OPEN SPACE FÓRUM TÉMA JEGYZET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OPEN SPACE FÓRUM TÉMA JEGYZET"

Átírás

1 OPEN SPACE FÓRUM TÉMA JEGYZET Téma neve/címe: Téradatok szerepe a jövő közigazatásában Téma gazdája: Szabó Richárd Jegyzetkészítő: Szabó Richárd További résztvevők: Fenyősi Zoltán, Csiba András, Dr. Molnár Attila Beszélgetés jegyzete: (meghatározó kérdésfelvetések, fő megfigyelések, megállapítások, hozzászólások) Egységes Közigazgatási Téradat Centrum (KTC): Feladat: Országos szintű egységes téradat-koncepció kialakítása A Európai Unió politikája minden társadalmi-, gazdasági-, természeti adat vonatkozásában egységes elvek és gyakorlat kialakítására törekszik. Ennek a folyamatnak már számos, a hazai gyakorlatra kiható eredménye van. Az elmúlt két évtizedben forradalmi változások történtek az elektronikus alapú térinformatikai adatkezelés területén is. Bármilyen céllal történő és megfelelő döntés-előkészítést szolgáló projekt esetében az Információs Társadalom (IT) adatkezelésében a valódi eredményességet a teljes körű és egységes téradat-koncepció alapján kezelt alap- és szakadatok összehangolt rendszerének hiánya hátráltatja. A megoldás lehetőségét már mutatja, hogy napjainkban az Információs Társadalmat egyre inkább az Info-kommunikációs technológiák (ICT) összessége jellemzi. Jelenleg már hazánkban is sok ismert és kétségkívül látványos eredmény született től rohamosan fejlődő, a polgárok helyzettudatosságát formáló ICT szolgáltatások (Internet, mobiltelefon, GPS, digitális TV, intelligens, helyfüggő közlekedés igénye, építéshatósági ügyintézés stb.) jöttek létre. A téradatok egységes és hiteles kezelésének megvalósítása ugyanakkor államigazgatási szintű stratégiát kíván. A téradatok egységes koncepciójának, kezelésének és publikációjának összehangolt rendszerének kialakítása mind az Unió, mind a tagországok érdeke. Az európai Unió INSPIRE 1 programja is ezt a célt kívánja rövid időn belül elérni. Az INSPIRE által definiált úgynevezett elsődleges adatkörök és azok metaleírásai 2, továbbá A Téradatok részletes tematikus osztályai teljes körűen ölelik fel a társadalmi 3 és a természeti 4 tematikákat világosan szemléltetik ezt a célt. 1 INfrastructure for SPatial InfoRmation in Europe Európai Téradatok Infrastruktúrája

2 Az országos és önkormányzati döntésekhez, valamint a pályázatok sikeres lehívásához és megvalósításához megbízható és hiteles téradatok összehangolt rendszerére van szükség. Mintegy 10 éve a különböző hazai szakmai fórumokon és műhelyekben próbálnak ennek a törekvésnek érvényt szerezni, illetve a politika hathatósabb támogatását megnyerni a különböző szakterületek együttműködésének törvény általi szabályozásával, valamint az ehhez szükséges források biztosításával. Az IT/ICT fejlődése, az e-kormányzat, és ezzel összefüggésben a webes kormányzati portálok, fokozatos megvalósulása, valamint a nagy számban meglévő térinformatikai jellegű adatállomány megteremtette a közvetlen adatkapcsolatok és metaadat szolgáltatás lehetőségét. Ettől a fejlettségi szinttől gyakorlatilag már csak egy lépés a nemzetgazdaság szempontjából szükséges adatokhoz a valóban hiteles térbeli vonatkozás hozzárendelése. Az egységes piac megvalósulása nyomán már eddig is olyan intézményrendszer jött létre, amelyben bizonyos gazdasági jellegű döntések Brüsszel hatáskörébe kerültek és közvetlenül gyakorolnak hatást a helyi önkormányzatokra és azok szolgáltatásaira. Az önkormányzati szerepvállalás szemszögéből az integrálódási folyamat a következő három lépésben, és szinten jött/jön létre. Az első lépésben az ún. hierarchikus integráció valósult meg, amelynek keretében az Európai Közösség bizonyos irányelveket, ajánlásokat fogalmazott meg a nemzeti kormányok számára, amelyek ezeket a direktívákat később beépítették a jogrendszerükbe. A második lépés egy konzultatív típusú integráció kialakulását ajánlja, amelyben a nemzeti kormányok, valamint a regionális és helyi önkormányzatok kapcsolatában már egy egymás mellé rendelő munkakapcsolat lenne kívánatos. A harmadik lépés a részvevő típusú integráció, amelyben az információ birtoklása az adatgazdánál van, de a döntés előkészítő folyamatban egyenrangú felek találkoznak. 2 Alapfelületek, Vetületek, Földrajzi nevek, Közigazgatási határok, Tulajdonazonosítók, Földrészletek határai, Vizek, Természetvédelmi területek. 3 Statisztikai egységek, Építmények, Talajok, Földhasználat, Közüzemi és kormányzati szolgáltatások, Környezetállapot ellenőrzése, Ipari létesítmények, Mezőgazdaság, Népesség. 4 Területi zónák, Levegő állapota, Meteorológia, Óceonográfia, Tengeri régiók, Bio-geográfiai régiók, Élőhelyek, Állati-és növényi fajok, Energiaforrások, Ásványi nyersanyagok.

