A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA 2001.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA 2001."

Átírás

1 A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA Balatoni Vízügyi Kirendeltség Vízrajzi Csoportja 8600 Siófok, Vámház u

2 TARTALOMJEGYZÉK Oldal I. A VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİK 3. Csapadék 3. Hozzáfolyás 3. Párolgás 4. Lefolyás és vízelhasználás 4. Vízkészletváltozás 4. II. A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK ÉVI VÍZMÉRLEGE 5. III. A BALATON ÉVI VÍZHÁZTARTÁSI VISZONYAI 6. ÖSSZEFOGLALÁS 10.

3 I. VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİK A Balaton évi vízmérleg készítésének váza az idei évben sem változott. A részletes tematika az évi mérlegben is megtalálható, így jelen fejezetben csak az egyes vízháztartási jellemzık alapadatainak képzésében történt eltérésekre hívjuk fel a figyelmet. Csapadék (1. sz. táblázat) A csapadékmérı állomások sorában Keszthely, Balatonkenese és Balatonfüred - OMSZ állomások - eltérı idıközökben, átmenetileg szüneteltek. Keszthely térségére nagyrészt Sármellék adatai szerepelnek az 1. sz. táblázatban. Balatonkenese térségérıl Füle csapadékadataival pótolt adatsort kaptunk, Balatonfüred pedig szeptember december hónapokban szünetelt. Pótlásként Hidegkút csapadékadatait közölte az OMSZ. Hozzáfolyás (2., 3. sz. táblázatok) A részvízgyőjtık és tórészek lehatárolása a 2. ábrán látható. Jelentıs elırelépés a hozzáfol yás számításban, hogy a Nyugatiövcsatornán a DDT VIZIG üzembe helyezett egy STORK FLOW.METER típusú ultrahangos vízhozammérı mőszert, mely az év második felében már folyamatosan mőködött. A mőszer a tavi duzzasztásokat, illetve a visszafelé áramlásokat is érzékeli, így július-augusztus hónapokban 0 vízmennyiségekkel számoltunk. Az év elsı fele még a hagyományos módszerrel (Határkülvíz, Sári- Boronkai vízfolyás és a Marcali tározó elfolyói alapján) készült. Párolgás (4. sz. táblázat)

4 A csapadékoknál már említettük, hogy az OMSZ idıszakosan szüneteltette Keszthely állomás mőködését. A párolgásadatok két állomás, Siófok és Keszthely meteorológiai adatainak átlagából készültek hosszú évek óta. A évre vonatkozó, Keszthelyt helyettesítı sármelléki léghı és páranyomás, szélsebesség adatsor olyannyira különbözött Siófok mért adataitól, hogy azokat a szakfelügyelettel egyeztetve az idei mérlegben nem vettük figyelembe. Így a párolgás csak egy állomás, Siófok klímaelemei alapján készült. A párolgási adatok számítását az ismert OMSZ-VITUKI formulával, a javításokat Balatonszemes alapján végeztük. Lefolyás és vízelhasználás (5., 6. sz. táblázatok) évben - a megelızı vízhiányos év következtében, valamint a tárgyévi hidrometeorológiai tényezık alapján - egyáltalán nem volt vízeresztés. A bögézések, melyek a Sió csatorna belterületi szakaszán hivatottak a pangó szennyvizek hígítására és a városkép javítására, minimális mennyiséggel zajlottak. Itt is a vízkorlátozás dominált. Vízkészletváltozás (7., 8. sz. táblázatok) 7. sz. táblázat a tó átlagos vízszintjébıl számított, a 8. sz. táblázat a mért és számított készletváltozásokat és azok eltéréseit közli.

5 II. A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK ÉVI VÍZMÉRLEGE A mérleg készítés a 8. sz. táblázaton keresztül követhetı nyomon, a kész mérleget a 9., 10. sz. táblázatokban és a 3., 4. ábrákon tüntettük fel. A csapadékok értékeit csak október hónapban javítottuk növeltük 7 mm-rel -, mivel Keszthely és Balatonfüred összegeit alacsonynak ítéltük. (Az elsı fejezetben már utaltunk a két OMSZ állomás helyettesítésére). A javítás elvégzése után az éves csapadékösszeg 521 mm lett. A legtöbb csapadékot Balatongyörökön (650 mm), a legkevesebbet Siófokon (441 mm) mérték. A két állomás közötti jelentıs eltérés 209 mm megfelel egy sokéves nyári félévi minimum összegének. A hozzáfolyásokat januárban 6 mm-rel csökkentettük, februárban ugyanezzel az értékkel növeltük, mivel a január hideg, jeges hónap volt, a csapadék jelentısebb hányada a hónap utolsó napjaiban hullott, a február jóval enyhébb (02.08-án léghı: 11 ºC), de szárazabb volt. Júliusban növeltük a hozzáfolyást 9 mm-rel, a hónap közepén hullott heves záporok hatására, novemberben pedig 13 mm-rel csökkentettük a havi értéket, a levegı lehőlése és a csapadék hó alakban hullott volta miatt. Összességében éves szinten 4 mm-rel csökkent a hozzáfolyás, melynek összege így 355 mm-re változott.

6 A párolgási értékeket Balatonszemes állomáshoz igazítottuk ( U típusú mérıkád) úgy, hogy félév alatt 11 mm-t jelentett a változtatás, illetve a párolgás mérésen kívüli idıszakban, összességében 6 mm-rel korrigáltuk az eredeti értékeket (február 2 mm, március 2 mm, december 2 mm). Így az éves összeg 887 mm-re adódott, mely a nyers párolgási értékekhez képest 17 mm-es csökkenést jelent. A mérleg + elemeit tehát 3 mm-rel növeltük, a - elemeket pedig 17 mm-rel csökkentettük éves szinten (a leeresztés és vízelhasználást nem módosítottuk). Mindezek alapján készítettük el a vízmérleget, melyet a 9. sz. táblázat és a 3. ábra tartalmaz. A tórészenkénti mérleg a 10. sz. táblázatban és a 4. ábrán tekinthetı meg. III. A BALATON ÉVI VÍZHÁZTARTÁSI VISZONYAI Tárgyévben 521 mm csapadék hullott, amely a 75 éves átlagnál 100 mm-rel kevesebb. A csapadékhiányok mértékét a 75 éves átlag viszonylatában az alábbi táblázat tartalmazza: hónapok I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. hiány % többlet % A csapadékösszegek minimuma (7 mm) február hónapban, maximuma (123 mm) pedig szeptember hónapban hullott.

7 A csapadék két éven keresztül jelentısen átlag alatti volt (2000. évben 457 mm, tárgyévben 521 mm). Az esı és a hóban tárolt vízkészlet hiánya 2001 januárjában már a szabályozási sáv alatti Balaton átlaggal indította az évet (68 cm), 8. ábra. A januári csapadéktöbblet (és ennek következtében a hozzáfolyás is) februárra a sáv közepére tornázta a vízszinteket, de a március utáni jelentıs hiányok, valamint a növekvı párolgási értékek következtében már május közepétıl az alsó szabályozási sáv alatt mozogtak az átlagok. A tó vízszintjének minimuma 55 cm volt ( ) 1977 óta (az új szabályozási sáv üzemszerő alkalmazása) ilyen alacsony átlagvízállást a tavon még nem regisztráltunk, 1992-ben 57 cm-t, 2000-ben 59 cm-t rögzítettünk. Sajnos a mérlegkészítés idıpontjáig a helyzet sokat nem változott. Jelenleg is a minimum közelében mozog a tó vízszintje. Itt jegyezzük meg, hogy 1940 óta és kivételével nem volt olyan év, amikor a január 1-jei vízállás a szabályozási minimum alatt lett volna. A hozzáfolyás értékek éves összege 355 mm volt, ami jóindulattal is csak 40 %-a az átlagosnak. A sokéves átlag 908 mm. A évi hiányokat %-os értékben fejeztük ki: hónapok I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. hiány % Megállapíthatjuk, hogy minden hónap jelentısen, %-ban elmaradt az átlagos értékektıl. Ez a hiány is fokozta a vízállások tartósan sáv alatti mozgását. A hozzáfolyások minimuma (8 mm) augusztus hónapban, a maximuma (55 mm) február hónapban volt regisztrálható.

8 A fentiekben már utaltunk rá, hogy a 2000-es év vízhiányos volt, és ez a következı évben csak fokozódott. A Zala, mint a legnagyobb tápláló 3,55 m 3 /s (2001. évi átlag) vízhozammal volt jellemezhetı (ez az érték ben 4,86 m 3 /s volt). A Zala által évben szállított 112 millió m 3 vízmennyiség 41 millió m 3 -rel marad el a évi megfelelı értéktıl. Ha a Fenékpusztán lefolyt vízmennyiségek 25 éves adatsorának átlagértékét vesszük alapul ami 251 millió m 3 -, akkor 2001 évben 140 millió m 3 -rel kevesebb víz érkezett a tóba. Ez 23 cm vízoszlopnak felel meg a Balatonra vetítve. Az elmúlt 81 év adatsorát áttekintve a hozzáfolyás negatív rekordot ért el. Az eddigi legkevesebb hozzáfolyás 1993-ban 435 mm volt. A tárgyévi összeg egy 75 éves nyári félév átlagának felel meg. A párolgás évi összege 887 mm, ami a sokéves átlagnak megfelelı érték. A legerısebb párolgási értékeket augusztusban (162 mm) számítottuk, amikor is a léghımérséklet havi maximuma 23,1 ºC volt, és a legnagyobb telítési hiányt is ekkor rögzítettük. Az augusztus havi középhımérséklet 2,6 ºC-kal magasabb a 75 éves átlagnál. Ennél magasabb havi átlagok csak 1952-ben és 1992-ben jelentkeztek. Általában a Balatonon a július a legmelegebb hónap, 2001 évben ez augusztusra tolódott. A január-február az átlagosnál jóval enyhébb, a december pedig hidegebb volt. Az évi középhımérséklet 11,3 ºC, ami közel 1 ºC-kal magasabb a sokévi átlagnál. A leeresztésre az elsı fejezetben már kitértünk. Leereszthetı vízmennyiség a tárgyévben nem volt a tóban, és az elmúlt 81 év adatai alapján ez csak az 1993-as évben fordult még így elı. A szeptemberi, átlagosnál jóval nagyobb csapadékot követıen is állandó vízhiány jellemezte az elmúlt évet, így a zsilipek - a Sió csatorna vízöblítéseit

9 kivéve - egész évben zárva voltak ban a Sió csatorna vízfrissítésére m 3 vizet eresztettünk el, 2001-ben ez a mennyiség m 3 -nek felelt meg. A tó vízkészletét érintı vízelhasználás éves összege 29 mm volt. Bár havi bontásban ezek az értékek nem tőnnek jelentısnek 2-4 mm maximuma mégis a nyári hónapokra (tárgyévben augusztus) tevıdik, amikor a párolgás maximuma és a hozzáfolyás minimuma észlelhetı. A vízállások legalacsonyabb értéke is ekkor jelentkezik. Ha figyelembe vesszük, hogy az augusztusi hozzáfolyás (8 mm) felét (4 mm) elhasználtuk ivó-, ipari-, és mezıgazdasági vízkivételre ebben a hónapban, akkor a vízkorlátozás bevezetését is célszerő megfontolni. A vízkészletváltozás a természeti tényezık és az emberi tevékenység együttes hatását mutatja évi összege 40 mm, a 75 éves átlag 7 mm. Ha a 40 mm-bıl eltávolítjuk az emberi tevékenység hatását mérı 29 mm-t, akkor 11 mm-rel a természetes vízkészletváltozás értékét határoztuk meg. A természetes vízkészletváltozás 80 év alatt elsı alkalommal évben lett negatív érték (-23 mm). Ez évben megismétlıdött (6. ábra). Havi bontásban (9. sz. táblázat) ez augusztus hónapban a legerıteljesebb (-116 mm). A természetes készletváltozás 75 évi átlaga +630 mm, így a 11 mm-es tárgyévi érték 384 millió m 3 hiányt jelent az átlaghoz képest.

