Angoltanár MA. Tantárgyleírások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Angoltanár MA. Tantárgyleírások"

Átírás

1 Angoltanár MA Tantárgyleírások (Bemenet: hagyományos egyetemi nyelv és irodalom bölcsészdiploma vagy anglisztika mesterszak) (3 félév, os modul: félév, 30 kredit, min. 10 kreditnyi előzetes tanulmányok elismerésével) * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag nélkül jelzett gyenge előfeltételek párhuzamosan is teljesíthetők).

2 PhD Dr. habil. Nádor Orsolya MAT 1110, MATL 1110 Az alkalmazott nyelvészet területei N: 30 (EA) + 0 L: 10 (EA) + 0 őszi magyar/ I. V Írásbeli A tantárgy célja, hogy bemutassa az alkalmazott nyelvészet főbb szakterületeit az idegennyelv-tanárok számára hasznosítható nézőpontból. A magyarországi alkalmazott nyelvészeti felfogás meglehetősen tágan értelmezett, így beletartozik a pszicholingvisztika, a neurolingvisztika, a szociolingvisztika, a kétnyelvűség, a nyelvpedagógia, a kontrasztív nyelvészet, az anyanyelvi nevelés, a stilisztika, a szaknyelvek vizsgálata, a pragmatika, a számítógépes nyelvészet, a nyelvi tervezés és a nyelvpolitika. Napjainkban már mindegyik önálló tudományterületként határozza meg magát, viszont a nyelvtudomány eredményeit és eszközeit alkalmazzák szakterületük kutatásában. Mivel az idegen nyelvek tanítása során a pedagógusok minden területtel találkoznak, hasznos, ha tárgyi tudással is rendelkeznek ezekről. Az előadások során a hallgatók megismerik a nyelvterületenként eltérő alkalmazott nyelvészeti felfogásokat, valamint összefoglaló ismereteket kapnak az egyes területek főbb jellemzőiről és az aktuális kutatási irányokról. A tanár szakmai felkészültsége birtokában hivatásának gyakorlása során alkalmas a tanulói személyiség fejlesztésére, szakmai együttműködésre és kommunikációra, tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítésére, fejlesztésére, szaktudományi tudás felhasználásával a tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztésére, a tanulási folyamat szervezésére és irányítására. Ajánlott az előadások rendszeres látogatása. A témához ajánlott irodalom, valamint kiosztmányok. Allen, H. B.-Lynn, M. D. (003): Readings in Applied English Linguistics. Knopf, New York. Bárdos Jenő (000): Az idegen nyelvek tanításának elméleti alapjai és gyakorlata. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Kramsch, C. (000): Language and Culture. OUP, Oxford. Spolsky, B.(1998): Sociolinguistics. OUP, Oxford. Snowman, J.,Biehler, R. (000): Psychology Applied to Teaching, Houghton Mifflin Company, New York.

3 Dr. Sárosdyné dr. Dr Sárosdyné dr. Dr. Nagy Judit MAT 1131, MATL 1131 Nyelvfejlesztés mesterszakosoknak 1. N: (GY) L: (GY) tavasz II. írásbeli és szóbeli A tárgy célja a hallgatók nyelvi szintjének fejlesztése és nyelvhasználati arzenáljuk bővítése. A tananyag azokra a szituációkra összpontosít, amelyekben a hallgatónak leggyakrabban bizonyítania kell nyelvi felkészültségét a szakmájával kapcsolatos szakirodalom olvasása, a továbbképzések, szakmai előadások, véleménycserék során. A tantárgy hallgatói rendelkezzenek magas szintű célnyelvi kommunikációs kompetenciával (legalább C1-es szinten), legyenek képesek magabiztosan alkalmazni az adott nyelv szabályait, valamint legyenek jártasak a nyelvi szerkezetek, a lexémák, kollokációk, stílusok és stílusrétegek (regiszterek) alkalmazásában. A diskurzus során használt nyelvi szerkezetek összehasonlító pragmatikai elemzése is a félév témaköreihez tartozik. A különböző szövegtípusok összehasonlító elemzése, a passzív szókincs aktivizálása alkotja a tárgy tartalmát. A tárgy elsajátítása során a hallgatók megismerkednek a különböző szövegtípusokkal, a szövegkohézió biztosításának nyelvi eszköztárával, illetve felkészülnek további kurzusaik nyelvi kihívásaira. Referátum zárthelyi dolgozat házi feladatok órai részvétel A témához ajánlott irodalom, valamint kiosztmányok. Foll, D. Contrasts. Developing Text Awareness, Harlow: Longman, O Dell, F. et al. English Collocations in Use, Cambridge: Cambridge University Press, 008. Oxenden, C. et al. New English File, Oxford: Oxford University Press, 010. Gairns, R. és Redman, S. Oxford Word Skills, Oxford: Oxford University Press, 011. Gower, R. et al. Reading Literature, Harlow: Longman, O Dell, F. et al. English Phrasal Verbs, Cambridge: Cambridge University Press, 007.

4 Dr. Sárosdyné dr. Dr. Sárosdyné Dr. Dr. Furkó Péter MAT 1140, MATL 1140 Kontrasztív nyelvészeti tanulmányok N: 30 (EA) + 0 L: 10 (EA) + 0 őszi I. V írásbeli A tantárgy hallgatói legyenek képesek magabiztosan alkalmazni mind a célnyelv, mind az anyanyelvük szabályait, legyenek jártasak a stílusok és stílusrétegek alkalmazásában. A hallgatók legyenek képesek a célnyelv szerkezeteit anyanyelvükben létező struktúrákkal az adott kontextusban összevetni és elemezni. A nyelvtan, a kiejtés és az intonáció kontrasztív elsajátítása mellett legyenek tisztában a nyelv szociolingvisztikai hátterével. A kurzus a legmodernebb kognitív szemléletű nyelvészeti iskolára és elméletekre támaszkodva a nyelvi kontrasztivitás eszközeivel ismerteti meg a hallgatókat. A tantárgy a funkcionális és kognitív nyelvleírás elméletét és módszertanát tárgyalja Givón, Halliday, Langacker rendszerei alapján. Fő témák: a nyelv használatközpontú összehasonlító elemzése a mindenkori beszélő és hallgató nézőpontjából, a jelentés és annak fogalmi alapja a nyelvi szerkezetek viszonyában. A nyelvi funkciókat nyelvi szerkezetekben vizsgálja a morfémától a szövegig a mondatra összpontosítva (pl. szemantikai szerep, topik, eset, modalitás, szubjektivizáció, határozottság). Az alaktani és mondattani illetve a jelentéstani szerkezetek közötti megfelelési viszonyok is a vizsgálat tárgyát képezik. A tárgy elsajátítása elősegíti a hallgatók elméleti gondolkodását, a téma önálló kutatását, valamint a tudományos és publicisztikai munka végzését. A tárgy ismeretanyaga továbbá lehetőséget ad az irodalom és kultúrtörténet tágabb kontextusának közvetítésére. Ajánlott az előadások rendszeres látogatása. A témához ajánlott irodalom, valamint kiosztmányok. Biber, D. et al. Grammar of Spoken and Written English, London: Longman, 000. Klaudy, K. Bevezetés a fordítás gyakorlatába. Angol, német, orosz, magyar fordítástechnikai példatárral. Budapest: Scholastica, 007. Vinay, J. P. és Darbelnet, J. Comparatíve Stylistics of French and English. A methodology for Translation. Amsterdam: Benjamins, Bognár, J. Contrastive Study. Veszprém: Pro Pannonia, 000. Klaudy, K. Languages in Translation. With illustrations in English, French, German, Russian and Hungarian. Budapest: Scholastica, 00. Klaudy K. és S. Fenyő, S. Angol-magyar fordítástechnika. A fordítás lexikája és grammatikája.. kiadás. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó, 000.