3 A gazdasági kihívások igen magas követelményeket támasztanak a versenyképességgel és a belső kohézióval szemben. Hazánknak is szembe kell néznie a globalizációból eredő gazdasági átalakulás kényszerével, így többek között a kereskedelmi nyitás szükségességével, az egyre gyorsuló technológiai fejlődés követelményeivel, a tudásalapú gazdaság és társadalom kialakításával, az öregedő népesség, valamint a bevándorlási tendenciák növekedésével. A tervezés során különösen a göteborgi és a lisszaboni stratégiák és célkitűzések kohéziós politikába, a nemzeti és regionális fejlesztési tervekbe történő beillesztésére kell törekedni, hiszen feltételezhető a növekedés és kohézió egymást kölcsönösen erősítő hatása. Gazdasági téren a kis- és középvállalkozások (kkv) integrálódásának elősegítése a mikrointegráció, vagy a mikroszintű integráció erősítésével, gazdasági stratégia kialakítása a külföldi befektetésektől való egyoldalú függés leküzdésére, ez nevezhető a globális piaci kihívásokra adandó gazdaságpolitikai válasznak is. Centrum tartalmi elemei: 1. Alapadatok Az alapadatok tekintetében főleg a Földmérési és Távérzékelési Intézet illetékes, amely a kozmikus észleléstől a legmodernebb INSPIRE téradat szolgáltatásokig terjedhet. Sajnos a szervezet kezelt adatbázisai, informatikai rendszerei nem szerepelnek egy egységes, jól áttekinthető és irányítható szerkezetben. Ennek eredményeként az egyes igazgatóságokon előállított adatok sokszor szervezeten belül nem ismertek, nem érhetőek el, valamint az egyszer elvégzett ráfordítások nem kerülnek felhasználásra más szervezeti egységeknél. A közigazgatás számára az ottani adatbázisok elérését célzó igény oldali elemzést kell végezni. Feltárni az egyes szervezeti egységeknél kezelt adatköröket, azok előállítási folyamatait milyen alapadatokra van szükség Meghatározni a szervezetek által használt informatikai rendszereket, Megvizsgálni a használt szerver kapacitásokat, azok konszolidációjának vizsgálatával. A fenti feladatok elvégzésével tiszta képet kaphatna a szervezet vezetése az egyes területekről, amelyek mentés célszerű lenne olyan központosított adatszolgáltatások kialakítása, amelyek a szervezeten belüli és a külső vállalkozói jellegű feladatokban végzik a téradat szolgáltatások megosztását.

4 Ilyen szolgáltatásokkal az alábbi előnyök keletkeznek: A szervezeten belüli adatforrások jogosultsági szinteknek megfelelően on-line kerülnek elérhetőségre, Mindig csak az aktuális és friss adatbázis érhető el, ezzel elkerülve a nem aktuális adatfelhasználást, Nem képződnek lokális másolatok, így azok jogosulatlan felhasználása is megelőzhető. Kialakulhat a közigazgatás egységes geoadatbázisa, amely jelentős ráfordítás optimalizálást jelent. 2. Egységes jogtár Hazánkban a települési önkormányzatok saját hatáskörben bocsáthatnak ki rendelkezéseket, rendeleteket és adókat. Ezen szabályozások egységesen nem kerülnek kezelésre, településfüggően kerülnek publikálásra weboldalon és/vagy a helyi hirdetőtáblákon. Sok önkormányzatnál nehézséget okoz a weben publikált adatok frissen tartása, hiszen a webfejlesztéssel megbízott cégek üzemeltetési költségeit nehéz kikalkulálni. Emellett nincs egy olyan magyarországi jogtár, ahol az egyes rendelkezése, akár helyi építési szabályokkal együtt elérhetőek lennének. A KTC rendszer részeként egy magyarországi települési jogtár felállítása is szükséges, amely web környezetben teszi elérhetővé a települések által kötelezően feltöltött aktuális szabályozásokat, csökkentve a nem ismert szabályozásból adódó kockázatokat. A megoldás előnyei: Egységesen elérhető az összes település szabályozása, Nyomon követhető a szabályozások változása, így a korábban érvényes szabályok is feltárhatóak vitás esetekben, Önkormányzati rendelet sablonok kerülnek kialakításra, amelyekkel az önkormányzatok készen kapnak jól megfogalmazott, és kötelezően használandó mintákat,

5 Gyorsul az információáramlás. A web szolgáltatás az ügyfélkapun keresztül és a KIM weboldalán keresztül is elérhetővé kell váljon. A megoldás használatával kialakulhat egy olyan központi jogtár, amiből az önkormányzatok sablonok mentén alkothatnak rendeletet, ezzel az ügyintézés lerövidül. 3. Egységes pályázati téradat monitoring rendszer A magyarországi Európai Uniós és hazai forrásból finanszírozott projektek egységes nyomon követése csak részben valósul meg, pedig a pályázatok által kifejtett hatások és azok utóéletének figyelése igen fontos lenne. Általánosan elterjedt, hogy a pályázatok kötelező fenntartási idején túl a projektek megszűnnek. A pályázatmonitoring és a beruházás figyelő monitoring rendszer a munkaterületen kívül a hatásterülete is nyilván kell tartsa. E lépéssel biztosítható a megfelelő monitoring, amit ma egyetlen rendszer sem kezel. Azáltal okozunk gazdasági kárt, hogy a különböző beruházások hatásterületének átfedéseiben jelentős többletköltséggel sikerül ha sikerül az esetleges hibákat kiküszöbölni. Ezek figyelése és kiszűrése, a valóban sikeres beruházások értékelése nagyban hozzájárulhatna az igazságos pályáztatás további támogatására. Mindezek támogatásához hiányzik egy olyan monitoring lehetőség, amely összehasonlítható módon egységesen kezeli a projekteket nemcsak megvalósulás, hanem hatásterület alapján is, amely előnyei a következők:

6 A pályáztatás és azok elbírálása megkönnyíthető, Kiszűrhetőek a pályáztatási anomáliák, Az állampolgárok és vállalatok nyomon követhetik a területileg fontos beruházásokat (pl.: tevékenységek kiterjesztése infrastruktúra fejlesztés következtében), A pályázatok által keltett hatások észlelése biztosított, és ellenőrizhetőek az indikátorok nyomon követésével, Egységes indikátor rendszer alakítható ki (pl.: munkahelyteremtés és azok hatása), A megoldás egy olyan portál felület lehetne, amely lehetőséget ad mind szakmai, mind az állampolgárok számára kialakított térképi megjelenítéssel, amelyen az egyes időszakok mind EU mind hazai pályázatai egységes rendszerben téradat alapon elérhetőek lennének. A megoldás alapját az EMIR rendszer és az egyes lebonyolító szervezetek, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Regionális Fejlesztési Tanácsok és az önkormányzatok adatszolgáltatása biztosíthatja, amelyek a térképre helyezhetőek. Aktuális EMIR adatok: 5 db Beérkezett pályázatok száma Iktatott dokumentumok száma Aktív EMIR felhasználók száma Eddigi adatműveletek száma Átlagos napi adatművelet Felhasználó szervezetek száma i adatok (

7 A felület megjelenítése hivatkozásokon keresztül az alábbi kormányzati oldalakon A kialakított rendszerből származó egyes pályázatok elbírálásához szükséges adatlapok kinyerhetőek, és kötelezően felhasználhatóak lesznek, amelyek biztosítják, hogy a pályázók korábbi pályázatainak hatékonysága objektíven követhető lesz. A pályázat vállalt hatása az indikátorok segítségével nyomon követhető. Jogszabályi környezet Az alábbi területeken szükséges új jogszabály kialakítása. Jogszabály KSH országos adatszolgáltatás kiterjesztése a KIM részére a rendszer felhasználásához Pályázati adatok adatszolgáltatási kötelezettsége a KMI részére a rendszer felhasználásához az alábbi szervezetektől: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Regionális Fejlesztési Tanácsok Önkormányzatok Lebonyolító szervezetek 4. Egységes közigazgatási leltár A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerteágazó vagyonkezelési feladatokat lát el, amely alapvető feltétele, hogy AZ EGYES SZERVEZETEKTŐL ÉRKEZŐ ADATSZOLGÁLTATÁSOK MEGFELELŐEK ÉS ÖSSZEHASONLÍTHATÓAK LEGYENEK. A szervezeti adatok nagyrészt az MNV Zrt. be beolvadó szervezetek informatikai rendszereiből származnak. A vagyonnyilvántartás másik csoportjának elemei a vagyonkezelői jelentésekből származnak, amelyek egységes térképi kezelése biztosítja a keresztellenőrzési lehetőségek kialakítását, és a típushibák meghatározását, amelyre készített intézkedési tervvel láthatóvá válnak: Az egyes szervezeti adatbázisok típushibái,

8 A hibás adatkörök módosítási lehetőségei, Keresztellenőrző módszertan kialakítása. A projekt célkitűzése hármas: 1. Feltárni a vagyonkezelői jelentés térképi megjelenítésének lehetőségeit (pl.: hibás településnevek, helyrajzi számok, címek szűrési és automatikus javítási lehetőségei), 2. Megvizsgálni, hogy hogyan állítható fel a Földhivatali ingatlanvagyon nyilvántartásra alapozott, de attól független helyes térképi alapadatbázis, 3. Web fejlesztés, amely eredményeként egy automatizált hibajavítással és térképi megjelenítéssel támogatott vagyonkataszter alapjait tesszük le, az EVEREST rendszerre alapozva. A vagyonkezelői jelentés térképi megjelenítésének lehetőségei Alapvető cél, hogy meghatározzunk egy olyan alap adatbázist, amelyhez az egyes beérkező adatbázisok hasonlíthatóak. Ennek az alap adatbázisnak a térkép az alapja, amelyből kiindulva az egyes szervezetektől származó adatbázisok (vagyonkezelői jelentés, egyéb adatok) összehasonlíthatóvá válnak. Minden olyan elemet, amely helyzete meghatározható elhelyezünk a térben, és az elhelyezés közben felmerülő bizonytalanságok, hibák, valamint az egyes adatbázisok egymáshoz viszonyított elhelyezkedése eredményeként kialakuló adathibák visszajelzése az adatszolgáltatónak. A megoldással olyan automatizált folyamatokat alakíthatunk ki, amelyek eredménye egy nagyobb megbízhatóságú rendszer alapját biztosítják. Az adatok javítását minden esetben az adatszolgáltatónak kell elvégeznie, hiszen ha az adatgazda adatbázisa javul, akkor az MNV Zrt. számára szolgáltatott adatok is nagyobb megbízhatóságúakká válnak.

9 Az adatok javításához a vagyonkezelői jelentésekből származó adatok összehasonlítását végezzük az alap adatokkal és a rendelkezésre álló egyéb adatbázisokkal, amelyek eredményeként automatikusan előálló riportokat kapunk. Ezeket a riportokat felhasználva a szervezeteknél javíthatóvá válnak az adatbázisok, így elérve az MNV Zrt. célját. Térképi alapadatbázis tervezése A vagyonkezelői jelentésre alapozva, és az MNV Zrt. számára rendelkezésre álló térképi és helyazonosításra alkalmas adatbázisai alapján megtervezünk egy az ingatlannyilvántartásra épített, de annak esetleges hiányosságait kiküszöbölő alapnyilvántartást. A nyilvántartás lehetőséget ad arra, hogy az MNV Zrt. a beérkező adatokat validálhassa (ellenőrizze), és ennek eredményeként riportok formályában a hibákat jelezze. Maga a térképi adatbázis terve szerepel a tanulmány céljaként, amely így megvalósítható, és a web fejlesztés során kialakításra kerül. Az adatbázis a fenti cím és hely automatizált javítási szolgáltatásokat beépítve adja egy semleges és továbbfejleszthető alap adatbázis rendszer alapját.