10 ÖSSZEFOGLALÁS A Balaton természetes vízkészletváltozása évben ismét negatív értékkel zárt (-11 mm). Az elmúlt 81 év alatt az elızı év folytatásaként másodszor regisztráltunk negatív eredményt. A csapadékok és hozzáfolyások értékei jelentısen elmaradtak a sokéves közepektıl, a Zalán lefolyt átlag alatti vízmennyiségek 23 cm hiányt okoztak a tó vízszintjében. Augusztus hónapban a vízelhasználások a tárgyhavi hozzáfolyások 50 %-át felemésztették. Tárgyévben a hozzáfolyások havi bontásban és éves összegben is negatív rekordot értek el 81 év adatsorát vizsgálva. Fentiek hatására a Balaton átlagvízszintje augusztus 31-ére 55 cm-re csökkent, és a mérleg zárásának idıpontjáig is csak a szabályozási sáv alsó határát érte el. Mindezek, és a hosszú távú meteorológiai elırejelzések alapján a Zalán és vízgyőjtıjén, valamint közvetlenül a tóból történı vízhasználatok korlátozását kell átgondolni. Siófok, február 28. Kravinszkaja Gabriella Vízrajzi Csoportvezetı Fejér Vilmos Balatoni Vízügyi Kirendeltség Vezetıje

11 I RODALOMJEGYZÉK 1. A Balaton és a tórészek havi vízháztartási jellemzıinek meghatározása BVK Siófok, A Balaton vízháztartási mérleg készítésének fejlesztése Összefoglaló jelentés VITUKI Bp A Balaton és a tórészek vízháztartási jellemzıinek meghatározása Összefoglaló jelentések VITUKI Bp A balatoni vízkészletgazdálkodási stratégia fejlesztése és korszerősítése II. A Balaton-vízgyőjtı hidrológiai viszonyainak feltárása és értékelése VITUKI Bp., A Balaton vízgyőjtıjének vízforgalmi vizsgálata KDT VIZIG, A Balaton vízpótlási lehetıségeinek vizsgálata VITUKI Bp., MELLÉKLETEK JEGYZÉKE

12 Ábrák 1. Thiessen-poligonháló a tó felületére hulló csapadék meghatározása 2. Balaton hozzáfol yás számításához figyelembevett rész vízgyőjtı területek és a tórészek lehatárolása 3. A Balaton vízmérlege A Balaton tórészenkénti vízmérlege A Balaton vízháztartási elemeinek változása Természetes vízkészletváltozás a Balatonon Természetes vízkészletváltozás A Balaton átlagvízállásai és a szabályozási sávok évben Táblázatok 1. A Balaton környezetében üzemelı csapadékmérı állomások havi csapadékösszegei Szivattyús belvízbevezetés a Balatonba Hozzáfolyás a Balatonhoz Párolgás a Balaton felszínérıl Balatoni vízhasználatok Vízeresztés a Balatonból Alapadatok a vízkészletváltozás meghatározásához A Balaton vízháztartási jellemzıi és a vízmérleg záróhibái A Balaton vízmérlege Tórészenkénti vízmérleg A Balaton vízháztartási elemeinek éves alakulása

13 Thiessen-poligonháló a tó felületére hulló csapadék meghatározásához km 1. ábra

14 A Balaton hozzáfolyás számításához figyelembe vett részvízgyőjtı területek és a tórészek lehatárolása N o - Részvízgyőjtı száma 2. ábra

15 150 A BALATON VÍZMÉRLEGE (tó mm) Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec hónapok Csapadék Hozzáfolyás Párolgás Leeresztés Vízelhasználás 3. ábra

16 A BALATON TÓRÉSZEINEK VÍZMÉRLEGE I. tórész II. tórész 40,0 40,0 35,0 35,0 30,0 30, m 3 25,0 20, m 3 25,0 20,0 15,0 15,0 10,0 10,0 5,0 0,0 Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec hónapok Lefolyás Párolgás Hozzáfolyás Csapadék 5,0 0,0 Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec hónapok Lefolyás Párolgás Átfolyás Hozzáfolyás Csapadék III. tórész IV. tórész 40,0 40,0 35,0 35,0 30,0 30, m 3 25,0 20,0 15, m 3 25,0 20,0 15,0 10,0 5,0 0,0 Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt hónapok Nov Dec Lefolyás Párolgás Átfolyás Hozzáfolyás Csapadék 10,0 5,0 0,0 Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec hónapok Leeresztés Vízelhasználás Párolgás Átfolyás Hozzáfolyás Csapadék 4. ábra

17 A BALATON VÍZHÁZTARTÁSI ELEMEINEK VÁLTOZÁSA (tó mm) Évek Párolgás Hozzáfolyás Csapadék Leeresztés + vízelhasználás 5. ábra

18 Természetes vízkészletváltozás alakulása a Balatonon ábra Évek (tó mm)

19 Természetes vízkészletváltozás (tó mm) jan febr márc ápr máj jún júl aug szept okt nov dec hónapok 7. ábra

20 A BALATON ÁTLAGVÍZÁLLÁSAI ÉS A SZABÁLYOZÁSI SÁVOK ÉVBEN vízállás (cm) Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December hónapok Átlag vízállások Üzemelési szabályzat szerinti maximum Üzemelési szabályzat szerinti minimum Ideiglenes maximum 8. ábra

21 1. sz. táblázat A Balaton környezetében üzemelı csapadékmérı állomások havi csapadékösszegei (mm) Ssz. Állomás Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec Évi összes 1. Keszthely 52,7 3,9 61,5 33,4 19,9 50,9 37,6 19,2 134,0 3,0 45,4 57,9 519,4 2. Fenékpuszta 67,1 6,0 55,0 27,9 13,3 54,2 30,9 16,1 137,9 3,4 42,1 24,4 478,3 3. Balatongyörök 78,9 13,4 82,4 35,4 31,2 84,5 50,1 40,4 139,0 3,4 35,0 56,5 650,2 4. Balatonkeresztúr 71,4 3,9 60,8 34,9 13,2 54,0 60,9 28,5 141,6 4,5 43,8 34,9 552,4 5. Balatonboglár 66,3 5,8 63,3 26,6 17,0 62,5 48,1 34,3 122,7 6,2 34,7 32,2 519,7 6. Balatonszemes 56,8 2,1 56,0 26,1 13,4 56,5 34,6 28,6 93,2 6,5 26,1 42,9 442,8 7. Balatonakali 58,7 2,9 55,6 23,2 31,6 56,9 26,0 15,7 104,6 5,1 31,4 23,9 435,6 8. Tihany 54,9 6,6 64,4 18,3 19,9 39,7 44,6 25,2 103,3 8,7 25,6 31,0 442,2 9. Balatonfüred 54,3 7,0 69,7 14,8 10,0 40,8 33,5 32,9 144,5 2,7 47,6 30,8 488,6 10. Balatonalmádi 47,9 8,6 56,1 18,0 20,7 35,2 54,9 38,7 131,9 6,1 32,2 25,5 475,8 11. Balatonkenese 61,2 7,6 66,3 19,2 31,1 40,9 57,3 75,5 137,5 11,4 40,7 30,2 578,9 12. Balatonszabadi 58,5 7,0 71,0 17,3 24,0 34,5 58,0 59,0 149,0 5,5 42,0 29,0 554,8 13. Siófok 49,1 5,1 67,0 19,2 13,4 33,0 47,4 51,9 104,5 4,1 30,9 16,0 441,6 Balaton összesen (tó mm)

