaló fiatal hölgy nevezzük most Melindának gyalogkíséretű targoncával rakodott. A szemfüles német kolléga elkérte Melindától a targoncavezetői engedélyét, ami nem volt elérhető lévén Melindának nem volt semmilyen targoncavezetői engedélye. Később a záró értekezleten a vezetőség felé a német kolléga a következő visszajelzést adta: uraim, ama bizonyos Melinda nevű hölgynek nem volt targoncavezetői engedélye, ennek ellenére a raktárban targoncával rakodott. Ez enyhe nemmegfelelőség, amelyre intézkedéseket kell hozni! Másfelől viszont megértem Önöket! Láttam a hölgyet, ha otthon nekem lenne targoncám, én is megengedném, hogy vezesse akár jogosítvány nélkül is!

12 Elérhetőségeink : DNV Magyarország Kft Budapest, Stefánia u Telefon: Telefax: budapest@dnv.com Tartalomért felelős: Zrupkó János Ügyvezető igazgató

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban BUSINESS ASSURANCE Aktualitások a minőségirányításban Auditok változásai ZRUPKÓ János 1 SAFER, SMARTER, GREENER Új távlatok Biztosítani, hogy a minőségirányítás többet jelentsen egy tanúsításnál és amely

Részletesebben

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE?

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? Bárczi István a Fenntarthatósági Divízió vezetője 2014. szeptember 23. A KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÚJABB KAPCSOLÓDÁSI

Részletesebben

DNV Business Assurance 2012. július 20. Tartalom HÍRLEVÉL. 2012 / 3. szám. Kövessen bennünket a facebookon is

DNV Business Assurance 2012. július 20. Tartalom HÍRLEVÉL. 2012 / 3. szám. Kövessen bennünket a facebookon is Tartalom 2012 / 3. szám Kövessen bennünket a facebookon is Felülvizsgálat alatt az ISO 14001 Megkezdődött a környezetirányítási rendszerek ISO 14001-es szabványának felülvizsgálata. Jelentős változások

Részletesebben

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence MI AZ, AMI ÚJ AZ ISO 9001:2015-BEN ÉS AZ ISO 14001:2015-BEN? ÜZLETORIENTÁLTABB KULCSSZAVAK VEZETŐI KÉPESSÉG ÉS ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

ISO 14000-es szabványrendszer

ISO 14000-es szabványrendszer ISO 14000-es szabványrendszer Szabvány Jele Hazai jelzet Szabvány címe ISO 14001 MSZ EN ISO 14001:2005 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási irányelvek ISO 14004 MSZ EN

Részletesebben

BYOD. Bring Your Own Device

BYOD. Bring Your Own Device BYOD Bring Your Own Device BYOD Bring Your Own Device vagyis Hozd magaddal a saját eszközöd Magyarországon a táblagépek és az okostelefonok gyors terjedésével és azzal, hogy hazánkban is számos üzleti

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4.

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. változások célja Előadás tartalma megváltozott fogalmak, filozófia mit jelentenek

Részletesebben

Ajánlatkérő adatlap. 1. Kérelmező szervezet adatai: 2. Kérelmező szervezet vezetősége, kapcsolattartója:

Ajánlatkérő adatlap. 1. Kérelmező szervezet adatai: 2. Kérelmező szervezet vezetősége, kapcsolattartója: 1. Kérelmező szervezet adatai: Szervezet neve: Székhely: Levelezési címe: Adószáma: Honlap címe: 2. Kérelmező szervezet vezetősége, kapcsolattartója: Cégvezető neve: Telefon száma: Kapcsolattartó neve:

Részletesebben

KOCKÁZATSZEMLÉLETŰ AUDIT: MIÉRT ÉRDEKLI A TANÚSÍTÓT (IS) A BETEGKOCKÁZAT?