10 Összefoglalás: Országos szintű egységes téradat-koncepció kialakítása Lépések: Szervezeti téradat kultúra szintjének meghatározása, Szervezetenkénti téradat audit, jogszabályi lehetőség kialakítása a téradat vizsgálatok elvégzéséhez szükséges szakértői tevékenységről Szervezetenkénti téradat stratégia Szakmai metaadatok sztenderdizálása, gyűjtési szabályzók kialakítása Nemzeti adatkörök tisztázása Ki kell találni a folyamatokat, amelynek téradat igénye, vonzata van Nemzeti tudásvagyonhoz biztosítani kell a téradat eléréseket. (ISO szabványok mentén) Kiegészítő lépések: Közigazgatási szektor téradat szempontú humánerőforrás képzése, További teendők leírása (továbblépési feladatok, amennyiben megfogalmazódtak ilyenek a beszélgetés során) Felelős

11

INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések

INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések Palya Tamás FÖMI MFTTT Vándorgyűlés 2013. július 11-13. Földmérési és Távérzékelési Intézet Tartalom Mi is az az INSPIRE? Magyar helyzet FÖMI tevékenység

Részletesebben

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja Toronyi Bence Főigazgató Földmérési és Távérzékelési Intézet GISopen 2011 Megfelelni az új kihívásoknak 2011. március 16. Földügyi Igazgatás Térbeli

Részletesebben

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest, 2012. április 10-11. Kocsis Miklós vezető főtanácsos 1 Térinformatika Vagyoni érték Közmű Műszaki

Részletesebben

ADAT- ÉS SZOLGÁLTATÁS POLITIKA AZ INSPIRE TÜKRÉBEN

ADAT- ÉS SZOLGÁLTATÁS POLITIKA AZ INSPIRE TÜKRÉBEN ADAT- ÉS SZOLGÁLTATÁS POLITIKA AZ INSPIRE TÜKRÉBEN Dr. Mihály Szabolcs főigazgató Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2009 Konferencia Székesfehérvár, 2009. március 18-20. Adatok és szolgáltatások

Részletesebben

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere 20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere Keringer Zsolt Irodavezető E-mail: keringer@szombathely.hu Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Első lépések Döntés a Digitális Földmérési alaptérkép

Részletesebben

Az INSPIRE direktíva bevezetésének jelenlegi helyzete Magyarországon

Az INSPIRE direktíva bevezetésének jelenlegi helyzete Magyarországon Az INSPIRE direktíva bevezetésének jelenlegi helyzete Magyarországon Bozó Pál - Mikus Dezső Dr. Takács András Attila kif@mail.kvvm.hu INSPIRE mért szükséges Tengerparti erózió Árvizek Tengerszint változási

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

Nemzeti Téradat Infrastruktúra kialakítása (NTI)

Nemzeti Téradat Infrastruktúra kialakítása (NTI) KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-25 Nemzeti Téradat Infrastruktúra kialakítása (NTI) Rudan Pál A projekt indokoltsága A közszférában keletkező adatok túlnyomó része térbeli adat (téradat), a döntések 60-80%-nak alapjául

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

TAKARNET24 szolgáltatásai

TAKARNET24 szolgáltatásai TAKARNET24 szolgáltatásai Szilvay Gergely Földmérési és Távérzékelési Intézet ÖSSZEFOGLALÁS A Digitális Földhivatal k özéptávú fejlesztési terv első lépések ént a befejezéséhez k özeledik az EKOP-1.1.3

Részletesebben

A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja

A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja Dr. Kovács Antal Ferenc EC JRC DRDSI Danube_NET GISOPEN 2015 Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar, Geoinformatikai Intézet Székesfehérvár 2015.

Részletesebben

DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL

DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL GIS Open 2006. 1 INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS a magyar ingatlan-nyilvántartásban a jogi és térképi adatok egységet képeznek természetes elvárás az adatok integrált rendszerben történő kezelése

Részletesebben

Smart City, okos város - a jövőnk kulcsa konferencia április 13. Budapest. Nagy András PhD téradat-elemzési szakértő Lechner Nonprofit Kft.

Smart City, okos város - a jövőnk kulcsa konferencia április 13. Budapest. Nagy András PhD téradat-elemzési szakértő Lechner Nonprofit Kft. A T E I R L E H E T Ő S É G E I A Z O K O S V Á R O S I F E J L E S Z T É S E K S Z O L G Á L AT Á B A N Smart City, okos város - a jövőnk kulcsa konferencia 2016. április 13. Budapest Nagy András PhD

Részletesebben

A TakarNet24 projekt

A TakarNet24 projekt országos földhivatali hálózat A TakarNet24 projekt Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály Jogi keretek Eljárások TAKAROS koncepción

Részletesebben

OPEN SPACE FÓRUM TÉMA JEGYZET

OPEN SPACE FÓRUM TÉMA JEGYZET OPEN SPACE FÓRUM TÉMA JEGYZET Téma neve/címe: Integrált ügyfélszolgálat kialakítása Téma gazdája: Lakatos András Jegyzetkészítő: Lakatos András További résztvevők: Csiba András Kovács István Lackó Péter

