PPKE JÁK. Tahyné Dr. Kovács Ágnes

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PPKE JÁK. Tahyné Dr. Kovács Ágnes"

Átírás

1 PPKE JÁK Tahyné Dr. Kovács Ágnes

2 A személyiség visszatükröződései

3 a personal branding vagy máskor self branding - ként használt kifejezés, magyarul a személyes márka fogalmát semmiképpen nem szabad olyan értelemben használnunk, hogy az a személy/személyiség valamiféle áruként való használatát jelentené. Legalábbis számunkra semmiképp.

4 Az ember, teremtett természetességében több minden gazdasági haszonnál, hasznosságnál. -az ember, a személyiség egy bizonyos aspektusát vizsgáljuk, közelebbről azt, hogy az általa kialakított sajátos világkép és személyiségének fejlesztése, jellegzetességei miképpen kerülnek a külvilág elé, miképpen tudja azt hitelesen kommunikálni. - cél, hogy a saját énkép szinkronban legyen azzal a képpel, amit kifelé a személyiség mutat, és fordítva. A másik azonnal tisztázandó vonatkozás, hogy ennek a fogalomnak a használata a jelen vizsgálódásban nem azt a célt szolgálja, hogyan lehet a külvilágot ügyeskedéssel megtéveszteni és valótlan vagy értéktelen vonásokat kifizetődővé tenni.

5

6 A személyes márka fogalmát nehéz egyértelműen definiálni, pontosabban számos különféle felfogás van. Meghalljuk valakinek a nevét, és egy kép jelenik meg előttünk az illetőről. Lehet egy erős benyomás vagy képzet, ami megjelenik a személyről, amikor találkozunk vele vagy gondolunk rá. Mindegyikünknek van személyes márkája, csak talán nincs tudatosan összerakva. Az elmúlt húsz-harminc évben rengeteg minőségi, ezzel kapcsolatos ismeret árasztotta el a köztudatot, az üzleti- és közélet szereplőinek egy új világot kellett megtanulniuk.

7 A Te márkád az, amit akkor mondanak rólad, amikor nem vagy ott a szobában. Jeff Bezos, az Amazon alapítója

8 Self/personal branding:

9 Az ember maga, azzal, amilyen hatást gyakorol másokra, ahogyan a többiek gondolkodnak róla, amit éreznek iránta. A jó és a rossz tulajdonságokkal együtt. A személyes márka (personal branding) és az énmárka (me brand) kifejezéseket egyaránt használják. Énmárkát régebben a politikusokhoz, ismert emberekhez, színészekhez, művészekhez lehetett kötni. A web elterjedése tette lehetővé, hogy bárkiből személyes márka lehessen, ugyanis a megnyilvánulás, a nyilvánosság lehetősége ezzel vált hozzáférhetővé. (Bárki megmutathatja, mit tud, akár egy blogon keresztül, akár a YouTube-on. Az más kérdés, hogy hányan lesznek kíváncsiak rá...) A személyes márka vagy énmárka felépítése marketing szempontból nem különbözik bármilyen más márka felépítésétől.

10 Célja A személyes márka haszna elsősorban az egy személy körül összpontosuló vállalkozások, szolgáltatások esetében mutatkozik meg, bár előszeretettel alkalmazzák a HR területén is (mondván, hogy könnyebb álmaink állását megszerezni, ha van személyes márkánk). Az olyan szolgáltatások esetében lép ez előtérbe, ahol fontos a szolgáltató személye, és ahol különösen fontos a szaktanácsadás.

11 A hatékony időkezelés, a munkatársakkal való kapcsolatok alakítása, a konfliktusok kezelése és a biztos döntések mellett szerepet kapott a személyiség megjelenítése is. A személyes márka nem az önadminisztráció-, a túlnyomulás-, a PR túlfeszítése. Ideig-óráig adminisztrálhatja magát valaki, de ez a tágabb környezetben nem észrevehető, a hamisság hamar kiderül. Akkor, ha a személyes márka egészségesen megjelenik, elkezd élni a kreativitás, mind a saját, mind a közösségi munka terén, és lehetőség nyílik az egyes munkatársak személyisége rejtette erők felszínre kerülésére. A személyes márka-építése egy olyan felfedező út az önnevelés során, amely a pozitív különbözőségről, a kisugárzásról szól.

12 Az elmúlt éveket is figyelembe véve, az üzleti és a közéletben egyértelmű az a trend, hogy a fejlődést két meghatározó tényező alakítja a technológia és a személyiség. Napjainkban a személyiség szerepe előtérbe került, kutatások igazolják, hogy sokkal hamarabb döntünk valamely személyiség, mint valamilyen termék, szolgáltatás mellett. A márkázás a termékek vagy a szolgáltatások oldaláról indult el, és a szó hallatán először erre is gondolunk. A személyes márka viszont az egyén személyes márkája, sajátosságok, jellemzők összessége, amiből a személy is és mások is, például egy (szociális/üzleti/oktatási/termelői/szervezési) közösség bizonyos előnyökre tehet szert. A személyes márka magában foglalja a belső tulajdonságokat, kreativitást, vezetői készséget, a jó konfliktuskezelő képességet, mediációs háttérismereteket, versenyszellemet (feltéve, hogy valaki versenyezni akar). Összefoglalva, a személyhez határozottan kötődő megfogható és kevésbé megfogható jellemzők sokasága.

13 A névjegy Mikor megbetegedtem, egy ismeretlen orgonát küldött nekem. Orgonát és rózsát. Estefelé hozták a virágokat, névjegy és címzés nélkül. Ma sem tudom, ki küldte. Csodálatos orgonák voltak ezek. (...) S mintha mondtak volna valamit, nem sokat, csak egy szót. (Márai Sándor)

14 A személyiség egyik, a magán-, az üzleti- és közéletben egyaránt elfogadott, nagy múltra visszatekintő megnyilvánulási formája a névjegykártya. Szigorúan az írásjelek által hordozott információkon kívül számos más jegyet is hordoz, kommunikál, - sokszor tulajdonosát megelőzve. A névjegykártya eredetileg látogatójegy volt. A telefon elterjedése előtt az emberek nem tudták mindig látogatásukat előre jelezni egymásnak, pedig ez a társasági élet elengedhetetlen része volt.

15 Kínai kezdetek Történészek egyetértenek abban, hogy a névjegykártya eredete a 15. századi Kínába vezethető vissza. Az akkoriban még látogatókártyának hívott apró papírdarabok küldésével fejezték ki előkelő emberek egymásnak azon szándékukat, hogy találkozni szeretnének. Ajtónállóknak is gyakran a kezébe adták ezeket a Meishiket, akik a kártyát megnézve tudták eldönteni, hogy az adott intézménybe beengedjék-e a látogatót, ellenőrizve a kártya alapján, kit, milyen tekintélyt tisztelhetnek személyében. Ezek a kártyák már akkoriban az önérvényesítés eszközeivé nőtték ki magukat a felsőbb osztályokban. Már akkor fel volt tüntetve ezeken a lapokon a név, a pozíció és a cím, ezen kívül a névjegy méretével is igazodott tulajdonosa tekintélyéhez. Nagyon fontos volt, hogyan adják át, és természetesen az is, hogy ne legyen gyűrött.