5 MAT 1900, MATL 1900 Komplex nyelvi vizsga 0 N: 0 L: 0 őszi/tavaszi V I. írásbeli és szóbeli A hallgatók általános nyelvi készségek felmérése három fő területen: szóbeli készségek ellenőrzése, írásbeli teszt és esszéírás. A vizsga proficiency-type vizsga, tehát az általános nyelvi készségeket méri. Foll, D. Contrasts. Developing Text Awareness, Harlow: Longman, O Dell, F. et al. English Collocations in Use, Cambridge: Cambridge University Press, 008. Oxenden, C. et al. New English File, Oxford: Oxford University Press, 010. Gairns, R. és Redman, S. Oxford Word Skills, Oxford: Oxford University Press, 011. Gower, R. et al. Reading Literature, Harlow: Longman, O Dell, F. et al. English Phrasal Verbs, Cambridge: Cambridge University Press, 007.

6 MAT 315, MATL 315 Szakmódszertan I: Az oktatás módszertanának elméleti és gyakorlati kérdései I. Tantárgy felelőse: PhD N: 30 (EA) + 0 L: 10 (EA) + 0 MAT/MATL 3153 őszi I. V írásbeli A kurzus megismerteti a hallgatókat a legmodernebb kommunikáció-elmélet alkalmazási lehetőségeivel, az egyes nyelvoktatási módszerek és egyéb tudományágak kapcsolatával. A kurzus résztvevői elsajátítják a hosszú és rövid távú tananyagtervezést, a teljesítmény méréséhez és értékeléséhez szükséges valid, megbízható vizsgafeladatok készítését. A tanárjelöltek megtanulják, hogy milyen módszerekkel fejleszthetik tanítványaik nyelvi készségeit és kompetenciáit a tartalomközpontú, kommunikatív interdiszciplináris nyelvoktatás elveinek figyelembevételével. Ízelítőt kapnak a két tanítási nyelvű iskolákban folyó képzésből, valamint a tömegkommunikációs eszközök és más tankönyveket kiegészítő anyagok idegennyelv-órai alkalmazásának készségfejlesztő és kultúraközvetítő lehetőségeiből. A kurzus elvégzése után a hallgató legyen képes a nyelvtanításnak az adott kontextusban legmegfelelőbb módszereit és eljárásait alkalmazni az alapkészségek, a nyelvtan, a kiejtés, az intonáció és az nyelvű kultúrákra vonatkozó ismeretek tanítása, gyakoroltatása, mérés-értékelése során. Ismerje a nyelvtanulást segítő munkaformákat, a projektmunka tervezését és szervezését. Ajánlott az előadások rendszeres látogatása. A témához ajánlott irodalom, valamint kiosztmányok. Brown, H. D., Principles of Language Learning and Teaching, London: Prentice Hall International UK, Harmer, J., The Practice of English Language Teaching (nd ed.), London: Longman, Scrivener, J., Learning Teaching, Oxford: Heinemann, Sárosdy, J. et. al., Applied Linguistics 1. Budapest: Bölcsész Konzorcium, 006. Hadfield, J., Classroom Dynamics, Oxford: OUP, 199. Oxford, R., Language Learning Strategies, New York: Newbury House Publishers, 1990.

7 MAT 3153, MATL 3153 Szakmódszertan II: Az oktatás módszertanának elméleti és gyakorlati kérdései II. Tantárgy felelőse: PhD N: (GY) L: (GY) őszi I. írásbeli és szóbeli A kurzus megismerteti a hallgatókat a legmodernebb kommunikáció-elmélet alkalmazási lehetőségeivel, az egyes nyelvoktatási módszerek és egyéb tudományágak kapcsolatával. A kurzus résztvevői gyakorlatba ültetik a hosszú és rövid távú tervezés technikáját, továbbá azt, hogy milyen eszközökkel és módszerekkel fejleszthetik a tanárjelöltek tanítványaik nyelvi készségeit és kompetenciáit a tartalomközpontú, kommunikatív interdiszciplináris nyelvoktatás elveinek figyelembevételével. A szemináriumok során mikrotanítások és videós órarészletek feldolgozása közben elsajátítják az óraelemzéssel kapcsolatos ismereteket. Különböző típusú hospitálási ívek segítésével a változatos megfigyelési szempontok alapján összpontosítanak az óraszervezési problémákra. Ízelítőt kapnak a két tanítási nyelvű iskolákban folyó képzésből, valamint a tömegkommunikációs eszközök és más tankönyveket kiegészítő anyagok idegen-nyelv órai alkalmazásának készségfejlesztő és kultúraközvetítő lehetőségeiből. A kurzus elvégzése után a hallgató legyen képes a nyelvtanításnak az adott kontextusban legmegfelelőbb módszereit és eljárásait alkalmazni az alapkészségek, a nyelvtan, a kiejtés, az intonáció és az nyelvű kultúrákra vonatkozó ismeretek tanítása, gyakoroltatása, mérés-értékelése során. Legyen képes alkalmazni a nyelvtanulást segítő munkaformákat, ismerkedjen meg a projektmunka tervezésével és szervezésével. referátum zárthelyi dolgozat órai részvétel házi feladatok A témához ajánlott irodalom, valamint kiosztmányok. Brown, H. D., Principles of Language Learning and Teaching, London: Prentice Hall International UK, Harmer, J., The Practice of English Language Teaching (nd ed.), London: Longman, Scrivener, J., Learning Teaching, Oxford: Heinemann, Sárosdy, J et. al., Applied Linguistics 1. Budapest: Bölcsész Konzorcium, 006. Hadfield, J., Classroom Dynamics, Oxford: OUP, 199. Oxford, R., Language Learning Strategies, New York: Newbury House Publishers, 1990.