22 2. sz. táblázat Szivattyús belvízbevezetés a Balatonba (m 3 ) Állomás/hó Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec Évi összes Balatonfenyves Bélatelep II. tórész összesen m m 3 /s 0,051 0,193 0,310 0,238 Balatonlelle Ordacsehi III. tórész összesen m m 3 /s 0,083 0,147 0,126 0,041 0,006 0,002 0,185 0,360 0,148 0,057 Balatonhoz összesen m m 3 /s 0,134 0,339 0,436 0,279 0,006 0,002 0,185 0,360 0,148 0,057

23 Hozzáfolyás a Balatonhoz (m 3 /s) sz. táblázat Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec Évi átlag Évi összes Esztergályi-patak 0,012 0,032 0,055 0,048 0,021 0,002 0,003 0,001 0,002 0,007 0,047 0,017 0, részvízgyőjtı 0,051 0,137 0,235 0,205 0,090 0,085 0,013 0,004 0,008 0,030 0,201 0,073 0,094 Zala 6,550 7,350 6,290 7,170 3,880 2,020 1,240 0,590 0,660 1,350 2,690 2,830 3,552 I. tórész 6,601 7,487 6,525 7,375 3,970 2,105 1,253 0,594 0,668 1,380 2,891 2,903 3,646 Tapolca-patak 0,302 0,279 0,325 0,369 0,250 0,147 0,211 0,255 0,246 0,264 0,429 0,172 0,271 Kétöles-patak 0,050 0,040 0,045 0,050 0,030 0,081 0,110 0,156 0,076 0,053 0,033 0,015 0,062 Nemesvitai-övárok 0,042 0,046 0,037 0,011 0,004 0,001 0,001 0,000 0,002 0,001 0,001 0,004 0, részvízgyőjtı 0,596 0,574 0,670 0,664 0,442 0,485 0,441 0,494 0,410 0,415 0,560 0,292 0,504 Egervíz 0,134 0,150 0,169 0,104 0,034 0,015 0,005 0,001 0,006 0,139 0,073 0,034 0, részvízgyőjtı 0,147 0,165 0,186 0,114 0,037 0,017 0,006 0,001 0,007 0,153 0,080 0,037 0,079 Nyugati-övcsatorna 0,879 0,760 0,626 0,710 0,420 0,609 0,000 0,000 1,920 1,293 0,859 0,664 0,728 Keleti-Bozót-árok 1,168 1,243 1,173 1,109 0,647 0,624 0,260 0,325 0,778 0,700 0,787 0,546 0,780 belvízbevezetés 0,051 0,193 0,310 0,238 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0, részvízgyőjtı 2,226 2,333 2,238 2,179 1,138 1,302 0,289 0,361 2,784 2,070 1,733 1,270 1,660 II. tórész 2,969 3,072 3,094 2,957 1,617 1,804 0,736 0,856 3,201 2,638 2,373 1,599 2,243 Burnót-patak 0,067 0,082 0,100 0,071 0,024 0,007 0,002 0,001 0,004 0,005 0,009 0,013 0,032 Örvényesi-Séd 0,056 0,058 0,073 0,065 0,044 0,071 0,033 0,023 0,024 0,027 0,027 0,028 0, részvízgyőjtı 0,168 0,186 0,231 0,188 0,103 0,135 0,061 0,042 0,047 0,054 0,058 0,063 0,111 Tetves-patak (1) 0,212 0,253 0,265 0,177 0,053 0,053 0,044 0,017 0,171 0,080 0,144 0,137 0,134 Tetves-patak (2) 0,040 0,025 0,025 0,070 0,000 0,000 0,000 0,000 0,057 0,080 0,150 0,140 0,049 Nagymetszés-patak 0,263 0,344 0,376 0,252 0,074 0,059 0,065 0,023 0,092 0,094 0,140 0,094 0,156 Jamai-patak 0,031 0,025 0,004 0,013 0,015 0,013 0,006 0,003 0,030 0,064 0,035 0,055 0,025 Kıröshegyi-Séd 0,075 0,080 0,081 0,059 0,052 0,048 0,041 0,041 0,079 0,169 0,117 0,082 0,077 belvízbevezetés 0,083 0,147 0,126 0,041 0,006 0,002 0,000 0,000 0,185 0,360 0,148 0,057 0, részvízgyőjtı 0,647 0,806 0,805 0,564 0,186 0,161 0,144 0,079 0,568 0,825 0,695 0,528 0,501 III. tórész 0,815 0,992 1,036 0,752 0,289 0,296 0,205 0,121 0,615 0,879 0,753 0,591 0,612 Arácsi-Séd 0,018 0,018 0,020 0,014 0,011 0,009 0,007 0,005 0,008 0,009 0,009 0,009 0,011 Kéki-Séd 0,032 0,032 0,046 0,036 0,022 0,021 0,023 0,020 0,037 0,018 0,022 0,021 0,028 Főzfıi-Séd 0,007 0,008 0,014 0,011 0,005 0,005 0,004 0,005 0,005 0,003 0,003 0,002 0, részvízgyőjtı 0,195 0,196 0,233 0,167 0,121 0,102 0,085 0,069 0,109 0,097 0,101 0,099 0, részvízgyőjtı 0,157 0,187 0,196 0,131 0,039 0,039 0,033 0,013 0,127 0,059 0,107 0,101 0,099 IV. tórész 0,352 0,383 0,429 0,298 0,160 0,141 0,118 0,082 0,236 0,156 0,208 0,200 0,230 Balaton összesen 10,737 11,934 11,084 11,382 6,036 4,346 2,312 1,653 4,720 5,053 6,225 5,293 Tóvízoszlopok (mm)

