Felvonók Mozgólépcsők Mozgójárdák. Meglévő berendezések szerinti felújítása az MSZ EN 81/80 követelményeinek figyelembe vételével..

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felvonók Mozgólépcsők Mozgójárdák. Meglévő berendezések szerinti felújítása az MSZ EN 81/80 követelményeinek figyelembe vételével.."

Átírás

1 Felvonók Mozgólépcsők Mozgójárdák. Meglévő berendezések szerinti felújítása az MSZ EN 81/80 követelményeinek figyelembe vételével..

2 A jelenleg telepítésre kerülő felvonó technológiai rendszerek illesztési problémái.

3 Követendő! A 28/ (VIII. 23. ) NGM rendelet alap követelményei: (Felvonó direktíva.) 3. (1) Felvonó és a biztonsági berendezés akkor hozható forgalomba, ha a gyártó utasításainak és az engedélyezett terveknek megfelelő szakszerű beépítést követően, rendeltetésszerű használat és előírt karbantartás mellett nem veszélyezteti személyek életét, testi épségét és a vagyonbiztonságot, továbbá megfelel az 1. mellékletben meghatározott alapvető biztonsági és egészségvédelmi előírásoknak.

4 (2) E rendelet előírásai nem vonatkoznak: a) olyan emelő-berendezésekre, amelyek sebessége nem nagyobb 0,15 m/s-nál; b) az építkezés kiszolgálására használandó felvonókra; c) kötélpályákra, beleértve a függővasutakat; d) kifejezetten katonai vagy rendészeti célokra tervezett és épített felvonókra; e) olyan emelő berendezésekre, amelyekről munkát végeznek; f) a bányában alkalmazott szállítóberendezésre; g) művészi előadásokon az előadók emelésére szolgáló emelő berendezésekre; h) a közlekedési eszközökbe beszerelt felvonóra; i) a gyártási technológiai sorba beépített vagy kizárólag üzemi munkaállások megközelítésére szolgáló felvonóra, beleértve a gépek karbantartását és ellenőrzését lehetővé tevő helyet is; j) a vasúti közlekedésről szóló törvény szerinti különleges vasutak közül a fogaskerekű vasútra, a siklóra, valamint a személyek szállítására szolgáló kötélpályára; k) mozgólépcsőkre és mozgójárdákra.

5 Építészet: Az épület függőleges forgalmi igényének kielégítése OTÉK 82 Továbbá az élettartam a használhatóság és az épületkomfort szempontjából szükséges a szakterületek egymásra épülő összhangja. A közvetlen megrendelői igény (a beruházó részéről) kizárólag gazdasági kérdéssé redukálódik.

6

7 A jelenleg megváltozó épület burkolatok (hőszigetelések, hangszigetelések,) a tűzvédelmi megoldásokban fokozott jelentőséggel bírnak.

8 1. A felvonó telepítések javarészt a költség hatékony szempontok figyelembe vételével kerülnek beépítésre. 2. A telepítési költségek minél nagyobb csökkenthetősége az elsődlegesen a beruházói érdekek szerint.

9 A vagyonbiztonság és az épületek megközelíthetősége bejárhatósága megváltozott. Az elektronikus kulcsrendszerek használata a szakvállalatok karbantartási és javítási eljárásaira is hat.

10 A rendkívüli helyzetekben történő mentés biztosítása. Az aknaajtó reteszek oldhatósága gyors intézkedés esetén (tűz) hatékony legyen.

11 A jelenleg megváltozott épület burkolatok (hőszigetelések, hangszigetelések,) a tűzvédelmi megoldásokban fokozott jelentőséggel bírnak. A vagyonbiztonság és az épületek megközelíthetősége bejárhatósága megváltozott. Az elektronikus kulcsrendszerek használata a szakvállalatok karbantartási és javítási eljárásaira is hat.

12 A rendkívüli helyzetekben történő mentés biztosítása is megfelelő legyen. Az akna és fülkeajtó reteszek oldhatósága a rendkívüli helyzetben gyors intézkedés végrehajtható legyen (pl. tűz) esete. A tűzoltóság által bevetésre kerülő feszítő vágó alkalmazása időigényes és gazdasági kárt is okozhat. A KÁR MEGTÉRÍTÉSE MINDIG JOGVITÁT EREDMÉNYEZ.

13 A bekövetkezett káresemény a szakszerű munkavégzést ne írja felül, a javítás után megfeledkezünk a helyre állításról és az alap biztonsági követelmény sérül.

14 A hajtóművekben az időben elvégzett olajcsere a jelenlegi hajtómű méretezés miatt kiemelt jelentőséggel bír! A szakvállalkozások a munkavállalásaik során a kopásokat is figyelembe kell hogy vegyék a később kellemetlensége elkerülése miatt..

15 Dokumentális problémák. A gépkönyvi adatok a korábban hatályos 108/2001. (XII. 23.) FVM GM együttes rendelet továbbá a jelenleg hatályos 28/2016. (VIII. 23.) NGM rendelet követelményeinek megfelelő formátumú és tartalmú kell, legyen. A gépkönyvben mi lett rögzítve?! Építési engedély. Használatba vételi engedély. Ki, Mit, Mikor, javított, cserélt, Épített a felvonóba? A hatósági eljárások során közokiratként kezelik a gépkönyvet!

16 A helyszíni, telepítési és környezeti problémák! A kültéri toronyszerkezetek szigetelési hibái komoly károkat és látens meghibásodásokat okoznak. A hajtógép a torony hő terhelésnek leginkább kitett pontján van telepítve. Kiemelten kell kezelni a termikus terhelési tartományokat az üzemeltetőnek. Az üzemeltető Általában nem tudja mit kell vállalnia!