8 PhD MAT 3151, MATL 3151 Szakmódszertan III: Integrált szakmódszertan N: (GY) 3 L: (GY) tavaszi MAT/MATL 315 II. Írásbeli/szóbeli A tárgy oktatásának célja, hogy megismertesse a résztvevőket az idegennyelv-oktatás tervezésének, megvalósításának és értékelésének alapvető kérdéseivel, képessé tegye őket oktatási modellek összehasonlító kritikai értékelésére, valamint nyelvoktatási programok önálló tervezésére. Cél továbbá a tantárgyközi együttműködés és kommunikáció lehetőségeinek megismertetése, a hatékony fejlesztéshez szükséges szemlélet kialakítása. A hallgatóknak olyan szakmódszertani ismeretek alkalmazását kell elsajátítani, amelyek alapján a különböző tanulótípusok és tanulási stratégiák figyelembevételével képesek tudatosan tervezni és értékelni hosszú és rövid távú nyelvoktatói munkájukat, valamint pszichológiai, pedagógiai és szakmódszertani ismeretek birtokában fejleszteni a nyelvtanulók nyelvi készségeit és kompetenciáit. A hallgató ismerje és tudja alkalmazni a kommunikatív és feladatközpontú nyelvpedagógiai szemléletet a munkája tervezésénél, az idegen nyelvi mérés és értékelésnél. Rendelkezzék magas szintű célnyelvi kommunikációs kompetenciával, melyhez szükséges az, hogy magabiztosan alkalmazza az nyelv szabályait, legyen jártas a stílusok és stílusrétegek alkalmazásában. A hallgatók legyenek képesek tudatosan elemezni a tanulók személyiségét, gondolkodását interdiszciplináris tartalomközpontú, kommunikatív nyelvoktatás segítségével. Legyenek képesek munkájukban reflektív, elemző tanításra, a nyelvi készségek és kompetenciák arányos és változatos fejlesztésére, a tanulók motiválására, önmaguk és tanítványaik munkájának, valamint a tananyagnak értékelésére, elemzésére. Házi feladatok Órai aktivitás A témához ajánlott irodalom, valamint kiosztmányok. Brown, H. D., Principles of Language Learning and Teaching, London: Prentice Hall International UK, Hadfield, J., Classroom Dynamics, Oxford: OUP, 199. Heacox, D., Differenciálás a tanításban, tanulásban. Szabad Iskolákért Alapítvány, 006. Harmer, J., The Practice of English Language Teaching (nd ed.), London: Longman, Scrivener, J., Learning Teaching, Oxford: Heinemann, Sárosdy, J. et. al., Applied Linguistics 1. Budapest: Bölcsész Konzorcium, 006. Oxford, R., Language Learning Strategies, New York: Newbury House Publishers, Wallace, M., Training Foreign Language Teachers. A reflective approach, Cambridge: CUP, 1997.

9 PhD Óraadók Iskolai vezető tanárok MAT 3133, MATL 3133 Iskolai gyakorlat (B típusú, a szakmódszertanos által kísért) N: (GY) 3 L: (GY) tavaszi MAT/MATL 315 II. írásbeli és szóbeli A tanítás gyakorlat célja, hogy a hallgatók szakszerű irányítással, az egyetem valamely gyakorló intézményében a gyakorlatban is tapasztalatokat szerezzenek az nyelv oktatása területén. A gyakorlaton 30 szakos és 5 szakon kívüli órát kell hospitálniuk megadott szempontok szerint. Tapasztalataikról hospitálási naplót készítenek. A gyakorlat alatt minden hallgató minimum 15 órát tanít a szakvezető tanár szakmai irányítása alatt. A gyakorlat alatt a korábban elsajátított óraelemzési szempontok szerint elemzik a tanárjelöltek a szakvezető, valamint más szakos tanárok által tartott órákat, valamint képesek arra, hogy önmaguk teljesítményét is értékeljék. Ez a kurzus a képzési célok közül elsősorban abban segíti a hallgatót, hogy pedagógusi munkája során képes legyen: a tanulók személyiségének fejlesztésére. Segítse a tanulói csoportok, közösségek alakulását, fejlesztését. Felkészítse a jelölteket a pedagógiai folyamatok tervezésére; a tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztésére a szaktudományos tudás felhasználásával; az egész életen át tartó tanulást megalapozó kompetenciák hatékony fejlesztésére; a tanulási folyamat szervezésére és irányítására; a pedagógiai értékelés változatos eszközeinek alkalmazására; szakmai együttműködésre és kommunikációra; szakmai fejlődésre és önművelésre; tanárként (nyelvpedagógusként) rendelkezzék magas szintű célnyelvi kommunikációs kompetenciával (legalább C1-es szinten). Legyen képes magabiztosan alkalmazni az adott nyelv szabályait. Legyen jártas a stílusok és stílusrétegek (regiszterek) alkalmazásában; legyen képes a nyelvtanításnak az adott kontextusban legmegfelelőbb módszereit és eljárásait alkalmazni. A gyakorlatot végző hallgató legyen képes a nyelvtanítás elméleti tudnivalóit a nemzetközi tendenciák ismeretében az iskolák gyakorlatába átültetni. A tervezés és egyéb osztálytermi gyakorlat tudatos elemzésének a kompetenciáját fejlesztjük e képzés során. A hallgató ismerje és tudja alkalmazni a kommunikatív és feladatközpontú nyelvpedagógiai szemléletet. Rendelkezzék magas szintű célnyelvi kommunikációs kompetenciával, melyhez szükséges az, hogy magabiztosan alkalmazza az adott nyelv szabályait, legyen jártas a stílusok és stílusrétegek alkalmazásában. A hallgató legyen képes az osztálytermi értékelésre, ismerje az érettségi és nyelvvizsgák követelményeit. Próbálja ki gyakorlatban a vizsgafeladatokat, a közös európai referenciakeret ismeretében. Részvétel az órákon és a konzultációkon az iskolában. A témához ajánlott irodalom, valamint az oktató által kiosztott segédanyagok. Doff, A., Teach English. A Training Course for Teachers, Cambridge: CUP, Gower, R. et al., Teaching Practice Handbook, Oxford: Heinemann, Wallace, M., Training Foreign Language Teachers, Cambridge: CUP, Wajnryb, R., Classroom Observation Tasks, Cambridge: CUP, 199.

