ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK AKTUÁLIS HELYZETE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK AKTUÁLIS HELYZETE"

Átírás

1 ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK AKTUÁLIS HELYZETE Németh Csaba

2 TÁMOGATÁSI JOGCÍMEK, IDŐSZAKOK Hízottbika tartás támogatás éi határozatok, fellebbezések éi kérelmek, ellenőrzések. Tejhasznú tehéntartás támogatás éi kifizetések éi kérelmek, ellenőrzések rendeletmódosítási jaaslat (egyszerűsítés). Termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás éi jogoroslatok éi kifizetések, határozatok, jogoroslat éi kérelmek, is maior, kiesés pótlás, ellenőrzések, rendeletmódosítási jaaslat (egyszerűsítés). Átmeneti nemzeti anyatehéntartás támogatás éi jogoroslat éi kifizetések, határozatok, jogoroslat, rendeletmódosítási jaaslat (tejértékesítési jelentés) éi kérelmek, is maior, kiesés pótlás, ellenőrzések, rendeletmódosítási jaaslat (egyszerűsítés). Tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás, őshonos génmegőrzés támogatás Helyszíni és adminisztratí ellenőrzés

3 HÍZOTTBIKA TARTÁS TÁMOGATÁS A jogcím iszonylagos egyszerűségéből adódóan keés problémáal szembesülhettünk, csak néhány esetben kerestek meg bennünket a falugazdász kollégák, ügyfelek ére elutasított kérelmezők néhányan fellebbeztek, keés reménnyel. A papír alapú bejelentések már magukban hordozzák a hiba lehetőségét. Jellemzően nem a ágóhíd, agy rakodóhely mulasztott, hanem az ENAR felelős, többnyire a megyei körzetbe sorolt tenyészet kapcsolattartó állatorosa. A NÉBIH által elérhetőé tett lekérdezési lehetőségekkel bármikor ellenőrizhető a jelentési kötelezettség betartása (tenyészetben megfordult egyedek listája, állomány-nyilántartó) höz képest jault az adatszolgáltatás. Vesszőparipám: önálló tenyészetbe sorolás, webes bizonylatok használata. Egy ingerült érdeklődő a kifizetése elmaradását sérelmezte augusztus elején, a megküldött egységes kérelem másolatából kiderült, hogy ére szól.

4 TEJHASZNÚ TEHÉNTARTÁS TÁMOGATÁSA A ére minden határozat megszületett, kifizetésre került (19 egyed kiételéel). Egy egyed isszaonása 500-as állomány kifizetését eredményezte augusztusban. Elutasítás, agy részben jóáhagyó határozat jellemzően olyan gazdálkodóknál fordult elő, akik kettőshasznú fajtájú egyedeikre úgy igényeltek tejhasznú támogatást, hogy azokra 2015-ben már anyatehén tartás támogatás kifizetés alósult meg ben ez a eszély keésbé fenyeget az érintett egyedek az előzetes adategyeztetés során kiszűrésre kerültek. A támogatásokat meglehetősen keerik az ügyfelek, főleg akik tejhasznú- és anyatehén tartás támogatásra is adtak be kérelmet. Ehhez járul még a két jogcím megkülönböztetésének problémája az anyatehén esetében. Nem tudják, milyen kifizetést utaltak, milyen leonások történtek, de még azt sem, hogy az elutasító határozat melyik támogatásra, melyik ére szól. Ez a kisebb állatlétszámmal rendelkező gazdálkodókra jellemző, akik a falugazdászokat keresik meg, ha gondjaik akadnak. Az összes érintett dokumentum áttekintése nélkül nehéz segítséget nyújtani.

5 TEJHASZNÚ TEHÉNTARTÁS TÁMOGATÁSA Az előforduló hibák szórányosak, nagyobb létszám esetén megesett, hogy a március 31-én még nem ellett, de a kérelem benyújtásakor már élő borjúal rendelkező teheneket is feltüntették a kérelemben. Az állatorosi igazoláson szereplő hibás tenyészetkód nem jaítható, illete a hatósági állatoros helyett nem fogadható el az ellátó állatoros aláírása, bélyegzője. A pozití laboratóriumi izsgálatok (leukózis) is feletnek kérdéseket a hármasmentesség státuszának tekintetében. Minden ében an néhány adminisztratí hiba, így a többi állattartáshoz köthető jogcímhez hasonlóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jaasolta a jogalkotónak, hogy az igazolások kérelemhez történő elektronikus csatolásától tekintsen el. A hármasmentességet a Magyar Államkincstár részére a Kormányhiatalok.

6 TERMELÉSHEZ KÖTÖTT ÉS ÁTMENETI NEMZETI ANYATEHÉNTARTÁS TÁMOGATÁS Nagyon hasonló, majdnem teljesen azonos feltételei annak a két jogcímnek, így összeona beszélünk róluk, kiemele az eltéréseket (minimális létszám, tejértékesítési jelentés, kieséspótlás, jogosultsági korlát, kifizetés határideje). Az állatalapú támogatások közül a legtöbb problémáal itt találkozhatunk, miel a legbonyolultabb feltételrendszer kötődik hozzá, és az érintett gazdálkodók jelentős köre nehezen jut hozzá a szükséges információkhoz. A falugazdászok a kérelem benyújtásánál segítenek, de a nyilántartás ezetésére, kiesés-pótlás teljesítésére minden gazda maga kötelezett. A 2015 éhez kapcsolódóan 2016 nyarán rengeteg elutasító határozat született. Általában mindkét jogcím onatkozóan kizárásra kerültek azok az ügyfelek, akik a birtokon tartás, az ellési arány, a tehén-üsző arány, a született borjú egy hónapos tenyészetben tartása, agy a termékenyítések, fedeztetések bejelentési előírásait megsértették előtt még tájékoztató leelet kaptak a nem megfelelően bejelentett szaporítások esetében az ügyfelek, később ez már elutasítást eredményezett. Alig találkozhattunk másodfokú döntéssel, így a jogoroslati eljárások jelentősen elhúzódnak. Ez különösen az átmeneti nemzeti anyatehéntartás támogatás köetkező éi kifizetésénél okozhat gondot, hiszen a kiosztott jogosultságok száma a jogerős döntés hiányában nem meghatározható.

