Táj és Demokrácia Az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének aktuális hazai és nemzetközi feladatai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Táj és Demokrácia Az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének aktuális hazai és nemzetközi feladatai"

Átírás

1 Táj és Demokrácia Az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének aktuális hazai és nemzetközi feladatai Kincses Krisztina, az Európai Táj Egyezmény nemzeti kapcsolattartója FM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály VII. Magyar Tájökológiai Konferencia Szeged május

2 Az Európa Tanács - Regionális nemzetközi szervezet; - Európai államok számra általánosan elfogadott szabályokat és univerzális elveket határoz meg; - Társadalom szinte minden jelentős kérdésével foglalkozik; - Segítséget nyújt a tagállamoknak az általuk vállalt nemzetközi kötelezettségek nemzeti jogrendszerbe való ültetéséhez; - Jogállamiság intézményének, alapvető szabadság- és emberi jogok védelmezője; - 47 tagja van és csatlakozásra nyitva áll; - Mércét mutat a földrajzi Európa keretein túl is.

3 Az Európa Tanács Miniszteri Bizottság, Parlamenti Közgyűlés, Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa, Európa Tanács Nemzetközi Nem-kormányzati Szervezetek (INGO) Konferenciája,

4 A táj és demokrácia kapcsolódása Siena, Palazzo Publico Ambroggio Lorenzetti ( ): L'Allegoria ed Effetti del Buono e del Cattivo Governo Kongresszus Az Európa Tanács Európai Táj Egyezménye (a Miniszteri Bizottság július 19-én fogadta el és Firenzében október 20-án nyitotta meg aláírásra) Prieur, M. Luginbühl, Y. (2017): Conceptual Report for reference Landscape and the European Landscape Convention s contribution to democracy, human rights and sustainable development [Document: CEP-CDCPP (2017) 5E rev.]

5 Nemzetközi eredmények Táj és Demokrácia munkacsoport Steering Committee for Culture, Heritage and Landscape (CDCPP) A Táj és Demokrácia munkacsoport döntés-előkészítő dokumentumokat készített, pl.: - Rendezvények szabályzata, gyakorlati szervezési segédlet; - Tájegyezmény részes felek konferenciájára hivatalos európai és regionális (nemzetközi) NGO-k paraméterei és jogosultságai; - Workshopok; - Ajánlástervezetek a Miniszteri Bizottság részére.

6 Nemzetközi eredmények ET szakértők Döntést segítő szakértői munka, pl.: - Prieur, M. és Luginbühl, Y.: A táj és a Tájegyezmény hozzájárulása a demokráciához és emberi jogokhoz, illetve a fenntarthatósághoz; - Rhiem, V.: A részes felek által működtetett, a táj ügyét támogató alapokról; - Gotzmann et al.: Az Európai Táj Egyezmény végrehajtását segítő egyes finanszírozási lehetőségekről szóló 2009-ben készült jelentés aktualizálása; - Di Battista, V.: Tervezési módszertani hivatkozások és ezek alapján kidolgozott eljárási irányelvek.

7 Nemzetközi eredmények Az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének 9. konferenciája Az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének 9. konferenciáján: - a részes felek és nemzetközi NGO-k nyilvánosan hozzáférhető nyilatkozatot tettek kétéves tevékenységükről; - a Konferencia megvitatta a szakértők és a Táj és Demokrácia munkacsoport által készített dokumentumokat. A Konferencia a CDCPP útján ajánlást terjeszt fel a Miniszteri Bizottság elé: Tájegyezményben meghatározott tájszemlélet hozzájárulása a demokráciához és az emberi jogok gyakorlásához a fenntartható fejlődés szempontjából; továbbá Tájegyezményben meghatározottak szerinti részvétel a tájpolitikák kialakításában és a végrehajtásban.

8 Nemzetközi kihívások ELC Munkaprogram Az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének 9. konferenciáján támogatott munkaprogram: 1. Az Európa Tanács Európai Táj Egyezményről szóló kétévenkénti konferencia megszervezése; 2. Legalább egy Európa Tanácsi műhelytalálkozó az Európai Táj Egyezmény végrehajtására; 3. Az Európa Tanács Európai Táj Egyezmény Információs Rendszerének fenntartása és a működtetés 3. fázisának elindítása a részes felek politikáira vonatkozó nemzeti és regionális jelentések elkészítésével; 4. A Council of Europe Landscape Alliance Award égisze alatt az Európa Tanácsi Tájdíj pályázati fordulók és a kapcsolódó műhelytalálkozók megszervezése; 5. További tematikus jelentések és ajánlások készítése a természeti, vidéki, városi és városkörnyéki területekre a kiemelkedő, valamint az átlagos, illetve degradálódott tájakra (beleértve az édesvizeket és tengeri területeket is); 6. Táj, jogok és felelősség mindenki számára elnevezésű szakértői részvételű munkacsoport létrehozása a CDCPP és a Miniszteri Bizottság számára készítendő ajánlástervezetek megalkotására; 7. A fenntartható fejlődés témakörei (a környezet, a társadalom, a gazdaság és a kultúra), a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság közötti szinergiák előmozdítása; 8. Hozzájárulás a fenntartható fejlődés globális vitáihoz (az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrendje és az élőhelyek).