10 PhD MAT 911, MAT 914, MATL 911, MATL 914 Tanári készségek fejlesztése 1, 4: Tananyagalapú szókincsfejlesztés 1, N: (GY) (GY) L: (GY) (GY) - szabadon választható őszi-tavaszi Dr. Nagy Judit I.-II. zh-k, kiselőadás A kurzus során rendszerezett formában és témák szerint kerülnek átadásra az olyan témakörök szókincsi elemei, amelyek nagy valószínűséggel a hallgatók tanári pályafutása során elő fognak fordulni, mint tanítandó tematikus szókincsterületek. A kurzus ezen kívül az önálló és csoportos tananyag-feldolgozásra építve mutatja be a hallgatóknak a szókincsbeli területeken történő önfejlesztés számos lehetőségét a leggyakrabban elforduló nyelvvizsga-témákon és a hallgatók által választott tudományos témákon keresztül. A kurzus pedagógiai célja továbbá, hogy a hallgatókat felkészítse az önálló tanulásra, az önfejlesztésre és az önálló ismeretszerzésre. A kurzus a tipikus nyelvtanítási témakörök, nyelvvizsga-témák és tudományos témák önálló és csoportos feldolgozásán keresztül segíti a hallgatók nyelvi kompetenciájának, önálló tanulási kompetenciáknak a fejlődését, illetve fejlesztését. kiselőadás zh válogatott újságcikkek (Time, Newsweek stb.) Ellis, R., Task-Based Language Learning and Teaching. Oxford UP, London, 003. Dorling Kindersley Eyewitness Guides.

11 PhD Dr. Nagy Judit MAT 91, MATL 91 Tanári készségek fejlesztése : Tananyagok tervezése N: (GY) L: (GY) szabadon választható őszi/tavaszi I.-II. szóbeli és írásbeli A tantárgy célja, hogy elmélyítse a hallgatók ismereteit a tanári munka egyik igen fontos részével, a tananyagok tervezésével kapcsolatban. A hallgatók felismerik a kapcsolatot az idegen nyelv elsajátításának különböző felfogásai és a tananyagtervezés között. Megismerkednek a tananyagtervezést befolyásoló más fontos tényezőkkel: a diákok különböző csoportjai, egyéni különbségei és tanulási céljai, intézményi háttér, rendelkezésre álló források, idő stb. A hallgatók felkészülnek arra, hogy képesek legyenek a lehetséges megoldások közül a szituációnak legmegfelelőbbet kidolgozni. Jártasságot szereznek személyre és csoportra szabott tanítási anyagok tervezésében és kivitelezésében. Alkalmazni tudják a modern technikát az oktatásban és a tanítási segédanyagok felhasználása terén. A kurzus elvégzése végén a hallgatók ismerjék a tananyagkészítés lépcsőit, és legyenek képesek önállóan tervezni különböző szintű és fajtájú tananyagokat. házi feladat beszámoló zárthelyi dolgozat Kontra, E. H., Topics in the Methodology of Teaching EFL. Budapest: Okker Kiadó, 006. p Jensen, L., ʽPlanning lessons. In M. Celce-Murcia (Ed.), Teaching English as a Second or Foreign Language (3rd ed., pp ), 001. Prabhu, N. S., The Dynamics of the Language Lesson. TESOL Qarterly, 6 (), 199, 541. Scott, L., Planning Lessons and Courses, ELT J, 57, 003, Bourke, J. M., Designing a Topic-Based Syllabus for Young Learners, ELT J, 60, 006, Tomlinson, B., Materials Development in Language Teaching, Cambridge: Cambridge University Press, White, C., Language Learning in Distance Education, Cambridge: Cambridge University Press, 003. Goodfellow, D., The Educational use of ICT in Teacher Education and Distance Language Learning Opportunities, Challenges and Ways Forward, Council of Europe / European Centre for Modern Languages, 003 [CD-Rom].

12 PhD Dr. Nagy Judit MAT 913, MATL 913 Tanári készségek fejlesztése 3: A tanári munka N: (GY) 3 L: (GY) szabadon választható őszi/tavaszi I.-II. szóbeli és írásbeli A tantárgy célja, hogy megismertesse hallgatókat a tanári munka különböző szintjein felmerülő tervezési feladatokkal: az óra, a modul, a tanmenet és az értékelés tervezésével. A hallgatók felismerik a kapcsolatot az idegen nyelv elsajátításának különböző felfogásai és a tervezés között. Megismerkednek a tervezést befolyásoló más fontos tényezőkkel: a diákok különböző csoportjai, egyéni különbségei és tanulási céljai, intézményi háttér, rendelkezésre álló források, idő stb. A hallgatók felkészülnek arra, hogy képesek legyenek a lehetséges megoldások közül a szituációnak legmegfelelőbbet kidolgozni. Alkalmazni tudják a modern technikát az oktatásban és a tanítási segédanyagok felhasználása terén. A kurzus elvégzése végén a hallgatók legyenek képesek önállóan tervezni tanterveket, tanmeneteket, tudjanak készíteni tematikus terveket, óratervezetek, óravázlatokat; valamint legyenek képesek megtervezni a diákok munkájának értékelését is. házi feladat beszámoló zárthelyi dolgozat Kontra, E. H., Topics in the Methodology of Teaching EFL. Budapest: Okker Kiadó, 006. p Jensen, L., ʽPlanning lessons. In M. Celce-Murcia (Ed.), Teaching English as a Second or Foreign Language (3rd ed., pp ), 001. Prabhu, N. S., The Dynamics of the Language Lesson. TESOL Qarterly, 6(), 199, 541. Scott, L., Planning Lessons and Courses, ELT J, 57, 003, Bourke, J. M., Designing a Topic-Based Syllabus for Young Learners, ELT J, 60, 006, Tomlinson, B., Materials Development in Language Teaching, Cambridge: Cambridge University Press, White, C., Language Learning in Distance Education, Cambridge: Cambridge University Press, 003. Goodfellow, D., The Educational Use of ICT in Teacher Education and Distance Language Learning Opportunities, Challenges and Ways Forward, Council of Europe / European Centre for Modern Languages, 003 [CD-Rom].

13 MAT 915, MATL 915 Tanári készségek fejlesztése 5: A tanári előadói készségek fejlesztése N: (GY) L: (GY) Tantárgy felelőse: PhD Dr. Nagy Judit szabadon választható őszi/tavaszi I.-II. szóbeli és írásbeli A tantárgy célja, hogy a hallgatók fejlesszék tanári kommunikációs képességüket, elsősorban prezentációs, előadástechnikai készségeiket. A hallgatók elsajátítják a korszerű technikai eszközök alkalmazását a szóbeli előadásokhoz. Annak érdekében, hogy előadásuk a diákok egyéni különbségeit figyelembe vegye, a variáció különböző módszereit ismerik meg. Az előadásokat videóra veszik és elemzik. A tanári munkához azonban a hatásos szóbeli előadások megtartásán kívül hozzátartozik a viták és beszélgetések vezetése, a diákok bizalmának megnyerése, kommunikáció a szülőkkel és az oktatás más szereplőivel. Szerepjátékokon keresztül közelítik meg a lehetséges problémákat. A kurzus végére a hallgatók legyenek képesek magabiztosan előadni különböző témákban, és legyenek tisztában az ezt segítő különböző technikai eszközök használatával. házi feladat beszámoló zárthelyi dolgozat James, P., Teachers in Action: Tasks for In-Service Language Teacher Education and Development, Cambridge: Cambridge University Press, 001. Harris, J. Presentation skills for teachers, Routledge, Jolles, R.L. How to Run Seminars & Workshops: Presentation Skills for Consultants, Trainers and Teachers, Wiley, 005. Finkelstein, E. & Samsonov, P., PowerPoint for Teachers: Dynamic Presentations and Interactive Classroom Projects (Grades K-1), Jossey-Bass, 007. Bereczky, K., Marking logical connection in presentations, WoPaLP Vol. 1, 007, 7898 Hill, M. & Storey, A., SpeakEasy: online support for oral presentation skills, ELT J, 57: , 003.