7 TERMELÉSHEZ KÖTÖTT ÉS ÁTMENETI NEMZETI ANYATEHÉNTARTÁS TÁMOGATÁS A 2016 támogatási é toábbi nehézséget hozott, miel 2015-ig a birtokolt tejkóta alapján állapították meg a kg alatti tejtermelést a tej- és húshasznú teheneiket egy tenyészetben tartó gazdálkodók esetében (a tejkóta nélküli termelőket nem izsgálták) április 1-től március 31-ig terjedően függetlenül attól, hogy soha nem értékesített tejet, papír alapon minden hónapról nyilatkozni kellett a 2016-os EK benyújtásáig (2017-től elektronikus). Ez a kötelezettség az alábbiakat eredményezte: Rendeletmódosítás a hiánypótlás lehetőségének érdekében ( ). A 7889 kérelem 3019 hiánypótlásra felszólító égzést hozott (2017. július??). Az ügyfelek közül 1039 nem adott álaszt, agy az nem olt megfelelő (kézbesítés, élelmezett kézbesítés, hiányzó hónapok, lejárt határidő). Az egyéb elutasítási indokokkal együtt (birtokon tartás, az ellési arány, a tehén-üsző arány, a született borjú egy hónapos tenyészetben tartása, agy a termékenyítések, fedeztetések bejelentés), amelyek az EU-s támogatást is érinthetik, nagyon magasra szökhet a hátrányos helyzetbe kerülő gazdálkodók száma.

8 TERMELÉSHEZ KÖTÖTT ÉS ÁTMENETI NEMZETI ANYATEHÉNTARTÁS TÁMOGATÁS A megoldás keresése céljából az FM-ben megbeszélést hítak össze ( ), amely alapján az a jaaslat született, hogy a többi, minden feltételt teljesítő ügyfél kifizetése érdekében kerüljenek elutasításra a nem, agy hibásan teljesítők. A társadalmi szerezetek közül Győrffy Balázs elnök úr döntése alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyedüliként a rendeletmódosítást támogatta. 55/2017. (XI. 6.) FM rendelet megjelent Hármas-mentességet a Megyei Kormányhiatal igazolja 2018-tól (három jogcím) támogatási é onatkozásában teljesítettnek kell tekinteni a tejértékesítési jelentésre onatkozó kötelezettséget, ha a ében nem nyújtott be közetlen kóta teljesítésről jelentést. Hiánypótlást nem, agy nem megfelelően teljesítő mezőgazdasági termelőt ötnapos határidő kitűzése mellett a tejértékesítési jelentések hiánytalan benyújtására szólítja fel ére.

9 TERMELÉSHEZ KÖTÖTT ÁLLATALAPÚ TÁMOGATÁSOK (ILYEN AZ ÉLET) 1. Kettőshasznú elutasított anyatehén, köetkező ében lehet tejhasznú? Kérelem dönt, agy a kifizetés? Fellebbezés isszaonás? 2. K0795 előző éi lett csatola, fellebbezés milyen indokkal lehet? ÁNT jogosultság eleszik? 3. Kistermelői támogatás igénylő kérhet nagy létszámú állatra támogatást? Visszalépés lehetősége? 70 anyajuh. 4. Másik legelőre, másik tenyészetbe itték az állományt októberben, de erre nem adott igazolást a hatósági állatoros, miel nem olt benne egyetlen szarasmarha sem. Miel támadható az elutasító határozat? 5. Új tenyészetet létesítettek, másik cég nee alatt, de a tehén-üsző arány nem megfelelő. A nemzeti támogatás elutasítását köetően 2016-ra, alamint 2017-re mi a teendő? 6. Letelik a kiesés-pótlásra előírt 60 nap, de nem jött meg a is maior határozat.

10 TERMELÉSHEZ KÖTÖTT ÁLLATALAPÚ TÁMOGATÁSOK (ILYEN AZ ÉLET) 8. Az ügyfél neén an a tenyészet, házastárs, aki gondozta az állatokat, elhalálozik. Birtokon tartás égéig egy településen belüli gazdálkodóhoz kerülnének az állatok. Mi a teendő? 9. Inszeminátor által nem jelentett termékenyítések miatt elutasított kérelem esetén a fellebbezést miel lehet indokolni? 2017-re mi a teendő? Visszaonás!!!!????? 10. Szakszerű apaállat hiánya miatt elutasított kérelem esetén mi a teendő? Zugbika!!!??? Visszaonás!!!!! 11. Kézhez ették a 2016-os termeléshez kötött, agy ÁNT anyatehén határozatot. Visszaonható e a másik jogcím esetében a hibás állat? 12. Nem kapott termeléshez kötött támogatást, rájött a hibára (Kormányhiatal segít?!), de ügyfélkapun, agy postán a határozat. Mi a teendő?

11 TEJÁGAZAT SZERKEZETÁTALAKÍTÁSÁT KÍSÉRŐ ÁLLATJÓLÉTI TÁMOGATÁS A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást igénylők nagy része megkapta a támogatói okiratot július égén. A pályázati kiírás 10. számú melléklete, a telepi munkanapló től módosításra került, tartalmának megáltoztatása azt eredményezte, hogy a borjak, nöendékek, esetleg a beteg, agy szárazon álló tehenek onatkozásában megfelelő indoklás alapján nem szükséges a csülökápolás elégzése. Az állatoros által kiállított igazolás csatolása toábbi megerősítést adhat a szakmai szempontok érényesítésének. A széna dokumentálása a takarmányozási naplóban lehetséges, az ellenőrzéskor a pályázati állalás szerint az öt ées időszak első napját megelőző időszakhoz képest izsgálják a plusz 1 kg etetését. Aki között már részt ett a programban, annak nem kell emelnie az adagon, csak tartani a 2011 előttihez képest az 1 kg többlet etetését, amit az elmúlt öt ében is teljesített. Az új pályázók állalása a előtti időszakban etetett, nyilatkozat szerinti mennyiség feletti 1 kg etetésére szól.

12 HELYSZÍNI ÉS ADMINISZTRATÍV ELLENŐRZÉS A támogatási ére onatkozó helyszíni ellenőrzések a birtokontartás lejárta előtt történnek. Anyajuh esetében lejárt a száz nap, az ellenőrzések lezárultak. A szarasmarha támogatásokhoz kapcsolódó helyszíni ellenőrzésekre októbernoemberben kerül sor, amelyek előtt fontos a gazdálkodónak áttekinteni nyilántartását, pótolni a hiányosságokat, esetleg isszaonni azokat az állatokat, amelyek nem felelnek meg a feltételeknek. Tejhasznú tehén támogatásnál csak az egyed tenyészetben tartózkodását izsgálják napon, ennél a jogcímnél keés probléma adódhat (kettőshasznú). Anyatehén tartás támogatás esetén a szaporítási események bejelentésének időszaka köetkezik a háremszerű és szabad pároztatás alkalmazásánál, de a már megszületett és születendő borjak anyjának mesterséges termékenyítéseit is érdemes átizsgálni a NÉBIH-hez történő bejelentés céljából (inszeminátor ellenőrzése). A helyszíni ellenőrzések folynak, noember 15-ig lezárulnak. Hízottbika, tejhasznú tehén ezt köetően.

13 HELYSZÍNI ÉS ADMINISZTRATÍV ELLENŐRZÉS A nyilántartások hiányosságai a helyszíni ellenőrzéssel nem érintett állattartók támogatáshoz jutását is akadályozhatják, hiszen a hiányos adatok miatt az elmúlt két ében rengeteg elutasító határozat születetett, ami az adott éi támogatásból történő kizárás mellett például a nemzeti anyatehéntartás támogatási jogosultság elesztését eredményezte. A benyújtott kérelemben szereplő egyedazonosítók, és a tenyészetben a birtokontartás égén megtalálható állatok összeetése is segíthet a hibák kiküszöbölésében (idő előtti selejtezés). A kiesett és nem pótolt (60 napon belül a birtokontartás égét megelőzően), illete az elhullott, kényszerágott, és a is maior bejelentés elmaradásáal érintett egyedek isszaonása mindenképpen jaasolt (jogoroslat kilátásai kedezőtlenek).

14 TÁMOGATÁSI ÖSSZEGEK ÉS ELŐLEGEK ÉVBEN Egységes területalapú támogatás ,- Ft, előleg: ,- Ft/ha Zöldítés ,- Ft előleg: ,- Ft/ha Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása ,- Ft előleg: ,- Ft/ha Állatalapú előlegek: anyajuhtartás támogatás 5.236,- Ft anyatehéntartás támogatás ,- Ft hízottbika-tartás támogatás ,- Ft tejhasznú tehéntartás támogatás ,- Ft Hízottbika-tartás átmeneti nemzeti támogatás ,- Ft Átmeneti nemzeti tejtámogatás 5,87,- Ft Anyatehéntartás átmeneti nemzeti támogatás ,- Ft Extenzifikációs szarasmarhatartás átmeneti nemzeti támogatás ,- Ft

15 A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM MÓDOSÍTÁSAI Amennyiben a támogatást igénylő munkaállalókat foglalkoztat, úgy állalnia kell, hogy a fenntartási időszak alatt fenntartja a bázislétszámot 1. VP Mezőgazdasági termékek értéknöelése és erőforrás-hatékonyság elősegítése a feldolgozásban 2. VP Kertészet korszerűsítése üeg és fóliaházak létesítése 3. VP Kertészet korszerűsítése ülteténytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségéel 4. VP Kertészet korszerűsítése gyógy- és fűszernöény termesztés fejlesztése 5. VP Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása 6. VP Kertészet korszerűsítése gombaházak - hűtőházak létrehozására, megléő gombaházak - hűtőházak korszerűsítése 7. VP Baromfitartó telepek korszerűsítése 8. VP Szarasmarhatartó telepek korszerűsítése

16 A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM MÓDOSÍTÁSAI 9. VP Sertéstartó telepek korszerűsítése 10. VP Juh és kecsketartó telepek korszerűsítése 11. VP Állattartó telepek korszerűsítése 12. VP Trágyatároló építése és korszerűsítése 13. VP Mezőgazdasági ízgazdálkodási ágazat fejlesztése 14. VP Kisméretű terményszárító és tisztító építése, korszerűsítése 15. VP Borászat termékfejlesztésének és erőforráshatékonyságának támogatása 16. VP Nem mezőgazdasági teékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása 17. VP Erdészeti technológiákra, alamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások

17 A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM MÓDOSÍTÁSAI A foglalkoztatottak átlaglétszámának kiszámítási módját a Központi Statisztikai Hiatal (KSH) Útmutató a munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz című kiadánya tartalmazza. A létszámfenntartásra onatkozó kötelezettségek be nem tartásához fűződő jogköetkezmények toábbra is fennállnak, azonban kizárólag a fenntartási időszak tekintetében kerül sor a kötelezettség betartásának izsgálatára. A foglalkoztatottakra onatkozó létszámnöelést átlagos állományi létszámra kell etíteni. A izsgált é szerinti konszolidált foglalkoztatott átlaglétszámot a KKV törényben foglalt egybeszámítási irányeleknek megfelelően, a pályázó partnerés kapcsoltállalkozásainak létszámadataial összeszámíta kell kalkulálni. A állalt feltétel teljesítésének, illete a fenntartási időszak égéig történő tartásának izsgálata is ezen összeszámítási szabályok figyelembeételéel történik. A állalt foglalkoztatott létszámnak legkésőbb a záró kifizetési kérelem benyújtásakor fenn kell állnia. A állalt létszámbőítést a fenntartási időszak égéig fenn kell tartani.

18 A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM MÓDOSÍTÁSAI A Támogató a Szerződéstől eláll, amennyiben a Kedezményezett már nem felel meg a jogosultsági feltételeknek, mert az általa foglalkoztatottak száma a bázislétszámot a fenntartási időszak alatt nem éri el. Amennyiben a Kedezményezett a tartalmi értékelési szempontok során állalt létszámbőítési kötelezettségének nem tett eleget, a támogatás jogosulatlanul igénybe ett támogatásnak minősül, és minden jogosulatlanul igénybeett többletpont után a hatályos Támogatói okiratban meghatározott támogatási összeg 2,5 százalékát issza kell fizetnie. Abban az esetben, ha a támogatási kérelemre adott összpontszám a jogosulatlanul igénybeett többletpont hiányában nem érte olna el a Döntés-előkészítő Bizottság által meghatározott támogathatósági határpontszámot, úgy a isszafizetendő összeg minden jogosulatlanul igénybe ett többletpont után a hatályos Támogatói okiratban meghatározott támogatási összeg 5 százaléka. A mennyiben a tartalmi értékelési szempontok közül több esetben nem teljesítette kötelezettségeit a Kedezményezett, a külön alkalmazott szankciók tételei összeonásra kerülnek.

19 A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM AKTUALITÁSAI Közbeszerzési értékhatárok áltozása Állattartó telepek korszerűsítése Önálló áltozás bejelentés építési projektek és építéssel járó technológiák megalósítási helyének áltozása (első kifizetési kérelem benyújtását megelőzően) tárolási helyként értelmezhető megalósítási hely (gép, eszköz, nem beruházási projekt) életitelszerű tartózkodási hely, illete székhely címének áltozása Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése intézkedés esetében a projekt műszaki, szakmai tartalmának módosítása a pályázati felhíásban projekt szinten meghatározott indikátorok terezett értékének áltozása a rendezények, képzések időpontjának és helyszínének áltozása (esemény megtartása előtt 30 nappal)

20 A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM AKTUALITÁSAI Nem önálló áltozás bejelentés Elegendő kizárólag a kifizetési igénylésben feltüntetni a áltozásokat, amennyiben a felhíásban megfogalmazott cél, a kötelezően előírt illete állalt műszaki szakmai tartalom toábbra is azonos agy magasabb szinten megalósul. Minden nem önálló áltozás bejelentés keretében jelzett eltérést is indokolni, illete megfelelő dokumentumok (pl. nyilatkozat árajánlatos tételekről a műszaki ellenőr ellenjegyzéséel, árajánlatos tételek indoklása, stb.) csatolásáal alátámasztani szükséges. A áltozás bejelentés esetén a kifizetési kérelem elbírálása meghosszabbodhat.