9 Nemzetközi kihívások ELC Intézkedések Az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének 9. konferenciáján elfogadott és a CDCPP által támogatott intézkedések közül kiemelendő a tervezett műhelykonfernciák: - Az Európai Táj Egyezmény helyi végrehajtása, helyi demokrácia, 2017; - Az Európa Tanács Európai Táj Díj 5. pályázati fordulója, 2018; - Az Európai Táj Egyezmény végrehajtása: oktatás, 2018; - Az Európai Táj Egyezmény végrehajtása: víz, táj és polgárság; a globális változásokkal való szembenézés, 2019.

10 Nemzetközi kihívások ELC Intézkedések Az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének 9. konferenciáján elfogadott és a CDCPP által támogatott intézkedések közül kiemelendő a tervezett műhelykonfernciák: - Az Európai Táj Egyezmény helyi végrehajtása, helyi demokrácia, 2017; - Az Európa Tanács Európai Táj Díj 5. pályázati fordulója, 2018; - Az Európai Táj Egyezmény végrehajtása: oktatás, 2018; - Az Európai Táj Egyezmény végrehajtása: víz, táj és polgárság; a globális változásokkal való szembenézés, Tervezett jelentések: - A vidéki táj; - Jó gyakorlatot jelentő projektek, védett területeken kívül; - A városkörnyéki táj és az életminőség; - Új energiák, mint kihívás; - Táj integrálása a szakpolitikákba; - A tájat érintő jog összehasonlítása az ELC L6 alapján; - Tájobszervatóriumok és egyetemek hálózatának létrehozása; - A táj és az ökoszisztéma-szolgáltatások.

11 Hazai eredmények Műhelykonferencia Az Európai Táj Egyezmény végrehajtására vonatkozó 17. budapesti műhelykonferencia megszervezése Council of Europe Landscape Award Forum of National Selections - 4th Session , Budapest (Pesti Vigadó) június 9-10.

12 Hazai eredmények Díjátadó ünnepség - Európa Tanács Táj Díja 4. pályázati forduló díjátadó ünnepség megszervezése : Borderless cooperation of local communities for the landscape heritage of Fabulous Hetés képviselte hazánkat az Európa Tanács Táj Díja évi pályázatán. - A magyar pályázat alapján Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa, Genterovci Göntérháza, Kamovci Kámaháza, Radmožanci Radamos, Žitkovci Zsitkóc, Mostje Hídvég és Banuta Bánuta települések önkormányzata, a Zöldutak Módszertani Egyesület és a Vasfüggöny Út Egyesület nyerte el az Európa Tanács Táj Díját.

13 Hazai eredmények Magyar Tájdíj február: pályázat kiírása a Magyar Tájdíj elnyerésére és az Európa Tanács Táj Díja 5. pályázati fordulón való képviselet jogára évi Magyar Tájdíj: Mátraderecske Községi Önkormányzat Palócföld ősereje: Tájfejlesztés, közösségi mintaprogram az élhető faluért. - A magyar pályázat felterjesztése az Európa Tanács részére. - Magyar Tájdíj 2017 átadása (Föld Napja, Farmos, április 21.).

14 Hazai eredmények ELC L6 Magyarország feltöltötte adatokkal az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének Információs rendszerét. Council of Europe Information System on the European Landscape Convention L6.

15 Hazai eredmények Kutatás október: Az ország tájkarakter alapú térképezése, tipizálása, a tájkarakter-védelem közép- és hosszú távú eszközrendszerének meghatározása feladatát magába foglaló KEHOP projekt megalapozó szakasz indítása;

16 Hazai eredmények Stratégiaalkotás március 20.: az első Nemzeti Tájstratégia kormány általi elfogadása. 1128/2017. (III. 20.) Korm. határozat a közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Tájstratégiáról

17 Hazai kihívások Az eddigi feladatok folytatása, tovább fejlesztése - Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport működtetése, - Magyar Tájdíj pályázati rendszer; 2. Nemzetközi ajánlásokból fakadó új feladat - ajánlások, - jelentések, - szakértői dokumentumok, - jó gyakorlatot jelentő útmutatók, - segédletek magyar nyelvre fordítása és átültetése; 3. A időszak magyar alelnöksége. 4. A Konferencia felhívásaiból fakadó feladat - az ELC L6-ben maradt hiányzó részek kiegészítése és az adatok validálása. (A kérdőív részletesebb feltöltése a felsőoktatási intézmények önkéntességen alapuló adatszolgáltatási segítségével, az adatszolgáltatás mértékében bővíthető.); - határokon átnyúló együttműködések ösztönzése (helyi és regionális szinten); 5. Új Munkaprogram az Európai Táj Egyezmény végrehajtására és kapcsolódó intézkedési terv elfogadása és végrehajtása.

18 Referencia és ajánlott irodalom 1128/2017. (III. 20.) Korm. határozat a közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Tájstratégiáról 1189/2012. (VI. 11.) Korm. határozat az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport létrehozásáról évi CXI. törvény a Firenzében, október 20-án kelt, az Európai Táj Egyezmény kihirdetéséről Ambroise, R. (2017): Designing agricultural landscapes for harmonious, sustainable territorial development. 9th Council of Europe Conference on the European Landscape Convention, Strasbourg, March CET No. 176 European Landscape Convention adopted by the Committee of Ministers of the Council of Europe on 19 July 2000 and opened for signature by its Member States in Florence on 20 October 2000 Di Battista, V. (2017): Report Towards a grammar for European landscapes 9th Council of Europe Conference on the European Landscape Convention, Strasbourg, March Gotzmann, D. De Prado, D. F. Prosvietin, D. Oberhofer, J. (2017): Update of the report of Selected funding opportunities to support the implementation of the European Landscape Convention 9th Council of Europe Conference on the European Landscape Convention, Strasbourg, March Munkaprogram az Európai Táj Egyezmény végrehajtására a Firenzében, október 20-án kelt, az Európai Táj Egyezmény kihirdetéséről szóló évi CXI. törvény alapján Nemzeti Tájstratégia ( ) Prieur, M. Luginbühl, Y. (2017): Conceptual Report for reference Landscape and the European Landscape Convention s contribution to democracy, human rights and sustainable development, 9th Council of Europe Conference on the European Landscape Convention, Strasbourg, March Rhiem, V. (2017): REPORT Experiences of Public Landscape Funds 9th Council of Europe Conference on the European Landscape Convention, Strasbourg, March

19 Köszönöm a figyelmet!

Magyar Tájdíj - Eredmények és feladatok A végrehajtási folyamat előre haladásának összefoglalása

Magyar Tájdíj - Eredmények és feladatok A végrehajtási folyamat előre haladásának összefoglalása Magyar Tájdíj - Eredmények és feladatok A végrehajtási folyamat előre haladásának összefoglalása Kincses Krisztina, az Európai Táj Egyezmény nemzeti kapcsolattartója FM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály

Részletesebben

Az Európai Táj Egyezményből adódó hazai feladatok és eddigi eredmények

Az Európai Táj Egyezményből adódó hazai feladatok és eddigi eredmények Az Európai Táj Egyezményből adódó hazai feladatok és eddigi eredmények Dr. Rácz András, helyettes államtitkár az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport elnöke 10 éves az Európai Táj Egyezményt

Részletesebben

A TÁJKARAKTER PROJEKTELEM NEMZETKÖZI ÉS HAZAI SZAKPOLITIKAI KERETE

A TÁJKARAKTER PROJEKTELEM NEMZETKÖZI ÉS HAZAI SZAKPOLITIKAI KERETE ...hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel A TÁJKARAKTER PROJEKTELEM NEMZETKÖZI ÉS HAZAI SZAKPOLITIKAI KERETE Természeti és táji értékek táji léptékű megőrzésének stratégiai megalapozása szakmai

Részletesebben

A Nemzeti Tájstratégia végrehajtása felkért hozzászólás a tájmonitoring jelenlegi helyzetéről

A Nemzeti Tájstratégia végrehajtása felkért hozzászólás a tájmonitoring jelenlegi helyzetéről A Nemzeti Tájstratégia végrehajtása felkért hozzászólás a tájmonitoring jelenlegi helyzetéről Kincses Krisztina főtanácsos az Európai Táj Egyezmény nemzeti kapcsolattartója Műhelybeszélgetés és kiállítás

Részletesebben

Mesés Hetés és a közösségi média. Kultúra, turizmus és digitalizáció

Mesés Hetés és a közösségi média. Kultúra, turizmus és digitalizáció Mesés Hetés és a közösségi média Kultúra, turizmus és digitalizáció Zöldutak A zöldutak olyan, többfunkciós útvonalak, melyeket a gyalog, lovon, kerékpáron, illetve más motormentes módon közlekedő vagy

Részletesebben

Az Európai Táj Egyezmény és a 'vidéki táj'

Az Európai Táj Egyezmény és a 'vidéki táj' Az Európai Táj Egyezmény és a 'vidéki táj' Kincses Krisztina Árgay Zoltán Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Műemléki Világnap A VIDÉK TÁJI ÖRÖKSÉGE c. konferencia 2019. április 25., Ozora Tematika

Részletesebben

Borderless co-operation of local communities for the landscape heritage of Fabulous Hetés

Borderless co-operation of local communities for the landscape heritage of Fabulous Hetés Borderless co-operation of local communities for the landscape heritage of Fabulous Hetés Mrs Krisztina KINCSES, National Representative of the European Landscape Convention, and Mrs Andrea BEDŐ, Representative

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai

Részletesebben

Robinwood Plus PÁLYÁZATI KIíRÁS

Robinwood Plus PÁLYÁZATI KIíRÁS Robinwood Plus PÁLYÁZATI KIíRÁS Robinwood Plus Alprojektek A finanszírozott nemzetközi alprojektek száma 10, minden alprojekt r illetve a nemzeti partnerek által képviselt földrajzi régiókban kell tevékenykedjenek.

Részletesebben

Nemzeti Tájstratégia

Nemzeti Tájstratégia Nemzeti Tájstratégia 2017-2026 Pádárné Dr. Török Éva, osztályvezető AM - Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Műhelybeszélgetés és kiállítás megnyitó a Táj Nemzetközi Napja alkalmából Alapvető Jogok Biztosa

Részletesebben

A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja

A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja Dr. Kovács Antal Ferenc EC JRC DRDSI Danube_NET GISOPEN 2015 Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar, Geoinformatikai Intézet Székesfehérvár 2015.

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

Tájobszervatóriumok Európában

Tájobszervatóriumok Európában 1 Tájobszervatóriumok Európában Dr. Konkoly-Gyuró Éva Dr. Tirászi Ágnes Soproni Egyetem-Erdőmérnöki Kar - EVGI Tájtudományi és Vidékfejlesztési Intézeti tanszék TÁJMONITORING Tematikus áttekintés Mit monitorozunk?