Angoltanár MA. Tantárgyleírások

Angoltanár MA. Tantárgyleírások Angoltanár MA Tantárgyleírások (Bemenet: hagyományos egyetemi nyelv és irodalom bölcsészdiploma vagy anglisztika mesterszak) * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének

Részletesebben

Angoltanár MA. Tantárgyleírások

Angoltanár MA. Tantárgyleírások Angoltanár MA Tantárgyleírások Tanár - tanár mesterképzési szakos hallgatók számára (T/D) (Bemenet: hagyományos szakos egyetemi bölcsészdiploma) (3 félév, 30 os szakterületi kredit - legalább 10 szakterületi

Részletesebben

ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS (ÁLTALÁNOS ISKOLAI; 8+2 FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK

ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS (ÁLTALÁNOS ISKOLAI; 8+2 FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS (ÁLTALÁNOS ISKOLAI; 8+2 FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK (FIGYELEM, A SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK LEÍRÁSAI AZ ANGLISZTIKA BA ANGOL SPECIALIZÁCIÓVAL MINTATANTERV--

Részletesebben

Az alábbi dokumentum jelenleg csak az Angol-Amerikai Intézet hatáskörébe tartozó információkat tartalmazza! Bölcsészettudományi Kar

Az alábbi dokumentum jelenleg csak az Angol-Amerikai Intézet hatáskörébe tartozó információkat tartalmazza! Bölcsészettudományi Kar 0BTANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK Az alábbi dokumentum jelenleg csak az Angol-Amerikai Intézet hatáskörébe tartozó információkat tartalmazza! Indított szakképzettségek: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus:

Részletesebben

II. Idegen nyelvek m veltségi terület. 1. Angol nyelv és kultúra tanára (általános iskolai)

II. Idegen nyelvek m veltségi terület. 1. Angol nyelv és kultúra tanára (általános iskolai) MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 15. szám 1005 II.Idegennyelvekmveltségiterület 1. Angolnyelvéskultúratanára(általánosiskolai) 1. Az 1. melléklet 2. pontjában foglaltakra tekintettel a szakképzettség oklevélben

Részletesebben

Angoltanár MA. Tantárgyleírások

Angoltanár MA. Tantárgyleírások Angoltanár MA Tantárgyleírások (Bemenet: Anglisztika BA főszak) (os modul: 4 félév, 30 kredit) * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag

Részletesebben

Angoltanár MA. Tantárgyleírások

Angoltanár MA. Tantárgyleírások Angoltanár MA Tantárgyleírások (Bemenet: hagyományos szakos főiskolai diploma) ( félév, 30 os kredit; nappali) * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei

Részletesebben

Angoltanár MA. Tantárgyleírások

Angoltanár MA. Tantárgyleírások Angoltanár MA Tantárgyleírások Tanár - tanár mesterképzési szakos hallgatók számára (Bemenet: anglisztika BA főszakos (major) végzettség) * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység

Részletesebben

Orsolya egyetemi docens. egyetemi docens dr. Beretzky Ágnes egyetemi docens dr. Sárosdyné dr. Szabó Judit egyetemi docens. Szabó Judit egyetemi docens

Orsolya egyetemi docens. egyetemi docens dr. Beretzky Ágnes egyetemi docens dr. Sárosdyné dr. Szabó Judit egyetemi docens. Szabó Judit egyetemi docens Mintatanterv hagyományos angol szakos főiskolai diplomával rendelkező angoltanári mesterszakos hallgatók számára (T/D) (2 félév, 30 ) (A pedagógia-pszichológia modult l. a Tanárképzési tanszék honlapján)

Részletesebben

név a kutatási téma címe jelentkezési tudományág helyszín program neveléstudományok BTK Nyelvpedagógia Brózik-Piniel Idegennyelvi-szorongás

név a kutatási téma címe jelentkezési tudományág helyszín program neveléstudományok BTK Nyelvpedagógia Brózik-Piniel Idegennyelvi-szorongás név a kutatási téma címe jelentkezési tudományág helyszín program határidő Idegennyelvi-szorongás Language anxiety Érzelmeink szerepe a nyelvtanulásban The role of emotions in language learning Heltai

Részletesebben

Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei

Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Kompetencia alapú angol nyelvi tanító 2. A szakképzettség

Részletesebben

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév)

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) Neptun kód Tanegység Heti Féléves Beszámolási óraszám óraszám kötelezettség Kredit Megjegyzés Előfeltétel 1. év 1. félév BTSBN001X01 Filozófia

Részletesebben

Angol nyelvű óvodapedagógus szakirányú továbbképzési szak

Angol nyelvű óvodapedagógus szakirányú továbbképzési szak EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- és ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR Idegen Nyelvi és Irodalmi Tanszék óvodapedagógus szakirányú továbbképzési szak Képzésért felelős oktató: Dr. Kovács Judit PhD Budapest, 2009.

Részletesebben

Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOLTANÁR KÉPZÉS: KÖZÖS SZAKASZ Tantárgy neve Félév és

Részletesebben

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat két fő tartalmi részből áll: (a) általános jellegű, csoportos és

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

TANÁRI MESTERSZAK - ANGOLTANÁR MODUL TANTERVE 40 kredit, 5 félév (nappali tagozat)

TANÁRI MESTERSZAK - ANGOLTANÁR MODUL TANTERVE 40 kredit, 5 félév (nappali tagozat) TANÁRI MESTERSZAK - ANGOLTANÁR MODUL TANTERVE 40, 5 félév (nappali tagozat) TANM-ANG-101 Nyelvfejlesztés tanároknak 1. TANM-ANG-102 Nyelvfejlesztés tanároknak 2. gy gyj 2 2 2 TANM-ANG-101 TANM-ANG-103

Részletesebben

Érvényes: 2016/2017. tanévtől. Magyartanár

Érvényes: 2016/2017. tanévtől. Magyartanár (/V/S Mintatanterv kód: MR76+NE74_2016OOZN Irodalomtudományi alapozó tárgyak (6 REDIT) Propedeutika 1. Bevezetés az irodalomtudományba előadás TNM 0115 15 v 2 Propedeutika 2: Bevezetés az irodalomtudományba