16 Francia idők A 17. századi Európában, a Napkirály idejétől az előkelőségek egy városba vagy saját otthonukba utazásuk előtt szolgájukat küldték el egy kártyával, hogy bejelentsék érkezésüket. Ekkor elég volt, ha valaki egy kártyára ráírta a nevét, de címerekkel és más jelzésekkel ellátott lapocskák is léteztek. Ekkor már gazdagon díszített vizitkártyák is készültek: szegélydísz és metszett figurák is helyet kaptak, és a rajzok mellett helyet hagytak az illető saját kezű aláírásának is.

17

18 Nagykövetek, földesurak, bankárok, orvosok és más magas rangú urak készítettek olyan vizitkártyát is, amelyre a nevüket felfestették. A névjegyet, mint etikett-kártyát felhasználták gratuláció, értesítés, meghívás, részvétnyilvánítás közlésére is. Később különböző eseményekről eljegyzésről, esküvőről, születésről, halálesetről stb. többnyire külön kártyákon adtak hírt. A mai formájában 1796-ban jelent meg az első névjegykártya.

19

20 Gr. Andrássy Gyula vizitkártyája

21 Ma Ez a kis papírcetli sokkal több annál, mint amit első látszatra hinnénk, hiszen az emberek közötti hivatalos érintkezés legegyszerűbb gyakorlati, tájékoztató jellegű segédeszköze lett. Segítségével könnyebbé válik a tájékozódás két fél között, legyen az hivatalos vagy félhivatalos személyes kapcsolat. Bizonyos, egészen kivételes esetekben még a személyes találkozást is helyettesítheti, viszont azzal sohasem egyenlő! Postán küldeni névjegyet udvariatlanság!!!

22

23 Ma már nemcsak a kimondottan protokolláris, hanem a hétköznapi vagy baráti, ismerősök közötti kapcsolatokban is elterjedt a használata. Nemcsak esztétikus megjelenése fontos, hanem a személyes átadás eseménye is a kommunikáció egyik fontos eleme. Általában találkozások, ismerkedések, bemutatások és különféle egyeztetések alkalmával cserélnek névjegyet, mintegy a bemutatkozás kiegészítéseként. Ahogy a bemutatkozás szabályainál megtaláljuk, először az alárendelt mutatkozik be, a fölérendelt nyújtja a kezét és mondja a nevét. Az aktus következő mozzanata, hogy ha hosszabban elbeszélgetnek, az alárendelt átadja a névjegyét. A fölérendeltnek nem kell viszonoznia ezt, de jó, ha megteszi.

24 Hivatalos jellegű találkozások alkalmával illendő a kártyát elolvasni, picit tanulmányozni, hiszen ezzel megtiszteljük a másik felet, és lehetőségünk van a helyes megszólításra, illetve nevének pontos használatára, ami különösen fontos az illem szempontjából. A bemutatkozás alkalmával kapott névjegyet illik azonnal sajátunk átadásával viszonozni. Tárgyalásnál a névjegy segít abban, hogy partnerünk nevét el ne tévesszük megszólításkor. Több fél esetén kiteszik az asztalra egymás kártyáit annak érdekében, hogy partnereik nevét ne keverjék össze. Amikor a felek leülnek, a kapott névjegykártyákat maguk elé teszik abban a sorrendben, ahogy szemben a vendégek is ülnek. Második találkozáskor ezt már nem lehet megtenni.

25 A névjegyet nem célszerű a zsebből előhúzni, sokféle névjegytartó kapható, így elkerülhető az, hogy gyűrötten vegyük elő. További elvárás, hogy ne legyen rajta áthúzás, javítás, ne legyen foltos. Az egyetlen kivétel, ha hosszabb beszélgetés után úgy döntünk, hogy valamely magán adattal kiegészítjük a kártyát és a beszélgető partner jelenlétében ezt megtesszük. A partnertől kapott névjegyet nem ajánlatos a sajátunk mellé tenni, mert sajnálatos esetben előfordulhat, hogy másét adjuk át. Ugyancsak visszatetsző, ha valaki egy köteg névjegyet vesz elő azzal a kísérő szöveggel, hogy kell, hogy legyen valahol egy saját is.

26 A névjegykártya hátrahagyása A névjegy leadásának két fontosabb esetben lehet különleges jelentősége. Előfordulhat, hogy egy társasági összejövetel alkalmával a vendéglátó vagy a házigazda igényt tart arra, hogy utólag áttekinthesse, számba vehesse, hogy kik jelentek meg nála, kik tisztelték meg látogatásukkal, részvételükkel. Ilyen esetben egy előre - erre a célra - elhelyezett tálcán illendő a vendégeknek távozáskor leadni a névjegyüket.

27 Abban az esetben pedig, ha előre be nem jelentett látogatás alkalmával nem jöhet létre a személyes találkozás azzal, akivel szeretnénk, távozáskor célszerű magunk után névjegyet hagyni, esetleg a hivatalban, titkárnőnél, munkatársaknál ezen felül még szóbeli üzenetet is, amely az utólagos kapcsolatfelvétel lehetősége, illetve az udvariasság megnyilvánulása. Ha a leadott névjegyre valamit írunk, azt a bal alsó sarokba ceruzával írjuk, mert ez jelzi a személyes leadás tényét. A tinta használata a névjegykártya elküldésére utal.

28 A névjegykártya küldése Bizonyos esetekben névjegyünk elküldése pótolhatja, valamiképpen helyettesítheti (általában ideiglenes jelleggel) a személyes találkozást. A névjegykártya küldés csak protokolláris szempontból felel meg a látogatásnak, a személyes találkozással nem egyenlő. Postán küldeni névjegyet udvariatlanság. Az alkalmi és megválaszolandó névjegyeket egy napon belül viszonozni kell, a bemutatkozó, bemutatkozást kezdeményező névjegyek esetén ez néhány napon belül teendő meg. Ha több személynek ugyanabban a borítékban küldünk névjegyet, akkor minden névjegyre rá kell írni a címzettet. Küldhet ugyanannak a személynek ugyanabban a borítékban több személy is névjegyet.

29 A névjegy tartalma szempontjából megkülönböztetünk hivatalos és magánnévjegyet. A hivatalos névjegyen az emblémát, a cég logót általában a bal felső sarokba, de mindenképpen a felső egyharmad tartományba helyezzük..középen, de legalábbis erősen elkülönített helyen feltüntetjük a nevet, a rangot, tudományos fokozatot, beosztást, amely az adott cégnél az adott munkakör ellátásához szükséges. Ez alá kerül a cég neve, majd a kártya jobb és bal alsó sarkaiba a postai cím, másik oldalon a telefonszám, fax, cím.