KOCKÁZATSZEMLÉLETŰ AUDIT: MIÉRT ÉRDEKLI A TANÚSÍTÓT (IS) A BETEGKOCKÁZAT? KOCKÁZATSZEMLÉLETŰ AUDIT: MIÉRT ÉRDEKLI A TANÚSÍTÓT (IS) A BETEGKOCKÁZAT? Becskeházi-Tar Judit, SGS Egészségügyi team Debreceni Egészségügyi Minőségügyi Napok, 2014. MÁJUS 21-23. Piac vezető és újító Ellenőrzés,

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

Cloud Security. Homo mensura november Sallai Gyorgy

Cloud Security. Homo mensura november Sallai Gyorgy Cloud Security Homo mensura 2018. november Sallai Gyorgy Adatkezelés számokban Felhasználókra vonatkozó statisztikák 9,9 M KSH-adat szerint 2016-ban Magyarország 7,2 millió aktív internet-felhasználót

Részletesebben

Energia menedzsment tanúsítói szemmel

Energia menedzsment tanúsítói szemmel Energia menedzsment tanúsítói szemmel Bárczi István Környezetvédelmi divízióvezető 2012. november 7. XXI. Magyar Minőség Hét Cégünkről Vizsgálat, ellenőrzés és tanúsítás 140 országban, kb. 60.000 munkatárssal,

Részletesebben

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA Tanúsítás, hitelesítés és audit Bárczi István, SGS Hungária Kft. MIRŐL LESZ SZÓ? SGS-ről (nem sok) Fogalmakról Tanúsítható nyomon követési rendszerről Új lehetőség

Részletesebben

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B Számítógépes vírusok Barta Bettina 12. B Vírusok és jellemzőik Fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program,mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

DNV Business Assurance 2012. szeptember 25. Tartalom HÍRLEVÉL. 2012 / 4. szám

DNV Business Assurance 2012. szeptember 25. Tartalom HÍRLEVÉL. 2012 / 4. szám Tartalom 2012 / 4. szám A társadalmi felelősségvállalás, a mindennapi működésünk része A Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás a Phoenix Design Aid Dániában működő grafikai tervező vállalat számára nem

Részletesebben

IPC Validation Services

IPC Validation Services IPC Validation Services Út a győzelemhez a piaci versenyben Microsolder Kft. NYERTESEK: ELEKTRONIKAI GYÁRTÁSSZOLGÁLTATÓK (EMS) ÉS BESZÁLLÍTÓK Mit nyújt az IPC Validation Services az EMS vállalatoknak és

Részletesebben

MEGFELELŐ TRÉNING A KIVÁLÓSÁGHOZ HOGY FEJLESZTHESSE MUNKATÁRSAIT ÉS ÜZLETÉT SGS HUNGÁRIA KFT II. FÉLÉVI KÉPZÉSI NAPTÁRA 1/7

MEGFELELŐ TRÉNING A KIVÁLÓSÁGHOZ HOGY FEJLESZTHESSE MUNKATÁRSAIT ÉS ÜZLETÉT SGS HUNGÁRIA KFT II. FÉLÉVI KÉPZÉSI NAPTÁRA 1/7 MEGFELELŐ TRÉNING A KIVÁLÓSÁGHOZ HOGY FEJLESZTHESSE MUNKATÁRSAIT ÉS ÜZLETÉT SGS HUNGÁRIA KFT. 2018. II. FÉLÉVI KÉPZÉSI NAPTÁRA 1/7 ISO 45001:2018 - SZABVÁNYVÁLTOZÁS Több, mint öt éve tartanak az ANNEX

Részletesebben

Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes. Jóváhagyta: Sződyné Nagy Eszter, főosztályvezető. Készítésért felelős: Szabályzat kódja: NAR IRT_SZT_k04

Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes. Jóváhagyta: Sződyné Nagy Eszter, főosztályvezető. Készítésért felelős: Szabályzat kódja: NAR IRT_SZT_k04 4. számú melléklet Irányítási rendszereket tanúsító szervezetek és személytanúsító szervezetek akkreditálásában részt vevő minősítők, szakértők számára szükséges ismeretek, kompetenciák 4. kiadás Jóváhagyta:

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere

Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere Vitvera László 2013.március Tracon Electric 1 Tanúsító cég, audit Folyamatosan bizonyítani kell, hogy a cég jól működik Tanúsító audit

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

IT-Shield Mss. Biztonság a javából. Kezelt biztonsági szolgáltatások üzletéhez igazítva! www.it-shield.hu

IT-Shield Mss. Biztonság a javából. Kezelt biztonsági szolgáltatások üzletéhez igazítva! www.it-shield.hu IT-Shield Mss Biztonság a javából. Kezelt biztonsági szolgáltatások üzletéhez igazítva! www.it-shield.hu PAJZS a KiberviLág FELÉ Napjaink egyre nagyobb kihívásokkal küzdő üzleti informatikai világában

Részletesebben

Hatékony képzés. Tudás a növekedéshez.

Hatékony képzés. Tudás a növekedéshez. Hatékony képzés. Tudás a növekedéshez. Képzési katalógus 2013 Tudás. Ahol a kockázat jutalommá válik. Cégek szerte a világon keresik, hogyan lehet jobban átvészelni napjaink üzleti környezetének kihívásait.

Részletesebben

Soltész László Fevita Hungary Zrt.

Soltész László Fevita Hungary Zrt. Soltész László Fevita Hungary Zrt. Fevita Hungary Zrt Fevita Hungary az egyik legnagyobb vállalkozás a magyarországi hűtőipari cégek között 100% magyar tulajdon. Működését 1967 kezdte (Hűtőipari Országos

Részletesebben

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT MŰHELYMUNKA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK ÁTALAKÍTÁSA AZ ISO 9001:2015 SZERINT GYAKORLATI FOGÁSOK. TOHL ANDRÁS TECHNIKAI VEZETŐ SGS HUNGÁRIA KFT. NAPIREND Bevezetés, problémák,

Részletesebben

GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK

GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK KIBERBIZTONSÁG KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN Berzsenyi Dániel külső munkatárs Stratégiai Védelmi Kutatóközpont Copyright 2012 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform

Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető Előzmények 1990- BSE Reformok az Európai Unió élelmiszer politikájában egyik alappillér a

Részletesebben

ÉMI TÜV SÜD. ISO feldolgozása, elvárások. Kakas István KIR-MIR-MEBIR vezető auditor

ÉMI TÜV SÜD. ISO feldolgozása, elvárások. Kakas István KIR-MIR-MEBIR vezető auditor ÉMI TÜV SÜD Az EMI-TÜV SUD Magyarország egyik piacvezető vizsgáló és tanúsító cége, amely magas színvonalú műszaki, minőségügyi és biztonságtechnikai megoldásokat nyújt ügyfeleinek a vizsgálat, ellenőrzés,

Részletesebben

Vállalati mobilitás. Jellemzők és trendek

Vállalati mobilitás. Jellemzők és trendek Vállalati mobilitás Jellemzők és trendek Vállalati mobilitás értelmezése és előnyei A mobil eszközök (okos telefon, tablet, laptop) száma világszerte rohamosan növekszik és használatuk már nem luxus, hanem

Részletesebben

Informatikai biztonság, IT infrastruktúra

Informatikai biztonság, IT infrastruktúra , IT infrastruktúra Az informatikai biztonság az információk és az informatikai rendszerek védelme a jogosulatlan hozzáféréstől, használattól, változtatástól, megsemmisüléstől. Számos tényező veszélyezteti

Részletesebben

A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére

A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére Sajtótájékoztató 2010. október 6. A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére Szekeres Viktor Gloster telekom Kft. Mészáros Attila Cisco Magyarország Kft. Mai témáink Rövid bemutatkozás

Részletesebben

Egyre növekvő anyagi károk és stagnálás jellemzi a hazai adatbiztonság helyzetét

Egyre növekvő anyagi károk és stagnálás jellemzi a hazai adatbiztonság helyzetét 2013. december 5. Egyre növekvő anyagi károk és stagnálás jellemzi a hazai adatbiztonság helyzetét A CDSYS 2013-as adatszivárgási felmérésének eredményei A Compliance Data Systems Kft. megismételte tavalyi

Részletesebben

Energetikai auditálás és az ISO összehasonlítása. Előnyök és hátrányok

Energetikai auditálás és az ISO összehasonlítása. Előnyök és hátrányok és az ISO 50001 összehasonlítása Előnyök és hátrányok Jogszabály az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról szóló 122/2015. (V.26.) Korm.