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak

2016-tól felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2016-tól felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak LENGYEL NYELV ÉS IRODALOM MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

2016-tól felvett hallgatóknak LENGYEL NYELV ÉS IRODALOM MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2016-tól felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

INNOVÁCIÓK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN PEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

INNOVÁCIÓK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN PEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS INNOVÁCIÓK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN PEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK LÉTESÍTÉSÉNEK ÉS INDÍTÁSÁNAK CÉLJA: Olyan szakemberek képzése, akik elméletileg megalapozott

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

2016-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2016-tól felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai

A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai 2017-től érvényes!!! 1 A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai 1. félév (ősz) 2. félév (tavasz) Bevezetés a nyelvtudományba (előadás, 2 óra/ 2 Magyar nyelvészeti

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhet végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szerepl megjelölése:

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhet végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szerepl megjelölése: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2015-től felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

2018-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

2018-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) 2018-tól felvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak

2016-tól felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) 2016-tól felvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező

Részletesebben

OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1)

OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1) OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRKÉPZÉS:

Részletesebben

Thékes István. Publikációs lista. Thékes, István (2014): The development of an English as a foreign language vocabulary test.

Thékes István. Publikációs lista. Thékes, István (2014): The development of an English as a foreign language vocabulary test. Thékes István Publikációs lista Thékes, István (2014): The development of an English as a foreign language vocabulary test. (submitted to Journal of Linguistics and Language Teaching). Vígh Tibor, Sominé

Részletesebben

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar Benedek Elek Pedagógiai Kar 1. EMBERI ERŐFORRÁS TANÁCSADÓ MESTERKÉPZÉSI SZAK 1. 1444 A mesterképzési szak megnevezése: emberi erőforrás tanácsadó (Human Resource Counselling) 2. 1445 A mesterképzési szakon

Részletesebben

Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁR KÉPZÉS:

Részletesebben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben Szak : Angol Nyelv és Irodalom tanári szak Tagozat: Nappali Képzési idő: 8 félév Az oktatás nyelve: angol Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő

Részletesebben

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Indított szakirányok:

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Indított szakirányok: REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Indított szakirányok: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat):

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK 1. A tantárgy megnevezése: OKTATÁSTAN I. 2. Az évfolyam megnevezése: Okl. mérnöktanár, mérnöktanár szak nappali tagozat II. évf. 2. félév, II. évf. 1. félév Műszaki szakoktató szak II. évfolyam 1. félév

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

BA major szakosok nyelvészeti tárgyai (tanterv: MAGTANB2/ )

BA major szakosok nyelvészeti tárgyai (tanterv: MAGTANB2/ ) 1 BA major szakosok nyelvészeti tárgyai (tanterv: MAGTANB2/14-15-1) 1. félév (ősz) 2. félév (tavasz) Bevezetés a nyelvtudományba (előadás, 2 óra/ 2 BONB0303 BOALANB tanterv! Magyar nyelvészeti bevezetés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK A szakirányú továbbképzési szak létesítésének és indításának

Részletesebben

- - 2006. szeptemberétől

- - 2006. szeptemberétől - - Germanisztika alapszak - német szakirány mintatanterve - - 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tantárgy neve Tantárgy kódja Heti Tantárgyfelelős Meghirdetés kontakt Félévi

Részletesebben

Osztatlan némettanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan némettanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan némettanár képzés tanterve (5+) és (4+) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI NÉMETTANÁR KÉPZÉS: KÖZÖS SZAKASZ Tantárgy neve Félév és óraszám

Részletesebben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben Szak : Angol Nyelv és Irodalom tanári szak Tagozat: Levelező Képzési idő: 8 félév Az oktatás nyelve: angol Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő

Részletesebben

Mintatanterv magyartanár -- történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára szakos hallgatók számára Közös képzési szakasz

Mintatanterv magyartanár -- történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára szakos hallgatók számára Közös képzési szakasz Mintatanterv kód: M7+T76 201OOZN Mintatanterv magyartanár -- történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára szakos hallgatók számára özös képzési szakasz (/V/SZ) TÖRZSTÁRGYA - PEDAGÓGIA (13 REDIT) Tanári

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése Kaposi József A szempontok felsorolása a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet( a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről) 2. számú mellékletéből

Részletesebben

Nem tanári mesterképzést követően ugyanazon szakmából a középiskolai tanári szakképzettség megszerzése 2 félév, 60 kredit

Nem tanári mesterképzést követően ugyanazon szakmából a középiskolai tanári szakképzettség megszerzése 2 félév, 60 kredit Nem tanári mesterképzést követően ugyanazon szakmából a középiskolai tanári szakképzettség megszerzése 2 félév, 60 kredit Tantárgykód Tantárgynév Tanári felkészítés Gyakorlat Számonkérés 1. félév 2. félév

Részletesebben

NYME - SEK Némethné Tóth Ágnes

NYME - SEK Némethné Tóth Ágnes A kooperatív technikák típusai (Horváth H. Attila: Kooperatív technikák Altern füzetek) Mozaik módszer Páros mozaik Kereszt mozaik Kerekasztal módszer Csillag módszer Puzzle módszer Pókháló mődszer NYME

Részletesebben

KT jóváhagyta Követelmény. Ajánlott félév. Heti óraszám. óraszám. Félévi. típusa

KT jóváhagyta Követelmény. Ajánlott félév. Heti óraszám. óraszám. Félévi. típusa Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Félévi óraszám Ajánlott félév Felvétel típusa Szabadon válszatható Minor Más szakon Meghirdető intézet/tanszék GERMANISZTIKA ALAPSZAK (BA) TANTÁRGYLISTAJA

Részletesebben

amerikanisztika szeptemberétől Tantárgyfelelős tanszék ANB G 2 AN Dr. Ajtay-Horváth Magda _ X

amerikanisztika szeptemberétől Tantárgyfelelős tanszék ANB G 2 AN Dr. Ajtay-Horváth Magda _ X - Anglisztika alapszak - angol szakirányok mintatanterve - amerikanisztika 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tantágy neve Tantárgy kódja Heti kontakt óraszám Tantárgyfelelős

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 1. (angol) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2015/2016 I. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 1. (angol) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2015/2016 I. félév II.évfolyam PSZ-GM szak szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti idegen nyelv 1. (angol) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016 I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi-számviteli szaknyelv

Részletesebben

Kommunikatív nyelvi tesztek kritériumai 1

Kommunikatív nyelvi tesztek kritériumai 1 Katona Lucia Kommunikatív nyelvi tesztek kritériumai 1 1. Bevezetés Ez a tanulmány arra a nyelvvizsgáztatásban döntő jelentőségű kérdésre igyekszik válaszolni, hogy az idegennyelv-tudás mérésekor mit és

Részletesebben

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Indított szakirányok: Képzési terület, képzési ág: bölcsészettudomány Képzési ciklus: szakirányú