17 A meglévő és az új rendszerek összeépíthetőségének kockázat kezelési módja. Teherbírás. Alapterület. Tartók, Gépalapok. Toronyszerkezetek. Hajtóművek, vezérlések a bontást követő új telepítéskor a burkolatok megfelelősége.

18 A beszerezhető gyártmányokból történő kiválasztás az adott építészeti környezethez a tervezői felelősségét veti fel. Az élettartam a kapcsolási szám, a gépészeti, valamint a villamos megoldások nem megfelelősége okozott jogvitákat. A meglévő (tanúsított) felvonó berendezéseknél a új beépítés utáni átalakított cserélt részegységek például a vezérlés illesztése megfelelő? Működési rendellenesség okai között a környezeti elektromos zavarokat figyelembe kell venni.

19 A meglévő épület esetén: 1. A korábban telepített berendezéshez való szerkezetek illesztése. 2. A meglévő geometriákhoz való illesztés. 3. A megváltozó emeletszám (tetőtéri lakás) zajproblémái korábban alsógépes elrendezés a lakótér közelébe kerül.

20 A rendkívüli események helyzetek és kezelési lehetőségei. 1. Mentéskor történő károkozás. A mentést végző személy jártassága megfelelő e? A mentő személyzet sok esetben nem tudja mit csinál pontosan. 2. Ki fizet? Legjellemzőbb az akna és a fülkeajtó károsodás a mentés során. 3. A kezelési útmutató egyértelmű? A mentéskor az abban leírtak alapján működik?

21 A felújításra kerülő felvonók esetén gyakran megmaradnak: 1. Fékszerkezetek. (csap, elektromágnesek, rugók, mozgató részegységek) 2. Ütközők, süllyesztéki kiegészítő szerelvények megmaradnak.

22 A vezetősínek, A megvezető csúszó házak a fülkénél és ellensúlynál A csúszó betétek

23 A hajtóművek felújítása (belső elempár cseréje.) A várható élettartam megadás nélkül. A meglévő régi villamos motor alkalmas a fordulatszám szabályozásra?

24 A felvonó javítást követően a jótállás (garancia): A vállalkozók által biztosított jótállás 6 hónap és 2 év tartam között vállalja a kivitelező. Az új felvonók kötelező jótállási ideje 5 év a jogszabály szerint! 1. Az akna és a fülkeajtók részleges felújítása kerül elvégzésre.( a függesztő elemek részleges felújítása)

25 Az akna és a fülkeajtók részleges felújítása kerül elvégzésre. (a függesztő rendszerelemek részleges felújítása) Terelő kerekek megmaradnak. Egyéb aknai kiegészítők megmaradnak.

26 A felújításra kerülő felvonók esetén gyakran megmaradnak: 7. A tengely kapcsolók esetén a gumik cseréjére korlátozódik a javítás. 8. Az aknaajtó biztonsági zárbetétek kerülnek felújításra a zárbetétek cseréjével. 9. A sebesség határoló feszítő súlyok megmaradnak, esetleg a csapágya kerül javításra. Húzóerő megfelel? 10. A kikönnyített szerkezeti elemek ajtók, fülkék, küszöbök és vázkeretek komoly kockázatot jelentenek. 11. A teherfelvonók több szerkezeti eleme és a járófelületek kialakítása nem kielégítő.

27

28 BIZTOSÍTÁSI ESEMÉNYEK! Nem került új kapcsoló szekrény kifizetésre.

29 A szerelvények újszerűek voltak mégsem lettek kifizetve

30 A rendkívüli események helyzetek és kezelési lehetőségei. 1. Mentéskor történő károkozás. 2. Ki fizet? Mikor és mennyit?! 3. A kezelési útmutató egyértelmű és működtethető a mentéskor az abban leírtak alapján.

31 Vízkár és utóhatásai

32 A káresemény időpontja. A szakvállalt értesítésének időpontja. A felvonó könyvben tett bejegyzések. A bejegyzés tartalma. A megrendelés fontos kellék. A munka igazoló lap az aláíratására az időt rá kell fordítani. A sürgősség megérthető de a sürgető rendelje meg és írja alá! A z elvégzett munkát a felvonó könyvbe be kell jegyezni.

33 PTK :544. [A kártérítési kötelezettség terjedelme] (1)A károkozó a károsult teljes vagyoni kárát köteles megtéríteni. (2) A teljes vagyoni kárból le kell vonni a károkozásból származó vagyonértékű előnyöket. (3) A bíróság rendkívüli méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a kártérítés mértékét alacsonyabb összegben is meghatározhatja.

34 A károsultat a károkozó köteles olyan helyzetbe hozni, mintha a károkozás meg sem történt volna. A károsult nem gazdagodhat a károkozás kapcsán. 70 %-os műszaki állapotú berendezés teljes kára esetén a károsult egy új (100 %-os) értéket kapna, előnyösebb helyzetbe kerülne, mint a károkozás előtt. A káron szerzés tilos, jogszabályba ütközik. A 30 %-os különbözetet a károsultnak kell viselnie.

35 1. Káresemény tudomásra jutása. Az időbeliség folyamatának követhetősége. 2. A szolgáltatás megrendelése. Az ügyfelek között az iratok átadása és aláírása. 3. A javítási szolgáltatás elindítása. 4. A dokumentálása a javításnak. 5. A javított részegységek. bemutatása átadása. A helyszíni ellenőrzéshez a javított szerelt részegységekhez a hozzáférést a biztosító szakemberének biztosítani szükséges. Kizárólag a valós munkálatokat és alkatrészeket cserélt elemeket követeljük a biztosítótól. 6. A kísérő iratok aláíratása. Káron szerzés Tilalma fennáll!!

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme:

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme: Oldal: 1/5 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme: 1.1 Üzembe helyezési vizsgálat: 1.1.1 Az ellenőrzés hatálya: Ezen vizsgálatot minden olyan a 113/1998. (VI.10.) Kormányrendelet

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Ipari szolgáltatások (BS I) üzletág I02 üzleti terület

TÜV Rheinland InterCert Kft. Ipari szolgáltatások (BS I) üzletág I02 üzleti terület 1. A szabályozás célja Jelen eljárásutasítás rögzíti az Európai Parlament (EP) és Tanács a tagállamok felvonókra vonatkozó jogszabályainak összehangolásáról szóló 95/16/EK irányelvével összeegyeztethető

Részletesebben

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft.

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft. ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA Magyari László DARULINE Kft. Adjon az emelőjének egy újabb életet. Emelőmű teljes felújítása Egyedi, hagyományos tervezésű daru, múltban CSOPORTSZÁM MSZ 9750

Részletesebben

Hajtóműcsere esetén beépített felzuhanásgátlók problémái

Hajtóműcsere esetén beépített felzuhanásgátlók problémái Hajtóműcsere esetén beépített felzuhanásgátlók problémái FŐTENGELY FÉKEK Jogszabályi háttér Milyen előírásokat kell figyelembe vennünk: 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet FMF /4771b/2012 sz. körlevele: Felvonók

Részletesebben

Mozgólépcsők műszaki-biztonsági követelményei

Mozgólépcsők műszaki-biztonsági követelményei Mozgólépcsők műszaki-biztonsági követelményei Csomai-Kürtössy Roland Norbert BKV ZRt. Mozgólépcső Szolgálat Galyatető 2017.04.03. Bemutatkozás Tömegközlekedési útvonalon üzemelő mozgólépcsők karbantartása.

Részletesebben

Havi felvonó karbantartási szerződés

Havi felvonó karbantartási szerződés Havi felvonó karbantartási szerződés Megrendelő: Budapest, Vállalkozó: Liftmester Kft. Szerződés tárgya: 1131 Budapest, E-mail: info@liftmester.hu Tel: 06/30-2679-976 1 db. 500kg.-os, 6 személyes személyfelvonó

Részletesebben

Felvonókról általában. rövid összefoglalás

Felvonókról általában. rövid összefoglalás Felvonókról általában rövid összefoglalás 1 Miről lesz szó? Fogalmak és szabályok: az OTÉK vonatkozó előírásai; rendeletek, szabványok Az épületek forgalmi igényei: a személy- és teherszállítás szükségessége,

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez A VEC egy olyan elszívó központi ventilátor család, amelyet kifejezetten a különböző lakó- és kereskedelmi

Részletesebben

CE -JELÖLÉS FELVONÓKON

CE -JELÖLÉS FELVONÓKON CE -JELÖLÉS FELVONÓKON DARABOS ZOLTÁN ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ NONPROFIT KFT. FELVONÓ- ÉS MOZGÓLÉPCSŐ FELÜGYELET (FMF) VEZETŐ ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző KÖZEL 50 ÉVES, 100% ÁLLAMI TULAJDONÚ

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia Hotel Marina-Port Balatonkenese 2018. április 26 27. Oltóberendezések tervezése, kivitelezése és dokumentálása a gyakorlatban,

Részletesebben

Új Felvonó Irányelv ÚJ FELVONÓ IRÁNYELV BEMUTATÁSA. 2015. június 12. Felvonó Konferencia Siófok Kovács Zoltán 2015.06.12.

Új Felvonó Irányelv ÚJ FELVONÓ IRÁNYELV BEMUTATÁSA. 2015. június 12. Felvonó Konferencia Siófok Kovács Zoltán 2015.06.12. ÚJ FELVONÓ IRÁNYELV BEMUTATÁSA 2015. június 12. Tartalom 1. A háttér 3. Változások a műszaki tartalomban 1. A háttér Új Jogszabály Keretek (New Legislative Framework) 768/2008/EK határozat 2008. július

Részletesebben

Fülke, ellensúly. Követelmények, kialakítás, méretezés

Fülke, ellensúly. Követelmények, kialakítás, méretezés Fülke, ellensúly Követelmények, kialakítás, méretezés részletek Követelmények A fülke magassága A fülke szabad belmagassága legalább 2 m legyen. A fülke bejárat magassága legalább 2 m legyen. Hasznos

Részletesebben

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél Kártérítési felelősség Kártérítési jog Dr. Kenderes Andrea Ptk. 339. -361. Kontraktuális Szerződésszegés Deliktuális Szerződésen kívüli károkozás Lényegében azonosak Ptk. 339. Aki másnak jogellenesen kárt

Részletesebben

FELVONÓ, ÁLLAGMEGÓVÓ KARBANTARTÁSI SZERZ DÉS TERVEZET!

FELVONÓ, ÁLLAGMEGÓVÓ KARBANTARTÁSI SZERZ DÉS TERVEZET! FELVONÓ, ÁLLAGMEGÓVÓ KARBANTARTÁSI SZERZ DÉS TERVEZET! Amely létrejött, egyrészt.. másrészt IMSZI-M Kft. 1122 Budapest Krisztina krt. 31-33. között, az alulírott helyen és időben a mellékletben felsorolt

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1285/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MARTON Műszaki Szakértő Iroda Kft. Gépvizsgáló Laboratórium (1116 Budapest, Tétényi út 128./b.)

Részletesebben

Hajtás-, fülkeajtó cserék, meglévő fülke alapterület problémái. Fazekas Árpád

Hajtás-, fülkeajtó cserék, meglévő fülke alapterület problémái. Fazekas Árpád Hajtás-, fülkeajtó cserék, meglévő fülke alapterület problémái Fazekas Árpád ' Komponens felújítások oka, terjedelme Miért kell felújítani komponenseket A komponens elhasználódása, alkalmatlan továbbra

Részletesebben

Felvonó Konferencia Siófok, 2015.06.11. Honvári Gábor Schindler Hungária Kft.

Felvonó Konferencia Siófok, 2015.06.11. Honvári Gábor Schindler Hungária Kft. Felvonó Konferencia Siófok, 2015.06.11. Honvári Gábor Schindler Hungária Kft. Termékbiztonság és munkavédelem Schindler Idıszakos Biztonságtechnikai Ellenırzés Ultrahangos tengelymérés Munkavédelem Schindler

Részletesebben

Építés- szerelési biztosítások november 07. Dr. Tóth Krisztina

Építés- szerelési biztosítások november 07. Dr. Tóth Krisztina Építés- szerelési biztosítások 2018. november 07. Dr. Tóth Krisztina Kinek van kockázata és felelőssége egy építési beruházás során BERUHÁZÓ BERUHÁZÁS LEBONYOLÍTÓ FELELŐS MŰSZAKI VEZETŐ FŐVÁLLALKOZÓ KIVITELEZŐ

Részletesebben

Barts J. Balázs, FRICS 2014.11.13. MIKOR VITTE UTOLJÁRA ÉPÜLETÉT SZERVIZBE?

Barts J. Balázs, FRICS 2014.11.13. MIKOR VITTE UTOLJÁRA ÉPÜLETÉT SZERVIZBE? Barts J. Balázs, FRICS 2014.11.13. MIKOR VITTE UTOLJÁRA ÉPÜLETÉT SZERVIZBE? Egy tisztességes termék esetében Hát igen De mi is a lényeg? Az építmény szervizkönyve Az építmény szervizkönyve igazolja a)

Részletesebben

5. A szerviz nem felelős a termékek szállítás közben történő megsérüléséért. 6. A szerviz nem felelős a termékkel együtt beküldött olyan tartozékokkal

5. A szerviz nem felelős a termékek szállítás közben történő megsérüléséért. 6. A szerviz nem felelős a termékkel együtt beküldött olyan tartozékokkal 5. A szerviz nem felelős a termékek szállítás közben történő megsérüléséért. 6. A szerviz nem felelős a termékkel együtt beküldött olyan tartozékokkal kapcsolatban, amelyek nem tartoznak a termék alapfelszereléséhez.

Részletesebben

A felvonók és mozgólépcsők/mozgójárdák ellenőrző vizsgálatainak fajtái és terjedelme:

A felvonók és mozgólépcsők/mozgójárdák ellenőrző vizsgálatainak fajtái és terjedelme: Oldal: 1/17 A felvonók és mozgólépcsők/mozgójárdák ellenőrző vizsgálatainak fajtái és terjedelme: 1. Nem ismétlődő ellenőrző vizsgálatok: 1.1. A felvonók, illetve mozgólépcsők és mozgójárdák üzembe helyezési

Részletesebben

2015.04.17 ÉMI TÜV SÜD Kft. Felvonó ellenőri továbbképzés. Új konstrukciójú felvonók

2015.04.17 ÉMI TÜV SÜD Kft. Felvonó ellenőri továbbképzés. Új konstrukciójú felvonók 2015.04.17 ÉMI TÜV SÜD Kft. Felvonó ellenőri továbbképzés Új konstrukciójú felvonók Koncepció - Hajtás : Gen2 + Regen Drive - Gépészeti alap: Gen2 - Egy fázis - alacsony áramfelvétel ( 1,5 A ) - A felvonó

Részletesebben

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Közlekedési balesetek és a közlekedő ember című szeminárium Budapest, 2017. október 14. 1 Önvezető autók autonóm járművek 11/2017. (IV.12.)

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 32 521 01 Felvonószerelő Tájékoztató

Részletesebben

Felvonókról általában

Felvonókról általában Felvonókról általában rövid összefoglalás Hlatky Endre 1 Miről lesz szó? Fogalmak és szabályok: az OTÉK vonatkozó előírásai; rendeletek, szabványok Az épületek forgalmi igényei: a személy- és teherszállítás

Részletesebben

MARTON SZAKÉRTŐ KFT. Felvonó ellenőr Galyatető. Ellenőri továbbképzés Galyatető Tóta Lajos

MARTON SZAKÉRTŐ KFT. Felvonó ellenőr Galyatető. Ellenőri továbbképzés Galyatető Tóta Lajos MARTON SZAKÉRTŐ KFT. Felvonó ellenőr 2017.04.03-04. Galyatető Ellenőri továbbképzés - 2017.04.03-04. Galyatető Tóta Lajos 1 Témakörök A vonatkozó jogszabályok, szabványok A folyamat elvi menete (a vizsgálatig)

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 3. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. Felvonók, mozgólépcsők és mozgójárdák ellenőrzése

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. Felvonók, mozgólépcsők és mozgójárdák ellenőrzése Oldal: 1/14 1. A felvonók ellenőrző vizsgálatainak fajtái és terjedelme: 1.1. A felvonók, illetve mozgólépcsők és mozgójárdák üzembe helyezési és ismételt üzembe helyezési vizsgálata 1.1.1. Az ellenőrzés

Részletesebben

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete A Kormány./2015. (.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános

Részletesebben

Épületbiztosítások a Panelépületek felújításához

Épületbiztosítások a Panelépületek felújításához Épületbiztosítások a Panelépületek felújításához -Panel épületek állapota a Biztosítások kárstatisztikája alapján a belvárosi 100 éves bérházak állapotával vetekszik. -Az elemi károk mellett, ( aminek

Részletesebben

Karbantartási utasítás

Karbantartási utasítás Villamos üzemű felvonó MM-I-97.1 24.11.2012 A Általános karbantartási utasítás A felvonó karbantartását havonta legalább egyszer (legfeljebb 30 naponként), de a nagy igénybevétel miatt célszerű havonta

Részletesebben

Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018.

Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. MŰSZAKI LEÍRÁS 1. Műszaki követelmények A mellékletben az egyes tételeknél megadott gyártmányjelölések

Részletesebben

Felvonó irányelv és az MSZ EN 81-20/50

Felvonó irányelv és az MSZ EN 81-20/50 Felvonó irányelv és az MSZ EN 81-20/50 Előadó: Gyökér Imre 30/530-2592 ÉMI - TÜV SÜD 2017.05.02. 1 Felvonóirányelv Az EURÓPAI PARLAMENT és a TANÁCS 2014/33/EU irányelve a felvonókra és a felvonókhoz készült

Részletesebben

FELVONÓ TERVDOKUMENTÁCIÓ

FELVONÓ TERVDOKUMENTÁCIÓ Otis Felvonó Kft. H-1082 Budapest, Futó utca 47-53. Tel.: +36-1-430-4600 Fax.: +36-1-430-4647 hungary@otis.com FELVONÓ TERVDOKUMENTÁCIÓ Smidt Múzeum bővítése Szombathely, Hollán Ernő u. 2. Hrsz.:6004 E-NP2663-00-000-0

Részletesebben

Székely Bence Daruline Kft.

Székely Bence Daruline Kft. Székely Bence Daruline Kft. Emelőgép jellemző életciklusa Értékesítés Modernizáció / Csere Üzembe helyezés Betanítás Teljes felújítás (GO) Időszakos vizsgálatok Szükséges javítások Gyártó által előírt

Részletesebben

FELVONÓK BIZTONSÁGOS ÉS MEGBÍZHATÓ ÜZEMELTETÉSE. Darabos Zoltán DEKRA-Expert Kft. műszaki vezető Kármegelőzési és Biztonságtechnikai Üzletág

FELVONÓK BIZTONSÁGOS ÉS MEGBÍZHATÓ ÜZEMELTETÉSE. Darabos Zoltán DEKRA-Expert Kft. műszaki vezető Kármegelőzési és Biztonságtechnikai Üzletág FELVONÓK BIZTONSÁGOS ÉS MEGBÍZHATÓ ÜZEMELTETÉSE. Darabos Zoltán DEKRA-Expert Kft. műszaki vezető Kármegelőzési és Biztonságtechnikai Üzletág LÉTÉSZ szakmai nap: 2018. 05. 09. Slide 1 Az előadás célja és

Részletesebben

Használati utasítás KMS Fűmagvető

Használati utasítás KMS Fűmagvető Használati utasítás KMS Fűmagvető Gyártó: KMS-Rinklin GmbH Freiburgerstr. 10 Gewerbepark Breisgau D-79427 Eschbach Tel.: +49-7634/505488-0 Fax: +49-7634/505488-20 E-Mail: info@kms-rinklin.de Internet:

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/47. Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: Iktatószám: 4597/2016 CPV Kód:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/47. Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: Iktatószám: 4597/2016 CPV Kód: Gazdasági Versenyhivatal 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. szám alatti, 1000 kg/felvonó teherbírású, 2 db, duplex le- fel gyűjtő csoportban működő személyfelvonójának komplett felújítása Közbeszerzési Értesítő

Részletesebben

A belügyminiszter. Az R. 1. melléklet I. fejezet 2.4. pont d) és i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A belügyminiszter. Az R. 1. melléklet I. fejezet 2.4. pont d) és i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép: A belügyminiszter /2017. ( ) BM rendelete az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos sajátos tűzvédelmi követelményekről és a hatóságok tevékenysége során azok érvényesítésének módjáról szóló 5/2015 (II.27.)

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző

Részletesebben

Foglalkozási napló. Elektromechanikai műszerész

Foglalkozási napló. Elektromechanikai műszerész Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Elektromechanikai műszerész (OKJ száma: 34 522 01) szakma gyakorlati oktatásához 10. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Vevő MINTA. Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO

Vevő MINTA. Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO Amennyiben a garanciajegyben Önnek nem egyértelmű információkat talál, úgy kérjen felvilágosítást az eladó szervtől! HIBABEJELENTÉS, KAPCSOLAT: munkanapokon 06

Részletesebben

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző Tervezők Szakmai Napja Lakitelek, 2013. december 10. Gyapjas János tű. őrnagy Bács-Kiskun MKI igazgató-helyettes Közös cél az építményben,

Részletesebben

BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA

BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA 1. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK Utasítások és ajánlások A szerelést és üzembe helyezést csak képesítéssel rendelkező kivitelező szakember

Részletesebben

Thermo King légkondicionáló berendezéssel szerelt autóbuszok klímaberendezéseinek szükség szerinti javítása és eseti karbantartása

Thermo King légkondicionáló berendezéssel szerelt autóbuszok klímaberendezéseinek szükség szerinti javítása és eseti karbantartása Thermo King légkondicionáló berendezéssel szerelt autóbuszok klímaberendezéseinek szükség szerinti javítása és eseti karbantartása (BKV Zrt. T-154/18) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI LEÍRÁS

Részletesebben

HASZNÁLATI MELEGVÍZTARTÁLY

HASZNÁLATI MELEGVÍZTARTÁLY Kezelési útmutató HASZNÁLATI MELEGVÍZTARTÁLY RGC 200, RGC 250, RGC 300, RGC 400 HU 1 - Leírás RGC használati melegvíztartály (továbbiakban tartály) belső felületén zománcozott, egyhőcserélős G1 -os csatlakozásokkal

Részletesebben

Magasházak tervezése és megvalósítása

Magasházak tervezése és megvalósítása Magasházak tervezése és megvalósítása I. rész: Létesítési koncepciók, szerkezeti problémák 10. Téma: Magasházak felvonó rendszere Gondolatébresztő előadás Némethy Zoltán felvonó szakértő 2017. december

Részletesebben

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ FIGYELEM! Ez a kézikönyv kizárólag a szakszerelő részére készült. A készülék telepítését szerelő szakemberrel végeztesse. A telepítő szerepe továbbá tájékoztatni a

Részletesebben

Használható segédeszköz: rajzeszközök, nem programozható számológép

Használható segédeszköz: rajzeszközök, nem programozható számológép A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet és a 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése

Részletesebben

DTP biztonsági ajtó. Garanciális feltételek

DTP biztonsági ajtó. Garanciális feltételek DTP biztonsági ajtó Garanciális feltételek 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Előszó... 3 1. Általános Garanciális Feltételek... 4 2. Garancia időtartama és kiterjedése... 4 3. A garancia érvényessége...