30 Egy kis érdekesség: Országosan ismert, vagy éppen európai hírű embernek elég, ha egyszerűen nevét íratja a látogatójegyre akik sok címet és tisztséget halmoznak rá, azoknak nagy szükségük lehet arra, hogy nevük nyomatékot nyerjen (Szabó István Andor (1923))

31 Hivatalos névjegy esetén kötelező követni az intézmény saját arculata szerint megadott névjegykártyaformát. Hivatalos névjegykártyára magán adat nem kerülhet. Erős kivétel ez alól, akinek munkaköre megkívánja az állandó elérhetőséget, például egy orvos esetén. A magán névjegyen csak személyes információk szerepelnek, mint a név és a telefonszám, magán e- mail cím, stb

32 Akik szabadon beszélnek egy idegen nyelvet, azok készíttethetnek azon a nyelven is névjegykártyát. A gyakorlatban legcélszerűbb, ha az idegen nyelvű változat a magyar hátoldalára kerül. Idegen nyelvű kártya esetén a cég logója természetesen eredeti formájában marad, középen a név pedig sorrendjében változik, előre kerül a keresztnév és utána a családnév. A nevet nem szabad lefordítani. (Kivétel, hogy míg a magyar oldalon a nő férjezett neve található, pl. Nagy Sándorné, addig az idegen nyelvű oldalon a keresztneves változat: Katalin Nagy.) A nevek elé nem teszünk Mr., Mrs., Ms., Frau, Herr stb szócskát. Minimális elvárás, hogy emlékezzenek ránk. Ugyanezen okból az európai protokoll szerint nem fogadják el a fényképes névjegykártyát sem. Az idegen nyelvű névjegykártyán a beosztást, a tudományos fokozatot lefordítjuk és a cég nevét is. Viszont eredeti marad a címzés.

33 A névjegyek általános mérete 9 5 cm, (ekkor fér bele a szabvány tokba). Az EU névjegykártya mérete kisseb, 8,5x5,5 cm, ez egy átlagos pénztárcába is belefér. A szín tekintetében általában az a jó, ha maximum 2-3 színt használunk, akkor is, ha a céglogó színes. Gondoljunk a tervezéskor a színek erős hatására. Tudnunk kell, hogy a névjegy nem reklámhordozó.

34 Jelentőségét tekintve a névjegy legfőbb funkciója a kapcsolattartás kezdeményezése, ismerkedés. Vannak bizonyos helyzetek, amikor nem is számítunk rá, hogy szükség lesz a névjegyre, de ha kell és nincs éppen a közelben, az nagy hiba is lehet. Elveszíthetünk egy új érdeklődőt. Megfontolandó még, hogy ne szórjuk, mint a kártyalapokat, boldogboldogtalannak, mert ekkor a szakmai hitelesség forog kockán, és egy ilyen gesztus azt sugallhatja, hogy a névjegy tulajdonosa kissé felszínes, vagy ügynök.

35 Jelzések arra az esetre, he nem vagyunk személyesen jelen névjegykártyánk érkezésekor: a.c. (avec compliment), jelentése üdvözlettel. Ezt írjuk a kártyára, ha ajándékot, virágot küldünk. p.r. (pour remercier) jelentése köszönettel. például ha egy segítséget utólag megköszönünk egy titkárságon. p.f. (pour féliciter) jelentése szerencsekívánat. Például születésnapra, névnapra ajándék, virág mellé. p.f.n.a. (pour féliciter la nouvelle année) jelentése BUÉK p.c. (pour condoléances) jelentése részvétnyilvánítás Ritkábban: p.f.c. (pour faire connaissance) jelentése megismerkedés céljából. p.p. (pour présenter) jelentése bemutatás. A bemutató írja saját névjegyére, csatolva mellé a bemutatandó személy névjegyét, amire semmit sem kell írni.

36 Aláírás Amióta a gépírás általánossá vált, üzleti leveleket nem szokás kézzel írni, ám azoknak elvárt kelléke a kézzel (is) írott aláírás hiszen a papír alapú dokumentumok hitelességét mindenekelőtt ez biztosítja. A saját készítésű dokumentum aláírásával igazoljuk, hogy az tőlünk származik, hogy annak tartalmát önmagunkra nézve felelősséggel vállaljuk. Mások dokumentumára vonatkozó aláírásunkkal azt igazoljuk, hogy azt elolvastuk, megértettük, elfogadjuk annak tartalmát, egyetértünk a benne foglaltakkal, esetleg igazoljuk, hogy átvettük az adott dokumentumot, vagy más dolgot

37 Aláírásunk tehát minden esetben bizonyíték a fenti állításokra vonatkozóan, ami nélkül az üzleti életben kölcsönös bizalom nem igen létezik. A név jóval több, mint megkülönböztető formula, mint az adott személy puszta azonosítására szolgáló néha a külön értelemmel bíró, egy vagy több szó: a név egész életünket végigkíséri születésünktől halálunkig (sőt azon túl is), szorosan egybefonódva mindennapjainkkal, életünkkel, sorsunkkal. Nevünk, személyiségünk és sorsunk soha el nem választható, s mindez az aláírásunkban is jelen van. Az aláírás tehát az (alá)író személy legtömörebb írásos önmegjelenítése.

38 Aláírásával az aláíró személy nem pusztán a nevét közli, hanem nevében jeleníti meg teljes önmagát a külvilág felé. Személyiségünk logója: az aláírás. Egyedi alkotás, különleges grafikum, amely grafológiai vizsgálata az íráselemzés általános eszközeivel és módszertanával nem végezhető el: az aláírás grafológiai értelmezésének egyedi sajátosságai vannak, ezért ez a grafológia önálló fejezetét képezi. Csupán az aláírásból teljes személyiségkép nem alkotható, ám aláírás hiányában nem lehet igazán teljes a kézírás alapján készített (még oly alapos) elemzés sem.

39

40 Közösségi oldalak Az alcím ebben a témakörben talán meglepő. Mégis a mai kor embere és különösen diákjai esetén, a személyiség társadalmi-szociális megjelenése kapcsán a közösségi portálok kapcsán is érdemes kicsit együtt vizsgálódnunk. A Facebookon és egyéb közösségi portálokon való jelenléttel kapcsolatosan számos jó tanács olvasható az interneten, amelyeknek valós köze van témánkhoz. Aki él a szociális háló ezen formájával, és hivatása, munkaköre engedi, annak alaposan át kell gondolnia, milyen széles körben és milyen tartalommal kíván elérhető, megismerhető lenni, illetve milyen személyiségjegyeket kíván magáról megjeleníteni.

41

42 Ahogy a fentiekből kitűnik, a személyiséget nem elég fejleszteni, tudatosan kell készülni arra is, hogy a személyes értékek mások, a társadalom, vagy egy közösség felé megfelelő formában nyilvánuljon meg. A személyiség erősségeinek felfedezésén, fejlesztésén és azok kamatoztatásán munkálkodni tehát érdekes és hasznos feladat, a talentumok kamatoztatása pedig kötelezettség

Üzleti etikett és protokoll

Üzleti etikett és protokoll Tokodi Anikó Üzleti etikett és protokoll ELŐSZÓ Magyarországon a rendszerváltozás, majd az Európai Unióhoz való csatlakozás új fejezetet nyitott a hivatali, üzleti életben, és a magánkapcsolatokban is.

Részletesebben

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái 1/A Önnek egy Rt. kereskedelmi üzletkötőjével kell találkoznia, előzetesen egyeztetnie kell vele a szerződéskötés feltételeit, és a megállapodás, egyeztetés után elő kell készítenie a szerződést. Ismertesse

Részletesebben

BRAND BOOK 2017 Rólunk A Sham Lee bútor outlet 1995-ben nyitotta meg első üzletét Sopronban és azóta Magyarországon már 10 városban van jelen bútoráruházaival. 2017-ben első alkalommal nyílt bútorház

Részletesebben

. AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE

. AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE . AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE 1. A belső kommunikációs rendszer 1.1. Az intézményen belüli információáramlás szóbeli formái: MÓDSZER TARTALOM FELELŐS ÉRINTETTEK IDŐPONT / HATÁRIDŐ DOKUMENTUM 1.