24 4. sz. táblázat Párolgás a Balaton felszínérıl (mm) Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec Évi átlag Évi összes Páranyomás (mb) ev 6,1 6,4 9,0 9,3 13,9 15,3 19,1 19,0 13,3 14,0 6,5 4,2 11,3 Léghımérséklet C o t 1,2 4,1 8,2 10,7 18,5 18,9 22,2 23,1 14,5 14,2 4,2-3,8 11,3 E 6,7 8,2 10,9 12,9 21,3 21,8 26,8 28,3 16,5 16,2 8,2 4,6 15,2 E-ev 0,6 1,8 1,9 3,6 7,4 6,5 7,7 9,3 3,2 2,2 1,7 0,4 3,9 Szélsebesség (m/s) v 3,0 4,9 3,5 4,1 3,7 4,9 3,9 3,0 3,7 2,1 3,6 3,3 3,6 a 1,0 1,0 0,7 0,8 1,0 1,0 1,0 1,0 1,0 1,3 1,4 1,0 1,0 Párolgás (mm)

25 5. sz. táblázat Balatoni vízhasználatok (m 3 ) Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec Évi összes Vízkivételek Ivóvízkivétel Ipari + mg-i vízkivétel Összesen Vízbevezetés Szennyvízbevezetés Vízelhasználás a Balatonból (m 3 ) (tó mm)

26 6. sz. táblázat Vízeresztés a Balatonból (m 3 ) Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec Évi összes Bögézés Dátum m Vízeresztés Dátum m 3 Összesen (m 3 ) tó mm

27 7. sz. táblázat Alapadatok a vízkészletváltozás meghatározásához Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec Jan. Vízállások (cm) Elızı hó utolsó napján Tárgyhó elsı napján Tárgyhó második napján Hóeleji középvízállás (cm) Vízkészletváltozás a tárgyhóban (mm)

28 8. sz. táblázat A Balaton vízháztartási jellemzıi és a vízmérleg záróhibái (mm) Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec Évi összes Csapadék Csapadék jav Hozzáfolyás Hozzáfolyás jav Párolgás Párolgás jav Leeresztés Leeresztés jav. 0 Vízelhasználás Vízelhasználás jav. 29 Vízkészletváltozás K számított K mért Záróhiba

29 9. sz. táblázat A Balaton vízmérlege (tó mm) VÍZHÁZTARTÁSI ELEM Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec Évi összes Csapadék Hozzáfolyás Párolgás Leeresztés Vízelhasználás Vízkészletváltozás Természetes vízkészletváltozás

30 Tórészenkénti vízmérleg (10 6 m 3 ) sz. táblázat Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec Évi összes I. TÓRÉSZ Csapadék 2,8 0,3 2,7 1,3 0,9 2,6 1,8 1,1 5,7 0,4 1,7 1,9 23,2 Hozzáfolyás 15,5 20,3 17,4 19,0 10,7 5,4 6,7 1,6 1,7 3,7 2,8 7,8 112,6 Párolgás 0,5 1,3 1,0 2,6 5,3 5,8 6,0 6,8 3,4 2,3 1,9 0,3 37,2 Lefolyás 14,0 18,1 15,3 17,3 9,7 5,1 5,9 1,0 1,5 2,6 2,6 7,3 100,4 Készletváltozás 3,8 1,2 3,8 0,4-3,4-2,9-3,4-5,1 2,5-0,8 0,0 2,1-1,8 II. TÓRÉSZ Csapadék 9,9 1,2 9,8 4,4 3,3 9,7 6,9 5,0 18,1 1,7 4,9 6,1 81,0 Hozzáfolyás 7,0 8,4 8,3 7,7 4,4 4,6 3,6 2,3 8,2 7,1 3,8 4,3 69,7 Átfolyás 14,0 18,1 15,3 17,3 9,7 5,1 5,9 1,0 1,5 2,6 2,6 7,3 100,4 Párolgás 1,6 4,1 3,2 8,4 17,1 18,7 19,4 21,8 11,0 7,3 6,2 0,8 119,6 Lefolyás 17,2 19,5 18,1 19,6 11,1 10,2 7,8 2,7 8,7 6,8 5,1 10,1 136,9 Készletváltozás 12,1 4,1 12,1 1,4-10,8-9,5-10,8-16,2 8,1-2,7 0,0 6,8-5,4 III. TÓRÉSZ Csapadék 11,0 0,8 11,1 4,4 3,7 10,2 7,4 5,2 20,1 2,6 5,5 6,0 88,0 Hozzáfolyás 1,9 2,7 2,8 1,9 0,8 0,7 1,0 0,4 1,5 2,3 1,2 1,6 18,8 Átfolyás 17,2 19,5 18,1 19,6 11,1 10,2 7,8 2,7 8,7 6,8 5,1 10,1 136,9 Párolgás 2,2 5,5 4,4 11,4 23,3 25,5 26,4 29,8 15,0 9,9 8,5 1,1 163,0 Lefolyás 11,3 12,0 11,0 12,6 7,1 8,5 4,6 0,6 4,3 5,5 3,3 7,4 88,2 Készletváltozás 16,6 5,5 16,6 1,9-14,8-12,9-14,8-22,1 11,0-3,7 0,0 9,2-7,5 IV. TÓRÉSZ Csapadék 12,1 1,5 14,7 4,1 4,5 8,3 11,3 10,8 28,5 3,1 7,9 5,9 112,7 Hozzáfolyás 0,8 1,1 1,1 0,8 0,5 0,4 0,5 0,2 0,6 0,4 0,3 0,5 7,2 Átfolyás 11,3 12,0 11,0 12,6 7,1 8,5 4,6 0,6 4,3 5,5 3,3 7,4 88,2 Párolgás 2,7 6,8 5,4 14,0 28,7 31,4 32,5 36,6 18,3 12,2 10,4 1,4 200,4 Vízelhasználás 1,2 1,0 1,1 1,2 1,5 1,6 2,0 2,2 1,3 1,3 1,1 1,1 16,6 Leeresztés 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0 0,2 Készletváltozás 20,3 6,8 20,3 2,3-18,1-15,8-18,1-27,2 13,6-4,5 0,0 11,3-9,1

31 11. sz. táblázat A Balaton vízháztartási elemeinek éves alakulása években (tó mm) VÍZHÁZTARTÁSI ELEM Csapadék Hozzáfolyás Párolgás Leeresztés Vízelhasználás Természetes vízkészletváltozás

Balatoni Vízügyi Kirendeltség Vízrajzi Csoportja -------------------------------------- A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA -------------------------------------- SIÓFOK

Részletesebben

Balatoni Vízügyi Kirendeltség Vízrajzi Csoportja

Balatoni Vízügyi Kirendeltség Vízrajzi Csoportja Balatoni Vízügyi Kirendeltség Vízrajzi Csoportja ------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- SIÓFOK 1996. TARTALOMJEGYZÉK Oldal

Részletesebben

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA 2002.