Részletesebben

Elérhetőségek: Telefon: Daru javítás: Fax: /

Elérhetőségek: Telefon: Daru javítás: Fax: / Elérhetőségek: Telefon: Daru javítás: +36-30-952-10-51 Fax: +36 24/431-102 A Daru Szervíz: Szervízelést vállal Budapest, Pest megyében, az ország bármely területén, tovább Magyarországgal szomszédos területeken

Részletesebben

Szerelési útmutató Assembling instruction shows installation Die Montageanleitung stellt

Szerelési útmutató Assembling instruction shows installation Die Montageanleitung stellt Az Ön stílusa - 000 Kecskemét, Matkói út., e-mail: szerviz@metakft.hu, fax: 7/50 55 HU GB DE Szerelési útmutató Assembling instruction shows installation Die Montageanleitung stellt Classic Eos CDWS Köszönjük

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 200. szám 26539

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 200. szám 26539 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 200. szám 26539 A belügyminiszter 73/2015. (XII. 21.) BM rendelete a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének

Részletesebben

CA légrétegződést gátló ventilátorok

CA légrétegződést gátló ventilátorok CA légrétegződést gátló ventilátorok MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2019.03.20. - 2 - A CA típusjelű ventilátorokat nagy légterű, nagy belmagasságú, ipari, kereskedelmi és szolgáltató

Részletesebben

Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások

Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások Lakatos József Biztonságtechnika 2018 Továbbképző szeminárium Siófok, 2018.05.10. 2 Elsődleges robbanásvédelem: A potenciálisan robbanásveszélyes légkör

Részletesebben

Garanciális igény elbírálását az alkatrész importőrének szakembere végzi. Ő dönthet;

Garanciális igény elbírálását az alkatrész importőrének szakembere végzi. Ő dönthet; Garancia: Garanciális igény benyújtásához szükséges feltételek: v - számla az alkatrészről - szakműhely számlája vagy munkalapja az alkatrész beszereléséről - forgalmi engedély fénymásolata - garanciális

Részletesebben

VENTUS A-P Műszaki adatok:

VENTUS A-P Műszaki adatok: VENTUS A-P A berendezés - működési mód alapján - a áramlásának típusa szerint aktív és passzív kategóriába sorolható. Passzív típusú biofiltereink ventilátor nélkül működnek, a t a szűrőn a rendszer kényszeráramlása

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 11. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai

Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok 2016. szeptember 14. Szabó Mónika Halas Tűzvédelem Kft. Karbantartási munkavégzés feltételei Tűzvédelmi

Részletesebben

k.) Biztosított: A beteggel közvetlen jogviszonyba kerülő egészségügyi szolgáltató vagy szabadfoglalkozású orvos, illetve a velük jogviszonyba került

k.) Biztosított: A beteggel közvetlen jogviszonyba kerülő egészségügyi szolgáltató vagy szabadfoglalkozású orvos, illetve a velük jogviszonyba került Az egészségügyi szolgáltatók és szabadfoglalkozású orvosok szakmai felelősségbiztosításának minimumfeltételeiről Az egészségügyi szolgáltatók és a szabadfoglalkozású orvosok kártérítési felelősségének

Részletesebben

HASZNÁLATI MELEGVÍZTARTÁLY

HASZNÁLATI MELEGVÍZTARTÁLY Kezelési útmutató HASZNÁLATI MELEGVÍZTARTÁLY R2GC 200, R2GC 250, R2GC 300, R2GC 400 HU 1 - Leírás Az R2GC használati melegvíztartály (továbbiakban tartály) belső felületén zománcozott, kéthőcserélős G1

Részletesebben

HŐ- ÉS FÜSTELVEZETŐ BERENDEZÉSEK Nemzetközi kitekintés: Németország. V. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

HŐ- ÉS FÜSTELVEZETŐ BERENDEZÉSEK Nemzetközi kitekintés: Németország. V. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok HŐ- ÉS FÜSTELVEZETŐ BERENDEZÉSEK Nemzetközi kitekintés: Németország V. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok HFR: TERVEZÉS Kinek a feladata? Jogilag nincs szabályozva: Műszaki mérnök / tűzvédelmi tervező

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Futórózsa u. 90. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2016. október 14. Ellenőrzés célja: Bejárás

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Az építőipari kivitelezés folyamata a tűzvédelmi tervező szemszögéből Lakitelek, 2018. szeptember 4. Lengyelfi László lengyelfi@lengyo.hu BERUHÁZÁSI FOLYAMAT RÉSZTVEVŐI

Részletesebben

TÜZIVÍZ FORRÁSOK. Ramada Resort - Aquaworld Budapest 2014. június 4. Bánó Gergely

TÜZIVÍZ FORRÁSOK. Ramada Resort - Aquaworld Budapest 2014. június 4. Bánó Gergely TÜZIVÍZ FORRÁSOK Ramada Resort - Aquaworld Budapest 2014. június 4. Bánó Gergely Bevezetés ( Az előadás címe félreérthető, mert nem a tűzivíz forrásokkal szeretnénk foglalkozni hanem a sprinkler berendezések

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Budapesti út 121/C. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Nézzük meg az előzményeket! 2/2002 (I.23.) BM rendelet Ellenőrzés, javítás: Olyan műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, amelynek

Részletesebben

Alfa biztonsági ajtó. Garanciális feltételek

Alfa biztonsági ajtó. Garanciális feltételek Alfa biztonsági ajtó Garanciális feltételek 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Előszó... 3 1. Általános Garanciális Feltételek... 4 2. Garancia időtartama és kiterjedése... 4 3. A garancia érvényessége...