Részletesebben

. AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE. MÓDSZER TARTALOM FELELŐS ÉRINTETTEK IDŐPONT / HATÁRIDŐ DOKUMENTUM Utolsó hétfő 11 00 / hónap

. AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE. MÓDSZER TARTALOM FELELŐS ÉRINTETTEK IDŐPONT / HATÁRIDŐ DOKUMENTUM Utolsó hétfő 11 00 / hónap 4..sz. MELLÉKLET. AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE 1. A belső kommunikációs rendszer 1.1. Az intézményen belüli információáramlás szóbeli formái: MÓDSZER TARTALOM FELELŐS ÉRINTETTEK IDŐPONT / HATÁRIDŐ

Részletesebben

Görög Ibolya www.gprotokoll.hu

Görög Ibolya www.gprotokoll.hu Görög Ibolya www.gprotokoll.hu Milyen normák szerint élünk? Törvény Erkölcs Konvenció A vallások a konvenciókat erkölcsi elvárásokká alakították. Az ortodox (fundamentalista) vallások törvényeket hoztak

Részletesebben

Dombóvár Város Arculati Kézikönyve

Dombóvár Város Arculati Kézikönyve Dombóvár Város Arculati Kézikönyve tartalomjegyzék 1. Általános koncepció 4. Elektronikus eszközök 4.1 Honlap 2. Alapvető arculati elemek 4.2 Hírlevél 2.1 Logó kinézet 2.2 Logó szerkezet 2.3 Logó színek

Részletesebben

ÜZLETI PROTOKOLL ÉS MARKETING ISMERETEK SÚLYA, SZEREPE A KISVÁLLALKOZÁSOK PIACI EREDMÉNYESSÉGÉBEN. Dr. Erdős Zsuzsanna www.erdosetikett.

ÜZLETI PROTOKOLL ÉS MARKETING ISMERETEK SÚLYA, SZEREPE A KISVÁLLALKOZÁSOK PIACI EREDMÉNYESSÉGÉBEN. Dr. Erdős Zsuzsanna www.erdosetikett. ÜZLETI PROTOKOLL ÉS MARKETING ISMERETEK SÚLYA, SZEREPE A KISVÁLLALKOZÁSOK PIACI EREDMÉNYESSÉGÉBEN Dr. Erdős Zsuzsanna www.erdosetikett.hu EGY KIS ŐSZINTESÉG A CÉL: A vevőt megszerezni A vevőt megtartani

Részletesebben

Mi illik, mi nem illik?

Mi illik, mi nem illik? Mi illik, mi nem illik? Az illemszabályok minden emberre egyformán vonatkoznak. Nincsenek külön illemszabályok a felnőtteknek és külön gyerekeknek. Az illemszabályok szinte minden helyzetben meghatározzák

Részletesebben

AZ ÜZLETI PROTOKOLL ÚTVESZTŐIBEN FELKÉSZÜLTEN ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN DR. ERDŐS ZSUZSANNA

AZ ÜZLETI PROTOKOLL ÚTVESZTŐIBEN FELKÉSZÜLTEN ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN DR. ERDŐS ZSUZSANNA AZ ÜZLETI PROTOKOLL ÚTVESZTŐIBEN FELKÉSZÜLTEN ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN DR. ERDŐS ZSUZSANNA ÖLTÖZZÜNK A SIKERHEZ! KÉT KÍSÉRLET ÖLTÖZZÜNK A SIKERHEZ! Nem a ruha teszi az embert, de elárulja! Női üzleti öltözék

Részletesebben

Médiaajánlat. KIDSOASIS KFT. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 26. T: +36 27 200 873 Fax: +36 27 200 872 info@kidsoasis.hu. www.kidsoasis.

Médiaajánlat. KIDSOASIS KFT. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 26. T: +36 27 200 873 Fax: +36 27 200 872 info@kidsoasis.hu. www.kidsoasis. Médiaajánlat 1. Bemutatkozás A KidsOasis egy családbarát minősítési rendszer, egy bejegyzett tanúsító védjegy, és az ahhoz kapcsolódó szállásfoglalási portál. A szálláshelyeket egy több mint 50 feltételből

Részletesebben

Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok.

Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok. Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok. Cikkek, könyvek, előadások mellett egyéb kommunikációs feladatok is fontosak. Üzleti/hivatalos

Részletesebben

RÉV Alapítvány. Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme

RÉV Alapítvány. Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme RÉV Alapítvány Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme Készítette: Kabainé Ujj Gyöngyi andragógus Interjú típusai Strukturált interjú az előre megfogalmazott, célzott kérdések minimális

Részletesebben

TÁMOP / Készítette: Nagyné Réti Ildikó Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó gyakorlat átadására.

TÁMOP / Készítette: Nagyné Réti Ildikó Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó gyakorlat átadására. Készítette: Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó átadására. Intézmény neve: Marcali Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási

Részletesebben

Szobafestő Attila. Készítette: KRQ,

Szobafestő Attila. Készítette: KRQ, Szobafestő Attila Készítette: KRQ, 2014.06.02. A Poli-Farbe piaci helyzete Az utolsó nagy hazai festék- és vakolatgyár (100% magyar tulajdon) Dávidként küzd a festékipar Góliátjai ellen Családi vállalkozásból

Részletesebben

A VISELKEDÉSKULTÚRA SZEREPE A VÁLLALKOZÁS SIKERÉBEN. Dr. Erdős Zsuzsanna www.erdosetikett.hu

A VISELKEDÉSKULTÚRA SZEREPE A VÁLLALKOZÁS SIKERÉBEN. Dr. Erdős Zsuzsanna www.erdosetikett.hu A VISELKEDÉSKULTÚRA SZEREPE A VÁLLALKOZÁS SIKERÉBEN Dr. Erdős Zsuzsanna www.erdosetikett.hu BUSINESS ETIQUETTE Külföldön a kérdés: MIT? HOGYAN? Magyarországon a kérdés a kérdés: MIÉRT? 4,891 results for

Részletesebben

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve A Maxinery Kft. arculati kézikönyve Készült: 2016. A Maxinery Kft. arculati kézikönyve tartalmazza a Maxinery Kft.-nek készült logót, a logónak a helyes használatát és egyéb reklámeszközökön való megjelenítését.