Részletesebben

Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor. Felhasználóknak szeparálása

Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor. Felhasználóknak szeparálása Szabó Zsolt adatbiztonság tároláskor Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor Felhasználóknak szeparálása jogi és szabályozási kérdések incidens kezelés öntitkosító meghajtókat Hardveres Softveres

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

ÉLET A FELHŐBEN - HATÉKONYSÁGNÖVELÉS CLOUD TECHNOLÓGIÁVAL. Baranyi Fanni Microsoft Online Szolgáltatások Értékesítési Szakértő

ÉLET A FELHŐBEN - HATÉKONYSÁGNÖVELÉS CLOUD TECHNOLÓGIÁVAL. Baranyi Fanni Microsoft Online Szolgáltatások Értékesítési Szakértő ÉLET A FELHŐBEN - HATÉKONYSÁGNÖVELÉS CLOUD TECHNOLÓGIÁVAL Baranyi Fanni Microsoft Online Szolgáltatások Értékesítési Szakértő Magunknak állítjuk elő: kapacitáshiány, vagy kapacitástöbblet Közműhálózatok:

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓMENEDZSMENT ÉS A GDPR ADATBIZTONSÁG INTEGRÁLÁSA

AZ INFORMÁCIÓMENEDZSMENT ÉS A GDPR ADATBIZTONSÁG INTEGRÁLÁSA , 2018.04.20. A minőségirányítás a vállalati jó működés támogatója. Ne feledkezzünk meg az információmenedzsmentről és az adatbiztonságról sem! AZ INFORMÁCIÓMENEDZSMENT ÉS A GDPR ADATBIZTONSÁG INTEGRÁLÁSA

Részletesebben

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály -

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 1 GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 2018. február 5. Debrecen Keczán Attila rendszergazda 2 GDPR informatikus szemmel Bemutatkozás Adminisztratív

Részletesebben

IT hálózat biztonság. A hálózati támadások célpontjai

IT hálózat biztonság. A hálózati támadások célpontjai 6. A hálózati támadások célpontjai Smart TV Számítógépes technológia (4K, wifi, ) Legtöbbször Android operációs rendszerű Wifi, DirectWifi, Bluetooth kapcsolatra képes Átjáróként használható más hálózati

Részletesebben

Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem

Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem A vírus fogalma A vírus önreprodukáló, károkozó program, amely beépül más állományokba Károkozás: Gép feltűnő lelassulása Fájlok

Részletesebben

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál.dr. Makai Martina főosztályvezető VM Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály 1 Környezet és Energia Operatív Program 2007-2013 2007-2013

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Fedezze fel a Legrand világát

Fedezze fel a Legrand világát Fedezze fel a Legrand világát MINDEN, AMI VILLANYSZERELÉS www.legrand.hu 15 éve Magyarországon! A Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. piacvezetõ a kisfeszültségû elektromos szerelvények gyártása

Részletesebben

Mobil hálózati kihívások és adekvát válaszok Magyarországon

Mobil hálózati kihívások és adekvát válaszok Magyarországon Mobil hálózati kihívások és adekvát válaszok Magyarországon Ésik Róbert ügyvezető Nokia Siemens Networks Kft. Témák Bemutatkozás Főbb mobilhálózati kihívások Lehetséges válaszok, megoldások 2 Nokia Siemens

Részletesebben

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. A fenntarthatóság jelentősége a Jövő Élelmiszeripari Gyárában A környezeti hatások vizsgálatát szolgáló kutatási infrastruktúra az élelmiszeripari fenntartható fejlődés megvalósítására Homolka Fruzsina

Részletesebben

Élelmiszerbiztonsági. Program.

Élelmiszerbiztonsági. Program. Élelmiszerbiztonsági Program www.lcpackaging.com Tisztább, biztonságosabb és fenntarthatóbb 02 Innovatív bigbag program a prémium minőségű élelmiszerbiztonsági csomagolásokért Az élelmiszereket és az élelmiszer-ipari

Részletesebben

SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK AZ ISOFÓRUM TAVASZ KONFERENCIA RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK AZ ISOFÓRUM TAVASZ KONFERENCIA RÉSZTVEVŐIT! ISO EGYESÜLET SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK AZ ISO TAVASZ KONFERENCIA RÉSZTVEVŐIT! ISO Elnökség ISO Tavasz * 2018. ápr. 20. 1 ÉRTÉKRENDÜNK Közhasznú tevékenységet végző civil egyesület Jogszerűen és a tagság