Részletesebben

Szakmai ismeretek. Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint!

Szakmai ismeretek. Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint! 2 Szakmai ismeretek 1.a., Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint! b. Ismertesse az oldható és nem oldható kötések fogalmát, fajtáit! Beszéljen az ék, retesz, csavar kötésekről,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 491/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - a beépített tűzjelző, illetve 2. oldal d) a berendezés további üzemeltetését a védett építmé

Magyar joganyagok - 491/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - a beépített tűzjelző, illetve 2. oldal d) a berendezés további üzemeltetését a védett építmé Magyar joganyagok - 491/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - a beépített tűzjelző, illetve 1. oldal 491/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS A Combino vezetőállás légkondicionáló egység kondenzátor ventilátor motorjának javításához

MŰSZAKI LEÍRÁS A Combino vezetőállás légkondicionáló egység kondenzátor ventilátor motorjának javításához MŰSZAKI LEÍRÁS A Combino vezetőállás légkondicionáló egység kondenzátor ventilátor motorjának javításához Kondenzátor ventilátor és motor jellemzői Gyártó: EBMPAPST. Típus: S2D300-BP02-37 A ventilátor

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 6. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó T Á J É K O Z T A T Ó A felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárdaberendezésekkel kapcsolatos TELEPÍTÉSTERVEZÉSI ÉS TERVEZÉSI tanácsadás szolgáltatásról 2000 Szentendre, Dózsa György út 26. Levélcím: 2001

Részletesebben

NanoSpace és CombiSpace bemutatása Új KONE megoldások a felvonók teljes cseréjére

NanoSpace és CombiSpace bemutatása Új KONE megoldások a felvonók teljes cseréjére NanoSpace és CombiSpace bemutatása Új KONE megoldások a felvonók teljes cseréjére Csibrik László KONE Felvonó Kft. 2017. 04. 04. ÉMI-TÜV Felvonó ellenőri tanfolyam Gyalyatető KONE Bevezetés KONE NanoSpace

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2015.III.11.) hatályos állapota A jel

Részletesebben

Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata

Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata Magyar Vasút 2018 Konferencia 2018. szeptember 13. New York Palace The Dedica Anthology Győrik Balázs koordinációs főmérnök NIF Zrt. Tartalom Jelenlegi

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI JEGY. Vállalkozás [1] neve és címe: Sukk László egyéni vállalkozó 8330 Sümeg, Tikhegy u. 45. Termék megnevezése:... Termék típusa:...

JÓTÁLLÁSI JEGY. Vállalkozás [1] neve és címe: Sukk László egyéni vállalkozó 8330 Sümeg, Tikhegy u. 45. Termék megnevezése:... Termék típusa:... JÓTÁLLÁSI JEGY Vállalkozás [1] neve és címe: Sukk László egyéni vállalkozó 8330 Sümeg, Tikhegy u. 45. Termék megnevezése:... Termék típusa:... Termék gyártási száma (amennyiben van):... Gyártó neve és

Részletesebben

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli)

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli) Elõre gyártott építészeti hõ(hang)szigetelõ anyagok I. Termékjellemzõk Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A mûszaki specifikáció: MSZ EN ÉME Egyéb A megfelelõség-igazolás

Részletesebben

RE: ÚJ, R180/R280 TÍPUSÚ HAJTÓMŰVEK RUGÓKIEGYENSÚLYOZÁSOS REDŐNYKAPUKHOZ 280 KG-IG

RE: ÚJ, R180/R280 TÍPUSÚ HAJTÓMŰVEK RUGÓKIEGYENSÚLYOZÁSOS REDŐNYKAPUKHOZ 280 KG-IG Körlevél PARTNEREINKNEK és FORGALMAZÓINKNAK Zola Predosa, 2008. február 13. RE: ÚJ, R180/R280 TÍPUSÚ HAJTÓMŰVEK RUGÓKIEGYENSÚLYOZÁSOS REDŐNYKAPUKHOZ 280 KG-IG Örömmel értesítjük, hogy a FAAC új R180/R280

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS Mely létrejött,továbbiakban Vevő és a PeTitan Informatika Kft.. 6726 Szeged, Fülemüle u. 28., továbbiakban Eladó között az alábbi feltételekkel: 1. Szerződés tárgya: Jelen szerződés

Részletesebben

Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása

Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása Ügyfél-tájékoztató és biztosítási szerződési feltételek Nyomtatványszám: NF3143 Hatályos: 2018. szeptember 01- Tartalom 1.

Részletesebben

Építési alvállalkozói szerződés

Építési alvállalkozói szerződés Szerződésminta: Szerződés száma:./..év Építési alvállalkozói szerződés amely létrejött egyrészről.. lakhelye (székhelye):... képviseli:... cégjegyzékszáma... regisztrációs száma 1 :... nyilvántartó cégbíróság...

Részletesebben

Biztonsági Testület 2012. június 19. TERVEZET! Járművek, VMMSzK, Vasútbiztonság. Dr. Csiba József igazgató MÁV Zrt. VMMSzK. Magyar Államvasutak ZRt.

Biztonsági Testület 2012. június 19. TERVEZET! Járművek, VMMSzK, Vasútbiztonság. Dr. Csiba József igazgató MÁV Zrt. VMMSzK. Magyar Államvasutak ZRt. Biztonsági Testület 2012. június 19. TERVEZET! Járművek, VMMSzK, Vasútbiztonság Dr. Csiba József igazgató MÁV Zrt. VMMSzK Országos Vasúti Szabályzat A vasút üzemeltetőjének gondoskodnia kell a vasúti építményeknek

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

1. Karbantartási ütemek:

1. Karbantartási ütemek: Műszaki tartalom A Keleti Pályaudvar telephelyén üzemelő Sculfort típ. padló alatti kerékeszterga karbantartása 1. Karbantartási ütemek: I. karbantartási ütem Tervezett időpont: 2018. október Bal és jobb

Részletesebben

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve kötelező. Utóbbiról akkor beszélünk, ha a jótállást jogszabály

Részletesebben

Lízingben, bérletben üzemeltetett emelőgépek dokumentációi. Aktuális kérdések. Sülle Miklós ügyvezető S S Kft

Lízingben, bérletben üzemeltetett emelőgépek dokumentációi. Aktuális kérdések. Sülle Miklós ügyvezető S S Kft Lízingben, bérletben üzemeltetett emelőgépek dokumentációi. Aktuális kérdések. Sülle Miklós ügyvezető S S Kft A használható dokumentáció csak látszólag papír kérdés. Valójában az üzleti modell része, az

Részletesebben

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipari tevékenységekre vonatkozó követelményeket, szervezett munkavégzés esetén alapvetően a 4/2002.

Részletesebben

CE jelzéssel ellátott felvonók felújítása. Tájékoztató. Felvonó direktíva szerint készült felvonók modernizálása

CE jelzéssel ellátott felvonók felújítása. Tájékoztató. Felvonó direktíva szerint készült felvonók modernizálása CE jelzéssel ellátott felvonók felújítása Tájékoztató Felvonó direktíva szerint készült felvonók modernizálása 2015 European Lift Association aisbl Belgium Minden jog fenntartva. Tartalomjegyzék Bevezető...

Részletesebben

Hannes Saurug, Andreas Friedrich

Hannes Saurug, Andreas Friedrich Hannes Saurug, Andreas Friedrich A -ről röviden voestalpine Weichensysteme GmbH A stratégiánk Ügyfeleink sikeresebbé tétele Első karbantartás Növeli a pálya rendelkezésre állását! Első karbantartás Munkafolyamatok

Részletesebben

Az EN81-1+A3 szabvány szerinti. megoldásai a gyakorlatban villamos hajtású felvonók esetén

Az EN81-1+A3 szabvány szerinti. megoldásai a gyakorlatban villamos hajtású felvonók esetén Az EN81-1+A3 szabvány szerinti fülke ellenőrizetlen elmozdulása ellen védő berendezés (UCM) és a szintbeállási követelmények teljesítésének megoldásai a gyakorlatban villamos hajtású felvonók esetén Előadó:

Részletesebben

A vasúti piac(ok) az igazgatási szerv tevékenysége tükrében. Veréb Tamás Sopron, február 22.

A vasúti piac(ok) az igazgatási szerv tevékenysége tükrében. Veréb Tamás Sopron, február 22. A vasúti piac(ok) az igazgatási szerv tevékenysége tükrében Veréb Tamás tamas.vereb@nfm.gov.hu Sopron, 2018. február 22. 1 A vasúti piac Kiszolgáló létesítmények Kapacitásfoglalásra jogosultak Vasúti Igazgatási

Részletesebben

Felvonók bontása. tudományos fımunkatárs ÉMI FMF 2012. június 7.

Felvonók bontása. tudományos fımunkatárs ÉMI FMF 2012. június 7. Felvonók bontása Kovács Zoltán MFSZ konferencia tudományos fımunkatárs Siófok ÉMI FMF 2012. június 7. Tartalom 1. Elıírások 3. Balesetek 1. Elıírások BONTÁSI ENGEDÉLYEZÉS 113/1998. (VI. 10.) Kormányrendelet

Részletesebben

Kiegészítő tájékoztatás Van Hool gyártmányú autóbuszokhoz futómű alkatrészek beszerzése BKV Zrt. T-2/16

Kiegészítő tájékoztatás Van Hool gyártmányú autóbuszokhoz futómű alkatrészek beszerzése BKV Zrt. T-2/16 Az alábbiakban tájékoztatjuk a számon, Van Hool gyártmányú autóbuszokhoz futómű alkatrészek beszerzése tárgyban indult eljárással kapcsolatban beérkezett kérdésekre, észrevételekre adott válaszainkról:

Részletesebben

MOZGÓLÉPCSŐK KONCEPCIÓTERV MŰSZAKI LEÍRÁS

MOZGÓLÉPCSŐK KONCEPCIÓTERV MŰSZAKI LEÍRÁS BUDAPESTI 3. METRÓVONAL REKONSTRUKCIÓJA ÉS MEGHOSSZABBÍTÁS ELŐKÉSZÍTÉSE Tsz.: 24.14.100 Tsz.: 52 330 Uvaterv MOZGÓLÉPCSŐK KONCEPCIÓTERV MŰSZAKI LEÍRÁS Megbízó: Budapesti Közlekedési Központ Üzemeltető:

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem Összeállította: Sallai András Fogyasztóvédelem A fogyasztóvédelem szereplői Állam Szabályozás Finanszírozás Ellenőrzés Jogok Ha a termék megfelel CE jelölést kap CE jelöléssel kell ellátni az EU-ban a

Részletesebben

Törvényi háttér/eu szabályozás

Törvényi háttér/eu szabályozás TÜV SÜD Csoport Üzemi Gyártásellenőrzés az Építési Termék Direktíva és az új EN 1090 Acél- és aluminiumszerkezetek kivitelezése szabványsorozat alapján Hegesztési Felelősök Országos Konferenciája 2010.09.16-17

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó T Á J É K O Z T A T Ó A felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárdaberendezésekkel kapcsolatos műszaki ellenőrzési szolgáltatásról Tisztelt Megrendelőnk! Köszönettel vettük a felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárda-berendezésekre

Részletesebben