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA 2002. A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA Balatoni Vízügyi Kirendeltség Vízrajzi Csoportja 8600 Siófok, Vámház u. 6. 2003. 1 TARTALOMJEGYZÉK Oldal I. BEVEZETÉS 2. II. VÍZHÁZTARTÁSI

Részletesebben

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA 2008. Balatoni Vízügyi Kirendeltség Vízrajzi Csoportja 8600 Siófok, Vámház u. 6. 1 TARTALOMJEGYZÉK Oldal I. BEVEZETÉS 2. II. VÍZHÁZTARTÁSI

Részletesebben

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA 2006.

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA 2006. A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA Balatoni Vízügyi Kirendeltség Vízrajzi Csoportja 8600 Siófok,Vámház u. 6. 2007. TARTALOMJEGYZÉK Oldal I. BEVEZETÉS 1. II. VÍZHÁZTARTÁSI

Részletesebben

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA 2005. Balatoni Vízügyi Kirendeltség Vízrajzi Csoportja 8600 Siófok,Vámház u. 6. 2006. TARTALOMJEGYZÉK Oldal I. BEVEZETÉS 1. II. VÍZHÁZTARTÁSI

Részletesebben

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2017.

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2017. A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2017. Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 8000 Székesfehérvár, Balatoni u. 6. 2018. 1 T A R T A L O M J E G Y Z É K Oldal I. BEVEZETÉS...

Részletesebben

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA 2010.

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA 2010. A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZİINEK MEGHATÁROZÁSA Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 8000 Székesfehérvár, Balatoni út 6. 2011. 1 TARTALOMJEGYZÉK Oldal I. BEVEZETÉS

Részletesebben

A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2013.

A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2013. A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2013. A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2013. Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 8000 Székesfehérvár, Balatoni u. 6. 2014.

Részletesebben

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2016.

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2016. A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2016. Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 8000 Székesfehérvár, Balatoni u. 6. 2017. 1 T A R T A L O M J E G Y Z É K Oldal I. BEVEZETÉS...

Részletesebben

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 8000 Székesfehérvár, Balatoni u.

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 8000 Székesfehérvár, Balatoni u. A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2018. Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 8000 Székesfehérvár, Balatoni u. 6 2019. 1 T A R T A L O M J E G Y Z É K Oldal I. BEVEZETÉS...

Részletesebben

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐNEK MEGHATÁROZÁSA 2015.

A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐNEK MEGHATÁROZÁSA 2015. A BALATON ÉS A TÓRÉSZEK HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐNEK MEGHATÁROZÁSA 2015. Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 8000 Székesfehérvár, Balatoni u. 6. 2016. 1 T A R T A L O M J E G Y Z É K Oldal I. BEVEZETÉS...

Részletesebben

A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA

A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2012. Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 8000 Székesfehérvár, Balatoni u. 6. 2013. 1 T A R T A L O M J E G Y Z É K Oldal I. BEVEZETÉS 2. II. VÍZHÁZTARTÁSI

Részletesebben

A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2014.

A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2014. A BALATON HAVI VÍZHÁZTARTÁSI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA 2014. Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 8000 Székesfehérvár, Balatoni u. 6. 2015. 1 T A R T A L O M J E G Y Z É K Oldal I. BEVEZETÉS 2. II. VÍZHÁZTARTÁSI

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. Országos Vízjelzı Szolgálat TÁJÉKOZTATÓ a Dunán 212. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az

Részletesebben

Gondolatok a Balaton vízjárásáról, vízháztartásáról és vízszint-szabályozásáról

Gondolatok a Balaton vízjárásáról, vízháztartásáról és vízszint-szabályozásáról Gondolatok a Balaton vízjárásáról, vízháztartásáról és vízszint-szabályozásáról Varga György varga.gyorgy@ovf.hu monitoring referens Országos Vízügyi Főigazgatóság Jakus Ádám jakus.adam2@ovf.hu kiemelt

Részletesebben

A Balaton vízforgalmának a klímaváltozás hatására becsült változása

A Balaton vízforgalmának a klímaváltozás hatására becsült változása A Balaton vízforgalmának a klímaváltozás hatására becsült változása Varga György varga.gyorgy@ovf.hu VITUKI Hungary Kft. Országos Meteorológiai Szolgálat Az előadás tartalma adatok és információk a Balaton

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 218. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi és Adattári Osztály A Velencei-tó 2014. évi vízmérlege Székesfehérvár 2015 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés 3. oldal II. A Velencei-tó vízjárása, hidrológiai

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi és Adattári Osztály A Velencei-tó 2013. évi vízmérlege Székesfehérvár 2014 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés 3. oldal II. A Velencei-tó vízjárása, hidrológiai

Részletesebben

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízgazdálkodási és vízrajzi monitoring osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízgazdálkodási és vízrajzi monitoring osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízgazdálkodási és vízrajzi monitoring osztály A Velencei-tó 2012. évi vízmérlege Székesfehérvár 2013 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés 2. oldal II. A Velencei-tó vízjárása,

Részletesebben

Vízjárási események: folyók, tavak és a talajvíz

Vízjárási események: folyók, tavak és a talajvíz Országos Meteorológiai Szolgálat Magyar Meteorológiai Társaság Éghajlati Szakosztály Magyar Hidrológiai Társaság Hidraulikai Műszaki Hidrológiai Szakosztály 2010 ÉGHAJLATA, IDŐJÁRÁSA ÉS VÍZJÁRÁSA A TÉNYADATOK

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 216. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. Vízgazdálkodási Igazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat TÁJÉKOZTATÓ a Dunán 29. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató

Részletesebben

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi és Adattári Osztály A Velencei-tó 2018. évi vízmérlege Székesfehérvár 2019 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés 3. oldal II. A Velencei-tó vízjárása, hidrológiai

Részletesebben

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi és Adattári Osztály A Velencei-tó 2017. évi vízmérlege Székesfehérvár 2018 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés 3. oldal II. A Velencei-tó vízjárása, hidrológiai

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 218. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Gondolatok a Balaton vízháztartásáról és vízszint-szabályozásáról az éghajlatváltozás tükrében

Gondolatok a Balaton vízháztartásáról és vízszint-szabályozásáról az éghajlatváltozás tükrében Gondolatok a Balaton vízháztartásáról és vízszint-szabályozásáról Varga György varga.gyorgy@ovf.hu monitoring referens Országos Vízügyi Főigazgatóság Jakus Ádám jakus.adam2@ovf.hu kiemelt műszaki referens

Részletesebben

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi és Adattári Osztály A Velencei-tó 2016. évi vízmérlege Székesfehérvár 2017 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés 3. oldal II. A Velencei-tó vízjárása, hidrológiai

Részletesebben

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Vízrajzi és Adattári Osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi és Adattári Osztály A Velencei-tó 2015. évi vízmérlege Székesfehérvár 2016 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés 3. oldal II. A Velencei-tó vízjárása, hidrológiai

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán 2015. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán 2015. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 21. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Hidrológiai és hidroökológiai osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Hidrológiai és hidroökológiai osztály. A Velencei-tó évi vízmérlege Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Hidrológiai és hidroökológiai osztály A Velencei-tó 2011. évi vízmérlege Székesfehérvár 2012 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés 2. oldal II. A Velencei-tó vízjárása, hidrológiai

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 219. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

2014. november havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére

2014. november havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 214. november havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 1. Hidrometeorológiai helyzet értékelése: November hónap időjárását a sokévi átlagtól kevesebb csapadékmennyiségű,

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató január

Havi hidrometeorológiai tájékoztató január Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2019. január 1. Meteorológiai értékelés Az év első hónapjában a DDVIZIG területén a havi csapadékok összege az átlagoshoz közelített, azt csak Villányban haladta meg.

Részletesebben

2014. december havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére

2014. december havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 214. december havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 1. Hidrometeorológiai helyzet értékelése: December hónap időjárását a sokévi átlaggal szinte megegyező

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. november kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 214. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

2018.augusztus havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére

2018.augusztus havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 218.augusztus havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 1. Hidrometeorológiai helyzet értékelése: Augusztus hónap időjárását a sokévi átlaghoz képest jelentősen

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. november kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

2015. február havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére

2015. február havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 215. február havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 1. Hidrometeorológiai helyzet értékelése: Február hónap időjárását a sokévi átlagnál sokkal kevesebb

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. március kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály Vízkészlet-gazdálkodási Osztálya és

Részletesebben

2014. április havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére

2014. április havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 214. április havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 1. Hidrometeorológiai helyzet értékelése: Április hónap időjárását a sokévi átlagot megközelítő csapadék,

Részletesebben

2015. július havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére

2015. július havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 215. július havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 1. Hidrometeorológiai helyzet értékelése: Július hónap időjárását a sokévi átlagnál jóval kevesebb

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató július

Havi hidrometeorológiai tájékoztató július Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2018. július 1. Meteorológiai értékelés A hónap során területi átlagban körülbelül az átlag csapadékmennyiség hullott le, azonban ennek mennyisége helyről helyre változott.

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 219. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 216. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. április kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

A július havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az júliusi átlagtól

A július havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az júliusi átlagtól 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 júliusában a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 59 mm (Drávaszabolcs) és 239 mm (Pankota) [Csongrád m.] között alakult,

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 214. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Hidrometeorológiai értékelés Készült szeptember 25.

Hidrometeorológiai értékelés Készült szeptember 25. Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. szeptember 25. Csapadék: Közép-Tisza: Az igazgatóságunk területére 2012 január 1. és szeptember 24. között 275,7 mm csapadék hullott, amely a sokéves 1-9 havi

Részletesebben

Változások és szélsőségek a Balaton vízháztartásban

Változások és szélsőségek a Balaton vízháztartásban Változások és szélsőségek a Balaton vízháztartásban Varga György okl. hidrológus, vízrajzi referens varga.gyorgy@ovf.hu Országos Vízügyi Főigazgatóság, 1012. Budapest, Márvány u. 1/D Kravinszkaja Gabriella

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. június - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. január kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. Országos áttekintésben a márciusi átlaghoz viszonyított legnagyobb csapadékhiány (32 mm) Kapuvár állomáson fordult elő.

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. Országos áttekintésben a márciusi átlaghoz viszonyított legnagyobb csapadékhiány (32 mm) Kapuvár állomáson fordult elő. 1. HELYZETÉRTÉKELÉS 2014 márciusában a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 3 mm (Kapuvár, Vasad, Törtel) és 27 mm (Milota) között alakult, az országos területi

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató

Havi hidrometeorológiai tájékoztató Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2011. január 1. Meteorológiai helyzet Az év első hónapja az átlagosnál melegebb és lényegesen csapadékszegényebb volt. A havi átlaghőmérsékletek országos területi átlaga

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS 2019. február kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya

Részletesebben

2018. április. Havi hidrometeorológiai tájékoztató. 1. Meteorológiai értékelés

2018. április. Havi hidrometeorológiai tájékoztató. 1. Meteorológiai értékelés Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2018. április 1. Meteorológiai értékelés Nagyon meleg és száraz áprilison vagyunk túl, térségünkben mindössze 10-20 mm csapadék hullott le, ami a szokásosnak mindössze

Részletesebben

Palfai Drought Index (PaDI) A Pálfai-féle aszályindex (PAI) alkalmazhatóságának kiterjesztése a Dél-Kelet Európai régióra Összefoglaló

Palfai Drought Index (PaDI) A Pálfai-féle aszályindex (PAI) alkalmazhatóságának kiterjesztése a Dél-Kelet Európai régióra Összefoglaló Palfai Drought Index () A Pálfai-féle aszályindex (PAI) alkalmazhatóságának kiterjesztése a Dél-Kelet Európai régióra Összefoglaló A DMCSEE projekt lehetıvé tette egy olyan aszályindex kifejlesztését,