Részletesebben

Az új ISO 14001: 2015 szabvány változásai

Az új ISO 14001: 2015 szabvány változásai Az új ISO 14001: 2015 szabvány változásai Ivanova Galina vezető auditor www.emi-tuv.hu Mi a célja az ISO 14001-nek? Segítség a szervezetek számára, hogy képesek legyenek kezelni a rendszerek és folyamatok

Részletesebben

Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek

Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek VII. Országos Tanácsadói Konferencia Innováció növekedés - fenntarthatóság Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek Toldi Sándor ügyvezető igazgató, Pannon-Quality Menedzsment

Részletesebben

MEGFELELŐ TRÉNING A KIVÁLÓSÁGHOZ HOGY FEJLESZTHESSE MUNKATÁRSAIT ÉS ÜZLETÉT SGS I. FÉLÉVI KÉPZÉSI NAPTÁRA 1/5

MEGFELELŐ TRÉNING A KIVÁLÓSÁGHOZ HOGY FEJLESZTHESSE MUNKATÁRSAIT ÉS ÜZLETÉT SGS I. FÉLÉVI KÉPZÉSI NAPTÁRA 1/5 MEGFELELŐ TRÉNING A KIVÁLÓSÁGHOZ HOGY FEJLESZTHESSE MUNKATÁRSAIT ÉS ÜZLETÉT SGS 2018. I. FÉLÉVI I NAPTÁRA 1/5 ISO 9001 ÉS ISO 14001 SZABVÁNYVÁLTOZÁSOK Közel két éve tartanak a szabványátállási auditok,

Részletesebben

Vállalati adatvédelem

Vállalati adatvédelem Vállalati adatvédelem és a Hargitai László, kiberbiztonsági tanácsadó 2017. március 2. Tartalom 1 a kibertérben 2 adatok: üzleti érték és 3 - új követelmények és ok 4 Megoldás: a szervezet szintjén 5 Az

Részletesebben

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben Börtsök András Projekt vezető www.nospammail.hu Email forgalom 2010 2010. májusában Magyarország az egy főre jutó spamek

Részletesebben

AZ ISO 50001 ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA KAPCSOLATA

AZ ISO 50001 ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA KAPCSOLATA AZ ISO 50001 ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA KAPCSOLATA BÁRCZI ISTVÁN A FENNTARTHATÓSÁGI DIVÍZIÓ VEZETŐJE XXII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT 2013.11.05-06. Világszerte Magyarországon AZ SGS Genfi központ 140

Részletesebben

Silent Signal Kft. Webáruházak informatikai biztonsága Veres-Szentkirályi András 2011.03.04. 2011.03.04 Marketingtorta - 4 1

Silent Signal Kft. Webáruházak informatikai biztonsága Veres-Szentkirályi András 2011.03.04. 2011.03.04 Marketingtorta - 4 1 Silent Signal Kft. Webáruházak informatikai biztonsága Veres-Szentkirályi András 2011.03.04. 2011.03.04 Marketingtorta - 4 1 Témáink Bevezető Webáruház, mint IT rendszer biztonsága OWASP TOP10 webes hiba

Részletesebben

Dióhéjban a fogyasztásszabályozásról

Dióhéjban a fogyasztásszabályozásról Dióhéjban a fogyasztásszabályozásról Bevétel generálása a vállalkozás energiatermelő berendezéseivel Terméksorozat 2017. szeptember A fogyasztásszabályozásban (DSR) rejlő erő Energia a teljesítményhez

Részletesebben

Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata

Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata 2009.11.19. TARTALOMJEGYZÉK 1 Általános rendelkezések... 3 1.1 A SZABÁLYOZÁS CÉLJA... 3 1.2 A DOKUMENTUM BESOROLÁSA... 3 1.3 KAPCSOLAT AZ ELECTOOL

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE)

SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE) SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE) Számítógépes kártevők A rosszindulatú számítógépes programokat összefoglalóan kártevőknek (angolul malware, ejtsd melver) nevezzük. A kártevők típusai: Vírusok Férgek Kémprogramok

Részletesebben

BalaBit IT Security. A sárkány útja. Györkő Zoltán Üzletfejlesztési Igazgató BalaBit IT Security Budapest, 2011. június 2. www.balabit.