Részletesebben

AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA

AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA ...hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA TESTI-LELKI FELTÖLTŐDÉS AZ ÖKOTURISZTIKA SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN Sopron, 2018. május

Részletesebben

A UNCCD egyezmény aktualitásai

A UNCCD egyezmény aktualitásai A UNCCD egyezmény aktualitásai MOLNÁR Péter vízhasznosítási referens UNCCD nemzeti kapcsolattartó Országos Vízügyi Főigazgatóság Öntözési Osztály molnar.peter@ovf.hu A föld valódi kincs növeljük értékét!

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

T/1355. számú. törvényjavaslat

T/1355. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/1355. számú törvényjavaslat az Európai Táj Egyezményt módosító Jegyzőkönyv kihirdetéséről és a Firenzében, 2000. október 20-án kelt, az Európai Táj Egyezmény kihirdetéséről szóló

Részletesebben

TERMÉSZETI ÉS TÁJI ÉRTÉKEK TÁJI LÉPTÉKŰ MEGŐRZÉSÉNEK STRATÉGIAI MEGALAPOZÁSA

TERMÉSZETI ÉS TÁJI ÉRTÉKEK TÁJI LÉPTÉKŰ MEGŐRZÉSÉNEK STRATÉGIAI MEGALAPOZÁSA KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai

Részletesebben

Nemzeti Tájstratégia Balczó Bertalan főosztályvezető Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály

Nemzeti Tájstratégia Balczó Bertalan főosztályvezető Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Nemzeti Tájstratégia 2017-2026 Balczó Bertalan főosztályvezető Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály 10 éves az Európai Táj Egyezményt kihirdető törvény Műhelybeszélgetés és a Táji örökségünk megőrzéséért

Részletesebben

Egyidejûleg a nemzeti delegációk titkárainak tanácskozása a CLRAE Titkárságával, majd ezt követõen. PLENÁRIS ÜLÉS(Hemicycle- Körterem)

Egyidejûleg a nemzeti delegációk titkárainak tanácskozása a CLRAE Titkárságával, majd ezt követõen. PLENÁRIS ÜLÉS(Hemicycle- Körterem) 3. számú melléklet Az Európa Tanács Helyi és Regionális Hatóságok Kongresszusa 11. plenáris ülésszakának(, 2004 május 25-27) napirend-tervezetének (2004. 05 20 -.ai verzió)magyar nyelvü összefoglalója

Részletesebben

Az Európai Táj Egyezmény végrehajtásának helyzete nemzetközi kitekintés és hazai helyzet

Az Európai Táj Egyezmény végrehajtásának helyzete nemzetközi kitekintés és hazai helyzet Az Európai Táj Egyezmény végrehajtásának helyzete nemzetközi kitekintés és hazai helyzet Dr. Kiss Gábor KVvM Tájvédelmi és Ökoturisztikai Osztály Az Európai Táj Egyezmény - történeti közelítés 2000. október

Részletesebben

LIFE Természet és biodiverzitás Többéves munkaprogram újdonságai

LIFE Természet és biodiverzitás Többéves munkaprogram újdonságai LIFE Természet és biodiverzitás - 2018-2020 Többéves munkaprogram újdonságai Bokor Veronika FM Természetmegőrzési Főosztály LIFE Pályázói igények szerinti tréning, 2018. február 20. LIFE 2018-2020 meghatározó

Részletesebben

IVC eredmények. Gönczi Richárd NCP SZPI Információs nap 2015. április 28., Budapest. SMART CAFE, 2014. december 09., Debrecen

IVC eredmények. Gönczi Richárd NCP SZPI Információs nap 2015. április 28., Budapest. SMART CAFE, 2014. december 09., Debrecen EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND IVC eredmények Gönczi Richárd NCP SZPI Információs nap 2015. április 28., Budapest SMART CAFE, 2014. december 09., Debrecen INTERREG IVC/EUROPE információs nap 2015.04.28

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa zsuzsa.herold@tpf.hu Tempus Közalapítvány 2016. október 20. A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok

Részletesebben

PUBLIC /14 hk/kn/kz 1 DG E1C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 18. (OR. en) 16888/14 LIMITE

PUBLIC /14 hk/kn/kz 1 DG E1C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 18. (OR. en) 16888/14 LIMITE Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2014. december 18. (OR. en) 16888/14 LIMITE PUBLIC PV/CONS 70 EDUC 350 JEUN 122 CULT 141 SPORT 62 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV 1 Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának (OKTATÁS,

Részletesebben

A javaslatról általában

A javaslatról általában A TASZ VÉLEMÉNYE A 2013. ÉVI... TÖRVÉNY A VÁLASZTÁSI ELJÁRÁSRÓL SZÓLÓ 2013. ÉVI XXXVI. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ T/11200. TÖRVÉNYJAVASLAT 2. -ÁRÓL 2013. május 18-án dr. Cser-Palkovics András, Gulyás

Részletesebben

Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései. Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály

Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései. Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály MAGYARORSZÁG ERDŐTERÜLETE NAPJAINKBAN Területi adatok Erdőgazdálkodás alá vont terület: -

Részletesebben

A Bükkalja kiemelkedő természeti- és kultúrtörténeti értékeinek védelme

A Bükkalja kiemelkedő természeti- és kultúrtörténeti értékeinek védelme Magyar Tájdíj: Eredmények és feladatok Az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre kiírt nemzeti szintű pályázatok győztes programjainak bemutatása Viszló Levente, vezérigazgató, Pro Vértes Természetvédelmi

Részletesebben

A LIFE Környezetvédelem alprogram évi hagyományos projektekre vonatkozó felhívása a Természet és Biodiverzitás témakörben

A LIFE Környezetvédelem alprogram évi hagyományos projektekre vonatkozó felhívása a Természet és Biodiverzitás témakörben A LIFE Környezetvédelem alprogram 2017. évi hagyományos projektekre vonatkozó felhívása a Természet és Biodiverzitás témakörben Bokor Veronika Természetmegőrzési Főosztály III. Természetvédelmi tréning,

Részletesebben

Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16.

Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16. Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16. A definíció hiánya Dilemma: - a szuverén állam ismeri/dönti el - az identitásválasztás szabadsága Az ET Parlamenti Közgyűlésének 1201 (1993) sz. ajánlása:

Részletesebben

EUSDR 5. Prioritásterület: Környezeti kockázatok kezelése Bakonyi Péter & Olimpia Negru Magyarország Románia

EUSDR 5. Prioritásterület: Környezeti kockázatok kezelése Bakonyi Péter & Olimpia Negru Magyarország Románia EUSDR 5. Prioritásterület: Környezeti kockázatok kezelése Bakonyi Péter & Olimpia Negru Magyarország Románia Vázlat Mi történt az elmúlt évben? Az 5. prioritásterület Előrehaladás Mi várható? Vázlat Mi

Részletesebben

Erasmus+ Jean Monnet tevékenységek. Széll Adrienn Tempus Közalapítvány

Erasmus+ Jean Monnet tevékenységek. Széll Adrienn Tempus Közalapítvány Erasmus+ Jean Monnet tevékenységek Széll Adrienn Tempus Közalapítvány A Jean Monnet tevékenységek fő célja Az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok területén A tudományos világ

Részletesebben

A évi LIFE környezetvédelmi pályázati felhívások SZIJÁRTÓ ÁGNES

A évi LIFE környezetvédelmi pályázati felhívások SZIJÁRTÓ ÁGNES A 2019. évi LIFE környezetvédelmi pályázati felhívások SZIJÁRTÓ ÁGNES AGRÁRMINISZTÉRIUM KÖRNYEZETFEJLESZTÉSI ÉS STRATÉGIAI FŐOSZTÁLY LIFE INFORMÁCIÓS NAP, 2019. ÁPRILIS 16. Az előadás tartalma I. Bevezető

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre 2010

P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre 2010 P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre 2010 A Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Belügyminisztérium által létrehozott Európai

Részletesebben

LIFE Természet és biodiverzitás - hagyományos pályázatok benyújtásával kapcsolatos újdonságok

LIFE Természet és biodiverzitás - hagyományos pályázatok benyújtásával kapcsolatos újdonságok LIFE Természet és biodiverzitás - hagyományos pályázatok benyújtásával kapcsolatos újdonságok Bokor Veronika FM Természetmegőrzési Főosztály IV. Természetvédelmi tréning 2018. május 15. A projektbenyújtási

Részletesebben

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása!

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása! Biodiverzitás stratégia 2020 CÉLOK és ESZKÖZÖK Források: http://www.biodiv.hu/convention/f1117799202; http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/comm2006/2020.htm; FELADAT A stratégiai célok közül

Részletesebben

A fenntartható fejlődés megjelenése az ÚMFT végrehajtása során Tóth Tamás Koordinációs Irányító Hatóság Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. szeptember 30. Fenntartható fejlődés A fenntarthatóság célja

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre

P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium együttműködésben az Oktatási és Kulturális Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Hatókör Folyamatos kiterjesztés földrajzi és tartalmi értelemben: Adott helyszíntől

Részletesebben

A LIFE Környezetvédelem alprogram évi hagyományos projektekre vonatkozó felhívása a Természet és Biodiverzitás témakörben

A LIFE Környezetvédelem alprogram évi hagyományos projektekre vonatkozó felhívása a Természet és Biodiverzitás témakörben A LIFE Környezetvédelem alprogram 2017. évi hagyományos projektekre vonatkozó felhívása a Természet és Biodiverzitás témakörben Bokor Veronika Természetmegőrzési Főosztály LIFE Információs Nap, 2017. június

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19.

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19. Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány 2015. november 19. A Jean Monnet tevékenységek fő célja: az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok területén

Részletesebben

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az EIONET hálózat

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az EIONET hálózat Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az EIONET hálózat Dr. Makai Martina, főosztályvezető FM Környezetfejlesztési Főosztály Budapest 2015. június 1. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European

Részletesebben

Az állami természetvédelem feladatai A Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott projektek vonatkozásában

Az állami természetvédelem feladatai A Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott projektek vonatkozásában Az állami természetvédelem feladatai A Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott projektek vonatkozásában FM Természetmegőrzési Főosztály Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura

Részletesebben

Sikeres projektpéldák Olaszországból

Sikeres projektpéldák Olaszországból LIFE14 CAP/HU/000010 LIFE CapHUN Sikeres projektpéldák Olaszországból Novák Judit LIFE nemzeti kapcsolattartó (környezetvédelem) Környezetfejlesztési és stratégiai Főosztály LIFE tréning - Felkészülés

Részletesebben

Transznacionális programok

Transznacionális programok Transznacionális programok Csalagovits Imre János csalagovits@vati.hu 06 30 2307651 OTKA Konferencia 2009 Május 22 1 Tartalom Hidden Agenda Nemzeti és transznacionális érdek Stratégia és menedzsment Transznacionális