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató

Havi hidrometeorológiai tájékoztató Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2014. Szeptember Dráva Szentborbás 2014.09.20 1. Meteorológiai értékelés A csapadékos augusztus után a szeptember is rendkívül csapadékos volt egy hosszan a térségünkben

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. december - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. január kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

A április havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az április átlagtól

A április havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az április átlagtól 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 áprilisában a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 12 mm (Nyírábrány) és 84 mm (Kölked) között alakult, az országos területi

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. július - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS kivonat 2013. augusztus Készítette az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízkészlet-gazdálkodási és Víziközmű Osztálya és az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság

Részletesebben

SZÉLSŐSÉGEK A BALATON 2000-2003. ÉVI VÍZHÁZTARTÁSÁBAN. Varga György 1 Pappné Urbán Judit 2. 1. A Balaton hosszúidejű vízszintváltozásai

SZÉLSŐSÉGEK A BALATON 2000-2003. ÉVI VÍZHÁZTARTÁSÁBAN. Varga György 1 Pappné Urbán Judit 2. 1. A Balaton hosszúidejű vízszintváltozásai SZÉLSŐSÉGEK A BALATON 2000-2003. ÉVI VÍZHÁZTARTÁSÁBAN Varga György 1 Pappné Urbán Judit 2 1. A Balaton hosszúidejű vízszintváltozásai A Balaton napjainkig folyamatosan meglevő, egységesen összefüggő vízfelülete

Részletesebben

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. A sokévi szeptemberi átlaghoz viszonyított legnagyobb csapadékhiány (20-39 mm) a Szatmári-síkságon jelentkezett.

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. A sokévi szeptemberi átlaghoz viszonyított legnagyobb csapadékhiány (20-39 mm) a Szatmári-síkságon jelentkezett. 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 szeptemberében a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 9 mm (Fehérgyarmat) és 250 mm (Murakeresztúr) között alakult, az

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS kivonat 2013. november Készítette az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízkészlet-gazdálkodási és Víziközmű Osztálya és az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság

Részletesebben

Éves hidrometeorológiai tájékoztató

Éves hidrometeorológiai tájékoztató Éves hidrometeorológiai tájékoztató 2016 Hidrometeorológia: Az év átlaghőmérséklete térségünkben 11 C felett volt, körülbelül egy-másfél C-al több a sokéves átlagnál. Csapadék tekintetében az Igazgatóság

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS 2018. december - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2008. november - kivonat - A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával készítette a VITUKI Kht. Vízgazdálkodási Igazgatóság és az Alsó-Tisza

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. március - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

2015. április havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére

2015. április havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 215. április havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 1. Hidrometeorológiai helyzet értékelése: Április hónap időjárását a sokévi átlagnál sokkal kevesebb

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS 2019. május kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízrajzi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály Vízrajzi Osztálya

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS 2019. március kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya

Részletesebben

A 2014. május havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az 1971-2000. májusi átlagtól

A 2014. május havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az 1971-2000. májusi átlagtól 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 májusában a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 36 mm (Nyírábrány) és 163 mm (Tés) között alakult, az országos területi

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS kivonat 2013. december Készítette az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízkészlet-gazdálkodási és Víziközmű Osztálya és az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS 2019. január kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. december - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS - kivonat - 2013. január Készítette az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízkészlet-gazdálkodási és Víziközmű Osztálya és az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság

Részletesebben

2014. május havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére

2014. május havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 2014. május havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 1. Hidrometeorológiai helyzet értékelése: Május hónap időjárását a sokévi átlagot meghaladó csapadék

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS 2018. szeptember kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. január - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály Vízkészlet-gazdálkodási Osztálya

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS 2019. szeptember kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízrajzi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály Vízrajzi

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS 2018. január kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató

Havi hidrometeorológiai tájékoztató Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2016. július 1. Meteorológiai értékelés Július hónapban a legtöbb csapadékmérő állomásunkon az átlagnál kétszer több csapadékot regisztráltunk. A legtöbb csapadékot

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. február kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály Vízkészlet-gazdálkodási Osztálya és

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. augusztus - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Szélsőségek legnagyobb tavunk vízháztartásában

Szélsőségek legnagyobb tavunk vízháztartásában Szélsőségek legnagyobb tavunk vízháztartásában Varga György 1 Kravinszkaja Gabriella 2 Bevezetés A Balaton és közvetlen környezete mint kiemelkedő jelentőségű nemzeti kincs hosszú ideje áll a szűkebb szakmai

Részletesebben

PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR

PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR ÁLLAT- ÉS AGRÁR KÖRNYEZET-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Környezettudományok Tudományág Iskolavezetı: Dr. habil. Anda Angéla Az MTA doktora Témavezetı: Dr. habil. Anda Angéla Az

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2012. július - kivonat - Készítette a VITUKI Nonprofit Közhasznú Kft. Hidrológiai Intézet Hidrológiai koordinációs és állapotértékelési Osztály és az

Részletesebben

2011. július havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés

2011. július havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés 2011. július havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés 1. Hidrometeorológiai helyzet értékelése: Július hónap időjárását a sokéves átlagnál jóval több csapadék, hőmérsékletben a sokéves

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS kivonat 2013. július Készítette az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízkészlet-gazdálkodási és Víziközmű Osztálya és az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2008. május - kivonat - A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával készítette a VITUKI Kht. Vízgazdálkodási Igazgatóság és az Alsó-Tisza

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató

Havi hidrometeorológiai tájékoztató Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2010. június 1. Meteorológiai helyzet 2010. májushoz hasonlóan a június is rendkívül csapadékosnak bizonyult. Az ország egész területén meghaladta a sok éves átlagot,

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató

Havi hidrometeorológiai tájékoztató Havi hidrometeorológiai tájékoztató 1. Meteorológiai értékelés 2016. Január Az év első hónapján a szokásos csapadék kétszerese hullott le az Igazgatóság területén. A csapadék jelentős része hó formájában

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. július - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. augusztus 14.

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. augusztus 14. Hidrometeorológiai értékelés Készült 212. augusztus 14. Csapadék: Az igazgatóságunk területére 212 január 1. és augusztus 13. közötti időszakban 228, mm csapadék hullott, amely a sokéves 1-8 havi átlag

Részletesebben