21 Köszönöm a figyelmet!

2018.évi EK rendelet és felület

2018.évi EK rendelet és felület 2018.éi EK rendelet és felület Ribóczi Edina agrárigazgatási csoportezető Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A mezőgazdasági, agrár-idékfejlesztési, alamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez

Részletesebben

Takács Attila Termeléshez kötött támogatások: állattenyésztés. Kecskemét, 2015.02.05.

Takács Attila Termeléshez kötött támogatások: állattenyésztés. Kecskemét, 2015.02.05. Takács Attila Termeléshez kötött támogatások: állattenyésztés Kecskemét, 2015.02.05. Az agrár- és vidékfejlesztés új rendszere Magyarországon Közös Agrárpolitika I. pillér közvetlen támogatások (uniós

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSÁNAK ÜTEMEZÉSE 2016

VIDÉKFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSÁNAK ÜTEMEZÉSE 2016 VIDÉKFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSÁNAK ÜTEMEZÉSE 2016 (Jelen információk tájékoztató jellegűek, az Egyesület munkatársainak információi alapján kerültek összeállításra!) VP1-1.1.1-16 Agrárgazdálkodási

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési kerete

A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési kerete A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési kerete azonosító jele neve keretössz ege (Mrd Ft) 1. VP1-1.1.1-17 Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek 6,20 standard Meghirdetve: 2017. 2. VP1-1.2.2-16

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS

TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS 2017 2020. éi támogatási keretösszegek, millió euró Támogatási jogcím megneezése 2017 2018 2019 2020 Anyatehéntartás 34,932 34,929 34,925 33,008 Hízott bika 4,491 4,491 4,490

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program pályázatai

A Vidékfejlesztési Program pályázatai A Vidékfejlesztési Program pályázatai Kis Miklós Zsolt Agrár vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség XVIII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum 2017. augusztus 22. Hírös Hét Fesztivál

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program 2015. ÉVRE SZÓLÓ ÉVES FEJLESZTÉSI KERET

Vidékfejlesztési Program 2015. ÉVRE SZÓLÓ ÉVES FEJLESZTÉSI KERET Vidékfejlesztési Program 2015. ÉVRE SZÓLÓ ÉVES FEJLESZTÉSI KERET Felhívás azonosító tervezett ideje VP4-10.1.1-15 Agrárkörnyezetgazdálkodási kifizetés 158.6 egyszerűsített október VP4-11.1.1-11.2.1-15

Részletesebben

A Kormány 1012/2016. (I. 20.) Korm. határozata a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének megállapításáról

A Kormány 1012/2016. (I. 20.) Korm. határozata a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének megállapításáról 498 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 8. szám A Kormány 1012/2016. (I. 20.) Korm. határozata a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének megállapításáról 1. A Kormány megállapítja a Vidékfejlesztési

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 83/2014 (V. 26.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 83/2014 (V. 26.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 83/2014 (V. 26.) számú KÖZLEMÉNYE A 2014-es támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényléséről I. A támogatásban való részvétel általános

Részletesebben

1. melléklet az 1248/2016. (V. 18.) Korm. határozathoz A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési kerete 6,20 0,00 2,60 1,38 1,66 0,56 0,00

1. melléklet az 1248/2016. (V. 18.) Korm. határozathoz A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési kerete 6,20 0,00 2,60 1,38 1,66 0,56 0,00 1. melléklet az 1248/20. (V. 18.) Korm. határozathoz A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési kerete neve 1. 2. 3. 4. 5. VP1-1.1.1- VP1-1.2.1- VP1-1.2.2- VP1-1.3.1- VP1-2.1.1-2.1.2- Agrárgazdasági képzések

Részletesebben

Közvetlen Támogatások Egységes Kérelem

Közvetlen Támogatások Egységes Kérelem Közvetlen Támogatások Egységes Kérelem 2015 Egységes Kérelem felületén beadandó kérelmek 37 jogcím kerül megjelenítésre az 2015. évi EK felületen 1. Közvetlen Támogatások: Alap támogatás (SAPS), Zöldítés,

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program (VP) éves fejlesztési kerete A B C D E F G H I J K. 2. prioritás. prioritás. prioritás

A Vidékfejlesztési Program (VP) éves fejlesztési kerete A B C D E F G H I J K. 2. prioritás. prioritás. prioritás A Vidékfejlesztési Program (VP) éves fejlesztési kerete 1. Felhívás azonosító jele 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. A B C D E F G H I J K VP1-1.1.1- VP1-1.2.2- VP1-1.3.1- VP1-2.1.1-2.1.2- VP1-2.3.1-4.1.1.1-4.1.1.2-4.1.1.3-

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 88/2013 (V.30.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 88/2013 (V.30.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 88/2013 (V.30.) számú KÖZLEMÉNYE A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényléséről I. A támogatásban való részvétel általános

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai. Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai. Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens A Vidékfejlesztési Program aktualitásai Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens Vidékfejlesztési Program forrásai Összes forrás - 1294 Mrd Ft Megjelent Megjelenésre vár 6% 94% Felfüggesztett pályázati

Részletesebben

A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek

A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek Dr. Vásáry Miklós Földművelésügyi Minisztérium, Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, 2015. december 3. Helyzetkép Megnevezés

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2017. (I. 23.) FM rendelet - a tejtermelőknek és az egyéb állat 2. oldal (3)1 Kettőshasznú fajtájú egyed vonatkozásában a kérelm

Magyar joganyagok - 3/2017. (I. 23.) FM rendelet - a tejtermelőknek és az egyéb állat 2. oldal (3)1 Kettőshasznú fajtájú egyed vonatkozásában a kérelm Magyar joganyagok - 3/2017. (I. 23.) FM rendelet - a tejtermelőknek és az egyéb állat 1. oldal 3/2017. (I. 23.) FM rendelet a tejtermelőknek és az egyéb állattenyésztési ágazatok gazdálkodóinak nyújtandó

Részletesebben

VP Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása. A támogatási kérelmek benyújtása január 6-tól lehetséges.