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EAC/S19/2019

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EAC/S19/2019 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EAC/S19/2019 A radikalizálódás kockázatának kitett fiatalok sportprojektek keretében történő nyomon követése és segítése Ez a pályázati felhívás a 2019. évi munkaprogramnak a 2019. március

Részletesebben

Svájci Hozzájárulás Információs Nap Miskolc és Debrecen, május. Szalóki Flórián Főosztályvezető. Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Svájci Hozzájárulás Információs Nap Miskolc és Debrecen, május. Szalóki Flórián Főosztályvezető. Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Svájci Hozzájárulás Információs Nap Miskolc és Debrecen, 2008. május Szalóki Flórián Főosztályvezető 1 Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Támogatási területek 1. Regionális fejlesztési kezdeményezések periférikus

Részletesebben

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs E E Pannonia Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs Izrada zajedničkog akcijskog plana energetske učinkovitosti za pograničnu regiju EE Pannonia EE Pannonia Elaboration of joint energy

Részletesebben

NEMZETI ADÓ ÉS VÁMHIVATAL BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE II.ADR SZAKMAI KONZULTÁCIÓ. Nagy Zsolt BTE Elnök

NEMZETI ADÓ ÉS VÁMHIVATAL BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE II.ADR SZAKMAI KONZULTÁCIÓ. Nagy Zsolt BTE Elnök NEMZETI ADÓ ÉS VÁMHIVATAL BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE II.ADR SZAKMAI KONZULTÁCIÓ BUDAPEST VASKAPU UTCA 33-35 2014.02.17 Nagy Zsolt BTE Elnök BTE MEGALAKULÁSA - CÉLOK 2 2006.07.17.

Részletesebben

Horizont 2020 Éghajlatváltozás, környezet, erőforráshatékonyság. Climate action, environment, resource efficiency and raw materials

Horizont 2020 Éghajlatváltozás, környezet, erőforráshatékonyság. Climate action, environment, resource efficiency and raw materials Horizont 2020 Éghajlatváltozás, környezet, erőforráshatékonyság és nyersanyagok Climate action, environment, resource efficiency and raw materials Tóth Orsolya EU referens NKFI Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX COM(2016) 62 2016/0036 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye keretében létrejött Párizsi Megállapodásnak az Európai Unió nevében

Részletesebben

Magyarország- Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. Az eddigi eredmények

Magyarország- Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. Az eddigi eredmények Magyarország- Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Az eddigi eredmények A jogosult programterület A program EU támogatása 1. prioritás - Fenntartható környezet és turizmus 2. prioritás

Részletesebben

A HORIZONT 2020 dióhéjban

A HORIZONT 2020 dióhéjban Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 A HORIZONT 2020 dióhéjban Hálózatépítő stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferencia

Részletesebben

Bevezető az EU katasztrófavédelmi rendszerébe

Bevezető az EU katasztrófavédelmi rendszerébe Bevezető az EU katasztrófavédelmi rendszerébe EU KONTEXTUS Lisszaboni Szerződés 196 C. tagállami hatáskör szolidaritás elve szubszidiaritás elve egységes fogalom hiánya humanitárius segítségnyújtás normál

Részletesebben

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Dr. Bakonyi Péter Tudományos tanácsadó BME Smartpolis Tudásközpont Okos város konferencia Infotér

Részletesebben

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3)

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) 2011. december 7. Fejlesztés a minőségi oktatásért Minőség a felsőoktatásban

Részletesebben

A évi LIFE természetvédelmi témájú pályázati felhívások ismertetése

A évi LIFE természetvédelmi témájú pályázati felhívások ismertetése A 2018. évi LIFE természetvédelmi témájú pályázati felhívások ismertetése Bokor Veronika FM Természetmegőrzési Főosztály LIFE Infonap, Dobogókő 2018. május 10. LIFE 2018-2020 meghatározó dokumentumok LIFE

Részletesebben

A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat

A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít és felelősséget visel a fogyatékos személyek iránt, és biztosítani kívánja e

Részletesebben

Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban. 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia

Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban. 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia Államreform Operatív Program ÁROP-1.1.19 Amiről szó lesz. Az ÁROP-1.1.19 pályázati

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Egyszerűsítési intézkedések a Horizon 2020 Programban. Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP

Egyszerűsítési intézkedések a Horizon 2020 Programban. Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP Egyszerűsítési intézkedések a Horizon 2020 Programban Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP A részvételre vonatkozó szabályok három fő rendezőelve: Innováció

Részletesebben

A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE. Dr. Perger László

A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE. Dr. Perger László Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Budapest, 2015. március 26. KÖRNYEZETVÉDELEM A DUNA RÉGIÓBAN PA4 A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE Dr. Perger László prioritási területi

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák Dr. Viski József főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztály Hatásvizsgálatok

Részletesebben

A Natura 2000 Kilátásai

A Natura 2000 Kilátásai Élő Erdő Konferencia Soproni Egyetem 2017 március 21 22 A Natura 2000 Kilátásai Ifj. Rakonczay Zoltán Francois Kremer Európai Bizottság Környezetvédelmi főigazgatóság Vázlat Áttekintés a Natura 2000 állapotáról

Részletesebben

ITS helyzetkép a szabályozás tükrében

ITS helyzetkép a szabályozás tükrében Szűcs Lajos elnök ITS Hungary Egyesület 40. Útügyi Napok Szeged 2015. Szeptember 15. 1. Az Európai Unió Parlamentje és Tanácsa 5 évvel ezelőtt kiadta a 40/2010/EK sz. irányelvét az Intelligens közlekedési

Részletesebben

Ellenőrző mechanizmus. Az Európa Tanács Emberkereskedelem. Elleni Fellépéséről szóló Egyezménye

Ellenőrző mechanizmus. Az Európa Tanács Emberkereskedelem. Elleni Fellépéséről szóló Egyezménye Ellenőrző mechanizmus Az Európa Tanács Emberkereskedelem Elleni Fellépéséről szóló Egyezménye Mik az Egyezmény céljai? Az Európa Tanács Egyezménye az Emberkereskedelem Elleni Fellépésről 2008. február

Részletesebben

Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA)

Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) A projekt szakmai felépítése, tevékenységei és módszertana Szakmai tevékenységek: projekttalálkozók lebonyolítása, megalapozó tanulmányok elkészítése

Részletesebben

LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási (GIC) pályázatok

LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási (GIC) pályázatok LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási (GIC) pályázatok IV. LIFE Klímapolitikai Tréning 2017. február 16. Kovács Barbara LIFE Éghajlat-politika alprogram Nemzeti kapcsolattartó I. A LIFE program

Részletesebben

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik Géniusz Országos Tehetségnap Budapest, 2010. március 27. Sarka Ferenc a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke A tehetségsegítés nemzeti

Részletesebben

A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől. Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ

A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől. Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ Helyzetfelmérés Az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy erőforrás

Részletesebben

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Tartalom Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Határmenti programok Transznacionális programok Interregionális program 2009 Nov Hegyesi Béla, VÁTI Kht

Részletesebben

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK?

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? Összhang a tájban MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? A MAGYARORSZÁGI NATÚRPARKOK FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030 Kiss Gábor Tervszerű fejlesztés széleskörű együttműködéssel 2013. október Négyoldalú együttműködési

Részletesebben

Hogyan lehet sikeres LIFE környezetvédelmi pályázatunk? Elvárások és tapasztalatok Brüsszelből

Hogyan lehet sikeres LIFE környezetvédelmi pályázatunk? Elvárások és tapasztalatok Brüsszelből Hogyan lehet sikeres LIFE környezetvédelmi pályázatunk? Elvárások és tapasztalatok Brüsszelből Szijártó Ágnes Környezetfejlesztési Főosztály LIFE Környezet és Erőforrás-hatékonyság Tréning, 2017. május

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÖSSZEFOGLALÓ. Negyedik pályázati felhívás HURO/1001

ÁLTALÁNOS ÖSSZEFOGLALÓ. Negyedik pályázati felhívás HURO/1001 ÁLTALÁNOS ÖSSZEFOGLALÓ Negyedik pályázati felhívás HURO/1001 Információs nap célja Pályázati felhívás általános ismertetése; Források hatékony felhasználásának elősegítése; Gyakorlati tanácsadás; Kommunikációs

Részletesebben

Tájvédelem - Nemzetközi kitekintés, jó gyakorlatok

Tájvédelem - Nemzetközi kitekintés, jó gyakorlatok Tájvédelem - Nemzetközi kitekintés, jó gyakorlatok Holndonner Péter környezetstratégiai referens Nemzeti Környezetügyi Intézet Miről lesz szó? Tájvédelem eszközei (Három eltérő megközelítés) Anglia (3

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.3.23. COM(2017) 134 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM A LIFE

KÖRNYEZETVÉDELEM A LIFE KÖRNYEZETVÉDELEM A LIFE PÁLYÁZATOKBAN SZIJÁRTÓ ÁGNES LIFE KAPACITÁSFEJLESZTÉSI PROJEKT KOORDINÁTOR FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM LIFE INFORMÁCIÓS NAP 2017. JÚNIUS 8. KÖRNYEZETVÉDELEM ALPROGRAM A környezetvédelem,

Részletesebben

A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai

A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai Frissdiplomások a munkaerőpiacon műhelykonferencia Pécsi Tudományegyetem Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. 2012. október 25. A felsőoktatási

Részletesebben

Az Európai Szociális Párbeszéd legutóbbi eredményei

Az Európai Szociális Párbeszéd legutóbbi eredményei Az Európai Szociális Párbeszéd legutóbbi eredményei Szeminárium: "Hogyan alkalmazható a sikeresebb szociális párbeszéd rendszerek "bevált gyakorlata?" Magyarország, 2016.ápr.21. Ruairi Fitzgerald, ESZSZ

Részletesebben

VÁROSFEJLESZTÉS 2.1 SZAKMAI FÓRUM

VÁROSFEJLESZTÉS 2.1 SZAKMAI FÓRUM VÁROSFEJLESZTÉS 2.1 SZAKMAI FÓRUM FENNTARTHATÓ VÁROSI MOBILITÁS - KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK Budapest, 2016. 06. 07. FENNTARTHATÓ VÁROSI MOBILITÁS - KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK BESZÉGLETÉS A 2014-2020 IDŐSZAK VÁROSI

Részletesebben

A Klímabarát Települések Szövetsége bemutatása, szerepe a KEHOP projekt megvalósításában

A Klímabarát Települések Szövetsége bemutatása, szerepe a KEHOP projekt megvalósításában A Klímabarát Települések Szövetsége bemutatása, szerepe a KEHOP-1.2.0 projekt megvalósításában Kovács Lajos elnök, 2017.05.31. A Klímabarát Települések Szövetsége 2009-benalakult, jelenleg 38 település