Részletesebben

Osztatlan német nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan német nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Debreceni Egyetem képzési programja, 06/07. Osztatlan német nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+) és (4+) képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTLÁNOS ISKOLI

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 1óra előadás (a teljes évfolyamnak)

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 1. (angol) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2017/2018 Tanév II. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 1. (angol) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2017/2018 Tanév II. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet Pénzügyi és Számviteli Szaknyelvi Intézeti Tanszéke II. évfolyam GM szak szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti idegen nyelv 1. (angol)

Részletesebben

Érvényes: 2015/2016. tanévtől. Angol nyelv és kultúra tanára. TNA v 3. TNA é 3. TNA 2210 *TNA v 3

Érvényes: 2015/2016. tanévtől. Angol nyelv és kultúra tanára. TNA v 3. TNA é 3. TNA 2210 *TNA v 3 Mintatanterv kód: AN74+MR7_2015OOZN Mintatanterv angol nyelv és kultúra tanára - magyartanár szakos hallgatók számára (nappali tagozat) özös képzési szakasz ( félév, 180 kredit) (74 kredit angol nyelv

Részletesebben

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK 1 Indított szakirányok: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: FRANCIA NYELVI REFERENS

Részletesebben

Anglisztika BA Fordítói-szaknyelvi specializáció (50 kredit) érvényes: 2015/2016. tanévtől

Anglisztika BA Fordítói-szaknyelvi specializáció (50 kredit) érvényes: 2015/2016. tanévtől Mintatanterv kód: BANFS2015BASPN Anglisztika BA Fordítói-szaknyelvi specializáció (50 kredit) érvényes: 2015/2016. tanévtől Jelleg (//SZ) Tantárgy ód előfeltétel kódja GYAORLATI SPECIALIZÁCIÓS MODUL (14

Részletesebben

Szakmai műhely a korszerű nyelvtanárképzésről 1. Önálló nyelvtanulóvá nevelés az egyetemen és az iskolában új kihívás vagy mindennapi gyakorlat?

Szakmai műhely a korszerű nyelvtanárképzésről 1. Önálló nyelvtanulóvá nevelés az egyetemen és az iskolában új kihívás vagy mindennapi gyakorlat? Szakmai műhely a korszerű nyelvtanárképzésről 1. Önálló nyelvtanulóvá nevelés az egyetemen és az iskolában új kihívás vagy mindennapi gyakorlat? 2013. november 18. Bandiné Dr. Liszt Amália A (nyelvi) portfólió

Részletesebben

ME BTK MAGYARTANÁRI MESTERKÉPZÉS (TANÁRI MA)

ME BTK MAGYARTANÁRI MESTERKÉPZÉS (TANÁRI MA) ME BTK MAGYARTANÁRI MESTERKÉPZÉS (TANÁRI MA) A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara (ME BTK) magyar szakos képzéseinek megtervezésekor alapvetően két tényezőt vettünk figyelembe: a hagyományos magyar

Részletesebben

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója A tanítás mestersége M1002 Kreditpont 3 Konzultáció óraszáma 2+0 - - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és a kapott információ rendszerezett

Részletesebben

A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1

A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1 A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1 Továbbképzés címe Középiskolai IPR A kooperatív tanulás a hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelésének elősegítésére OM 173/78/2005. A

Részletesebben

Érvényes: 2015/2016. tanévtől. Angol nyelv és kultúra tanára. TNA v 3. TNA é 3. TNA 2210 *TNA v 3

Érvényes: 2015/2016. tanévtől. Angol nyelv és kultúra tanára. TNA v 3. TNA é 3. TNA 2210 *TNA v 3 (/V Mintatanterv kód: AN7+ME74_2015OOZN ANGOL - SZAMAI ALAPOZÓ ISMERETE (30 REDIT) Nyelvfejlesztés: Nyelvtani rendszerezés TNA 101-30 é 2 Nyelvfejlesztés: Idiómák TNA 1017-30 é 2 Bevezetés az angol nyelvészetbe

Részletesebben

Angol-magyar gazdaságtudományi szakfordító szakirányú továbbképzési szak

Angol-magyar gazdaságtudományi szakfordító szakirányú továbbképzési szak Angol-magyar gazdaságtudományi szakfordító szakirányú továbbképzési szak Képzés megnevezése: szakirányú továbbképzés A képzés helye: Gazdaságtudományi Kar, Gazdasági Szaknyelvi Kommunikációs Intézet Szakirányú

Részletesebben

Érvényes: 2014/2015 tanévtől. 1. oldal, összesen: 5

Érvényes: 2014/2015 tanévtől. 1. oldal, összesen: 5 Mintatanterv kód: A55+T53 2014ON Mintatanterv angol nyelv és kultúra tanára (középiskolai) -- történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára (középiskolai) szakos hallgatók számára Önálló képzési szakasz

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103 Tantárgy kódja: PDB 1103 Kreditpont: 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása: Tantárgy oktatója és beosztása: Tantárgy oktatójának elérhetősége: 2230 A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének

Részletesebben

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK. Bölcsészettudományi Kar

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK. Bölcsészettudományi Kar Indított szakképzettségek: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős kar: Képzési idő TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK angoltanár, franciatanár, hon- és népismeret

Részletesebben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben Szak : Angol Nyelv és Irodalom tanári szak Tagozat: Levelező Képzési idő: 8 félév Az oktatás nyelve: angol Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő

Részletesebben

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója A tanítás mestersége TKM1002 Konzultáció óraszáma 2+0 - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és a kapott információ rendszerezett leírása (Választható

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 2 (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2014/2015 II. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 2 (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2014/2015 II. félév II. évfolyam PSZ-GM szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti idegen nyelv 2 (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015 II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Üzleti idegen nyelv 2 (német) Tanszék:

Részletesebben

Tanmenet. Kínai, mint második idegen nyelv

Tanmenet. Kínai, mint második idegen nyelv Tanmenet Kínai, mint második idegen nyelv Az óra címe: Kínai, mint második idegen nyelv Évfolyam: 11. évfolyam Óraszám: heti 3 tanóra 43 héten keresztül: 129 tanóra/év Óraadó: Az óra rövid leírása: Az

Részletesebben

2.3 A SZTENDERDEK 0-5. SZINTJEI. 0. szint. Készítették: Tókos Katalin Kálmán Orsolya Rapos Nóra Kotschy Andrásné Im

2.3 A SZTENDERDEK 0-5. SZINTJEI. 0. szint. Készítették: Tókos Katalin Kálmán Orsolya Rapos Nóra Kotschy Andrásné Im A TÁMOP 4.1.2-08/1/B pályázat 13. "Módszertani sztenderdek kidolgozása a pedagógusjelöltek pályaalkalmasságára és a képzés eredményességére irányuló kutatásokhoz" című alprojekt 2.3 A SZTENDERDEK 0-5.