VP Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása. A támogatási kérelmek benyújtása január 6-tól lehetséges. VP2-4.1.3.5-16 Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása 1 A támogatási kérelmek benyújtása 2017. január 6-tól lehetséges. Pályázat benyújtása Az első értékelési szakasz záró dátuma:

Részletesebben

Magyar joganyagok - 5/2015. (II. 19.) FM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Garan 2. oldal 6. birtokon tartás: a kérelmezett állatnak az egyes jogcím

Magyar joganyagok - 5/2015. (II. 19.) FM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Garan 2. oldal 6. birtokon tartás: a kérelmezett állatnak az egyes jogcím Magyar joganyagok - 5/2015. (II. 19.) FM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Garan 1. oldal 5/2015. (II. 19.) FM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú

Részletesebben

Magyar joganyagok - 51/2017. (X. 13.) FM rendelet - az egyes agrártámogatások oldal 3. Termeléshez kötött közvetlen támogatás 3. (1) A termelé

Magyar joganyagok - 51/2017. (X. 13.) FM rendelet - az egyes agrártámogatások oldal 3. Termeléshez kötött közvetlen támogatás 3. (1) A termelé Magyar joganyagok - 51/2017. (X. 13.) FM rendelet - az egyes agrártámogatások 2017 1. oldal 51/2017. (X. 13.) FM rendelet az egyes agrártámogatások 2017. évi összegeinek megállapításáról A mezőgazdasági,

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP2-6.3.1-16 Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged, Szentháromság

Részletesebben

Magyar joganyagok - 51/2017. (X. 13.) FM rendelet - az egyes agrártámogatások oldal 3. Termeléshez kötött közvetlen támogatás 3. (1) A termelé

Magyar joganyagok - 51/2017. (X. 13.) FM rendelet - az egyes agrártámogatások oldal 3. Termeléshez kötött közvetlen támogatás 3. (1) A termelé Magyar joganyagok - 51/2017. (X. 13.) FM rendelet - az egyes agrártámogatások 2017 1. oldal 51/2017. (X. 13.) FM rendelet az egyes agrártámogatások 2017. évi összegeinek megállapításáról A mezőgazdasági,

Részletesebben

51/2017. (X. 13.) FM rendelet. az egyes agrártámogatások évi összegeinek megállapításáról

51/2017. (X. 13.) FM rendelet. az egyes agrártámogatások évi összegeinek megállapításáról Magyar joganyagok - 51/2017. (X. 13.) FM rendelet - az egyes agrártámogatások 2017. évi összegeinek megállapításár 1. oldal 51/2017. (X. 13.) FM rendelet az egyes agrártámogatások 2017. évi összegeinek

Részletesebben

Az agrárágazat előtt megnyíló pályázati lehetőségek

Az agrárágazat előtt megnyíló pályázati lehetőségek Az agrárágazat előtt megnyíló pályázati lehetőségek Dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség 2016. május 27. Pápa Az agrár-vidékfejlesztési

Részletesebben

A Kormány 1248/2016. (V. 18.) Korm. határozata a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének megállapításáról

A Kormány 1248/2016. (V. 18.) Korm. határozata a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének megállapításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 70. szám 5451 A Kormány 1248/2016. (V. 18.) Korm. határozata a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének megállapításáról 1. A Kormány a) megállapítja a Vidékfejlesztési

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program pályázatai

A Vidékfejlesztési Program pályázatai A Vidékfejlesztési Program pályázatai Kis Miklós Zsolt Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség Erős Vidék rendezvény Győr, 2017. október 17. A Vidékfejlesztési Program végrehajtása

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 84/2011 (VI.1.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 84/2011 (VI.1.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 84/2011 (VI.1.) számú KÖZLEMÉNYE A 2011-es támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényléséről I. A támogatásban való részvétel általános

Részletesebben

Jogszabályi háttér. Az állattenyésztésről szóló évi CXIV. Törvény. Tenyészetek nyilvántartása 119/2007.(X.18) FVM

Jogszabályi háttér. Az állattenyésztésről szóló évi CXIV. Törvény. Tenyészetek nyilvántartása 119/2007.(X.18) FVM Az ENAR rendszer jogszabályi előírásai és elektronikus bizonylatainak használata A TER rendszer elektronikus felületének használata, lekérdezési lehetőségek 2017. november 7-9., 14-16. Simai Szabolcs osztályvezető

Részletesebben

Magyar joganyagok - 5/2015. (II. 19.) FM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Garan 2. oldal 6. birtokon tartás: a kérelmezett állatnak az egyes jogcím

Magyar joganyagok - 5/2015. (II. 19.) FM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Garan 2. oldal 6. birtokon tartás: a kérelmezett állatnak az egyes jogcím Magyar joganyagok - 5/2015. (II. 19.) FM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Garan 1. oldal 5/2015. (II. 19.) FM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú

Részletesebben

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 87/2011. (VI.15) Közleménye

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 87/2011. (VI.15) Közleménye Az ÚMVP Irányító Hatóságának 87/2011. (VI.15) Közleménye a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásban résztvevő állattartók által vezetendő telepi munkanapló és legeltetési napló módosításáról

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGITERMELÉST ÉRINTŐ IDŐJÁRÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉNEK AKTUALITÁSAI

MEZŐGAZDASÁGITERMELÉST ÉRINTŐ IDŐJÁRÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉNEK AKTUALITÁSAI MEZŐGAZDASÁGITERMELÉST ÉRINTŐ IDŐJÁRÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉNEK AKTUALITÁSAI TISZ tanácsadók képzése 2017. noember 7.-16. Mátyus Kornél, Bokros Katalin Alapfogalmak (2011. éi CLXVIII. törény, 27/2014. (XI.

Részletesebben

1/2014. ( I. 21) MVH Közlemény. a nemzeti kvótatartalékból történő közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta igénylésének feltételeiről

1/2014. ( I. 21) MVH Közlemény. a nemzeti kvótatartalékból történő közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta igénylésének feltételeiről 1/2014. ( I. 21) MVH Közlemény a nemzeti kvótatartalékból történő közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta igénylésének feltételeiről I. A tejkvóta igénylésének alapja A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési

Részletesebben

Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása társadalmi egyeztetésen

Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása társadalmi egyeztetésen Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása társadalmi egyeztetésen Pályázat kódja VP2-4.1.3.5-16 Keretösszeg Támogatási összeg Intenzitás 40 70% Pályázók köre Területi szűkítés 18,08 milliárd

Részletesebben

Az ökológiai gazdálkodás jelenlegi és várható támogatásai

Az ökológiai gazdálkodás jelenlegi és várható támogatásai Az ökológiai gazdálkodás jelenlegi és vártó támogatásai Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Államtitkárság Dr. Mezei Dávid Helyettes államtitkár XXXI. Biokultúra Tudományos Nap 2018. 12. 01. Budapest A

Részletesebben

A kiskérődző ágazat kormányzati megítélése és támogatási forrásai

A kiskérődző ágazat kormányzati megítélése és támogatási forrásai A kiskérődző ágazat kormányzati megítélése és támogatási forrásai Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Budapest, 2016. november 10. A mezőgazdasági

Részletesebben

ALBENSIS FEJÉR MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG

ALBENSIS FEJÉR MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALBENSIS FEJÉR MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ELŐZMÉNYEK A Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015. december 17-i ülésén a 2014-2020- as programozási időszakban ellátandó

Részletesebben

13/2014. (II. 24.) VM rendelet

13/2014. (II. 24.) VM rendelet Magyar joganyagok - 13/2014. (II. 24.) VM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott 1. oldal egyes agrártámogat 13/2014. (II. 24.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági

Részletesebben

1. 23/2007. (IV. 17.) FVM

1. 23/2007. (IV. 17.) FVM A Miniszterelnökséget vezető miniszter 48/2015. (XI. 2.) MvM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában megvalósuló egyes agrár-vidékfejlesztési