Részletesebben

Remek szemléltetőeszköz a turisztikai szolgáltatások bemutatására: elsődleges információforrásként szolgál a turisták számára a helyi kínálatról

Remek szemléltetőeszköz a turisztikai szolgáltatások bemutatására: elsődleges információforrásként szolgál a turisták számára a helyi kínálatról térképek BUSINESSMAPS by a TURIZMUSBAN A látványos és pontos térképek alapvető kellékei a turisztikai szolgáltatásoknak. Tartalmazzák a látogatók számára elengedhetetlen információkat: látnivalókat, fontos

Részletesebben

Kis-és középvállalkozások üzleti kultúrája a magyar-osztrák határmenti régióban. Az Opticom (L00075) projektben végzett kérdőíves felmérés eredményei

Kis-és középvállalkozások üzleti kultúrája a magyar-osztrák határmenti régióban. Az Opticom (L00075) projektben végzett kérdőíves felmérés eredményei OPTICOM Tisztán, érthetően Kis-és középvállalkozások üzleti kultúrája a magyar-osztrák határmenti régióban Az Opticom (L00075) projektben végzett kérdőíves felmérés eredményei Á l t a l á n o s >10 fő

Részletesebben

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program Tantárgy megnevezése: Tantárgy kódja: Képzés: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Vizsgajelleg: Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Részletesebben

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Virághinta + 75 virághagyma + 1 csekk 1. RÉSZ: A KAMPÁNY SZERVEZŐI ÉS A HIVATALOS AKCIÓS SZABÁLYZAT

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Virághinta + 75 virághagyma + 1 csekk 1. RÉSZ: A KAMPÁNY SZERVEZŐI ÉS A HIVATALOS AKCIÓS SZABÁLYZAT BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Virághinta + 75 virághagyma + 1 csekk 1. RÉSZ: A KAMPÁNY SZERVEZŐI ÉS A HIVATALOS AKCIÓS SZABÁLYZAT 1.1 A kampány szervezője a Bakker Hillegom BV és a Bakker Holland Kft. 1.2 A

Részletesebben

Facebook karácsony a magyar kkv-knál

Facebook karácsony a magyar kkv-knál Facebook karácsony a magyar kkv-knál Kutatás összefoglaló 2017.12.06. RG Stúdió Kft. Sűrű éve volt a Facebooknak 2017-ben. Megújult a küldetése, közel 150 millió új emberrel bővült a felhasználói kör,

Részletesebben

Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok.

Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok. HIVATALOS/ÜZLETI LEVÉL Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok. Öt alapvetõ cél: 1. Informálni akarunk. 2. Megmagyarázni valamit (magyarázkodni).

Részletesebben

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT 1. tavaszi nagykatalógus (LED értékcsomag) 1. RÉSZ: A KAMPÁNY SZERVEZŐI ÉS A HIVATALOS AKCIÓS SZABÁLYZAT 1.1 A nyereményjáték a hollandiai Bakker Hillegom B.V. szervezésében, illetve

Részletesebben

A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM

A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM Választható tanulmányi területek, ágazatok: 001 gimnázium emelt óraszámú angollal (1 osztály 28 fő) 006 dekoratőr (0,5 osztály 14 fő) 007 divat-

Részletesebben

Embléma ARCULATI KÉZIKÖNYV

Embléma ARCULATI KÉZIKÖNYV Embléma 1 ARCULATI 2 Embléma 3 Az airled emblémával együtt kell használni az ERDF finanszírozásra vonatkozó mondatot*. Amennyiben CE+EU logóval használatos, akkor a szöveget a 3 logó teljes hosszában fel

Részletesebben

Koncepció. vezető tréning cégeinek

Koncepció. vezető tréning cégeinek 10 10.. Personal Hungary Szakkiállítás 2013. október 9-10 10.. Koncepció Magyarország vezető tréning cégeinek 10. Personal Hungary Magyarország elsőszámú HR Szakkiállítása 78kiállító és 2.105szaklátogató

Részletesebben

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Bakker Comfort januári katalógus (lezárt fadoboz audió/lcd ajándékkal)

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Bakker Comfort januári katalógus (lezárt fadoboz audió/lcd ajándékkal) BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Bakker Comfort januári katalógus (lezárt fadoboz audió/lcd ajándékkal) 1. RÉSZ: A KAMPÁNY SZERVEZŐI ÉS A HIVATALOS AKCIÓS SZABÁLYZAT 1.1 A nyereményjáték a hollandiai Bakker Hillegom

Részletesebben

A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya

A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya A Magyar Corvin-láncról és a Magyar Corvin-lánc Testületről szóló 86/2012. (IV. 26.) Korm. rendelet 10. (6) bekezdésébe alapján a Magyar Corvin-lánc Testület

Részletesebben

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom Kezdő lépések Céges email Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és alapbeállításai...3 3. Ismerkedés a levelezővel...6 4. A levelező beállításai...8 5. Naptár... 10 6. Névjegyek... 11 7.

Részletesebben

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék A hatékony szórólap Sokan úgy vélik, hogy szórólapozás idejét múlt hirdetési forma. Azonban ne hagyja megtéveszteni magát. Miért használják még ma is ennek ellenére a szórólapozást? Mert működik! Ha hatékonyan

Részletesebben

Üdvözöljük a Mellow-n! Az oldal használatához bemutatjuk a különböző funkciókat: Regisztráció. Profil kitöltés. Hirdetés feladás.

Üdvözöljük a Mellow-n! Az oldal használatához bemutatjuk a különböző funkciókat: Regisztráció. Profil kitöltés. Hirdetés feladás. business.mellow.hu Előfizetés Mellow hirdetőknek Üdvözöljük a Mellow-n! A hirdetői oldal eléréséhez látogasson el a business.mellow.hu-ra! Az oldal használatához bemutatjuk a különböző funkciókat: Előfizetés

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

AZ INTERNET SZEREPE A FELSŐOKTATÁSI BEISKOLÁZÁSI MARKETINGBEN, ILLETVE AZ INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI FOLYAMATBAN

AZ INTERNET SZEREPE A FELSŐOKTATÁSI BEISKOLÁZÁSI MARKETINGBEN, ILLETVE AZ INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI FOLYAMATBAN AZ INTERNET SZEREPE A FELSŐOKTATÁSI BEISKOLÁZÁSI MARKETINGBEN, ILLETVE AZ INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI FOLYAMATBAN Bányai Edit, PhD Dudás Katalin, PhD III. Felsőoktatási Marketing Konferencia, Pécs, 2010. október

Részletesebben

A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE

A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE Iskolánk a hozzánk jelentkező nyolcadikosok számára a rendes felvételi eljárás keretében felvételi vizsgát tart. A felvételi vizsga részei: - központi írásbeli felvételi

Részletesebben

MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda. Kedves Ügyfelek és Barátok!

MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda. Kedves Ügyfelek és Barátok! MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Kedves Ügyfelek és Barátok! Szeretettel meghívunk minden érdeklödöt a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Summer Opening összejövetelére. Idöpont: 2015 június

Részletesebben

A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható

A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható Politikusi imázs 8 a politikai kommunikáció világában. A társadalmasítás, azaz a fogyasztói oldal véleményének

Részletesebben

1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK

1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK 1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK 1 1.1. A kommunikációs folyamat 2 A kommunikáció a legáltalánosabb megfogalmazás szerint az információk áramlását jelenti. Elsődleges célja, hogy a kommunikációs folyamat

Részletesebben

Teddy Maci Fényképes pólóval Mágikus Párna a TE Fényképeddel 2 Ez egy igazán különleges ajándék! 25 centiméter Magas Teddy Mackó, fényképes pólóval! Bármilyen fényképet, vagy szöveget rátudunk helyezni!