Részletesebben

BEVEZETŐ. Grúber György igazgató

BEVEZETŐ. Grúber György igazgató BEVEZETŐ 2015. május 25-én került sor az Országos Kompetenciamérésre a 10. évfolyamos tanulók csoportjának körén. A felmérés célja a tanulók szövegértési képességének és matematikai eszköztudásának felmérése

Részletesebben

FRANCIA-MAGYAR BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI SZAKFORDITÓ. szakirányú továbbképzési szak

FRANCIA-MAGYAR BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI SZAKFORDITÓ. szakirányú továbbképzési szak FRANCIA-MAGYAR BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI SZAKFORDITÓ szakirányú továbbképzési szak A szak felvételének feltétele: Alapképzésben szerzett fokozat és szakképzettség birtokában bölcsészettudomány képzési területen

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA

ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA I. Pedagógiai megfigyelés - Fókuszban a tanítás (NBP_TA203G2, LBP_TA203G2), 2 kredit, gyakorlati

Részletesebben

A Német Nyelvtanárok Magyarországi Egyesületének véleménye és javaslatai az új Nemzeti alaptanterv tervezetével kapcsolatosan

A Német Nyelvtanárok Magyarországi Egyesületének véleménye és javaslatai az új Nemzeti alaptanterv tervezetével kapcsolatosan Ungarischer Deutschlehrerverband Német Nyelvtanárok Magyarországi Egyesülete H-1088 Budapest, Rákóczi út 5. E-mail: ungarndaf@gmail.com www.udaf.hu A Német Nyelvtanárok Magyarországi Egyesületének véleménye

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) néderlandisztika szakirány. a 2015-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) néderlandisztika szakirány. a 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) néderlandisztika szakirány a 2015-től fölvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés M1014 Kollokvium M1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000 leütés terjedelemben. (Két megadott cím

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium

Részletesebben

A B-ANG-O-N-E kódú, Angol nyelv és kultúra tanára szak mintatanterve

A B-ANG-O-N-E kódú, Angol nyelv és kultúra tanára szak mintatanterve A BANGONE kódú, Angol nyelv és kultúra tanára szak mintatanterve Képzési terület szerinti közös modul NBB_AN136G3 Angol nyelvfejlesztés 1 3 Gyakorlati jegy 0 2 0 1 Kötelező NBB_AN137G3 Angol nyelvfejlesztés

Részletesebben

tolmács szakirány (anyanyelv: ; első választott idegen nyelv: ; második választott

tolmács szakirány (anyanyelv: ; első választott idegen nyelv: ; második választott Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Vezetéselmélet és módszertan. Tantárgyi útmutató.

Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Vezetéselmélet és módszertan. Tantárgyi útmutató. Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Vezetéselmélet és módszertan Tantárgyi útmutató Nappali 2014/2015. I. félév 1 Tantárgy megnevezése: Vezetéselmélet

Részletesebben

NYELVISMERET, NYELVTANULÁSI

NYELVISMERET, NYELVTANULÁSI NYELVISMERET, NYELVTANULÁSI MOTIVÁCIÓ ÉS HARMADIK NYELV A nyelvi és motivációs felmérés néhány tanulsága a BGE turizmus - vendéglátás szakos I. évfolyamos hallgatók leggyengébb csoportjában Fűköh Borbála

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév antárgy megnevezése antárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

A pedagógusok minősítése. Mit kell tennem?

A pedagógusok minősítése. Mit kell tennem? A pedagógusok minősítése Mit kell tennem? Portfólió dokumentumgyűjtemény Szakmai önéletrajz Nevelő-oktató munka dokumentumai - legalább 10 tanóra óraterve és reflexiók Pedagógiai, egyéb szakmai tevékenységek

Részletesebben

megnevezése: Anglisztika alapszak Az oklevélben szereplő szakképzettség Anglisztika alapszakos bölcsész Levelező Tagozat: Alapozó ismeretek

megnevezése: Anglisztika alapszak Az oklevélben szereplő szakképzettség Anglisztika alapszakos bölcsész Levelező Tagozat: Alapozó ismeretek Szak megzése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megzése: Tagozat: Anglisztika alapszak Anglisztika alapszakos bölcsész Levelező Alapozó ismeretek LBB_AN171K2 Bevezetés a kommunikációelméletbe K 9 2

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2017-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2017-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2017-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium

Részletesebben

AZ INKLUZÍV NEVELÉS PEDAGÓGUSA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE. Az oklevélben szereplő szakképzettség angol megnevezése:

AZ INKLUZÍV NEVELÉS PEDAGÓGUSA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE. Az oklevélben szereplő szakképzettség angol megnevezése: AZ INKLUZÍV NEVELÉS PEDAGÓGUSA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE 1. A szakirányú továbbképzésért felelős oktató: Dr. habil. Venter György 2. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése:

Részletesebben

A tanulmányaikat 2013-ban megkezdő hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

A tanulmányaikat 2013-ban megkezdő hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) A tanulmányaikat 2013-ban megkezdő hallgatóknak Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k

Részletesebben

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁ (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 1. (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2015/2016 I. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti idegen nyelv 1. (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS. 2015/2016 I. félév I. évfolyam PSZ-GM szak szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti idegen nyelv 1. (német) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016 I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Üzleti idegen nyelv 1. (német)

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

TANEGYSÉGLISTA (MA) FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés TKM1014 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium TKM1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatók számára. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

2016-tól felvett hallgatók számára. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

A tanári szak neve: francia nyelv és kultúra tanára (12 félév, átfedéssel) Kötelezőség Kredit. Értékelés Típus. óraszám Heti.

A tanári szak neve: francia nyelv és kultúra tanára (12 félév, átfedéssel) Kötelezőség Kredit. Értékelés Típus. óraszám Heti. A tárgyfelelős személy A tárgyért felelős szervezeti egység neve Típusa Előfeltétel Ajánlott félév Félévi óraszám Heti óraszám Kötelezőség Kredit Értékelés Típus A tanári szak neve: francia nyelv és kultúra

Részletesebben

VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN

VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Levelező tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN Tantárgyi útmutató 2012/2013 tanév őszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

Angol nyelv és kultúra tanára

Angol nyelv és kultúra tanára Mintatanterv kód: AN50+ME22_2015ON Mintatanterv angol nyelv és kultúra tanára - média-, mozgókép- és kommunikációtanár szakos hallgatók számára (nappali tagozat) Önálló képzési szakasz 11 féléves képzésben

Részletesebben

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan Nyelvészet I. Témakör: Leíró nyelvtan 1. A magyar magánhangzó-harmónia és a hangtani hasonulások jellegzetességei KASSAI ILONA (1998): A beszédlánc fonetikai jelenségei. In: Kassai Ilona: Fonetika. Budapest:

Részletesebben