KÖZGYŰLÉS ELŐKÉSZÍTÉSE 2. Napirendi pont előterjesztése Dátum:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖZGYŰLÉS ELŐKÉSZÍTÉSE 2. Napirendi pont előterjesztése Dátum:"

Átírás

1 KÖZGYŰLÉS ELŐKÉSZÍTÉSE 2. Napirendi pont előterjesztése Dátum: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület Közgyűlése részére tájékoztatás a március hó 04-i ülés 2. napirendi pontjához

2

3 TERVEZÉSI FOLYAMAT MÉRFÖLDKÖVEI vége: HACS előzetes regisztrációról szóló IH Közlemény megjelenése (IH) vége: HACS előzetes regisztrációs dokumentumok megküldése (HACS) vége: HACS előzetes regisztráció lezárása (IH) : HACS képzés : Helyi Fejlesztési Stratégia (HFS) előkészítése, projektötletek bedolgozása (HACS) : HFS elbírálása,elfogadása (IH) : Pályázatok megjelenése a HFS-ek alapján (IH és HACS).

4 FŐBB VÁLTOZÁSOK A IDŐSZAKHOZ KÉPEST ÚMVP tengelyei megszűnnek. Egy intézkedés lista kombinálható intézkedésekkel (?). Tematikus alprogramok: fiatal gazdák, rövid ellátási láncok stb. Megerősített együttműködés intézkedés. LEADER koncepció kiterjesztése és megerősítése CLLD Zöld intézkedések az EMVA keret 30 %-ából. Zöldítés nem lesz az AKG alapkövetelmény része. KAT új neve: természeti hátránnyal érintett területek támogatása. Erdészeti intézkedések az erdőgazdálkodó lesz a támogatott. ÁFA támogatható, ha nem igényelhető vissza. Az n+2 szabály n+3-ra változik.

5 MEGHATÁROZÓ IRÁNYELVEK közötti költségvetési időszak Támogatási tengelyek: I. tengely - A mezőgazdasági és erdészeti ágazatok versenyképességének javítása II. tengely - A környezet és a vidék fejlesztése III. tengely - A vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság diverzifikálása IV. tengely LEADER Forrás: kb milliárd forint közötti költségvetési időszak Prioritások 6 db / Fókuszterületek - 18 db Prioritások tématerületei: 1.K+F+I 2.az agrárgazdaság életképességének és versenyképességének fokozása 3.élelmiszerláncok szervezése 4.ökoszisztémák állapotának helyreállítása 5.erőforrás-hatékonyság előmozdítása 6.társadalmi befogadás előmozdítása Forrás: hasonló nagyságrend

6 VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM PRIORITÁSAI Prioritások tématerületei: 1.K+F+I, képzés, szaktanácsadás 2.az agrárgazdaság életképességének és versenyképességének fokozása (Helyi gazdaságfejlesztés) 3.élelmiszerláncok szervezése, élelmiszerfeldolgozás (rövid ellátási lánc) 4.ökoszisztémák állapotának helyreállítása, agrárkörnyezetgazdálkodás 5.erőforrás-hatékonyság előmozdítása 6.társadalmi befogadás előmozdítása, vidéki gazdaság és közösségek

7 VP TERVEZETT FORRÁSARÁNYOK Vidékfejlesztési Program prioritásai 1. A tudásátadás és az innováció előmozdítása a mezőgazdaságban, az erdészetben és a vidéki térségekben 2. A mezőgazdasági üzemek életképességének javítása és a versenyképesség fokozása valamennyi régióban és a mezőgazdasági termelés valamennyi típusa esetében, valamint az innovatív gazdálkodási technológiák és a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdítása 3. Az élelmiszerlánc szervezésének többek között a mezőgazdasági termékek feldolgozásának és forgalmazásának, az állatjólétnek és a mezőgazdaság terén alkalmazott kockázatkezelésnek az előmozdítása 4. A mezőgazdasággal és az erdészettel kapcsolatos ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése és javítása 5. Az erőforrás-hatékonyság előmozdítása, valamint a karbonszegény és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes gazdaság irányába történő elmozdulás támogatása a mezőgazdasági, az élelmiszeripari és az erdészeti ágazatban 6. A társadalmi befogadás előmozdítása, a szegénység csökkentése és a gazdasági fejlődés támogatása a vidéki térségekben Tervezett forrásarány (OP-n belül) 3% (~39 Mrd Ft) 42% (~546 Mrd Ft) 3% (~39 Mrd Ft) 26% (~338 Mrd Ft) 5% (~65 Mrd Ft) 17% (~221 Mrd Ft)

8 VP FEJLESZTÉSI ESZKÖZÖK CLLD (COMMUNITY-LED LOCAL DEVELOPMENT ) KÖZÖSSÉGVEZÉRELT HELYI FEJLESZTÉS a helyi fejlesztés az EU integrált területfejlesztési politikájának kulcspillére multi-funding = több alapos tervezés hatékonyság növelése, egyszerűsítés, integrált szemléletű, szektorokon átnyúló fejlesztési elképzelések megjelenése LEADER koncepció kiterjesztése / Helyi Akciócsoportok (HACS)

9 TERVEZETT INTÉZKEDÉSEK - 6. PRIORITÁS A társadalmi befogadás előmozdítása, a szegénység csökkentése és a gazdasági fejlődés támogatása a vidéki térségekben. Tervezett intézkedések struktúrája 1.Központi meghirdetéssel tervezett intézkedések (tervek szerint első 2 év) Többfunkciós közösségi szolgáltató terek létrehozása és működtetése Települési infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése Mezőgazdasági tevékenység diverzifikációja 2.CLLD/LEADER keretében tervezett intézkedések (tervek szerint 2. évtől) Többfunkciós közösségi szolgáltató terek létrehozása és működtetése Települési infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése Mezőgazdasági tevékenység diverzifikációja Aktuális tervezési feladatok: Vidéki térségek definíciója Intézkedések kidolgozása, OP egyeztetések (Megyei Önkormányzat)

10

11 TÁRSADALMASÍTÁS Koordináció: Miniszterelnökség Elérhetőség: NFÜ honlapja: Vélemények feldolgozása: a Miniszterelnökség koordinálásával a szakminisztériumok és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kollégái. Az operatív programokat több szakaszban kerülnek társadalmi egyeztetésre. Az operatív programokkal kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat az adott operatív programhoz kapcsolódó internetes fórumokon lehet jelezni.

12 További információ: