Adatgyűjtési módszertan: protokoll, kódszótár, adatlapok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adatgyűjtési módszertan: protokoll, kódszótár, adatlapok"

Átírás

1 Adatgyűjtési módszertan: protokoll, kódszótár, adatlapok

2 V5.3 Protokoll tartalma Bevezetés Célkitűzések Beválasztási / kizárási kritériumok Adatgyűjtés Mikor és ki gyűjti az adatokat? Adatlapok (kórházi adatok, betegadatok) Adatkezelés, adatfeldolgozás Antimikrobiális szerek, eü. ellátással összefüggő fertőzések Antimikrobiális szer(ek) alkalmazásának adatai Eü. ellátással összefüggő fertőzés adatai Ajánlott algoritmus az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések felderítéséhez

3 V5.3 Kódszótár tartalma Ellátási típus kódlista Diagnózis helye kódlista (antimikrobiális szer alkalmazás) Antimikrobiális szerek ATC kódja alfabetikusan Eü. ellátással összefüggő fertőzések esetdefiníciói kódlista definíciók Mikroorganizmusok kódlistája Antimikrobiális rezisztencia markerek Érkatéterrel összefüggő fertőzések diagnosztikus algoritmusa

4 A évi európai PPV célkitűzései 1. Megbecsülni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antimikrobiális szer alkalmazásának teljes körét (prevalenciáját) 2. Felmérni a betegek jellemzőit, invazív beavatkozásokat, fertőzéseket és az alkalmazott antimikrobiális szereket Beteg-, osztály-, és kórháztípusonként EU tagállamonként, korrigáltan vagy rétegezve 3. Felmérni a tudományos bizonyítékokkal alátámasztott kórházi struktúra- és folyamatindikátorokat 4. Az eredményeket megismertetni és alkalmazni a megelőző stratégia kidolgozásában helyi, regionális, országos és EU szinten Figyelem felkeltése Surveillance struktúrák megerősítése, szakemberek képzése EU-ban előforduló hasonló problémák azonosítása, prioritások felállítása Stratégiák kiértékelése, eljárásrendek megalapozása (ismételt PPV) 5. Standardizált eszközt biztosítani a kórházaknak minőségfejlesztési céljaik meghatározásához

5 Beválasztási / kizárási kritériumok BEVÁLASZTVA Kórház Aktív fekvőbeteg-ellátó intézmények Nincs ágyszám minimum Osztály Minden kórházi osztály (beleértve az aktív és krónikus osztályokat is) A baleseti-sürgősségi osztályok azon kórtermei, ahol a betegeket >24 órán át monitorozzák Betegek Mindenki, aki a pont-prevalencia vizsgálat napján 8 óra előtt felvételre került és a vizsgálat időpontjában még nem bocsájtották ki KIZÁRVA [Kórházak] Krónikus fekvőbeteg-ellátó intézmények számára az európai pont-prevalencia vizsgálatban való részvétel hazánkban OPCIONÁLIS! Osztályok Baleseti-sürgősségi osztályok járóbeteg-ellátó részei Betegek Egynapos ellátási esetek: egynapos kezelés vagy egynapos sebészet, járóbeteg, baleseti-sürgősségi egységben ellátott eset, dialízis kezelésben részesülő járóbeteg

6 Beválasztási és kizárási kritériumok a reggel 8 óra mint határvonal értelmében Beválasztandóak azok a betegek, akik diagnosztikus vizsgálat vagy beavatkozás miatt átmenetileg távol vannak az osztályról, és azok, akik szerepelnek az adminisztrációs rendszerben, de napközben pár órát otthon töltenek.

7 Milyen adatokat gyűjtünk a PPV során Az adatgyűjtés országos adatokat, kórházi adatokat és betegadatokat is magában foglal. Az alapadatok és a kockázati tényezőkre vonatkozó adatok minden betegnél felvételre kerülnek. Emellett további adatokat kell gyűjteni azoknál a betegeknél, akiknek a PPV napján (aktív fekvőbeteg-ellátó intézményben szerzett) aktív kórházi fertőzése van és/vagy antimikrobiális profilaxisban vagy kezelésben részesülnek.

8 Mikor gyűjtjük az adatokat Egy adott osztályon/részlegen egy napon kell lebonyolítani az osztályos adatgyűjtést. Egy adott intézményben az adatgyűjtés teljes időkerete nem haladhatja meg a 2 3 hetet, ezalatt minden osztályon meg kell történnie az adatfelvételnek. Egyes osztályoknál előfordulhat, hogy több beteg kerül felvételre tervezett beavatkozás céljából hétfői napokon, ezeken az osztályokon kedd és péntek között ajánlott lebonyolítani a vizsgálatot.

9 Ki gyűjti az adatokat Az adatgyűjtésért felelős csapat összetétele kórházanként változhat. Ajánlatos, hogy mind a kórházi infekciókontroll-személyzet, mind a betegellátásért felelős egészségügyi dolgozók részt vegyenek a vizsgálatban.

10 Hova rögzítjük az adatokat A standard módszertan alapján gyűjtött adatok javasoltan papíralapú kérdőíveken kerülnek felvételre. Az adatok verifikálása után egy elektronikus, webalapú rendszerben, az Országos Szakmai Információs Rendszer (OSZIR) nosocomiális alrendszerének PPV moduljába rögzíti az adatokat a kórházi személyzet. Az OSZIR modul ugyanakkor fejlesztésre szorul a PPV protokoll legújabb verziójának megfelelően. Alternatíva: HelicsWin.Net (ECDC biztosítja, kórházi gépekre feltelepítendő szoftver)

11 Általános elvek A betegekre vonatkozó alapadatokat minden beteg esetében fel kell venni, aki a PPV napján reggel 8 órakor vagy azt megelőzően felvételre került az osztályra és a PPV időpontjában még bocsájtották ki az osztályról. Egy adott osztályon az adatgyűjtést egy nap alatt le kell bonyolítani. A teljes kórházi adatgyűjtést lehetőség szerint 2-3 héten belül le kell bonyolítani. Azokon az osztályokon, ahova a betegek tervezett beavatkozás miatt hétfőn kerülnek felvételre, kedden vagy csütörtökön legyen az adatgyűjtés.

12 A gyűjtendő adatok, adatlapok áttekintése

13 Kórházi adatlap 1/3

14 Kórházi adatlap 1/3 Első szintű: városi kórházak megfelel egy általános, nem oktató kórháznak néhány alapszakterület megléte, úgymint belgyógyászat, szülészetnőgyógyászat, gyermekgyógyászat, általános sebészet Második szintű: megyei kórházak megfelelhet egy általános, oktató kórháznak jól differenciált funkciókkal bíró kórház több, legalább 5-10 szakterülettel, úgymint hematológia, onkológia, nefrológia, intenzív terápiás osztály (ITO) betegek átvétele más (első szintű) kórházakból Harmadik szintű: központi vagy regionális ellátást biztosító kórház, egyetemi klinika magasan képzett egészségügyi személyzet és speciális technikai felszereltség jól differenciált funkciókkal bíró intézmény (ITO, hematológia, transzplantáció, szív- és mellkassebészet, idegsebészet) speciális képalkotó diagnosztikai részleg betegek rendszeres átvétele más (első vagy második szintű) kórházakból Specializált kórházak: egy klinikai szakterületre specializált megfelelhet egy országos intézetnek magasan képzett egészségügyi személyzet és speciális technikai felszereltség (pl. Országos Kardiológiai Intézet, Heim Pál Gyermekkórház)

15 Kórházi adatlap 1/3 Hemokultúra párok éves száma: Az előző év (vagy a legutóbbi elérhető év) során a mikrobiológiai laboratóriumba beérkezett és ott inkubált, az adott kórház fekvőbetegeitől levett hemokultúra párok (1 aerob + 1 anaerob palack) száma. Amennyiben a hemokultúra párok száma nem ismert, becsült adatot adjon meg (a feldolgozott hemokultúra palackok összes száma elosztva a hemokultúra kérésenként a laborba jellemzően beküldött palackszámmal, például kettővel). Betegenként minden hemokultúra párt vegyen számításba, ne azon betegek számát adja meg, akiktől 1 hemokultúra pár vételezve lett. A laboratóriumba beérkezett és ott inkubált hemokultúra párokat vegye számításba, ne a laboratóriumba beküldött hemokultúra párok számát. TME = teljes munkaidő ekvivalens (napi 8 órás/heti 40 órás munka = 1 TME) Légúti izolációs kórteremnek felel meg az a kórterem, amely negatív nyomást biztosító mesterséges szellőzőrendszerrel és előszobával ellátott.

16 Kórházi adatlap 2/3

17 Multimodális stratégiák célpontjai: Pneumónia: az egészségügyi ellátással összefüggő pneumónia megelőzése. Akkor is jelölje meg, ha csak a lélegeztetéssel összefüggő pneumóniára vonatkozóan érhető el a multimodális stratégia adott eleme. + Véráramfertőzés, Műtéti sebfertőzés, Húgyúti fertőzések ( ) Antimikrobiális szer felhasználás irányítása/stewardship: olyan koordinált program, amelynek keretében az antimikrobiális szerek megfelelő felírását biztosító beavatkozások valósulnak meg az antimikrobiális terápia klinikai hatékonyságának javítása, az antimikrobiális rezisztencia visszaszorítása és a Clostridium difficile fertőzések megelőzése érdekében. Az antimikrobiális stewardship hozzájárul a magas szintű és hatásos egészségügyi ellátáshoz az indokolatlan antimikrobiális szer használattal összefüggő morbiditás és mortalitás csökkentése, valamint az antimikrobiális rezisztenciát gerjesztő szelektív nyomás korlátozása révén.

18 Multimodális stratégiák összetevői: Irányelv: Írásos iránymutatás, eljárásrend dokumentuma, amely az osztályon elérhető. Ellátási csomag ( care bundle ): bizonyítékokon alapuló, röviden megfogalmazott, egyértelmű jó gyakorlatok összessége, amely együttesen, megbízhatóan és átfogóan alkalmazva igazoltan javítja a betegellátás folyamatait és a kimeneteleket. Formálisan elfogadott kórházi program részeként valósítandó meg. Képzés: rendszeres képzések, kurzusok vagy az oktatás más formája, évente legalább egyszer megszervezve. Ellenőrző lista: az ellenőrző listát az egészségügyi dolgozók töltik ki, ellentétben az audit esetével (lásd alább Audit pont).

19 Multimodális stratégiák összetevői: Audit: a megelőzést célző gyakorlatok megvalósításának kiértékelése (pl. folyamatok kiértékelése, megfigyelések) más személy által, mint aki(k)nek az adott gyakorlatot végeznie kell. Az audit egy olyan folyamat, amely során a gyakorlatot egy standard eljárással, pl. lélegeztetéssel összefüggő pneumónia megelőzésére vonatkozó eljárásrenddel vetik össze (pl. intubálás módja, tubus gondozása). Részét képezi a szóbeli visszajelzés, pl. két klinikus között. Az eredmények írásos visszajelzése formális visszacsatolásként külön jelentendő a Visszacsatolás pont alatt. Surveillance: egy egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéstípus folyamatos vagy periodikus monitorozása, beleértve a helyi surveillance-t is (nem csak az országos surveillance-ban való részvételt). Eredmények visszacsatolása: a surveillance és/vagy audit eredményeinek visszacsatolása a közvetlen betegellátásban dolgozó egészségügyi dolgozók számára. Csak akkor jelölje meg, amennyiben legalább éves gyakorisággal, írásos visszajelzés történik, pl. az intézményi infekciókontroll jelentés részeként. Az audit részét képező szóbeli visszacsatolást ne vegye számításba.

20 Kórházi adatlap 3/3

21 Kórházi adatlap 3/3 Antimikrobiális szerek felírás utáni felülvizsgálata a kórházban: Van-e a kórházban formális eljárás arra vonatkozóan, hogy egy antimikrobiális szer megfelelőségét a kórházi felírást követő 72 órán (3 naptári napon) belül felülvizsgálják? A felírás utáni felülvizsgálat formális eljárásának dokumentáltnak kell lennie, a kórházvezetés által elfogadottnak, és a kezelőorvos helyett más személynek vagy csapatnak kell végeznie. Az eljárásnak legalább a széles spektrumú vagy a rezerv antimikrobiális szerekre ki kell terjednie.

22 Betegadatok (nevező adatok) Az eü. ellátással összefüggő fertőzések prevalenciájának megállapításához szükséges az intézményben aktív ellátásban részesülő fekvőbetegek száma (nevező adatok): pl. Fertőzéssel bíró betegek száma/betegek összes száma Az alapadatokat minden beteg esetében fel kell venni, aki a PPV napján reggel 8:00 órakor vagy azt megelőzően felvételre került az osztályra és a PPV időpontjában még nem bocsájtották ki az osztályról. Minden osztályon minden betegnél rögzítésre kerülnek egyes kockázati tényezőkre vonatkozó adatok is (függetlenül, hogy van-e fertőzés vagy nincs), így lehetővé válik a kockázattal-korrigált adatelemzés.

23 Betegadatok Betegadatlap

24 Betegadatok Betegadatlap Lásd kódszótár (pl. MEDGEN = általános belgyógyászat). A betegek >= 80%-át ezen a szakterületen látja el. Ha ez kevesebb, mint 80%, a vegyes típust kell megadni (lásd kódszótár: MIX) McCabe osztály - Alapbetegség osztályozása: Várhatóan 1 éven belül halálos Pl. végstádiumú malignus hematológiai megbetegedés Várhatóan 5 éven belül halálos Pl. Krónikus leukémia, myeloma, lymphoma, metasztatikus carcinoma és végstádiumú vesebetegség Várhatóan nem halálos Pl. Diabetes, fertőzések

25 Antimikrobiális szer alkalmazás és eü. ellátással összefüggő fertőzések adatai (számláló adatok) További adatok gyűjtése azon betegek esetében, akik Antimikrobiális szert kapnak és/vagy Eü. ellátással összefüggő, aktív fertőzésük van Standard esetdefiníciók alapján

26 Antimikrobiális szer alkalmazás és eü. ellátással összefüggő fertőzés adatai Betegadatlap

27 Antimikrobiális szer alkalmazás A vizsgálat napján antimikrobiális kezelésben vagy a vizsgálatot megelőző napon műtéti antibiotikum-profilaxisban részesülő betegeknél

28 Eü. ellátással összefüggő fertőzések

Célkitűzések teljes körét

Célkitűzések teljes körét EURÓPAI PONT-PREVALENCIA VIZSGÁLAT AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK GYAKORISÁGÁNAK ÉS AZ ANTIMIKROBIÁLIS SZEREK ALKALMAZÁSÁNAK FELMÉRÉSÉRE AKTÍV FEKVŐBETEG-ELLÁTÓ INTÉZMÉNYEKBEN Protokoll

Részletesebben

A pont-prevalencia vizsgálat epidemiológiája

A pont-prevalencia vizsgálat epidemiológiája A pont-prevalencia vizsgálat epidemiológiája Mi a prevalencia? Adott jelleg vagy jelenség (pl. betegség) által aktuálisan érintett egyének száma a populációban egy bizonyos időpontban. Kifejezése: százalék

Részletesebben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antibiotikum használat az európai hosszú ápolási idejű intézményekben (HALT-2)

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antibiotikum használat az európai hosszú ápolási idejű intézményekben (HALT-2) Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antibiotikum használat az európai hosszú ápolási idejű intézményekben (HALT-2) INTÉZMÉNYI ADATLAP A - Általános Információ A vizsgálat dátuma Az intézmény

Részletesebben

Az ellátás szakmai megfelelősége, biztonsága, minősége az integráció tükrében Dr. Margitai Barnabás

Az ellátás szakmai megfelelősége, biztonsága, minősége az integráció tükrében Dr. Margitai Barnabás Az ellátás szakmai megfelelősége, biztonsága, minősége az integráció tükrében Dr. Margitai Barnabás (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt.) Az Egészségügyi

Részletesebben

hatályos_

hatályos_ 32/2018. (IX. 28.) EMMI rendelet az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről szóló 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet módosításáról

Részletesebben

Az antibiotikum alkalmazással kapcsolatos tevékenységek az EFOP Az egészségügyi ellátórendszer szakmai-módszertani fejlesztése projektben

Az antibiotikum alkalmazással kapcsolatos tevékenységek az EFOP Az egészségügyi ellátórendszer szakmai-módszertani fejlesztése projektben Az antibiotikum alkalmazással kapcsolatos tevékenységek az EFOP 1.8.0 Az egészségügyi ellátórendszer szakmai-módszertani fejlesztése projektben EURÓPAI ANTIBIOTIKUM NAP 2018. NOVEMBER 19. DR. ANTMANN KATALIN

Részletesebben

Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén

Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén Dr Böröcz Karolina Kórházi járványügyi osztály 14. Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyam Siófok

Részletesebben

1. Általános kulcsfontosságú üzenetek a kórházi és egyéb egészségügyi intézményi egészségügyi szakemberek számára

1. Általános kulcsfontosságú üzenetek a kórházi és egyéb egészségügyi intézményi egészségügyi szakemberek számára 1. Általános kulcsfontosságú üzenetek a kórházi és egyéb egészségügyi intézményi egészségügyi szakemberek számára Mi a probléma? Az antibiotikum 1 -rezisztencia valamennyi európai egészségügyi intézményben

Részletesebben

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói Dr. Engelbrecht Imre főosztályvezető-helyettes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztály A minőség egészségügyi

Részletesebben

Holub Lili Szent János Kórház Intézeti Gyógyszertár Takács Gábor Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intézeti Gyógyszertár

Holub Lili Szent János Kórház Intézeti Gyógyszertár Takács Gábor Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intézeti Gyógyszertár Holub Lili Szent János Kórház Intézeti Gyógyszertár Takács Gábor Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intézeti Gyógyszertár GUIDELINE: IDSA guideline: Erős ajánlások mérsékelt evidenciaszintek Antibiotikum

Részletesebben

TestLine - Minőségmenedzsment vizsga Minta feladatsor

TestLine - Minőségmenedzsment vizsga Minta feladatsor műtéttel kapcsolatban előforduló leggyakoribb valós nemkívánatos esemény (1 helyes 1. válasz) 0:51 gyszerű beteg tévesztés terápia tévesztés informed consent (tájékozott beleegyezés) hiánya oldaliság tévesztés

Részletesebben

WHO kézhigiénés önértékelő rendszer. fekvőbeteg ellátó intézmények számára

WHO kézhigiénés önértékelő rendszer. fekvőbeteg ellátó intézmények számára WHO kézhigiénés önértékelő rendszer fekvőbeteg ellátó intézmények számára Nemzeti Kézhigiénés Kampány 2011 1 ÁTÁLLÁS AZ ÚJ RENDSZERRE 1.1 KÖNNYEN ELÉRHETŐ AZ ALKOHOLOS KÉZFERTŐTLENÍTŐ AZ INTÉZETBEN? Válasszon

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2007; 24:221-227.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2007; 24:221-227. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2006 EPINFO 2007; 24:221-227. Az NNSR kötelező jelentései

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés száma % 1 Nosocomiális járványok 2010. Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei az OEK Kórházi Járványügyi Osztályára 2010. évben 185 nosocomiális járványt valamint 1 Salmonella typhi murium, 4 MRSA,

Részletesebben

Az antibiotikum alkalmazás helyes gyakorlatának klinikai auditja

Az antibiotikum alkalmazás helyes gyakorlatának klinikai auditja Az antibiotikum alkalmazás helyes gyakorlatának klinikai auditja (E 7-09/00-10 sz. előírás) Dr. Margitai Barnabás, Dr. Farkas Anikó, Dr Vancsó Ágnes Biológia és Betegbiztonsági Részleg Minőség- és Biztonsági

Részletesebben

Az akkreditációs rendszer kialakításának helyzete TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001

Az akkreditációs rendszer kialakításának helyzete TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Az akkreditációs rendszer kialakításának helyzete TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Dr. Belicza Éva szakmai vezető / GYEMSZI egyetemi docens / SE EMK DEMIN, 2013. május 31. Miért? Mit? Ki? Hogyan? Mikor? Miből?

Részletesebben

Minőség(?) Menedzsment(!) avagy milyen feladatokat lát el a minőségügyi szakfőorvosi és szakterületi vezetői rendszer

Minőség(?) Menedzsment(!) avagy milyen feladatokat lát el a minőségügyi szakfőorvosi és szakterületi vezetői rendszer Minőség(?) Menedzsment(!) avagy milyen feladatokat lát el a minőségügyi szakfőorvosi és szakterületi vezetői rendszer Baticz Orsolya Muzsik Béla GYEMSZI Minőségügyi Főosztály 2014. október 9. Mit értünk

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN ÉLŐNÉ KUDOBA ANITA HIGIÉNIKUS INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉG TÖRVÉNYI

Részletesebben

STRUKTURÁLT BETEGOKTATÁS BEVEZETÉSE ÉS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE DIABETOLÓGIAI OSZTÁLYON

STRUKTURÁLT BETEGOKTATÁS BEVEZETÉSE ÉS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE DIABETOLÓGIAI OSZTÁLYON STRUKTURÁLT BETEGOKTATÁS BEVEZETÉSE ÉS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE DIABETOLÓGIAI OSZTÁLYON DR. TURBUCZ PIROSKA NEVES BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM 2015 A SZERVEZETI EGYSÉG BEMUTATÁSA PEST MEGYEI FLÓR FERENC KÓRHÁZ I.BELGYÓGYÁSZAT

Részletesebben

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

Részletesebben

Dr. Pikó Károly vezérigazgató-helyettes Minőségügy van-e szerepe a sürgősségi ellátásban 2010. november 5. - Debrecen

Dr. Pikó Károly vezérigazgató-helyettes Minőségügy van-e szerepe a sürgősségi ellátásban 2010. november 5. - Debrecen Dr. Pikó Károly vezérigazgató-helyettes Minőségügy van-e szerepe a sürgősségi ellátásban 2010. november 5. - Debrecen MOTTÓ Kevesebb időbe telik valamit jól csinálni, mint megmagyarázni, hogy miért nem

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

ÉRSEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

ÉRSEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. HETÉNYI GÉZA KÓRHÁZ, SZOLNOK Gyakorlat Igen Nem Fő Intézmény/osztály/részleg

Részletesebben

angiológia, phlebológia, lymphológia 01 Belgyógyászat endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia

angiológia, phlebológia, lymphológia 01 Belgyógyászat endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott bejelentett AKTIV krónikus Megnevezés e Szolgáltató 6 jegyű MÁTRIX Igen/ Szakmacsoport megnevezése

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359.

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. Az ÁNTSZ Fővárosi és Megyei Intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára a 2006. évben 143 nosocomialis

Részletesebben

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337.

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. 2005. évben az ÁNTSZ fővárosi és megyei intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára 20 nosocomialis járványt és egy pseudojárványt

Részletesebben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben Doktori tézisek Szabó Rita Semmelweis Egyetem Patológiai Tudományok

Részletesebben

XV. Országos Járóbeteg Szakellátási és X. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia 2013. szeptember 12. Balatonfüred

XV. Országos Járóbeteg Szakellátási és X. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia 2013. szeptember 12. Balatonfüred XV. Országos Járóbeteg Szakellátási és X. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia 2013. szeptember 12. Balatonfüred A témaválasztás indokai A feldolgozott esetek statisztikai és tartalmi bemutatása Összegzés,

Részletesebben

IRÁNYELVFEJLESZTÉS ÉS KLINIKAI AUDIT

IRÁNYELVFEJLESZTÉS ÉS KLINIKAI AUDIT IRÁNYELVFEJLESZTÉS ÉS KLINIKAI AUDIT dr. Safadi Heléna REGISZTRÁLT JOGVÉDŐK ÉVES TOVÁBBKÉPZÉSE 2015. december 07. Az egészségügyi ellátáshoz való jog /1997. évi CLIV. Tv./ 7. (1) Minden betegnek joga van

Részletesebben

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet a történelmi múltú Szent Rókus Kórházban IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2012. Farkas Annamária, Dr. Göböl Zsolt Szent Rókus Kórház és Intézményei,

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2005. JANUÁR 1- DECEMBER 31. EPINFO 2006; 7:89-95.

Részletesebben

ANTIBIOTIKUM-FELHASZNÁLÁS EURÓPAI SURVEILLANCE-A: AZ ESAC PROGRAM (EUROPEAN SURVEILLANCE OF ANTIMICROBIAL CONSUMPTION) EPINFO 2004; 38:

ANTIBIOTIKUM-FELHASZNÁLÁS EURÓPAI SURVEILLANCE-A: AZ ESAC PROGRAM (EUROPEAN SURVEILLANCE OF ANTIMICROBIAL CONSUMPTION) EPINFO 2004; 38: ANTIBIOTIKUM-FELHASZNÁLÁS EURÓPAI SURVEILLANCE-A: AZ ESAC PROGRAM (EUROPEAN SURVEILLANCE OF ANTIMICROBIAL CONSUMPTION) EPINFO 2004; 38:465-469 Az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciával kapcsolatos

Részletesebben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben Nosocomiális véráram fertőzések, 2010 Az aktív fekvő beteg intézmények nosocomialis véráram fertőzéseinek teljeskörű surveillance-a során az esetek azonosítása a CDC által kidolgozott esetdefiníciók alapján

Részletesebben

dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője dr. Török Krisztina főigazgató Mihalicza Péter főosztályvezető

dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője dr. Török Krisztina főigazgató Mihalicza Péter főosztályvezető A Nemzeti Egészségügyi Minőségfejlesztési és Betegbiztonsági Stratégia (MIBES 2011) koncepciója és a megvalósítás feladatai a GYEMSZI Minőségügyi Főosztályán dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott szünetelés

Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott szünetelés Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott A változás utáni kapacitás bejelentett AKTIV krónikus Szolgáltató 6 jegyű Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM

Részletesebben

A mikrobiológia, ezen belül a referencia laboratóriumok helyzete Magyarországon

A mikrobiológia, ezen belül a referencia laboratóriumok helyzete Magyarországon A mikrobiológia, ezen belül a referencia laboratóriumok helyzete Magyarországon Prof. Dr. Nagy Erzsébet Szegedi Tudományegyetem, Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet Hazai Nemzeti Referencia Laboratóriumok

Részletesebben

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő.

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő. INFECTOLOGIA OSZTÁLY Ágyszám: 55 + 2 intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő 2009-ben 3061 fő 2010-ben 2612 fő ebből gyermek: 1067 Ambuláns betegforgalom: 2010-ben

Részletesebben

Készítette: Kárpáti Edit, 2011. november

Készítette: Kárpáti Edit, 2011. november 5.1 CÉL 5 INTÉZMÉNYI ELLÁTÁSI TERV A BETEGBIZTONSÁG JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN (CLINICAL CARE PATHWAYS) Készítette: Kárpáti Edit, 2011. november A betegellátás biztonságának javítása az információk megbízható

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

Székhelyének teljes címe Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM

Székhelyének teljes címe Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok jegyű Székhelyének teljes címe Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM megye Nyugat-dunántúl 008010 Petz Aladár i Oktató Kórház Győr 9000

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés ÁGYSZÁM

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés ÁGYSZÁM Szakma a feladatot ellátó a AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács, Szepessy tér belgyógyászat 0100 44 2012.001 AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács, Szepessy

Részletesebben

Egészségügyi kockázatok integrált kezelésének számítógéppel támogatott gyakorlata

Egészségügyi kockázatok integrált kezelésének számítógéppel támogatott gyakorlata Egészségügyi kockázatok integrált kezelésének számítógéppel támogatott gyakorlata Balatonalmádi, 2015. 09. 17. Dr. Horváth Zsolt, egyetemi adjunktus Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar AZ

Részletesebben

Semmelweis Egyetem VIII. Infektológiai Továbbképző Tanfolyam

Semmelweis Egyetem VIII. Infektológiai Továbbképző Tanfolyam 2015. március 20 21. Fókuszban az antibiotikum terápia PROGRAM 2015. MÁRCIUS 20. PÉNTEK 07.30 09.00 Regisztráció 09.00 09.30 Antibiotikum kezelés jelene és jövője 09.30 10.00 10.00 10.30 Prof. Dr. Ludwig

Részletesebben

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2013. június 26.

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód Ágyszám. Belgyógyászat 0100 75 2012.07.01. Gasztroenterológia 0104 32 2012.07.01. Sebészet 0200 50 2012.07.

Szakma megnevezése Szakmakód Ágyszám. Belgyógyászat 0100 75 2012.07.01. Gasztroenterológia 0104 32 2012.07.01. Sebészet 0200 50 2012.07. Szolgáltató térség Szakma Szakmakód Ágyszám a idejére a idejére a Belgyógyászat 0100 75 2012.07.01 Gasztroenterológia 0104 32 2012.07.01 Sebészet 0200 50 2012.07.01 Szülészet 0405 40 2012.07.01 Nőgyógyászat

Részletesebben

INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN

INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN RADNAI JUDIT SZENT PANTALEON KÓRHÁZ NONPROFIT KFT. DUNAÚJVÁROS DEMIN X. 2010. MÁJUS 20-21. SZENT PANTALEON KÓRHÁZ NONPROFIT

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés. megnevezése

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés. megnevezése szerinti térség kód a idejére a a idejére a belgyógyászat 0100 50 2012.07.01 gasztroenterológia 0104 24 2012.07.01 AKTÍV Somogy Dél-Dunántúl 140201 Siófok Város Kórház- Rendelőintézet nefrológia 0105 5

Részletesebben

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam Szervező: ÁOK -, Tanfolyam ideje: 2018. március 5 - március 20. A tanfolyam helye: ÁOK - Tanterem II. emelet 1125 Budapest, Diós árok 1/C. 1. nap 2018. március

Részletesebben

MESÉLD EL, MI VÁR RÁM

MESÉLD EL, MI VÁR RÁM MESÉLD EL, MI VÁR RÁM FELKÉSZÍTŐ KIADVÁNY SZÍVBETEG GYERMEKEKNEK Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ PÁLYÁZÓ Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív

Részletesebben

Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat?

Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat? Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat? főigazgató főorvos Sok fecske Heti Válasz konferencia 2014. június 19. Kapacitás A kórház jelenlegi ágyszáma: 1 483 Az aktív ágyak száma: 1081

Részletesebben

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár II. Gyermeksürgősségi Konferencia Budapest 2017.09.15-16. MEGVALÓSÍTANDÓ! MEGVALÓSÍTHATÓ-E? Párhuzamosságok feloldása a gyermek sürgősségi ellátásban SIMON GÁBOR Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály

Részletesebben

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/301-4/2011. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának e l ő t e r j e s z t é s e a Petz Aladár

Részletesebben

Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013. Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház

Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013. Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013 Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház Egy kis történelem Kezdetben belgyógyászati ill kardiológiai ambulancia 4 megfigyelő ágy Ágyak száma négyről nyolcra

Részletesebben

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008)

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) Beszámoló (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) A LEONARDO által támogatott gyakorlatomat Barcelonában, az Ars veterinaria (Calle Cardedeu, 3 08023 Barcelona) magánkórházban töltöttem el Artur Font Dipl.

Részletesebben

54/2006. (XII. 29.) EüM rendelet a szakellátási kapacitások felosztásának szempontjairól és a szakellátási elérési szabályokról

54/2006. (XII. 29.) EüM rendelet a szakellátási kapacitások felosztásának szempontjairól és a szakellátási elérési szabályokról 54/2006. (XII. 29.) EüM rendelet a szakellátási kapacitások felosztásának szempontjairól és a szakellátási elérési szabályokról Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény

Részletesebben

A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve

A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve Dr Melles Márta főigazgató főorvos Országos Epidemiológiai Központ Országos Epidemiológiai Központ National Center for Epidemiology,

Részletesebben

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09. Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.01 között Aneszteziológia és intenzív terápia szakképzés Aneszteziológiai gyakorlat

Részletesebben

Budapesti Gyermek Intézmények Gyermek Dietetikai Ellátása

Budapesti Gyermek Intézmények Gyermek Dietetikai Ellátása 2014 12 03 Budapesti Gyermek Intézmények Gyermek Dietetikai Ellátása 2014. szeptember hónapra, 1039 ágyra vonatkoztatva, az alábbi intézmények adataival: S.E. I.sz. Gyermekklinika, Szent János Kórház és

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2010. 5. hét Változatlanul alacsony az influenza aktivitása 2010. év 5. hetében hasonló volt az influenzaszerű

Részletesebben

2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től. Központi telephely

2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től. Központi telephely 2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től Központi telephely Aktiv fekvőbeteg ellátás 0100 050210101 I. Belgyógyászat Kardiológiai

Részletesebben

A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály

A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály EAN 2010.11.18 1 Közegészségügyi veszélyek MRK Influenza pandemia bioterrorismus

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés Epidemiológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés Epidemiológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 16. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Vízvári László minősítő beosztása: főigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Klinikai audit standard. NEVES Fórum október 20.

Klinikai audit standard. NEVES Fórum október 20. Klinikai audit standard NEVES Fórum 2016. október 20. A standard filozófiája Felépítése a PDCA elvet követi Fókusz: minőségügy, betegbiztonság Fejlesztési célú tevékenység A klinikai audit a szakmai tevékenységet

Részletesebben

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete)

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete) A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete) I. Ritka Betegség regiszterek Európában II. Ritka betegség regiszterek

Részletesebben

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata

Részletesebben

4.F. Szövettani diagnosztika

4.F. Szövettani diagnosztika 4. LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA SZAKMACSOPORT 4.A. Általános labororatóriumi diagnosztika 4.1. Általános laboratóriumi asszisztens 4.F. Szövettani diagnosztika 4.38. Szövettani asszisztens 4.11. Egészségügyi

Részletesebben

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés szerinti Szakma a idejére a idejére a AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács, Szepessy tér belgyógyászat 0100 44 2012.001 AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács,

Részletesebben

Téma: Kórházmenedzsment/ orvostechnika Ország: Magyarország

Téma: Kórházmenedzsment/ orvostechnika Ország: Magyarország Téma: Kórházmenedzsment/ orvostechnika Ország: Magyarország Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram! A Bajorország a megfelelő partner" (Bayern Fit for Partnership) projekt magyarországi programjának optimális

Részletesebben

A évi európai pontprevalencia vizsgálatok jellemzői I.

A évi európai pontprevalencia vizsgálatok jellemzői I. Antimikrobiális szer alkalmazás a hazai és európai kórházakban és bentlakásos szociális intézményekben az európai pont-prevalencia vizsgálatok eredményei alapján dr. Kurcz Andrea, dr. Hajdu Ágnes, Veress

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok a a idejére a belgyógyászat 0100 49 2016.05.04 gasztroenterológia 0104 24 2012.07.01 nefrológia 0105 5 2012.07.01 sebészet 0200 32 2012.12.19 traumatológia 1002 20 2012.12.19 szülészet 0405 30 2016.05.04

Részletesebben

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai Az egészségügyi miniszter 33/1981. (Eü.K. 21.) EüM számú utasítása az anaesthesiológiai és intenzív betegellátó osztályok, az égési sérülteket ellátó

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 723 04 Epidemiológiai szakápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: Mikrobiológiai, járványtani ismeretek, infekciókontroll, szakmai A vizsgafeladat

Részletesebben

ANTIBIOTIKUM POLITIKA FİVÁROSI SZENT ISTVÁN KÓRHÁZ OKTÓBER 8.

ANTIBIOTIKUM POLITIKA FİVÁROSI SZENT ISTVÁN KÓRHÁZ OKTÓBER 8. ANTIBIOTIKUM POLITIKA FİVÁROSI SZENT ISTVÁN KÓRHÁZ 2011. OKTÓBER 8. A POLITIKA 1.VALAMELY SZERVEZET TÁRSADALMI ÉRDEKŐ TEVÉKENYSÉGE 2.CSELEKVÉS TAKTIKÁJA Magyar Értelmezı Kéziszótár ANTIMICROBIAL STEWARDSHIP

Részletesebben

15/2005. (V. 2.) EüM rendelet. az egészségügyi szolgáltatók szakmai felügyeletéről

15/2005. (V. 2.) EüM rendelet. az egészségügyi szolgáltatók szakmai felügyeletéről 1. oldal 15/2005. (V. 2.) EüM rendelet az egészségügyi szolgáltatók szakmai felügyeletéről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. -a (2) bekezdésének ga) alpontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ÁLLÁS- ÉS LÉTSZÁMKIMUTATÁSA december 31-ei állapot szerint

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ÁLLÁS- ÉS LÉTSZÁMKIMUTATÁSA december 31-ei állapot szerint KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1019 AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ÁLLÁS- ÉS LÉTSZÁMKIMUTATÁSA

Részletesebben

Jó ez nekem? az akkreditációs standardokkal szerzett első tapasztalatok. XXIX. Betegbiztonsági Fórum június 12.

Jó ez nekem? az akkreditációs standardokkal szerzett első tapasztalatok. XXIX. Betegbiztonsági Fórum június 12. Jó ez nekem? az akkreditációs standardokkal szerzett első tapasztalatok XXIX. Betegbiztonsági Fórum 2014. június 12. Az egészségügyi szolgáltatók akkreditációja az adott ellátási formára specifikus standardok

Részletesebben

belgyógyászat haematológia gasztroenterológia nefrológia

belgyógyászat haematológia gasztroenterológia nefrológia N emzeti N épegészségügyi Központ Szolgáltatók N yilvántartásából származó adatok / Szakma belgyógyászat 0100 15 2012.07.01 haematológia 0102 20 2012.07.01 gasztroenterológia 0104 29 2012.07.01 nefrológia

Részletesebben

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője Háttér TÁMOP 6.2.5/A jelű pályázat több éves előkészítés

Részletesebben

Kórházi takarítás dilemmái napjainkban. MATISZ Szakmai nap Budapest, november 28.

Kórházi takarítás dilemmái napjainkban. MATISZ Szakmai nap Budapest, november 28. Kórházi takarítás dilemmái napjainkban MATISZ Szakmai nap Budapest, 2017. november 28. Kalamár-Birinyi Edit osztályvezető Kórházhigiénés és Textilellátó Osztály Zala Megyei Szent Rafael Kórház Kerényi

Részletesebben

Belgyógyászat 0100 40. Angiológia, phlebológia, lymphológia, Haematológia 0102 71. Endokrinológia, anyagcsere és diabetológia

Belgyógyászat 0100 40. Angiológia, phlebológia, lymphológia, Haematológia 0102 71. Endokrinológia, anyagcsere és diabetológia Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok a idejére a a idejére a Belgyógyászat 0100 40 Angiológia, phlebológia, lymphológia, 0101 20 Haematológia 0102 71 Endokrinológia,

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia. haematológia 0102 28 2013.04.

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia. haematológia 0102 28 2013.04. Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM a idejére a a idejére a megyei Kórházak belgyógyászat 0100 234 2013.04.01 megyei Kórházak angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01 megyei Kórházak haematológia 0102

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette:... Dátum: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Jóváhagyta:... Dátum: Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató 2014.05.06.

Részletesebben

Kórházi betegbiztonsági felmérés

Kórházi betegbiztonsági felmérés A kérdőív validált magyar nyelvű változata az Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) Hospital Survey on Patient Safety Culture adaptálásával és kiegészítésével a TÁMOP- 6.2.5./A/12/1 jelű projektben

Részletesebben

Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép

Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép MRT XXVIII. KONGRESSZUSA A.2.1. Klinikus-radiológus symposium: Sürgősségi radiológia. Budapest, 2016. június 24. Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép dr. Barta Miklós PhD Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

Részletesebben

200/200 PÁLYÁZAT A 200 ÉVES HARTMANN 200 NAPOS SZAKDOLGOZÓI PÁLYÁZATA HARTMANN TERMÉKEK AZ INFEKCIÓKONTROLL SZOLGÁLATÁBAN

200/200 PÁLYÁZAT A 200 ÉVES HARTMANN 200 NAPOS SZAKDOLGOZÓI PÁLYÁZATA HARTMANN TERMÉKEK AZ INFEKCIÓKONTROLL SZOLGÁLATÁBAN 200/200 PÁLYÁZAT A 200 ÉVES HARTMANN 200 NAPOS SZAKDOLGOZÓI PÁLYÁZATA HARTMANN TERMÉKEK AZ INFEKCIÓKONTROLL SZOLGÁLATÁBAN KÉSZÍTETTE: ÉLŐNÉ KUDOBA ANITA HIGIÉNIKUS MOSONMAGYARÓVÁR KAROLINA KÓRHÁZ-RENDELŐINTÉZET

Részletesebben

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége Dr. Kárpáti Edit Csapatunk azért dolgozik, hogy az egészségügyi ellátásban résztvevő szereplők (szolgáltatói szervezetek

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar. Mentőtiszt III ( I. szemeszter)

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar. Mentőtiszt III ( I. szemeszter) Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Mentőtiszt III (20182019 I. szemeszter) Hétfő 11:45 12:45 egyeztetés alatti oktató / teacher undetermined 12:00 13:45 13:00 14:30 14:00 15:45 14:40 16:10 16:00

Részletesebben

Egy javasolt krónikus betegellátási modell. Tóth Tamás Alkalmazott Logikai Laboratórium

Egy javasolt krónikus betegellátási modell. Tóth Tamás Alkalmazott Logikai Laboratórium Egy javasolt krónikus betegellátási modell Tóth Tamás Alkalmazott Logikai Laboratórium Alkalmazott Logikai Laboratórium Alapítás éve:1986 Nemzetközi K+F tevékenység Orvos-informatikai rendszerek Beszéd-

Részletesebben

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása Vincze Ferenc, Bárdos-Csenteri Orsolya, Kovács Nóra, Nagy Attila, Poráczkiné Pálinkás Anita, Szőllősi Gergő József, Vinczéné Sipos Valéria,

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01 Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM a idejére a a idejére a megyei belgyógyászat 0100 234 2013.04.01 megyei angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01 megyei haematológia 0102 28 2013.04.01 megyei endokrinológia,

Részletesebben

ORVOSBIOLÓGIAI, ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÁSOK,ELJÁRÁSOK, TEVÉKENYSÉGEK SZAKMAI, ETIKAI VÉLEMÉNYEZÉSE, JÓVÁHAGYÁSA

ORVOSBIOLÓGIAI, ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÁSOK,ELJÁRÁSOK, TEVÉKENYSÉGEK SZAKMAI, ETIKAI VÉLEMÉNYEZÉSE, JÓVÁHAGYÁSA ORVOSBIOLÓGIAI, ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÁSOK,ELJÁRÁSOK, TEVÉKENYSÉGEK SZAKMAI, ETIKAI VÉLEMÉNYEZÉSE, JÓVÁHAGYÁSA DR. TEMESI ALFRÉDA BIOL. TUD. KANDIDÁTUS C.E. DOCENS ETT-ESKI PÁLYÁZATI IRODA IGAZGATÓ FŐBB

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5704 Elektroterápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási

Részletesebben

Merth Gabriella 1, Tóth Tamás 2, Kasza Katalin 1, Ruzsa Viktor 1, Tóth Katalin 1, Dr. Rózsa Péter 1,3, Dr. Popp Gábor 4, Dr. Vályi-Nagy István 2

Merth Gabriella 1, Tóth Tamás 2, Kasza Katalin 1, Ruzsa Viktor 1, Tóth Katalin 1, Dr. Rózsa Péter 1,3, Dr. Popp Gábor 4, Dr. Vályi-Nagy István 2 Az agresszív B-sejtes non-hodgkin limfómák kezelési gyakorlatának feltérképezése és a többszörösen relabált vagy terápia-refrakter betegkör nagyságának meghatározása valós életbeli adatok alapján Merth

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés ÁGYSZÁM

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés ÁGYSZÁM szerinti a idejére a idejére a feladatot ellátó megnevezése AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács, Szepessy tér belgyógyászat 0100 44 2012.001 AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi

Részletesebben