Részletesebben

Térben Tudatos Társadalom

Térben Tudatos Társadalom Térben Tudatos Társadalom Iván Gyula műszaki főtanácsadó GIS Open 2014 Keretek Technológiák Tapasztalatok - Teendők Székesfehérvár, 2014. április 15-17. Térben Tudatos Társadalom (Spatially Enabled Society)

Részletesebben

Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére

Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére GISopen 2011, Székesfehérvár, 2011 március 16-18. Forner Miklós, Schmauder Tamás, Tancsik Ottó, Varga Felicián, Földmérési és Távérzékelési Intézet www.fomi.hu Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS

TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS Nagy András PhD Lechner Nonprofit Kft. http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube Project co-founded by European Union funds (ERDF,

Részletesebben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben elmélet TGMG0410-E-02 2015-2016. tanév M213-as terem 3. óra: A térinformatika nyújtotta új lehetőségek a területfejlesztésben 2016. április 4. 1. A térinformatika

Részletesebben

Egységes Digitális Közműnyilvántartás

Egységes Digitális Közműnyilvántartás Egységes Digitális Közműnyilvántartás Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2233/2007. (XII. 12.) Korm. Határozat a közfeladatok felülvizsgálatával kapcsolatos

Részletesebben

Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel Képes Attila GISOpen 2013 NyME GEO, Székesfehérvár, 2013.03.12-14. Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

TakarNet24. Szolgáltatások, aktuális helyzet. Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu

TakarNet24. Szolgáltatások, aktuális helyzet. Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu TakarNet24 Szolgáltatások, aktuális helyzet Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu Közvetlen célok A szolgáltatások non-stop rendelkezésre állása E-szolgáltatások felhasználói körének bővítése Adatszolgáltatás

Részletesebben

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK (I) A pénzügyi integráció hozadékai a világgazdaságban: Empirikus tapasztalatok, 1970 2002.................................... 13 (1)

Részletesebben

Infokommunikációs fejlesztések. Dr. Kelemen Csaba február 22.

Infokommunikációs fejlesztések. Dr. Kelemen Csaba február 22. 2014-2020 Infokommunikációs fejlesztések Dr. Kelemen Csaba 2014. február 22. EX-ANTE FELTÉTELEK TELJESÍTÉSE Az Európai Bizottság Ex-ante feltételekhez köti a támogatások odaítélését Digitális növekedésre

Részletesebben

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer Budapest, október 21.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer Budapest, október 21. Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer Budapest, 2016. október 21. Nagy András PhD téradat-elemzési szakértő, Lechner Tudásközpont Makainé Vellai Viktória térinformatikai

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel osztályvezető Oláh Róbert igazgató Olasz Angéla térinformatikus Nyílt forráskódú GIS munkaértekezlet, BME, 2013.02.06.

Részletesebben

Erőforrás igény. Térinformatrika 5/1 Adatforrások a. Input Adatkezelés Elemzés Megjelenítés. felhasználó. elemző. készitő. készítő.

Erőforrás igény. Térinformatrika 5/1 Adatforrások a. Input Adatkezelés Elemzés Megjelenítés. felhasználó. elemző. készitő. készítő. Adatforrások a térinformációs rendszerekben Dr. Szabó György egyetemi docens BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3., K I. 31. E-mail: gyszabo@eik.bme.hu Szerepkörök

Részletesebben

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében 2014 2020) Kovács-Nagy Rita Balatonföldvár 2013. május 15. 2007-2013 időszak általános végrehajtási tapasztalatai Az operatív

Részletesebben

Előz et es t ájékoztat ási d okumen táció

Előz et es t ájékoztat ási d okumen táció K á n t o r j á n o s i K ö z s é g T e l e p ü l é s f e j l e s z t é s i k o n c e p c i ó j á n a k k é s z í t é s é h e z Előz et es t ájékoztat ási d okumen táció Kon cepció készít éséről Tervező:

Részletesebben

Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései. GIS OPEN konferencia

Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései. GIS OPEN konferencia Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései Dr. Niklasz László GIS OPEN konferencia 2009. március 18. 1 Tartalom 1. Bevezetés, előzmények 2. Jelenlegi

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

NYÍRMADA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÉSZÍTÉSE

NYÍRMADA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÉSZÍTÉSE 2014. URBAN Linea Tervező és Szolgáltató Kft. NYÍRMADA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÉSZÍTÉSE KÜLZETLAP Nyírmada Város Településrendezési Tervének - készítéséhez - Településrendező tervező: ügyvezető.

Részletesebben

A polgármesteri hivatal informatikai rendszere a városirányítás szolgálatában

A polgármesteri hivatal informatikai rendszere a városirányítás szolgálatában A polgármesteri hivatal informatikai rendszere a városirányítás szolgálatában Zalán László osztályvezetı Informatikai Osztály 2013.06.10. 1/23 A hivatal informatikai hálózata 2013.06.10. 2/23 Forrás integrált

Részletesebben

Partnerségi Megállapodás

Partnerségi Megállapodás Partnerségi Megállapodás 2014 20 egy új területiség felé Területfejlesztők Napja 2013. október 8. Dr. Péti Márton Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal 2012 2013 2014 július 1. augusztus 2. szeptember november

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft.

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Erdőgazdálkodási Információs Rendszer Ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17.

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. A tervezés folyamata -közös programozási folyamat a két partnerország részvételével -2012 őszén programozó munkacsoport

Részletesebben

Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben

Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben Kolesár András Olasz Angéla 4. HUNAGI Budapest, 2013. április 4. Földmérési és Távérzékelési Intézet Térinformatikai Igazgatóság Áttekintés

Részletesebben

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály META a földügyi folyamatok tükrében Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály A földüggyel szembeni alapvető elvárások Államhatalmi

Részletesebben

Az építésügy-településügy informatikai rendszerei és fejlesztései

Az építésügy-településügy informatikai rendszerei és fejlesztései LECHNER TUDÁSKÖZPONT Az építésügy-településügy informatikai rendszerei és fejlesztései DR. SIK ANDRÁS térbeli szolgáltatások igazgatója IDC SMART CITY FORUM 2018 Budapest 2018/05/30 ÉPÍTÉSZET ÉS URBANISZTIKA

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS Az ember a megszerzett földdarabon igyekszik megfelelő körülményeket teremteni magának, családjának, közösségének. Amíg az építési szándékát megvalósítja, számos feltételt

Részletesebben

aa) az érintett közművek tekintetében a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter bevonásával, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési

aa) az érintett közművek tekintetében a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter bevonásával, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési 1486/2015. (VII. 21.) Korm. határozat a Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósításával kapcsolatos aktuális feladatokról, valamint egyes kapcsolódó kormányhatározatok módosításáról 1. A Kormány

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) közlekedési alkalmazásai Közúti adatbázisok Dr.

Részletesebben

Tartalom. Dr. Bakonyi Péter c. docens. Midterm review: összefoglaló megállapítások. A A célkitűzések teljesülése 2008-ig

Tartalom. Dr. Bakonyi Péter c. docens. Midterm review: összefoglaló megállapítások. A A célkitűzések teljesülése 2008-ig Tartalom i2010 - Midterm review Lisszaboni célok és az információs társadalom Az i2010 program főbb célkitűzései A A célkitűzések teljesülése 2008-ig Dr. Bakonyi Péter c. docens Legfontosabb teendők 2010-ig

Részletesebben

Dr. Bakonyi Péter c. docens

Dr. Bakonyi Péter c. docens i2010 - Midterm review Dr. Bakonyi Péter c. docens Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az i2010 program főbb célkitűzései A A célkitűzések teljesülése 2008-ig Legfontosabb teendők 2010-ig

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom Információs társadalom Általános tudnivalók Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár 2011.01.24. Bemutatkozás BME villamosmérnök (1965) Kandidátus (1974) c. docens

Részletesebben

FAIR a fejlesztéspolitika egységes informatikai támogatása. Háttéranyag

FAIR a fejlesztéspolitika egységes informatikai támogatása. Háttéranyag FAIR a fejlesztéspolitika egységes informatikai támogatása Háttéranyag 1. A projekt adatai Projekt megnevezése: A fejlesztéspolitika egységes informatikai támogatása Magyarországon Operatív program neve:

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet aktualitások

Földmérési és Távérzékelési Intézet aktualitások aktualitások Toronyi Bence főigazgató GISOPEN, 2014. április 17. Változások a földügyi intézményrendszerben (2011 januártól) Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium A földhivatalok adminisztratív irányítása

Részletesebben

OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában

OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában Előnyök hátrányok felhasználási tapasztalatok Dr. Molnár Attila (Földmérési és Távérzékelési Intézet) A VINGIS rendszer célja 1. Az EU tagságunkból

Részletesebben

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Az EU célrendszere 2007-2013 Kevésbé fejlett országok és régiók segítése a strukturális és kohéziós alapokból 2014 2020 EU versenyképességének

Részletesebben

Fókuszban a földmegfigyelés: Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség Copernicus programja

Fókuszban a földmegfigyelés: Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség Copernicus programja Fókuszban a földmegfigyelés: Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség Copernicus programja Zboray Zoltán szakmai tanácsadó Magyar Űrkutatási Iroda (NFM-MŰI) V. EURÓPAI FÖLDMÉRŐK ÉS GEOINFORMATIKUSOK NAPJA

Részletesebben

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások A dokumentum a TÁMOP 5.4.1. számú kiemelt projekt keretében, a Magyar Addiktológiai Társaság megbízásából készült. Készítette:

Részletesebben

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár GISopen Konferencia Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár Székesfehérvár, 2011. március 16. OTrT BATrT A területrendezési tervek jellemzői a térinformatikai alkalmazások

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ A 2007-2013-as programozási időszak eredményei, tapasztalatai, előretekintés Müller Ádám, SA Pénzügyi és Monitoring igazgató-helyettes Szombathely,2014.04.10. Felülről

Részletesebben

A DALNET24 projekt aktualitásai

A DALNET24 projekt aktualitásai GISopen 2015. Székesfehérvár 2015. március 27. Doroszlai Tamás FÖMI-FFÜO ov Földmérési és Távérzékelési Intézet Digitális földhivatal Földhivatali elektronikus dokumentum kezelés Az elektronikus dokumentum

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.3.23. COM(2017) 134 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN

TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN 1 TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. OKOS JÖVŐ KONFERENCIA / SMART FUTURE FORUM - GYŐR 2015. október 1-2. KARESZ

Részletesebben

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Az Európai Unió kohéziós politikája Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kohéziós politika az elnevezés néhány év óta használatos korábban: regionális politika, strukturális politika

Részletesebben

GISopen. Fölmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.18. Zsilvölgyi Csaba, Oláh Róbert

GISopen. Fölmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.18. Zsilvölgyi Csaba, Oláh Róbert GISopen Fölmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.18. Mivel gazdálkodik az állam? Miért van szükség az Országleltárra? Az előzetes vizsgálatok során kiderült, hogy a jelenlegi nyilvántartások nem naprakészek,

Részletesebben

EGYSZERŰSÉG ÉS ÁTTEKINTHETŐSÉG AZ ÜZLETI ANALITIKÁBAN CRS PORTÁL AVENSOFT KFT. 1072 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 42. WWW.CRSPORTAL.HU WWW.AVENSOFT.