Részletesebben

Gyorsító pályán a Vidékfejlesztési Program pályázatai

Gyorsító pályán a Vidékfejlesztési Program pályázatai Gyorsító pályán a Vidékfejlesztési Program pályázatai Kis Miklós Zsolt Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség Nyugat-magyarországi Agrárfórum 2017. május 19. Pápai Agrárexpo Európai

Részletesebben

Sertéstartó telepek korszerűsítése VP

Sertéstartó telepek korszerűsítése VP Sertéstartó telepek korszerűsítése VP2-4.1.1.5-16 A felhívás a mezőgazdasági termelők, a mezőgazdasági termelők egyes csoportjai és a fiatal mezőgazdasági termelők részére az állattartó gazdaságokban a

Részletesebben

Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk:

Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk: HÍRLEVÉL 2007/8. Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk: 1. az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ. Állattartó telepek korszerűsítése

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ. Állattartó telepek korszerűsítése PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ Állattartó telepek A támogatás célja: A Felhívás alapvető célja az állattartó gazdaságok versenyképességének javítása, az ágazat foglalkoztatotti számának növelése és a hozzáadott

Részletesebben

Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület Közgyűlés 2015. március 27.

Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület Közgyűlés 2015. március 27. Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület Közgyűlés 2015. március 27. 2014. évi támogatások 2015. évi pályázati lehetőségek 2015. évi adminisztratív kötelezettségek Őshonos támogatások - kancatámogatás Tartási

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 10122 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 37. szám A vidékfejlesztési miniszter 25/2011. (IV. 7.) VM rendelete az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS),

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program dísznövénytermesztők számára elérhető pályázati felhívásai

A Vidékfejlesztési Program dísznövénytermesztők számára elérhető pályázati felhívásai A Vidékfejlesztési Program dísznövénytermesztők számára elérhető pályázati felhívásai Nagy Attila Főosztályvezető EMVA Stratégiai Főosztály Agrár-vidékfejlesztésért felelős Államtitkárság Miniszterelnökség

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

Budapest, április. Búsi Lajos helyettes államtitkár

Budapest, április. Búsi Lajos helyettes államtitkár Az ÚMVP Irányító Hatóságának 62/2011. (V. 2.) Közleménye a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásban résztvevő állattartók által vezetendő telepi munkanaplóról és legeltetési naplóról

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai A Vidékfejlesztési Program aktualitásai Bíró Anna Nógrád megyei területi felelős Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2018. október 11. Rétság A Vidékfejlesztési Program 2014-2020 célkitűzései A rendelkezésre

Részletesebben

Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár

Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár 2014. október 30. Herceghalom, Tejágazati Konferencia Az új Közös Agrárpolitika

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai A Vidékfejlesztési Program aktualitásai Nagy Attila főosztályvezető EMVA Stratégiai Főosztály Miniszterelnökség Eredetvédelmi Fórum, Miskolc 2017. május 12. A Vidékfejlesztési Program végrehajtásának előrehaladása

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 165. szám 21367 V. A Kormány tagjainak rendeletei A Miniszterelnökséget vezető miniszter 47/2015. (XI. 2.) MvM rendelete a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program

Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program Indul a támogatott szaktanácsadás Nagy Attila főosztályvezető EMVA Stratégiai Főosztály Agrárminisztérium Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárság Támogatási kérelmek - statisztika

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP2-6.1.1-16 A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

Pontytenyésztési program de minimis támogatása Útmutató adminisztrációs hiányosságok miatt elutasított kérelmek ismételt benyújtásához

Pontytenyésztési program de minimis támogatása Útmutató adminisztrációs hiányosságok miatt elutasított kérelmek ismételt benyújtásához Pontytenyésztési program de minimis támogatása Útmutató adminisztrációs hiányosságok miatt elutasított kérelmek ismételt benyújtásához Előzmények A minőségi pontytenyésztési programban való részvétel csekély

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 37. szám 7011 V. A Kormány tagjainak rendeletei A vidékfejlesztési miniszter 32/2012. (IV. 2.) VM rendelete az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ TÁMOGATÁSÁHOZ (2018/2019)

TÁJÉKOZTATÓ TÁMOGATÁSÁHOZ (2018/2019) TÁJÉKOZTATÓ A VÁNDOROLTATÁSHOZ SZÜKSÉGES ÚJ ESZKÖZÖK BESZERZÉSÉNEK A támogatás formája: TÁMOGATÁSÁHOZ (2018/2019) - Utófinanszírozott, vissza nem térítendő támogatás A támogatási jogosultság alapja: -

Részletesebben

1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési programhoz kapcsolódó meg nem felelések

1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési programhoz kapcsolódó meg nem felelések 4B. számú melléklet: Az egyes fajták tenyésztési program előírásainak meg nem felelése a súlyosság és tartósság szempontjából az ellenőri megállapítások elvégzéséhez 1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési

Részletesebben

Új irányok a vidékfejlesztésben

Új irányok a vidékfejlesztésben Új irányok a vidékfejlesztésben Kis Miklós Zsolt Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztály évzáró rendezvény

Részletesebben

Tájékoztató. A pályázati kiírás elsősorban az baromfitartó gazdaságok telephelyeinek korszerűsítésére irányul.

Tájékoztató. A pályázati kiírás elsősorban az baromfitartó gazdaságok telephelyeinek korszerűsítésére irányul. Tájékoztató Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, Ügyfeleinket, hogy megjelent a Baromfitartó telepek korszerűsítése pályázati felhívás! A pályázati kiírás elsősorban az baromfitartó gazdaságok telephelyeinek

Részletesebben

Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása

Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása Pályázat kódja VP2-4.1.3.5-16 Keretösszeg Támogatási összeg Intenzitás 40 70% Pályázók köre Területi szűkítés 18,08 milliárd Ft Egyéni beruházás

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 147. szám 24861 V. A Kormány tagjainak rendeletei A vidékfejlesztési miniszter 112/2012. (XI. 7.) VM rendelete az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai A Vidékfejlesztési Program aktualitásai Kis Miklós Zsolt Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség XXX. Biokultúra Tudományos Nap Budapest, MOM Kulturális Központ 2017. December 2.

Részletesebben

K5600/K5601Támogatási kérelem Főlap

K5600/K5601Támogatási kérelem Főlap KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 2005-ös támogatási évi anyatehéntartás támogatás igényléséhez szükséges K5600/K5601 Támogatási kérelem Főlaphoz és K5602 Támogatási kérelem Betétlaphoz Fontos! Anyatehéntartás támogatási

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 4862 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 51. szám A vidékfejlesztési miniszter 35/2014. (IV. 4.) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás, valamint

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. 27/2014. (II.17.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. 27/2014. (II.17.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 27/2014. (II.17.) számú KÖZLEMÉNYE az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott intézkedések 2014. évi kiegészítő monitoring adatszolgáltatás

Részletesebben

Fiatal Gazda Pályázat 2015.