BalaBit IT Security. A sárkány útja. Györkő Zoltán Üzletfejlesztési Igazgató BalaBit IT Security Budapest, 2011. június 2. www.balabit. BalaBit IT Security A sárkány útja Györkő Zoltán Üzletfejlesztési Igazgató BalaBit IT Security Budapest, 2011. június 2. A BalaBitről A BalaBit a világ egyik vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalata

Részletesebben

Újrahasznosítási. Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai.

Újrahasznosítási. Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai. Újrahasznosítási ipar Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai www.lcpackaging.com Kiváló minőség, 100%- os újrahasznosíthatóság 02 A bigbag zsákok vezető szakértője az újrahasznosítási iparágban

Részletesebben

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. Hamarosan újra pályázható két KKV-kat támogató vállalkozásfejlesztési felhívás

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. Hamarosan újra pályázható két KKV-kat támogató vállalkozásfejlesztési felhívás Pályázati Hírlevél RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. 2016. október Hamarosan újra pályázható két KKV-kat támogató vállalkozásfejlesztési felhívás Társadalmi egyeztetésre került két, korábban felfüggesztett

Részletesebben

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható Rugalmas, skálázható és megbízható Az OpenScape Business rendszer a kis- és közepes vállalkozások változatos igényeinek minden szempontból megfelelő korszerű, egységes kommunikációs (UC) megoldás. A rendszer-felépítése

Részletesebben

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok Alapfogalmak Biztonság Biztonsági támadások Biztonsági célok Biztonsági szolgáltatások Védelmi módszerek Hálózati fenyegetettség Biztonságos kommunikáció Kriptográfia SSL/TSL IPSec Támadási folyamatok

Részletesebben

Információbiztonsági kihívások. Horváth Tamás & Dellei László 2010. 11. 23.

Információbiztonsági kihívások. Horváth Tamás & Dellei László 2010. 11. 23. Információbiztonsági kihívások Horváth Tamás & Dellei László 2010. 11. 23. Bemutatkozás Miről lesz szó Aktualitások, veszélyek az IT biztonság területén Megoldások Elő bemutató WIFI Hack Nádor Rendszerház

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Írásjogtól Rootig AIX-on

Írásjogtól Rootig AIX-on Írásjogtól rootig AIX-on Tanulmány Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. Írásjogtól rootig AIX-on 1. Bevezető A Silent Signal Kft. szakértői egy etikus hackelési projekt

Részletesebben

A HARMADIK FÉL ÁLTALI ELLENŐRZÉS ÉS TANÚSÍTÁS HOZZÁADOTT ÉRTÉKE

A HARMADIK FÉL ÁLTALI ELLENŐRZÉS ÉS TANÚSÍTÁS HOZZÁADOTT ÉRTÉKE INTERNATIONAL CONFEDERATION OF INSPECTION AND CERTIFICATION ORGANISATIONS A HARMADIK FÉL ÁLTALI ELLENŐRZÉS ÉS TANÚSÍTÁS HOZZÁADOTT ÉRTÉKE KIK VAGYUNK, ÉS MIVEL FOGLALKOZUNK A CEOC International egy európai

Részletesebben

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Charaf Hassan Egyetemi docens, BME Tartalom Általános tényadatok Trendek számokban Magyarország: az infoszféra helyzete Az informatikai kutatások

Részletesebben

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Nemzeti Workshop Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az üzleti modell célja 2 Olyan vonzó ajánlat a vevők számára - a termékek

Részletesebben

1 IdMatrix Identity Governance Válaszok a GDPR kihívásaira

1   IdMatrix Identity Governance Válaszok a GDPR kihívásaira 1 www.businesstemplates.com IdMatrix Identity Governance Válaszok a GDPR kihívásaira 2 www.businesstemplates.com TODAY S AGENDA Rólunk Központi jogosultság kezelés Az Innomatrix Services Kft. saját fejlesztésű