EGYSZERŰSÉG ÉS ÁTTEKINTHETŐSÉG AZ ÜZLETI ANALITIKÁBAN CRS PORTÁL AVENSOFT KFT. 1072 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 42. WWW.CRSPORTAL.HU WWW.AVENSOFT. CRS PORTÁL AVENSOFT KFT. 1072 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 42. WWW.CRSPORTAL.HU WWW.AVENSOFT.HU EGYSZERŰ KEZELHETŐSÉG ÁTTEKINTHETŐ LOGIKA A CRS Portál egy olyan, web alapú üzleti intelligencia (BI) megoldás, amely

Részletesebben

2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin

2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin 2015.06.17. 2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin NORRIA Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

Részletesebben

Adat/Szoftver költségarány, adatok felhasználása

Adat/Szoftver költségarány, adatok felhasználása Gazdasági folyamatok térbeli elemzése Juhász Géza Péter 2. előadás 2010. 09. 21. Adat/Szoftver költségarány, adatok felhasználása Adat / szoftver költségek aránya (általában 80% - 20%) Önkormányzatok:

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (2011-2013) Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1 Az AT részletes programozási dokumentum, mely feladata, hogy

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05.

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05. Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia 2019. március 05. Tartalom Versenyképességi tényezők - közigazgatás Globális versenyképességi index 10+1 speciális közigazgatási

Részletesebben

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Készítette: Pázmányi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központ 1 A stratégiai területi döntéstámogatási rendszerek

Részletesebben

A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől. Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ

A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől. Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ Helyzetfelmérés Az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy erőforrás

Részletesebben

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3)

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) 2011. december 7. Fejlesztés a minőségi oktatásért Minőség a felsőoktatásban

Részletesebben

MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER. CompArt Stúdió Kft.

MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER. CompArt Stúdió Kft. MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER B u d a p e s t X I I. k e r ü l e t, H e g y v i d é k B u d a p e s t X V I I. k e r ü l e t, R á k o s m e n t e B u d a p e s t I I I. k e r ü l e t, Ó b u d a - B

Részletesebben

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció.

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. Mi a dimeb? A dimeb munkavédelmi szakemberek számára kifejlesztett modern technológia.

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

1. óra: A területi adatbázis elkészítése, területi szintek

1. óra: A területi adatbázis elkészítése, területi szintek 1. óra: A területi adatbázis elkészítése, területi szintek Az informatika alkalmazása a társadalomföldrajzban (TTGBL6520) gyakorlat 2018-2019. tanév A területi adatbázis A statisztikai jellegű információk

Részletesebben

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA Előadó: Szentesi Fekete

Részletesebben

A HORIZONT 2020 dióhéjban

A HORIZONT 2020 dióhéjban Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 A HORIZONT 2020 dióhéjban Hálózatépítő stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferencia

Részletesebben

Pilot projekt az NFGM-ben: nyílt forráskódú kollaborációs dokumentumportál és üzleti dashboard projektek tapasztalatai

Pilot projekt az NFGM-ben: nyílt forráskódú kollaborációs dokumentumportál és üzleti dashboard projektek tapasztalatai Pilot projekt az NFGM-ben: nyílt forráskódú kollaborációs dokumentumportál és üzleti dashboard projektek tapasztalatai Török Tamás Szántó Iván torok.tamas@ulx.hu szanto.ivan@ulx.hu ULX Open Source Consulting

Részletesebben

A partnerek szerepe a KKK alprojektjeiben. Geoview Systems. Madár Zoltán; zoltan.madar@geoview.hu

A partnerek szerepe a KKK alprojektjeiben. Geoview Systems. Madár Zoltán; zoltan.madar@geoview.hu A partnerek szerepe a KKK alprojektjeiben Geoview Systems Madár Zoltán; zoltan.madar@geoview.hu Rövid visszatekintés PEA pályázat - a Debreceni Egyetem a Debreceni InfoPark Integrált Projekt keretében

Részletesebben

Digitális lépésváltás

Digitális lépésváltás Digitális lépésváltás Fekete Gábor főosztályvezető - Földmérő Nap és továbbképzés Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. 1592 Budapest, Pf.: 585 Telefon: +36

Részletesebben

KIRA. Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis. Dr. Havas Gergely Forrainé Hernádi Veronika

KIRA. Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis. Dr. Havas Gergely Forrainé Hernádi Veronika KIRA Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis Dr. Havas Gergely Forrainé Hernádi Veronika 2 Intézményrendszer 3 GIS adatkapcsolatok Hogyan működik ez a rendszer? Általában kétoldali megállapodások

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A Partiumi Tudáscentrum ügyrendje

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A Partiumi Tudáscentrum ügyrendje NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A Partiumi Tudáscentrum ügyrendje Elfogadva: 2013. július 23., hatályba lép: 2013. július 25-én Utolsó módosítás: 2014. április 8., hatályba lép: 2014. április 10-én A Partiumi Tudáscentrum

Részletesebben

GISopen 2013 konferencia. Szolgáltatás fejlesztések a FÖMIben

GISopen 2013 konferencia. Szolgáltatás fejlesztések a FÖMIben GISopen 2013 konferencia Szolgáltatás fejlesztések a FÖMIben www.fomi.hu www.geoshop.hu Az adatokhoz való hozzáférés, szolgáltatási formák A Földmérési és Távérzékelési Intézet a térbeli adatok tekintetében