Részletesebben

EU ISMERETEK FO MFKGT600331

EU ISMERETEK FO MFKGT600331 EU ISMERETEK FO MFKGT600331 Földrajz alapszak TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Miskolc, 2018/19 I. félév A tantárgy adatlapja Tantárgy

Részletesebben

A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása

A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása Olti Máté osztályvezető I. LIFE Klímapolitikai Tréning 2016. április 28. I. A LIFE Program A LIFE az Európai Unió pénzügyi finanszírozási

Részletesebben

Tájékoztatás a közötti Határmenti Programok keretében az ETT-k számára megnyíló lehetőségekről

Tájékoztatás a közötti Határmenti Programok keretében az ETT-k számára megnyíló lehetőségekről Tájékoztatás a 2014-2020 közötti Határmenti Programok keretében az ETT-k számára megnyíló lehetőségekről Shiraishi Renáta, Endrész Kinga Határmenti Gazdaságfejlesztési Főosztály Európai Területi Együttműködési

Részletesebben

EGYÜTTES ERŐVEL. Munkaerő-piaci reintegráció a hajléktalanellátásban. EQUAL projekt (2005. 07. 01 2007. 12. 31.)

EGYÜTTES ERŐVEL. Munkaerő-piaci reintegráció a hajléktalanellátásban. EQUAL projekt (2005. 07. 01 2007. 12. 31.) The EQUAL Programme is funded by the European Social Fund and the Hungarian Government. Az EQUAL Programot az Európai Szociális Alap és a Magyar Kormány finanszírozza. EGYÜTTES ERŐVEL Menhely Alapítvány

Részletesebben

Magyarországi Akcióterv

Magyarországi Akcióterv Zárókonferencia Magdeburg, April 9, 2019 Magyarországi Akcióterv Peter Kiss IFKA Public Benefit Non-profit Ltd. For the Development of the Industry AZ AKCIÓTERV ÁTTEKINTÉSE Koordináció: Magyar Logisztikai

Részletesebben

Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása

Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása A kedvezményezett neve: Farmos Község Önkormányzata A projekt címe: Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása A szerződött

Részletesebben

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS BELSŐ KONTROLLRENDSZERE, A KÖNYVVIZSGÁLAT KAPCSO

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS BELSŐ KONTROLLRENDSZERE, A KÖNYVVIZSGÁLAT KAPCSO AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS BELSŐ KONTROLLRENDSZERE, A KÖNYVVIZSGÁLAT KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI Németh Edit Államháztartási Belső Kontrollok Főosztály NGM /Államháztartási Belső Kontrollok Főosztály http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/allamhaztartasertfelelos-allamtitkarsag/hirek/allamhaztartasi-kontrollok

Részletesebben

Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában

Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában XI. Magyar Természetvédelmi Biológia Konferencia 2017. november 3. WWF Magyarország - Sipos Katalin Természet és társadalom A

Részletesebben

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze Előzmények a Római Szerződésben az oktatásügy kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozó ágazat ennek ellenére a 90-es években elsősorban

Részletesebben

2015. május április 30.

2015. május április 30. EGT ALAP HU04 ALKALMAZKODÁS A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ PROGRAM, C2 HELYI ADAPTÁCIÓS KAPACITÁSFEJLESZTÉSI ALPROGRAM KIÍRÁS KERETÉBEN NEMZETI-ALKALMAZKODÁSI HÁLÓZAT KIALAKÍTÁSA (CLIM-NET/HUN) CÍMŰ PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁNAK

Részletesebben

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Bokor Veronika, Marczin Örs Természetmegőrzési Főosztály IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Földművelésügyi Minisztérium 2017. január 25. ---------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

LIFE-MICACC PROJEKT BEMUTATÁSA

LIFE-MICACC PROJEKT BEMUTATÁSA LIFE-MICACC PROJEKT BEMUTATÁSA IDŐTARTAM: 2017.09.01-2021.08.31. MEGVALÓSÍTÓK: Koordináló Kedvezményezett: Belügyminisztérium Társult Kedvezményezettek: Bátya/Püspökszilágy/ Rákócziújfalu/Ruzsa/Tiszatarján

Részletesebben

A HFS elkészítését segítő konzultációk, fórumok száma, témaköre

A HFS elkészítését segítő konzultációk, fórumok száma, témaköre A HFS elkészítését segítő konzultációk, fórumok száma, témaköre Ssz. Dátum Címe Témakör Elnökségi ülés- Helyi Fejlesztési 1. 2015.11.04 2. 2015.11.06 Fejlesztési Stratégia tervezése 3. 2015.11.16 Tervezési

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

LIFE PÁLYÁZATOK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTJAI

LIFE PÁLYÁZATOK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTJAI LIFE PÁLYÁZATOK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTJAI SZIJÁRTÓ ÁGNES, BOKOR VERONIKA agnes.szijarto@fm.gov.hu, veronika.bokor@fm.gov.hu FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM LIFE PÁLYÁZATÍRÓI TRÉNING 2017. JÚNIUS 22. KÖTELEZŐ

Részletesebben

KÖFOP A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI

KÖFOP A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI ELŐZMÉNYEK 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti

Részletesebben

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012.

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012. 12.A területfejlesztés és területrendezés jogintézményei és szervei /A területfejlesztés és területrendezés célja és feladata/ Szabályozás: 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

Részletesebben