Részletesebben

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO 50001 EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR AZ SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

A KIVÁLÓ MINŐSÉG TÖRTÉNETE

A KIVÁLÓ MINŐSÉG TÖRTÉNETE A KIVÁLÓ MINŐSÉG TÖRTÉNETE A MANN+HUMMEL cégcsoportba tartozunk egy olyan konzorciumba, mely a szűrési technológiák terén világelső pozíciót tölt be. Az általunk gyártott szűrők 1982 óta vannak jelen a

Részletesebben

Informatikai biztonság a kezdetektől napjainkig

Informatikai biztonság a kezdetektől napjainkig Informatikai biztonság a kezdetektől napjainkig Dr. Leitold Ferenc tanszékvezető, egyetemi docens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar E-közszolgálati Fejlesztési Intézet Információbiztonsági

Részletesebben

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. Megjelent két új vállalkozásfejlesztési pályázat KKV-k számára

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. Megjelent két új vállalkozásfejlesztési pályázat KKV-k számára Pályázati Hírlevél RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. 2015. június Megjelent két új vállalkozásfejlesztési pályázat KKV-k számára 2015. június 9-én megjelent két új GINOP pályázat KKV-k kapacitásbővítésének

Részletesebben

Energiapiacon is energiahatékonyan

Energiapiacon is energiahatékonyan Energiapiacon is energiahatékonyan Energia konferencia, 2017.02.02. Szalma Péter, IVR vezető- DÉMÁSZ Csoport DÉMÁSZ Csoport bemutatása Tulajdonos váltás: EDF ENKSZ Elosztói, vill. en. kereskedelmi (egyetemes

Részletesebben

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI { Az audit gyakorlati szempontjai Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor Mobil: +36 20 916 3541 E-mail: sipos.gyozo@nador.hu SZÁMSZERŰSÍTETT KOCKÁZATOK

Részletesebben

Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok

Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok A mobil eszközök száma világszerte rohamosan növekszik és jelentős kiegészítőjévé, sok esetben helyettesítőjévé vált a hagyományos számítógépeknek.

Részletesebben

A biztonság már közvetlen üzleti előnyt is jelent

A biztonság már közvetlen üzleti előnyt is jelent SAJTÓKÖZLEMÉNY AZONNAL KÖZÖLHETŐ 2014. november 4. A biztonság már közvetlen üzleti előnyt is jelent A Google friss, SSL-hez kapcsolódó változtatásaira hívja fel a figyelmet a NETLOCK Az SSL tanúsítvány

Részletesebben

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal. Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 3 1.1 Architektúra (terv) felülvizsgálat...

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 04

KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 04 KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 04 SZE, KÖRNYEZETMÉRNÖKI TANSZÉK DR. TORMA ANDRÁS AUDI HUNGARIA MOTOR KFT. FELÜLVIZSGÁLAT SZÜKSÉGESSÉGE A RENDELET NEM FELHASZNÁLÓBARÁT NEM ELÉG VONZÓ A SZERVEZETEK SZÁMÁRA

Részletesebben

A8-0392/286. Adina-Ioana Vălean a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében

A8-0392/286. Adina-Ioana Vălean a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében 10.1.2018 A8-0392/286 286 63 a preambulumbekezdés (új) (63a) A fejlett bioüzemanyag-fajták várhatóan fontos szerepet játszanak majd a légi közlekedés üvegházhatásúgázkibocsátásának csökkentésében, ezért

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

Cloud Computing a gyakorlatban. Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE)

Cloud Computing a gyakorlatban. Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE) Cloud Computing a gyakorlatban Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE) Az el adás felépítése CLOUD ALKALMAZÁSI FELMÉRÉSEK CLOUD COMPUTING DEFINICIÓK CLOUD SZOLGÁLTATÁSI ÉS ÜZEMEL-

Részletesebben

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken Protection Service for Business Az első lépések Windows-számítógépeken Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények Támogatott operációs rendszerek Microsoft Windows 7, Windows 8 és Vista Windows-munkaállomások

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk Green Dawn Kft Bemutatkozunk Cégtörténet, tevékenységek Társaságunk 2006-ban alakult, fő tevékenységi körünk az energetika és az energia rendszerek optimalizálása. Jelenleg az alábbi szolgáltatásainkat