Részletesebben

Földhivatal vállalkozói szemmel

Földhivatal vállalkozói szemmel Földhivatal vállalkozói szemmel Földhivatal és a vállalkozók közös érdeke: a meglévő adatállomány megőrzése dokumentálása az állományok folyamatos javítása, pontosítása a létrejövő új adatok feldolgozása

Részletesebben

Tudásalapú információ integráció

Tudásalapú információ integráció Tudásalapú információ integráció (A Szemantikus Web megközelítés és a másik irány) Tanszéki értekezlet, 2008. május 14. 1 Miért van szükségünk ilyesmire? WWW: (Alkalmazások) Keresés a weben (pl. összehasonlítás

Részletesebben

A B C D E. 2. GINOP Vállalkozói inkubátorházak fejlesztése 2,20 standard március

A B C D E. 2. GINOP Vállalkozói inkubátorházak fejlesztése 2,20 standard március 1. melléklet az 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozathoz A GINOP éves fejlesztési kerete 1. A kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás 1. azonosító jele neve keretösszege

Részletesebben

Adatpolitika I. Adatpolitika, adatgazdaság, adatvédelem. Sikolya Zsolt elnökségi tag. Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület

Adatpolitika I. Adatpolitika, adatgazdaság, adatvédelem. Sikolya Zsolt elnökségi tag. Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület Adatpolitika I. Adatpolitika, adatgazdaság, adatvédelem Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület Sikolya Zsolt elnökségi tag Infotér Konferencia 2017, Balatonfüred, 2017.10.19. Az adat az új olaj

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP-1.2.2-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti

Részletesebben

EGYSÉGES ELEKTRONIKUS KÖZIGAZGATÁSI POLITIKA KIDOLGOZÁSÁNAK ELÕKÉSZÍTÉSE TANULMÁNY

EGYSÉGES ELEKTRONIKUS KÖZIGAZGATÁSI POLITIKA KIDOLGOZÁSÁNAK ELÕKÉSZÍTÉSE TANULMÁNY EGYSÉGES ELEKTRONIKUS KÖZIGAZGATÁSI POLITIKA KIDOLGOZÁSÁNAK ELÕKÉSZÍTÉSE TANULMÁNY KÉSZÜLT A MEGYEI JOGÚ VÁROSOK SZÖVETSÉGE ÉS AZ INFORMATIKAI ÉS HÍRKÖZLÉSI MINISZTÉRIUM EGYÜTTMÛKÖDÉSÉBEN Megyei Jogú Városok

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

A fenntartható fejlődés megjelenése az ÚMFT végrehajtása során Tóth Tamás Koordinációs Irányító Hatóság Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. szeptember 30. Fenntartható fejlődés A fenntarthatóság célja

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A LIFE IP HUNGAIRY PROJEKTBEN

EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A LIFE IP HUNGAIRY PROJEKTBEN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A LIFE IP HUNGAIRY PROJEKTBEN Riesz Lóránt projektvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Országos Levegőterhelés-csökkentési Program szakmai fórum Budapest, 2019.05.29. LIFE17

Részletesebben

Akad még lehetőség Vállalkozói pályázatok uniós forrásból Gáspár Bence, főosztályvezető Debrecen, 2010. június 3.

Akad még lehetőség Vállalkozói pályázatok uniós forrásból Gáspár Bence, főosztályvezető Debrecen, 2010. június 3. Akad még lehetőség Vállalkozói pályázatok uniós forrásból Gáspár Bence, főosztályvezető Debrecen, 2010. június 3. Uniós gazdaságfejlesztés számokban 2007-2009 3-ból 2 sikeres pályázó 10 000 hazai vállalkozás

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 2015/0009(COD) 6.3.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Költségvetési Bizottság és a Gazdasági

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év Ikt. szám: 200/2006. A 217/1998 (XII.30.) Kormány rendelet 21. sz. melléklete szerinti Költségvetési alapokmány (Működési költségvetés) Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya 2006.

Részletesebben

TENDENCIÁK A TÉRINFORMATIKÁBAN ?

TENDENCIÁK A TÉRINFORMATIKÁBAN ? TENDENCIÁK A TÉRINFORMATIKÁBAN 1997 2011 -.? Detrekői Ákos 15. GISopen 2011. 03. 16. 1. BEVEZETÉS A címben: 1997-2011 egyértelműen a mai konferencia ünnepi jellegére utal. A számokat követő kérdőjel a

Részletesebben

MKÖH SZMSZ SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 9. FÜGGELÉK SZABÁLYZAT

MKÖH SZMSZ SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 9. FÜGGELÉK SZABÁLYZAT SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 1.) Az egységes pályázati rendszer kiterjed: a) a Közös Önkormányzati Hivatal valamennyi szervezeti egységének tevékenységi körébe tartozó, b) a szervezeti

Részletesebben

A NATéR Projekt általános bemutatása

A NATéR Projekt általános bemutatása A NATéR Projekt általános bemutatása Kajner Péter Orosz László Szőcs Teodóra Turczi Gábor Pálvölgyi Tamás Czira Tamás Kovács Attila Rotárné Szalkai Ágnes Mattányi Zsolt és az MFGI több kollégája Nemzeti

Részletesebben

A pénzügyi közigazgatás modernizációja. Előadó: Vertetics Ádám, a Magyar Államkincstár Gazdasági Főigazgatója

A pénzügyi közigazgatás modernizációja. Előadó: Vertetics Ádám, a Magyar Államkincstár Gazdasági Főigazgatója A pénzügyi közigazgatás modernizációja Előadó: Vertetics Ádám, a Magyar Államkincstár Gazdasági Főigazgatója 2014-ben a Nemzetgazdasági Miniszter a Kincstár elnökének előterjesztésére elfogadta a Modern

Részletesebben