Fiatal Gazda Pályázat 2015. Műszerteszt Kft. www.muszerteszt.hu A 2014-2020-as mezőgazdasági pályázati rendszer nagy nyertesei kétség kívül a fiatal mezőgazdasági termelők lesznek. Ilyen jellegű pályázat eddig 2008-ban, 2009-ben,

Részletesebben

Hatály: 08.VII.. Magyar joganyagok 9/0. (III..) FM rendelet a termeléshez kötött közvetlen támogatások. oldal c. átvevő: az a mezőgazdasági termelő, a

Hatály: 08.VII.. Magyar joganyagok 9/0. (III..) FM rendelet a termeléshez kötött közvetlen támogatások. oldal c. átvevő: az a mezőgazdasági termelő, a Hatály: 08.VII.. Magyar joganyagok 9/0. (III..) FM rendelet a termeléshez kötött közvetlen támogatások. oldal 9/0. (III..) FM rendelet a termeléshez kötött közvetlen támogatások ételének szabályairól A

Részletesebben

A évi területalapú támogatások értékelése Dr. Feldman Zsolt

A évi területalapú támogatások értékelése Dr. Feldman Zsolt A 2016. évi területalapú támogatások értékelése Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Kecskemét, 2016. augusztus 22. Agrártámogatások millió forint

Részletesebben

Hatály: 08.IV.. 08.IV.. Magyar joganyagok 9/0. (III..) FM rendelet a termeléshez kötött közvetlen támogatások. oldal c. átvevő: az a mezőgazdasági ter

Hatály: 08.IV.. 08.IV.. Magyar joganyagok 9/0. (III..) FM rendelet a termeléshez kötött közvetlen támogatások. oldal c. átvevő: az a mezőgazdasági ter Hatály: 08.IV.. 08.IV.. Magyar joganyagok 9/0. (III..) FM rendelet a termeléshez kötött közvetlen támogatások. oldal 9/0. (III..) FM rendelet a termeléshez kötött közvetlen támogatások ételének szabályairól

Részletesebben

2016. ÁPRILIS. Miniszteri rendeletek

2016. ÁPRILIS. Miniszteri rendeletek 2016. ÁPRILIS Miniszteri rendeletek 22/2016. (IV. 5.) FM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ANYATEHÉNTARTÁS TÁMOGATÁST IGÉNYLŐ, LEGFELJEBB 120 000 KG TEJKVÓTÁVAL RENDELKEZŐ TERMELŐK RÉSZÉRE

TÁJÉKOZTATÓ AZ ANYATEHÉNTARTÁS TÁMOGATÁST IGÉNYLŐ, LEGFELJEBB 120 000 KG TEJKVÓTÁVAL RENDELKEZŐ TERMELŐK RÉSZÉRE TÁJÉKOZTATÓ AZ ANYATEHÉNTARTÁS TÁMOGATÁST IGÉNYLŐ, LEGFELJEBB 120 000 KG TEJKVÓTÁVAL RENDELKEZŐ TERMELŐK RÉSZÉRE 2006-os támogatási év TARTALOMJEGYZÉK 1 ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 3 1.1 Jogszabályi háttér...

Részletesebben

VP területalapú támogatásokhoz kapcsolódó gyakorlati kérdések

VP területalapú támogatásokhoz kapcsolódó gyakorlati kérdések VP területalapú támogatásokhoz kapcsolódó gyakorlati kérdések Sztahura Erzsébet sztahura@nak.hu +36308717271 KÖTELEZŐ KÉPZÉS Natura2000 gyep; Natura2000 erdő; VP AKG2015-2016; VP ÖKO átállás alatti területek.

Részletesebben

Fodor Zoltán Takács Attila Termeléshez kötött támogatások. Székesfehérvár, 2014.11.27.

Fodor Zoltán Takács Attila Termeléshez kötött támogatások. Székesfehérvár, 2014.11.27. Fodor Zoltán Takács Attila Termeléshez kötött támogatások Székesfehérvár, 2014.11.27. 2 az agrár- és vidékfejlesztés új rendszere Magyarországon KAP I. pillér közvetlen támogatások (uniós forrás) - FM

Részletesebben

Az EHA társfinanszírozásában megvalósuló HOP 2. támogatási tengelye szerinti beruházási támogatások eddigi tapasztalatai és jövőbeli kilátásai

Az EHA társfinanszírozásában megvalósuló HOP 2. támogatási tengelye szerinti beruházási támogatások eddigi tapasztalatai és jövőbeli kilátásai Az EHA társfinanszírozásában megvalósuló HOP 2. támogatási tengelye szerinti beruházási támogatások eddigi tapasztalatai és jövőbeli kilátásai MVH Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatósága Feldolgozóipari

Részletesebben

Ezúton szeretnénk felhívni figyelmét, hogy hogy március 25-én megjelentek az alábbi pályázati felhívások.

Ezúton szeretnénk felhívni figyelmét, hogy hogy március 25-én megjelentek az alábbi pályázati felhívások. Tárgy: Megjelent pályázatok: 1. VP2-4.1.1.5-16 Sertéstartó telepek korszerűsítése 2. VP2-4.1.1.4-16 Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése 3. VP2-4.1.1.3-16 Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. 29/2015. (II. 20.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. 29/2015. (II. 20.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 29/2015. (II. 20.) számú KÖZLEMÉNYE az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott intézkedések 2015. évi kiegészítő monitoring adatszolgáltatás

Részletesebben

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások lehetőségei a as időszakban - újdonságok, fókuszok -

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások lehetőségei a as időszakban - újdonságok, fókuszok - Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások lehetőségei a 2014-2020-as időszakban - újdonságok, fókuszok - dr. Selyem Tóth Sándor főosztályvezető Irányító Hatósági Főosztály KÖZEL A SEGÍTSÉG ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT

Részletesebben

Sokasodó kihívások a kvótakivezetés évében egy új tejháború küszöbén? Regionális Taggyűlések 2015.

Sokasodó kihívások a kvótakivezetés évében egy új tejháború küszöbén? Regionális Taggyűlések 2015. Sokasodó kihívások a kvótakivezetés évében egy új tejháború küszöbén? Regionális Taggyűlések 2015. Tejpiac Támogatási rendszer Beruházások Integráció GMO kérdés Marketing alap Kiskereskedelem EKÁER/FELIR

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program

Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program Pályázatok és általános információk gazdálkodók részére HBF Hungaricum Kft. Az előadás tartalma Vidékfejlesztési Program (VP) támogatási lehetőségek 2020 Közeljövőben várható VP

Részletesebben

a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva,

a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, 10/2017. (III. 17.) MvM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes támogatások 2017. évi igénybevételével kapcsolatos egységes eljárási szabályokról A mezőgazdasági,

Részletesebben

25/2011. (IV. 7.) VM rendelet

25/2011. (IV. 7.) VM rendelet 25/2011. (IV. 7.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS), valamint az ahhoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatások (top up) 2011.