Részletesebben

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu Belső ellenőrzés és compliance Cover szolgáltatások KPMG.hu Stratégiai fontosságú lehetőségek a belső ellenőrzésben Valós képet nyújt a szervezet működésének hatásosságáról és hatékonyságáról. Felderíti

Részletesebben

Környezetmenedzsment

Környezetmenedzsment zöld beszerzé s ökocímkék környezetmene dzsment zöld rendezvény Környezetmenedzsment ISO 14001 és EMAS A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata

Részletesebben

Sérülékenység kezelés. Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ

Sérülékenység kezelés. Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ Sérülékenység kezelés Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ 1 A biztonságérzet a veszély érzékelésének hiánya 2 Mi a sérülékenység? Sérülékenység: Az IT biztonság területén a sérülékenység

Részletesebben

A KKV-k felkészülésének feladatai a GDPR alkalmazására (szabályzatok, tájékoztatók, nyilvántartások és oktatások) Tóth Szilárd

A KKV-k felkészülésének feladatai a GDPR alkalmazására (szabályzatok, tájékoztatók, nyilvántartások és oktatások) Tóth Szilárd A KKV-k felkészülésének feladatai a GDPR alkalmazására (szabályzatok, tájékoztatók, nyilvántartások és oktatások) Tóth Szilárd Tematika GDPR a természetes személy nézőpontjából Adatvédelmi feladatok a

Részletesebben

Beszámoló a Minőségügyi Világfórumról (Budapest, 2015 október )

Beszámoló a Minőségügyi Világfórumról (Budapest, 2015 október ) Beszámoló a Minőségügyi Világfórumról (Budapest, 2015 október 26-27.) Mezőgazdasági Szakbizottság Szeged, 2015. november 25. Dr Vajda László, szakbizottsági elnök Összefoglaló információk Helyszín: Kempinski

Részletesebben

Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató

Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Zöldségtermesztés a homokon szakmai konferencia Nyíradony, 2015.09.25. Tartalom

Részletesebben

Kategóriák szerinti web-szűrés, állományok titkosítása és NAC. Mindez mobilon. - Sophos Mobile Control 4.0

Kategóriák szerinti web-szűrés, állományok titkosítása és NAC. Mindez mobilon. - Sophos Mobile Control 4.0 Kategóriák szerinti web-szűrés, állományok titkosítása és NAC. Mindez mobilon. - Sophos Mobile Control 4.0 Kiss Attila Sophos Advanced Sales & Mobile Control Engineer - TMSI Kft. ITBN 2014 IT Biztonsági

Részletesebben

Minőség és minőségirányítás. 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015

Minőség és minőségirányítás. 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015 1 ZH jegyzetek 2 2 3. ISO 9000:2015 ISO 9000 Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár alapvető fontosságú hátteret biztosít a nemzetközi szabványnak a megfelelő

Részletesebben

Az energiairányítási rendszer alkalmazása a Dunastyrnél

Az energiairányítási rendszer alkalmazása a Dunastyrnél Az energiairányítási rendszer alkalmazása a Dunastyrnél Dunastyr Polisztirolgyártó Zrt. 2014. November 4. Monostoriné Ország Mária A Dunastyr az ENI csoportban Az olasz Eni az egyik legnagyobb energiával

Részletesebben

A biomassza energetikai hasznosítása és a DANUBIOM projektötlet. Kohlheb Norbert Szent István Egyetem Bioeuparks tréning 2015.December 8.

A biomassza energetikai hasznosítása és a DANUBIOM projektötlet. Kohlheb Norbert Szent István Egyetem Bioeuparks tréning 2015.December 8. A biomassza energetikai hasznosítása és a DANUBIOM projektötlet Kohlheb Norbert Szent István Egyetem Bioeuparks tréning 2015.December 8. Budapest Potenciálok Elméleti potenciál Műszaki potenciálok Gazdaságitársadalmi

Részletesebben

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei 3. Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai A minőségügyi szabványokat az ISO egyik bizottsága, az ISO/TC 176 alkotta, ez a bizottság végzi, a továbbfejlesztés munkáját is. A szabványsorozat

Részletesebben