Részletesebben

KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLET Kitöltési segédlet. Budapest, V1.1

KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLET Kitöltési segédlet. Budapest, V1.1 KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLET Kitöltési segédlet Budapest, 2015.11.19 V1.1 1 A bejelentés módja HÁTTÉRINFORMÁCIÓK Azon bejelentések esetén, melyek a 72+72 órás jelentési kategóriába tartoznak. E-mail (ÚJ BEJELENTŐ

Részletesebben

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT 3. tavaszi nagykatalógus (kiegyenlítő csomag LCD ajándékkal) 1. RÉSZ: A KAMPÁNY SZERVEZŐI ÉS A HIVATALOS AKCIÓS SZABÁLYZAT 1.1 A nyereményjáték a hollandiai Bakker Hillegom B.V.

Részletesebben

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakértői jelentkezés

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakértői jelentkezés Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakértői jelentkezés Aktuális fénykép helye FONTOS Kérjük, válaszoljon meg minden kérdést. Lehetőleg minden lényeges információ legyen rajta az űrlapon, de

Részletesebben

A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata

A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata I. Bevezetés DIAMOND PROPERTY CARE KFT. Székhely: 1118 Budapest, Muskotály utca 5. fszt. 1-2. A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata A szolgáltató (üzemeltető), mint adatkezelő adatai Diamond

Részletesebben

10 LÉPÉS, AMIT EGY ÁLLÁSBÖRZE UTÁN FELTÉTLENÜL MEG KELL TENNED! HOGY A BÖRZE UTÁN IS EMLÉKEZZENEK RÁD ÉS A PÁLYÁZATODRA.

10 LÉPÉS, AMIT EGY ÁLLÁSBÖRZE UTÁN FELTÉTLENÜL MEG KELL TENNED! HOGY A BÖRZE UTÁN IS EMLÉKEZZENEK RÁD ÉS A PÁLYÁZATODRA. 10 LÉPÉS, AMIT EGY ÁLLÁSBÖRZE UTÁN FELTÉTLENÜL MEG KELL TENNED! HOGY A BÖRZE UTÁN IS EMLÉKEZZENEK RÁD ÉS A PÁLYÁZATODRA. TIMÁR KRISZTINA Bevezető Az állásbörzének vége, de a teendőid ezzel még nem fogytak

Részletesebben

Miért ne lehetne Önnek is egy olyan weboldala, mely naponta tereli Önhöz a potenciális ügyfeleket?

Miért ne lehetne Önnek is egy olyan weboldala, mely naponta tereli Önhöz a potenciális ügyfeleket? Gergely Gábor online marketing tréner Simon László részére Miért ne lehetne Önnek is egy olyan weboldala, mely naponta tereli Önhöz a potenciális ügyfeleket? Itt a megoldás ami... egyszerűen használható,

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály: cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: cím:

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály:  cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár:  cím: JELENTKEZÉSI LAP Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: E-mail cím: Második fordulóba jutás esetén Windows 7 operációs rendszert, és Office 007 programcsomagot

Részletesebben

A SZPONZORKERESÉS PROTOKOLLJA ÜZLETI ETIKETT

A SZPONZORKERESÉS PROTOKOLLJA ÜZLETI ETIKETT A SZPONZORKERESÉS PROTOKOLLJA ÜZLETI ETIKETT A SZPONZORKERESÉS A legszemélyesebb szigorúan üzlet. Mindennapi viselkedéskultúra = Üzleti viselkedéskultúra JÓ HÍRNÉV PÉNZ BIZALOM Együttműködés! 2 A SZPONZORKERESÉS

Részletesebben

Az Online Comparison Shopping Kft.-ről

Az Online Comparison Shopping Kft.-ről Arculati kézikönyv Tartalomjegyzék 2 Tartalomjegyzék... 2 Az Online Comparison Shopping Kft.-ről... 3 Alap logó...4 Szürkeárnyalatos logó... 5 Teli fehér logó...6 Teli fekete logó... 7 Speciális logók...

Részletesebben

MUNKAANYAG. Simonné Czibolya Erzsébet. Megjelenéskultúra. A követelménymodul megnevezése: Kommunikációs tevékenység gyakorlása

MUNKAANYAG. Simonné Czibolya Erzsébet. Megjelenéskultúra. A követelménymodul megnevezése: Kommunikációs tevékenység gyakorlása Simonné Czibolya Erzsébet Megjelenéskultúra A követelménymodul megnevezése: Kommunikációs tevékenység gyakorlása A követelménymodul száma: 1448-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-005-50

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

ÜZLETI PROTOKOLL ÉS MARKETING ISMERETEK SÚLYA, SZEREPE A KISVÁLLALKOZÁSOK PIACI EREDMÉNYESSÉGÉBEN. Görög Ibolya c.főiskolai docens www.gprotokoll.

ÜZLETI PROTOKOLL ÉS MARKETING ISMERETEK SÚLYA, SZEREPE A KISVÁLLALKOZÁSOK PIACI EREDMÉNYESSÉGÉBEN. Görög Ibolya c.főiskolai docens www.gprotokoll. ÜZLETI PROTOKOLL ÉS MARKETING ISMERETEK SÚLYA, SZEREPE A KISVÁLLALKOZÁSOK PIACI EREDMÉNYESSÉGÉBEN. Görög Ibolya c.főiskolai docens www.gprotokoll.hu MIÉRT KELL A PROTOKOLL?? A hitelesség feltétele: európaiság

Részletesebben

Külső partneri elégedettség felmérés 2013.

Külső partneri elégedettség felmérés 2013. Munkaügyi Központja Iktatószám: VAM/01/473-16/2013. Külső partneri elégedettség felmérés 2013. 2010-ben az MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer bevezetése kapcsán kidolgozásra került egy új

Részletesebben

Hogyan adjuk, és hogyan fogadjuk az önkéntes tevékenységet? Önkéntes motivációk és önkéntes menedzsment elemek. Groska Éva mentor

Hogyan adjuk, és hogyan fogadjuk az önkéntes tevékenységet? Önkéntes motivációk és önkéntes menedzsment elemek. Groska Éva mentor Hogyan adjuk, és hogyan fogadjuk az önkéntes tevékenységet? Önkéntes motivációk és önkéntes menedzsment elemek Groska Éva mentor Az önkéntes szemszögéből felmerülő szempontok 1. Milyen tevékenységeket

Részletesebben

Kisarculati kézikönyv

Kisarculati kézikönyv Petőfi Sándor Művelődési Ház Csömör Kisarculati kézikönyv Készítette: Hermányos Mária tervezőgrafikus Készítés ideje: 2013. január - április A-MariArt Grafikai Stúdió Kft. H 2141 Csömör, Rákóczi utca 18.

Részletesebben

Étlapunk egy része naponta változik, vannak azonban fix ételajánlatok,

Étlapunk egy része naponta változik, vannak azonban fix ételajánlatok, 1 Az étteremről A Baromi gyorsétterem 2017-ben nyitotta meg kapuit, Csíkszereda központjában. Barátságos árakkal, hihetetlen gyorsasággal elkészülő házias ételekkel, kellemes hangulatban várja vendégeit.

Részletesebben

"You and Me in Beijing" Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos "You

You and Me in Beijing Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos You "You and Me in Beijing" Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor 2017 Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos "You and Me in Beijing" nyári tábor, amely során 3 kontinens diákjai gyűlnek

Részletesebben

ARCULATI KÉZIKÖNYV 2019

ARCULATI KÉZIKÖNYV 2019 ARCULATI KÉZIKÖNYV 2019 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 Az Online Comparison Shopping Kft.-ről... 3 Alap logó... 4 Szürkeárnyalatos logó... 5 1 szín - fehér logó... 6 1 szín - fekete logó... 7 Speciális

Részletesebben

MIKÉNT TEREMTSÜK MEG A STRATÉGIAALKOTÁS, AZ ÜZLETI TERV ÉS AZ ÜZLETI KOMMUNIKÁCIÓ ÖSSZHANGJÁT?

MIKÉNT TEREMTSÜK MEG A STRATÉGIAALKOTÁS, AZ ÜZLETI TERV ÉS AZ ÜZLETI KOMMUNIKÁCIÓ ÖSSZHANGJÁT? MIKÉNT TEREMTSÜK MEG A STRATÉGIAALKOTÁS, AZ ÜZLETI TERV ÉS AZ ÜZLETI KOMMUNIKÁCIÓ ÖSSZHANGJÁT? Hódmezővásárhely Egy város, amely már a nevében is hordozza a kereskedelemhez, a gazdálkodáshoz, a vállalkozáshoz

Részletesebben

III. Az állati kommunikáció

III. Az állati kommunikáció III. Az állati kommunikáció I. Kommunikáció a fajtestvérekkel I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés beszélgető állatok? I. Kommunikáció a fajtestvérekkel

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház logó és arculat terv pályázat

Magyarországi Evangélikus Egyház logó és arculat terv pályázat logó és arculat terv pályázat Budapest 2009 1064 Budapest, Izabella u. 69. fsz. 2. Telefon: 06 1 332 3261 e-mail: civertan@civertan.hu www.civertan.hu A pályázati anyagban szereplô információk, tervek

Részletesebben

Milyen dokumentumokat, mikor kell küldeni? Mikor utalhat a munkáltató? Mikor veheti a juttatásokat igénybe a munkavállaló?

Milyen dokumentumokat, mikor kell küldeni? Mikor utalhat a munkáltató? Mikor veheti a juttatásokat igénybe a munkavállaló? ...hiszen néha a legegyszerűbb cafeteria bevezetés az, ha nem is építünk fel teljes a dolgozói választásra épülő rendszert, hanem pár kiválasztott, rögzített elemeket adunk a munkatársainknak. A dolgozói

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

A tér, ami megtérül...

A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... 1149 Budapest Egressy út 17-21. A tér, ami megtérül... Kedves Partnerünk! Köszönjük megtisztelő figyelmét. Engedje meg, hogy bemutatkozzunk és részletesen ismertessük Önnel ajánlatunkat.

Részletesebben

TÁMOP / Készítette: Nagyné Réti Ildikó i0908forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó gyakorlat átadására.

TÁMOP / Készítette: Nagyné Réti Ildikó i0908forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó gyakorlat átadására. Készítette: i0908forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó átadására. Intézmény neve: Marcali Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási

Részletesebben

Személyes adatok védelmi alapelvei

Személyes adatok védelmi alapelvei Személyes adatok védelmi alapelvei Ez a dokumentum a telefonszamkereses.hu webhellyel foglalkozik (továbbiakban csak Szolgáltatás ). A Szolgáltatás látogatója köteles betartani a jelen Általános feltételeket,

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

A Hotel Síkfőkút Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. - Hotel Síkfőkút*** és Étterem iratkezelési szabályzata

A Hotel Síkfőkút Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. - Hotel Síkfőkút*** és Étterem iratkezelési szabályzata A Hotel Síkfőkút Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. - Hotel Síkfőkút*** és Étterem iratkezelési szabályzata I. Bevezetés A szolgáltató (üzemeltető), mint adatkezelő adatai Hotel Síkfőkút Kereskedelmi és Vendéglátó

Részletesebben

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE ONLINE MARKETINGRŐL 20 PERCBEN Lehetséges ez? Elérhető célok: Nyitottá, gátlásmentessé válni a téma iránt Feltérképezni a személyes

Részletesebben

Médiaajánlat. Földkerülés egy nemes célért!

Médiaajánlat. Földkerülés egy nemes célért! Médiaajánlat Tisztelt Érdeklődő! Támogatásért kínált termékeink, szolgáltatásaink A hajó vitorlázata Kiemelt hirdetési felületként a hajó vitorlázatai szolgálnak. Minden támogató helyet kap a nagyvitorlán,

Részletesebben

A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére

A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére Sajtótájékoztató 2010. október 6. A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére Szekeres Viktor Gloster telekom Kft. Mészáros Attila Cisco Magyarország Kft. Mai témáink Rövid bemutatkozás

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXVII. VENDÉGLÁTÓIPAR ÁGAZATHOZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXVII. VENDÉGLÁTÓIPAR ÁGAZATHOZ 2.123. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 811 01 VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXVII. VENDÉGLÁTÓIPAR ÁGAZATHOZ A 10051-12 azonosító számú Vendéglátó marketing és kommunikáció megnevezésű

Részletesebben

Smart Destination. Szentgotthárd,

Smart Destination. Szentgotthárd, Smart Destination Szentgotthárd, 2017.05.22 Ami ma nem smart, az nem igazán sexy Smart City koncepció A helyi lakosság életminőségének javítását szolgálja egy-egy település innovatív, jórészt digitális

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

A szentendrei járás iskolapszichológusai közül: Illés Zsófia, Bagdi-Szente Éva, Peltzer Zsuzsa, Molnár Kata, Kovács Illés, Bartis Helga, Hollander

A szentendrei járás iskolapszichológusai közül: Illés Zsófia, Bagdi-Szente Éva, Peltzer Zsuzsa, Molnár Kata, Kovács Illés, Bartis Helga, Hollander A szentendrei járás iskolapszichológusai közül: Illés Zsófia, Bagdi-Szente Éva, Peltzer Zsuzsa, Molnár Kata, Kovács Illés, Bartis Helga, Hollander Györgyi, Forgács Györgyi, Pellionisz Petra Koordinátor

Részletesebben

3.1.1. A márka megjelenítése, márka elemek A logo A logo körül minimálisan szabadon hagyandó terület

3.1.1. A márka megjelenítése, márka elemek A logo A logo körül minimálisan szabadon hagyandó terület 2007. július. 3.. körül minimálisan szabadon hagyandó terület 3 Minden egyes OTP csoporttag logoja esetében érvényes szabály, hogy az embléma (a kör) méretének egyharmad része távolságot kell szabadon

Részletesebben

Koncepció az ügyviteli szoftvereket forgalmazó cégeknek

Koncepció az ügyviteli szoftvereket forgalmazó cégeknek 10 10.. Personal Hungary Szakkiállítás 2013. október 9-10 10.. Koncepció az ügyviteli szoftvereket forgalmazó cégeknek 10. Personal Hungary Magyarország elsőszámú HR Szakkiállítása 78kiállító és 2.105szaklátogató

Részletesebben

az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról; évi V. törvény

az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról; évi V. törvény Kossiktea.hu Balatonfüred - Keller Zsuzsanna EV, továbbiakban (székhely: 8230 Balatonfüred, P.Horváth Á. u 18 D telephely. 8230 Balatonfüred Zsigmond u 12 adószám: 67699676-1-39 a továbbiakban Adatkezelő

Részletesebben

Régi oldal. Új oldal. Útmutató az új honlaphoz. Regisztráció a Lépéselőny Üzleti Közösségi Portálon

Régi oldal. Új oldal. Útmutató az új honlaphoz. Regisztráció a Lépéselőny Üzleti Közösségi Portálon Mostantól Ön egy még áttekinthetőbb, praktikusabb oldalt használhat, amely számos új funkcióval bővült, hogy még egyszerűbben érhesse el a számára legmegfelelőbb partnereket. Útmutató az új honlaphoz Regisztráció

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Irodai asszisztens szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 346 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK OROSZ NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Tematikai egység címe Az én világom Társaim Ők és én Közvetlen közösségeim A család és a gyerekek Tágabb közösségeim A lakóhelyi közösség A környező világ A

Részletesebben

A levél. Kitől kaphatunk hivatalos levelet? Írj minél többet! Kérj segítséget szüleidtől!