Részletesebben

23/2013. (IV. 9.) VM rendelet

23/2013. (IV. 9.) VM rendelet 1. oldal 23/2013. (IV. 9.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás, valamint az ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatások 2013. évi igénybevételével

Részletesebben

VP Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése

VP Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése VP2-6.3.1-16 Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése A pályázat célja: a vidéki térségekben a mezőgazdasági vállalkozások meglévő termékszerkezet piaci pozíciójának stabilizálására, fejlesztésére1, a piaci

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

Pályázati lehetőségek 2014-2020-as programozási időszakban. Korbeák György Ügyvezető igazgató Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

Pályázati lehetőségek 2014-2020-as programozási időszakban. Korbeák György Ügyvezető igazgató Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. Pályázati lehetőségek 2014-2020-as programozási időszakban Korbeák György Ügyvezető igazgató Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

Részletesebben

96/2015. (XII. 23.) FM rendelet. a tejtermelőknek nyújtható ideiglenes rendkívüli támogatásról

96/2015. (XII. 23.) FM rendelet. a tejtermelőknek nyújtható ideiglenes rendkívüli támogatásról 96/2015. (XII. 23.) FM rendelet a tejtermelőknek nyújtható ideiglenes rendkívüli támogatásról A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó

Részletesebben

Új elemek a szarvasmarha tenyészeteket érintő jogi és hatósági eljárásokban. Németh Csaba állattenyésztési igazgató

Új elemek a szarvasmarha tenyészeteket érintő jogi és hatósági eljárásokban. Németh Csaba állattenyésztési igazgató Új elemek a szarvasmarha tenyészeteket érintő jogi és hatósági eljárásokban Németh Csaba állattenyésztési igazgató Sikeres regisztráció/belépés esetén az alábbi menüpontokból lehet választani: WebENAR

Részletesebben

112/2011. (XI. 24.) VM rendelet

112/2011. (XI. 24.) VM rendelet http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=141630.573350 112/2011. (XI. 24.) VM rendelet Hatályos: 2011.11.25-2011.11.25 Jogszabálykeresı Szolgáltatja a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó

Részletesebben

Szaktanácsadás 2013 konferencia Az ÚMVP (DIT) szakképzési jogcímét és szaktanácsadási jogcímét érintő, VM hatáskörbe tartozó rendeletek módosítása

Szaktanácsadás 2013 konferencia Az ÚMVP (DIT) szakképzési jogcímét és szaktanácsadási jogcímét érintő, VM hatáskörbe tartozó rendeletek módosítása Szaktanácsadás 2013 konferencia Az ÚMVP (DIT) szakképzési jogcímét és szaktanácsadási jogcímét érintő, VM hatáskörbe tartozó rendeletek módosítása Füsi Erzsébet NAKVI SZFO megbízott osztályvezető A szakképzési

Részletesebben

Az MVH által rendszeresített kifizetési kérelem nyomtatványának minimális adattartalma:

Az MVH által rendszeresített kifizetési kérelem nyomtatványának minimális adattartalma: M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 19. szám 913 8. Oroszországi Föderáció: 250 euró/fő/éj 9. Svájc: 250 euró/fő/éj 10. Magyarország: 40 000 Ft/fő/éj 5. melléklet a 4/2015. (II. 19.) FM rendelethez Az

Részletesebben

Magyar joganyagok - 8/2018. (III. 29.) MvM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Vid 2. oldal 2. VP Ökológiai gazdálkodásra történő át

Magyar joganyagok - 8/2018. (III. 29.) MvM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Vid 2. oldal 2. VP Ökológiai gazdálkodásra történő át Magyar joganyagok - 8/2018. (III. 29.) MvM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Vid 1. oldal 8/2018. (III. 29.) MvM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes támogatások

Részletesebben

Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása

Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása Pályázat kódja VP6-6.2.1-16 Keretösszeg Támogatási összeg Intenzitás -

Részletesebben

A vidékfejlesztési támogatások ellenőrzési tapasztalatai, különös tekintettel a fiatal gazda támogatás ellenőrzésére

A vidékfejlesztési támogatások ellenőrzési tapasztalatai, különös tekintettel a fiatal gazda támogatás ellenőrzésére A vidékfejlesztési támogatások ellenőrzési tapasztalatai, különös tekintettel a fiatal gazda támogatás ellenőrzésére Fiatal gazda információs börze 2012. november 15-29. Borbényi György osztályvezető MVH

Részletesebben

A Magyar Államkincstár 81/2017. (V. 23.) számú KÖZLEMÉNYE

A Magyar Államkincstár 81/2017. (V. 23.) számú KÖZLEMÉNYE A Magyar Államkincstár 81/2017. (V. 23.) számú KÖZLEMÉNYE a 3/2017. (I. 23.) FM rendelet alapján a tejtermelőknek nyújtható kivételes alkalmazkodási támogatás igénybevételének feltételeiről I. A támogatás

Részletesebben

A támogatási és kifizetési kérelmek benyújtásának tapasztalatai

A támogatási és kifizetési kérelmek benyújtásának tapasztalatai A támogatási és kifizetési kérelmek benyújtásának tapasztalatai Szakképzés 2015. január 8. A 139/2008. (X.22.) FVM rendelet alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország

Részletesebben

MVH hírlevél 48. szám, 2012.augusztus 7

MVH hírlevél 48. szám, 2012.augusztus 7 MVH hírlevél 48. szám, 2012.augusztus 7 Ön a Mez gazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hírlevelének 48. számát olvassa. Hírlevelünkben az elmúlt két hét legfontosabb agrártámogatásokhoz kapcsolódó információit

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai A Vidékfejlesztési Program aktualitásai Dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség Mezőtúr 2017. április 26. A Vidékfejlesztési Program végrehajtásának

Részletesebben

Tejpiaci támogatások, a rendkívüli támogatások felhasználása

Tejpiaci támogatások, a rendkívüli támogatások felhasználása Tejpiaci támogatások, a rendkívüli támogatások felhasználása Sárecz László Agrárpiaci Főosztály Földművelésügyi Minisztérium Budapest, NAK konferencia 2017. Április 10. A tejpiac helyzete A tejpiac stabil,

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a növénytermesztés és kertészet korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes

Részletesebben

2015. OKTÓBER 61/2015. (X. 12.) FM

2015. OKTÓBER 61/2015. (X. 12.) FM 2015. OKTÓBER Miniszteri rendeletek 61/2015. (X. 12.) FM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás, valamint az ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti

Részletesebben

w w w. c s i g e e s c s i g e. c o m

w w w. c s i g e e s c s i g e. c o m A pályázatok benyújtása 2015. május 18-tól lehetséges! Támogatás célja Cél a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának és a birtokstruktúra átalakításának előmozdítása, a mezőgazdasági munkaerő

Részletesebben