A levél. Kitől kaphatunk hivatalos levelet? Írj minél többet! Kérj segítséget szüleidtől! A levél Olvasd el! A kapcsolattartás gyakori eszköze a levél, amely zárt üzenet, így a bizalmas adatok közlésére is alkalmas. A levéltitok megsértése bűntett. A levél tartalmaz a téma kifejtésén kívül

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Egy kis kommunikáció

Egy kis kommunikáció Egy kis kommunikáció A kommunikáció alapvető fontosságú a szervezeten belül, ezért mindenképp indokolt a szervezeti vonatkozásaival foglalkozni, és föltérképezni az információ belső áramlását. A belső

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 1/52-1/2010/I Üi.: Györbiró-Szabó András Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete MAKÓ ELŐTERJESZTÉS Tárgy: Magyarország Románia Határon

Részletesebben

Hogyan teremtenek a márkák értéket a fogyasztók és a vállalatok számára? Kolos Krisztina. Márkaépítés konferencia 2013 május 29.

Hogyan teremtenek a márkák értéket a fogyasztók és a vállalatok számára? Kolos Krisztina. Márkaépítés konferencia 2013 május 29. Hogyan teremtenek a márkák értéket a fogyasztók és a vállalatok számára? Kolos Krisztina Márkaépítés konferencia 2013 május 29. Témakörök Az elméleti keret: előzmények és következmények Mitől lesznek erősek

Részletesebben

Kedves Orgonabarátunk! Tisztelettel megköszönjük regisztrációját!

Kedves Orgonabarátunk! Tisztelettel megköszönjük regisztrációját! Kedves Orgonabarátunk! Tisztelettel megköszönjük regisztrációját! Engedje meg, hogy pár sorban tájékoztassuk a tervezett fesztiválról és arról, hogy a rendezvény sikere és nívója érdekében, milyen módokon

Részletesebben

Fogalma. A konferenciaturizmus a hivatásturizmus legfontosabb ága.

Fogalma. A konferenciaturizmus a hivatásturizmus legfontosabb ága. KONFERENCIA Fogalma A konferencia különböző szervezetek, testületek, egyesületekolyan nagyobb szabású összejövetele, amelyen általában azonos hivatású (vagy azonos vonatkozású), közös érdeklődési körű

Részletesebben

A számítógépes kommunikáció illemszabályai, különös tekintettel az internetre. Netikett

A számítógépes kommunikáció illemszabályai, különös tekintettel az internetre. Netikett A számítógépes kommunikáció illemszabályai, különös tekintettel az internetre Netikett Etikett Etikettnek nevezzük a társadalmi érintkezés formáinak elfogadott rendszerét. Az informatika fejlődése új kultúrát

Részletesebben

Iratok küldése, postázása. használati útmutató iktatók számára. T a r t a l o m j e g y z é k

Iratok küldése, postázása. használati útmutató iktatók számára. T a r t a l o m j e g y z é k SEMMELWEIS EGYETEM JOGI ÉS IGAZGATÁSI FŐIGAZGATÓSÁG Iratok küldése, postázása használati útmutató iktatók számára T a r t a l o m j e g y z é k 1. Alapvetések... 1 2. Iktatott papír és vegyes iratok érkezése...

Részletesebben

Kommunikációs fogalomtár. Kommunikációs felmérés 2010.

Kommunikációs fogalomtár. Kommunikációs felmérés 2010. Kommunikációs fogalomtár Kommunikációs felmérés 2010. Blog A blog az angol "web log", vagyis netes bejegyzés kifejezésből származik, magyarra az internetes napló kifejezéssel fordítható. A blog jellemzője,

Részletesebben

Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását?

Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását? Nyugat-Pannon Régió Pályázati Tanácsadóinak és Projektmenedzsereinek Egyesülete Munkaügyi ismeretek A grafológia szerepe a személyzeti munkában Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását?

Részletesebben

matematikai statisztika

matematikai statisztika Az újságokban, plakátokon, reklámkiadványokban sokszor találkozunk ilyen grafikonokkal, ezért szükséges, hogy megértsük, és jól tudjuk értelmezni őket. A második grafikon ismerős lehet, hiszen a függvények

Részletesebben

MI AZ A KÖZÖSSÉGI MÉDIA MARKETING?

MI AZ A KÖZÖSSÉGI MÉDIA MARKETING? A közösségi média gyorsan utoléri az e-mail-t, amely eddig az elsőszámú online adat- és hírmegosztási módszer volt. A Facebook-nak már 1 milliárdnál is több felhasználója van, a Twitteren 55 millió üzenetet

Részletesebben

ZULEJKA ÉS TÁRSAI 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_49. A modul szerzôje: Erdei Erika

ZULEJKA ÉS TÁRSAI 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_49. A modul szerzôje: Erdei Erika P O L G Á R D E M O K R Á C I Á B N ZULEJK ÉS TÁRSI modul szerzôje: Erdei Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM SZK_210_49 TNÁRI ZULEJK ÉS TÁRSI 10. ÉVFOLYM 643 MODULVÁZLT

Részletesebben

Kedves Kiállítók, Leendő Támogatóink!

Kedves Kiállítók, Leendő Támogatóink! Kedves Kiállítók, Leendő Támogatóink! 2019. október 3-5-ig a Bethesda Gyermekkórház szervezésében kerül megrendezésre a Magyar Gyermekorvosok Társaságának országos Nagygyűlése. A korábbi évekhez hasonlóan

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ A SZÁZADVÉG POLITIKAI ISKOLA ALAPÍTVÁNY RENDEZVÉNYEIN RÉSZT VEVŐ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ A SZÁZADVÉG POLITIKAI ISKOLA ALAPÍTVÁNY RENDEZVÉNYEIN RÉSZT VEVŐ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ A SZÁZADVÉG POLITIKAI ISKOLA ALAPÍTVÁNY RENDEZVÉNYEIN RÉSZT VEVŐ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA 1. A Tájékoztató célja A jelen dokumentum célja, hogy rögzítse a Századvég Politikai Iskola Alapítvány

Részletesebben

fogadalom kampány offline kampány Előkészítő kampányok Felvezető Karácsonyi kampány kampány

fogadalom kampány offline kampány Előkészítő kampányok Felvezető Karácsonyi kampány kampány offline kampány fogadalom kampány Előkészítő kampányok Felvezető kampány Karácsonyi kampány 18 nap karácsonyig 17 / 18 nap az offline vásárlásig 13 nap az online szállítási határidőig Karácsony 2017 Közösségi

Részletesebben